Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
407.58 KB
2006-06-01 08:57:21
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
543
1835
Rövid leírás | Teljes leírás (60.56 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. május 15. 39. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

yAGT-KA5rra8A, 1879. május 15 én.
39-llE
Tlsennrolcsadlk évfolyam.


mi t<n<t Uménrak a
I A lap ntlla
f ttlet! kSsU
! narkMit
anTsg-i rétiét Ulet5 k5&#187;i&#171;inények pedir a tadóhoi béraeatvs
wthttidSk:
HaGY-KANIZSA
Wlusltskál.
Bérmsotstlso leval&#171;k. csak ismert nmnkatar-uktdl fog-adtatnak el.
HMstSSsk
< hasiból petiuorbao
7, máioduor 6 t nuodaa
torábbi torért 5 kr.
NYIL.TTÉKBEH
&#9632;orooksut 10 árért Té-
\\ tetuek fel.
\'\' Kincstári illeték míndea
r e(7~ hirdMéiirt kOlS k 30 kr SntuK.
-=&#8212; II
i
lEisiratok riam kUd.to.k-
ZALAI KÖZLÖNY
előbb: .Z A T-. -A.-S O M O G "X"
N.~K&#171;jiU&#171;s.váro&#171; hefjíi&#187;tÓ8i?án&#187;fc, &#8222;n.-k&#187;nlzs&#187;l önk. tüioltó-egylpf, > ,n.-kanix&#171;al kereskedelmi
Iparbank*, &#8222;n.-ksnimal takarékpénztár*, a &#8222;zalamegyei általános tanítótes-tület*, a .n.-kanizsai kltded-neielo egyesület", a .soproni kereskedelmi &#8226; iparkamara n.-kaBiiaai külfálagitmiaja- s több megyei é&#171; rárosi egyesület hlTatalos értesltíje.
Heíenkiní kétszer, vasárnap- s csütórtököu me^Jeleuö vegyes tartalmú lap.
Ujabb erdőtörvény-Javaslat.
Az erdóipart egész ujabb korunkig általában sehol sem mélutták kellő figye-lemre, daczára annak, hogy nem csupán nemzetgazdászati, de közgazdasági és egész-ségügyi tekintetből is igen nagy fontos-sággal bir. Az erdőt nem tekintek más-nak, mint a természet szimbavehetó ado-mányának oly helyeken, hol egyéb hasz-navehető dolog már ugy sem létezhet, s melyet e szerint tetszésüktől függőleg bármely idő és mennyiségben &#8212; amint a körülmények kívánták &#8212; hasznukra fordithatának. Nem ismerve az erdők fenn-állásának rendkívüli szükségességét, nem gondolva azok hiányának következményei-vel : folytonos pusztításnak valának ki-téve, anélkül, hogy a kipusztitott helye-ken uj erdőt létesíteni valakinek eszébe jutott volna.
Ezen szomorú tény következménye lón azután, hogy nem csupán egyes ki-sebb területek, de országrészek változtak meg ugy, hogy ahol a nép csaknem munka nélkül kapta a legbővebben a természet adományait az erdők kipusztitása ntán legmegfeszitettebb munkájával alig tudá életét tengetni. Ennek szomorú követ-kezménye lón az is, hogy oly helyek, me-lyek eddig nem ismerek a vizáradásokat, szárazságot: az erdúk kipusztitása után legyakrabban sujtattak ezek által.
Be van bizonyítva, hogy Sicilia, az ókorban Róma és Karthágó ezen Eris almája, a legdasabban tenyésző, legeny-hébb vidék : a folytonos erdő pusztítás miatt jutott oly állapotba, hogy éghaj-lata rekkenúvé, s ezáltal vidéke kopárrá, dúsan termő talaja pedig terméketlenné
vált; s népe, a hajdan annyira irigyelt siciliai nép nyomorba sülyedt. Tény az, hogy Francziaországban a Rón folyó ret-tentő károkat okozó áradásai azon fékte-len erdőpusztitás következményei, mit a felszabadult nép elűzött földes urainak erdeiben vitt véghez a Rón vidékén. 8 végül hazánkban a Tisza gyakori áradá-sainak okául sem vehetünk mást, mint ama rendszertelen pusztítást, mit a már-marosi erdőkben vittek véghez.
