Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
14.51 MB
2021-12-28 11:21:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
284
555
Rövid leírás | Teljes leírás (192.15 KB)

Kanizsa 2021. 020-021. szám november

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

Az újság szövege:

XXXIII. ÉVFOLYAM
20. SZÁM
2021. NOVEMBER 12.
5. oldal
20. oldal
ÚJRAÉLEDŐ
ALKATRÉSZEK
12-13. oldal
4. és 6. oldal
2021
Miss World Hungary
Különleges fémdíszek Vlasics Attilától
Láncok, vasgolyók, csapágyak új szerepben
A nagykanizsai Tótpeti Lili lett Magyarország legszebb lánya
Várja a világverseny Puerto Ricóban
Kemény felkészülés előtt a királynő
a közgyűlésben
Plakát és logó
Újragondolta álláspontját a
városvezető?
Plakáthelyek:
nyer vagy
veszít a
város?
Egymásnak feszültek a
kommentelők
ÉRDEKES EMBEREK:
Rózsás
Jánosra
EMLÉKEZÜNK
9 ÉVE HUNYT EL A VÁROS
DÍSZPOLGÁRA
9 ÉVET TÖLTÖTT A GULÁGON
Forrás: Kunos Attila
01.indd 1 2021. 11. 11. 15:22:10
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
Heten szerezték meg a héten az autószerelő mester címet
Kanizsán. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara
szervezésében megvalósuló, 180 órás tanfolyam
augusztusban indult. A résztvevőket 80 százalékos,
vissza nem térítendő támogatással segítette a kamara.
Az autószerelők a szakmához kapcsolódó elméleti és
gyakorlati, valamint vállalkozási, pénzügyi, jogi és pedagógiai
ismeretekre tettek szert az elmúlt hónapokban.
A mi professzorasszonyunk. Ezt a címet kapta az az összejövetel, amelynek keretében Kanizsára
látogatott professzor dr. Ádám Veronika biokémikus, akadémikus. A nagykanizsai születésű
professzorasszony első regényét is megismertette az érdeklődő közönséggel. Ádám
Veronika kiemelte: saját maga is végig járt egy bizonyos pályát, egyetemi oktatóként, és
onnan egy kicsit kitekintett, így született meg első regénye a „Távolból őrzöm” című könyv.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
Érembörze
Az elmúlt hétvégén
megtartotta őszi
programját a Magyar
Éremgyűjtők Egyesületének
Nagykanizsai Csoportja.
Az egyesület -
hagyományaihoz híven -
ezt az alkalmat is egy
kiállítással tette teljessé.
Az érdeklődők ezúttal
Varga János oroszországi
polgárháború idején
kiadott bankjegyeit
tekinthették meg.
A kiállított darabok
1917 és 1922 között
készültek.
7
Fotó: Novák Viktor
Fotó: Kanizsa TV
KANIZSA TÖRTÉNETE
02-03.indd 2 2021. 11. 11. 15:19:35
AKTUÁLIS
2021. 11. 12. | 3
MAGYAR
PASSIÓ
Premier előtt mutatták be a Magyar Passió című filmet a Cinema Nagykanizsában. A közönségtalálkozóval egybekötött debütáláson a film rendezője és egyben főszereplője, Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész is részt vett. A film az 1950-es évekbeli Magyarországon játszódik. A történetben Leopold atya, akit Eperjes Károly alakít, szerzetestársaival azon dolgozik, hogy a második világháború után a ferences rendet ismét megerősítsék. Az atyát koholt vádak miatt azonban letartóztatják és volt diákját bízzák meg a megkínzásával. A megtörtént eseményeket felelevenítő dráma Eperjes Károly első rendezése és mint elmondta, a mozivásznon sokkal erősebben átjön a történelem e sötét korszaka, mint egy színházi előadás esetében, ráadásul szélesebb körhöz jut el így az alkotás.
TÉLIESÍTÉS
A tél közeledtével a kerti csapok, a vízvezetékek és a vízmérők szigetelésére hívja fel a figyelmet a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. Cziráki László, a cég vezérigazgatója elmondta: a hatályos jogszabályok szerint a vízmérőhelyek védelme, ellenőrzése a fogyasztók feladata, így az esetleges kárt is nekik kell megfizetniük. A ritkán használt ingatlanoknál különösen fontos a vízmérők víztelenítése, és a vízmérőakna letakarása - figyelmeztet Cziráki László. Ezen kívül a kevésbe védett helyen található szerelvényeket is érdemes szigetelőanyaggal beburkolni. Célszerű a mérőhelyeket folyamatosan ellenőrizni, ha hibát tapasztalnak, akkor rögtön bejelenteni a szolgáltatónak, hogy ezeket a hibákat rögtön lehessen helyreállítani, hiszen akár százezres kár is lehet az elfolyt vízmennyiség, vagy a szerelvények cseréjének a költsége – mondta Cziráki László. Ha sérült egy aknafedél, akkor azt célszerű kicserélni, majd a tél folyamán többször ellenőrizni, hogy nincs-e benne víz. Az eszköz elfagyását jelzi, ha alig jön víz a csapból, nem forog a vízmérő, vagy a vízmérő üvegén törés látható.
HALHATATLANOK
Akinek az élete minden perce arról szólt, hogy olimpiai bajnok legyen, annak ezt sírás nélkül nem lehetett megállni, mind zokogtunk – a müncheni olimpián átélt túszdrámáról is meséltek a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai nemrég a Zsigmondy-csarnokban. A pódiumbeszélgetésen részt vett Hegedűs Csaba olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó, Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó és a csoport adminisztratív igazgatója, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egykori főtitkára, Füleky András. A nemzetközi mezőnyben Mr. Tus-ként elhíresült Hegedűs Csaba szerezte meg a magyar sport századik olimpiai aranyát 1972-ben Münchenben. A Sárvárról induló, később kapitányként és szövetségi vezetőként is komoly sikereket elérő sportembernek a müncheni túszdráma borzalmaival is meg kellett küzdenie. Mint ismert: a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport tizenegy izraeli sportolót ejtett túszul, az akció során minden fogoly, öt terrorista és egy német rendőr halt meg. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete 21 főben határozta meg tagjai számát. A csoport fő célja, hogy eljuttassa a fiatalokhoz az olimpiai eszme és a sport legfontosabb üzeneteit.
ÜNNEPI
HANGVERSENY
Megemlékeztek a Felsőtemplom újjáépítésének elindulásáról. A koncerten a Szent Imre Kórus lépett fel, Kruppai Tamás kántor vezetésével. A jelenlegi templom elődje 1764-ben épült Nepomuki Szent János tiszteletére, barokk stílusban. Az átalakítást, rendkívül nehéz időszakban, 1941-ben kezdte el Horváth Lipót nagykanizsai építési vállalkozó. A feljegyzések szerint a kanizsaiak összefogása példás volt, még a Don-kanyarban szolgáló honvédek közül is többen felajánlották zsoldjukat a munkálatok finanszírozására. - Ilyen évfordulók és alkalmak is lehetővé teszik, hogy összejöjjünk és megemlékezzünk arról, hogy a templom a közösség műve, és a közösségnek itt a találkozóhelye. Az énekkarral, a hívekkel és a vendégekkel együtt dicsérhetjük Istent, és szolgálhatjuk embertársainkat az itt kapott üzenetekkel, isteni sugallatokkal – mondta Várnai László plébános. Az újjáépített templomot 1942. november 8-án szentelte fel Simon György veszprémi nagyprépost, püspöki helynök, ezért úgy tervezik, hogy 2022-ben is megünneplik a templom jeles jubileumát.
FEJLESZTÉS
Jövő év végéig elkészülhet a Magyar Posta Zrt. új csomaglogisztikai depója Nagykanizsán. A több száz milliós, zöldmezős beruházás nem csak a város, hanem a térség csomagellátási feladatait is kiszolgálja majd. A fejlesztésről Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Balogh László Nagykanizsa polgármestere még október végén számolt be egy sajtótájékoztatón. Az eseményre a
Kanizsa Médiaház nem kapott meghívót, így nézőinket, olvasóinkat nem tájékoztathattuk a bejelentésről. A beruházás részleteit Panulin Ildikó a Magyar Posta szóvivője ismertette a szerkesztőségünkkel. Mint azt megtudtuk: az üzem 2500 négyzetméter belső térrel rendelkezik majd, a külső parkolóterület pedig nagyjából 5800 négyzetméter lesz. Idén a tervezési, engedélyeztetési eljárások várhatók. Az első kapavágás januárban történik meg, és 2022 végére elkészül a komplexum. A kanizsai depó a modern logisztikai elvárásoknak megfelelően épül majd, felgyorsítva és megkön�nyítve a csomagszállítást.
HÍRsorok
02-03.indd 3 2021. 11. 11. 13:33:36
Az arculati pályázatra négy pályamű érkezett, a végső győztest az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság javasolta a képviselő-testületnek. Vercz Dávid munkája Nagykanizsa 1903-ban elfogadott címerére épül, úgy, hogy az megfeleljen a mai kor követelményeinek. Az alkotó egyébként kanizsai születésű, jelenleg Budapesten él és több plakátkiállításon díjazták már alkotásait. Nem volt túl sok felszólalás ezen napirendnél, ugyanakkor ez esetben beszédes volt a hallgatás is. A logócserét nem találta támogatandónak sem Balogh László polgármester, sem Bizzer András. Az alpolgármester elmondta, bár nem akar senkit megbántani, de neki a győztes pályázat sem tetszik, az amatörizmus jeleit hordozza, és nem gondolja, hogy ezt a szimbólumrendszert hosszú távon érdemes lenne használni. Vercz Dávid munkáját az ÉVE oldaláról Gábris Jácint, Károlyi Attila, Schauta Marcell és Berta Krisztián is megvédte. Végül az új logó használatát 9 (!) igennel fogadták el a városatyák.
Második felszólalásában már a közgyűlésen is pedzegette Berta Krisztián, hogy ezen tervezetet egyszer már nyilvánosságra hozták az alkotók. Sőt, ami a mostani döntés kapcsán igazán fajsúlyos, hogy 2020 júniusában a megyei napilap cikke szerint támogatandónak is találta ezt a munkát Balogh László polgármester. A „Fiatal lokálpatrióták új arculatot álmodtak Nagykanizsának” című írás hosszan taglalja, hogy Vercz Dávid és Dominik Zsolt alaposan átdolgozta a város arculati elemeit, a Kanizsához kötődő színeket, s a vár ötszög alapját felhasználva. Ebben a cikkben Balogh László még támogatásáról biztatta a fiatalokat, ahogy fogalmaz: „Örülnék, ha egy kanizsai megújulásban a két fiatal által megálmodott szimbólumok szerepet kapnának.” Ebből az örömből már nem sok volt tapasztalható a közgyűlésen, s pláne nem utána. Hiszen kormányoldali fogadatlan(?) szószólóktól kapott hideget-meleget a pályamunka. S itt hadd jegyezzem meg ismét: ugyanarról a pályamunkáról van szó, amelyet kicsivel több mint egy éve a Zalai Hírlap mutatott be, és Balogh László méltatott. A pályázat kiválasztását végző OKISB elnöke, Gábris Jácint közösségi oldalán csokorba szedte a vádakat, és mint a napirend előterjesztője, válaszolt is azokra. A legfőbb fake news-t, miszerint a város címerét is lecseréli az ÉVE, szándékos félrevezetésnek titulálta a képviselő. Volt, aki az eredeti címerben szereplő félholdat hiányolta, Gábris erről azt írta: „a félhold többek szerint pont a nemkívánatos elemek közé tartozik…gondolva arra, mikor városunk is megtapasztalhatta a migránsok nem kívánt jelenlétét”. A sas „öngyilkosságára” pedig a következőket írta: „gyomrát és szívét összetéveszteni a csüdjével, s belemagyarázni azt, hogy a kard átdöfte – erre már nincs mit reagálnom.”
Érdekes, hogy 2012-ben, Cseresnyés Péter polgármestersége alatt bevezetett logó kapcsán nem született ennyi, vélt heraldikai hibákra, a város történelmi múltjának elárulására tett megjegyzés. Holott az a munka, még a ma már miniszterelnöki biztos nyilatkozata alapján sem a történelmi hűséget, sokkal inkább az egyszerűséget célozta meg. Cseresnyés így fogalmazott 2013 januárjában a Demokratának: „Az elsődleges célunk az volt, hogy az új jelkép vidámságot és önbizalmat sugározzon, hogy érdemes ide jönni, jó itt élni, mert Nagykanizsa a lehetőségek városa. Olyan jelképet kerestünk, amit egy óvodás is könnyen le tud rajzolni…”
MIKÓ-BARÁTH György
4 | KANIZSA ÚJSÁG
KÖZÉLET
A legutóbbi közgyűlés több napirendje is
alaposan felkavarta a kanizsai közéletet.
Erős üzengetést, bejegyzésáradatot és
kommentcunamit indított el a reklámgazdai szerep (6.oldal) és a város arculatának
modernizálására kiírt pályázat. Utóbbit Vercz Dávid munkája nyerte, bár az alpolgármester szerint a munka amatőr jeleket hordoz, és olyan megjegyzés is érkezett a közösségi oldalon, amely szerint egy öngyilkos sast ábrázol.
logóügyNagy álmok, nagy lehetőségek, és a nagy
A SZAVAZÁS MARGÓJÁRA
Akár mozgassuk meg ezt a vizet – ezt Balogh László mondta az arculati pont szavazása előtt. Majd, amikor Vercz Dávid munkájáról kellett dönteni, a megmozgatásból, a 2020-as nyilatkozat ide vagy oda, annyi lett, hogy ő és a Fidesz-frakció tartózkodott. Kivéve Radics Bálintot. Nem tisztem a 8. számú körzet képviselőjét piedesztálra emelni, de engedtessék meg, hogy leírjam: jó volt látni, hogy van olyan képviselő, aki meri vállalni a saját álláspontját még akkor is, ha az „övéi” véleménye azzal nem egyezik. Költői lesz a kérdés: legyen az bármelyik oldal, de nem pont erről kéne szólnia a képviselők munkájának? M-B. Gy.
04-05.indd 4 2021. 11. 11. 13:19:11
Tavaly elmaradt, idén
pedig rendhagyó módon,
zártkörűen választották
meg az ország legszebb
lányát. A szakmai zsűri
négy fordulóban pontozta
a résztvevőket, és végül 12
versenyző közül került ki
Lili győztesként. - Fantasztikus
érzés volt, amikor
meghallottam a nevemet.
Nem számítottam rá, mindenki
másra gondoltam,
hogy képviselheti majd az
országot Puerto Ricóban,
magamat nem is reméltem.
Elképesztő érzés volt
és kellett egy jó pár másodperc,
mire elhittem. Amint
telefon közelbe kerültem
egyből hívtam a szüleimet,
aztán a barátaimat. A
családban is nagyon örült
mindenki a győzelemnek,
szinte fel se fogtuk - mesélte
lapunknak az újdonsült
királynő.
Lili bár sajnálta, hogy a
családja és a barátai nem
vehettek részt az október
29-én megrendezett versenyen,
és nem szurkolhattak
neki élőben, de
mint fogalmazott: az
élmény egészen egyedülálló
volt. - Nem csak a koronát
kaptam a versenytől,
hanem bebizonyosodott,
hogy a kemény munka
mindig kifizetődik, és ha
nekiállok valaminek azt
maximálisan véghez is
viszem – hangsúlyozta a
győztes.
Lilinek természetesen
nem ez volt az első megmérettetése,
hiszen a 2020-
as évben megrendezett
Tündérszépek versenyen
19 megye jelentkezői közül
választották a legszebbnek.
– A szépségipar mindig
is vonzott, a Miss World
Hungary a Tündérszépek
után keltette fel az érdeklődésemet,
még várni szerettem
volna még 1 évet,
hogy legyen időm rendesen
felkészülni. De idén felkerestek,
hogy induljak és
nem tudtam ellenállni,
muszáj volt jelentkeznem –
mondta mosolyogva a
szépségkirálynő.
Az ifjú hölgy egyébként
szeptembertől kezdte a
tanulmányait a Budapesti
Gazdasági Egyetem hallgatójaként,
átmenetileg
azonban szüneteltetni
szeretné a tanulmányait.
Ez idő alatt kívánja megalapozni
az elkövetkező
évek munkáit, és elsősorban
a karrierjére fókuszálni.
Bár külső szemlélőként
többnyire csak a csillogást
és rengeteg mosolygást
látjuk egy ilyen versenyből,
de a cím, és így Lili
mögött is kemény munka
áll.
- A mentális része, ami
megterhelő. Nagy a stres�-
sz, gyorsan kell felkészülni.
Emellett a címhez megfelelően
feltétlen szükséges
a türelem és még annál is
fontosabb az alázat. Türelmesnek
kell lennem
magamhoz. A felkészülés
nagyon erős, sok mindenben
helyt kell állnom.
Nagyon kell tudni alkalmazkodni,
fontos a pontosság,
a precizitás. Sokrétűnek
kell lennie egy
királynőnek. Rengeteg a
próba, és tengernyi a teendő
– mesélte Lili.
A munka tehát nem állhat
meg, hiszen pár hét és
itt a Miss World nemzetközi
szépségverseny. -
December 16-án lesz a
döntő napja. Előtte már
több hetes felkészülés vár
ránk. Mindenre odafigyelnek,
minden egyes részletre.
Először is összekovácsolják
a lányokat, de lesz
járáspróba, etikett, ruhapróbák.
Nagyon tartalmas
okítást fogunk majd kapni.
Mind a 150 lány, úgyhogy
már nagyon várom –
mondta a jövőről a Miss
World Hungary győztese.
A szépségkirálynő
udvarhölgyei a hazai megmérettetésen
a 20 éves
dunavarsányi Ambrus
Nikolett és a 22 éves debreceni
Tóth Panni lettek.
KÁLOVICS Rebeka
KÖZÉLET 2021. 11. 12. | 5
Forrás: Kunos Attila
A kanizsai
születésű
Tótpeti Lili
nyerte el idén
a Miss World
Hungary címet.
Ezzel a húsz
éves ifjú hölgy
képviseli
hazánkat a
jubileumi,
70. Miss World
világversenyen.
A megmérettetést
december
16-án rendezik
Puerto
Ricóban.
Tótpeti Lili
Az ország
szépe
04-05.indd 5 2021. 11. 11. 12:11:32
Az október végi közgyűlésen
Fodor Csaba, az ÉVE
frakcióvezetője arra emlékeztetett,
hogy korábban
egy Simicska Lajoshoz, ezt
követően pedig egy
Mészáros Lőrinchez köthető
cég végezte a városban
a reklámgazdai feladatokat.
Ebből lett elege
az ÉVE-frakciónak és szerették
volna, ha ezt a szerepet
egy helyi cég kapja
meg. Bizzer András alpolgármester
akkor arra
figyelmeztetett, hogy jól
gondolják át ezt a döntést,
hiszen a Publimont Kft. 23
új buszvárót ígért azért
cserébe, hogy folytathassa
a tevékenységét Nagykanizsán.
Ezen kívül az
általa épített 8 utasvárót is
lebontja, ha nem hosszabbítanak
szerződést, és
ahogy fogalmazott: a tél
közepén fázni fognak az
emberek és rájuk fog esni
az eső vagy a hó.
Horváth Jácint, az ÉVE
frakcióvezető-helyettese
Facebook-bejegyzésében
is megerősítette,
hogy nem kívánnak szerződést
hosszabbítani a
szerinte Mészáros Lőrinc
érdekeltségébe tartozó
Publimont Kft.-vel. Mindeközben
Balogh László
polgármester is közzétett
a hivatalos oldalán a
témával kapcsolatban
egy írást, amelyben azt
hangsúlyozta, hogy az
ÉVE lépése azért történt,
hogy Horváth Jácint kampányplakátjai
felületet
kapjanak. Erre a posztra
egyébként a Via Kanizsa
Zrt. korábbi igazgatója,
Gáspár András is reagált,
aki a kommentjében azt
írta, hogy annak idején
Cseresnyés Péternek -
akkor Nagykanizsa polgármesterének
- utasítására
került a Publimont
Kft.-hez a reklámgazdai
tevékenység.
- Tudod mi volt az az
5,5 millió forint évente?
Megsúgom: a közterület
használati díj. (Tudod
honnan tudom? A Cseresnyés
kérésére nekem
kellett bebizonyítanom,
hogy megéri a városnak.
Csak a reklámdíjról
nem beszélhettem.) Tetszik
érteni? Nem az a díj,
amit a reklámért fizettek
a Publimontnak a
megrendelők. Az ennek
a harminc-ötvenszerese
lehetett – írta sorait a
polgármesternek címezve
a közösségi felületen
Gáspár András.
Megkeresésünkre Horváth
Jácint elmondta,
hogy az, hogy a nyolc
buszvárót a Publimont
eltávolítja, kellő bizonyíték
arra, hogy a profiton
kívül semmi más nem
érdekelte a vállalatot. A
frakcióvezető-helyettes
úgy gondolja, hogy az
eddigi reklámgazdához
tartozó táblákon nem
egyszer gyűlöletkeltő, sőt,
nem ritkán uszító plakátokat
lehetett látni. Hangsúlyozta:
ők azt szeretnék,
ha a reklámtevékenységből
befolyó bevétel a
városé lenne, ezzel viszont
semmi befolyásuk nem
lesz a felületeken látható
tartalmakra.
A témában Balogh László
polgármestert is megkerestük,
de nem kívánta
tájékoztatni a Kanizsa
Médiaház nézőit és olvasóit.
Egy újabb Facebook-
posztjában azonban
közzétette, hogy szerinte
az ÉVE döntése semmilyen
szinten nem szolgálja
a város közösségét,
ennek hatására pedig
Nagykanizsa, a buszmegállók
mellett, 10 millió
forinttól is elesik. Ezen
kívül a Publimont Kft.
saját tulajdonú, már létező
hirdetőtáblái használatát
is megtiltotta, holott
ezért további 10 millió
forintot fizetett volna a
cég. A városvezető
bejegyzésében úgy fogalmazott:
ezekről lemondani
józan ésszel megmagyarázhatatlan.
Szabó István, a Via Kanizsa
Zrt. vezérigazgatója az
üggyel kapcsolatban azt
nyilatkozta, hogy a 2006-
os és a 2007-es kimutatások
szerint mintegy 14
millió forint bevétele származott
a városnak a hirdetésekből,
és legalább ezt
az összeget a jövőben is
tartani szeretnék.
- A cég jogelődje, a Via
Kanizsa Kht. 2000-től látta
el a reklámgazdai feladatokat
2008-ig, majd az
önkormányzat pályáztatta
ezt a szerepkört, így
körülbelül másfél évig
nem volt reklámfelelőse a
városnak, abban az időszakban
a közterület-
használati díjak beszedésére
sem került sor. Ezt
követően választották
meg a Publimont Kft-t
reklámgazdának, a cég tíz
évig látta el ezt a tevékenységet.
A lebontásra
kerülő nyolc buszváró
közül a nagyforgalmúakat
mielőbb pótoljuk, valamint
az ígért – további 23
– buszmegállót évenkénti
ütemezéssel, folyamatosan
felújítjuk – tájékoztatott
Szabó István.
KÖRTVÉLYESSY Vivien
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
problémát
Ismét a közösségi oldalon feszült
egymásnak a helyi Fidesz és az
ÉVE-frakció az elmúlt napokban.
A legutóbbi közgyűlésen a városvezetés
arról döntött, hogy a reklámgazdai
tevékenységet a jövőben a
Via Kanizsa Zrt. látja el, így a Publimont
Kft.-vel – tíz év után - nem hos�-
szabbítottak szerződést. A kedélyek
azóta sem csitultak a témát illetően.
