Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.8 MB
2008-08-13 10:13:32
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
608
3634
Rövid leírás | Teljes leírás (272.48 KB)

Zalai Közlöny 1887. 010-013. szám március

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

MGY-K.WIZS.I, 1887. márczlus^-én
1O-1K: azám
"BT
zetési ár
H1RDETC8KK
8 aatáboapetitaArbaa 7. máaudsior 6 i aus<i»u torafcbi wrwt í> h
ZALAI KÖZLŐIT.
A nagy-k rúzsai ^Kereskedelmi Iparbank'. a ^nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a 9nagy-kanizsai ktsdeanevelö

jafi rétsét ül#t* p«iif » kdikl
*ptU.t
H«llr.lt* rima «¦
egyesület', a ,nagy-kanz.iai tiszti-önsegélyzó szövetkezet", a ,soproni kereskedelmi s iparkamara' nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A népfelkelésről.
Nincs foutosabb és mindenkit egyaránt érdeklő intézmény. arat a Dépfölkelés. Azé.t kötelességünknek ismerjük annak könnyen érthető magyarázatát közölni:
Ki hát most a népfelkelő? Minden honpolgár, a ki nem Ugj» • rendes hadseregnek, attól az évtől kezdve, méhben a 19-ik életévét betölti annak az érnek végéig, melyben betölti* 42-ik életévét. De még a 42-ik év ntin is tart a népfölkelés kötelezettsége egész a 60-ik évig Persze az utóbbiakat már kényelmesebb szolsilatra alkalmazzák, tüzbe nem kell menniók.
Az osztrák .Reichsgesetzblatf már közié az osztrák honvédelmi miniszternek a népfölkelés organi-zácziójára vonatkozó szabályrendele-lét. E rendelet pontjait az osztrák honvédelmi minisztérium a magyarral egyetértóleg állapította meg annak leglényegesebb pontjait
1. A népfölkelés czélja és rendeltetése. Czélja i a monarchia védelmi erejének öregbítése általában, rendeltetése : a hadsereg és a honvédség támogítása. ezeknek a főimentése technikai, adminisztratív, e észség ügyi síb. természetű segédszolgála tok alól s tiszti és legénységi pótlék szolgiltatasa. a hadseregben, a hadi tengerészet és honvédségben U-madt hiányok betöltésére. Szolgáltat a népfölkelés : csapattesteket helyőrségül, íödüzetnek határórzésre és honvédelemre.
2. Ki lesz tisrta népfölkelésben? a) Nyugalmazott katona tisztek, ha 60-ik" évüket még nem töltötték be. fegyverképesek a néptölkelési szolgálat értelmében, s nem alkalmaztatnak esetleg a hadsereg, hadi tengerészet vagy honvédségnél, b) Polgári osztályból valót; és pegig: 1. volt katona tisztek, a kik hadkötelezettségük teljesítése után léptek ki a
hadseregből vagy kik tiszti rangjukat később önként letették ; 2. volt altisztek, a kik jó kvalifikációval bocsáttattak el védelmi kötele-1 zettségük teljesítése után s képzettségük és a polgári életben elfoglalt \ állásuk olyan, hogy esetleg rendeltetésüknek megfelelhetnek ; 3. polgárok általában, a kik képzettségük és társadalmi állásukból kifolyólag megfelelő tekintélylyel bírnak, s a közbizalmat bírják. Mind e ponto-zatokban megjelelt egyéneknél acsor-bithatlan polgári becsület a kvalifi-káczió mulhatian föltétele.
3. A népfőlkelési kötelezettség alól azok mentetnek föl, akik olyan testi vagy lelki fogyatékosságban szenvednek melyek a kötelezettség teljesítését föltétlenül kizárják. A fel mentést a sorozó, a vizsgáló és szu-perarbitráló bizottság mondhatja ki.
A népfelkelési" szolgálattól már béke idején fölmenteinek azflk, a kik a közszolgálat miatt hivatalukban nélkülözhetlenek. Személyes vagy családi ügyek miatt senkisem mentetik föl, csak ideiglenesen szabadságolta tik.
4. A népfelkelési zászlóaljak önálló csapattestek. Mindenik egy külön népfőlkelési kerületből fog összeállit-tatni. Megszállásra, helyőrségre és traínszolgálatra válogatott népfőlkelési zászlóaljáé képeztetnek és pedig legelőször a kérdéses vidék népfelkelőiből. Minden zászlóalj gyülekező helye ott lesz. a hol az odavaló hon véd zászlóaljé.
A fentebbi czélokraberukkolt válogatott zászlóaljakon kívül territoriális zászlóaljak alakittatnak, otthon, a kerületedben hagyott népfelkelőkből.
5. A népfőlkelési zászlóaljakba be-osztatnak : az első korosztályból mind azGk a fegyverfogbató férfiak a kik nincsenek tartalékol a hadsereg kiegészítésére föntartva; a második
korosztályból minden fegyverfogható népfeikeló.
A vVogatott népfölkeló láatló-' aljak tényleg az első korosztályból, a territoráüs zászlóaljak ellenben mindkét koro«ztí]ibol vétetnek.
A válogatott népfölkeló zászlóaljak kizárólag katonailag kiképzett népfelkelókból fognak alakíttatni.
6. Azok a népfelkelők, a kik a közös hadseregben, a honvédségnél,
i vagy a tengerészeméi nem alkalmaztatnak, használhatóságuk vagy polgári f iglalitozásuk szerint fognak alkalmazást nyerni.
így pl a hadsereg részére dolgozó mühelyekben, az egészségügyi szolgálatban, sebesültek szállításánál és ápolásánál, az élelmezési osztálynál, a szekerészeinél eróditési és utcsinálási munkálatoknál stb.
Ily szolgálatokra leginkább azok a népfölkelők alkalmazandók, a kik nincsenek katonailag kiképezve, vagy különben sem alkalmasak fegyveres szolgálatra.
7. A hadsereg létszámának pótlékául, de csak kslönős sürgős szükség esetében népfelkelők is vehe-
' tök, és peüig kezdve mindig a legfiatalabb korosztályivá!.
A népfölkelők ruházata. Ha a népfölkelés egyenruházásáról előre nem lehetne gondoskodni, akkor az altisztek és közemberek aktiv szolgálatban is polgári ruházatukat viselik s ezért mindennap ] 0 krajezár kárpótlást kapnak. Ebben az esetben az illető népfőlkelési zászlóalj számával ellátott karszalagot kapnak, mely a bal felső karon viselendő, jeléül annak, hogy a népjoj védelmére igénynyel biró csapattesthez tartoznak. Minden ember kap exen-vül egy bádogba zárt igazolási jegyet. — A népfölkeló csapatokat használható régibb fegyverekkel fegy-verzik fel.
9. A népfólkelés tisztjei ha oyu-
galmazott, vagy szolgálaton kiittü viszonyban álltak a hadsereghez, visszakapják legutóbbi rangjukhoz való egyenruhájukat. A többi, a népfölkeléshez Li nevezett tiszt, viseli a kardkötőt, tiszti sipkát, a rangját jelölő csillagot, tiszti kardot, arany
portupéval. s szolgálatban övet.
tábori
Önként érthető, hogy nem valamennyi korosz tálybeli népfelkelők, sőt még a népfölkelét első osztályába tartozók sem irhatok össze azonnal egységesen.
A népfölkelók alkalmazására vonatkozólag a miniszteri utasítás a következőképen intézkedik. A népfelkelés a hadsereg és honvédség támogatásra van rendelve. Ezen rendeltetésének megfelel.
Katonailag szervezett népfelkelő csapatok alakítása által, hogy ezek a hadsereg vagy honvédség részérói kiállított helyőrségi és hadtáp-csapatokat felváltsák ; továbbá ily csapatok lehetőleg rövid idő alatt a haza földjének védelmezésére, a határok őrzésére és a népfőlkelési egyébb föladatok teljesítésére készen álljanak. Ezen fegyveres népfölkelő csapatok alakítására — ezek pótcsapatainak kivételével — kizárólag katonailag kiképzett elemek alkalmaztatnak. E caélra a népfölkelés 1-aó osztályából
35, 36 és 37 évesek — a meny nyiben a hadsereg vag) honvédség számára igénybe nem vétetnek, — továbbá a másod osztályú (38. 39, 40, 41. 42 évesek) népfölkelé bői
índazon egyének • tártandók fönn, kik a hadseregben, a haditengerészetben vagy a honvédségben szol-gáluk és a oépföUeíésnél fegyveres szolgálatra alkalmasak.
Kiemeljük végre, hogy a egész ország 92 népfőlkelési járásra oszlik, minden községben 24 népfőlkelési lajstrom lesz, melyek mindegyike a
népfölkelésre kötelezettek __ évfolyamát tarttlmazta. 1887. janü*-ar 1-ével a népfölkeléu kötelezettségben álló egyének Összeírása tekintetében az utasítás e szakasza elrendeli, hogy az 1864-tíl bezárólag 1850-ig született mindazon férfiak (23 évesektil 37 érésekig) kik sesa a pót tartalék sem a honvédség nyilvántartásában nem állanak, továbbá mindazon évfolyamok a betöltött tí életévig, melyek védkötelozettségtk kitöltése után 1886. régéig a had-seregből vagy bonvédségból fi bocsátanak, a népfolkelési nyilvántartósá-ok álul a népftlkelési Összeíró lajt. aromokba Osszeirandók.
TudnivUék.
— Hivatalos és hiuleaitett iátok bélvegei tárgyában a pénstigymi-nisaterium körrendelete i bocsátott ki, mely bon kijelenti, hogy miodasoa bitele-roit másolatok, melyek a foUkutk biró- hilAÍébl
¦*« gj ,
okiratról tsolgá.UUak ki. tekintet nélkül arra, hogj a lemásoláat ki teljssitstts, hí-vatalos másolatokutk tekiteadAk és • asariat rendesen ivenkiat 1 irtot öélyef gel látandók el : 50 kro« bélyeg pedig aaak a kiaebb polgári pere* ttgyefcben felvett jegysökönyvss hitelei másolatain valamint akkor i« alkalmaaható, ha a p-M tárgy értéke ai 50 frlot meg nem haladja.
— PoBlatak*r<:kptRitár. A aop-
rooi kerület január bó végevei forgalwa 9008 b levő 53*616 frt 6 «rt. telt b«. VUaafiioiiet.sU 1144-«ek 21.100 frt 42 kr. éa értékpapír vásároltatott 57% frt 89 kron. — Ujabb po« taták ar ék pén ti árak aili mttak fel Z tlamegyében : Galácaoa, , Kii-Komáromban, svomárvá-roton, lírádon, Mura-KereaatarbaB 4a Zala-SsiDlóa. MegsemisiaiueMU betáf-kOoyrecakék : Na gy-K a o i t ián kiállított 59,796 laám. Zilaegeraiagen ti 1.197 Alao Doroboron 93 190. Negy-KaDwa* vkapáljan 93.525. T«po,c«»D 187.516 éa Nagy-Kaoitaáo a 206 730 wámuak.
Tárcsa.
A zaJameg>ei vendek társadalm
életéből.
irU:
Ftrenr*.
* " : . (Fil>tatM.)
Kérdeeei .orut.táü.k befejezéiei esek- Xey onU*,b6\ valük ?• .Hányan va»i.Avu Ei uióbbir. » kliUfl oá-a-nagv ir^fá-.Q m%l W«li : BAi -.aaoüyok «. gyerm^kekm. kiviil (k.ket n-m •¦ «a-moltuuk) mi, férfiak óteiereo.'
B. o.: ,Hj»! D-küok annyi heivünk oiocaeo hogy otea«ren elférhetnének, h*-qoib b« letasik, •iveiBttetjtlk m.gak.i -koremtb., oit van elég hely !"
K. u.: »Mi ineaaiirfil jöPŰnk, p^o-zQnk oidc*«o ; — t»l*" mé«'' JQt h<)fí ?" U rr«f-«n lolyiaij.:) mi m.jd raíok-„dnk a* ..italra, «ékre ágyra; maguk mag alán* i» eltérőnk."
B u ¦ J61 »•»! láljai(, bogy erőien rara..kodo-k boa.áok tebát mi magukat nem küldjük el, baoem olt Tan a «Mk aljénak le! — IgyaDak! mert látjuk, hogy Kümj.aak.* (Erre köa«iebb tobu1v» fj atitklbos — leülnek.)
A. b. a. tovább kérd«i: „Vi.ltak-e ma gient miaéa ?J K. n.: „Igenia, vuilunk!"
B. q : Elmdnák-e mondaDi, micaud* ¦teot evangélium tartatott ám?" (t t.W « vaaároap, melyen v. mely korúi « lakú-daiom i^rtatik.)
K. a.: aL$y két axó* elmondhatunk
dnaioübit.. iiqia udumV" (Erra u il-leiö va*ftrn»pi evaügahumot Keadi eí, a reodea^n «1 i« moodjn 8tür(Jl-«tór* )
A. b. n. k biuliai oriéneiDŐl i» intéa lóob kérdent a k. n.-bos melyuek gyak-rao al;g vau vége b;»sw, a 2—3 ^r*lg '* «iun. Hikur * kérd^úiködé^oek vége aiakad, a oá*io»gyuk keaet »aorit*oak l ll
N-tm ftokár* attán as *gj>k vófél i i" gyermekkel koaiönt » saobáóa, kinek ffjén iir«a cuair v*q ¦ — a vőlegényre caéloiv., — kérd::
.Ec >z ig.ti, ¦ kit várnak?"
A b. ü. tréfás.o ráfrsUli. ,E« nem Ht iga-i ; «« ¦ i, • k i koaHrMt bosolt, (te-hit nem ti, kii dk tárúak); <-nnek adjatok rgy d«rab kenyeret * egy pobir t»ort:-„hadd mai>j«o!a
Asatáu k r&téi a oyoasolyi-Uányt veieti be éa (a moDv .»>f»a) ra CléoiTa) mi előbbi kérdé*i wm«]i;mire a náat-n*gy íeloli :
„Ntm »-i »* is*!', hanem átért ea c*ak nmr»djuo itt; biuúo mag mttokat váruok !"
Barm dutor a rifé\ ax aj hátaapár-ért megy • bev«i«tv« őket a aiobaba, ' etuttal ia előbb' alkilmakkor tett kérdéit leaii fel.
A náasuagyok most mir as: felalik: ,Ei*k **ok! e«ket vármk már 20 oap ó'« (iu aonyi napot nm'it, » h*ny nap eltelek a icéitogát e* Ukud*lom kő-sött); eddig mindig etekért fárad'Uuk!"
firre a k. n. mngfogj* a vAiegény m^nyausony ketét > vt5UgéB? e« meg a ftyoaiolyóloáoyéi ¦ a fdnasai kóré veteti őket, kik jeiadaaára egjiaerr* i«üla«k.
A többi vendégek is helyet foglalnak, mert ecutáo már a vac*or* feliáia-láaa küvetkexik.
A lakudal^moiik — különöaen n idegen n.őlt — kei*égki*ul iiertkrtát-aterü etoká«ai a le^érdeke*ebbnk, melyekbe, a bul lehel, a* üleiő ainreplflk siiveetn beeaempémnek valami ártatlaii viezcs -t
E Menar:úokat *. nánntagyokn »k
pOOTÓi-pOütra kell udoíok, cllra^exfi esetbe! a jeUalavd voudéjíek. megboirán-koioának; átért oáasaagyul caak oly egyéa-ksi hiu»k kin miodaaokbkn jár-Ua»k.
A ¦aobtból, hol a lakad«Iom tarU-tik, iyMikor a bajorokat kihordják; a fal k.trftl hoaasa «itaiokat teasoek ategesoek; melléjük — két oldalt — ugy*Doly hoMiiuága .éotekét illeaaieoek. A aooba falaira meg különféle itinü, p»-piroóí cnfrir* civ-gd»lt kepéket »kg*'• uak. K.(i4önb«D a Biob-n nem d-sitik.
As aaxihlnál aa e!aó helyet a kiiltó-ná*i.o»gj f-iglaJja el; m«ileU« jobbról, baltól a űiaiaép, azutAQ > vendegek boeatu aofa ¦ legvége* a aeoéaiek. A bel-•A náasnagy belül Ul.
A* a»stalt váaaoo toritúvol vouják be Úíy rakják í»i ra. • axükaégM e«akö-SÖket a a berj« Üveget >¦ (már el«v<-) a megfale.A menuyiaégbefi. A bor vac-or> előtt is isiik !
A lakod ai mi Ünnep téaypODJa tet , vmcaora kötben van, tttért ei alkalomra asokáa a menü laqjavát adói. Vacaurára •okféle étel-. kéa»t»nek. L-.vM: 4 -5 felét i». V«n fttonkivQl hú« (mártaaaai) aült káponta (buaaal), pecsenye a gibaaioaa.
Legvégül adják a té*sta-nemfnke:, lüte-menyekéi. A kalácsot ai atatal kösepére haimoimák s ki-ki vág belőle tetaieae aseriot.
Vacaora u'án ismét iáncioInak, ma-latnak, néba bajoalig ia.
Vacaora után a menyaaatooy a vendégeket aorr* oaókulja a enuek főjében minden veodégiftl egy-két hatott kap.
A lakodalomba a csend- é* readre a náaiDfcgyok ü<yelnek fel, ba kell erélyea felasólaláaok a figyelmestetétek alakjában ia.
Ai ételeket a vdfélek hordjak fel, reodeaon rövid kőtiöntók kiaératébeD. A vendégek mulattatátárót a ienétsek*u kívül a vendégbivó (poivacain) gondotko-dik bóbortoi magat«rtátával s kieseseivel. A mulataág további réasei ¦ lefolyása aem aokbao kütonböaik korctmai mulattágaké' tói csak hogy sokkal tissteaebb baiarok. kost!
Lakodalom »lk>lmáv*l vagy multával » meoyaationy bajái rövidre nyírják, hogy eao áa, miut tasioay, agy viaelje.
A nAataagvuk egyikének (a k&'aő ntatBagjntk) tiastéhet tartosift meg *• aj haiMpárnak tanácsol adói, a mit gyakran nép. b'taoa t b<Msédben ad «lö, egédt aaóuuki héwel ,Ay aaivrub»:ó »g hogy taég m vendégeket is m-gríkatj.. Beat ed jenek vé)(<9 f"'« — a uj h*»a»pir ne-véb^o — a* 6römsiílilikunk köasóoaiei mood tolo^vili-Ükér;, yS t^isnik, — értük való sieuvedétükér: -1U.; a rokonik-g.k. kereartaiülúkuek ¦ tcoOiaaédokDak a megjeiauéaért.
B*rálailó' is megható búcsút veas. Hiodest egyaMraen, de oly saÍTreh«tóao
udj* olmoodam, hogy még a keményebb ai;vú«k ia elérsékeajiiinek.
A rokonokból a megholtakat ia felemlíti, hogy as uj háiaipár — mi el ólt lefeküdnék — imádkoasék a megholtak üdvéért ¦ a maguk jóléteért lati íket, bogy úgy v<s*ljék magákat, miot T6-biáa Sárává 1.
Aludni éjfél után 2-3 óra télé maa-Dett. K-tggel &i uj háaaapár, továbbá effj nyoaaolyÓ-aMiony ¦ egy vífél (ségyafl) misére mennek , ha fiókköaeégbeiick, caak délfelé mennek basa, a mikor is aa elöaó napi vendégek — hái saeriat — boának: 4 kalácsot (a hitiaassooy asa-kauné-, veadéghivó- és Moéssckaak egyet-egyel), t egy »lev«n tyakoi; b4< melyek pálinkát, tejtelt, túrót, tojaa; atb. is vissn*k — segítségképpen.
Harmadik nap ia ÍWaMjŐsDak még a ni'ha *géas máa o»pig muumak. A vi-legéay résaérM m-5ghiv ,tt vendégek kólón mulatnak ai ill. aiulei basánál.
A vendágkivó
Pi
t)
Et egy kiválóan árdeke* alakja a veodaé|{i lakodalmaknak, malylyel ktt-iöo it érd«mea fogialkosni.
Ha egy ismeretlen tgyin veifidv* a V«uds4gbe, találkosnék tly voudéghi-vóral, hamarjibao aligha biroa máatgoa-dolni, mint hogy as valami élilmea yta-kee Earópib* áthosott karavánja, — v*LJ vaiamslyik "tbuOgraphiai milinBBl-ból megtaökótt sioax-indiáa; s ba a í«~ bér áros e pillanatnyi feltevés ellaa a*m taólaa: *iigha fel oem mondása bátorság* it e k'llöoós alakk»l asembe. (Folrt kOv.jHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887.
A Zahunegyéban levt kir . ügyforgalmi kimutatása 1886 evrél
1. áitaíáW: Prrlak
rlöai' évről hátra ékban aaarad
ütt-t atámt....... 1873
1886-ik évbea érkasett . . . . 9972
lei: n.a.ea-n....... 11>»45
1886-ik évben elin'é.iet- ti . . 9080
hátralékban maradi .... 2765
U riaUtes :
A.) Polgári.
a.) k ő ». polgári Ugj: -14a« évról hátralékban mar.di. . 1886-ik évben erkíaeti . .. .
lalt ötrleeen.......
1886-ik évben eiintés'.etett . . ht ralékbeo maradt ....
b.) tommáe per: ejAafl évrfll folvematbao marad. . 1886-ik évbin erketett ....
9*! 3256 3348
337
14037 14374
:4374
29 6182
149! 26 lt)6'3 ' 485Ü lu82í; 4878 105*1
292
h 267a
i677
4874 i 2673 * i *
326 I —
149 j 10 I 4
7566 i 2806 : 1629
7715 ; 2816 1633
7423 ; 2812 j 1629
292 ! 4 ! 4
1886 >k <Tb.n ahuiéatetatt
italaiul . . 117.
vegiéeee! . 100> ^gva-éggal . 68? e.,) ftrókötodasi ügy : elóaí évrfil folyamalb in maradt . 1886-ik évben erkete i . . . lati i>e tea»n . .
18»6 >k évben alintetune't . . lolv.maiban maradt ....
d.,) (oljtS ü»v: oi&t'. tívrfll íolyam.iban maradt ¦ 1886-ik évben er«.«ett ....
lelt »-a«aaen.......
1886 ik évben alintoatetetl . . t'ulj amalban maradt ....
é.) kiaebb polgári ügy: eMeó évrSI hátralékban maradt 1886-ik évben erkeaett ....
Un rieea«een.......
1&86- k évben elintéstaieit. . . hatraU^ban maradt.....
B.) BUnOgyi:
i) bűnvádi Ugy : »litt« évről buraiakban maradt . 1886 ik évben érkeaett . . . leit oaeteaen . ....
ehntéatetiu.......
hátralékban maradi.....
f;.,) buo viaigálai : «iö*öevr<31 folyamaiban maradt . 1886 ik évben erkeaeti ... leit oaeenaen ..'.... 1886 ik évben eliot«tieleit . .
folyamaiban maradt.....
h.,) ki bágáii Unj : a'o.ó évról folyamatban maradi . 1886-ik évben érkeaett . . . lett fta>t-aeu .......
1886-ia évben .linta.tei.tt . . folyama ban maradt ....
i.,) foly^ «,»: előtá évről folyamatbán maradi . 1886-ik évben érkaaatt ....
le'l öeeaaaen.......
18=6-ik évben alinlastatett . . folyamatban maradt ....
k.,) elnöki figy : 1886-ik évben érkaaatt . . .
alio'étéat nyert mind.....
Telekkönyvi Ugye nlötd evríl folyamatban maradt . 1886 évben érkaaett ...
lett oaateaen.......
1886 ik évben elinudtatatt ' . folyamatban maradt.....
127 253 380
285
138 331 469 222 63
j 153 12
! 1034 ! 198
1187 ; 210
313) / 127)
201)» 34)5
142 302 444 77 367
55
448
503 458 45
134 581 685 44S 236
4
1418
1482
1466
|6
8
54 62 49
59 !
328 :
387 I
Üíi2 i
136 |
156
160 I 150
10 :
565*
607 318 919 396 6*4
8 242
250 246
4
175 463
628 454 174
32
2516 2548
2548
51 78 129 94 35
245 331 576 456 120
99
S9
98
1
450
97 305 401 184
6
137 143
ü
66; 44
218 ! -
14') 4 8 55K 253
34)
bei.-. 9 17 26 84 j 200 101 ; 226
101 ! 2«2
1-55
855 855
1777 5238 7015 4692 2423
305 : —
119 597 716 521 185
3107 3107 3107
46 52
46 6
J09 669 979 363 615
2
96 98 89
6
240
5
173 178 172
6
16
2046 2062
2062
24
1
251 252 251
1
2
93 95
88 1
1
1043 1044 1044
21 3
45 30
66 33
44 29
22 4
53 271 324 211 123
487 487 487
299
1 157
158 160
8
3
18 83 76
7
388
FelhlTaU előfizetésre!
A .Zalai Közlöny' XXVl-iii. évfolyamért f. évi január 1-tól kezdve eló lehet fizetői:
Egész évre j»n.-deci 1887.5 (r.
Fél , „ jun. , 2.50 kr.
Neg]ed . mircz. , 1 .25,
Mely összeg a vidékről pottao-ulvánTuyaJ kaldendó
Wajdiu Jő—ef
kaoTvkaraefceiiéaébe N ta, takarekptattar ipalet.
H i r e k.
ki. Q
¦ok
p •> átí
fcl MÓuotaaoMá
iCMTtrCM f' évi mirci, í>ki b«a Frsiler Ad»>f »n frojkó L»jot ftgyb»og g Uioit,
- KlneTezés. Ö f»Mc» Dr. Kím oi n.gj-k«DiH«] kir. tÖTTéoj«*íkj Ói •árbogirdi ^ljirá»biróo*k Oirea- tatálaok !
Megjéak ffiupiojt marcs. 3-áa él Budán kibftüfatáM* toIL Puter Aacellcwi }•!«• hituó-
k tomplomábtvn ttvrt. V«Mtl *«y K»ats»i
ii 8Mr«no^t)«BMg *) klímából Tuti tár»uág igufttój* tf mf- • i»gj9Ími UAUUl: SMÍte Fe-
I rooc* mosdóoyvésett) áilasáb Mr-sIs-aU, Kncm..niCl Jósaef _ _,
t nyugdíjigényeire va'ó takiatet aél-kal Ssojkovici Igaáci állásában egy -•agfAosatt-J v.aa*»h»ly estetett, Káoits Lajos pedi< hivataláról Umondott,
- A február hó ti) áo a nagy-
kaoisaai öok. ittsoltó egylet által renda-tett vigalotn ajkalmával réssíat adakosai, r."asint feltUfisetaí asÍTa«kediek: Karcsag iaat»ér-g 10 fociot; Gel»ei Gaimaaa EUa-rtk, Löwiflger Jarael, Lröwioger Xgaaca. Qr. Bsnkeros Jóssef, Eb^arpaager -Leo 5-5 tor.otoi, Gruahut Füióp éa 6ai 2 frt 50, Vidor S.mu, Scern J Mór éa fa, ' . Kaiaar Sándoroé, Qrüobat Mór, Lso-, .1 P. Jóaaeí ét fia, Pfaif J6a.ei 2-2 ! irtot, fi. Cserey Jónaet, K-'.hlo tMivárek, UaatuaBo Jóssef, mga. Zsombor gröfaő. Saller L»joa, Riicbeoft d Uaáos, Varg. Lajo», Schlésiager Oyols, Bsae-' Miksa, ifi- B aa Károly, B-um Samu, B.un Hearik.B»om J>>s»«l, 1 — 1 foriatot; Bott-maou Bél«. Kovács Pal, Orttabaan Pál, Hflim Mihálj, Tripiaam^r Gyula, May Mátyás, öst Petriu Jáooaaé Hor-átb Foreaosoé, Ecksieia Mór. 50-50 .rajosán ; Scbaprío<er Adolf 40 kr. — KorioviU Lássló, ÖÜrtler igoat, N. N. 30 — 30 kr. — Horváth I.t.áo, 20 kraj-osárt oassesea; 69 frt. — A nyereméey tárgyak adakasóiaak aévaora: Roseaberg Iarael 2 drb. kóváai, B«réeyi Jósaef 2 drb. korsó, Scbars Lajsa ü* i Tar GrÜohut Haank 1 ftraf tr.0oai» Feaaeiboffer Jóasef aaateli táapa, Lajosáé 1 tnrta, Kardos Sáador ) kiafaa-t*il. UagarUil-aso Elek 1 oaérlag.C^ka dioáad 1 dobos eaakor, Eperjessy m i lM|Baier ssrviea, Oaaassiy Karo-
pobár, Hiracb»l Ldéoé 1 ssivartarto, U>1-boffflr ödöa 2 drb. eksstr, Beréayi Jóssef 2 drb. ékaser D.bria BeaÓ 1 téou tsrtó, Saller Lajos 2 ilve; villányi éa 4 élő oyul. Altsiftdi«r N 1 csakortartó, Ehreeateia Jakab I dobos kalbáas Wai-s«r Jóssef 1 kávé őnő. Smber Lipót 1 asttaii lámpa, R.aob Fior. 2 gyertya-tartó, Mütéayi Sáodor 1 pár báli ¦olym oaipő, PÜbál Fereact egy névjegytartó, Keller Hályá* egr pár báli selyem-czipó, B«B0sii. Gtsella 1 ínamat gyiimöloa tányér, L«dofasky Armia 1 üatatorto, Horvá^b Jósaef 1 üveg 6oom bor, ösv. PftjtfW Gryulání 1 dobány aseleocse. ft. Jaaky Károly 1 dobáaj asalflocsa és 2 Qveg fioom bor, V>gaer Aranka l tort-,
y, g
Porkó Ilona 1 dobáiy t.rtó, Kltuger Béla j topott tárgyak nagyobb réast megkeral-1 tairar tartó, Bogy»y ödoané 1 compot- ! t^k. - Ei i fia még tokra ˇibeti, b* «1«-tál kanáilal. Hocb Fülnp 1 dottáor •»-- jés Dom vasaik.
Klid Jáoosné I k-aiiyü tarló, j — Dühöngő apóft. Varga György
Mi^téuyi Sa&doroé 1 kép Miltéoyi lg- I ki«-kanii#»i lakói f«bruir bó 6 án vejét aáct 1 pár aelyam cripö, Miltéoyi Mtvri JDoltsáovoa Gyór^yöi éa »cnak sejé' éa 1 ttiv.rtartó, Torra* Itore 8 üveg külön- Uajat fiát iíju Varga Györgyöt kooyba-féie bor, Rotachild %\%m. 1 kal.p, Bach-] kéaa»< kesében agy f
rach L. H. l tatul! g
La^oa 1 üreg l.queiT. 0 lop In fa S Jóf
^ q p
röa pjfaár, Som mer Jónef gyertya tartó, K*lier Igoíci 1 pár aelyem báli csipA, Roa«oberg Adolf 1 aárí>* pobár, Pé<er Jó-
»-e. 1 csakortanó, Scn fif^r V.ln
lia I áokisj-tartö, Somaaich Lorioci 1 óhajtják, hogy méltó pártfogáibaD réaM-Miv»r tartó, Grata Anul 1 foayott p>pir- f aO'joa ¦ majdan megelégedettet, '.árotiek koaár, Stomaibr Kálmáon 1 raaaló, Vi '' dor Sámáné 1 dabáiiysó kéailet, Nyaly György né 1 Block irÓ kéaaiet. Fiaohar Jóaaef 1 compoc-!<ervicA, Marton éa Haber 1 Üveg liqueur, Vngl Coarid 1 csakortar* tó, Farnek Kálmáoué 1 iiqueur aervio«, Bard'D Anoa 1 cmkori»rid, R«pocb Gyu-Uoé 2 drb. TirágTáat, Kagler Ant.1 1 Dh O
»ny b
g, g medatioD, Dttiucha Ouo 1 «&rös
kórÜokb/,1.
— Felfe^eiHt régebbi Ulvajlás.
Nagy atitgéa forgás voh 16>H ben kara-oaoayboj. aapja.ii Pfaft Jóssef at pékmea-
ter a&tőkeoDsacséje körül, k nos ki ás asok-ayaju taakacsaék, faltürött iogujja asol-gélók, mosolygó arcstt fiaoaKák, csórmos íoaa gyorakek bordták n*fj tapasíkbaa a Daagaülésre váró mákos éa diótpatkót, kalácsot, atb. agy bogy a ktnneDoae t álló pékséged alig győit« a k«mea-
ca>ib«
g g gj
— Mikor a a&rgóa forgáa S«foaÍci Jáaoa
megtafiat * voj pékaagód bement & aütfi elöatobája mel-la't levő kia hálóatobiba ea megrémEüve tapaasta.lt>, hogy OBoét2 remoDtoir esiiit órája «tflit láocscsal ét ki; arany gyűrű j eiiüm. — l\j Momoru karáotonyi meglepetéaaal mint & rendőrségre paokiat teooi, a tetUa kioyomozása nahéi feUdal t. marta aQtodébaa mogtordalt ioka-t*g köa^i nem l-bet«tt kiboogtiatai a tol- sa a dolog rejtély mar«dt. A mait oa-pukbao rtod^tségiluk aaiáo felfed«at« a tetteat 8i»kó H***f remény telj n« 14 óvea fia itemélyében, ktoek oltogatiia által a b kl
1 aÖ-
fi* 1
gy«riyatar:ó, KU>n Llés 1 virágtartó, Lásar Jossafné í ivó pohár. Neotvicb Gyala 1 kávé őrlő, Kuba FUap 1 tiata-artó Jaod* Üároly 1 dias»s rirágciokor, Eismg«r NansUi 1 tálcia, Siogír Lipót 1 b«rometer Artou ib Nátáo 1 üveg liqaeur, Müboff-r Kálmta 1 Üvegliqu«ar GyArffy Jaoo* 1 dohány tartó, Koorcser György 1 sdrós pohár. N«ura»DQ Adolf és társa 1 v«» lábos, Sza'm.y Károly 1 iali aap'ár, Simoa Kálmán 1 aagy üv-g ssilvoríam, Waí<z N. sütő 2 regéoykflayv, Weiss Ziigm. éa Tivadar 1 dobos, mely csak a oyerő áital vol. f«\ bontható, F<aiacbbsoher Jóasef 1 tt*eg liqaear,
Som mer I^nici e^oé 1 f«<te:.
1 síivarUrtó, S'rén kép Ffi'ber N.
Kaniaaa) 1 a bum, Kumpert Aot»l 1 al-bam, Schw>ri éa Tauber 1 Breg liqaeur, Sterbeezky Smetaaa Jóuef 1 dohány aaalenoae, Hibci Aot»l 1 aziTurtarló. Dr. Scbreytr Ltjoaoé 1 dobos levélpt.pr, 1 virág-ártó, Mésiáros Jáaoa 1 tioUtartó, Grflobaam Pál 1 iegyeaő, Zampa Betti 1 saairéu service, Bartoa Béla Y éret figars, T*Ula Jáaoaaá 1 kalap, Eogel Ad^lf 1 ota tor tartó, Hiiller Ignaci 3táoyér, Ssor-oaökj Béla 1 íiv»(í; illaUaer Hirachel Roaa 1 úvg tányér caéasével M*«ur Fe-reocsoé 1 dobot, etakta a oyerú álla! volt felbontható, Br&ckUr Igoáci 4 ki«éa
fi* éa v«je Dugy oebese kéat, mire revolverért m
elvettek tőle a, «Qt H evvel tört
éUtQkre, akkora márasoobao asérteaiteu reodAraég is olt volt ét a revolvert kioaa-varva keséből éa egyelőre ártalmtilaoiiá tet'ék. As-ioditiJ dk mí volna más miatots-toskodáabol eredő gyűlölet.
- Dr. RoiMenka Kalmáa kir. taof«laeye!Ő ur marosias 1-áo N«gy-K»-oíuárt érkesvéa, még as aip délaUa látogttáat lett a polgári iakoláná'. más aap pedig a több. hatáakÖr«ba vágó ta-aia'áaetnt sse>-eccaéltettn látogatásával.
— Alap ttknyi iiaoepélyes aseot-rníai tartaioct Feranci Királyért márcsius 2-áB a a.-kaaissai Ss-ni-Fereacsiek tem-plomábao. mely*a a tőgyamaaiumi ifjaság tanáraik v«se<éae a«tt jelen volt.
d-n. Ö«vagy Ssabo Ittváoaé 78 éves pol-gáraót. m<ai lapaokaak írják ma t bó
18 áa este, saját háaabaa meggyilkol-ák és kir>bol<ák. A ges t«ttn+ a hátsóagyra mért bsltavágásasl gyilkolt Tá*osáeakor
•j ói k-v&lről b-ísárta, a c*ak taá»a«p •ai-if^U, mikor a rokonoknak i% agg bŐ asokatlaa kimaradása, appat bolegy,.!*! máaik gyerme-kéaik oasiádj* körébea ssokta tölteni, s uikéjetremeatmiediglakásárft, lakstoesai tyit attak fel as ajtó;, • a nőt tm<*ggyÜ* kolva találtak a^yaaasoa öltös-tb«o, mnly b*a előaő e«ie hasa meat. Ei>bŐI gyaonják ast, bogy a gyilkosaág nem,
19 éo, hasem már l8-án este öriéobotett as o haoytDak ayil.-«tosa stiofla i«vő h s-bao. A vakmerő gyilkoaiág oagr
oséase aljával Lmtig Jósaef 1 eiivartartó, I f"i Qnest kelt, éa méltán — A temetés ~^elcser János 2 óraiattó, Báto^fi L«jo« ; 2l-<tik6n.déleio<t Bagy réasvét mellett meot
1 köteg r«g«ay Tóth Jóuef 1 gyümolci táoyér,IrmierésVá<;oerld«b: kot<3p-3iut, L. 3 ivó pob*r, Lííwiugei
regbe, a gyáaséoekeket a balaloníaredi
.poiií*
éankelte. irják
uoko
SiepAQak L. 3 ívó pob*r, Löwiuger I<-, — «.-..7«»v. <>j*a- .-r»----- ,
naes 1 gyufa ártó, Bicblar Laur« 1 Uvog f«braár Xl-éa reggel 5 óra 20 pereskor pohár, Tóth L*joa 1 lokai-'ó. Haáo Saj- Zaicany állomás köselébea a t*5ióhe-dor 4 különféle kefe, Stern K»roly 1 n*gy gyek köaótt a magyar államvasutak tó pohár, LeMner H-Dnkoe 5 dfb já.ék- iZigr*bbi ilsIetTesetőaégéaek két hiv»Ul-"" *~ i b í él K
y, WfliasB-roát 1 ttatatartó. Braotin 6sa«f l »odr6fa, Dobria S*rolt^ 2 talcia-keailő. JoDt Kan>lyaé 1 dobáoy a<elen-
g
oKa piastolyt ptrbajt vívott, névleg Ko-ˇáoa S. t». ellenőr éa Vidaea S. köipoati biv.ulok, kik koaai KoráU Sáador éiet-
ea«, Hor*áti I«tváa 2 kÓo, Fiódl«r Ao veacelyea löré*t kapóti a hasába éa másta Iné 1 kefot.r ó. Pollas Armiaoé 1 tia~ oap a regg»li órákbao meg ia balt. Li-taiarió: Kohó ódóo 1 esipóhaaá,-Ferger j teafeU teljeseB aérületlea maradt ¦ -Mór 1 ruha kosa, Acs János 1 óratartó, párbaj atáo 6 óra 45 p. segédivel márjZág-Poliak Ldt> 6 saebk-odő, Silbnrberg Jó- rabnak aUsatt is. A párbaj oka beosille-aaef* 1 caokortartó. RoUobld Albin 1 j tel aério asóváltás volt a mit békés aton kendő. Weist H. J. t&tartó váakot, Scb«rs kiegyenlíteni sem Ubetett. Emil 1 aévjegy kosár, Fleiacback-^rGyala ' — As Iparhatósági megbisottak
1 ssivar Ryüjií kéastei. Wuis'l Lajoa 1 fobr. 26-aa ülés. tartván a lobbi kóat aatvar asipka, K)»ig Sama 1 virágtartó, emlitv* Utt, bogy as ipariskolát as ips-Hirsoht fod-á»» 1 v.t.ró essköi tar-ó, Merő roa Uoonorok gyérea látogatják, mire Jóxaef l óra .arió, 2 virágtarió, Kobo aéave a városi batóaág intéikedéars falfivérek l bsmatarió. (Hray- BeoÓoé 2 kereteit. A k«reakadői taoalókosk •rejfi-boiyalartó Fóliák J. W. 2 -dobos csu- koo to.i megterhel:eiésÖk ellea asmU a
bor, Tótt Károiy 3.tiveg b-d-oaooji. if). Gftriaar VntB>i éa öreg Girtaer Vimos 1 — 1 ffaom aateméByt, Fleischacker Károly 1 gynrő iabU, Feiglstoch Jóasef 1 a agy finom •at^matiy, Haim Mi báty l Aveg liqanar Miod«s*rt fogadják a t. sdakosók a r«odeaoség i*t»él«lt koe*6-aetéi.
bogy a vallás- éa kösoktaláaUgyt m. aiaster Bar bános GyósŐ also-domborui «• Köröatiy Antal ai^laoki taaítót levane ki a bfttredi sseretetbáahos as üresedés-bea lévő caaládtanitói állomásokra.
