Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.28 MB
2024-01-26 10:27:21
 Zalai Hírlap 2016 08 17 03old - Emléktábla került Rózsás János házára.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
37
100
Zalai Hírlap 2016. augusztus 17. 3. oldal

Emléktábla került Rózsás János házára
A város a Gulag áldozatai előtt is tiszteleg

Nagykanizsa (hba) - Emléktáblát helyezett el az önkormányzat Rózsás János egykori otthonának falán, az avatásra tegnap került sor.

Az eseményen megjelenteket elsőként Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte. Kiemelte: az emléktáblával néhai Rózsás János, Nagykanizsa díszpolgára születésének 90. évfordulója alkalmából hajt fejet az önkormányzat az egykor a Gulagon raboskodó író, történész munkássága előtt. Rózsás János a szovjet rabtáborokba hurcolt százezrek nevében emelte fel szavát, így a Gulag emlékévben elhelyezett táblával rájuk is emlékezik Nagykanizsa közössége. Ezt követően Dénes Sándor polgármester mondott beszédet.
- A múlt szándékos torzításoktól mentes, hiteles feltárása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jövőt építhessünk - szögezte le a polgármester. - Akik életüket áldozzák azért, megjárva a poklot is, hogy fellebbentsék a fátylat az elfedett valóságról, hogy felmutassák a múlt igazságait, azok a jövőt és a közösséget, az emberi értékeket jelenítik meg számunkra. Ezért kötelességünk e hőseinket, az emléküket megőrizni, gránitba vésni.
Dénes Sándor hozzátette: Rózsás János megjárta ezt a poklot. 1944-ben, 18 évesen esett szovjet fogságba, s 1953 teléig raboskodott a Gulagon, előbb köztörvényes bűnözők, majd politikai foglyok között. Könyveivel arra törekedett, hogy megtudja a világ: a Gulag táborai éppen olyan embertelenek voltak, mint a náci koncentrációs táborok.

Dénes Sándor polgármester, valamint Vitéz Nagy Ottó, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége nagykanizsai és Kiss Bódog Zoltán, a szervezet Zala megyei elnöke leplezte le a táblát

Insert failed. Could not insert session data.