Kiplakátolták a
Fotó: Horváth Zoltán
06-07.indd 6 2021. 11. 11. 9:34:40
Nagykanizsán nem történt még
csak hasonló eset, vagy komolyabb
baleset sem mondta el
Németh László, a Nagykanizsa
Vagyongazdálkodási és Szolgáltató
Zrt. házkezelési csoportvezetője.
Az NKVG Zrt. kezelésében 96
társasház van, ebből 10 épületben
található lift.
–A kanizsai liftekről elmondhatom,
hogy biztonságosak,
ugyanis a személyfelvonóval
rendelkező társasházak
szerződésben
vannak egy-egy
szolgáltatóval, akik
havonta ellenőrzik és naplóban
dokumentálják a szerkezet állapotát.
Ha valamilyen probléma van,
akkor jelzik a közös képviselő felé,
de a szerződésük szerint meg is
oldják a kisebb problémát. Ha
nagyobb munka van akkor pedig
azonnal le is állítják a liftet. Ezen
felül ezeket a szolgáltatókat is
ellenőrzi az ÉMI-TÜV SÜD Kft., ami
egy biztonságtechnikai cég.
A törvény szerint a 10
évnél fiatalabb lifteket
évente kell ellenőrizni, a
10 évnél idősebb lifteket
pedig fél évente kell
megvizsgálnia a tanúsító cégnek.
Németh László hozzátette, tudomása
szerint városunkban 30-40
évesek a felvonók, de folyamatos
felügyelet alatt vannak a liftek,
nagyfokú hibásodások nem
nagyon fordulhatnak elő, de ha
mégis akkor azonnal leállítják az
eszközt.
– Olyan előfordul, hogy az
emberek bent ragadnak a liftben.
Ebben az esetben a hívógombot
kell megnyomni és pár másodpercen
belül jelentkeznek általában a
katasztrófavédelemtől, és ki is
menekítik a bent ragadt utast -
mesélte Németh László.
A házkezelő azt is elmondta, ha
egy liftnél elszakad az egyik kötél,
vagy esetleg a felvonó hirtelen
elindulna lefelé, akkor van egy
olyan szerkezet benne, úgynevezett
fékező, ami 1 centiméteren
belül megállítja a liftet.
-Tehát ha az adott gyorsulást 10
százalékkal meghaladja, abban a
pillanatban megáll a lift. Felfelé is
elmozdulhat a lift, ezért már több
társasháznál beszereltettük a felfelé
mozgó biztonsági szerkezetet,
ami még biztonságosabbá
teszi - emelte ki Németh László.
Utólag egyébként kiderült,
hogy a kazincbarcikai lift nem szakadt
le, csupán az ajtaja akadt be,
ami megállította a fülkét.
KÁLOVICS Rebeka
AKTUÁLIS 2021. 11. 12. | 7
Fotó: Horváth Zoltán
Kanizsán
Lifthelyzet
KIADÓ
önkormányzati tulajdonú
üzlethelyiségek
Ady u. 2. - Erzsébet tér 1.
(volt Badacsony borozó) 157 m² üzlet
Ady utca 30-32. 93 m2 iroda/rendelő
Csengery u. 1-3. (volt ruházati bolt) 61 m2 üzlet
Csengery u. 4. 30 m2
25 m2 üzlet
28 m2
Erzsébet tér 1. 28 m2 üzlet
Erzsébet tér 1. 117 m2 üzlet
Erzsébet tér 10. 76 m2 üzlet
Csengery u. 5. 55 m2 üzlet
Csengery u. 2. 79 m2 üzlet
Fő út 8. 129 m2 üzlet
Fő út 8. 117 m2
119 m2 üzlet
A helyiségek előre egyeztetett időpontban megtekinthetők. Érdeklődjön az alábbi
számok egyikén!
Versenytárgyalás: 2021. nov. 22.
• 06 30/799 4989
• 93/313-362
Fotó: Horváth Zoltán
Október végén futótűzként terjedt el egy kazincbarcikai
édesanya közösségi oldalon írt posztja,
hogy egy lift fülke tetejének a fele leszakadt,
úgy, hogy két gyermeke és az édesapjuk is a
fülkében volt. A balesetben szerencsére nem
esett senkinek baja, de az anyuka nem tudott
napirendre térni az esettel kapcsolatban.
06-07.indd 7 2021. 11. 11. 15:12:44
8 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10. számú Nyugdíjasházban lévő üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelete alapján.
PÁLYÁZATRA KIÍRT LAKÁSOK:
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 15.
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 16.
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 19.
A pályázat benyújtásának határideje: 2021. november 30.
Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó
A licitálás időpontja: 2021. december 6. (hétfő) 09.00 óra
Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. em. tárgyaló
A BÉRLEMÉNYEK LEÍRÁSA:
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 15.
- elhelyezkedése: Nagykanizsa keleti városrész
- alapterülete: 31 m²
- szobaszáma: 1 +1 félszoba
- komfortfokozata: összkomfortos
- állapota: helyreállított
- bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 17.515,-Ft
+ igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség
- adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni
A lakás megtekinthetők: 2021. 11.17. 09.00-09.30-ig
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 16.
- elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész
- alapterülete: 31 m²
- szobaszáma: 1 +1 félszoba
- komfortfokozata: összkomfortos
- állapota: helyreállított
- bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 17.515,-Ft
+ igénybevett szolgáltatásokért
fizetendő díj + rezsiköltség
- adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni
A lakás megtekinthetők: 2021. 11.17. 09.30-10.00-ig
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 19.
- elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész
- alapterülete: 41 m²
- szobaszáma: 1 +1 félszoba
- komfortfokozata: összkomfortos
- állapota: helyreállított
- bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 23.165,-Ft
+ igénybevett szolgáltatásokért
fizetendő díj + rezsiköltség
- adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni
A lakás megtekinthetők: 2021. 11.17. 10.00-10.30-ig
A PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI:
1./ Személyi feltételek
Pályázhat mindazon nagykanizsai állandó lakhelyű nyugdíjas, nyugdíjas házaspár, aki/k/
Nagykanizsán állandó lakos/ok/
öregségi nyugdíjas/ok/, vagy az öregségi nyugdíjkorhatár elérte/k/
önmaga, vagy legalább egyikük önmaga ellátására képes
a lakással kapcsolatos fizetési kötelezettségeket vállalja/k/ és annak eleget tud/nak/ tenni
a pályázó a pályázati feltételeket, a pályázati tárgyaláson történő licitálást elfogadja
2./ Egyéb feltételek
Pályázhat mindazon 1. pontban részletezett személy/ek/, aki/k/
a rendeletben meghatározott összegű pénzadományt ajánl fel,
legalább komfortos önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogával rendelkezik, és
amennyiben lakásbérleti joga határozatlan időre szól, a lakást tisztán, kiürített állapotban, térítésmentesen,
amennyiben lakásbérleti joga határozott időre szól, a lakást a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 7. § (2) bekezdésében meghatározott rendeltetésszerű használatra alkalma állapotban
a bérbeadó rendelkezésére bocsátja.
városrendezési célból kiürítendő, illetve életveszély miatt lebontásra kerülő önkormányzati lakás bérlője, és a felajánlott lakást cserelakásként elfogadja.
Pályázni a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportján (Nk, Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó) átvehető, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthető PÁLYÁZATI LAP kitöltésével lehet, melyen fel kell tüntetni:
a pályázó/k/ személyi adatait
a folyósított nyugdíj/ak/ összegét, csatolva az utolsó havi nyugdíjszelvény és törzslap fénymásolatát
a felajánlásra kerülő önkormányzati bérlakás pontos címét, helyiségeit, komfortfokozatát, havi bérleti díját, csatolva a bérleti szerződés fénymásolatát
saját tulajdonú lakás esetén annak pontos címét, helyrajzi számát, alapterületét, komfortfokozatát, helyiségeit, minden tulajdonos adatát.
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport ügyfélszolgálatán (Nk, Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) kell benyújtani. A licitálásra a pályázóknak külön értesítést nem küldünk.
A LICITÁLÁS SZABÁLYAI:
A licitáláson részt vehet az a pályázó, aki pályázatát határidőben, a kiírásban foglalt tartalommal nyújtotta be. A pályázót megbízással meghatalmazottja is képviselheti.
A licitálás induló összege:
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 15. 2.100.000.-Ft
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 16. 2.100.000.-Ft
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 19. 2.300.000.-Ft
A licitálás során a licitösszeg 50.000.-Ft-onként emelkedik.
A nyertes pályázóval a lakásra vonatkozó bérleti szerződést a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. köti meg az adomány befizetését, illetve önkormányzati bérlakás leadása esetén a kijelölést követő 15 napon belül. A felajánlott adományt a kijelölést követő 6 hónapon belül kell az önkormányzat számlájára megfizetni. A nyugdíjasok bérlakása másik lakásra nem cserélhető, tartási szerződés nem köthető.
Nagykanizsa, Balogh László
2021.október polgármester
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere)
PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY
08-09.indd 8 2021. 11. 10. 10:13:44
2021. 11. 12. | 9
HIRDETÉS
HSMK
November 4., 11., 18., 25.
(csütörtök) 10 óra
MARGARÉTA MÓKA –
Ölbeli játékok 0-3 éveseknek
November 5., 19. (péntek) 17 óra
GÉMKAPOCS TÁRSASJÁTÉK KLUB
Vezeti: Temesi Róbert és Szűcs Sándor
November 19. (péntek) 17.30 óra
„KÖZÖS NYELVÜNK A KULTÚRA” - dokumentum és plakátkiállítás a 45 éve átadott Hevesi Sándor Művelődési Központ archívumából. Közreműködik: Nagykanizsa Város Vegyeskara
November 22. (hétfő) 19 óra
Dumaszínház Nagykanizsa
ANYÓSÜLÉS – KOVÁCS ANDRÁS PÉTER ÖNÁLLÓ ESTJE
Műsorvezető: Szabó Balázs Máté
Jegyár: 3.990 Ft-tól. Jegyek elővételben, a Líra Könyvesboltban (Stop Shop) és a dumaszinhaz.jegy.hu oldalon kaphatók.
Szervező: Dumaszínház Kulturális Kft.
November 23. (kedd) 19 óra
Színház – Hevesi bérlet
William Shakespeare: ÉS RÓMEÓ ÉS JÚLIA – tragédia (Centrál Színház)
Játssza: Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter. Jegyár: 4.500 Ft
November 24. (szerda) 19 óra
Színház – Bródy bérlet
Eisemann Mihály – Zágon István – Nóti Károly: HIPPOLYT, A LAKÁJ – zenés vígjáték (Turay Ida Színház)
Játssza: Frech Zoltán, Mikó István, Hűvösvölgyi Ildikó, Bodor Szabina, Pásztor Máté
Jegyár: 4.500 Ft
November 27. (szombat) 17 óra
„NEM ZÖRÖG A HARASZT…” – A Tüttő János Nótaklub gálaestje. Kísér: Szalai Antal, Liszt Ferenc-díjas prímás és világhírű zenekara
Vendégművész: Bokor János előadóművész
Jegyár: 3.000 Ft. Szervező: a Tüttő János Nótaklub Egyesület
November 30. (kedd) 14.30 óra
Színház – Ifjúsági bérlet
Mark Twain: TOM SAWYER KALANDJAI (Apolló Színház) Jegyár: 1.500 Ft
MEDGYASZAY HÁZ
November 18. (csütörtök) 18 óra
KALANDOZÓ KANIZSAIAK
Niger - Az ismeretlen ország, ahol a Szahara vándorai találkoznak. Markó Roland előadása
November 20. (szombat) 18 óra
UNHOLY DANCE - Metál est
- Lumberjack Commando
- Fanatic Attack
- Feretrum
- Sear Bliss
Jegyár: 2000 Ft
MÓRICZ ZSIGMOND
MŰVELŐDÉSI HÁZ
November 6., 13., 20., 27. (szombat) 9 órától Aprók Tánca
5-8 éves gyermekek jelentkezését várjuk
November 6., 13., 20., 27. (szombat )10 óra Angol társalgási klub
A belépés díjtalan!
November 19. (péntek) 18 óra
Hadtörténelmi Esték
Előadó: Prof. Dr. Padányi József mk. vezérőrnagy, egyetemi tanár
Előadásának címe: A Zrínyi fegyverek nyomában - Előadás a legújabb kutatási eredményekről
PROGRAMAJÁNLÓ
PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a 35. életévüket be nem töltött fiatal házasok, illetve legalább egy évet meghaladó élettársi közösségben élők részére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Garzonházakról szóló 32/2001. (VI.27.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére:
1. Nagykanizsa,
Dózsa Gy. u. 142/D. II. em. 11.
A lakás alapterülete: 40 m²
szobaszám: 1 + 1 fél szoba
komfortfokozata: összkomfortos
A lakás településen belüli fekvése: városi terület
Szálláshasználati díj összege: 22.600,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A szálláshasználati
szerződés időtartama: maximum 60 hónap
A lakás megtekintésének időpontja: 2021.11.16. 15.00-16.00-ig
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportjánál ügyfélfogadási időben (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) lehet benyújtani. Pályázati nyomtatványok ugyanitt kaphatók, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthetők.
Pályázatok benyújtásának határideje: 2021. november 30.
Nagykanizsa, 2021. október Balogh László polgármester
08-09.indd 9 2021. 11. 10. 9:56:34
A választásokat megelőzően 1988-ban a Hazafias Népfront Nagykanizsai Járási Bizottságánál dolgoztam, amikor négyen létrehoztuk a Zala megyei és a nagykanizsai MDF-et. Ezután mindjárt munkanélkülivé váltam. Azóta magam tartom el magamat, bár volt, aki azzal élcelődött, hogy füstös presszók mélyén könyörögtem állás után. Tehát ebből az apropóból lettem az MDF színeiben közgyűlési tag néhány magammal, és azt hittük, hogy történelmet írunk – jelentette ki határozottsággal a hangjában az egykori képviselő. – Rendkívül büszke voltam arra, hogy részt vehetek a város új életének alakításában, és azt gondoltam, hogy alakítjuk is, de közben sorra szűntek meg azok az ipari létesítmények, amelyek eltartottak itt 50 ezer embert. Megszűntek a laktanyák, a sörgyár, aztán sorban a többi. Mind azt gondoltuk, hogy valamilyen formában majd újjá alakulnak, és tovább működnek. Szerintem a testületben mindenki komolyan vette a feladatát, és mindenki a legjobbat akarta kihozni magából.
Utólag visszagondolva, a többi párt képviselőivel együtt mindenki azt hitte, hogy tényleg rendszert vált, annak ellenére, hogy sok mindenben nem értettünk egyet, még párton belül sem. Engem is föl akartak függeszteni az MDF-tagságomból. Ennek ellenére szeretném, ha megmaradna az a hitem, hogy mindegyikünk, kortól, nemtől és végzettségtől függetlenül azért dolgozott ott jó sokat, hogy valami jobb legyen. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki keserűen szemléli, hogy mi lett ebből a városból. Ezt a hosszú agóniáját nagyon nehezen viselem.
Kicsiben itt is minden úgy működött, mint nagyban a kormánynál. Olyan emberek kerültek be az önkormányzatba, akiknek se közigazgatási, se politikai gyakorlatuk nem volt, egyszerre kellett tanulni és csinálni mindent. A bizalmatlanság oda-vissza megvolt közöttünk, és át se láttuk az önkormányzat működésének a rendszerét. Sokan örvendeztünk, amikor megtudtuk, hogy a UPC megvenné a Kanizsai kábeltévét, mert abban bíztunk, hogy ezáltal hamarabb indulhatnának beruházások, és a város gyorsabban fejlődhetne. Abban az időben még sokan elhittük azt, hogyha bárhonnan idejönne valamilyen működő tőke, az minket fog segíteni. Még az MDF-es Bethlen István szokta mondani, hogy vigyázni-vigyázni, most a karvalytőke jön. Volt is a liberális oldalról a megjegyzése miatt nagy felzúdulás! Hogy mer valaki ilyent mondani a fényességes nyugati befektetőkre, pedig az jött.
Az ember így 30 év után felteheti magának a kérdést: lehet, hogy annak is részesei voltunk, hogy tulajdonképpen üveggyöngyökért kicsibe eladtuk a várost, mint ahogyan odafönt eladták az országot? Hol vannak a gyárak, a beruházások, a szép ígéretek? – Igaz, ígéretek mindig voltak, és az is vitathatatlan, hogy Egerszeg helyzeti előnyben volt amiatt is, hogy megyeszékhely.
Hiába volt MDF-es kormány, a Fidesz-SZDSZ paktum odafönt a nagy intézkedések megvalósítását lehetetlenné tette. Itt helyben az önkormányzati választásokon eleve a liberális Fidesz-SZDSZ győzött, és mi voltunk kisebbségben az önálló Keresztény Demokrata Párttal együtt. Személyesen jó volt egymással a kapcsolatunk, de amúgy nem igen értettünk egyet. Nekem akkor is az volt a vesszőparipám, hogy a települések életében egyáltalán nem szabadna semmilyen pártszempontnak érvényesülni. Nem annak megfelelően kéne dönteni, hogy pártszinten mi az ukáz, és ki ellen bokszoljunk, mert annak az lesz az eredménye, ami énnekem kívülről most is látszik Kanizsán. Amit az egyik mond, az nem lesz jó a másiknak, és közben a város tönkremegy. Lehet szép álmokat szőni, de mi van most? Milyen jövőképük van azoknak, akik most szeretnének élni, fejlődni, gyarapodni, nyugodtan, békességben nevelni a gyerekeiket?
Egyébként sikerként értékelem, hogy a mi önkormányzatunk hozta meg azokat az intézkedéseket, melyek révén viszonylag reális áron megvásárolhatták az emberek az állami, és az önkormányzati bérlakásokat. A két célkitűzést azonban, – az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását és az elszámoltatást –, amiért sokan lettünk MDF-esek, sajnos nem sikerült megvalósítani.
A gazdasági és a kisebbségi bizottság tagjaként a képviselőséggel együtt 15.200 Ft-ot kaptam havonta. Egy ideig ez volt a jövedelmem, mert az MDF-es dolgaim miatt Kanizsán nem tudtam elhelyezkedni. Így lettem kényszervállalkozó.
Mi voltunk az első ellenzéki párt, akik napvilágra kerültünk. Aki ellenzékiként gondolkodott, belépett az MDF-be. Olyan sokan lettünk hirtelen, hogy nem volt hol leülni. A MÁV Kodály Zoltán Művelődési Házban jött létre a Zala Megyei MDF-is, és Kanizsán volt a központja, amíg - szokás szerint - el nem került Zalaegerszegre, mint minden. Tulajdonképpen egy gyűjtőpárt lett az MDF, és ahogy sorban alakult a többi párt, úgy választottak másikat az emberek, és úgy fogyatkozott a mi létszámunk.
A közéleti tevékenységgel igazából azért hagytam fel, mert amiért nagyon sokat dolgoztunk, abból nem lett semmi…
BAKONYI Erzsébet
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Czotterné Ivády Zsuzsanna 1990-1994-ig volt önkormányzati képviselő a Magyar Demokrata Fórum színeiben. A következő ciklusban már nem akarta folytatni a közéleti tevékenységét. A 2006-os választásokon ugyan
elindította a pártja, de ő
akkor már külföldön élt
a családjával.
Magyarországon 31. rész30 éves az önkormányzatiság
A TELEPÜLÉSEK
ÉLETÉBEN NEM
SZABADNA SEMMILYEN PÁRTSZEMPONTNAK
ÉRVÉNYESÜLNI
Forrás: egykor.hu
10-11.indd 10 2021. 11. 11. 6:41:42
2021. 11. 12. | 11
HIRDETÉS
MK_Influenza_oltas_202x270.indd 12021. 10. 28. 9:34
10-11.indd 11 2021. 11. 10. 9:42:06
Rózsás János 2001-ben megkapta
a Magyar Köztársasági Érdemrend
lovagkeresztjét, 2003-ban a
Magyar Művészeti Akadémia
aranyérmével tüntették ki. 2011-
ben vette át a Magyar Köztársasági
Érdemrend középkeresztjét
(polgári tagozat) a Gulag szörnyűségeinek
– az egyetemes történettudománynak
fontos forrásanyagot
jelentő kutatásáért, tapasztalatainak
emlékiratokban való
megörökítéséért, példaértékű
életútja elismeréseként. Nagykanizsán
2011-ben átvehette a Magyar
Műveltség-díjat, 2006-ban pedig a
ROTARY-díjat, a Rotary Fúrási ZRt.
elismerését.
Írásunkban dr. Márkus Ferenc
tanár, Nagykanizsa díszpolgára és
Rajnai Miklós Bánffy-díjas bölcsész,
a Magyarok Háza volt művészeti
igazgatója idézi fel az író alakját.
DR. MÁRKUS FERENC:
IN MEMORIAM RÓZSÁS JÁNOS
Rózsás Jánosra emlékezem, az
emberre, az íróra, a kortársra halálának
9. évfordulóján. Tisztelettel,
nagyrabecsüléssel, nem múló
barátsággal mondom alakját megidéző
szavaimat. Aki most szól,
nem más, mint valaki Nagykanizsa
város lakói, olvasni szerető polgárai
közül. A kijelentést örömmel
egészítem ki azzal, hogy hallani és
hallgatni is élmény volt, ajándék a
sorstól.
Az ajándékok közül hármat elévülhetetlenül
idéz fel bennem az
emlékezés.
Az elsőt már a felejtés sűrű
köde takarja. Mi az, ami mégis
kilátszik alóla? A hely: Nagykanizsa
egyik iskolájának – alighanem
a Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati
Technikumának – valamelyik
osztályterme.
Azután az időpont: barna színű
késő délután.
Majd a hallgatóság: sok férfi és
nő, mind felnőttek.
Végül az előadó: Rózsás János.
Nem világította meg sem lámpa,
sem fényszóró, mondatainak,
mondanivalójának belső ragyogása
láthatóvá tette a beszélőt.
A másodikat tisztábban látom.
Ez Cseke Zoltán igazgató úr által
létesült Identitás Szabadegyetem
működésének időszaka. Európa
különböző országaiban élő
magyarok találkoztak és cseréltek
gondolatot évente egymással. Az
önazonosság megélése, éltetése
volt egyik célja. Ebben a Körben
mozgott Rózsás János is hiteles
szereplőként. A szabadegyetem
majdan megírandó krónikája részletesen
beszámol róla.
A harmadik találkozásunk egyben
az utolsó, 2008-ban volt a Zala
megyei Prima Díj átadásának
ünnepségén. A Medgyaszay Ház
nagytermében egymás mellett
ültünk. Ő a fiával, én a feleségem-
12 | KANIZSA ÚJSÁG
KEDVES OLVASÓNK! Ha úgy
gondolja, hogy ismerősei
között van olyan, akiről szívesen
olvasna ezen sorozat keretében,
akkor jelezze felénk a
kapcsolat@kanizsamediahaz.hu
e-mail címen.
ÉRDEKES EMBEREK,
ÉRDEKES TÖRTÉNETEK 16.
sorstársainak…
ÉRDEKES
Fogadalma szerint
emléket állított
Vitéz dr. h. c.
Rózsás János író, műfordító,
történeti kutató,
Nagykanizsa és Zala Megye
díszpolgára
9 évvel ezelőtt,
2012. november 2-án
hunyt el.
12-13.indd 12 2021. 11. 11. 9:12:10
mel. Bensőséges, hosszú beszélgetésben írói terveiről szólt.
Nyilván mások, akik közelebb álltak hozzá, több és személyesebb találkozásról tudnak beszámolni, mint én. Ami azonban örökérvényűen megmaradt bennem, az műveinek és személyiségének a hatása. Mintha Rózsás Jánost hallanám Horatius szavaiban: „…non omnisz moriat” (magyarul: ,,sohasem halok meg egészen”). Ezt biztosítja számomra a beszédmód – szóban és írásban egyaránt –, amit a dokumentum szóval tudok megnevezni. A documentum latin szó. Jelentése: tanulság, (intő) példa, bizonyság, tanújel. A doceo ige=tanít, oktat származéka. A magyar jelentések összege felel meg Rózsás János szabadon választott beszédmódjának. Ugyanis amit írt, mondott az dokumentum=bizonyság arról, amit elbeszélt. Kettős értelmű bizonyság: stílusbeli és jellembeli. Mindegyik következik a másikból.