— Ovotla ÜgJ A sala-eg-racsgi óvod-, tigy* uj aUdmmba lépet'. Kovács Károly polgármester l«lkea busgalma
_ . - „------ ---------------- folytán egy biaO-taág kére.alt fel, hogy
a jeisvit időaél később érksse t Nagy- egy jaTatJatofkéssiusa aaoak a mai kor Kanisiárs Zomborbói Ké-»d«lm-té«éit-k Hinvoaalára •melése asempoatjábói. L
biaotuág tagjaim feikéretiek : Srastica Bené fóispáa elnöklet* alatt Arv y lai-ván, dr. OaiBdar István, HacsKy K-I-máa Kovám Károly, Rosaaich Károly, dr. Ruasioaka Káimaa, ssabó H*taa ét Udvardy Iga ács, A válassimáoy addig
dm séró.k oka as von, bogy a Dana jégsajlaaa miau . atóskompkösiekedé. srQ«ei*ít. K miait öud.fmi falé kellé a táraalatB.k jóaa.e, mi SOOformt kftröl, tolkíadáat ével . A jelet tánaiat atomb* 100 rcNas 5^. ke«di mag •Ifl.dáa.ii
, U as óvoda igasgatójárá Balaton Jótaef esp . plébánost éa ügyésséré dr. Cziadar István urakat kérte fel.
— Balaton József esperes plébánosnak iostaliátiója Zala-Egerssegenfebr. 20-in tartatott meg. As egyháai tiastet Stegműiler Károly kaaonok éa fÓetperet teljaaítette. Af '¦ejbasi esónok|»tlJt ét as QnDepélyea aseat m\sét maga n.s aj plé-báaoa tartotu. Délbea a plebáaiáo 00 terítékii diasebéti vo't, melyen óai aao-kát sserio: asámoa falk&ssöa'ó moadatott.
— Gyanajkir. A paoooBbalmi sseat-Beoedek-read aalaván apátaágátwk tag. jaí szomorodott «ziwel jelentik ssnrete'.t tagtáraaknak Tomaich L stló btsi lel-kiatjának éLolkora 75-ik asersrleai élete 51-ik aldosáraága 47-ik évébeo hoa<-¦sú aaeBvedés és a h> doklók a*ent*é-geinek feUétele atáo február hó 28-án délatáa 5 órakor tórtéot halálát A boldog ültért ¦ ssaot miae<áldotat márcsí-os 3 kán reggel 8 órakor fog a Min-deohaiÓQ^k bem utalta mi, bflit teteme pedig 9 órakor örök nyugalomra letetetni. Z^U-Apá'i 18S7 márcs. 1. As örök világosság féoyeakedjék oeki !
— Zalamegye fói«panj% Mu>-*,kös-
ben, kUlóQÖten Cíikorováa é- Prrla-koa, nem kli'Önben 'Álaó-Leoavkva fé-oyes fogadtaiásban réssoeUit.
— A UÜa-Fgerasegi talcarépéeitár febr. 19 éo tartóit- kösgyütéséi. Mait évi beiéiállomáoy. 810.&65 fri *o!t. O«stalék 50 trt. Jótékunyctélr. 532 frt 73 krt Bs»v.sut' meg. Elbunyl Fark.a Dávid iifisg-'t.ói-igi lat; belyébo Sxabó Imre uy. curi>i tan*c«eiüök urat va-Usaioita oe.
— Gyáuhlr. A k&vetkeso gyáas-jeleatéa kü.det-^t be boszáak : L>tr. Erdőt Gé<áné szil.. Ssigetby Gisell* éa gyermekei : Erdős Irosk és Levente ; Ssigetby Antal és n-je Rósa* E elka ;
oyja: oir. Erd'W Györgvaé taül. Lég-mao Aloj«i»; Edúa Curnélía, Kmilia, P*uIiq» térj esett Öar-e Gyal né, Hermina éa Jenő; nagyanyja: Őiv. Lég-máa Imréoé •sül. Körmendy Terési. a a kiterjedt rokomág Devébea 1* ftjda-lom'.öU astvvel jileotlk felejthetlen férje, édet alyju*. vŐjuk, fiuk, leetvérük Erdő* (}-s» kös- é* v*l\ó ügyvédnek, bo.a-ssas stenvedé* után éU-^ 38-ik, boldog hásaaaágáaak ?-ik évében 1887. tab-rnár bó 28 án reggel 4 órakor törtéét gyáatoa elhunytat, a boldogultnak hüa letemni márctíu* hó 1 -aó uapján déJ-után 4 órakor fognak Caepli s E, te-metkeaési vállalata állal a saU>sgertiegi airkertba örÖ«. jyugftlomr* téieiai, as eogeastelŐ as^nt-miae ál dósat pedig maros. bó 1-éű reggal s/\ 10 Ór.ltor f^i helybeli r. k*ih. templomban a Mindenhatónak bemutatta'ni. Bik- Ungjea porai fele't 1
— Kftvrtkfiő gyáujei^ntiét vettük : Öl • egy D^mantcaky Boldísaaraé asíllatett Ctepáa Károly ne, maga é* gyermekei ösv. Hertelendy Laasióné ¦sü^eiett Djmaoicifcy Cornélia Boron-kay Károlyoé asü!. Domaniciky Cie-mentín, — unokái : Herteleody Jósscf, H>*rtelendy Andor — Dédunokái : fíer-íelendy Ilona, Irén, Cornelia, Mária ; — Látsló éa Andor veje : Búron kay Károly a evében ia, bánatoa •*!»vei jc-"enti forrón tseretiit férje, apjuk, órep-apjuk é* dédapjuk ugy ipának tekiote tes Doni»nicsai Domaaicsky BoldistÁr uraak 1887-ik évi február bó 27-én reggeli 4>/a órakor, éle ének 79-ik boldog házasságának 54-ik ávébaa a halotti ssen leégek áj'atoa felvétele utta tortént gyássoa elhunytát. A boldogult hűlt tetemei feb uár hó 28-án deluáo S órakor lettek a csákányi sírkertben as örök DyugaLomn«k aladv*. As eo-geastelÓ ts«at-mise-áldosat pedig tebrn-ruár hó 28-ia dé elölt 10 órakor lett a csákányi templomban as Urnák bemutatva. Áldás éa béke poraira 1
— A keasthefj-l iptneaitlei táac-e eatélyérül. A keas helyi iparteatttlet folyó hó 12-éo rendeseit táocavigalma féoye aen sikerült s a könyvtár javára 65 friot jöved»lmeaeit. A láoctvigalom »i kére kiválóau Guvorcsio György bál-elonkoek érdeméül tulaj dooiibató, \i
amint a .áncaaa ély előtti oapokbaa laakadattan buzgalommal táradosottasoa > bogy a táocseatélyen minél nagyon b kösÖBség vngyen réist, hugy es aiui •• iparteatttleti könyvtár jarára tordith«ió liasta jÖTftdeimo'. teremthessen, -— maa rétst a táncsoatély alkalmával saeratrl-reméitd nejével egytt teaea elkövetek minden leb-iőt, hogy aa oly ssépeo látogatott tAnessstély a legkftdétyeantjb haagutaibaD folyjon le. A fáradságot nem ismerő .busgó elnök tap;ataios «1-jaránát a Í«gts*bÍj aiker koroaáata, mert • jelea volt aagyasámu kötöoség reg-geü vir adatkor a lagédeaebb emlékkel keblébea hagvá al a Uocuermei. A jeiee volt duifi hölgykoasorabaa vot-<a«: Baahoff-^r R'ta, B^rtalas Károlia, Boroosy Ja.c- Brsaa Kaiaim. Fiater Mari, Herteleudy Viki, Kovaos Lujsa, K.ne Mariska, Reinbold nővérek, Bo-•oDberg Jolán, S raon soréra a, Sejkére. Hermia, Toraicskj XaU, Vaa*HD3Z0NHA.T0DIK ÉVTOYLiM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. MAKCZIUS5-Í.
Károlio, Vúsr; Boroaa. Vlaeita KarUka, WeiM Miriéi (Mereaali). Weitner Bor-t. M Woüak Eraai kieaaesonvok, további : Grotorcain Oy6rjyn« Albel Ial-senne Aroboffer Autelne, Bodnár Ji «»¦•«. Braun Radoifoé. Farkié Liaa ióné, Qötibaum Jinoané, Haraactovica iatvaan*. Heriaeubflger Ferenoane, Hír min Laioene, Hu Foroncmé. Hud Károly..*, Horvith Flóninoí. K.rdoe Gikoroé, Kaodikó JiDoiié Manbeim Markáé. Maabeim Adolfté, Meianer Jó xeefsé. Na|cy letvioné. Naumark Adolf ne, Neumark Jekabné. Néma h Pilné, Neiger Janeené. Nagy Jótatfné, K'er*ch Jóieefné. Smger Sindorné. 1'elabéV Ka-roiyne, Vebap Fereaeaoé, Vilim Péler-n», Vebip Laj.«i>é, Varga Elekné ée Vili.ru. Mikilyné. Eliameréaee) kei! még - belyen Telebér Károlyról •• Amaaon ••illőd. bérlíjéról <t megemlékeiuuak, ki minden I«bot5: meglét", bogy a laoeieeiélyeo jelenvolt Dagyatámu kö-¦lineég igényeioek minden tekintetben eUget tegyen. A tinfíavigalmon • né-Syeaeket 50 p»r Uncaolte.
— Vonóé Bégyte. A Ceeino diea-'urmébtn mftrct. 8-án fogja megtartatni li»ngvert*nyét a Heckmenn-féíe bime-ve VOOÓa I^JH tÍr»Ql»t T»gt«i
Iliciniui Róbert ée Bellmaoa Ki-uhard k«miramuvéel»k. Furberg O.:ó él Allekotte Tivadar. Jegyek elíre .althe-:ók Prag*rBélegyógyeeertiriban. Ugyancsak a C*ainób»n mircaitu 20-ia Ué-<u jelmex-eetély reodeatelik.
— SInirghen I. evi febr. 12 éo >
ki lépett varoei képviaeldk helyütt viiaae->ie követkeió eredméuyuyel íeje&letett be. A viroa jobb oldali kerttlelébea: tondor J6aeef, Faludy Antal, Preaaing Jóaeef. Kavica Mibily. Beleeita Aniel Anul Jinoe ót Ceiiear Ferenci. A véroi raieodik rémében: Llsir Karoly, P'jeeo, nyi Jóianf, Fekete Ignica, Mao.g Janoa, Marko JÓKef: Qedeg R«e5 ée Joecbim vthall látván c«ak e két utóbbi lepilt be a képvieelA tenicaba miat uj ttg B többi et tlSv ii képritelt volt, Hfiköd-jemk s kázUgy j«iir» xiki !
Haktsigok,
— „A KereskedÖ-ifjak p
ál 1*1 foDruir 26 io r«od<s«ett ligvoj & isó iegiioro»ftbb írCel-mébeo kittiD&ea >ik«rültaok moadh^tó ; IxgtUbb 300-r* t«botA *cok nám*, kik a k6r«tke«A éj-dfta* naüort élvasattol h4Ü-e&tUk*^g: 1. Webar K. M., Nyitinj » .BUtoí T*di»t- ból,2songorÍB8 ké>re, olÖadiák Hoiapberg Adél, RoMdtald Vil-m», W«ui Rt* 6* Koiodl J»Bkft k. *. 2.
a) L*»*«o, „Vogleia, wuhía »o •ohooll*,
b) Grüoféld, „Weon aicb •w*i Hnrsea •cheideo*. c) Graofflld, ,Wie *cbön biit Du". éoekü Gruuf^ld tumi k. ». 3. Ssé-ksly Imre, .Souvenir d« ra» pttrie*, m<v-gj«r ábráqd. loogorio olöftdj* Fimtchir Ar»ok« k. ». 4. H«j«rb«er, ,A Ploérm«li buc«H,* 2 soDgoráo 4 késre, ftlAfcdjik G*r»t Beo^aé umA ét R>»«oberg A.dám ur. 5. Str«uia, C*ígioyd»i & „Ciiginy-i)4ró"-bóiI 4aek!i Grüafeld Emint k. • 6. Liast, „Hikóczj-iadaló". 2 toag'iráa H kéir«. ri^dj-k K-ind. J&ok>, W^i*« K>t«, Ro««DÍeid Vilmtv é* K-t-ub^rj; Adél k. ». A .Bövöi v*dút( nyitinyj* már tuUigo«aa itmereiot a nagy kösöotég elétt é* hogj mégii érd-kiM»?8«rl vártuk a h»DgT0r»«nr keid ötét et » kóiremúkÖ-ddk érdame: ki oe lá'.nn siiv»8«n oly úda ifjú are»ok»T, ki oe íeone acÍTMeo t«nuj» oly kfciet, mJDd'iD tott "'é»öl ment, f-lté-
k6n-emük6d6k bírták tehii a b».lp(;ató»ig roBouisoT^l már asoo pnrci-lől kesdva, midŰa a dobogóra léptek, *¦ elűttdáa foijnnábao b rokouBseDThosc«kt-Ikkosott a méiui BÜBmeréa mod Ügyes, kitűnő b«t»QÍtá» «• takolásottaágrói t*no»-kodó «löadá«érl, ib«1j[jb1 e*«D sloaépelt darabot bemutatták, éa mely a hailgató-aágoi *ib-ro4 taptokra ragadta A műtor 2. i*5. pontjánál alka^maak »oit Örttn-f«ld Emrnk k. m, éaekéaen gyonyorködai ét babosa* célktil m*gTa.lljuk, hogy még ritkán toU alkalmnok mük«dT«l/>aél ily pompa* haagot é» érselm-^ előadást ész-ielm, Utóbb]rói leginkább Grüofeld k. ¦. élénk asemei tanuakodiak. A „Ciigáoy-dal* eJenekléae alán a taptvibar atünni oem akarván, a kisaaasooj még két kia darabbal ksd*e«kedeu a ko*na»égoek. Flaia-ch«r Araoka k. a. miideo Tár»ko«á»oB felttl kielégiteue • bajlgaiósigot; éireset-tel baligattak mint csalja ki a mé^ ser-düh ieioyka a asebbnél uebb hangokat asoo baagsaeroől meljet ha ajővőb'm oly •seret^tiei, mint jaieoiftg ugyeaen, kes«l, agj mag v»gyank gy6söd7B, hogy ason •¦ép másudik ctckrot, még sok babér is kÖv<%teod>. A haogT«rseoy fénypoo ját .A Piutirmeli bue-u' kép-ie. G*r.i Bs-nfiné urufl játékát tulsa* oé'kül ütúrésti-oak moadbktjuk Gar»m(i urait játékában m^g vko mtodaa keli^k, b'igt- még * leg-•tigorubo knútLa is c*»k d c*ércte«*o xm-lékashetoék mng róia. P»nuerje Koann-berg Ádám ur aukkal jobb*a iamtrtebb már mint jalmsongora-anár mítsamssftk-ségasne1! tartanok esen heiyea dicaérete-sea m«gemiéka*ai játécáró ; taltéteiastdk. hogy ki'tioóeo f^gja feladatát magoldaoi, mit saját mAgái illeti, de hogy a töobi ssereplAknt ia képet rolt ugy elAkóstüani, j bogy valük cuki* d ciéretet vallott, est 1 orommal éaslaltak. A Kikcciy induló oly ' hévvel adatott elA, hogy % ü*'.»i*ig sajo-saa mtgéíj-inft«te és a kösoa«ég megajrAs-| istt*. R)*'ob*rg uraak <ís>iatéa kivánjuc hogy fáradságot munkáját miodeakor oly siker koronáét*, mint ei alkalommal A hangvarseoyt r»ggalig turtótíaci követte, melyoéi »« *•*& négyavt 72 pír táocsolt*. A j«l«oTolt hugyak küiti kuv^tkexílket ¦ikariiU fo:j--(ry-!íuüok : B^rgor Pdpicia, B-irs Add», B^rger Júlia, Btrgar 06vérek, Braiar Frigy«ika, Br«ua Jót*sf, Bittal-h-*ira Jáaoy, B'üdir Joi-if«, Djb'in Lit-likn, Flit*chsr aó>ér-<k, Flemcb*ck-%r Júlia, FiscqI Giaelia (B>g-árj G>íd*chni]ed Berta, Hinchl H-rmm, Hr^chl P^a'.a, K*y»6riing Jolán (Bpit), Kaopler T^éi, Kiba Jeooy. Kohó B-idvig Keiüdl nővérek, Liw ní«r o«jviir-tk, Liogysl Q i^llt ' Mii K)t« PoIIáK St.bioka, Poliák ICaria-ka, Prágw Aoaa. Prá^ar H^rmoa H.-seafetd Vilma, Ri.inMtí Ion*. K >-, ¦eo*t->ck Kamill>, Kxaaibal n^vérok, R >-Bsab«rg Ad-íl, Sotam-r RimilU, Smgar ortvérek, Seben nóvér-»K, Stern a^vér^'t, Suabar G-i^ll-. Tóth M«ns;«, W.mbí.--g«r Eivir* Wnlur H^len', Wortmaaa P»a!«, WortmiaD aövArek, W-i.i Gue -la, W«i-i N.oa. W<m R¦**, W-ki K..-
rnhn, W"t« R-gina Wei.Z Stidi, W«i« F*ooi, Wolheim Fáooi, Wolh-nn S»ro -ta. — Bachr*cho« Eitiils (B*C*J Barg-r Adolfoé, Dr. Bi.ii S.m»Büé. B«u-r Uó -aé, B^ttelheim MArku*né, F.«.)ch-*r Ig-nácsné (H.-Sst. M klóa), Fucb r Öiöooé, Flaii-cbacker Igaácioé F.*chl páloé, Dr. Fámek Liasldaé, Gold<t-io Grüahut Alfradné, G.-ünhut ,
öar»y Benönft, Hl ttkó Jinosoé. Hir«ebt EdéQé, Jaegir Fareucioé, Keiudi mér-Dőkoé Kocb mérnőkné (Csáktornya,) JKobn MftoÓDé. tCompsrtoé, Kobo Gábor ioé Kürtchner I<náesié. Kohó fleiarikné.
LeMDer Heinrikné, Lengyel Ignacané, L>6wiager Ignieana Maaekancker Móráé,
Dr. Neumann Edéné, Puliik Paiulina, Frágar Bélané, Rapocb Oyaliné. R.s-n-feld Ad'iltaé. Singer Div.dné. Scb-r«
kara fog működni. — GerSíoét a „S«. ée V.* a vidék Blaba Lejaajaaak neveli — Siekeefebérvárou Méhéaaeti kiaJli-tiet" resdeanak. — A cbolere Eeléken legaiQnt. — Dócsi Lajos Arany Jiooe
, g \ g js Arany Jáoo*
Rikhirdné, Ssooyi Ziigmondné, Si«io-ír' költeményeit németre fordítja. — Mao-Jósaatné. átnmmer Kálmáoaé, Strém kác«y Mihály o«jévol ittbonn volt. — "¦¦ " - . - 'Jankó Pái aj claríatúráj4 uagorát Uláit
fel — T*káos btTáauftjági koldut le-lar óitatlák, kis&Jt, hogy 30 eaer frt ra-gyooa van. — A brassói csizmadiáknál a honvédelmi ministar 9 n-r bakancsot rítndeít mag. — A magyarorasági gjm-nasiumokban 34.900. tanaió van. — A
B«rnátaé, Shars Zsigmondaé, Sommar MÓraé, Dr. Scbrayer Lajusné. Schers M. J.-sé, Wortmáaoé, Vidor Samu né, Weiat Adolfoé, Weiss Faranciié. Weiss Lajos-né. Weiii H. J.-aé, Wei««r Jáoosné. FeialBteioi ar.v^krdtak: Eo"n«pi.Qj;er L*o ar 10 frto», a ,Casioo* vigaiomran deiő bifoti-ága 7 frt 50 kr. Somm-r ig-nács ar ö fr oi. G-1>-m Gutmaoo Hainnk és Láisló arak egytaként 3 frt 50 krt. Griinaut HenHk Vidor Samu és L'Qgyel Igoáci urak 3—3 frtot, Löwaotteia Emii, Uoger Ul otoi Elek é* Eaglender Ottó ur.k agyanként 1 trt 40 krt, Keller Má-ijat KMstar Miksa. Goidhammar Károly, Klaio Igaáct, Rouchíld Samu és Bargw Adolf, urak 1 — 1 frtot, Klohn Lajos, Stékaiy Tivadar, Licb'.schain Pál, KoseQberg M.hály, Weiütcharak 60-60 krt, Bv^J J6»af ar 50 krt, Dr. Biaa, Roseob^rg .''tau, Rosenberg Rtkhárd, á. Ö , Dr. Scbr*y-\ Weiw F«r«nc«, Wao-jc-s«l Hoz*-'. VTcaiim Károly. Dr. Scbw»n Adolf, Heimler Jówf, tC*Dit« B«ia arak é« N. N. 40—40
57 frtot, mely felülfiaotéeekért bala« kó-asónolet mond a rendeafi biao'.taig.
Egy hét tSrtóaete,
— Me<yt-i r. h. Farkaa Imre fóldi>r. Vioai M«n.k. k. a. t. aSul vette. — A caikloruyai da.«rdauek 23 tagja v*o. — Ifj Sohir Kiírnia P. Kosmedomján níül vette Romy Luki k. a. t. — Tepjlciiu fabr 20 áo túl volt, a tíaoltók gyoraan alollottik. — A t*la-agrer*aegi ügyvédi kamara terii!et*n 172 gyakorló Ügyvéd van. — Stareinaaky György ga'amboki kSrjagyio f»br. 21-én Swpetnoken nöttl vette Dinoe PauU kiaadsionyt. — A ealalórdi iir. noigylol tinytmulataagi-nak jóvedtlme 66 Irt. 41 kr. — A fílaó-muratíui ÜL Lollik .Öaképio kóré"
legmelegebbéi ftjáalbitjak otT«aj|ik figyelmébe.
— Hatóságilag h.teiesit«tt bi-lonytittüvok Brtndt H
fjgj
réti mjezi UbdacstirAl. H* bir t svájezi llbdicsok majd minden caa-ládnál. falun és vtrosoo egrarint, feltalálhatok, és sok ezerén mint vándorló apostolok hirdetik jóságat: mindimellet' Braodt úr ac utóbbi hónapokbao hozxá érícezett köszönő-'iratokat, a mennyire csak lehetséges
oéptólkeléai tinii illáéért 29 aiereo fo- j TOlt, a Oatóságok ilUi hÍUle«ÍtUtte, lyunoduk eddig. — Muruwmbitb.il ; ^^ ^ eKllaet mint t k8l0n. m«i;alkk(Ut a Toróekoraest-ogylot. — Sop-;.L_"^i_ L.if v- . .... .
roobio két agyOolLtte magit.
g; g
or.iig> kep.ieelöic
it-«gyl'
k6iiMliadeeregbeii i
keiló biztosítékot n.mjuoo jtz iránt, hogy izok a kAsxonóiratok
— KilfSUi r. h. Déleurópiban \ melyek a svajcn labdacsok já hatá-foidrengéeet voltak. — A német-: sit illetőleg a hirlapokbao megjeleD-ni~ | nek, csakagraa valódiak. Eddigelé '"*'; még semmi más késtitméu; se volt tartja aiuletéeének ÍOd.k évfordulója'. |ii)ÍMÍ • helyzetbeo, hogy jóságán
— Saerbia aaimira a poaaonyi dinamit- Dézve ily tanúbizonyságot nyÚjtSOD, gyar20eser tíllényi kéaait. — A piriai i s b»r ki is bízvást meggyózódést
397. - Irl.
museura ¦tárnára E»it«rgombiQ » mo Téiibúl megmentett m*gyar xas ' Mi Vl
dácsáinál, melyeu dobozoakint 70 kr. kaphatók a gyógyszertárakban.
szerezhet magioai arról, bog}- szék-
vaairolt.k meg, - Mari. Valéria fbgní. | rekedés ~ tórtolúlAa. fejfájás, aze-
egy toskaoim n.gyhggol jigybon jir. —! dllés stb. - ellen nincs jobb szer A volt bolgirfejadelsm fekete bimlóben Brandt R. gyógyszerész svájezi lab-
fakaaik. - G.ucniban 10 buisireared fog öiipontoaittam. _ A leég.ti laibacbi •sinhia 176S-bea épült. — Belgium éa Bollandia véd- ée daciaiövataéget kö:ölL — Jalcubini biborook megbán. — Bu-iowol a boriim op r»at.inba«ból j«ey,ie-dök iltal kivexettették, — A bécai mü történeti rnuaeum plafondjit Munkaeay feati 3 év alatt. — Gien kijelenté, bogy a biboru ehe<a balaait«a. — Belgrádi oaatr.-magyar követté Hengeimüller loo-don. kovauégi tauíoao. naveitatatt ki.
g oMo. nvettetett ki.
— Olauurttigbao » kolera itmét kitört
— Bulgáriában kiütött a forradalom. -
— ¦olt heti számunkban Nötb-
noa bud&pqati magker-ie-
'tllékelv
1 inger kadó ári
ro« balt tartót;. — Stimagi Vilmoi író | kereekedo parulaaara külünóaen telbiv-
val.-biiaL megérdemli — ugy k
élea atyja Sümegen mighllt.— A kia-'juk t. oivaaóinlc figyelmét, mert h kanlaiai polg. o'.vasó-kör tUoivijalm.. melyik fjvir^«i magkereakedJ i
könyvtir javira 49 frtot jövedil-ett.
— U.f.i b. r. Ctinkoliu teh»nbim-inléiet nyittatott. — én faevea boradübón-gStt. — Mocuari ö/órgy flviroei dua-
IS-o.yi F
k'H tirmiU b nxrex. l
g*idajp)lgAr
— V«tpröai var
ygy b* t 81 éva* k>ribio.
* p
igirmit.arévé Ko-
vit« lm "e valaisl^'-tu mag. — D.*. Lum-aitaer ji'ea e^béíi nrv isi mű tidóiéj-)t 40 órea evfiriuóji iUaAp>hete.i meg. — A febéraiybin Pdiöfi-ímlékegFeaü-leLQ^k 300 t»gja van. — Hiriiqméfcea musakakémai I »g-*k el. — A air. Cu-rií S«vaoyu Jóssi' élatfagrtigiaoi b )rt'io-reitélEe. —Ka^vviradi püspöké Babic. Ziigm'tad cí. pú«p iköt emlegetik. — Aier délyréiai köatnuralftdáat H^yUt vagyona 232 554 írlbóal. — A hinvédomi bi-telt. — 7.5OO.OOÍ) Iruit a »épvi>«ljh»z egyhangúlag magasavazta. — Bpaatlakoi-giainak lé.aaama 422 557 egyén. — Ka poriroit aiketoémak iotétete 4lnta:ik fel. — Bui Vitéa (Matkovica P«l) je'.aa iróok magbalt. — Gróf Sféchényi BéU
g aat elaij aoruau ;
g g
magkeroakedC érdimii még
fijiag mert magke-
raakedéae magvi„si]í ilomixal lévéo oaeaekotv,, ou magvait megviatgilii, é. aaok oiiraképei^ét kitUQl-u; et mio-áon eaeire oly óljára., •eg ct.k méitáoyolb Médli
a a* m
alt/l < ródva .
alyst a kaxnn-
- , - méltányol ia
M-gérdamli » k<»'io«ég pirlolaeit a elii-meréaé: „járt i,, mi,„i » magkaraalje-de.om loréu kbrs kapjtt visaiaéléieket f.ildm veiés ü»yi mtnieterium ibivou érlekesíeteu. nem lö-iveLa c iQcuranaaitól ia vieexe nem riídn, ö naint magk-íreakedí mo-t.otl r» a íia.i.é:éaekr, a a.okat f.l-larv* erfliaan oal-iroit*, a aiok megaaüo l.léíét a magaakorminyail kérte, kü-lnnoaen a h«re rajok « ftiinag v-gyiile-lekoé. történő viaa«»oléaeket, éa ajy fí-varoii magkereakedS aion azédalgéaél "ogy a magvakat aaját nevére ker-ai-ka: oly tulajdcnaigokkal
,„k,: oly lulejdcn.agokkal ruháat. fel, melyekkel aiok nem birnak
a leaai ea'
g y
10 ezer frtot adotl a j >gaez«^lí«íyiö egy-le'.aet. — Paláukán leljemgyi- álliUa-tik fe! a tavaaatit'. — Lipikeu a fQrd6-idéay alatt Hercsenberger Sáador teoe J go»ráa
gy oly f5í ároni magker^i-arra éppen nem jogotult, roert kj i Nhl
kedó k
nem lormelo a kertje ainct. Nöthlin* -agter^kedo telje.en aolid alapon d< kereaitéa magkernakad^:
Vasúti menetrend
[nini Kauzsaríi.
Pmgerhof 5 óra 20 piroskor
Barca 5 óra 45
Budapett 6 óra 2b
BudapMt 1 ór« 30 Bécaujbelj 6 óra 35
Budap*«t
Drlbeo
2 Óra — p*rc»koi
potiUvoaat
gjorivoaat
po«taronat puétavoaat poataroaat
Pragerhof 2 óra 45 Sopro. 2 6ra ló
B-rc 2 óra 25
Kste.
Prigerbof 11 ór* 20 percekor gyoravonat Zikany 11 óra 5 ,, {HMatvouat
poet.vonat puata vonat
Budtpeet 12 6r. Bicaujb. 12 ór. 1 j
Kiui sara.
Bác.ujli B
Heggel.
-.12 u^r-, ¦¦• 47
"a ÓÍ
Prageinuí 6 óra 17
Uélb«a.
Soproo 1 <ir« 48 percakor Pragerhuf 1 óra 15 v
B.roa I óra 40
Budapeat 1 ura 59 „
po<tavOBet gyoravoaat
p.>atavoaal
poetavonai.
E»te.
Budapest 9 Ór» 42 parcikur íegjo* >»•* t B^caujh iU 6 • 26 , pu*:*rua.H
Bud*peii 10 ór* 55 Pr-g^rhüt 11 óra 35
Barci
11 or» 25
gyoravooat potuvoaat poatavonat
t'.HÍi .lerlcRstti .'aciadó:
BÁTOBFI LUOS
L.p'.ulajaou.. : WUIHTS J0Z8EF
ajdits József Hfagy-Kanizsán
Főt, Wlassils-féle, jeleilei tatarétueiizíár \\t\\
Ajánlja dúsan felszerelt, s a kor igényeinek megfelelően a legújabb divat szerénti betűk- anyagok- és gépekkel tetemesen ujitott
KÖNYVNYOMDÁJÁT
mindennemű nyomtatványok u. m.: névjegyek (készül 15 perz alatt) báli ós lakadalníi m.cgliivók, levél- és boríték czimek minden nagyság- és papirminőségben, emlékiratok, étlapok, szállító levelek, falragaszok minden nagyságban oklevelek, részvények, üzleti könyvek, röpiratok, regények bárminemű lapok stb. gyors pont< »s és hibátlan elkézsitésére.
GYÁSZJELENTÉSEK a legnagyobb választékban 1'2 óra alatt készíttetnek. Mindennemű nyomtatványok nagy raktára lelkész, ügyvéd, jegyző s végrehajtó urak, községi elöljárók és halottvizsurálók részere.IIUZSONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÓZLÓHY
Védelem a (él ellen!
Szép ! meleg ! csinos! olcsó !
A bid.jé. :drrmégM áih«li.nuk
ai én cUő bt-rsi nrí kabát gyáramban káuitftt
rn Ihleti ol- árba*
még
1 frt 80 kr
Ai én uri téli k»bátaim * legmelegebb im leg-«>géa*a4gra*bb, felöltők, mivel «as egé« t«*WK melegéé tartják, a hi- védci meiD-k, roioden ie*thez •.-mulci-R #% reodkn Qli oloóiáguk által
alulaim* fettíDáai ofcoiuk. EddiK ÍO 000 db. mar eladatott.
ˇás r*nd-)jei a atonoaJ, , mivel tomt>gea rend--
] •rk érkpaD <* «¦ a ke>*let rrtvid idő alatt
mar - Ifog ¦j. hídról agotan rendelhető :
Wiener Jackrn Eipon Gesrháft
A G.d-.W '..B. III KoWDiiBg.u-Nr.8E.
A rendi .leaDftl el egendö a jeiéa: Dac*.
kOiép»*Tfl . '»([/ kica; i FoiUt»I rald kaidét a _— ~ 1 _. * _ _ -» —.«_¦ i.
EQIlldtD JraiJ] ratcy »» öai fban '.'4 ora aiau poiuaunrn ímeg előleget beküldés* mellett
uikozfii tétnek 2»«6 1—•

3' n lóereiü
i^őzmozdony ok
U . i>l*n- é* reaim-túifí**!--'
s legszilárdabb szerkezetű, könnyen szillilhatós uj szerkezetű
GÖZCSfiPLŐGtiPtik
es dobbil. kettős tisztító müvei irpitnklyaszolóval és osztályozó hengerrel. ira 3150 frl At. azon fel fi .
UUXKAHÉl'ESSÉO II ura Hinti 3000-ttOOO kéve jCUIIál. j
Magyar gőzcséplökészletek
BUDAPESTEN.
ff
Az INKS-kl
judaposti általános országos kiállításon
díszoklevél.
GROSSmW és RAUSCIIKVBACII
első magyar gazdasági gépgyára
t r. BliPEST kSisá váczi at r.
1887 MlRCZtOS 5-*»
gőzcséplőkészíetek
verAl^sr-fl dobbal e* TMker^ttt.!,
legújabb legszilárdabb szerkezet
EKÉK VETfitifiPKK.
rostok, malmok,
MORZSOLOK
szecska-és répavágók
í íad ODffDÜ
mezőgazdasági
É
g
GÉPEK.
Budapestrefelránduló ve> vök kizárólag és egyéne' sen gyárunkba (5 perez-nyire az osztr. állam vas-j uttól) jönni kéretnek.
PEZSGŐ
raktár NacT-KanitaaD
FE*SKLIIOFER JÓZSEF nr>.
legjobb atztaii- és üdítő rtai,
kftflnő hatásúnak bizonyult köhögésnél.
léghajóknál, gyomor- és holyaghu-
rutnál. {
lattoni Henrit, \x\úai* iMipat-
m A ki kétségben »n a felett, ,
hogy a hiriaji-jkLan feldu-s^rt Ky^ysierek közül] melyiket használja betegsége -LlVii. az irjoo egy leT«leiólapot rüihter kiadú • intezetének Lipcsébe s kérje a „Béteghtrát" cnmú röpiratot- E kóny-*ecakébeo cen:;-sak » f«BJ«bblk»ak ¦iiOiyilt bálitlfrek vazmat n-iíi,.*esf!: isíiuTtttve. ha
__________________letentésefc
olvashatok E jelentések mutáljak- r. ^-y iaei t«atk«i n.v egyinri hizfuar m elegendő ¦.._. hogy még a látsxólag fyéiyithatlii httt*É| is sxerencséscD eUtarittmaaéfi. Ha a betegnek a m^feMS gyógrtter imdalkaseaére áll, akkor mée súlyos baj ««etáo « KTÓsyiUáB várható, s ez okból
glyérd
¦zukngvs
----------'könyvecske
r_____TÜiatha^a mag a
._ A-*öpirat nwrkúIdMf a Hltai(é4« ¦«¦ kerti.


A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyel
Velimivilágkávé
faládácHkákban földtekével.
süve^ alakban, cs a
legfinomabb csokoládok
A VELIMl RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PKÁGAB.W ¦* Kapható minden füs/.erkereskedésben. -*e
****************************i
^ 18M- "lim-
Árverési hirdetmény,
alnlrtt kikflldő't v«gr,b*jtó ax 18^1 é»i LX t c. in2. $-a „. kKibirrí- teni, hogy a nafy kan<uai kir. )iriabir6aá|t lT>f>|S;86. uimo véo«<« áital (iraepH Hugó bodapeati «T«pkere>k«>aS v<>cr->»iutA javAra Ilorváta Jó-isefí» Tord.r Julianna hahóü Uko^k <-Up» 744 frt tokra, ennek 19&6 ^*i oktuber *V> 1 sE oapjitól szimiutodó t.*\ kamat*' T-a nddit; uai«ea<*n 43 frt 56 kr pnrkftluég kSTi-talet erőjéig elrendelt kUl^il^i vé|rr«kajti« alkalmííal bi-cúüafc lefodaJt ét 6K frtra K.-r.Üll 1 Marx-t.all-fél^ rséptS^ép. 1 noadon/ minden f.-fiierelé«el dviIvído* ár»e-«-* utján fladrtuak
U-]j i.Twft^*Btk a U)~23,XQ. n kiküldést re»<i*lL Tt-K»é* foljtáa a L«lysxiot-n vagyia Feli "-bab..ton ví (rrehij tá*t m-uítidett lakjwáo IrenilA «• k^zléaérf 1887-ik éTÍ mariin* hó U-ik napjásak d^ielStt 10 úrija haiaridKO! kitasvtik éi aboc a veooi saándekoxök e«ena«l nly n>rf^efj*imme\ bivataak meg, hogy as íriot-tt inK^signk >>a«n irverfapn «• 1881. évi LX. t. d. 1<>~-5-a ért'lnében a leftsbb^t iférSnek WcaáruB alal ii áladat*, fognak.
A. «larr*r<»?nd& ineóaigok vételára ax 188! évi LX. t tx 1U6 §-ába. megállapított feltétetek •terJDt le«a kifií-'fndS
Kait Nagy-Kan iLain, ]K87ik évi fekroir bó 25 ik napján
Barts György +
^97«» 1—1 kir biri^iagi veKrehajt.'.
*********************
í í
¦ü
SWADLO FERENCZ
féle (Alt.
VII. ker-. alsó erdő-sor 3. szám
>«d^lna«a'itt. Kjuitn. •tamükixi' xá rrrd<Vuy**Í|
¦urzbÖl : invibb* h_____ _
é+ aieUöxtef>M kálfhiiit, v.l»n;ot Lözpuati
be re ii d«* léseit, •aj-it ttabadxlm4 bsq-rioi, egj ^»«ry több belyn^g ssámára ¦ mily utóbbink, ItlildaüeAo uj épüoiMk, a él, .akoláko*!. kórhisakoil nb. •* -I-Ifliletéaael, v»gy »ifl!lőiietí« tiéíkiíl
igen c«él»a«rü«a al kaim áshatok' Ajaolj továbbá vaiatneDDyi aa épiíéi ¦¦akmába tartuaó munkáit, úgymint: épület-, ni fi-, é» ¦terkeiMií UkAtua té^U éa vakolat felhusó p«p-it kává-
csult vaaból muDxait. Miitakírtyáic tt kiltséiveléM*: lafyM •¦ '»e. 2804 41-Ú2
SCHLICK fele VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
réazvéay-tö,rsaaaK Budapesten
Központi iroda: VI. Váeii kSrui 57. Gaida>iRi Réposxtály: K«lsó Ttei-«t 1696 - 1699. Ajánlj, kitttnó szerkeze.á GŐ/.CSÉPW KÉSZÜLETEIT, szén, fa és „alawfütfc™ ; .^e, rendsieru járgánycUplöit tisititó-késiuléikel. zsik„!,Wal vágj an^Uai. p«6o»a-t;«í,tó roíí-íií (Boirn- -s LT5T1!? 0 tüIábt>á leÖ"bb»k»lí blz0LJult ««6«W»«. .ScW.ci.fele i-ö, é, 3 ... ekéit - árak .58 Are<l«t SchUck- és Kuia<«-féle egyvam ekéit. _
Legújabb szabadalmazott sorvetőgépek.
írnom ^!^",k^letb!° Tí"Ollk: S«>« éS kettős *tó«^oi .Little G uf c«w. íe«jm darálók, ^'™r^'a^rnánVkés?99érk-°<<>j'°jtókM. 6y«.kbto .ÖUdfab-m láthatók a le^nj.bb " Lki^J """¦• kenŐtr-' ^^ * «*Mi*pd< rendaivül, .oennyüeges é. miaöleges
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
Wmjdd, JfaMf köfVHjoniijiW
„M 5_e
Hirdetmény.
A niigrar vallisalap tulajdonához turtuzó Veszprépi várme-
gyében fekvő
szántó
kert
rét
126/
/s" 37/*
17/'" legtílú 5/'" terméiteleii 201/"7 erdú vagyis
Öiszesen 388/^'' cat. holdból álló épületekkel ellátott
45000 frtra becsült . Vá^on sz. mihályi paszta" birtok zárt aján-ialu verseny mellett örök eladás alá bocsittatik.
Venni szándékozók felhivatnak, bogy 300 frt bánatpénzzel ellátva szabályszerűen béhegWl és lepecsételt zárt ajánlataikat, melybe a beígérendő vételár nem csak szamokkal, de betűkkel is is kiirandó. s melyben felemlítendő, hugv ajánlattevő az eladási réw. otes feltételeket ismeri és elfogadja alulirt hivatal helyiségében 1h87 márczius 14 én d. e. 10 órakor nyújtsad be.
