Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.27 MB
2024-01-26 10:21:32
 Zalai Hírlap 2005 09 10 05old - Egy sötét korszak mementója.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
43
119
Zalai Hirlap 2005. szeptember 10. 5. oldal

Egy sötét korszak mementója
Emléktáblát avattak a Hortobágyra elhurcoltak tiszteletére
Nagykanizsa (p. a.) - Nagy tömeg előtt leplezték le tegnap azt az emléktáblát, melyet a Hortobágyra elhurcoltak tiszteletére avattak fel a vasútállomáson. A helyszín kiválasztása nem volt véletlen: ötvenöt éve itt vagonírozták be a városból elvitt közel ötven családot.
Az avatás előtt Litter Nándor polgármester mondott emlékező beszédet, amelyben hangsúlyozta: az ötvenöt évvel ezelőtti időszak egy sötét korszak volt Magyarország történetében, hiszen az akkori paragrafusok szerint törvényesnek számított emberek ezreinek elhurcolása, megalázása, s anyagi kisemmizése. A város vezetője rámutatott: az emléktábla üzenetet hordoz az utókor számára, mégpedig azt, hogy ilyen arcátlan cselekedet soha ne történhessen meg a jövőben.
Ezt követően Takács János, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének tiszteletbeli elnöke idézte fel a több mint fél évszázaddal ezelőtti borzalmakat. Mint elmondta: őt magát pár nappal az érettségi vizsga után vitték el a Hortobágyra, de a marhavagonba került Kanizsa korábbi polgármestere, dr. Krátky István is. A tiszteletbeli elnök rámutatott: a mai napig nem történt felelősségrevonás, noha az évek során egyre több adat került elő.
A beszédek után a két szónok leplezte le az emléktáblát, majd a történelmi egyházak képviselői áldották meg a mementóként szolgáló feliratot. Ezt követően az avatáson résztvevők mécseseket és koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, majd kötetlen beszélgetés keretében újra felidézték a múlt gyötrelmeit.
Az emlékek felidézése sok régi sebet szakított fel
Fotó: Sz. A.

Insert failed. Could not insert session data.