Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.9 MB
2015-02-05 17:49:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1026
4146
Rövid leírás | Teljes leírás (252.12 KB)

Zalai Közlöny
1907, 46. évfolyam

Zalai Közlöny 1907. április - 14-17. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1807.
NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 14. 8ZAH.
APBILI8 6.
ZALAI KÖZLÖNY
£l6fti«té*i Arak." Kg*«« évié 10 korona, félévre 5 koron». »«jyeUtvie 2 korona 60 fiit. Egyas nám ára 20 fill. tméroknak, Unitóknak, jagyzöknak és állami tiaitvisalOknak I évra 6 korona, fél évra 3 korona.
Felelős szerkesztő é> kiadó: Kálmán Fái.
ildtlg t. kiidóhlvaul: N.fyk.nn■■, En>4btl-U. (CMperíháj.)
Megjelenik minden szombaton esie 6 órakor.
Tisztelettel értesitjük a n. é. közönséget, hogy a Kövesdi Kálmán-féle helyiséget átvettük s azt teljesen újonnan beren-i dezve megnyitottuk
Piry és Horváth
divat, vászon és kész fehér-nemüek áruháza
a „Szép juhásznö"-höz.
Nagykanizsa, Erzsébet-tér 1.
Nincs baj.
Ilikor legjobban háborgott a tenger én a magasra toró hullámok már-már maguk alá temették a hánykoloilu haját, az Istenek megköti} örültek a jajveszékelő népen és leültették a haragos vitet. Mikor aztán szerencsésen partot értek az utasok és a biztos, »¿ár«« talajt éreiték lábuk alatt, Illymálódva említették a kedélyes kalandot es bolondnak inulaliak a hajó kapitányát, aki annyira féltette 6kel, hogy luár a mentő csónakokat is leususilatta. Ilire való volt a sok ItfllioV — kérdezték egymástól. Anélkül is itt volnánk.
Kz a kis mese jellemzi legjobban Nagykanizsa kepét az elmúlt hétről. A keddi városi érteketlet megnyugtatta a kedelyekel. Jött a megnyugtatás magas, magasabb és legmagasabb helyről. Hivatalosan, félhivatalosan és privátam jelentették ki. hogv az rgesz mozgópoBta-Ogy vak lárma volt, amelyből egy árva szó sem Igaz.
Az egyik kijelentette, liogy „ezek a nagyszájú újságírók forgatják fel fenekestól a várost\'. — a másik — aki közben bevallotta, hogy tóbb dulga volt itjsággal. mint nekünk, kik ebből óldnk. — ugy vélekedett, hogy fetu állunk feladatunk magaslatán, stb. A feleletben megelőzött bennünket dr. Kried "dőn V. képviselő, aki cáfolhatatlanul bizonyította, hogy jobb korán megijedni, mint későn gyászolni.
Kszünke jul az egyszeri falusi biró. "kibez beállított a/, egyik polgár azzal a l\'üiiaszszal. hogy a pajtása agyonüléssel fenyegeti.
— Mit akar kend? — rivallt a pol-K\'rra. Ilásze még kutyabaja sines. Majd agyonütötték kendet, akkor panaszkodjék!
Hát, ugy-e kérem jobb lett volna hallatni. Káértünk volna lamentálni akkor is. iáikor már megtörtént a baj.
■Mert háromféle eset lehetséges. Vagy egyáltalán nem volt szó a mozgóposta elviteléről, vagy mái tervbe vették, vagy pedig ln»r el is határozták és csak a végrehajtás T»lt bálra. Ha áll az első. akkor felmerül a
kérdés, hogy miként jt.tort felszínre az egész ügy ? Mert nem áll az. hogy az újságok ezt csak ugy a levegőből vették. Hónapokkal ezelőtt suttogtak róla. t\'e akkor megcáfolták. Azián újból elterjedt a hir, hogy viszik a mozgópostát .Még pedig igen illetékes helyen.; a Kohóban, volt róla szó. Kkkor aztán a lapok vették ál a szól. Hogy mit Írlak, az. most mellékes. A kérdés az, hogy a lapok intenciója helyes, tiszta és nemes volt-e?
Szeretnénk látni S3t az embert, aki a lapok célját félremagyarázni merészelné. —. Célunk nem volt más. (iiinlhogy tőlünk telhetőleg védjük a város érdekeit. És ezt lenni fogjuk ezen\\ul is. A lap nem egyeseké, nem szolgál magánérdekei. Iianem mindig a közérdek szem előtt tartásával igyekszik megvédeni azt, ami édes mindnyájunké.
Hangsúlyozzuk léhát, hogy a helyi lapok nem végezlek felesleges munkát, /nitor a mozgóposta ügyét felszínre bozták. Mert a többek között, provokalia. hogy hivatalosan nyugtassák meg a kedélyeket és — aiui igen nagy vívmány — felébresztette a lakosság érdeklődését a közügyek iránt.
A helyi lapok uiegieszik kötelességükéi a jövőben is i.antajsx&n W.gnlommai küz denek Nagykanizsa érdekeiért.
Végül néhány szót magunkról. Múlt számunk vezető cikkét sokan zokon vették. Nem szükséges magunkat védeni, mert hiszen az egész cikk felteleles módon Íródott. Ha tehát a mozgóposta ügye tényleg csak vaklárma volt. akkor a cikkben foglalt kitelelek maguktól elesnek. Az a radikális irány, mely az utóbbi illőkben a .Zalai Közlöny"-! uralja, ebben a minden iránvu stagnálásban leli magyarázatát, mely Nagykanizsái a holt városok közzé redukálja.
A letenyei vasút.
A letenyei képviselőtestület megindította a mozgalmat. hogy vasutat kapjon. A Touutmozgalom egyébként moats divatos. Kossuth Ferenc kijelentébe gombamódra termi az aspiránsokat
Íme, a letenyei mozgalom! Kössük össze a stájer batárt Keszthelyivel Országon érdeket említenek ¿41 éppen azért nem vicinálist, hanem fővonalat kívánnak. A goudolat nem rossz, adja Isten, hogy megvalósuljon.
Nagykanizsa város 2nMltM» koronával járul a vasúthoz. " ■■
Fölhívásukban csatlakozásra szólítják fel az érdekelteket. Deputációi küldenek a kereskedelemügyi miniszterhez, kinek memorandumot nyújtanak át. Aki a küldöltségbeu részt venni kivéo, ebbeli szándékát jelentse dr t\'sempesz Kálmán letenyei ügyvédnél.
Nagykanizsa szintén reszt vesz a deputációban.
A memorandum íóbb pontjaibau a kővetkező:
.Nagyméltósága Miniszter Ur /
Kegyelmes Urunk \'
Alulírott városi és községi képviselőtestületek, nyilvános számadásra kötelezeti egyletek, valamint az érdekeltség körébe tartozó egyéuek, azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk Nagméltóságodhoz, hogy a
Vasvármegye és Stájerország határán fekvő Ferenc-falvától, esetleg Muraszombattól kezdve a magyar államvasutak csáktornya—ukki vonaláuak Alsó-Lendva állomásán, ugy a es. és kir. szabadalmazott déli vasút Nagykanizsa álloinásáu át a dunáutuii helyi érdekű vasutak keszthely—tapolcai szakaszának Keszthely állomásáig terjedő, Mura-Szombat, Bratóc. Bellatinc, Alsó Leudva. Piuce, LondvaUjlalu. Kerkaszentkirály, Felso-Szemeuye, ttátka, Leteuye, Becsehely és Tótszentmárton közt Pelri-Vente, Szepeinek községeket, Nagykanizsa r. t. városi, Sárszeg, Caapi, Merenye, Nagy-Kada. tiarabonc, Szabar, Zalavár községeket éa Keszthely várost érintő, rendes nyomtávú gőzmozdony u vasutvonalat az állam kölUégén, a pénztári készletek terhére kiépíteni s az erre vonatkozó törvényjavaslatot az országgyűlés elé terjeszteui kegyeskedjék.
Kz a vasútvonal, melynek megvalósítása érdekében ezt a i alázatos kérelmet íme Nagy méltóságod elé terjeszteni bátorkodunk és illetőleg a vele kapcaola-tos uagyfontosságú érdekek messze túlszárnyalják azt a jelentőséget és fontosságot, amelyet egy helyiérdekű vasút létesítésének rendszeriuti indokai gyanánt felsorolni szoktak; sót egész közelről való, lényeg szerinti felismerésük mellett feltétlenül alkalmasak arra, hogy a javaslatba hoMU vaspályát, elsőrangú közgazdasági, politikai és hadászati szempontokból egyiránt egy fővoual összes iwnérveivel ruházzák lel és hogy kiépítését miudenek fölött országos közérdek indokolja.
Az érdekeltség körébe vonaudó terület érdekeinek szempontéból ki kell emelnünk első sorb«n. hogv a közigazgatási főszolgabírói, járásbirosági es adóhivatali székhelylyel biró letenyei járás egyetlenegy községet sem ériuti semmiféle vasút.
Ugyanezen uagy vidékuok 8 a letenyei járást alkotó község jogkereső közouségéuek mindenféle vasúti összeköttetés uélkül szűkölködő helyzetének további súlyos következménye az is, hogy a több óra lárásnyi távolságra eső Nagykanizsáu székelő törvényszéket. valamint a még messzebb, majduem eg<»»z napi utazást igénylő zalaegerszegi vármegyei közigazgatási és pénzügy igazgatási hivatalokat, ezeknél sürün előforduló ügyeik eliutézhetése alkalmával gyalog, vagy szekéren való hosszadalmas utazással érheti el, vasúton pedig csak ugy, ha a legközelebb eső vasútállomást is megelőzőleg néhány órai szekéren való utazással közelíti meg.
Nem hagyhatjuk a Leteuye és Alsó-Lendva közti vidék sajátlagos, de rendkívül fontos közgazdasági jelentőséggel biró érdekeinek ismertetése közben azt a körülményt sem felemlitetlenül, hogy ezen 32 kilométer hosszúságú terűleteu s illetőleg e vonalrész egyik oldaláu úgyszólván megszakítás nélküli szőlő-hegység vonul végig, ainelyeu, bár a nemzetgazdaságiam statisztikai kezelésben Önálló borvidékképen nem szerepel is, amennyiben e részben mint a balatoni bor promoutor nyulváuya tekintetik, ugy u termelt . mennyiség, r int különösen az erős tájborokkal való keverésre kiválóan alkalmas bortermesénél fogva, a közlekedési eszközök fejlesztése, jelesül az sunyira óhajtott vasul megepitése éltal. a lakosság és euuek közgazdasági helyzete a szólókfiitura révén is oly leudületel nyerne lejlódésébeii, amelynek messze kiható perspektívái ma úgyszólván még beláthatatlanok. ____
A- térkép egyszerű betekintése meggyőz arról, hogy egy Ferencfalva—Muraszombattól, Alsó Leiidváu, Leteuyén és Nagykanizsán át Keszthelyig terjedő fővoual kiépítése által az állami, illetőleg állami kezelésbe kerülő magyar vasutak hálózata a csak inost elhatározott balatonparti vasút s a belekapcsolódó további helyiérdekű vonalak révén Budapestig, az ország e részén teljes lenne; a uiost kérelmezett vasul pedig — miután az egész Uuuántult. a stájer határtól Budapestig átszelné s annak forgalmát mintegy felszívná, — egyik főütőerévé válnék annak a közgazdasági és kulturális vérkeringésnek, mely a haza • részének egészséges életerőit az ország szive, a főváros
ZALAI lOSLÖNt
1907. ÁPRILIS G.
felé vezetné. Viszont pedig azok a nyersterménybíli 8 ipari cikkek, amelyekei a magyar fogyasztásnak ez ¡dó szerint még Stájerországból kell requirálnia, tetemesen kevesebb ezállitási dijak mellett, mert habonlithaUtlanul rövidebb utón, tehát olcsóbb árakon volnáuak importálbatók, mint jelenleg.
Kunéi a tételűéi pedig s a kérdés e részének ityzelebbi megvilágítása kedvéért, — feljegyezve még ait is bogy a stájerországi Regede város köZ6ég-tauácsa már korábban, midóu a most kérelmezett /«sut terve »a vágyakozó, tétova aspirációk homályából /koi.Wétubb alakban klboutakozni kezdett, IfiO.nOt) koronát szavazott meg egymaga egy Alsó-Lendvától Regedéig épitendó vicinális vasút coljaira, s ezt az i összeget ma is, talán meg is toldva még, készséggel belektetué a most általunk tervezett vasútnak Stájer felé, Regedéig való meghosszabbításába, — melyre nuzve «így Alexander Steiner nevű bécsi bankárnak (lak. a CirillparzerstrasHeni már rég elfiinunkálati engedélye U van, — bátrak vagyunk\'tiszteletteljesen szintén a térképre utalni, amelynek vizsgálata mellett nyilvánvalóan bebizonyosodik, hogy mig most a déli vasút Nagykanizsa állomásától l\'rágerhof—Spielíeld állomásáig az útirány majdnem egy félkört ir le, addig a jelen kérvéuy tárgyát képozó vasútvonal ennek a félkörnek mintegy átlóját képezné. — Hogy az ekéut elóállaudó és felkínálkozó aránytalanul rövidebb ui ugy a bel-, mint a kalföldi szállítás, a kivitel >s behozatal, az intern és tranzito forgalom tekintetében i s ezek míudennemü relációi közt milyen horderóvel es nyomatékkal bír, azt nekünk, laikusoknak olyan i elismert európai szaktekintély elótt, amilyent épeu Nagy méltóságod kimagasló személyében bírni szerencsések vagyunk, egyetlen szóval sem szabad tovább magyaráznunk. — Csak egyetlen egy momentumot legyeu szabad még érvelésünk e kiágazásánál hangsúlyozottan kiemelnünk és ez az az előnyős helyzet, amelybe a magyar kormány a jelen felterjesztésünkben javasolt vasútvonal megépítése által jutna akkorra, amidón a déli vasút engedélyének lejártakor a megváltás árát most még alig provideálbató mértékben leszállíthatná az által, hogy addigra egy olyan konkurrens voualat állítana bo a magyar vasutak hálózatába, amely rnindouképeu hivatott volna arra, hogy a déli vasút budapest—nagykanizsa—prágerhoti vonaiauak ugy személy-, mint teheráru-forgalmát a minimumra szállítaná le; s tehát uemcsak akkor már, hanem addig is hatalmas eszközül szolgálna a magyar nemzeti kormány kezében, tarifa-politikájának független megállapítására s kifejtésére.
Azok a hátrányok, amelyek az eddig kifejtettek szer/nt az Alsó-Lendva és Letenve közli vidéket sújtják a va>ut hiánya miatt és \\iszout az előnyök, amelyek áldásként következnének be az itt kért vasút megépítése nyomán: hasonló módon és mértékben feuforognak a Letenve és Nagykanizsa és folytatólag Nagykanizsa és Keszthely, valamint az Alsó-Lendva és Muroizombat közt elterülő vidék vitális érdekei szempontjából is.
Végezetül pedig hivalkodás nélkül vélünk utalhatni arra a kétségkívüli bizonyosságra is, hogy javaslatunk elfogadása esetén azáltal, hogy egy fővonal betorkollása révén a keszthely tapolca—alsóeőrsi vasutrész forgalma beláthatatlan mértékben emelkednék, — mi is kombattans előmozdítóivá váluáuk annak az ép oly zseniális és messzelátó, mint hazatlas és nemes hevületü államférthii koncepciónak, mely Nagy ni él lóságod aegiszo és uagyszivü pártfogása mellett a Iiaíatou-kultuszt uemcsak a költészet lenyes reminiszcenciáitól beragyogott tájak tündéri szépsége kedvéért a turisztika, — hanem a gazdasági erősödés és vagyonosodás szempontjából is helyezte el a megvalósítandó komoly állami feladatok sorában.
— Az önálló vámterületért. Rosnyák (iéza, mint a zalamegyei függetlenségi párt elnöke, továbbá a zalaegerszegi ipartestület és a keroskedók táviratilag kérték Kossuth Ferencet, hogy szilárdan tartsou ki az önálló vámterület mellett.
— Horváth Horowitz Dezső orsz. képviselő könyvet irt a darabont-korszakról és ebben érthetetlen
módon lebecsüli ós kipellengérezi Zalavármegye tisztikarát. Hogy a Icgkurueabb megye tisztikara mivel adott okot u támadásra, az oly rejtély, amelyre Horváth Dezső köteles megfelelni.
A VÁROSHÁZÁBÓL.
A pénzügyi bizottság szerdán délután nagyon fontos ülést tartott. Tárgya volt a letenyei vasút ügye. t Ezt lapunk más helyén bőven ismertetjük.) A bizottság a tervet pártolja és ynoooo korona hozzájárulást indítványoz. A küldöttségben Kanizsa is részt vesz.
Tárgyalta a bizottság Holtai József azon indítványát íh, hogy küldöttség kérje a kormányt, hogy a megépítendő balatoni vasutat hosszabbítsa meg Nagykanizsán át Csurgóig. Véleményezi, hogy egy külöu kanizsai küldöttség arra kérje a kormányt, hogy a vasút Nagykanizsán ugy ágazzon szél, hogy egyik része hetemének, a másik pedig Csurgó felé vigyen.
A már ismeretes I\'allos-féle Nagykanizsa— leteuyei vasutat egyelőre függőben hagyták.
Városi közgyűlés. Nagykanizsa város képviselőtestülete ma, szombaton délután 3 órakor közgyűlést tartott, melynek tárgysorozata a következő volt:
I. Pallos Ignác építési vállalkozónak Nagykanizsa—letenyei vasul létosilése érdekében adott ajánlata, tanácsi javaslattal.
8. A Szemere-. Csányi László- és Kazíncy-utcák csatornázási ügyében, Zalavármegye (örvényhatósági bizottsága által 4í)l/:»07. jkv. sz. a. hozott véghatározatának bejelentése.
3. Herteleudy Réla v. képviselőnek az önálló törvényhatósági ügy elkészítésére kiküldött bizottsági tagságról való lemondása.
4. A városi pénztárnak féléves megvizsgálása eredményéről felvett jegyzőkönyv bemutatása.
f> Az Osztrák Magyar banknál levő kölcsön 31-ik féléves törlesztésére a v. tanács által l\'.l42.\'i kor. előleg kiutalása érdekében hozott 558fi/J07. sz a határozatának bejelentése
ti. Ksküdtek összeírásához két városi képviselő megválasztása.
7. Weisz Paula, Kicbbert Hertoldné, Papp Zakariás és családja, Weisz Simon. Steiu Ignác illetőségi ügye tanári javaslatokkal.
A képviselőtestület értekezletet tartott kedden délután a mozgóposta o^yébeu. Szommer Náthán postafőnök. az igazgatóság nevében kijeleutette, hogy a mozgóposta elvitele uiucs tervbe véve. Urünhut Henrik egy távirattal erősítette ezt meg, melyet Rudapehlrői kapott Kihatározták, hogy bevárják Zichy Aladár gr<\'*l vjiln»z<ti is Kried Ödön dr. a helyi lapok ez ügybeni működését korrektnek találta. Az értekezlet után a városban megnyugodtak a kedélyek
Kérelem!
Kardos és Steiner urakhoz,
mint a Központ kávéház tulajdonosaihoz.
Helyben.
Tisztelt Urak!
Mint értesülünk, az osztálysorsjáték Önöket 811,000 koronás megtiszteltetésben részesítette.
Legyen szabad Önöket arra emlékeztetni, hogy még a boldog szegény-korban 2 fillérrel «mellék a kávé árát. Kz Önöknek akkor sok pénz volt. Ha naponta 150 kávét adtak el. akkor HOO fillér. De moat? Most már nekünk sok a \'2 fillér, mert a naponkénti két kávé ivásátiál éveukéut 14 korona,
Arra kérjük tehát Önöket, hogy a 80,000 korona váratlan pénzre való tekintettel « régi 28 filléres árt szíveskedjenek visszaállítani. Még pedig egyelőre 7:< évre. A fent emiitett napi lf»o kávét véve ugyauis alapul, a differencia 73 óv múlva kerek 71)035 korona. Miután mái most megkapták, a hiányzó 65 koronát nekünk adhatják kamat gyauáut.
Tisztelettel
a kávéház 2 fillért sajnáló törzsvendégei.
Szociális mozgalmak.
Az elmúlt héten plakát-harc volt Nagykanizsán. A Déli vasutasok vérvörös apró cédulákon adták tudtul, hogy az igazgatóság válaszát nem tartják elégségednek azért passziv rezisztenciába lépnek. Kz kodden tényleg kitört és azóta a Déli Vasút vonatai késéssel közlekednek.
Az épitŐ munkások is kiplakatirozták ügyüket Két részre oszlott nyomtatványt osztogattak, melynek egyik felén tudtul adják, hogy megtörtént a krimicsat), a másik leién pedig ismertetik azt a nyilatkozatot, amelyet a mesterek velük aláíratni akartak.
A mesterek is plakáttal feleltek. Felhívták * munkásokat, hogy lépjenek munkába és legyeu szent a béke. Ugy látszik azonban, hogy erre nincs kiírttá-..
Közben pedig a rendőrség kiutasította Nagy-kanizsáról Dovcsák Antal budapesti vasúti szakLtp-szerkesztőt. aki a munkásokat izgatta.
A Kardos ós Tsa kefegyár munkásai, szAin-szerint 37-en, kedden sztrájkba léptek. A munkálok bérfelemelést és kevesebb munkaidőt követelnek.
A sok eseméuyt megbeszélendő, az összmmi-kásság holnap, vasárnap d. u. népgyűlést tart * Gőzfürdőben
Az események ilyetén fordulata bizony t-ik szomorúsággal tölt el minden jóérzésű embert. Itt csak egy kötelesség vár a harcban álló felekr-Keresni a módot, hogy miként lehet kibékülni. Mert a harcot nem csak Ők érzik, hanem az egész vérér., melynek amúgy is paugó iparát és kereskedelmét csak megbénítják
MIT IGYUNK?
Ipiuil nioíai
Ifloil uhu
l|f)DoL mohai
limii rrobai
"ugy ogé.i«4g0nk«l megóvjuk, mert eaakiB . ternr»elr, »*<*»i.nvMi« .»viny.it erre * legblilniabt) ovó.ier.
A .noha) Agne»-fnrr.il, „,i,,i totmé.rete. u«„iav<ia» a.vttiyvU, föltétlenül ti.rt». kelleme, é. ulc.ú ■ _
wíTjaSÜ \'iIKSilüi.\'?™ í\'"""ut\'•«"\'!>•<««•»•<»•\'-. ««"•- >."gy"er,l beteg\'.íg.\'kn.k, 20 i,toi;\'míg\' V^ly^bVt.giigiktiu.. »1» ita\'l a íS.T.^LmÍ, „T 1 Í ."í?.""" " \' A«".a-vl..«l «■>•■.. L.g).l...bb „r.O.I .«.kt.klnlily.k íll.l ajinl,.. Slfiof .11...«.» "íl"
Í.Sin.1 t VlcaTbh í .1" "\'"l1""" " ""»*\'" tnA.íéllnere.ncl ..la»!«! „gfoH, tl,.«.kl,.„ ml,„len k.„. «rttt\'O me.l.r.ig.a.n l,ln.....l tallt.lt .1.-41. ■
,.,,.l..l,nil I. olc.obb i hn„ a. Ag„a,.f„„,. ,„4, . |.(„.^.,.bb et.,ü.t ,. m.«„«„,t,„.e. „agyol.b »Idikl ,l,„..,kl,.„ l.r.k.lnk ,,,,.„. , ., , „,„:,|
sto fj.ctc litgy.n kapható. A fnrraakarolú.ég. Kaphat., mlnd.it fU...,Uilt[|,<o t. .I.oraoga vu.UíSK,l,en. KCaVClt UOTVU
pRTESITÉS.
é-
Vau nereurtiHin a n. é. TeföközOiu-igtit tllltf-letlel ¿rt..HÍteni, hoRy leljwien uj áruval dúsan felszerelt üzletemet megnyitottam.
RalílAniti tarlók: női- és férfi kész fehérneműt, bör galanteriet, szappan- ős Illatszert, minden kötött- és szövött irat, nyak-\' kendő, keztyü- és dtflzjátékárut
Híveimhez hiv.\'rt niflttszkodva, jó árut, pontm 1 Iti^zolgtllásl ¿a uzigoruan szabott Arakat vezflttem b.v Knjrj\'os piirtfosásl kór
Szabadszállásy Béla j Fó-ut a.
Alkalmazást nyer
i J
(előkelő jól bevezetett. az összes ágakat míívelő biztosító részvénytársaságnál a megyében I és az itteni piacon otthonos, az üzlotszerzós-| ben jártas, jó megjelenési* 30 évnél nem , idősebb nőtlen
fiatal hivatalnok,
valamint kereskedelmi kí|izellst\'\'gll
g-yakornok.
Az állások kónőljb nyugdíjjal és eactlog a kó7.poiilba való áthelyezéssel járnak.
Irá.sbi\'li ajánlatok, körlllménves adatokkal , ,Sz(i|i jövfi" jelige alatt Kckstein Bernát \'hirdetési irodájába. Hudapest. V.. .Mérleg-uie» 112. alá küldondólt.
fomsl, lia a pniiior. M- u Irpsnlmtiiliiil szabadulni alanti,
forrást, ha a lesrliajl pjóftilaii atarjoL
fiirrsl, ba «Itágihiáiii és tirálrsi untul. illaiaL k.
lottisl, U nájliajolilól ís ¡irgasi^ló! szabadulni aLatuL
niyuvl.i .lu. ..en.a.i.rt.linkoil f.i^.a neinc.ak Mitoa ftv.rci (ertiirf, elemek ellen, hanem
.tt.k, ugyanott a fni.l. leli.tán.
1907. APBILI8 6.
ZALAI KÖZLÖNY
3
A h é t.
— IgaaaágOgyi kinevezések. Az igazságügy-miniszter előterjesztésére a király Dreven Lajos nagykanizsai és dr. Grün Gyula tapolcai járásbirósági al-Dirákat járásbirákká nevezte ki
— Eljegyzés Korpitsch Rezső a stridói taka-rékpéoztár főkönyvelője eljegyezte Dénes Bözsikét, Dénes Béla caáktornyai jegyzó leányát
I™ I Vegyék le a kalapot,
^MBaHMj kik e nevet olvassák. Kgyike volt azoknak a félisteneknek, kik vérüket is ontották a hazáért. Szerdán d. e. 10 órakor meghalt Csáktornyán Hartmann Adolf 4^-as honvédhadnagy, Kossuth Lajos és Görgey Arthur személyes jóbarátja, Damjanich János volt szárnysegéde. Bár «.» sebhely disiitette a hós vörös sipkás testét, szép idót élt: 7» e»es volt. Nem egyszer nézett szembe a halállal. Isavteg, Szolnok, Kasaa, Uyór, Komárom, Vác a megmondhatói, hogy Hartmann Adolf hányszor nézel t szembe a halállal. Az elsó hivó szóra beállt tiunvédnek és végig küzdötte bátorsággal, dicsőséggel. A fegyvert Világosnál tette le. Közben Damjanich és Kossuth levelezését is ö közvetítette. Régóta Csáktornyának legtiszteltebb polgára volt. Ha maga köré gyűjthette az iljuságot, órák hosszat beszélt a dicső, nagy időkről. Isten adjon a hós férllunak megkönnyebbülést azou haut alatt, melyet az ó vére is aztatott.
— A házbér-adó Vagy .\'lo nagykanizsai háztulajdonos ellen vezet vizsgálatot Hautke Emil zalaegerszegi p. ü. fogalmazó, mert kevesebb házbért vallottak be. A hamis bevallás besúgás folytán jutott a péuzügyigazgatóság tudomására. Kanizsán 11. i. sok az Kphialtes-alak, akiknek öröme telik abban, ha mást büntetuek.
— A gyermekbetegaégek elleni védekezés csak akkor tökéletes, ba a gyermekek elleutálló képessége gyarapodik. Ez legjobban ugy érhető el, ha a gyermek a hidegebb évszak alatt csukam^jolajat fogyaszt, mely célra legeyánlatosabb a Zoltán-féle, inert kellemetlen ize, szaga nincs, könnyeu emészthető és tápereje igen nagy, üvegje pedig csak 2 korona.
— A Nagykanizsai Magántisztviselők Egye sóletének választmánya kedden este tartotta első illését a Polgári Egylet olvasótermében. Kperjesy liibor elnök bejelenti, hogy az egyesület megalakulása óta több rendes és pártoló tag lépett be az egyesületbe. A választmány részletes tárgyalás alá irtte a magántisztviselők ef kereskedelmi alkalmazottak ez év tunius c\'ü-én és üti-ikáni Budapesten tartandó együttes kongresszusi tervezetét. Miklő* Dezső <lr. ügyész Fleischlier Miksa alelnök Kuchs Arthur. Ilirschler Sáudor és mások hozzászólass után » tárgyalás alá kerülő napirend tervezetet egész terjedelmében elfogadták A választmány egyhangúlag eltagadta Gáspár Béla amaz indítványát, hogy a kongresszus teljes vasárnapi niuukaszÓnet cimli alpontjául vegye fel az előkészítő bizottság a\' vasárnapi postakezbesités eltörlését amint ezt Angliában is ke-resztolvitték. A választmány ez iráiivbau felterjesztést tesz az Országos Szövetséghez. Az egyesület hivatalosan résztvesz a kongresszuson. A rénzvételre Kperjesy elnök és Miklós Dezső dr. delegáltatlak Az egylet álláspontjának megállapításra, hivatalos kiküldötteken kívül a következő bizottság választatott meg: Fleiseh-ner Miksa alelnök. Hochflusz Soma titkár. Révész Lajos. Geider Béla. Gáspár Béla választmányi tagok Kleischner alelnök indítványára elhatározták, hogy alapitó és pártoló taggyüjtó iveket bocsátanak ki. A választmány tárgyalta még az állandó helyiség ügyét. Az újonnan alakult elnökség tiszteletére f hó :3-án •*te társasvacsorát rendezuek.
— Műkedvelői előadás. A csáktornyai ifjúság húsvét hétfőjén a .Zrínyi szálloda" nagytermében műkedvelői előadással egybekötött táncestélyt rende-wtt. Az est ugy erkölcsileg, mint anyagilag fényein sikerült. A jövödelmet a szegények és a tűzoltó *ág között osztották meg. A szereplők közül méltó
Hertmann Adolf.
akar
6 fillérért egy csomagocskát venni, az kérjen kizárólag
„OTTOMÍN"m cigarettapapírt.
elismerést érdemelnek: Kopcsándi Mariska, Kopcsándi Erzsi (címszerepe«), Szslay Lászlóné, Mihálka Pál, Tóth József,\' Kéuer Ferenc, Wortmann János, Mari-novics György. 8zalay Unió, Nóvák György atb.
— Egyesületi kőzgyQléa. A magyarországi munkások rokkant éa nyugdíj-egyletének helyi fiókja hétfőn d. u. 2 órakor tartotta rendes évi közgyülé-, aét. Az elnöki megnyitó után Dezső Alpdár jegyzó olvasta föl a mult évről szóló jelentést. Az elszámolások megejtése után a régi tisztikarnak a felraeut-vény megadták. Majd megválasztották az uj vezetőséget. Elnök lett Kovács Miklós, alelnökök Weisz Izsó és Nikicser József, pénztáros Fitos Imre. jejry-zók Schwarc Dávid és 8zecsó Károly éa a 24 tagu választmányt. Tagszaporulat az iflOfl. évben 208, » tagok jeleulegi száma 704. A közgyűlés felhatalmazta a választmányt hogy a fiók szept iO-én tartandó 10 éves jubileumi ünnepségére az előkészületeket tegye mog.
— Az iateni Zsuzsa. Az isteni Zsazsa. akit nemrég igen emberileg tessékeltek ki a népszínházból, tudvalevőié« zalai uagybirtokos. Tótszerdahelyen van nagy birtoka. Ezen alapon küldöttségileg arra kérték, hogy a május 11-én Zalaegerszegen reude-zeudő Csáuy-*8télyen működjön közre Am az isteni hölgy nem ereszkedett le a zalaegerszegi halandókhoz. Csak amúgy a mosogató leánynyal üzent« ki, hogy nincs ideje közreműködni, mert miuden napja le van
| foglalva. A lábraüvésznő ezen eljárását nem szükséges kommentálni. Még vannak pulykák, kik pávának képzelik magukat.
— Kereskedelmi iskolánk tanárai küldöttségileg tisztelegtek gróf Zichy Aladár miniszter, orsz. képviselőnknél és pártfogását kérték ahhoz a kérelmükhöz hogy vétessenek fel az áll. középiskolai tanárok nyugdíjintézményébe.
— Három munkás halála. A tótfalusi erdőben négy favágó egy százados tölgyfát akart kidöu-telii. A fa odvas rolt s a nagy szél előbb kidöntötte, mint várták. Az iszouyu robajjal kidőlt tölgyóriás három embert temetett maga alá. Schindler Pálnak a fejét. Kálit Károlynak a mellét zúzta agyon. Ezek nyomban meghaltak. Kolonits Istvánt eszméletlen állapotban, összetörve zúzva húzták ki az ágak alól. A negyedik sértetlen maradt.
— Gyors hajtás vége. A káptalaniéin vásárról hazatérő Illés Gábor fuvaros eszeveszett sebességgel hajtott eev meredek utón lefelé. A kocsi felborult s a vásáros ládák tetején ülő Horváth !*tván tapolcai iparos oly szerencsétlenül bukott ki. hogy rövid idő mulvn meghalt
TUz l\'aál Flöriántié hadue-onvtomaji lakos ki-ör-M pincéjének tetei« vigyázatlanság tolvtán a tűzhelytől kapott szikrától meggyuladt és leégett.
— Az idő elvitázhatatlan vagyona mindeu embernek Az idő beosztása pedig a ttke melynek kamatait okos kihasználásod mindenki élvezheti. Pontos beosztást pedig csak uifv érhetünk el. ha az idő egyik legnéhülönözlietellen"lib társát, az órát vesszük segitcégül. A in az óra beszerzésénél is óvatosan járjunk el. Csakis meghízható céltól szerezzük he szükségleteinket. Ilyen Szívós A utal műórás Nagykanizsán Erzsébet-tér. Magyar-utca sarkán.
— Kalapkirály Nagykanizsán. Ha jó és olcsó kalapot, vagy sapkát óhajt venni, ugy keresse fel Wellisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa, Erzsébet-tér), hol 3. 4 és ."> koronáért kitűnő miuő-ségü kalapot és sapkát kaphat.
— Ma már nem szükséges szeplő és inás arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljesen tiszta és üde arcbőrt nyer az, aki a liliom augolt eremet hasz uálja. Kapható a Vörös Kereszt drogériábau Nagykanizsán.
— Mai lapunkban Siernberg Ármin és testvére hírneves csász. és kir. udv. haugszergyáros cég egy diipályázatot hirdet, melyre t. olvasóink figyelmét felhívjuk.
— Nagykanizaa cim és névtára. kikerült a sajtó alól. Derekas munkát végzett vele Füredi János rendőrtisztviselő. Könyve igazán hézagot pótol, melyre égető szűkaége volt már iparosnak, kereskedőnek. hivataloknak, Ogyvédoek orvosnak, magánembernek egyaránt. A könyv 826 oldal terjedelmű és célszerű, praktikus beosztással benne van miuden, •mi Nagykanizsára vonatkozik. Kezdődik a város történetének rövid leírásán, azután a lakosság foglalkozás szerint, a hivatalok, a bizottságok, ezek tagjai, a hivatalnokok, szabályrendeletek, egyletek, ezek tagjai, az összes intézmények, stb. mind-mind benne vannak Füredi könyvében. Ere a könyvre azzal hívjuk a közönség figyelmét, hogy a megrendeléssel jó lesz sietni, mert a készlet hamar elfogyhat. — Ara csekély 3 korona, ami igazán nem pénz ilyen hasznos és hatalmas könyvért.
— Orfeum-társulat működik már két este a Szarvas szálloda éttermében. El kell ismernünk, hogy tagjai az artista gárda legjobb erői. Az igazgató Kiséri (van e, kí nevet nem isméri?) ót bemutatni felesleges. A többi tagok is felülemelkednek a hét-köznapiasságon. Faragó Jenőnek szép bariton hangja van, Vidra Margit ügyesen lejti a táncokat, Dénes Frida egészséges humorával állandó derültséget okoz, Lola Blanche pedig énekével arat sikert. Akit először kellett volna említeni, mert a társulat legügyesebb tagja: Apály Dusi szubrett. Két estén át igen (jelentős sikert ért el a nagyszámú közönség elét. A társulat még ma és holnap játszik NagjÉaniwán. — Szívesen ajánljuk, mert megérdemlik 7 pártfogást.
— Megbírható gyógykaialáa. Zavart eméiitéitei clUtult egyének, kik étvágyhiányban, Íelfuv6dá»ban, gyomorgOrciökben 4» remlcilen »lékeiéiben »lenvednek, a „Moll-fál* ••Idlitz-por" hattnálala által rövid idii múlva vUtunyarik egé«i»égtlket. Kgy dobot ára 2 korona. SíétkQidéi naponta utánvéttel Moll A. gyúgytterétt, cs. 4» kir udv. uáljiló álul Béca, 1. Tuchlaulien 9. — Vidéki gyógy tart árakban hatáiorottan Moll-féle kéuilmtfny kérendő as ü gyárt jelvényével é* alálráiáva).
Sz^ZON KÉPEK.
Szellemek tanáoakozás*.
Szellemek kara. Mit vigyünk el Kanizsáról?
Határozzuuk ím hamar! Olyasmit, mi hamar|ábau, Legtöbb lelket felkavar! I-só Süliem . Vigyuk hát el a színházat.
Ezt a szép nagy palotát! A közönség majd fellázad. Ha meglátja a csodát, liogy olyasmi, mi inegxiucseu.
Máris tőlük elszalad--
II. Szellem Mit épituek tiráda kincsen, Azt elviuuüuk nem szabad. Hanem táu a megyeszékhelyt \\ illetnénk ini már tova! Sullemek kara Megye itten sobsem székelt, Hogy lehetsz ily ostoba ? I-só Szellem: Vigyük a postát, a mozgót! Szellemek kara: Az magától is mozog,
I-só Szellem: Nem is tudtam eddig, hogy volt Könnyeu menne a dolog I Olyat vigyünk tni Szellemek, Mit elviuuUnk jó nehéz! Szellemek kara: Jól beszéltél, helyes, romok.
Munkára vágy mind e kéz! I-só Szellem: Vigyük hát a csoportházat, E költői romokat! A közönség biztoy lázad S mulathatunk nyt sokat. Szellemek kara : Vigyük-vigyűk s még hozzája A sok piszkot, Bzemetet! Ezt mindenki megcsodálja II. Szellem: Ennyit vinnünk nem lehet I-só Szellem: Vigyük bát mi a vasutat Egész Mura-8zombalig Tudom akkor jó kedvében Ifjú öreg mulat itt.
Szellemek kara: Megegyezni ugy sem tudunk Legjobb hord|uk el magunk.! Jobb ¡8. hogy ha Kanizsának Mindeut — mi nincs -meghagyunk, ZENO.
Aktuális strófák.
Panasz.
(Kanizsa monológja.) I.
Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsám!, Az én szivem, árva szivem ugy megfájdul! Klói 0l a masiniszta, 0 Mozgó postáin\' nem hozza az soha vissza!
Hei postások, hát csakugyau elhagynátok? Mikor éppen én is olyan nagyra látok! Sok irigyem zöldül kékül, iha) csuhaj I hogy elválok a megyéiül. Mozgó posta, hűtlou posta hová mennél ? Bevádollak ón téged a jó Istennél, Akkor hagysz el, akkor éppen. Mikor majd megfullídok a dicsőségben!
A tanitó. Szende inaskárul szól ismét az ének A kinek hibája sohse volt szegénynek, összevissza vorto ót a tanitója --Súlyos testi sértés. A doktor írást is Állított ki róla.
Szendo inaskának ágyban kéne lenni, Bár az Isten látja, baja nincsen semmi. De májsztram elótt az türhetlen állapot — Miért is engedne a kölyöknek ennyi Szentheverdel napot ?
Szende inaskának bűnös tanitója, 8ulyo8 büntetéstől senki meg nem óvja.
Megvert egy inaskát____Enuek méltó ára
Mi lehetne egyéb? Húzzák fel mihamar Az akasztófára!
Omikron.
TÖRVÉNYSZÉK.
zalai közlöny
Ml 11.538.632 korom 29 fillér loiol düUrUléx rain-deu tehertől menten jövő évre vitetett át. A Jövő években esedékessé váló díjkötelezvéuyo összoge I03.7J3.7S7 koron» ¡15 fillér.
A szállítmány biztosítási i>(tb»o a <li|bevétol kiteli 3 916,243 koron« 47 miért, mely a víszoutbiztosiU. sok levonása utáo 1.676.243 korona 96 fillérre rúgott.
Károkért i lársajág 1906-ban .H4.UÍ0.SÍS korom y7 fillért folyósított Khbez hozzáadva az olAbbi években teljesített kárfizetésüket, o társaság alapítása óla károk fejébon 8C1.670.845 koron» éa »6 Slléroji igen tekintélyes összeget fizetett ki.
A nyereség tartalékok köztll, melyek összesen 25,014,452 korona 75 fillérre rngnak, kOlSnSaoii ki-einelendók : az alapszabály szerint nyeroséglartalék, inelv 5,-250,000 koronái lesz ki. az értékpapírok ár-tolvamiogadozására alakitól! tartalék, inelv a 3.729,6-24 korona 17 fillér külön tartalékkal együtt 17.013.704 korona 71 fillérre emelkedett, továbbá felemlítendő a 160.000 koronára rugó kétes követelések tartaléka és az iugatlan tartalék, mely az idei átutalással 1.119,037 korona 54 fillért tesz ki. tízeken kivftl fennáll ínég egy 1.(71,110 korona 50 fillért kilété tartalék, melynek az a rendeltetése. Iiogy az életbiz-\' tositási osztályban a kamatláb esetleges csökkenését kiegyenlítse.
A társaság összes tartalékjai ós alapjai, melyek elsőrangú értékekben vaunak elhelyezve, az idei átutalások folytán "270.058,078 korona 81 fillérről ■29S. \'70,511-2 korona 76 fillérre emelkedtek, melyek következőképen vannak elhelyezve:
I. Ingatlanok és joliálog követelések 51.530,990 korona 71 fillér.
-2. Életbiztosítási kötvényekre adott kölcsönök 92.590.-29-2 korona 99 fillér.
3. Letéleniényezett értékpapírokra adott kölcsönök -2.-22«.103 korona 80 llllér.
4. Értékpapírok 201.268,234 korona 28 fillér.
i>. Tárca váltók 864.481 korona 84 fillér.
8. A részvényesekbiztositottadóslevelei7.350,000 korona
7. Kalikóknál levő rendelkezésre álló követelések, készpénz és az intézet követelé.ei. a hitelezők követeléseinek levonásival 7.347.18» kor. 14 fillér. Összesen 292,979,6011 korona 78 fillér. Kzetl értékekből 60.5 millió koroua magyar érték«kre esik.
1907. ÁPRILIS 6,
\\ viliid r.
Az e rovat alatt kftzlöttrtkért nem vállal folelősséget a szerkesztőség.
Nyilatkozat.
Tudomásomra jutott, hogy Ármuth Náthán nagykanizsai kereskedő, mint a balatonberényi „ Armnth-telep Nagy Szálloda- tulajdonosa, széltében-hosszában azt a hirt korpoltálja, hogy a bérleti ügv-bői köztünk levő polgári pert megnyerte. Kötelességemnek tartom ezzel szemben kijulentoni. hogy Ár-muth Náthán ur a pert nem nyerte mog. sőt ez ügyben még Ítélet sem hozatott. Annyi történt, liygy Armuth ur engem — ki a baiaton-berényi vondéglőt fi évre kibéreltem — a nagykanizsai jArásbiróságnál megperelt, mely járásbíróság magát ez ügybeu illu-tékteleunek mondván ki, Ármuth urat keresetével elutasította. Ezt Armuth Náthán megfellebbezi«« luy áll ma az ügy.
Ha tehát Armuth ur azt hangozlutia, hogy óu — birói ítélet folytán — már nem vagyok bérlője j balaton-berónví nagy szállodának ekkor nem mondott igazat. Én igenis a szálloda bérlője vagyok és szerződésemre támaszkodva, május 1-én elfoglalom a szállodát, bárha — értesülésem szerint — Armuili ur valami Fekete nevü vendéglősnek is kiadta bérbe.
Midőn a n. é. fürdőközönségnek ezt szíves tudomására hozom, nem mulaszthatom el Armuth Náthán urat arra figyelmeztetni, hogy HOO korona óvadékomat is elfeledte vissza adui. Mindenestre jobban tette volna, ha ebbeli kötelességének ludalá-ban bölcsen hallgatott volua a helyett, hogy hámi* dolgokat mondott akkor, mikor az én pénzemmel U gazdálkodott
Kaposvár, l!»07. április 4.
Lengyel József
vendcglós, a balalon-borcnyi Nagy Szálloda bérlője
Vesebajoknál, a húgyhólyag bántalmalnál és köszvénynél«
a cznkorbetegségnél, az emésztési és lélegzési szervek hurutjainál • íBór és £Witon tartalmú
Kereskedők vád alatt. Csütörtökön igen érdekes esetet tárgyalt a nagykanizsai kir. lírvény-szék. Klein József és társa helybeli divatáru kereskedő csődbe került Mielőtt a csőd megnyittatott, a cég egy átruházó szerződést kötött Kreiner Gyula és Pollák Ignác kereskedőkkel melynek értelmében öbszes \\agyonát nevezettekre ruházza át, kik a hitelezőket kielégíteni kötelesek. Am 5 hitelezőt kifelejtettek a szerződésből, ami miatt a vádlottak padjára került Klein Józsefné, Klein József, Pollák Ignác és Kreiner Uyula. A kir. törvényszék, dr. Fried Ödön és dr. Lóké Emil védelme után, vádlottakat felmentette, csakis Klein Józsefnét ítélte el 60 koronára, mert a leltár elkészítésénél némi szabálytalanság fordult elő.
•^KÖZGAZDASÁG.
v-.Jh-.
LEGÚJABB!
Uárosi közgyűlés. S alV ü 10 V \' Jí) VV Á S
ct v\'y^ÚÜf\'nesli Altalános Biztosító Társaság ■•"lAatcíjflzioni Generáli) f. é március hó 21-én tartott 76-ik kőzgyíléjén terjesztettek be az 1906. évi mérlegek.
Abból a ritka alkalomból, hogy az intézet ezúttal fennállásának 75 éves fordulóját ünnepli, a társaság központi igazgatósága sok ovációban részesült, melyek a világ minden részéből » legszívélyesebb formában megnyilvánultak.
Az elótlQnk fekvő jelentésből látjuk, hogy az 1906. december 31-én érvényben volt életbiztosítási tőkeösszegek 849,570,1149 koroua éa 59 fillért tettek ki, éa az év folyamán bevolt dijak 38.«6-2,847 kor. és 74 fillérre rúgtak. Az életbiztosítási osztály díjtartaléka -23.657,486 korona 07 fillérrel -232.734,1 49 korona 05 fillérre emelkedett.
A ttlzbiztositási ágban, beleértve a betöréses- és tükőrUveg-biztosítást a díjbevétel 15.386,704,734 korona biztoaitáai összeg után 95 505,395 koiona 14 fillér volt, miből 9,308.044 korona 45 fillér viszontbiztosításra fordíttatott, ugy. hogy a tiszta díjbevétel 16.199,350 korona 60 fillérre rúgott, mely összeg-
Nagykanizsa r. 1. város képviselőtestülete ma délután közgyűlést tartott, melyen elhatározták, hogy , a letenyei vasút költségeihez -200.001) koronát ad a város éa a küldöttségben részt vrsz.
Kamunk.tár. Hagy X.aJoa.
ÜZLETNYITÁS.
Tisztelettel értesíteni a n. é. közönséget, hogy
Csáktornyán
1 Vlassics Gyula utca.) egy, a inni kornak megfelelő
épület- és diszmií-bádogos
műhelyt és
zománcozott edény
kiriikidiit nyitottam.
Midón szíves pártfogást kérek, megemlíteni. bogy ugy a bel-, mint a külföldön sok éven át szerzett tapasztalataim munkáim megbízhatóságára elég garanoiát nyújtanak.
Tisztelettel Csáktornya, 1907. március hó.
00RMER SÁNDOR,
bádogos-mester.
kitűnő sikerről hawnilUÜk. Eforrii kirAló tulajdon»*«»! • Húgyhajtó hatáau. Kcllcmea 1*0. VaamentCB^ Könnyen cméazthctó. Teljesen tlagta. Állandó összetételű.
Btaö rangú gyógyrix
dlaetetikua ital.
Különösen oly egyéneknek ajánlató«, a kik UI5 életmódjuk folytán aranyere» bintal-inakban, haal Tcrbőscgben. máj éa veael/.galaniban vagy húgyaavBBlerakódáaokban. ▼eaehomok és veaekövek képződésében srenvednek.
Orvosi szakvélemények, gyógyeredmányekről szóló toronyiatok s egyebh forrásleiráeok ingyen, bérmentve állnak rendelkeiéír* Sziaye-Lipóozl Salvatorforris \\/illalat __Budapost. V. Rudolfrakpart 8.
il77/1906.
Hirdetmény!
Nagykanizsa város tauácsa ezennel kösbirré teaii, hogy a városház II. emeletén eddig Kövesdi Kálmán által bírt 3 utcai, l udvari ós tartozékaiból álló lakás. 1907. május 1-tól további 3 évre bérbeadandó. Bővebbet a városi számvevői hivatalban.
Nagykanizsáu. 1907. január 12.
A városi tanáor
I9ii7. APBILI8 ii.
6
Mindenki, aki bagyadtan és rosszul erzi magat
ideges és akarat képtelen, Banatogen által uj életkedvet és életerőt kap. Több, mint 5000 tanár és orvos kitnuő hatását elismerte — Kapható minden gyógyszertárban ós drogériában. — Ismertetést ingyen és bérmentve kQld Bauer A Oo.. Berlin, 8. W. 48. és a vezérképvisolő C. BRADY, WIEN I.
Tavaszi vásár. Magyar munka.
Mindennemű uri, női és gyermeklábbeliket kizárólag Saját készítmények nagy választékban állandóan raktáron tart és mérték után. készit
M1LTÉNYI SÁNDOR
cipészmester Nagykanizsa, Városház-épület. Árjegyzék ingyen é• bérmentve.
Egy liter háztartási rum
90 krajcár
Egy csomag finom törmelék tea
301 krajcár
,,\'Vörös Kereszt" Drogéria Nagykanizsa.
PRIÍKL ANTAL
Elli «Mlkiil\'Ml aaztalaa, kárpit«« ti rils/.lti
NAGYKANIZSÁN, (lírnl cilMrtkál. II líráméul! lll.kil.)
\\ n. c. kóionicg b. Agyelmét felhívom N.Ryk.niftaéii . városi caopotlhásbin Icvó
ai/.UIoi, kárpitos ét dlrltő muhilyimri,
«hol báimikori rendelésre legfinomabb kivitelben jutányos Arak melleit bármilyen asztalos és kárpitos munkát i Ryorsan és pontosan késxitek.
Kitagadok falak kárpitozását, függönyük elkc-"itíset, bármiféle kézimunkák inonttrozását.
Nagy választékú raktár dWánok éa garnitúrákban. Kivallatok háló, ebédlő, szalon, előszoba, bolt-»•lyiaég éa szállodai teljes berendezéseket ujcy ■"lyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis jó minőségű száraz fából készítem. Magamat a n. é. közönség jóindulatu pártfogásába »J»nlva, maradtam
hazaflas tisztelettel
PREKL ANTAL
múasztalos- éa kárpitos. JüTÁJTYO» ÁRAK ! SZOLID MUTTKA !
Triesti Általános Biztosító Társaság
(Assicurazioni Generáli) Budapest, V., Dorotty t-itoi 10. nkn,
A .Közgazdaság" rovatban közöljük a TRIESTI ÁI,T. BIZTOSÍTÓ TÁRSASÁG
a legnagyobb, leggazdagabb és egrégibb biztosító intézetünk
mérlegének Több számadatait. Teljes mérleggel a társattág mindenkinek, a ki e célból hozzá fordul, a legnagyobb készséggel szolgál.
Az intézet elfogad: élet-, tOz-, szállítmány-, üveg-, betöréses-lopás- éa harangtörés és repedés elleni biztosításokat. Közvetít továbbá: jégbiztosításokat a „Magyar jég- és viszontbiztosító r.-t., valamint baleset elleni biztosításokat az „Első o. általános baleset ellen biztositö társaság*\' számára.
A nagykanizsai fótigynökség, uját kmlátbia. Ciinyírj ti 3.
Figyelem!
NÓVÁK VINCZE
czipészmester. Nagykanizsa, Erzsébet-tér 16 (Kinizsy-utcza sarkán.)
Készítek mindennemű úri. női és gyermek-czipöket a legjobb anyagból, a legizléseseot kivitelben, mindig a tóvárosi legújabb divat szerint, valamint teljesen vízhatlan vadász-czípőket és csizmákat.
A fővárosban több éven át szerzett tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. é. közönség szíves pártfogását kéri kiváló tisztelettel
KOVÁK V/HCZE
cipész-mester. — Javítások gyorsan és pontosan eszközöltetnek. —
Vidéki aaagreadoléanil elegendő egy hassnlll clp5, vagy a láb kArrajiának bekBldéie.
STEFANIA SZALLODA
«IEI, II. TibirttrauilJ. liiptatl ftkvéi
Automobilisták figyelmébe I
Oarit«« óh chauffeur-lakáeok a házban, ö pero-
uylre a központtól. A villamos An omnibusz mogftllóholyo minden irány roló. Módom polgári kónyelommel burendozett has 8*oba árak: ax!-«ö omeleten 1 ezemélynek 1-80 frt a 11-lk omeleten 1 nsemólynek l.OO frt alll-lk omolotun 1 szomólynok 1-40 frt vilagltAenal 6a ktazolfrál&ase]. - Telefon: 10673.
É
RTESITES.
Van szerencsém I). tudomására adni. hogy Csáktornyán oim- és szobafestő, továbbá mázoló nn\'ihelyt nyitottam.
Minden e szakba vágó munkát elvállalok, divatosan, gyorsan és jutányosán elvégzek.
Szíves pártfogását kérve maradok teljos tisztelettel
Csáktorr.ya. 1907. mároius hó.
Vidovios János festó.
Eladó ház.
Egy ház, melyben korcsma, mészárszék és Jégverem vau, összes- ni>-l lókbelyiséncivel. 4 hold kerttel és 18 hold kfllső földdel egytltt eladó.
Venni szándékozók forduljanak e címre:
KERCSMA ISTVÁN
Szigetec. u. p. Drínya.
Urak figyelmébe!
Vun azerenosém a n. ó. közön^M érte8itt!iii, hogy nagymennyiségű
ANOOL SZÖVETET
vettem, amelyből saját aihlljiabia a legújabb divat szerint készítek ári divat lltiaji-hat a következő árakért:
OzMi öltöuv . . . frt. 18 tói feljebb.
KíiiihiiA (illón* . . . 82-161 .
Felölték.....ail-tól
Keriinc Jóiíet óltöny . 28-tól
A ii. e. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
teljes tiszteieltel
LÍD/TT MIKSA
úri szabó, Nagykanizsán, Magyar-utca 20.
Vidéki megrendelésnél elegendő a mellbőség, a kabát hossza, az ujja hossza és a nadrág helsö szárhossza. Kívánatra személyesen is megjelenhetek.
Alapítani év 1895.
SZEKELYI LAJOS
Blsó Nagykanizsai fehérnemű mosó- és vasaló
intézete Nagykanizsa, Fő-nt 18.
Elfogad uri és nóí febérneműeket urak, háztartások, intézetek és szállodák részére.
Vidéki «iiir.nd.lmk pgiU-ftránltáial iatizUtaak .1
A fehérnemdek jókarban maradásáért szavatolok
lázi noiái ti vaialái
Kívánatra árjegyzéket szívesen küldök.
ZALAI közlöny
10(17. ÁPRILIS l
SO Grammophon
20 KORONÁÉRT,
50 KORONÁÉRT
elárusítva május l-ig
Strasser Márton
Iáit- és műszerésznél
NAGYKANJZSA, líRZSEBJ<;T-TKR.
Szöllö-sajtók Gyümölcs-sajtók
.HERKULES" telifis UTOMSWteziittel té;i bajtasra
Hydraulikus sajtók
magas nyomás és mi miUatciiBSSéí siauiar« BTOMOLCS ZÚZÓK, SZÖLLÖ MALMOK. BOOYOZO QT.PEK
SZÜRETELŐ KÉSZÜLÉKEK
állandóén es kocsira szerelve
LÉ-SAJTOLÖK, BOGYÓ ŐRLŐK.
Aszaló késznlékek gyümölcs és fójelék számára. gyümölcs-hámozó és vágó gépek ^ Szabad, önműködő, hordozható éa szállítható
„SYPHONIA"-permetezők szóilök, gyümölcs, fák. komló és szegecs permetezésére.
SZŐLLŐ-EKÉK
gy&rtatnak éi iiAIIittalnnk jiltállis mellett kalOnlcgettigkíM Icgujnlili uerkeMtti szerint
MAYFARTH FH. ós TÁRSA
gazdasági gépgyárai, vasöntödéje és güzhámorai által BÉOS, II I. Taborstrasse 71.
Kitüntetve 590 arany, eill.t éremmel stb. Itiilatii árji,|i(hik li,,n ■> liraiitu. Imiiil.t ■■ tliiiillrnllM tiriililut.


