Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.45 MB
2020-12-21 18:21:43
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
466
942
Rövid leírás | Teljes leírás (93.43 KB)

Kanizsa 2015. 025. szám július

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Egy új fejezet az utazásszervezésben..
2015. augusztus 20-26. (5 éj)
Dél-Erdélyi körutazás
Részvételi díj: 20.000 Ft +150 </fő
2015. szeptember 17-23,
Körutazás Székelyföldön...
Részvét?;'' díj: 30.000 Ft + 150 t/fő 2015. szeptember 2 5-29. (4 éj)
Körutazás Olaszországban,.,
OrvieED - Ráma - Nápoly - Pompei - SorranlD - Capri síiget -San Marino
Részvételi díj: 99.900 Ft/la
2015. október 8-11. (3 éj)
Dél-Lengyelország
Krakkó-Zakopane
Részvételi díj: 54.900 Ft/fő
2015. augusztus 29 - szept, i+ (3 éj)
A HEGYEK ÖLELÉSÉBEN NÉGY ORSZÁG HATÁRÁN - Svájc
Részvételi díj; 64.500 Ft/fő Félpanziós felár: stC/Fí/j vacsora 2015. október 1-4. (3 éj)
A természet varázsa a Balkánon
Battfa Luka ■ ■ Mostar ■ Medjugorjí - Maslar ■ Dubrovnik ■ Mostar - Szarajevó
Részvételi díj: 45.900 Ft/f5
A r^yvíreli torMim&M cl? íirozdí. ufflt<S5, tflpw*tüs tílítíí. (dtQMveraés küh tía&.A r&ytoflr nem íandmasa abeieptlk&BBP binűslifc diját.
2015. július 2 6., augusztus 16.
Csobbanás
Noví Vinodolskiban..
Részvételi dij: 8.600 Ft/fő 2015. július 23.. augusztus 20.
Csobbanás Opatijában
Részvételi dfj: 8.900 Ft/fő 2015. július íz.,a ugusztus 9.
Krk-szlget
Részvételi díj: 8.900 Ft/fő
2015. augusztus 2.
Rijeka - Opatíja
Részvételi dij: 8.900 Ft/fŐ
2015. július 19.
Koper - Píran strandolással
Részvételi dij: 8.500 Ft/fő 2015. augusztus 15-16,
Velencei gondolázás NON STOP
Részvételi díj: 12.900 Ft/(5
a wnfflli díj larjolmeio ai tiwi s és i<kQf,rrvwttt tölttégélAiéswéteíi díjirew tartatsva^o a bdépé* & BBP MTOSto! 4W-
Nagykanizsa, Rozgonyi u. í/B
Web: www.lovaszbusz.hu |l Tel.: 06 (30) 277 53 20
E i E-mait; 1 nfo @ lovász busz. hu
Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVII. évfolyam 2S. szám 2015. július 2.
Nagyobb támogatás, nagyobb lehetőségek
Több uniós forrásra pályázhatunk
2020-ig 34 milliárd euró uniós kohéziós támogatást használhatunk fel. Ráadásul az összeg 100 százalékát lehívhatjuk - közölte Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára azon a szakmai konzultáción, amit szerdán szervezett a Vasember Házban Nagykanizsa polgármestere, a térség országgyűlési képviselője és a helyi kamara. Elsősorban azért, hogy az elkövetkezendő hat évben aktuális uniós pályáza-
tokról, lehívható támogatásokról informálják az érdekelteket.
Az előadások után tartott sajtótájékoztatón Vitályos Eszter elmondta: az előző években egy-egy magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatás jutott. Mindez immár 712 ezer forintra nőtt.
- A következő uniós időszak fókuszában a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés áll. A támogatások több mint 60%-át e célokra fogjuk felhasználni - szögezte le az ál-
lamtitkár. Majd azzal folytatta, a kormány elsősorban a kis-és középvállalkozásokat tekinti partnerének az elkövetkezendő időszakban.
- A pályázati felhívásokból idén 133-at tervezünk megjelentetni, 2700 milliárd forintos összegben -bocsájtotta előre. Vitályos Eszter ismertette: az új pályázati felhívások már elérhetőek. Illetve azt, hogy az Európai Bizottság elé terjesztett tíz operatív program közül hetet már jóváhagyott a bizottság.
Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője arra utalt, hogy a miniszterelnök látogatása során említett Mura programhoz is hozzájárulhatnak a támogatások, amikre az érdeklődő vállalkozások, akik perspektívát látnak a gazdaságfejlesztési-turisztikai programban, pályázhatnak.
Vitályos Eszter itt jegyezte meg, Nagykanizsa gazdaságfejlesztési programja „nagyon erős".
Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere, dr. Polay József Nakkik elnökkel közösen annak adott hangot, hogy az uniós támogatások révén újabb lehetőségekhez juthat Kanizsa.
Arany Bárány díjas a nagykanizsai
birkapörkölt dödöllével
Nagykanizsa kapcsolata Karcaggal „A legszebb konyhakertek" programmal kezdődött, majd tavaly meghívtuk a város csapatát, hogy mutassák be a híres karcagi birkapörkölttel, ami már hungarikum. Ez a kapcsolat mára odáig jutott, hogy az idei XVII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon már mi „tanítottuk", hogyan kell Arany Bárány díjas birkapörköltet készíteni - természetesen kanizsai dödöllével.
Nagykanizsa „Legszebb konyhakertek" csapata részt vett a hét-
végén megrendezett XVII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon. A több mint 2S0 nevező csapat birka-étele közül a nagykanizsai birkapörkölt dödöllével érdemelte ki az Arany Bárány díjat.
A rendezvényre több ezren látogattak el, megközelítőleg S00 adag kanizsai dödölle fogyott, és természetesen a lelkes csapat hírét vitte a közelgő Dödölle Fesztiválunknak is - írja közösségi oldalán Cseresnyés2 Péter2 Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője.
2
Kanizsa - Modern városok
2015. július 2
A város jövőjét szolgálják a fejlesztések
uszoda-strand területén kap helyet a tíz sávos, könnyűszerkezetes létesítmény. A polgármester jelezte: ez esetben a látványterv már kész.
- Munkacsoportot pedig azért fogunk létrehozni, hogy az Erzsébet tér északkeleti része - a volt nyomda és környéke megszépüljön. Az apróbb épületrészeket elbontjuk, a nyomdáét viszont felújítjuk. Erre a területre konferencia-turizmust szolgáló épületet tervezünk, szállodával - részletezte a polgármester.
A ferences kolostor felújítása kapcsán elmondta: az épülettel a szerzetesrend nem tud mit kezdeni, így közös egyeztetés után, a rend tagjaival megállapodunk az épület felújításáról, hasznosításáról is.
- Miniszterelnök úr még jelezte azt is, a kormány támogatja az M70-es út kiszélesítését is. A Letenye-Tornyiszentmiklós közti 20 km-es szakasz kétszer két sávos lesz - jelentette ki Dénes Sándor.
Sz.Zs.
Közösségi szolgálatra várják a diákokat
Számos területen várja a közösségi szolgálatukat teljesítő fiatalokat a Nagykanizsai Civil Kerekasztal és a Mit tehetnék érted? Karitatív ifjúsági közösség. A civil iroda azokat a középiskolás és gimnazista diákokat szólítja meg közösségfejlesztő programjaival, akik a nyári időszakban szeretnék teljesíteni a szolgálatukat.
A szervezésben és lebonyolításban részt vevők - Gelsei Zsófia, Varga Patrik és Nikolics Zsanna, a program menedzsere -, a Halis István Városi Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón ismertették azt a három programot, melyekre folyamatosan várják a fiatalok jelentkezését: Az első szerint a Kanizsai Dorottya Kórház Gyermekosztá-
- A város fejlesztési terveinek előkészítését, amiknek a kormányzati támogatásáról a miniszterelnök úrral együttműködési megállapodást írtunk alá, több hónapos munka előzte meg - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármeste-
Elöljáróban Orbán Viktor látogatásával kapcsolatban a város első embere annak adott hangot: iga-
zi ünnep volt a miniszterelnök vizitje, hiszen az a nap, egyben, Kanizsa jövőjéről is szólt.
- A beruházásokat, amikhez a kormány segítséget nyújt, nem tudtuk volna saját erőből megvalósítani - ismerte el Dénes Sándor.
Majd részletesen kifejtette a már ismert koncepciót: a munkahelyteremtés és a város gazdaságának fejlesztését, az iparterület bővítését. Második pontként Dénes Sándor kiemelte a déli elkerülő út megépítését.
- Ezáltal tehermentesülne a város, és az iparterületek könnyebben megközelíthetőek lennének. Az út a hatvanegyes elkerülő folytatása lenne. Két ütemben kívánjuk mindezt megvalósítani. Első lépcsőben, a Csengery utat a Bajcsai úttal kötnénk össze: mindez négy és fél milliárd forintba kerülne. Ennek elkészítésére már konkrét tervünk van. Folytatásként, a Bajcsai útról a régi hetes útra történő csatlakozást oldanánk meg másfél milliárd forintért. így Kis-kanizsa is mentesülne a nagyobb forgalom alól - közölte a polgármester.
Azzal folytatta - a fejlesztési terv harmadik pontjaként - fontos az urbanizációs háttér, az élhető háttér biztosítása is Kanizsán. Éppen ezért építenek multifunkcionális sportcsarnokot. A négy milliárd forintra tervezett beruházás pontos helye egyelőre még nem ismert. Azé a fedett, ötven méteres versenyuszodáé viszont igen, ami szintén épül: a jelenlegi városi
IMEDIA
KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László, Szabó Zsófia, Varga Mónika. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
lyával kötött megállapodás alapján a Mit tehetnék érted? közössége koordinálja az osztályon történő meseolvasást. A diákok tőlük kapják meg a felkészítést a szolgá-
latra és egy ütemterv alapján végezhetik a gyógyulásra váró gyermekek részére a rehabilitációs célzatú felolvasást. A másik program a Szedj fel pár kilót szemétszedési
akció, mellyel azt szeretnék elősegíteni, hogy a diákok jobban odafigyeljenek a környezetükre. Ennek érdekében a nyáron két alkalommal és két helyszínen indítanak szemétszedési akciót: a Sétakertben és környékén, valamint az Eötvös téren. A harmadik programban Nagykanizsa 62 csodájának a bemutatása szerepel. A szervezők szeretnék elérni, ha a fiatalok közelebbről megismernék Nagykanizsa értékeit, természeti és épített csodáit. A tanulók által készített fotókat megjelentetik a Civil Kerekasztal 16 oldalas kiadványában, melynek megjelentetésére az önkormányzat kulturális alapjának támogatásával nyílik lehetőség.
B.E.
2015. július 2
Kanizsa - Modern városok
3
Mintegy 60 milliárd forint
támogatás érkezik Nagykanizsa fejlesztésére
Kétszer két sávos lesz az M70-es, a várost délről elkerülő utat kap Nagykanizsa, 500 hektáros iparterületet hoznak létre, 50 méteres fedett uszoda, valamint multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok is épül a közel jövőben. Emellett a Muravidék fejlesztésére is jut pénz - ezt jelentette be Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke városunkban tett látogatásakor. A kormányfő és Dénes2Sándor polgármester olyan együttműködési megállapodást írt alá - a Modern Városok Program részeként - amely Nagykanizsa hosz-szú távú fejlesztési koncepcióját tartalmazza. A megállapodás hátteréről Lázár Jánost a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdeztük.
- A Modern Városok Program tekinthető-e a települések adósságátvállalásának folytatásaként? Azaz egy újabb, immár térségeket felkaroló intézkedésnek a kormány részéről?
