Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.38 MB
2018-11-06 10:55:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
378
1011
Rövid leírás | Teljes leírás (42.48 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
értesítője az 1923-24. tanévről.
LII. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Gyarmati Könyvnyomda Nagykanizsa
2754

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI M. KÍR. ALLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1923-24. ISKOLAI ÉVRŐL
//
LII. ÉVFOLYAM IZJ*
íj
SZERKESZTETTE
WALIGURSZKY ANTALv
IGA ZGATO ▼ ▼
I. Adatok az intézet történetéhez.
1. A tanév lefolyása. Az 1923. évi 73.728\'923. VI. sz. min. rendelet\'értelmében az előzetes beiratások már 1923. jtinius hó 30. és julitis hó 2., 3., 4. napjain megtartattak. A tantestületi alakuló ülés aug. hó 24-én voit, melyén a tantárgybeosztáson és órarenden kívül a testület a szükséges előintézkedéseket beszélte meg.
Aug. hó 25-én volt a rendes tanulók-javító vizsgálata, melyre jelentkezett 64 tanuló; javított 48, osztályismétlésre utasíttatottV16.
A magántanulók javitó vizsgálatára — aug. 28-án — jelentkezett 20, javított 17, osztályismétlésre utasíttatott 3 tanuló, aug. 31-én t, dec. 21-én 4, ápr. 17-én 3 tett sikerrel javitó vizsgálatot.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett aug. 26-án 19, dec. 18-án 1 tanuló, részint az elemi iskola V., VI. osztályából, részint a gimnázium alsóbb osztályaiból a polg. fiúiskola megfelelő felsőbb osztályaiba való felléphetés, részint a régi és uj tanterv közötti különbözetből, magánvizsgálat leteh.etése céljából. Sikerrel vizsgázott 17, sikertelenül 3.
Aug. 27-én a magánvizsgálatok, aug. 28-án pedig a pótbeiratások tartattak meg.
Szept. l-én a tanévet ünnepélyes „Veni Sancte"-val megnyitottuk és 3-án megkezdettük a rendes tanítást. Szept. !0-én és márc. 31-én felolvastuk a rendtartási és fegyelmi szabályokat. A tanítás szabályszerűen folyt egészen a tanév végéig, csak a karácsonyi szünetnek a 156.635. VI. sz. min. rendelettel — dec. hó 22-től bezárólag 1924. évi január 6-ig terjedő időre —történt megállapításával volt 6 napon át megszakítva. Jan. 31-én kiosztottuk a félévi értesítőket.
A miniszteri rendelkezés \'szerint a tanitás jun. 15-én befejeződött és 23-ig összefoglaló ismétlések, 23—27-ig pedig magánvizsgálatok tartattak. Jun. 29-én a tanévet ünnepélyes „Te Deum"-mal és záróünnepéllyel bezártuk, kiosztottuk a bizonyítványokat.
2. A tantestület működése. A tanév folyamán 18 értekezletet tartott, amelyeken az adminisztratív ügyek elintézésén kívül foglalkozott egyes pedagógiai és módszertani kérdések megtárgyalásával ugy a tanitás-nevelés, mint az iskolai fegyelem intenzivebbé tétele céljából. A tárgyalásokat bevezették a következő tételekről tartott előadásokkal: Igazgató: Az iskola elhelyezéséről, Anhalt Lajos: A vegytan szerepe a mezőgazdaságban, Vánkos Jenő: Dr. Vargha György könyvének, „A
2
2010
modern földrajz és oktatása" ismertetése 2 üIe^ÍT7~TVra.-inovics Alajos: A magyar nyelv tanításának módszere az L, IS. osztályban és a költői olvasmányok tárgyalása, Ketting Ferenc: A művészi nevelés célja. Megválasztotta a tisztviselőket, kijelölte az osztályfőnököket, szertárak gondozóit és megállapította az Írásbeli dolgozatok Íratásának napjait, nehogy e tekintetben a hét egyes napjain torlódás álljon elő. Tisztviselők: Anhalt Lajos jegyző, \\Valigurszky Antal tanári könyvtáros, Deák István ifj. könyvtáros, Bittera Béla fizikai-, Sebestyén Ilona természetrajzi-, Anhalt Lajos ásványtan-vegytani, Németh Mihály rajzi-, Deák István földrajz-történelmi, Vánkos Jenő egészségtani-, Marinovics Alajos tornatanszerek gondozója. Segélykönyvtáros és az ifj. vöröskeresztcsoport vezetője : Vánkos Jenő. Az önképzőkör tanárelnöke: Marinovics Alajos. Cserkészcsapat parancsnoka: Deák István.
A tanítás lefolytatásánál az 1918. évi ápr. 30-án 70,022 918. sz. min. rendelettel kiadott tanterv s az ennek alapján minden osztály, minden tantárgyára összeállított tanmenet volt az irányadó. Két izben tartott módszeres értekezletet az egyes tantárgyak tanítása körüli eljárások megbeszélése céljából. A tanulók magaviseletének, szorgalmának és előmenetelének ellenőrzésével 4 értekezleten foglalkozott a testület, amelyek határozatáról értesítette a szülőket. Három izben volt szülői értekezlet, melyek elsején Ketting Ferenc „A szülői ház és az iskola kapcsolatáról", másodikán Deák István „A gyermekek legelterjedtebb hibáiról", a harmadikon Tóth Ferenc „A szülői ház és az iskola közötti kapcsolatról" tartott a szülőknek előadást. Az igazgató mindegyiken összegezte a tanulók körül szerzett tapasztalatait s azokhoz képest felhívta a szülők figyelmét azok további teendőit illetőleg.
A szülők érdeklődése hovatovább fokozódik ugy, hogy az utolsó gyűlésen már körülbelül 150 szülő vett részt. A testület tagjai, különösen azon növendékeket, akik ellen panasz volt, meglátogatták otthonukban és a szülőkkel megtárgyalták azokat a teendőket, amelyek a gyermekek előmenetelét elősegíteni vannak hivatva.