Hiáuyosan szerkesztett táviratilag vagy megkésve érkezett ajánlatok figyelembe nem vétetnek, a tárgyalás alá vehető ajin iatnk fölötti szabad választási jog pedig llá é bözok
niszter ur részére Urtatik fenn.
Féc-váradün 1887. február hu 18-án.
vallás és bözokt.
2976 1 — 3
A Pécsvárad wmli'vásárhelyi i:ir. ker. ffítisztség.
oöooocxxxxxxx*xxxxx
Balaton-Mfigytiródi gazdniág rw>zöról közbirré tétetik, bogy az ^ ottani legelötiv csikók és szarvasmarhák bebéreltetnek. - Legeltetés kezdődik április bó 24 én. , légzódik október , 1-én. Csík., darabja fizet 8 frtot
Szarvasmarha 1 —2 éves 5 ,
3—4 . 65U .
Pii.lorfa fa^iaWe állít. A c.lf.k "irÍMwSti 41 ap..tára, — a kir. állami állalor?o« fog (jgjelni ^a "tetleg általa fugoak %jb%y-keMltetni. Bt'ebb fol'ilifoaitéit ad ai
UraulM intéztet
Balatoo-H'gyunxl mirciina h.ib.o i**0 1—3
<xxxxxxxxxxx>oooocooooooood/
-Kamud\4GY-KA\IZSA, 1887. márczins 12-én
11-lH: szám
Huszonhatodik évfolyam.
Elifiirté,, ár
EayM *záa 19 kr
UIE II ÜTÉSÜK aaiáboa petiuorban 7. aáaodaior t minoVi) toTát-bi ¦ ,rert í» kr. NYILTTÉMa
•i.n.i.krát 10 krirt vit-tul f-f
ZALAI KÖZLŐN.
A nagy-k nizsai aKereskedtdmi Iparbank*, a ,, nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a 9nagy-kaniLsai kudethievelö \
vttizt iea küdetsek
egy&üfet*: a ^nagy-kanzsai tiszti-'ónsegélyza szövetkezet*, a „$oproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP
VandOrtZiganyOk Ó8 a kÖZbiztMSág a csendórös ügyességei, oljr rafinériával kitudják játszani, hogy amit egyszer ók éltettek lábalól, az vajmi ritka esetben Iát napvilágot; a «á-
Ua közgazdasági bajaink forrásait kutatjuk, csakhamar azon meggyőződésre ju'uuk, bogy ezen bajok
ros ütheti a nyomat, mert ezen kó-
bor sátoros nép ma itt, holnap amott
okozói közt a közbiztonsági állapotok ziláltsága is lényeges belvet fog . , ,
, , , , . i* v.r. ? iüti fel tanyáját, s senki sem sejti,
Iái el. Igen. mert ba a közbiztonság ' ' ' '^
¦ . , , . . , ,, j hogv merre tűntek el.
ío és kifogástalan, akkor a gazda! B-,r ,.. .., , , .
akkor a
nincs kitéve annak, bogy mig 0 fáradt és ellankadt testét nyugalomra hajtja le. míg alszik. — addig valaki elemeit igavonó barmát, vagy kamráját üríti ki. Pedig az ily esetek — kivált a hosszú téli éjjel; tartama alatt — felette gyakoriak. s ezek lényegesen hozzá járulnak a tőnkremené-hez. Hogy hányan veszték el ily eset miatt ósi féizköket, azt bajos volna meghatározni ; de ha figyelembe vesszük azt. hogy a s/e
Valóban csodálatos dolog, köztnnk, — kik ugy szeretjük a fényt, pompát és kényelmet, és kik naprói-napra jobban közeledünk a tökéletesség felé, üzen félvad állapotban 1 vó népség agy fentbirta magát tartani egész a mai napig —-ósi jellegével együtt —• bogy rajta a i!J, század felvilágosodnttságának nyoma singen.
Ha igy téli időben, mikor mi a jól belütött kemencze mellett flldö-
figyelembe vesszük azt. hogy a s/e- ... , , . , , . . ,,
, , , . . ' , , eélOnk és az ablakon í< nézzük, mint
rencséuen gazda. — kineK igás bar- ° , , „ ^ ,. . ,
. . ,. . ., ,. ,. sepn a hideg szél a havat, s atjok
mait, vagr uyán élelmet ellopták. r * ? '
, ,, - . ezen fé 12 mezteen népséget dac^tílva az
sokszor kényszerítve van még uzso ." í. . , , ^
. . . - , . . . . .... idővel, fázva es dideregve az atczan
ráshoz is fordulni, hogy péuzt kol- ' s
csönözzön. é4 földjeinek megmunkálásához más jószágot vagy élelmet szerezzen, mert'ezek nélkül nem bír
végig vonulni, nem tuijuk zánakoz-zunk rajtok, vtgy rettegjünk-e. Mind két esetben mi vagyunk a raszedet-óket és
napság, oly ritka
gazdáknál mint a fehér holló — akkor belátjuk, bogy a közbiztonság jósága, alapja a polgárság boldogulásának.
Miftta az állami cseodórség felállít ta, azóta
Tnlt ; s a nélkül, hogy ezzel a csendórség panegiristájává lennék el
tek ; mert ha megszánjuk faiJs,kTSe'bbi^uJtun|i ^t^'^L
kenyeret, — mit a magyar nép senkitói sem bír megtagadni — ezzel i,tápot adunk nekik a további kóborlás és vándorlásra, de félnünk : ím kell tólük, mert a hol ók wegje-lennek ott i közbiztonság meg van közbiztonság is ja-1 ttT„vai s távozásukat boltok, kain-rák piuczék leltörése. vagv — mi legkedvesebb foglalkozásuk 4
A mi törvényes nálunk ez ügv-beo hozattak, mtabb vallanak ke-ményszivüségre. misi humánusságra és * czélnak sem feleinek meg; mert azzal, hogy a czigányoknak a falu közelében nem s abad sátort ütni, és heey nem engedik ókét a határban tovább mint két óráig időzni
— mintegy rákénrszeritjuk ókét a kóborlás- és lopásra, de meg nem telepitjük ókét ; mert szivesebben bevonulnak a sürú erdők belsejébe,
— honnan egész biztonsággal űzhetik garázdálkodásaikat mintsem állandóan letelepedve békés foglalkozást űzzenek.
A vándor czigányok állaadó megtelepítésétől függ közbiztonságunk javulása, mi felette kívánatos ; s másrészt szégyen is hogy a felvilágosodott müveit európai nép között nomád nép is lakik félvadsagban. s mig ezek köztünk kóborolnak, kételkednünk kell, hogy valóban mink vagyuiiK-e a czivilizált 19. század művelt népei.
Ajánlom tehát szerény és igénytelen sorai-n szived megfigyelését a törvényhatóságok és a magas kormány irecses ügye! taébe.
Laktanya bizottság : Weiss Má- Izrael, Sommer Sándor, Stern Mór,
Vidor Samu, Hertelendy Béla, Vidor Samu, Weiss Manó, Rapoch Ebeuspanger Lipót, Knortzer Fri- Gyula. Tóth Lajo-, Wagner Károly, gyes. Kaausz Boldizsár, Hirschei Dr. Bentzik Fereacz. Somssich Ló-Ede. Hirschei Hermán, Cjváry II- rincz, Blau Lajos, Dr. Tuboly Gyu-
Simon Gábor, Csemits Károly. Iá ifj. Piánder János, Bettlbeim Sa-
Babochay György, Oarai Benó Som- mu. Hirschei Ede, Plihál Ferencz,
mer Sándor, Plosszer Ignácz. Kper- Weissmayer Mór összesen 25. jessy Sándor, Dr. Benczik Ferencz, I'.ihál Eerencz, Saller Lajos, Tóth
Mihály összesen 2Ü. Fe,encz Ujvárj.
Iskolaszéki bizottság: Ebenspan- gé|a g|an p^
ger , -;. r--= —-
csetz
Plosszer Ignácz, Babóchay György.
Janky Karoly, id. Hegedűs László. J^,^ Gi>pir Fcrencz Dolmínj.os
Habá József, Tersanczky József. UszUl) Herueg Gvörgv Mánir/ger
Hoffoiann Mor, Lengyel Lajos, Her- Jo2sef p;lnder Kirolv Anek Ligz.
telendy Béla, Lengyel Ignácz, Dr. ,ó pMy Alajos Krin,cz Jlnos
Benczik Ferencz. Dr. Szűkíts Nán- Jahisz György. Hirschei Ede. Gud-
dor, Sarai Benó. Kovács Béla Knort- lin u,zlo B.'bochayGy. összesen 25.
zer György, Németh Ignácz, Trojkó
kell Ismernem és velőm együtt j-mindenkinek. hogy a rablók és tolvajok kézrekerité^ében meglehetős
tapintatosságot és ügyességet fejtenek id s kötelességeket — leszámítva az egyes eseteket - kifosásta lanul teljesitik és azlltal a közönséges tolvajokat féken tartjak.
Itt vannak és élődnek azonban köztünk a vándor czigáuyok, kik ugy az egyesek éber őrködését valamiut
par hó ellopása hirdeti.
Ezeu állapot tűrhetetlen ; s itt hz ideje, hugy a megyék és az ál-
lam komolyau hoz/á lássanak a kóbor czlgányok letelepítéséhez.
Angol- és Franc/.iaország már ebben is jóvai megelőztek bennünket. a mennyiben ók már két századdal előbb kezdték letelepíteni a czigá-uyokat, s különösen Augolország meglehetős jó sikerrel végezte.
Táros képviselő testületéből kó vetkező bíz>u-;i^K* I -tte k megválasztva.
Építészeti bizottság : Anek László, Biau Lajos, Saller Lajos, Plosz-szer Ignacz Wagner Károly. Gut mauu Henrik, Eperjessy Sándor, P iiál Ferencz, Tersánczsy József, liutniann Vnmos Stern I. Mór. Kiss József Feiu>. Tóth Miháiy. Löwio-ger Ignác/. Kbenspanger Lipót, Dr. Schreyer Lajos,Rosenfeld A, Karczag B. Dr. Szekeres József. Vidor Samu. Hnstfael Kde. Hertelendy Béla. Weíss Manó. Ebenspanger Jjeó, Knausz Boldizsár, Tauber Alajos összesen 26
Gazdasági bizottság : Kbenspan-ger L'pót. Sommer Sánűor, Piihál F Illés, Herteleody
Béla, Blau Pál, Eperjessy Sándor, Lipót, Eperjessy Sándor. Nu- plos,zer Iguácz. Dr. Benézik Fe-3. József, Dr. Schreyer Lajos. renC7 Knausz Boldizsár. Somssich
Lajos, Dr. Neusziedler Antal. Dr. Tripammer Rezsó, Dr. Geró -fózsef Simon Gábor. Ko.u9z Dk Tuboly Gyula. Mibálecz József, Horváth Károly, Faics Lajos, Pli kál Ferencz, Lówy Adolf, Bún Sa-ml összesen 33.
Főgymuasiumi bizottság : Kpcr-jessy Sándor, Ebenspanger Hertelendy Béla összesen 3.
Közegészségügyi bizottság : Ditrichstein Dávid, Dr. Schrey . Líjos, Rácz Anul, Dr. I'ick Albert, -Dj'iry Fürst Lajos, Dr. Naumann Kde, Lengyel Lajos, Hoffer Ferencz, Let-liuger Kelirineii, Maár Nándor, Pav-
Ijipót,
lekovits Method, Práger Béla, Dr. Szekeres József, Dr. Blau Simoa,
Számvizsgáló bizottság : Stolczer Gusztáv, Knau->z i>oldizsái, Knort-n ... I zer Gvörtrv, Maschanzker Mór. Dol-manyos La'.zlo, Kechmtz Vilmos, ifjú Hegedűs Jjászló Rapoch Gyula, liachrach Gyula, Betílheim Gyózó összesen 10.
Árvaszcki púíülnökök : Töth \a-Hertelendy Béla, Ijöwinger Ignácz, K chnitz Vilmos,
S:ern 1. Mór, Ur- Tubiiy (iyula, , Dr Kotli-rh Id Samu Dr. Horváth Antal ós-zeeii 12.
Jogü.yi bizott-ajc : Seue^tyén Lajo<, Iiüpoch Gyula, Dr. Bmczik Ferencz, Bo^yay Ódon. C-eiesuyés Sándor. Kovács Béla. Simon Gáboí,
Grütibut Fülóp. Ur Bt'ttlhciiu (ivt«ó.
Dr. Szűkíts Xándor, Uütter l^ajos, &uű Sama, Morgenbesser Jáuos. Németh Igpácz, Janky Karoly, Dr. Geró József Tersauczky J. ossz. 22
Pénzügyi bizottság : Miitényi Sándor. Dolmányos László, Eperjes sy Sándor, Ebenspanger Lipót G:ün-hut Henrik, Gutmann Henrik. Kischl Pál, Lóvinger Ignácz. Rosenberg
Fisehl Pal. Dr. Tripammer Rezsó. Garai Benő összesen \Q.
Sziiihizi bizottság: Uertelendy • litíla. Gutmann Vilmos. Kovács Béla, Hirschil Edef-Kuausz Boldizsár, Dr. Tubolr Gyula, Ür. Benczik Fe-lencz. Karc/.ag Béla. Dr. Schreyer Lajos, l'lihal Ferencz. Eperjessy Sándor, Ebenspanger Lipót, Babóchay
T á f e x «.
Dariut vagyok.
l>árm*n*k >em
tor távok áhai m-jdoem tulWrbelt üa-Dep*ly bisoojus remiié eib^a i-göaKna komorrá vált b»ngu!ai dord:t«bbe tétele
É« e»t mmgaTiaeleiéTel, pajkM mura • c*«:«»ti>* é.CB-rt alt«i raudea té «ri. Kt állal » Ukudolum kei oly
ha-
""iir»njí»o«»l, »eljii'«» »ld«lá. A király k«p« helye" ki.erT« A t. kepéd '«» »" "éP '•»">
A kirilj képe h.lj«K kirÜTBÓ •¦
HUm' kir»lynö v»(j » é*«-»! Kb kép»d korfii rórtafúiéxben
K leliráj nju ,Sl.rel«» '
Dirim »«CJ0k ¦ _ De » i«er.iw~ Jliai s lupr&for^ vgj f»«»|i
Meglel>et, hofj ki>cua' elr»bolj«k í. ulin holo»p koldulli»lok.
Ué( ie! Mórt ti« elr»bolnik tSlen
Ar*nTpeneeniet — •¦•relmedat: U....t»po«» • » pokolba dobni"
Azt %x Ore» er»«*nyi ¦ ínvomet 1
Bálintffy Báünt.
A zalamegjei vendek társadalmi életéből
lrU: Gödczí Ferenea
Faatuxtikaa Öltóiete • furctft maga viMleiébfil ai Userstíen oem i» •ejthetni, hogy «s egj Lakodalmi vaodéghifó, * i»--kodaimakoak miotsgj udvari boioodja; kio«k „tüitehei' D«mo«ak a kijalőlt TBO-dégek maghtTaia, baü«to m T&Jláai Mer-
melyek, tl'eutc ük uembe Hifi vuiláail fogvft > Teud^gveref; b»Qgul»L*' n «g át-| tteuet Döiküli «éi«ö*egefc bi sodorják. | A komoly »teriarU»ojaagg«i, vegyit
I % Blit^iMIEtoadol ixembeo, jubbkD Bundfi: ¦ Mtaveliec mell«ti áll m uerel*ogu»; m-.-. lyeket — uio1. tudjuk — Dem e^jMer^ ó^ris cs*k egy lepa« rai«asi el egrmitiól. I l'-t üsoabiü m u«v>A»ég«Még iiam fo-
j lyomiliyk » ta»gMisu>aDak • Bem m pa rudiájk bi>u»>m egy oi? -X':csatriku* h«j-l»mu táis«, D^j .iuuct;Ak«ib«u — »n>ati l l«lj-;BeQ ériDiBiieaúi hugrj*; * tápla.ku-ttui >Dy»gát i« viileiéke«" belrekröl kapkodja, mÍDdeu oly Tooatkos&a Déiitül, mely amannak ectekél kotvsiloa l>^iaí. j l]l«n».
i Veodegbirón k read«(»a ügyM,
' trétas Do» egyéat szemelnek ki, lehetőleg a bolyban rokouok kösiil, kioek hi-vatal(>» tneodCje a veadéfekei kétsi^r me^birn: s lelomeuyea hóbortjaival, bo-bócikodáaara! okét mulatutoi.
Eredeti viselete a körelkmukböl il : Fejöo TaD egy koputt elhaaiDáit ka'ap-bol itiiiomitol í osif'a c«aKÓ: mely kívülről kivagdalt RiiQes papírral vao behuiva; erre küloofé e tsioii, keakaoy, egosa a Ta.iig lelúggó papír ptn-likákat öllenek; umo kakas-tollat iliesl-
Mellet — a diréktól egéat 'vállíg-Cl'frti, a!u< rojttal ellátó.t keodÓ fedi erre agga'jik a lakodalmat tartó á| a| a oaas-°^P 'L?*• f^bb tagjai rétiére o«Mevolt, néba 10—lő darabasámat it ki evá ptro« ksadökeL, meyet mi»tt as *\«ó kendŐ nem is iáthairj. A kendőket c»ak "gyík ¦nrkuknAl fogva t&zi íeí, nehogy gond'* slr'DdttiésiAl költőié* o*»*eviM*-»águk»t é!
Vállau Umznjt ióg finnun anuyi darab kenyér, a h»ny hubot kell meu-ni-, v«ud«gmv^i végjiL E kényé, darabkák »s*inaral k«H biioayitguoi* bogy öci4«ugyftD íiijugosi oít vendegbivo.
Hóoaa'ja «U;l, v.gy keiében, bo*«-¦eh oy^iü f*fcjsaét bord, meíjaek íffkara burs-bórt »s«ges ; et « ó bo'ja a ftigy vére.
Kosvrt im Cíiimái főié miakét láo-•airar» (uémriyiK k-sér« is)c«en^etyütei kós melyek uiitöab"a siólaak.
Siájabaa aipot i-r.. Sípj* róvíd borju-tiarvból á 1, mely a bet»«jéb* illtwx-teu nid ai^-itaégflvei uu>.
Ei»el &. „Tisricb-idjuiiíicruiigiija.* ittdal ei, Urm*, karj^ngatú, ugráláa, 'wp- éa caeag4tyiuzó molutt vendégakei hívni.
j Nóxójo persio mindig akad, kivált
ja gyermskek körébfil; dn -¦ ebek ügyeimet mm kerüli ki;ctek*ei mindjárta ' baji ií megdiokott gytimt. Átért e'Öv bonböröa fejtaéjé: t védekezik eilenük, kergeti megtámodóit vagy m*gát ker-getleti.
Máauit meg egy c*oport gyermeke íenyeget mag s kerget iMt. Néhol meg-megiii, egy nagyot karjait, mmjá sipjit
fájva, hirioUn aaki bogariuodik » e*z->
VO*»-f.3Q fűt.....
Belékiít mindenkibe, - ba c«*lt teheti, meg:refáji. Egye* hily^k-o, bo! tor>D né»ój-i van, bolmi alkalom «iuii- bó-borto? dolgok*i müvei. P-. o«ki megy • tioak; uémeyik«t meg ;e akarja va^ni f-jaiejeve. mi végbíl te eieti koonuiy-•aggal neki ké*iü!>)dk » kesdi vagdaiui. Egy idalg Y*gd*lj«, aSUlán fol-íölüöl r», bugy döl-c mar? megmi ragdaija, majd botjával moeg»tj, b e^yrtor ca»K — mint h* a tk már dolue — seb-aen eifut tuie...
Némely hn.*o*l m«g a kapu teíiiyi->á»aTal veatúdik, bogy as udv*ro» jutu* •oa ; midúu podtg tolaynja, — * kérné ¦eii maaaÍK ltsr-i4*mi. Sok heiy«u ij^dn-te«ekit mu »f, i.yenkor attan ¦usev«asi<-lon íut löíéukon báuaieKtotgetre.
Ha vaikkivel iiJálkotiÉt, kei^l oyuj1 na ti, a ba as ille'.ő üaio-én nyújtja í -Jéje aa övét, késtsoritia helyett hirtelen » í*-fnjtse tü*kéa réaaét nyomja k"S«be Bt r. i I* m^gkinaijk • aauiau udv-n*aaa ouc«ut vmi túl* oly tormáu, bőgj elindul túle, b Úgy hajtogatja m«gat.
Ai el»6 nbeui vöDdéghívftí (Ké >z-oiuni) külouoa aiakban ^égzi. Mtd'>u • báaba, ilie'.vo aiobab* lép, irélft»*ii kér-da*i, jó játt-e ? Enea h»ii»k!üi r--n-de#-n alt « tíleletm ny^n bogy »> gti* j Kt jóit Mire könyvébe o«* • »t*m *l-^ataikesd; körű.néz, imméiit -g\ e> ouu*ruk helyéi, « hol m--i> <k buior >'-í|, hogy as ó könyve iá ú^y mm»<j*: »r ü köoyve i« ast ,mondj*", hogy * ii-gj'í-dik tarokban Tao a kátyb», itt m-t; iu as antal, incaa «tb.; mindtn ú*y Tan ai 6 kÖBTTéb«o t»; tehát megn es aaou has
a hová L szándékozott jönni. Végül a gdi iiKvét m megoiood"*. mire már a hitbeliek m kény telének rámondani, y : •N(i, akkor mégis jól jött!'
Kgy elhüHtnált ndókoDyv v. kaleo-duriumot is viss magával t a fentebbi eiösmeoy-k u'án elővéve, tnegjegyii, bogy ez az ő útlevele; s abból — noha y oemü i^mmi sincs beleírva etnond-j* ők«t ea a kik>*i biva'. még; a meg-taivo t b~t*k»t torban ríevámlaija • asu-iaa kereatlvouii: kér; m.végből a ma-' gával hordott toilat a csaiád miuden egy« tagjftv.i m-gfogalja, bogy minde-[gyik kuíoíííVií érezte magát — még pedig végr-bujua rerh- mellett — a veo-dsége való m^gjei^néare. A kere«tvo-
m-g»d*«* u*n könyvét, » ludtoilal egyiltt, e^y sséKra tt-sai le; s btiele«Í'é« ea megp-vséieiéa végett b ironwBor leül I ra. A tolUt m-g egy fcrimiuain helyre dugj*-
Vigre ti.t've-í- a CMu:o-át; kenyereit »sst*.r* r-kj*. C»ák6jal, sípját, f«j»aé-já. leiewíi. Uorra: a b*a minden *«gját megkiuálj*. kik a mennyit kiistDak, annyit v.ssEHtól'.enek ¦ igy a csa ora miüdig lelví marad. A gyermekek kost Knnyerat ősit i»ét.
A b^ei gusdü áltM.1 a v>-naéghivó n m^gkioá tutik, huasai. borral, vagy mu -gyebbel. &vo* uUn Uvonit, lelkökre. Kötve at il eCókneK, bo^y bis*myoa*o el-iiicjijea-kiu. a Ukod»*omt>a, n-hugy még ubbtsór .« kel>J4Q att a* u(ai (oeginnBi I
A i-kod*lum napján m^g egyiser itr-gbWja ök-ít.
(Foiji k»* jHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. HÁBCZIIIS 12-im.
J-os összesen 15.
Szegényügyi bizottság: Benő. Duger-t'llminn Klek. «ich Lórin z, Schlesinger ^"áninger Józmí. Lówin er
Hir.ch.-I Hennán. Pukm.no Lisiló, Rechoirz Vilmos, Sebestjén Ujos összesen 10.
T«dnival*k.
- ÁarprAIkeli»rakuj«i(v "lói
.Mi üoa-péiv>.-o -kUi.Uak . Miad.o
tla, ki i d 4 t 1 a a fercealmenjebesi tg>m aaoa vakmart vádd.l 'Heti, hogy .ssellemee ötleteimmel* s tórtéaelmel GtlW ^bamii.a leerpretálom* biioay áa Somi- kább ..jnáUosai tudok aaoa obeearus-Gyula. ••« <»"> ', melybea 6n saját Baakmájaban Iffnáxz ae ecvhástörieaelem forog.
' L«aae Sí élormoi <k»ém, uram bogy
ba üe mag Bi*m tanulta est, amit 4a írtam, hugr, „papjaink BBea ieteai, baaem »m-beri intéakedée folytáo aemaislllhetaak-aa M.ibra Oaaek más taaáoaotBem .dba-! lak. mist borj aieseea mageae-aasl as 4a vo!i jogtaaáromBak Dr Ssaredy Jóssal pápai kamarásaak kát nagy köetre terjedő .Egyhás Jogát," s mely mu s budapesti tudomáoy-«gretem hi'teui kara ál-
ele< Ferenos Jóaaef Iitea kényelméből as urunk Ausst. csá., Cehureság kir. stb. nb. as kCgyerersság apostoli királya a hesáok is.ot<*si'
haló I.tea"re,h..gy feleégee lejed-lmüok u| julalommal leit megkossomsv. s a
• ..... mely mivel eagem mag. a eserto ejáe-
dékoaolt meg. abb.n aa 1147. l.poe me(-találja, bőgj aa egybáai ráad báaaaaag _ei irlet .boai4 akadálylyá a XII. aaáaadbaB le-
____„J és bAdolett.l viss'teua'k.iilkO- telelt" mikeat 4a is írtam, továbbá, hogy
eiünk, bo<y J felségének. « fele.*'- v-ie- a. egvbáai read boato akaJáiya asm remek s n>.nd-a egyíbb elo járóinkaak iá „ten, jagoa, baaem emberi iat4skad4sin eog-delm.«kedünk. őket tisatel.tbea tarl- nyugiul' s eg/edal t4telas agyháat torjuk as vad.lmessSk, rendeleteiket es pa- >eaye>k kifolyása. ranos.ik.t minden ásolgalalaan teljesít- Esi a magyarásetot várta öa tólem
jUk, mindea ell«as*g ellen, bárki legyea miat volt .jogásstól' a ki biaoay .meg-¦á as visen é. eiaretoa. íijel-aappsl, Qt- tudom italai" Oaaak aeoa eljárását, hogy k'ne'bco. roham"kb.o oaaiákb.n és bár- .i általam felh
II Nagv-fnloek • eaaal rokaaok. III. A« fol iráaro teeyaseetak.
1>) Bwoaifi.k: I. TjflV II. Qjoagy-tjök III Palyka. IV. Eaou. V. Lid. Miadaeek u oattá'jos&ci raBqazer Mária, caoportnkrt MttTK.
A TáUrrs B>>fjiror>aá(i kiillilók ált.l külfoldril r„u ragT külföldi
(•pakra a«at« kSBaya módoa Ujíkoa-haaaa, niaréaa* a gápgyiroa kaak módot ayajtaBi ari» a^sva, bogy lökéUtaaitatt iikl 4k»tón8«fo»k b«
birtok4b«a
ilktok
kelnek Hialalt vagy' teay4esképteleaoé lett vagy egy4bb "okból teayaes'asi osé-lekre mar aam alkalmas állatok a vásárra nem bncaáttataek.
V. A vasára bejei.atéeefc a rítir-readaao biaotiaág ilial ssétklldott, illetőleg a/'ol nyerhető bej-lentasi miaUk Mhsniáljsá.al. ke: példányban, legkésőbb ápril 1 i« b-iarólag, a .áaárr.ode.4-bianltaághoa (Budapest, Köetelek) • meeve kOldeed.lk b«.
A kiállításra kuldsti állatok n semminemű dlj aem seedetik, kiv4ve e baromfiaké , melyekaéi a goadoeáa, élel-
mest as
kiállított lírásért i
f.jabaa
id.a
bakSIdsado.
( 2 loji) 1 í"
mar a b«jo«ol«< alkalairal
As állatok sasllitasára aéave a fi-
ik aeoa eljárását, nogy. saiak kedvesm4ayeket eagedeljeatek ti ada'ok vslódiaágát | As erre jogoei'o ig.aolváayok
«iaar
m
vá'lelatokb.n. sióval miodealtt, 4< hitelességét kétségbe merte voaoi, a [ rendsao-bisolUag állal a bejalenlókaek adenkurnn s minden alkalommal v.'e mib-i „ugysaoaak nsgy igaoraatia" | megküldataek. A barcmfi.lt.a leay-éeaal
pap abbot
g réeaeról.
midőn Írja ;
sill és férfi.eaa hercáoluak csap»itiakai. k-IUti.söa — mi
•ásslninkai, H—geinke- a-mmi eeetben el Vagy mit esaljsk
nem b-eyjilk, .1 e!Une4«el lob. s leg. .N, es nem áll,' Bogy IIL Oyula pápa
kisebb egyelert4.be nem areeekedaak
lal-ráaar raad«a6-b»olisigboi a Buda-
peat i
a való alk.lmaeaiís megítélhető U-csoportba fognak oas-t eaok képesek fflfy-
lati
greo, aaok báron tatai, aesanoi, aa
vérrel TKgy aaélkul asolgiloi, vagy pedig a isolgilatra leljeieo alkalmall«aok. Es«n roadelkeséaek már as idei aoroaás alkalmával lepnek eleibe.
maisat is köstudomáa saaríat csak a há-!á!láea felatt, aaok ára is ki;eeadó, mi áíl ó i (ké kié h
Meg egyszer hat a ba] I
HidAn vessélyertetatt nemaeli 14-tünk érdekesen irt • a Z. K 7-ik asámá ban megjelent vesércsikksmb.o aaoa álláspontot foglaltam el. hogy es a aemaet, a mely tájat haoyallani engedi laját nemseti létéi gyilkolja meg, s mintán a legújabb statisitikai kimutatások aaariat sa magyar faj hanyatlik as eoyéaaet télé," tehát jóxur miitor meg ai utolsó pi'-lanatn-m tűnt .1 kell goodoekuduuuk
J ' , aoilea-
.fordulaak eloéáelek.'midoa a pí>p*ki read kiléteiével a többi feM readekei
mája* hó 6-4a reggelre 6rkasaaa«k,
Aa állatok BiUpa.tr. eVkeaaaSk atáa asoaaa! a ktiliitók meg'erb.te'.eea aélkfll ojbol állalervoeil.g m.g'itigáitat-
fercnosvárasi m. k.á. v. lerakó áll"-ra oalmssad4k. As el Bem sdolt ba.
as aagol s VI. Pius pi'pa a francaié "ele- ' romfiak viaaaskl deeét a rendeeo-bisotl-
msguoksimiediie bedilorvéayek sseriat rueask t.lmeotvéoy.ket adtak. Hál a ság dijmeniaaan esskőeli. as s d-rek aeptelk-Hkhöa 4e barco- nevetett egyháajogiaabaa as 1149 lapoa VI. A b'jelaate t illatok előbb,
sokbos illő módon viseljük s igy b<*.ü- m.gi.láln.tj.. hogy ,as egyháai r»ad mi„ máju, hó 5-éo oste, el asm fugsd-l-ttel eiUot ¦ hslunk : I.'ea minket bonó akadálra alól a pápa f.lmeatasi jog- tataak. d» májai hó 6-án es lg gkvetle-B'y aegeljen Aman I tal bír" pl. ba as agybás 4a as államra ,„| baállitaadok. — Kiváaaos a b.kttl-
_ o4 •¦ -gyaránt fontol osalád kihalás ak- j iitt a(, ir4nfil.ni, ko<y as állatok Bu-
- A haetkStelearket fizy.lmea-, kor adatik felmentas, ámde ma miodea j a.,,,,,, , ferancivároai ler.ko-állomásr, fljtk hogy jo.Sbeo mmdaaoa badkót^ j m-gyar c.alid foawa aaaál iakább mert lee -gyónek, kik a hadseregbe (hsditea- , baay.ilik a magyar lej s a m.aayibea ger) illetfileg a páttarlal4kba4s a honvédségbe be nem soroáhstók a nópfelkelési sso^álá'rs való alkalmasságuk tekiatete-beo oaslályoatatni fogoak, miaek folytáé ason hadkötelsaek. kik as első as második korosslálcbsn a v4dkólelosettsa< alól m.gukat menteeiuai akarják, ssiataa kötelesek a mrosó bisotuáf elolt megjalaa-ni. A sorocó lajtsromból eaosk folyáa ai illeio c..k ekkor t rillbeto. bee aepfel kelasi ss»lgálatrs meg fegyver aelkul is teljeacD slkalmattan. A a4pfelkel4li ssol-gálatra való alksimasiág trkiBtetebea a boavedaeg képviselője határos, s s Isj.t-rombol való kitórlé. eno4lfogva csak aa fl beleegyes4s4vel lőrtóabetik meg. Hogy a hedkolelaecuak a nópfelkel4si SBJlrá-
ilSIeg egeas orsaágra •aava. adattak | ,.k . b. betagekBek Mlál'a'iaak,~a budapesti 41-atorvoai taoÍBL4lelBek adal-aak át orvasláj végett.
VII. As álla .eket a vasár uiolsó napja: májai bó 9-ea dálntáaig, a vasárról elviaai aem sssbe4.
Vili Ai állatok Lkarmáoyoiá.áról 4a ápolásáról a kiáuiok goido.kodnai. Intaakedve laas aaoabao, hogy a asuk-aages takarmány as eloauselma, marsakel: s a vásar-iarea kósséteeado árakoa, ugyaaott mecseireshno egy.a. — A baromfiak goadosáeát as ellátását a bily paaa fajéban a randeaö-biaotuág teljeaiti.
IX A vásárra bosutt leByasaailalok
Mmentasek- így jalaaea III. Gtyule p. p. alul 1554-ban — VI. Pius áltsl is. im* tebát. aem .alakítottam" 4a ai .'latokai, baiem 6a nem tudja aaokat.
Tehái hfl adatok alapjáa iaditTányoa-en a p.pi hásaitágo.k nsm kierosssko-fását, miként Napóleon tévé hanem osak e papi nfitleoség fi'fucgeeatéae kieelköa-léeéaek m-gkiearleeét. mart ugy is vs-it as elvirai, oseaaraai, aaoyrai aai-aaiok tilalma 4a Siriciu* pápa ssigorn paraeoa. d.csára 3dl4tormoa Gtj. vallo-.. papok a eoa-ugy a lataraai
mutathae ák.
2. A gepváearoa
résalv.hel bármely
bal- aa külföldi gyáros a matogssdasigi UrmaleV oaaljaira aaelgáló mtadeBBemft gépekkel es eaak»e6kk.|. ha a gép'áaár-bisottaágilól nyárt saabálysaerü bejelea-lisi ivea megjeleoési ssándékát aa ^ mé-tereakéoti tér igéayat április bó 10-ig a readeao biaottaápaál (Badapaat, Kostelek) bej.leati,
3. A< igéaybe veaado vasárteraiat miadea Q métevjeari 1 frt térdij elól-g*-sea fisateadA.
4. A gépvis^rrs bejalaotett gapek és esaköaok mijui bó 5 déli 1 órától mi
oktatás-éi ogyéaek állapotáról irsa ár dekas jeteatóat ayajtott be a ' oeigeega-lási biaotttagnak D-. Ru.sics^ Kilmá
Ugybuagó taatelügyelook, társlapunk a .Zalai T
p
terjedelmébe!) kl
köali.
kilat aem csak ja, de a hiáayokat Á
Íel4ol4at
E 1 effvaVeretes baladást ntéltat-ösaialéo feltárja.
- ÁthHyrséa. Ceeaaayák Be* fi hoovédoroagy Na<7-IC*oi«aaról a kaa-¦ai hoBTédkeraietbe helyestetetl ét. Á köstiastelmbea álló Araagy uraak kordokból i (ávostát tajoáljuk.
— Takmer* brMrés. A helybeli as^ai-Fereacsrendjek sá-dája volt eauttai a vakmerő betúr*ís aaioh-ije. A plebáoia bivataioak Kit-KeOisSa felé cé*í ablak-j*q k Tasracaoaat kifesstiése atán as ta-
' meretleo tettesek b-batoltak ét ott at író jut hó 6-áa déluiáa 6 óráig a váaár térefl | wíml fiókját filf^ssitT,, abból 300 luna-
j
kijelólt helyre siáililaadók. El ék ék
j
ott meghaladó baokópéost elloptak. — ló hó 8 ggel a fird.be.i eseraa-
l
L«eaúl érkeaö gépek TistsanUait- : Folyó hÓ 8 in „„ _ . ____
t.lnak. A «ép-k eiaaálli«aa a váUnér I teeek aagj rémOlve vetiék éssre, bogy a r&\ májas bó 9-é« délatáa 1 drakur kesd- plobáai.i hivatal ablakráoaoaata ktfe-hetŐ meg és májoa bó lO-éo «stig okve'- Baitve, ss iréaaaUl fiókja feltSrve éa aa leoöl bef-jesaod^k. : asstalon voh irományok ét köayvek **ét-
6. A Tásáfoa tett eladások a t«tó taórTa v.aoak ; a péss pedig oltüat. — Bérének éa a gép áráoak megemlítésével Veesett fajsaének ayeiekéot I. be telt vea-a rend-'ií-bisoiuágoál bejmeoieudÖk. ni> bogy egy nyítrn levő alm^rooi mely-
Kelt Budapestéi. 1887. évi február ben egy ssa.ka.novéka réspéos volt, a
hóban. " .........
A rmUsS bi*ótt*ig:
Gróf Ss-pár Iatváo. elaoky.
B<traoU^S*O(iur,
Grubic«y G*s«.
Krocsák G Emil.
Ltp hay IstV4B.
Miday Is>dor. Odódj L.joa. R-oas H-nnk. Tortnar Bé •. Grdf Z-cby Bé!a. B.raayay lalváa, j«gy*o.
Felhívd előfttetéarel
A ,Zalai Közlöny'
jun. márcz.
. _ -_L által érioletleaQl bagjalett. — jT-láo réttel ék cipeloi . n*hés rés-jpéast, köoyebb volt oekik a baakó — i Ai eddig még itmeratUo tolvaj arak agyagosak kodétyeaei végeslék muoká-jokal, mert nem feledkestok meg arról aem, hogy a jól végse.t munka alán ál-jdomási it igyaaak u. i. feltörték a «árd»-l béli, borpiöcsét í», m-lyet Kroofeld bor-jkereskedA br bérbeo, és itt kedéljesen lidogálvaegy sajtár bort n.gnkkal tel-I vittek, ast sioiibati már nem birtok elfo-cy»t«tmOi éa a maradékul a desakakeri-lét mellett b-gytsk. A readAraég miodea lehatol elköve'. m g«s teiteaek kesrekeri-téaére-
— Bor, mint tűzoltó szer Aráos
lisa ée adatai IsBfiat i li üataet elbaByagolták*
sagságliíl tartóstatja vitása (kevés kivétellel) papj*. iákat.
D* már !• hoeaaabbra ayult „ __ „ _____ _ _ _____ „
jegyséeem sorozata hogy tem ohajiot-j l«atkei6 v«vóaek miod-o esetre eladandó.
bejelenté*. íven it isegemliiaadft, hogy as ár a katalógusba tölvtjhetó legyen. X. A kitett >roa as állat as e só j
lam aasrt még oaak alt ajánlom So-
ayomaa a namaetgaBdaaági politikát
Emea arBek a váaárrendQmóbimoilaág péaa-
létoimoa Gy.-nek, bogy eiébb tanulmá-J táránál való lefisetésérel a véml, a tulaj-
donos .lolegea árt.sitése aélkul is er'é-
aa állem'adomáayokat ; a társadalmi tn-. Dyesea eeakótoiboló. A lulejdonos ée a
domioyokban i>
ismereteket,1 vásár-pénstarnál tórléat egyidejű eladás
a többek köaótt Carey (Kéri) Amerika eeeláre' a péaaaárnál l&riáat eladás '"•"¦ágyobb namaetgamdajáBak tireada- érvAayea. — A *aaár alkalmával tortéQi lom gamdasigi muBkátaak egéét aorát, eladáaok utsn as eladáat ár 3*/t-a a vá-olvaasa át s ba már est aa éjjel-aappaii aár-peBstar jarira befiaekendd.
fáradaágot magtette, s mág „sok tmál! — " .....
egyebet is" megtanult, igy jelesea s éé k á
XI. Hs valamely állat léayitg ela-datott, a lortéat eladás a vásárreudemó-
h«cj járhatja b
j jj raadasere. ladáaaak
népesrda. | iu*kes*bb öevéayeit iá, akkor ba tiaatee-
remediumokról a felem).te..
aéget, min: nagj akadályát
elómosditáaáottk • esén kárbustatiam -»i,' ségeaebb irmodorba* fordul hosmám, *a-
de méltányoltam a római trtrTéuyboa*. gedni fogok » feteaolitaea.it I*t«n t*>
asoo iotéskedéteii, bogy a udtl«nséget,; iQok ! ¦ Webcr Pál.
mint terméasat- ét nemsei«Honé* áila- \ ------—------
pótot érsékeay v.gyooi hátráoyukkal sajtá, ellenben . családapákat -oyagi elóoyökb^n réateiite és anfisulést gyanú-htá. a mely lutéakedések aQrgetése áli.l
¦ e r é n y • é g a t, oaak aaaláa ava'- biaittságoak, a helyssioén lefó ;rod»j-i-koasék bas^iatosnak guayolt, de pMig baa a vevfi nevével együti asonaal be-'K»o komoly kösíemények bírálásába, jelentendő.
addig tehát bucsut ven«k ontol ¦ ba | XII. A jeletb álla ok dijazáaa cs»4i-
már g e u ge liba agy mefrerosödik; j jából, aa e aaéira felkér, oruiugua gr*da-
y ügeése
ugy lá'ssia helyse iraaybaa haladtam, eat bitonyilja Európa egy igen mlv.lt nemsetének leguj.bb parl.menli batáro-
etybekititt
Tl-dik TeMféBiállat-vü
b-.rou.6-ki ív! In** «¦ g4pTÍaát-lmrT»m*\:
é k
1. A fö>daii*«Í'és-l ip»r- ét ker«**.*-mtl i i
ts oresigot sági «gT-~til«i kdtu-eaaUk&d'Mrel,
jdik'ét délatáa 6 órakor s
> D^peaed<is eUmot- IV, ^ vásárra booaátt.iBak a korra
p-rUmeo tünk ben még sbó sem való tekintet nélkfil: imaltatik a ha valaki egy hírlap hasáb- :
diUtvár.
jain felveti
A)
. — ' --- **¦) hhtthoiiiu bika. bíkaboriii.