Globin
alegjobbés legfinomabb j
\\C^riszlitószer/


rr;^\'^"""--!-.

Okleveles építő.
Alulírott tisztelettel van szerenosém értesíteni a nagyérdemű közönséget, hogy Magyar-utcai lakásomat, saját házamba József főherceg-ut, helyeztem át.
Midón magamat a nagyérdemű közönség szives figyelmébe és jóimiulatába ajánlani bátor vagyok, kérem nagybecsű megbízásaikat s maradtam hazafias tisztelettel
Szuknay Lajos
épitö és vállalkozó Nkanizsán.
1907. AfRIl.lS
ZALAI KÖZLÖNY
Alapítási év 1889.
fértí szabó, Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan felszerelt szövet-raktárát. Mindennemű, legjobb minőségű hazai és kai-földi szövetek.
W Mzwíld IíínkoIkhIhh!
■V KIöiij iis uruk!
Megrendelések csakis mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.

<$]* 1 x- \'■¡Sf » ¡ír -¡ü-
>
|»J !
I Megfojt ez az átko-zott köhögés I
Köhögés, rekedtség éa elnyálkásodás ellen gyors és biztos hatásúak
fiinor meilDüS\'ítiliái
az étvágyat nem rontják és kitttnö izliek. Doboza 1 kor. «8 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
Fö- ti uttkQUUii raktár;
..NÁDOR-GYÓGYSZERTÁR
Bad.pe.l, VI- Váci-V\'ini\' ly.
KIJch!
Eggermellpasztila
CJatBamar nmNt\'linl!
! Kapható Nagykanizsán: Bh!us Lajos Práger Bela, Reik ! Gyula és Csáktornyán: Petii Jeifó gyógyszertárakban.
# # # # # # # #
E R E D ETI
VARRÓGÉPEK
L minden elképzelhető célra,
nemcsak iparosoknak, hanem a családban előforduló összes varrómunkákra, csak általunk szerezhetők bo.
Kérjük arra figyelni, XSSfr Összes fióküzleteink hogy a bevásárlás e2en védjegy által el-
csakis fióküzleteink- ^^^ látva ismerhetők meg.
S/NGER Co; VARRÓGÉP
RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Deák Ferenc-tér 2. szám.
N^gy dij pályázat.
Hogy cégünkre, áruink jóságain a nagyközönség •összes rétegének ügyeimét felhívjuk, elhatároztuk, hogy egy általános
nagy dijpályázatot
rendezünk olyktpp. .hogy abban hazánk összes lakói részt vehet-ui\'k minden fáradtság és költség nélkül.
tlégdnk ötven éló magyar kitűnőségnek, úgymint: színésznő, énekesnő, színész, iró. feslő, zeneszerző, szobrász, stb. nevét és születési évét. hónapját és napját borítékba zárva és b\'pi\'osételve
Gászner Béla dr. klr. közjegyző urnák,
(lakik Budapest, Vm. Balvány-utca 4.)
megőrzés végeit átadott minden ogyt-s borítékra egy-egy értéke« nyereményt, összesen tehát ,
ötven nyereményt,
közttik nagyon értékeset is jegyeztünk fel és pedig:
t. díj 300 toron: aranyban.
2. „ I grammofon 6 drh. Itmszztl.
3. „ I fonográf 6 drli lemezzel,
4. „ I kitDna ItoQ&tlii, toklmf. 6 „ I kftflno harmonika
6 „ 1 Igin finom fuvola
7 „ i kitűnő citera
8. „ I kitűnő ariston 10 hangjegygygl
9 „ t kitűnő Itilona :0 Itangjagygyel
10 „ I madárttlánzó
il míg negyven darab Igen órdekis nyinmánylárgy.
Azok a pályázók, kiknek születési éve. hónapja és napja az ötven kiválasztott kitűnőségünk bármelyikének születési idejével teljesen egyezik, azon nyereményre tarthat igényt, amely nyeremény a lepecsételt borítékokra jegyezve van.
Akik tehát a pályázatban résztvenni óhajtanak, ttom kell mást tenníők. mint pontos címüket és születési évüket, a napot egy levelezőlapra Írva lehető leggyorsabban hozzánk beküldeni és pedig azért, mert az esetben, ha több pályázó születési napja egyezik, ttgy ai részesül előnyben, kinek felelete előbb érkezett be. amit a postabélyeg kelte bizonyítani fog. Az ötven kitűnőségnek- születési id.-je
1841. január l-liil ISííO- december 31. közt vá
A pályázatuk beküldésének határideje 1907. április hó 26-ike, a pályázat eredmények kihirdetése és & dijak kiosztása 1807. május hó 2-án lesz eszközölve.
Hazafias tisztelettel
Sternberg Antiin és Testvére
cs. és kir. ttdv. hangszergyárosok Nagy zongora-raktár és zongorakölcsönzö intézet. Az összes létező hangszerek dúsan felszerelt raktára.
Budapest, YIL, Rákóozi-ut 36. .szám.
Árjegyzék mindenféle hangszerekről bérmentve és ingyen.
ZALAI KÓZI-ÓNY
... Neustein-féle
J ERZSÉBET labdacsok
K pilulák hasonló készítményeknél minden tekintetheti följebb bíircsOlfiidölí, Hifiitek minden ártalmas anyagoktól, az altesti szervek bajainál legjobb ored-ménynyel használtatván.
IP tmmmmem
1007. ÁPRILIS r,.
E-I DLITZ-POR
•1
.
i
1 gyengéden hashajtók, vértisztilók; egy gyógyszer sem jóbb s mellett« ol | ártalmatlan, mint e pilulák a
SZÉKSZORULÁS
■ legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott knlsejnk végett még gyermekek is szívesen veszik.
Kg\\j Ili pUulAt tartalmin ó dohot ,\'W flUtr Kf/v lekeres, mely N <tobozt,
tehAt l\'ÍO ¡•Uniót tartalmiig, rnuk 2 korona. 2.43 korona elület/e/t beküldése mellett euu tekerni bérmentve küldetik
rra Ali i a | Utánzásoktól kttlönösen óvakodjunk. KérjQuk határolj U Vflo ! ¿ottan NKU8TB1N FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak. ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és .Neusten Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védett csomagjaink aláírásunkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
.Szent-Lipóthoz* cimieit gyógyszertára, BÉ08. I., Plankengasse 0. Kapható Nagykanizsán! BELUS LAJOS és REIK GYULA gyógy»zeré»zeknél.
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-féle Seldlltz-porok tartó» gyógyhatija a legmakacsabb gyomor- ét \' j| altestbántalmak, gyumorgórct ét gyomorhív, rögzüli székrekedés, inájháutalom, vértolulás, aranyér éi a legkülönbözőbb nöibetegségek ellen, e jele» házUiernck évtizedek óta uilndlg nagyobb elterjedé*t szerzőit. — Ara egy lepecsételt eredeti ¡} doboznak 2 kor. ^
gBamlxhiíxok törvenylleg íraylKeliirk. Csak akkor valódi. ^S^\'í ¡7! ?Í í\'
—--- ^__=____ védjegyét tünlell fel, »A. Moll«
fellratu ónoialial van zirva. A Moll-félo sós-borszesx novezeteien mini fájdalomcsillapító bedőrzsőlésl szer kóizvény. cíuz él a meghlllé« egyéb következményeinél legiimcretcsebb népszer.
IX Egy ónozott aradat! üng in I korona 90 fillér.
HIRDETÉSEK h
\\f. FELVÉTETNEK E LAP KIADÓHIVATALÁBAN,
K
0 v <:
f,
v
cl A
It\'l^i
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb módizer «zerlnt késsltek gyermek e« hölgy szappant a bőr h{
okszerű ápolására gyermekek s felnőttek részérő. — Ara darabonként 40 fill. í
öt darab I kor. 80 fill.
Minden darab gyermek szappan Moll A. védjegyével van ellátva.
Moll 1. gyógyizsrájz cV. éi kl\'r. udrzrl izillltt által.
Hécs, Tuchlauben 9. sz.
Vidéki megrendelések naponta postautánvit melle» teljesiltstnok.
A raktárakban tessék határozottan „MOLL A." aláírásával •>