A tantestületi tagok társadalmi tevékenykedésüket a helybeli egyletekben fejtették ki azzal, hogy az azok által elérendő célok keresztülvitelében nekik segítségükre voltak. Az egészségi állapot egész éven át általában jó volt. Hosszabb sza-badságoltatás nem vált szükségessé. A kisebb betegeskedések miatt elkerülhetetlenné vált mulasztások és helyettesítések „A tanári testület elfoglaltsága" cimü pontban vannak feltüntetve.
A tanárok vezetése alatt a megfelelő osztályok megnézték a helybeli uj postapalota fűtőberendezését, a szeszfőző- és szeszfinomitó gyárat, a „Merkúr" vasöntö-gyárat, a sörgyárat, a Mayer Károly-féle kelmefestögyárat. Mindenütt a legszívesebb fogadtatásban és szakszerű előadásokban részesültek növendékeink. A gazdaságtani ismeretek bővítése céljából kirándultak középgulácsi Péczely László földbirtokos ur kiskomáromi szőlőtelepére, ahol a házigazda igazi magyaros vendégszeretettel fogadta őket és bő tapasztalatokon alapuló szaktudással ismertette meg velők a szőlőművelés módozatait. Fogadják az itt elősorolt intézmények vezetői ezúton is igaz és hálás köszönetemet. A növendékek lelki életének, továbbá erkölcsi világának kiépithetése szempontjából minden alkalmat kihasznált a testüiet s elvezette a növendékeket mindenhová, ahol szépet és jót láthatnak, illetve tanulhatnak. Így Mindenszentek napján kimentek a temetőbe a hősök sírjához, ahol meghallgatták az ott elhangzott hazafias beszédeket. Résztvettek a helybeli cserkészcsapatok fogadalomtétele alkalmából rendezett ünnepségen. Meghallgatták a Vitézi Rend Turáni Regőscsoportjának hazafias lelkesedéstől áthatott előadását. Megjelentek 3 helybeli vitéz, vitézi birtokba való helyezésének ünnepélyén. Ismereteik gyarapítása céljából 7 izben vezettettek el a mozgószinházban bemutatott — tanuló ifjúságnak megfelelő — filmek megtekintésére. Jelen voltak a helybeli főgimnázium tornaünnepélyén. A földrajz és természetrajz tanárának vezetése alatt az egyes osztályok többször kirándultak a természetben való szemléltetés céljából.
3. Változások a tanári testület személyzetében. Biró Sándor, az orosházi áll. polg. fiúiskolától ide beosztott rendes tanár, az 1923. évi okt. hó 2-án kelt 123336/923. VI. sz. min. rendelettel, állásának elfoglalására, további intézkedésig, halasztást kapott. Dénes Ignác, rendes tanár, az 1923. évi szept. hó 10-én kelt 75.290/923. VI. sz. min. rendelettel, a vasvári áll. polg. fiúiskolához helyeztetett át. Eltávozott szept. 20-án. Némethné Wrana Ilona, megbízott tanárnő, az 1923. évi nov. 2-án kelt 123.494/923. VI. sz. min. rendelettel, a helybeli áll. polg. leányiskolához helyeztetett át szolgálattételre s helyette Tóth Ferenc, tanitóképző-intézeti tanár osztatott be hozzánk. Előbbi karácsonyig volt iskolánk kötelékében, utóbbi dec. hó 20-án
s,
foglalta cl állását. Sebostyény Ilona, helyettes tanárnő, az 1923. évi dec. 21-én kelt 151.542/923. VI. sz. min. rendelettel rendes tanárrá neveztetett ki a X. fiz. oszt. 3. fokozatába, Csecsinovits Aladár, Marlnovics Alajos és Tóth Ferenc rendes tanárok az 1924. évi márc. 31-én kelt 28358/924. VI. sz. min. rendelettel a IX. fiz. oszt. 3, fokozatába, Waligurszky Antal igazgató az 1924. évi jun. 2-án kelt 55.081/924. VI. színin. rendelettel a VI. fiz. oszt. 3. fokozatába neveztettek ki.
4. A tanuiók vallásos nevelése, magaviselete, szorgalma, egészségi állapota és jótékonysága. Minden vallásfelekezetben tanuló, minden vasár- és ünnepnapon (az izraeliták szombaton és ünnepnapon) a tanári kar tagjai által templomba vezettettek. A róni. kath. tanulók szent gyónást és áldozást négy izben, húsvét előtt pedig három szentgyakorlatot végeztek, továbbá a buza-szentelési és keresztjáró napokon szentmisét hallgattak. Feltámadás ünnepén és Űrnapján a testület rom. kath. tagjainak kíséretében részivettek a körmeneten.
A magaviselet általában kielégítő volt, azonban szorgalom tekintetében ínég sok a kívánni való, mert többeket kellett intések, rovások, sőt büntetések által is munkálkodásra serkenteni. Az egészségi állapot egész éven át jó volt, semmiféle járvány nem zavarta a tanítás menetét. A megalkuvást nem ismerő végzet mégis 3 kedves tanítványt ragadott ki szerető osztálytársaik kötelékéből; ezek Nagy Sándor I. a), Horváth Józsefi, b) és Rigó Lajos IV. a) oszt. tanulók, kiknek emlékét kegyelettel őrzik őket szerető osztálytársaik.
Felmentetett: a rajzolás gyakorlati része alól 2, a rajzolás gyakorlati része és kézimunka alól 1, a rajzolás gyakorlati része, kézimunka és testgyakorlat alól 1, a testgyakorlat alól 7 tanuló.
Gyűjtések: a Zsófia Gyermekszanatórium Egyesületnek 17937 K. A Magyarországi Tanítók Eötvös alapja javára 54642 K. A József főherceg Szanatórium Egyesületnek 74388 K. A Polg. lsk. Tanárok Házalapjára 1,330400 K. Összesen: 1,477367 K.