_i egyesület kosuejottével miadenik állata.m megDírálásár. kuloa-külöa bi-sottság aiakiitalik.
XIII. afiadan jury má)tu bó 7-éB kaadl meg mukodéaót 4e aa aap be is fe-}esi, ugy bogy május bó 8-án reggel 10 órakor már a díjason sllatok állaaa üleil a dijak jnieabeiók legyenek.
XIV. A dijaaott áll.iok alovaaatéáe mellett a dijak kikirdetéae éa kisjogai
aiása május bó 8-sb déli 12 órakor tor-taaik.
XV. A fóidmiveléai miaiaatar álul sdomaayoaott dijak a kftvetkaao oaala-lyokra tUaelaek ki,
1. Uafvar fajta asarvaaaiaras 1,900 frk araajb«B U Nvacati íáju i. kareaauaasekre l.WO . III. Bivalvekra 140 ,
IV Jakokra 1,500 .
V. Sertésekre 1.S00 .
VI. Bsnatfakra AOO .
XVL Valameaayi dó oaapaB abeo-lut 6e«.fi állataak adbaió ai,
XVII. A peesb.ii d'j.k mailalt oklevelek ia ad.tnak melyekea a juulum* dij magemiiive vaa.
XV1LL Paaabeh dij.kon ki.Oi elie-asard-okleveáea is sdataak.
XIX. A vásár látogatáaa dijmsates.
A teatebbi leByaaaálla.-vásarrai egy-bakapoaolt
Manetkfci tépvasárt
illeUleg sBO.galjaaak a kovelknok tudomásai:
1. A aaasetkos. gépvásár oaélj. egy-raaat a gudakoaaaaagDek aiktlmai ajnj-
arra, bogy magái
fl
j datlf i gép-
g g gf gp
wbb felMtrftlA újabb as«rk«sc4ft
évi január 1-lói keidre elA lehet fizetni:
Bfféuévre jiD-deci 1887. 5 fr.
Fél .
Negjed
Mely öuxeg i ulrinjajtl kttldendó
WafdUt J6n»ef
2 . 50 kr. 1 .25,
vidékr&l
«pOlet.
arácsi gasda ssólöhajlÁKáb«< Byngtáig' a miior a IFsada a padlái Heat, b'>gy oooau » télre ellent asó vigyen felaségénak. Hídon leiari rímUlv. kiáltott társaira, bogy tíls van ég a pad-Ibbob a aséoa — s as oltásra v.lami óa-TOloi való: kéri. A payóko. eilmborák csapra vertek egy hordót e osobrőkbe adogatlík fel a bort a padláson l.vA gaadáosk. ki ast elóntoate. Uiil ín flsár vagy 91 skót elöoiött s javából akkor vette éasre, hogy tulajdonkénen oinos is tua, hanem a nep lenyugvó .uj.tai vetnek be lángsainu vilá o> a padláateto hasadékain. As esetnek jó: nevettek a
tissti állásra pálya-,'oaimborák a as elvasstegatett őt skea
aókhosbird'etmeoy. M-Ksaiasa V. r. l.aáoee | való kesfruségflke! siettek leőbliteo! egy 137/87 kiábuf lejtövei. e vsros — Hr'erada Mnieghröl
sa. a. rsudi
t.k. slispáBjánsk <ete s.spjá
iadatoa polgárát, ki - aépfolkelé* í"l- titati miooeégbea alkalmat- lé f6
bivása Utoi ób.ji,
bogy h lU
kérelmét
j gy
évi márc«iaa hó lU-idl be«árólag 17-ig m. várobbásnál a katonai Qtf/oeaUiv híva-lalos helyiaégébea II ik emelet l-t' ajtó d 912 é dél
iadeoDap 5
9-12
•olt-in ető''- bu<J jói
M«SÍ4-lúgunk min
p
3—5 óra kösöu bejeiaotbeti re »t>a»viki>ao budoiméuy «• ¦ I tlsot d-Jb-a KóE«tttml<frekiiéveaotliDÍii-
». átal b«>u.ktaibeidlea>.K»lL N-K-Qi-a»áo 1887. év i már 9-én. A polgármetver. — Lapnak e:ós6 •••no* uy mdaí
daly mi.u ktteait meg «. tö b kob-leménT i«r biáoy mi-U m>radt « -tám-ra, i. kósóaae|[aak- • maak»tár««.iaktól eloéséat kér » Bx<>rke«siő»ég.
¦•pi Ujaéf r*bas rajsáhos b
b-s á'litáa foglaliatik. midőn »si mondja, hugy gróf Forray Brut>c>*ik Jmiáaak sógot nóje voli gruf Nadaady Lipótnó •siiUielt Forraj Júlia édes kánya *oh bis as. n«ki. aem sógorodé; lovabbá as i« áihtiaiik.
marosiU3 5 én, pedig a aümeghi köaöo-aégtfll meonji baljóal-tot h-vllotlaat a malátáig elÓ-t: tisenhárom reodraóntk bójti táncseatélye, «¦ uem lehet jó, moad* ták miodeaat, — és ca-lodtak. Kolöo-é« délatánjbea ia bebtuutull duiop, bogy • tjsen-Iiol ib ms er- bárm»a oaáia n>-m miodig sserencaétlen, i mud eet a [ — tudják ast kölonoten >|kártya jáUiók : minden t«rokitta bísik abban, hogy „a itruh.rma* királyt boa" H. a bál e-gj-sierti sikerét tekintjük, ui^gtCyÓBAdhatank -rról, hogy a liceabirmaa itim n«n o*-k a kártyában. d» itt ¦¦ bitoa as rsocaét bo». Dn bem is csud*, biat *nuyi b«-•oulat >.o a kárty»ját«k éa • bit k aö t. In ia me^tatáini (niud^nt mi * kártj-játék kifejeaéseit i-lujtrálja. például a „guia.*", roldÓo a fiatalembef'k a t*DCs-i«r--m kosepéo onsi-gyülvt* ogy.DSa villáin kcreiitü! guizlá..ga^ák a snirnaatórfll ü ö nsép hölgyeket, uu me* • „drukk" a r-odiiók ré
e A aV-».r-
ssámábaa .Ba
caimfl kóileméoj bea.
Brnnoavik Juha leánya k
bugy
vott
gj F»nay i }ót«-
Bruoc*-
konyaa^árói araságuea< Tik Terésaek, dehogy; es u-óbbt íu^avdal-n> sseraeleeot volt a egyed&t él-e le > asép kort. Braactvik Ja-tao^k édea •ayja hlaeseie«jkeói Majiéaji lány vol'. iiy aereaeies koaiem^nyekuél >öbb jelmet kerttnk a kospus oo Egy alHQ » kosleménr a>g> beoatt.
m»os>u. 7-en Tü-j^ü eje-<<va«k osv. Zdrsvy Imréaé földbirtokot uroó gyetinn kedv<a leánya, a bájos és aaellftmdai Zdrávy írna Kiaas>zonyt. A miadea ssép ée ne-mt-s Ügyben rései vett Pale-ty b«ra-iunknak a fi.t.lsag körebüi Uvos'ái míg egyrésaról SAJaaijnk t a kamiaai társad-lomra veaat**égaflk te km jQ< ugy máaréazt örvenddnk, bogy egy >s«p párral gaadagodik édes basáok tu-gy-r Családjainak • a á m a. A« naklivó f évi a^jas bó véféa lartatik meg, Isten ildását ki.áajak a kOtcndÖ atent fngjre. Lagjen oesUlyréeillk a legmsebb boldogság é* áldásos megelégedés!
"~ ' muki taváén aép-
maradjo
h.»gy
aé%y» ala I ti ve ; de még a
olykor, tnidőa •• embtar egj
• át a«erenc*éro oaair i« vao to^ltviTav. „B'indelui" cuk ilgyat!«n 6•><•>!-«berek atoktak, — avemoik »llt>priár...*» a fé Cye« oiUttek ifi-, aa«relm-«ek íeesnek. 5> t-laa a aoape — c«árdÁa mii fgy bo<e>6 f-rb.ibanknál? inono: ajraval. mi mind ugytitaonyi .ciupui-CkiM.'1 Mily saépea lehet k-varni > kártyát ^ fr.octia négye* utolsó fi<uráib->u, a mikor a ke*i>redée a Inguagyobb t&rsavari mutálja, egy pl lasitL aiat- miodeaki reudb-iall amarabe-,jén, — d« h* tly-nkor ^jik-mávik b--lyet nem lalalv* fu'.küt as egyik aorból
• Dl.ikDl, a káriymj.tuók mftnyelv* mé< ennek i* adott uevei, • a keverés iljeu ¦küdályo.nW.i ait mosdja hogy .aa.dó vaa - kánja k6s6na Le^fnrcaább *¦, hogy régi i*>kás tswiat a második négyest mindenki Hecsdamáv.l taaosolja. De abban bagyum. mert aem illik tiaUl-embernek tancaeaiélyea kártyáról b*-•sélai k>v«Te h« folyton az él A fixarákkal tlalkosik. Éa is tehát as éld ssép*k felé fordalva, 6ket Testem ssemtágyre éa aor-b*n elmondom a ragyogó io<leiteket. De bagyoa keadjemV Ido vagy asépaég wa-HUSZONH ATODIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MARCZIUS 12-íi
op ti
ri»t? HÍM akkor aiimüire lennék örökre
e városból, bova bbojí tok kel lemet emlék tus, pedig «st nem áldosom fel! A»ér me#ts oda adom as aranyaimái TalakiBes, de B«n ¦• előbb megtalesem, ¦ igr kettW lesas, a két bajos miByaaesoQjé Fülöp ErMiké^ ét KJass JaBkáí, kik iga.an r*-gjOgóaa a ét lek ki moat, láaytáguk-oak taláa dioÍmS bálján. Füíöp E'*aik« (Zsíg-mood hasa:) kék • ilan», aeiy-m. gással é* oefeiejta d.Miei. K'*« oÖrér^k (S«alap*)j nJiiliiinii állast pipiterrel. Meaiely S*e | raa» (Bot*ók:) róUMímű aii.«i. világn kék a**l*)íd.»a*íl. Méacely Rósa* fehér osipkeaíj *tls*a ddrék róasassiaü akic* Virácdiwsel. Foriotot Z*eai (Mihályi*:) f«h«r t*rlat*n esüit e* vörfoael dUsHve. Bt>gy *y aí rerek ^Rendek :) kékben, fahér csipkével. Boraink? Imrik* (Ö*l»» ;) ró-s«aa*iaü c*epp csipkediaSBei. Helybeliek:
Mojier Magd*, Uhér *t »»¦ »lj, győ-jg-y-hitnie»ael. kíka-l-tasd-j-ék- D»may Emma róuunob'D. Hiaday ll*rm.n fehér crepp. rósa&aúaü »it*si do'ekka.. Ta-kacb V'lma. róuui.Qii aü**i gyopár *.-.-t^ragűkk*!. B*boa M*rcsa, rűisaaiinü »t-lasi, viragd:a»*l. Z*thurec<ky Már onoé (Z*'gtnoodhA»»:) fekete «ann — m*r--*-illeux, usi-vllyal. Me-tely Gyuiáue <,&•-••ók:) -eogersóld e-iy-mbea. f*bé-. c»ip-kévM éi ussá<ly»l. Takác* Ztigmoadn<Í, broos •e.j-em «lj, burdeaax bir.ooy derék .r.Df b.miés«l. Kijits El^kaé. ró-tsassioU sely-m aij.Ciipke atbosalial bor-deaux baraosy d»rék ét u*aály. M->j»^r Imréaé f«h*r • ....*« vnrn* v,r»gg»; és ttsaálylyal. Kul- Jówefoé-Ujsöld •»l.vm. róssasaiBü .oUdian*.. Sorgótb Miksieé vÖn>* seiyemoca créme — disss*!. Za-borssky Éekoé kék ae-yomc^pke di**s*l. Végül meg kell említenem "tio T»iób*n kedelje* -»ie.y 13 ti* •' embsr u-mc»ak reed-*«le, bane.;: »dta i«: b«lép i díj uem Tolt. csakis külóo meghirotak t« tek benne ré*«(. A ierem diaié, as nlősék'SQy fogadtatás, .. Upii>c«tOf readat^s »Lsm-» réti érd ítnel — álljoo itt niriik »»oko»k u. kik oekuak oly kitü«4 ór*lc*t elA ké«iteuok : Bdier^dy L4«*IA. Birgtr J 106 Bogy.y Aur«l. B»--k» S4ud>r. D*ro»y
Hárulj f. b D*rnay K»J9Uo: Eilotr Z«igo Hi'«ky K*ifnia. Hm«os««t Imr-Fülöp tá m-n. Soó-. Pía;.-4ci, Sí»l*y Laaaló ét Síüo* Zuga urak. Övék »¦ ér d-m eltfi »orbaQ. — A varv* »*n ut«« érk-ila után, mire >t íid-^ Uv«gít •»*-badD* élr-soi vágynak, május hóa.p-b>n flien rond-n^i aorbó1 keafl: i^itoer Ziigmuad, — Ftróp K.*lmáo 6ok«o.e« kattb* vooulaak; Hymen ró««* láocia b.lioc*elondi Aket od». H«lye« — éljeoek
Irip i
A.
igaiCy»»gy*t. bij ea taéptAgb-a bov*L|a*ámbaD megjel*Qt, valóságos táxnri-kedí Füióp Krw.ke úrhölgyet Zeigrooad galoiamá aott-» ki magát, s a kedélyea-
a«g«. emeite a,»oa kÖr&iaéay, bogy a jolen voltak mind iaraeróeök egymáasai, a így • eyilváa>e bulok reasedelme, a f«*swég teij-Mea bianyiotl. — Sárkösi fülb«ná*»ó nútáio reg fel 6 óráig tiooolt a jókedvű fiatalság, — a ki p«dig a
bá*«ró'. A* -tkQfő f. *vi május bób*n tarunk m-g. T*r:oa botr.ogt.igot a *o-leadó frigyrt! — Fdlop Kilmáa dabro-ayi bé>ló eljegye* o m*gáo*« KUt« J6-**«t ar ss«Upai birtokos saép é* k*tl««-
dűt leányát
p «a
kitaMSOnyL At -gybe
dűt leányát Jftnk* kitaMSOnyL At -gybe kelét asiméa mája* liéb»n tartalik. Bol-<i"g»ág kiaérj ^ fti-n lépett.
— ÍU«Kverfteay Hockm.on k>
mar« müvét* vesntéae *\*f- kiló biraavea
ko i-i vooó* negye* f. h^ 8-áo 8xép«Eáma
dl^k i h
twtó h
_ laagvar-iyét » ,C**ioü* diss'-erméoea. A mii-sor követke*ö volt: 1. Vi><tcm»Ba R 7. F-moll Toaó*-n*frre«. 2. ») ven, rtriátiók op. 18 5. ¦ «¦ A-dar
up. 41 E-moll voaÓ«aÁfr,yeabol c)
vároti
táacibaa rwi' csm t«u, • figyeld ftllás-ba tecte magit. *• ja elmaadtatj*, bogy eaoyi ssáp bo gi e'. már rég*n n-m látott *gytt« K«ois«áQ . Jelen vohak a tí-ol: B'k* Listlóaé, Bőik. Era: (H.hót), — Botka JánoaDe. Botka Er-
() Q*a»tio
. Bo . Cée.mák Ilka
lí»(fy«ród). Damm Hu< n-*, Damm Aaaa (S*. B*lá*-). — Darv-nc* Imréoe. Uer T>rios Bi«ak« (Kilimia), — Hartmaa Henrikai, Hartm*a H-iíéo (Bocak«). — ¦ lI At-la ^Pae*»). — Zubarecsky
__ eaooi c). »J*»i at-i» ^r»c*«) — i uburecity
SchumaBD, A**ai agita:o up 41 3 aa. | Zsigmondné (P*í.o) — Kaaisaaról: Barti A-dar vobó«,négyet>b6i. d) Q^ieg Ede, Emi-'», Bilm P«a-*, C*e*ioák Beo 'oé Fiaale al S«ltarello op. 27 G-moll to- D-n.cha O tóaé, aó* B^cyeabAl. 3 Schubert, D*gy vo-aó*-oégye* up. 161. G dur. a) Allegro molló modirkto. b) Adaute ua p >oo nao-iu. c) ácherca. Allegro 7iv»ce, Trió, Alia<r-tto. d) AHe^ro asa*l A pom-pu ö«sxjáék, »* igaiáa müvl*t\ felfogás é* kivitel reqdkiTüli iWo** «t ayujtotí a b«l'g*'ó*ágaak. A mo*t>r minden egye* -iámat •*Ünoi p«m akaró tkjttvibar ko-
vetie, maly táa a Caau
i képvi»e'S fi» — Kiloor Z<i<í hi b-'>r gy*o< *• d-bri>oa:
ir;oko» eljtiy í
g*ei 'akiméivé* Fiilöp CttlAl
még
_______________, DuUan-B Viclori*, Hegedű* M*r<i', Jabáss Máodoroé, Kdbter Nm.. Merkly Aot^loe. Báró Norman Agoa aé, - Nórm-tu Irma báróoö. Nu-via.iiL. Leopxd'Q. P.lty Ai.jj.se, Piheni Gaas-.á*ae Plhai Ferosciaé, Plihál Vlm., Ráti Aat. «* Rí , l!OD*, Rits Ar»uka, Schmidt Frigy^oé, Sebestyés ' * 4, V.r*. lmreBé, Varg. Magda, --B- Lajoiaé Megyénk s»*retitt ali»-piaja Ctoriao Károly, ki hirataios do-
l.iitn^n iípI 1áT m *% i b* * .& ^_ .^aX-& r>l^..> _.*1«
rv-vasé^ki aloada taaácsos lelki üd»*ért e:baíálomá*í napján ca«ládja t B>gy-kaBT**a* •s**Dt-F-r>iDCsreadö^k templomában maros tua 16-án déJeio.t iu órakor gyáss isteni tietmletet tartat, mirói a boldogullaak barátait és iaaie-rÓeeit a Up aserkeastöje ti»talattel ér-
— HeaUllrr Lajos jilot pabücvis-taak, mint - .Gr-sbam' kerOleti laapec-tor» bivat>los koratat tevén koránk be erketeit.
- Sselleam felolTAiin tartott Tőt-tA«y Bála • .TártM-Körbea* ma re* 11 -éo: .Milbeaaélaak a virágok' csi-meo. Bó nUaaotKágnt a a költteet iráat me>g érseat Uaotitolt dolgotst élénk figrelra«t é* rn^líó rlisaaeréat aratót' a ssépaa4mba,u rargjelaot disses koiőaség réaséru:. M*rca. " 2, ka Cserei Jósaef k. r. 'aQár ta<*t íolol^uást, DSelylyel jőv6 ssámaok már t-IAie'eeea ia fogla'kosni
Egy hét története.
Kaatccáa, tiiatéa jelen volt
^ jr.'
sstatár.a'v*
^ 6 elo*d*- i,r>ott, ^h" st ; kóaönaé-
auba oly kiérdetno't a*m volt míojt éten l"gb*a járt
•j-'éiyen. A mutoroo kivíí » b«ilc*tóaag ki es télyeo. c-ti l-p >doi Q»ma^*'"ó npavibar* folyiio * — % '
movétsik véfFíil ,Got erb*.teiu jitti«j!- K*gy K-
tik pompa* varia iókk*l. mely darab*i mtyekró
KÓioatég la'kus ré#»enik Ua leg<akább güak, bo
tet*set\ ai*ul isórsg-i .amir«tia. A rá jól aserri
jtk^iá nap >n a muréamk Badap^*- \±\% idót
baaicvnr^inyestek. itt ia miat mm eo\
deuü : • l-*gn«Ly«>bb h»"á*'. eiervi. Híc <- erd_
b S r.duan fé.e he<ndiij-t 12.000 méltóbb »
— A Cl'lo Ó-P «r fl m t*» hogy as tddigi aió»dá«ok vidéki aaokas
... „olm-s f trito^jt) -»* é|-»n c+Ötórt i tol •s«rin:i filület^t biráUtáb* boCiitkus-
jalraetea 'áocieatélyt r-*adti<itt, me.yeu aáok, rajtnak a aor. hogy ittlétiik-i
« aagy síinabaa migj-ílen ek, oly pa- lebeióleg biiiu*u.utt • --rr^ a t. k.iiön-
— .i.-. - :..------b -^Tálaaítaiabaa ^-,t bi»iumim*l felk-írjúk. A
gy ". h. Somogy mo»yc fö-¦•pánj* a ,B»la on-»sabiKosá*«' kor-tááaybistoaá'á oevett-telt ki. A Bal* too p>mpás parjan, För<-d Uján fénykardot ailetoek. — Paica Gésa adótiaat
Győrből nóQ! ven« Gnhy kiaaast oyt. __ Vactkics JánonoBk a ratDtti'num
j megengedte, hogy Kaaisaáo villa«iTÍIá-jgitaai irUpet áliithaa»oo tol. — Kaaiti L'jua forgalmi útit a déli TUataáJ v'-vlt állásáról nem moodott te.
— Hm r. h A hasai Teadéglo-aök o-sságot értekesiei* Bpeaten márcs. 29-30 áa leai — Gyön *v. lelkes* J**ó Viiicte lett. — Lovsg Fach* Miksa oyugoti áll. vasatigasgató meghalt. — G«-rofí ssiBtártalata Kar oi vásár hely t s*ét-osslott. — A.* orst. miotapioete dolga roatsoi áll. Miért ? meri magyar! — Daák Ferenc* aaobor leleplesése aag. hóban les*.
— Külföldi r. h. A* antwerpeni dya*n)itgyár légbe repült, ti* ember meghalt. — A Ct^ade* tengeren egj chi-nái hajó 594 emberrel elaüjyedt.
Szert üzenet
— E.A Tersek aem kötelhetők- Benétjt reiibeo birra, n*m ad haljak » »jtÓ alá, kérjük ax egéuet A harmadikat átadtak fldvSrlet !
— L. 8. Nem igen: könOntt ax érdeklfi-dé**rt AUpotnjból me^köldöttük
G. H ám értetítéat kanönjök. Helrct. hf»gj nem ogy vaxi
— O, Z 0 A liíite'.etféldÁByokbóI ki-fofrtaok. Sajoáljiik, de már nem ililk
A bild
, jlmeeéígp
— Pipa. Ax iratokat átT8ttflk,elinteiidk
— Baja. KöllöneU-i r«ttük.
F«i«l6« •i-.rfce-m.'i «s kiadó
BÁTOEFI LU0 8
L«plul»jaoan, : rt'AJDITS JÓZSEF
TdíoU. reudtts éa igyeketó tarau- I ikik köráokbei. melyet pirtfo-tni':*ak b«c<Sft« k6i-U*»^fünkt de
luj^iIo iságr*. ns-rt u.s.my '
~ 20 év óta ösraert
BKR(íKKfeie orvosi
gy sar fény )
pedig oly kttüoö iaiétt go: uuU4Ímii»k, hugy r«»i n<«i»[Qa ié
L«irh*ULlas
. a«jat
jó sen^karrai
-t ék •: uyu
:ar.u at
de je- <* birván v.lóbaB
LkláJék»a>-aa-tjj bármely f.>>-! dicsére-ére vált vula*.'
íjon u«*«kt«u lumuit, m1 ea^Q os ely ^a \ iá'baló volt. miért is legcsélsseríibboak : larijuk, miutáo t* *atély agyia bin mn- .( vá**u
¦ xotrüU vig-ltn,már év«k 6t> aem volt1 ~ IMrAtS
GO pir tino.ol *. fcj11*1*, o"'1" írtak
— A t«rs»-*Lörb. n mait a»om->*-, ^^b. lamtáu haMi-üD kúlírt ton, 9 bó ó-éo beaiaéj- artut .k,; da'o»<. o^e*»t«aen Piri.b mely uoab»D mm bagy a kosai vidéit i ia-tóakodá^« m*r nersodést .« kötöttek
Ai «ltl D l»nc-o«n«k.
— T*TBan»xLy J«s*>«r. j+rá«
ar iat< -»c Int) fajd ti mainak ^
iia. '-é^u -* var»«d 'oplicsai rürd
ink. kitüaú nifi- i, k6r4okb« érk-«e I
¦ körü.«- u r. „,.
Legjobb asztali- és üditő-ital.
Hazánk legkedveltebb
savanyuvize
ÁGMES—
mely nemcsak a polgári körökbjii kedrelt, de uta' tört magának a felsőbb és leg-kMVb kürtkbmi a. j.
O fenségre
rendem italul szolgál.
XoastftBtij^poly, AlexuidriíibUL legközelebb Finméb*n ia ép
úgymint huánkbu illalAnoían a kolera megbeusstdéa ellea prao«erV»tÍT gyógjusrnek biionyult
Friss töltésben az ország mindéi gyógyszertárában, füszerkereskedésében és vendéglőjében kapható.
kár. •• aierb kir. udvari i»r4nyTÍi-«i»llitónáJ BUDAPE8TEN En»éb«t tér 7. m.
Borral használva kiterjedt kedveltségnek örvend.
N»ey-K«ni7.«in kapható: Fewelhofir -I. RosenWd Adolf, Schwar? .^T«u ber. Martén 4 Hüber Prezlmtyer * Dpotwh. Marion Adolf ultrái
' ?.
HATRAHT-SZHPPAHL
vrosi t-íkio'éiyek állal ajta.-* AuBKtria-Migyd-oriiij'om. Prancxi * ¦ o-aaác, Németoraság, Hollandban, Schvaicxb&n, aotnsniaban aib J már tii év Ö*a íénr** aik-srre- b*«inili*tik ¦
minaennemü
miat ssinte az arcibór mlndenf%l<- tisztittalaDS^ai ellen kulÖoo*«an * rüh. «s idült ea pikkely a<ímör fU-n » köss, a sÖaSr rep-tdrény, a (ej és astvkál ellea, a aseplV miitolt, agyntvesett resoatorr, • fagyda^,V a lábitaadán. » íyermik«k víUmeonri kllliA ft;bet«ga*ge! nllea. Exeal kinek mint • bArt tíistitó moadóastsr »jánlt*tik.
Ár* dar ibonkint h*«MiUtl utasitissal e^f íit 35 kr ,
K Ber^r-féle kátrány suppan 40*/,-a tóm^iy f.káiriay tartalma* f i'tttebti g tadcnao v*n k-usi: >*e « léar^í *BlíO ktii'mb i»ó éa miad«B egyéb, a ktreskedésAkbea eMf'irdu'ó kátráay-9ZKpp»n><t^L m«rt esne s*app*n 35'/, glicerin »oy»^)t t&rtnlmat, fi U'iin u !«mtirnt__
a gyógyszertára.kban világosan Bsrger-féle kátrány; |/ kérendő s ügyelni kell a zöld csórna oglásra.
i tzamis okmánnyal kitüntettetett a bécsi nemzetközi i állításon 1883 ban.
helyettes n hel- ét külföld részére •
fly«yy Troppau UY'
• Kanigán Prayrr Béi» g.ji>*5*%*
Sí-87 1
a aiaabizássk ét tscaksi
dássk Is ¦ " ¦ "
. í
EDDIG MÉG FELÜLMULHATLAN
a MAAGER W.-félc
kir. s;itn(lma/,oit. valódi, tiszta
C s u k a in á j-olaj ^S
MaagiT Vilmostól Bécsben.
At ¦ Tviim t^kiniéljek álttl mei;^is«gi[t«to:t és könf
nyeoeniésxtfaetófl^Ke folytiD gyermekeknek i« &jáulbi.ió
nitri » l.c'iliub i~t; jiibbtiftk eiism^rt 8í*r: mell- tüdő
bajok, íötyí'Ij-. dasanatok, kelések, bórkiüirsek, mi rigybajek, gyeneeneg «tt>. »lieu — ;Sy üve^ am 1 frt in t.iaru.a : fíecben, Heumarkt ¦'! nxtírn •<¦¦¦.' «irákM»gy»r birod»n>oi Uptobb éi jubb oevü cjóiíjtzer-
M-
líaiT-Kanliaftn liaphato: Koiiof-d Adolf >". AjTik.-~a.di u .koil 2b99 10-12
A ..iiobo ..«r t!aa,ar.tiSu,gméf«kbt*, bi- degle.é*. i«a^g b*DthlED»k k u:í»;»ote)5»e4ek
¦ll.i >q a»| ir< I H W Ir. K"H»'"' bal«.u .„.o b-(^.«-Kbeo m»!y.k
Dr aiUlaxeh Ür.
Ck;,,b,r
.roly ftle
K (W vériiIKgBi)y»^. 7<gy ro«' vrir'i'l »«ft'inaxil«k,
,.»¦ ti., ckl.. ••? K«J »•««'»" ' <" 5» kr
Ur llkoUwb Károly fíle Keudi .vliii ..-r raírg-. d.c«o»iok, . eyu.
.[j.ii.ii .Qnr ift'BU IBfik >dé«"* * »X r:it>ül K*>*lll.tO t)'-
pipti ¦ »*r. etta«ffak ellen. Egy ^**-x ^r« 1 frt 50 kr.
Ur. Mikolá^ck Káról) f^ie A \-t>„t o«.bb .i-t. gyomor ml...,i ,»ie
.^..tiiii' neu b«*if ¦'ervek teiüdi'é.^ül Kj;y uvg ,l|llillr ir. 1 frt M kr.
Ur. likolweh Kroly félő A |.ej„tM> .i-f gy.nnor é< br!-Vmib»ru«
p,uv... ^>ianiio'. w<)*b b-icg.égek wlleo. K^y ürrn clitirliriir . ir.] frl ít kr.
Fúrattar Amlria . taí;ir..'.2aíra aézre I^íuíh sí BatJiiid tulii erei Yilmosail, 8Scs, III. Saamar&t 3.I1UZS0SHAT0DIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNT
Védelem a tél ellen!
Szt'p ! meheg! csinos! olcsó!
A b.d«g4< n*ávmé$*6\ áibfttianok
ai én fl«o Wrti ori kabát gyáramban k«i*nt*[t
Ori tématiulaii
még eddig nem Kteió <,;-cíÓ árban
1 frt 80 kr
At «s urí itii kabátaim k legmelegebb *• .•L-••géawégf-'-bb, 'felöltők, mivel ¦»» *-g4a* teltet melegeo tartják, a fai-védelme*Dt«k, niodeo iMlbtt* ai-mulaak ét rendkívüli o1c*<iaágak által
áttftláaos fe tüoest okottmk. Eddix 20 000 db már eladatott
Mindenki a ki egy sicp. jó mi-lea* habitot V.
ván rendfljeu aionnal, miről t^megea r»odi--
Uaek érkrsnplt én » kéa«let rövid idó alatt
már elfogy Kiiárólafoaao rendelhető :
Wiener JnoU„ Eiport Geschift
A.GftOt.W.aD. III KoloDIlSgaMftNr.BE.
A rendeli* oé; elegen dó a je ié»; naf v, kCíépuertl vígj kirsi. PoitávAl raU koldéa minden irányban 24 óra alatt pgtuataavet »afj ai ősaae^ wldlegec b«kaldet<i imel.att •MkÖzOi tétnek 2M« 8-»»
IMIIM*'
+
+
„Fejérmegyoi gazdasági egyesület*
Székesfehérváron, *
» Sseagr&fgjBapi ortiágoa vaaárt megel&«A iiombatoii v»(EJ'» 1HH7 eri april 23-in
LÓ4RVBREZÉST J
retldai
A árverésre bocsájtandó lovak mart. lótól 3léig be jelentendók, — a bejentett lovak 1887-ik évi april 22-én d. n. 3 órakor elívezettetnek. Bejelentési ivek. catalógusok kívánatra bérmentesco megkaldettnek. — Kgyébb felvilágosítások nyerhetők a .Fejermeflyei lailUtági egyesület* titkári hivatalánál Székesfehérvárott-
2986 1—3
A lóárvernfcrt readfió kUoitaiig X
I I I I I I I I II I !++¦» I I *+++*++L
PEZSGŐ
Eg)*QÜii raktár S»ey-KatJ]i»tn
FE^SKIIIOFEK JÓZSEF nrui!
legjobb atrtali- és üdrtö ital,
kitűnő hatásúnak bizonyult köhögésnél,
gégebajokjiál. gyomor- át hölyaghu-
rutnál.
Dlattoni Henriig Ui\M t»
ri|y
HUSKIilONAT
1O aranyéri-m és diszoklcvél
Csak akkor valódi. íiS^^,:^
-------— i-llatwi k^k HT,>masban.
A „Liebig ConípdDy" közpenti raktartelyiséje az Osztrák-Magyarbirodalom részére:
dalom részére:
Berek Károly, osztr. csasz. kir. tinn szalliltaal, Bées. L, Wottzeile 9.
b i bb fnrBcmegt ésgsúgyfúsitr kertakedeab
kertakedeab*n
»¦¦¦
::un:nn«::t::::tJ»««:t:4:
'. Hbktttéjieimifetett..
t hirlafj.'Lt^L í^ü^wr-. íryugysitirek kölul ulyiket ba»Lo^ijA U-wgs«go flípn. az inon agy levelrzólapot Kichter kiadó - mteieteaek LipcMM s kéije a „BMaakarér oíirnu röpiratot E kony-T«eskébet) nemcsak a legjflbbakiak blzaiyilt ttáziazerek v&ll^ : -;.<¦¦ **:. i^rn.nt-tve. bai
-ol sioló jelenteset .
..u.m auu:>. lj^o igea aok aactbei egy aayánrU (hiziuar * elegaad* urm,
ho^>- még a iut&Z'jlaí: gysnyitkttlat beteiég is szerencsésen elű&nttassek Ha a betegnek a megfelelő gyógyszer rendelkezésére áll. akkor még súlyos baj esetén is gyógynlás virható. s ez okból egyik betegnek sem kellene a ..Betegbarit" megrendelését elmulasztani. E figyelemreméltó könyrecake segélyével sokkal kóncyebbeo választhatja meg a szuksfgiM gyógyszert. A röpirat megküldése a mCETíodeiőaet kiltlifeke a« klcll.
A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Velimi világkávé
faládácskákban földiekével.
ezukorsüveg alakban, és a
legfinomabb csokoládok
A VELIMI RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN a* Kapható minden füszerkereskedésben
SCHLICK-féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
róazvóny-tAraasag Budapesten.
Központi iroda: VI. Viczi kórul 57. — G azdasagi gép o szt ily : Kü,-ö viczi-ut 1696 - 1699. Ajánlja kitűnő szerkezetű GÖZC6ÉPLÖ KÉSZÜLETEIT, szén. fa éa szalmafűtésre; tzegec-es rendszert járgánycsépiöii tisztító-készülékkel, zsakolóval vagy anélkül, gabona-tisztító rostáit (Baker "s Vidacs-reuisz -r) továbbá legjobbaknak bizonyult szabadalm Schlick-té\e 2-ös é» 3 íj ekéit — árak 68 frttól kezdve — szab. Schlick-ÍAe mélyitö ekéit kiemelő uerkeiettel, mélyítő ekéil ömezetekkel,(Sack utinj. Eredeti Schiick- és 7ú4rf»-féle egyvasu ekéit.
Legújabb szabadalmazott sorvetőgépek.
Ezenkívül készletben vannak: Egyes és kettós őrlőmalmok „Liltle G>ant* ciöves tengeri darálók, tengeri morzsolok, takarmány készíti gépek, olajtajtók ttb. Gyárunkban működésben láthatók : a legajabb saját rendszerű ramie-, kender-, lentorö- é> tiatitó-gépek rendkívüli mennvileges és miníleges munkaképességgel.
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve. !9M 6-«
posztó
| szétköld készpénz vagy ntánTétel mellett : 320 méter ho«szn, egy Sltínyre elégséges 375 frt 32U , . . jobb 4 20 .
320 , „ , finomabb 5 — .
320 , „ . , legfinomabb 8 — ,
210 , . felöltőre qyodeuféle 6 —
Víintik megtekintés&l bérmentve ; gazdag választékú mmtakönyTek a szabó araknak bérmentetlenü! A szövetek megrendelésénéi ajánlhatom, hogy a minta megválasztását rám bízzák. Meg nem felelő czikkek vissza cseréltetnek.
Brunner Frigyes
Brüllll. Frolicbergastc 3. II. a.
2984 1 10
SWADL0 FERENCz
BIDA PESTÉ V
jiDlja
.bad.
sott araélieinezhöl ; további a*»badaloi»xi>tt B
Iftlt - é< 8aellöit«tí«i k.lvhait <"> ber»ndeaé«eit, "ajai több
Qyara : jr-. alsó erdő-sor 3 szám
L«it*Un, ftoroiik^dA gárrt-dönyt-it
¦ •» r.»rUlai*xittt B 4
USí.p Miti
nitnira-
k kUÖ ) p
l. korhii.kni! itb. »¦¦!- Hgj sieüfiitetét sélkü.
rint, egy mely utót Dél, i.koll ISlteléHel,
igea caóltaHruea miiiDuuiiuk AjAnlj. továbbá Talatneooyi as épitéi ¦aakmab» tartoao ruuok&it, ugymiui: épület-, ma-, és •aerkeaeli lakatot UgU é« vakolat felbasü K^P4'1 kuvi-
ceolt vasból muokatt. Háitakartyák •• kiltaág«it«Mk taiyia él hénMatva.
•2Wi ií -52
Hirdetmény.
A magyar vallásalap tulajdonához tartoió Veszprém vánoe-gyébeu fekvó 126/':! siántó
- /•" kert ¦ / 37/'" rét
17/«" legeli 5/'*' terméktelen
____201/"7 erdő vagyis
összesen 388/1!7Í~cat. holdból álló épületekkel ellátott
45000 frtra becsült .Vézson z. mihalyi paszta" birtok zárt ajánlata verseny mellett örök eladás alá bocsáttatik.
Venni szándékozók felhivatnak, hogy 300 frt bánatpénzzel ell.ítva szabályszerűen béhegrlt és lepecsételt zárt ajanlataikat, melybe a beígérendő vételár nem csak szamotkai, de betűkkel is is kiírandó, s melyben felemlítendő, hogy ajánlattevő az eladási részlte* fehételcket ismeri és ellogadja alulirt hivaui helyiségében 1887 márczius 14-én d. e. 10 őrikor nyújtsák be.
Hiányosan szerkesztett táviraiilag vagy megkésve érkezett ajánlatok figyelembe nem vétetnek, a tárgyalás álá veheti ' ajánlatok fölötti szabad választási jog pedig a vallás és közöki. miniszter ur részére tartatik fenn.
PécíTáradon 1887. február ho 18-án.
2976 2 — 3
A Pícsvlrad <omU>vá'sárhehfi ;.tV ker. fiitisztség.
Balaton-Magyaródi gazdiság részéről közhírré tétetik, hogy ottan: legelökre csikók és szarvasmarhák bebéreltetnek. \j Legeltetés kezdődik április bó 24-én.
Q • végződik október . 1-én.
** Csikó darabja .fizet 8 frtot.
Szarvasmarha 1—2 éves 5 ,
3—4 , 650 ,
Piaainrl a gaidaeáa- illit. A csikók eg4ataégi iPapolára. a kir. arlanai illaturvoa f«g Agjeloi ée «.otleg általa fufjCak ke««ltatni. Bővebb feJTÜigoaitfgt ad a*
Urmrtlmi httezétég.
Bilaltn-llagjarod marcilui faiban. WXO 3—
I Sxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxíí
Jttmf kimyvtqo-dájábói Sagy-KanUtá*.\AGY-KAMZSA, 1887. marczlas 19-éo
HuszoDhAlodlk évfolyam.