(is vdriji-gyrtvi-l ellátott ltrtn<itméiiy«ltet kérni. Raklár Nagykanizsaii: Raaenfeld Adolf Fiai. q
Távirat!
Megnyílott a Furmen Imre orthopéd cipészműhelye Nagykanizsán, a postával szemben, Király-utca 38. sz. alatt.
Mvnllalok cs javítok mindennemű ferft. mii is gyermekcipőket cs csizmákat, ugy.szintc íiijös vagy hibás lábakra — orlhnped cipókét cs csl«mdk«t ajánlok, n melyet hosszú even at a fi.vainsban ea külföldön szerzett tapa-.2tal.Unim mellett kcsitek. Gyors jjviu» cs ÍUzó üzletemet a nagyérdemű kózonseg b. pártfogásába ajánlva maradtam hn/.nftns tiszteiette\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész. Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
I8O8 6ta forjrnlombnn.
Bererer-féle <-„
í>yí)gHiítriíny-s7jppnn,
». IO.. lakiul ii.k »Ital alánlta, Korópa Utu-i i tllamaibaa WaT«a ik\'frol alkdmaitahV
in(ndcnnoinü hörkUtogok
Wtrr, »iiiKlMáa i-lult n\'kkaty-a«mflr, <44*11 »»T«^
!•■> Mtar, Iarrt»r. MM»»»-!*». \'«V luktllkarp«
*■\'»!>. A H»«r>r«r»líl# k4tr*íiy«>»pp»n tartalmaira a tivtirftrAwjr-null 40 /,.4i ». rnrndao nyb. a kará-k» loUinlwn aMI»Hi1.ilA kátrtoy ««, l-ai\'.ktAI kfllflnl-\'.ilk. Idillt i.<Jr»i»l»>««*c«»««iM
•Ikmt. alkaimadallk* kálrtnynappar- <>\'<al\' «
IJcTOr-félo krttriiny-kénsznppnn.
Mtel rr^nfabtliAlrilnraaniinnai are >4r HailAtulMiiaA«»!
* ír volilftiKia, a rT*rri«k<Vn«k ratanifnnyl l*jl>«ltn*/a «!»■• i«o»» Malhüllai- l>ífli.»UÍ», moad« n Hirilfl-?«i»"r»\'< ■iiiiidouna»! lin« anilli»l ni 6t HU
líergcr-l\'élo glycrrlir-kiílrányfizappan
Hcrgcr-íőlc bornx-szappun.
"o
öb cilm.
Ari. minden In Inalt 7oilll(r ImnmirttHtl ii naliAaaat eKT\'tti. A «l»Arl4»r.il haltroiolUn /\'»rcar-Hio (u-\\-if.áiappiril i* horat-ai Mn«o «• aim met itt I a Iható r*4l*n< i.. 11*11 4 Coiup. itTlWliMl rolad«n tlm-
i foganatosított kielégítési végrehajtás utján lefogl»! ós <¡40 koronára becsült szobabútorok, bolti bereu* dezésekból álló ingóságok nyilvános árverésen e\'" adatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kír. járásbíróság lflOfi. évi V. 180!) \'2 számú végzése folytán 4"8 kor. Ií7 till. tőkekövetelés, \'/.,\' „ váltó díj pa eddig összesen 3 korona 40 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Nagykanizsán a helyszínén leendő eszközlésére
1007. évi április hó 8-ik napjának délelőtt 11 órája
határidőül kitüzetik és ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az I8H1. évi LX. t.-c. 107. és 108. §-» , értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet ígérőnek becsáron alul is el fognak adatni.
Kelt Nagykanizsán, 1U07. évi március hó 19. napján.
Maximovits György
kir. hir. végrehajtó
BERÉNY JÓZSEF És >IA
ékszerész
Na&ykaüízsán.
Dohányozni szabad Önnek, de osak
•ianjír»mnitl m pArlal VllAffklAllitAaoa . _
Hjtb tfifj. u «uirtft tuppao, inalj llcricer-Mta
rjAamini. a mladao »za^ptoW malUkalt haauilall uUnUaoo W
Kaphat4 mlodtn ,yirjUrban 4a haaoa)4 Oalatbao. ^
"W»-SAJÁT MŰHELY.
Hi tlojiaat, Ivlr ilj-n^ lliKltiun/or 4a Kolla, 1 ■ 1 --- --
HLivka.»««MH4HUM. IrpVPVIIDfi 1/ ^ k08zitményem miudeu-Raktár Naujkaniznáu: Práner bél» Kyó«)H;ertar.i JCo|uTUllUI\\ kor nW választékban készen
valamint Ma^yarorszáK több gyógytárában. 332/1907./végrb. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott biróságí végrehajtó az 18«!. évi LX. t.-c. lo2. §-a értelmében ezennel közhírré teszi, hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak I90H. évi V. I3t»9/1. számú végzése következtében Dr. Georgis de Hosegio tríesti Ügyvéd által képviselt Azienda agricola c. dístilloria a raspon 1) dianzutto javára Schönber-ger Mór nagykanizsai lakós ellen 402 k. 09 C. és ">02 k. 30 f. 8 jár. erejéig 1907. évi január bó 14.
kaphatók.
NAGY RAKTÁR H"r"k,J™ ^«m
--és színes kövekben.
nagy raktár férfl- jirs
-------- láncokban.
NAGY RAKTÁR flnora TIi[U"1"
- Ükben.
Eladás részletfizetés mellett is!
i nj munkák yy«r»an kénstttetnek
M> MS
NyiHiialnii líj. WajdiIK Józsnf kónyvnyouidájálnui Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1807. NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 15. SZÁM. APBILIB 13.
ZALAI KÖZLÖNY
elöflietí«\' árak: Egé.i évre 10 koron», félévié 6 koron«, / nMteUevre 2 koron» BO flll. Egyes szám ára 20 flll. J tiSírt^nak, tanítóknak, jegyzőknek ós állami tlaztvlaelöknek j I évre 6 korona, Ml évre 3 korona.
Felelős szerkesztő és kiadó: Kálmán Pál.
8zork..zta«4g 4. kiadóhivatal: Nagykanlx.a, Ertaébal-lér (coporthii.) Megjelenik minden szombaton este 6 órakor.
Tisztelettel értesítjük a n. é. közönséget, hogy a Kövesdi Kálmán-féle helyiséget átvettük s azt teljesen újonnan berendezve megnyitottuk
Piry és Horváth
divat, vászon és kész fehér-nemüek áruháza
a „Szép juhásznö"-höz.
Nagykanizsa, Erzsébet-tér 1.
Önálló törvényhatóság,
vagy nagyközség?
II.
A községekről szóló törvény rendezett tanárait városok álalakiilÚHát törvényhatósági joggal bíró várossá, azon Bitételhez köti. hogy ii rendezett tanácsú városban meg legyen a kelli anyagi és szellemi er<5 igazgatásának önálló ellátására. Megelőző cikkünkben meg-kisérlettQk kimutatni, hogy az önálló törvényhatósági jog egyáltalán nem róna a város polgáraira elviselhetetlen terheket. I.ássuk tehát a város anyagi erejét.
Nagykanizsa a múlt évi vagyonleltár szerint kimutat 1\'/, millió korona\' aktivát. melyben a mintegy 4000 kat. hold területet
kilovó erdó és legelő birtok 7, millióban, tehát a mai forgalmi értéknek alig \'/, részére van felbecsülve.
A javadalmak, nevezetesen : a helypénz és kövezetvám, hus- és borfogyasztási pótadók jövedelmezósege. tetemesón fokozhaló lenne.
A földbirtok és javadalmak razzionális kezelésével annyi jövedelem-többletet lehetne elérni, hogy községi pótadó emelésre semmi esetre sem lenne szükség
A város polgárainak vagyonosságára következtethetünk például abból, hogy a községi képviselőtestületben a virilista census t»3tí K, minimális adó, míg a vármegyei virilistáknál 677 koronát fizet az utolsó legtöbb adót fizető, mi állal elóáll az a különös esel, hogy a városi képviselőtestület legtöbb adófizetőinek 7 póttagja, kik közvetlenül nem vehetnek részt a város ügyeinek intézésében, mint legtöbb adófizető törvényhatósági bizottsági lagok felülbírálhatják a város képviselőtestületének határozatait.
Kelhozhatjuk ama kevés, de mégis virágzó ipar-vállalatunkat, melyek, inig egyrészt a tulajdonos polgárok atiysgi jólétét hivatvák szolgálni, a közvagyonos< iláshoz is nagyban hozzájárulnak, mert a kí^her-vlselést megkönnyítik, másrészt a város szegényebb fold-mives osztályát lartós munkával látják el.
Ilyen: a sörgyár, oognacgyár. cipőgyár, a „Mereui--" és Weíser-féle gépgyárak, a gőzmalom és villanytelep, kefegyár. „I\'átria" pótkávégyár. sziilmatokgyár. szeszgyárak, 4 téglagyár, stb.
A múltban országszerte híres terménykereskedelmünknek ugyan már csak romjait látjuk, de mégis a gabona és borkereskedelem
terén nagy kereskedőink tekintélyes forgalmat produkálnak.
Gyarmatáru nagy kereskedőink üzletköre nemcsak délnyugat Magyarországon, de Horvát, Slavonországok és a megszállolt tartományok területére is kiterjed.
A kisipart mintegy ÜOO kisiparos üzi, míg a kereskedelmet több mint 400 önálló kereskedő bonyolítja le.
A város lakosságának legalább SO\'/.-a az értelmiséghez tartozik, novezetesen : ügyvédek, birók. orvosok, tanárok, köz- és magán-hivatalnokok. rang a jobb képzettségű kereskedők. így hál szellemi intelligenciában sem .volna hiány.
Kultur intézeteink. — a főgimnáziumon, melyet a város közönsége és a kereskedelmi iskolán kivül, melyet az izr. hitközség tart fenn, — sajnos nincsenek, mit szintén mostohagyermek-voltunknak tulajdoniihatunk.
A lörvény-kívánta kellékek tehát eló-lépésünkhöz bőven megvolnának, azonban alig hihető, hogy a vármegye minden törvényes eszközzel meg neiu gátolná önállósításunkat, mert a vármegyéből való kiválásunkat a vármegye gyöngitésének tekintik.
Sajátos érdekeink pedig a vármegye kótélékeben alig jutnak érvényre. Többek között boldogult Eperjessy Sándor halála után a 78 törvényhatósági bizottsági lagot küldő Nagykanizsának egyetlen egy helyet sem engedett a vármegyei közigazgatási bizottságban.
1897-ben néhai Körössy Károly törvényszéki bíró, városi képviselő indítványára szinten küldött ki a városi képviselőtestület egy bizottságot, mely hivatva lett volna ezen kérdést
A Váró Cecil aranyhaja.
i.
Váró Cecil bizony csak egy szegény falusi jegyző leánya volt. Az édes apia vozette a jegyzői Hivatalt, a felesége a háztartást, leányuk Cecil meg postamoaternó volt, attól az időtől kezdve, mikor a »is falu a gróli uraság közbenjárására postát kapott.
Váró Cecil ekkor már tul a bakfis éveken, üuízonbárom-huszonnégy^s lehetett. Szép, magas, Dunketartásu leány volt, feket« szemekkel, piros »rccal, de ami legszebb volt rajta, az a csudálatos nnoin. napsugárból szőtt, aranypalásthoz hasonló, . " ,laj»- «melyet uagy laza kontyba tűzve viselt, ,l,lnt egy koronát.
A szegény falusi népnek nincs az ilyen szépség-»« érzéke; ha látja is. nem törődik vele. mert «•\'jeseu elfoglalja őket a mindennapi kenyérért való
M*m ■ \'* ,lM VárÓ CeCÍI " fÓVÓrusbn" "lakik- mÓ* be M v^8\'\'1 "k\'. meÉPü<,ku\'u6 ezt a szőke hajtengert, kis a ^ csak falun volt, csendes egyhangú féjzekben, ahol nem volt, aki fölfedezze szépségét, éveit í? \'e\' ta,\'ea «>hagyatottságban élete legszebb . 1,0 ® «ors minden szép leány életébe szó egy-egy genyt. jgy váró Cecilnek is eljött a napja vált\' ol,m#yott grófi kastélyt kezdték reno-
>ár k-i e8ok\'ác8ok\' ^¡\'osok érkeztek a szomszéd min? Iés ®8y«er csak ott állott a nagy kastély, \'V? « phónix madár, kikelve hamvaiból, ujan-fényesen.
beeaaS örüg gró1\' ulán> ~ 1í* érvel ""\'M\' ~ Imi. a kriPla roz8dá« »jtaja. — azóta a kastély-
•o sem volt élet. Az öreg grófné és Üa dköltöztek
külföldre, hol az ilju gróf állást vállalt a követségnél ; majd később meg is házasodott, büszke idegen arisztokrata család egyetlen gyermekét vette nőül. De az ősi kastélyba nem jöttek soha. £s most tiz év után jutott eszébe az ifjú grófnak, hogy ezt az elhagyóit birtokot meglátogassa.
Most is csak egyedül érkezett; anyját és feleségét előbb tengeri fürdőre kisérle. mert a fiatal asszony vézna, sápadt volt, már házasságuk első idejétől kezdve és a büszke Véghely nevet még mindig csak a gróf egyedül viselte; nem igen számíthatván arra. hogy egykor számos utódra fogja ezt hagyni.
Reggeli lovaglásai után. mindig személyesen tért be a postára — leveleiért. Mikor Cecilt először meglátta, nagyot nézett és magában elgondolta: vájjon hogy kerül ide ez a főrangú palolák képtáraiban láthfttó, Madonnákhoz hasonlatos szépség ebbe a nyomorult falusi postaszobába ? Vájjon hol vette ezt a csudálatos aranyhajat ?
Később hosszabb beszélgetéseket kezdett a leánynyal és bámulta önálló nézeteit, mély intelligenciáját. Majd mind gyakrabban jött és mindig hosszabb idvig maradt. Cecilnek álmatlan éjjelei következtek és ébren-alvn mindig maga előtt látta azt a szép férfiút, akinek elegáns, finom modora es egész valója öntudatlanul belopták magukat az ő, szerelemtől eddig még érintetlen szivébe . Kent a kastélyban a fiatal gróf is furcsákat álmodott. Álmaiban ott volt a szép aranyhajú leány, de sohasem az a sápadt, tengerparton üdülő asszonyka, aki felesége volt. Nappal is furcsa, lázzadó gondolatok foglalták le szivét. Hogy micsoda őrültség az arisztokrata családok szabálya, hogy csak magukhoz hasonló családból nősülhetnek. Hányan
járnak ugy, mint ő! Egy beteges, gyönge asizony mellett élik le örömtelen életüket, utód nélkül elhalva és a szerelmet is csak tiltott, fizetett módon élvezve. Ahelyett, hogy elvennének, bármily családból, egy ilyen leányt, mint például Cecil, aki tudna ép, egészséges utódokat adni a családnak. Cecilre gondolva eltöltötte lelkét valami bűbájos melegség, majd elfogta a vágy látni öt és indult a postára.
A boldogság napjai gyorsau suhantak fölöttük, mig a gróf azt vette észre, hogy mennie koll, anyja irt neki. Három nap alatt várják, hogy aztán együtt induljanak vissza » nagyvárosba. Tehát három nap még a boldogság! Szomorúan, lehangoltan jött másnap Cecilhez, — ki váltig kérdezte: mi bántja. De csak akkor tört ki, mikor búcsúzni készült:
— Cecil, édes aranyhajú Cecil, el kell mennem kél nap alatt I Itt kell hagynom a szerelmet, a boldogságot, bogv tovább éljem a rideg, sivár, örömtelen életet !
De Cecil akkorra már a karjaiban volt és ugy suttogott neki. hogy ók szeretik egymást, nem válhatnak el. Ami kevés öntudata volt a grófnak, azt is elvették e szavak és csókolta az aranyhajat százszor, ezerszer. És Cecil, az esztelen, a szerelmes Cecil, megígérte noki, hogy éjfélkor eljön hozzá a kerti-lakba . . .
II.
Éjfél vau ... Váró Cecil mint ogy fehér kísértet oson tova a kerti utakon. Fehér virágok hullanak szomorúan útjába ... a rózsabokor tüskéje ruhájába akad, mintha vissza akarná tartaui ; de-Cecil nem veszi
ZALAI KÖZLÖNY
1007. ÁPRILIS IS.
Nagyságos társadalom.
Irta : NAGY LAJOS.
Van ilyen ¡8. Azaz, hogy csakis ilyen van szép Magyarországon. És sajátságos, hogy magyar földön fejlődött ki ez a csodabogár a legtökéletesebb példányúvá s ami több. — az 1848-ikl törvények megalkotása óta. Mintha vétót kiáltott volna az egyenlőség eszméjeért knzdó nagyok ellen ez a nemzet. Noki nem kell egyenlőség mert ezredéves múltjának tradícióit gyökerében támadja az meg. Széles e hazában nincs kelendőbb titulus a nagyságosnál. Ezen általános kedvoltségnek Örvendő cím az, moly bennünket egymással . összehoz. Már tudniillik azokat, akik a titulus dolgában egyenlők vagyunk. S ki ne keresné ezt uz egyenlőséget ? S ki ne fogadná el közülünk s ki kompromittálná inagát azzal, hogy visszautasítja ezt az üvegharang csengésű címet? Hiszen a héjunk növekedik, mikor az alázatos meghunyászkodó* nevünk elé vagy nevünk után bigyeszti Sót legjobb, ha nevünk elhagyásával alkalmazza, mert nem a nevünk, hanem a személyünk, az é u kompetens erre a gyönyörűséges titulusra
Nagyságos levén a cimüuk, nagyságos a magunk-viselete, a pöffeszkedésünk, sót a zsebünk üressége és családunk koldusnyoinora is gyakorta nagy-ságos.
Nagy bolondot csinált vala istenben boldogult, néhai való jó ApafTy Mihály uram őnagysága tnikoron fe|edelem létére megelégodntt vala a nagyságos titulussal. Mert ha a vén alkoholista meg nem elégszik ezzel a fejedelmi címmel, mi ezóta a titulusok zenithjén állanánk
De ne panaszkodjunk. Hiszen csak van ebben a nagyságos ciinüukben is valamelyes arisztokratikus jelleg. Éppen ez a válaszfal, a telivér urak és a burgerek közölt. S ez nagyon jól vau, hogy így vau. Legalább megnyilatkozik a magyar társadalmi élet legfőbb jellemvonása, az, amoly lesújtó ítéletet mond az egyenlőség félszeg törvénye ellep, inely törvény, hála a magyarok istenének, csupán a papirosra nyomott §§-okban nyilvánul.
Néhány éve olvastam egyik lináuc-kapacitásunk tanulmányából, hogy Jütgyurország lakosságának adófizető képessége rohamosan közeledik a végkimerülés folé Ugyancsak pár hónap elólt joleut meg egy tanulmány, melybeu a szerző Budapest uagymérvű eladósodását tárja a közönség elé. Hát ezekkel a felfedezésekkel nem mondanak semmi meglepőt az illető szerzők. Hiszen a nagyságos társadalomtól nem is luhuiue józan logikával egyebet várni. Attól a társadalomtól, mely titulusának jogszerűsége érdekében mindent elkövet, hogy port hintsen a világ szemébe A ruházata az uri életmódja, a nagyságos passziói, ! inindmegaunyi segédeszközeivé váltak anyagi tönkre-. menésének
Látunk nagyságos urakat, akik Itílüuőbb éhenkórászok a nagy hírre vergődött világcsalókuál. — Ismerünk nagyságos urakat, akik az est homályának leple alatt veszik meg egy pár virslijüket « mig otthon kitűnő étvágygyal fogyasztiák el a nagyságosnak éppen nem nevezhető vacsorát, addig a nagy.-ágos család többi tagjai a nagyságos papa háta megett — kibicelnek a vacsora esetleges maradványa után.
S olyan nagyságos alakja is van a mi társadalmunknak. aki egv jó ebéd vagy vacsora elkölté sének ntmóuyébeu. egy pohár potyabor fejében riuocerosz bőrének szemtelenség ével dörzsölődzik azokhoz, akiknél ezt a vacsorát, ezt a potyabort feltalálni reméli! S hány olyan nagyságos úrral találkozunk az életben, akinek a misera piebsból csak uz adóvégrehajtókkal van gyakori érintkezése, de az is hiába, — a végrehajlatóra nézve.
Nyomorúságos, szégyenletes állapot biz ez!
És a nagyságos urnái nem végződik, csupán kezdetű vau euuek a nyomorúságnak. A folytatását j ott látjuk hatványozott _ mértékben a nagyságos asszonynál és a nagyságos családtagoknál. Ott van | igazán elemében a rongyrázás! Erről aztán gyöuyö-! rüséges dolgokat mesélhotuo nekünk a szabó, a mészáros, a hentes, a krájzleros, a divatárus stbil
Hanem ezekről már ne beszéljünk, muri bizonyos dolgok (eszegetétiénél bizonyos alakok elevenül-uek meg előttünk, akikkel még a papirosra való I találkozás is utálatos.
A nagy pör.
Valakit arcul ütöttek. — Hogy kit, azt magam som tudom. Felmentettek két vádlottat, akik rágal-mazással voltak vádolva. Azt állították két újságíróról, hogy zsarolók Ez a kifejezés elég ahhoz, hogy valaki pert indítson. A két újságíró — bízva igazában — pert indított a meggyalázó kifejezés miatt. De az Ítélkező járásbirónak az volt az .impressziója-, hogy vádlottaknak igazuk volt. mikor belegázoltak két kifogásfalan uri ember becsületébe.
Ezek után miudenki azt hthetué, hogy a n Nagykanizsa szerkesztője: Gábor Ernő, — és munkatársa: Hamburger Zsigmond tényleg zsarolásra használta fel a lapot. Hát higyje, aki akarja. Én nem hiszem. Pecsételjék meg hatszoros bírói Ítélettel, az én ígaz-ságérzetein ezeken át is kitör. Ott voltam a tárgyaláson, én is tanú voltam. — Az igaz, hogy nem mondhattam el, amit tudok. Éti amikor a tárgyalást hallgattam, nekem is lett „impresszióm." Hogv nem egyezeti az „impresszión,, lelépült Ítélettel, az nagyon mellékes.
Én u. i. folyton-folyváat azon gondolkozom, hogy miért nem tartozik az ügyre az, hogy mi történt a „Zala" és a „Zalai Közlöny" szerkesztőségében ! Sok érdekes mamentum maradt a bőgyünkbeu. Hiszem, hogy a törvényszék előtt elmondhatjuk
A kedden megtartott tárgyaláson ugy Neitrauuii Aludár, iniut Kéri Jenő beismerték, hogy zsarolóknak nevezték Gábor Ernőt és Hamburger Zsigm< n lot Tízenhat tanú vouult uz ügyben Laipczíg Antal kir járásbiró elé. De egy sem tudta megmondani, hogy ki volt u kezdő fél. Arról van szó, hogy a Fülöp Andrásáé féle hjlálesettel kapcsolatban, melyik fél kereste fol a másikat.
És ki említette elósször a pénzt: Prágerék-e vagy uz újságírók? Ez u körülmény nem tisztázódott Az uz egy bizonyos, hogy vádlottak ha«ználták a „zsaroló" kifejezést. De felmentettek, mert a tárgyaláson döntő befolyást gyakorolt az „impresszió."
Az eset nagyon tanulságos. Annyit tudok. hogy ozek utáu bárki bejön a szerkesztőségbe, hogy szívességet kérjen a laptól én irgalmatlanul kirúgom. Nem szuretném, ha zsaroló színben tűnnék fel csak azért mert valamelyik megszorult embertársammal szóba álltam.
előkészíteni. Ha jól emlékszünk, ezen bizottság még alakuló ülést sent tartott!
A múlt hóban kiküldött bizottság záros határidejének fele maholnap lejár!
Tartott-e már ezon igen tisztelt bizottság csak alakuló ülést is?
Nom a város vagyoni helyzete, nem is a lakosság kelló intelligenciájának hiánya lesz akadálya városunk önálló törvényhatósággá vnló fejlesztésének, hanem az arra hivatottak nemtörődömsége. Ily közöny mellett igazán nem magasabb fokú városi, de helyes nagyközségi politikát sem folytathatunk!
Az állandó választmány üléae. Batthyányi Pál gróf, vármegyénk főispánja a következő meghívót küldte szót az állaudó választmány tagjainak : „A törvényhatósági bizottság folyó évi május havi rendes közgyűlésén felveendő 1901). évi vármegyei házípéuztárí és a vármegyei összes alapok I ím»«, évi számadásai tárgyában leendő véleményes jelentés elkészítése végett az állandó választmány ülése 1907. évi április hó ¿ő-én délelőtt 9 /, órakor, ugyau a fent kitett bizottsági közgyűlésen felveendő egyéb törvényhatósági ügyek közgyűlési tárgyalásának előkészítése végett pedig az állandó választmányi ülés lflt)7. évi május hó 6-án délelőtt O\'/j órakor Zalaegerszegen a vármegyeház gyOlésteripébeu fog megtartatni, mely ülésekre választmányi tag urat van szerencsém ezennel tisztelettel meghívni. Zalaegorszeg. 1907. évi április hó 4-én. Gróf Batthyány Pál s. k.. Zalavármegye főispánja.
A VÁROSHAZÁBÓL.
Deputáció a vasutügyben. Városunk polgármestere felhívást iutézett a v. képviselőkhöz, hogy a Keszthely—muraszombati Nagykanizsa—csurgói vasút ügyébeu a kereskedelmi miniszterhez küldendő deputácíóban minél számosabban résztvegyonek. Akik tagjai kívánnak lenni a küldöttségnek, azok e hó 18-ig jelentkezzenek. A küldöttség utraindulásáuak idejét tudatni fogiák. Mint értesülünk, Véoey polgármester e hó 17-kén Budapestre utazik, hol ót Zichy Aladár gróf miniszter, képviselőnk fogadni fogja. Valószínű hogy a küldöttség fogadásának idejét is ekkor fogjuk megtudni
és. re, csak megy tovább. Beoson a kertilakba, hol egy kis homályos lámpa ég . . . Még nincs itt ó. Szinte jól esik neki a magány, hogy egy kicsit összeszedhesse erejét, amint az asztalhoz, támaszkodik, ke/e egy levelet érint, melyeu bámulva ismeri fel a saját cimétl — Mi ez? r- Játékot űznének vele? — Gyorsan felbontja a boriiéitól és félhangon olvasni kezdi a levelet; kétszer is belekap, mintha nem akaruá elhinni, amit lát:
„Éde." Cecilem! Itt voltam ezelőtt egy félórával ... de visszamegyek. — vissza a szobámba, — a halálba. Igen édes Cecil, én délután örökre elbúcsúztam tőled. Így kell lenni, édes Cecil I Neked meg kell maradnod olyan tisztának, olyan ártatlannak, mint a Madonna, akihez ugy hasonlítasz! Nincs erőm a glóriát letépni a lelkedról; — de ahhoz van, hogy meghallak! Mit érne Nélküled uz élűt? Bocsáss meg, édes Cecil, hogy fájdalmat okoztam Neked. Imádkozzál értem! Isten veled, édes Cecil, — a halálban is szeretlek ..."
Mikor Váró Cecil ezl a levelet végig olvasta, kifutott a kis kerti lakból. Maga sem tudta: hogyan került szobájába Hanem a hajnal ott találta ablakánál ülve, száraz, kiégett szemekkel. Nem birt onnét elmozdulni még akkor sem, mikor a kis borzas falusi szolgáló, azt újságolta: hogy font a kastélyban agyonlőtte magát a méltóságos gróf ur. Cecil erre egy nagyot kacagott, de ezt még hallani sem volt jó.
Mire az utolsó Véghely gróf után lefelé fordították a családi címert a kripta folott, — addigra már Váró Cecil nem volt a faluban, apja bevitte a .szegény élőhalottat a városba, mert ott könnyebben gyógyíthatják, mint faluhelyen, hol nincs orvos.
németh qő2se.
Ismét csak a kivándorlás.
Pacsaí levelezőnk irja a következő érdekes son kát: Már egészen uuottá válik o thému de nit-u tnindíg kell folytatni. Városunk környékéről, a szomszédos falvakból folyton özönlik a nép Amerikába.
„Hn engedelemmel nem lehet, majd megy üt k UK.V-" — moudju a nép.
Bizouy alig múlik »1 hé;,, hogy megyénk lak i közül uébányun ne szöknének ki Ezeket a sajnálni való kivándorlókat ilt megbízott ügynökök csábítják a kivándorlásra. K¡tanítják őket minden eshetőségre, mit mondjanak a bírónak, jegyzőnek, főszolgabírónak, alispánnak. Felvilágosítják őket ha uem kapnak útlevelet, mit csiuáljanuk, hogyan szökjenek ki az országból
Ily módon tudja a nép azt, hogy Kanizsán nem lehet vonatra ülni, mert sok csendőr van ott, kik elcsípik a szökni akarókat. E sorok írója a nép kőzi élvén-, ismeri annak gondolkozásmódját ós szándékait. Figyelmébe ajánlja az illetékes hatóságoknak azt hogy u tavaszí sorozás alkalmával bevált ifjak közül sokan a katonaság elől Amerikába akarnak szökni Ezt lehetőleg meg kell gátolni. A szökés oly inóijvn történik, hogy kis batyuval és kötőfékkel kezükben elmennek Csáktornyára „lovat venni"\' egy őrizetlen pillanatban átlépik uz ország határát és innen az ülnökök védőszárnyai ulatt és tanácsadása mellett tnejinek Fiúméba és. Triesztbe, innen hnjón tovább Azok pedig akik Brémából induló hajókkal mennek Amerikába, elmennek gyalog ugyanilyen ürügy al>ü Regedébe, hol vonatra ülnek és Bécsen kérésztől mennek tovább.
Ez a száraz, de elszomorító valóság. Szíves figyelmébe ajánljuk a Csáktornyái halárrendórséguek.
i
1907. ÁPRILIS 18.
ZALAI KÖZLÖNY
8
Szociális mozgalmik.
Immár állandó lesz e rovat. Keméuy, elszánt harcban állanak a felek: mesterek ¿a munkások. Nem enged egyik sem. fis e harc eredmény« egyelóre íz. hogy szünetel a munka Nagykanizsán. Nincs, aki épitaeo. Pedig at épltkeaésre nagy szükség volna. Nagy a lakáshiány.
Hogy ki birja tovább, az elóre látható. A munkások kimerülnek; ami természetes, mort hiszen nem rendelkeznek tókével. A szövetkezeti műhely eszméje tligba válik valóra Ahhoz péuz is kell, nemcsak moaka-energia
A munkások kezdik belátui hogy a mesterek trtoebbek, mint ók. K héten \'¿ü elhagyta Nagykanizsát, hogy Zágrábban keressen muukát. Ám ez a vállalkozás sem sikerült. A legnagyobb része már visszaért. Hiába! Az anyaföld hatalmasabb minden jelszónál. A magyar munkás kleití száján a nemzetközi
szót, de lelkében nem támad visszhang.