5. Iskolai ünnepélyek. Hazafias ünnepélyt tartottunk okt. hó 6-án az Aradi Vértanuk emlékére, melyen a nap jelentőségét Deák István tanár méltatta. A 125.308 923. VlII/a sz. vkmi rendelethez képest okt. hó 12-én Amerika felfedezésének évforduló napja a tanítás keretében ünnepeltetett meg. Nov. hó 13-án, a triánoni békeszerződés ratifikálása évfordulóján VánTcos Jenő ismertette a hazánkat közvetlenül érintő rendelkezéseket. Dec. hó 6~án, Miklós napja, Kormányzó Ur Őfőméltósága névünnepe alkalmából az intézet hivatalos istentiszteleten volt, valamint junius hó 18-án, Kormányzó Ur Őfőméltósága születésnapján is. A 129.454/923. III. b) sz. vkmi rendelet szerint, jan. 31-én, Madách Imre születésének 100. évfordulója alkalmából tartott hazafias ünnepélyen Tóth Ferenc tanár tartott ünnepi beszédet. Mint eddig minden évben, ugy a jelen tanévben is megünnepeltük márc. 15-ét, mint amely nap eseményei a hazafias érzelmek felköltésére a legtöbb motívumot szolgáltatják, ezen alkalommal Tóth Ferenc tanár lelkes beszédével bilincselte le a tanuló ifjúság figyelmét, az igazgató pedig megismételtette az Emlékplakettel kapcsolatban tett fogadalmat. — Május 3l-én kirándultunk az erdőbe, ahol megünnepeltük a „Madarak és Fák" napját, melyen Sebestyén Ilona tanár talpraesett beszédben férkőzött a növendékek szivéhez, hogy abban a madarak és fák iránti szeretet magvait elhinthesse. A növen lékek az Állatvédő Egyesületk ¡adásában megjelenő Gyermeknaptárból a jelen tanévben csak 9 darabot ren teltek, aminek oka a mai nehéz megélhetési viszonyokban keresendő. Jun. 29-én volt záróünnepélyünk. Minden ünnepélyen a polg. iskolai énekkar szerepelt énekszámaival Ketting Ferenc tanár vezetésével s ezeken kívül szavalatok bővítették ki az egyes ünnepélyek műsorait.
6. Hivatalos iskolalátogatás. Nährer Mátyás, kőszegi áll. polg. fiúiskolái igazgató, polg. iskolai felügyelő, 1923. évi dec. hó 10., 11., 12. és 13. napjain tartotta hivatalos látogatását, melynek megtörténtével testületi ülésen előadta tapasztalatait és igaz kartársi jóindulatu tanácsait.
7. A tanuiók segélyezése és jutalmazása. A kir. Tanfelügyelőség 17 tanulónak elengedte egész évi tandiját, összesen 255.000 K-t. Tankönyvekkel segé-lyeztetett 65 tanuló. Az iskolai segélykönyvtár céljaira Gonda Lajos földbirtokos ru 1000 K-t, Horváth János mozdonyvezető ur 5000 K-t adományozott. A nagykanizsai „Hangya" szövetkezet egy keresztény fiű jutalmazására 40.000 K-t ajándékozott, melyet Ansorge Károly IV. b) oszt. tanuló érdemelt ki, ugyanakkor a Cserkészcsapatnak 50.000 K-val gyarapította táborozási vagyonát. Az Amerikai Ifj. Vöröskereszt egy láda szeretetadományt küldött nagykanizsai iskojáknak, melyből iskolánk 1. II. oszt. növendékei 15 csomagot kaptak. — Az 1913 14. tanévben volt IV. osztálybeli növendékek, jelen tanévben tartott 10. évi találkozójuk alkalmából, saját maguk között
4
200.000 K-t gyűjtöttek és adtak át az igazgatónak azzal, hogy azt — saját belátása szerint — jutalmazásokra fordítsa. Közülük Skrivalits János cipészmester ur, egy jó tanuló, szegénysorsu növendéknek egy pár cipőt adományozott. — Ezen liálás adományokból jutalmazott Szollár József III. a) és Plander László III. b) oszt. tanuló 100—100 ezer koronával, az egy pár cipőt pedig Babics Ferenc i. a) oszt. tanuló kapta. A MOVE Endrődi Sándor költeményeit küldötte hozzánk egy tanuló jutalmazására, megkapta: Heim Lajos IV a) oszt. tanuló. Ezeken kívül még a beiratások alkalmával többen itthagytak visszajáró pénzösszegeket, melyeket a segélykönyvtár javára könyveltük el. Fogadják a szives adakozók kegyes adományaikért igaz és hálás köszönetünket.
II. A rendes tanulók névsora.*
I. a) osztály.
Babics Ferencz elégséges, Baj József elégséges, Bernecker Béla ism. természetrajz, Boros József német, Borovics József jó, Borsos Miklós ismétel, Dalovics János számtan-mértan, Eppinger Pál magyar, Erdélyi József elégséges, Fenyvesi Lajos magyar, földrajz, Fischl János magyar, számtan-mértan, rajz, Fürtös István elégséges, Gerócs György német, számtan-mértan, Gerő Andor ism. elégséges, Golubics László elé ges, Gozdán Ernő elégséges, Grünbaum Ferencz ismétel, Havasi G\\ gy ism. jó, Hegedűs Lajos ism. elégséges, Hegyi Aladár elégséges, Hegyi Ferencz elégséges, Herrnstein Gyula elégséges, Horváth Kálmán elégséges, Jakubecz Vilmos elégséges, Kelemen Lnjos ism. elégséges, Kianecz Géza jó, Klausz István jó, Kőbán Ferencz elégséges, Kovács János elégséges, Kovács Lajos tűrhető, német, számtan-mértan, term. rajz, Kuti Ernő elégséges, Lenkovics József elégséges, Lovrek Ferencz elégséges, Mézer Károly elégséges, Milhoffer Ferencz elégséges, Mohi Géza magyar, német, term. rajz, Németh József elégséges, Nothnagel Ferencz magyar, német, term. rajz, Papp István ism. ismétel, Parragi Ferencz elégséges, Pollák Mihály elégséges, Pölöskei Dezső német, Reisz Gyula elégséges, Schnitzer Ferencz elégséges, Singer Gyula ism. elégséges, Szabó Lajos jó, Szántó Tibor német, számtan-mértan, term. rajz, Szegő György ismétel, Szokol Ferencz elégséges, Tamás József elégséges, Tóth József német, Török József elégséges, Tulezi Lajos jó, Újvári Géza elégséges, Unger György számtan-mértan, term. rajz, gazdaságtan, Vajda József elégséges, Vidovics Lajos elégséges, Walder István ismétel, Winkler Lajos elégséges. Kimaradt: Deák Péter, Dolmányos György. Meghalt: Nagy Sándor. Nem osztályoztatott: Kaschmit-ter Antal. Összesen: 63.
