Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
247.94 KB
2021-04-28 10:37:11
 Fejezetek Bajcsa történetéből 02.png
 

image/png
Nyilvános Nyilvános
497
1275
Megjelent: 2021. április 9.

Ajándék Bajcsára a könyvtárból kicsiknek és nagyoknak

Talán a mostani időszak kedvet csinál szűkebb környezetünk történetének tanulmányozásához. A kanizsai Halis könyvtár interneten hozzáférhetővé tett tartalmai és könyvei segítségével Bajcsa lakóit ilyen olvasnivalóval lepjük most meg. Olvassa örömmel, mi kedvességnek szántuk!

Fejezetek Bajcsa történetéből
2. rész: A bajcsai törökverés

A bajcsai vár a kanizsaihoz hasonló alakú, ötszögű, de jóval kisebb tégla- és palánkvár volt. 1578-ban kezdődött el építése, melyet a törökök nem néztek jó szemmel. A folyamatos támadások miatt a munkák biztosítására jelentősebb haderőt vezényeltek oda a magyar és stájer kapitányok. A sereg 1578. szeptember 11-én érkezett meg és táborozott le Bajcsa mellett. A haderő létszámát pontosan nem ismerjük, mindenesetre 50 ágyú, 700 huszár, 1000 gyalogos és az ún. 30. regiment jelenlétéről tudunk. A táborba érkezett ekkor Zrínyi György (főkapitány, a szigetvári hős fia) is embereivel. A katonák közt voltak magyarok, horvátok, németek és olaszok is.
A törökök Babócsa felől támadták meg ekkor Bajcsát, abban a hiszemben, hogy azt nem védik, de belebotlottak az ott állomásozó seregbe, aki – a kanizsai vár tüzérei segítségével – megfutamította őket.
1578. november 9-én mustrát (azaz szemlét) tartottak, ekkor 202 német katona, 300 „haramia”, ezen kívül Zrínyi György 200 lovasa adta a helyőrséget, a vár szűknek bizonyult. A bajcsai vár kapitánya ekkor (a keresztúri várral együtt) Malakóczy Miklós lett.
Az 1580-as évek végén a bajcsai vár megsüllyedt, nehezen védhetővé vált, de végül csak az 1600. évi török támadáskor hagyták magára védői.
A vár környéke csak 150 év múlva települt be újra, ekkor alakult ki Bajcsa község, amiben a Törökvári utca és a Törökvári dűlő emlékeztet a török-kori magyar végvárra. (Folytatás következik)

Olvasnivaló:
Vándor László: Kanizsa története a honfoglalástól a város török alóli felszabadulásáig. Nagykanizsa. Városi monográfia 1. kötet 319-328. oldal, 345. oldal
Vándor László – Kovács Györgyi (szerk.): Weitschawar=Bajcsa-vár (2002) Könyv az ásatás eredményeiről
Ha többet szeretne megtudni Bajcsa történetéről, akkor Nagykanizsa
Városi Monográfiájának köteteit érdemes elolvasnia, ami könyvtá-
runkban és honlapunkon is hozzáférhető: www.nagykar.hu / Nagy-
kanizsa története 3 kötetben
Keressen bennünket!

Insert failed. Could not insert session data.