- Az adósságátvállalással minden magyar településen konszolidáltuk a helyzetet. Összesen 1300 milliárd forintnyi adósságtól szabadítottuk meg a helyi közösségeket, az önkormányzati rendszer ezt 25 év alatt halmozta fel. Első lépésként tehát levettük a terhet a településekről. Amiért most itt vagyunk, hogy együttműködést kössünk Nagykanizsa fejlesztéséről. A Modern Városok Program a megyei jogú városokra koncentrál, ezek köré azonban fel lehet építeni az egész ország fejleszté-
sét. A Nagykanizsa vonzáskörzetében lévő településeknek, így Zalakarosnak is Kanizsán keresztül vezet az út a fejlődés felé. A környékbeli települések közül az önök városa áll a legjobban, itt a legkisebb a munkanélküliség és a legnagyobb az esélye a munkahely teremtésnek. A város azonban nem önmagában áll, a környék számára is központi szerepet tölt be, csakúgy, mint a többi megyei jogú város.
- Hogyan készültek a megállapodásra? Betekintést nyerhetünk ebbe a folyamatba?
- A Miniszterelnökség munkatársai elsőként pontosan felmérték, hogy Nagykanizsa milyen állapotban van. A statisztikai, gazdasági, kereskedelmi és egyéb mutatók áttekintése mellett nagyon komoly segítséget jelentettek a város egyik parlamenti képviselőjével, Cseresnyés Péterrel folytatott megbeszélések. Ezen ismeretek birtokában hosszú hetek előkészítő munkája során kerestük azokat a pontokat, ahol megállapodás születhet. Jól látszott, hogy Nagykanizsán nem a luxusberuházásokra, hanem a munkahelyteremtésre helyezik a hangsúlyt. Egy hasonló méretű és adottságú városban élek, Hódmezővásárhelyen, ezért nem ismeretlenek számomra azok a problémák, amelyekkel Kanizsa is küzd. Az elmúlt 20 év az ipar tekintetében például korántsem nevezhető szerencsésnek. Ezért is került a mai megállapodás középpontjába a munkahelyteremtés, az ipari területek bővítése. A gazdaságfej-
lesztés az első, csak ezt követően jöhet minden más.
- A munkahelyek teremtésénél a kormány abban tud segíteni, hogy Kanizsára irányítson cégeket, vállalkozásokat?
- Sok megkeresést kapunk mind belföldről mind külföldről és mindent megteszünk azért, hogy ezek egy része Nagykanizsa felé vegye az irányt. Érdekes, hogy még mielőtt megneveznénk Nagykanizsát, mint célt, az elmúlt egy évben beruházni kívánó külföldi cégek szinte mindegyike érdeklődött a város iránt, hiszen nagyon jók Kanizsa logisztikai adottságai. Nem véletlenül volt korábban erős az ipara. Egy komoly ipari beruházáshoz azonban legalább 150-200 hektár terület kell, ami sajnos nem áll rendelkezésre. A Modern Városok Program keretében ezt a hiányt tudjuk orvosolni. Komoly előnyt jelent, hogy nem a semmiből kell építkezni, a városban erős a vállalkozói szektor, van egy működő ipari park, így csak területet és lendületet kell adni a már megkezdett folyamatoknak.
- Az ipari park bővítésével kapcsolatban Orbán Viktor beszélt a használaton kívüli honvédségi területeknek a város számára rendelkezésre bocsátásáról. Sok-sok év után hogy sikerült ezt megoldani?
- A miniszterelnök úr utasítani fogja a honvédelmi minisztert, hogy az általa nem használt területeket adja át használatba Nagykanizsa önkormányzatának. Ez közel 100 hektárnyi terület.
- Nagykanizsán nagy jelentősége volt annak, hogy a kormány stratégiai együttműködést kötött a Honeywell Kft.-vel illetve a GE Hungary Zrt.-vel. Míg az egyik esetben több mint 100 új munkahelyet hozott létre, addig a másik ennyit meg tudott őrizni. Van-e további lehetőség ilyen jellegű együttműködésekre? Netalán kanizsai céggel is?
- Stratégiai megállapodást csak a nagy cégekkel kötünk, akik valóban érdemben befolyásolják a gazdasági növekedést, segítséget azonban kisebb cégeknek is tudunk adni. A GE fontos lépés volt, sajnáljuk, hogy ilyen helyzetbe ke-
rült, hiszen ez megviselte a várost is. A magyar állam részben azért vásárolta meg a Budapest Bankot a GE csoporttól, hogy ezzel is megmentse a magyarországi gyártókapacitásokat.
- Amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben itt járt, a Hidrofilt Kft.-t szinte csodának minősítette. Számíthatnak kiemelt figyelemre a kormány részéről?
- A Hidrofilt olyan műszakitechnológiai tudás birtokosa, amelyben nagy fantázia és hatalmas lehetőség van. A következő hét évben a vízkezeléssel, víztisztítással foglalkoznunk kell, erre az Európai Unió is jelentős mértékű forrásokat különített el. Kifejezetten fontos, hogy egy hazai tulajdonban lévő magyar cég olyan technológiai fejlesztések birtokában van, amelyek a vizes ágazatban aranyat érnek, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Abban, hogy ezt a tudást hasznosítani lehessen nemzetközi szinten, a külügyminisztériumnak segítenie kell. A Hidrofilt kifejezetten élvezni fogja a kormány támogatását a jövőben.
- Orbán Viktor úgy fogalmazott, sokba fog kerülni a Kanizsával megkötött stratégiai megállapodás. A számot lehet tudni?
- Az Ipari Park fejlesztése esetében - ami mintegy 500 hektárt érinthet - legalább 30-40 milliárd forinttal számolhatunk, a déli elkerülő út 6-7 milliárd, egy nagyjából háromezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, valamint egy 50 méteres fedett uszoda 3-3 milliárd forint, továbbá a Mura-vidék fejlesztését célzó program, az összesen közel 60 milliárd forint - összegezte Lázár János a rendszerváltoztatás óta Nagykanizsának legnagyobb támogatást nyújtó megállapodást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a településen megvalósuló fejlesztéseken túl 2018-ig mintegy 19 milliárd forintból kétszer két sávosra bővítik a szlovén határhoz vezető M70-es utat is.
Dóró János
Kanizsa - Önkormányzat
i
Több feladatot kap a NaGESZ
A legutóbbi soros ülésen határozott a városvezetés a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet (NaGesz) tevékenységi körének bővítéséről. Ám ezen felül még több területen született döntés.
Úgymint, az állategészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban -amelynek eredményeképpen „állati tetem-égetőt" létesítenek, az Állatmenhely közelében. A beruházás némileg több mint négy millió forintba kerül majd. A kellő összeg a város kasszájában minderre biztosított is. Azért van szükség az említett égető-berendezésre, derül ki az előterjesztésből, mert már régóta jelentős költséget jelent a városnak az elhullott állatok elszállítása és fehérje-feldolgozóban történő ártalmatlanítása. A beruházás megvalósításának határideje ez év december vége.
Nem csak ez az egyedüli novum, a legutóbbi ülésen történteket illetően. Egy ideje már köztudott, július elsejétől átszervezik a Dr. Mező-Thúry Gimnázium és Szakképző Iskolát. A gimnáziumi képzés és a szakképzés különválik, a gimnáziumi oktatás-nevelés alapfeladatait ellátó intézmény elnevezése az előd intézmény nevéből adódóan Dr. Mező Ferenc Gimnázium lesz. A létrejövő intézmény pedig a város önkormányzatának működtetésébe kerül. Tekintettel arra, hogy ez év július elsejétől a NaGESZ tevékenységi körébe tartozik a köznevelési intézmények működtetési feladata, az ehhez szükséges szakmai és tárgyi feltételek a szervezet rendelkezésére állnak, a Mező gimi működtetését a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet veszi át. így az intézmény 11 technikai dolgozóját, akik eddig a KLIK zalaegerszegi tankerületének berkeibe tartoztak, július elsejétől a NaGESZ munkáltatásába kerülnek.
Kiléphetünk a Zalaispából
Arról is döntött a képviselőtestület, hogy az év végén kilép a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulásból. Ugyanakkor azzal a feltétellel - miként az a határozati javaslatban is bennfoglaltatott -hogy a „kiválással felmerülő elszámolási és egyéb vagyoni viszo-
nyok ismeretében jelen döntést újratárgyalhatják."
Szintén a soros ülésen tárgyaltak a városatyák, pályázati úton igényelnek támogatást a városi közösségi közlekedés finanszírozásához. Hogy mekkora összegről is van szó, nem tartalmazza az erről szóló előterjesztés.
Ezeken felül két vezetői poszt betöltésére írtak ki pályázatot: a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, és a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény igazgatói székére.
Új ügyvezető -főszerkesztő a városi tv élén
Péter Árpád újságíró irányítja július elsejétől a Kanizsa Televíziót.
Erről zárt ülés keretében született döntés. Három pályázó indult ezúttal is a posztért: Deregi László, a „Kanizsa Képújság és TV", magántulajdonban lévő reklám-csatorna tulajdonosa, Péter Árpád és Nagy Imre, a városi televízió eddigi ügyvezetője. A városatyák végül Péter Árpádnak szavaztak bizalmat. Kinevezése öt esztendőre szól.
Kiskanizsa parkolási gondjai
Hathatós segítséget várva, a Homokkomáromi utca parkolási gondjait vetette fel közgyűlési interpellációjában Gábris Jácint önkormányzati képviselő.
Elmondása szerint az utca elején hétvégenként, illetve nagyobb rendezvények alkalmával egyes járművezetők a házak bejárata előtt parkolnak le, megakadályozva ezzel a tulajdonosok közlekedését, a ki és behajtást ingatlanuk udvarából. Hogy ne a rendőrséghez kelljen feltétlenül fordulni, kaphatnának-e segítséget a Közterület-felügyeleten keresztül az ottani lakosok? - kérdezte Dénes Sándor polgármestertől a városatya.
Válaszában a polgármester utalt arra a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletre, amely szerint tilos várakozni ott, ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást,
vagy az onnan történő kihajtást -az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény alapján, aki a KRESZ által meghatározott közúti közlekedés szabályait megszegi, szabálysértést követ el. Ilyen esetben - a megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése esetén -, a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.
Gábris Jácint felvetésére visszatérve, az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva a parkolással akkor követnek el szabálysértést, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa - vagy az azzal rendelkezni jogosult személy - nem járul hozzá. A helyszíni eljárást (igazoltatást, figyelmeztetést vagy bírságolást, feljelentést a rendőr és a közterület felügyelet is lefolytathatja).
A polgármester megjegyezte: a probléma megelőzése, megoldása érdekében a várakozás tilalmát jel-
ző útburkolati jel felfestése mellett a Közterület Felügyelet is ellenőrzéseket fog tartani az útszakaszon. A városvezető arról is tájékoztatta a képviselőt, hogy a kiskanizsai városrészben szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő segítségnyújtás céljából felvette a kapcsolatot az ügyben érintett ingatlantulajdonosokkal.
A helyi látnivalók felújítása fontos feladat lesz a jövőben is
Turistákat is érintő, városmarketing szempontjából fontos kérdéseket ajánlott továbbgondolásra közgyűlési interpellációjában Balogh László önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke.
A városkörnyéki turistaútvonalak jelzése mellett felvetette a Csó-tónál lévő Hétbükkfa-forrás felújításának időszerűségét, a Kőrösi Csoma Sándor emlékoszlop környezetének emlékhellyé alakítását, turistáknak szóló információs-táblák, tájékoztató térképek elhelyezését, esőbeállók építését. A város-
2015. július 2
Kanizsa - Önkormányzat
5
atya véleménye szerint mindezek megvalósításához civilek segítségét is igénybe lehetne venni.