I. b) osztály.
Antalics József jó, Benkő János elégséges, Böjti István jó, Bölcs-földy István magyar, növény-állattan, Czuppon Ferenc jó, Erdélyi József elégséges, Farkas József jó, Fodor László ism. ismétel, Gáspár József elégséges, Gyarmati György elégséges, Gyergyák József magyar, német, földrajz, Harangozó László földrajz, számtan-mértan, kézimunka, Horváth László ism. elégséges, Jakab József ism. magyar, Jancsecz Ferenc ismétel, Jóna Sándor elégséges, Kele János jó, Kohautek Kálmán ism. ismétel, Komondy József elégséges, Kondor Lajos magyar, kézimunka, Kotnyek László elégséges, Kucséber Lajos elégséges, Laskay Árpád
*A tanuló neve után álló érdemjegy az általános osztályzat. A név után felsorolt tantárgyakból az illető javitóvizsgálatot tehet. Ism. <= ismétlő.

5
ismétel, Lovrek József elégséges, Major János magyar, német, Medji-morecz Imre jó, Molvarecz Zsigmond elégséges, Nagy József elégséges, Németh István elégséges, Németh János elégséges, Oparnicza Qyula magyar, Ország György elégséges, Pankász József ism. elégséges, Pinke István elégséges, Poszovecz György elégséges, Pulai Lajos elégséges, Radocsányi László számtan-mértan, Rezneki Kálmán magyar, rajz, Sajni Ferenc elégséges, Savanyó György elégséges, Savanyó József elégséges, Scheer István elégséges, Sifter János magyar, számtan-mértan, növénytan-állattan, Simon Ferenc elégséges, Simon Lajos elégséges, Szabó János elégséges, Szakony István jó, Szőke István magyar, számtan-mértan, Takács Gyula magyar, számtan-mértan, Tánczos Sándor magyar, német, Török Ferenc elégséges, Vas Sándor elégséges, Vellák Ferenc elégséges, Vékási Károly elégséges, Wilhelm József magyar, számtan-mértan, Wolf László elégséges. Kimaradt: Bölcsföldi János, Hodics Antal, Kele József, Nóvák Antal, Novotni István, Popesnyák Ferenc isin., Rihó József. Meghalt: Horváth József. Összesen: 64.
II. a) osztály.
Andris György ismétel, Ansorge Antal elégséges, Ansorge József magyar nyelv, német nyelv, Baranyai Géza jó, Barta Sándor elégséges, Bálint Ferenc jó, Boha József ism. elégséges, Boros József elégséges, Borza József elégséges, Brand Sándor jó, Czotter András jó, Deutsch László ismétel, Doma József ismétel, Fehér László ism. elégséges, Gál Jenő Tibor elégséges, Gether János számtan-mértan, Gráf Gyula jó, Hardi Gyula ism. elégséges, Herzsenyák Mihály ism. elégséges, Kardos József elégséges, Kercsmarics Vendel elégséges, Kertész István elégséges, KJinger Lajos jó, Kluger László német nyelv, növénytan-állattan, rajz, Kolo-vics Géza magyar, földrajz, növénytan-állattan, Kotasek Alajos ismét, elégséges, idb. Kránicz József német nyelv, számtan-mértan, ifj. Kránicz József német nyelv, történelem, földrajz, Kugler Imre ism. elégséges, Kumánovics Lajos elégséges, Kurucz József elégséges, Lin-dauer Pál magyar nyelv, német nyelv, testgyakorlás, Lusztig István magyar nyelv, számtan-mértan, kézimunka, Major László rajz, Nagy József német nyelv, földrajz, számtan-mértan, Neufeld Ferenc elégséges, Pichler János ismétel, Porogi János jó, Pöcsét Lajos jó, Rausz József jó, Ileirier Imre jó, Ritter Zoltán elégséges, Rosenfeld Zoltán elégséges, Schütz István elégséges, Simon József számtan-mértan, Simon László jó, Steiner Imre elégséges, Subics László elégséges, Szitár Miklós elégséges, Tóbi János tűrhető ismétel, Tóth Sándor ismétel, Vadlya Alajos elégséges, Vasvári Kálmán jó, Versnyák István jó, Weber Lajos elégséges, Zsoldos István elégséges. Kimaradt: Csere Sándor, Deutsch József. Nem osztályoztatottTörök György. Összesen: 59
II. b) osztály.
Baján György földrajz, számtan-mértan, Bogdán József ismétel, Császár Ferenc elégséges, Csondor Ferenc elégséges, Davidovics József elégséges, Dokleja István elégséges, Dolmányos János elégséges, Egyed János elégséges, Fiedler Gyula jó, Fiedler Sándor jó, Fülöp Imre földrajz, Heim György jó, Hirt Gyula tűrhető, magyar, természetrajz, Horváth Gyula elégséges, Horváth József jó, Jerzsa József elég-
6
séges, Kenyeres László elégséges, Klapper Gusztáv elégséges, Kőszegi István elégséges, Krimmel János magyar, Laky István jó, Lampert Rudolf elégséges, Magyar Imre jó, Matalics Ferenc elégséges, Miilei József elégséges, Németh Ferenc elégséges, Nóvák István jó, Nóvák Lajos természetrajz, Pintér János elégséges, Pöcze Ferenc ismétel, l\'ulai János elégséges, Schweitzer Ferenc magyer, történelem, földrajz, Sieger Ottó elégséges, Siftár József elégséges, Stéfely István elégséges, Sulek József elégséges, Szentgyörgyi József földrajz, számtan-mértan. Sziszka József elégséges, Szőke Viktor magyar, természetrajz, Tadltr József elégséges, Takács István ismétel, Taschner Ferenc elégséges, Taschner Rudolf magyar, számtan, Tálosi Sándor elegséges, Tánczos István elégséges, Tófejü Boldizsár történelem, földrajz, Tólh József elégséges, Tóth Lajos tűrhető, magyar, földrajz, term. rajz, Török Gyula jó, Török Sándor elégséges, Vancsura János ismétel, Varga János földrajz, számtan-mértan, Varga József elégséges, Varga Lajos elégséges, Winhoffer Vilmos ismétel. Kimaradt Bereczky István, Fülöp József, Lánczos János. Összesen: 58.