Vasárnap ismét gyűlést tartott a szociálista párt Kondor Jakab budapesti nyomdász tartott éles baugu beszédet, amelyben erós kirohanásokat intézett vármegyénk hatóságai ellen. Scbneff József szintén a hatóságot támadta. Kgyéb baj nem történt.
kórház melletti gyakorlótéren, mely alkalommal Szitáuyi Ferenc nagykanizsai káplán, a katonák s. lelkésze, esküt magyarázó szent beszédet és tábori misét fog tartani.
— A csurgói takarékpénztár részvény-társulat üzleihelyiségébe folyó hó 10-ére kővetkező éjjel ismeretlen tettesek betörtek, a Wertheiui-6/.ekrényt fölfeszítették és abból az ott talált lo.OM korona 78 fillér készpénzt elloptak. A tárcában volt váltukat és ertek-papírokat teljesen érintetlenül hagyták. A betörést egy 8-10 tagból álló banda követhette el. kiket a csendőrség nyomoz. Miután a penzszekrény tartalma betörés elíeit a Triesti általános biztosító társaságnál biztosítva volt. a takarékpénztár kára meg fug térülni.
— Halálozás. Fehér Lajos, gógánfai plébános f. hó 8-án 5ft éves korában elhunyt. I i-én temették Süinegeu.
— A csáktornyai kirendeltség. A csáktornyai határszéli kirendeltség f hó i-6e|e helyett f. hó -Jti-án kezdi meg működéséi.
— A választói névjegyzék kiigazítása. Az országgyűlési képviselők választói névjegyzékének ki-igaziiá-ára kiküldött bizottság befejezte munkálatait Törölve lett résziut elhalálozás, elköltözés részint adóalap hiánya miatt JÍ47 választó, ujat felvettek tf.Vi-at
— Razzia. A rendőrség tegnap razziát tartóit, melyen mindössze i embert állítottak elő Kz mindenesetre örvendetes, mert azt bizonyítja, hogy kevés a közveszélyes elem városunkban Az oka pedig az, hogy tavaszodik, amikor már kezd minden bokor hajlékot adni.
— Megszökött jegyzősegéd. Ángyán Titusz SH éves oki. jegyző pacsai jegyzósegéd alig volt ott néhány hónapig, meglehetős uagv adósság hátrahagyásával és i mi korona elsikkasziiba után meglépett. Folyó hó ö-án főnöke beküldte hivata\'os ügyben Kanizsára, I4<> koronát adván neki át. Itt Ángyán dolgát elvégezvén, a rábízott hivatalos iratokat a „Szarvas\'"-ban hagyva, a 14" koronával meglépett.
— A talált nyul. Fülöp László. Horváth Ferenc és Samu László kiskanizsai lakosok csütörtökön a zsigárdi erdőbe mentek — nemzeti Öune -et tartani Nagyszerű szerencsével jártak, mert találtak egy döglött nyulat. Nagyon természetes, hogy becsületesen megosztoztak. Fülöp Lászlóné rögtön vacsorát főzött a neki jutott részből. A jóízű lakmározás után aztán gyomorgörcs es hányás következett be. A gyorsan előhívott dr. (¡oda Lipót mérgezést állapított ineg
— Ahol nincs pontos óra Jupnuban egyetlen i*ny ingaóra sem |ár jói s ennek mugyurázaia a számtalan földrengésben rejlik. Kzt a bajt legjobban a tokiói csillagvizsgáló intézet érzi meg, amely természetesén rá vau utalva a tehető legpontosabban járó órára. A csillagászok az időmérés pontosságát te kintve, sokkal többre becsülik az ingaórákat, mint a kronométereket. — Az ingaorákuál azonban az inga láráfát minduntalan megzavarta a földrengés, amely olyan gyakori Japánban, hogy minden három négy napra esik egy. De most utabban ezen a ba|on ugv segitettek a csillagászok, hogy rendeltek Szívós Antal helybeli müórástól egy ó általa szabályozott pracisions órát. amelynek pontos járását a földrengés sem zavarja meg.
— Ma már nem szükséges szeplő és más arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljesen tiszta és üde arcbőrt nyer az, aki a liliom angolt crémet használja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában Nagy-kan izsáu.
— Királyi kitüntetés. Mint értesülünk ó felsége a közismert és jó hírnevű Egger A. fia gyógycukorka és csokoládégyáros cégnek a cs. és kir. udvari szállítói címet adományozta. K cég gyártmányait világszerte ismerik és fogyasztják s mell-pasztillái rendkívüli kedveltségnek és kelendőségnek örvendenek.
— Kalapkirály Nagykanisaán. Ha jó ée olcsó kalapot, vagy sapkát óhajt venni, ugy keresse fel Wellisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa,
Erzsébet-tér). hol 8. 4 és 6 koronáért kitűnő minőségű kalapot és sapkát kaphat.
— Merénylet Darnay Kálmán ellen. Ily címmel szenzációs híradások jelentek meg a budapesti lapokban. E szerint Darnay Kálmánt, az ismert sümegi régészt, ismeretlen tettes a nyili utcán leütötte. Sümegi tudósítónk most arról tudósít, hogy merényletről szó sinos. Darnay összeszólalkozott Zombori reáliskolai tanárral, amiből tettlegesség származott és Darnay húzta a rövidebbet. Az összeszólalkuzás okar féltékenység. Az úgy lovagias uton van.
— KQIaö használatra. Te»tr黫ek fájdalmai, ctu/oi «1 kO»ivé»ye» bajuk ás mindennemű gyalaüáiok a ,Moll-íéle »<>»• bor»ie«*-»iel gyögyltialiuk biilot ilkkerrel — Kgy üveg áia 1-00 kor. SiálkUltiét naponta utánvélallel Moll A. gyógy»ieté»x, c». et kir. utlv. tiallll.. állal lléc«, I. Tuchlauben 9. A vidéki gyógyitertárakban c\\ anysgkere»ke<lc»akb«n határoio<tan Moll-(ele kctiilméiiy kéfemlú aj o gyári jelvényével él aláírásával
• 4 --
Grinicsa ur Nagykanizsán.
(Megtörtént.)
Tegnapelőtt egyik rendőr jelentést irt a legújabb nagykauizsaí munkásmozgalmakról. A jelentés ezzel a címmel kezdődött: »Krimicsau Nagykanizsán." A jelentés épületes volt, (éppen az építőkről is szólt) a rendőr látható önelégültséggel adtifó} egyik tisztnek.
ót perc múlva felleget hajló kiabálás verte fel a rendőrség kolostori csendjét:
— „A szencségét a papakosztakergetó mihasz-nájának, a Hanzergától szaladó ludtalpu mivoltának! Te atyaúristen! látod ezt? Hát ez is jelentés? Kz is jelentés? Kz? Kz? Kz a ríhes váltóblanketta? Ez a lukas postabélleg? Kz is jelentés, te atyaisten, aki csak báuatodbáír teremted az illen marhát? . . .
A nagy kiabálásra egybegyűl az egész rendőrség és hallgatják a jogos felháborodás kitörését:
— , Kz is jelentés? Ki is rendőr? Ni i Azt irja: (irinicsa Nagykanizsán! (iriuiesa. Qrinicsa. Hát ki az Isten csudája az a Grinicsa?! Főherceg?Gróf? Miniszter? Közkatona? Kgrihöhér? — Aztán : János? Pál? Pityipalkó? — Aztán hol lakik! Arany János ulcza? IVlóll utca? Cigány utca^ Széchenv tér? Ointorium ? Hát ez lelentés ? Kz is jelenté» ? így jelent egy kanizsai rendőr? I"
A rendőrség emberei igazat adtak a kiabálón.-..;, mert egy rendőrnek így csakugyan nem volna szabad jelentenie. Összedugták a fejüket és tanakodni kezdtek.
— Alighalom a Zárpád uccába lakik — vélte egy rendőr.
— Az eszét! — cáfolta le a másik. Pesti embernek kő lenni Izgató. Izgatuyi gyütt le. Nem volnék rendőr, ha ezt elóre is nem tudnám. Hanem talán valamelyik újság már tud is róla. Menjen. Jaberics. kérdezze meg telefouon.
Jaberics telefouon meg is kérdi az egyik szerkesztőséget. hogy nein tud-e Grinicsa ur ideérkeaté-ról. Mivel azonban a telefon rosszul szugerált, Jaberics egyenként diktálta be a betűket:
K—r—i—m - i—c stb.
A szerkesztőségben aztán óaazeállitották a betűket, melyek e két szót adták :
.Krimicsau Nagykanizsán."
Mindjárt közölték is Jabericscsol, hogy ez aligha lesz név, inkább egy fogalom, inely inunkáskizáráat jelent és melyhez éppen most Nagykanizsán szerencsénk vau.
(A rendőrség szégyeli magát)
8EMPER.
j^RTESITÉS.
\\au szerencsém a u. é. vevóközöuséget tisztelettel értesíteni, hogy teljeseit uj áruval dúsan fel-sierelt üzletemet megnyitottam.
Kaktárou tartok: női- és férfi kész fehérneműt, bőr-galanteriet, szappan- ós Illatszert, minden kötött- és szövött árut, nyakkendő, keztyü- és dls^játékárut.
Híveimhez híven ragaszkodva, jó árut. pontos kiszolgálást és szigorúan szabott árakat vezettem be. Kegyes pártfogást kér
Szabadazálláay Béla
Fő-ut a.
A hét.
— Házasaiig. Zerkovitz Oszkár házasságot kötött Mayr Herminával Nagykanizsán.
— Ünnep volt. Valami \'1—3 zászlót lengetett a szél csütörtökön Azt moudják: nemzeti ünnep volt A diákok szempontjából, ez az ünnep jó. mert vakációt jelent, de az bizonyos, hogy a magyar uemzet gyomra ezt az üunepet sohasem veszi be.
— Alapszabály jóváhagyás. A zalatáruoki katholikus ifjúság alapszabályait a belügyminiszter jóváhagyta.
— Tanitógyüléa. A sümegi r. k. esp kerület tauitóköre folyó évi április hó 17-(u. szerdán Sümegen a fiúiskola III. osztályában rendes közgyűlést lart, melyre a tagokat és a tanügy iráut érdeklődőket tisztelettel meghívjuk. Tárgysorozat: 1. 8—\'/,I0 óráig gyülekezés a fiúiskolában, tagdíj fizetés. ¿. \'\',10 órakor szentmise a plébánia templomban. \'J. Rloöki jelentés. 4. Madárvédelem a madarak hasznáról. Gyakorlati tanítás mintára felolvassa: Kreizer Krzsébet csehii tanítónő. .">. Az uj tanterv anyaga. Ismertetik : nt. Jüugling Zoltán hittant. Tóth Kezsó •z irvaolvasást. Hajdú István nyelvunt. Kappel Károly besz. ért. gyakorlatokat. ii. Pénztári jelentés; számadás vizsgálók kiküldése. 7. Jövő gyűlés helyének és tárgyának megállapítása. 8 Tisztu|ilás. fl. Indítványok, lu. Társasebéd. Az elnökség
— Póttartalékosok eakQtétele. Vasárnap, április hó 1 i-én reggel u órakor lesz a 48-dik
ÍJálogezred póttartalékosainak oskűtétele a városi
MIT IGYUNK?
hogy •c4tz»!tg0nk«l magóvjuk, m«rt csakis a torMÓnmete» »r,óniaviw iavinyvii erre a legbulosabb ovóaier.
Minden külfAldit fölülmúl
haiánlt terméaie-Ion airaiavan-vlsek
királya:
a mohai
-Forrás.
Millenniumi nagy éremmel kitűntetve. Kitűnő asztali, bor- «• gyógyvl«, m gyma»r-
I-Krn( rögtön megeiűntati. páratlan. haaznáiata valódi áldá* ()0M0rba|§««kaak.
Kedvelt borvíz! Olcsóbb a szódavíznél! Mindenütt kapható!
i
ZALAI KÚZLÖNT
1907. ÁPRILIS 13.
A legnagyobb forgalom.
I feleneUk egy irodában )
(A múlt héten történt, hogy egy nagykanizsai1 ember osztálysorsjegyét. melyet helyben vásárolt Milhofer Kálmán sorsjegyirodájában, 80 ezer koro-1 nás nyereménnyel kihuiták Azóta nap nap után > köretketó jelenetek játszódnak le Milhofernél:) Aki biztosra veszi a nyereségei.
ViáéJH alak\\ Kgy egész osxtálysorsjegyet kérnék-
Milhofer. (Ad neki)
Vidéki: Ka, ha szabad kérdeznem, mikor lesz a húzás V
Milhofer. Pénteken.
Vidéki: (A fejét vakarja.) Baj, baj. — Mert nekem már esüiörlőkön kell kétezer korona.
Egy másik, ki szintén biztosra vesti.
Egy ur: (ki eddig csak \' , sorsjegyet vásárolt.), Kérek egy egész sorsjegyet.
Milhofer . Kddig csak uyolcadot tetszett parancsolni.?!
Egy ur: Hallja?! Csak uem ettem meszet, hogy 70 ezer koronát odaajándékozzák\\ Hab\' nichls| tu verschenken I
Akire biztosan lehet számítani.
K hét elején a nagy kereslet folytán megesett, , hogy Milhofer sorsjegyei kifogytak és sürgönyileg kellett ujabbakat rendelni. Kgy est« beállít
Egy ur : Sorsjegyei kérnék.
Milhofer . Sajnálatomra, elfogyott
Egy ur: No, ez mégis csak sok magától. — 1 És az én részemre egyet sem tartott fenn ?
Milhofer: De hisz uraságod nem szokott ná-|.r lam sorsjegyet venni, önre nem számíthattam.
Egy ur : Hm, baj, baj. Hát a jövőre nézve tessék tudomásul veuni, hogy ahol péuzt osztogatnak, ott reám miodig biztosan lehet számítani.
Aktuális strófák.
l.
Dal egy árokról.
(Énekelhetné egy rendőr.) Királyutca régin Naponta eljárok, Ott a város sxéliu Van egy keskeny árok. Illatos tartalmát Megszoktuk régóta, Nem újság, ha róla Megzendül • nóta.
Királyulca végin Végződik a táros, Ami piszok van ott, At nem olyau káros! Hogyha járvány lenue, Egy kissé megfogyunk I A kevés kenyérhez Úgyis sokau vagyunk!
II.
A szél.
A szélre sokan haragszanak Hogy elrontja a szép idót; Ámde örömmel látja, kinek A bölcseség-foga kinótt.
Hisz utcáinkon örökösen Elnyúlik egy piszok-lepel, Hogy tisztítsa • várost, rajta Hűségesen végig seper.
Diogenea lámpája
I nem szüksége« ahhoz, hogy ön megtalálja a j szerencsét — Ha
Milhoffer Kálmánnál
(Nagykanizsa, Csengery-ut)
veszi sorsjegyét, a szerencsét máris a zsebében tartja. — Milhoffer Kálmánnál vették azt a sorsjegyet, mely legutóbb 80.000 koro-a-™ nás fónyereménynyel húzatott ki. =====
! ! El ne szalassza a szerencsét ! !
KÖZGAZDASÁG.
1
A rejtély kulcsa.
Valaki megkérdezte a szerencsés Milhofert, hogyan, hogy minden nagy nyereményt az ó sorsjegyei nyernek még.
— Nagyon egyszeri) — válaszolt Milhofer. — Azt tetszik tudni, hogy a sorsjegytervezet szerint minden második sorsjegynek nyernie kell. Nos, hát én csak eme második sorsjegyeket tartom raktáron. (Hogy húzzák ki ót is e magyarázatért).
Faj-kutya,
gyönyörű nagy orosz-agár, igen ritka példány, szoba-tiszta,
mr e ladó.h
Megteliinlheló Kiimsy-utea 20.
SZINHÁZ.
I upriii kiriskiialHl éi Iparkamara kirébil.
Hirdetmény. A in. kir. államvasutak szom-bathelvi üzlet vezetősége uyilváuos ajánlati tárgyalást hirdet a Szombathely állomásou létesítendő 20 (hutai állásos mozdouyszin egy részéuek vasfedél szerkeztére, illetve az ennek elszállításához szükséges munkák végrehajtására A részletes feltételek az üzlet-vezetőség pályafentarlási és építési osztályában * hivatalos órák alatt megtudhatók. — Az ajánlat..k benyújtási határideje április hó HO-ika.
A zalamegyei tej szövetkezetek. A Zalamegyei Gazdasági Egyesület által inost kiadott jeleutés *ze-rint Zalavármegyében ez idő szerint 85 tejszöv.i kezel működik. A szövetkezetek mo százaléka szép eredményt ért el. Egyes községekben \'¿0—iü.\'in > koronával -szaporodott a tejtermékek értékesítése réven a gazdák jövedelme. Nagy hatással vannak a tejszu-vetkezetek az állattenyésztés fejlődésére, e réven a gazdálkodás belterjességének tokozására. A szövetkezetek folyton szaporodnak
Góxgépkezelők és kazánfűtők legközelebb képesítő vizsgái Sopronbau április hó 21. napján >1 e 9 órakor a Sopron városi villanytelepen fogn.ik megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparíelügyelóséghaz (Ujtoleki utca un küldendők.
Kómunkatára Vagry Lajos
Nyilttér
Alkalmazást nyer
elókeló jól bevezetett, az összes agakat művelő biztosító részvénytársaságnál a megyéberi és az itteni piacon otthonos, az üzletszerzés-ben jártas, jó megjelenésű 30 évnél nem idősebb nőtlen *
fiatal hivatalnok,
valamint kereskedelmi képzettségű
gyakornok.
Az állások késóbb nyugdíjjal és esetleg a központba való áthelyezéssel járnak.
Írásbeli ajánlatok, körülményes adatokkal „Szép jövő" jelige alatt Eckstein Bernát hirdetési irodájába. Budapest, V., Mérleg-utca alá küldendők.
Bihariók Nagykanizsán.
Első előadás folyó hó 20-án.
Bihari Akos. színigazgató ma, szombatou reggel Nagykanizsára érkezett. A délelőtt folyamán elrendelte a színkör ügyeit és eljárt a rendőrségnél is.
A társulat pénteken érkezik Nagykanizsára. Az első előadás inához egy hétre, szombaton lesz. amikor „A miltárdos kisasszony\' kerül színre.
Bihari halaim as műsort jelentelt be. Vagy 50 ujdouságot szándékozik bemutatni, köztük a legújabb nagysikerű darabokat is
Bizalommal várjuk Bihari társulatát, melyről legközelebb már bővebben Írhatunk.
Weisz Miksa divatárukereskedó eljegyezte Funic Józsa kisasszonyt Nagyszombatban.
ir
a
A Bór- és Lithion-tartalmú
Salvator-forrás
kitti n<5 sikerrel hasináltatik vetebajoknál, • húgyhólyag bán-talmainál ¿>kOszvénynél,*czukor-betegségnél,** emésztési cs lélegzési szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatású 1
Vaiaeatei: Itum •■«iilMtII
Tel|«i«a tluli I
Knp\\utá airanymitrtiirdtitlhtn t\'igj <?.«»»- /..Wr.1 Halrntnrforrát i\'áltnlnti • limbust, V llitdolfrakpart «.
Kölyök! Még most sem jegyezted még, hogy más cigarettapapírt és hüvelyt mint
nem szivok.
1907. ÁPRILIS 13.
nók-««I«t: Uttbfr 10. ■».
ZALAI KÖZLÖNY
ruk.ttiut
la. m.
Fleischaker József fia
lailkiilttt.
Fő-lizlet: Erzsébet Királyné-tér l az
Ajánlja.: Saját íózésn oognao, .zllvórium, borovioaka éa a.prfl-pálinkáit; — nemkOlömben hollandi rendszer szerint készilett
liqueur különlegességeit
ós angol rum-behozatalát.
Utak figyelmébe! fekély»»
Van Bzerenosérn a n. é. közönséget «olt.»». - *
Van Bzerenosérn értesíteni, hogy nagymennyiségű
AKOOL SZÖVETET
vettem, amelyből saját Mihalyiak«! a legújabb divat szerint készítők ári rfiiat iltiiyl |lt a következő árakért:
és „llenneberg"-selyem 0" kr.-tól
feljebb, bér-mantv« s vám-antti».
MinU postafordultával. — Megrendeléaek bármely nyelven inlésendók
u SiKiifikrlkt. Imikiri in Zlrlcb.
Gileti öltöny . Kimenő öltönr . . Felöltök.....
Ferenc Jówel öltöny
frt
IS tói feljebb »\'¿■ISI 30-tól \'-\'8-tól
A n. é. közönség szivi\'s pártfogását kérve, vagyok
teljes tisztelettel
LIDITT MIKSA
úri szabó. Nagykanizsán. Magyar-utca 29.
Vidéki mt*jtrendelésnél- elegendő a mellbőség, a kabát hossza, az ujja hossza éa a nadrág belső szárhossza. Kívánatra személyesen is megjelenhetek.
### # #####
II év rft» fennáll
rak.tt.iHt4 é. J..1U a.ahrtre N a.) kaaiuáa, Hlai>>r atta *0 uia.
Értesítem a n. érd. közönséget, hogy szeronosétlen beteges férjem távolléte mán is ruhatisztító és javitó műhelyemet továbbra is folytatni fogom. A n. érd. Közönség szives pártfogását kérve, ugy helyben, mint vidéken a tisztítani és javi-tani való ruhákat a házaktól elvitetem és hazaszállítom.
Tömeges támogatásért esd
Goldschmiedt Edéné
ruhatisztító.
Iibi|é$, rahiátiéj él kirat allia ilici jtkh a
Róthyp£L cukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félét kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van. I doboz 60 fillér. Csak RÉTHY-félét fogadjunk al
ÜZLETNYITÁS.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönségei, hogy
Csáktornyán
(Vlassics Gyula utca.) egy, a mai kornak megfelelő
épület- és diszmü-bádogos
műhelyt és
zománcozott edény
kiriikriiit nyitott!*.
Midén szives pártfogást kérők, megemlítem. hogv ugy a bel-, mint a külföldön sok éven át szerzett tapasztalataim munkáim megbízhatóságára elég garanciát nyújtanak
Tisztelettel | Csáktornya, IÍIU7. március Itó.
OORNER SÁNDOR,
bádogos-mester.
Mindenki, aki bágyadtan és rosszul érzi magát
idege* és akarat képtelen. SanatoKen által ui életkedvet és életerői kap. Több. mint 6000 tanár és orvos kitQnő hatását elismerte — Kapható minden gyógyszertárban és drogériában. — Ismertetést ingyen ós bérmentve küld Kauer A Co.. Herlio, S. W. 40. és a vezérképviselő C BRADY WIEN I.

Védjegy: „Horgonyt4
A Liniment. Capsici comp., j
i largiay-Piia-Expillir pilliki
egy rógjónak bizonyult háxiawr, muty I mir több mint 3(j óv óU legjobb fájdalom-onilUpító Mernek bizonyult kttKvéayMI, ] caúinil éa mtgbülétfkael bo-JÖrwólóa-Lop -on használva.
Kl;yelinrat«téf. Silány bamuitvanyoV miatt bová»árláHkor ÓYatoaak Ingunk óa c»nk olyan uradét fogadjunk ol, a muty 4 „Horgony*4 vdjogygyel éa a Richter «én-»Hatott dobosba van «mhwwiIv* ÁrÁ uvoicokbrn SO fillér. 1 kor. iO l én 0 korona ós ú^j-MÓlván minden wó;y-«zertsrhun kapható. — Kóraktár: Tőrík ióraef Kyógyamrfasné!, Badapnalen.
• ItU-hter gydgjaaorlAra ai „Arait; oroailánhoa", I\'rágalun,
KllwWlh.tr.... & *«u. Ml.áf cn.pl •((ik>ild(.
HLATKO JÁNOS
uri szabó,
Nagykanizsa, Fó-ut (Korosa szálló mellett). Raktáron tartok mindennemű hazai és angol legjobb minőségű szöveteket. -- A ruhák szabását magam eszközlöni. Ennek kifogástalanságáért garan\'ál 40 éves praxisom. Kitüntetve a »Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete« által. Kgy levelezőlap ellenében vidékre szakértő utazómat azonnal küldhetem. Pontos és gyors szállításért kezeskedem.
Kiváló tisztelettel
HLATKÓ JÁNOS
uri szabó.
JITÁIYQS AllKI IZIlll IllZIlliÜl t
Alapítási év 1874.
mm
AZ EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER\'.
i K i, A i KÖZLÖNY
Tavaszi vásár. Magyar munka, j
Mindennemű uri, nói és gyermeklábbeliket kizárólag saját készítmények nagy választékban állandóan raktáron tart és mérték után készit
HRILTÉNYI SÁNDOR
cipészmester Nagykanizsa, Városház-épület.
Árjegyzék ingyen 6a bérmentve.
1888 óta. fontnlombBii.
Berber-féle
Syósy-Kdtrány-sxappan,
. . ........... ...„ ____.tb*. Ntn
a|inl*a, K.rdp. Ut.ma»*. I
- ti alkalmavtahk
•ltc*ml «lkalmavtat.V
r mindennemű bőrfciltc&ck
Hinn «kk^T-rf«».. ÍSI2Ü
III. HMfmm, íltar, Furdnr, I«M»>»iHk. .«vinkaeje
• .\'m. A H.r««r-UI. «»trintTapp." Urlalma«« • I»-1
n.:.r.>n»kl&l l*.TfNn k«UM.Ik. »•»•!• bArh»1
•lkam- «lkalma»latfk • kiMnfmi>pei< •
Ilers:cr-féle Mtriíny-kénszappnn.
Mint «fMf«tt lUMr " -------—
Szabó József
épllat-nnlak«t*i muhi l;> ItgykinliM.
Évek óta a városi csoporthazban vau.
Kiváltai mindennemű épülői- és mű-lakatos munkákat, továbbá ráosozatokat. görredónyök, trollók) oonstruktiók, díszkapuk. villámhárítók, villanycsengők, szobatelefon felszerelést, valamint mindennemű sodronyfonat munkákat.
Javítások elfogadtatnak gyorsan és ponlosan eszközöltetnek jutányos árakon.
iiünílMn, ■ nawUM ™i,fB,„n|i .1«,...... «.J»- wil;
M.th.ll.i, l*,tl.,IKA. M l.rrt.•»•..*■«
Ucrgcr-félc glyceriii-kiitritiiyszappaii
Berber-féle borax-szappan.
hl •(«••la. n.p.ai«a, M«pm. nillKlér •*»««»
■>■1 ok • ■!»■. Ara ■§!■(!•■ l«Jn.k T.JBIUr haM*»l«tl W
a aalimal •arr\'HI. A «iarliii.il DaUraavlUn
li.r»»r-/íl* i.-t lappiul é» tx*ai-4iappanl m
káoaa U oá tat naa/ aa iU ItUtaU »adja»»*» «• »MJy\' *.. M«ll A Oorap. Uf^J. Tf<
mlmim, dm- Sljfr ** S
, r..an;«r*ni.i.*l * p Arial vll«|kll«l111«.OM 1900. V..,„UMl a«T«b tj(m- ia ttéuUn auppaa, maly U.r«»r-Mia ni u»«0|. « ratalaa nappaakoa ««tUkaA haauilaU oUaiUaoo W
Távirat!
Megnyílott a Furmen Imre ortbopéd oipószműhelye Nagykanizsán. a postával szemben, Királv-utoa 38. hz. alatt.
Elvállalok n javítok mindennemű úni. n- i vs gyermekcipőket é* csizmákat. ugyuintc fajúk vagy hibás lábakra — ortlH.ped .cipőket cs csizmákat ajanlok. n melyet hosszú íven Kt a (óvatosban c» külföldön szerien tapasztalataim mellett kés\'itek. Gyora Javító- cs l\\i*ó üzletemé\', a nagyérdemű küzönsi\'g b. pártfogásába a;ánlvn maradtam hazattas tiszteletté\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Kaphat\') rátád»« rrtrytirbaa éa haacoM IlUkM. Nairybau : G. H«U * Oompn WUn L, Blborstr. S. Ha,r>\'«rua(l IftraaUri férik J«aa«l (/«I/UWUra, Hl,flMitirnljr-o., FhaUoia/tr 4m Bella, írl njrl-uio». Wintajrk» Hafjrarortiái »mim (/«(rMwOnlkM,
Raktár NaiiykanizHán: Práter Bt\'ia ny6ny*rwlkn valamim Magyaroraiáu több pyó*y tárában.
ÁkSk i! ffftft

Szlavóniában
Vaaut-, poata- éa távirdaállomáa.
Elsőrangú fürdőhely.
Kpyetlen jódtartalmú alkalikus hévviz (64" O.j Európában. Páratlan gyógyhatású a tápcsatorna a vizeleti utak fisszes hurutos megbetegedései, hugysavas áttétel, koszvény, csúsz és ischias, gör-vély, angolkór és az összea vérbeteg-- 3Ógek ellt-n. -
& Ivókúra. Héwizes fürdők. & g Vizgyógyintezet — Inhalatórium. ^
A fürdőhelyen 10 klvlló orvoa működik. Kívánatra pr»»peklu»sal ¿* bővebb értcUtéiiel uolgil
A (lirdőiicnxicatÖNnK.
Alapítási év 1895.
SZEKELYI LAJOS
Elsó Nagykanizsai i\'ebérnemu mosó- éí vasaló Intézete Nagykanizsa, Fő-ut 19.
Klfogad uri és nói fehérnemüeket urak, háztartások, intézetek és szállodák részére.
«Niki nigrirdeliiik post>-fonliiltiiil Inti/.titmk il
A feiiérncmflek jókarban maradásáért szavatolok.
Hizl moiii ii »lilás
Kívánatra árjegyzéket szívesen köldök.
PREKL ANTAL
Eliö nagykani/sai asztalos, kárpitos és dis/itö
NAGYKANIZSÁN,
(Várul citptrlkáz, az k|jémé||il izimbn.)
A n. é. kúzonseg b. (ígyelméi felhivom Nagykanizsán a városi csoporlházban levő
asztalos, kárpitos és díszítő műhelyemre,
ahol bármikori rendelésre legnnomabb kivitelben Jutányoa árak mellett bármilyen aaztaloa és kárpttoa munkát gyorsan cs pontosan készítek.
Kifogadok falak ktrpitosását, föggönyök clké-vzitcset, bármiféle kóxtmunkák montlrozáaát.
Nagy választékú raktár dlvánok ia garnitúrákban, elvállalok háló, obódlö, aaalon, alöasoba, bolt-helylaóg éa aaáUodal tcljea borendozóaoket ugy helyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis >i minőségű száraz fából készítem. Magamai a n. é. közönség jóindulatu pártfogásába ajánlva, maradiam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
műasztalos- és kárpitos. JUTÁHTOB ÁRAK ! SZOLID MTJWXA I
Figyelem!
NÓVÁK VINCZE
pzipészmester, Nagykanizsa, Erzsébettér 16. (Kinizsy-utcza sarkán.)
Készítek mindennemö úri. nSi és gyermek-czipöket a legjobb anyagból, a legizléseseot. kivitelben, mindig a fővárosi legújabb divat szerint, valamint téliesen vízhatlan vadász-czipőket és csizmákat.
A fővárosban több éven át szerzett tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. é. közönség szives pártfogását kéri kiváló tisztelettel
NÓVÁK VINCIÉ
cipésx-raeater. — Javítások gyorsan ó« pontosan eszközöludnek. —
Vidéki mogrendelúfnél elegendő egy haunilt cipő, vagy a Ub körrajiinak bekllldiie.
Micsoda. . .? A papa megengedte, hltzcn ez Jacobi-féle ANTINIOOTIN OlQARETTA-HÜVfeLY.
VIGYÁZAT I Valódi caak a akatulyiban.
liter háztartási rum
90 krajcár
Egy csomag finom törmelék tea
30i krajcár
„Vörös Kereszt" Drogéria Nagykanizsa.
BERENY JÓZSEF És FIA
"•Bar" SAJÁT MŰHELY.
irrVnVIIDlil/ B,,ál kl!«zll"|ényem miuden-dtUlUlUnUa kor 11W választékban készen ======= kaphatók.
NAGY RAKTÁR gy0r0klM" gyémántokkal
-----és színes kövekben.
NAGY RAKTÁR féra- f;
■ -- láncokban.
NAGY RAKTÁR floom "" é,ké"\'"-
--------Ükben.
Eladás részletfizetés mellett is!
Javítások ex uj mntikak gyorsan kéazlttatoek
1907. AFRIL1S 13.
ZALAI KÖZLÖNY

!Ingyen adok !
egy remek hangverseny
beszélőgépet,
ha 12 darab lemezt vesz nálam
STRASSER MÁRTON
mü- és látszerész.
Régi óm uj kerékpárok! £ ¡K Arjegy. éU ingyen é-t bérmentve!
t
Alapítási év 1889.
Kaufmann, Már
férfi szabó, Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan felszerelt szövet-raktárát. •Mindennemű, legjobb minőségit hazai és külföldi szövetek. wr~ Kzoiid I«In/.uík«IiímI \'UK* ar E I ö II j ö m árak! "M Megrendelések^ csakis_ mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.
K I í b] 1 > KT I r .VARRÓGÉPEK
IVyiwXX minden elképzelhető célra,
neinefik IparuMtknflk. Iiulx\'tti a ,\'saliullinn vlAfuriiuló
arrémniikák
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzleteinkben történjék
c-ak általunk alerethetók In.
összes fióküzleteink ezen védjegy által ellátva ismerhetők meg.
SINGER Oo. l/ARRÓGEP
RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Oeák Fereno-tér 2. sxám,
Ol» )»J !
Megfojt ez az ótko-zott köhögési
Köhögés, rekedtség és elnyálkásodás ellen gyors es biztos hatásúak
ilO.Gr milMHíi
az étvágyat nem rontják és kitünö izüek. Doboza 1 kor. es 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
FÖ- ti »¿ikQldéti raktár:
..NÁDOR-GYÓGYSZERTÁR
lluilaj.g ,1, VI.. Vicl-küia, 17.
Eggermellpasztila
KaUamai\' mapütómiioli
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos. Prsger Béla, Reik Gyula és Csáktornyán: Petii Jenő gyógyszertárakban.
HIRDETÉSEK FELVÉTETNEK E LAP KIADÓHIVATALÁBAN.
I

i A L A I KÖZLÖNY
IU07. ÁPRILIS 13.

Ncustcin-féle ERZSÉBET labdacsok. K pilulák hasonló készítményeknél minden tekintetben feljebb becslllondök, mentek minden ártalmas anyagoktól, az altesti szervek bajainál legjobb ored-ménynyel használtatván, egy gyógyszer sem jóbb s mellett« oly
SZÉKSZORULÁS
| legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végett még gyermekek - is szívesen veszik.
Egy 1K pilnlál tartahnató dohot 80 fillér. Egy tekercs. mely 8 dohost,
tehát l\'ZO püulrtt tartalmat, cnulc 2 koronti. 2.4/í korona előlegen bekiUdé»e melleit egy tekére* bérmentve küldetik
Aliid különösen óvakodjunk. Kérjünk határo-
lj VAu! 101180 NEU8TKIN FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és „Neusteki Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védett csomagjaink aláírásunkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
.Szent-l.Jpóthof cimzett gyógyszeriára, BÉOS, I., Plankongasso 6. Kapható NagykanUiin: BELUS LAJ08 és REIK GYULA gyógywctésxeknél.
Tifiiii|linii|1fr.v|.................................IUU
Plfll\'H
S E-I D L
I TZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. \' védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-féle Seldlltz-porok tartós gyógyhalá»a a legmakacsabb gyomor- át 1 altoslbántalmak, gyomorgórcs és gyomothév, rögzült székrekedés, mijbinlalom, , vértolulás, aranyér és a legkfllönhözöbb nöibetogaégek ellen, e jeíes háxtueraek évtizedek óla mliullg nagyobb elterjedést szerzett. — Ara ogy lepecsételt eredeti \' doboznak 2 kor.
llnmhH»Mo)> törvényileg IVnyillcliit it.
MOLL\'-FELE 1
mi

Rheuma
A legmelegebb cs legjobb gyógyhatású kénes kiforrások uz eges* kontinensen szükséglet szerint mérsékelve, (38 4P C fokú) hcvvizxe! 0 tükörben és 15 porcelinnkádban.
Köszvény
STUBNYA FÜRDŐ
t. f. m. \'>18 mtr. t. f. in. f>18 mtr. ■ Gyógyszertár, vasút, posta ás távírda állomás helyben. -■
Budapest—Rutkai fővonalon
Javaslatok Izületi ¿s Izomrhcumás mogbotegOlésnjl, ischias, kOszvány. neuralgla (ide\'gbánlalmak) nöl bajok ¿s bőrbetegségek esetiben, Ehcema, Prurlgo, Psoiláala.
EUEMX ÉVE.V ÁT tVITVA.
Orvosi vezetés alatt álló ivó- és furdókurák, porcellán, kád- e\'s tükóríurdók, pakolás, izzadás! kúrák, viilanyoxiis, massagc, uszoda és hidegvíz gyógykezelés. I\'nmpiis íekves,. fenyőerdők közepette, elterülve a Títrahegynég egyik remek fensikjánés igy tncgbce.süihvictWn _jnint Uggyógyhely is; nagy és szép park. Legolcsóbb árak, legn.iy.yobb kényelem, ey-\'.z-seges lakások és tápláló clelinezcs. Saját zenekar, lawn-lennis. Állandó előkel» kozoiisej gel.
Fíirdóorvosok: Bolieiiiaiiii Jaaos dl\'., Dl. lí. főorvos, Jatobovils Jauos 01\'.
Elöidény : jutius l-ig. Utóidény: augusztus 20-ig
50"|u engedmény.
Cuk ikkor iilidl. "\'«f í-
______=_védjegyét tünteti fel, »A. Moll«
feliratú ónorattal van zárva. A Moll-fálo sós-borszesz ncvcictciou mint fájdalomcsillapító bedörzsölésl azer köszvény, ciui ét a meghűlés egyéb következményeinél legiimeretesebb népszer.
Egy ínozott inditl fing ára t korona 90 flllér.
C; MOLL Gyermek szappanja.
I.egllriomabb, legújabb módszer szerint készítek gyermek es hölgy szappant a bör *,/ okszerű ápolásira gyermokek • felnőttek részére. - Ara darabonkánt 40 flll. í öt darab I kor. 80 flll. Minden darab gyermek szappan Moll A. védjegyével van ellátva.
y Moll k. |jíijsziré«z"c«.\'éi°kír."ui»arl szállító által,
V Hűen. Tucliluutteu 9. sí,
\' Vidéki medren,laltuk n.j.onta pottnuiánvít melleit lelje.Illetnek. \'
s. A raktárakban tessék határozottan „MOI.I, A." nláirásával
> és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
V -- t
j Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai. :
Kepe. pco.peklu».! ts telvilógOMláss.l díjmentesen muIjjuI .t.
IGAZGATÓSÁG.
Magaslati gyógyhely.
#####
Hidegviz gyógyintézet.
Okleveles építő.
Alulirott tisztelttel van szerenosétn értesíteni a nt/gyehlcmil közönséget, Itogy Magyar-uWr lakásomat, saját
házamba József főherceg-ut, helyez-lem át.
Midón magamat a nagyérdemű közönség szíves ügyeimébe és jóindulatába ajánlani bátor vagyok, kérem nagybecsű megbízásaikat s maradtam hazallas tisztelettel
Szuknay Lajos
építő éi vállalkozó Nkanlzsán.
36<k?f