Az első, közvetlenebb a stílus: ami nem más, mint a nyelv használatának jellegzetes módja. Választás és elrendezés eredménye. A fogalom kimerítése helyett csak egy tünetéről beszélek.
Minden dolgot, személyt, tárgyat, eseményt, történetet, jelenséget néven nevez. Tehát nemcsak a valóságot, hanem az igazságot mondja. A faktuális igazságot! Azaz minden olyan, amilyennek lennie kell. A tényeket megnevező főnév jelentését nem torzítják, változtatják meg melléknévi jelzők. Az igék igazságtartalmú jelentését nem befolyásolják különféle határozók. Vagyis a szövegben, a könyvben minden olyan és úgy van, ahogy a helyszínen annak idején volt. Beszédének szemantikai rendje szintén az igazságmondást szolgálja.
Nem hallottam, nem is olvastam tőle olyan szót, olyan mondatot, amelyik szándékosan bántotta, elmarasztalta volna azokat az embereket, akik életének fogságban töltött szakaszát irányították. Ugyanakkor a tények bizonyság-beszéde pontosan érzékeltette helyzete, állapota rettenetességét.
Mi a forrása ennek? Azt gondolom: könyvei stílusának, és alkotójuk jellemének egysége, hibátlan összhangja abban a békében, amelyet mindenkinek személyesen kell megalkotnia életbenmaradása okán.
Szeretném hinni, hogy ez emberi és írói Végrendeletének egyik utókornak szánt, mindig hallható üzenete.
A SZEMÉLYES PÉLDAMUTATÁS EREJE ÉPÍTI ÉS SZÉPÍTI A CSALÁDOT ÉS A NEMZETET EGYARÁNT
Rózsás János – akit gyakran a „magyar Szolzsenyicinnek” is neveznek – 1926. augusztus 6-án született Budapesten – kezdte emlékezését Rajnai Miklós. – A családja 1934-ben Nagykanizsára költözött, majd ezt követően itt élt. 1944 decemberében, mint leventét kivezényelték a frontra, egylövetű mauser puskával, majd 1944. december 22-én fogságba esett a Somogy megyei Csömönd község határában. A Vörös Hadsereg letartóztatta és a 3. Ukrán Front haditörvényszéke a Kiskőrös melletti Páhi községben, 1945. február 6-án 10 évi, javító munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre és örökös szibériai száműzetésre ítélte! Az volt a vád ellene, hogy önként harcolt magyar leventeként a Szovjetunió ellen. 1953. december 3-án jött el számára a szabadulás pillanata és jöhetett haza Magyarországra. Rózsás Jánost a Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága 1962. november 30-án bűncselekmény hiányában rehabilitálta. A hazatérése után házasságot kötött Magyar Magdolnával és három gyermekük született.
A család mellett folyamatosan tanult és képezte magát. Feladatát mindig becsületesen és nagyon pontosan végezte, de szinte élete végéig másodrendű állampolgárként kényszerült élni, mert Istenhite, igazságérzete és emberi becsületessége kötelezte arra, hogy ne mások kárára éljen!
János bácsi magas önfegyelemmel viselte a sorsát és sohasem hallottuk vádaskodni, vagy szitkozódni. Szerette embertársait, mert hitt az emberi élet szentségében! 1953-ban, amikor Isten kegyelméből hazatért, tett egy fogadalmat, ami így szólt: „Bárhol is fogok létezni, az életem fennmaradó részében emléket fogok állítani volt sorstársaimnak.” Mint író és kutató, munkásságával krónikása lett rabtársainak. Elhívatását szorgalmasan építgette minden nap, mert neki körbe kellett levelezi az egész világot, hiszen ki volt tiltva a levéltárakból és a múzeumokból, így csakis a maga lehetőségére számíthatott. Műveivel hű képet adott a fogság világáról, a GULAG lexikon pedig a volt rabtársaknak állított kitörölhetetlen emléket.
Nagy nyomás alatt élt, mert folyamatosan a KGB és a Magyar Titkosszolgálat ellenőrzését kényszerült elviselni. Élete tanúbizonyság arra, hogy a hit és az emberi szeretet csodákra képes a legnehezebb élethelyzetekben is! A nagy nyomás ellenére, részt vett Nagykanizsa város helytörténeti kutatásában, így többek között a Nagy-Magyarország Emlékmű visszaállításának gondolata is hozzá fűződik, majd a könyvek kiadásában és a gyűjtésben is nagyon jelentős szerepet vállalt és példát mutatott! Munkásságának felbecsülhetetlen értéke van, mert memóriája, kutatómunkája, szorgalma és rendszerező képessége megformált egy hiteles irodalmi és történelmi örökséget, amely sok igazságtalanul megnyomorított emberi sorsot tett láthatóvá! Reményeink szerint, rövidesen a magyar iskolarendszerben kötelező olvasmány lesz több meghatározó műve, tanulmánya és írása!
A Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezője, ötletgazdája és előadója volt. Hitt abban, hogy a következő nemzedék életminőségét nekünk kell felépíteni és felelősek vagyunk gyermekeink és unokáink magyar lelkületéért! Nagyon sok iskolában tartott előadásokat a diákok részére és így nyitogatta az ifjúság látókörét. A személyes példamutatást a legfontosabb dolognak tartotta, hiszen meggyőződése szerint a példa ereje építi és szépíti a családot és a nemzetet egyaránt!
A 9 éves szovjet GULAG-rabságának történetét, a kényszermunkatáborokkal kapcsolatos kutatásait a következő kiadásra került könyveiben /könyvekben/ örökítette meg: Keserű ifjúság, Éltető reménység, Duszja nővér, Gulag Lexikon, Leventesors, Válogatott írások.
13 éve jelent meg a GULAG Lexikon című műve Nagykanizsán, melynek kiadását többek között szabadegyetemünk vállalta. Nagy jelentőségű vállalkozás volt, de közös összefogással megoldódtak a gondok és 2008 őszén megjelenhetett a könyv, melynek kiadásához vitéz Bartal György közbenjárására másfél millió Ft-ot adott a Magyar Szabadságharcos Alapítvány, a Politikai Foglyok Szövetségének pályázata alapján. A fennmaradó részt szabadegyetemünk hallgatósága és támogatói adták össze. Rajnai Miklós hozzátette: javasolni fogja az önkormányzat felé – nem először –, hogy nevezzenek el Rózsás Jánosról egy utcát, a szabadegyetem pedig kezdeményezni fogja egy mellszobor elkészítését.
Rózsás János születésének 90. évfordulója alkalmából 2016-ban a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem és Nagykanizsa Megyei Jogú Város egy-egy emléktáblát helyezett el egykori lakóházán, a Halis István Városi Könyvtár pedig emlék-olvasóteremmel tiszteleg emléke előtt.
BAKONYI Erzsébet
2021. 11. 12. | 13
ÉRDEKES
sorstársainak…
Rajnai Miklós
dr. Márkus Ferenc
Dr. Márkus Ferenc és Rózsás János
12-13.indd 13 2021. 11. 11. 14:48:31
14 | KANIZSA ÚJSÁG
MAGAZIN
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzati bérlakásokról szóló 19/2019. (IX.02.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére:
Szociális és költség alapon, önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkező (csere), illetve nem rendelkező pályázók részére:
1. Nagykanizsa, Bartók B. u. 6. 2/5.
A lakás alapterülete: 66 m²
szobaszám: 2+1 fél szoba
komfortfokozata: komfortos
A lakás településen belüli fekvése: városi terület
Költség alapú bérleti díj összege: 33.990,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú
A lakás megtekintésének ideje: 2021. november 17. 15.00-15.30-ig
2. Nagykanizsa, Csengery u. 2. 3/15.
A lakás alapterülete: 25 m²
szobaszám: 1 szoba
komfortfokozata: komfortos
A lakás településen belüli fekvése: belváros
Költség alapú bérleti díj összege: 14.525,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével
megegyező időtartamú
A lakás megtekintésének ideje: 2021. november 16. 09.00-09.30-ig
3. Nagykanizsa, Erzsébet tér 11/C. 1/4.
A lakás alapterülete: 37 m²
szobaszám: 1 szoba
komfortfokozata: komfortos
A lakás településen belüli fekvése: belváros
Költség alapú bérleti díj összege: 21.497,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével
megegyező időtartamú
A lakás megtekintésének ideje: 2021. november 16. 10.00-10.30-ig
4. Nagykanizsa, Garay u. 6/B. 3/10.
A lakás alapterülete: 49 m²
szobaszám: 1 +1 fél szoba
komfortfokozata: komfortos
A lakás településen belüli fekvése: városi terület
Költség alapú bérleti díj összege: 23.422,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével
megegyező időtartamú
A lakás megtekintésének ideje: 2021. november 17. 09.00-09.30-ig
5. Nagykanizsa, Magyar u. 2/C. fsz. 1.
A lakás alapterülete: 36 m²
szobaszám: 1 szoba
komfortfokozata: komfortos
A lakás településen belüli fekvése: városi terület
Költség alapú bérleti díj összege: 19.836,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú
A lakás megtekintésének ideje: 2021. november 16. 10.00-11.00-ig
6. Nagykanizsa, Magyar u. 2/C. 2/10.
A lakás alapterülete: 44 m²
szobaszám: 1+1 fél szoba
komfortfokozata: komfortos
A lakás településen belüli fekvése: városi terület
Költség alapú bérleti díj összege: 25.564,-Ft
A lakás állapota: helyreállított
A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú
A lakás megtekintésének ideje: 2021. november 16. 10.00-11.00-ig
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportjánál ügyfélfogadási időben (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) lehet benyújtani. Az ügyfélszolgálati helyiségben elhelyezett „Kérelmek” feliratú dobozba tehetik be, illetve a közösségi érintkezések számának csökkentése érdekében lehetőség van a kérelmek benyújtására postai úton (Nagykanizsa MJV Polgármesteri Hivatala 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.), illetve elektronikus úton (harsfalvi.maria@nagykanizsa.hu, vagy a szoc@nagykanizsa.hu e-mail címre). Pályázati nyomtatványok ugyanitt kaphatók, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthetők.
Pályázatok benyújtásának határideje: 2021. november 30.
Nagykanizsa, 2021. október Balogh László polgármester
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere)
PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY
14-15.indd 14 2021. 11. 10. 14:27:28
Az első és legfontosabb ebben
az időszakban a talaj felásása,
vagy szántása. A szakemberek
nem véletlenül intenek mindig
arra: az őszi talajművelés a legjobb,
a leghatékonyabb. – A
talaj-előkészítés egyik legfontosabb
mozzanata a szántás, ásás,
vagy kapálógépezés közben a fertőtlenítés.
Fertőtlenítőszert kell
tennünk a föld alá, most tudjuk
csak igazán elvégezni ezt a tevékenységet
– ahhoz, hogy hatékony
legyen, 20-25 centi mélyre
be kell ásni a növényvédő szereket.
Igy lehet hatékonyan kiirtani a
károsítókat, lehet akár lótetű,
drótféreg, de a csigák is elbújnak
ilyenkor már a föld alá – mondta el
Varga gazda.
A fertőtlenítést követően a legfontosabb
ősszel a talaj tápanyagának
visszapótlása, - a szakemberek
leginkább a szerves trágyát
ajánlják. Évtizedekkel ezelőtt biztosított
volt a trágya hozzáférése,
most viszont már
csak zsákokban lehet
kapni a szárított marha,
vagy baromfi trágyát
- egy 25 kilós
zsák akár 70-80 négyzetméterre
is elegendő.
– Ezeknek a trágyáknak a
lényege az, hogy bekerüljenek, be
legyenek forgatva a földbe, nem
elég csak elszórni a terület tetejére.
Kapálógéppel is meg lehet
oldani, jó mélyre bekerül. De ásáskor
például: kiássuk, beszórjuk,
ráfordítjuk. A műtrágya viszont
más, azt nem szabad beásni. Ezeknek
5-6 hónap bomlási idő kell. A
hóolvadás, a több megteszi a
magáét – a föld és a növények is
így kapják meg a tápanyagot –
intett a szakember.
A talaj-előkészítés – illetve fertőtlenítés
és tápanyag-utánpótlás
után muszáj egy-két szót ejteni
azokról a zöldségfélékről,
amelyek termésükkel
meghálálják, ha már
ősszel el vannak vetve.
– Én minden évben
rakok el fokhagymát.
Létezik őszi és tavaszi
is, figyelni kell, ősszel, az
őszit. Most éppen francia
kapható, nagyon jó a minősége.
Dughagymából szintén van
választék. Aki szeretné, hogy
tavasszal legyen újhagymája,
most ilyenkor rakja már el. Júniusban
pedig a főzőhagymát szedheti
a földből. Itt van még a lila dughagyma
is. A hideg érdekes
módon édessé teszi a lilahagymát.
Tehát, aki most teszi el, annak
nagyon kellemes, édeskés lilahagymája
lesz. De ajánlom még a
zöldséget – ilyenkor van az ideje –
sőt, inkább november végén szoktuk
vetni. Azt javaslom, vetés előtt
két napig tegyék a magot mélyhűtőbe.
Azért, mert a zöldség szereti
a hideget. Idén nem fog kihajtani,
tavaszig szépen bent lesz a földben.
Amikor jön a melegebb idő,
március körül kezd csírázni, kihajt,
elindul – árulta el Varga József.
Végezetül a salátafajtákról
beszélgettünk a gazdával: tapasztalata
szerint a madársaláta az,
ami a legkedveltebb, és ebben az
időszakban is el lehet szórni a
magvait. Az őszi vetésű úgymond
„hagyományos” salátáknak még
mindig van lehetősége, tavasszal
pedig már csak pikírozni, azaz
palántázni kell az ősszel ültetett
zöldségféléket.
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 11. 12. | 15
Fotó: Bodó Ákos
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
56. RÉSZ
lerakni
Kiürültek a kiskertek,
csupán
egy-egy olyan
növény látható a
veteményesben,
ami vagy véletlenül
maradt ott, vagy
direkt érlelik a
gazdálkodók. A
következő év
bőséges termését
viszont most lehet
megalapozni – mindennek
a kulcsa a
megfelelő föld.
Az alapokat most
lehet
14-15.indd 15 2021. 11. 10. 22:59:20
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
Következő
véradás
2021.11.17. 09:00-17:00
Vasemberház (8800 Nagykanizsa
Erzsébet tér 7.)
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
2021. július 1-től
Nagykanizsa Megyei
Jogú Város területén
az állategészségügyi
szolgáltatás szombaton
(pihenőnap) és
vasárnap 9-12 óráig,
illetve 16-18 óráig;
ünnepnapokon,
munkaszüneti
napokon a
hétvégéhez
hasonlóan,
9-12 óráig, illetve
16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
Képzés. nyilv. szám: E-001435/2016/A011
Jelentkezési határidő: 2021. december 15.
G A R Á Z S
K I A D Ó
A M U N K Á S
U T C Á B A N
17 nm-es
Érdeklődjön a +36 30 799 4989-es
telefonszámon!
16-17.indd 16 2021. 11. 11. 11:16:01
2021. 11. 12. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: A szabad gondolkodás nagy dolog, a helyes gondolkodás még nagyobb.
16-17.indd 17 2021. 11. 10. 9:39:38
18 | KANIZSA ÚJSÁG HIRDETÉS
VOKSH
AUTÓSISKOLA
- Nagykanizsa, Ady u. 39
Ny.sz.: E-000883/2014
Kedvezményes* személygépkocsi vezetői
KRESZ tanfolyamunkra jelentkezés
November 24. SZERDA 16.00 ÓRA
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra e-learning is
elvégezheti a KRESZT otthoni tanulással!
Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre
„C” – tehergépkocsi,”B+E” „C+E” nehéz pótkocsi,
D -autóbusz-vezető kategóriákra
Gépkezelő vizsga: december 8.
Jelentkezési határidő: november 19!
RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY!
*Részletekről érdeklődjön irodánkban.
Telefonszám: 06-30-491-7051
31 éve képezzük a vezetőket!
Stat.2021 3. né. VSM: „B” E:78,13 % F: 50,56% - „C”
E: 74.73 % F:91,3% -- ÁKO: «B» Gy: 163,88%, „C” Gy:
100,49% KK- B: 237.000.Ft/fő- C: 211.000.-Ft/fő/
IGÉNY SZERINT
ALAKÍTHATÓ
BŐVÍTHETŐ, ELSŐ
EMELETI ÜZLETEK
KIADÓK A
VÁSÁRCSARNOKBAN.
+36 30 799 4989
18-19.indd 18 2021. 11. 10. 18:42:59
SOROZAT 2021. 11. 12. | 19
Sormás, Eszteregnye, a hozzákapcsolódó
Obornak, Bánfa illetve Bajcsa. Az egykori 9 filiából
ennyi maradt – szögezte le elöljáróban Gottfried
atya. Ezek közül Eszteregnyén volt önálló
plébánia. Ezek a filiálisok oldallagosan ellátott
templomok voltak, - melyek Eszteregnye kivételével,
az is csak rövid időre - plébániává soha
nem fejlődtek. Az elmúlt 40 évben ők nem találkoztak
ünnepekkel, azok igazi mélységeivel,
nem találkoztak az egyházi év megkülönböztetett
szakaszaival, így nagyon hálásan fogadnak,
és újdonságként kezelnek mindent.
Sormáson nincs óvoda, iskola, ennek egyetlen
oka a falun átvezető 7-es főút és Nagykanizsa
közelsége. Így sokkal egyszerűbbé vált a gyereket
felültetni a buszra, és elküldeni Kanizsára. A
templomban szinte nincs gyerek, a felnőttek, a
nagyszülő-korosztály szépen jár. Ebben valószínűleg
az is szerepet játszik, hogy van egy
nagy félreértés az egész ügyben, ami ellen, amióta
itt vagyok, folyamatosan harcolok – hangsúlyozta
a plébános. – Meg kell, hogy valljam, Sormáson,
Bajcsán és Eszteregnyén a legkevesebb
sikerrel. Mégpedig az, hogy a gyerek hova jár
általános iskolába, és hol lesz elsőáldozó és bérmálkozó,
ez nem függ össze. Jó lenne pontosan
látni, hogy egyrészt Nagykanizsa egy másik egyházmegyéhez
tartozik. Mi a szombathelyi, Nagykanizsa
pedig a Kaposvári Egyházmegyéhez.
Másrészt, az iskolai hitoktatás nem a helyi plébános
csodája, hanem Orbán Viktor műve. Egy
kötelezően választható tantárgy, nincs mese, és
nincs kibúvó alóla. Vagy a saját felekezetének
megfelelő hittanra jár a gyerek, vagy erkölcstanra.
Valamelyikre járnia kell! A hitoktatást, ha csak
egyetlen egy gyerek választja is, köteles a helyi
plébánia megszervezni, de nem a helyi plébánia
finanszírozza. Ráadásul a katolikus nevelés
kongregációja, már a katolikus intézmények
kapcsán is kifejti, hogy annak egyetlen dolga
van: a világ dolgainak keresztény szemmel láttatása,
de nem dolga elsőáldozást és bérmálást
szervezni. Az a dolga, hogy a saját plébániába
való mélyebb beágyazódást elősegítse. Ehelyett
mit csinálunk? Szívjuk el a gyereket. Csak
azért, mert az iskola Kanizsán van, csak azért,
mert a kanizsai plébánia küldi az oktatót – ami
neki kötelessége –, és az állam fizeti. Amióta itt
vagyok, küzdök ez ellen, nem beszélve arról,
hogy például Szepetneken van iskola, ráadásul
német nemzetiségi. Emelt óraszámú német
nyelvórájuk van, emellé országismeretet és kultúrát
kap a gyerek a felújított, 1711-es alapítású
gyönyörű iskolában. A szepetneki oktatási intézmény
sószobával rendelkezik, ahol az óvodásoknak
és az iskolásoknak is kötelezően van órájuk.
A sormási gond mindenhol jelentkezik. Amióta
ott vagyok, már jön gyerek. Eszteregnyén
valamivel több gyerekünk van, ami talán annak
is köszönhető, hogy ott még van óvoda. Elindítottam
az eszteregnyei óvodában is a hitoktatást.
A gyerekeket minél korábban kell megszólítani,
hogy a saját templomukhoz kötődjenek
még akkor is, ha az általános és a középiskola
majd Kanizsára fogja hívni őket. A filiális gyerekekből
is mára már kikristályosodott egy ütőképes
ministránscsapat, ami eddig egyáltalán
nem volt. A szepetneki plébánia
legalább 10 éve nem látott ministránst,
mert idős és beteg volt az elődöm
– tette hozzá az atya.
A legfiatalabb templomunk Bajcsának
van, nincs még 30 éves. A ’90-es
évek templomépítési eufóriája emelte, de
közösséget már nem szerveztünk hozzá. Az elődöm
havonta kétszer tudott kimenni, én hetente
kétszer járok, és sikerült már egy kis közösséget
összegyűjteni. Bajcsán csak templom van,
sem iskola, sem óvoda. Ennek ellenére hétköznap
15-20-an előfordulnak, vasárnap 30-40-en,
ünnepekkor szinte leszakad a kórus, annyian
vannak. Jó lenne, ha a templom minden filiában
valóban otthon, atyai ház lenne, és szét tudnánk
választani az egyéb szükségleteinket a vallásgyakorlásunktól.
Élénk a kórustevékenység mindegyik filiában.
Bajcsán egy nagyon kedves nyugdíjas kör és
horvát kórus működik. Sormáson dalkör, a tagjai
nagy szeretettel kapcsolódnak be az egyházi
ünnepekbe. Passiót tanultak be, és Tímár Karcsi
bácsi vezetésével gyönyörűen végig énekelték
mind a négy faluban a nagypénteki és a virágvasárnapi
passiót. Könnyeztek az emberek, hiszen
ötven éve nem emlékeztek ilyenre. Eszteregnyén
két nagy létszámú kórus is működik. Lehet
nagyon jó dolgokat csinálni, úgy gondolom –
jegyezte meg elégedetten Gottfried atya.
Nekem célom, hogy a négy falut összehozzam.
Így vannak ünnepek, amiket csak egyszer
tartok meg, akkor Szepetnekre kell jönni. Egyik
falunak sem ünnepelték meg soha a búcsúját,
maximum egy misével. Én egész napos programot
szerveztem rá, mindenütt, vendéglátással.
Fontos, hogy összejárjunk, mert együvé tartozunk.
Ami az egyik ünnepe, az mindegyik ünnepe.
Valahol ez a lényeg, hogy mozduljunk meg,
és ne idegenkedjünk egymástól, mert Szent István
óta egy plébánia vagyunk. Rendkívül jól
sikerült a plébánia zártkörű egyházi magánrendezvénye
a Szentőrangyalok napján megtartott
búcsúi bál. Úgy tűnik éledezünk, az Isten tartsa
meg ezt a jót, ami megkezdődött bennünk –
összegezte gondolatait Heiter Róbert Gottfried
plébános. BAKONYI Erzsébet
Templomjáró sorozatunkat, a
város határait túllépve a környező
településeken folytatjuk.
A szepetneki Szent
Őrzőangyalok templom filiáinak
mindennapjairól Heiter
Róbert Gottfried plébános
osztja meg gondolatait
lapunkban.
tartozunk
FONTOS, HOGY
ÖSSZEJÁRJUNK, együvé
MERT
18-19.indd 19 2021. 11. 10. 23:13:52
Nem újdonság a kreatív alkotás
Attila számára, hiszen korábban
már készített raklapokból bútorokat.