111. a) osztály.
Andrasek Vince számtan-mértan, természettan, Baumgarten József történelem, számtan-mértan, Beck László elégséges, Berpecker Géza német, történelem, számtan-mértan, Baros István elégséges, Brandl Lajos jó, Danászy Ferenc elégséges, Egyed Ferenc elégséges, Farkas János elégséges, Frank István történelem, Geiszler József elégséges, Gonda Illés elégséges, Gottreich László elégséges, Gottreich Tibor elégséges, Grünfeld István elégséges, Hedl József elégséges, Horváth Miklós ism. uémet, számtan-mértan, természettan, Jandó István német, tűrhető, Kotnyek János ism. elégséges, Krausz György ism. elégséges, KrauszJenő elégséges, László Boldizsár elégséges, Lehoczki Géza elégséges, Löbl László történelem, Lubics Aladár elégséges, Márkus Miklós elégséges, Mátrai János történelem, Nagy Ferenc elégséges, Nagy József elégséges, Németh János elégséges, Noll István ism. elégséges, Nováczky Ferenc jó, Nóvák Lajos jó, Ohegyi Dezső jó, Oláh Lajos elégséges, Oparnicza József ism. történelem, Polai János német, számtan-mértan, természettan, Polczer Antal magyar, német, történelem, Pollák József jó, Pöcze István német, Rabinek Zoltán német, történelem, Ress Ottó német, mező-gazdaságtan, Ritter Ferenc jó, Sinkó Lajos német, számtan-mértan, Skopál László jeles, Steiner Károly elégséges, Stolezer Emil elégséges Szécsényi Lajos elégséges, Szélig Lajos német, Szollár József jeles, Szűcs János jó, Tamás István ism. elégséges, Vass György ismétel, Váradi Tibor elégséges, Vörös György elégséges, Sinkovics Sándor német, mezőgazdaságtan, Horváth Sándor ismétel. Kimaradt; Brandl László, Horváth Sándor, Kosztovics Péter, Kozma Nándor, Pichler László, Senkó Emil. Összesen: 63.
III. b) osztály.
Bárány István elégséges, Benczik Ferencz földrajz, számtan-mértan, természettan, Berke Lajos elégséges, Bolf József elégséges, Czerján János földrajz, számtan-mértan, Czindrics l.ászló elégséges, Csarankó József elégséges, Csillag József ismétel, Éhmann György
7
földrajz, Frühwirtli János ism. elégséges, Gangler Ernő elégséges, Göncz István magyar, rajz, Harangozó Gyula német, számtan-mérlan, Hodics Ferencz jó, Horváth István elégséges, Hochfluss Sándor ism. elégséges, Horváth Lajos elégséges, Horváth Sándor magyar, német, természettan, Jutási Béla ism. elégséges, Jutási Gyula elégséges, Kovács György rajz, 1 lein Ferenc ism. elégséges, Man-csek István jó, Matyasics Pál elégséges, Mujdricza József elégséges, Nagy Lajos jó, Németh Lajos elégséges, Németh Sándor elégséges, Oparnicza Károly ism. magyar, Óhegyi Árpád földrajz, számtan-mértan, Palló Lajos elégséges, Plander László jó, Pölöskei József jó, Pölöskei Ernő jó, Ruska Antal ism. magyar, német, számtan-mértan, Sajni László elégséges, Siklósi István magyar, számtan-mértan, természettan, Schlögi Dezső elégséges, Stile József jó, Szabó István magyar, földrajz, számtan-mértan, Szakonyi Ferencz földrajz, számtan-mértan, természettan, Török József elégséges, Wolf Ernő elégséges. Kimaradt: Iiks Károly és Szabadi László. Nem osztályoztatott: Gellén József és Sveiczer Boldizsár. Összesen 47.
IV. a) osztály.
Adlovits Ferenc elégséges, Adlovits Sándor számtan-mértan, ásvány- és vegytan, Baumgarten Imre magyar nyelv, történelem, Baum-garten Miklós elégséges, Borsos Béla ismétel, Dervalics Zoltán elégséges, Eppinger László történelem, közgazdaságtan, Farkas József elégséges, Farkas Sándor elégséges, Fenyvesi György elégséges, Gráf Mátyás elégséges, Halász Károly ismétel, Heim Lajos jó, Jaksics Imre elégséges, Király Győző elégséges, Mannheim István ismétel, Mayer Frigyes jó, Molnár László elégséges, Németh Elemér elégséges, Pasqualetti Gyula számtan-mértan, Reiner Ágoston elégséges, Reidinger József elégséges, Reisz Gábor elégséges, Rigó Ferenc ismétel, Rosenberger Pál ismétel, Ruprecht Gyula elégséges, Schaphüttel Ferenc elégséges, Simon László német nyelv, rajz, Steinhardt László jó, Ütő Sándor elégséges, Váradi Győző elégséges, Waldmann Ernő elégséges, Weiner Sándor elégséges, Wortmann Ferenc rajz, Zábó János magyar nyelv, történelem, közgazdaságtan. Kimaradt; Bereczky Gábor, Lichtenstein István, Wortmann Zsigmond. Meghalt: Rigó Lajos. Összesen: 39.
IV. b) osztály.
Abbasz József magyar, német, történelem,, Atisorge Károly jó, Belovári János elégséges, Bognár Lajos ismétel, Borbély György elégséges, Borda László elégséges, Böjtös István elégséges, Bukovics János jó, Bukovics József ismétlő, elégséges, Fiiszár Ferenc elégséges, Főző Boldizsár elégséges, Gallag János elégséges, Gerócs György elégséges, Góczán Ferenc elégséges, Hegedűs Lajos számtan-mértan, rajz, Hencsics János elégséges, Horváth József elégséges, Imrei József elégséges, Izsák Miklós elégséges, Kis Lajos elégséges, Kovács József elégséges, Matkovics Lajos elégséges, Mezger István elégséges, Reichert Rezső elégséges, Schweitzer György elégséges, Somogyi Ferenc elégséges, Soós György elégséges, Szollár József elégséges, Tantsics József történelem, Török György elégséges, Turkovics Lajos számtan-mértan, Ujj István jó. Kimaradt: Horváth Lajos. Összesen: 33.