Ily szomorú intések végül figyelmessé tették a tudományos világot az erdőket illetőleg, s kezdek ettől fogva belátni, hogy mily fontos szerepet játszanak azok a természet háztartásában. Belátták, hogy nem csnpán azért léteznek az erdők, hogy kivágatásuk által egyoldalú hasznot hajt-sanak, de rendkívüli nagy befolyást gya-korolnak valamely hely éghajlati és ta-lajviszonyaira is. Hol erdő létezik, ott az éghajlat szelíd, enyhe a levegő egészsé-ges, s a talaj üde nyirkosságAnál fogva dúsan termő, míg hol erdő nem létezik, ezen előnyökkel ritkán találkozunk. Kern tekintek többé a hegyek beerdósitését a természet álul egyoldalú adománynak, de annak mélyebb okát is fedezték fel, mi az erdők azon megbecsülhetetlen tulaj-donságában rejlik, hogy a hegyekből eredő áradások, vízmosások ellen erős védgátat képeznek.
Egy szóval az erdők hasznosságá-nak sokoldalúsága s azok fentartásának szükségessége be lón bizonyítva, s czél-szerü intézki dések tétettek az erdőkeze-| lést illetőleg. Törvénjek hozattak, melyek korlátok közé szoriták a féktelen erdő-pusztítást, s határokat vontak, melyek
nek keretén belül az erdőirtás minden ká-ros utókövetkezmény nélkül üzhetó. Ter-mészetes, hogy más államokkal együtt hazánkban is érvényre lettek emelve eme törvények, miután erdőterületeink igen jelentékenyek, s mint ilyenek roppant tőkét képviselnek.
Mhd e mai napig változatlanul fenn-álltak e törvények, mintán azonban mai viszonyoknak, követelményeknek egészben nem felelnek meg, ujabb erdóügyi tör-ványjavaslat hozatott, mely nem oly rég tárgyaltatott a képviselőház erdőügyi-bi-zottsága által, s mely főbb vonásaiban a következő: miután oly területeken, hol az erdő kiirtatik, rendesen a talaj ter-mőképessége van veszélynek kitéve, vagy a kiirtás által mintegy szabad ut nyitta-tik a viz, kő vagy futóhomok áramnak : ily területeken az irtás, de legtöbb eset-ben még a tarvágás is szigorúan tiltatik; sót, hol ily területek léteznek, azoknak bcerdósitése kimondatik, még pedig a ma-gánbirtokos, vagy ha ez erre nem képes az állam segélyezése mellett társulatok utján. Az egész törvényjavaslat elég szi-gorú, s czélja az, hogy a már is aggasz-tólag nagy mérvet öltött erdő-pusztitások-nak véget vessen, s egy állandóan biztos jövedelmet nyújtó általános erdökczelési mód állapitassék meg. Igaz, hogy más ál-lamokkal ellenkezőleg a szorosan vett ma-gán erdőbirtokok mikénti kezelését és ki-használását &#8212; bár szükségesnek tartaná &#8212; nem szorítja korlátok közé, és ennek okát mai nyomasztó gazdasági birtokvi-szonyainknak tudja be.
Erdőrendészeti hatóságul első fok-ban a törvényhatóságok közigazgatási bi-
zottságait, másod fokban a ministeriumot nevezi meg, s a törvényjavaslatban kife-jezett intentiók okszerű és igazságos vég-rehajtására szakképzett közegeket tart szükségesnek felállítani. Hegnevezi a ki-sebb erdei kihágások, lopások vagy ká-rok elbírálására a hatóságok fórumait, s szigorúan intézkedik az erdő égések ese-teiben történt mulasztásokat illetőleg, me-lyek meggátlására külön intézkedéseket ír körül, miket csak helyeselni lehet. Végül egy országos erdei alap létesítését ezé-lozza, mely az erdőgazdaság előmozdítá-sára fordittatnék, melyet tiltott cselek-mények elkövetői jelen törvény javaslat alapján pénzbüntetésekben fizetnének.
Tekintve megyénk erdészeti viszo-nyait, szivünkből örvendhetünk eme tör-vényjavaslat hozatalának, mely hivatva van erdőiparunknak mint általában; ugy megyénkben is oly lendületet adni, mi által az egyik jelentékeny s állandó jöve-delmi kutforrása lesz, anélkül, hogy a jö-vőben annak valami kárát latnuk.