Kléfit'timi ár
•i ,ir 6 frt------
fal e»r. . 2 frt Ml kr
yiUvr*- . . I frt 26 kr
Efyas azaai II kr
flIBIIETEICC 6. ¦ niail^it to*a>hi aorírt 6 kr,
hviltteb.se*
Oiik«i.t 10 kr^rt T-t-tnek f. 1
inr-tn 3U kt. aa«<ndSk
ZALAI KÖZLÖM.
nagy-k nizsni ,Kereskedelmi iyarbank', a ,TU7(jy-í:ajatz.sai önkéntes tűzoltó-egylet, a
küdednevelö
lap iMll«ni rátzet fll*tf k«*l» ¦.*!,, .« a „r k a»oa«ffhas,
íyajri r«>a«t i]l"ti k4tl«m«*y« *diC A kiadóm vamilina b'r.twtT
A « L y-,K •> ** í * * á n
tak.ríkpéarári ejöl.:
(adtatnak •) Káztratek viaaza atat küaetaefc
egyesület". a „nagy-karosai tiszti-Önsegélyző szövetkezet*, a ^soproni kereskedelmi s iparkamara* nagy-kanizsai külválasztmányánúJc hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
IA.
Hazánk minden rétiében Uaabb--nagyobb mér?beo, OaDepeWe tón e Aagy. e Devezetes nap: • njcóuabad-sag ntpj« !
Több helyütt még niadig part-*zempontból veszik enoek kegyeleles oietfilDüeplését. pedig ez nagy csalódás K napnak emléke kftxó. ftröm, közös dicsőség és ifty a kegyeletnek 14 eg\érzetönek keilene leooi, ba valíbul s valamikor ig»t az a >.ö;ét iátnoki kijelentés, hogy
Átok itril nr{ a magvait, Meri ki aok* üaaae D«m tart 1
Itt, sajnos és fájdalom — találva vagyunk.
Ob mily szépen, miiy nagyszerűen lebetne ezt országot flnneppé varázsulni ; könnyezne tőle örömében az ég s reszketne ez érzet melegétől tCurupa. vagy laa felmelegednének a tróuok közelében sntkéretók kiélt-Feregei I s szebb jobb napokra ébrednének a nemzetek, mert az emberiség egyforma érzetéb-n a vilag-szabadság ragyogó tudatában találkozva rgy uiagisztosabb életélt, ídti valódi föidi menyország boldogságának osztozlLSában vennénk részt
Hosszú álom után nehéz az ébredés, de ébredezünk s fokozatosan ssélesb, nagyobb mértet 4U e sacy nap iráBti kegyeletes ny"ilvánulás. Ezelőtt csak félre, remegve titokban jöttünk össze, hogy poharunkba csordult könyuyeÍQkkel áldozzunk s_i édes 'szabadság forru érzet-virágával ko-szoruzott eszmének, a szabadság leg-fenségesebb, legdrágább gyöngye: a sajtószabadság S7uletésének ! tízöröm-érzet ma már szabadabban nyilvi-wil, de még stm ugy mint az ineg-éVdemelné, vagy mint wi megérde nelnók.
Mért nem tesszük hat ?
Nehéz a felelet '
Igaz ugjau, hogy a vész per-
c/e ben egyek vagyunk egy éraet aralg édes hazánk minden zugában, palotákban éa kunyhókban etfariiit; de hát mért nem az örömben it ? a visszaemlékezés kegyeletéko ?
Csillámuk agyán már —k ke!jatt a reménysugár, vsjha a vih»r oly fényes nappá tömöritené. hogy fényéitől megsemmisülne a rideg közöny, | a dermedt önzés s a szent szabadság | imádói részére áldott virágait nevelné. I , Higyjük ezt, reméljdnií egy szép jövót és szeressük a magyar hazát! j Bátorfi.
I --------------
' A JégbiztMlttit szövetség.
| Alulírottak, mint az első magyar általános biztosi (u társaság által alakított jégbiztositási szövetség felügyelő és vi**giló bizottságinak tag jai, mai napon Budapesten összejővén, megalakulásunkat határozatilag ki mondottuk, a felfigyelő és vizsgáló bizottságnak kiegészítését az edd is követett választási méd szerint, ap-ril havára halasztván azon-, okból, hogy az időközben, belépendő szövetségi tagokra és az eddig még nem képviselt farmegyékre is fordittat hassák tekintet.
Meggyőződést szerezvén magunknak az eddi már tényleg belépett sxtveMégi tagok asámáról és az ál-U:ut lekötött évi dijbevételról ezt oly tekintélyes alapnak találtuk, hogy a szövetség feliállását teljesen biztosítottnak nyilvánitbáttuk.
A törzsbevallásban foglalt feltételeken kivQI az első magyar általános biztosító társaság részéről még több fontos előnyök biztosíttattak szövetségi tagoknak, melyek kőiül fölemiitjak első sorban a szövetkezet autonómiájára vonatkozó fldvös intézkedést ; továbbá a társaságnak fi/.e-teudú 5*,, igazgatási díjnak a 2-ik és 3->k millió frt díjbevételnél 1 — 1 százalékkal történt leszállítását;
azóvetség és a társaság közt netalán fataerfilfeti vitás kérdésekre nézve: egy választott _biro«ig alakítását és a költség*^ felosztásánál az aj életbiztosítási dijtk aránvlagos felvitelét.
Mindezen uj.bh feltétetek egy a társaság és szövetségi feiigyeló és vizsgáló bizottság közt létrehozandó ülőn írásbeli megállapodásban fognak foglaltatni.
Síoil mintán a magyar gazdák jégbiztositási szövetsége, mint annak felOgveió és vizsgáló bizottsága stég-alakulnak mondatot' ki, még inkább érdekében fekszik mmden szövetségi tagnak, bogy rokonát, barátját, szomszédjait ismerőseit a szövetségbe való belépésre kérje fel éj öutö uözze; mrrt minél nagyobb kiterjedést veend a jégszövetség, annál biz tosabb annak felvirágzása, annál na-gyobbakká válnak a minden egyes tagra háromló előnyök.
Azon ujabb kedvezmények, melyeket jeleztünk, nagyabb ösztönzésül szólalhatnak mindazokra, kik ¦ég eddig tartózkodtak a belépéstől.
Felhívjuk tisztelt gazdataraain kat, hogy most s tavast közeledtével sorakozzanak mellénk, lépjenek be a jégbiztositási ss6vetségbe. mely s magyar gazdák érdekeinek Minden tekintetben megtelel. Álljunk saját lábainkra és kövessük azon kőzaos dást, hogy .Segíts magadon, az Is ten U megsegít!'
Most mar egy önálló testületet képeid k, magú hí intézzük ügyeinket, autonómiát biztosítottunk magunknak és oly tánaszuuk van az első magy. általauos biztosító társaságban, mely szilárd anyagi állásán ki>ul a magyar gazdakózönség érdekeit hazafias szeüemb n ti eli szivén
Legyen tehát minden szövetségi tag apastola terjesztője a szövetségi eszmének járuljon hozzá mindenki annak terjesztéséhez és oagyobbitás hoz, hogy azon czél, mely megala
kiUsintkc indokául szolgált, t i, i iégbixtocitáai dij fokozatos leszállt-j tát* minél ttftbb és minél nagyobb mértékben általánoun eléretbe&sék.
Budapesten, u 1887. febr. hó -t8~án tartott felügyelő" fa vixagáló bizottság ftléséból
A magyar gazdák jégbiztositási szövetségnek felügyelő és vizsgáló bizottsága.
Gr JankoTics Liszió elnök, Mel-czer Gyula alelnök, Ányos László, Bittó Béni, ifj Bleuer Lajos, Fors-ter Géza, Heréoyi Gottbárd Sándor, báró Gerliczy Ferenci, Jeszenszky Bála. Márffy 8u.ii, Mauoiíovics Gliza, Nádossy Kátroáti. Neumtnn Frigyes, Páífy Ferenc*, Pscherer Józ« f Skul-lics Jenó, Simay Kde, bg Thurn-Taxis Egon, Vásárhelyt László.
A fent említett arakon kívül még a iíöretkezó szövetségi tagok fogadták el a rj>k eattt választást a felügyeld- s vizsgáló-bizottságba, kik aiootna a gyűlésen résztvenni akadályozva toltak ; és pedig: Ji-szay Jenó, OttÖmosi Magyar Imre, Molnár István, Muacsevics Vaso, Bonyhádi Percxel József, Vermet Mihály, Viczmáody Ödön, gr. Weock-heim Frigyes, Zeyk Gábor.
volt k«rM«4avéb<i v«(v Mgll r*MI htutnu — u illaa álul l/«'«tik. 1 ugélj m *rr4 mindeo *g}** c^a.ádt^ r«»t4 j j«r it f»áif Biodeo íí HU it uifO í kaloűM á'.voouuUi Ü»lmaa4«i
f , y
•altiak illudó l.kh»lv*rt 'U áil.pa... Nyolca éveuA li4 í
lároutt •»L«;••<• fala lUait.odí. Malid Mgalveuan aaoa n«ptól » naiv Dapoo a bohivoti tar h«iv4rol C4ap»ijábot «liadnlt 4é akkor végftödik, midfia kasatér. Aaoo bokivot-t»k <»lidU()aj, a kik alMaak, > baki-rott.k (Ihiláloaiaa sapjilöl ulnii.., mif <i hóo»pon át riaamltauiak aa álu-luk ddi 4J lb
— A m. k ir. avostatakarékpéna
tár f«b. v«g«Tolii4o«»«<1.59ij.07u fn. 28 kr. 'iaasafiaatécbftO, míg a betét fófrasega-3^32,869 frt. iO kr. Jm.ín>.«»s. mo-rjéakb*B Nagj-KaBÍa«a viroai kapott 30 t.ui, CUitornj., éa T.pulcaa 80-20 frwt. K 1 v • i a i l e 11 tnté-.kóojvmkt.k M)t.li4 s«4mu N^j-Kssiaaái kiallitva 50 krr.l, map-niiittcUak: K«gj-K.-Diaaia 69796 Z > Ia-Esorat«gon 61.197 Alaö-Dwboru 91190, S^t-K.hím. ... \ rati 91625 Tiéoic 187516 «¦ Hagv- ) Kaaiaaa ÜO6.7SÖ ikaaaUa alalii.í--—-'
A rtnti-it^xiti gyégyfbVaM t vittoka.
* klialaa«Hf a .Z.lai kUalöBy' aawrkaaa-
TaMnük.
— NI tSrténJk • oíplolk.lSk m.-I4djiv»l ? A caa^7«r oéptálkelftti al.fi* tsa • népfalknlok grámolj aélkttii olád-j«iaak » mosgoaita* oaeiébeo való ¦agé-lyt)aé^6>-ol •emaaifela loUikedéit asm '«r-talm»i. M.ot értMiilüak, ai «rr^ voaatkoao rsndeíkesA* »«*t maradi el, mart a kormány as 1B82 XI t. ci. : aA moi-aoaicai saotébao bebiYOttak gyimoij oél-oélkuli caaiadjtiBak Dyuj'aadó aogelye-aea mádozaUról" amóló tárvéaraak bati-roaatkh a oápfolkalok caaiidjaira nftavj ia érréoyeao^k t«kinti. L törvéoj értal-mábeo tebát a b«oivott Bftpfőlkflló töf-V6av*a Dej«, a;jermaksi é« UBOkái to-»ibb. apja, »«vja, a«gj.pj« oagyaajja, após*, kuvóaa éa taalvarai, a DiaBByibaB U agéa*b«a vagy réaabaa a bahi-
T*r*ánemky Jó**et jtVásorToeLói. 1.
K*do«$ barilom !
Vesrek id't, bárba b-teg vagyok éa megírom Baknd utazásomat, áj lm potomat Tóplicaáo a gyógyfürdőben ugy »él«ke4-ven, bog; most hőa líaaieli barátodtól ssi vesén ia vessed, de mért ia nem t«o . né<i iiireioo, mikor te it családommal, rü'i jó egétftaégtmnek örreedeas.
Nmo* larel papirosom, avéri i* egj agaas ivet resaek, de ne ijedj meg tó!e, oem bÍTa(ai<M, taftama nem köteles A de aanál értiakeaebb, mert b- roltái it Toplicaán, asflf sem &gjelhettél meg miodiD körülmeoyt, éa talán amiket oa-ked megírok ujtagul ia fognak, taoglaloi, ugyan is :
Tárcxt.
15.
a napáik
ífcb4d»átliAr Te T*f/ l«
t ragyogó darmbj.l dökk
Te *»fy •!»* P«e«» •¦ örökíl«ti.«k .. 1 Örökké foj elui nj Weben - muhi :
örökköD örökké.. . hm' » ¦*»b»d sajtó V»l» »», aait a d*p e upon amer«*-tt
A orel» éa atajtó a naf7ar D.m..lot* ü.y iali»aiá..ja, m*ly 8t reaaai aam bagj
3 a ateddif bírja • Uliaaaáajit - aádif Neia Art >at néki aa Br4egt>k eaapaija.
S»«at n*|> *at7 aiA.ex.ui tUaaotfld.ka!
GfŐxelaiet a/»rt b<iu.»4 a haaat«»rar*t Bor»<t>ái.t diadalt mm\j*k ]alke»t*a
Vei'ttík caatara a honredaer#t*i
Láocolo Hírekkel Qljüuk Q aepet most, Ea ékece'ér* im. jriga nap..«k
Temeióbe m»ajűak « •« piw« rosaákból Koaxorakat fonjunk a tiica6 hamvakuak.
Mert uu piheoaek asoot liazáak Terl*oni Kik PrökéUtet nereatek annékouk,
Akik t« éieitfd harczoluk • áaliuak Édea tiabaítatunk, fenje'
Cnntp*t aljunk non éa leejtő u tlaavp
Ai igazKif é« jog diadal oai.«p« ; Mert bo^ba e kettCt ****tíj '
mioktt a marj árok ittefl« ¦
I
Üilutíiln klutiT líliiu
bophokle* AuUgonéJe.
(Az ókor lagasebb bőí jellMie.)
Iria éa a Qa^y-kaBiaaai TársaakörUea 1887. in oaárex. hó 26-in teloUaata
CSEREI JÓZSEF
k. r fSgymn tauár
„L• o«Ak wlnl, d* KrUObtt d«b> tudok" ; Bnyhokl— Aotlc, bll.
Hidda a mait ér dticsemberébas a Bt|j-kioiini Társaskör tekiuie ea elnöke veteai iráabao ludatlt*. bogjr eZ-a meiyaa tiasialt **¦ a"«*gusik vaaj«i •»•'•« IhWÍx lem, aloasor is a kör peosetje P-I1-* At-h-u- í-j»;»kj* iüo^ itaiuembe. Valóban, igj goadolkuatam magamban, oem is rá-laaaikatoU volaa eaen teklauitaa gjulaka-¦•t különb eaaoiéajképet, mo. » mdo-mánj éa mftrétaet ittf»aö}éu-k, a Caaia Hiaerrának jelképet. liUea tatenaó
tokára A beat, Európa i»anój*1, eaueit Tédnökeégh alatt állottak H.mab.n a k ói tök éa nAféeaek as Anentio bngji HinafTa anotejy kdiiU mar irod.lmuk eisfi ébredésének koraaakáuao É* midAu a busgó elnök or engem egj folotvaaáa tariAaara »olt asiv^s Demos irányú kör intei meg*gf 6»Aoek u Iái tara, b'»xy ,»aékfog-ialo* falokaaaaOmban öoök«i, uraim, mint
bene bai*jiba, GorÖgoraaagb^ a ré|(i A>beabe feseaMOC, hol as aaropoüa déh lejtőjén mé« ooii ia ott U'ba-iók a Kr. el. 600-b-o épült Bacchus asinbas romjai. Moei caak romj-i léiea-aak Eorop* eaea aaTa-»iabázáaak aien romoaat is Sark, terlioi ad^ari tso*oaor
éa ép <*«, besta a feledés lörmeiékeibAl pfeayrc es«a eaáaad köaepe Ujta, (1866-bas adta ki rajeát) de Perikles dejebes b-rm.oci«i«r aiabad görof pol-arári *oh kép*. e*ea épület óri • magába k id K Uldk
p p
gadn>, mikor peidauJ a K évb«a Supbokloa Aviguuéját, * k bét tanmaradt ir>gMiaj> kmötl a dtáK "15 b*DD«.
wa uafédiáo.k tamer
g
e. -Ul-dik
dráaia, a férfikor kö^téaae'-e. A báró na *1 asm toiauló rooáaairal ru. irra, Ura-faj kftadlt & Xöróg d'-áma as, mely legtöbb ím, aa«n egysxeriUéfébea magát m^ t% hataai gyakuroli a TÍlágirodaJomra. Oka | igaavágaak örók betűi aaolaak Antigoae eaaek aagjon egjtiertt. Ua már oioc«e- i téayeib^l, ajkairól. Ig*«, bőgj Sophoklas nek meg a«ok a aair állapotok, síeljek j másik mestermfivéban vO^dipa* Királj"-pé^ául egj epos megiráaáhos kÍTáa:at- j ában a CM.ekméoy egymáauiáoja páráinak; a görög lyraban pedig a világaéslatj lan kfivetkaanteeaéggsl épül fel, meaéjé-¦ auyir* alütó a jelenkor ssi»világáto\ j oek saőréae utolérhetetleo, hulott Aotigo-hogy álUadó hatás: aobasen g7akoioth>>* nében épeo » drámai egjség áll leg-unt a későbbi kor érseimi kftlieaaeiére A k gyöngébb láboo, as egy Kreon tartja
lek ai-pjáo fAaiamalréaek, An igoné-1 lyra mind-unépoéi al«gaemietiesabb irá- oasxe a Hátakat: de Antigoné emberiabb, oek jelUmséeét válasstottain m«i faloWa-i aja, i*giudÍTÍdaálíaabb költeaaeii faj; példa köaelebb áll korúnthof a Sbakap*are-féie ' " ' aáPoiofi, Bér.ag-r, . skót Burn. Kulon tragédiábos, b-oan lép fel alossör a ttrn is, ha Aaakreuoés Pibdaroa ól elte- aaerelem a színpadra. É* mg O*dípa«
g^oo iÖradékea«a, foaalányssarllaa aia- mnri O^dipus Bem annyira sajAt, min-radi ráak, de ea » kit — iiiatéo csak mkább fiamnak Löneiért asenrad iateci réasbaa megoiaradtg9r0g IjrikiukiTéUie- regaés ssanni : addig Antigoné tragiku-•ea annál nagyobb hatáicgyakoroli miadsa ma, modern felfogásunknak megfelelően kor és aetHe; irodalmára. A . ör"8 dráma akaratából aaármasik, as elieatétvk har-
osa; aátras. állíthatjuk, bog; Antigoné as egyetlen tragikus alak ai ógörög sitn-padou. Erkftlcai alapja mély éa asélat, s
•aaom targjá'á, nogy
¦ aVUwU^tiaiAbW nftl jt>l)on>*»Bl. AoUfclKlO-
-aJ,SopaoWlcabaaool<5 ue?ft ir-gédiájab a, llOgJ -c Örök aa*pei, a aoba moj aem igaaaá|COl olrasbawuk le Aaú-
gose foatéges aroanlatarol Mert én m*t r*cyek gy6aod*eUraia, hogy ai aatmé-ayiaég iránti vág/ aem égnet ki as ember Iáikéból és h»I Tolaa mkább helyes asomU'Mai Aaligoae jn.lemalakja (oiótl mint épeo aobes a körbon a mely nagy :jsécb*a;ink aaellomében «ioo varoa a»ö-ˇ•ltaé(tao«k tüahílya. prytaoaeuma.
A felolvaaáauit egé<s aorusatsra volna aaoabkn ssükségom, bogy c*ak némi-' iag u váaolbassain a görög dráma arede-itani, esen'tét, fejlődését éa jelentősegét i. világiro-daiosabaB. Anoyi niadnyájaak aiöu '--aseretea, bogy a költéaietoek három íö ága as «pos, lyra és a dráma. As eleö, aa -Ibaaaétó T»gy epikus költétset, már ia-aao-oanan kimegy divatba, illetőleg helyét a regény foglalja el; at érsetmi " ' ' er«de>.ie« daloUara
mely
áa j eiit-
é- a két elobbioek óaiseíogla^ta, a
y
ragy Ivrai
Toll a*áo*a moat •B.<yoO3 rée*é aak ; - harmadik ét a legf.bt, faj, aaobáa é« oaelekrétbea jelaiik meg lbbi íl^
as. Uraim, m»ly éret koránk fér fi a* i
letaé'al, a CtfeiakTéaeal, DyilTáBoeaággal leg nkubb migegyes, aaeVt foglalhatott el miadig taniió aae>epet aa ujabb ceaise--íkkol aaembio, mint ast, ho<y a kítebb irodalmakat ne emlitjani, a tpan^ol C»i-doroa, még irkább ai angol Shaktpaara fi M Ri ib
, g
ét a fraooia Moiiee, R-aCioe éreastU.
As ókori tragédiának m ntaképe mag> Aa igonn ruakban sincs tisatásra a Sophoklea ,O*dipui K'rái „ Aoiigonr-'-jának adjuk-e as Magában Kémttoraságban it, ótori klaassikui
Iv., . . Még
BÁXet, r
p
•tenalapról An l
p g j
gaaatoaaa emelkedik föl.
j y ,
'í jelleme titstáo, ma- f
A períklen
atjáa állott, i
kor dioe&tégéuek likőr aa ókon g >rog
gédiának legnagyobb mestere. Sophokles örök idórfl oaegalkotmt mftvérel, »« Aa-ligooéTal rersenyre kelt 441-Qen Kr. e. és nyeri kotsoruja mellé hadreséri usa-tet a tásoagó umoii anwtokraiák ellen. Antigoae a stfllAk iránti nereiet példsnykápe (0>dtpn-t Kolooosban) már aa régen elfirta fájdalmát, m«lv atyjának, es idö a boldogtalan O^dipnsnak ha álával lel-
Tagy
g g p
¦sennt iegbuigóbb ápolója, a véleméayek ; kér* nnbetült. As •¦ÖLiQak fUggö képen nagyon it elágaatiak, Éo Hag'ioek adok lá<h»tó, hugy ragatxkitdik a !«áay *ít»g-i«aaat éa Amigoaét tanom Sophnklee talán atyjáaoi, miat Shakapaara Cordalia lagkit&afibb tragéd>áj«a«k. A eaép»*k aja L tar kiráiyhoa, kikkal aa a r-jtelya-huszonhatodik évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY
1887. KARCZIU5*
NagyKanissáról a délutáni vonelUl indaliam útra, asért ia Csáktornya, Várasd felé kellé mennem, mert s Vsraed-TöplicSQÍ indóbtzboi a reggel & órai vu-ns> t*i kellett volaa indulnom. Jobb ia lett volna, mert igy ason napou ebjutot-tsu volna Tóplicsára, nem il került voloa aonyi koiiségumbo. 2 forintot kelistt köl-teoem fuvarra, másnap mehettem c«ak teuge'yen, mely b tri 10 kr. kÖUekesest vont maga után.
V^ssteltem idCt. köiukestom, de ha aa utasási élvesetre gondolok, csak bálával tartósom a véletlennek, mert a minő a a mennyi élvezetet nyertem, főtér ásókkal.
Varasdon a „Vadember" csimftveo-déglóoen asálltam meg, mert a vesJdé|(lfii régi iiane"'»^ai, aagy-kanissai Wttjditt Jóttéf ur fivére. A vandáglő tokkal tiss-teUtreméhóbb, hogy aem „vadembernek" Isbeaaen csimesni, ajánlható, bogy n»ae-lidsmber" csimre váltoatassek át. hits moet a névváltosUtáa ugy u ssokáabaa van.
Reggeli 8 értkor indaliam Töpii-csára s vadember, sselidember sselid lovam. Utkósbeo miüdaat látni akarván annyira mosgáaba. tettim magamat, hogy elvégre terhemre kesdeti válni as idestova való tekingetés.
Kerestem a Varaad-töpiicii vaauii indóhásst é« meg ia láttam a« arra vesetÓ vasúttal együtt. Amíg » bolyig jutottam, rarasdtól iaáig sok ssántó földet láttam de láttam elhanyagolt legelő területeket is, melyok óhajtva várják a munkás keséket ; láttam erdőket, egyes épQUteket, uthaeső korctmáksl, as erdőköst téglavető égető gyárakat, a ugy lünt fó! sok helyen, bogy cagyon is vises a vidék mundjuk: egéaaségteleo.
Amint elhagyni kesdettük a Ve-
hogy p
térd magaara. vaaaak «TMttve a «gy isoMljAk, b«(y a uJaj, a légkor atf/o* nid«f é> otakis üy ¦oftvoiéa**! «<*fith*tik elo a fúrtok éréaé'. Talaja be-I yen kint agyag jobbára kaviotot, bontokoa é> porbanyó, hagynak miodan m»gaara ereattett tokeoauotáo egy o*apot 3rftgyre é« mondják : hogy igy ia eieg tokát é* jót terem. Kiailiog, taaaaioí háf-levolfl i jf h é ld ó
g juhfark u. fehér- é» tölda»olA,r
míat, opost«% kék kadarka, »apori-aak, mint leffD«fn«Mbb bor fajok. Aa oi«fály kornerü bsreodeséMel mi- t.
kitéretébea iebet caak
bejutni a gyógyfürdő holyre - Töplicii- b é é
j y
ra — e*a mikor >i ember be ért, mindig hegyet, erdőt lat, mely l k d
még
l
H i r t k.
- aUrcstas lft-sUkét a ft. tCesst-
helyi Endre tanár ar vesetésa allatt álló,, n -kanisaai togymaasium öakepsö kÖr<
gy
kegyeletei jt h«vt«1 T
p
ne p e 1 te. b
ayebb*a érthetővé tegyem, eaan háborús hanga lat a világban nem mondhatok mást, mint tholi h-dvaaérsk jok, ott bistot a
A
k jo «nata sikere. Nekünk is volt két
hadvesérftak: Mojser Imréoé és bk Elké há
Zá-
mnl a körtéren és mindent enged gondolni, még ast ia hajlandó as ember hinni, bogy tán só- arany-, koaséo báuys is felUlbe.fi, pedig mosdják, I
Tárgy sor oaatát legtfeigyobbresst a ss>bad aágharcs dalnokának. Patflfieek muveibfl
tette, a követkesŐ rendbe*: be«éd\ Dugovieh Tituai,** körjegysÓj< lu. ,Msrca.ua 15-dikéa* asavalt. Sohvarseaberc Mór VII. 0 t. „1848 már-csios 15.af«)olvs.ataMantQanóReaaoVIII '- „Nesaseti dal* asavalta Percxsl Adolf VIIL osst. t. .Nemsethes* asavalt Stép Desső VIII. u. t. „ftlaresiusi gondolatok' felolres a Kondor Jenő VII. o. .Ledőlt ssabor" assvajta Tóth Károly VII. o. t .A konhe1yr«áUit4jss ssavalu Máttyás JAaeef VL o. l. „Asasbedaág fel. támadása" reflexió. felöl vaita Brtkler Iatváa VIII o t Eisel as U'éi
lehet látai.
mit hallania, mert óa, ayui, röka, madár a'ég van. sőt fáesányok lelhetők, melyek a ssomaaéd tec lyekríl odavetodoek, erdei sialonka ke fogoly annaj több. Ssoká* is Tsdá-kópókk*). dsx kuyákkal, *issUkkal. A most felsorolt vadakon kivül » Tőp-tartosó Peikobtzi
' Jósjtef, k. r. tAgymn. tanár folo.Yasáai fog tartani. Tárgya: Sopbokies Antigoo ' as ékor Itgesabb nói jelleme. — A felol-bevese est mai < ban Ulálja a asi
isen réseiéinek felolvasása alul felmectviérze magát.
— lWarUtáncc • városkapui aignak a lefolyt február hóról Öetae. 'ott kimutatása «s-»riut eien hónapban kerek ssás egyes, volt a kanissai kösség borion ben a kihágási tövéoy alapjai letartóztatva lagyobb kon
ráad Töplícii vaiuti áilomáat, mely még nagyon ia keidet legén belysetbeo vaa, meg kesdfidbtt a táj érdekessége. As folyton emelkedett es tekervényea«n haladott alakban, ugy tűnt fel ne-nekem, mintha valamely csodás poo'ra törekedtünk volna jutni. Minél tovább haladtunk, a vidék annál regényesebbnek mutatkosott, bárha a növéoyi élet ¦ek nyomai aem voltak étsrevebetQk. Jobbról, balról hegy, vd'gy, utóbb a varaadi asölöbegy tílot fet érdekes jelle-géviel.
A varatdi begyláocx bostsá és Ité-les, épületei megügyelésre méltók, u^y látssik sok birtokos D«m kimélte pénaét a berendeséakedéatŐl, mert egyik diases épület, jól rendeset; ttÓló a másikat valtja föl. Volt elég bámulni és tanulni való. Leginkább asembetüao1 sioa eleven véd-tővény, mely aa utasélekaél védi a hegyet a kártev&k ellen. Fenyőfa, tüakea geiegonya, tölgyfa - caerják képtsik a véd falat igen nagy Vóddal kea-ive ? Meglepett Bauer ur birtokos iz5iöte!*pi, meg ii állapodtam iu és körül ia oés-tem csak milliomae birtokos építhe l ily ssŐlŐt csínra, illésre, kényelemre é* értékre. Hwitrlt 3.S000. foriotba.
Tovább menve helyenként lehntet Játni, hogy aasólőmetazést már megkezdettek és ami meglepett as volt, ho%* nAk és férfiak foglalkoztak s ssőlő met-sséssel.
Erdő és ssÓlőhegy ösasefoglal v. rannak ; vannak kedveso és nagyon ia kedvesőtlen hegyoldalak.1 Egy helyen le-ssáltam, átnéstem a telepeket, feltűnt *¦
határban még más '
tÓk ilyek a -phyiloxsra", melyből a va- -,. .
r.«ii ..ílooir.o.Lk ... .ér/.k. ! kT"1. J»«'r'JS ."*"""
Etasomorodtatn e hír ha'tatára, •ssembe jutott, bogy mi vár basánk asó- . lóire, érdeklódésael kérdestem 'gyetmáal "'••"'<••«¦ , _
bor.as.to rovarról. Ugy mondották,' ~ P^1* *??*? LT i .,,_, i_ . - . eiry ritka iaa.ivQ co balaUroi: Uivetry bogy atoo atöllflbeo uroak oinc. birtoka t*- _?J. ___J „ o.7
•«»»•"»«
b».f.l..mi...b..ö.hogytík,k,.^lo,e.,-a.íkk.1 ,it.,.tt »!.. oda, a begy u.1.- k*' Al dík 'T
M.WI..4, . d
M,.k-y Ei.l-

A.m^aaa.korül kel, begymag-latokkal . tok m«l.kaphjll<rz<rilól, l.bit
B.U
•aararain tem
Toltak oda atállithttók,
erdík- T ^:
m»*d.i- «J« Botk. Ilka -ekoek gr«m.k.: E ek, "10t Jd-ÍJWBi.kK. m.«7-l *• »»»"J*-További mint ter'erei: Btb)i Pálne,
nagyhatalom, a »égiet, olyan köményen bánt. Osdípuit, hagy baltoraa Uljn 1^ gyen, a6gora, Kruon a ihobai kirily a »íro.ból itimüti. A földönfutó királynak •gystlon tamana kodvs. l.aoya, Antigoné. j,S..r«tö keteio horaja megtört agg alakját.' (Beöthy Za. A Tragikum. Bu-dapett, 1885. 210. I.) Oriaigról-ortlágra bolyonganak együtt, mint a torától iildö-rttt koldutpar, mignem a vsgKt etorioi - *« Athéntól »«i«kr« fekvő Kolonoa koi->*g mell.tt (Sophoklea tiulíhelye) Oedi-pat egy bailángban eltűnik: lemegy ai alvilágba, hogy tirja, a monda iterint ilditt botion un tőidre, mely Jt k.b.-Wbe fogadta. De én Sophoklo.nek nem vOedipat Coloneua-" a vagy Aea^hyim, Eunpidet illeti müvei után, ctak ii So-pboilM Antigonéja alapján akarom at ókor Uga.sbb n6i jsllemét bamulatni.
Antigoné bugával, Itmenével, aty-jok halála után n.m maradt a vendcgate-r.t5 Tho.eut királynál Alh.nben, hanem Tlt..atért BuiJvárotaba a boeviai Theá 6», hol Kadmot trónján ekkor batyjok EleoklM fiit. Eteokletn.k idej. leteltével C<«y év) aa .gjeuég tMnat át kellett vol-«a ugedni a kormtoyt öcacte, Polynei-kH taámára; Eteokíot .ionban ett mog-Ugadja, nnert ócaote a peloponDe.uai Argoaoan hadat mérvet, m„i> » hét h6^ ».k vMÍrl,,. ,i,„ (Poiyneik,,, Adratto. Kapaa.ii., .Hidlppomedon,, Amphiarao.. lydeu., é. Parth.nopaio.) korüksaa. » a.ek.rea Theba hét kapaját. At ottrom alatt a két tet.vér oljan erővel etap te.. "•¦ hoÍJ •gJ«á.t landtaijukkal át46f»e
t.rm..t ...gátol, n>iat ..ját...rl tík.b- "al>1*'' Tulf J Ilk* *•«•••* """•• t.g»ir. É. i.t ..mi, irtatja a kormány ^i B*l><" Ar"'° . ^„^P."' Kr"''" ..» ha..iluuk knrtiaukr. a ..énk.a.g, | V»«" *""«k "l* ?***, Karóim é.
.g
-helyett rendele.et ado<t ki, bogy . ki-aek a wtlojébu éttreveheto a pbyllo. xera, a tulajdon >j tar^osi k saját költsi pén tAkéitasoanal kivágni, «l6g«tni asatáa
tehet földjével amit akar és ha est nem lenné, a végrehajtat hivatalból meg a asfll otuUjdooo* terhére.
'eres. — bánatos wivrel jelso-tik. forrón s*er«tett leánya-, édea-anyjuk-, anyósuk-, ua^yanyj*-, test-vérjQk-, Dígyoéojüko'sK és aógoraasso-nyának. Tekintetei ótvegy Bar>n)ray
gy
eítetik :El8kn* aessooy.ignak 1887. év márcsmi J bó 11 tkéa r.íjfol 1 órakor éke 47-.k
A ssólA téged aem igeo érdekel, legróilebb asólAéreakor, mikor már esoi-
aló. nagyobb érdekkel TÍceltCUs asoo baa kiprétMt !hto iránt mert ba tokát B«m ib, még is oaponta stereted bőr-póige ni, JÓI is tested mart a bor, ha jó ^oadtlsA, és ily italra n->k»»d, aki aoy-oyirael vagy foglalva stellemi dol(okk*l, ¦iük>é<«d ia v>n. Jussod estedb«, mikor iidlam voltál egrik nsts, aeine ast
moodottad ? hogy Töplmsáo y^ bort kapói, jnnnel
y p, j
megmutatcám at ellei
csak kerft.
nem lehet ide. majd Vsn itt bis
jubboal jobb vöroa és fehér bor re>i bo» villányi, a pécai, ¦ eiegssárd réssben a badhCS'myi res>beo kanissai vidékről, elég kitűnő teher éa kitűnő h lyi vftroa éa fehér bort lehet islelni ai araaági piociébeu, és«Ímoodhatom,bog^y jobb már Bem ii léteshetik. Tftsp<*ráas
havitené fel visedet as ttrodal )Q feltalálható fúrta int Do van finum jobbnál jobb bora Krackcr Gyürgy urnák, aki a gyógyfürdő in eset »sV
ját bírja. Ittam an
pincséjébói
múlt évi oUiineil ing boi t, melyről elmerem mondani, hogy ennél jobbat iont a föld hátán sebolaem lehet termettek töplitsi íóldmivelo asörfijébt A. borok jogága e vidéken mindig emel-k^dni fog, mert felkapták a jobb borfa jak isepori'ását e= igen h-íyesen, v*i»ik
A Töplitsi vidék biáayava! van a jól röud-ieu gyúonölcsos^knek. V.nnak ugyau ; bár a sí,
urí osstálv fektet súlyt a netnesebb fajok asftpoi.tására iegn»gyobb fígyeloaet
gy
jobb gyiimolcafajok lák ik
j kelt
p ggy
tokióiéiban B*uar rasdi asöilojébe kíi M
nagyon is k b
jól tudja ér ékesíteni. Megased'k a a»eb-beket, jobbakat és apró hordókbao ládákban elküldik Bécsbe, hol mindon darab téü almáért 10 krajesárt kap. A öbbii Vkraadon adja el. Ugy mondják, hogy B«uer úrnak legrendasetteöb a ssölöje és gyUmótctöse, miveítstik itt kórul be Ul 40 faj ssAlfi faj nerint eUu-
Ennyi érdeklődéssel figyeltem ne-
ilits fcöroyékét rarasd^ól odiig Ur-ulasásom alkalmával, vajh* mélyebben avatkoabaUam volua mogfigy«-láaebe, da aajnotl erre löbb ^idöt nem vehettem.
Ha
alfitted iam«
fcöao* halállal
terülnek q! Tb«ba k»T.)
falai
«lM alfitted iam«
retleo dolgoiat, a<y örveadek. ha pedig éneikül ia volna m.ndts«krol tudomásod, *edd repeUtiónak, h.a> sokasor a repeti-tió u h-uanái, sot némely viwonyok kftst ssttkaágM is, hogy kati* Utum í«gf e«
évében a halotti Mentségek ájtatoa {nlié-tel* «án lórtéat gyáasos elhunytát. A boldogult bűit tetemei mároaia* hó 13 án délatin 3 órakor lett a hahóti atrkoriban örök nyugalomoak áladra. Ai engw teld asant-mia* áldosat p«4>g uáretiua hó U-ikén dttlelött 10 órakor l«tt a b*-hóú egTbátbao a Mind-<nbatÓDak bemn-UUatva. Áldás ét béke bamvair*.
— Iffyekeitttok a megyében levő lórvénykeiéai hivatalok mflkÖdé«i axám-kimatatáaát kösöln. •ionban a sala-eger-¦segi kir. turvényasék, as als^-lendTai, kesslbelyi éa tapolcsai kir. járasbirósagflk restéről nem kaphattuk meg ftt ei érdéi bem kösleméoyt. A aagy-kao.»4«i kir. törvény asék, a nagy-kanisaai, leteoyei perlaki, Csáktornyái, ia>la-egeriiegi és balatoniüradi kir' járáabiróaágok kunu-tatási köslaméayét kossónetlei »«uüc.
— A bi kéé .ebr. 20-án
borsaky Elekné há*iass*onyok; — as igas ellenségünk volt ia — nom >¦, ha C4*k ast a sok étel-iialt nem tekintjük annak, mint réfi sxokás ssertnt ily a kálómmal p^sai al hóinak ö««s". Ellenséges battériák, melyek oagyréase a badaoaonyi, lOmlai és a báosi arseoálokhól kerftltek ki, ele-tite keméoyen helyi áUtak, de belátva y egy olyan képiéit hadsereggel •smc-, miot as a 25 láncaos, a bossá a me-ganuyi veterán, nim haaanál aemmi -ti lentálláa, s vétket kellelt ÖotaniUk, — pedig őket a mi könnyű lovasságunk, a osilUgÓ öltöseiü hölgyek nem ia igen at-tkquéroalák, — ók inkább a creme éa sütemény rárak nyagtalanilására lettsk alkaim»iva. D« esuián köretkasett assép Utvaoy, midőn a négyeseken mintegy 1Í8 pár a logtsebb csatarendben, a vis-á-via-ra] fwrkasssem*t oésv«, oly lelki nyu-goduággal várta * vesényasót: s mily báir>o csaptak Öaase kesét késsel
Tagsági-díj fajé^jea fisetnek a 1 lakó tagok évenként 3 frt. as a vidékiek 2 frtot. Tekintve as eddig -------
SOtt baasaos oselt és ast, bogy ss i
leti ii»gok mity sok elónybeo
s belépés' réss&akról ia a legmelegebbea
ajaoijuk. Jolentkeséaeke-. eifogad a bővebb
feUilá^usttSsial •scigál Parthay Qása,
egyl titkár Budapesten. (Bud»).
- A BUC8II-Sít -USElö éa v.déks önk. Lüaultú egylet által t. hó 20 án tartott asini eloada* éa taoctvigaíom igen jól
sikerüh.
g g
és disa«skősóna
g
ciata folyt k
marohe-marche jára. A
fél OyoTosig, dt ek kdl ié
y g g
korra már aok harcsos kidőlt a vités ao~
g^ ,
¦aufoláaig megtöltötte a termel- 8sámos látogató a terembe aem juthatott miután as a aaósseros értelmében .ele v-olt. Fe-lü'fisettek: Nyáry Kálmáo ur, Karka-poiy Mór ur. Nagy Iaiv\a ur, Qruss Mór ur, Simoc J. ur.