III. A tanári testület elfoglaltsága.
Sorszám A tanár neve Képesítése Szolgálati Mely tantárgyakat tanította, mely osztályokban, heti hány órán át ? Heti óra lyfőnpk A tanév alatt
minősége éve
| összesen itt í egyes mulasztott órák száma helyettesit. 1 órák száma
tantárgy ! 1. a) 1. b) 11. a) II. b) III. a) ! nib)" IV. a) IV. b) össze: Osztá
1 Waligurszk^ Antal matc-mat. igazgató 3Ü 32 Számtan Gazdaságt. 1 __ — _ 4 _ _ — 4 i 7 6 8 _5 21 - 13 41 76 11
2 Anhalt Lajos rendes mat. 23 . . II Számtan 3 hó Ásványtan J ll0l! Kézimunka 2 2 4 1 i 3 3 1 3 1
3 4 5 6 7 Bittera Béla mate-mat. rendes 27 4 Számtan Fizika Torna - 4 3 3 4 3 - 3 2 il 6 5 22 iV. b) 10 22
Csecsinovits Aladár nyelvész rendes 5 év 71 /a hó 8 2 év 4 hó 4 év 81/, hó 1 Magyar Történelem Közgazd. Torna 5 -r-j 4 -ll - 3 - 3 3 2 12 6 2 3 23 II. a) 2 24
Deák István nyelvész rendes Magyar 1—:— Földrajz |— — Történelem — — Torna ! — — 2 2 2" St _ 1 2 ! 2 I 2 7 7 4 4 22 Hl. a) 13 33
Dénes ignácz tört. füldr. köz.-isk. rendes 17 2 .évi 5 hó1 20 n. 1923. szept. 20-:g működött iskolánknál. A vasvári áll. polg. fiúiskolához helyeztetett át - 9
Keiting Ferencz rajzos rendes 10 i ev 5 hó Rajzolás Gazdaságt. Ének Karének 1 3 1 1 1 1 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 7 8 1 22 II. b) 11 21
8 9 10 11 Marinovics Alajos nyelvész rendes 18 2,év Magyar 7 \'/s. Földrajz hó Torna •3 5 3 1 — 4 3 — = 13 3 0 22 111. b) 3 16
Németh Mihály rajzos rendes mének, helyett. 35 14 é. 3 hó 24 é. 3 hó Rajzolás Kézimunka Torna 3 — 3 2 2 — 3 3 2 2 2 Iß 4 2 22 IV. a) 83 21
Némettiné Wrana Ilona nyelvész 4 év 2 Va hó : 1923. december végéig működött iskolánknál. A helybeli áll. polg. leányiskolához helyeztetett át 36 1
Sebestyén Ilona mate-mat. rendes 7 év 81/a hó 4 év Számtan 8 Val Növ.-állatt. hó S Földraiz 4 3 4 3 3 2 j_ - 1 8 12 2 22 I. a) 32 25
12 13 Tátli Ferencz nyelvész rendes 5 0 hó Német Földrajz Történelem Közgazd. 3 3 _ 3 3 - 3 2 3 2 - 12 2 6 2 22 - 36 13
Vánkos Jenő nyelvész rendes 14 é. 3 hó 2 év ti hó Német Földrajz Egézségtan 3 S 3 — - 3 3 2 3 12 6 4 22 I. b) 12! 20
14 15 16 17 Hitoktatók: Arílai Simon el. isk. tanító izr. hitokt. 3 Hittan 2 — 2 2 2 2 2 2 2 8 8 —
Gazdag Ferencz r. katli. áldozó pap r. kath. hitokt. •2 Hittan 2 2 2 16 10 - — -
Horváth üiivér ág. ev. lelkész ág. ev. hitokt. 4 év 3 hó Hittan e g y ii t t 2 2 - - -
Kádár Lajos ref. lelkész ref. hitokt. 21 Hittan e g y Ü t t 2 2 - - -
Iskolaszolgák (kisegítő): Németh István és Benke Györgynó
9
IV. A tanév folyamán magánvizsgálatot tett magántanulók névsora.
1. A tanév elején, a) Az I. oszt. tantárgyaiból : Stéfely István elégséges. b) Az I. II. oszt. tantárgyaiból Farkas Pál földrajz, c) A IV. oszt. tantárgyaiból: Kósa József magyar nyelv, számtan-mértan, rajzolás. Az 1923. évi aug- hó 29-én kelt 109.259/923. VI. sz. vkmi engedély alapján 1923. évi szeptember hó 22-én: Sinkovics Sándor a II oszt. tantárgyaiból elégséges eredménnyel. Összesen: 4.
2. Karácsonykor, a) Az I. oszt. tantárgyaiból: Szávits György elégséges, Weisz Iván jó, Zaorál Gyula elégséges, b) Az I. II. oszt. tantárgyaiból: Bedenek József elégséges, Vugrinecz Jenő ismétel, c) A II. oszt. tantárgyaiból : Rácz Károly elégséges, Flumbort László elégséges, Harangozó István ismétel, Korentsy Jenő elégséges, Pozsgay András elégséges, Simoncsics József elégséges, d A III. oszt. tantárgyaiból : Csoknyai József földrajz, rajzolás, Klemencz Antal számtan-mértan, rajzolás, Pichler László elégséges, e) A III. IV. oszt. tantárgyaiból : Fenyvesi Sándor magyar nyelv, földrajz, rajzolás, f) A IV. oszt. tantárgyaiból: Molnár István ismétel, Rauch Ferenc elégséges, Schütz János rajzolás, Takács Ferenc elégséges. Összesen 19.