GARAY SÁNDOR.
Sümegh-Mlhályfán aprll végén.
Nemei jellemre matat, ba tikra átáll va-laki aj elnyomottak érdekében, igazság szere-tetre mutat, ha alaptalan vádak ellen küldünk ha e vadak bár nem minket illetnek. Bessenyei Emi Zala Szt.-Gróth járáainak országgyűlési képviselője ennek jelét adá, mú.őn az elnyo-mott > alaptalanul megtámadott magyarországi néptanítók védelmére az országházában síkra szilit. Az óraiig öasiee tanítóit öröm szállta meg, hallva, bog; még is találkozik valaki, ki ügyüket felfogja, ki kész ókét nehéz munká-jukban erkölcsileg védelmezni.
Eme orom s hálának kifejezést adandó a sümeghi járás Unitiköre elhatározta, hogy

TÁRCZA.
Távolból.
Néba Déb*, kinézek KI ahUkon,
A táj íelé merre KÍTPTO vágya TOO.
Ott keretem a távolban arcrodat,
Ssep galambom, kit szeretnem nem uabad.
Gondolatom ott idős a töliy alatt, Hol KÍvemnek li<~ értelme föl fakadt. 8 el m ereiig az Örömt&#171;Ij&#171;n múlt felett, A mikor még egyfltt voltam ott veled.
Ks te linykám, fig mosolylyal kérdésed : Boldogságunk tiMtt lets e mint ai ég ? Mely felettünk azúr kekjében ragyog. &#8212; Szép leánykám, nem felejted e napot?
Hogy feledned ? 1 &#8212; HÍM én lem feledhetem, Féoje áWSr elten lotet fellegen. S el el nézem basán azt a csillagot, A mely ked*ee emlékedből rám ragyog.
Bár bebornlt felettünk a UiiU ég, Boldogságunk un tt&#171;*%é\\jm dnlta wét De aráTembei, &#8226;érteüen a* érzelem, M&#171;ly efjflU el &#8226; egyfttt Bálik majd Telem.
Cs. L.
A kártyahŐH.
(Bél
Irta: Hsukul* Lajos.
(Folytatás )
&#8212; Lám mire nem képes a kártya, ki
hinné est ?
&#8212; De asjnot, hogy igy van ... a kártya
játék oly helyzetbe képes ai illetőt horni,
hogy az a mürolódé* legalacsonyabb fokára eaik !
Nem azánja a. embereket egy ily kártyahóa,
csak össseosJasoiott péasSk után vágyódik, a
melynek elérésére minden rszközt megragad. Hogy példát említsek, épen egy barátom jutott általa azomoru helyzetbe.
&#8212; Ennyire nem hittem volna ót eltérni,
az igazság ösvényéről, mily dolgoknak kell
tanuja lenni as embernek! &#8212; szólt fájlaló han-
gon Mnrgit. Hogyan ia tudja valaki magát
annyira elragadtatni a kártya által, mikor jól
tudják az illetik, hogy mily azeiencaétlenségek
szülője azok as egyszerű p*pir darabkák ! . . .
&#8212; Ok ia igy gondolkodnak, midőn a
kártya csábító színezetét nem látják, de midőn
a feléjök oly édesen tekingető péoshalmazt is
megpillantják, annak gyors ides tova vándorlá-
sát veszik éssre, minden tartózkodások dsozára
lsasankiot bele bocaátkoanak a játssátba.
Sseg^ny barátomat is oly megvetendő módon fosztotta ki utolsó filléreiből. Sőt még midőn minden pénzét elvesztve egy szivar fisé-tésre kérte, gúnyosan ki ia neveté.
&#8212; Aladár oly élénken oly hiven beszélte
el e dolgokat, mintha szem\'souja lett volna
mindennek.
&#8212; Oh Istenem! . . . mily asivtelen, majd
nem hihetetlennek gondolná as ember és lám
milyen.
Margit, Lássld iránti bisalma ezen dol-gok hallattára, mintás erős napsugaraknak ki t&#171;tt jégdarab agy fogyott. A hang, melyen as\' ifjú ssólt, as események változatos ssin keve-réke, teljesen meggyósték hiszékeny szivét. Nem kétkedett nagyon, hogy a hallottak nem légből kapottak, hanem biztoa alapon nyugvó reaslelek.