^RTESITÉS,
Van szei\'ónosém b. tudomására adni, hogy Csáktornyán olm- éa szobafestő, ) továbbá mázoló műhelyt nyitottam. -——^yMinden e szakba vágó munkát elvállalok, divatosan, gyorsan és jutányosán elvégzek. Szives pártfogását kérve maradok teljes tisztelettel Csáktornya. 11107. március lió.
Vidovios János festő.
Eladó ház.
Egy ház, melyben korosma, mészárszék és jégverem van, összes mellékhelyiségeivel, 4 hold kerttel és 18 hold külső földdel együtt eladó,
Venni szándékozók forduljanak e címre:
KERCSMA ISTVÁN
Szigetec, ii. |>. Drinya.
Kapható Nagykanizsán: Non éa Klein cégnél.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán
NAOYKANIZBA, 1907. NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 16. SZÁM.
ÁPRILIS 30.
ZALAI KÖZLÖNY
Előfizetési árak: Egé«z ¿vre 10 korona, f«l«vre 6 korona, 1 Btfy«dévre 2 korona 60 (Ml. Egyea szám ára 20 flll. I Tanároknak, tanítóknak, jegyzőknek áa állami tisztviselőknek ¡1 I évre 6 korona, fél évre 8 korona.
KhIhIős KterkeKy.tő t-s kiadó: Kálmán Pál.
8i«rkeailAaág éa kiadóhivatal: N.gyk.nl,»., Erziib.t-tér (csoporthál.)
|| Megjelenik minden szombaton este 6 árakor.
Tisztelettel értesítjük a n. é; közönséget, hogy a Kövesdi Kálmán-féle helyiséget átvettük s azt teljesen újonnan berendezve megnyitottuk
Piry és Horváth
divat, vászon és kész fehér-nemüek áruháza
a „Szép juhásznö"-höz.
Nagykanizsa, Erzsébet-tér 1.
Küldöttség a vasut-ügyben.
A balatonpartiak szerdán tisztelegtek Budapesten a minisztereknél és szépen megköszönték, hogy megépíttetik a balatoni vasutat. Könnyű nekik I A vasút biztos birtoklása megérdemli, hogy egy pár forint költséget csináljanak.
lle bol vagyunk rai. kiknek szintén depulácíózó szándékaink vaunak. Mi osak kérni akarjuk azt, amit Ak már megköszöntek. Mikor tartunk mi ott, hogy köszönetet mondjunk a vasút megépítéséért ?
Wekcrlo. Kossuth és Darányi a Balaton nagy érdekeit emlegették. Vájjon csak az az érdeke a Balatonnak, hogy Budapesttel legyen összeköttetésben. Bizonyára érdeke a Balaton vidékének az is, hogy erre mifelénk is legyen csatlakozásuk.
Uát erre akarjuk mi, nagykanizsaiak
kérni a minisztert. Több Ízben megirtuk a letenyeiek ama mozgalmát, hogy egy vasút építtessék Muraszombattól l.etenyén —Nagykanizsán át Keszthelyig. Nagykanizsa ezen vasul költségeihez 200 ezer K.-val járul hozzá.
Ez Ogyben rövidesen depuláoló megy Budapestre.
Már moBt az a kérdés, hogy Nagykanizsa érdekeit fedi-e a letenyei mozgalom 1 Bizonyára nem, mert hiszen igy újra nem lennénk összeköttetésben az uj balatoni vasúttal.
Hogy pedig ez megtörténjen, Nagykanizsa ugyanakkor mint kfllön küUlöitség is tisztelegni fog Kossulh Ferencnél és arra kéri, hogy ne elégedjék meg a balatoni vasútnak Tapoloáig való kiépítésével, amely igy tényleg csak osonka vasút, hanem fejezze be nagy müvét olykép, hogy Tapoloát kösse össze Keszt-helylyel.
Ennek természetesen csak ugy lesz értelme, ha megépitik a Muraszombat—Keszthelyi vasutat. Mert akkor lesz összeköttetésönk az uj vasúttal.
Ha azonban a min.szter a letenyeiek kérelmét nem teljesítené, akkor kérni fogjuk a Ueltai József által felveti\'t vasút megépítését. Vagyis: hogy hosszabbít,.*V meg az uj balatoni vasutat Kanizsán át Csurgóig.
Nem ludjuk: melyik tervet találja Kossuth Fereno elfogadhatónak, lirdekönk, hogy valamelyik megvalósuljon. Nagykanizsa évek óta nem kapott semmit. Igy természetesen nem képes haladni. Nem lehet érdeke sem a kormánynak, sem az országnak, hogy egy ilyen nagy város tönkre menjen. Azért hisszük, hogy a kormány nem fog elzárkózni kérelmünk teljesítése elöl.
Mert ha egyik sem valósulna meg, akkor vissza kell térnünk a l\'allos-féle vioinálisra.
Óriási aulylyal nehozedík a latba a letenyeiek ama érve, hogy egész járásunkban nines vasút. Ez furcsa is a 20. században. Egy mflvelt, gazdug, termékeny vidék vasút nélkal I — Igazán mult századbeli állapot.
Szóval sok nyomós ok késztet benndnkot arra. hogy a siker reményében menjünk Budapestre.
A kQlsó színezet tartozik, hogy minél többen logyflnk. Azért újólag kérjük a közönségét, hogy osatlakozzék mindenki, aki osak teheti. Legalább mutassuk meg, hogy törődünk az (igygyel.
— A balatonvidék! községek mintegy kOO tagu küldöttsége járt szerdán Budapesten, hogy köszönetet mondjanak s balatoni vasút létesítésiért és
; átnyújtsák Wekerlo Sándornak, Kossuth Ferencinek ! ¿h Darányi Ignáomak a díszpolgári oklevelet. A de-putícióban 43 község képviseltette magit. Wekerle Sándor miniszterelnöknél és Kossuth Ferencinél Hor-telendy Ferenci, Darányi Ignáemál Forstér Elek, Szterényi Józsefnél l\'otheány báró mondott köszönetet a vasút létesitéseért. A minisaterek kijelentették, hogy szükségét látták annak, hogy a vasút megépítésével a balaton mentén fekvő kincseknek nagyobb értéket ad íanak.
— A dunántul iparosságához Zsombor üéza ezt a felhívást intézte: Szükséges, hogy ez orezágréai iparossága még a pécsi országos kongresszus előtt megbeszélje s lielyietet és megállapítsa siervezésünk és törokvéseink munkstervét. A .soproni kainarakerQleti íparosszervezet legközelebb tartja meg Nagykanizsán ez évi kongresszusát. Amidén ezen körülményről jelentést teszek, felkérem az érdekköröket, hogy már most ez Dgygyel foglalkozni síiveskedjenak, egyben gondoskodjanak arról, liogy o fonton taoácskozások minél tömegesebben legyenek látogatva.
Viszontlátás után,*)
Mint a madár, mely tiáuak Repülését látni vágyik :
Ugy jöttein én te utánad
Budaposttól — Kanizsáig>>r-
Utambau a viszontlátás Tiszta, édes őrömére Gondoltam ós öre^ szivem Közeledő gyönyörere.
Most, hogy ismét elszakadtunk Egy a mástól: Újra, jobban Fáj e aziv, mert bucsu után Vágya ismét lángra lobban.
Istenein I V^j\' mért nem lehet 8ors szeszélyén változtatni? Mért kell egy-egy rövid élvet Hosszú kinnal megváltani?
Íme! Láttalak a nem látlak. Örömünknek vége szakadt . .. Egy pár csók és egy pár sóhaj S újra köny a szembe\' fakadt.
*) S«e«8 budapesti orvos ¿s Wmeil poeia. Fia lilogatá-u\'». kt a helybeli tejcsarnok Iga«gnl6j», Nagykanizsára írkeielt. Klonuáiakot, a vonatban e csinos verset Irta.
Ám, te könyüd mosolyogva Valahogy csak feltünteted, De én, haló reményemnek \' Nem adhatok uj életet
Nem tudhatom, látlak-e még És mi löszén a jövóben? Nem tudom, ha hozzám siotaz, Nem lelsz-e a temetőben?
Ne hidd, fiam, hogy mit mondtam, Tulsőtéten kiszíneztem, .Mivel túlzó képzeletnek Siránkozó rabja leltem.
Szó sincs róla! Legfeljebb csak Azt mondhatod: „Jobb lett volna Kihallgatnod." Hátba a sors Könyörülve rád cáfolna!?
Nos, nem mondom, lehetetlen Hogy az Isten igy is tegyen, Hogy egy kiksé itt felejtsen S tőletek még el na vegyeu.
Csakhogy erre számítani, K reményben hinni, élni, Annyi, mint ar, „Ezeregyéj" Nagy csodáit elmesélni.
Ki teheti: Csalogassa Jobbik eszét csodahittel, Becézgesse ábrándjait, Miket még a sors nem vitt el.
Kn azonban öreg észszel A csodákban nem hihetek, S ezért a rideg valóval Idején már azámot vetek.
Ottó fiam I Megköszönöm A figyelmes vendéglátást 8 apádnak a gondoktól Két napon át megváltását.
fis — mert jó vagy, azt kívánom, Hogy az Isten megduplázza Szeut áldását és ha lehet, Részemet is rád ruházza.
Becsületed, egészséged\' Nagy javakként megőrizzed, Hogy ulánnatn családunkat Vezéreljed, védelmezzed.
Maradj mindig jó fiam te, Maradj az én büszkeségem, Életem, hogy kedvea legyen S békéi, nyugodt as én végem.
Isten veled ! Isteu hozzád! A mig egymást viszontlátjuk, A mig újra szeretetünk Ritkán jutó csókját váltjuk.
DR. 8ZEGŐ KAROLY.
2
Z A L A I KÖZLÖNY
1807, Ál\'llILIS ao.
Tekintetes társadalom.
/ Irt» : NAQY LAJOS.
/üt. ugyan gyűjtőnévnek beválik. de fogalomnak: ab.s*6rdum. Társadalom? És tekintetes? Már engedelme* kérek, de ha az ember nem is a nagyságos, hanam a méltóságos uruál kezdődik, — hogy lehessen akkor éunekem pozíciót jelölni m ki a lársadaloinbau azok számára, akik magukat meglekintetesuraztatják ? Mert tudnunk kell, hogy ez a eiin lejárta magát Kimeut a divatból. Szegény jó uéhai Vas Gerebeu meg rogéuyl irt a tekintetes urakról akik között el.ió volt a vármegye alispánja. Ma már ilyen értulum-beu vett tekintetes alakiai se a társadalomnak, se a vármegyének nincsenek. Hát ki is légyen akkor ez a tekintetes társadalom ? Mondom, egy abszurd fogalom Nagyon nehéz a definíciója. Moudhatnók egy olyan respublikának, amelyből hiányzik a citoyének tömege is. meg a köztársasági elnök is.
Aki mauapság a tekintetes ujjk kategóriájába tartozik, arról nem szokás megeinlekezni. S főleg nem divatos, hogy ezt a különben nagy tömeget társadalmi szempontból mérlegeljük. Hiszen a tekintetes cimet jogosau vagy jogtalanul használók tömegét semmiféle jogcímen a társadalom téuyezői köz • nem is számithatjuk, lévén a társadalmi élet fejlődés legalsóbb töVü tényezői a nagyságosok. Kz utóbbi osztály a nadír, ahonnét lejebb látni, emberi szemnek nem adatott. Lehet ugyan a mélység határán alul még valami nyüzsgő tömeg, de ezl a mi társadalmunk mikroskopiuma csak baktériumoknak lát|a.
Hejh! pedig a címkórság dühöngése elóttí időkben, ezelőtt 40 — 60 évvel, de nagy szerepe volt ennek a tekintetes osztálynak! Deák Ferenc tekintélyt adott neki, mert az ő uagy bölcsesége haszontalan földi hiúságnak minősítette mindama címeket, melyek a tekintetes titulus zenithjéu felül estek K hatvanas évek politikai életében szereplő nagyjaink nem csupán a képviselőház lépcsőjén belül elégedlek meg a tekintetes címmel, hanem magukkal hordozták azt a társadalmi ériutkezésben is. Ma már n képviselő csak az országgyűlési tárgyalások alatt „tisztelt képviselő ur," — kint a társadalomban podíg legalább is uagy-, ha ugyan nem iné11ó-ságos.
Különben elismerem ennek a címdühöngésnek a jogosultságát. A tekintetes társadalomból mn már csupán a régi uagyság romjai állanak fenn. Kikre is maradt ez a nem oly régen még tisztességes cim ? Azokra az apró hivalaluokokra, akiket az úgynevezett hivatalos rangosztály be sem fogadott: akiknek inkább a kenyér kelleno, miut a tekintetes titulus. De hát a bölcs társadalom ugy gondolkozott, hogy adjuk nekik a címek salakját, hátha abból is tudnak kenyeret préselni? És tudnak! Az igaz, hogy a nagyságos társadalom legnagyobb kontingeuse nem ismeri ezt a k serü kenyeret de legalább becsületes kenyér ez. a feketesége dacára is. Mert a nagyságos társadalom egy jó része állal fogyasztott fehér kenyérről nem lehetne mindenkor ugyanezt elmondani Példa rá az utóbbi husz év nagyságos sikkasztóinak tekintélyes statisztikája
Hangsúlyozom, hogy tekintetes társadalom tulajdonképpen nincs is; vagy legalább társadalmi szerep-, lésre ezt as osztályt a tnai társadalmi felfogás nem tartja kompetensnek. Hogy miért? Erre egyhamar nem igen lehetne feleletet adni. Tán azért, mert uem érti jól a roogyrázás művészetét; nem tudja a saját avatag kinézését a nagyságos társadalom által széliibe-hosszába használatba vett hipnózis segítségével szemkápráztatóvá változtatni. Nem olyan jó szinésztempera-mentum, mint amaz. Szégyenleni tudná, ha észrevennék az üres gyomra korgását ott ahol a látszó-I ag jól élők tömege jólétének fényével kérkedik. Az egyéniségéhez fűzött tekintetes titulust nem kicsiuyli már csak azért sem. mert részére ennél kisebb nem létezik; s nem törekszik ad astra, sem a nagyságos társadalomhoz törleszkedni nem szokása. A bramin szisztéma kizárja a kaszinókból s kapja magát, köuyvet vásárol, könyvet olvaa. Felcsap az irodalom mecénásai közé azokkal a filléreivel, amelyek a kaszinói élet uri
\' légkörében Gríngenőr internacionális. Sí levelű bibliáján ! úsztak volna el. Nincs társadalmi élete, de aaért szolgálja azt a kört. moly neki hivatása s betölti azt a pályát, mely cimból is, keuyérból is keveset jultat neki. 8 a közügy érdeke mosolyogva tekint le erre a társadalmi osztályozás után nem igen áhítozó nagy tömegre; s a munkában, teltben nagygyá uótt régi tekintetes urak nagy szellemei biztatólag iuteuek feléje: Kzcelsior!
Jelentós
Zal * vármegye ■elyemtenyé«téiérŐl.
Bezerédy Pál, a szekszárdi orsz selyemtenyésztési felügyelőség beküldötte m-küuk Zalaváriuegye lOoO-ik évi selyemtenyésztési állapotáuak kímutalá sál. Ebből közöljük a következőket:
Zala vár megyében 190«. évbon 79 községben köztéri)leieken és közutak mellett fi.838 darab lomb szedesro nem alkalmas és 2,8.8 drb loinb*zedó.sre alkalmas szederfa volt. A szokásos csonkítás után >,775 darab lombszedésro alkalmas szederfa állt rendelkezésére a 8olyeíhtenyésztőknek Jutott egy Helyem-tenyésztőre átlag 0 fa. A magántulaidonbau lévő szederfákon kívül a fenti szederfáknak köszönhetjük, hogy 451 selyemtenyésztó 5.84« kgr. guhót termelt és «1,731 koronát keresett. Átlagos keresető egy te-nyésztónek 21 korona volt; legmagasabb keresete pedig egy tenyésztőnek 112 koronára rugóit. A se-lyemienyésztés megkezdése óta 89,92 < koronát fizettünk ki » vármegyében.
Szederfaállománya: Az országos selyointeuyész-tési felügyelőség kiosztott részint a vármegye közsó Keinek és a községekben lakó tnagáufolekiiek. részint állami és törvényhatósági utak he fásítására 1906-ban 1.181 kiültélésre alkalmas szederfát; l«8,800 drb 2—3 éves szederfacsemetét. Működése óta pedig kiosztott a vármegyében Hl.722 kíültetésro alkalmas .szederfát: 2.\'97,570 drb 2—8 éves szcderfacseinntét.
Kz évben a községi fai kólákból kiültettek 782 szederfát Kiültettek ezenkívül közterekre és közutak mellé (¡0 másneinüfát dacára amink, hogy lentebb kimutattuk, milyen nagy mértékben veszi hasznát a szegény ember a szederfának.
Kz évben tönkre meni 2 2 drb szedorfa.
Zalavármegyébent9 elmúlt évben 5 szakember 25 községben 3.111 hallgató előtt tartolt előadást, uevezetesen a/, alsólemlvai járásban: Uamócsáti 40. a Csáktornyái járásban : Belicán 305, Bottornyán 180, Drávaszentivánban 23«. Drávavásárhelyen 195. Mura-szerdalielyen öt». Mura-zeiitmártonbau 2 10. Őrségen 256, Zalaujváron v7o; az egerszegi járásban : Bakon 150. Söjtöröu 1;:., Szepetkeu 70; a kanizsai járásban: Bojcsán 85, Fityeházán 89. Légrádou G8, Murake-reszturon 82 ; a novai járásban : Baktüttösöu 8 •; a pacsai járásban: Póiöskén 95; a perlaki járásban Alsódomboruu -\'0, Drávaegyházon 5ü. Kottoriban 15, Murakirályou 1 m;, Szobotíéáu üfffr Tüskeszentgyör-gyön 150. a szentgrótl tárásban: Türjéu 14J hallgató volt jelen az előadáson
j^RTESITÉS.
Van szerencsém a n é. vevókózönséget tisztelettel értesíteni, hogy teljesen uj áruval dÚBan felszerelt üzletemet megnyitottam.
Raktáron tartok: női- és férfi kész fehérneműt, bőr galanteriet, szappan- és illatszert, minden kötött- ós szövött árut, nyakkendő, keztyü- és disqjátókárut.
Klveimhez híven ragaszkodva, jó árut. pontos kiszolgálást és szigorúan szabott árakat vezettem be.
Kegyes pártfogást kér
Szabadtzállásy Béla Fő-ut 3.
— 1848-1907. —
Zalavármegye legismertebb, Muraköt legnóp. azerühb embere, a függetlenségi eszmék rajongó hív* a puritánság mintaképe, hirtelen-váratlan meghalt szerdán éjjel Csáktornyán.
Megdöbbentek a lelkek, mikor szétvitto a távíró a Hiób-hírt, hogy Zieglor Kálmán csáktornyai kir. közjegyző váratlanul elhunyt. Bár rég óta betege«, kedett, a katasztrófa ily közeli és gyors bekövetkezést nem várta senki.
Ki volt Ziegler Kálmán Muraközben? Erre hirtelen felelni 6em lehel. Kzt csak az tudja, aki »< ottani viszouyokknl ismerős. Vezér, tanácsadó, jóbarn;. stb. egy személyben. Ha valaki bármi ügyben megszorult, Ziegler Kálmánhoz fordult; mikor veszélyben volt a függetlenségi eszme, Ziegler Kálmán mentette meg.
Népszerűsége egyszorűen mesés \\olt. Valósággal uralkodott Muraközbon. Fensőbbségét azonban nem éreztette soha senkivel. Talán éppen az a nyájas modor tette közkedveltté, amelylyel lebilincselni tudott mindenkit. \'
Meghalt. Vele kidőlt a függetlenség egyik leg. erósebb oszlopa Ziegler Kálmánt nemcsak Csáktornya és Zálamegye, hanem az egész ország gyászolhatja
Ziegler Kálmán 18 >8. október 15-én születet Csurgóit. Apja Festetlcb grófnál volt tiszttartó. AIm és középiskoláit Csurgón. Nagykanizsán és Sopronban a jogot Budapesten végezte. Miudjárt reá kineveztek a csáktornyai törvényszékhez jegyzőnek, majd mikor a közjegyzóséget rendezték 875. augusztus i-eü elnyerte a Csáktornyái körjegyzői irodát.
Eitól kezdve folyton emelkedett a tekintélye -m népszerűsége. Közsévi képviselő, az iskola-gondiiobaü elnöke, megye-bizottsági la«. 19; (5-tól a pécsi k> -legyzői kamura alelnöke, a Csáktornyái Takarékpénztár igazgatósági tagja, majd országgyűlési képviselő l.u Ziegler Kálmánból.
Tavaly április 20-áu állolt népszerűsége tét -pontján. A csáktornyai kerületben Landauer Béláit lepett fel néppárti programmal Landauer alapos muuU alá vette a kerületet. Valósággal szórta a pénzt. Le t erre nagy megrökönyödés. Senki sem mert ellet. • fellépni. Tudta mindenki, hogy csak egy ember ellc .-sulyozhatia Landaucri. És ez: Ziegler Kálmán Ám ó nem akart fellépni. Nem azért, mintha félt volt.» Hanem mert már akkor beteg volt. Szívbaj bántót <t Végül is Appouyi Albert gróf. akit politikai vezé: -nek vallott, felhívatta Budapestre.
Másnap, szombaton éjjel l órakor érkéz-\'\' vissza Csáktornyára. Az egész város az állomásnál várta. Már ekkor tudta mindenki, hogy elfogadta 1 jelöltség"!. Zrínyi Károly képezdei tanár üdvözölt«, mint jelöltet Fáklyákkai kisérték be a lakására. R egeire minden házon zászló lengett Ks valamennyit, kivétel nélkül; Ziegler-zászló. fcs törléuelmí téiiv. hogy Csáktornya 340 szavazója egy szálig Ziegleire szavazott. Mikor a néppárton megtudták, hogy Zig-lor fellépett, minden reményt feladtak. Tudták, Iiokv az ó népszerűsége ellen küzdeni — lehetetlenség t választás Ziegler óriási győzelmével végződölt. tv 4» szavazat-többséggel verte le Landauert. Fel kell említenünk. hogy a választás költségeit a kerület s főleg Csáktornya lakossága viselte.
Nemsokára azonban lemondott mandátumáról Abban bizakodott u. í., hogy a mandátum mellett a közjegyzői hivatalt is megtarthatja. De mert a keitó inkompatíbilis, a közjegyzóséget tartotta meg. Lemondásához hozzájárult, hogy folyton gyengélkedett Utáuna Fílípích Lajos drávavásárhelyi plébános, a jelenlegi képviselő, nyerte el — függetlenségi programmal — ugyancsak Landauerrel szemben, a megbízó levelet
A nemzeti ellenállás idejében Ziegler Kálmán vezér-szerepet vitt a megyében. Predesztinálta ót
MIT IGYUNK?
hogy egéazaégflnkat magóvjuk, - mart caakla a termraxptv* asénaavaa
ásványvíz arra a legbiztosabb óvóa*«r. _
A mohai Agnes-forráet, mim leruiétiete* tzéntavdá« átványvii, fölléllenül itala, kellemet é1 olc«A ____________________ ____________ ^
a benne foglalt gyógyiöknál fogva kitünö nerc a legkülönfélébb gyomor-. lágcaO- áa hugyazervi betegségeknek. 26 év óta bebUonyo.odotl, hogy mégragályoa bat«geég«k»öMe, mM lyphut, ckol.ta, megkíméltettek azok. a kik kfti.\'.ntégea Ivóvíz helyeit a l.akteriun.menle» mohai Agnaa-vizzal áltak. Legjelaaabb orvoal szaktekintélyek által ajánlva. Számot ell.mero nyl-lalkoial a foirát Umertet» füzetében olvaibulö. llá*urlá>ok .támkia má»íéllitcre»nél valamivel nagyobb Üvegekben min.len kátaa ártákü mesterségesen azénsawal telített víznél, »iít » •■ödavttnél it olcaóbb; hogy az Agnea-íorráa vizét a leguegényebb embei i. könnyen meg<»ere»he»»e, nagyobb vidéki varotokban lerakatok »tervez- 1 \' 1 11 • |
Mtek, ugyanott a forrát lalrátának i.raertetö ftlzete ingyan kapható. A forráskezelóség. Kaphat« minden filuerUzletben ét eliörangu vendéglőben KCdVCit 1) O T V 1 Z !
Igyunk mohi lovunk mohai Igiunk mohai IktodL mohai
forrást, ha i gyomor-, bel- é< lé^csőburotlól szabadeloi akaraoi.
forrást, hi a i esel/aj l gjógjitani akarjak,
(brr sl, bt étfágjbiánj és fnésiléii marok állaoak be. forrást, bt májbajoklól es sárgásából szabadalai akaróik.
nyuvti; döt wéntavtartaimánál fogva uemetak biztot óvuer ferlilzfi elemek ellen, han««
,«„.7. ÁPRILIS 2().
ZALAI KÖZLÖNY
8
erre nagy tudása ós hatalmas szónoki ereje. Általában „mézes szájúnak" nevezték. Miut megyebizottsági
tag a közigazgatási bizottságnak volt tagja.

Haláláról a következő gyászjelentést vettük:
Alólirottak. fájdalomtól mélyen sújtott szívvel | tudatják, a szeretett, felejthetlen jó fiúnak, férjnek,! testvérnek és rokonnak Ziegler Kálmán kir. közjegyző. » csáktornyai korület volt országgyűlési képviselője. Xalavárinegye tőrvényhatósági-bizottságának és a közigazgatási bízottságnak tagja, a pécsi kir. közjegyzői kamara alelnöke, községi képviselő testületi tag, a helybeli állami iskolák gondnoksági elnöke, a Csák-tornyai Takarékpénztár Részvény társulat igazgatósági tagjának stb. folyó hó 17-én este fél II órakor, életinek fjf-ik, boldog házasságának 3J-ik évében, a Miudenható akarata következtébe!!, rövid szenvedés útau történt gyászos elhunytát. A megboldogult drága l,.,|ott földi maradványa f. hó 19-én délután 4 és fél érakor helyeztetik az ágostai evangélikus hitvallás Mertartása szerint a drávaszeutmibályi temetőben levő r>aládi sírboltban örök uyugalomra. Csáktornya, 1907. április 17. Az örök világosság fényeskedjék haló porai felett! Özv. Ziegler Kálmáuné, szül. Todor Her-min özvegye, özv. Ziegler Lajosué szQl. Strausz Karolta anyja. Özv. I)r. Kraschovetz Ignáczné született Ziegler Ktelka testvér. Pethő Jenóné szül. Krascho-íi-iz Anna, I)r. Cseprcgby Kálmánná szül. Krascho vetz Ktelka. Todor József. Todor Linka férj. Kraschovetz Józsefué. Todor Lajos, Margit; Káhnáu unoka-t.stvér«k