- Számos turistaútvonal található városunk környékén, és büszkén mondhatjuk, hogy a közelmúltban ez kerékpáros túraútvonalakkal is bővült. A helyi látnivalók felújítása természetesen fontos feladat, és bízunk benne, hogy a költségvetésben erre a célra is tudunk elkülöníteni forrást a jövőben - olvasható Dénes Sándor polgármester válaszában. - Az idei évi költségvetés ugyan nem tartalmaz ilyen célú előirányzatot, de az elkövetkező években figyelembe vesszük ezeket a kéréseket is az előkészítés során. Az ilyen irányú fejlesztés remélhetőleg tartalmazni fogja az információs táblák, térképek elhelyezését, továbbá kiegészítő létesítmények, esőbeállók kialakítását is.
A Dózsa György utca forgalomcsillapításáról: még keresik a megoldást
A Dózsa György utcai átmenő forgalom csillapításához kérte dr. Erdős László önkormányzati képviselő, az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság elnöke Dénes Sándor polgármester segítségét.
Indoklásában a városatya kiemelte: a forgalomnövekedés miatt állandó a zaj, a por. Tulajdonképpen állandó kipufogógázban élik az életüket az ott lakók, éjszakai nyugalmukat pedig a kamionok és a buszok dübörgése zavarja. Az ügyben aláírásgyűjtés is történt, melyet hetvenen láttak el kézjegyűkkel eddig.
Válaszában Dénes2 Sándor2 polgármester hangsúlyozta: a problémát a Polgármesteri Hivatal szakosztálya megvizsgálta, és egyeztette a VIA Kanizsa Városüzemeltető Zrt.-vel, mint az utak kezelőjével. Egyetértenek azzal, hogy az utca forgalma az utóbbi időben jelentősen megnövekedett. Ez talán elsősorban az észak-keleti városrész fejlődésére vezethető vissza, ahol az utóbbi időszakban több olyan kereskedelmi egység is létesült, amelyek nagyszámú vevőt vonzanak, és nyugati irányból a Dózsa utca biztosítja az egyik leghatékonyabb megközelítési lehetőséget. Az utca az egyik legfontosabb kelet-nyugati irányú gyűjtő-
ként funkcionál, és kedvező geometriai paraméterei, felújított burkolata alkalmassá is teszi erre.
Az utcában jelenleg S tonna össztömegű korlátozás van érvényben. A tapasztalatok szerint az itt megjelenő nehézgépjármű forgalom elsősorban és többségében azokból a külföldi kamionokból áll, akik nem célirányosan közlekednek erre, hanem eltévedtek. Az önkormányzat néhány éve a Volánnal is felvette a kapcsolatot, és kérte a társaságot, hogy a menetrenden kívüli autóbuszok lehetőség szerint a 7-es számú elkerülő utat használják. Ennek ellené-
re a más városokból érkező sofőrök időnként mégis behajtanak a Dózsa utcába. Összességében az állapítható meg, hogy az utca zavaróan nagy forgalmát inkább a személygépjárművek teszik ki. Ezt figyelembe véve a legtöbb javasolt forgalomcsillapítási intézkedés nem feltétlenül vezet eredményre, és alkalmazásuk meggondolandó.
A 30 km/h sebességkorlátozás bevezetését az út kezelője nem támogatja, mivel az út paraméterei, állapota ezt nem indokolják. A tehergépjárművek teljes kitiltása elvileg lehetséges, de nem feltétle-
Januártól a Főgáztól kapjuk a gázszámlát
Alkalmasnak találta a Főgáz Zrt. ajánlatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. ügyfeleit.
így 2016. január 1-jétől Zala, Somogy, Veszprém, Tolna, Baranya és Fejér megyében, 2016. július 1-jétől pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád, valamint Békés megyében lehet a Főgáz a földgázfelhasználók új egyetemes szolgáltatója, azaz összesen mintegy 1,3 millió fogyasztó ellátását kell tudnia biztosítani - olvasható az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) az MTI-nek pénteken eljuttatott sajtóközleményében.
A MEKH pénteki tájékoztatása szerint a Főgáz által benyújtott dokumentáció megfelel a törvényi előírásoknak. A MEKH eljárása során a felhasználók folyamatos ellátását, az ellátásbiztonság garantálását vizsgálta.
A hivatal a szolgáltatóváltás folyamatát rendszeresen ellenőrzi, arról hetente írásbeli jelentést kér, különös tekintettel a fogyasztók tájékoztatására - közölték.
A Főgáznak 30 napon belül tervet kell készítenie a szolgáltatóváltással érintett fogyasztók tájékoztatásáról, amelynek tartalmát a MEKH meghatározta. A fogyasztókat értesíteni kell arról, hogy az új egyetemes szolgáltatói szerződés a MEKH határozatában szereplő hatállyal automatikusan, a törvény erejénél fogva létrejön, a szolgáltató üzletszabályzatában foglalt feltételekkel.
nül ez jelenti az utca legnagyobb problémáját. Fekvőrendőrök kialakítását szintén nem javasolják, gyűjtőutak esetében ez nem célszerű, mivel más jellegű problémákat generálhat. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, de természetesen állandó jelenlétet nem tud biztosítani. Mindezek ellenére tovább vizsgálják a problémát, és amennyiben hatékony, és egyben elfogadható megoldást találnak, akkor a szükséges intézkedéseket meg fogják tenni - zárta válaszát a polgármester.
B.E. - Sz.Zs.
A tájékoztatónak tartalmaznia kell az új szolgáltatónak, valamint üzletszabályzatának elérhetőségét, a mérőállás megállapításának módját, a panaszkezelés lehetőségeit, a szolgáltatóváltással kapcsolatos esetleges teendőket. Értesíteni kell a fogyasztókat a földgázellátás zavartalanságának biztosításáról, az esetlegesen fennálló hátralékok kezeléséről.
A hivatal a kijelölő határozatban a Főgáz Zrt.-t a részletes üzleti tervének benyújtására szólította fel -olvasható a közleményben.
A két egyetemes szolgáltató, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. áprilisban kérte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását.
A megadott határidőre egy gázszolgáltatótól, a Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat a két szolgáltató lakossági fogyasztóinak ellátására kiírt nyilvános felhívásra.
MTI - Kanizsa
Csalók próbálnak visszaélni vállalkozók tájékozatlanságával az uniós pályázatok kapcsán
A Miniszterelnökséghez érkezett jelzések szerint csalók próbálnak visszaélni a vállalkozók tájékozatlanságával az európai uniós pályázatok kapcsán.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: a csalók azzal próbálkoznak, hogy közvetítői díjat kérnek a cégektől, amennyiben pályázati pénz érkezik számlájukra.
Elmondása szerint a csalók olyan cégeket keresnek meg, amelyek árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot, és arról tájékoztatják a vállalkozásokat, hogy egy "rapid pályázat" keretében gyorsan vissza nem térítendő uniós támogatáshoz juthatnak. Am ennek fejében 20 százalékos közvetítői díjat kell fizetniük.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ilyen pályázat nincs és nem is lesz, a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszak maradvány
forrásai és a mostani uniós költségvetési ciklus pénzei esetében sem.
Kiemelte: közvetítői díjat a pályázati forrásokért egyik pályázatot kiíró szervezet, sőt senki sem szedhet. Ez bűncselekmény - szögezte le. Hasonlóképpen az is -tette hozzá -, ha valaki pályázati forrásért ilyet felkínál.
Csepreghy Nándor azt javasolja a cégeknek, ha valaki ilyen ügyben megkeresi őket, forduljanak a rendőrséghez.
MTI - Kanizsa
6
Kanizsa - Modern városok
2015. július 2
lesztési intézkedésekre a források 43,S8%-át.
- Mit jelent ez a mindennapok világából szemlélve, milyen fejlesztések szükségesek?
- Egy közös, a képviselő úr és a város vezetése által szorgalmazott feltáró munka során kirajzolódott, hogy a legfontosabb eszköz az ipari munkahelyteremtő beruházások-
tása érdekében a Nagykanizsai járás valamint a szomszédos Letenyei járás területén a legmagasabb támogatás mértéke ugyanúgy S0%-os mértékű legyen a 2014-2020 közötti időszakban, mint a Nagykanizsával közvetlenül határos kevésbé fejlett Somogy megyében. Mindez természetesen a zalai kis és középvállalkozások támogatási intenzitására is nagy mértékben hatással
Nagy álmok, nagy fejlesztések - Nagykanizsa
Orbán Viktor miniszterelnök látogatása óta lázban ég a város A Modern Városok Program keretében mintegy S0-60 milliárd forintnyi támogatás érkezik Nagykanizsára és térségébe. A lehetőségért azonban keményen meg kellett dolgozni. Erről beszélgetett lapunk Rodekné Hederics Erikával, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Pályázati Csoportjának vezetőjével.
- Egy hosszú szakmai előkészítésen van túl a város önkormányzata, mely Nagykanizsa jövőbeni fejlesztéseit volt hivatott megalapozni. Milyen pályázati, tervezési változások jelentették a legnagyobb kihívást?
- Nagykanizsa önkormányzata egy komoly tervezési folyamat végéhez ért, amely mind szakmai, mind szakpolitikai szempontból is rendkívüli munkát igényelt. Ugyanis a 2014-2020-as európai uniós tervezési időszakra való felkészülésben fontos szerep jutott a megfelelően előkészített és megalapozott területi terveknek. Újdonság, hogy a 2014-2020-as fejlesztések előkészítéseként a megyei jogú városok egy kormányrendelet alapján készítették el a településfejlesztési koncepcióikat és az integrált településfejlesztési stratégiát (ITS) a korábbi integrált városfejlesztési stratégia (IVS) felülvizsgálatával.
A 2014-2020-as tervezés tekintetében a megyei jogú városok elsődlegesen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) finanszírozásával megvalósuló fejlesztésekhez készítettek a gazdaságfejlesztést és a településfejlesztést egyaránt magában foglaló integrált területi progra-
mokat, a TOP megadott tartalmi és forrás keretei között. A TOP küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település, így a jelenleg hátrányos helyzetű, leszakadó térségek és települések esetében is megtalálja és erősítse azokat a fejlődést szolgáló elemeket, amelyekkel lehetőségeik és erőforrásaik kibontakoztathatók, vagyis a kitörési pontjaik aktivi-zálhatóak. A TOP elsődleges célja a térségi gazdaságfejlesztés, ezáltal a foglalkoztatás növelése. Jelenleg a TOP azon operatív program, amely biztosíthatja a fő kereteket a területi fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához. Az előző, 2007-2013-as időszakkal ellentétben, a 2014-2020-as ciklusban a megyei jogú városok tervezési kerettel rendelkeznek, úgynevezett dedikált forrást kapnak, így a programokba kerülő projektek finanszírozása biztosítottá válik, természetesen azok szakmai minősége alapján.
- Mi volt a legfontosabb kiindulópont Nagykanizsa és a térség számára?
- Az ITS Megalapozó Vizsgálata azt mutatta, hogy a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés alapvető fontosságú Nagykanizsán és a környező leszakadó térségben, a meglévő kiemelkedő gazdaságfejlesztési lehetőségek kiaknázásával. Meglepő, de Nagykanizsa körül a GINOP szegénységtérképe szerint olyan települések vannak, amelyek ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint Észak-Magyarország közismert leszakadó térségei. Ezért Cseresnyés Péter képviselő úr és a város vezetése úgy döntött, hogy a város TOP forráskereteinek 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja, ezen belül pedig konkrétan Gazdaságfej-
hoz szükséges háttér, infrastruktúra és új ipari területek kialakítása. Emellett lényeges a mobilitási feltételek, a közlekedés biztosítása, valamint a városias, szolgáltatási háttér kiépítése és a megfelelő befektetésösztönzés. A városközpont megkezdett megújításának folytatása, tehát az urbanizációs háttér fejlesztése nélkülözhetetlen, mert az itt élők életminőségét és a munkahelyeket teremtő befektetők döntéseit ezek alapvetően befolyásolják. Ezért a városközpont megújításának folytatása lényegében a gazdaságfejlesztés szerves része, mint ahogy a barnamezős rehabilitáció is.