Tubitly Viktor munka ársunk ˇendéfsseretó basánál a napokban KfldsV yea lacoma tartatot:. A háti gasda ¦.-kanissai hásaaéletének tis évs« jubíUu-mét ünnepelte, — a régi ma k i 5i jó k
p ssokáa iio
g
5»aioto jó l B
gyar k«d*v«l éa
humoros Tidortággal. Baráiai kosll ott láttuk. : Déno* Lajoa, dr. Férnek Lássló, Reioer KUmfco. d . KeusiedUr AnUl, Ptabcius T«m*., Faic Lajos, Tőltösy Bél., Weber Károly, VörtH Mátyá*,
rokból, a camk, hét p*r rakia a f-ikelő 1Z >nobay latrán stb. araka'. — A lelkes
n.p sngaraioál a ropogó csárdást, — a | 'oasslok term«4Stt lesen pósában és v.rshea
esmán vesé-eik köré c«oportosalv« hódo*
latukat fejesték ki. tnegkössönve a házi'
asssonyoknak ast a tik miodent, a mi
as Ő kitíiaő commandójnk aiatt élveitek.
Most pedig elŐaornlom «s egyeseket, a iái disseit, ssép barctoeaíok kimagasló
alakjait. Oit voltak : SttmecrAl: Hlaoday
H-rmin, Uojier Magda, Takácb Vilma,
Bajomy BŐvérek, K.ovác* Elvira éa M-
tild, Babos Müriaka. A vidékről: H««sely
Rózaa éa
y
K.etneoyfy n6véreit, Pk I H
y
keeitbeiyi takarékpénstár tartotta é«-i reodes klé
sét. ü*s forgalmi tfjkéje i 083.U5 irt. Tolt. Nferemóaye Ó 6lJ frt. 30 kr. O.i alék 12 frt. JóiéKooycsélra 40tí fr ot »s«.t* sott meg.
— Znla EsjfT8i»»s;«ii a atom bat helyi pliapok tulajdonát képesá regalléknak Zala-R^r*s«g városa állal törtéot meg-váaárlásit a miai*sierium helybenhagyta.
— EJjes;ysé«. Vaavárott Farkas Josa-f káptaittai tisiiartó ritka kedvességé leánya Irma kiiassaonyayal Luperss-bek Lajos urod. iapán jegyet váholL Ssi-vllDkból gratulálunk a iaep frigyhesl
KBgelikni egyhás- éa iafcola~előljárósá gnkoak, evangelikai hitsorsotoknak ason értesítést "djak, bogy a aoproai gyermsk kert-rgyiet t". 0. májú* hó L-aa, a m. k. páns&gyi miQisiterium eogedélyeséséveJ, aa ouani Taroskspiiaayi hivatalban egy L«iher arosfcépet hos kisorsol***, melyei egyik jólteTÓjetől esőt. kikötéssel kapta. ajándékba, hogy eaen kép kisorsolta'váa, s befolyandó tisitajövedelem réssbeo a gyermekkert javára, réssbeo fdig mu-vésseti csélokra fordilassék. A Tóth litván akad. teitŐ áUai fostett gyönyörű arcskép a 30 o>moyi diai«a araayrámá-val együtt 102 ctm. magas 13? otm. ssé les; értéke pedig Ugatabb 300 frtra be-csüitetett. Sorsjegyek, darabonom 50 Ic'oq, ProchUka Artar b4nkti»stviselóoél Sopronban kaphatók él a t, vevők egy •sép nyeremésyre való kilátás mellett még ason önudetot sserstk maguknak, bogy emberbwáti netae* Csel okát elősegítettek.
— i •Űmífhi kösönség farsangi mu-suágait egy jí( aikarflU b*tyú — bállal íejeste bs. Hogy aaaaS. síkerét lege,Öay<
Boraittki Imrik", Perlaky Irén. Hoat a Ssabbné -stebb menynokék egéss légiója kóvetkesik, m nt: Hojaer Inréné, Zá-borsskr Eekn^EitaerSándorné, Takác. wndoé Cb'irD"! Olivéroé (Rendek :) Ru icb Siudoroé, Ki ja ti Eiekoé, Pintér sjoané (DeáKi r), Sa^góth Mikiáoé, Ssekely Gnsstavné. Vir 1 Jóssefné és Perlaky Lásaióoé Utoljára pedig kössöne-tet mondnnk Mojaer Jóssefnek, ki iiivea Tolt konyhájátévi a táocstermetátengedni.
— Nyliváajs-g kfiuAaet. A oagy-
anis«ai önk. tQaolttS egylet réssére 4vi reodea adománya*éptn a oSgy-kaoia««] .akarékpénstár 50 fro*, \ n.-kanissai •«-félyegylet pedig 20 frtot, nem különben
delaalat takarékpéostár as uj sserkocsi .eeserséai ár>hos 50 frot ssíves adoma-lyosni melyekért hálás köasöaetét fejesi :i as egyasilleti elnökség.
— Lopás HUrcsiin 8-án nemcsak "anitsán, de a vidéken-is több rendbeli pás történt, igy a náprádfai tanítónak lopatott három dar>b marhája, nevese-«ea egy nagy, kékes ssórú, ssilaj «aarvú
évM borjai tehene, a máaik ennek 6 letes, tarka, ssép, derék ssopós fLsső borjúja és a harmadik 5 éves sötét veres, t>arn*«őrö kisebb fsjós tehen«, megértek 45 — 150 forintot. Sajnálatos körülmény bis es, a a beosülete»égb«n is hiroevas göcsejiekre nagy sségyen. Óhajtandó, bogy együttes erély lyel Így ekesseoek kipuhatolni a tetteit.
— Uj plébános. Bala'oo Jóiaeí etperespiébánosnak Zala-Lgerss^gre történt áthely esésű vei pakai plebánoswá Albert Miklós csesatregi plébános nevesített ki. A pákaiak Orommal üdvöslik, mert 1886 nyaráig tmimagy Hévig káplán kódolt körükben,
— A jó bécsiek e státtd elején basáik fővárosát bitón semmibe te vették, bisoayitj* egy 1813. ból vároai levéltárunk régi papírjai kÖ«V kenüuk be akadt bécsi „k, k. öíTentlicb«u Bórae" egyik ive m4Jaa 29-ról, a „Wechael-Cours" köv6'kesó htlykr) asólt: Amsterdam, Augaburg, CoaataD^inopel, Frankfurt Am, G^oQa, Hamburg, Leipxíg, Li-vorno, London, M«yland. Noapel, Paris, Prág, Saljoichi. Smyrna, és Vénedig- — KaiOuben k becsi peaspiarcson oumcsak Budapesten, de még akkor a masikak fővárosa aem sanrepeh.
— Ai uj cániao, itletvr .Kereskedelmi és Ipar ««eino' n»ngal»ku't ; m*rt. U-áo iar;oti* al>kuió IcöigyQléset, melyen a válaattás követk«BÓI<'g "jt meg: Elnökség: einök Dr. Fárnek Lásaló ügyvéd. Igasg.tó: Hirscbler Ödön. Peoi
árnak: Bsrdin Márton- Titkir: Brandl-hofer Antal, Háta gf; Báró Keichlia Victor Heldegg. Válassmáuy: 1. Dr. Blau S. 2 Strém Viimo*. 3. Hild Fereacs. 4. Eogl Adolf. 5. Oaatsch Bernát. 6. Ábel .7 Sckönfeld Mikaa. 8. Sernek L«-joi. 9. Neufeld Z.igm .üd. 10. Siern O.s-kár Jakab. 11. R >aaoberg J- S. 12. Fog! J.L. Pótug.ik; 1 Waldoer 5*a»u. S. Nea Jóia-f 3. Grrost Uika^. 4 Lau.g M.
— Lj
g
egyesület alakult Bu-
h bfi
j gy
dap-iaion, cs«lj. haaáukban a baromfi, tengeri nyal, gv.laoL.bea madártenyééstést amennyire csak tebeuáges — meghonosítani, fojle*st*ai a jSveddlmesí mesógas. dasági mellékfuglatkosáasá emelni. As efjy«aülat catme a aH«atnos és dissasár-nyaaokat tMjéutok oraságoa efjruüíot."
egyaránt n»m hiányostak, — a mulatság késő éjfélu;áai órákig tartott. T.astvlt irótárauoknak kiváujok, hogy as esQst meoyagaót is hasonló vidor kodélylysl Uihsase m*g,
— Wlhel»y Agoat a hegedű-király április L-aa városunkban fog hang versenyezni; olyan senoí esemény es, melyről előseteseo ia megemiékesni kedves köielesegÜnkoek lanjuk. Wiihe^my agyasólváo m*r ai égést föld kereksegét bentasta, b*bért halmoava babérra és moat elóssör jelenik meg városánkb*n. Talán oem létesik uralkodó, ki elölt WU-helmynek na leit vulaa sserenoseje hang-ver«eoyesbeiDÍ, és t> legfelsőbb helyeken aaintagy, miu: ss egéss seneérló vüáfbaa a legnagyobb oliameréat aratta. Wühalmj Á ;ost asoo genislis művésx, kit már Ing-íj ab b korában L tit Forencs a „leendő második Pagauiuek" newsett 1861 . beo Wiibeloiy Lisst Ferenc.hes fordult ácsát Kikérendő, bogy minő pály*t vá-la^soa magának. Et alkalommal seaei tehelségéró) oly tésyes próbái telt, hogy Litst Fereaca elragadtatva felkiáltott: E* Öo meg haboiik, hogy ualytk [ályái Tálasssa? Hiai Öanel a seoe vele asttle-tett. öa ugy kaseli a hegedűt, hogy est-kellett volna ss Ön réasére feltalálni, ha ár nem letetnék. C*ak dolgostéfc saor-g>lmass>a fijt*' ember e* a világ még be-¦¦élqi fog Öaröí. Eiután f«lvéielre ajánlotta Dávid hírnevet lipcsei sena tanárnak a küvetkeaŐ ssavakkal: Iu hosom öanek a BleeadŐ második Paganinit; — .Ujodosxudjéí róla.* Még c*ak ast akarjuk játékára vonatkosólag megtsmli->• hogy midóu egy alkalommal Wag-- Rikhard öt hallá kónytelt ssemekkel ' nyakába borult és a következőkéi monda: .Beeseloi |uem birok kedves Wubelmy de erfshati Öu, mmÓ ben/omáat nett játéka reám." Wilhelmyvei jön N em«aa. > jeles sougora mUvéss. Nem kételkedhe- -,üok, bogy miat városunk, mint a kÖr-->yék seoekedveló koiöosége sietni fos; esen rftűdkivdli élvesetes estének reesese lehetni.
— Mároius lő. Nagy-Kanissán ia iél tó kagyeie'tel Hunepelteiett meg. «mcaak a fÓgymo. ifjúság öaképsó körében, haaem a „Magyar írod-lom és mü.vésse'.pártoió egy eauiei'-beo is aJkalmi dolgosatok felolvasásával tan atott dissülés, lelyeo Hei.tal.er L*jo* ismeri pabJiosi*-kuk ii jelen volt. Este a „Polgári Eg/-¦et0-ben társas estéiy rendesletett. melyesi Győrffy János Ugy véd Igen jeles történelmi jellegű visMsapilíantáaaal Kostu'.h Lajost. Jókai Móri ea irányi Dánielt el-tetli. mini akik még ama kornak 184$ márci, 15-oek élő tanú, a nitvgjhatásu P'>hárk.ósaoQLé« áltaUnos belyesiéesel és lapavibirral fogadU'.üU, ntáOa Bapoch Gyula Ügyvéd a hasát és ss alkotmányt j a>óp«n átgondolt b-seddel éitette, Simon N Gábor ügyvéd pedig as eatélyen rétatvett > 48 ki honvéd, Epsrjesy Sándorra emelW pjh-rit. Z*jos kívánatra Heo aler Lijo* volt or4iággyüié*i képvia-sló, jalent«g a „-Gresham* életbiaiosnó társaságnak nem kerületi felügyelője, mint Upunk olóbbi ssámában kösólve vo.i, bánom s Daftán-túli réssnek társasági kepvi.eiÓje nmeit poharat. Miért, miért nem, egy kissé »ye-mott kedély haaguiat uralgott a kQtfrs-ben sikerüli estétyeo, me!y nem as egye-atilet termeiben bm»tn a foldasioti étteremben folyt leh*safi.a dalok éneklése és Sárkoii JanÓsi senekara kösremfiködá-sevel. Üiraserint as .Orossiá** vendéglőben is akartak bioqettBt tartani, de a r«ndest5ség fáradsága sikertelen maradt; ellenben a hadastyáook vesdéglőjébesi ssinte ssásaosan össsejöltek és a aasko-molyságáhos mért viaisaemlékeséssel ba-ráuágosan töltötték as estét.
— Laktanya ft«y Márcs. ax elnöklet* alaU 4 évfolyam
ZALAI KÖZLÖNY
1881.
!»¦«¦.
,. ktete l-*do-*p-t rémén épitMtU Uk-Uoy*i tM-Trmjaok fe.tüviaagii.1,. crólj--W41 a polgiri te katoui ragya* bisottaáf t'«*c urtott. K6sö. h*4oup»t l-lii-njáj-a honvéd lt.kt.vDy.. nelUtt építtetik i a* - kktoaai bitotteág, illetne . hkdfkgj-¦i.nnierinB TÍfl-g«j6TÍb»gJ'Í--mielőbb Itérkexik, még *i idea meg tön innék ai el *>ata&kilátok • *¦ *pi'ke»*á» . j'>v<5 e-bes lelj*, brfejffsét Bter.
— Navcr-K*Bi>M váró* k>p*i.«lí
ltMt&Utéb«D ..-kuUJ biaWttaáfok narwe'-Taskedtak M p*<iig a uiahisi biiotu-g •loyke Babochftj Qj >rgy, m .-odo'oök Karcsftg Bél* : pén.&s;yi bisotuág e o5kc Somuiöb LnSrtDCt, alsia&ke Vidor Samu ; rftgji attoiMig e<o6ke Sonmiet.
„„___; Kői'cé-égügyi biiwiu. emnk Dr.
Scbnyer Lujo*- Btimvitagiió biio'U elnöki Kftáu-t Bol«iMár, j»gJl6J« Kmt-tser ' -yÖrjy : épitketéti b. ele. Eperj«j-.T Si&d r. alelnök EbeaapiBger L-pót; p*vi-daaigi gyi b. elo. Babocbaj Oyörgj : lakc-L aik elnöke B.boch.v Gj&rpy,.!*!-»6k .¦• icaeci Jótuet; Jogügyi bnotu. ein. Cmtq . yé« Sándor : LfckUora biftotU-•1b. 1*. bocin, j György, -.lein. Hertelaady EWa.
— Barso *xe»t Lasxl.»a ia m«c
tÜték • marctiat l&-4t a b«mt»t ojj» astlatn. iaak M»b>d«áfriaak «*.« nép *• B.tvg.4.1 » Oaeep*:. K«wk«poly Mór 1848/9 tki honvéd oroa^j • Ut a kösaegbea UtC Majttiraai •••épasáma kötöatég jaleal niaf ' a helyb li plebtni- tampiumb-a rejfgi 9 órakor tartott Ut«n t.ut«l«t«a. Jei«a ˇolt a be.ybeli ook: t&aol'ék t.uükar. és köctük Ssabó Kiroly 1Ö48/9 iki hoo-T«d tüsér. Lélek em«l6 volt lá'.oi -• óm-bajnokokat, nist caillogtak Orom köayek *aatnükb»n a bymoai e^D«kléaskor. A nagy napok fölként ja Kerkapolr Mór, d.csára betogett állapota 6* a d&b5ngfi •ÍTataraak, kedroa oaaládjáral vett réa*\ a -a*p UnaspélysB. Dálntáfi kedélye* &ese-jÓTaúl »o!t Kerkipoiy ar iakaaio, mely-aak egyik neraseu* mosttaBata hogy ; Etwr&bard Sándor oyogdijas gasdatiast b.-*«.*Íừlói lakúi ugjao e napod igatol U magát miot 1848/9 iki bontAd. Soraim »t utal sávrom twtaa meg a jtí latea aemtetüok eme tol kent bajaokai', k&söt-tünk jgea iseo sokáig!
— Ló4r veresé* A feberm»gyei gaaáncá(;i «gy«aQlet SaVeknfeb«rrarutl apr. 23-án a m. kir áliaai méa.ei»p be-lyu>«geibflD lÓárT*ré»t riadea. A eltU-re-¦-•aeodú lovak.t marcx 15—31-ig aa •(¦• litatt gasdaaági agy«aÖ et titkári bir^U-Ufaos k«ll b^«l«at«oi.
— Terwnexkf J«nef orvoe ur a
r^üÁplics.i fttnlAbfil t«íj«a -gétm^bo- n« •aaérlteaeu. Grread&ak; koshanBa ei-meayeia«c kösléaeVe f*lbi»juk t. kösös-kÁgÜnk 6gy«lm«t.
— A .lB^f-kUÜB«a.Í baakagyoaü.fl
n&l«tés& • Hagy-Kinissia boaasabb idáig lakott demiDiai DoniáB«caky La)M nér-»6k SaamoanJTiratt nairci. 9-óo. elste 68-d:k bá-Wgm 4i>-dik a»«b« moghait. Nej*, két fia, 3 DBokája • taámo* rokoaa keavrgi halálát. Bék« b-asT.!.!
— KéTHMsJBi-ft»itáR. Dr. W-i«-berger gela«i orro* felaóbbi e«g*di!y-j-el .Violára" mag\ aroaltatta v«««'ék-
BflV«t.
— A sépfflkr »Í liasti ál I áara Nagj-Kanisaiii 64 c-gyta eap«dig 19 volt katona és 45 aem volt k.ton- jályiaott.
— J«t»loinj«tfk Hétfta, mar-esitu 2l-4a D«ak Pál «> Foriaa
IltTáB
>L*+ t*gck jaXaloa
Wi
ikle" etimfi re-adatik elS.
asÍBláraaUu iebei* nekia! .Rtpp t.b jéoj m nagy open faivjuk • t köcöna-v túv^t €gy«im6t ia balgáimét
— Györfff Janftfl üRjTed nr m«, ¦ci 19 «& a „Puigiri Lgyl«t'
i ej-d-kft- felölvaaáat Urt. K«avd«t« 9 órakor.
— NB^-Kttatna. r t. vároa kép-Tiaei6te«tiiiete márc* 17-^b a polgár-
csiaai lap ¦i,»Qil, — Gr.
Seécaeayi Aador párbajbaa élaireeaé lyaaan aMgaebeauh — SaékaafebérTá. rott aaobrol emetaak ak 1849-Wa vér-aircaigilag kivégkett polfái-oka.k — A királyné egy bónapi időre a areWiai fftrdöt baakaátja.
r. k- Wittgeasteio harctegoá. kit L aa' Feraa.i TAgreavdaloté-B*k végrobajtáuvml nagbiaoti meg%ait. — — At oa«Uak deiegatio köluége 11 snt frt. — Beckl jeaaBila r*»eralU B«mábaB v-g hal . — A Kiria-Terew*
siók lelepaéSe BeoaU ok'. 16-én I«m.
; emlék 800 eser fnba karftli. — A aémet irú nöroko-oe {«lhÍTá#Ara Berliabea Vambérj fotolTaaéat tar*. - PariaUa U»o-s-ojB.k taobrot eaialBek. — A ruao-uki atesai hBrcabau agy Ríoa aevfl erdélyi méssároat ia aKyoaltHuk * f.lkalík. — csér ollea B.«téayl«t t--rTe»l«Utt.
naeatar kiaebb rita aiiasámadaa
ar elaöklete alatt ftiéat lartváa,
nUa *a 1886 éri Tároai
éa gytmi tkimadáa olfo-
iéh
aiaám gy
gadtatett, a Lftklaaya épitéahaa azftkaé-
gea kolcafta sér aaariati aaarakáa mel-
g
gea kolcafta leit 3 illetv caon utjáai
j
jÓTábagyka végett tog terjeaat-tni
4 aaáteaer toriaiaak kel felvétele taageeeTeztatrá ki
egje kósgyaiéee
köieaök feWéteia
aa e'aAbaaai psaü takavrakpénatárpil aaak& •Öltetik elöayö- teltételek melleit, ameey yibea aem k«b«lestenk be * Táró- ia-;aüaBaira, 50 ér előtt ia kifis«tbet6, bt , raroa ksdvaad péatvi«e«Byii meg-a-«*dik
- A %Om ffiyalaélM Jó m*
gaTiseletfl tiixtes'éfces caliáiból való gyermetet. kit legalább 2 Kytnnii somi vagy 2 3 pnlein osttilr Tegeztek:, föirétetnek kdoyvoyomd: anonczokal — részben betűszedés részben gépmesteri kiképzésre Udoocz idó tirtamira iietest nyer azoaQtl. — •ni?l' fii- es ¦ szorgi)ooi és elómeaetel szerint, éven kint fokozódik. BÖTebb értesítés szerezhető
aWfOkU fii kfy aamkartj
aé ltt éfgl !>
— 8íOWfc*t«ti márea. 12-*a ,A eiigáay baro* »»gy *>p*r»tt- a4»HHt •M MttiMéMg a»*cl--tB*a altUt. A tUra* Mevttgét J^k.i Mür irta wnéjét átraaM a esseí ki » mosdotiak, hogy • aa6veg -•eeUri a ¦«• aaép él keilim—. Bé- j ¦y*is« Harmatb Lmm» (Stvffi) gy6a;ö-|___
rHea éovkeit • *l*ak játéka aiial Bajoai^r,"" 7 ', táp., aratott. Érc, (B«-i.k«) k»vU attléí TértOrl oaitoeott vele aa eat dioaoeégébea. T.-1 kor!*f' ' •T* saai (Zsupán) batalmaeaa aseoaélye.iietie aa eredeti alakút. Foriea ü|rjea éa !>«ák (a diák) ceinoa baaaár velL Ledofeekr Hariaka eaép ooeke kitdat. A kiallitaa a belri koau raénvekfa->akepastdicaéretea
— Tasáraap u<vaeaa adatolt ak:a-bér.et'iiibelbeo h>aoaló aikerrei éa
asafolt báa elA t.
— A
¦táaitáaokkal egjttt megjelent étj a-iphiló tjiadea kiadásban Wajdin Jófacf köojTkeretkedéaébeD.
- A uátoakatfitrő.. a uo-
nilau akkor áll elí, ha azok a IBI nem haszoálbató tuya^ok, melyeket tes'ünknek magából ki kellene firit aie. az altesti szerrek petyhftdsige miau. mely a b-lek mozgását meglassítja s a gyfirü alakn végbél izmok fc&zitö s öaazehix6 erejét meg tompitaa, testnnaben megrekedgek A megemésiundó tápláek hosszas vesilegiésc a gyomorbio s bélcsa-tonaákban gázokat lejiesitred ki (fejfaiódás) kellemetlen Djomást. fe-KeUtségel enfiok ¦ ez külöDOteB a hízásra hajló, i inkább kSvér leatt-eknél fordul eló (terhes nóknál vagy a g7«raM4i\rjaaaáf Háa a gyakraii) Aztán pnnasrtaduk, hogy a fejflnk jáj. mellDDtben. hatunkban, altea-tankbea. gyommnkhan, beleinkbeo szúrást érzünk, hogy sté lóáa_ aranyér, rászt-bánt. tagjainkban
lankadság, zxibbadás étvágyunk nÍDC« nb. ? mint e jelentegeket különálló betegségnek tekintjük, pedig csupán máeodlagos bajok s a székrekedés következményei- Legjobb bizooysága ennek tz. hogy mihelyt s kiürülés megtörténik a többi bajok is
Vetaraana aév alatt a eeaflSJk_____ ..
aatkaad térvéej él itaaitáj nsvéalkaaét aeit A Akaat ktl6a6s w^uatattal vaa a aépfelkelesre ketaleaettaa: ¦«éaTeara és a polgári éa katoaai ketéaárok Uaairalait ia fal eor»lja. A sekB.>oket poete4W gT&jtva kis eaimek ala-t aaja Ofj, amgr aki aelyaetét s a aéprolkelaai kotalaaelt-aégeit éa jogBit meg akarja iaaaerai. a taruioBkjefjjaékrAl koaa*ea riakad m At érdeklő poatra a tiektába joaet aaoaaal, mi tortéaik vele s ttenastáa.ál és a aeai-vaaaál ? A oaimlap (elkáji gyaaáat egy ayafvó agyarai van ellátTk. A a^kkorlati-asftee'et a Siagar és Woltaer kiaalé-eaée bocatjtoue koare 30 ároa.
— ttMm SyaJa lakateáfaa kMto SeoeibktaaJvea réarebbi varseiMI 10 «vo-aaat^tt ívre terjedi kolatet ad ki .Régi Dalaimból' oaisaee. A dieeea kiallitáaa mi Skájaa 1-aa jelenik arg. TaaaU jöve-delem pótékoaj eaélra fordittaUik. Aa alá-riai ivek kaar*Sb6s ktldeadik apr. 1o»k Ajáaijak a ktt'éaaelet kedvelik aertln-
IQ Hasáé marcsiu* ltr-ém.
Budapest 87. 78. 77. 40. 88. L.aoa 65. 87. 69. « 88.
Triaeat 63. 69. 90. 68. 32.
- lrtfea bérlet 7-sUk aaámbaa j„önnek. A fönt emiitett esetekben
Hoeeraek éléak darabja .A • * * 7 ' li" I Brand roa' került eaiare, oesaevágo eliadak ; ^___.
mindenik akerep<okiiBaoea jataaott s a ? arépeaánu köenoeéj elé^detek távoeolt. la'i — Keddre nskrcaiaa 15 én aai-
Pedig i^eB beiyea lett volaa a nap emlékére alkalmi naaepi elö adás readeaése.
— gneraláa .Furcaa há
K. gyógyszerész svájcii lab dácsáit (egy doboz ára 70 kr. a gyógyszertárakban) az orvosok Is szá-mosjn. mint legjobb szert :.jinlák. mert kellemes, biztos hatása s egy általábm nem malmas
A „DlllldPöllU ülllliP ai.détul.jde-noiuk Caakáaat Jókaef éa Kkkoai Jonö) k legkitűnőbb és iegkimeritóbb uvira-i ta-tiaukkel aac.eái és kösve'lan oaaae-kAUatéee .év*a Karosa oeeaaa (ivároaa. időbea, legbite
ujékoautja olraaékaa4neégét. A ,. ^jktváióeB baaafiaa aeeliembea saerkesatstl
.„.tatettao,
folyt 1. Bé.je.a éJJaák ku*.
tnlajdoansná! — e lapok
így bét törtéae-te
b Horvak BéU
egbell. — Sormaa
tósék; lal Bndapaitea, kajap-atea 16. eaám
:ei«aéi. mert idováitoaáa eae
kökaég uj templomának epi'éeéó'a b iaaá
MUraearil eaelre ekot ae seol
f
airmérlege meg 1886.13-ik üsletévre meg é
eaerml a tiaataayeremény )e
y ,16 931 Irt. 98 krt team. osatalék 8 fr
A tartalék ...p 9000 frtra e(;é.a,twt,t
Mé-legkaámala 624.068 frt 83 kr. Vasa
teaég éa nyereaégssám.k 48721 frt. 25 kr
Sztrk.
Tokbekaak Kiaca boa-autóba eert' liat aukor k keak birek betekre eiaraéaak ta-texkedtOAk, aoa7 ea jövőre na történjek, aieet " etvaaer aaé( elaeeéet kerlmk t. aaaakatána-.U>1
— V. P. Várjak u nert nürajkOt.
— Tarja. .Lefsatrobb blo. a aiplaaito-aak* áakdaus a .Zalai TaaBkT- saarkaaetíje--^- saiat aeei a aai lapnakba U1& caikk.
— Veaaeraaa Jovt aaáaara aaaraat.
— T. V Sajnáljak borj a saáp kftttasaéaf! eamarabfc aem kaptak. A jalaelafi nár kiakadva
Felelóa aaerkeastó éa kiadé :
BÁTOBFI LAJOh
Laptui.jo.OBOa : tVAJUITti
KÖtvetlm posUTaffözhKj{>zái
Hamburgból Kewyorkba
HáTrebóI Nevyorkba
mitiden k*?d dr t..
Stettinböl Hewyorkba
minden 14 na; tvl.it.
Haiab urából Ki
Hamburgból Kexicóba
havonkuní epriü«\
A Urwát; po*iafrözbt\jói kitioÖ ellátái mrllftt mind . fak.ióazobikban agy . fö-déikuiben elbelvezett -ttvíóknak ü % lrKkedrezobb atauáaU ftlauüni*vt nyi^jtaUiAk.
..Bécsi élet és járadék biztosító iiilr/it1
Vaa aaereoca^nk a \ kö öaaéa;et érteaiteo! uiaaeriat
a „Bécsi biztosító társaság és a Bécsi élet- és járadék biztosító intézet''
Zalamegyei fóügynökségét
STRERE és KLEIN
uraknak IllJ-KaUZSU átadtuk es felkérjok a t. kózőoségn misieríat agy
t ü z- jég- és s z á 11 i t m á o y-
valamint
életbiztosítási
uztaN- é* Idrtí rtal, IdtfeN amtamak Hzaav,tt MhtiiaaM,
(éfaanjaksál (yeaw ét hMyafkm-nrbaáL
laíUii Henrik, UtU tt
As aioUo idóbea a budai keeerfi-viiekhea caalódásig hsaonlo vigaetták alatt keaataak, atagvarorkkkc knl&afék vidékéről eredd, keaerüvisek forfaioatba. aaia'á. miada virek távolról aem atik ae( a budai keserttforréaok Bertáké: köte eaaégüakaek urtjakatiakteaaageagyogy-•aeréa eket kereakedöket valamiat a 1-fOKVaaatú koaoaaaget Dgyeimeatetai werÍBl keeernviaek vételaaél kü!6-nöaea arra figyeijaaek bogy a aao aBa-dai« .Ofaer- vac; .Badapeat* á caim-ap (vigaette) felt&nó hrlyén legyea látható. Aaon palaoakok meljekea e ki étel hianjkik aaa tariaimaaaak ba-dai keerraviaet éa a kötöneeft ámiláaáre IVamaaak. 2996 1 — 2
Bud>peat. 18S7. márcaiok böban. Bucai forráa tulajdoBoaok.
jinlalaikkkl társulatunkat megtisztelni ét bizalommal felkeresni szíveskedjék
Társulatunk tekintélyes tökéje teljes biitositékjt nvnjt tt elf^ido t koczkán'okért, míg másrészt -lóovói díjtételei rerseejképessé teszik minden eddig hktajikban mii köd ó társulattal szeabeii sót oi több, az életbiztosítási Oiletagban olj elónrös combinatiókat vettík f.-l dijiablazatainkban, ax-Ivek a biztosító Vöfiatéi minden- srörakozásainak megfelelnek.
Magyarországi főigazgatóság. Tisza Laszlö _ Asoston Jözaef
Felhívás
Palk.»i«k miadarna kereak^dfik éa iparoeok. kik • N.-klaaassaa ajoaaaa aUtnll .Kereskedelmi a ipar eaasieo* beljieégének butoraatá*. a telssereiéaét magaara vállalei éb-jt^ák, begy ebbéli ajáolataikat árjegytékeikkel egyatt f. é. m.rct. bó 27-ig alulírott eioökségné. nyo;Uák be. 2995 1—1
N K.niaaáa 1»H; m.rco.bo :7-»i.. Dr fámek Látló mik! ei.ők.
EQIIT1BLE
c EuesUt-iliíiol etetlulcüto-iariüiixa NEf-TOBí-ka
ilapttaiou 1869-baa. Bi« ailaai állomáaj 1886. decaember 31-éa 1,7*8 000,000 márka.
Aa aj fal-ételek kiteltek: 1884-bea 1889-be. 1887 baa
360,000 000 406 000 000 474.000 000 márka. As eeeealap amelked-t! 1886. j.a.Ár h • 1 -'.61 1887. jaanar 1 jeii
272.000,000 má'keroi 321 000 000 márkára.
A tiaata a;eremeeTtőbbl< 1887 jaanar bó 1-éa 680 000 000 márkit Miki aa ra.lt évbea vieeoeri.va 130.000 000 markáva emelkea-tl. TAkeeefekvtéMik Earépa 16 000,000 mátka, lelti'. A kttvé.rak 3 év átalva kifocáaoiöatUaok lli.d«a kot-ény viaakaváaárláai éa leekállitáai jnga 3 " múl'.. A 100.000 deliárfcol áilo réaavé*;l6k<< klaBeaabályaae-rbleg caak ia 7*/, «an.aio.fnk, ka o fe li aok millióra ragé eyereeég kiaárólag a biktuaiiultak javára ealk:
Budapest. Andrány At 13. •» a«89. 1-6
FoaivBÖkeég N->y-alaa..aaa: Flecber Sa«dor ű eel.ifUZSONHATODIK ÍVFOLT1M
ZALAI KÖZLÖNY
13S7 M&RCZIIS 19 «•
¦AJ kösbirr*
70(7 kt. m
Árverési hirdetmény.
A D»gj-k*aia*ai kir. i"l«kköaj vi ^ Biii^a r«*sei tét«tík. büfj Z>Uo*K7* tMMMiteu «r-ˇatár* .egrettajiatOBak Hajdú Mihály áa u«ji BalaMa Ernébet vágrr*fa>jtá*i ••«-'W.Ó b**ebeJ}i Lkotok ellen 3ü0 fr< tflk« 1&84 eri fmonir hó l-ió D*pj*tol jirtf 5*/a h«»*'ok é> eteknek b*/\ k«*«-(MlD) kamftiai 13 frt 50 kr. p«r. 8 frt 15 nr, >ecrt>h»jiáa kérelmi 8 frt jelenlegi • m«V feÍBarülaodd kullogok iránti »á_-r«b«jia»j Qgy«b«a > teát D«r«a«tt kir. iör»»»«k iTftleiébM tartotó bwwehelji 194 »tjkb t 4Ö7. bot*. » H.jííu Hikálj ét aeif. B»l*sa Krts^bet tulajdaoiui fcl-v-tt 218 frir» b-C^ll- Tál »»LkatoJ-* ¦¦•
K.Ld 1887 éri aprílla ,t ».pj«» d«eír- 10 or-kor B*0Mb-lj»>« » tö*-
•Ag káaaia: Ami Ltjai f«lp«rMi Üf/»é4 v. b*i;etiflM ktab«)'>>Uvel ijíl
IIIII'IH Ilii Illllll Illlll I
A
kívánók iwt
p«p.rb»a • k ktjl^u knséfaet leiendi.
Vtwő, k.óiel**W rét«l«ri három 'g/M-lő réuiaibea, m*g pedig •* »U6t aj *r»e-réa jogar ír* tumlkedeaéiól taámiikadó 1 boo*p »l*tt, « muodiki a^jaaaitóí 2 bóo»p »Utt, • hK'madikkt ugy*n»tiól 3 b4s»p alán, miodr-o e^M ré-*'«> ut»o at arv«r^« BkpiA'ól •twaiitaodó 6*/a k»-
Nagj-K«DÍ*a4n a kir. törTtajs*** <«lekkTi. ba ó.ágo.k 1886 évi d«ct b4 17. oapjáa T&riott Qié*4i>41.
Gr. Bvgonnajt Bveii
h kir. ttsik. «laok kir. (Mik. j t *b
29-6 1 - 1
f
+
F«»jénneg}-ei jjaüdasági egyesület*
Székesfehérvárolí,
-». -pri> 23 án
LÓ.-4KVGI1EZÉST
A irrerésrr booájtiodó lo»ik aurL 15 tíl 31 ^ig be jelen tendók. • bejen tett lor«k 1887-ik éti tpril 22 én d. u. 3 fintor elóveifltetnek Rfjilfntés] ivek, cíHUÍjusuk ti váuitra bérmentesen megtflldettoeb. — Egyébb felulágositl-sok nverbetök a .Fejarmegyei gudatági egyetUat* titkán hivtulinil SzékMfeMrváratt.
#985 2-3
A I&ái-Temtot rcain
Árverési hirdetmény
•fték lelokkonyyi utsialj. r*«i»rő koa-hirr« t«iouk, bo^j Zakal Qy uia v^gr. bajiaióaak Hurvib Foreaet é« aej- Toruk Juli T6V«h»j áat «aeDT>-dö r»j«.i
1. kotok eil«m 100 fn tÖk« ¦ já'ol«k«i íbj éb f
j j
E-n királji törv6ny»Mk t«rülméb^ i«.r tuió 4. Btáoi kb«Bf 1—3 tornáin aoti Horvátb F*r«ociDa ¦¦&! : Törúk Juli ta.ajduDáol falrau 341 frtr. beo-Ql iujatlao Ko**C* Ittráo rajki UkÓ« fi«e- lt l4 i \
<«*t aolkMtoti kulta4ffar« i* io***\jéTt 1887. aprll ,5-éu delalAit 10 ór.kor » * %*é% báaáoál Zakil Gyu-* *agj (Taboly Victir, miot Fuobi Julta bm-l«*í ugjvéd msgbiaotijt falparMi ftgy-red T*gy bÍyU kÖ»bjÖ»té
gy baÍyeUM« kÖ»bejÖ»té»o ¦>«{¦ tartandó Dyil»ino»irToráaeo eUdt'ni fog.
KikiáháV ár* feoaabbkiteu bacaár.
ÁrvaretDÍ kívánok tanúsnak » b«c* *r l0*a-Ít kÍJtpéo»bflü Tág7 óv»d«kké-p*§ papirbao & kiküldött kasébos let^nui.
V«tő kötalat . TatsJirtbArom •tyn. Ifi riaale.beD, még pedig •• eiadi ai 4-«a-rét jogoröre em«lked*aéi6l atiraiUndó 1 bóoap, a Báaodikat ugyanattól 3 bóaap burmtdikat agyasaitól 3 twi««p «Utt mnd.B t^yat f^stlat uláa m árverét napjától atámitaDdó 6a/# kamatial <-gyüu aa arveráai feltatelekbeo m«gbatárosott balyao a módosatok *aariot lefit*lni.
Nagy-Kaaisaáa a kir. iörwéajt%4k UlakTi otstéláaál 1886. «tí ao» 20 áa Qr. HocoBUay LV. Matattr f
b. «lB«k. 2982 1 JH*
*****.......¦.......""
A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Velimi világkávé
faládác^kákbai, löldtekével.
PÜGEKÁYÉ
czukumüTeg alakban, c'e a
legfinomabb csokoládok
OsyO
A VELIMIRÉSZVÉNYTÁRSÜLAT GYÁRAIBÓL
PRAOABAN. » Kapható minden fúszerkereskedésben. -mt
SMS 9 — 10
szétküld készpénz vagy otinvéiel mellett : 3.20 méter hossza, egy öltönyre elégséges 3 75 frt 3.20 . . . .jobb 4 20 ,
3.20 .... fioom»bb 5 — . 3.20 .... Ieg6nomibb8— , 8.10 . . felöltőre mindeufele 6 -- ,
Minták megtekintésül bérmentve ; gazdug választékú mmukönyrek a utbé uraknak bérmentetlenü! A szövetek megreodelésénél ijinlhatom, hogy a minU megválasztását rám bízzák. Meg nem felelő czikkek vissza cseréltetnek.
Brunner Frigyes
Brüllll Frolicherg&ssi' 3. II. a. 2984 2 10
> SWADLO FERENCZ
. KirII FtaMlt hTiaceli g
0 i(. b (oon>«> teic >., efj f>iiic»iiii^d | C • » i • r Ii0>4pi..nice,0 HŰK S Frt SS kr W
1 M 70 kr.' Ki c«o a j4a M(o!a\ rM d»r«bok .ej ho'dÍT.I 4
ig d fooiui roaro 0 korfil-tolft] «5 da !B!iii>lllii>:tki|lD
0 ío.m.k, rt;pítu«o.»,b 4
fi k4r01Mllll35jrb 2 írt 16 kr. jati.joaubbta W
X Ci»iároM-ynnno<)Okil6j. J frt 80 tr. K f Lirkr t Co. Hambarf. Q
» frt 70 kr I
—.k.46k«.k 0
28»n I - « Q
VH. ker-. alsó erdő-sor 3. ssám.
ba4Jra«iott. s»itklfta, fiamiikiHlA ajirrfdónycit
irábbt ...b^l.liii.iolt B'«»icei< <!¦ Br.o«k«
; siellilUté.l kalyhiit,
tőlp >uli füté.
riac, egv vifCy több beljt«rj^ ttámárft-moly móbbi.k kalőnraxa uj ípU'amk. a«l, iikol»k»»l. kórhil.ko«l i;b. ¦< <l-lAnatMMl, r«gy •>«H6sMié> D«lkUI
igBB cséltsnrilao »lkklmMbal4k-AjídIj tovAbbÁ riUmaiayi «¦ építői ¦¦»kaáb^ tkrtosó munkáit, ugjoiiot: épület-. rrfi-, é* u«rkesflli IftkAtui ligL é« vkkuUt fslhuio K^P8'1 kuvá-
c«>>U TRabót muakáit. ¦latakkrtyik ti UltléanltMli kl|y*> •'
kfc—m.
2*04 43-52
MIKVDO
n.bb Ai l«(kwlTall<bb felü-
QOCXXXXXXXXXXX]
PARFÜM
K»pitó Ni g j-K iiímíd Hommrr JÖ««ff ur ürletében
2983 1 — 1
rvi E3'' HIVŐ.
