Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.79 MB
2020-12-22 09:56:27
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
511
927
Rövid leírás | Teljes leírás (431.9 KB)

Kanizsa 2016. 027-031. szám szeptember

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
A világ minden gyermekkel újrakezdődik
XXVIII. évfolyam 27. szám 2016. szeptember I.
(93) 666-666
A Magyar Védőnők Egyesületének Nagykanizsai Szakosztálya és az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a Szoptatás világnapja alkalmából rendezett találkozón egész napos programmal várta az érdeklődőket. A Medgyaszay Házban megrendezett összejövetelre számos kismamát és kisbabát az apuka is elkísért. Amíg zajlottak az előadások, a Mikkamakka szakemberei játszottak, foglalkoztak az apróságokkal.
Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját 1991-ben indította el a csecse-
mők egészséges élelmezése érdekében, ugyanis egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez.
Az anyatejes táplálás talán a legegyszerűbb, legleleményesebb és legköltséghatékonyabb eszköz a gyermekek táplálásának és fejlődésének biztosítására. A csecsemő 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon, majd a megfelelő hozzátáplálás mellett ez tovább is folytatódjon, akár a munka mellett is.
„A világ minden gyermekkel újra kezdődik..." - e szavakkal kezdte sírástól sem mentes, gyermekzsivajjal kísért köszöntőjét
Tóth Nándor alpolgármester. - Talán ez az egyszerűségében oly fenséges gondolat lehetne a mai világnapi események legigazabb mottója - jegyezte meg -, hiszen a gyermek megszületése, egészségben való felnevelődése valóban a jövő világának megszületése is, amivel újra indul minden lehetőség és remény.
Azt jelképezi e mai nap, arra figyelmeztet - fogalmazott -, hogy az életben oly sok felé irányuló figyelem, sok felé elágazódó tevékenységek közepette észre kell vennünk a legfontosabbat: gyermekeink testi és lelki egészségét, @''folytatás a 2. oldalon)
2
Kanizsa - Szoptatási világnap
2016. szeptember I
(folytatás a címlapról) az ő jövőjüket, mert az a mi közös világunk létének egyetlen garanciája. A közös jövőnk, az egészséges és hosszú távon is fennmaradó összetartó társadalom alapját az adja, hogy a gyermekeink milyen környezetben, milyen szellemet, lelket és testet is tápláló fészekben, családban nőnek fel. E családban pedig az anyatejes táplálás megléte az első kapocs, hiszen ahogy Romhányi József is írja: „A szoptatás olyan közel hozza egymáshoz az anyát és a gyermeket, amennyire csak két ember közel kerülhet egymáshoz..."
Ez a közelség pedig, maga a szeretet, amely a legfontosabb táplálékunk az életben. Ezért is mondok köszönetet a Magyar Védőnők Egyesülete Nagykanizsai Szakosztályának és az Egészségügyi Alapellátási Intézménynek, hogy az idei évben is, immáron 23-ik alkalommal megrendezik a Szoptatás világnapjához kapcsolódó nagyon fontos eseményt.
Mert ezzel a mindennapok világából kiemelik azt, ami tényleg a legfontosabb mindannyiunk számára. Hiszen a gyermekeink a jövőnk, és ha nem születnek gyermekek az országban, a városunkban, akkor nem lesz szép jövőnk. És ha a megszületett gyermekek nem olyan környezetben nőnek fel, amely megfelelő az egészséges felnőtté váláshoz, akkor csak egy keserű, magára maradott társadalommá válhatunk. így az anyatejes táplálás
mintegy szimbóluma a gondoskodásnak, a szeretetteljes és felelős családnak, amely egyben a boldogabb és sikeresebb jövő garanciája is.
Végül az alpolgármester említést tett arról is, hogy Magyarország az anyatejes táplálásban a világelsők között van. „így önök, akik itt jelen vannak, egyben a követendő példa képviselői is, és másoknak mintát mutatnak. Ehhez azonban az is kell, hogy a létező és generált ideológiai-társadalmi konfliktusokat, a számos meglévő szélsőséges álláspontot és véleményt is kezelni tudjá...

Insert failed. Could not insert session data.