Egy éve aztán kitalálta, hogy a
motorokhoz és autókhoz már nem
használható kütyükből csodákat
varázsol. A legfontosabb, amit az
alkotások elkészítésnél szem előtt
tart, hogy minél egyedibb legyen
az elkészült ereklye.
„PRÓBÁLOK MINDIG ÚJAT
KITALÁLNI.”
–A világhálón láttam hasonló tárgyakat,
de amilyet én csinálok még
nem. Próbálok mindig újat készíteni,
hogy még egy ilyen ne legyen
sehol. A terminátor féle dugattyús,
láncos ember, aminek dugattyú
feje van, az is olyan egyedi, hogy
még hasonlót is nehéz találni.
Kísérletezem mindig. Hogy honnét
jön? Csak úgy érzésből. Volt olyan
is, hogy egy ismerősöm bortartót
kért egy biciklis barátjának. Ott például
megmondták, hogy mikor
született az illető, mert születésnapra
készítettem. Megoldottam
úgy, hogy a dátumot a kerekekbe
tettem bele. Ezen ült egy kerékpáros
figura és a hátán volt a bor.
Nagyon örült neki a gazdája –
mesélte lapunknak Vlasics Attila.
A személyi edző kedvencei a
motorok elkészítése mellett a virágok
gyártása, aminek alapanyagaihoz
egy autószerelő ismerőse által
jutott hozzá. Többféle virágot is
készít, melyeket a végén színes
borítással is ellát. Elárulta, hogy a
szinte élethű virágokhoz különösen
finom technika szükséges. – A
virágok a kedvenceim. Egy ismerősöm
a temetőbe vitte halottak napjára
az elhunyt szeretteihez. Ezek
nem láncból, dugattyúból vagy
drótból vannak, hanem autó sárvédőjéből,
ami például egy törött
autó sárvédője, amit kivagdosok.
Meghajlítgatom, kikalapálom,
összehegesztem, ráadásul finom
munka kell hozzá, hogy összeálljon.
Ha szépen le van festve olyan,
mint egy élethű virág, holott ezt
soha nem kell öntözni, mert nem
szárad el – jegyezte meg a készítő.
MINDEN EGYES DÍSZTÁRGYRA
KÜLÖNÖS FIGYELMET FORDÍT
–Megpucolom a láncot vagy az
alapot, amivel dolgozom, majd
lezsírtalanítom, letisztítom és
elkezdek gondolkozni rajta, hogy
hogyan nézne ki jól. Tervrajz nincs
soha. Csak rakosgatom egymáshoz
az elemeket és a végén szerencsére
mindig jó sül ki belőle és tetszik a
végeredmény – mondta Attila.
Mondhatni időigényes hobbit
talált magának Attila, aki a kisebb
relikviákat 4-5 óra alatt készíti el és
van, hogy éjjel is dolgozik egy-egy
darabon. A nagyobb figurákra természetesen
több időt kell szánnia,
hogy minél alaposabb és tökéletesebb
munkadarab legyen a végeredmény.
–Ehhez nem árt, ha valakinek van
kézügyessége, de próbálkozni mindig
lehet. Amikor elkezdtem volt,
hogy nekem is a kukában landoltak
az első darabok. Sok mindenhez
értek, így nekem volt alap, amiből
el tudtam indulni, hogy ilyeneket
tudjak készíteni – árulta el Vlasics
Attila.
Hozzátette, az alkotás alatt a felfokozott
adrenalin szintje is segíti a
műhelyben, ami inspirációt és
energiát ad a következő dísztárgy
megvalósításához. Eddig főként
ismerősöknek és barátoknak készített
különleges és egyedi dekorációt,
de a sikereken felbuzdulva a
jövőben talán szélesebb körben is
sikert aratnak az általa megvalósított
alkotások.
HAJNES Rita
20 | KANIZSA ÚJSÁG MAGAZIN
csapágyakból
Mini motorokat és virágokat készít
jármű-alkatrészekből Vlasics Attila.
A hétköznapokban személyi edzőként
tevékenykedő liszói fiatalember bepillantást
engedett rendkívüli hobbijába.
Díszek
CSODÁS ALKATRÉSZEK
Fotó: Horváth Zoltán
20-21.indd 20 2021. 11. 11. 11:24:55
2021. 11. 12. | 21
SPORT
A kanizsai teniszezők elkezdték fedett pályás szezonjukat és a nyitó – összesorsolásos páros - versenyükön 18 induló nevezett hat településről.
A mezőny bizonyára várta már a nyitányt, hiszen erős volt a nevezők névsora, s a teniszezők színvonalas meccseket is vívtak. A győzelmet veretlenül a rutinos zalaegerszegi Molnár József szerezte meg a nagyon jól játszó Constantin Filip (Kanizsa TC) előtt. A legjobb női versenyző a zalaegerszegi Henrietta Venturini lett.
Végeredmény: 1. Molnár József (Zalaegerszeg) 8 győzelem, 2. Constantin Filip (Kanizsa TC) 7-1, 3. Walter Péter (Energia Szabadidősport Klub) 6-2, 4. Péntek István (Kanizsa TC) 5-3, 5. Kerkai Alex (Zalaegerszeg) 4-3, 6. Nagy Béla (Marcali) 3-3.
Ez a verseny jó felvezetője volt a december 4-i Lívia Méz nyílt páros teniszprogramjuknak, mely szintén nem ígérkezik rossz színvonalúnak.
P.L.
Akkori megkeresésünkkor az információt Lánczos Attila, az NB III-as együttest működtető gazdasági társaság ügyvezetője még azzal egészítette ki, hogy az Érdi VSE-vel szembeni hazai harmadosztályú bajnoki találkozójuk is elmarad. A következő tétmeccsük pedig a Veszprém elleni lehet, melyet a házigazdák immár e hét szombatra, vagyis november 13-ra kértek. Ebbe a Kanizsa is belement, egyébként pedig az Érd nagykanizsai „fellépésének” az új időpontja december 9.
- Mostanság az ellenfelek nem, ellenben a Covid legyőzött bennünket, de kilábalunk ebből is – tette hozzá múlt csütörtökön Lánczos Attila.
Lassan tehát itt VLS Veszprém - FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó-mérkőzés, ráadásul a meccs a jól megszokott vasárnapi időpont helyett is más lesz. A kanizsaiak - is - elfogadták azt a veszprémi kérést, hogy a harmadosztályú futballmeccset most szombaton 13 órától játszhassák le, kooperatív hozzáállásból tehát a dél-zalaiak részéről sem volt hiány. Persze, ezzel párhuzamosan más színtéren is zajlottak a történések...
- Ha jól tudjuk, a játékosoknál éjjel csippantak azok a bizonyos karantén-feloldó jelzések... – vetettük fel szerda délután a nagykanizsaiak szakvezetőjének.
- Hát, mondjuk azt, hogy 4-5 labdarúgó esetében igen – pontosított gyorsan Gombos Zsolt, az FCN néhány hete munkába állt vezetőedzője. - Vannak olyanok, akiknél csütörtök, másoknál pedig péntek a feloldás ideje.
- Akkor a közös tréning a szerdai napra...
- …, nos, az a helyzet, hogy én is holnapi, vagyis csütörtöki „kimenős” vagyok! Így azért erről még nem beszélhetünk érdemben, ráadásul akadnak, akik egyéb betegséggel lennének a sérültek listáján.
- Amúgy önnek milyen a közérzete?
- Köszönöm, azért már alakul, de volt három kimondottan kellemetlenebb nap, viszont most már rendben mennek a dolgok.
- Fejfájást maximum az egyik élcsapat elleni mérkőzés okozhat?
- Nem szerencsés az biztos, hogy a találkozó szombaton lesz, emellett egy jó gárda ellen meccselünk. Csodák ilyen esetben nem nagyon vannak, s a már tapasztalt állapot mellett beütött még a mostani helyzet is. A halasztás nem volt már lehetséges, meg amúgy hová is lehetett volna eltenni a mérkőzést az ebben az osztályban egyébként is húzós szerda-hétvége ritmus közepette. Azonban nem panaszkodom, igyekszünk a lehető legjobb módon megoldani feladatunkat a pályán.
Amúgy, nem egyszer ilyen esetekben szokott a legjobb eshetőség kisülni adott élethelyzetekből...
P.L.
izgalmassá…
Történjen bármi, az FC Nagykanizsa gárdájánál csakis előre tekintenek
Fotó: Polgár LászlóA leállás végett vált
nyitány
Újra találkozhatott a teniszezők
ismerős közösségeSzínvonalas
Szűk másfél hete kommunikálta az egyesület, hogy a vírushelyzet miatt az FC Nagykanizsa klubjánál az utánpótlás-szekció
csapatainak edzései elmaradtak, mivel a felnőtt csapat keretének tagjai között több esetben is Covid-pozitív mintát találtak az azt megelőző napokban.
20-21.indd 21 2021. 11. 11. 6:35:00
22 | KANIZSA ÚJSÁG
SPORT
Az „egyetemistákkal” szembeni bajnoki meccsüket követően egy félbeszakadt találkozó újrajátszása volt soron, melyet az MFA-val vívhattak és nyertek is Érden 7-4-re Millei Bálinték. Úgy tűnt, a görcsösség így kissé oszlóban az alapszakasz elvárásait tekintve, azonban jött újra egy olyan kimenetelű összecsapás – Tihanyban – mely ismételten élesítette a helyzetet. (Tegyük hozzá, azért a kezdő alapkör 22 fordulójából még van hátra jócskán…)
Jelen pillanatban annyi biztos, hogy a Tihanyi FC nyert a Nagykanizsai Futsal Club ellen, s ezzel a Balaton-partiak a győzelmükkel meg is érkeztek a kanizsaiak mögé a tabellán.
TIHANYI FC (6.) – NAGYKANIZSAI FC (5.) 4-1 (1-1)
NB II Nyugati csoport futsal-mérkőzés, 8. forduló. Tihany, 50 néző. Vezette: Kovács G. (Strehó, Boros R.). G.: Tóth D. (18.), Kollár (30. - öngól), Bocsev (32.), Schuller (36. - öngól), illetve Millei (3.). Kiállítva: Szőke Á. (32.)
NFC: Németh M. - Takács D., Schuller, Fujsz, Millei. Csere: Horváth G., Kollár, Szőke Á., Józsa. Játékos-edző: Szőke Ádám.
A kanizsaiak már csupán az előző szezon eredményeiből is tudták, a tihanyi az az együttes, melyet szívóssága miatt soha nem lehet leírni. Az alapszakaszban kétszer is a Veszprém megyeiek győztek, aztán az alsóházi rájátszás mérlege már a kanizsaiakra nézve lett kedvezőbb. Ezúttal is úgy kezdtek a vendégek, hogy folytatják ezt a tendenciát, ugyanakkor mintha kissé koraira sikerült volna az élesítés. A vendéglátók folyamatosan magukhoz térve úgy belelendültek, hogy biztosan meg is nyerték a találkozót, mellyel fel is zárkóztak az ötödik helyen álló dél-zalaiak mögé. Hétfőn Nagykanizsára a tabellán második Haladás VSE II érkezik, a meccs a Zsigmondy-csarnokban 20 órától kezdődik.
- Az első félidő elején akár három-négy góllal is elmehettünk volna – kezdte értékelését Szőke Ádám, a kanizsaiak kiállított játékos-edzője. - Kimaradtak azonban a helyzeteink és lassan átvette az irányítást a Tihany. A második félidőben egy megpattanó labdából megszerezték a vezetést is a hazaiak, majd több kétes szituációt véleményem szerint kissé egyoldalúan ítéltek meg a játékvezetők, melyek után már nehéz volt felállni, így nem tudtunk pontot szerezni sem.
P.L.
megnyugodni
A romániai Nagyváradon rendezték meg az IKU (International Karate Union) szervezetének Európa-bajnokságát.
A rendezvényt nagy körültekintéssel hajtották végre. A tesztelt versenyzők a szállodából ki sem mehettek, csak a verseny helyszínére, ahol minden nap újabb covid-vizsgálatokon estek át. Végül csak negatív eredmények után léphettek a karatékák a sportcsarnokba.
A kontinensviadalon 15 ország 530 versenyzője indult, köztük természetesen magyarok, akik közül a román ju-jitsu szövetségtől Dorin Alexandru, a magyar IKU karate szövetség elnökének, a kanizsai Feszt Norbert mesternek 2. dan (ju-jitsu) fokozatú diplomát adott át. A harmadik versenynapon Magyarország az egyéni kata (formagyakorlat) versenyszámban lépett színre, s a nagykanizsai Feszt Gergő például a férfi kadet korcsoport 13. helyen végzett. Ezt követően kumite (küzdelem) számokat rendezték meg, melynek keretében a KIME Shotokan Karate Egyesület karatékája, Feszt Gergő a férfi kadet egyéni sanbon kumite 57 kg kategóriában Európa-bajnoki bronzérmes lett. Magyarország válogatottja éremösszesítésben a kilencedik helyen zárt. P.L.
Érden, az MFA ellen azért
nem ment rosszul az NFC-nekNincs még gond, de jó lenne
válogatottban
Feszt Gergő (balról a második) egy
bronzéremmel lett gazdagabb a
karatékák nagyváradi seregszemléjénÉrmesük is lett a
Szőke Ádám, a Nagykanizsai Futsal Club NB II-es csapatának játékos-edzője néhány hete nyilatkozta azt az ELTE-BEAC elleni hazai vereséget követően, hogy az alapoktól kezdve át kell venniük bizonyos dolgokat, hogy ne legyenek gondjaik célkitűzéseiket illetően.
22-23.indd 22 2021. 11. 10. 22:21:41
A Honvéd Kaszinó SZKES tánccsoportja szövetsége
Európa-bajnokságán vehetett részt Balatonfüreden.
A bajnokságra még a júniusban
megrendezett országos bajnokságukon kvalifikálták
magukat és azok a koreográfiák mehettek
a füredi seregszemlére, melyek a szövetség
által meghatározott pontszámmal rendelkeztek.
A Honvéd Kaszinó SZKES tánccsoportja hat versenyszámmal nevezett
és valamennyi koreográfia indulhatott a megmérettetésen. Közülük
négy arany, míg kettő ezüst minősítést nyert, a Varázslatos Egyiptom
pedig még egy különdíjat is kiérdemelt.
- Nagyon boldogok voltunk, hiszen mindegyik számmal szép eredményt
értünk el – értékelt Szécsényiné Kápolnás Edina felkészítő. - A
gyerekek tökéletesen kivitelezték a koreográfiákat úgy, hogy a felkészülés
során sok nehézséget kellett leküzdeni. A járvány miatt ez egy
halasztott Eb volt, az augusztusi edzőtáborban pedig már elkészültek
az új koreográfiák, így párhuzamosan kellett az edzéseket megoldani.
Nagyon elégedett vagyok a táncosaim teljesítményével, úgy gondolom,
a sok kihagyás után, mostanra értek be újra. Külön öröm, hogy
az Egyiptom produkciót különdíjban részesítették, hiszen azt csak a
legjobbak kaphatták meg. P.L.
SPORT 2021. 11. 12. | 23
A büntetőknél is maximális
volt a koncentráció a
megyei rangadón
(Fotó: Polgár László)
KANIZSAI VADMACSKÁK SE (10.)
– ZTE NKK (4.) 63-92 (17-18, 20-27,
12-22, 14-25)
Amatőr NB I Piros csoport női
kosárlabda-mérkőzés, 6. forduló.
Nagykanizsa, 70 néző. Vezette:
Kovács M., dr. Popgyákunik.
Vadmacskák: Lamm 8/6, Zsámár
P. 25/3, Jurkó 10/9, Füredi 13,
Horváth L. Csere: Csuha 5, Benczik
2, Bánhegyi D., Scheiber, Garai,
Simon. Edző: Zsámár Krisztián.
Még később érkező, így a kerítésen
bemászni kénytelen ifjúval is
találkozhattunk a megyei rangadó
idejében a csarnok körül. Bent
a nézőtéren azonban bőven volt
még szabad hely számára, s nyomban
azt konstatálhatta, hogy a
hazaiak kimondottan jól tartották
magukat az egerszegiek ellen. A
vendégek ugyanis rögtön ellépni
szándékoztak a nagykanizsai
együttestől, a házigazdák ugyanakkor
fürge játékukkal tartották
a lépést. Az első negyed második
felében felváltva vezettek a csapatok,
sőt, a második tíz percben a
Vadmacskák 26-22-re, majd 29-26-
ra is ment, a találkozó 15. percétől
azonban a ZTE egyre határozottabban
játszott. Fordulást követően
egyből érződött a korán
kipontozódó Jurkó Noémi
hiánya, duplák terén
kijött, hogy a vendégek
20 százalékkal pontosabban
céloztak, s a lepattanók
esetében is egyre
inkább fölénybe kerültek.
Egy újabb lélektani határként
a húsz pontos különbséget
a vendégek javára a
28. perc zárásakor mutatta az
eredményjelző, a záró etapban
pedig a Zete végképp lezárta a
találkozó érdemi részeit. Vasárnap
a Vadmacskák SE a pécsi akadémistákhoz
látogat.
- A második húsz percben már
kiütközött a két együttes közötti
fizikai különbség, annak viszont
örülök, hogy közel 24 percig
mondhatni egyenrangú ellenfelei
voltunk a Zetének, melynek profi
játékosaival szemben idővel már
nem találtuk az ellenszert – értékelt
a megyei rangadót követően
Zsámár Krisztián, a kanizsaiak
edzője.
P.L.
Egy negyeden túl is izgalmas
mérkőzés volt múlt
vasárnap a női amatőr
kosárlabda NB I-es bajnokság
megyei rangadója
a Kanizsai Vadmacskák
és a ZTE NKK
együttese között. A
vendégek azonban
fokozatosan elhúzva
végül biztosan nyertek.
jártak
szemben
Eb-jükön
TÉLI GUMIABRONCS
AKCIÓ!
Nem egyszerű a
profikkal
e-mail: kb.gumiszerviz@gmail.com
Arany minősítés
és különdíj: az
„egyiptomiak” jól
mentek
22-23.indd 23 2021. 11. 11. 11:21:44
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
Ilyenkor ősszel, különösen Márton napján nagy hagyománya van a palini Kecskés János családjában a rétes készítésnek és libasütésnek. A hozzávalókért nem kell messzire menni a ház asszonyának, Manyikának, csak az udvarba és a kertbe. A fővárosból hazalátogató családtagok, a lányai (képünkön) és az unokák ilyenkor mindig besegítenek. A sütés-főzés jó alkalom az együttlétre, a beszélgetésre, amelyek vidám órákat jelentenek mindannyiuk számára.
A RÉTESTÉSZTA hozzávalói:
1,5 kg liszt, 7,5 l víz, 1 evőkanál házi zsír, 1 csapott ek só, 1 ek ecet, tejföl.
A töltelékhez: túró, tejföl, tojás, kristály és vaníliás cukor, meggy.
Elkészítése:
A lisztet átszitálom és meglangyosítom, ugyanúgy a vizet is, amibe beleteszem a zsírt, a sót és az ecetet. Addig adagolom mindezeket dagasztás közben a liszthez, amíg homogén, a galuskánál lazább lesz a tészta és elválik a kezemtől. Hat cipót formázok belőle a lisztezett deszkán, megkenem olvasztott zsírral és fél órára lefedem őket. Már csak a nyújtás van hátra és tölthetjük fantáziánk és a család kívánsága szerint túróval, meggyel, almával, mákkal, vagy dióval. Sütéskor tejföllel és zsírral meglocsolom.
SÜLT LIBACOMB LILA
KÁPOSZTÁVAL ÉS PETREZSELYMES BURGONYÁVAL
A liba húsát – mivel saját hízlalású, ezért a húsa izmosabb a boltinál –, előpárolom sóval, kevés majoránnával és egy nagy fej aprított vöröshagymával. Ha félig megpuhult, tepsibe rakom és aranysárgára sütöm. A hozzávaló körítés természetesen a lilakáposzta köménnyel, sóval, ecettel és cukorral párolva. A burgonya pedig az ilyenkor, ősszel felszedett és még kaparható tarlókrumpli, amit a vöröshagyma helyére szoktam ültetni júliusban. Természetesen egy csokor frissen párolt petrezselyemmel ízesítem és díszítem.
BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsa
Fotó: Kanizsa
heti horoszkóp
KOS: 03.21 - 04.20.
A környezete időnként ugyan idegesnek, feszültnek látja, de ne hagyja el magát. Szerencsére az erőnléte, az életkedve hamarosan visszatér.
BIKA: 04.21-05.21.
A koncentrálásában a bolygómozgások kissé megzavarhatják, éppen ezért időben térjen nyugovóra, és aludjon sokat. Azután belevetheti magát az élet sűrűjébe.
IKREK: 05.22-06.21.
Meglepően jó az alkalmazkodókészsége mostanában. Meg lehet elégedve magával, mert így az ötleteit jobban el tudja fogadtatni a környezetében.
RÁK: 06.22-07.22.
Hamarosan választás elé állítja a családja. El kell döntenie, hogy mi a fontosabb, az állandó munka, vagy az otthoni együttlét. Most hallgasson rájuk.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
Úgy tűnik, mostanában a szokásosnál többet kell nyelnie a családi béke megőrzéséért. De sebaj, hamarosan minden tisztázódik, és megint nyugalom száll a házra.
SZŰZ: 08.24-09.23.
A pénztárcáját érintő tárgyalások alkalmával az eddigieknél diplomatikusabban is eljárhatna. Ha fejjel megy a falnak, azzal csak ön veszíthet.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
Ne vegyen mindent a szívére, ha olyasvalamit mondanak önnek a barátai, ami éppen nem nyeri el a tetszését. Biztosan nem akarják semmivel sem megbántani.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
Aki keres, az talál. Ne ragaszkodjon görcsösen azért, ami már elmúlt. Meglátja, új kapuk, új célok nyílhatnak meg ön előtt, csak figyelnie kell.
NYILAS: 11.23-12.21.
Próbáljon meg olyasmivel foglalkozni, amivel eredményt is el tud érni. Az ellendrukkerekre ne figyeljen, keresse inkább mindennek a jó oldalát.
BAK: 12.22 - 01.20.
A búslakodással nem jut semmire, bármilyen csalódás éri. Borítson fátylat az elmúlt hónapok eseményeire, és folytassa új lapokkal az év hátralévő napjait.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Dinamikus napokra számíthat. Ne engedje meg, hogy mások beleszóljanak a munkájába, és eltérítsék arról az útról, amelyet a legjobbnak, a legkifizetőbbnek gondolt.
HALAK: 02.20-03.20.
Ne kételkedjen magában, hiszen ön is meg tudja oldani mindazt, amit a barátai, vagy éppen a szomszédja. Csupán akarat kell hozzá, menni fog minden egyedül is.
burgonyával, és Sült libacomb lila káposztával, petrezselymes
házi rétessel
24.indd 24 2021. 11. 11. 14:46:04
XXXIII. ÉVFOLYAM
21. SZÁM
2021. NOVEMBER 26.
4. oldal
22. oldal
SIKERCSAPAT
3., 6., 7. oldal
5. oldal
testületi ülés
Rövid, de vitás
Kilencen az ob-n bizonyíthattak
Taroltak a KBK junior lányai
Ismét terítéken a reklámgazdai szerep
Kibővítették a Tulajdonosi Bizottság hatáskörét
Személyeskedéstől és országos politikától sem volt mentes a közgyűlés
átadó
Befejezték,
jöhet az
12 ezer m2
alapterület
70 m acél
tetőszerkezet
3000+2000 fős
befogadótér
Advent
Kanizsán
BOLDOGSÁG,
PROGRAMOK,
KÉSZÜLŐDÉS
01.indd 1 2021. 11. 25. 16:21:39
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
A Hevesi Sándor Művelődési Központ idén ünnepli
fennállásának 45. évfordulóját. Ez alkalomból az intézmény
munkatársai az elmúlt négy és fél évtized eseményeinek
dokumentumaiból, plakátjaiból állítottak össze
egy kiállítást. A „Közös nyelvünk a kultúra” című tárlatot
úgy válogatták össze, hogy az hűen tükrözze az elmúlt
évtizedek változatos eseményeit és rendezvényeit.