3. A tanév végén, a) Az I. oszt. tantárgyaiból: Árkovits István jó, Borsos István rajzolás, Böröndi József rajzolás, Deuisch László földrajz, kézimunka, Farkas László magyar nyelv, számtan-mértan, rajzolás, Handley Imre jó, Hosszú Károly elégséges, Kohn László jó, Kolarics Lénárd elégséges, Kovács Ferenc elégséges, Kovács János elégséges, Krajcsics József jó, Kustos József elégséges, Kutosa Elek jó, Novotni István növénytan-állattan, Takács József jó, Tóth József jó, Weisz László elégséges, b) Az I—II. oszt. tantárgyaiból: Bán Sándor elégséges, Vugrinecz Jenő növénytan-állattan, rajzolás, kézimunka, c) A II. oszt. tantárgyaiból: Bernáth Jenő elégséges, Horváth György jó, Kar-lovics Ferenc jó, Weisz Iván jó, Zaorál Gyula földrajz, történelem rajzolás. d) A III. oszt. tantárgyaiból: Árkovits Ferenc földrajz, Farkas Pál elégséges, Flumbort László ismétel, Lakner József földrajz, számtan-mértan, Rajki Ferenc magyar nyelv, számtan-mértan, Rácz Károly elégséges, Simoncsics József magyar nyelv, e) A III—IV. oszt. tantárgyaiból : Nesznera János ismétel, f) A IV. oszt. tantárgyaiból; Csoknyai József elégséges, Klemencz Antal elégséges, Klespitz Jenő elégséges, Pap Imre jó, Pichler László elégséges, Üst István .német nyelv, Zsizsek József magyar nyelv, számtan-mértan, rajzolás, összesen: 40.

V. Statisztikai kimutatás
a nyilvános tanulók létszámáról
i Sorszám 1 C i m Osztályok Összesen
I. la) I. b) II. la) 11. b) III. a) III. b) IV. a) IV. b)
1 Beiratkozott az egész iskolai évben .... 63 64 59 58 63 47 39 33 426
2 Kimaradt............. Meghalt.............. Az iskolai év végéig járt iskolába .... 2 1 60 7 á 2 57 3 55 6 57 2 45 3 i 35 1 32 26 3 397
3 Az iskolai év végéig jártak közül Helybeli.......... Zalamegyei......... Más megyebeli....... 53 7 43 4 3 44 6 7 47 8 46 4 7 37 8 27 6 2 22 5 5 325 48 24
4 Vallás szerint Róm. katli......... Ág. hitv. ev......... Ref............ Izr............ 41 4 1 14 56 33 5 5 14 55 35 2 2 18 45 22 2 1 10 32 319 13 9 56
5 Anyanyelv szerint Magyar.......... Német.......... Horvát.......... 60 56 56 1 54 1 55 2 45 35 32 393 1 3
6 Születési év szerint 1913 évben született..... 1912 „ „ ..... 1911 „ ..... 1910 „ „ ..... 1909 „ „ ..... 1908 „ „ ..... 1907 ......... 1906 ......... 1905 „ „ ..... 24 20 12 4 26 20 8 2 18 18 14 6 1 14 15 13 9 4 28 16 10 3 10 14 14 4 3 11 15 7 2 9 8 8 7 50 72 91 83 62 27 12
7 A tanulás eredménye szerint Az osztályt sikerrel végezte . . Javitóvizsgálatra bocsáttatik . . Osztályismétlésre utasittatik . . Osztályzatot nem nyert .... 40 15 4 1 38 14 4 39 11 6 1 38 12 5 38 17 2 29 13 1 2 23 7 5 27 4 1 272 93 28 4
8 Mulasztások Igazolt órák száma ..... Nem igazolt órák száma . . . 2148 31 2143 50 2865 33 1558 5 2002 2 1150 81 1883 4 1553 4 15372 215
9 A szülők foglalkozása szerint Középbirtokos, középbérlő . . . Kisbirtokos, kisbérlő..... Kisbirtokos, napszámos .... Gazdasági segédszemély . . . Földművelési munkás, napszámos Kisiparos, bányakisvállalkozó . . Ipari v. bányászati tisztviselő . . Egyéb ipari v. bányászati segédsz. Kiskereskedő kisvállalkozó . . Házaló kereskedő, piaci árus . . Kereskedelmi v. közlekedési tisztv. Kereskedelmi v. közi. segédsz. Keresk. és közi. munkás, napszámos Köztisztv. és közhiv. alk. dijnok . Pap, tanár, tanitó...... Másféle ért. (orvos, ügyvéd stb.) Közhivatalban alk. altiszt v. szolga Katona altiszt....... Külömb. ágbeli v. k. m. n. n. napsz. Nyugdíjas tisztv. v. más értelmiségi Nyugdíjas altiszt, szolga v. munkás Magánzó, eltartásos..... Házi cseléd . . ,..... 4 1 14 4 3 1 8 3 2 8 4 1 2 5 3 2 9 1 1 2 14 5 7 6 3 1 2 9 1 11 1 3 8 1 15 1 2 2 2 1 2 3 10 2 1 15 7 3 5 2 4 1 1 3 1 10 1 1 7 1 "2 18 1 2 3 1 1 1 3 2 1 2 1 6 4 1 13 1 2 1 2 5 1 1 2 3 10 1 1 1 2 10 1 2 1 1 2 3 4 5 1 1 1 10 2 1 1 1 2 1 29 1 13 2 75 3 16 22 3 9 103 19 4 1 6 22 26 7 7 17 10 1
11
VI. Jelentés a Gróf Zrínyi Miklós Önképzőkör, a cserkészcsapat és a Magyar Vörös Kereszt Ifjúsági Csoport működéséről,
Gróf Zrinyi Miklós Önképzőkör. Az önképzőkör a minisztérium által kiadott alapszabályok keretében fejtette ki működését. A kitűzött célt, az önmunkásságra való törekvést azzal igyekezett elérni, hogy a tanulók az önképzőköri gyűléseken a tanár-elnök vezetése és irányítása mellett szavalataikkal, felolvasásaikkal, önállóan készített írásművek szerkesztésével, valamint zene- és énekdarabok előadásával vettek részt. Azontúl még kézügyességi munkáikat is az önképzőköri gyűléseken állították" ki.