- Mitől sikerült áttörést elérni abban, hogy Nagykanizsa kiemelt fejlesztési területté vált?
- Rendkívül fontosnak ítélem meg a város országgyűlési képviselőjének, Cseresnyés Péternek valamint a város vezetésének azt a felismerését, mely szerint Nagykanizsa ugyan a Nyugat-dunántúli régióban fekszik, azonban gazdasági mutatói azonosak vagy nem érik el az Észak-Magyarországi megyei jogú városok hasonló mutatóit. Képviselő úr több alkalommal személyes, illetve írásos megkeresések alkalmával jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy Nagykanizsa valós gazdasági lehetőségei és a fejlesztéspolitikában alkalmazott besorolása nem teszik lehetővé a térség hatékony gazdasági fejlesztését. Nagykanizsa a fejlettnek számító Nyugat-Dunántúli régió tagjaként a legalacsonyabb támogatás intenzitásban részesül. O indítványozta, hogy Nagykanizsa és térsége gazdasága fejlesztésének, versenyképessége és foglalkoztatási szintje növelésének, valamint a város körüli hátrányos helyzetű települések felzárkózta-
lenne. Mivel az Európai Unió szintjén elfogadott szabályozások végleges formájukban kialakultak, ezért a jelenlegi támogatási periódus ideje alatt a szabályozás megváltoztatására nincs lehetőség, ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy a megyében más támogatási kategóriák is alkalmazhatók, melyre az úgynevezett csoportmentességi rendelet ad lehetőséget.
- Mi lehet akkor Nagykanizsa és a térség fejlődésének a kulcsa ebben a környezetben?
- Cseresnyés Péter képviselő úr és a város vezetői számára világossá vált, hogy a kialakult helyzet a jelenleg alkalmazott keretek mellett csak a nagykanizsai térségi programok kiemelt támogatásával kezelhető. Ennek keretében egy olyan programcsomag valósítható meg, amely biztosítja a források leghatékonyabb felhasználását, a létrejövő beruházások gazdasági hasznosulását mind az országos, mind a mikroregionális területen. A nemrégiben bejelentett országos döntések már ezt tükrözik vissza, tehát sikerült elérni a kiemelt támogatást. Lényegében tehát azt érte el a képviselő úr az elmúlt hónapok és évek kitartó munkájával, eredményes tárgyalások sorozatával, hogy az ország vezetői, és Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta, hogy Nagykanizsa és a térség kiemelt fejlesztési programmal támogatandó. így a múlt heti komoly döntések, amelyek a város és a Mura-programmal a térség jövőbeni sikerét jelenthetik, tulajdonképpen az ő színfalak mögött húzódó szakpolitikai és politikai tevékenységének is nagyban köszönhetőek.
Kanizsa
2015. július 2,
Kanizsa - EgészségügWV
A gyógyítás a legszebb hivatás
- Ahol emberszeretet van, ott jelen van a mesterség szeretete is - e gondolatokkal köszöntötte Dénes Sándor polgármester az Egészségügyi Alapellátási Intézmény által szervezett Semmelweis napi ünnepség résztvevőit hétfőn, a Honvéd Kaszinóban.
- Semmelweis Ignác nevéhez és alakjához kötődő ünnepség azért oly kiemelkedő mindannyiunk számára, mert egyesíti magában mindazon értékeket, amelyek az emberi és közösségi életünkben a legfontosabbak. Az emberi kapcsolatok, az emberszeretet és a hivatásunk szeretete egymás nélkül lehetetlen. Hiszen mindezen értékek nem csak kitöltik életünket, nem csak az idő múlását segítik elő, hanem értelmet, súlyt és tartalmat adnak létezésünknek - hangsúlyozta Dénes Sándor, Dr. Stimeczné György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjének üdvözlő gondolatait követően.
A polgármester rámutatott: mind a mai napig sok a párhuzam az „Anyák megmentője", Semmelweis Ignác és az egészségügyi alapellátásban napjainkban dolgo-
zó orvosok, védőnők, asszisztensek közt.
- E kiváló embernek, Semmelweis Ignácnak életében számos kritikával, ellenvetéssel és szenvedéssel kellett megküzdenie, és igazán csak az utókor becsülte őt meg méltó módon. A nehéz és rengeteg szellemi és érzelmi energiát követelő hivatásukban -hangsúlyozta Dénes Sándor -önöknek is küzdeniük kell nem csak az embertársaik teljesebb, egészségesebb és boldogabb életéért, hanem a saját harmóniájukat és tisztes megélhetésüket lehetővé tevő boldogulásukért is. Én magam csak remélni tudom, hogy ez a párhuzam önök és e nagy tudós orvos között már nem sokáig áll fönn, és így a közeljövőben valóban a hivatás szeretete, a szakma felé való teljes odafordulás válik egyetlen kihívásukká - zárta gondolatait Nagykanizsa első embere.
Dr. Varnava Charalambos, ifjúság orvos amellett, hogy Semmelweis Ignác életútjáról adott közelképet, hangot adott annak is, hogy a legszebb hivatást azok végzik, akik a gyógyításra tették fel az életüket.
A rendezvény során elismerések átadására is sor került. Az egészségügyben végzett 2S éves áldozatos szakmai munkájáért elismerésben részesült Virovecz Ildikó, Nyári Zsoltné védőnők és Bíró Andrea asszisztens. 30 éves áldozatos szakmai munkájáért Dr. Tóth Katalin gyermekorvos, Dr Igazi Erika fogorvos, Dr. Kovács Beáta felnőtt orvos, Rajkóné Budai Tünde, Kuti Márta védőnők, Fecske Tamásné asszisztens, Sümeginé Spollár Gyöngyi, Ruff Gyuláné, Jakabfi Tiborné és Keszlerné Flinger Sarolta asszisztens, 3S éves áldozatos munkájáért pedig Dr. Kiss Judit felnőtt orvos vehetett át jutalmat. 40 éve folytatott tevékenységéért Dr. Bencze Mária gyermekorvos, Dr. Dömötör Károly felnőtt orvos, Illyés Erzsébet, Koószné Dobos Margit és Marton Boldizsárné asszisztens. Fél évszázada végzett áldozatos munkájáért Lajtai Béláné asszisztens. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Területi Szervezete Kuti Márta védőnőt és Tislarics Ferencné asszisztenst tüntette ki szakmai előmeneteléért.
Sz.Zs.
Gyógyszertári ügyelet - július
20 5. július 2. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 22:00-06:00
20 5. július 3. FAGYÖNGY SZEKERES J. U. 2-8. 93/310-367 22:00-07:00
20 5. július 4. BENU TAVASZ U. 26. 93/311-607 21:00-08:00
20 5. július 5. KELETI ZEMPLÉN GY. U. 6. 93/310-402 08:00-06:00
20 5. július 6. KIRÁLY KALMÁR U. 4. 93/536-620 22:00-06:00
20 5. július 7. REMÉNY GARAYU. 14. 93/314-967 22:00-06:00
20 5. július 8. SALVIA RÓZSA U. 6. 93/536-610 22:00-06:00
20 5. július 9. BENU TÁBORHELY U. 4. 93/510-135 22:00-06:00
20 5. július 10. SZENT KRISTÓF ERZSÉBET TÉR 8/2. 93/510-151 22:00-07:00
20 5. július 11. ZSÁLYA BOSZORKÁNY U. 2. 93/516-280 21:00-08:00
20 5. július 12. BENU ROZGONYI U. 1. 93/311-531 08:00-06:00
20 5. július 13. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 22:00-06:00
20 5. július 14. FAGYÖNGY SZEKERES J. U. 2-8. 93/310-367 22:00-06:00
20 5. július 15. BENU TAVASZ U. 26. 93/311-607 22:00-06:00
20 5. július 16. KELETI ZEMPLÉN GY. U. 6. 93/310-402 22:00-06:00
20 5. július 17. KIRÁLY KALMÁR U. 4. 93/536-620 22:00-07:00
20 5. július 18. REMÉNY GARAYU. 14. 93/314-967 21:00-08:00
20 5. július 19. SALVIA RÓZSA U. 6. 93/536-610 08:00-06:00
20 5. július 20. BENU TÁBORHELY U. 4. 93/510-135 22:00-06:00
20 5. július 21. SZENT KRISTÓF ERZSÉBET TÉR 8/2. 93/510-151 22:00-06:00
20 5. július 22. ZSÁLYA BOSZORKÁNY U. 2. 93/516-280 22:00-06:00
20 5. július 23. BENU ROZGONYI U. 1. 93/311-531 22:00-06:00
20 5. július 24. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 22:00-07:00
20 5. július 25. FAGYÖNGY SZEKERES J. U. 2-8. 93/310-367 21:00-08:00
20 5. július 26. BENU TAVASZ U. 26. 93/311-607 08:00-06:00
20 5. július 27. KELETI ZEMPLÉN GY. U. 6. 93/310-402 22:00-06:00
20 5. július 28. KIRÁLY KALMÁR U. 4. 93/536-620 22:00-06:00
20 5. július 29. REMÉNY GARAYU. 14. 93/314-967 22:00-06:00
20 5. július 30. KIRÁLY KALMÁR U. 4. 93/536-620 22:00-06:00
20 5. július 31. BENU TÁBORHELY U. 4. 93/510-135 22:00-07:00
Nevet változtatna a Zala Megyei Kórház
Szent Rafael, a betegek és gyógyítók védőszentjének nevét szeretné felvenni a Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg díszpolgárainak kezdeményezésére, az intézmény, a városban lévő felekezetek, valamint a megye vezetőinek egyetértésével.
A kezdeményezésről beszámoló sajtótájékoztatón Hóbor Erzsébet, a város díszpolgára felidézte: a közelmúltban helyezték el Csikai Márta szobrászművész adományaként Szent Rafael szobrát az intézményben, és ez adta az ötletet ahhoz, hogy nevet változtasson az intézmény.
Ugy vélekednek, hogy a betegek, gyógyítók védőszentjének, a bibliai őrangyalok talán legfontosabbikának neve volna a legméltóbb a kórházhoz. A zalai megyeszékhely díszpolgárai írásban is megfogalmazták javaslatukat, ehhez megszerezték az intézmény, továbbá a város és a megye vezetőinek, valamint a Zalaegerszegen lévő felekezeteknek a jóváhagyását, és az indítványt májusban átadtak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.
A kezdeményezők nevében Hóbor Erzsébet - aki az egykori megyei közigazgatási hivatal vezetője volt - felidézte: 2009 óta igyekeztek mindent megtenni azért is, hogy újra legyen a kórháznak kápolnája, azt ugyanis még az 1960-as években elbontották. Ezt a törekvésüket is siker koronázta, a most mintegy ötmilliárd forintos ráfordítással épülő új kórházi épületszárnyban már lesz egy ökumenikus kápolna, és várhatóan kórházi káplán is szolgálja majd a betegek hitéletét.
Németh János, Kossuth-díjas keramikusművész, a város és a megye díszpolgára hozzáfűzte: a leendő kórházkápolna számára felajánlotta egy szakrális alkotás elkészítését, és arra biztatott más művészeket is, hogy hasonló módon segítsenek.
Halász Gabriella, a kórház főigazgatója hozzátette: az írásbeli kezdeményezés alapján szóbeli egyeztetés történt, és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. A remények szerint így őszre, a mintegy ötmilliárd forintos beruházással épülő új épületszárny átadásával együtt megtörténhet a névváltozás is.