Ziegler Kálmán tegnapi temetésén impozáns in-idon nyilvánult meg az a szeretet és tisztelet, nielylyel életében környezték. Jelen voltak: a Csáktornyái hatóságok, a helyőrség teljes számban; a perlaki hatóságok, Znvody Albin curiai biró törvényszéki elnök Nagykanizsa, Hiumes Frigyes, az osztr. magy. bank nagykanizsai főnöke, dr. Plibál Viktor közjegyző, l. ubhemmer Oszkár közjegyző (Alsólendva.) Kiss Oszkár közjegyző (Varasd.) Hammersberg I. föld-uiivelésügyi államtitkár, stb. stb. Képviselőt küldtek: a pécsi közjegyzői kamara (dr. Bárdió Oyörgy kaposvári köz|egyzó.) Zalavármegye (Koller István,) Perlak koiség (dr. Tamás János,) Varasd város iFémen N. polgármester,) stb.
A gyászszertartást Teke Dénes alsólendvai ág. eV. lelkész végezte, ki remek beszédben méltatta az elhunyt hervadhatatlan érdemeit.
A következő koszorúkat sikerült feljegyeznünk: Pécsi kir. közjegyző kamara, Perlak közönsége. Drávavásárhely választói, Hernyák, Pethő, Krasovetz családok, dr. Tamás (Perlak), Ribics család (Bécs), Zakál család, Hauer család (Sopron), Muray család i Hiliczai, Legay kapitány (Zlovowj, Pálya család, Morandini család, alsódomborui Hirschler család. Dr. Plibál (Nagykanizsa), Fortick kapitány, Pecsor nik család (Varasd), Wiukelmann főhadnagy (Varasd). Kosenberg Kálmán, Lemair kapitány. Csáktornyai járásbíróság, Csáktornyai vadásztársaság, Csáktornyái polgári iskola, Tanítóképző, Csáktornyái takarék r. t.. Csáktornyái takarék tisztviselői. Közjegyzői irnda személyzete, Csáktornya nagyközség stb. stb.
A h é t.
— Áthelyezés. Ilozsnyay Béla m. kir. csendőr-főhadnagyot Zalaegerszegről Debrecenbe helyezték át, ahol a szárny-parancsnokságot veszi át.
— Uj lap Nagykaniaaán. F. hó 27-én egy uj hetilap jelenik meg Nagykanizsán Nagy Samu és Kálmán Pál hírlapírók saerkesztésében. Cime lesz: .A Sz in ház.- Szépirodalmi, kritikai és színművészeti célokat fog szolgálni. A lap 3 hónapon át jelenik meg, addig I. i, míg színház lesz Nagykanizsán. Mint a jelentésből látjuk, tartalmazni fog: arckép illusztrációkat, elbeszéléseket, dramaturgiai dolgozatokat. rendezési tauulmányokatjirítikát, színházi apróságokat, kuplékat, darabismerteW&lS, stb. stb. Szóval oly hatalmas programmot ígér. amely valóságos szouzációja lesz a nagykauizsai hírlapirodalomnak. A lap mindig Mi oldal terjedelmű lesz, ami magában véve is oly dolog, amilyenről Nagykauizaán még csak álmodni seiu mertek. Ha végignézzük a munkatársak díszes névsorát. azt láttuk, hogy a szerkesztésben részt vesz Nagykanizsa minden ismert tollforgatója Klói van Holtai Jeuó, azután Szalay Sándor, Pillitz Soma dr., llalis István, Révész Lajos, Nagy Lajos, Szegő Olló, stb. Megannyi ismert irodalmi kapacitás Ilyen gárda olyan lapot fog adui az olvasó kezébe, hogy (az gyönjorüség lesz. Hogy erre a lapra nagy szükség i lesz a szí u házi szezon alatt, azt magyarázni lelesleges. I Bihari színigazgató i.ii premiert ígér. Ennek a lapnak \'lesz a feladata, hogy ezeket a darabokat előre
megismertesse a közönséggel. Közli a következő hét újdonságainak meséjét előre luközli a nép-zerübb kuplék szövegét, esetleg zenéjét is. Megismertet a kulisszák titkaival, a rendezés művészetével, stb. Szóval bóveu foglalkozik a színházi élettel. Klófizetési ára: az egész 3 hónapos színházi szezonra 2 korona £>0 fillér Kz igazán kevés pénz egy ilyen hatalmas és remek lapért. Olvasójuk figyelmébe ajánljuk az uj lapot, melyre kiadóhivataluukbau is lehet előfizetni
— Tanoncotthon. Az 1907 évi állami költség-vetcsben a törvényhozás az iparostanonc oktatás álta-általános céljaira tízezer koronát állapított meg, hogy az iskolák segélyezését! kívül más modokou is elő-mozdíttassék az iparostanoncok szakszerű kiképezletése, erkölcsös nevelése és hazafias szellemének megszilárdítása. K célból a tanoncok helyes irányú művelését előmozdító ifjúsági egyesületek fejlesztése céljából a f. évi szeptember havától egyenlőre 2fi városbau, köztünk Nagykanizsán rendeli el a miniszter, hogy a városi tanonciskolával kapcsolatban tanoucotthou szervezlessék.
— Uj szolgabiró. Paál Viktor zalaszenigróti lakos végzett joghallgatót a vármegye főispánja tb. szolgabiróvá nevezte ki és szolgálattételre a zala-szeulgróti járási szolgabírósághoz osztotta be.
— Tüdővészes Zalamegye. A bolügymíuisz-1er most telte közzé a mult év dotwinberebun előfordult tuberkulotikus elhalálozások statisztikáját Magyarország területéről, várinogyék szerint A statisztikából megtudjuk, hogy a Dunántúl vármegyéi közül Zala varmegyében fordult eló a legtöbb tüdővészes haláleset (iüo) és Mosonvármegyébeu a legkevescbb(32) Elmondhatjuk, hogy a huszadik század két tttz közé sodorta szerencsétlen vármegyénket. Egyik felől a tűdóvé8Z, másik felől a kivándorlás pusziit. Intézkednie kell gyorsan a illetékeseknek, mert ha az egyik nem, ugy a másik bizonyosan felemészti az erőket.
— Az uj vasút. A balatonpartí vasút munkálatait megkezték. A méuökök új nyomjelzést készítenek s elragadtatással beszélnek a vidék gyönyörű voltáról. Azt mondják, hogy e tekintetben a vasút szinte páratlan lesz.
— Névmagyaroaitás. Khon Henrik obeeki illetőségű nagykanizsai lakós saját valamint Géza, Erzsi, Irén és Béla nevű kiskorú gyermekei „Kalmár*-ra, Morgenstern Artúr zalaapáti lakós a saját valamint kk. gyermekei .Mosonyí"-ra. — Blau Jenő csáktouyai lakós „Bolgárra--ra magyarosította a családi nevét.
— Halálozások. Iíj Himfy Béláné azülatett Csabudin Mária folyó hó 13-án délelőtt 10 órakor hosszas szenvedés után Csáktornyáo maghalt. Elhunyt a csáktornyai iparoa ifjak által rendezett műkedvelői sziuíelóadásokban szerepelt többször s aratott aikare-ket kedves és vonzó játékával és kellem« hangjával.
Egy sokat szenvedett fiatalember szenderült a mult héten jobblétre. Nóvák Géza várakozási illatékkel szabadságolt volt nagykanizsai ra. kir. főhadnagy. Nóvák Károly alsópálioki körjegyző fia költözött el a nyugalmasabb hazába A főhadnagy évekkel ezelőtt pisztolypárbajbau sebesült meg. h azóta nagy kinok közölt feküdi szerető szüleinek házánál. Az aggódó gondoskodás, az orvosi tudomány nem segíthetett a fiatalemberen. Elete virágában költözött el az egész vidék őszinte részvét« mellett.
Szabados Ignác uy. kir. járásbirósági kézbesítő f. hó 10-án 74 éves korában meghalt Nagykanizsán. A közismert Náci bácsi 40 évig szolgálta a járásbiróaágoi.
Özv. Hirschinanu SándorOé szül Weisz Rebeka f. hó lfi-án. életéuek 65-dik éVében elhunyt, á jótékonyságáról ismeretes matróna özvegye volt néhai Hirschmau Sándornak, Muraköz leghíresebb nagykereskedőjének.
Al-ódomborui Zalán Lipót János, az alaódom-| borúi Hirschlerek legidősebb tagja, Zalavármegye törvényhatósági bizottságának tagja, f. hó 17-én, t>7. éves korában Budapesten meghalt. Holttestét Alaódom-boruba szállították, ahol ma d. e. 10 órakor temették.
Táncos Gergely, a .Szarvas" étterem pincére kedden meghalt Nagykanizsán, 21 éves korában.
— Vaauti baleset A Déli Vasútnak e hó 16-án este Nagykanizsáról indult 213. sz. tehervouata Boglár állomásra történt be«Ste»ésft alkalmával az állomásban tolató 244. sz. tehervouatnak nekiment, minek következtében több teherkocsi kisiklott. A személyzetből senkisein sérült meg. Mivol a bejáró vágány eltorla-szolódott, a 207., 80«. 201. sz. vonatok utasainak ál kellett szálluiok.
— Melyik az elaó banda? Nagykanizsának ez idő szerint két bandája van : a Sárközy Jancsié és Oláh Sándoré. A két banda most az elsőbbségért pályázik. Oláh Sándor u. i. felhivta a Sárközi banda fiatal prímását, hogy egyik este álljou ki vele szóló verseny-hegedülésre a Központ kávéházban. A Sárközy banda uem ijedt meg, hanem azt felelte, hogy szive-sou áll a konkurrens reudelkczésére, hanem olykép, hogy a szóló verseny ját kot Oláh ndorral szemben Sárközy Jancsi, az idősebb prímái állja, azutáu pedig a két banda versenyezzen háram szabadon választandó darabbal. Hogy ezt az ajánlatot elfogaddja-e Oláh, még uem tudjuk, de hisszük, hogy nem retirál meg. A két banda a közönség közül uéhány zeneértő árat kér fel jurinak. így hát legközelebb érdekes versényre van kilátás.
— Tanitóválaaztáa. Folyó hó 22-éti le-z Pacsán másodszor a kántortanító választás. A mult hó 2:4-án volt az első választás, de akkor a felmerült szabálytalanságok miatt elhalasztották. Nem igen siet a tanítóság, mert legfeljebb 1200 korona {övödelem van, ami pedig édes kevés egy járási székhelyén működő kántortanítónak.
— Telepítés. A földmívelésügyi miniszter rendeletet intézett törvényhatóságokhoz, hogy adjanak kimutatást, melyek azok a községok, hol a lakosság az utóbbi idókbeu annyira megszaporodott, hogy az úgynevezett „rajoztatás" szükségesnek mutatkozik kevésbé uépes vidékekre és hol vannak oly vagyonosabb népelemok, kik határukban birtokviszonyok miatt nem terjeszkedhetnek és alkalmasabb helyeken településre vállalkoznának. Amily örömmel látunk az előintézke-dések megtételét országszete nemzeti szempontból, oly szorongva nézzük az adatgyűjtés eló vármegyénkben: mert ha vollak is eddig megyénkben szépen szaporodó népességű községok, az óriási méretekben uövekvő kivándorlás, mely most ezerszámra viszi ki a legjobb munkaerőt a megyéből, uemcsak a népszaporodást hiúsítsa meg, hanem már magát a törzs-népséget is fogyasztja. Itt a legfőbb ideje, hogy a kivándorlás uj törvényes intézkedésekkel hatékonyau korlátoztassék, mert kűlömben az ország elnéptelenedik.
Franói* négyes.
Halódik figura, járja : Tivoli János. HúshagyókéJiltn : Séta balra ! Április l-én : Séta jobbra !
iMlllilt
Ilii« Lulltil Iliit
. lienncbcrg*-ichein Ou hí.-tol
tcijehb, lér-aiilti cs ?•■-
■•Mim. Minta postafordultával. — Megrendelések bármely nyelven intézendók :
" Salriaafabrlkt. Hinmkiri In Zűrien.
)ol jeg-yezziik meK a köpet cs nevet
„Ottomáll" (cigaretta-papír
és hüvely), mert a ham isitások által a fogyasztó közönséget félrevezetik!
ZALAI KÓZLÓN V
1907. ÁPRILIS uo.
— Kfy lap névváltoztatása. A Kétbelyen megjeleni Balatonaarok eimü lap címét Balatonpart-ra változtatta. A cseréhez «ok szerencsét kívánunk.
—szabad azonbau laptársunktól szeretettel kér-deioi. hogy hol van Kéthelyen Balatonpart ?
— Allatai emberbon. Ai .Alsólendvaí Híradó" közli: Nincsenek szereucsétlenebb teremtményei ai Istennek, miot akiket nem a józan. emberi estük, hanem a vérük. at állaliaa ösztönük kormányos. Akiknél a józan felfogásúi! úrrá less at érték, mely már auoji exiatenciát juttatott börtönbe s annyi fiatal, reményteljes életet tiport pocsékká. At érzékiség emberei atok. akiknek bOnós cselekedeteit aunji izerencaétlenaég jellemzi a akiknek caunya. undorító élete örököa megvetése a normális embereknek. Ilyen egy aierencaétlen pária Weias Rezső leotii kereskedó-segéd. Weiat fiatal. erőteljes, de beteges fantátiáju legény, kinek néba vágyai is szoktak lenni Vágyódott a falu majdnem minden szemrevaló leánya bírására a amikor belekóstolt a aterelem nedűjébe, ugy találta, hogy ettól még aiáutorta sxomjasabb lest at őfajta fiatalember. — Sokat olvasott Zola sötét regényeiről, melyek színesen festették meg a francia nagy-vároaok minden lelket-megmételyezó mocsokját az ó beteges fantáziájában órOlt szenvedélyében odaszegődött atok közé. akiknek bűneit nem at agy, hanem s test, a fiatal vértói duzzadó ós lázas lest szabja m-g. és... itt kezdődik Weias Rezsó sótét sze .rációja. — Weisz Rezsó magához édesített cukorral. sQteménynyel egy falujabeli 7 éves leánykát, aztán meghívta a lakására. A kedves kicsike elment s ott Weisi lefogta a leánykát és erkölcstelen merényletet követett el ellene A kis leány at irtózatos fájdalmaktól kiabálni kezdett, ekkor Weisz betömte a száját is ismételte a merényletet. A lármára ligyelmesek lettek a házbeliek, berontottak a kivették a kis leányt az ember-állat kezei közOl. Mikor megtudták, hogy mi történt, rárontottak Weiszre és félholtra verték, magára maradva Weisz, iszonyatos becstelenségének tudatában elővette revolverét és még miolőtt meg akadályozhatták volna, meglótte magát. Súlyos, de nem életveaiélyes sebével Lentiból a nagykanizsai kórházba vitték, mig kicsi áldozata otthou fekszik nagybetegen.
— Áradás A mult hét elején hatalmasan megdagadtak a folyók. A Zala egész völgyét elborította at ár, amely talán tiz év óía nem ért el akkora magasságot. Az épQló ka«zaházai hid mellett levó ideiglenea hidat ia veszedelem fenyegette. Attól lehetett tartani, hogy összeomlik az egétz alkotmány. Nagy áradások voltak a Dráva, Mura és a Kerka völgyében is Szerencsére a víz rövid idó alatt rohamosan apadt s nagyobb veszedelem sehol sem fordult «16.
— Állami segély a munkáa nyugdijegyletnek. A Magyarországi munkások rokant éa nyugdijegylete titkárságának értesítése szerint a kormány — uevezett egyesületnek — 3 évi időtartamra 5000 korona évi támagatást engedélyezett.
— A kivándorlásra caábitás bantetéa« Szép, kecsegtető szóval vette reá Fodor Lajos pulai lakós hét társát. hogy vele Amerikába menjenek ahol ó már hosszabb idei« tartózkodott, és amiról a l-grózaásabb képeket festett társainak, akik eugedve ennek, vele egyOtt indultak a hosazu útra Kz ügy-ben levelezett u Vörös csillag nevű nem engedélyezett hajóstársasággal is, de nagymartom határszéli rendőrség elfogta óket és Tapolcára toloncolta. a hol jLodort a szolgabiróság kivándorlási csábításért 100 korona pénzbüntetésre és 6 napi elzárásra itélt Nagyon helyeaen. mert rendesen keserű csalódás ébreszti fel az elcsábitottakat a szomorú valóságra
— A cira. Kgjr vidéki kómivesmestert az .építész\' cím használata miatt az I.és II. fokú iparhatóság jogtalan cim használata miatt pénzbirsággal aujtott. A kereskedelemügyi miniszter, mint legfelsőbb fórum, atomban a két alsóbbíoku ítélet feloldása mellett a paua-zlottal felmentette azzal az iudokolással, hogy az .építész" cim használata szabályozva nincsen.
— Felvétel a tanítóképzőbe. A csáktornyai állami tanitóképzó-íntézet első osztályába az I-07 8. tauévre felvétetnek kik életük 15-ik évét folyó évi szeptember 1-én betöltik, testileg épek és egészségesek a a polgári-, vagy középiskola 4 ik osztályát elvégezték. A felveendő olsó-éves tanító növendékek közOl \'27-en államsegélyben részesülnek Mégpedig: első sorban \'23 növendék az intézet internátusában ingyen lakást és mosást kap; ezenkívül közülök előmenetelükhöz és anyagi viszonyaikhoz képest ingyen, vagy méraékelt áron az intézet köztartásán reggeli,-i ebéd éa vacsorából álló élelmezést nyernek. A felvételre vonatkozó kérvények f. juniua hó l-ig a csáktornyai áll. tanitóképzó-íntézet igazgatóságához küldendők. A kérvényhez caatolandó : a folyamodó szüle-
tési bizonyítványa, mult tanévi oaztálybiionyitvánja, s a jelen tanévi időszaki értesítője, továbbá tiaiti orvosi bizonyítvány a tanuló egészségi állapotáról éa testi épségéről, hitele» községi bizouyitváoy a stűlők vagyoni állapotáról, évi jövedelméről, a kiskorú családtagok számáról és életkoráról a a ccaládfó polgári állásáról. Ha a kérvényhez szegénységi bitonyítváoy csatoltatik, a kérvény a mellékletei bélyegraenteaek.
— Találmány nők számára. At orvoai szakkörök már régtől óta küzdenek a női füzó hastnálala ellen. I>e hiába bitonyitották be. hogy milyen óriási mértékben ártalmaa az nemcsak a fejlődő, hanem a teljesen kifejlődött test egyes szerveire ia: a nők öltözködési esztétikája hatalmasabb volt at orvoai tudomány meggyótó érveinek erejével; a fűzőt kiazoritaoi nem lehetett. Ilyen viszonyok között mindenki att a föltaláló stellemet várts. aki a füzó szerk-sztése terén megutálja az arany középutat, hogy ez a toalet-kellék megmaradjon a női öltözködés esztétikáiénak eszközéül, de az egészaégoek se ártson. Örömmel és büszkeséggel jelezzük, hogy a várt föltaláló szellem Nagykanitaáo jelentkezett. Pongráto Malvin, urleáuy. e mi kedvea fóldink. hold Pongrátt Adolf főgimnáziumi tornatanár leáuya, ugyania olyan nóifüzőt talált föl, melyet a budapeati orvoatanárok is nagy tetszéssel fogadtak a a föltalálót azért oagy lelkesedéssel üdvözölték. Dr. Hercel taoár koraukoa találmánynak nevezte éa egyenesen fölkérte a föltalálót hogy mielőbb kérjen találmáuyára szabadalmat s azután rögtön nyisson üzletet a fővárosban; mert ó a leheti legmelegebben fogja ajánlani ugy orvoskollegáinak, inint a női világnak. Pougrált Málvin a szabadalmat Magyarország területére már meg ia kapta. Májusban fölmegy a fővárosba találmányának terjesztése végett Azután Ausztria, Németorazág és a többi állam területére ia szabadalmat eazközöl ki, hogy a budapesti orvostanárok óhajának ebben az irányban is elegei tegyen A föltaláló. egészségi füzónok nevezte el találmányát.
— .A Csurgói takarékpénztár réz vény társulat a nála elkövetett betörés tettesei kipuhatolására éa kézre-keritéaére dijat tOa ki. A megkerülő össteg 10*/,.-át, azaz tiz százalékát fizeti annak, ki nyomra vetet. Akik erre vonatkozólag felvilágosítással szolgálhatnak, jelentkezzenek vagy a m. kir. csendóraégnél vagy a Csurgói takarékpénztár igazgatójánál."
— Ma már nem szükséges szeplő éa máa arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljesen tiszta és üde arcbőrt nyer az, aki a liliom angolt crémet hasz-uálja. Kapható a Vörös Kereszt drogériábau Nagykanizsán.
— Ahol ninca pontos óra. Japánban egyetlen egy ingaóra sern |ár jól s ennek magyarázata a számtalan földrengésben rejlik. Est a bajt legjobban a tokiói csillagvizsgáló íutóset érzi meg, amely természetesen rá van utalva a tehető legpontosabban járó órára A csillagászok at. időmérés pontosságát tekintve. sokkal többre becsülik az ingaórákat, mint a kronométereket. — Az ingaóráknál a\'.onban az inga járását minduntalan megzavaria a földrengés, amely olyan gyakori Japánban, hogy minden három négy napra esik egy. De most ujabban ezen a bajon ugv segítettek a csillagászok hogy rendeltek Szívós Antal helybeli müórástól egy ő általa szabályozott priioisions órát. amelynek pontos járását a földrengés sem zavarja meg.
— Kalapkirály Nagykanizaán Ha jó és olcsó kalapot, vagy 6apkát óhajt venni, ugy keresse fel Wellisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa, Erzsébet-tér). hol 3, 4 és 6 koronáéit kitűnő minőségű kalapot és sapkát kaphat
Diogenes lámpája
nem szükséges ahhoz, hogy ön megtalálja a szerencsét — Ha
Milhoffer Kálmánnál
(Nagykanizsa, Osengery-ut)
veszi sorsjegyét, a szerencsét máris a zse-, bében tartja. — Milhoffer Kálmánnál vették1 azt a sorsjegyet, mely legutóbb 80.000 lcoro-=» nás fönyereménynyel húzatott ki. ==
! ! El ne szalassza a szerencsét ! !
Szociális mozgalmak.
(Szövetkezeti műhely. -• Az olasz munkások — Lepecsételt szakszervezeti helyiség. — A rendőrség figyelmeztetése )
Mult számunkban említést tettünk arról, hogy a kizárt építő-munkások atóvelketni akarnak a cél-ból, hogy közösen egy műhelyt állítsanak fel. Mint értesülünk, nem a helybeli munkásoké az estin,, hanem — mint mind eddig bennünket ért csapás — ez ia Kudapeatról származik. A mi munkásaink u valósággal dróton rángatják, mint a bábut Rájuk
Íiarancaoloak, hogy ne dolgozzatok éa akkor ijedten erakják a szerszámot.
Rossz dolog ez. kérem. Mert végtére is, az j szegény munkás nem élhet meg abból a in koron*, ból, amit hetenként kap a szervezettől Mikor dolgozik 30—40 kvronát keres. Attán et a 10 koron« nem egyéb, mint alamizsna, ami bitoojára bántja a munkásság önérteiét. És mi lest a vége? Ai, hottr a mesterek hatalmú szövetsége megtöri ereiüket akkor már magasabb hangnemben találnak beszélni
Ezt pedig el lehet kerülni Első sorban ia el kell ejteni a szövetkezeti műhely lehetetlen eszméje: Mint érteaülünk, első sorban lakatos műhelyt szán-dékotnak felállitani. Mielőtt ez megtörténne, legy<-u szabad a munkásságot a következőkre figyelme.« tennünk:
A szövetkezeti iiiAbely ideája már a bölcsőben meghalt. Mert mondják ineg nekünk, hogy kinek akarnak dolgozni? A kőművesek uem építenek, n ácsok nem faragnak, az asztalosoknál, üvegesek:»••. stb. épitö-iparosoknál szünetel a muuka. Hát akk. r ki adjon munkát ? Talán a nagyközönség? Hja. él-i uraim erről lekéstek. A nagyközönség u. i. abban 4 hitben él, hogy a folytonosan emelkedő áremelke l t egyenea folyománya a sztrájkoknak. És már ebbő j szempontból som kiséri azimpalhiával az Önök — a munkások — mozgalmát.
Éa hol óhajtják az anyagot beszerezni? Hi<: tudják, hogy semmiféle Ötletben nem kap anyagot as, aki nem tagja a szövetségnek. Tehát már »1 első lépésnél megakadnának At at 600 koron.» amit a köapont e célra adni akar, még az első lépéshez ia kevés.
Végül még egyet. Bizonyos as, bogy mindi* k a munkások, akik a szövetkezeti műhelyben muuk.tt vállalnak, az egész országban egysteramiudenkorri boykott alatt állanak. Sót ugy tudjuk, hogy boyUit alá kerQl az is, aki a műhelyt saját neve alatt r vennó. Ez tehát veszedelmes vállalkozás, amitől <>w intjük a munkásokat — a saját érdekükben Miiid\'ii körülmények között, a leghelyesebb megoldás le>7. ha mindkét fél — mesterek és munkások — kel!\'» jóindulattal a békés megegyezéa útjára lépnek.
A helyi lapok azt irlák. hogy olasz munkáik érkeztek Nagykanizsára, akikkel a kizártakat pótolni fogják. Ez az értesülés téves, mert városuukba nem
érkeztek idegen munkások.
*
A rendőrség csütörtökön este újra megjeleut t munkások Itákócy-ulcai helyiségében és a kómnvevk és földmunkások szobáit lepecsételte A két üzakegy. let működése 11 i fel van függeatlve. Azonban t«-*-I nap, pénteken este a helyiséget újra megnyitották \' mert olt több szakegylet is lévéo, ezek működé\'»\'! megakasztani nem lehet.
A muuká»ok vasárnapra ismét népgyűlés engedélyezését kérték a rendőrségtől. Azonban a kérelmet elutasították, inert a legutóbbi gyűlés szónokai a hatósággal szemben igen goromba kifejezéseket használtak.
*
A helyzet jellemzésére végül ide iktatjuk < rendőrség köveikező kiadványát.
2081. . ---szám
I9t>7.
A kőinive* és ácsmunkások és egyáltalán építő szakmához tartozó munkások hónapok óta tart» munkasztluetelése alatt, főleg az utóbbi uapokban — midőn a tavaszi munkaidő megkezdődik — több e.-et-ben előfordult, hogy a szünetelő vagy kizárt munkások azokat a társaikat, a kik munkába állottak, vsfy muukába állni akaruak, nemcsak rábeszéléssel, hanem fenyegetéssel, sót teltleges erőszakkal is megakadályoz zák a munka folytatásában. A munka szabadsága, s* egyéni szahaság elve és a közrend érdeke egyaránt
1907. ÁPRILIS 20.
megkötik, hogy a békésen dolgozni kiváoó munkás bármely részről jövő zaklatás és erőszak ellenében a leghathatósabb hatósági védelemben részesüljön.
Figyelmeztetem tehát a szünetelő munkásokat, hogy a bérmozgalomuak a törvény által megengedett korlátait tul ne lépjék, ellenkező nézeten levő és dolgozni szándékozó, vagy már munkába állott társaik zaklatásától a fenyegetés vagy erőszak bármely módjának aikalmazáaától, annál inkább is tartózkodjanak, mert az erőszakoskodók ellen a btk. 177. § ában foglaltak alapján a bünvizsgálati eljárás megindítása mellett, őket a bünfenyitó bíróságnak fogom átadni.
Nagykanizsán 1907. évi április hó 18-án
Farkas Ferenc
rendőrkapitány.
— Blitoa gyógyhalái. Mindaiok, kik rotu emésttés, \' vagy luékrekedé» kövcifceilében felfúvódásban, siornlásban, főfájásban, étvágyhiányban vagy egy«í»> bajokban szenvednek, a valódi .Moll-félc seidllti-porok« haunálata állal Í>i<tui gyógyulást írnek el. Egy dobot ára V kor. SietkOldíi naponta 1 ui.mi vitellel Moll A. gyógysierési, cs. 6« kir. ndv. siállltótól Bee*, t. Tuchlauben 9 A vidéki gyúgyssertirakban határoiot- 1 tan Moll A. késxllménye a* <1 gyári jelvényével ¿1 aláírásával kéiendfc. • •
Aktuális strófák.
A dri|M&|.
Szegény anyám, ha tudta volna.
Dehogy szült volua engemet I Mikor e nyomorult világban
Ma már jóllakni sem lehet Hus, sonka, kalbász méregdrága,
A vízért is fizetni kell — —*) S csengő aranyat ér a csirke Mihelyt a tojásból kikel.
Szegény auyám, ha tudta volna Dehogy szült volna ougemetl Miért is, hogy az életünket Visszacsinálni nem lehet? Ha lenni kell, hát enni is kell.
Hisz a fajunk másként kihal I S gyakran csak álmomban lakom jól Például a — szalámival.
Szegény auyám. ha tudta volna!...
De ugyan mért nem tudta hát. Hogy a szegény, ha éhen nem hal,
Akkor felkötheti magát! Oh mert a szemed most azt látja,
S csupán azt hallja a füled. Hogy e hazában minden drága, Csak egy olcaó: a becsület.
Idézet * ,,Próbaházasság"-ból,
„ . .. Kidobják az újságírót ezalatt Mert megírta mit megírni nem szabad !" Minek is az irkatirka gyerekek? Mán effélét én magam se szerelek!
Tartsátok a szájatokat lakaton, Ks sehonnét ki nem dobnak, fogadom! Ha bajokról nem firkáltok, — baj is a\'! Nélkületek sem megy tönkre Kanizsa.
Idézet „Ráohel siralmáéból.
„.\'. . Kiesett a tavasz az évből;. .
Nyár követi majd a telet: Te uapsugáros, rügyfakasztó Bájos tavasz isten veled!
Haragszik ránk nagyon az Isten,
Megvonta tőlünk a tavaszt; Ibolyán kivül más virágot Alig lát nyílni a haraszt
Óh esztendőnek ifjú lánya!
Jer vidd el ezt a vén telet, Boldog szerelmesek szemében Ez lesz a legfőbb érdemed I
\') Mikor a t. c. vendéglő» ur valódi bornak adja (£|(y nediS íníimis megjegyzése.)
ZALAI KÖZLÖNY
X y i 11 f é t\\
itt közlőitekért nem rállal felelősaáget a szerkesztőaég.
SZÍNHÁZ.
Alig jelentek meg a hatalmas falragaszok, melyek az előlege» színházi jelentést tartalmazták, megkaptuk Bihari színigazgató következő táviratát:
„Nagykőrös, 17 IV. Folytonos esőzés miatt díszlet nem szállítható, így csak huszonötödikén kezdem Szombaton érkezem. Bihari"
E szerint tehát az idei szini szezon nem ma kezdődik, amint jelezve, volt, hanem csütörtökön. Ez természetesei) mit sqm változtat a helyzeten, sót talán csak olóuye a publikumnak, mert a folytonos esőzés miatt az aréna most még hűvös. A111, ha derült időhöz lesz szerencsénk, akkor az arénában való tartózkodás kellemes. Ha azután még valóra válnak az uj társulathoz fűzött remények is akkor a kellemes összekapcsolódik a hasznossal.
Bihari u. i. olyan reportoárt jelez, amely minden várakozást felülmúl. Nem kevesebb, mint üo újdonság van műsoron, ami pedig nagy szám. Szívesen engedüuk tbból, csak az előadások Ügyének jók.
Azt látjuk és tapasztaltuk. Iiok.V Bihari nagy ambicióval ós dicsóségvágygyal jön Kanizsára. Kifejezetten az a célja, hogy meghódítsa városunk közönségét. Ez pedig nagy és nehéz feladat De azért uincs kizárva, hogy Bihari eléri e célját. A társulatot nem ismertük, amit hallottunk róla. az csak jó reméuynyel tölt el bennüukei. Várjunk tehát türelemmel A közeli napokban személyesen győződhetünk meg arról, hogy milyeu társulata van Bihariuak.
A közönségnek igeu nagy szolgálatot fog teuni az a lap, melyet Nagy Samu és Kálmán Pál hírlapírók adnak ki a színházi szezon alatt. .A Színház-címmel egy 10 oldalas remek szépirodalmi, kritikai és színművészeti hetilap fogja a színház dolgait a közönségnek megmagyarázni. A lapról más helyen emlékezünk meg bővebben.
Kómunkatár»: Va(f Lajoa.
A kotori takarékpénztár r. t. ideiglenes részvény-jegyeinek mindazon tulajdonosai, akik azokat saját neveikre mindez ideig át nem íratták, tisztelettol felszóllíttatnak, hogy a saját neveikre való átíratást 3 — 4 héten belül annál is inkább eszközölni szíveskedjenek. inert a közgyűlési határozat szerint az ideiglenes részvény-jegyek ki lesznek cserélve eredeti részvényekkel; ellenkezőleg az eredeti részvények a részvény-könyvben feltüntetett tulajdonos nevére lesznek kiállítva.
Kotori takarékpénztár részvényláriaaiq.
Dohányozni szabad önnek, de osak
Jaoobi-féle La Fleurette ^aSi\'.\'S."^
Köszönetnyilvánítás.
Korán sírba szállt fiunk : Táncos Gergely elhalálozása és temetése alkalmával a sok oldalról megnyilatkozott, fá|dalmat enyhítő részvétért ez uton mondunk hálás köszönetet.
Különösen a katli. legényegylet, a pincér-egylet és a „Szarvas" szálló személyzete iránt érzünk soha nem muló hálát.
Nagykanizsa, 1907. ápr. 18.
A gyászoló család.
fcJT ¥9 év ól*» fennáll
rnliAtlHKtltö Javít* műhelye \\Ng)knnlmitn, Klnlny-atca KO. inán.
Értesítem a n. érd. közönséget, hogy szerencsétlen beteges férjem távolléte után is ruhatisztító és javító múhelyemet továbbra is folytatni fogom. A n. érd. közönség szíves pártfogását kérve, ugy helyben, mint vidéken a tísztitani és javítani való ruhákat a házaktól elvitetem és hazas7állilom
Tömeges támogatásért esd
Goldschmiedt Edene
ruhatisztító.
7, A I, A 1 K 0 7, L 0 N y
iyu7. AI\'RII.IS 2n.
PREKL ANTAL
Elli MilkMlsiai iiztilii. kárpitot ii dlizlts
NAGYKANIZSÁN, (tárul oiMrlhái, (l)liiiénil i:uhi.|
A n. «. kúidntcd b. Agyaiméi felhívom N\'»gyl(»nl*HÍri ■ városi cao|<oilhilzban l.vö
ti/talos kárpitos él di«/.ltő műhelyemre,
•hol bármikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jutányos árak mellett bármilyen aaxUloa és kárpitos munkát gyorsan és pontosan késeltek.
Elfogadok falak kárpltoxáiát, függönyök elkészítését, bárnyíile kézimunkák raontlroráaát
Nagy Választékú rcfitúr díván ok éa garnitúrákban. Elvá/íslf, háló, ebódlö, ixalon, olöaxoba, bolt-halylaég; és aaállodal taljea bartndozéaekat ugy helyben, mint vidéken.
Loyelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis jú minőségű száraz fából készítem. Magamat a n. é. közönség jöindulatu pártfogásába ajánlva, maradtam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
műasztalos- és kárpitos jutányos ÁRAK! SZOLID MUNKA!
VnuUn 14«fbtle| o X^iiv haladta utat
b»len/t»k. _ m.: ldtf«<«Ar. k<stHv. Ul«a*4f, álmatlanság. ij*1sa-<, J ss44lU4*i rohamok. |.|»;t" Njí.ij-.», •mT»"I*»*I tpllepnln
a».1.a._ .--J,,, fa,---

Apo!
l*f4n«. lD(i«n 4a Nfnwrl»* hek. „Zt/lUUlCHSADUH".
- \'--- (C—homi^X
Távirat!
Megnyílott a Furmen Imre orthopéd oipószmúhelye Nagykanizsán, a postával szemben, Király-utca 38, sz. alatt.
Elvállalok és javítok mindennemű férfi, női és gyermekcipőket és csizmákat, ugyszinte fájós vagy hibás lábakra — orthopéd cipőket és csizmákat ajánlok, a melyet hosázu éven át a fővárosban és külföldön szeisett tapasztalataim mellett készítek. — Gyo:s javító- és fűző üzletemet a nagyérdemu közönség b. pártfogásába ajánlva maradtam hazafias tisztetette\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Van szerencsém a n. é. közönségei érlesitoní, hogy nagymennyiségű
AMOOL SZÖVETET
vettem, »melyből uját mühalyanben a legújabb divat szerint készítek lirl dilit íltinjí-kit a kővetkező árakért:
Ozleti öltöny . • ■ Irt. 18 tói feljebb.
Kimenő öltöny . . . 22-től
Felöltik......20-161 .
Ferenc József öllöny . 28-161
A n. é. közönség szivén pártfogását kérve, vagyok
teljes tisztelettel
UDITT MIKSA
úri szabó, Nagykanizsán, Magyar-utoa 29.
Vidéki megrendelésnél elegendó a mellböség, a kabát hossza, az ujja hossza és a nadrág belső szárhossza. Kívánatra személyesen i» megjelenhetek.
18G8 ótR fonrBloinhttn.
Berger-féle
MSHótrúny-OTPtin,
i.k.nlMftk Utol a|áitlra, K«rtpa le»l"M Mlamalbaa N«|*i •iWrol aOralmsHalii
r ínindenncnift böi-kllfccrok
»\'l.r, MttnlMt Mait Wkkel|^«m4r. ÍW^I kMapk, ff**" <»u err-r•><••*, élt.r, Iscrátf, l»Ms»e<tis. !«► <■ .sakáflkerpe «\'\'fii. A H#r*«r»MI< titrinTnappan tartalma«» s i»-h«tr««r> ».»•< <»-..41 U mtn4*a in*, a k«*k*d*ls.nUo hftlráan^
>.-■< I an^VIAI línjerwn kBMriM«lk. I.lrtlt b«rb***K««a«k»* •Iksffr atlralma»1allfc a kálrínjuappar a
Hcrftcr-félc kiiíriíny-kónszftppnn.
MIM fT.n,.lbl<"á<rA»J»««l>P»» na asre\'.tr tla.1A1 »l»M»**»l
(liuMl.nii,! rt»"1\'»alamannfl i«|beleai<«e null.allai r.ft»tl«tl|A. tnoxto 4t Itlnlfi.» nppn» • »ln<1»n»*H hn*«n*l«ltn ..oirál •\'»\'
Jíorgcr-fólo glyccriu-kiUriinyHzappan
Uf* ilffiMin-iartatoinnui "o®™ H«a»UI.
Hlnl királá bArároto Mfr «IIOdí •ndmtafaf*! hmnáJUttt
továbbá ai
Bergcr-félo borax-s&appan.
kinuitk, naasBUs, aaeplé, mU*M»r ti OKX«b klf b*| ok elless, alndess (•)«••> 700lt«r kssaanAlisU TV «•Ml 0*7 Hit. A
Egy liter háztartási rum
Egy csomag finom törmelék tea
30 km;}c&;
Vörös Kereszt"
Drogéria Nagykanizsa.
Ne használjon mást, mint csak
„MILTÉNYI" czipökenöcsöt
czipói tisztitásálioz, mert
. A rialrltlail haUroiotUo
SiailUtMl »«yttl______________________ .
Vtrv<r>l«l« kstráif iiappint is boras-ssappant £
k4d*o U b4sm iu., >s itt HthsW T»d)Hf\'l a |_
U. Mell <» i\'oiatp. Akti oX*
rr-rj:
RénUn ItSS-baa te —-----*
^ aranjrSreinmel «párlat vll«Bkl Alllt4U*ss ISOa.
».•Iladao m« n^rr- *« «\' •«•PP*a, smIj Uerk«r<Mt«
tyirtalor, • mloáio supriDl>or aalMJteU haataálaU bUsIIAmo w vaa aocelva.
KaphaUJ »laden nőfjUrt^m 4a kaaoolá SaUtbao.
Nagyban : O. Uatl * Comp., Wlan JL, Blbaratrril. Ii(|ysr*na«rl I4rauuiri r«r4k J4m«I (/4usHrUra. I\'I dM.r.1, Ulr lf-n^ » h»II .««rer a«IU, Zrlayt-a»««.
Ulf«lM/l>Mi M>,iiuüiai4( inaae# |f«;rn»rUralSaa,
ItnktAr NHcykfliu/.Hán: Práter Béla gyógyHtertár» vfilittniot Mxgysrorárág több nyóuytárában
BERÉNY JÓZSEF ÉS FIA
gjfgg SAJÁT MŰHELY. ^^^
irOVnVIIDliV "J<il któményem miuden-JtuTuIUnUn kl"\' W választékban készen kaphatók.
NAGY RAKTÁR «í0,\'lll\'bl"1 KjémáMokkal
-------- - és színes kövekben.
NAGY RAKTÁR f; 6r\'
láncokban.
NAGY RAKTAR fl,lom T,6,k6"\'"
takben.
Eladás részletfizetés mellett isi
Javítások ei aj mnnkák gyáráén késslltatnnk
Szlavóniában
Vasút-, poata- 4a távlrdaállomás.
Elsőrangú fürdőhely.
ügyetlen jódtartalmú alkalikus héwiz (64° 0.) Európában. Páratlan gyógyhatású a tápcsatorna és a viseleti utak össtes hurutos megbetegedései, hugyeavas áttétel, köszvény, csúse és isohiae, gör-vóly, angolkór és at összes vórbeteg-- ségek ellen. -
^ Ivókúra. Héwizes fürdők. ^
VlzgyogyIntezet — Inhalatórlum. S
A fürdőhelyen 10 kiváló orvos mükOdlk. Kívánatra prospektussal ¿s bővebb érlesitássel szolgál
A fUrdőigazgat^ság.
Magyar gyártmány!
Jóságban felülmúlja a legjobb angol kenőcsüket is. A oipőnok szép fényt ad éa a bőrt megtartja eredeti színében. Nem fogja meg a ruházatot. Mindig megmarad friss áíliipolhan.

Szabó József
ípülit mulakatos műhelye Nigykinlitn.
Evek óta a városi csoportbázban vau.
Elvállal mindennemű épület- és mű-lakatos munkákat, továbbá rácsozatokat, gőrredőnyök, (rollók) oonstruktiók, díszkapuk. villámbáritők, villanycsengők, szoba-telefon felszerelést, valamint mindennemű sodronyfonat munkákat.
Javítások elfogadtatnak gyorsan és pontosan eszközöltetnek jutányos árakon.
Alapítási év 1895.
SZÉKELYI LAJOS
Első Nagykanizsai Fehérnemű mosó- és vasaló intézete Nagykanizsa, Fö-ut 19. Elfogad uri és női fehérnemúeket urak, háztartások, intézetek és szállodák részére.
Vidéki msgrindsléisk posts-firdultáiil Istéztstaik sl.
A fehérnemdek jókarban maradásáért szavatolok.
Nézi mosás és «asaláa
Kívánatra árjegyzéket szívesen köldök.
,907. ÁPRILIS ■-\'(., ZALAI K Ö Z L 0 N Y
„Vigyázzunk a szemünkre !M
Mit megtehetünk, ha StraSSCr MártOll szakképzett látszerósznél vesszük szemüvegeinket.
Külön motor és kerékpár osztály!
| Remek beszélőgépek már Jj ®
| ===== ÍO koronáért! "-------------i||"
k| Nagy javitó-mtthely.
7AILKA SUCHARD
Csak
alpesi tej • kakaó czukorból áll Páratlan kulonleyesség.
Szöllő-sajtók gyümölcs-sajtók
..HEflülMS" teilós iKiiMücrleídllel üc i tíjlasra
Hydraulikus sajtók
aatai Haas és m luttamri sim gyümölcs zuzók, szöli.ö «ALMOK, B08Y0Z0 bkpck
SZÜRETELŐ KÉSZÜLÉKEK
Midéi és Kocsira szerelve
LÉ-SAJTOLÓK, BOGYÓ ŐRLŐK.
Aszaló készülékek gyümölcs ós fózelék számára. gvnii!Ólrs-li;nmi/u ós vágó gépek
Sxabad. önmüiiödö, hordozható éa szállítható
„SYPHONIA"-pi\'i\'mt\'li>zúk szóllók, gyümölcs, fák. komló és szegecs permetezésére.
S Z Ö LLŐ■E K É K
gyAflalnak ói tt&llillMnak jóláltá» mcllcll k«lílnltígci5Íj:Kíi)i leguj»i>l> »icikcniíi wcilnt
MAYFARTH P H. ÉS TÁRSA
gazdasági gépgyárai, vasóntódfyo 6.8 gőzhámorai által BECS, 19/1. Taborttrasse 71.
Kitüntetve .590 arany, ezüst éremmel atb. Réaxleten árJejjxók.k l»Kjcn én bei meutvo. □ Q O O O O O □ QQOOOaaOa KfpvlHelök «ín vlMonlárudtok keresletnek.
Alapítási év 1889.
Kaufmann Mór
férll szalió, Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja iliisaii felszerfll szövet-rak tárát. Mindeniteitifl. legjobb mitióségQ hazai és külföldi szövetek. S/«:l<l Iíín/.OIkiíIIÍN ! "M ■V I\') I a ii ) 6 M úr n l>! "M Megreudolések csakis mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendel"szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés - gyűjtést a törvény tiltja.
ZALAI KÖZLÖNT
1007. ÁPRILIS ao.
Oh |»J I
Megfojt ez az átkozott köhögés!
KOhSgta, rekedtaég é> etnyálkáaodáa ellen gyora ¿a biztos li.tS.u.k
ífeer iiifillpasililiai
az átvágyat nem rontják és kitűnő izilek. Doboza 1 kor. «s 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
Kö- és uétkOldéti raktár;
..NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR
Badapail. VI.. V.cl-káfui 17.
KIJ e ■■!