Az önképzőkör egész évi működésének eredménye azt mutatja, hogy a kör a kitűzött célját teljes erővel iparkodott elérni, amelyről a következőkben számolhat be: Volt 53 szavalat, 12 felolvasás, 6 ének, £ zeneszám. Beérkezett 3 irásmü, 5 kézimunka. Jegyzőkönyvi dicséretet kapott Ansorge Károly IV. oszt. tanuló.
Az önképzőkör alakuló gyűlését 1923. okt. 5-én tartotta meg. Tisztviselők lettek : titkár Steinhardt László IV. oszt, jegyzők Ansorge Károly IV. oszt. és Mayer Frigyes IV. oszt. tan., pénztáros Ütő Sándor IV. oszt. tan. A tantestület által a kör vezetésével Marinovics Alajos polg. isk. tanár lett megbízva.
Az önképzőkör utolsó gyűlését 1924. jun. 22-én tartotta meg.
Cserkészcsapat. Intézetünk cserkészcsapata a Magyar Cserkészszövetség szabályzata szerint működik. A cserkészek őrsi és csapatösszejöveteleik alkalmával elméleti és gyakorlati kiképzést nyertek. Résztvettek az 1924. március havában tartott cserkésztávirótanfolyamon. 1924. május 25-én a helybeli csapatokkal együtt nagyszabású cserkészünnepélyt tartottak, melynek keretében a M. Cs. Sz. III. ker. Elnöksége előtt az egész csapat letette a hivatalos fogadalmat.
1923. év nyarán csapatunk a Balaton mellett táborozott. Harminc napig élvezték cserkészeink a veszprémi káptalan jóindulatu támogatását, miért is a parancsnokság ezúton is hálás köszönetét fejezi ki. A táborozás költségeit a parancsnokság a csapatpénztárból fedezte, természetbeli ellátmánnyal a veszprémi káptalan támogatta csapatunkat.
Közelgő szünidőben cserkészeink balatoni körútra mennek.
Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Csoport. Csoportunk ez évben is megalakult Vánkos Jenő tanár-elnök vezetésével 118 taggal. Az alsóbb osztálybeliek főleg a Göncöl és Ifjs. Vöröskereszt Lapja tanulságos és szórakoztatócikkeinek felolvasásával, szavalással, valamint a tanár-elnöknek az egészséges életmódra vonatkozó előadásainak meghallgatásával foglalkoztak. A felsőbb osztályosok könyvkötéssel foglalkoztak, ez évben már szép eredménynyel. Csoportunk két prést kapott, az egyik fából esztergályozott, Németh Elemér IV. a) oszt. junior készítménye és adománya, a másik erős vasszerkezetű, Ansorge Antal D. V. pályamester adománya, fogadják érte ehelyütt is köszönetünket.
Az amerikai Ifj. Vöröskereszt adományából ez évben is kaptunk csomagokat. Az Országos Ifjúsági Vöröskereszt-kongresszuson csoportunkat a tanár-elnök képviselte. Juniorjaink résztvettek az egészségügyi versenyen. A csoport ifjúsági elnöke Ansorge Károly IV. b) oszt., főjegyzője Gráf Mátyás IV. a) oszt. tanuló volt.
12
VII. Értesítés a jövő 1924—25. tanév megkezdéséről.
1. A javító vizsgálatok aug. hó 26-án délelőtt 8 órától kezdve tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cimzett s az igazgatónál legkésőbb aug. hó 15-ig benyújtandó, okmánybélyeggel szabályszerűen ellátott és iskolai bizonyítvánnyal felszerelt folyamodvánnyal. A később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelembe. A javító vizsgálat díjmentes.
2. A felvételi, illetve tantervkiilönbözeti vizsgálatok aug. hó 27-én délelőtt 8 órától kezdődőleg fognak megtartatni azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polg. iskola II. vagy III. osztályába, meg a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba óhajtanak átlépni. Ezek az engedélyt a polg. fiúiskola tantestületéhez cimzett folyamodványban kérelmezik, amely folyamodványok legkésőbb julius hó 15-éig az igazgatónál nyújtandók be. Ugyanakkor lesznek a magántanulók javitó-vizsgálatai, melyekért a vizsgálat napjától számított 4 héten belül kell a tantestülethez folyamodni. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálat dija tárgyankint 8000 K.
3. A beiratások jul, hó 1., 2., 3. és 4. napjain lesznek osztályonként, mindig d. e. 8—12. és d. u. 3—6-ig.
4. A tankönyvek nem változtak.
5. Aug. 29-én d. e. 8—12. és d. u. 2—6-ig lesznek a pótbeiratások.
6. Alagánvizsgálat évenkint 3-szor van; aug. hó végén azok részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók — kívánják folytatni, karácsonykor és a tanév végén.
Csak kir. tanfelügyelői engedély alapján tehető egy, vagy legfeljebb két osztály tantárgyaiból vizsgálat. A kir. tanfelügyelőhöz cimzett folyamodványok az iskola igazgatóságánál nyújtandók be julius, október, illetve ápr. 15-ig. Mellékletei: születési anyakönyvi kivonat, előző osztálybeli bizonyítvány, hatósági, hivatalos számmal is ellátott, erkölcsi bizonyítvány. A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai : magyar nyelv, német nyelv, számtan-mértan, szabadkézi rajz. Akinek magyar nyelvi Írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálatot nem tehet. A vizsgálatra el kell hozni az otthon készített írásbeli dolgozatokat, rajzokat és kézimunkákat.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmenthető a magántanuló szabadkézi rajzból és kézimunkából (utóbbiból azoknak, akik 18. életévüket betöltötték, nem kell orvosi bizonyítvány), amit az okmányok benyújtásakor külön kell kérelmezni. Énekből és testgyakorlatból a magántanuló nem vizsgázik, ha csak külön nem kívánja.
A folyamodvány benyújtásakor le kell fizetni 10000 K kezelési dijat.
A magántanulásra irányadó a polg. fíuisk. uj tanterv, amely beszerezhető Budapesten a m. kir. tud. egyetemi nyomdában (I. ker., Vár, Iskolatér 3.) vagy a Franklin Társulatnál.
Nagykanizsán, 1924. jun. 29.
Az igazgatóság.
2754 GYARMATI KÖNYVNYOMDA NAGYKANIZSA

Insert failed. Could not insert session data.