Ennyire nem hitte Láatlót alásülyedve.
Veséri asm asjoálá esuián a asinesetek nagymérvű fogy ásatását, tudta, hogy a kép ez
által teljes egöatszé alakul s ily színeseden na-gyon jó magyarásatu! szolgál Margitnak.
Nemde, ha legmeghittebb barátunktól, szeretetünket, iránta táplált vonzódásunkat, a ross hírnév és megvető dolgok hallatára, ké-pesek vagyuok tőle megvobniV A bizalom csi-rájára rideg, fogyasztó szellőt fuval, az esemény szomorú állapota. Kóslékenységüak fonalát megszakítja a való meggondolása. Kokon ér-zeteink, gondolat körük, mely eddig virágos mosón hordozott bennünket, a kórok, tövisek, homokos és kopár talajára vezet.
A mily édeaen óhajtottuk őt eddig látni, ezután épen oly tarióikodók iparkodunk leuni. Képzeletünk szobrász* által alkotott rokon kép, más alakban, más tekintetben testesül meg.
As elnézés most teljesen kialssik belő-lünk. Helyébe a szemrehányás, minden csekély segnek nagyító képe tárul elénk.
Nemde barátunk is éssrevevé, &#8212; ily ta* lálkoaáa alán, &#8212; hidegségünket. Tartózkodott Ságunk legmélyebb magyarázatába iparkodik bocaájtkozni képzeletében. Eazébe juthattak oly dolgok, események, a melyeket velünk nem is közölt.
Tekintsünk csak oly női szivekbe, a me-lyekbe a szerelemnek bisnnyos mérve honol; a hol a boldogaágok, örömök és a legártatlanabb érsetek enyelgtek egymással. Mily gyorsan el* űzik a dolgok és képzelődések ellenkező olda-lának bebizonyuláaa azokat.
Margit is &#171;&#8226; álnok szavak által érzéket-len Ion László iránt. Most már belátta atyjá-nak intő saavait, melyeket oly bangsulylyal és er&#171;Jylyel intézett esivéhes.
Végképen azonban Lászlótól nem tudott elidegenedni, nem bírta csekély érzetét oly any-nyira elszigetelni a halottak nagy árja és csap kodó, hullámai által, hogy mint elkülönített sziget tűnjék fel, mely s hozzá jutást minden oldalról óriási vistömeg által váJssstja el, meg-akadályozza.
Erié azonban, hogy érzetei egy része, mig nem adá fel a remény kecsegtetőét.
Szülei előtt sürü árnyak képződtek László iránt. Atyában esen ujabbi hírek a régen táp Iáit bizalmatlanságra és LiszJo iránt viselt hi-degségre oly hatással voltak, mint a kiszára-dásnak indult növéDyre, as üdítő eső. limét uj fejlődésnek, uj erősbodésnek indult.
Volt azonban valaki, s ki László szeren-csétlenségének és ross hírnevének megvetendő kalmároskodását fájó ssivvel kisérte.
Hogy esen rokon lélek ki volt azt ké-sAbbi eseményekből megtudjak. IV.
Vezéri Aladárt jó barátjánál találhatjuk fel. Igen megbízható ismerése lehetett, mert oly dolgokat kérdezgeted tőle, a minőket a< ember bizony nem közöl bár kivel as ő helyzetében. A kis szobában caak ők ketten vullak.
&#8212; Tudod Aladár &#8212; szólt barátja, - ez olyan dolog, a melyet as ember maga magától aajál leleményessége utján legjobban bir elvé-gesni, másnak tanácsa, soha sem elégíti as em-ber forró vágyait, mint ások, a melyek asját agyunkban támadtak. Ha akarod épen, ezt megteheted, hogy annál jobban elhigyjék, ed digi szavaid igazságát. Mert bármily bizton tndjuk, hogy erős az ültetett fa, s hogy ki nem dől, jobb azunbin, ha valamivol megtá-masztjuk. \'

ZALAI KÖZLÖNY.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
választmánya által a fenntnevezett orsiággy\'i-lési képviseld urnák háláját a kössönetót fogja kifejhetni; mi czélra ia a> kör választmánya april hó 23-an Bessenyei Eroö urnái tisztelgett
Nehéi volna ásón valódi vendégszeretet, &#9632; ama szivélyesség kifejezésére, mely ly el Bes-senyei ur a küldöttséget fogadta, szavakat ta-lilni, elég lfi&#187; tán mondanom: hogy minden egyes tagja rftvid perczt-k után egéss otthonos uak éreste magát.