Nagykanizsa központjába és a külső városrészekbe is felkerültek már a karácsonyi dekorációk.
A Via Kanizsa Zrt. munkatársai november közepén kezdték el az adventi díszek elhelyezését.
A fényfüzéreket pénteken kapcsolják be, így advent első vasárnapján már ünnepi
kivilágításba borul a város. December elsejétől a mindenki karácsonyfája sem marad ki az
ünnepi látványosságok közül, valamint a cég szakemberei a Csónakázó-tóhoz is telepítenek
egy karácsonyfát.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
Kezdődik…
Átadták a munkaterületet,
ezzel megkezdődhet a
Széchenyi tér átépítése.
A Zöld város – Zöld
Nagykanizsa projekt az
utolsó szakaszához
érkezett. A beruházáshoz
mintegy 400 millió forintos
többlettámogatásra is
szükség volt. Teljesen
átépítik a parkolókat,
átrendezik a tér környezetét
és 20 facsemetét
ültetnek. A tér tulajdonképpen
egy sétálóutcaszerű
park lesz, színpaddal.
Május környékére tervezik a
munkálatok befejezését, s a
kivitelezés természetesen
forgalomkorlátozásokkal is
jár majd, amelyről a
Városfejlesztő Kft. időben
értesíti a lakosságot.
45
Fotó: Kanizsa TV
KANIZSA TÖRTÉNETE
02-03.indd 2 2021. 11. 25. 14:36:56
AKTUÁLIS
2021. 11. 26. | 3
OLTÁSI HÉT
A tervezettnél több oltást beadtak már az oltási akcióhét első három napjában a Kanizsai Dorottya Kórházban. Mint ismert: a kormány az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében indította el az oltási akcióhetet. A vasárnapig tartó kampány ideje alatt az oltópontokra előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet menni. A kanizsai tapasztalat azt mutatja, hogy az oltásra jelentkezők közül nagyjából egyenlő arányban vannak első, második, vagy harmadik dózisra érkezők. - Terveink szerint háromezer oltást kívántunk beadni, de már az első három nap megdöntöttük ezt a számot. Úgy látjuk, hogy az emberek megértették az üzenetet, megértették azt, hogy a járvány terjed, talán látják azt is, hogy ez a járvány az oltatlanok körében terjed, mert ez így van – mondta Brünner Szilveszter a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. Az oltási akcióhét alatt minden nap reggel 7 és 19 óra között regisztráció nélkül érkezhetnek az emberek, de ha valaki elszeretné kerülni a sorban állást, akkor online időpontfoglalásra is van lehetőség. Az oltás felvételéhez személyi igazolványra és Taj kártyára van szükség. Az oltópontokon a maszk viselése kötelező.
KORONA
MIATT
TILALOM
Ideiglenes látogatási és intézményelhagyási
tilalmat rendelt el kedd délutántól a NESZI-ben Tóth-Bagó Mónika
intézményvezető. A Teleki utcai idősek otthonában a 66 gondozottból 7-nek pozitív lett a korona-
vírustesztje. A hét pozitív eredményű idős közül egy oltatlan, hárman két
oltással, hárman pedig három oltással
rendelkeznek. Két főt a tüneteik alapján kórházba szállították, de nem
szorulnak intenzív
ellátásra. Korábban az intézmény két dolgozója jelentette, hogy koronavírussal megbetegedett, ezt követően az oltatlan
időseket teljesen
elszeparálták.
Az ideiglenes tilalom nem vonatkozik a Covid ellen háromszor oltott idősekre és a hozzátartozókra, az intézményvezető azonban kéri az ő látogatásuk
mellőzését is.
HÍRsorok
KANIZSAI ADVENT
Lesz idén Adventi Forgatag Nagykanizsán. 2021-ben ismét színes rendezvények és az ünnephez kapcsolódó ételek, italok várják majd a látogatókat az Erzsébet téren. A megszokottnál ugyan szűkebb programkínálattal és kísérő lehetőségekkel, de november 28-tól minden hétvégén karácsonyi műsort is láthatnak a kanizsaiak a díszbe öltöztetett Erzsébet téren, december 6-án pedig a Mikulás is meglátogatja a kanizsai gyermekeket. Meleg ételek és italok, ajándéktárgyak és egy barokk körhinta is állandó része lesz az ünnepi rendezvénynek, amelyet a jelenlegi szabályok szerint mindenki látogathat.Forrás: Nagykanizsa Megyei Jogú Város facebook
02-03.indd 3 2021. 11. 25. 13:56:42
Némi késéssel és több hiányzóval kezdődött a csütörtöki ülés, hiszen Dénes Sándor polgármester és Erdős László önkormányzati képviselő nem volt jelen, valamint személyes okok miatt Radics Bálint is idő előtt távozott. Időrendben haladva a Via Kanizsával kötött közhasznúsági szerződés módosítása hozta az első igazán komoly vitát. Szemlátomást Balogh László készült a napirendre, hiszen egyből bedobta a gyeplőt a lovak közé. Ahogy fogalmazott: nem az a baj, hogy a városi cég kapta a megbízást, de kérdés, hogy a baloldali többség jól döntött-e, hiszen jelentős bevételtől esik el a város. Mint később kiderült: a városvezető és a Fidesz-frakció azt sérelmezte, hogy szerintük a közterület-használatból is kitiltotta legutóbb az ÉVE-frakció a Publimont Kft-t. Ezt Szabó István, a Via vezérigazgatója és Fodor Csaba is cáfolta. Az ÉVE frakcióvezetője azt is elmondta: talán nem véletlen a kormánypárti képviselők kardoskodása a Fidesz-közeli cég mellett. Horváth Jácint is ezt kérte számon a másik oldalon ülőktől, hiszen nem érti, hogy a kanizsaiak és a városi cég helyett miért a Publimont érdekeit nézik. Bizzer András alpolgármester azon túl, hogy megvédte a polgármestert, behozta a buszmegállók ügyét. Kitért arra, hogy az ÉVE-frakciót a politikai bosszú hajtja, míg ők a város érdekeit nézték, hiszen a Publimont egy profi cég, reklámszakemberek dolgoznak ott, s kétségei vannak, hogy a Via ezt a feladatot ilyen szinten el tudja látni. Szabó Szilárd megjegyezte: a kanizsaiak szó szerint a bőrükön fogják érezni, amikor a leszerelt buszváróknál állnak. A vita később odáig fajult, hogy Horváth Jácint szerint a fideszes képviselők szándékosan hazudnak bele a kamerába, és vezetik félre a helyieket. Itt említette példaként a Kanyar utcát és az ügyről adott kormánypárti nyilatkozatokat. Szabó Szilárd erre lecsapva elmondta: ott nem született döntés. Majd mikrofonon kívül esett egymásnak a két politikus, hiszen Horváth odaszólt: „Jelents már fel minket egyszer!” Szabó Szilárd reflektált: „A szomszédod már megtette!” A pontot végül 8 igen 0 nem 5 tartózkodással fogadták el.
Igazán heves csörtét hozott a 17-es szemelvény is. A Tulajdonosi Bizottságot érintő pont szerint a gazdasági társaságok feletti, nem közgyűlési hatáskörbe tartozó jogköröket, a Fodor Csaba által vezetett grémium birtokolja. Ahogy az ÉVE-frakcióvezetője fogalmazott: el kell kerülni azt a bánásmódot, hogy a polgármester csak úgy behívat egy ügyvezetőt, majd Cseresnyés Péterrel közösen elszámoltatja. Balogh László szerint ez a vita csak a szokásos panelre épül: csorbítani kell az ő hatásköreit, s minden arról szól, hogy a gazdasági társaságokat érintő döntések csak Fodor Csabán keresztül mehessenek. Azt is vizionálta, hogy még a szabadságkérelmet is ezentúl Fodor Csabához kell benyújtani, valamint kilátásba helyezte, hogy legközelebb ne polgármester-választást, hanem Tulajdonosi Bizottság-választást tartsanak Kanizsán. Károlyi Attila szerint nem fogják lenyelni ezt a békát, a felelősségrevonás meg fog történni. Schauta Marcell odáig ment, hogy kijelentette: ez kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát. Bizzer András ezt a vádat visszautasította. A pontot végül 8 igennel és 4 nemmel elfogadták. A 19-es udvar kapcsán született egy szakértői vélemény, amely nem javasolja a bontást. Fodor Csaba szerint ez nonszensz és semmi más nem áll mögötte, minthogy húzzák az időt, és elmondhassák: az ÉVE ezt sem oldotta meg. Kiderült, hogy az elburjánzott növényzettől, négy fa kivételével, megszabadítják a területet, hátha akkor a tervtanács elnöke másként látja a kérdést.
A közgyűlésen elhangzottak alapján megtudtuk, hogy november 29-én lesz az Aréna birtokba adása. A tervek szerint a hét közepén meglesz a hivatalos sajtótájékoztató a megnyitó programjairól, amire a Bodó képviselő felvetésére adott válasz szerint, Balogh László polgármester a Kanizsa Médiaházat is várja. Csak halkan jegyezzük meg: a közgyűlés után szerettük volna már lefixálni az interjú időpontját, de mikor ezt Szabó Szilárd frakcióvezető meghallotta, a mikor legyen az interjú kérdésre csak annyit szúrt oda: semmikor…hazudtok. Ennek fényében, még inkább érdeklődve várjuk a meghívót.
MIKÓ-BARÁTH György
4 | KANIZSA ÚJSÁG
KÖZÉLET
A megszokottnál
rövidebb, de nem kevésbé heves tanácskozást hozott a novemberi soros közgyűlés. Utóbbi nem is meglepő, hiszen az Aréna vagyonkezelési
szerződésével
kapcsolatos döntés nemrégiben ismét erőteljes online
csörtékbe kergette a feleket. Három napirend kapcsán
csaptak össze igazán a döntéshozók: ezek a közhasznúsági
szerződés módosításáról, a Tulajdonosi Bizottság hatás-
körének bővítéséről, és a 19-es udvar
sorsáról szóltak.
sorokKözgyűlési
Fotó: Horváth Zoltán
04-05.indd 4 2021. 11. 25. 16:06:40
Szerkesztőségünk legutóbb július közepén
járt az Arénában, azóta jó pár hónap telt el, és
ez idő alatt az utolsó szög is a helyére került. –
A projekt utolsó részeként említhetem, s ezt
még a közönség nem láthatta, hogy a sportparketta
burkolatán elvégeztük a pályafelfestéseket.
Ezek tartalmazzák a nagy centerpálya
vonalazását, ami kosárlabda, röplabda, tollaslabda,
kézilabda, illetve futsal mérkőzésekre
lesz alkalmas. De ezen periódushoz sorolnám
még a belső bútorzat és a mobiliák leszállítását.
Utóbbihoz tartoznak a sportfelszerelések
is, a konditermi gépek, a különböző sporteszközök,
például a röplabdahálók vagy a pingpongasztalok.
De fontos kiemelni még, hogy
megkapta az épület a jellegzetes árnyékoló
szerkezetét, ez adja az Aréna egyik különlegességét.
S természetesen elkészültek a kertészeti
munkák is, itt fontos megjegyeznem, hogy
pont jó időszakban tudtuk ezt elvégezni,
hiszen minden ideális volt a faültetéshez, a
fűmagvetéshez – említette Diós András.
Az építkezés befejeztével a „legekre” is
kíváncsiak voltunk. A létesítmény legkülönlegesebb
elemeit, Diós András projekt főmérnök
szerint, a tetőszerkezet, az óriási alapterület,
valamint az egyedi belső színezés adja. És
mi nehezítette leginkább a munkát? A szakember
válasza aligha meglepő: a pandémia. –
Egy 12 ezer négyzetméter alapterületű létesítményről
beszélünk, meg kellett ismernünk, ez
egy hosszú tanulási folyamat volt. Nagyon
jelentős, egy 70 métert áthidaló acél tetőszerkezet
épült, ez ritkaságnak számít a Dunántúlon.
Általában 35-38, esetleg 40 méteres fesztávokat
szoktunk áthidalni, ez viszont itt
ennek majdnem a duplája volt, ami a statikus
kollégának, és nekem is fejtörést okozott.
Kiemelném még a belsőépítészeti színképzéseket,
ami abszolút párját ritkítja, éppen ezért
fel is adta számunkra a leckét. Nekem a legnehezebb
a vázszerkezet összerakásával járó
munka volt, de talán kevesen gondolnák,
hogy a létesítmény utolsó öt százalékával járó
munka mennyi energiát igényelt. Hiszen a
befejezésnél a festők, a gépészek, a gyengeés
az erősáram-szerelők, a sporttechnológia
szakemberei, mindenki együtt dolgozott,
volt, amikor több mint 200-an voltunk az építkezésen.
Ebbe beleértem a kertészeket és az
útépítőket is. 200 embert, azonos időben, egy
helyen koordinálni, borzasztó kemény feladat.
A pandémia a kivitelezést ugyan nem állította
meg, mert szabadtéren dolgoztunk, de az
alapanyagok behozatala külföldről, de említhetem
a Magyarországon gyártott termékek
lehozatalát is, erősen akadozott. Sok múlott
azon, hogy az adott gyáron belül miként alakult
a járványhelyzet. Dupla annyi energiát
kellett befektetni a kivitelezésbe, mint amen�-
nyit normál körülmények között kellett volna,
de mint ahogy az látható, megoldottuk –
emelte ki a szakember.
Több olyan pletyka is keringett a városban,
miszerint az építkezésen csak ukrán szót hallani.
A munkavállalók nemzetiségi aránya azonban
ezt nem támasztja alá. – A szerkezetépítés
során, ahol nehéz fizikai munka van, ott 20-30
százalék volt nem magyar állampolgár, a befejezőmunkálatoknál
ez az arány viszont már
csak 5-10 százalék volt, ők voltak egyébként az
ukrán villanyszerelők. A többi szakmunkát
mind magyar emberek végezték el, sőt, azt is
mondhatom, hogy többségben kanizsai alvállalkozók
dolgoztak, ráadásul a kertészetnél a
város saját cége tevékenykedett. Az elsődleges
törekvés volt a részünkről, hogy minél több
helyi lakos tudjon a csarnokon tevékenykedni.
Rengeteg politikai vita zajlott a Kanizsa Aréna
kapcsán, és számos olyan komment is született
a közösségi oldalakon, amelyek megkérdőjelezik
a létesítmény szükségességét. Diós
András elmondta: ők végig a feladatra koncentráltak,
azt ugyanakkor kiemelte: fontos
volt, hogy összeállt egy üzemeltetői stáb, és
kommunikálni tudtak a leendő üzemeltetővel.
A ZÁÉV szakembere azt is felelevenítette, hogy
nagyon sokan érdeklődtek nála, hogy mikor
nyit ki a csarnok, sok kanizsai tervező, műszaki
ellenőr kollégája is felkereste, akárcsak a helyi
sportklubok. Az egyesületek képviselői szerinte
mind pozitív összképpel távoztak az akkor
még épülő Kanizsa Arénából.
MIKÓ-BARÁTH György
KÖZÉLET 2021. 11. 26. | 5
Fotó: Horváth Zoltán
2019. szeptember 12-én írta alá a vállalkozási
szerződést az önkormányzat és a ZÁÉV Zrt. A
kontraktus részeként a kivitelező vállalta, hogy
600 napon belül végez a mintegy 15 milliárd
forintos projekttel. A cég, a pandémia okozta
nehézségek ellenére elkészült a létesítménnyel,
így jöhet a december 4-i hivatalos megnyitó.
a Kanizsa Aréna
Dupla annyi energiabefektetéssel,
de elkészült
04-05.indd 5 2021. 11. 25. 12:46:05
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
választani
HSMK
December 2., 9., 16. (csütörtökönként)
10 óra
MARGARÉTA MÓKA –
Ölbeli játékok 0-3 éveseknek
December 3. (péntek) 10 óra
„A SZERETET TÖBB A HITNÉL” – című
tablókiállítás a Pilinszky 100 Emlékév
keretében, a Kertész Imre Intézet
anyagából.
December 4. (szombat) 15 óra
KARÁCSONYVÁRÓ KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ
(mézeskalács készítés és díszítés,
dekoráció készítés karácsonyra)
A részvétel DÍJTALAN!
December 10. (péntek) 17 óra
„SZUBLIMÁCIÓ” – a Kanizsai Képzőés
Iparművészek Egyesületének karácsonyi
tárlata
Megnyitja: Balogh László polgármester
Megtekinthető: 2022. január 14-ig, az
Ősze András galériában.
December 10. (péntek) 19 óra
Filharmónia – Fortissimo bérlet
KELLER QUARTET ÉS A CONCERTO
BUDAPEST MŰVÉSZEI
Műsor: Beethoven: Esz-dúr szeptett,
op. 20., Schubert: F-dúr oktett
Jegyár: 3.900 Ft
MEDGYASZAY HÁZ
December 1.(szerda)
TÉLI HANGULAT
Szalvétagyűjtők Baráti Körének
kiállítása
December 4. (szombat) 17 óra
ÖRÖKZÖLD-OPERETT GÁLAEST
Szécsi Pál, Máté Péter, Seress Rezső,
Kálmán Imre, Huszka Jenő, Jacobi Viktor,
Eisemann Mihály dalaiból
Közreműködik: Sári Gábor - magánénekes,
szólista, Pál Csaba – énekes, Tábori
Imre- zongora, Horváth László -dobok
Jegyár elővételben: 2500 Ft,
az előadás napján 2700 Ft
December 11. (szombat) 19 óra
A NAGYBŐGŐ - MONODRÁMA
Főszerepben: Klem Viktor
A nagybőgős egyoldalú, mégis közvetlen
társalgást folytat a nézőkkel. Mesél
az életéről, gondolatairól, néha játszik
a hangszeren, majd beszél tovább a
szerelméről, a zenéhez és a társadalomhoz
fűződő viszonyáról, vagy épp
gyengeségeiről.
Jegyár: elővételben: 2900 Ft,
az előadás napján: 3400 Ft
MÓRICZ ZSIGMOND
MŰVELŐDÉSI HÁZ
December 9. (csütörtök) 10 és 14 óra
MARICA BÁBSZÍNHÁZA:
TEREMTÉS-JÁTÉK
A semmiből alkotni egy új világot, észrevenni
a saját teremtő erőnket, a minket
körülölelő világot. Fantáziánk
segítségével újjá, jobbá tenni magunkat
és közösségünket.
Mindezt sok humorral és játékkal.
PROGRAMAJÁNLÓ
Megkezdődött a karácsonyfának
szánt fenyők kitermelése Nagykanizsa
környékén. A megkérdezett
őstermelők szerint a legkeresettebb
fajta tartósságának köszönhetően
idén is a nordmann fenyő lesz.
Már lehet
Fotó: Novák Viktor
Surdnak szinte nincs olyan
lakója, aki nem foglalkozik fenyőfatermesztéssel,
innen származik
az ország karácsonyfáinak a zöme
– árulta el lapunknak Kanász
János őstermelő, a település polgármestere.
Neki mintegy 3 hektárnyi
nordmann fenyője van, és
már ki is vágta a kereskedőknek
szánt példányokat.
Mint
fogalmazott: a
t ű l e v e l ű e k
nagyon sok
törődést igényelnek,
de
eddig mindig
megtérült a
b e f e k t e t e t t
energia.
- Mire a normand
fenyő eladható, kell neki
olyan nyolc-tíz év, hogy másfél
méter, két méter 20 centis legyen,
és addig rengeteget kell vele dolgozni.
Ugye a csemetét két-három
évesen ültetjük ki, és utána
kell még neki nyolc-tíz év, mire
megnő. Addig minden évben
ötször-hatszor kell permetezni,
kaszálni. Egész évben igényli a
törődést tulajdonképpen, úgyhogy
oda kell rá figyelni, hogy
nagyon szép fenyők legyenek. Ez
a novemberi időszak nagyon
intenzív, rengeteg munka van, de
sajnos nagyon nehéz munkásokat
találni. Az emberek 85 százaléka
tapasztalatom alapján vágott
fenyőt keres, a maradék 15 százalék
pedig földlabdásat – mondta
el Kanász János őstermelő.
Rózsás Rolandnak a förhénci
hegyen, egy nyolcezer négyzetméteres
birtokon négyezer fenyőfája
van. A vásárlóknak november
közepe óta lehetőségük van megjelölni
az otthonukba választott
fenyőfát. Az őstermelő elmondta,
hogy a lucfenyőt elsősorban az
illatáért, míg a nordmann fenyőt
azért keresik, mert nem hullik a
levele. Néhányan már
kiválasztották a karácsonyfájukat,
de a
legtöbben decemberben
kezdenek
el ezzel foglalkozni.
- Nálam már
november 15-én
elkezdődik a fák
kijelölése. Én főleg
egyedi értékesítésben
árulok egy-egy
darabot a vevők számára.
Gyakran kérik, hogy házhoz is
szállítsuk, illetve befaragva is
kérik a fát. A rutinosabb vevők
már karácsonyfatartóval, talppal
érkeznek a fa vágására. Ez általában
a karácsony előtti napokban
történik meg. Itt a helyszínen be is
faragjuk nekik, hogy minél kevesebbet
kelljen ezzel vesződniük
otthon – fogalmazott Rózsás
Roland őstermelő.
Az árakkal kapcsolatban megtudtuk,
hogy a vevők előreláthatólag
a tavalyihoz hasonló összegért
juthatnak hozzá az örökzöldekhez.
Az őstermelők szerint a
nordmann fenyő méterét várhatóan
4-5 ezer forintért, az ezüstét
3 ezer forintért, a lucfenyőjét
pedig kétezer forintért lehet megvásárolni
a piacon.
KÖRTVÉLYESSY Vivien
06-07.indd 6 2021. 11. 25. 10:54:15
Az atya Rómában tanult, amikor éppen egy magyar egyetemista zarándokcsoportot kísért a Vatikánban, s az egyikük megjegyezte neki, hogy szeretne ugyanolyan lenni, mint ő. John atya azt hitte, hogy pap szeretne lenni a fiatalember, de kiderült, hogy nem! Boldog szeretett volna lenni, és megkérdezte az atyától, hogy ő miért boldog? Amint elkezdett vele Jézusról beszélgetni, egy másik fiú közbeszólt, hogy Jézus nem létezik. A beszélgetés végén a pap elhatározta, hogy megtanulja a magyar nyelvet, Magyarországra utazik és mindenkit meg fog téríteni. Elkezdett magyarul tanulni, de amikor megkérte a rektort, hogy Magyarországra utazhasson, először nemet mondott. - Aztán hirtelen, 1998. január 3-án a rektor atya megkérdezte tőlem, hogy te még itt vagy? Három óra múlva indul a busz! Azt mondták nekem, hogy te mész 3 hónapra a megbetegedett kispap helyett Magyarországra. Gyorsan összepakoltam és ideutaztam, csak vizsgázni mentem vissza Rómába, de a nyáron újra ideküldtek. Azóta itt vagyok Nagy-Magyarországon, mert még Szlovákiában is jártam, Besztercebányán, Eperjesen, Pozsonyban és a szlovák nyelvet is megtanultam. Egy komoly betegség miatt kórházi kezelésre elutaztam Amerikába, de a szívem mindig visszahúzott. Itt is szeretnék meghalni – foglalta össze ittlétének rövid történetét a pap.