MTI - Kanizsa
8
Kanizsa - Épülünk, szépülünk
2015. július 2
meztetnek a határok (kezdet és vég, magasság és mélység) jelentőségének felismerésében.
A Felsőtemető és a Kisrác utca kereszteződésében álló keresztet a 82 éves Tesinszky Lajosné újítatta fel tavasszal. Az adakozókért misét is mondatott május 19-én a templomban. A házuk előtt - csak át kellett menni az úton - találkoztak össze a szomszédasszonyok: idősebb és ifjabb Tesinszky Lajos-né és Salamon Sándorné, a Kiskanizsai Polgári Olvasókör elnöke. Tesinszkyék cserepekbe ültetett muskátlit hoztak a kereszt környezetének díszítéséhez.
Kedves Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy lapunk nyomtatott változata július 2. és augusztus 26. között nem jelenik meg. A szünet utáni első,
26. lapszámunkat augusztus 27-én olvashatják,
ADDIG IS FOLYAMATOSAN FRISS HÍREKKEL: WWW.KANIZSAUJSAG.Hll!
r ^iHomámoit
> SMHCIML''
6 és 12V-os 2-225Ah teljesítményig,
átlagos és különlegesen magas indítóáramú, minden gépjárműhöz. 200 hazai és nyugati típus: hagyományos savas, zárt savas, zárt folyadékmentes (zselés).
AKKUMULÁTOR
Szakbolt és Szerviz Pozsgai János
8800 Nagykanizsa, Teleki út 16. Telefon: 93/312-346 Nyitva: H-P: 8-17; Szo.: 8-12 óráig
Ütemterv szerint halad a 61 -es elkerülő építése
Megszépült kiskanizsai kőkeresztek
A 61. számú főút Nagykanizsát elkerülő szakaszának megépítésével több, mint 3 km hosszon 2x1 forgalmi sávos elkerülő út épül, mely a Csónakázó-tó bejáratától körforgalmú csomópont építésével indul északi irányba.
Az új nyomvonalú elkerülő főút a vasúti fővonalat keresztezve, azzal párhuzamosan továbbhaladva, a 7. számú főút csomópontjáig tart. A kivitelezést az ENV 61" Konzorcium végzi nettó 1 568 203 022 Ft értékben, 85 % uniós és 15% hazai forrás felhasználásával. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő
Sorra szépülnek az útszéli kőkeresztek Kiskanizsán. A városrész lakói öntevékenyen fogtak hozzá a környezetükben lévő 50150 éve állított feszületek felújításához.
A tizenötből öt szilárd talapzaton várja a hazafelé tartókat, a kiskanizsai utcákon átutazókat, és a július 5-ei Sarlós Boldogasz-szony- napi búcsúra érkező vendégeket. Az útmenti keresztek a városok utcáin és terein az ősi településhatárok emlékét őrzik.
Átvitt értelemben pedig a lelki eligazodást szolgálják és figyel-
Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezés ütemterv szerint halad.
tást végeznek a munkagépek. A múlt héten kezdték meg a régi aszfalt alapréteg hibás helyeinek az újraaszfaltozását. Ráterítik a kötőréteget, közben megépítik a homokos kavics védő-, valamint a CKT alapréteget a még hátralévő szakaszokra. Július végén, augusztus elején megkezdik a körforgalom építését, de a Csónakozó-tó megközelítése abban az időszakban is folyamatosan biztosítva lesz. A körforgalom építése miatt félpályás lezárás várható - kaptuk a tájékoztatást Loppert Dánieltől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetőjétől.
B.E.
Beszélgetésükben szóba került a búcsú, melynek sajnos megkopott a fénye az utóbbi időben. Az olvasókör Árvácska Dalkörének biztosan lesznek vendégei. Meghívták régi barátaikat, a szlovéniai Gyertyános népdalkörét, akik szívesen jönnek, és fellépésükkel gazdagítják a kiskanizsai búcsú programját. Annus néni terveiben szerepel még egy újabb feladat: kórházi tar-JS tózkodása idején feltűnt neki egy | közelben lévő, felújításra szoruló ''íj kereszt állapota, amit ősszel sze-
0
iá retne lefestetni.
m
1 B.E.
Ruhakuckd
Nagykanizsa, Kinizsi u. 7. - Nyitva: H-P: 9-17 óra, Szo: 9-12 óra
Felnőtt, gyermek használt ruha. cipő, játék, kiegészítők.
Jelenleg mederburkolást, csatornaépítést, szivárgókat és földmű javí-
2015. július 2
Kanizsa - Tanácsok nyárra
9
A fürdőzés szabályai
• Fürödni akijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá!
• A kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi.
• Akijelölt fürdőhely határát jelző táblán kék mezőben fehér nyíllal és a távolság (méter, kilométer) feltüntetésével van a fürdőhely hossza jelölve. A 120 cm-nél mélyebb víz határát a tavakon „120 cm" feliratú tábla jelöli.
• Állat a kijelölt fürdőhelyen nem fürödhet! A fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad!
• A kijelölt fürdőhelyet igénybevevőket a fürdőhely területén jól látható helyen elhelyezett fürdőhelyi rendtartás tájékoztatja a víz minőségéről és annak megőrzésével kapcsolatos használati szabályokról, a levegő és a víz aktuális hőmérsékletéről, a víz mélységéről, a fürdő rendeltetésszerű használatával összefüggő
kötelmekről, és az egyéb közérdekű információkról.
• Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac ill. más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
• Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.
• Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.
• A Balatonon minden év április elsejétől október 10-ig viharjelző szolgálat működik. A viharjelző állomások körbe a Balaton partján 29 (több irányból jól látható) helyen vannak elhelyezve.
• Az I. fokú viharjelzés - percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés - esetén a parttól S00 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.
• A II. fokú viharjelzés - percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos.
Hasznos tanácsok:
• Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
• A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.
• A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt vagy más hasonlóan ható szert (kábító vagy pszi-chotróp anyagot) ne fogyasszanak.
• Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni.
• Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe, előtte mosakodjanak le.
• Vízijárművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el.
• Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.
Balatoni Vízirendészeti Rendőr kapitányság: 0684/310-712. Balatoni vízi segélyhívó szám: 1817.
Ha külföldre utazik
Ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket be kell majd tartania, viselkedésével, öltözködésével tartsa tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat!
• Ellenőrizze, hogy az útlevele, utazáshoz használt okmánya érvényes és - ha szükséges - rendelkezik-e megfelelő vízummal a cél-, illetve tranzit országokba.
Egyes országok esetében az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ellenőrizze az adott ország részletes beutazási feltételeit a Külügyminisztérium honlapján, illetve az adott ország hivatalos honlapján (pl. Külügyminisztérium, külképviselet).
• Alaposan tanulmányozza át a Külügyminisztérium által létrehozott honlapon (http://konzuliszol-galat.kormany.hu/) megjelentetett, az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket, valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat, emellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűj-
teni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, fő-konzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait! Lehetőség van regisztrációs adatlap kitöltésére is, mely alapján a konzuli szolgálat könnyebben megtalálja Önt, ha bajba kerül.
• Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra - és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra -, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. Váltsa ki az európai egészségkártyát!
• Lépjen kapcsolatba háziorvosával, keresse fel az ÁNTSZ (továbbá bizonyos esetekben az Egészségügyi Világszervezet WHO) honlapját és tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről.
Ha az Európai Unión belül utazik, váltsa ki ingyenesen az Európai
Egészségbiztosítási Kártyát, amely-lyel ideiglenes tartózkodása során igénybe veheti a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást.
• Soha ne váltson pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat! Az a veszély is fennáll, hogy kifigyelik mennyi pénzt tart magánál.
• A szállodában amennyiben arra lehetőség van, vegyen igénybe értékmegőrzőt!
• A szállodai szobán kívül tartózkodásakor soha ne hagyjon elől értéktárgyat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárja be, így védve értékeit a besurranó tolvajoktól!
• Vigyen az útra megfelelő mennyiségű készpénzt, illetve egy, az adott cél-, illetve tranzi-tország(ok)ban is használható - kiterjedt nemzetközi hálózatba tartozó - bankkártyát (hitelkártyát). Képezzen biztonsági tartalékot. Tájékozódjon a célországba bevihető készpénz értékének felső határáról.
• Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a visszaútra szóló me-
netjeggyel, illetve az ehhez, azaz a visszatéréshez szükséges pénztartalékkal.
• Amennyiben autóval utazik külföldre, győződjön meg arról, hogy jogosítványa (egészségügyi alkalmassági igazolása) érvényes és - amennyiben az Európai Unión kívülre utazik - hogy kiváltotta nemzetközi jogosítványát. Nemzetközi jogosítványát a lakhelye szerinti okmányirodában válthatja ki. Amennyiben saját gépjárművel utazik, győződjön meg róla, hogy biztosítójánál kiváltotta annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezik baleset és poggyászbiztosítással. Ismerje meg előre a célország közlekedési szabályait és szokásait.
• Repülőút előtt figyelmükbe ajánljuk a Budapest Airport utasbiztonsággal kapcsolatos alábbi (http ://www.bud .hu/utazas/indu-laselott/biztonsag) tájékoztatóját. Az itt leírtak nemcsak a budapesti repülőtérre vonatkoznak, a fejlett világ más országaiban működő repterek is hasonlóan szigorú, esetenként még az itt leírtaknál is szigorúbb ellenőrzéseket végeznek.
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság
Kanizsa - Hirdetés
2015. július 2.
MEGHÍVÓ
AZ "AUTISTÁKÉRT NAGYKANIZSÁN" CÍMŰ, TIOP-3.2.4-12/1-2013-0006 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT CSALÁDI NAPJÁRA
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Autistákért Nagykanizsán" című projekt keretében a lakókörnyezet érzékenyítése céljából családi napot szervez, melyre ezúttal tisztelettel meghívjuk Önt.
A program időpontja: 201S. július 3. 14 - 18 óráig A program helyszíne: Nagykanizsa, Erzsébet tér
PROGRAM:
14:00 - 14:15 MEGNYITÓ, KÖSZÖNTŐ. Dénes Sándor polgármester. Lérántné Mátés Valéria (Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. ügyvezetője). Kőhidai Edit (Napfény Rákbetegek és Hozzátartozók Egyesülete). 14:15 - 15.00 Mi is az az autizmus? - érzékenyítő előadás.
Előadó: Kővári Edit (AOSZ elnök). 15:00 - 15:10 Sulyokné Nagy Erzsébet (operett, Napfény Rákbetegek és Hozzátartozók Egyesülete). 15:10 - 15:30 Buzás Krisztina és Illés Júlia (ének, Richter János
Zeneművészeti Szakközépiskola). 15:30 - 16:00 PARADANCE COMPANY - kerekesszékes
tánccsoport. 16:00- 16:30 SALSAKLUB 16:30 - 17:00 MARCATO ÜTŐEGYÜTTES
KÍSÉRŐPROGRAMOK: fogyatékosügyi szervezetek bemutatkozása, szociális foglalkoztató termékeinek bemutatója, beszélgetési lehetőség autista fiatalokkal, mentorszülővel, játszóház, agyagozás.
(Rossz idő esetén a program helyszíne Medgyaszay Ház Nagykanizsa Sugár u.5.)
Számítunk megjelenésére!
Dénes Sándor polgármester
AtlasProfilax_
Tudta Ön, hogy a koponya alatt lévő első nyaki csigolya, az Atlas nem csak a fejet tartja és támasztja alá, hanem ha elmozdult, különféle panaszok okozója lehet?
A svájci dr. René-Claudius Schümperli több mint húsz éve kidolgozta azt a biztonságos módszert, amellyel meg lehet állapítani az elmozdulást és korrigálni azt. A nagykanizsai dr. Varga Imre az ő egyik tanítványa, aki sikeresen alkalmazza a módszert. A korrekció utáni napokban és hetekben folyamatosan múltak el a régóta meglévő panaszai, mint a rendszeres fejfijás, szédülés, feszülő nyak, derékfájás.