Egger mellpasztila
Ciatümr lemüniull
S F.l DLITZ-POR
Csal akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-féla SsidllU-porok tarlói gyógyhatáta a legmakacsabb gyomor- 4a ! altastbántalmak, gyotnorgörca éi gyomorhév, rögtön székrekedés, májbántalom, , vértolulás, aranyér ¿1 a legkülönböiöbli nölbetsgáégek ellen, • jelei háiluernek évtiiedek óla mindig nagyobb elterjed«« Meneti. - Ara agy lepecsételt aradat! \' doboznak 2 kor.
■ImnlwHáwok törvényileg feiiylHHm\'k.
f M OLL-FELE I
SOS - BORSZESZ
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos. Prdger Bála, Reik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban
gyengéden hashajlók. vértisztitók; egy gyógyszer ártalmatlan, mint e pilulák a
NeuBtdn-félc ERZSÉBET labdacsok.
K pilulák hasonló készítményeknél minden tekin-tetbeu feljebb becsű lendök, mentek minden ártalma« anyagoktól, az altesti szervek bajainál legjobb ered-inénynyel használtatván, sem jóbb s mellette oly
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végett még gyermekek is szívesen teszik.
Egy IS pU\'Uát tartalmató dohot 30 /Mér. Egy tekéremely 8 doboti,
tehát 120 pUulAt tartalmat, enak 2 korona. 9.4S korona előleges beküldése mellett egy tekerrn bérmentve küldetik.
Alii Ol Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határo-UVAS! NKU8TE1N FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban .Szent Lipót* és „Neusteki Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva A kereskedelmi lörvényszékile/» védett csomagjaink aláírásunkkal vanuak ellátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
.Szent-I.ipóthoi* cimiett gy úgy uei iára, BÉOS, I., Plankengasse 6. Kapható Nagykaninán: BELU8 LAJOS és REIK QYULA gyógy weréueknél.
Ctak akkír valáril ha m,nde«J,,k Uve* MOIX A-
védjegyét tOntetl fel, .A. Moll. feliratú ónoisttal van tátva. "A Moll-féle sós-borszasx nevexeteien mint fájdalomcsillapító badflrtsSlésI axar kOtxrény. ctui ét a meghűli» egyéb következményeinél legUmeretesebb népiser.
E|| étizitl aradat) ltt| árt I kirítt 10 lllir.
Gyermek szappanja.
MOLI
nabb, leguj
okszerű ápolására gyarmakak a felnőttek réttért. — Ara darabonként 40 f
Legfinomabb, legújabb módizer szerint kéttitek gyermek et hölgy izappant a bőr
-------lkak a falnflttak réttért. ...........
öt darab I kor. 80 flll.
Minden darab gyermek tzappan Moll A. védjegyével van ellátva.
0 Hill á. íjiiriitréu\' vi\'.\' ii\' kír? nliarl izálllté állal, *
V Béea, Tuchlauben 9. sz. J
( Vt-U.i m.gteml.lli.k n.j.ocl. poiUatanvél n.ll.lt i.]j.>ltt.lo.k. 1 I
^ A raklárakban tessék határozottan .MOLI. A." aláirásával ¡J éB védjegyével ellátott készítményeket kérni.
, Raktár Nagykanizsán: Roaenfeld Adolf Fiai. ^ ^
.Q
EREDETI
.VARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra, nemcsak iparosoknak, hanem a családban elóforduló összes varróraunkákra, csak általunk szerezhetők be.
Rheuma
A legmelegebb éi legjobb gyógyhatású kénes kűforrások az egész kontinensen szükséglet szerint mérsékelve, (38 if C fokú) hcvvizzel 0 ttikorhen és 15 porcellánkádbnn.
Köszvény
STUBNYA FÜRDŐ
= Gyógyszertár, vasút, posta és távírda állomás halyban. -
Budapest — Rutkai fővonalon.
Javaslatok iiOletl és Izomrheumás megbelegOlésnél, Ischlas, kflsxvény, neuralgia (ideghántalmak) nfll bajok és bőrbetegségek esetében, Ehcama, Prurlgo, Psorlásls.
ECiKNX i:VE\\ AT MITVA.
Orvosi vezetés alatt álló ivó- és íiirdókurák, porcellán, kád- és tükóríurdók, pakolás, izzaJnsi kúrák, villanyozas, massage, uszoda cs hidegvíz gyugykezeléi». I\'ompás fekvés, fenyőerdők közepette, elterülve a Tátrahegység egyik remek fensikján cs igy megbecsülhetetlen mint leggyógyhely in; nagy én szép paik. Legolcsóbb áiak, legnagyobb kényelem, egészséges lakások és tápláló élelmciés. Saját zenekar, lawn-tennís. Állandó elókeló közönséggel.
Fűrdöorvosok: Bollemaun Jaaos lr., in- tb. löorros, JatoboTilt János ir. Elöidény : juliua l-ig. Utóidény: auguaztua 20-ig.
f0f 50"|u engedmény. "W
Kc[\'c. p.n.i\'.ktu.ul ei lelviI.k\'imíuss.1 díjmcnt.s.n .iclg.l .
IQAZOATÚSÁQ
Magaslati gyógyhely.
Hidegvíz gyógyintézet.
Összes fióküzleteink ezen védjegy által ellátva ismerhetők meg.
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzleteinkben történjék
S/ATGER Co. VARRÓGÉP
RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Deák Fereno-tér 2. teám.
Okleveles ópitó.
Alulírott tisztelettel van szerenosém értesiteni a nagyérdemű közönségei, hogy Magyar-utoai lakásomat, saját házamba József föherceg-ut, helyeztem át.
Midén magamat & nagyérdemű közönség szives figyelmébe és jóindulatába ajánlani bátor vagyok, kérem nagybeosö megbízásaikat s maradtam hazallas tisztelettel
Szuknay Lajos
ápltő «• vállalkozó Nkankián,
Nyomatott Ilj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
MAOYKANIZBA, 1907. NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 17. SZÁK. ÁPRtUS 27.
ZALAI KÖZLÖNY
fclOAzatáal árak: Egá»i évre 10 korona, félévre 6 korona, „»ytdévro 2 korona 60 fill. - Egyea azám ára 20 fiit. Tanároknak, tanítóknak,Jegyzőknek áa állami tlastvIaalOknak I ávra 0 korona, fái ávra 3 korona.
Felelő* szerkesztő én kiadó: Kálmán Pál.
8zerkeaztdaág áa kiadóhivatal: Nagykanizsa,
ÍEizaábet-tár (caoportháx.) Megjelenik minden szombaton este 6 órakor.
K város mostohája.
Több mint kát évtized eláll csatolta Kis-Itanizsit a belügyminisztérium Nagykanizsához. 8 alig hogy a csatlakozás megtörtént, a kiskanizsai lakosok jó részo megindítóit» a különválás iránti eljárást. Egyik ügyvéd kezéből a másikéba vándorolt ez az ügy; nevea jogászok próbálkoztak meg a különválás keresztül vitelével, de a kiskanizsai polgárság legnagyobb részének régi vágya még a mai napig se teljesalt.
Az anyaváros persze bizonyos kárörömmel nézi a kiskanizsaiak által több Ízben megindítóit eme hiábavalónak látszó erőlködést, l\'edig nincs igaza az anyavárosnak I A kiskanizsai lakosságot ez a csatlakozás számtalan tekintetben érzékenyen megkárosította. Olyan „Hamupipőke- szerepo van ennek a városrésznek Nagykanizsa mellett, akinek az érdekeivel édes-keveset löródnok a városházán. És ez természetes is I Ez a tíUOU lakossal bíró városrész 3 — 4 tanácsnokkal képviselteti magát a magisztrátusban, kik mindnyájan derék törekvó polgárok, de megbízóik érdekeit a tanácsházban a velők szemben álló nagykanizsai képviselők majoritása ellen megvédeni nem képesek I így aztán nincs mit csodálkozni uzon, hogy a kiskanizsai polgárság szünetlenül forrong, s pillanatra so hagyja megakadni a szétválás iránti tervének munkáját.
És ez a munka mostanában ismét tneg-ujult. Amivel hiába próbálkozott dr. Holló l.ajos és Zboray Miklós, azt dr. Kadosa Marcell fővárosi ügyvéd és egyik demokrata irányú lapnak szorkesztójo koresztülvíhetónek
tartja. A közeli napokban le fog jönni a kís-kanizsaiakhoz, hogy ezt az igazán tengori-kigyó módjára húzódó ügyet a helyszínén megismervén, dúlóro juttassa.
8 ne kárhoztassa a kiskanizsaíakat ebbeli törekvésőkért senkii Az a mostoha bánásmód, inelylyel az ó érdekeik étidig kezeltettek, teljesen indokolttá teszi a szétválás iránti mozgalmukat. Csak néhány körülményre utalok.
Első sorban a világítás ügye az, mely kihívja a legerősebb kritikát. Tán összevissza két Ívlámpa és még 3-4 kisebb villanylámpa szolgáltatja ennek a rendkívül nagy területen fekvő városrésznek a világítást. Hát vílági-tás ez? Erről az ügyró^ igazán diffioile est satiram non soribero.
Az anyaváros mellékutcáinak legnagyobb része, ha nem ís valami fényes gondoskodás tárgyát képezi, de legalább járhatóság tekintetében megállja a helyét. Nem ugy Kiskanizsán I Tengelyig érő sár van vala-monnyi ucoájábttn és istenkísértés számba megy, ha valaki a kora tavaszi és késő őszi időszak eme feneketlen aszfaltjában lóháton, kocsin vagy pláne gyalog járni kénytelen. A léghajó eszméje azt hiszem Kiskanizsa sarában evickélő ember, .gyvolnjében támadt legelőször.
És közegészségügye? Minek beszélni arról, ami nincs? Csakhogy engedelmet kérek, manapság az ilyen állapotot ázsiai állapotnak nevezik. Nincs egy orvos, aki állandóan Kiskanizsán lakna: egy patika, amelyből sürgős esetekben az orvosság beszerezhető lenne. Igaz, hogy orvos, sót patika nélkül is meg lehet halni, sőt a legtöbbször könnyebben, mint ezek segítségével; de a civilizáció, meg a
század humanizmusa törvényt hozott róla. hogy orvosi segítség nélkül meghalni nem azabad I Tehát ha orvos nincs, már a halálával is törvény ellen vétkezik a szerenosétlen kiskanizsai lakós. ,
Rendőrség, közbiztonság ilf ismeretlen fogalom. Egy-egy egyenruhás rendőr megfordul ugyan itt is néha-néha, — hivatalos iratok kézbesítés« céljából. Én ugyan nem vagyok afelől bizonyos, hogy a rendőrségnek csupán ez a kézbesitésügy-e a teendője, de azt hiszem, hogy a rendőrség fogalma ezzel aligha van kimerítve.
Nos és említsem talán — a postaügyet? Kérein szeretettel, ez ügyben magaslik ki Kiskanizsa helyzetének összes előnye leginkább. Ha ma délben egy sürgős üzleti vagy egyéb ügyet tartalmazó levelet irok, az tnár holnap délután egy óra felé a vasúton leszi S ha nekem Nagykanizsára olmzett újságom vagy levelem érkezik a vasúti postára, onnét bekerül a Király-utcai postahivatalba s onnét (esetleg holnap) kiküldik ismét a vasúti postához, honnét aztán kiosztják Kiskanizsa 3-ik számú postahivatalához. De a Királyutcai postahivatal a világért ki netn küldené egyenest Kiskanizsára, mert neki csupán a vasúti postával van közvetlen összeköttetése.
Hány olyan mizériát lehetne felsorolni, mely nagyon is indokolttá teszi Kiskanizsa elégedetlenségét! Ennek a dttálizmusnak a szitnptomái teljesen azonosak a magyar— osztrák birodalmi duálizmus szimptomáival: persze a gazdasági szempontból sújtott áldozatnak, Magyarországnak szerepe itt Kiskanizw nak jutott. Eu azt hiszem, nagyon okos dolgot cselekedne az anyaváros, ha Kiskanizsánnk,
Nem szól a dal..
[
Irta! KELE QYÖRQY.
]
Nem szól a dal a puszta őszi tájon, Erdő, liget most néma, hallgatag,
S a méla csend, hogy annál jobban fájjon -Könyez az óg, sir bÁSSIT^a patak.
A hervadta, enyészet hűs ködébe\' Nem nyil virág a sárga loiubokbu: Dal, szerelem, virágnak vége-vége, Kihalt a táj, a mező puszta rom.
Mégis mi az, hogy lelkemet nem bánija A méla csend, a hervadáa, halál; E némaságot szinte ugy kiváuta, A vig danát, a zajt megunta már.
El-elmerül lelkem a messzeségbe, — Tavasz, virág, ifjúkor elhagyott; A csalódás reményeim letépte, Nem érdekel a hold s a csillagok.
Vágy, ábránd, tündérálom mit sem ér, Nem csüng ezen a fásult képzelet: Az élet terhe, gondja — a kenyér A napi kérdés most ezek helyett.
Csak mosolyogj te bágyadt Öszi nap rám, Fáradt lelkem megért, szeret, köszönt. Oh —jól esik a mult idó tarlóján Böngészni hervadt emlékek közölt.
Bánat, öröm megférnek most már szépen. Az nem kínoz, ez nem kacag, nevet: Nem érezem, hogy van pokol, vagy éden, Egekbo töró vágyim nincsenek.
Mit u tavaszban, nyárban nem találtam Mosolygásodban enyhülés van s vigasz: Mosolyogva szenvedni megtanítasz, Hé két talál a szív a hervadásban.
Az őrangyal.
[
:.: KELE ŰYÖRQY.
1
Gyámoltalan gyáldi gyerek volt már az iskolában Csouka Vendel: rendes helyo volt a szamárpad; saját eszére támaszkodva a legcsekélyebb dologbau is mindjárt fönnakadt és a körmét rágta, útbaigazításra szorult, a maga fejével nem tudott, eligazodui. Feladványait mások készítették el, a vizsgákon csak akkor tudott felelni, ha súgtak neki. Az egész osztály örült, ünnepelt, mikor egy-egy semestrisen átvergődött szerencsésen. Az «gyeden tanuló volt, akire társai nem irigykedtek, fölötte állott valamennyi, vetélkedtek abban, hogy a Vendelt mindeuáron keresztül úsztassák. A deák lelemény, furfang, feladvány, csempészet ós a folytonos gyakorlat által tökélyre vitt azon képesség, hogy a piánó legalacsonyabb hangján eresztett súgás után ia eltudta mondani a leckét, — áteresztették a polgáriiskolán.
Mindenki meg volt gyözódve, hogy Vendelből
nem lesz Deák Ferenc, sem Kossuth Lajos soha; ő szegény maga sem táplált nagy reményeket lelkében ; megpróbált sokféle hivatalt, de kiselejtezték mindenütt; ott — ahol a kenyérkereset harca folyik, uem olyan nagylelkűek, elnézók, jó szivüek az emberek, mint a diákéletben. Nem akadt neki súgója.
Odisseusi fáradalmak után, lecsigázva, rougyosan haza került szegény Vendel a falujába, ahol már csak a keresztapja élt, at öreg biró, akitől segítséget, tanácsot várhatott Mikor elbeszélte neki siralmas helyzetét, megszánta a falu bölcse.
—- No gyerek valamit próbálok veled, auuyit csak tudsz, amenuyi nekünk szükséges, megválasztunk jegyzőnek; épen jókor jöttél, az öreg jegyző komámat a mult héten temettük el, a helyére ültetünk téged; hanem az árvái közül egyet el kell ám majd venned feleségül, ez az első föltétel, azt előre mondom. A falu becsülete kíváuja azt, hogy goudolnunk kell az elhunyt jegyzőnk családjára is.
— Mintha csak egy tündér királyságot kínálna kedves kerosztapám, ugy örülök ennek a váratlan jó hírnek, hálálkodott Vendel, — miudeu szerencsétlenségem kőzött úgyis csak az bántott legjobban, hogy nem házasodhattam meg eddig ; itt míndeut együtt taWIok, ami nekem kell, életet, boldogságot; eljön-e hozzám a lányok közül valamelyik, az a kérdés, nem igen láttam őket gyermekségem óta, akkor sem nagyon péterbácsiztuuk együtt.
— Az az én gondom lesz — szólt az öreg biró nyájas szembehunyoritással — most már itthon vagyunk fiam, ne busulj semmit.
Ugy cselekedett az öreg biró, amint beszélt. Vendelnek lett hivatala és felesége egyszerre.
ZALAI KÖZLÖNY
1907.. AI\'BII.18 37.
ennek a nagy Potomkin falunak az anyagi érdekeit lelkiismeretesebben szolgálná; mert ahhoz a kerethez, hogy Nagykanizsa törvíny-bulóflággá legyen, —.aligha illenék bolti Kis-kanízsának önálló nagyközséggé való alakulása.
NAQY LAJOS.
A VÁROSHÁZÁBÓL.
Az 1907. évi házbér adó kivetési laslrom, valamint az 1907. évi I. Il-odoszt. kereset adó kivetési lajstrom a városi adóhivatalnál 1907. évi április hó 18-tól 8 napi közszemlére kitéve van. A kivetés ellen 1907. évi május hó 12-ig lehet felfolyamodással élni.
Sajtóirodát!
Hozzánk is, többi laptársainkhoz is többször fordulnak azzal a kérdéssel, hogy miért nem közöljük a városházán történő közérdekű eseményeket. A felelet elól lehetőleg kitértünk, most azonban megmondjuk, hogy a városházában történtekről azért nem Írhatunk, mert nem kapjuk meg őket.
Isten látja lelkünket, mi — privátim — nem vagyunk kíváncsiak semmire. Am hírlapírói kötelességünk, hogy a nagyközönségnek beszámoljunk mindeu-ról. Mi meg is tesszük kötelességünket, de ez irányban meg vagyunk akadva.
Nagykanizsa város polgármestere: Vécsey Zsigmond ur kijelentette, hogy többé a lapoknak felvilágosítást nem ad. A lapok szerkesztőségei ezt tudomásul vették és lemondtak arról az élvezetről, hogy órákig várakozzanak a polgármester ur előszobájában — audienciára. Ugyanekkor természetesen a közönség is elesik attól, hogy megtudja: mi történik a városházában ós tulqdonképen mit dolgoznak fizetett hivatalnokai.
Minthogy az újságírói reputáció á priori kizárja, hogy a polgármester ur fenti nagyhangú kijelentése után bármelyikünk is még egyszer felvilágosítást kérjen tőle, — s minthogy a közönség viszont megköveteli, hogy fizetett hivatalnokai a nagy nyilvánosság előtt dolgozzanak, — u minthogy a nyilvánoaság organumai a lapok, nincs más hátra, minthogy a városházán sajtóirodát állitaanak fel.
Sajtóiroda ran ma már minden valamire való városban. Hogy a sajtóiroda milyen fontos intézmény azt csak az tudja, aki a működését ismeri.
Az erről szóló indítváuyt annak idején a lapok: megtétetik. Ha a képviselőtestület elfogadja, akkor megszűnik az az abnormis állapot, hogy egy ember szeszélyeitől legyen függővé téve a hírlapok értesültsége.
Szociális mozgalmak.
Legjobban mi őrölnénk, ha e romot befejezhetnénk és jelenthet mink. hogy a békés inegegyezes létrejővén, »1 áldásthozó munka • régi mederben folyik tovább. Krról azonban sió »inc». A munkálok elsütötték • nagy ágyul éa felállították a szíveiké-teli lakatos éa bádogos műhelyt Ullaki lléla és Bukóra János nerc alatt. Hogy prosperál-e, nem e. ez most mellékes kérdés. Az a körülmény azonban, hogy sehol anyagot nem kapnak, még készpénzért sem, nem sok roinéojuyel kecsegteti az U| vállalatul.
A fé- é> legszomorúbb a dologbau az, hogy azok a munkások, akik ebben a nijhelyben dolgoznak. érők idékre hoykolláka vannak az összes magyarországi műhelyekben. Nem tudjuk: hányan dolgoznak olt, de ha csak ketlen is, ez a ketté elvesztette a kenyerét. Kl pedig oly szomorú osel, ami felett simán napirendre térni nem lehet.
A harc léhát (olyik lovább. Kogyetlen, kemény küzdelem ez amely alaposan kipróbálta a felek erejét. Élet-balálharc arra, hogy ki bir tovább — koplalni.
Említették, hogy a kereskedő segédek azon kérelemmel fordullak a főnökökhöz, hogy a záróérát egységesen szabályozzák. Kz ügyben holnap lest értekezlet. Krról a következó, hozzánk érkezett levél tanúskodik :
A kereskedő ifjak önképzé egyesülete Nagykanizsán azon kérelemmel fordult hozzánk, hogy a záróóra egyaéges szabályozása tárgyában közreműködjünk Tisztelettel kérjük tehát városuuk összes kereskedőit, hogy ezen Ogy megbeszélése céljából tartandó értekezleten vasárnap, folyó hó a?-án délelőtt 11 órakor a vároai tanácsteremben megjelenni szíveskedjenek. Nagykanizsán, I0U7. április 15. Nagykanizsai kereskedők társulata, ujnépi Klek Lipót elnök. Hel-lai József titkár.
f
RTESITÉS,
Van szerencsém a n. é. vevőközönség«! tiszte» lettel értesíteni, hogy teljesen uj áruval dúsan felszerelt üzletemet megnyitottam.
Raktáron tartok: női- ós férfi kész fehérneműt, bőr-galanterlet, szappan- ós ülat-szert, minden kötött- ós szövött árut, nyakkendő, keztyii- és dissyátékárut.
Elveimhez hiven ragaszkodva, jó árut, pontos kiszolgálást és szigorúan szabott árakat vezettem be.
Kegyes pártfogást kér
8zabftdszáliá*y Béla Fő-ut 8.
A h é t.

Zalavárinegyónek egy kiváló ¿« ^_-nagytehetségű Ua halt meg ismét Egy poéta lelek szive szűnt inefc dobogni mikor Kele György kotori jegyző örök álomra hunyta )e szemeit. Váratlanul ért bennűuket a lesújtó hír. M-g fel sem ocsudiunk abból az í|odeleinból, melym Muraköz két nagy Qának: Ziegler Kálmánnak\' ¿b Zalán Lipótnak halála okozott és máris újra gyászba borulunk. Kele Uyörgy halálát mi, a .Zalai Közlöny szerkesztősége, különösen fájlaljuk. Néhai nagy tehetségű segédszerkesztőnket gyászoljuk benue. Mikor a boszniai hadjáratból aérülten haza jött. a helybeli kórházban feküdt 3 hónapig, honnan kikerülvén lapunkhoz állott be segédszerkesztőnek. Dolgozatai meg aunyi. remekek. Mai számuukban leközlünk Kelétől egy verset és egy tárcát, melyek l89f>-ben jelentek meg lapunkbau. Adott ki egy verskötetet is, melyet a kritika dicsérettel fogadott. A költőnek született Kele a jegyzői pályára lépett, ahol szintén kitűnt ¿1 felülemelkedett kartársain. Az orsz. jegyzősgyesüUt is elnökének választotta. Hétfőn temették olyan impozáns részvéttel, amilyen csak közkedvelt és mindenki állal becsült embernek adatik meg. 59 évet élt, nyugodjék békében.
— Házaaaág. Kelemen Béla csáktornyai kereskedő május hó 5 én veszi nőül Kohn Emma urleánjt Nagykanizsán.
— Az uj lap. A mai napra ígérték Nagy .Samu és Kálmán Pál szerkesztők. A Színház* első számán Ám megakasztotta a rendes terjedelmű lap kiadását az, hogy a színtársulat mult szombat helyett — amin jelezve volt — csak tegnap tartotta az első előadást De azért Bzavuknak álltak. Lapot ígértek mára. Adtak is, hsbár csak négy oldalosst. Ez tehát nem az igazi vagyis nem az, amit adni fognak már a jövő szombaton Hisszük, hogy a közönség elnézéssel lesz az uj lap iránt és belátja, hogy nem lehet szinházi lapot adni ma, mikor az előadást csak tegnap kezdték. Mert akkor midenról lenne szó a lapban csak a színészetről nein. A ma kiadott szám, mint rajta látható is, soron kivQli, rendkívüli szám, amit az olvasók ráadásul kapnak. Egészen máskép fest majd a jövő szám. gyönyörű kiállításával, hatalmas tartalmával, stbivel A következő számok színes borítékkal lesznek ollátvi, különböző színű nyomással. A mai lapot azért már minden előfizető megkapja. Előfizetni még mindig lehet kiadóhivatalunkban, továbbá Münz és Balog cégnél. Az uj előfizetők a mai számot utólag meg kaphatják. Előfizetési ára a 3 hónapos szezonra \'i korona &0 fillér.
— Közművelődést felolvasás. A helybeli felső kereskedelmi iskola tauári kara által rendezeit közművelődési felolvasások cyclusában f. hó H-án. azaz holnap délután & órakor Domány Ármin tanár tart felolvasást „A kereskedelem szociális jelentőségé *-ről.
— Halálozás. Jaeger Ferenc m. kir posta-és távírda felügyelő f. hó 85-éu d. e. 9 órakor 08 éves korában elhunyt Nagykanizsáu. A boldogult hosszú évtizedekig városunkban volt és nemes gondolkodásmódéval ós nyájas modorával mindenki szeretetét és tiszteltét vivta ki. Tegnsp d. u. temették óriási részvét mellett.
— Kitüntetések. A király dr. Frőhlich Vilmost a nagykanizsai 48. gy. e. ezredorvosát a koronás arany érdemkereszttel tűntette ki. — Ugyancsak a
gyalogezredben kitüntetést kapott, Marzsó Tibor cs. és kir. kamarás, kapitány, mert már 25 év« szolgál.
Felmentés után nyugdíjba. Deák Pétor rendőrfőkapitányt a belügyminiszter visszahelyezte hivatalába. Deák most — megrongált egész-égére való hivatkozással — beadta nyugdilysztatása iiáuti kérvényét.
Pályázat. A nagykanizsai postahivatalnál megüresedett postHszállitói állásra pályázat vau hirdetve. Az ajánlatot május lo-ig kell benyújtani » pécsi postaigazgatósághoz.
— Rácz Guszti megérkezet. Rácz Guszti. » kitűnő pécsi cigányprímás, tegnap újra Nagykanizsára érkezett. Ma és holnap este játszik a központban Akik Rácz Gusztit két óv előtti vendégszerepléséről ismerik, azoknak uem kell külön magyarázni hogy a hallgatók elsőrendű zenei élvezetben részesülnek at ó játékában.
— Tanitóválaastáa. Folyó hó 82-én volt Pacsáo a kántortanító választáB. Az iskolaszék egyhangú Landi Ferenc zalabéri tanítót választotta meg.
A hivatalát nem irigyelte aenki, még pílyázó sem akadt több, mint. ő maga, mert rossz hírben álló szegény jegyzóség volt az, hanem a feleségét, azt inár kezdték irigyelni tőle sokan és méltán, a Vendel kis felesége a Margit kapitális asszouyka volt, a falusi nőknek abból a fajtájából, akinek minden kezére áll, álmodni seui lehet külömbet. Angyali jó szive mellett, volt esze és erélye is annyi, hogy egy királyságot is eligazgatott volna könnyen, nem egy kis jegyzóséget. Még apja életében nem csak a háziasszonyi teendőket végezte, hauem belügyminisztere volt a szegény elaggodt, gyámoltalan öregnek a hivatalos ügyekben ia. Otthon volt mindenütt. Volt esze a falu bölcsének, mikor ezt a kis falusi Didót összeboronálta Vendellel, helyesen kalkulált.
Meg volt a Vendelnek a súgója, aki dirigálta, vezette, mint az őrangyal. Ment is a hivatal, akár a karikacsapás; jó hivatalnok, reudes, pontos ember lett a kardos, eszes, szorgalmas kis asszonyka uralkodása alatt a mi gyamandi Vendelünk s nemhogy nehezére esett de életfeltétel volt neki ez az édes absolutismua; olyan mint mikor a vakot vezeti a szánalom, a könyörület; a nőnek is ereiéhez mért élet feladatot nyújtott a végzet a gyönge, gyaldi férfiban s büszke volt rá, hogy megmentette, felemelte ezt a veszendő lelket; egyik a másikban megtalálta célját, egymást föltételezték. Mint mikor a csemetefa túlnő a támasz-tékon 8 ó tartja azt utóbb nem megfordítva, Margit lett a Vendel súgója, vezetője az életben, egymaga többet ért, mint hajdan az egész iskola protekciója, igy aztán már megállta helyét.
Mennyi csáb, szerelem, fényes jövő kisértette már a katonás szép menyecskét, csak ugy hemzsegett körülötte az ostromlók serege az együgyű baba forma férj mellett, — tehetett volna, mit akar; azt befonni,
elámítani lehetett, mint a gyermeket, de ilyenre Margit nem is gondolt soha, az őrangyalok uem esnek kísér totbe; ott az ördögnek hatalma nincs.
— Asszonyom — szólt neki egyszer Csörgei Guszti, a gazdag, nőtlen földes ur — én sokat forgolódtam a világban, kivált az asszonyok körűi, s ép azért nem is merek házasodni, de kegyedet elvenném habozás nélkül azonual, — majd lágyan hízelegve a büszke férfi megtört alázatosságával esengett hozzá: — odaadom egész vagyonomat öonek, ha elválik férjétől, aki nem is tudta, minő kincset bír kegyedben, s hozzám jön feleségül; ilyen tökéletes, ritka aó nom maradhat örökre egy ilyen uiafia ember mellett.
önmagamat ítélném el uram, ha szavát követuéin — igy szólt neki Margit majd folytatta — az a nő, amelyik kötelességre, áldozatra nem képes, az uem is 1 rdeinli meg, hogy éljen a világon ; én csak a szegéuy, férjem élete árán lehetnék öné, mert tudom, hogy sirba vinné ót ez u lépesem, önnek nincs szüksége rám, az ón Vendelemnek én vagyok mindene, egész élete, nálam nélkül az nem volna képes megállni helyét a világban, a« élet küzdelemben s becstelennek, nyomorultnak érezném magamat, ha cserbe hagynám, veszni engedném. Az igazi nemes nő a gondviselés kezo, ő az őrangyal a földön, aki ozt nem érti, kinek nem az a célja, hogy üdvözítsen, ki nem boldogítani, csak boldogulni, élvezni akar míndonéron — az mint a pillangó a sárban vész el, az nem érdemli meg, hogy nőnek született.
És a büszke, gazdag Csörgei Guszti azutáu is caak irigyelte a szegény mafla Vendelt; mit nem adott volna 6 egy olyan Margitért, amilyon annak volt.
,907. ÁPRILIS 27.
ZALAI KÖZLÖNY
— Hangverseny. A nagykanizsai kegyes-tanitó-rendi kath. főgimnázium az ifjúsági segitő-egyesület javára IÜ07. évi május hó 4-ón a .Polgári-Egy let-nagytermében ifjúsági hangversenyt rendez. Jegyek éra: páholy 16 kor., fölpszintj ülőhely I—IV. sorig 3 kor., a többi sorban 2 kor., karzati ülőhely 1 kor. 7„ üli., állóhely I kor. Jegyek Kohn L. Lajos ur divatáru kereskedésében előre válthatók s este a pénztárnál. Kezdető pontban esti 6 és fél órakor. Felül fizetéseket köszönettel fogadunk és hirlapilag nyugtázunk.
— öngyilkos uri leány. Bohmiedt Emil anna-inajori (Becsehely mellett) földbirtokos 1(5 éves Elza leánya tegnap öngyilkos lett. Flóbert fegyverével szivén lőtte magát ós rötön meghalt. Halálának okáról bizonyosat nem lehet tudni
— El Boszniába. A 43. gyalogezredtől Nagykanizsáról tegnap 40 magyar fiu ment Boszniába — védeui a hazát.
— Fizetésképtelenség. Krausz Lajos keszthelyi kereskedő fizetésképtelenséget jelentett.
_ Kiküldöttség Koppenhágába. Dánia fővárosában ez óv május — junius hónapjaiban a világ összes szaklapjai sajtókiállitást rendeznek. A magyar újságkiadók Országos 8zÖvetsége legutóbb tartott választmányi ülésén megbízta Lenkei Zsigmondot, a Szövetség jegyzőjét a világkiállítás tanulmányozásával. A tanulmányút eredményéről Lenkei az Újságkiadók Lapjában fog beszámolni.
— Meghívó. A zalamegyei ált. tanítótestület sümegijárás körének f. évi május hó 1 én szerdán d. e. fél 10 órakor Sümegen a felső-leányiskola első osztályában tartandó közgyűlésre, melyre a tagok és a tanügy iránt érdeklődőket szívesen látjuk. Tárgysorozat: I. Klnöki megnyitó. 2. A mult gyűlés jegyzőkönyvének felolvasása 3. Németh Józsof pénztáros boszámolója. 4. A számadás megvizsgálására és a jegyzőkönyv hitelesítésére két tag megbízása, fi. Elnöki előterjesztésre vélemény a következőkről: a) Az alkoholizmus ellen való küzdelem tapasztalatainak eredménye ? b) Magyar gazdaszövetségről, c) A fogyatkozási szövetkezetek, d) A tanító szövetség eszméje, e) Hol legyen jövőre a megyei tanítótestület központja, f) Járás körűukben az állami és községi iskolákban használandó tankönyvekről. g) Képvisoltetés a központ választmányi gyűlésre G. Horváth Ilona k. a. felső leányiskolái tanítónő felolvassa : A madár védelemről. 7. Az ipariskola ny\'ifanítás módszere. Előadja: Hollós Gyula állami reáliskolai rajztanár. 8. A tanítói nyugdíjtörvény módosításra javaslatot terjeszt elő: Éles Károly r. tag. <i. Jövő évi gyűlés helye és tárgyáról való intézkedés. 10. Indítványok. Társasebéd a lövöldében, étlapszeríut. Sümeg, 1907 április 22. Tisztelettel : Bánfi Alajos elnök Csepregí Gábor jegyző.
Vasúti szerencsétlenség. Zalaszeutmihálj\'on folyó hó 23-án éjjel a Szombathely felé menő személyvonat elgázolta Vékási Vendel koldust, aki rögtön meghalt. Nem ittas állapotban került a sínek közé, valósziuü, hogy öngyilkos lett.
— Deputáció a polgármesternél Az építőiparosok szövetsége ma délelőtt 10 órakor tisztelgett Veosey Zsigmond polgármesternői. Fatér Mihály elnök adta elő kívánalmaikat. amely abban összpontosodik, hogy a polgármester kezelje szigorúbban az ipartörvényt, mert a segédek is vállalnak munkát, holott ók nem képesek anyagilag is felelősséget vállalni. Kérték, hogy a tanács valami úton-módon világosítsa fel a közönséget, hogy a segédeknek munkát adni — veszélyes, mert ha pld. az építésnél hiba lesz, nmos, aki feleljen érte. A polgármester megígérte, hogy tanácsülést tart ez ügyben és a törvény keretein belül minden lehetőt megtesz.
— A szerencse otthona. A sokat áhítozott, mindenki által ostromolt szereucse. ezernyi szeszélye kiszámíthatatlan. Hiába üldözzünk, ha uem akar közeledni felénk, mig sokszor önmagától szinte következe-
tesen kegyeibe fogad bennünket. Talán legjobb bizonyság erre az osztálysorsjáték. Ha például a Gaedicka A. budapesti bankház eredményeit nézzük ugy a most lefolyt sorsjátékban miut a múltban is tapasztalhatjuk, hogy ez a bankház valósággal állaudó othona a szerencsének. Úgyszólván minden napra esik egy főnyeremény a Gaedicke bankházban, melynek ügyfelei a két utolsó osztálysorsjátékban többek kőzött a 4O0.0O0, 60.000, háromszor a 30.000, ós 20.000, a mostaniban pedig a 90.000, 80.000, 60.000, 25.000, ós hatszor a 15.000, koronás ötször, a 10.000. főnyereményeket nyerték. Ez a körülmény meg a Gaedicko bankház mindenkor pontos ós gyors ügykezelése magyarázzák azt a hatalmas forgalmat, melynek o közmondás szeren-cséjü bankház örvend.
— Tánckoszorucska. A nagykanizsai Kath. Legényegylet a közös táncgyakorlatok befejezéseül f. évi április 28-án vasárnap a Polgári Egylet nagytermében esti 9 órakor kezdődő tánckoszorucskát rendez, melyre (míutáii külön meghívók nem adatnak ki) ezúton is meghívja az egylet tagjait és a u. é. közönséggel. Belépő-díj személyonkiut öt) fillér. A zenét Sárközy János teljes zenekara szolgáltatja.
— Kétszer egymásután! Olvasóink figyelmét ismételten felhívjuk arra, hogy sorsjegyeiket a Dörge Frigyes bankházában. Budapest, Kosuth Lajos-utca 4. az. a vásárolják. Hogy menuyire igazunk volt ezen ajánlásunkkal, azt a legjobban bizonyítják a most befejeződött húzások. Számos oly főnyeremény volt, melyet ezgn valósággal szerencsés bankház vevője ért el. —-Ismételten nyelték olt a legnagyobb nyereményeket, így most legutóbb még egymásután kétszer is. A 18-ik sorsolás alkalmával lett a 35.658. számú sorsjegyre 400,000 korona kifizetve és a 19-ik sorsolásnál 1 07. ágrilis lö-éu már ismét a nálunk vásárolt 8881. sz. sorsjegy nyerte meg a 400,000 koronás főnyereményt. Oly szerencsés esemény ez, amely bz osztálysorsjáték fennállása óla még nem fordult elő. A legjobban örvendlűnk annak, hogy az egész óriási összeg (a 89278. sz. sorsjegyre eső 100,000 koronás is) Magyarországban maradt. Ezek utáu a legmelegebben ajánlhatjuk tisztelt olvasóiuknak, hogy a mostaui 20-ik húzásra sorsjegymegrendeléseiket (egész 12 kor., fél C kor., negyed 3 kor., nyolcad I kor. 50 fillér) Dörge Frigyes bankházánál, Kossuth Lajos-utca 4. sz. minél előbb eszközöljék, mert bizonyos, hogy az egész világ részt akar venni a szerencsében igy hát a sorsjegyek a legrövidebb idő alatt eladatnak. Azok a megrendelők, kik lapunkra hivatkoznak a legfigyelmesebb kiszolgálásban részesülnek és mind-azon előnyökben, amit egy elsőrendű bankház csak nyújtani képes
A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban május hó 5. napján d. e. !i órakor a Sopron városi villanytelepon foguak megtartatni A kelióeu felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir kor. iparfelügyelóséhez (Ujteleki utca 10 ) küldendők.
— Ma már nem szükséges .«zepló és más arcfoltok iniatt szégyenkezni. Teljeseu tiszta és üde arcbőrt nyer az, aki a liliom angol crémet használja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában, Nagykanizsán.
— Ahol nincs pontos óra. Japánban egyetlen egy ingaóra sem jár jól s ennek magyarázata a számtalan földrengésben rejlik. Ezt a bajt legjobban a tokai csillagvizsgáló intézet érzi meg amely természetesen rá van utalva a lehető legpontosabban járó órára. A csillagászok az, időmérés pontosságát tekintve, sokkal többre becsülik az ingaórákat, mint a kronométereket. — Az ingaóráknál azombau az inga járását minduntalan megzavarja a földrengés, amely olyan gyakori Japánban, hogy minden három négy napra esik egy. De most ujabban ezen a bajon ugy segítettek a csillagászok, hogy rondeltek Szívós Antal helybeli inüórástól egy ő általa szabályozott prücisions órát, amelynek pontos járását a földrengés sein zavarja meg.
— Kalapkirály Nagykanizsán, Ha jó ós olcsó kalapot, vagy sapkát óhajt venni ugy keresse fel NVellisch Márkus kalapkereskedésót (Nagykauizsa Erzsébet-tér), hol 3. 4 éa 5 koronáért kitűnő minőségit kalapot és sapkát kaphat.
- Féajkipéiiati kéiziléksk ■ikslfslükask. Mtadaaoknak,
akik a fényképétet, e Icgvonióbb H mindenki Altat könnyen megtanulható ipart Iránt érdeklődnek, ajánljuk at ,A Moll* cégnek (lléc». TuchUuhen 9. c$. ét kir. udv »xállltó) I8Ö4. óta fennálló féuyképéueti cukölOk különlegesiégek áruháxát, amelynek képe» árjegyzékét kívánatra »*lve»en kUld el bérmentve
A nóptakarékpénztári önsegélyző szövetkezet
befizetései f. évi május hó 2-án, csütörtök délután 2 és 5 óra között veszik kezdetüket.
Kölcsönökre előjegyzések már is elfogadtatnak a Fó-tér, Bayer-cukrász-féle^jház I. emeletén levó intézeti helyiségben.
Az amerikai kígyó.
A ./.a In- hire werint Öltöv l.áwl.i kitkanUiai legény Amerikában agyonlőtt egy 16 méler lio»«u órtái-kigyói. mely i; méternuttát nyomott Kiért a Teli Vilraot féle bravúrért Olvöt 8« tcer korona julalniat kapott.
Jelenet * kávéházban.
Suwéjggk: Kritikus ur és N. 8. a .Zala" segédszerkesztője.
Kritikus ur: Hát hogy is volt az, kedves segédszerkesztő ur? Tizenhat méter ós tizenkét métermázsa?
Scgédsberk. Tökéletesen igy történt.
K. ur: És hatvanezer korona?
S.-szerk: ön téved. Nyolcvan.
K. ur: Nyolcvan? Jó. Már most kivel akarja elhitetni, kedves segédszerkesztő ur, hogy létezik tizenhatméteres kígyói
S.-szerk: Minden intelligens emberrel, következéskép önuel is. Például, el tud ön képzelni egy tizenkét métermázsás kígyót, mely kisebb legyen tízenhat méternél ?
K. ur: Tízenkét métermázsa? Hm. Akkor jó. De hát van tizenkét métermázsás kígyó ?
S.-sserk: Kolosszálisán logikátlan ön. Ezt ismerje el.
K. ur: Igen ám, de ... .
S.-sztrk: Kérem, tartsa a pofáját. Ismerje el, hogy ön nagyon logikátlan, kűiömben be kellene látnia, hogy egy l(i méteres hosszú kigyó feltétlenül nyom 12 métermázsát
A\', ur: Egy 16 méteres. — Nos igen. — Talán. Azonban uram I Nyolcvanezer korona egy kígyóért? Szerkesztő ur! Az istenért ebben a hallatlan drágaságban! Hová gondol az istenért ? !
S.-szerk: Hová gondolok? Oda. uram, hogy ön ismét logikátlan. Ismerje el. Nos! Ismerje el. Mert ha logikája lenne, be\'kelleue látnia, hogy egy olyan kígyóért, mely marhákat és gyermekeket rabol el, nem sok 80 ezer korona. Már pedig a Zalában a marhák és az emberek is megvoltak irva.
K. ur! Igaz, igaz. Marhák és az emberek. Hm! De— ejnye, hogy lehet az. hogy egy ilyen bostia marhákat és embereket rabol el?
S.-sttrk: Egy bestia, melyért 80 ezer koronát fizetnek ? Gondolja, hogy ingyen fizetnek ilyen mitológiai összeget?
x K. ur : Ah, igaz, igaz, a 80 ezer korona. — Most azon gondolkodom, hogy tudták azt a nagy fonovadat elvinni?
S.-azerk: Hogyan? Nagyon egyszerűen. Hát
Jól jegyezd meg: csak jj,
cigaretta-papin, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
ZALAI KÖZLÖNY
ÜI07. ÁPRILIS
hód a 17 ezer lóerős lokomotivon. mely a Zala szerint a nagykanizsai állomásról elszabadult Érti most már ?
K. ur: (Meggyőződéssel): Ertem: Bocsánatot kérek Most látom csak, hogy az egész hir igaz Bebizonyította.
S -szerk : (Megelégedéssel). No hát!
lear.
SZÍNHÁZ.
Tegnap mutatkozott be a társulat operett-sze-mélyzete a .ÜQl Baba" operettben. Mielótt az előadásra rátérnénk, hadd moudunk el egyet mást.
Nyilvánvaló immár, hogy Bihari 7 waggon diszletet knldött elóre. Mikor kibontották óket, eleve konstatáltuk, hogy ily remek és elsőrangú színpadi felszerelés még eem volt Nagykanizsán Kz a tegnapi előadáson már beigazolást nyert. Mikor a függönyt felhúzták, általános meglepetés volt észlelhető. Nagy baj, hogy a kulisszákat nein lehet ugy alkalmazni, mint kellene. Azonban zsinórpadlás nélkül 17 méteres színfalakkal boldogulni — tényleg nehéz. De hát ettől el kell tekinteni, mert a felszerelés igazén 8t«)>.
Bihari ambícióját és becsvágyát legjobban igazolja az alanti músor. Nem kevesebb, mint ft újdonság van a jövő hétre kitűzve. Ha ez így megy, még tényleg megérjük a 6-\' premiert
A tegnapi „Gül Baba" előadásának referádájá-ban mindenekelőtt ki kell emelnünk, hogy Harkányi Gizella (Gábor diák) alaposan be van rekedve, Talán ennek tulajdonitható, hogy az előadás egy kissé vontatottan és nem a kellő simasággal folyt le. Temperamentumos. lókedvü szubretlnek látszik, aki még jót is fog grodukálni. ha — kipiheni az ut fáradalmait . és a torka rendbe jön. — Kitűnő és jóizü alak Hel-1 tai Jenő (Mujkó), akit máris mint a közönség jövendő kedveneét emiithetünk. Humora egészséges, rögtönzései talpra esettek, játékában nem megy tul | a haláron, Jó színészt sejtünk Bihari Lászlóban (Gol Baba) is. Tegnapi bemutatkozását a közönség jól fogadta. Hisszük, hogy még lesz róla mondani valónk. Beieznay Margit (Leila) a jobbak közé tartozik, de határozott véleményt még róla sem mondunk. — Ügyeseknek latszanak Rogoz Imre (Zöldkár) és Boldizsár Andor (Budai bíró). Gitta Ottilia táncával tüut ki.
A rendezés elfogadható, ugysrintén a zene is. amit a knrról már nem mondhaluuk. Mintha egy kicsit fegyelmezetlen volna.
Pozsonyi Lenke, a társulat coloratur éne-\' kesnője. hétfőn érkezik Nagykauizsára. Ugy mondják szép nő. akinek kifogá.Malau hangja van.
A jövö hét műsora.
Szombat: A tolvaj, sziniuti
Vasárnap d u : ígmándi kispap. - Este: Miliárdos kisasszony.
Hétfő: Miliárdos kisasszony.
Kedden: Tói vaj.
Szerda: Leányka.
Csütörtök: Kis pajtás.
Péntek: Hajdúk hadnagya.
Szombat: fíizánc.
Nasárnap d. u : Jani és Juczi, bohózat. - —| Este. Szép Ilonka.
Cigányaink versenye.
Mult számunkban megírtuk, hogy Oláh Sándor verseny hegedülésre szólította fel Sárközy Jancsit, aki a kihívást ellogadta. Lapunk egy barátja, állítólag, hallotta a két banda beszédét, amely — állítólag — igy folyt le:
(Szín : a Kiume kávéház \\
Kontrás a Sárközytól: Tik is bándá vágytok ?
Tik? A fáltámogátó napszámosok kilenben flriszelnek, mint tiki (Nagyot pök.)
Kontrás az Oláhtól Ah. hogy a nyávályá tőrje ki a mull századbeli pofádat, te gerhes! Ki vágy te, mi vagy te? Mi azs egész bandátok? Talán muzsikányi is tudtok? Hol tanultátok volna? Talán Becsehelyen? Te rongyos, te koszos, te mered ezst a finom bandát kicsinyleni I Hogy a ragya verje ki a kipedet!
Nagybőgős a Sárközytól: Kuss, paraszti Ki solt teneked? Fogd be n bagólosódet. mert ráülök!
Oláh egész senekard . Coki, kórság!
Sárközy egész zenekara: Bágot nekik!
Cimbalmos az Oláhtól: Hogy verhetném ki a hátatokon a macsicsot. ripacsok! Mit lármáztok? Mit tudtok játszani? Semmit! Operiákat koncertiroz-zatok, mint a mi bandánk, akkor sóba állok veletek!
Sárközy cimbalmosa: Játszatok ám letenyei operát. Mink tudutik. ha miudgyárt á nyávályá is kitör beuneteket.
Oláh Siindor: Netn kő lármázni! Meg kő mutstnyi, ki tud jobban játszani. Kigyültök a versenyre ?
Sárközy Jancsi: Szívesen öosém, csak aztán jói megkösd a nadrágodat!
Oláh kontrása: Ezs azs igazság! Csak azstári meg ne retiráliátok.
Sárközy kontrása: IIlen hat bándával is kiállunk !
Oláh kontrása: Nem hiszem! Kezset rá, nyavalyás !
Sárközy kontrása: Kese, te bidea! (Beleköp a markába).
(Általános verekedés, majd közös ivás következik a rogyásig).
Nv i I M ér.
Az e rovat alatt közlöltokért uem vállal felelősség«* a szerkesztőség.
m
A Bór- és Llthlon-Urtalmú
Salvator-forrás
kitűnő siksrral hassnáltatik vesebajoknál, ■ húgyhólyag bán-talmainul c* kflszvénynél, nezukor-bctcgségnél.ax emésztési és lélegzési szervek hurutjainál. Húgyhajtó hatású 1
VitaiatM! lénarta cauxthitll
TtljtMa Unt ti
AVifA .fú ,i,r4n,\'itk\'r<éi,.l,M,kh\'* r-.« " nf-hfi\'ii íioIrnl.-rt\'orráM I\'. "
• HwInriK, r. Kmlol/riiirv\'l

