Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
28.49 MB
2008-12-30 09:11:55
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
944
1956
Rövid leírás | Teljes leírás (1.39 MB)

Kanizsa 1998. 017-021. szám - május

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Kulturális küldöttség Kovásznán
Köszöntjük az édesanyákat!
„ARANYBETŰS ANYÁK NAPJA"
ÖTVENÖT évvel ezelőtt 1943. május 8-án — .szombaton - a Zalai Közlöny a fenti címmel írt vezércikkben köszöntötte az édesanyákat. Az édesanyákat, akik mindannyiunknak az életet adják, mely életben akkor keményen aratott a halál, hisz hazánk a második világháború kellős közepén volt. A frontokon ezrével, tíz- és százezrével pusztultak az anyák fiai, férjei.
Ezüstszárnyú sasok berregnek a levegőben, - írta a cikkíró Vandra Jenő - és szárnyuk alól bombák hullanak a földre, gyújtanak, rombolnak, gránáttölcséreket vágnak. Tankok, ágyúk, keleplő géppuskák és krákogó golyószórók osztották a halált. A levegő vér- és ekrazitsza-got árasztott. Az anyák éjjel alvás helyett képzeletben átélték a borzalmakat, s szívszorongva gondoltak fiúkra, férjükre: mi van velük, vajon élnek e?
A borzalmakat talán Gyáni Géza: „Csak egy éjszakára..." c. verséből vett idézettel - melyet az első világháború idején Przemyslben írt - lehetne leginkább érzékeltetni. Az idézett rész így szól:
„Csak egy éjszakára küldjétek el őket: ,
Az uzsoragarast fogukhoz verőket.
Csak egy éjszakára: Mikor gránát-vulkán izzó közepén
Úgy forog a Jé ifi, mint a falevél: S mire földre omlik, ó iszonyú
omlás, -
Szép piros vitézből csak fekete
csontváz. "
A háború legnagyobb vesztesei mindig az édesanyák voltak. E sorok szerzője emlékszik milyen szívszorongva, könnyes szemmel olvasták, hallgatták a hősi halottakról, eltűntekről szóló híreket a háború alatt.
Ebben az embert pusztító időben is mindig áj reményt hozott a májas, az anyák hónapja, amikor a természet virágba szökkent, új hajtást hoztak a fák, az életet dalolták az énekes madarak. Új szerelmek szövődtek, új frigyek létesültek, melyekben az édesanyák új életeket adtak, biztosítva az élet harmóniáját az ember fennmaradásához.
Azoknak akik ezekben az években születtek, szerencsére már sikerült az életüket puskaropogások nélkül élni, nem robbant ki egy újabb világháború, a férfiaknak nem kellett a fronton odaveszni. Ez nagyban annak is köszönhető, hogy az anyák azóta is felemelték szavukat minden háború ellen, hogy megmentsék az anyaság örök értékét, a megszületett gyermekek életét. Köztudott, gyermekeikéit minden áldozatra készek, de önmaguk semmi áldozatot nem kívánnak, csak a gyermekeik boldogulását
A Körösi Csorna Napok rendezvénysorozatára kapott meghívást Nagykanizsa városa.
A küldöttségben részt vett a Batthyány Gimnázium diákszínpada, amely Kovásznán két előadásban mutatta be az Antigonét. A zeneiskola tanárai és tanulói hangszereikkel, Baráth Yvette hangjával adott csodálatos műsort. Az Igricek Együttese Kovásznán és Csomakőrösön szerepelt nagy sikerrel. Szabó Zsigmond a Kamera \'67 filmjeit mutatta be az érdeklődőknek. Németh Ferenc templomi kon-
certet adott Bach-muzsikából. Szabó Imre vállalkozó és Tóth Tamás zenekara nemes cselekedetre vállalkozott. Két bált tartottak (Kovászna, Szörcs). A bevételt felajánlották egy alapítvány javára, amely egy ko-vásznai magyar diák romániai jogi egyetemen való tanulását segíti. Szörcsén olyan sikere volt a bálnak és a nemes célnak, hogy egyévi tandíj összege gyűlt össze.
Kovásznán és Csomakőrösön a küldöttség az ünnepségen is részt vett és koszorúzott.
A gazdag program mellett jutott idő a környék szépségeinek megismerésére. Kovásznán a küldöttség járt a Tündér-völgyben. Zágonban Szabó Katalin olimpiai tornászbajnoknő kiállítását, a Mikes-emlékhelyet és a kastélyt tekintették meg a nagykanizsaiak. Zabolán a templomerőd és kazettás mennyezete, valamint a Mikes-kas...

Insert failed. Could not insert session data.