Elérhetőség: Nagykanizsa, Király u. 29. Bejelentkezés telefonon: 0630-9S9-3080
V_/
Meghívó
Európai Uniós támogatások pályázati roadshowja Széchenyi 2020 GINOP
Tisztelettel meghívjuk rendezvényünkre, mely a vállalkozások számára elérhető pályázati lehetőségeket mutatja be.
Helyszín: Vasemberház, Díszterem - Nagykanizsa, Erzsébet tér 1-2. Időpont: 2015. július 7. kedd
Program
9.30 Regisztráció
10.00 Köszöntő. Dr. Pál Attila elnök - Zala Megyei Közgyűlés
Dénes Sándor polgármester - Nagykanizsa Megyei Jogú Város 10.10 Nagykanizsa középtávú városfejlesztési tervei
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 10.30 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program
általános ismertetése. Nagy András ügyvezető igazgató Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) 10.50 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program
pályázatainak ismertetése. Kerekes Gábor irodavezető (ZMVA) Mihovics Zoltán vezető, Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ 11.20 Finanszírozási lehetőségek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési
Alapítványnál. Kókai Miklós hitelmenedzser ZMVA 11.40 Foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatások.
Bata Hajnalka osztályvezető - Nagykanizsai Járási Hivatal 12.00 Büfé ebéd
Részvételi szándékát a nagykanizsa@zmva.hu e-mail címen szíveskedjen jelezni, 2015. július 5-ig.
ESi 25 ÉVES IW A VOKSH OKTATASI KFT
induló tanfolyamaink
♦ Moped, motor, személygépkocsi kedvezményes* tanfolyamainkra jelentkezési időpontok: JÚLIUS IS. (szerda) 8 óra és 16 óra JÚLIUS 29. (szerda) 8 óra és 16 óra AUGUSZTUS S. (szerda) 8 óra és 16 óra AUGUSZTUS 19. (szerda) 16 óra
♦ OKJ-s targoncavezető, emelőgép, rakodógép, földmunkagép kezelő tanfolyam indul a TAVALYI ÁRON!
JÚLIUS 13. (hétfő) 14 óra. Vizsga: JÚLIUS 23. (csütörtök)
♦ GKI teher- és személyszállító vizsga: JÚLIUS 2S. (szombat).
Jelentkezéseket JÚLIUS 15-ig fogadunk.
*Részletekről érdeklődjön irodáinkban! Beke Ivett irodavezetőnél: 0630-491-7051 Nagykanizsa, Ady u. 30. Telefon: 0693-516-634
(Stat.: 2014-4-2015-1 né. VSM: "B" E: 79,17% - 77,42%, F: 75%-80%, "C" E: 100%. ÁKÓ: "B" Gy: 130,05%-121,38%, "C" Gy: 101,72%-101,38%)
^ Véradás - Vöröskereszt
2015.07.07. (kedd) Pláza 10:00 - 13:00 óra. Nagyrada 14:30 - 16:30 óra. 2015.07.09. (csütörtök) Vöröskereszt - Vízmű 11:00 - 13:00 óra. Becsehely 14:30 - 17:00 óra. V_/
2015. július 2
Kanizsa - Hirdetés
ii
t v ffffffVTfmVVVffffTTTfV?ff??VVV^
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Építkezők, asztalosok, ácsok figyelem! AKCIÓ!
A Ramda Kft. Fűrészáru kereskedése áll minden kedves
ügyfelének rendelkezésére. KAPHATÓ: mindenféle épületfa nagy választékban, többféle hosszban, méretben, EGYEDI MÉRETEK vágását is vállaljuk fűrészüzemünkben. Kínálatunkban található asztalos minőségű fa is. Ára: 51.800 Ft/m3 + áfa (Akciónk a készlet erejéig tart.)
Keressen minket:
Ramda Kft. Nagykanizsa, Garay U. 21. (7-es főút mellett)
Kiskanizsai MÉH-telep
(volt Holdosí-Fém telephelye)
KANIZSA ASZFALT KKT.
Nyitva: H-P 8.00 - 16.00-ig, Szombaton 8.00-12.00-ig
8800 Nagykanizsa (Kiskariizsa), Kis mező u. 17. Telefon: 0693-510-133, 0693-510-134. 0630-362-7156 E-mail: postmaster@kanizsaaszfalt.t-oniine.hu Tájékozódjon még: zalainfo.com
Ne a szemétbe és a szelektívbe tegye!
♦ Pénzt kap érte, hozza el hozzánk! Magas ár! KÉSZPÉNZ!
♦ Iskoláktól, boltoktól és cégektől ingyen beszállítjuk a nagyobb mennyiséget! ,
♦ Vásárolunk vas- és fémhulladékot
(saját tulajdonra nem kell engedélyt kérni)
♦ Vállalunk földmunkát, térkövezést, aszfaltozást, mederlapozást épületbontást kivitelezéssel. (Ingyenes helyszíni felmérés!)
ődjöm
Műanyagok: petpalack (összenyomva is), ládák, kerti bútorok, vödrök, fóiiák. Papírok: újság, karton, színes újság, könyvek. Üvegek: háztartási, ablaküveg, autószélvédö. Aludóbozok: sörös, kólás (összenyomva is).
M Jsün ■
Mi a lakosságért és a környezetvédelemért vagyunk!
WHC
ÁLLÁSLEHETŐSÉGET HIRDET AZ ALÁBBI MUNKAKORBEN:
Operátor, Gépbeállító
Munkavégzés helye: Vas megye
3-4 műszakos munkarend, kiemelkedő kereseti lehetőség ingyenes szálláslehetőség
Csoportos tájékoztató, tesztírás időpontja: 2015.07.06. 14:00 óra
Hevesi Sándor Művelődési Központ (8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér S-9.)
Részvételi szándékát kérjük előre jelezze! (H-P.8.00-16.00): +36-94-S09-S1S; +36-30-402-7202 whc.szombathely@whc.hu
Partner a sikerhez
Munkaügyi eng.: 20-004-2002, XX-M-001/407/2013
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila OPTIKA látszerész mester
VACVKAMZSA DF.ÁK TF.R li
N u;vkAX, 8800 Nagykanizsa, Deák tér ó.
I \........J V...../ (93)312-011,(30)3852576
Fényre sötétedő lencse AKCIÓ 30 %
Az akció 2015. július 30-ig érvényes.
Nyitvatartási H-P: 8-12 óra, 13-17 óra, Szo: 9-11 óra
Kanizsa - Sportc
2015. július 2.
Nagykanizsa, Széchenyi tér S-9. Tel.:93/311-468 fax:93/310-46S e-mail:hsmkig@kanizsaikultura.hu www.kanizsaikultura.hu
Augusztus 4. 9.30-12 óráig Kézműves játszóház
Hűtőmágnes készítés. Díjtalan! Augusztus 6. 17 óra 2S. Zalai Nemzetközi Művésztelepek zárókiállítása
Kurátor: Angyal Mária művészettörténész. Megtekinthető a HSMK Ősze András galériájában szeptember 2-ig, hétköznap 9-17 óráig. Szervezők: Zaláért Egyesület, Humanitas Zala Alapítvány, Kanizsai Kulturális Központ. Augusztus 11. 9.30-12 óráig Kézműves játszóház Figurák készítése só-liszt gyurmából. Díjtalan! Augusztus 13. 19 óra Szabó Leslie Band koncertje
Nyári Zenei Estek az Erzsébet téri zenepavilonban. Augusztus 18. 9.30-12 óráig Kézműves játszóház Papírból üdvözlőlap készítés. Díjtalan! Augusztus 28. 18 óra A Magyar Fotográfia Napja „Nagyvadak és békák" címmel Tollár Eszter és Simon Bernadett fotókiállítása. Megtekinthető szeptember 20-ig, a HSMK színházi előcsarnokában.

Medgyaszay Haz
i\uiiurau ^/JN^ Központ
Kanizsai Kulturális
Augusztus 4. 19 óra MUSICAL EST
Szerenád a gesztenyefák árnyékában a Medgyaszay Ház előtti téren. Közreműködik: Kardos Eszter és Horváth Szilárd énekesek. Augusztus 27. 20 óra ZERO Zenekar koncert Nyári Zenei Estek a Medgyaszay Ház előtti téren.
1-2-3-4 osztályos tanulók jelentkezését várjuk! A foglalkozások 8 és 16 óra között zajlanak. Érkezés 7.30-tól. Felügyelet 16.30-ig.
Jelentkezni személyesen vagy a 319-202-es telefonon lehet.
Megszállott lett Lubics Szilvi...
pesek önmagunkat, félelmeinket, korlátainkat legyőzni, s hogyan érhetjük el - legyen akár a csillagos ég magasságában - álmainkat.
Dr. Lubics Szilvia, te valóban erőt és követendő példát adsz, mindehhez! Még nekünk, kevésbé megszállottaknak is...
Szabó Zsófi
MAJOR FERENC
...Természetesen nem pejoratív, hanem pozitív értelemben. Ugyanis széles e nemzetünk ultrafutó királynőjét egy olyan nagymúltú „szervezetbe" választották be, amely az extrém sportteljesítményekre képes embereket tömöríti. S ez nem más, mint a „Megszállottak Klubja".
No, most tegyünk fel egy egyszerű kérdést. Tekintve, hogy a média arról regél, hogy az említett klub tagjainak táborába kerülni hatalmas megtiszteltetés. Fordítsunk a dolgon: szerintem nem csak jómagam, hanem sok ezren, százezren gondolják úgy, a Meg-
szállottak klubja a szerencsés, mivel a csodálatos édesanya-ultrafutó-fogorvos, Dr. Lubics Szilvia személye, lénye, teljesítménye öregbíti az amúgy is ismert, elismert sportolókból álló klubot. Hogy néhány nevet említsünk: Monspart Sarolta (szintén) futó, Bessenyei Péter műrepülő és Béres Alexandra szintén „Megszállott" .
A klub nem „pusztán" bezzegel a tiszteletreméltó, rendkívüli tagjaival. Nemes missziója is van a 90-es évek elején alakult szervezetnek: a példamutatáson túl a tiszta sportértékeket képviseli, de küzd a káros szenvedélyek ellen is. Továbbá tanúbizonyságot ad arról, hogy hogyan lehetünk ké-
TISSOT
JAVÍTÁS ÉRTÉKESÍTÉS SZERVIZ
NAGYKANIZSA HÓ ÚT 8. BAZÁRUDVAR TEL.: (93) 326 997
Napjainkban A SZEMÉSZETI VIZSGALATI ELENGEDHETETLEN ESZKÖZE az OCT (Optikai Koherencia Tomográf). Az OCT a makula - vagy éleslátás - területéről, kóros elváltozásairól ad pontos információt. Ezen információk birtokában tudja a szemorvos a megfelelő kezelést javasolni, a betegségek lefolyását követni és a kezelés hatékonyságát megítélni. A vizsgálat fájdalommentes, gyors, a beteg számára nem megterhelő. Míg korábban semmilyen orvosi kezelésre nem volt lehetőség, ma már a betegség egyes típusainál van mód a súlyos látáskárosodás megelőzésére. Mivel a beteg nem mindig veszi észre a kezdeti tüneteket, ezért - főleg 40 éves kor felett - nagyon fontos az önvizsgálat és az időben történő szemészeti vizsgálat.
MILYEN BETEGSÉG ESETÉN FONTOS AZ OCT VIZSGÁLAT? - időskori makula degeneráció ♦ zöldhályog
cukorbetegség okozta szemfenékí elváltozás (makulopátia) egyéb típusú makula betegségek
A vizsgálatot értékeli és a további kezeléseket javasolja. Prof. Dr. med. habil Németh János országos főszemész.