Hogy mi a boldogság? – tért vissza János atya a magyar egyetemisták akkori kérdésére. Mindenki ezt szeretné, mindenki boldog akar lenni, de nem tudják, hogyan lehet odajutni. Számomra a boldogság két dologból áll. Ha nincs béke, akkor nincs boldogság. A második a biztonság, hogy jó úton vagyok; Lesz feladatom, tudom mi a feladatom, és teljesítem azt. Innen jön a béke. Ennek a másik oldala szerintem az, hogy kapcsolat nélkül lehetetlen a boldogság. Itt a kulcs: ha jó a kapcsolatom Jézussal, akkor jó a kapcsolatom mindenkivel. Tudom, hogy miért vagyok itt, tudom, hogyha elesek, akkor van mód felállni, bocsánatot kapni és előre haladni. Van egy Isten atya, aki rendelkezik fölöttem, aki szeret, aki teremtett engem és a hibáimon túl még szeretni fog – hangsúlyozta John atya.
Kanizsára kerülésének történetét így fogalmazta meg az atya: Miután kiöntöttem a szívemet Varga László püspök atyának ide helyezett Kanizsára. Azt mondta nekem, szükségem van az irgalomra, amivel egyetértettem. Csak az irgalom az, ami gyógyít. Mondtam neki, hogy szívesen segítek azokon az embereken, akiknek szüksége van az irgalomra. Szükségünk van valakire, aki állandóan mondja, hogy szeret minket, és segít abban, hogy jobbak legyünk. Mondtam Laci atyának, hogy szeretnék iskolásokkal is foglalkozni, így a piaristákhoz járok. Szeretek az utcán emberekkel találkozni és beszélgetni. Jézusnak sem volt temploma. Nem mondom azt, hogy nincs szükség templomokra, de fontos, hogy Jézus jelen legyen, nemcsak a templomokban. Azért jó az adventi időszak, mert az embereknek van lehetőségük ezekről elmélkedni. Ilyenkor el szoktam gondolkodni azon, hogy mit fogok Jézusnak adni a születésnapjára. De mi is tulajdonképpen az ajándék? Az ajándék egy jelkép, annak a jelképe, hogy belőlem adok valamit valakinek, aki számomra fontos. Karácsonyra mindenki haza készülődik. Ilyenkor legfontosabb családban lenni, kifejezni a szeretetünket a másik iránt és nem ajándékot kapni. Az advent egy várakozási időpont. Egy olyan pillanat, amikor az időnkkel egy templomot lehet építeni a lelkünkbe, ahova Isten beköltözött. A szándékos szeretet tesz minden pillanatot fontossá. Az életem egy kicsit fura. Nem vagyok egy tipikus pap, mindig missziós akartam lenni. Nagyon szeretnék ebben a városban egy Szentségimádás kápolnát építeni, ahol minden nap, 24 órán keresztül szentségimádást lehetne tartani, fizikailag találkozni Jézussal – osztja meg velünk álmát a 47 éves pap. Az advent, várakozás; ezen idő motivációt adnak nekünk a felkészüléshez. Az a baj, hogy mindent akarunk érteni és kontrollálni, de a legszebb dolgokat az életben nem lehet sem kontrollálni, sem érteni. Ezek boldoggá tesznek minket. Hatan vagyunk testvérek, és a szüleimnek 39 unokája van. Otthon adventkor mindig lemondunk valamiről, és keresünk valakit, akin lehet segíteni. Különben ugyanaz a szokás az én családomban is, mint itt. Meg�gyújtjuk a gyertyát az adventi koszorún, és elimádkozzuk a rózsafüzért. Hogy mi teszi például anyukámat boldoggá? Ha valamit adok neki, vagy ha jobb ember leszek. Természetesen az utóbbi…
BAKONYI Erzsébet
2021. 11. 26. | 7
AKTUÁLIS
várakozásról…Boldogságról, adventi
Magyarország nem szerepelt az amerikai származású John Simoneau atya, a nagykanizsai Jézus Szíve
Plébánia
kisegítő lelkésze terveiben. Rokonai sincsenek Magyar-
országon, őt mégis ide hozta az élet. Vele beszélgettünk a közelgő
ünnepről.
06-07.indd 7 2021. 11. 25. 11:13:41
Az első fagyok beköszöntével már aktuálissá válik a kis énekesek élelmezése, így nem árt, ha bekészítjük az etetőket a megszokott helyekre. Benedek Miklós saját kertjében táplálja a madarakat. Nem csak etető, de madárodú is van a kert egyik fáján, hogy tavas�szal akár költeni is tudjanak. A kis tollasok ugyanis rengeteg kártevőtől szabadítják meg a környéket. A környezetvédelmi szakember elárulta, hogy télen rendszeresen gondot fordít a parányi szárnyasokra, és bőven hagy nekik szőlőt, fügét és egyéb gyümölcsöket a kiskertben. - Nagyon fontos, hogy akkor kell elkezdeni etetni a madarakat amikor már fagy van, és nem tudnak találni maguknak eleséget. Például gyümölcsöt, mint itt a környéken a rengeteg füge, vagy a feketeszeder. Ezeket ők szépen leszedegetik, megeszegetik, ez fedezi az ő energiaszükségletüket – hangsúlyozta Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.
Magyarországon a környezet legtöbb helyen lehetővé teszi, hogy a madarak akár segítség nélkül is átvészeljék a telet, de a madáretetők nagy könnyebbséget és biztonságot jelentenek a környezetünkben élő madaraknak. Fontos, hogy az etető és az eleség megfelelő legyen számukra. - Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy kenyérfélékkel ne etessünk madarakat, mert megavasodhat a begyükben és elpusztulhatnak. Jó a pintyféléknek a cirokmag, a kölesmag, esetleg még a búza is a veréb féléknek. Lényeg az, hogy nedvességtől óvjuk, tehát olyan etetőt készítsünk, amibe könnyen járnak a madarak, viszont helyezzük körülbelül két méter magasba és a közelben legyen valami búvóhely, hogy a macskatámadást a madarak ki tudják védeni – világított rá Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Csoport titkára.
A madarak gyorsan megszokják az etetőhelyeket, ezért számítanak az ott fellelhető táplálékra. Vannak, melyek akár évről-évre messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni. Így, ha váratlanul abbahagyjuk az eleségpótlást, akkor nehéz helyzetbe hozhatjuk a kis szárnyasokat.
HAJNES Rita
8 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
rendesen!Ha etetünk, etessünk
Hazánkban főleg a cinkéket, a pintyféléket és a rigókat védhetjük meg a fagyhaláltól a téli madáretetéssel.
08-09.indd 8 2021. 11. 25. 16:07:56
2021. 11. 26. | 9
HIRDETÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2021.08.26-i és 2021. 09. 30-i soros közgyűlésen a településrendezési tervek módosításáról döntött a 1836/77, 1836/79, 05/56, 05/58, 05/60, 05/61, 05/63 hrsz-ú ingatlanok tulajdonosai által benyújtott tanulmányterv alapján az érintett kiemelt fejlesztési területekre vonatkozóan. A településrendezési terv módosítás tárgyalásos eljárásban történik, mivel a módosítás képviselőtestületi döntéssel kiemelt fejlesztési területté nyilvánított területen, beruházás megvalósítása miatt indokolt. A döntés értelmében az új ipari park területén a rendezési terv módosítása az érintett ingatlanok hasznosításának felgyorsítását, az új ipari park hasznosításának mielőbbi megkezdését segíti elő.
A partnerségi egyeztetés részeként a város honlapján, hirdetőfelületen, helyi lapban és lakossági fórumon is tájékoztatjuk Önöket a tervezett módosításokról. A partnerségi egyeztetés során a már elhatározott változtatások kerülnek bemutatásra, valamint az egyeztetés keretében az Önkormányzat lehetőséget biztosít az abban résztvevők számára a tervezett változtatásokkal kapcsolatos állásfoglalásuk kifejtésére.
A tervezett módosításokat tartalmazó tanulmányterv a város honlapján https://www.nagykanizsa.hu/varos/telepulesrendezes cím alatt.
Kérem a lakosságot, a gazdálkodó, gazdasági és civil szervezetek, valamint a vallási közösségek képviselőit, hogy a most meghirdetett lakossági fórumon szíveskedjenek részt venni és ott észrevételeiket megtenni.
A lakossági fórum helye és ideje:
Vasemberház tükörterme, 2021. december 7. (kedd) 16 óra 00 perc
Nagykanizsa, 2021. november 22. Tisztelettel:
Balogh László
polgármester
TÁJÉKOZTATÁS
ÉS MEGHÍVÓ
LAKOSSÁGI FÓRUMRA
Tisztelt Lakosság, Érdekképviseleti, Civil és Gazdálkodó Szervezetek, Vallási Közösségek!
LEMARADT A LÁTÁS HÓNAPJÁRÓL, AKKOR
JELENTKEZZEN BE MOST A
SASHALMI OPTIKA ÜZLETÉBE.
A nagy érdeklődésre való tekintettel
december hónapban is.
Látogass el a Sashalmi Optika üzletébe
decemberben is, és ne hagyd ki a
KEDVEZMÉNYEINKET!
08-09.indd 9 2021. 11. 24. 20:54:59
Sikeres választási eredményéhez hozzájárultak a MAORT-telepen élő gépgyári ismerősei, és a leendő polgármester, Litter Nándor személye is, aki végigjárta vele a választási körzetének lakóházait. Így, az ismerősei támogatásának köszönhetően a harmadik legjobb eredményt érte el a pártja színeiben. Az MSZP városi alapszervezetének alapító tagjaként pedig már korábban is szerepet vállalt a közéletben.
Politizálni politizáltam, hiszen elnökségi tag és megyei küldött is voltam korábban – emlékezett az egykori városatya. A választási győzelem kiváltott az emberben egy erős tenni akarást. Akkoriban vezették be a 13. havi nyugdíjat, ami vonzotta a nyugdíjasokat. Szerintem ezáltal tudott nyerni az MSZP. Egy elnökségi ülésen Gön-dör István országgyűlési képviselő meg is jegyezte, hát megnyertük a választást, de be kell tartani az ígéretünket, csak azt nem tudom, miből fizetjük ki. Én minden irónia nélkül azt válaszoltam, hogy egyik felét adjuk oda húsvétra, a másikat pedig karácsonyra, hiszen mikor kell a nyugdíjasoknak a pénz? A két jeles ünnepre, hogy tudjanak ajándékot venni az unokáknak. – Nem is rossz ötlet – jegyezte meg a honatya, és a parlamentben el is fogadták a javaslatát.
A közgyűlésben mi alkottuk az erősebb frakciót. A testület többi tagjával nem voltunk túlságosan jó barátok, de kijöttünk egymással a munkában. Az igazságérzetem már gyermekkoromban kiemelkedett a társaimétól. Volt olyan előterjesztés is, amikor a frakciófegyelmet figyelmen kívül hagyva, nemmel szavaztam. Az igazságérzetem azt diktálta, hogy jogtalan előnyöket nem szeretnék biztosítani senkinek.
Tisztelem, és mindig tiszteltem azokat az embereket, akik dolgoztak és tenni akartak valamit akár egymásért, a városért, vagy a társadalomért.
Önkormányzati képviselőként hatalmas eredményeket nem tudtam elérni, mivel a körzetemben jelentős fejlesztéseket nem lehetett elindítani, de az értelmes kezdeményezéseket mindig támogattam. Abban az időszakban kezdődött el a lakópark építés a Zerkowitz udvarban. A környéken élők nyugalma érdekében támogattam a beruházás megvalósítását, hiszen a lerakatokból árut szállító autóforgalom miatt már hajnali 4 órától nem lehetett aludni. Gyakorlatilag én kezdeményeztem a Sétakert rehabilitációját, hogy újra élet költözzön a városlakók egykori kedvenc találkozóhelyére, és abban az időben épült meg az új gyermekmedence a strandon.
A közélettől a következő választás alkalmával sem akartam eltávolodni. Kiléptem az MSZP-ből, és javaslatomra újjáalakítottuk a nagykanizsai Szociál Demokrata Pártot. A választásokon ugyan elindultam az SZDP színeiben, de mások megelőztek.
Azóta a családom felé fordultam, az itthoni tevékenység tölti ki minden időmet.
Néha elolvasom az újságban a közgyűlésben történteket. A közgyűlés kényszerhelyzetben van. Van egy többségi frakció egy fővel, de a polgármester azt csinál, amit mondanak neki. A mostani helyzet rosszabb, mint régen volt. Megszűntek a barátságok, nincs meg az a lelki egyensúly az emberekben, ami ’anno megvolt. Sokan még mindig azt nehezményezik, hogy akkor nem mehettek külföldre, de ez így nem igaz. Én párttag létemre ’89-ben Kanadába utaztam a feleségem rokonaihoz. Ott értesültem Kádár János haláláról…
BAKONYI Erzsébet
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Stróber Gábor 2002-2006 között volt önkormányzati
képviselő az MSZP jelöltjeként. Nem készült képviselőnek, úgy mondja, spontán került a testületbe.
Magyarországon 32. rész30 éves az önkormányzatiság
JOGTALAN ELŐNYÖKET NEM SZERETTEM VOLNA BIZTOSÍTANI SENKINEK
Forrás: egykor.hu
10-11.indd 10 2021. 11. 25. 12:47:22
2021. 11. 26. | 11
HIRDETÉS
MK_Elore_202x270.indd 12021. 11. 15. 9:10
10-11.indd 11 2021. 11. 23. 18:37:13
Összeállításunkban (körkérdésünkben) nem szólaltatjuk meg Tar Mihályt, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. Mint az olvasóink körében ismert, Balogh László polgármester május 19-én az ügyvezető azonnali vis�szahívásáról döntött. A rendkívüli jogrend megszűnése után azonban a közgyűlés június 25-én Tar Mihály újbóli kinevezéséről döntött a Kanizsa Médiaház élére. Mivel a kétéves cégvezetői tevékenysége úgymond megszakadt, az ügyvezető nem kíván „visszatekinteni”, hanem a jövővel akar foglalkozni.
Szerettük volna megkérdezni Szirtes Balázst, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. ügyvezetőjét is, aki azonban munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott ránk időt szakítani.
MÉG NEM JÖTT EL AZ IDEJE ANNAK, HOGY HÁTRA DŐLJÜNK
Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője:
Nehéz volt ez a két év azért is, mert – gondolom más cégvezetőkhöz hasonlóan – egy bizalmatlansággal átitatott légkörben kellett a munkámat elvégezni. Túl vagyunk rajta, de nem vagyok abban biztos, hogy az elkövetkező időszak nem lesz nehezebb. Az egyre erősebben ható gazdasági válság, a járvány sem mutat jó irányba. Azt gondolom, hogy még nem jött el az ideje annak, hogy hátra dőljünk. A nehézségek ellenére elindult a 2016-os, 2017-es támogatói döntésekkel rendelkező városi projektek megvalósítása, melyek jelentős része a záráshoz közelít. Befejeztük a Zöld Város – Zöld Nagykanizsa projekt keretében az Eötvös és Deák tér felújítását, valamint a Szent József téren és a Pannon Egyetem előtt a parkolóépítést, indul a Széchenyi tér rekonstrukciója, mely tavaszra elkészülhet. Átadtuk a Nagyrác utcai orvosi rendelőt, megvalósult a Szent Imre utcai fogászati rendelők és a Csengery úti orvosi rendelő és tanácsadó épület felújítása, eszközbeszerzése is. Jól halad az Ipari park építése, várhatóan nyárra átadásra kerülhet. Szintén befejezés előtt áll a Corvin utcai bölcsőde átalakítása, jövő ősszel már fogadhat kis bölcsiseket. A Csónakázó-tónál még idén elkészül sok kisiskolás kedvelt nyári napközis táborának, a Zöld Tábornak a felújítása, s tavasszal a közelében pumpapálya létesítését is indítjuk. Nehezen indul, közbeszerzés előtt áll a mindenki által nagyon várt önkormányzati épületek energetikai felújítása projekt, melynek keretében 11 önkormányzati épület mellett a BLG „A” épületének energetikai rekonstrukciójára is sor kerül. A projekt a végleges műszaki tartalom Közreműködő Szervezet általi jóváhagyására vár, ha ezt megkapjuk, azonnal indulhat a közbeszerzés. Reményeink szerint a kivitelezés 2022-ben a fennakadások ellenére megvalósulhat.
ÁRAINKAT TOVÁBBRA SEM MÓDOSÍTHATJUK JÖVŐ ÉV KÖZEPÉIG
Karácsony Károly, a Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezetője:
Sajnos az előzetes terveinket a különböző családi és zenés programokra vonatkozóan a pandémia nagyrészt meghiúsította. 2020-ban 145 napot, míg az idei évben 123 napot volt zárva a létesítmény a nagyközönség előtt, csak a versenysport számára nyújthattunk szolgáltatást. A veszélyhelyzetben a munkabeosztást átszerveztük, az energiafelhasználást minimalizáltuk, így az ágazati bértámogatással együtt létszámleépítés nélkül sikerült túlélnünk az elmúlt közel két évet úgy, hogy az önkormányzat által biztosított forrás az idei évben is a 2020. évivel megegyező volt. A bevételkiesés és az elmúlt időszakban bekövetkezett minimálbér emelések, energia és egyéb áremelkedések tükrében ez különösen jó eredménynek számít. 2020-ban is minimális nyereséggel zártuk az évet és ez várhatóan az idei évben is sikerülni fog, köszönhetően többek között a kedvező nyári időjárásnak. Az árainkat továbbra sem módosíthatjuk jövő év közepéig, így a jövőben is a 2017-es árakon szolgáltathatunk. Sajnos fejlesztési célú pénzeszközt egyáltalán nem kaptunk, így a legszükségesebb, a rövid időn belül megtérülő, az elmúlt években elmaradt és feltárt meghibásodások elhárítását, a létesítmény előírás szerinti és biztonságos üzemeltetéséhez szükséges beruházásokat saját forrásból végeztük el. Mivel az új versenyuszoda építése nem kezdődött el, így a jövőre vonatkozó információ teljes hiánya miatt a meglévő épületekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos karbantartási és fejlesztési irányok is nagyon nehezen határozhatók meg.
A RENDKÍVÜLI JOGREND IDŐSZAKAI
HÁTRÁLTATTÁK A TULAJDONOSI DÖNTÉSEK MEGHOZATALÁT
Ring Balázs, a Nagykanizsa-Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetője:
2020-ban a pandémia hatása egyértelműen megmutatkozott a beszállított hulladék mennyiségének csökkenésében. Elsősorban az ipari üzemek, valamint a vendéglátás és a turizmus leállása okozta az év eleji monoton csökkenést, melyet csak az áprilisi lomtalanítás tört meg. Az őszi második hullám szintén csökkenő tendenciát eredményezett. Míg 2019-ben 37.609 tonna hulladékot kezeltünk, addig 2020-ban ennél 1600 tonnával kevesebbet, ami a bevételeinket is negatívan befolyásolta, de az üzleti évet ennek ellenére pozitívan zártuk. 2021-ben az általunk kezelt hulladék mennyisége, ellentétben az előző év tendenciájával, folyamatosan emelkedik. Egy szerző12
| KANIZSA ÚJSÁG
Egyáltalán nem volt könnyű időszak az, amelyet mögöttünk tudhatunk az elmúlt két évben. A járvány miatt kialakult helyzetben minden eltért a korábban megszokott gyakorlattól. A korlátozások és a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok következményei egyaránt nehezítették a munka szervezését, és elvégzését. Szokatlan volt, hogy a korábban bevett gyakorlattól eltérően az egyszemélyi irányítás alatt elmaradtak fontos szakmai egyeztetések. A bizottságok, az önkormányzat munkájának felfüggesztése miatt pedig a döntések és azok előkészítése is eltért a hétköznapi és a normális gyakorlattól.
ÉRDEKES
tükrébenÖnkormányzati 12-13.indd 12 2021. 11. 25. 13:08:28
déses partner rendszeresen jelentős mennyiségű hulladékot szállít be, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az első tíz hónapban a 2019. évi teljes mennyiséget megközelítő, 37.166 tonna hulladék került beszállításra. Az általános inflációval a költségeink folyamatosan emelkednek. Az üzemanyag-költségek az első kilenc hónapban már 20%-kal haladták meg a tavalyi évit. A bagolai hulladéklerakó a pandémiától függetlenül két alapvető problémával küzd. Az egyik, hogy a befogadó-képességet 1 db, 17 ezer üzemóra feletti kompaktornak kell biztosítani. Ez az üzemóra szám hozzávetőlegesen 1 millió közúti kilométernek felel meg, a gép tulajdonképpen egy időzített bomba, bármikor előfordulhat és elő is fordult jelentős, akár 10 milliós nagyságrendű javítási költséggel járó meghibásodás. Ilyenkor pótgép hiányában a lerakó nem tud hulladékot fogadni. Tavaly év elején közbeszerzési eljárás kiírásával megkezdődött egy új gép beszerzési folyamata, ami még mindig nem zárult le. A szükséges tulajdonosi döntések meghozatalát a rendkívüli jogrend időszakai hátráltatták. Jelenleg a hitelfelvételhez szükséges kormányengedélyre várunk. A másik probléma a lassan elfogyó szabad kapacitás. Több felmérést készíttettünk a még rendelkezésre álló térfogat meghatározása érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a jelenlegi ütemben történő telítődés esetén valamikor a 2023. év folyamán telik be a lerakó. A körforgásos gazdálkodásra való áttérés során növelt hasznosítási arányok mellett is még legalább 15-20 évig szükség lesz hulladéklerakókra. Amennyiben a bagolai lerakó megszűnik, a szolgáltatási területen képződő hulladékot a kezelés érdekében nagyobb távolságokra kell szállítani, ami jelentős költségnövekedéssel és légszennyezéssel jár. Ennek elkerülése érdekében a bővítésre vonatkozóan tavaly megkaptuk a környezetvédelmi engedélyt, jelenleg az építési engedélyezési eljárás folyik. A hátralévő idő nagyon kevés, a beruházás milliárdos nagyságrendű finanszírozása még kérdéses…
MUNKÁNK MEGKÖVETELI, HOGY A JÖVŐBEN A SARS-COV-2 VÍRUSON ÉS MUTÁNSAIN
KÍVÜL NE KELLJEN HARCOT VÍVNUNK SENKI ÉS SEMMI MÁSSAL
Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója:
A koronavírus járvány miatti kormányzati és önkormányzati intézkedések együtt már több mint 100 millió forintot vettek ki a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. zsebéből. Ilyen összegű bérleti díj elvonás, megrendelés elmaradás, valamint a város számára történő többlet befizetés mellett, illetve ellenére valamennyi munkatársam – úgyszintén az otthoni munkát végzők, a karanténra ítéltek, sőt még a megfertőződöttek is – erőn felül végezték munkájukat. Túl azon, hogy ilyen körülmények között óriási szervezési munkát igényelt a bérlőinkkel, megrendelőinkkel történő zavartalan kapcsolattartás, számunkra teljesen érthetetlen okok miatt az elvonások miatti veszteségekre – amelyet nem tudtunk 100%-os mértékben kigazdálkodni – hivatkozva még önkormányzati belső ellenőrzést, valamint ÁSZ (Állami Számvevőszék) vizsgálatot is kaptunk. Mindennek ellenére tovább folytattuk a lakások felújítását, a kéménycserék utáni helyreállításokat, az intézmények karbantartását, az Ipari Park és az Inkubátorház üzemeltetését, a Vámudvar fejlesztését. A munkavállalói létszámunk is tovább csökkent a kismamák és a nyugdíjba vonulók által, miután nem tehetjük meg, hogy helyettük másokat vegyünk fel. Az idei üzleti eredményünk várhatóan jobb lesz a tervezettnél, amiért köszönettel tartozom mindenkinek, aki ehhez áldozatos munkájával hozzájárult. A város lakás- és nem lakás célú ingatlanjainak állagmegóvása, házkezelői-, kazán üzemeltetői feladatainak maradéktalan ellátása, az Ipari Parkban működő számtalan vállalkozás magasabb szintű kiszolgálása egyszerűen megköveteli, hogy a jövőben a SARS-CoV-2 víruson és mutánsain kívül ne kelljen harcot vívnunk senki és semmi mással a munkánk végzése során.