Ne használjon mást, mint csak
„MILTÉNYI" czipökenöcsftt
czipói tisztításához, mert
Aktuális strófák.
Színészek vannak!
Heuréka! Sziuészwk vaunak ! Isten veled hát unalom ! Művészet pártoló közönség Tudod mi losz a jutalom ? Primadonna melódiája, Mog a naiva mosolya — Elóre hát mfipártolásra, Itt az idő, most vagy soha !
S színházba tódul a körűség, Az élvezetre oly-sóvár ! Műértő szemekkel vizsgálja Hogy mit rejt a reportoár ? Aztán felhangzik a bírálat, Am erre ok sokszor van is ! Füleg ha iioiii a primadonna Hanem az éneke hamis.
Szegéuy színészek ! Hogy is tudnak Mindenkinek kedvére lenni? Azt mondják, egyik rosszul, játszik, A másik nem tud énekelni Egyiknél az eréuye vétek. Másiknál az erény hiánya. Némelyik a belépti díjért Méj? aranyórát is kivárnia.
A férfiak szerint unalmas (Mert nem pikáns,) az operett, A nők szerint meg a művésznő Nagyon pőrére vetkezett. Hanem azért bármily sikamlós, Jól mulatunk a darabon. Célunk csak az, hogy a lelkűnket Hagyja békén az unalom.
Omikron.
Főmunkatárs: Nagy Lajos.
Magyar gyártmány!
Jóságban felülmúlja a legjobb angol kenfie,sókét is. A oipónek szép fényt ad és a bórt megtartja eredeti színében. Néni fogja meg a ruházatot. Mindig megniarnd friss állapotban.
Diogenes lámpája
nem szükséges ahhoz, bogv ön megtalálja a szerencsét — Ha
Milhoffer Kálmánnál
(Nagykanizsa, Osengery-ut)
veszi sorsjegyét, a szerenoaét máris a zsebében tartja. — Milhoffer Kálmánnál vették azt a sorsjegyet, mely legutóbb 80.000 koro-11 Más fónyereménynyel húzatott ki. =
! ! El ne szalassza a szerencsét ! !
MIT IGYUNK?
h<>RV egászségünkat magóvjuk, mart csakis a terméuaeten sirnaavaa ásványvíz arra a lagblxtosabb
Minden külföldit fölülmúl hazánk t«raaéNX4>-t«N Naéaaavaa-vlxt»k
királya :
a mohai n
-Forrás.
illanniumi nagy irammal kitüntetve. Kitüno asztali, bor- ás gyógyvlx, H ifjomnr
égéat rögtön megszünteti, páratlan ét vAgygerje.atfi, használata valódi ¿Idái gyomorbajosoknak.
Kedvelt borviz! Olcsóbb a szódavíznél! Mindenütt kapható!
1907. APBIL1S 27.
186® éta forpHomban.
Berber-féle v
Syósy-Rútríny-nnppDn,
•oa. laktatflvefe állal «Unln. Kartpa ltfHK.1 UImMm «Uf«
•«karfal alkalwailaHk
# mindennemű bőrkUtegck
Hl«., oe*aia4«a«< Mali ••kkclT-afca*. «Mad kltapt, iiim»
tea *<»»\'. >MT<I*(. »n- te aaaktIlUfM
•Hm. A M*r«*r>IM* kílrin»»»a»p»n lirlalmtmi la-t>air*ajr»
a»h «0v,.4l *a min^M. «rríb. a kaM»k».iaiemt+« al«lt«fet/. k*triar> M.M.noklN kalftntaatk. Mflll l.<trl.ata*e««
.(kan* alkalmattallk ■ kélrtnf »arra, •••«•!• >
lJcriíor-féle kfttrihi.v-kéns/npimn.
Mlal ir*oi*l t k<te*H|>unn»H«i nrtulr llitlá*>l«iait|il •tu***>\'*•*\'*• • rj*«niakekoak »«Un\'.nojl H^*\'•«•«<»\' *•!•» Mai\' aaalkaUar MWttaitlI*. aiMdil *a mnl«aaappan n>l«a«Unnn»l
kiantiahil «t*MI «111
lJergcr-félo glyciTln-kiUrrinysziippan
Uerger-lélo bontx-szuppnn.
aaapia mltaaaar «a tu\'«k b«| alt oilaa. ,•>,
*HII«r lta««»<U*U VW
______________ tUrMmil katlm/ottan
.«•r«ar-(4U »n>*i.-Mip|Mot ti kora< i
ifcfaa *» a4aaa ma. •> >ll láthat* T*d|.< U. Ball * Oaaip. ««(•naM^iBiafea ««»•
lilSatatv« 4tet»kteT«lM. I\'.caUa l«S»-l
ZALAI KÖZLÖNY
Szlavóniában
Vaaul-, poata- 4a lávlrdaállomáa.
Elsőrangú fürdőhely.
Kgyetlen jódtartalmú alkalikus hévviz (64® 0) Európában Páratlan gyógyhatású a tápcsatorna <•« u vizeleti utak összes hurutos megbetegedései, hugyaavas áttétel, köszvény, csúsz és ischias, gor-vély, angolkór és az összes vérbeteg-- ségek ell. n -
& Ivókúra. Hévvizes fürdők. &
§ Viziyéiylitizit. - lihalitArlra. g
A fürdóhalyen 10 kiváló orvoa működik. Kiviiuua protpeklussal és bővebb 4rte»ité»»«l sioigál A fBrd<l|aa|atá«á|.
Alapítási év I895.
,SZÉKELYI LAJOS !
Elsó Nagykanizsai Fehérnemű mosó- és vasaló
intézete Nagykanizsa, Fő-ut 19.
Elfogad uri es nói fehérnemüeket urak,, háztartások, intézetek és szállodák részére Vidéki ni|riRriilitik posta-fordultával lité/titiik il
A fehérnemflek jókarban maradásáért szavatolok
Názl ■iiíi ét vaialái.
Kívánatra árjegyzéket szívesen köldök
,a.»Bj«r*unnal a pArial *lIAahiaillUUea l»oo. v.,,, éa MapMo, m*lj Uarcar-W*
nt\'taitni. a «»iii-leu uappanaot »alMkait haaaailatl aUalliaaa W
KaphaM rniaiUo «a kaaoalO tthikm. ,aA
Nanybau : Q. H«U k Oomp, Wlaa L, Biberatr. ■ ag > aroraaagl IkrakUri rirtk J«w«l f rtijruarMra, «l.ttapaat, UU»ljr-n., riuUluM/ar «a Malta, Xarla/l-ataa. HiMiajrbM ■»(firanai« «aaaaa »/«nmrltaütaa.
Raktár Nagykanizsán: Prayer Bei» K.VÓ«>».yertHr» valSDiint M "liyarnihTáu tftbb eyApWútáh.m.
Okleveles ópitö.
Alulírott tisztelettel van szerencsém értesíteni » nagyérdemn közönséget, hogy Mugyar-utoai lakásomat, »»ját házamba József főherceg-ut helyeztem át.
Midón magamat a nagyérdemű közönség 8/jvns figyelmébe és jóindulatába ajánlani bátor vagyok, kérem nagybecsű megbízásaikat s maradtam hazafias tisztelettel
Szuknay Lajos
építő éa vállalkozó Nkuüiaán.
Van szerencsém a n. é. közönségei értesiteni, hogy nagymennyiségű
ANOOL SZÖVETET
vettem, amelyből laJat ■Ülljiahli a legújabb divat szerint készítek irl divat HlUnjl-kat a kővetkező árakért:
Czloti öltöny . . . frt. 18 tói foljobb.
Kimenf> öltöny . . . 3-2-161
Felöltök......ail-tól .
Ferenc József öltöny . 28-tól
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
teljes tisztelettel
UD/TT MIKSA
úri szabó, Nagykanizsán, Magyar-utca 21i.
Vidéki megrendelésnél elegendő a mellbóség, 8 kabát hossza, az ujja hossza ós a nadrág belső Bzárhossz\'a. Kívánatra személyesen is megjelenhetek.
ft&T 99 év ól ti firimiíll
ruhattaxtltó ¿a Javító müüelye Nag)kanluán, Klaliiy-ntfa KŐ aaám.
Értesítem a n. érd. közönséget, hogy szerencsétlen beteges férjem távoliéle után is ruhatisztító és javitó műhelyemet továbbra is folytatni fogom. A n érd. kö^nség szíves pártfogását kérve, ugy helyben, mint vidéken a tisztítani és jitví tani való ruhákat a házaktól elvitetem és hazaszállítom.
Tömeges támogatásért esd
Goldschmiedt Edéné
ruhatisztító.
PREKL ANTAL
Elli iiifkiilzial iiztalii. kárpitos éi dit/lto
NAGYKANIZSÁN,
(Várul iiaptrlház. ■< i||émé||il maikii)
\\ n. é. kóíonség b. figyelmét felhívom NagykaniísÁn a varod caoporlházban levő
Ri/.tiliii kárpitot éi dii\'ltő nuhelyimre.
ahol báimikon renJelesr« legfinomabb kivitelben Jutányoa ár&k mellett bármilyen ustalos és kárpitos munk.it ! gyorsan es pontown keszitek.
Kifogadok fialak kárpltosáaát, njgrg;önyök clké- \' szitését, bármifele káilmnnkák raontiroaáaát
Nagy választékú raktár dlváaok éa garnitúrákban. Elvállalok háló, abádlö, amalon, «löaxoba, bolt-halylaág éa »«állodal t«U»i b»r«nde*黫kot ugy helyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat caakis jó minőségű száraz fából készítem. Magamat a n. é. kozOnaög jóindulalu pártfogásába , ajánlva, maradtam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
müaiilato.- c. kárpitos.
jTrrlavoa iui i bxoljd hurka i
Egy liter h.\'iztartási rum
Egy csomag finom törmelék tea
30 krajcár
„Vörös Kereszt" Drogéria Nagykanizsa.
VádJ.Ky: „Honronyf *
| X Iiinimant Capsici comp.,
I Horjny-Fali-Expellif póllésa
y rt\'i►•jónak bizonyult háziaavr. muly ir tolih miat 36 ót óta iMjohh fáj l.tl.nn-•illapitó ftzomrk bizonyult ktfamnyaél, i (árnál m wegkiWaHtall txsJorwóliV-.-,.p..«n han/oálva. KlgyelmrzUtf«. Silány hamUitványok | miatt bováaártáakor óvatnuk legjrfluk ía •v»k olyan tiv«f«t (okádjunk el, a moly a „Harqony" vódjegygral áa a RioMar ciög-I ellátott dobosba vmn o»oniag\'i|va
ir t tivugekbon 80 Allór, 1 kor. 40 f. is i koruna éa úgyszólván minden inrógy-<i<-iiatl«n kapható. — Főraktár: TírÜk i József gyógyaieraaznól, Budapaaten. • Ktcbter gyógyaicrtára „Araay oreaslánhos", Frágában, I r.H»ak«<h,ua>M I aaa. Mla4«aaapt siaikildía
Szabó József
épület-múlakatos műhelye lagykaaliáa.
Évek óta a városi csoporthazban van.
Klvállnl mindenuemú épfllet- és mű-lakatos munkákat, továbbá rácsozatokat, górredőnyök, (rollók) construktiók, díszkapuk. villámhárítók, villanycsengők, szoba-teletön felszerelést, valamint mindennemű sodronyfonat munkákat.
Javítások elfogadtatnak gyorsan és pontosan eszközöltetnek jutányos árakon.
BERÉNY JÓZSEF És FIA ©
"•Í&T"\' SAJÁT MŰHELY.
irr>Vr>ViÍDIII/ ^"\'\'"^nyem minden. JtuTulUnUIV kor »«ÍJ választékban késien kaphatók.
NAGY RAKTÁR K)llr"kb"" ^^
---es sziues kövekben.
NAGY RAKTÁR ó"
NAGY RAKI\'AR
láncokban, tinóm ezQst étkéazle-__Ükben.
Eladás részletfizetés mellett isi
jHlllá.xk I
Uj I
uknk ijynr aii káazlttrtnek
11380216
ZALAI KÖZLÖNY
11107. APKILIS 27.
Ne hozasson „kerékpárokat!"
es
sehonnan, jj, mig nem nézte meg \'
Strasser Márton
" Kerékpár és Motor-osztályát 1
Nagykanizsán.
W
©
W
M ©.
M
»

Nagy javitó-mühely.
„Empire" a legtökéletesebb írógép vezérképviselete |J
WEISER j. C.
Gazdasági gipgyár és vasöntöde malom-építészet NAGYKANIZSÁN.
Ajánlja elsórarigu W szölógazrfasági eaiköjelt
és gépeit. 1i Nagy választékban és minden nagyságban Kaphatók :
MAB1LLE RENDSZERŰ BORSAJTÓK.
(Herkules kettős nyomószerkezettel) W legolcsóbb árakon. Ve
SZÖLO- ÉS GYÜMÖLCS-ZUZÓK, SZÖLÖEKÉK,
könnyii és jó kivitelben.
BORSZIVATTYUK ÉS TÖMLŐK, PINCEGAZDASÁGI CIKKEK.
Részletes árjegyzék ingyen és bérmentve. □ O □
ELSŐRANGÚ HAZAI GYÁRTMÁNY.
SZ0LL0-SAJTÓK GYÜMÖLCS-SAJTÓK
-HERKULES" tcllüs uiomoszcrtezettsl le<l bsjt.jsra
llydraulikiis vijliík
maps i(oid3s és nazv ««fcttit»t2 siaraan QYOHÜLCS ZÖZÖK, SZÖLLÖ MALMOK, B0GT0Z0 QEPEK
Ht SZÜRETELŐ KÉSZÜLÉKEK
mrnm es Kocsira szereiva
LÉ-SAJTOLÖK, BOGYÓ ŐRLŐK.
Aszaló készülékek gyümölcs és főzelék számára, gyflmölos-hámozó ég vágó gépek
Szabad, önműködő, hordozható és szállítható
„SYPHONIA "-permetezők szóllók, gyümölcs, fák. komló és szegecs permetezésére.
SZÓL LŐ-EKÉK
, gyAitatnik <• »lillitiMnak jóláll&t mellett kUtótilcKcti«gk4iil Icyujftbl) •icikc»«t«t sicilnt
MAYFARTH PH. ÉS TÁRSA
gazdasági gépgyárai, vasöntödéje ós gózháuiorai által BÉCS, ll/l. Tábor afrasse 71.
Kitüntetve 590 arany, ezüst éremmel stb. Raulét«* árjrRjxékrk ing/en és börmetitro. OQQQ O Q Q O OOOOOOQOQ KépTlselBk éH Yliuontárasltok kerestetuek.
AZ EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER*.
1907. ÁPRILIS
ZALAI K 0 7. I, Ó N Y
A Ifi eddig eredménytelenül játszott Hl az osztálysorsjátékon
A ifi még egyáltalán nem kísérelte Hl meg abban szerencséjét -
Alf| tényleg főnyereményhez III akar jutni
A ifi pontos és előzékeny kiszolgálás-Ili ban akar részesülni, az forduljon bizalomteljesen a legnagyobb szerencse-gyűjtődéhez —
GAEO/CKE BANKHÁZÁHOZ.
Az I. osztály húzása már május hó 23. és 25-án.
Kzen húzásokhoz ajánlunk :
Egy_Fél_Negyed_Nyolczad sorsjegyet
12.- 6 — 3— 1.80 koronáért.
4 íiííi bBtlIiescbei sílhéjci poslai beflietesi lapot Innen es ImeilTe.
G11DI C11
BANKHÁZ
BUDAPEST, IV., Kossuth Lajos-utcza 11.
jVlEGH
EGHIVÁS.
Miután a nagykanizsai fürdő részvénytársaságnak folyó évi ápril 21-ére egybehívott évi rendes közgyűlésén a részvényesek az alapszabályok 12 gában elóirt s/ámban meg nem jelentek, ennélfogva ugyanazon §. értelmében a közgyűlés ujabbi határnapjául
1807. május hó 9. napjának délelőtt 10 órája a dél-zalai takarékpénztár helyiségébe kitüzetvén, arra a t. részvényes urakat oly hozzáadással hívjuk meg, hogy akkor a megjelenő részvényesek, számukra és az általuk képvis.-lt részvények számára való tekintet nélkül, a meg nem tarthatott közgyűlés napirendjére kitflzött alábbi tárgyak felett jogérvényesen fognak határozni.
Tárgysorozat!
1. Igazgatósági jelentés a vállalat állapotáról éa javaslat a társulati vagyon eladása érdemében
2. Az 1906. évi számadásokra vonatkozó felügyelő bizottsági jelentés, ennek alapján a mérleg megállapítása a a számadók felmentése.
3. A társulati közlönynek a folyó évre kijelölése. \\
4. A részvényvisszaváltásra adott korábbi megbizás niíg-ujitása. —
6. Elnök, valamint a sor szerint kilépó Bettlheim Sigfried és Rosenfeld Adolf igazgatósági tagok helyeit ujak vagy ugyanazoknak újból 3 évre megválasztása.
H. i 3 tagu felügyelő bizottságnak 1 évre megválasztása.
Nagykanizsán. 1907. ápril hó 22-én.
Az igazgatóság.
Jegyiét: A feltlgjeló bizottság állal megvizsgált zármérleg a dél-zalai takarékpénztár helyiségében a hivatalos órák alatt betekintheti.
Mlcoda. . . ? A p.p. m.g.ng.dt., hl.t.n .1 Jacobl-fél. ANTINIOOTIN OlOAHETTA-HÜVtLY.
Oh J»J !
Megfojt ez az átko-1 zott köhűgés I
Köhögéa. reked te éf él etnjátkásodáa elten gyora éa biatoa hatáauak
tor üieilpasitillái
&z étvágyat nem rontják és kitttnó izttek. Doboza I kor sb 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
Fö- t. .»éiknlcU.I r.ki.r
..NÁDOR GYÓGYSZERTÁR
Hu<Up..l, Vt.. Vlct-kflrul I7.
Eljenl
V1QYAZATI Valódi
Eggermellpasztila
CiBtlWJMrólil^
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos. Prsger Bsla, Reik Oyula és Csáktornyán: Petrt Jenó gyógyszertárakban.
EREDETI
„VARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra,
nemcsak iparosoknak, hanem a családban előforduló összes varrómunkákra, csak általunk szerezhetők be.
összes fióküzleteink ezen védjegy által ellátva ismerhetők meg.
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzleteinkben történjék.
8INGER Co. VARRÓGÉP
RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Deák Fereno-tár 2. s/.ám.
lUiriima
A legmelegebb és legjobb gyógyhatású kanes kóforrások ar. egcsz kontinensen szükséglet s.crint mér-síkelve, (38 íf (\' Cokii) hevvizzel 6 tükörben és 15 porecllánkiidbun.
köszvény
STUBNYA FÜRDŐ
t. í. in. 518 m\'.r. I. í m. 518 mlr.
■ ■ ■ - Gyógyszertár, vasul, posta ós távírda állomás helyben. o—
M" Budapest Rulkai fővonalon
Javaslatok FiOlatl és Izomrheumna megbetegfllésnál, ischlas, kfl»*v4ny, neuralgia
(idegbántalmak) nfll bajok is bőrbetegségek esetében, Ehcema, Prurlgo, Peorláals.
EGESX liVK* ÁT > VlíV t
Orvosi vezetés alatt illó ivó- és furdőkurák, porceMán, kád- és tiikörftirdók, pakolás, itiadási kúrák, villanyotás, mav.sge, uszoda és hidegvíz gyógykezelés. Pompás fekvés, fenyőerdők közepette, elteiülves Tátraliegyi.ég egyik temek fensikjánés igy megbecsülhetetlen mint léggyógyhely is; nagy és szép park. Legolcsóbb árak, legnagyobb kényelem, egész-ségas lakások és tápláló élelmesés. Saját zenekar, lawri-tennis. Állandó előkelő közönséggel.
FQnlóorvusok : IjOÜSUII J3I10S íl\\. 11. II). fóOHd, JilüllllTlII J3I0I (r. Elóidény: julius l-ig. UtóiHény: augusztus 20-ig.
50"|„ engedmény. ím
Kápa. pro.p.ktuM.1 é. fclv,Ugoitá.»al díjmtnle..» .lolgál .1
I0AZQATÚ8AQ
Magaelati gyógyhely.
Hidegvíz gyógyintézet.
ZALAI KÖZLÖNY
1007. ÁPKILIS 87.
j k-jri\'MHIifci-áflEIg
eul^ozovt figt
ílEBiESEiaaSHtóJ
gyengéden hashajtók. vértisztitók; egy gyógyszer ártalmatlan, mint e pilulák a
Neustein-féle ERZSÉBET labdacsok.
K pilulák hasonló készít-inényeknél minden tekintetbén feljebb beesülendók, im-utek minden ártalmas anyagoktól, az altesti szer- j vek bajainál legjobb ered- ! ményuyel használtatván, \' sem jóbb s mellette oly |
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végeit még gyermekek is szívesen veszik.
Egy ifi pHiitát tártaimmá dobot 30 /Ulér. Egy tekére». mely 8 dobott,
tehát HO pttuiát tartalmat, rnak 2 korona. 2.46 korona előleget beküldése melleit egy tekercn bérmentve küldetik.
j Aiiani Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határold UVflu ! zo\'»«" NKUSTKIN Kt\'LÖl\' hashajtó labdacsait. Valódi cj>ak. ha minden doboz törvényileg bejegyzőit védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban »Szent Lipót" és „Neustein Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védett csomagjaink aláírásunkkal vaunak ellátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
,Szent-Llpóthoi* címzett gyógyízeitiia, BÉOÖ, I., Plankengasse 0. Kapható Nagykanizsán: BELU8 LAJOS és REIK OYULA gyúgy »«erűteknél.
HIRDETÉSEK h \'f FELVÉTETNEK E LAP > | KIADÓHIVATALÁBAN. $j
Xj ■ ■ ■ v-p a/»-.-":^\'.
Alapítási év 1889
Kaufmann
féríi szabó, Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan felszerelt szó ve t-ra k tárát. Mindennemű, legjobb minóségfl hazai és külföldi szövetek. MT Mzolld klM/.olpcMlHNl ttm~ EIöiijöm ár aki Megrendelések csakis mérték szerint
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.
# # # # # •# ##
flp! >oococoooc<> \'.:<\'>". >; »>: ■:*:>: XWJQ^J

M O LL- F E LE
S E\'l D LI TZ-POW
t Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A.
V Védjegyét és aláírását tünteti fel.
^ A Moll A.-féle Seldlltz-porok taitús gyógyhalAu a legmakacsabb gyomor- 4a
f alteatbántalmak, gyomorgörcs c» gyomoihév, rögzült székrekedés, inkjbáutaloin,
y vértoluláa, aranyír i, a legkülönl.özöl.l) nóibetegségek ellen, e jele» háziszeriiok
( ; évtizedek 61a mindig nagyobb elterjed«»l szerzett. - Ara egy lepecsételi eredeti
f , doboznak 2 kor.
<* llamlwItHwoU toncnjllen: IViiylKrlHt k.
SUCHARD
[ M O LL- F ELEi
SOS - BORSZESZ
Cuktkkír isiMI, h",...........
- . . védjegyét tünteti fel, »A. Moll-
feliratú ónoiattal van tirvn. A MoM-féle sós borszesz neveieteten mint fájdalomcsillapító bedfirtstiléal szer köszvény. c«ut it a meghűlés egyéb következményeinél legiimeretesebb ntpizer.
Egy óHízott iriiitl Qvag ára 1 korma 80 fillér.
MOLL Győrinek szappanja.
Leglir.omabb, legújabb módszer szerlut készítek gyermek es hölgy szappant a bör okszerű ápoláaára gyermekek a felnőttek réaxére. -öt darab I kor. 80 flll. Minden darab gyermek nappan Moll A. védjegyével
Ara darabonként 40 flll.
■oll I. lyéifizarési. c«/éi\'klrV ii»irl izálllté által,
Bécs, Tuchlaubeo !). n.
Viil.k i megrcrrleUi.k n.punU i>oil.uttnvíl melleit lelj.tlttein.li.
A raktárakban tessék határozottan „MOLL A." aláírásával
és védjegyével ellátott készitményeket kérni. y Raktár Nagykanizsán : Roaenf eld Adolf Fial. ^ í
OCOCCaXÍX X/aXXiOOCXXXÍ
HÁLA
kéaatol anaam, hogy minden tüdő- ¿a torokbajba« • sanvad&vrl .«ive,rn í. díjtalanul kftaölj.m, inllv módon taaliadult inoit m4r InnitA fiam agy c^jrtterfl, oloaó óf haUsos tormik Altai hoiiaadalmaa a.oo-
I ■ ■ ra a legjobb és legfinomabb
VJlOUl 11 Czipo tisztítószer
Eqveduli ayarosiFriliSciiulz juh. leszv Iai\'^ LipcseusEcjer.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.