A Dunántúlon csak Sashalmi Optikában!
Semmelweis Egyetem (SOTE) vizsgálati pont n/rríi-ux''
MESTER OPTIKA
Keressen bennünket, hogy segíthessünk önnek ^
Nagykanizsa, Sugár u. 1., tel.: 06-93-789-962 -—™ """
i _ _ tjZ
Nagykanizsa, Platán sor 1., tel.: 06-93-310-644 mwn SASHALMI OPTIKA
2015. július 2.
Kanizsa - Ez + Az
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Gépésztechnikus Kereskedelmi vezető Élelmezés vezető Fogászati asszisztens Logisztikai ügyintéző Adminisztrátor Könyvelő Szakács Eladó
Varrógép műszerész Kárpitos
Dízelmotor szerelő Targoncavezető Csőszerelő Lakatos
szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú szakirányú
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály (8800 Nagykanizsa, Fő út 24.) Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: Hétfő - Kedd - Csütörtök: 8:00 -16:00 óra között. Péntek: 8:00 - 13:00 óra
megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerin megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint megegyezés szerint
Kövessen minket a Facebookon is!
ii Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
Horoszkóp
^f III.21.-IV.19. Kos
Ha azt szeretné, hogy zavartalan legyen a nyaralása, mielőbb nézzen szembe az önre váró kihívásokkal. Ne halogasson, ne legyen tanácstalan. Ha kellő időben lép, végleg megoldódnak anyagi gondjai.

IV.20.-V.20. Bika
Keresse meg a közös hangnemet a párjával, ha azt szeretné, hogy nyugalom költözzön az otthonába. Ne töprengjen folyamatosan olyasmin, amin nem tud változtatni. Keressék a vidám emberek társaságát.
^V.21.-VI.21. Ikrek
Akár ki is hagyhatja ebben az évben a nyaralást. Annyi elismerést, bókot kap az ismerőseitől, amit már semmivel sem lehet felülmúlni. Étkezési tanácsaival nyugodtan inspirálhatja ismerőseit.
^ VI.22.-VII.22. Rák
Ha tisztában akar lenni a kapcsolata mélységével, nem árt, ha időt szakít annak elemzésére is. Kisportolt alakja, pozitív kisugárzása arról árulkodik, hogy minden rendben van.

yiI.23.-VIII.22. Oroszlán
Takarékoskodása most meghozza a régóta várt eredményt Minden problémától mentesen készülhet a nyaralásra. Utazhat, költekezhet a szabadsága idej e alatt. Utána azonban ismét vissza kell állni mindennek a régi kerékvágásba.
S VIII.23.-IX.22. Szűz
Már régóta egzotikus utazásra vágyakozik. A bolygóállások szerint hamarosan lehetősége nyílik minderre. Addig azonban készítse el a konkrét útitervet, és hívjanak a párjával útitársakat is a hosszú útra.
^IX.23.-X.22. Mérleg
Egy szenvedélyes nyarat ígérnek önnek a csillagok. Ha úgy akarja, minden bonyodalom nélkül részese lehet egy vidám társaság esti összejöveteleinek. Engedjen nagyobb teret a fantáziájának, és használja ki a lehetőségeket.
W
X.23.-XI.22. Skorpió
Sokkal kellemesebben alakul a hétvégéje, mint ahogyan azt eltervezte. Pihenjen többet, és ne állítson magával szemben túlságosan magas elvárásokat. Ez érvényes a nyári szabadságára is.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Szedje össze magát, és kívánjon valamit, mert a bolygóállások szerint a vágya teljesülni fog. A hétvégén csak meg kell fogalmaznia a kívánságát, s a kedvese megsüti, megfőzi ebédre mindazt amit megkíván.

XII.22.-I.20. Bak
Szüneteltesse a fölösleges vitákat egyelőre a családjában. A jó időt használja ki sportolásra, napozásra. Ne kímélje magát, hanem mozogj on többet. Ha netán valaki mégis kritizálná az alakját, ne vegyen tudomást róla.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Ha teheti, próbálja meg úgy beosztani az idejét, hogy a hétvégéje ne munkával teljen el folyamatosan. Ha visszanyeri a belső nyugalmát, mindjárt másképpen értékeli a saját és a családja helyzetét.

II.20.-III.20. Halak
Ha valaki azt mondaná önnek, hogy nem várt pénz érkezik a bankszámlájára, talán el sem hinné. Pedig előfordulhat, és így valóban emlékezetessé teheti a családja nyári kikapcsolódását. Bízzon továbbra is a szerencséjében.
Kanizsa - Sport/Apró
2015. július 2.
Már a
világbajnokságra tartalékolnak
Surdon az egyes kategóriákban három futamot bonyolítottak az elektromos hajómodellek kupasorozatának aktuális fordulója, a Canissa Kupa keretében.
A szervező klub, vagyis a nagykanizsai Canissa Modellező Sportegyesület versenyzőinek hajóival együtt 40 szerkentyű várhatta a startot, s a kezdésre nemzetközi mezőny jött össze, mivel érkeztek a szlovákiai Rimaszombatból, a németországi Stuttgartból, valamint románok és szlovénok is befutottak.
- Az első nap két-két futamot bonyolítottunk a különböző kategóriákban, másnap pedig még egyszer tették a résztvevők vízre hajóikat - fogalmazott Lekszikov Zsolt, a házigazda CMSE elnöke. - Remek gyakorlás volt ez többeknek is az augusztusi lengyelországi világbajnokságra és az külön örömünkre szolgált, hogy az időjárás végül megkímélte versenyünket. Az biztos, hogy a kanizsaiaknak több versenyrészvétele a vb-ig nem lesz, vagyis a motorokat nem terheljük már az elkövetkezendő hetekben.
Ami a CMSE eredményeit illeti, Mini ECO kategóriában a dr. Lekszikov Gábor irányította hajó végül másodikként zárt. Az ECO meghatározású mezőnyben Boti Ferenc egy negyedik hellyel lett gazdagabb, csakúgy mint Czimre Attila, aki Mono 1-ben végzett a dobogósok mögött.
P.L.
Visszatérnek még Kanzsára
A megyei díjugrató bajnokság nyitó fordulóját rendezték a Csónakázó-tónál. A megmérettetés eredetileg a második lett volna a sorban, de néhány hete Rádiházán az időjárási viszonyok miatt az első elmaradt, így idén a mezőny Zalában először Nagykanizsán találkozott.
Előzetesen tudni lehetett, hogy a nevezők nem csupán Zalából érkeznek, gyakorlatilag a fél Dunántúlról jöttek díjugratók, sőt, ezúttal Horvátországból is érkeztek nevezések. A számos kategóriában bizonyító lovasok szeptemberben még
visszatérhetnek Nagykanizsára, hiszen a további fordulók után a megyei döntőt is városunkban bonyolítják.
Zala megyei díjugrató bajnokság, 1. forduló, Nagykanizsa. Eredmények. B0 nyitott: 1. Lágler Viktória (Argó nevű lován; Hévíz LK), 2. Gácsi Zoé (Sorbó n.l.; Mistral LK), 3. Balogh Dániel (Libertina n.l; Várkapitány LE). B1 kezdő lovas: 1. Szakonyi Anna (Aramis n.l.; Pro Equus LK), 2. Szakonyi Anna (Twist n.l.; Pro Equus LK), 3. Gácsi Zoé (Sorbó n.l.; Mistral LK). B1/C nyitott: 1. Borzai Me-
litta (Dolli n.l.; Gyenesdiási LSE), 2. Mihály Péter (Madrigál n.l.; Mistral LK), 3. Gódi Anna (Agropoint n.l.; Kalafarm SE). B2 ifjúsági: 1. Dömötör Doren (Chiquita-Now n.l.; Pro Equus LK), 2. Borzai Melitta (Dolli n.l.; Gyenesdiási LSE), 3. Szapper Soma (Tihany n.l.; Pécsi LK). B2 nyitott: Finta Géza (Elzinó n.l.; Kinizsi SK Gyenesdiás), 2. Mihály Péter (Madrigál n.l.; Mistral LK), 3. Darko Juras (horvát, Cas-sia n.l.; KK Sveti Kriz). B3 nyitott: 1. Andrics János (Passat n.l.; Rádiházai LK), 2. Finta Géza (Csabi n.l.; Kinizsi SK Gyenes-diás), 3. Vitéz Viktória (Bizsu n.l.; Gyenesdiási LSE).
P.L.
A kézilabda (sport)tudományáról
Egy korábbi időpontban elmaradt ennek lehetősége, a napokban viszont a Polgármesteri Klub vendégeként Nagykanizsán köszönthették az érdeklődők, de leginkább a sportbarátok Mocsai Lajost (képünkön balról), akit (nem csupán) a kézilabda világában aligha kell bemutatni is bárkinek.
A szegedi születésű sportszakember hazánk legsikeresebb kézi-
labda-trénere, aki egyben a sporttudományok területén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, melyhez szervesen kapcsolódtak a pályán, illetve már az oldalvonal mellett elért edzői sikerei.
Ahogy a nagykanizsai eseményen fogalmazott, életének külön is meghatározó szakasza volt németországi edzősködése, jelenleg pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatójaként a sportág tehetségeit kutatja, illetve őket szak-
mai stábjával képezheti is. Ezzel párhuzamosan egyetemi docensként a Testnevelési Egyetem rektora is, s ahogy fogalmazott, a kor különös kihívása a fiataloknak a sport területére történő integrálása - s nem csupán a kézilabda, de más (labdás) sportágak esetében is. A látványsportok és labdajátékok mind népszerűbbé válásával például le kell számolni azzal a tézissel is, hogy kellő alapot kizárólag a torna, atlétika és úszás tud adni a későbbiekre.
S hogy Kanizsa életében milyen fontos szerepe is van a kézilabdának, arra tanúbizonyságul szolgálhatott, hogy a közönség soraiban a számos testnevelő-tanár és sportági edző mellett felfedezhettük például Mátyás Augusztát is, aki annak idején szintén azon legendás kanizsai kézis hölgyek alkotta körbe tartozott, melynek tagjai a későbbiekben sikert sikerre halmoztak a női kézilabdában - még ha ezt már nem is kanizsai színekben tehették...
P.L.
INGATLAN
Becsehelyen két szobás nappalis, fürdős, gáz + kandallós felújított családi ház rendezett udvarral, gyümölcsössel eladó. Tel.: 06-30-209-0546 (7703K)
Nk-án a belvárosban, csendes környezetben eladó 740 négyzetméteres közművesített telek, mely családi ház vagy társasház építésére egyaránt alkalmas. Tel.: 0630-227-3294 (7713K) Elcserélném nagykanizsai, másfélszobás, felújított, 44 négyzetméteres,
összkomfortos, egyedi fűtéses, önkormányzati lakásomat egyszobás, egyedi fűtéses önkormányzati lakásra. Érd.: 0630-958-7390 (7727K)
SZOLGALTATAS
Kidobásra szánt televízióját, mikro-ját, hűtőjét, gáztűzhelyét, stb., valamint
összegyűjtött reklámanyagait elszállítom. Tel.: 0620-510-2723 (7700K)
Fűnyírást, kaszálást vállalok! Tel.: 0620-510-2723 (7710K)
Készpénzért vásárolok régi könyvet, festményt, régi népi parasztbútorokat és ruházatot, használati tárgyakat és teljes hagyatékot. Tel.: 0670-434-9132 (7726K)
Régi sport újságokat, fotókat, új és régi festményeket, valamint porcelánokat vásárolnék Érd.: Nk, 0630-332-8422 (7728K)
VEGYES
Oválissá alakítható, sötétbarna fa étkezőasztal 6 db székkel eladó. Érd.: 0630-260-4544 (7725)
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autöüveg forgalmi!iáij wei. Dl ztosft As kárrendezés. Kerésre házhoz megyUnk.