A Osáktornyáa székelő, a csántornyai Ukarékpénztár rész rénytársulattal egy«alt önsegélyző szövetkezet t. ez. Ugjai f. évi mírczius 27 én d. u. 3 órakor, Ciáktornyán, a csáktornyai Uka rékpénztar r. t. saját házában tartandó
IY, rea€es koxgrölésérf*
ÜBtelettel meghivatnak
N A PIBEN D:
A) Az igatgmtóaág és feltgyeló bizottiág jelentései.
B) A íelQlvmgált e»i tzámadáfok feletti haUroiatboiatal.
C) 3. az alaptubáljrak szeriut kilépendó és a 2 nj igazgatósági tagnak, és a feiOgyelő-biiottsigban 3 rendtt ét 1 póttag megválasztási.
D) etetiagea íaditvánjok meftetele. Csáktornyán 1887. márczias 12-én
2992 l-l Az IGAZGATÓSÁG.
A megvizsgált évi stámtdisok, a szövetkezeti és a felügyelő bizottság jelentése — a társulat flzleti helyisegében a közgyűlést 14 nappal megelőzőleg a szövetkezeti tagok által betekinthetek.
VÉD-JEGY PEZSGŐ
ralaírPn
fdldCLLiU

FKShtl.HUl'EU JOESEF nruil
Umrath és Tö,rsa FragaBuDna
\ Píyes ekék egész vas és aczélbél
sokkal tartósabbak, mint azon ekék, melyeknek fa-fogójuk és fake-rekík van, — szállítják pedi(, kóveikeió árakban :
3 - 7 mélymenetttt s«ly» 90 kilogr. ¦ • 3» írtii ; 4-8 , . 95 .... 35 . jlj|
6—10 . . 100 , . . . 57 ,(Sf1
Elókfe nélkfll minden eke 2 frttal olcúbb. Sxillitási tereglajt az eke kikelésére 6 frt. — Mint* lapok ét árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek. 2994 1 — 12
Umrath és Társa orsxágos gépgrára Prága Bubnán
Magyarország főraktára : Budapest Váczi-nt 60. «zám.
Hirdetmény.
A magyar vallisalap tulajdonihoz tartozó Veszprém varme-gyéb«u fekvő 126/'"s szintó
- /'" »ert 37/"' rét 17/'" legelő 5/'" terméktelen 201/'" erdó vagyis
Összesen 388/"" cat. holdból illó épBletekliel ellátott
45000 frtra bec-iO.lt .VSzson sz. mihályi puszta* birtok zárt ajan-latu verseny mellett őrök eladás lla bocsiltttik.
Venni sxindéiozók felhisatnat, hogy 300 frt bánatpénzzel ellátva szabiiyszeitten béljegelt és lepecsételt zárt ajánlataikat, melybe a beígérendő vételár nem csak szamokkal, de betűkkel is is kiírandó, 8 melyben felemlítendő, hogy ajánlattevő az eladási rész etes feltételeket ismeri és elfogadja alulirt hivatal helyiségébea 1887 mirczins 14-én d. e. 10 ómkor nyújtsák be.
Hiányosan szerkesztett táviratilag vagy megkésve érkezett ajánlatok figyelembe nem vétetnek, a tárgyalás alá vehető ajánlatok fölötti szabad választási jog pedig a vallás és kdinkt miniszter ur részére Urtalik fenn.
Fécsváradon 1887. február no 18-án.
2976 3—3
A Pécsvirad <ovil6vásdrheit/i kir. ker.
FXXXXXXXXXXXX)C*XXXXXXX3 agyarőái gazdaság ré.zéról közhírré tétetik, hogy az lókre csikók és szarvasmarhák bebéreltetnek. Legeltetés krzdódik április ho 24 én. . végződik október . 1-én. Csikó darabja fizet 8 frtot.
Szarvasmarha 1 —2 éves 5 ,
3—4 , 6 50 .
Faatiorl s (•sduágr *'lii. A »ik<tk agÍM>«gi ál'»potán, — kir. ilUai ilUlorvo* f»g Qgr«lBÍ 4* **etleg iltalt foguk gyógy iMltalai. Bov«bb falTÜigotiliit ad *¦
Uraialmi int«ziw«.
Ral>toa-H>gy>rr>d mírcuu. híb.o 9W0 3-3

j
Wmj*U JtntfY4GY-K.WIZS.I, 1887. márczlns26án
13-lK:
T
Huszonhatodik évfolyam.
l öft tr t i„
M batnboa pvlitorhan *
HVILTTERUK
ZALAI KOZLQNT.
/1 nngy-k nizs/ii „Kereskedelmi Iparbank*, a ,nagy-kanizsai önkéntes tüzoitó-egylet, a mnagy~kanizsai fcisdedneveiö
'P •- ¦ .«• : illrlSk-.sl.-l
1*1; ' .. -r- x^"Ztű.-'fb. l,
•njaji réscci iii.*tá kúz!.m«Q7* petiiK a kiAd/.tiitfti&lbo* bernentr
intéModök : S agy-Ka nitsén
Ukarékpi utlíri ef.uleL.
RrrB-.«Dlet]en levelek Bem fogadtatnak el
Kéziratai mm ttm kintiek
egyesület*, a Mnagy-kanzsai tiszti-öntegSlyzö szövetkezét', a ,$oproni kereskedelmi $ iparkamara* nagykanizsai külvdlasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
VI o* tolta
I.
N*pjaú.kbaa táraas és nem társas összejövetelekoél leggyakrabban emlegettetik a .Régi jó idók" féle kifejexés, pedis már Ovidias kétexer évvel ezelőtt is & régi aranykort dicsőítette. Tehát megkcHett lenni oiár régi időktől fogva azon tudatnak, vagy sejtelemnél valamivei több érzetnek a régi jó időkről, a régi arany korról.
Ma is meg van, de szándékosan kerüljük, tele panaszkodjak egymás fejét, elvonjuk a munkától, csügge teggé tesszük egymást, aztán a !eg-lovulis&bb törekv&n$guoyoljak, oe- j veUégessó tetiszük. » léhaslgaak tőm | jénexanic. az érdemet letiporjuk, *zóval az elégedetlenség magvait hintjük és szinte megszokottsággá válik az örökös lamentál ás. Nagy az adó, nagyok a közterhek, de azért pa'o tik építtetnek, s a hölgyek egész kapitálist érő ruhákkal söprik az utczai port. Jajgatunk de azért mégis a mulatság-mulatságot ér. eszemiszom, dinom-dáDom, hegyen-völgyön lakodalom . . . . s ez örökÖ& vigság közt mégis oly sajátságos gondolkozás hálózza körül lelkünket s elmerengünk azokoo a régi jó időkön . ..
Egyik ily kép a régi jó idók hagyatékából a hazai ipar.
Mig a magyar uép zöme a magyar öltözetet fel nem cserélte a német plundrával. mesterembereink , nem panaszkodhattak. Most brünni posztóból kell a kabit, bécsiből a nadrág londoni kalap, párisi nyakkendő, amsterdami czipó stfa. Az ezekért kimenő összeggel szegény eb-' bek * agyunk s épen a szegénység miatt panaszkodunk keservesen, siralmasan.
lárd bazanságga] magunk közt mi-radhatna. Így például ruházati czílt-kekért évenkint kiküldünk a kedves külföldre 181 inilió forintot 8 mi • apunk 26 miliút. Különféle szerves anyagokból készalt czifckekért kia dunk 84 milliót, s kapánk 21 mi liót. Tasért kiadunk 20 miliót és kapunk S miliőt, vegyészen csikkekért kiadunk 24 miliót s kapunk 7 mi liót s ez igy megy tovább más anyagokért is. Sióval szegényedünk, de nem ám tréfából mondva, hanem: komolyan árué. ¦
S nem pirulunk ezen ? nem szö-! kik arczunkba a vér?
Hát bizoc Önmagunk iráuti bánásmódunk mostoha! '
Hogyne kellene adósságot adósságra csinálni 1 kormánynak! mikor mi magunk Liküldjüka pénzt jötödelmet a külföldre saját akaratunkból csak áldozhissnn k tHszrlgétunk átkozott szeszélyének és még mi merjük hinni s másakkal is elhitetni, hogy jó magyarok, hú hazaiak vagyunk. Az ám ! Majd meg mondom mi ...
Tessék a tárgy felett komolyai gondolkodni s a hazai ipart nem szóval éltetői, hanem teljes meg yő-zódéssel pártolni, tejleuteni!
Bátarfi.
Pedig csak gondoljuk el, mily óriási összeg vándorol külföldre tő-lűuk, mely egy kis jóakarattal, szi-
A wu-atd ttpUczai vMéke.
4 kötleméey a aZ*laí Közlöny* sts>rkes«-l tfljéhes. I
Terttaitcuky Jóm*et jirisorvottól.
II. Kedvei baritom t
Tudomásul vettem tor*id áU»l, hogy v«lemat iiivoiea tog*dtad, faljogotit cm j a további eveleséare. mit aon*) biiv - ' sebben laljuitnk, meri még mi ódig érdeket dolgokról értesi'he lek.
Épen moit vagyok oly tártat kÖrb«B, melyben egy litstelód fölemlíti, hogy egy idöbeo itt leiedkor arak és holgy-k egy-iráot érdeklítiek irántad, elmondván > mQDd*fldókat— «bb*D allap^-unk meg,
bogy La kedvet jó barát cm még mindig derék, él-tre, töretére éa tisttelelre mél ó tudót, a társadalomnak haainot fia vagy. Emlékünkben maradi a Topliesai fttrdó íranli hal* nyilatkozatod, aaelybAI kitűnt, bőgj iiü4<«dkor neked m 4 lábad volt. utat »okftkD«k ¦ euk kötüUfalába k>t létfíú-Am tlirdí M<nd«lm«»e] itt b .gy tad örök «n ékül, iti bagy*áo velu te*i ayoutoru«á^od'<, leljm eg^sia^gbea tértél
VMtSM.
imnk nélkül irtamekó isvelaaib«a hogy rniko* Varaadlól kiiodalva oda to-b b>ladva p^rif^ié t»ok»r«>t:Qak, ast gondolUm, bogv elvéért a »il»g valaly cjodap-JDtjár* fo^aok ja ni bimu-t«odó i>.i koimi ritka terménoti tüoamé-oyeket, ét nem ii volt e sejislmem c«a-lódia, mert OMka^y^o ejy kÖM4gb« ér-lüot, inelyoek „TúpiicM* a oev, va^y ia asua gyóg^türdí hely, malj«t te \á birDevéro. régóta isoierra.
A kigjósatua aUkbt* ide vez«tA nt O*akugy«o caud«iinljr« *«tetell, ide oem ¦irtva a fttrd't, már a feely magatUi í» c«odáaak Dsvetbetd, meuoyibeu a kösiuoki nt^ilit oagyuu M alté 0. T« példa a 1 ni icorK K»ot«*D a ifDger a*mvooala f«l«tt 83 36 tsiconaeterikat m^utuilii akkor éo mé<i« leMé 281' 96 méurrni á'< lok mag4aabb«o, tahit ma nálad a át mind«oe»e/r« toialabb > m«oyoratighos, mint meuoyei bo!dog*ághoi ! mi astio ctakagyao caodia h«lysetnak ooveaba'fi! Uinl6tt » gyógyfürdő ˇtasooyait ecaelelnem, megírom miképja hatis mbd-tul gyoraabbaa é« oloaóbbaa ide, miat ja-lotlái eddig. M* DOtr ide masbalM Nagj-Kauisairól a vaMtoo, rnéy is majoa előtt diák i« a raggali Varaid Topticaai vooat-la1, déUlfitt asért, mert a délutáni vonat a V*r>ad-Top]<cs»i ladóháioái mag nem áll é* a heiyriSI b«utasbal«« a poatakooam 60 krén, melyre atoeDno oaak *gy utM vátatik fel. Ha kUlöo aaekTet akarai akkor a Töpücsai urodalmi linUrtótágbos kell íordulood, aaely helyen kiráaaágod oak elég fog tetetni . A ki m*ju*ig délután indul Toplie*á>>. -D»»k ugy mint nektti « ctaktornváiói ktxMio kell maanie V«ra«dra, T"gJ egy-oraao Tuplioikra éa es kerü 4 — 5 t >riLtb-. Majd hm m*g-keidÓcik a lürdA idéay t. i. májas bó 1-én, akkor váltcioi log •• udajuftb&tajti mód treoDyibei N-gy-K-uiaaáról indul-batui delalfltt, agy mint «1í utáo éa kittai-batoi » Varaid T«»pl'C««i ái omáanál, mely időben mind g ia«i..eK b-^iiinió»iíkerek, Imi olctóbb t->r««a kocsi >*.
A Var^ad-TupLcsai tuuií áUomá* méf, mindig kasdadlag«a állapotban raa, de kielégítő ét kéayeiiBM a« utaaóra. Nafj U^jgyel-bajjal jóit lélré,m«ajib«D a aágrábbi káptalan kiránt*, kért? léteaité-aét, de a ra«ati táraatág vooakodolt be-leegyeaoi vonakodott aiérl, mertatabálj-elloue*en ko»eléb»n áll egj máaik allo-má*nai, a aok aJtudotáaoak a*onb*o ál-Iitdlag 10.000 forint véget vetett, mart eDoyit fisatelt volna a kegyet káptalan, bog/ létrejöjjön.
Épen e pereib-no lép saobámba «t4f-dő "Olga, éa bui két kis könyvecskét ugy mond: .tiniolí a tiasiarió ur, küldi a két könyvel '.essék megolvaaoi." Telje* Örömmel fogadtam, ssiveseo K olvassam 1 k-retstu! mindegyikét, mert mindkettő a ' Varasd-Toplieaai gyopjfürd6 iotésetet ismerteti.
E*yikéoek Dr. Fodor Adolf a s>ers6je irl» 1883 ik évben másiknak maca sem as*rkeutAje, s«m kalte. Dr. Fodor azt irja eiŐ««aíábao, begy mitraa Dr. Kakova^-oak n látgybao 1863-bao irt értesítője el togyott, eit pÓtUodó ina múvseskéjét ázom elölt tartva Dr. K«kov«c-aak ta-p.tsialt gyógy javaslatait.
A két érteaítfi csak annyiban kft* löobftsik egymáató!, hogr Dr. Fodor ér-tesitfij4 bővebb sserkeaa Ü, ¦ • T(><?i ha-lároiatokban, ha nem is lésyegas. még >• némi eltére* easrerabeto, mii alig lehet egyéooek tai*jdooit«oi, mint *i idokosi Táltusúo^k, mert 1863-tól 1883-ig avis váltostaalott Tegy> keverék eibon, — Itten tudja, bogy atjábao mivel talál-koshatott, miket ragadhatott magával vagy fordítva miktől válhatott meg.
Mikor itv okotkodáara ii nrilik al-kalom, alig lehel egj«b«t teaai. miat índ'tvaoyotsi, bogy a vis minden 10 év ¦palva uj vegyi eletniwé* alá véteasék, mert még asoa lehetőség sioc* kisárra, hogj a harmadik elemeiő vegye* ¦ fiai a i lóé* tuépnfi T«gyi keverékeket ia fog tólfödetni ! É* nto ii lenne [ross : mert se ami a«m am^lhetoé Toplicsát maifasabb polcira aouál, ha ctiMlaerejélfa^ c**< ¦ be-egek gyójyitá-sábao, haaedD • vén ok megfíatalaoitáaá-bao éa aotuo ák megSs^piiéaébeo iaoyil-váoi kds.
A két érleaitó •seriot a Tóphciai hévvnnek fot>lkatréa«éi a kéo képesi, eRDttk lulajdoaithaAó el«Ő soibftQ a osÚioS ét > ko«svéayes betegségek elloai grógy-er-je, gjópvi: asuob-n mát oyavalakat, i" ogyébo ve^yi keverékei áliai.
E pontnál oem leat feletlagea kit-•é megállapodni, mert mi érdekelbelne jobban, mint annak tudása, bogy mily betegeket gyógyít tudra est, tsükaég eaetén könnyű lett alkalmatk»dni, neked agy, mint mátoknak.
Ssokás e bévviibeo fürdeni, stoká* e viset meginni, igy bat vegyi keverékeivel a testbe réstben a bóróQ, rétsben a i«g- ét résibeo as emétztc a sérveké* Át. Hint tOrdo, jótékeoy Dedreamelngaé-fférel megnyitugatjs a bír parlyukait, elpárolgó vítgosre belebeltetréo, bejut a 'é^sservekbe, mint ital vt^gig )árja a* emétslA-, a hugy- ét ivósser*eket, ˇérrel vegyülvén bat at ideg- a mirigy, a c«ont ét a isomrendsserre, ily ét ennyiféle utat keres a kóranyagok eltávolítására, batáctaianitásárt, ssov&l; esek-ben rejlik csoda gyógyereje.
Kltüao «ikerrel bastnálbatják asért ib mindason betegek, kik itmaikban, ke-teikbeo, lábaikban csúztól. köstvénytAl Bianvednik tettük bár nmly réttén, legyen a ctútot, köti vényét bán tatom heveny vagy elévült, as külöabséget nem tett. Van erre példa eiég.
A merev, ssugorodott Ugokat fel-asabadi.j*, és e gyógyerejéaek kóssöa-be'ik eteroo, hogy kivett* későikből ast a botot, melyet valóban koldusbotnak mondunk; m»nkóo»k ssokáa nevetni, és osinált belóitik ép emberi.
Beható gyógyssere a lát nélküli boVkütegeknek.
Enyhíti és gyógytsere as ideges fájdalmaknak, ason siáibudeteknek, melyek ctúiot torméstetíiek, mert hat a kosponti (sgy, genocs velő)és a körayeseti íd^grendtserre. as a id^gbályóaatra is. még is neon mindig battnál uíy txélbűdéaek-nél, ooi a búdea n«m caúzo*. n*m köss-Téoyet termétsítü, de van etet httOalÓ sikerre ¦¦. csak bo^y agyógyulia amannál ké*edelm**<-bb, éa hogypéldával éljek felemlítek egy esetet: Volt egy betegem, aki 1 Vaevjg fiküdi ágyban, mert csípőin alul teatét lábait mosgatni nem tudta se, nem éreste <U, eltűrte érié* nélkül a legmélyebb túisurátokat ia, kulöubetf kedélyét volf, jól evett ivott aluat. Nem volt már helybso orvos, nem vénaaa-saony, aki nem fáradt volna gyógyításában, elvégre hosfám is fordult él éb ot a Varatd-toplicsai fürdőbe küldöttem, amikép el it meot ét 6 hét alatt tökéletetea meggyógyulva tért vitása, lett belőle derék ctalád a:ya, tevékeny bivatalouk, ét nem i? megbűlé<i által
T á r c x a.
bophokleH Ant i)?oaéje.
(Ai ókor l«gixebb női jelleme.)
Irta éa h aagy-kan>aui Táraaattrtrue 1887. évi már d bó Jl6.»n teloivaaaa
C8EHEIJÓZSEF
k r logjao tauár
At igy magttrQ t tróa n% nem/e sé^i •aármasas sora st-^ml" ismét Krroot illeti. A ki'ályotk eiaö ta«ad'>ji hogy L o-ok'oat, mert basáját véd - emberül, lisi-tetaégeten tem«ase «l, a misik t-slvérre aaoaban as ősrégi, még barbár korból Hármas ó>ssokási alkalmasia:
— PolvnCikeat, a boldofUlaat, §*•¦ •Itcatetni, megsí'atai •-¦ ssabad, T«metlen&l, BiraUsnal h«Terjen ott A patsu fBldoo, ¦ teate « rírobanó Hadárseregnek Djajwon éie* Iskonat. A jó Krftoo paranetolá ««t \fj
[Az id«*et«k Caik7 O«rgelj ford uúu.]
Kreon embert"Uo vég*é«e tlleo (-1 támad Antigoné keblébea a testvéri sse-ratei, é« Folyane^kett altemeti. Antigoné ai o tsaraieteTel a vad asokás alleDeb-n a finomabb mQreltségnak olöbarcaosa. Még mielőtt k király nyíltan hirdetne ki ssigorá parancsát, már titokb>o tud->maaL ve«« róla s elhktárotsa m&gát a temeUe^. pedig tudja, hogy büntetésül a néf> ¦' megkSvesvi stenved majd halált: as «l-)eotétek vivődő harcsa megk*sd6dik.
Magaok is elfordulunk a király kegyetlen tzáodékátrfl, és b.ai élői, ki basa js ellen tort, Uújtjok, eJitéljtk, a hol-
tat i«g*lább a hon határain kivu< altfme'-•Ók, ,bogy tiastelet fogadja ud» lenn as árny világban ót.* Képsnljiik el Antigoné fsjdalmú t, ci a meggyatá*ottb»o inat vérét siratja titokban, kit stfllt saját nyj»; K.reun m^gnér'-i at alvilági isteank | j°K*'i *L? lóink tői futitv* meg birodalmukat, mely eaelben Folyueikes isflllemé-ur-k tü« évig kell buiyong*ni a S'-yx vit« körül, míg - Hadetbi ju v. árva lelke megnyugvás- talál A vaili>a éa bum*nÍB-mua Ingssantebb érceiméit séni tni-g a király, biivleien p»r»nca4iól elfordul itten és ember. Ei as induk, a motívum, mely a t-rméss-( és vállát ölelkeséeéool lajlödott ki Antigoné lelkében; > családi *érstere~ei at at órtáai eró, mely a aokht ssenvedett fiatal királyi hogy saivébol k as«ret"t lángsug«raib»a túr elÖ. Igas, teatvéri aaerataiének es«n lángj* aaját éleiét ia kiöli, do a küsdeUmbAl Aatigona stellame olyan tíntáu emelkedik ki, mist m milyen Bteptfltíen k«B«kkal fogott a tragédia elején nagy müvének végbesviteié-bef: An'igooe méltán » testvéri ssereiet ¦ potheosiaa: és ba * jellemnek ÍS voaáaa. s*>t 'énfege a kitárta-, m-ly as embor ényelbao, b««séd^b-'D nyilvánul, akkor Amigooe kt*veike«j!e3 jelleme bevágaait iokéiet»t drámai jtlUm.
Tr-gédiaok reggel, még ugy atóiváD ao'é ben ketd^ik Antigun- ea l«mene állanak elitünk. Antigon- -ímoadj* r^on haisr natát. óvatua'<n kötli bugával tervé', eiéj* »dja a valUa kötolmeii é« réasvnvAare kér. ót oiag-it. Di as ingatag Itmtne — s épen eit a jelenetet tárja elénk a máaik kép — visssaborxad, aem mintha n«m érnsne teát véri Mer eletet keblében, de hograa aaegaé mag A, a
gyönge, védtnle* Ináuy királyi rokonának p*ranc«aii: mi lenut belAl-, ka vakmerAes dacára bivns ¦> Királyt. Feltárja Antaguae előtt ca-ládjokn.k áikát, mint balt meg fojó bújukkal auyjok, aiiat veetett «l, O'dipus .mála ul >t erab-rekoak s dic«-leltn," hoiy.ii múlt ki at atyai átok kö-vek*«iébea (Mk «t iméu^a két butd^-UIid te*ivér:
B'ináaaaoak meg driga boltjaink u«k«m, T^rdan köojírgok érte! d« áacKolni a Királyi MOral n*« Merck.
Aníjtooe tan kéri többé, sÖ< b> f"l-ajtulan* B-m fugadja ssiveaea ig*ireiÁt; h> testvéri •t-ri.L«t*érl n«>; kell balma, U.i rea . h.lál.
Jü tettemért ai-rfttiic ol.lftlán fofak Pibeoni uer»tA«n A a«luk kagj* T.Tább tan. mint ax élők*; atart ott örök L&káaon i*i« valók
I.meoe i- megreudü! . leik. n»gy.*g stemlée'éo. Aati|c<>se t rrAoek b<atot u-aaiábaa agy b^wéi, mat fo itoaiuli léuy. Emberfeletti as ero, melyet •savaiból ki éresttik. Ett aj«lea*t«t tárjN*léak a kép. Alakja i-gyencs, miként jelönié. ruh*j« söiét, mint íti^nnk b*it«r«, arcsáaak Oii-tos vooáaaí »l iák él' akara tr» vallsaak, ssemeiben mélyére nem pillaatha'ó fajdalom és »k»ral h >n.»l. A vá'laira hajló Itmene as inga:ag4>g j-to, b'icy icelmH-annál is«nibf lünőbbr-n ••meikfidjék ki Antigoné, mint »i igAs«Ág, min' a testvéri ¦serelet lángot*lop*. E*«n folaóbb hata-iod mmléleie gyós m*g miad«n hal Iga-Ót ea adja Iataena ajkair* esea esavaka* :
H«nj hát ntadra 1 tetted •«italán afT» , De látoa, hö sscrchied aa, ¦> >atu-e aif-
Emon néhány tor képeti a (ragédiának erkolcii áruimat, epén átért tett* a kolie murészi kese a prolog végéra, ér-teÍAx« a kÖTalkaxó : at öuérdak a királyi parancs mellet saavss ugyan, és esio olfuek kepvisatója Ismene, de a tett vén sserctat auor miuden gátat, haialmsaabb a király at».vánáj, a fajaaeretat eróa, mint a tarmeasm maga.
: A kegyelet «a at Önkéuy, »s isteni
és embori lurvény Ciapnak öasse «gyroá«-a-l, melyik g) ús vajjUuV A legalitás mar-
: mír koaa->rúi te#t óoaön főjére, de ai m«-méayek, rgy fordulatával Kreoa kény!e-leu bevalUni b'tgy a tsarnuk vaavestse jenéi Van egy magasabb hatalom, é* e« AnTÍgooe t^atvéri ¦i«r«t«U9. Én Antigonét katexuchén as Ókor aka.ra.l-tfagédisjának ¦ «T*sa*aa, u -(ÍJeo1 oDállóaag bélyege ttl «•-*• ak-ratra taljea Öoiadattal reá-¦ywm*a, ét épan a höeielkö Antigunének • karat*>re/e tiosaa oly kűsel at: a müvet as uj*bbk'>n iragediákhos. Mintha a ;ö*r-bete )ea eiha:a-<tsás k« t volna veraeujre ainn tragédiában a magatttos, emelkedett gondolatokkal. >s érae>mek ii«staaág«val, nagyságávai a ¦« egé>sen eÖQi'ö •¦mbe-nna ér*é«, hum«aitaa asm éa bitmply hs-aonló k«reastéa> kűri müf«l kmllj* « v^r-•eayt, at ókorban ép"o «¦ ig«*áa emberi ir>|(iksm terén a te Apjától eri ol.
Mintáa Aotigonn «ú 1-tm^ne prol.tg-juk-t b-4t*je*ve tiltávo»t*k, « .cmpad 'lötl mmt'gy lis lábbal aUu<*ub ftkvA kiírté-r-»n, as «í. nevft tt O^chnatra (tánc*-bal^) u'dalb'já'-Aiain j-lenk meg a kar, mely AatigouéneA előkelő tbebai öreg polgároKttó' »H. Ö-omf'.l Ulkeauive énekeli a ea^rat indulójál (p*rodot:) mint jnt: butskéa^gyilku* dardtk «*rivela ádáx
PolyD'ikettói vesetve as argót ifehérpsj-¦aot ellen .vijjogva miként keteíyű, hogy láogb* borítaná tornyunk ; de a>i ön bit-tet gytilöli at itten ét a büatke dic*ekv6t büoteti. Letekint Zeui és Ütj. at árként rohanó tereget gfigös fény éa pompa kö-sott és siető mosok ülésre űii gyorsított saboláv*l. Villáma lesújtja, porba bukott, ki ssiUj dühében jöre ráok lobogó ütsok-kel rumláat lihegve: a sors lavóré. Ám jön * uagynevű győzelem tatenm'je és kegyes arcia kö*iooU •nkerdus ThébáL" De im , míg « kar étekéi, a palotából kijön Kreon, a varia új f-jedeime, kiaéreiével, teljes királyi distébe'L, bőgj elmooJj* «t általa odarendelt polgároknak határotatát Polyaeikes holttestét ille-iol«g. A irónb-jsséd Önhilt, g^got, s hogy annál jobban védje álláapomját, crkÖlosi é« politikai makssimákk»l rakja meg beasédét. At éleaelméju hallgató asonbaa kiéresi belrti^, hugy itt at indulat é* top-bitma esküdtek osata a vallaa éa emberiét éVtéa ellen. így *knrja «anb-Ttu!vu érsel-m«ít, miu' Patio mosdja, *s tgftHág ét ¦örvényt forma tnkim^iyével ssenteri-i«ni. (É'ad-a aurle* tragiquos grecs. Sop-h-.c!e, 'Pária, l«70, 260. 1. 4. k.ad.) A pn|g>rok«t i« nem tién gyűjtötte öms^ b .gy m<gha1lg.M« néseteiket. hanem hogy f j-t haj'aanak «lt»'«ta előtt. Da el oe kabltion bennünk<-l p^mpásó besséde, OBmt e oódi'íiit* a k*rl, m»ly ssolgaüag c«»k dic»ér*t^(. tud «eng«ni a xaarook •tloti. A« >s, b* h karnak feieVét ssoro-¦au aietnügyra veesazük, itt is lehetetlen Asira n-ro vnoni valami fÍMtafój'ott »lé-gUletieoséget, 'artóskodn dic»ercl » Kreoa lényével stemben; *-bb*Ü értelmét sióval is nyilvánítja • kar, mikor PolyofiketHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ALII KÖZLÖHY
1887. MÁRCZIÍJ3 26-áí
<-tl ily nyomorul ti, haoem meggondol-t-llan néma buaéaek !
Jó b*r4»»*i v»n & gor»ély etekre, roégi.* axű<őkt3l örokOlt görvé'yt késedelmesebben gyógyhj*, némelyiknél h»-
!<Utal«a marad, bittosabb hatása van oly gürv.ilyr#ekaél, kik azuletésük után holi küivi««r>oyok beioiyása áli«l jutottak b'>zsá, minik: a caecteinőkafik pépes éledi.ékkel vagy más é'.elekkel vaió táplá lá UáU á d é
gy láaa, [UtláuUn tartása, a
vet • égést- k
aégielen levegő sa;b. meg atmási'ja *tek tpré:. ezétoaslatja a dagadt mirigyeket n>"Llisz<ogatj« búrűket,' "Igyogy^ja gör vélyea fekélj eiket,cí<>n-. éa isüleii baj*ikat.
Jó'ékojyao hat a ti; kot betegségekre ; uémeW niérne*éeoiiné<. bufrat iBindminyoknAÍ sem m*r«d hatáatat*b.
NóknÁ) gyóg) uja as alévü'i méh gyuladáat, reodeii és havi bajokat.
Uttljára Hitt i ,lki vu i taj*-¦«¦*)
Mielőtt Weber ur .ak épen nem kielégítő védekesesére felelné*, mtadenek elfttt booaáoatot kérek a Z K. ssives olvaaóiiól, hogy -gy ig»«áü nevetségre méltó ötlet — mert ennek kell aeretaönk — uuaimas csáfílgatásával b-caet türel-mé lémé igény beveaasük. Valrfbaa -ma '"kéuégelcaül foolos társadalmi ' i!_y-D oldalról v.Io fVfogása < miaerab'lis, hogy a jó«aoul ítélő éas csak
ala
olyog
' sajo-tlkosai tud
Épeu asért. ne csodálkoznék rajta W. ur, bogy midőn .komoly ¦ * némtet gazdasági politika, az államiudomáayok, a a társadalmi túdomáuyok m»gss*rséaéUen éjjel-nappali tár«dságotu — ieffkevésbbé elá-iio csikkéi olvastuk, reánk is hasonló Iha'ási tőn a ama fölterést ébn
Használ a gée-, garat, sjoroor éa bogyóét is a .világ nagy épito-mesteréoek bé. burutb»u ; ai «lh»ai duguláaokban ;' «gy»k „rÓMakeresstes lovagjának*, a máj éa iépd«gBuatokbio. atoo makacs társadalmat féltő aggodalmainak komoly váliólazakban in, m-'yek e két u'oísó oyilváouláta; ¦ hügyet által nem csak betegségtől függnek, httalmas orrossztre éa, de többen is provokálva érestük »•-as aranyérnek.
Sok volna eiutul míndaton valyákat f«isoro!ni. m-ly ellen ja vaa ugy hissara, eaoyit felsorolni egye* lőr« »lég it volt.
Átgondolva »•' h >gy a ssobao Uví héwiz kiiünő h-t'.A8*K vau a görvélye-;<"lhüdu-t-kre : '.ekintettel arra,
gaakat. hogy aggódó lelkét egy más térre nya- T**«"vftk a melyen a baj okát bistosab-rfi|Tft baa telfogja találni. S ugy lássik, hogy ama fö* kévetőnkben nem csalód'.unk ! De M nem tartozik ide, s erre ítéletet mondani Q*ro is érzem magama; feljogosítva. ' De térjünk a lulajdooképeni tárgy-
1 ra. a melynek isiaéttlt róna ismertetésé-
a DÖtöléat, • m által ok»t atna tiiokuto* HODttég kfirébíl kiroava a miadenaapi* •ág poaváayába taaaiiaa ? Hogy elvoava a k-t iateni csajuktól, kötretrn aonyi l«Iketf(MM0a ntag at Örökboldogiágtól ? ¦•rt ha a papok háaaaaagát megsoged jak, ugy isükaégképeo 9I kall vstüi ok a gyónáat Cbataaubriaod aanriat, mi lahvtetleD kitánouak ralaiiilAl acta tapio-tatlaaaágot, hogy oly emberre bissa nire titkát ki övéinek dreül egy B^t válaastott Egyébiránt etek oly dolgok, mnlyek fölftt* ha o*ak egy parányit iá gondolkodunk, lehetet-enség jóaanul a papi hárai ¦ágot emlegetni. Ha aaonbaD még tovib-ra is voioának kételyei, aatreakedjék elolvoi ft i kjá
y,
elolvaaoi a fent nevetett iro (Kareastéoytég Mellemé I. k. b bi
j 76 1 )
(yg \
aoban ugy biatórtat, miot társadalmi oom-letgasdáasattani kételyeire aUpoaftleletet fog talá.Qi. C.upiD c«»k ast kérdettük jl iól L
megej-l«« é E
„Lakatlan »ivat*g-e b d
asért Európa, mert benne nőtlen pap*ág van ?" Erre u elfogulatlan bírálók feleljenek mag.
Ugy latsaik asocbm. hogy stet ön elÓtt is kétségbevonhatatlanok, mivel vá-'ataáöan etekre nem retíoctáivs, az alti
am .hamisan interpretálnak" mondott históriai adatait ígyekesik laoiflt velünk
gasakal elismai tetui, de asuUl még ase-il a mennvib-o Di". Steredy
aabban ingják moidhatai aások: oh idéllop telüietvuég é« köret kesét leaaég-Hogy pedig torabbra is kételyei ne 1«-gysoek e pon'ra oésve. ide iglatom két IV. uátadi uiaat e tárgyra ronktkotó kánonát. Elvirái sainat (305) c. 33- Piacait .0 totum prohibere epiacoia, pretby terU, — el diaconibua, vei omnibua — ciericii poaitií in minitterio abttina-¦a a oonjugibua auis At non generare filioa ; quicuoque vers fecerit ab houore cierioaioa extermioetur." Vagyis a már megnötfllt papok tartózkodjanak nejeiktől. At új caeaariai tainat (314) határo-aata pedig a caDoatÖrvénytá.ban igyfog-llik C 9 Di XXIII Pb
pg y
l.lutik. C. 9 Diát XXIII. ¦ 1 morém duxtrit. ab ordm
yg
.Preabyter, iuo depon
p
debore." Ennyit a« el»Ö hiftoriai adatjára. (Folyt kör.)
egészségi háborgatáaaiiól éa fel tét lei teükséges rendes életmódot 'ártani, hogy haacnáljoo. Kiilönóa'iü kell gondolni a re-des éUlmeik-dé*'e aiokoak, *kik a bévvitet issták. E teitio'atbea legjobb orvuBÍ tanácsot követői.
Idege*, óriékeny. itgékony vér mér-gb sélclatüekoek legkedvesebb msjiw, jaoi- íállásáról
igyekeztem viaszaadni a papi állás atent (.ágét illetőleg,a ön ¦savaimat as .idétlen' jelióvnl tistteite m«g. íme tehát köt lön as eredeti kutforrájt, a melyből merítettem atokat, a ha rendelkezik elég bátor tággal, ám nevesse ast ia idé.lennek,
'-[auasaroi azt mondj*, sseptember hónapokban ide jinoi, | erényt igényel, mert:,
Araoysaájj asnnt Jians a
hogy #as angyali
-----, -„ —, -.,------. .egy p*p lelkének
mán etekben bűvösebb, simább a leve- j * napsugarainál tis*iábba»k kell lenéi.* gő. Július és augusztus melegebbek, ! Ss»nt Jeromos *»t mondj*, hogy: aa pap asért is a hévviz haataálativul iietnuna ; Isten ét as embarek kroiötu tolmács- — öísz-egyexteteteod a fürdő idény. | Kell tahát, hogy egy pap tatn
Ni»c kiuígrm . fólör, hogy beleH* [r*J" ' !"»"• ho" 6l *" „ i. fir.dUI ho„«„ l-al.m olvMúib.. I ."crű """*« "W k6™l' H de erről én nem tehetek, igy kellé megtörténnie mert felteit szándék"-
asemélyi-
volt tét;ed e fürdő intését iránti érdek-l''aé»fdben teljewn kielégíteni.*)
*).Sajt6hÍbiik I- stámu csikkben 2 dik oldaluo. 1 hasáb 72 sor 3.8000
,180.000
— 2-dik hasáb
opotto
10," 11, 12 sor Isámíoi helyett .tximi-niu 'uxmint helyeit „frumíot" — heljftt : .oportó. — 20 ik sorba: téren helyett kösséfea, 33, sor j h*tyett „vadássai. 77. aor n\4a fwbér és kilünő helyi helyett:
y hy
Dü helyi" a 81. sorban lyett „vírodst."
lég ki- vítedet he-
holtteste mellett as őrködést vonakodik magára vállalni.
Alig birdett- ki kegyetlen parancsát a király, mikor már Antigoné Polyoeikes testét száraz porral fódt- be s megssentelé a siokiaos áldozatta! is. E(t jön most rémülten íeienteni »« Ai-fít -—-1-- L-L -*
jeienteoi a holttest
gíta> kiket iellé rendéit vala. A rab' alakjával
¦colga as ó esetlen, bobokái muvéeii ellfűtétet képez a iragédia többi scemélyeivel éa nem egyéb, mint agy Sop-bokies korabeli ödiö ssoldoa, étnek jel-Umébez ill6 pguisnuss&l b«a»éli el, miként temette -I v»Uki Puiyu ikas holteatét. Kreon b«voa iadulaués izgatott képzelete a törvényszegésben összeesküvést lát trónja elleti; bizony nyal á po]g*rok bér-r*^. megejtve cazvbitották e mdré'nyre as a»-őröket:
llert ninca, mí annyi bajt okozna emberek Kftxt, mint a pénz. Orstágokat piuitit el ez, Fr>IJöofutrtkká tén; s p .Iparokat. Rosszat oiná! a jóbul, ét as emtersk Igát I«lkét gono*xra tudja hajtani -Nme* ÜDokíig, c»alárd*á|(, gazaás;, a tnirt Embert a péo* meg nem taoitná ejjh*m*r.
itt as események folyamában kissé aieg kell állapodnom, bogy a görög dráma b«!»terbeseiet legalább tgj újaiutuáaaal écintsen;; a mi Kreoo trón bestédétől égést idáig tórtéat, ast episodiumoak ne-vési a kölié«se:taQ; mindio epiaodian
g gy kórfi. Hi«io íin. hogy eieket mngío^ja sseretai az a pap ?a tettét, leikét, ssöval egé^t tevékeoyaé-gét, a családi a miudeaoapi élet eieroyi b.jai a világhoz f<>ftják nyomosai? Taoit-hat, inthet, korbolbat e jogoiao másokat hibáik miatt, ha 6 í* ugyanasoo körbea mo«ogva hasonló bunókbau réssesei ! Vi-ga«»talbatja-e a ké'ségbaesoket a meoy-urasig reményével, — b» 0 reá otthoo s> családi élet biit'w pokU vár ? Hisii-e ön exékután, hogj as egyh^s ca*k egy pü-Unatra ia naegfeladkessék ama m«gatstos csél»krdl, a meiyeknt elérni hivatva van
és p>>dig ssolgii elé étére
popok által, és amelyek dlé köteieste ?
dleoségre köteieste ? Hogy megengedje egy nemiét papjainak
(* Mintán pro et . ¦zer-keuz«r asólalt f-t jj«ettnekjeleotjQií ki
ootra mindkét fél ké t-1 ntit lapunkban bafe-Ss«rk.
viszik i--neszeink tapmta-Janaáguk ^ao, mikor például egy köuyektg megindító drám»Í jelooe'. utáo atonoal víg rést'eiat játsa*nak és igy lerontják mit as előbbi hatá-oa drámai j^leoet épített a b-1 igalók kedélyvilágab>a. Holott, h« óntud^toaan, egye'értóle^ álUpit»oa meg a atiaigatffató a két tényetóo^k (síinéstek éa teiéatek) sserepléaé', akkor a fislvonáj kd'ieit kitohö sen^darxbok mngv»iauná»áb»n - mindig aion b*ngulatbo« kellene alkalmazkodni ok, melyet a dráma a hallgatók lelkében fólidéso'.t. A görögök áj ló énekeinek ^lasimoo melos) épen at volt a hivatása, hogy at episodmm hitá*át áliaadósitiia a hallgatók leikében. Mert a>i is tulajdon* kapeu az a Uzeoot sseméíybó! álló kar as ókon drámában ? nem eigyeb fókép Sopbokie*uél, miat egy képsfllt oésőkc-¦Óuség, * népben élő erkölcsi Öntudatnak kifejezője, a kösvélemeny hangja. Daluk » tragédiának erkólca-bölc*olmi oldalát képezi és pihenésül ssolgál a néaojek yü:t elmerengjea as írlked^e, a tanuiji
karokkal nmek világába <
mcg Kit, mi végett as előadást tulajdon-képen néioi jött. fit figyeljük c»a* oaeg a karének'-* lyrai tartalmát Astigonéban, ¦ megértbetjdk belőlük, a mÜveliaégoek mily inagas fokán keltett álíaoi ason aép-oek, m«ly igy ludutt ítélni a asinpadoa történt események felett és az elmélkedés siárni
dés siár
us* ••arnyam oly magas etimé&yi légkörbe emelkedott.