A VÁROSÜZEMELTETÉSBEN NEM MŰKÖDIK A HOME OFFICE!
Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója:
Szép tervekkel, nagy reményekkel vágtunk neki 2019. decemberében a 2020. év előkészítésének, de az üzleti tervek első egyeztetésekor látszott, majd a veszélyhelyzeti időszakban jóváhagyott költségvetésben tapasztaltuk a jelentős működési forrás csökkentéseket. A pandémia okán hozott országos intézkedések jócskán csökkentették bevételeinket, takarékos gazdálkodással mégis pozitív mérleggel zártuk a 2020. évet. Az önkormányzat ez évi költségvetésében anyagi lehetőségeinket a CtrlC/CtrlV funkciókkal állapították meg, ezért – ismerve a kötelezően ellátandó feladataink költségigényét – 15 milliós veszteséggel kellett számolnunk a 2021-es üzleti tervünkben. A cég történetében új elemként kellett megküzdenünk azzal, hogy két éve kimaradunk a közmunkás foglalkoztatásból. A világjárvány eddigi hullámaiban igyekeztünk helyt állni a városüzemeltetés minden ágazatában, amit itt is köszönök valamennyi munkatársamnak. Városüzemeltetésben nem működik a home office! Mindennapi munkánk eredményeit a lakosság véleménye, többnyire pozitív visszajelzések igazolják. Kritikusaink és bírálóink építő, szakmailag elfogadható észrevételeit továbbra is szívesen fogadjuk. Az elmúlt két évben is és a jövőben is minden elemében a szakmaiságot, a feladatok megoldását, a lakossági és képviselői kérések lehetőség szerinti teljesítését tartjuk szem előtt. Még akkor is, ha esetenként a médiában közvetlenül vagy közvetve személyes támadások célpontja lettem, és rajtam keresztül az általam vezetett cég dolgozói is.
BAKONYI Erzsébet
2021. 11. 26. | 13
ÉRDEKES
tükrébenÖnkormányzati cégvezetők apandémia
12-13.indd 13 2021. 11. 25. 13:08:18
14 | KANIZSA ÚJSÁG
HIRDETÉS
A KMB ENERGY ENERGETIKAI ÉS
ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT. AZ ÉPÍTŐIPARI PIACON
1990 ÓTA AKTÍV MERKBAU CÉGCSOPORT
ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS ENERGETIKAI TERÜLETRE
SPECIALIZÁLÓDOTT LEÁNYVÁLLALATA.
ÉPÜLETGÉPÉSZETI
RAKTÁROS ÁLLÁSLEHETŐSÉG
CSAPATUNKBAN OLYAN ÚJ MUNKATÁRSAT KERESÜNK:
- Aki ismeri és átlátja az épületgépészeti anyagcsoportokat
- Akinek nem okoz gondot a raktározási folyamatok lekövetése
- Aki nagykanizsai munkavégzési hellyel keres munkát
Ha munkahelyet váltanál és érdekel lehetőségünk, látogass el honlapunkra, ahol a pozícióval kapcsolatos feladatokról bővebben is tájékozódhatsz:
https://kmb-energy.hu/karrier/Funkció: üzletBérleti díj: 1 600 HUF/m2/hó+ÁFALokáció: belváros79 mFunkció: üzletBérleti díj: 1 600 HUF/m2/hó+ÁFALokáció: belvárosFunkció: üzletBérleti díj: 1 600 HUF/m2/hó+ÁFALokáció: belváros61 mKeressen minket a 30 799 4989-estelefonszámon továbbirészletekért!WWW.NKVG.HU25 m#belvárosiüzlet222
14-15.indd 14 2021. 11. 23. 18:23:13
Ebben a „szakmában” is vannak
kezdők, haladók és profik. Akik
például nem tudják, mihez kezdjenek
a virágaikkal, aztán ott vannak
azok, akik jól bevált módszert
– illetve helyszínt alkalmaznak,
legyen az lépcsőház, vagy pince.
De egy-két tanács sosem árt. A
teleltetés alapszabályait a kezdőknek
meg kell ismerni, a profiknak
pedig nem árt átismételni.
Ilyenkor előtérbe kerülnek azok
a tanácsok, amiket „a szomszédtól
hallottam”, vagy „már nagyanyám
is így csinálta”. Rovatunk egyik
visszatérő segítője Fekete Péter
virágkertész. Tőle kértünk tanácsot:
elsőként a teleltetés alapszabályaival
kapcsolatban – ráadásul
három különböző növényről lesz
szó. – Nem egyszerű a kérdés.
Mennyire szeretnénk szakszerűen?
Mennyire akarunk vele foglalkozni?
Ha a pincébe ledobjuk azt a
növényt, ne várjunk csodát. De
mindenben van tanulság, a tanulás
pedig időbe telik – így kezdte
mondandóját Fekete Péter.
Az alapok leglényegesebb elemei
a fény, a maximum 0 fok (hidegebb
ne legyen) és a fertőtlenítés
– azaz a száraz, vagy esetleg beteg
levelek, elszáradt virágfejek eltávolítása.
Utóbbi kapcsán célszerű
alaposan megvizsgálni a növényt
és a földjét, nincs-e megbújt kártevő,
hernyó, esetleg csiga – ezek
ugyanis fagymentes környezetben
is képesek további károkat
okozni.
A nyár ékességeivel, a különböző
dísznövényekkel különbözően
is kell bánni. Az egyik legnépszerűbb
növényünk a muskátli. –
Maga a növény 10 fok alatti
hőmérsékleten gyakorlatilag
vegetálni fog. Nincs szükség
tápoldatra a teleltetés során, és
nagyjából két hetente kell öntözni.
Viszont ez odafigyelést igényel,
nem maradhat pangó víz a ládákban
– felszaporodhatnak a gombák,
elfeketedik, elrohad a virágunk.
Visszavágni pedig március
környékén kell majd, amikor beindul
a növények úgynevezett vérkeringése
– intett Fekete Péter.
A következő népszerű dísznövény
a leander, amely mediterrán
jellege révén szintén teleltetést
kíván. – Sötétebb helyre is betehetjük,
átvészeli. Viszont ennél a
növénynél nagyon oda kell figyelni
a kártevőkre és kórokozókra. Kényes
a lisztharmatra, valamint a levéltetvekre.
Bármelyik probléma megjelenése
esetén azonnal intézkedni
kell – hangsúlyozta a szakember.
Végül pedig a balkonládák
egyik ritka szépségét vesszük górcső
alá, a messziről illatozó
futó-szegfűt. Évelő és télálló
növényről van szó, amely ugyan
még nem hódított akkora teret,
de akinél gyökeret vert, féltve őrzi.
Ez a szegfű fajta ugyan télálló,
tehát kint lehet hagyni az ablakban,
vagy az erkélyen – de oda kell
figyelni – kártevők ne verjenek
tanyát a növényen, a növény alatt
– a téli csapadék pedig ne álljon a
virágládában. Tavasszal vissza
lehet vágni – hajtásonként több
virággal fogja megörvendeztetni
gazdaját az illatos szegfű.
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 11. 26. | 15
HÓNAPOKIG ÁPOLT
szépségeink
Fotó: Bodó Ákos
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
57. RÉSZ
a telet
Évről-évre felmerülő
kérdés, és van,
akinek probléma.
Az évelő növények
hónapokig díszítették
a teraszokat,
erkélyeket, ablakokat.
Most viszont
aktuális: hol,
hogyan tudjuk a
legoptimálisabban
átteleltetni a
szépségeinket?
Túl kell élniük
14-15.indd 15 2021. 11. 25. 8:32:07
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
Következő
véradás
2021.11.30. 10:00-13:00
Tungsram Operations Kft.
2021.11.30. 14:30-18:00
Kanizsa Centrum
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
A szolgáltatás a város
területén szombat,
vasárnap és ünnepnapokon
9-12 óráig,
illetve 16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
VOKSH
AUTÓSISKOLA
- Nagykanizsa, Ady u. 39
Ny.sz.: E-000883/2014
Kedvezményes* személygépkocsi vezetői
KRESZ tanfolyamunkra jelentkezés
December 08. SZERDA 16.00 óra
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra e-learning is
elvégezheti a KRESZT otthoni tanulással!
Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre
„C”– tehergépkocsi,”B+E” „C+E” nehéz pótkocsi,
D - autóbusz-vezető kategóriákra
RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY!
*Részletekről érdeklődjön irodánkban-telefonszám 06-
30-491-7051
31 éve képezzük a vezetőket!
Stat.2021 3. né. VSM: „B” E:78,13 % F: 50,56% - „C”
E: 74.73 % F:91,3% -- ÁKO: «B» Gy: 163,88%, „C” Gy:
100,49% KK- B: 237.000.Ft/fő- C: 211.000.-Ft/fő/
Tisztelt Ügyfelünk!
Annak érdekében, hogy megóvjuk
munkatársaink, ügyfeleink, partnereink és
hozzátartozóik egészségét,
a COVID-19 koronavírus-járvány
rohamos terjedése miatt
a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt.
ügyfélfogadása
2021. november 15-től határozatlan
ideig szünetel.
E-mailben és telefonon továbbra is
elérhetik kollégáinkat.
nkvg@nagykanizsa.hu, 93/311-241
Megértésüket köszönjük!
Zakó László, vezérigazgató
Képzés. nyilv. szám: E-001435/2016/A011
Jelentkezési határidő: 2021. december 15.
heti horoszkóp
KOS: 03.21 - 04.20.
Ha sokat töpreng értelmetlen dolgokon,
előbb-utóbb búskomorságba
eshet. Változtasson a szokásain,
és a tévénézés helyett például olvasson
verseket.
BIKA: 04.21-05.21.
A bolygóállások szerint hamarosan
váratlan fordulat történik az életében,
mely kellemes kihatással lesz
az érzelmi életére is. Mozduljon ki
minél előbb otthonról.
IKREK: 05.22-06.21.
Az időnként megmutatkozó misztikus
hajlamaival szinte elbűvöli a
környezetében élőket. A szórakozás,
a kikapcsolódás jót tesz mindenkinek.
RÁK: 06.22-07.22.
Ha szükségét érzi, vállvetve támogassák
egymást a párjával, hiszen
a bolygóktól sem lehet mindig csodákat
várni. Szárnyaljanak együtt
vidáman.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
Mielőtt kimond valamit, gondolkodjon.
Elhamarkodott véleményével
ne gázoljon át senki érzelmein.
Ha mégis megtörténik, kérjen bocsánatot.
SZŰZ: 08.24-09.23.
Ha valami különösen szép ajándékot
szeretne karácsonyra, még
megkaphatja. Csak gondoljon rá
gyakran, mert teljesülhet a kívánsága.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
Tegye félre a régi problémáit, hiszen
úgyis megoldódnak maguktól. Ha
mégis kételyei támadnának valamiben,
bátran kérdezze meg valamelyik
barátja véleményét.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
Ne engedje, hogy kihasználják a
hozzátartozói. A pillanatnyi kudarcokon
tegye túl magát, és mosolyogjon,
mintha semmi sem történt
volna.
NYILAS: 11.23-12.21.
Ne bízza magát a véletlenekre. Programozza
be magának, hogy mire
akarja elkölteni a pénzét és vásároljon
annak megfelelően. Úgy, hogy
jusson is és maradjon is.
BAK: 12.22 - 01.20.
Úgy tűnik, hajlamossá vált a féltékenykedésre.
Hogy mi lehet az oka,
nem tudni. Mindenesetre szokjon le
róla, és a fantáziáját használja értelmesebb
célokra.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Pihenje ki magát, hogy felfrissült
erővel tudja elkezdeni a jövő hetet.
Azért túlságosan ne koncentráljon a
munkára, hisz valaki nagyon vágyik
a társaságára.
HALAK: 02.20-03.20.
Minél jobban közelednek az ünnepek,
a romantika, az érzelmesség
egyre inkább eluralkodik az érzelemvilágán.
S ezzel kiváltja a környezete
szimpátiáját is.
16-17.indd 16 2021. 11. 25. 11:04:08
2021. 11. 26. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: Egy kapcsolat igazi próbája, ha együtt utaztok valahova.
16-17.indd 17 2021. 11. 23. 18:12:35
18 | KANIZSA ÚJSÁG
KAMARA
KKV kapacitásbővítő támogatás /GINOP-5.3.17-21/
A Magyar Államkincstár mikro-, kis- és középvállalkozások számára kíván, vissza nem térítendő támogatást nyújtani a munkavállalói létszám növelése érdekében, a kapacitásbővítés költségeinek támogatásával. A támogatás minimum 3 fő, maximum 25 fő foglalkoztatásához igényelhető. Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke új munkavállalónként összesen legfeljebb 4.000.000 Ft. Támogatható a munkavállaló bérköltsége legfeljebb 8 hónapig (legfeljebb bruttó 309.000 Ft/fő/hó és az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó), valamint a bérköltség 30% vagy 35% vagy 40%-át kitevő átalány, amely egyszerűsített költségelszámolás keretében eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére és kötelező tájékoztatásra és nyilvánosságra használható fel. A támogatás keretében alkalmazott munkavállalók tekintetében 16 hónapos (legfeljebb 8 hónap támogatás + legfeljebb 8 hónap nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség) határozott idejű, vagy határozatlan időre szóló munkaszerződés megkötése kötelező. A részletes felhívás a Magyar Államkincstár honlapján olvasható: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/kkv-kapacitasbovito-tamogatas
Mesterképzés
Autószerelők és karosszérialakatosok tettek sikeres mestervizsgát a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A mesterképzésen mely augusztusban indult, 7-7 szakember vett részt, 80 %-os vissza nem térítendő állami támogatással. Tubolyné Csilla a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga referense elmondta, hogy a mestercím megszerzésének feltétele a vizsgára felkészítő képzésben való részvétel, és egy szakdolgozat elkészítése a mestervizsga megkezdése előtt.
Ezt követően írásbeli és interaktív vizsgát tettek a jelöltek, ahol a megszerzett szakmai, pedagógiai és vállalkozási elméleti ismeretekről adtak számot, majd a szakdolgozat megvédése volt a feladat. A vizsgák gyakorlati résszel zárultak, melynek az Angyalosi Autóház Kft. adott helyet az autószerelő csoportnak, a karosszérialakatosoknak pedig az Ágoston Autókarosszéria Kft.
A mestervizsga a szakemberek szakmai fejlődési folyamatában, jelentős mérő-, értékelő és minősítő szintet hivatott képviselni, célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és az egzisztenciális életpályamodell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását.
Felhívás!
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara lehetőséget biztosít Nagykanizsa és térsége vállalkozói számára egy évre (365 nap) térítésmentesen vállalkozói honlap létrehozására.
A honlap készítése díjmentes, azaz nem terheli a domain regisztráció és a tárhely fenntartási költség sem (pl: www.vallalkozasnev.hu). Az egy éves díjmentes fenntartás után a vállalkozás dönthet, hogy fenntartja-e a honlapot a szolgáltatóval leszerződve, vagy megszünteti azt.
A honlapról pár szóban: A vállalkozás azonnal megjelenik a világhálón egy modern, szabadon szerkeszthető felületen, nem csak egy névjegykártya honlap formában, hanem valós, kommunikációs és üzleti célokat kiszolgáló, online kommunikációs platformon. A vállalkozás a honlap tartalmát bármikor önállóan tudja frissíteni, több kommunikációs csatorna áll rendelkezésre a vevőkkel, ügyfelekkel (hírlevél, közösségi média integráció) való kapcsolat tartásra.
A fenntartási időszakban nincs rejtett költség, fenntartási díj, a honlap használata 365 napig díjmentes. A honlap szerkesztése, feltöltése egyszerű, nem igényel szakirányú ismereteket (IKT tanácsadó munkatársunk segít a honlap elkészítésében, adatok feltöltésében, betanításban).
Amennyiben élni szeretne a vállalkozása ezen ingyenes lehetőséggel, kérem, keresse Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó munkatársunkat a 30/33 55 949-es telefonszámon, vagy a szecsenyi.szabolcs.balazs@ginop-mkik.hu e-mail címen.
Legyen a partnerünk, jelenjen meg saját honlappal, díjmentesen a világhálón!
Vállalkozz
Digitálisan!
A Program díjmentes, személyre szabott szakértői segítséget ad vállalkozása informatikai fejlesztéséhez, valamint kizárólagos tanácsadási, vagy előminősítési tevékenységet lát el egyes EU források megszerzéséhez.
A Modern Vállalkozások Programja az alábbi területeken ajánl térítésmentes segítség nyújtást minden hozzá forduló, támogatható vállalkozásnak:
Cégre szabott, díjmentes
Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara
8800 Nagykanizsa, Ady u. 1.
Telefon: 93/516-670, 93/516-671
Mobil: 0630/754-3616
E-mail: nakkik@nakkik.hu,
Honlap: www.nakkik.hu
18-19.indd 18 2021. 11. 23. 19:12:28
2021. 11. 26. | 19
KAMARA
infokommunikációs tanácsadás helyben, vállalkozásánál, annak érdekében, hogy kényelmesen, a saját asztalánál kapja meg kérdéseire a választ.
Minősített informatikai megoldások, egyedi kedvezmények, segítünk a döntéshozatalban, a megfelelő termék, megoldás kiválasztásban.
Érdekes, könnyen fogyasztható digitális tudástár, hogy a „domain”, a „cloud”, vagy a „SEO” ne legyenek többé idegen fogalmak, hogy információt kapjon arról, hogy mire jó a CRM, az ERP, vagy mit nevezünk biztonságos adattárolásnak.
Tájékoztató napok, szakmai rendezvények, hogy találkozhasson releváns informatikai megoldásszállítókkal, megismerhesse szolgáltatásaikat.
Kizárólag a Modern Vállalkozások Programja keretében elérhetőek a Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV), valamint az emelt szintű Digitalizációra Felkészült Vállalkozás (eDFV) minősítések.
Ha Ön informatikai megoldáskereső vállalkozás, vagy éppen megoldásszállító, szolgáltató, keresse Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó munkatársunkat a 30/33 55 949-es telefonszámon, vagy a szecsenyi.szabolcs.balazs@ginop-mkik.hu e-mail címen.
SZAKKÉPZÉSI HÍREK:
A 2020. január 1-jétől hatályos új szakképzési törvény és annak február 7-én megjelent végrehajtási kormányrendelete a duális képzés megerősítése érdekében számos új feladatot határozott meg a gazdaság szereplői, illetve a duális képzőhelyek részére. Ezek megvalósításához az országos és területi gazdasági kamarák, ahogy eddig is, a továbbiakban is hathatós segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy minél több felkészült szakember szolgálja ki az új igényeket megfogalmazó gazdaság valamennyi ágazatát.
Kamaránk tapasztalatai alapján a képzőhelyek szakképzési adminisztrációjának, elszámolásának döntő részét a könyvelőik végzik. Ezért „Könyvelőkkel a duális képzésért” címmel 16 órás, konzultációval egybekötött tájékoztató előadást szerveztünk a könyvelők és a képzőhelyek humán erőforrásért felelős vezetői részére.
A kamara a duális képzőhelyek szakoktatóinak felkészítését továbbra is a 2019-es bevezetése óta sikeres kamarai gyakorlati oktatói képzéssel támogatja. Az október 16-án sikeres vizsgát tett oktatóinknak ezúton is gratulálunk!
A szakmai tudás mérése során a gazdaság szereplőinek szakértelme az ágazati alapvizsgák és a szakmai vizsgák vizsgabizottságaiban történő részvétel által érvényesül. Ősszel sor került a képzőhely ellenőrök, illetve az ágazati alapvizsga elnökök és vizsgaellenőrök felkészítésére is.
Őszi
pályaorientáció:
A kamarai pályaorientáció célja, hogy segítse a pályaválasztás előtt álló tanulókat abban, hogy a számukra legideálisabb választást tudják meghozni. Természetesen 14 évesen megalapozottan nem könnyű döntést hozni, így a szülők számára nagy feladat hárul abban, hogy iránymutatást adjanak gyermekük számára a pályaválasztást illetően. Ebben segít kamaránk pályaorientációs szolgáltatásaival.
Az elmúlt időszak bővelkedett a pályaorientációhoz kötődő eseményekben. Folytatódtak az üzem- és tanműhely látogatások, osztályfőnöki órák. Pályaorientációs tanácsadóink elsősorban a 8. osztályos diákoknak tartottak osztályfőnöki órákat, melynek témája önismeret, pályaismeret, munkaerő-piaci ismeretek, valamint a 2020-2021-es tanév új iskolatípusai, a szakképzésben továbbtanulók támogatási rendszere. A murakeresztúri, zalakarosi, nagyrécsei, kiskanizsai, és a Piarista iskolák részéről történt megkeresés.
Tanácsadóink november elején a Miklósfai Általános Iskolások 7-8. osztályának tartottak szülői értekezletet, ahol tájékoztatták a szülőket a 2021/2022-es tanév szakképzési struktúrájáról, továbbtanulási lehetőségekről.
Több intézmény élt a kamaránk által felkínált üzem- és tanműhelylátogatások szervezésének lehetőségével. A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola és a nagykanizsai Piarista Általános Iskola 8. osztályos tanulói a Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium képzéseivel, valamint a tanműhelyben folyó gyakorlati munkával ismerkedtek. A csoportok ellátogattak még a König Hotel komplexumába, Heni Cuki Kft. cukrászüzemébe, ahol a vendéglátás-turizmus ágazatba tartozó szakmák tevékenységeiről - megemlítve azok szépségeit, nehézségeit - tájékozódtak a gyerekek.
A látogatást tett tanulók közül, rögtönzött közvéleménykutatás szerint, volt, akit megerősítettek a látottak abban, hogy a szakács szakmát válassza.
A Fa-Feri Kft. telephelyén az asztalosok és kárpitosok munkavégzését látták a gyerekek a gyakorlatban.
Az Ágoston Autókarosszéria Kft. műhelyében, valamint a Volvo Hungária Kft. telephelyén az autószerelők tevékenységéről tájékozódtak a pályaválasztás előtt álló tanulók.
November 10-én tartotta Pályaorientációs napját a Kiskanizsai Általános Iskola. Az intézmény kamaránk segítségét kérte a rendezvény szervezésében és lebonyolításában. Az állomásokon, ahol megfordultak a tanulók, többek között barkácsoltak, ünnepi asztalterítést készítettek, a hulladékgazdálkodással ismerkedtek és tájékoztatót hallottak a szakképzés területén történt változásokról és lehetőségekről, majd feladatok segítségével mélyítették el a megszerzett ismereteket.
A támogatást az NFA KA terhére az Innovációs és Technológiai Miniszter biztosítja az NFA-KA-ITM-9/2020/TK/13 számú támogatási szerződés alapján. 18-19.indd 19 2021. 11. 23. 19:12:16
Templomjáró sorozatunkat, a város határait túllépve a környező településeken folytatjuk. A Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség szepetneki templomának történetét Makoviczky Gyula evangélikus lelkész ajánlására a település szülöttje, Szepetnekért Emlékéremmel kitüntetett helytörténeti kutatója, dr. Jáni János osztja meg olvasóinkkal:
Szepetnek 1744-ben gróf Batthyány Lajos nádor birtoka lett, az ő nevéhez fűződik az 1757. évi betelepítés német ajkú, nagyobb részben ágostai hitvallású evangélikus családokkal. Tény, hogy Zala megyében itt, Szepetneken élt legtovább – sőt él ma is – a német identitás. Szepetnek evangélikus és német sziget volt Zala megyében a környező katolikus és német falvak „elmagyarosodása” után.