TcL.: 06-70-5DB-7810, 06-70-518-5385
SZÜNETEL A BŐRGYÓGYÁSZAT!
A Kanizsai Dorottya Kórház Bőrgyógyászati Szakrendelése szerdától, azaz július elsejétől július 15-ig szünetel.
2015. július 2
Kanizsa - Sport
15
Éremátadó a bajnok sakkozóknál
A sakk NB I-ben immár nyolcszoros csapatbajnok Aqua-profit-NTSK együttesének hivatalos éremátadójára volt hivatalos az országos sakkszövetség vezetése Nagykanizsára. A délzalaiak zsinórban hetedik elsőségüket is ünnepelhették egyben és a győztesnek járó serleget Seszták Tamás szövetségi elnök (jobbról) adta át a névadó szponzort képviselő Nádasi Tamásnak (középen), valamint a csapatkapitány Ribli Zoltánnak (balról).
Hetedik helyezett lett a Kanizsa VSE
Kanizsa VSE (7.) - Angyalföldi Sportiskola DSE (10.) 8-4 (21, 3-1, 1-1, 2-1)
OB I B férfi vízilabda-mérkőzés, rájátszás a 7-12. helyért, 1. forduló, Nagykanizsa, 30 néző. Vezette: Kuncz, Hangay. Kanizsa: Nébald -Bakó 2, Cserdi I. 3, Besenyei, Kéri 1, Kaszper G., Fábry 1. Csere: Virt M., Gulyás, Klie, Kis Zs., Koncz 1. Edző: Németh Zsolt.
A férfi vízilabda OB I B-s rájátszás első fordulójának keretében a kanizsaiak az angyalföldieket fogadták. Gyakorlatilag az egész mérkőzésre az volt jellemző, hogy a hazaiak jól védekeztek és a támadásaik hatékonyságával sem volt gond, amivel meg is szerezték a kötelező győzelmüket.
Csabai Csirkefogók VK (9.) -Kanizsa VSE (7.) 7-6 (1-1, 0-1, 33, 3-1)
OB I B férfi vízilabda-mérkőzés, rájátszás a 7-12. helyért, 2. forduló. Békéscsaba, 50 néző. Vezette: Kovács S., Bottyán. Kanizsa: Nébald -Bakó 2, Cserdi I. 2, Virt M., Kéri 1, Besenyei, Koncz 1. Csere: Klie, Fábry. Edző: Németh Zsolt.
A kanizsai együttes szűk kerettel érkezett a csabai bajnokira, ennek ellenére a harmadik negyed végén is még ők vezettek. Az utolsó játékrészben aztán a hazaiak a befújt fórokat jól használták ki, a kanizsaiak egy sérülés miatt még kevesebben lettek, valamint ők az emberelőnyöket kihagyták...
Kanizsa VSE (8.) - Szolnoki Dózsa II (9.) 11-11 (3-3, 3-2, 2-3, 3-3)
OB I B-s férfi vízilabda mérkőzés, rájátszás a 7-12. helyért, 3. forduló. Nagykanizsa, 30 néző. Vezette: Gérnyi, Hunyadi. Kanizsa: Kiss
Cs. - Bakó 3, Cserdi I. 4., Virt M., Kéri, Kaszper G., Besenyei. Csere: Gulyás A. 2, Kis Zs., Fábry 2, Koncz. Edző: Németh Zsolt.
A találkozón alapján kiderült, egy jó ellenféllel mérkőzött a KVSE, de a nagykanizsaiak sokáig kézben tartották a meccs irányítását. Idővel 2-3 gólos előnyt is tudtak szerezni, de a szolnokiak mindannyiszor visszajöttek egy gólra, majd egyenlíteniük is sikerült. A győzelem megszerzésére még a végén is nyílt lehetőségük a vendéglátóknak, de emberfórban hibáztak, amivel maradt a döntetlen a találkozó végén.
Angyalföldi Sportiskola DSE (10.) - Kanizsa VSE (8.) 6-12 (24, 1-4, 1-2, 2-2)
OB I B-s vízilabda-mérkőzés, rájátszás a 7-12. helyért, 4. forduló. Budapest, 30 néző. Vezette: Földesi, Marnitz. Kanizsa: Nébald - Bakó, Cserdi I. 4, Koncz, Kéri 2, Kaszper G. 2, Besenyei 2. Csere: Gulyás 1, Kis Zs., Fábry 1. Edző: Németh Zsolt.
Rögtön az elején magabiztos és jó játékkal rukkolt ki a kanizsai együttes, így az első perctől az utolsó negyed zárásáig a kezében tartotta a találkozó alakulását.
Kanizsa VSE (7.) - Békéscsabai Csirkefogók VK (8.) 13-11 (3-5, 5-2, 3-1, 2-3)
OB I B-s férfi vízilabda-mérkőzés, rájátszás a 7-12. helyért, 5. forduló. Nagykanizsa, 30 néző. Vezette: Dodog, Torda. Kanizsa: Kiss Cs. - Koncz 1, Cserdi I. 1, Kis Zs., Kéri 2, Kaszper G. 4, Besenyei 3. Csere: Nébald (kapus), Virt M., Gulyás 2, Fábry. Edző: Németh Zsolt.
Bakó Csaba kétmeccses eltltása matt nem lehetett társaival a me-
dencében, s a hazaiak nem is kezdtek jól, hiszen a csabaiak megugrottak tőlük. Aztán a második negyedre rendezte sorait a Kanizsa, s két olyan játékrészt is produkált, mellyel megfordította a meccs állását a kapusait felváltva védető KVSE. Kaszper Gábor igencsak elemében volt, négy gólt jegyzett.
Szolnoki Dózsa-Közgép II (10.) - Kanizsa VSE (7.) 9-11 (15, 1-2, 3-3, 4-1)
OB I B-s vízilabda-mérkőzés, rájátszás a 7-12. helyért, 6. forduló. Szolnok, 30 néző. Vezette: Madarasi, Kovács T. Kanizsa: Nébald - Kis Zs., Cserdi I. 4, Koncz, Kéri 2, Kaszper G. 2, Besenyei 3. Csere: Kiss Cs., Gulyás. Edző: Németh Zsolt.
Különböző elfoglaltságok végett a kanizsai csapat kilenc emberrel érkezett meg Szolnokra, az OB I B-s bajnokság zárására. Ettől függetlenül remekül kezdtek, s a folytatás is jól alakult, onnan pedig már csupán arra kellett ügyelniük, hogy előnyüket megtartsák. Az együttesből mindenki maximálisan odatette magát, még ha a találkozónak igazi tétje már nem is volt. A játékosok becsületből küzdve megszerezték a ráját-szásbeli negyedik győzelmüket az utolsó szezonbeli bajnokijukon.
Németh Zsolt: „Túlértékelni nem kell a megszerzett hetedik helyünket, hiszen célunk eredetileg a felsőház volt, ugyanakkor a srácok a szezonbeli utolsó összecsapásukon is megmutatták, hogy tudnak küzdeni."
P.L.
Első helyig Tour-áztak...
Idén is megrendezték - immár nyolcadszor - a MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros versenyt, melyen több távon is bizonyíthatták rátermettségüket az ország számos részéről érkezett kerekesek, akik összesen majd'' másfélezren voltak.
A 33, 60, valamint 127 kilométeres versengés közül a középtávon rajtolók mezőnyében szép kanizsai siker született. A zalai TEKER Egyesületet színeiben a nagykanizsai Vastag Marcell nem csupán a saját kategóriáját és korcsoportját nyerte meg 60 km-en, de abszolútban a több száz induló között is az élen zárt.
Szekeres Dorina szintén nem hagyott maga elé kerülni középtávon a hölgyek mezőnyében senkit, vagyis ő is remekül kerékpározott a zalai lankák között. A 127 kilométeres „elitkategória" férfi indulói között a szintén kanizsai, de már más színekben versenyző Simon Péter másodikként zárt a délzalai körversenyen.
Ezúttal sprint távú az ob-cím
Baján rendezték az elit sprint távú triatlon országos bajnokságot - 750 m úszással, 20 km kerékpározással és 5 km futással. A vizes penzum a hullámzás miatt ezúttal sem volt egyszerű, a kerékpározást öt körben teljesítették, majd a futás három köre után értek célba a versenyzők.
A kanizsai TRI-CO Triatlon Klub színeiben Korcsmárosné Vigh Rozália mindhárom számot remek eredménnyel teljesítette és összesítésben is kiemelkedő idővel gyüjtötte be (az amatőr középtávú triatlon ob után) újabb bajnoki címét az 55-59 éves hölgyek kategóriájában.
A „TRI-CO"-sok férfi versenyzői is jó eredményeket értek el, hiszen Benedek János az 55-59 évesek korosztályában 4., Csőgör Marcell a 40-44 évesek kategóriájában 10. lett. Vránics László az utóbbiaknál a 11., Csőgör Péter pedig a 18. helyen zárt. A Csőgör Marcell, Vránics László, Csőgör Péter összetételű TRI-CO csapat az országos bajnokság 6. helyén végzett.
16
Kanizsa - Hirdetés
2015. július 2
ö Q
A. tí-
Lukács és Fia Kft,
Tetöíedfrs, Iflpostetfi Migctcjc^ its r-. b.''ítl Dgoamu nV jfc, [rlDanyay
8800 Nagykanizsa. Bajcsy-Zs, U. 36/3 Tel./Fax: 93/319 64B. 20/9319 640 E-mail: luhacsesfia@chelko.hu, lukacsesfia@gmail.com
TEGOLA bitumenes zsindelyek gazdag minta- és színválasztékkal
COLOR színes szigetelő lemez (bontás nélküli palafelújításhoz) és bitumenes szigetelő lemezek ■ miméitnSE széles választékban lapostetökhtíz.
CREATON^, m
told holyotl mondd: BRAMAC ^B^g ■ » ■
MEE23'' MBJJIJ^.1 KLC5BER
Tetőfedés, lapostetö szigetelés, ács- és bádogos munkák vállalása több évtizedes gyarko lattal.
TEGOLA
viaiiEii ^ E
Villás
Márvány, Gránit, Mészkő
Síremlékek, urnasírok, kiegészítők
Sírkövek, urnasíremlékek kiegészítők széles választéki kínáljuk: vázák, mécsesek, keresztek, kelyhek.

MINŐSÉG, MEGBÍZHATÓSÁG, PRECÍZ MIINKAVtBZfS, TAPASZTALAT, GARANCIA I
Forduljon hozzánk, legve próbára siakérielmiinket. Sokéves tapasztalatunkkal személyes konzultációval segítjük a megtelelő síremlék kiválasztásában. Hívjon minket bizalommal 1
Szilvasi Sírkő-Épületkő Bemutatóterem: Nagykanizsa, Kórház u. 15. Telephely: Csurgó, Poldiniut 8 Kirakat: Csurgó, Arany János u. 36.
www.siremlek.net +3630295-3048 +3630 956-5685
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
OKTATAS ES
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
FIGYELEM!
Iskolánkban a következő
ANGOL és NÉMET
(Tele) (Goethe)
nyelvvizsga időpontja:
NEMET: augusztus 14. (jelentkezés: július 13-ig) ANGOL: augusztus 14. (jelentkezés: július 13-ig)
A vizsgák előtt 20 órás speciális felkészítő tréning, vizsgáztató tanárokkal INGYENES PRÓBAVIZSGÁVAL!
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u, 2/a
Telefon: (93) 326-413 • Mobil: (30) 400-5253 E-mail: diatog@diatognk.hu, Web: www.diatognk.hu
F.Ny. reg.: 20-0129-04

Insert failed. Could not insert session data.