A görög ssianásak oly roppant terjedelmű kÓépülotek voltak, bogy a ssiné-saek és a néző kotótt kelleti létesoi egy harmadik, kóoeiití elemnek, vagyis as előbb emiitett karasemélysetoek, mely a
IV. ssásaddal kesdódik .... ztb. (1. Ss-red/ I. k. 327. I.) továbbá EUsaly , Egy hát jogtan' 143. i. mondottakból nébiny tsinatot boztam fel a IV. stázad-bdi, a naelyak a pa>pi oőilen<égat elrendelik ; 'ovábbá, hogy a későbbi pápák kü-löno«en Vll. Gergely sxigoru rendszabályaira, főkép en as excommunic-tióra hivatkoztam ; a vagQl ugyancsak a fent naveaett AzarsŐkre lámanskodtam, bogy * XII száz. tartott II. Iaterani aaíoat, a felsőbb rendekkel megnősült papok há-xatságának érvény te|en«égét tArvénvbe gtatta (vagy is bontó akadálylyá emelta) ön erre Sseredyv*] ast feleli as 114-7. lapon (335 1. helyet')- .bontó akadályyáa XII. ¦sásodban tétetett.*
É* mit mondott <\a alsó isben ? r ettől a sa4ssdtói tiltja as egybás a " "" ' '}. S*er»dy kétaég-eleaül
P'PJ*' . ^ ---
igatat mond, batvím Ön :déii halytelenü'. mivel ssáotssaodjékkal mellőzi, miket ő még ugytnasca » Itpon mood t. i. hogy .már a IV. asatadd*! kesdődik az id-vo-natkosú törvények hozatala.' V^ase ciak kérem ósase Szeredyt as öq első állításával, ¦ asoonal sieméb^ tag Ötleni mekko-" ' ' ' i mekkorát hibázott
t tévedett akko
H i r t k.
— Kováca Zsigmond megyét ptls
pök ur fi exellleotiájáról örömmel jelentjük, hogy a teljes gyógyulás stádiumában Tan.
— A tor«*--¦*;>¦ let tisztújító kös-gyülése Nagy-Kanissán megtartatván el-oök Dr. GerŐ Jn»sef, alelnök Varga Lajos, jegy só Tr^pammer Öyu!«, péottárnok R-uhtcbild Samu, müfelügyeló Milbofar Ödöu. asertárnok Weissmayer Lipót, választmányi t.gok Dr. Ba4ő Béla, Blao-keaberg Viln
Lőwy
és ifj. W'ias Tivadar urak lettek. Egy nyári tornahely léteaitéaére 100 fri. irá-nyostaio'i elő. y
l'elolva-sast tartott György Já nos Ügyvéd ur marcs. 19-én a „Polgári Egy le:" helyitegében igen saép azámu kosöoaeg előtt, mely a f<j>o!vasót élénken megtapsolta. EUtai tárgyú fiiulv»*áa*
ontó és felette érdekes volt. Uli élményeit rajzolta.a*magyar alföldről s a :oat-
ér haza, a ki*. Erdélyről, a tordai •soros mag kapó leírása oly hu és érseiem gazdag asioezeta, bogy bátran a legjobb utl-irások köté számítható, s asért felette óhajtandó, hogy külön kiadásban ii meg-]tl«njék, tőt ké'jük. hogy ha> oolőmódon írja i« s olvaaa f-l többi éiiaéayfit is.
— Zala $it--Gróthon Szuch Imre ev. tanító ur busgaima folytán ki.dedno
ilŐ egyesület van alakuióbao, óvodájukat as Sas f"U meg is akarják nyí ni. At előmunkálatokhos asüktége* iratokat a nagy kanitsai kiadodaeveiő egyesüietlói kérték be. Es id»ig Z«Ume»;yében 9 nyilvános óvoda v>u.
— Leteaféti tuaoltó-e^ylai alakult Öko L»akovic* FtreDCS asp* plebáno*,
főparancsnoka Aradi Alaj # állami ut-i, alpura ricaook Siodelár Jóii^r uro dalmi fóerdéas.
— Adóügy At 1887/9 dik bás-
adó l<«jirontt ugy »m>ot aai a váró ti adóhivatal megillapította, htlybea ha-l^yalván, «aa«k b-ilyszíuéu való telül-as» r^adei Intett el. Kiváocsiak vagyunk váljon a tnlülvissgilát folytán
ioet,
lyével
aidŐn tévedé'ét még as fi tekinté-akarJ4 igasolni. Vesse továbbá össae ecen utóbbi állítását as elsoVel, valamtot aa általam mtiltkor moodotla-kftt, ¦ ha be nem fogja látni, hogy esen utóbbival csak mellettem argumentált, tehát önmagát sújtotta agyon, ugy jogo -
i lel fogta és megértette, h*-nem ast érzehni kifakadásai, magatartása éa raosdalalai által a asgy kösönségnnk ia továbbította, megmagytrásta, miként kelljen a ainpadi jelenei eket beiv«-aen feltogni- Es voít egy másik faladata a gÖrog chorosoak as ókori tragédíáb*a.
^O»s«l«ar/
ornó í Horandiai
Saller Lajos), s fürdost^
utcaa sarkin Erdoasy osinofl sarokházat építtet (épi Csáktornyáról.) Vanctel Kínai "ur Kerestt-titcsábao (epitŐ Saller Lajos.) As Arany János-utcs&i óvoda egy alkalmas nyaralót építtet. Egyébb építkezések felől et idáig tudomásunk nincs.
— Tűz
A DagyksDÍss< köcsija a l bssserséae y ván, egy uagy
Hői sierkofSi eladás*
i önk tusoltó egyUt szer-azerelrények ujabb folytán kicsJDynek bizonyul-agyobb éü 'erjedelmesebbnak
bassersése váll ssükséfiOfé s így a m-g jó*árban levő régibb juiányonoo el*(la-tik. Bővebb értesülés Dyerbetó, as *gy»-sület fAp»ranc«oka Saller Lajos urnái.
Gyáaghir. Kumpelles Mihály
a déli vaapály* helybeli állomásának fŐpénstárooka f. hó t\-éu munkát életének 35. é'ében elhunyt. A boldoguh-k hüh tetemei kedden d. u. 4 órakor Üon-pélyesen besseottjtetvén, Budapestre asállittattak, hoí a családi sirboltbaa Örök Dyugalomra hely estettek. Béke
ogjen hamvain.
TÜrjc vidékéről
írják nekünk
a hasadó tóbb e. vagy ki t att a városi adóbiv
ebb
dditiieg
— Építtetések A uvatt meg
ár keité vei ke Tanét jelez betűnk »• ópil-keséaek teldl N.-K*pizsán. Ugyams Kitt Antal orvo« ur Batthyány utcs»i két háta' óassftkö'.ő kert helyén épitret. (Épuó

-isÓ
oldal. Mik episedinaábso
péld. kar
írói én< ot as em-
¦sinpttdoa mily nyomatékos fenő héj ásó baogon hirdette ki Krnoa at ő t'lalmát, és mégis akadt es«a p&raaosnál nróa^bb hatalom, meJy ast megsfgLe:
kelhetne inkább asen kar, n _____
béri sz-IIem nagyságáról. A német Klein, a dráma nagy ísmer'je, Antigoné és la-mene párdalát tartja iegsikeruit»obnek, feiblmolhatatlaHnak Aeacbyioaoak .He ten Theba ellen' ctimö müvében. (961 — 1004. — J. L. Klein. Geschichta d. Dra-
maa. 14 *m?y kötetben
ta m«g a drám*
örtéoatéi. Lipcs«. 1865. Hibája, hogy az iKori drámát saodern zcempon tból ítéli meg.) Engess Antigoné esen első s'aai-monja ragajiott m«g. Egy minden időre ¦toló dicsőítő bymnua nten álló ének as embernek, a főid urának nagyságára éa a ,aoadakaratra, melylyel teUtéaa ase-riot él. Alig bissem, bogy föuségasebb apotheoatst ol r«sti
bár hol is a vi!a.(j _. __
emli'ett helyau. Sopbokles előtt as egyat-'en Piadarua vált a fértiúi eréaynk méltó iicsÓitŐja, a későbbiek kösvetlaaül vagy köiveive a kettőnek nyomdokain járnak, Aa éfre, nu csodáa tünemény ! Uiheuk a»«neiwaeh ?
olna nemünkre ¦ baB. mint az
Boldogtalan Oedipu árva gyermeke, ob mit levél? Mit tevéi ?
Erre rezet aa őr 1 soi bún leht-t as, melyet el-koveiéj ? M*r"«Kéd a kiráJji parancsot ?
Így kiált fet a kar, megpill«n'va Antigoné^ kit as Őr fogva vesai. A tosi piáink. A jr-jé
meréss léptére h.tározza ei mkgái: iúi-lépi a kört, melyen kívül a király í«oye. gelötése érvényesül, ét a nsereteieben bitó AnttgonéL összetöri as embnrvitág kegyetlen itéleie. Heg^átkódtató jtleuatre lehelnek elkészülve ások, kik est a tragédiát a ssinp»don látják : a két elem itt Csap ottan először. A té'eUs lórvény küzd a lérméssel íratlan (örvényével, as ursság királya egy gyönge azuztel, kit óriásivá növelt a testvéri szeretet.
As őr Antigonéi épen Polyoeikes bolt«ste mellet fogta eJ é* mos: a király elóu elmoadjt bsl a piratUnnl álló a*ép leirist, melyet Sophikles mestari kese rajaolt, hol a lormésseü elemek báb rgáaa boraatsóao oagy»s-rü hátterét képesi Antiguae meréoyio ének. E mondja, miat tört ki a rakkooo meiegbeo déiiajbaa a forgósáét, tséistórva a völgynek lombjait, elborult as ég s az istenek villámaitól csak ugy káprásoit a holttest mellé rendelt órák saeme. Mikor miaden iecseode ¦U.t, tsemökbe tűüt Antigoné, ki eljött, hogy a romboló vihar után megtekintse téttvérének bolttetemét, ¦ láttára felsokog mini búi himadtr. ha Üresen találjafészkét elrabolva megtatit. Ujrastáras porral hioté b«, ércskoraajaból háromszor megootöaé, negsaentelve a hármai áldosottal att. tFolvt kot.)
A mait hetekben a tarjai -u. p. csimet-> 5 drb mutskakónyv jöit Tóth Im-tekeoyei lakos nevére csimesve. Nevetett Tóth Imre nem hogy musskául tudna, de talán magyarul tesa tud olvasói * iroi ! Tudomására jött ennek
mi törtéoc nem tudom. Aj»olatos volna talán a legnagyobb lelkiismeret át óvatosságra figyelmesieini a postahivatalokat. — Az időjárás egy héi óta nagyon so:d és két lábnyi hó takarta a földet. A vntest sokan még a hó előtt elvé-Ifealék; de uagy réssn még véletlen — A roax |dŐk miatt a váaárok eemmif sem értek, as iparosság reltt-neta* *so-rongavotí helyseiben v«n! A gyermekek köZt p-4ig Orokd»g»D*t Ura kodik.
Némely eastekbin vörb-ítiy i«.
— Hivattam petróleum liferáns.
Könnyű szerrel akart Stern Márkus helybeli lakoa egy hordó petróliumhot jutni. K'cogno*ciroL*s közben ugyanis Stera uram Wiisa leitvérek bizomáayi czég irodij* előtt a főtéri urodalmi épület udvarán egy tele p-Uroleumhordót pillantott m-g é* t«i ana'Ua aaivsággal bitang jószágnak néate, dt asért maga még sem ieot ért«. baonm Sóröndi Gyor^v nap-számoiit küldt- ..da f. hó 22-éo reggel 6 órakor, mikor még ac irodában senki sem 7olt azon megt>iiín*1, hogy a bordót ar>;oocsára lévő rgycaeaeo tol}* ki a va->UTa a hol ő ast falfogj, fcd*i. — A Dap-ssámoa poutosan teljesítve a paraucaot tar* güQCiával od*jirt éi in4)( > c*ég alUadü o*p*s*müín jűhisaemüleg tel is aegitette lenoí a hordót. — A cségtáraak as irodába érve észrevették a hordó hiányát éa mikor napszámosuk, elmondta bogy azt bison elszáUilották a v*»utr», robton eiet-lek jelectédt t-^oni a rtndórvéffoél. — Mire a kiküldőnek a v*»uti feladó raktárnál meg is találuk az oiodáobított hordót. Stern Ha>kus ar»mm*l együtt, ki már akkorra egy atabályotaD kiállított ssál-lnó levétel kezében éppen fe!ak»na adói a hordót Horvátoraiágba. A bordó persse Stera Márkus iegujtbb szabású ssallitoval együtt vissza hot* oit a varosba és most ti ernnek módja nyílik a viasgáló oiróság-nál beigvsolm szállítási s»>badalmat.
— Iszonyú halni, folyó hó 2l-én déleinti a boiyb'h v^su-áilooiátcn több muokát a köszeaielapek mellett elhaladó vagányon kocíholiesti volt eiloglalva; négy négy ember tolt egy egy teherkocsit éa az eUő fcoc-tit toló négy ember nem vatta éssre hogy utánuk is h*i»d *gy ily onhés szörny, a h*iul haladó kocsi min-
y, diokabb köteledeti as elsAbos 6* •*
nek
bátuijau levő emberek c**k »kkor vették énre a köselükbo érő kootit. mikor es már csak egy lépésnyire volt mögöttük, at egyiknek kiaiiáflár* azétugráltak, bárom •terencséaaa kiugróit, de Balasa György a a pasám os az ugrása: olkó*ve a két kocsi (guffir) ko«é kerüli, Ugy bogy nzek mell Kaaat oassetuzták; * aserencsétieo embar mintegy 10 percsoyi uionyu kínlódás után kindta letkii, a a belyssioéra ér késett orvos marosak a balált konstatálhatta. — A szerencsétlenül kimúlt Baláat Ö»re-gyni b«g;ott hátra. — A visagálat meg-indittatou.
— A magyar sient-korona orasá-vorös-ker»«st-egyletének oagy kani-
asai várost ralaattmánja folyó évi apu1, hó 3 -in déu án 3 órakor tartaadja évi rendes kosgyuiésé', a kisded ovi>d» ládor utczai helyiségében.
— A posta- éa láviráa sjgyeaitéift ügyében marca. 23-án Nagy-KaaissaB Jekeltaluazy Lajos, topronkerületi povU-igasg«tó ¦ más érdekeltek megjeleoéao alkalmával aaon megállapodás j$" létre, hogy a posta éa távirda egye-"^* • jelenlegi tőrvéaysteki épületbe helyet-
telik át,
,Z4ldf«« fél, lauask.
tudfalevőleg a tör vei f- éví májustólHUSZONHATODIK fiVFOLYlM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MABCZIÜS 25 áa.
M
— Jutal'imjátékául
'««!otánu]a.iaolt j»t«« d
chn-k ,A.t smber trag^diijm" a -mű cIuH«kua művét. Itmarv* fcösöaoé ^úuic id-geokodftBét a cluxikus tnftvek ,r»nt, mirttii^gD-k l.rtjuk toaik juU-JmDjátékm való elö»ít«l*t. MiotUmelMt m-l-L rokoHMenrv«l üdTtítóljük • óhajtjuk caftiódiauokaL Ki eifodis hétfőn 28-io Iom. — Felnivjuk » műveit koEŐo»«g méltó figvelmétéa buzgó pirttoffisit.
__ llaráss Hiába seaeiar*ul»táv*t
Fiumeb» ut«s«tt.
— A „nagy-kanizsai Cuioo' f.
Veas- iFityehái* uj jegjíökörré kiráaatk al»-iaeai* 1 kalni. — Miaiag«r Jótt«f » bagolti ká-• cí - pülD*D»k «gj bftrmtigot •jindékosott.
— Hftgai r. h. llaromiíek megyében
l-t,',] keid ve *¦ álul* kibooB éoyek esedékes lc«m»tnt'
é. apn!
•<.t: köt
t<<LJi. fizetni, miért i<t • vonatkozó ««l-
venyek a bemutató a látra" ára! ellátva
«¦ ügyien pensurookiii. I>. Bedd Béi»
ügyvéd ura*, misdeokor d. *. 11 —12
ora>L bemuutbatok ét a páni ugyanott
— Meg* fi kőigj-fllés UrUtik *pr
két törtéaete,
— M*BJ"ei r. b. A btúredi \*r. o5-~e\ «t UDCívigílma 108 Irt. 00 krt. jöve-áfio**tt'l. — Zaiamogya déli rlisében uiatci 18-ÁD rengni foldreogéil éasleltek.
— K>b Cs-ruecc köuég L»<enje kdjeiében 4 híz kitételével tel Jeten leéget'.
— Leányén '» 4 hát m« lék.épai«lc] é«i«k «!. — A parUki tártMkfir dalet;élyl tar- ni»rc». 26-in. — N»gy Tilván •iijtori
ii'is megb*it. — Humas»aer Simon kániurUoitd .PerUki* ra magya-
:t» Devét. — Murkovies J^oosaé Kfirog-it Hulviaa Al«i-L^ndvin mfg r. — MurakHrei*'ur, K'illáUi«er ét (
p rlj
gy
forráira akadtak. — Körmi- gjuf* moDopoíimnon 4 mili bét
petróleu
nyank p
tr.ot vél éveakiot bevéU>teSDÍ. — A
nép-
l
svinbao Qoanp es v«iára*poD kattAs elő-wdia lett. — Bíukovica hire* .Kinosem"
gá'^'i f<>g*ágba b**'Y«>i*isti Z*prább»n. — tCraMDa SseDlmiklótoD a napúk ban teat.t«k e^y 150 év»% férfit. — Eg,. Takleiny Temesvárról iűkk«l aiurt írúoa kérvényt ir: a kirüjhtw. — Ki*loc»áü & kanyaró járvány mi»U ai óMtea iskolákat besárták. — A p*p*< •Öokéoytca
tütoitó* asakUp u
y
^ Gáborbely a.akitiuat
g
emlegetik. — Az orasággyülé* májas 22-éo otiiattatik í«l b »s uj vilustáa már janias kóiepén megleont-. — Prorooator a Budafok *-ra magyarosi totu no vét. — Ssoiook 6* Síujol kost a Tinán uj vaauti hidépittatik. — A stékesfebérviri aiia-háaai jöro évre Csóka Sándor szinig&i ó béb
j
gató vette bérbe, KÖlfÖldi
r. h. A. francira korona gyémántjai »pr. 21. é* májua 8 Ad árve-ré*r« kerülnek. — Spaoyolortiágban a polgári báxnwá^ érvénybe lép — Hoff Janód n rnaUt* sör fen«!á'ója B*riinb«i i^gbait. — Ricbmond
10-én „A operetté
saép isnéjű alóban ami asio-
beiyisé^Unkón teljea«n kielégítő, pú. ÉrCsi-é ma aa elsó babér, i»ely
Színészet
— Szombaton mirct.
kékuakállu bercseg' ciimfi knrtllt MÍore, KÜliláM mulattató opT«tteo«k padi
beo BéiyuDé ia biveo oiitotik. Kösönaég ig«a acép asámmal.
— V»»árn>p . Deioolor- o«pioa lit-váajoaMg arjaoli eld axép itimu kösöo-¦éj; e]5:t. Boraodyné kedvea megjelenéae, bar nem erfa, de kAlleniRt éu«ke sajo« utpsol aratott. Forisa cooplflt<ejai muiat-Uióak Tálának. Hoori oaiot miodigeredvti alak TO>t-
— Httfön D»k Pa) ét F.nu I.l.ao
,Ripp e-iék
axitie><sek jutalooijátékául Wiokle" regénye* operettet ódk ik l
elíi, ai eddigi «ióadMok
létsíkéra
tölteni. Róttáné élénken ssemélyesilé a baboaú aaasonyt. Faketéoéí kár hogy folyton a bajábot Kapkod. Ett követte Mim Loona D»re a viligbirú .éiössobor" mutatványcaoportoiata. Bemutatta marat
....... - képbon.
M.r. 2, » fürdő-
2, olvató M«donn« 1, Oladitlor 2, Apolló 1. Merear 2. Kgrnéoj 2, M»trói 2, T.U.q V«nu.« 1, Theam 2, ét üibor ArchftQgyfcl 1 ŐMseten 16 ftlak, 29 válto- Tfa
mint mytholoqi* Napiiteoe 2 ares 2, Kleopotra balaia 2. Di.D. 2. Terpiicbore 2, V-nu.
tsbbj^nakjaloshetjak. L'doffuk; Kamk>|Tal6b» oiMtiri mul.tváoj
többtaAr roll kénytelen megjelenő
mM smr«pébeo hódított,
dalait .¦metélnie DOM^gioak
kell
i, .Mop.di oltho-I K6tóo»íg .zonb.n köiíjniimliu retljre...
isép
— C-üt6rWk6a > .Kora.»nii
jí.oi«nk Q«ki BorwidiDé kedve, jeleaatel rugók" i.™«n oper.ite u'án muoHik Dek P»i győnj-Srű »0k«i ¦ 20 évatini fsllé lt Hin Leoüora D«rem(W黫n6-
jí.oi«nk Q«ki BorwidiDé kedve, jeleaatel
De.k P»i győnj-Srű »05k«i ¦ « 20 évatini fsllépe o Hin Leoüora D«rem(W黫n6 jl élénk kuijt ajol i.jo. taptol ; nk fa .Ik.lomm.l 18 képe! 31 alakban
lodáj* Végett 80 «gy«n hait vagy •érüit míg. — Kr"*zewsski jei«« l^ogyel iró ÖenuábaD megbali. — Vilosoe ctassár m^rci. 22-én üna^pelte azüUié»o*pjáoalt 90-dík évfordulóját. — Bulgáriában » tejed«lemvi»ia**rÓ aubranyjo májtubau hivatik óaaae
Kosomig j-leot io.^.
— K-ddeo
,űjiíl pon." cxim Sigbyoé a. S..p»r5
atámban »dotí eló és pedig Zene istoaoAje 3 alakban, olvasó Madonna 1, rabn<5 2. Mar* 2,
Ciiky Gergelyoak H-rcuIes 1. P^seiur 1. Ámor 2, Gladiátor 2. V»nuB 2. Kleopátra halála 2, Hercur 2,
Tidre adatou.
Janka hiven uldol-
tik meg Bterepkőrüket, utdbbi kár hogy oly sebesen munolagisá,, alig lehet érteni Láng Ilunkántik b niá illó stafp jmott, Moűr>. Ttastai, Vettprémi. Ft>ri»B éo F--ketn eli«meré«t érd-menek. Ságbyaé ki-tüoő drámai alak, küzdelmei anyai asa-repénél bAroi&Hor hivatott kt Fölhívjuk a readetü*ég*t. hogy a stékek eirond éWíl tjriilt-ciuiőbb li^ysn. vajmi '
Terpaichore 2, B-mény 2, halászfíui 2. Titian veaui álma 1. Őrangyal 1, Imád-kősó angyal 1 éi Then i 0 3. Kösöotég Cifíkélyebb vsammal »i íliSueviló napnál. — PéntekfO, „Ciigány báró" nagy operetie 3-m>dssori eldadiaa mellett, Mim Leooora Ü*ri atulaó fellépte.
„Bécsi
és
MBécsi élet és járadék bizlosilo intézet"
a „Bécsi
Van atorencatiiik a '. k.ü unsé^r: Ár:e8:teui miszcriiit
biztosító társaság és a Bécsi élet- és járadék biztosító intézet''
Zalamegyei föügynökségét
STREHI és KLEIN
uratnnlt N átadtuk és felkérjük a t.
közönséget miszeriDt urv
tűz- jég- és s z á I I i t m á n y-
valamint
életbiztosítási
jialalailkal társulatontat megtisztelni éfc bizalommal felkeresni szi?eskedjék.
Társulataink tekintéljes tőkéje teljes biztosítékot nyújt az elfigidou koczlcázatokért. raíg másrészt el/iuyös díjtételei verseorképessé teszik minden eddig hazáukban in út fid ö társulatul szemben sót mi több. az életbiztosítási üzletágban uly előnyös combiualiúbat Tettek M díjtáblázatainkban, melyek a biztosító közüriiéí: minden vá rakozásainak megfelelnek.
Magyarországi főigazgatóság. Tlaza László Ágoston Józaer
P j
Jóts-f e< Kikoal J-nü) l^^kitün^bb én legkimerit.tbb távira i tu-di^aitftaitlckal aeoltíál Ás kösvetleo öuse-köttel^sa ,éyéu Európ. Smgi ÍSváro..-ival, a mos'aDÍ válságOB idöb«>D. legbit
Gabonaárak Dunáutuluu ;
Péenett : Bui» 8X0—9 frl. KéUie
re. 6.60—ÜO kr. ttou 610-40 kr.Arp.
40-60 kr. Z.b« 10-30 kr. Kukoíi-
t* 6.20 kr. s.eoa mm.2 60 kr. üs>lm>
Szombathely Buia 8 60-80 kr Rou 6-20-60 kr. Árp. 6*0-04 kr. Z.b 6 20-40 kr. Kukorica 640-;0 kr
Széken fehérvár : Bu» 8 60 - 80 kr. _ Kju 6 6fJ-70 kr. Arp. 6.70-80 kr._2.b.6.80-90fr Kuko "«¦• 5.70—80. kr. B.b 9 10-20
Kmthrlv : Bu«. 7-90-8 fn ]
6-70-80 kr Z,b 7 20 kr. Kukorica, frt 20 kr. Tiii.fa méi.rj, 4 frt. s 3 frl 60 kr Sialnn 2.20 kr.
Szerk. üzenet
— f • Oí- H'ljben. \-.m kö«lh«G.
— L. B. iDtéxkedlíiuk
— P- H Mejk.ptuk.
~ B- J- Par oap m-jlv* küldhetjük
B A T 0 K FI I* t jn .
kr.
OS,
a bécsi egyetemi fóklinika. klinikai
osztályinak volt segédorvosa
..ssSíí '""'""¦* «»/•¦¦"»• ^i*
K.rnielita tér, 6 m. a.
naponként déUlilti 8 — W órdia J-leDOüi l.ki. ; K-.cbb«uír-ut 17 „ IK-ndílvíoj- ojj.no:: 2-4 óri: di ut.n
a helyben 'jemeniáru lemezeket,
Aiépitéízeti idény megkezdtével, iá-tárkódom azon tiszteletteljes jelenül test tenni miszerint raktáramban a ^5f^^**nöö6 minőségű
Építészeti -mész, hydrauli-mész. roman-cement. I* roman-cement,
vni pi-liuiii pi-tlanJc3.Ti3.it. Hiizö es vika! készletet tartói eredeti gyári árak mellett : további : uji+atn sz'.rkesztM prSsreivhzer sztrint beremkzr.tt jif ír t nh in íi-.Iií i. /itiU p trtlaad-ceiueatból természetes, vdröj és fekete sziabea különféle uagystj»bau. közönséges é5 mesterséges márványban gyártok; mindennemű épiíht ii-«iímenyeket szállító;, e'.villalok camíu:-épité->i inuakáiatokat u. u. venecziai-terrazi, gránit . mozaik padozat, cement talapzat, vizve-zetö czeme,U-csatorna, falak szírazzá tétele, vízvezetékek Itelyreál-lit-Uí'. >:í-)h»»i-4i i/,-<t íi-h,;;. ¦«')c.i'c-í«.S!íj.kádak és
vízgyűjtők elkészítését.
Steyer homokkövet, karseti és karraiaimároányt, kelheimi, mettlahi. keramit és karrarai-márvány lapokat, elszigetelő kátrá-nyds lemezeket — különösen előnyösek falak száraz állapotba ni megtartására — kőszénkátrányt, asphalt. köjedél pép lapokat tiiz-mentes téglákat — keresztágakat, falkapcaokat, a legjobb minőségi vasból ngysziotén gazfiasági gepeket úi szerszámokat stb. a le-gol-. csóbb árak mellett szi'litDk ; áitalában númkn az építészeti és gépszakmába vágó megrendelések a leggyorsabban és legjutáuyosab-ban te.jesittetnek.
Sariorj Osrár
;i ¦ ., lócrejü
legszilárdabb szerkezetű, könnyen at'i s uj szerkezetű
GŐZCSÍIPLŐGEPEK
szeges dobbal, kettős tisztító müvei árpatoklyáazolnval ét osztályozó henger rel' Ara 3150 frt és a/on [elül.
MCNKAKÉPESSÉtí 10 nra nlatl $000 -UOOO krie
jétaliát.
budapesti általános országos kiállításon
na<ry díszoklevél.
Magyiir gözcséplőkeszlctck
BUDAPESTEN. ff-
4, 0 8 lóerrjü
írözcséplökészletek
lagujabb legszilárdabb szerkezet
EKÉK VETŐÜÉPRK,
rosták, malmok,
MORZSOLOK
szecska-és répavágók
GKI-t K
GROSSM i\\| és K LCSCIIEXB iCH
első magyar gazdasági gépgyára
kttíső?4cxi at f. BUDAPEST feaísS ?ácsi at t.
! Budapestrefelránduló ve-jvök kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percnyire az osztr .állam vasúttól) jönni kéretnek.
PEZSGŐ
Hamburgból Newyorkba Hávreböl Newyorkba Stettinbol Newyorkba
mili-l.-u 1 ! •,«]! :,b!l
Harabargból ÍTyTigatindiába Hamburgból Mexicóbal
t. 'k-it uiind » h»j;.kx?|.úkb»B ''Z? a ío-i (Ikoilíeu nlh^t^c/. ftt Qiaiékuak » » öCrittdvtKo\i\t ut^a^fi;^ atkxljiisit DyinlAKaiki>HU-ZONHATODIK ÉVFOLYAM.
7 *l l^LJ^^ftLn.^
1887. MABCZIUS 19-4a
Ji ' ' ' ¦ -í
gy Legjobb asztali- és üditő-ita
ISO
o
>
CD N
'35 N
0)
N (0
0)
¦¦¦>
o
<0
ÜP o
8 o
3
WF Hazánk legkedveltebb
Fsavanyuvi
ÉGHESS
TTmram é« T&raa PrAía BviDna
|
mely oemcuk a polgári körökben kedfelt, de utii tart magának a feMbb ét leg-felaíbb körökben ia, _ _
|V © fensége ~VI
t n\
rendes it&lui
py Altx&ndriáb&n, legktaalebb Fiaméban is ép
agymint h&zánkban 41ul&noun a kolera megbetegedés ellen pratMmtlv gyógjszernek bieonjult
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában, faszerkereskedésében és vendéglőjében kapható.
Orizá|{oa

ÉOnzálíoa rSittktár DESKUTY L.
a. Ur. <• u«rb kór ndTtri '—t-j—1t twillltfinál BUDAPESTEN. Eri»íb«t-tár 7. K.
Borral használva kiterjedt kedveltségnek örvend.
N»ey-K«niCTán kapható: Fe^elhofer .T. Rmenfeld "Adolf, RcWsrr * fa">-bfr' Martcm <fc Hnber Prfzlmtver * Dentseh. Marion Adolf, araknál
ii±í>ltkAI>0
mtilfa«tttlso

Ta F
Q Kirli F««t«lt hrrUgelf A
A if«n finoman flht&lvc, egy pAiuetoinacbtD Citiir kOaepaaaaeaéjfl kilója S frt 55 kr a V kOrdl-bplal 45 Harab lf.t 70 k' Eteaonyai angolna vaataf V
QBlitiutlKi^tiiei i darabok «T bordÓTal 3 ín 70 kr Q
0 finomak. «(7 fKSftaraoMgban : BArmantr.i otánTéullt' Kar«akadókaak a
kOrOlltlnlSSürb S frtUkr. :jaUn;oaubbu. IIMItÍV
QCaT,ir»an.«™ic.éjfl kilíja iftuWl, K F. Llckp & Co. Hambaf. / Q
< >
o o
0000000000000
Kapatú Na g y-K a n i z s 4 n Nomiuer Jőinefur üzletében
-2S83 3—* *>
TTTTTTTTT1
w
SWADL0 FERENCZ
Ai a'oltó idAbeo a buJ*i krt>- ű-
g hDó igo«uk tlatt hoi&loftk, M«gj»rontá|; külöoléle Vidékiről eredő. ko*«rüvizek forg»ioaio». Ifin iá d miode vitek távolról md ütik ¦íeg a budti keifrüforráaok mérnkét knii loMégilnküfik tartjuk * út*'tmmigm gyógy weré% eket kereskedökai valamint *t." os. foíj"»«nó kösóoiéget őgreliDoiiriD' mifteriot k*)«erÜTÍ»ei -véteknél külö-kiöt«a arra ügyeljeoek bogy » »só .Bu-^aí" vOfo«r" T»gy vBadap«<ia á ctim-Up (Tigoetu) fe.tílnö bi-lyéo legyen lálhaM. Aaoo palac«kok m^ljokco •> ki'étsl hiánysik n«tn tar;»lina«D»k budai koaeraviset é* a köi.6Q»íg Ami tálára alkalmasak. 2996 2-2
Badtpaa', 1887. mire ti us hóban. Eu<iai forrás tulajdoiiunuk.
czigaretta-papir
a valódi
LE HQUBUffl
Ciwl«y ét Henry párizsi
óvaíik
i' vii.
rSVWTJ1^
l ¦rtélIrtneEböl ; továbbá télé tft.U- é« 8iellöitet«HÍ k
Gyára ker-. alsó erdő-sor 3. szám
ásolt, sajtslan, öomíikodA xárrf dÖBJflt hullám ~
B
J
Bi»iic«k éa Br«cska- 7«]amiüi kfixpontl
rmt, egy T»gy tttbb heíjiróg nánaám-ma y uióbbi»k kfilóaöatD uj épüleink. o^l, iakolákoál, kórbáaskaá) nb. ¦¦<!-l/.si«i«Mel, TKgy >«-ll fiatat í* a Alkui
igeo ciíiMuriion alktlmaibatók Ajánlja továbbá TBl«ai«oayi *.s épttéi •tkkroábk t«.rt(i«ó muokáit, agy mint: épülel-, tnö-, és H«rk»»«ti lakit"-tégla éa vxkoiftt felho«(» R«psil kot .
catilt VBiból muokft;'. Mlaiakártyák éa kÜtMfvatiaik lM|yM ta
144-
K.'« pMilr »'fin«í»H»l«ll [>r. JJ. Puk Ur E. l.iJtlj. l>r. E l.ippna.a bim .
iryeasrti uiuirulc á!Ul, kik k lagiobh Kjia'ato »4Uk, agj * kitaoő mi«6«é( iái áftfl tmu T
nist il
az Eirestü-Allaiot etetkiitoiitir-tánasata KEI-TORK-bat
Alapitatott 18^9-b«n. Bi>t'>ilái> illomin^ 1886. deeaerober 31-áo 1,748 000,000 márka.
Ai nj f«hétel«k kiteltek: 1884-b«» lgsó-b.n 1887 b.D
36U.0U0 0OO 408 00o,OUO 474.TMXI0U0 mark.. A> *4t<al.p .m,lkMl-tl 1886. január M ]-iíl 1887. j.nuár 1 j«{
272.000,O(X) márkáról 321000 000 márkira.
\ úiH« Dt-rrm»o_vlSbbl»l 1887. j.oMr hó l-«o G4O.000 0O0 márkát '•¦• k. «a a múlt évbo. .i-ionyu.. 13Ű.O0OO0O tnarkátal -malked^lt. T,-.«.o,f«kvt«..k Eiiripa 16 000,000 m»rkao tolUI. A krilvénjek 3 ev mai.a tifogaiolni.tla.ok Mindín kr,iT«»j vla.aaTá.árláai 4. laaiálüláai j»ga 3 ít nnl... a 100.000 dollárba álló ré«,»eiijiík. •lapa>abál^ne-rüleg cak _. T/f kanatoitatik. •« n fölül, aok millióra rujó nvereteg kiaároiag a bUtoaitottac ja'ára saik:
Budapest, Andrámu út IS. n 2989. 2—6
Ki'iiiiívitnktn^: Nagy-Kanitaan Fi«cb«r Saodor úrnal.
Venes ekék eajési vas és aczélból
>olikal tartósabbak, miot azon ekék, melyeknek fa-fogójak és rtkflk van. — szállítják pedi). követkeió áratbao :
i - 7 mélymeoetüt snlya 90 kilógta. . . 33 frt 4-8 . . 95 . .\ . 35
6—1Ü . . 100 . . i . 37 ,/
Előkés nélkül minden eke 2 frtlal olcsóbb Szálliliai tereglajt ai eke kímélésére 6 frt. — MfnU lapok és árjegyzékek ingyen és bérmemve kűldemek. 2994 2-12
1 mratli és TárN» orszigos gépgyára Prága Bubnán
Magyarország főraktára : Budapest Vácii-ut 60. íiám
A legjobb kavépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Véli mi világkávé
faládácMkákban földtekével. '
czuk<>rsü?eg alakban, óa a
legfinomabb csokoládok
onoo
A VELIMI RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN". aa> Kapható minden fiisüerkereskedésben. ~m
szétköld készpéot vagy otánrétel mellett : 3.20 neter hosszú, egy Öltönyre elégséges 375 frt 3.20 . . . .jobb 420 .
3.20 .... finomabb 5 — „ 3.20 . legfinomabb 8 — .
2.10 , . feloltóre miodeuféle 6 - .
Minták megtekintésül bérmentve ; gazdag rálautíko mmuk&nyvek a szabó uraknak bérmentetlenül. A szíretek megrendelésénél ajánlhatom, hogy a minta megválasztását rám bízzák. Meg nem feleli czikkek vissza cseréltetnek.
Brunner Frigyes
Brflllll Frolichergasse 3. II. a. 2984 3-10
fl^F* 20 év óta ösmert
B bRGER-fét. orvosi
KÁTRÁNY SZAPPAN
vroti t«kÍQi^ljek Alt«l aJáqiva Ausstrla-K&ffyaroi*aücb*n, Fr&nosia O'nág, Namstomág, HollandbAu, SohTeiomban, Bom ilIib - 1 már tii év Q'-t fésoy*+ likerrel h»t«n4lt»tik
l
mint salnte ai arezbór mlndenfelr tlutaUlan'gal
el Imi kulőnöt«n a rüb, at idill i ea pikkelj t6múi
a kou, • tóinSr repadríny. a l-j ét Kakil elloü. >
májtoli, ugvn."«ell "MOrr, a fagjdig, ¦ labimadit,
a gjarm.k.k val.msonyi küla« f.jb»t«ga*gei .llsn. EunfalUI
kiíok mint a bírl liaalitii moidóíMr ajiululik.
Ára darabon.Int hasouUtl nUsltfcssal e?yüt 35 kr
A Berger-féle kátr.nj mappán 40"/,-« uiméaj fakitrinj
Unalmai líí«u»bu gmdo.ao van Icíaiiifs a lenvagwMl kalóabölö *• miadnn Ofjíb. a kareakodAaakbsa olífardulí kátriar-iiappaiokuii, m«r! a«sn napp>n 35*/a <üc">rin anyagot tartalmai. fiiQom illaUMrsl—
S Csalások kikerülése ?éf ett
a gyógyszertárakban világosan Bírflír-féle kitrányjtztppaji
kérendó s figyelni kell a zöld ciomaoglásra.
tzann ttuiániiyal kitOntattatatt a bécsi nanzatkSzi ki-
illitásan 1883 bu.
Egyedül hdytUet a bel- ét külföld részért ¦
. HELL gyégy Troppau "™ 'iSfifóÁm,
Prajtr Béla

Insert failed. Could not insert session data.