Az első szepetneki evangélikus templom 1795-ben épült fából. A második, ma is álló templomot – már téglából, de még oratóriumi formában, torony nélkül – 1817 és 1822 között építették. A lélekben erős, létszámában gyarapodó gyülekezet 1825-ben vált anyagyülekezetté. A templom tornyát 1832 és 1834 között építették az oratórium délnyugati oldalához.
A 19. század közepére a gyülekezet lélekszáma elérte az 500-at. Hozzá tartozott az 1845-ben alakult nagykanizsai és a palini fiókegyház is. A templom nagyobb felújítását 1974-ben, Varga Árpád szolgálati idején és 2012-ben Deme Dávid lelkész szolgálata alatt végezték. Már az első templomnak is volt harangja, de csak a kisharangot kímélték a háborúk, hogy aztán közel 200 éves szolgálat után kifáradva, megrepedten a 2000-ben öntött hasonmásának adja át a helyét.
Szepetnek evangélikus temploma nem műemlék, de arra szolgál, mint bármely katedrális, vagy műemléktemplom e hazában. Az ott élő és az onnan elszármazott szepetneki evangélikusok, és más felekezetű személyek számára – akik eleik vagy családi, baráti kapcsolataik révén ezer szállal kötődnek hozzá – „szent” hely, megőrizendő érték külső és belső formájával, szószékoltárával, karzatával, orgonájával együtt. Még akkor is nemzetünk értéke, ha felépítése után egy évszázadon át többnyire csak német szavak hallatszottak oltára elől és szószékéről, s orgonája is németül éneklő gyülekezetet kísért. A benne gyülekező dolgos közösség tagjai imádságaikban új hazájukért és a benne való boldogulásukért fohászkodtak, itt akartak élni Szepetneken, amelyet környezetükből is kiemelkedve virágzó faluvá tettek a velük békességben élő más felekezetű emberekkel együtt. Őrizzük, becsüljük, értékeljük, mert egy olyan örökség, amelynek fizikai mivoltában olyan szellemi haszna van, amely már gyermekeink és unokáink mindennapjaiban hat, s majd jövőjük zálogaként szolgál.
Szantner Gyula, az evangélikus gyülekezet civil vezető presbitere és Unger Ilona, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a gyülekezet közösségi életét elevenítette fel.
A gyülekezetnek ma 70 fő aktív tagja van. 1990-ben megszűnt az önállóságunk, becsatlakoztunk a nagykanizsai gyülekezethez – mondta elöljáróban Szantner Gyula. – A konfirmáció, a keresztelések egyre ritkábbak, a rendszeres rendezvények, például az adventi koszorúéneklés, a találkozók, szeretetvendégségek, amelyeken az ország különböző pontjaira elszármazott szepetnekiek is visszatérnek, mindig jó hangulatban zajlanak. Az egyházi eseményeken túlmutatva, civil kezdeményezésre a falu valamennyi közössége ültetett egy-egy őshonos gyümölcsfát a Tündérkertnek elnevezett templomkertbe.
Az 1994-ben Szepetneken megalakult Német Nemzetiségi Önkormányzat a kezdetek óta szoros kapcsolatot tart a gyülekezettel, a helyi német származású emberekkel, hiszen ez adott alapot a hagyományok megismeréséhez és ez adja ma is a lehetőséget a tradíciók megőrzésére és átörökítésére – fogalmazott Unger Ilona. Az a tény, hogy Zala megyében egyedüliként Szepetneken működik német nyelvet oktató nemzetiségi általános iskola a másik pillére a múltunk jövő nemzedékekkel való megosztásának.
2006-ban az evangélikus templom adott otthont Szepetneken, Zala megyében az első német nemzetiségi Adventi koszorúéneklésnek, amelyen Vas megyei német nemzetiségi kórusok vettek részt. 2007-től évente megrendezzük az Adventkranzsingen-t, ahol kezdetben a Királyi Pál Kulturális Egyesület kórusa, a Királyi Kórus és az iskolásaink dalait hallgattuk meg. Ez már valódi hagyománya a falu közösségének, s az együttélés szép példája: több mint 6 éve a helyi horvát kórus, a nyugdíjas kórus mellett elfogadja meghívásunkat a nagykanizsai evangélikus gyülekezet kórusa és a nagykanizsai református gyülekezet Csillagfény kórusa.
A 17 éves múltra tekintő rendezvény szeretetvendégséggel zárul, amelyen a helyiek, az elszármazottak és a vendégek együtt vesznek részt.
1995 óta rendezünk minden évben német nemzetiségi olvasótábort. Az evangélikus lelkész és a gyülekezeti tagok közreműködésével több alkalommal volt a táborozók rendszeres programja az evangélikus templom meglátogatása, bemutatása, történetének megismerése.
BAKONYI Erzsébet
20 | KANIZSA ÚJSÁG
SOROZAT
örökségüket
Az evangélikus templom, ahová az ország különböző pontjaira elszármazott szepetnekiek is visszatérnek Őrzik, becsülik, értékelik 20-21.indd 20 2021. 11. 25. 8:36:12
2021. 11. 26. | 21
SPORT
Kaposvár adott otthont a rövidpályás úszó országos bajnokságnak, mely a Délzalai Vízmű SE számára is szép sikereket hozott.
A kanizsai klub színeibe „vis�szatért” Varga Dominika ugyanis a számára már jól ismert és jó néhány országos érmet, valamint helyezést tartogató helyszínen előbb női 50 m gyorson szerzett bronzérmet 25,16 másodperces eredményével. Az 50 m pillangó aztán még jobban sikerült eredménysorát tekintve, mivel a dél-zalai egyesület úszója országos bajnoki címet gyűjtött be 26,34-gyel. A dél-zalai klubtól Bukovics Rebeka is kitett magáért, hiszen 50 m gyorson negyedik lett 25,22-vel, majd 50 m pillangón Rebeka a dobogó harmadik fokáig jutott 26,82-es időeredményével.
Varga Dominika az ob utolsó napján sem adta alább egy elsőségnél, akkor a női 100 méter pillangón csapott elsőként a célba. A kimondott sprintszámok mellett „felségterülete” immár az „eggyel hosszabb” távra is kiterjed. Mindez azt takarta, hogy a száz pille döntőjében többek mellett Jakabos Zsuzsannát is maga mögé utasítva állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az 58,62 másodperces eredménye ebben a számban remek egyéni csúcsa is egyben, bár azért már nem előzmény nélküli, hiszen szeptember óta, ahogy a kanizsaiak igazoltja fogalmazott, tudatosan készültek erre a távra is. P.L.
FC NAGYKANIZSA (17.) – BICSKEI TC (6.) 0-1 (0-1)
NB III Nyugati csoport labdarúgó-mérkőzés, 18. forduló. Nagykanizsa, 150 néző. Vezette: Héra (Domján, Nagy B.). G.: Sóron (44.)
FCN: Horváth M. - Pál D., Major, Talabér, Horváth B. - Szabó P., Kovalovszki – Lőrincz (Kovács Gy., 57.), Nikics, Vlasics (Török, 57.) – Ekker. Vezetőedző: Gombos Zsolt.
Bátran estek egymásnak a csapatok, igaz, túlzottan sok helyzetet nem dolgoztak ki a felek. Kanizsai szempontból az lett volna a legfontosabb, hogy mielőbb kilábaljanak abból az apatikus helyzetből, melybe a nem kedvező eredmények taszítják őket. Az első félidő utolsó pillanatai tartogatták aztán a találkozó, mint később kiderült egyetlen találatát: a dél-zalai kötődésű Grabant Péter jobb oldali középre adását Sóron Tibor továbbította egyből a hálóba. A lehető legrosszabb forgatókönyv szerint jött a bicskeiek vezetése, így fordulás után fokoznia kellett tempóját a vendéglátóknak. Akik próbálkoztak persze becsülettel (s ha múltkor leírtuk a hosszú sérülés után visszatérők „mérföldkövét”, akkor jegyezzük meg, ezúttal az 57. percben Török Milán állhatott be újra nagykanizsai oldalon), de egyelőre hiányzott az a lendület, mely egy ilyen meccs megfordítására esélyt adott volna.
- Persze, van még azért hátra a bajnokságból, tehát nem azt mondom, hogy a létünkért játszunk, de úgy érzem, hogy itt többen nem fogják fel, milyen helyzetben is vagyunk - fogalmazott higgadtan, egyben világosan Gombos Zsolt, az FCN vezetőedzője. - Ha már felveszik a kanizsai mezt, az azért jár bizonyos elvárásokkal, s ezt mindenkinek tudatosítania kell magában. Talán annyi pozitívumot említhetnénk, hogy a mérkőzést napos játéknapon vívhattuk...
P.L.
ígérkezik
Ahogy áprilisi képünkön, úgy minden bizonnyal ezúttal sem volt örömteli pillanat a bicskeiek gólörömét látni
(Fotó: PL)Az ősz vége nehéznek
elhozott
Bukovics Rebeka (balról),
Polgár Sándor edző és
Varga Dominika újra
örülhetett KaposváronKét aranyérmet is
Egy gól esett, így az is döntött az FC Nagykanizsa – Bicskei TC NB III-as
labdarúgó bajnokin, s mivel azt nem a hazaiak jegyezték, így nem éppen kellemes őszi zárás elé nézhetnek a dél-zalaiak. Az őszi szezon hajrája így alakul: FCN vasárnap a Puskás II-höz látogat, majd a ZTE II vendége lesz, december 9-én pedig az Érdi VSE-t fogadja.
TÉLI GUMIABRONCS AKCIÓ!
e-mail: kb.gumiszerviz@gmail.com
20-21.indd 21 2021. 11. 24. 22:04:34
22 | KANIZSA ÚJSÁG
SPORT
A nagykanizsai klub kilenc bokszolójából öten is éremmel térhettek haza a magyar bajnokságról, s közülük kiemelkedett Szira Zsófia (+80 kg) teljesítménye. Ő valamennyi, a súlyában induló ellenfelét első menetes döntő fölén�nyel győzte le, begyűjtötte ezzel a női nehézsúlyban a bajnoki címet.
Férfi nehézsúlyban (+80 kg) Kovács Bence már diákolimpiai bajnokként érkezett az országosra és a közel „teltházas” súlycsoportjában két egyhangú pontozásos győzelem, valamint egy első menetes döntő fölén�nyel kivívott teljesítmén�nyel a döntőbe verekedte magát. Mivel az elődöntőben megsérült a bal karja, a kanizsai szakvezetés a fináléban már nem engedte a kötelek közé. Kovács Petra (66 kg), Horváth Mirabella (63 kg) és Németh Viktória (46 kg) az elődöntőből nem jutottak tovább, így mindhárman bronzéremmel zártak, Bakonyi Tibor (66 kg), Baj Lili (54 kg) és az újonc Nagy Zeusz (54 kg) pedig egy-egy ötödik helyet könyvelhettek el maguknak. A kanizsaiak így összesen 1 arany-, 1 ezüst-, illetve 3 bronzérmet, illetve három ötödik helyet szereztek az ob-n.
- Úgy vélem, nagy teljesítmény az egyesület életében, hogy az idei magyar bajnokság legeredményesebb junior lány csapata a Kanizsa Boksz Klub versenyzői alkotta együttes lett, melyhez külön is gratulálok a lányoknak, megérdemlik – fogalmazott Tóth László, a nagykanizsaiak szakmai stábjának vezetője. - Tudomásom szerint a klub országos versenyen még nem tudott elhozni csapat kupát. Összességében elégedett vagyok a bunyósaink teljesítményével, ha néhol kedvezőbb lett volna a sorsolás, fényesebb és több érem is lehetett volna. A gyerekek rengeteg munkát beletettek ebbe a felkészülésbe is, rendkívül elszántan dolgoztak, többen súlycsoportot váltottak, legtöbben lejjebb mentek, amit nagyon céltudatosan, fegyelmezetten hoztak is. Szerintem ez egy nagyon jó kis csapat és ha így folytatják, akkor a további sikerek nem maradnak el.
Az ifjú ökölvívók felkészítésében Salamon László, Sáfár György, Rátkai Norbert, Ormándi József és Varga István is közreműködött.
P.L.
csapatuk
A Kanizsa Sörgyár SE női Extraligában szereplő asztalitenisz együttese a sportág legmagasabb hazai osztályában az ősz zárásaként egy bravúrhoz is közel állt, a bajnokság további menetét pedig a nyolcadik helyről várhatja.
Ismét a fővárosi Ormai-csarnokba volt hivatalos csapatban a női pingpongosok hazai krémje és a Kanizsa Sörgyár SE-re három bajnoki mérkőzés várt a 9-11. forduló keretében.
EREDMÉNYEK:
HUFBAU-AKKER PVSE SOLTVADKERT (7.) - KANIZSA SÖRGYÁR
SPORTEGYESÜLET I (8.) 6:3
A Soltvadkert ellen volt esélyünk, jól is indult a meccs, nagy csatában hozták Vejnovicsék a párost – fogalmazott a KSSE edzője, Jakabfi Imre. – A soltvadkerti Juhász Mariann mellett Ambrus Bea is nagyon jó napot fogott ki, így elszállt az esély a pontszerzésre.
KECSKEMÉTI SPARTACUS ÉS KT (2.) -
KSSE I (8.) 6:2
Az egyik legjobb együttes ellen hozta a csapat a „szokásos” két győzelmet – folytatta Jakabfi.
KSSE (8.) - SH-ITB - BUDAÖRSI SC (3.) 4:6
A Bajnokok Ligája negyeddöntőig jutott Budaörs ellen egy mérkőzés megnyerése is a bravúr lett volna részünkről, viszont négyet nyertünk, sőt, Radmila Tominjak a döntő szettben 10:7-re vezetett Fazekas ellen – mondta el Jakabfi. - Egy pont kellett volna az ötödik győzelemhez, ami már a döntetlent jelentette volna, de sajnos nem sikerült. Jól játszottak csapattagjaink és kis szerencsével, illetve kis plusszal a Soltvadkert ellen pontot szerezhettünk volna, míg a Budaörssel szemben egy pont kellett volna a „világraszóló” meglepetéshez. Radmila Tominjak és Ivana Vejnovics mindhárom találkozón jól játszottak egyéniben és párosban is. Radmila például legyőzte Póta Georginát, aki még mindig klasszis. Nagyon bíztató volt a játékunk a jövőre nézve.
P.L.
A kanizsai ökölvívók és szakmai stábjuk ezúttal Egerben vívtak ki
sportbaráti tiszteletetA legeredményesebb
bravúrZárásra majdnem
Egerben rendezték az ökölvívó serdülő, junior és felnőtt női országos bajnokságot, melyen 294 nevezőt regisztráltak, köztük a Kanizsa Box Klub kilenc versenyzőjét, akik junior korosztályban léphettek kötelek közé.
Közel álltak a bravúrokhoz a KSSE
Extraligában szereplő aszteliteniszezői
22-23.indd 22 2021. 11. 25. 9:13:25
A felvezetőnkben leírtaknak úgy
van igazá értelme, ha hozzátes�-
szük, a Kanizsa Vízilabda immár
úgy harmadik az OB I B-s táblázaton,
hogy időközben pontszámban
beérte a második szombathelyi
AVUS-t. Ilyen zárkózásokhoz
mindenképpen szükségesek az
olyan győzelmek, mint amilyen
például Székesfehérváron a Fehérvár
VS elleni 17-12-es siker is volt.
- Nagyon örülünk az újabb győzelemnek,
az első negyed jó játéka
meghatározta a mérkőzés kimenetelét
– mondta el még a fehérvári
meccsről véleményét a kanizsaiak
trénere, Regős Áron. - Értékes
három pontot sikerült begyűjtenünk
egy jól játszó Fehérvár ellen. A
támadójátékkal elégedett vagyok, a
védekezéssel kevésbé, nagyon sok
a tizenkét kapott gól, ebben mindenképpen
markánsan javulnunk
kell! Minden meccs nagyon fontos a
számunkra, minden győzelem értékes
azért, hogy a célunkat elérjük.
Megyünk tovább az utunkon.
Következett a Ceglédi
VSE-vel szembeni múlt
szombati, nagykanizsai
találkozó, azt Vass Benedekék
15-7-tel abszolválták.
- Alapvetően elégedett
lehettem a játékkal, viszont
kaptunk 3-4 olyan gólt, amikor
a blokkok nem voltak a
helyükön, ez bosszantó, s ezen
mindenképp javítanunk kell – folytatta
Regős, a Ferencváros korábbi
játékosa. - Fontos három pontot
gyűjtöttünk be, a Cegléd egy rutinos,
masszív csapat, értékes volt
a győzelem. Készülünk tovább
gőzerővel, előbb az Invictusra,
majd az AVUS elleni rangadónkra.
Szombaton 11.30 órától tehát
újra a kanizsai uszodában úszik
majd a vízen a labda, december
4-én pedig jöhet a vérbeli nagy
meccs a Szombathely ellen –
ugyancsak Nagykanizsán.
P.L.
A listavezető
Újpesti TE igazolta
a tabellán
elfoglalt helyét,
hiszen végül
igencsak biztosan
nyert a
Nagykanizsai
Futsal Club ellen
az NB II-es futsal-
bajnokság
10. fordulójában.
Hétfőn a
Sárvári Futsalt
várják vendégségbe
a kanizsaiak,
a Zsigmondy-
csarnokban a
találkozó 20 órától
kezdődhet.
UTE (1.) – NAGYKANIZSAI
FUTSAL CLUB (5.) 11-5
(4-2)
NB II Nyugati csoport
futsal-mérkőzés, 10. forduló.
Budapest, 50 néző.
Vezette: Kiss G. (Boros
R., Strehó). G.: Milavecz
(1., 28.), Genczler (8., 29.),
Czerman (11.), Huszty (19.,
26., 40.), Szentgyörgyvölgyi
(30.), Hujber (34.), Medveczki
(37.), illetve Horváth
G. (2.), Millei (12.), Takács D.
(26., 36.), Szőke Á. (33.)
NFC: Szakmeiszter Á. -
Kollár, Takács D., Schuller,
Gergály. Csere: Németh M.
(kapus), Horváth G., Szőke
Á., Millei. Játékos-edző:
Szőke Ádám.
Ebben az időszakban
úgy tűnik, hogy az Újpesti
TE igencsak belejött a futsal
NB II Nyugati csoportjának
küzdelmeibe, hiszen
bő másfél évvel korábban
még a Keleti csoport alapszakaszának
sereghajtójaként
zárt, majd az akkori
„csonka” bajnoki zárás
után tavaly ősszel már
„nyugaton” rajtolhattak.
Ráadásul akkor még az NFC
remek sikert jegyzett ellenük
hazai környezetben.
Ugyanakkor a „liláknál”
tavasszal végül a felsőházi
szereplés „játszott”, sőt
másodikként zártak júniusban.
Mostanság pedig
toronymagasan a mezőny
elején állva várta a kanizsaiak
elleni találkozót. S
bár a villámgyors vezetés
után a Nagykanizsa rögtön
egyenlíteni tudott, mi több,
a vendégek idővel még
mindig közel tudtak menni
a hazaiakhoz szépítésükkel,
ugyanakkor a második
húsz percben mondhatni a
vendéglátók fokozatosan
ellépve az ötödik helyen
álló ellenlábasuktól nyerték
a meccset.
- Sajnos egyre többször
beigazolódik, hogy egy-két
meghatározó játékosunk
kiesésével nehezebben
vesszük fel a versenyt az
esélyesebb ellenfelek ellen
– mondta el a találkozóról
Szőke Ádám kanizsai játékos-
edző. - Látszott, hogy
lényegesen több lehetősége
van gyakorolni az Újpestnek,
de ha jobban pörgünk,
szorosabbá tehettük volna
a meccset. Hétfőn várjuk a
nézőket a Sárvár ellen.
Szőke utolsó mondata
aligha véletlen, hiszen a
Sárvár éppen a kanizsai
gárda tabellaszomszédja,
tehát a hatodik helyen
áll. A tehát szintén fontos
mérkőzés este nyolckor
kezdődik az NFC hazai
pályáján, a Zsigmondy-
csarnokban. P.L.
SPORT 2021. 11. 26. | 23
Regős Áron (középen), a Kanizsa
Vízilabda edzője sok
mindennel elégedett volt
a fehérvári meccsen, de
a hibákra is igyekezett
felhívni a figyelmet
(Fotó: Nagy Zsuzsanna)
A középmezőnyhöz tartozó
ellenfelek vannak soron
az utóbbi hetekben a
Kanizsa Vízilabda OB I
B-s együttese számára,
s ezen időszakon belül
biztosan győzték le a
Fehérvár VS, valamint
a Ceglédi VSE gárdáját,
szombaton pedig az
Invictus UVSC érkezik. A
székesfehérváriak a
tabella nyolcadik, a ceglédiek
a kilencedik helyén
Várják nagyon a szurkolókat
Reményeik szerint hétfő este is egy ilyen
győztes csapatképpel ünnepelhetnek
biztosan
Középmezőnybeliek
ellen
22-23.indd 23 2021. 11. 25. 9:12:41
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
Aki Farkas Róbertékhez megy vendégségbe, számíthat arra, hogy finom és laktató étellel lepi meg őt a ház asszonya, Ibolya. Íme egy variáció a sokat dicsért étkek közül.
A FRANKFURTI LEVES hozzávalói:
40 dkg kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db burgonya, 1 dl olaj, kevés liszt, 20 dkg virsli, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl tejföl, kis majoránna, só, bors.
Elkészítése:
Az összevágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzátes�szük a zúzott fokhagymát, az összevágott burgonyát, megsózzuk, borsozzuk, majoránnával és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kis idő múlva felengedjük egy liter vízzel. Hamarosan hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát is. Ezután az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, a tejfölt kis vízzel simára keverjük és besűrítjük vele a forrásban lévő levest. Még öt percig forraljuk.
A vékonyra szeletelt virslikarikákat pár csepp olajon megpirítjuk, ezt is hozzátesszük és egy kicsit még összeforraljuk.
A HAGYMÁS TOJÁSBAN SÜLT CSIRKEMELLFILÉ hozzávalói:
4 db fél csirkemellfilé, só, 4-5 ek liszt, 3 tojás, őröltbors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 vékony szelet szalonna, 2 dl tejföl, a sütéshez ujjnyi étolaj.
Elkészítése:
A csirkemellet féltenyérnyi darabokra vágjuk, megsózzuk és a lisztben megforgatjuk. A tojásokat a maradék liszttel simára keverjük, kis vizet adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen. Kissé megsózzuk, borsozzuk, a sajtreszelőn lereszelt hagymával fűszerezzük, és a hússzeleteket beleforgatjuk.
Széles serpenyőben, kb. ujjnyi olajban mindkét oldalát 1-2 percig sütjük, majd lecsöpögtetve egymás mellé tepsibe rakjuk. A szalonnát hússzelet nagyságúra vágjuk, és minden szeletre rakunk egyet-egyet belőle.
A maradék tojásos masszát a tejföllel összekeverjük, egyenletesen a tepsi tartalmára locsoljuk, forró sütőben 20 perc alatt megsütjük. Burgonyapüré és friss saláta illik hozzá.
BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsaFotó: Kanizsa
sült csirkemellfilévelFrankfurti leves, hagymás tojásban
zselés
kakaós rumos
vajkaramell
kókusz
banán
eper
tejkaramell
gumicukros
kávékrémes
tejkrémes
narancs likőrös
Bailey’s likőr
cappucino likőr
tojáslikőr
meggylikőr
kókuszlikőr
meztelen konzum
banánkrémes
rumpuncs likőr
keresűlikőr ízű
áfonya ízű krémes
konyakmeggy függelék
tojáslikőrös függelék
brandy orange függelék
toffee függelék
mogyorós függelék
kókuszkrémes függelék
kávékrémes függelék
Vadász étcsokoládés
Vadász tejcsokoládés
Dallmayr
24.indd 24 2021. 11. 25. 10:29:21

Insert failed. Could not insert session data.