Bánfy Alajos ur, mint a kör II. elnöke elmoodá meleg Atérzett szavakban, mily jót esett a tanító világnak az, hogy ö HZ ország színe előtt, ugy mint magán le őrben a tanítók pártfogójának s barátjának mutatkozott ; hogy Magyarország néptanítói büszkén nevezik üt, a tanítók képviselőjének. Ezután szóló áttért a népneveié* ügyére, sz&kavatottságtral ecsetelte annak fény- és árnyoldalait, rámutatott, hol éa mi módon kellene segíteni. Ssóló végzőleg monda hogy belátja, miszerint a m&gaa kormáuy aka-dályokkal, pénzügyi kalaraitásokkal küzd, de ha minden országgyűlési képviselő a népneve-iéi ügyét annyira szívén hordozandja mint Ő &#8212; Bessenyei &#8212; akkor beteljesült miért any-nyian eped ve imáznak: Népnev*&#187;léa jöjjen &#187; te országod. &#8212; Kívánta végre, hogy Isten még soká a haza m nevelésügynek éltesse.
A jelen voltak nemcsak furmasserüen, hanem a szív mélyéből kiállták a. hangos éijeot. Mert hiss a rideg valóban oly jól esik tudni azt, hogy oly emberre találtunk, ki bajainkat érti, tudói hogy van valaki, ki az ügyt, mely-nek szolgálunk, szivén hord&#187;&#171;za.
Bessaoyei Ernő ur erre megható szavak kai viszoazá; miszerint ő c tiszteletet, melyre a jaráaunitói részesítettek, nem méltó; &#8212; tet-tét, a kötelesség és az igazságszeretet HUgaU mázta, amennyiben ő megvan gy\'zúdve, hng? Magyarország tantestülete az ország1 becsületére válik, hogy tudja miszerint e testűiét, bár AZ onság ókét kellíUeg nem díjazza, mindamel-lett hun teljesíti kötelességét. Végre biztositá a tantestületet, hogy ő a tanítókat folytÜQ Umo-gatni fogja, valamint erre Magyarország leg-több képviselője is kész!
Bessenyei ur egész beszédén szivjóság a szerénység mutatkozott, minden szava ama térti ura mutatott, kinek élte a közjónak aien lelve van.
Ezután a küldöttséget Tóth Lajos ur \'-gyenként bemutatta, csak hamar élénk tár-salgás fejlődött, vitatás alá került a társadalmi élet majdnem minden ága, valamíut politikai életünk in. A beszéd oly vígan és élénken folyt hogy észre sem vettük mily g\\ors léptekkel halad az idd, míg az üres gyomornak oly éde-sért csengő hang: &#8222;Ebédre11 nem tudata velünk hogy már jó ideje annak, mióta e valódi ne-mes ember hajlékába léptünk.
Az ebéd fölött, mety lakomának is beil-lett volna, &#8212; Bessenyei Ernő megkezdve a felköszöntések snrát, poharÁt emelt&#171; a tanítókra, kik hivatva vannak a világ szabadságit hir-detni, élénk B meleg nzavakban ecsetelte a ta-nitók nehéz, de nemes hivattatását, mondva, hogy a műveltség emelkedésével a tanítók a\'-rsa is javul, éltette Magyarhon tanttóit s különös elismerőleg nyilatkozott * sümeghi járás taní-tóiról.
Erre Könnye ur.mint járástanitó körének elnöke, köszönte meg a sdves indulatot, él-tetve a hasa e kitűnő képviselőjét Bessenyei Ernőt.
Esután LOb Ignáci emelé poharát, ecse-telve a hasa jelen sajnos viszonyait, a történe-lem fnn alán követve, monda, hogy a basa sor-iát a fiú javíthatják ; élteti mindazokat, kik a hasa javának szánják éltüket: ezek kosé so-rolja Bessenyei Eruőt, ki számos év óta min-den körülmény kost csak a közjót c*élo*za tet-t-ive1, kinek a haxa érdekében tnég námos évet kíván.
Bánfy Alajos atin\'én a házi gazdára emelte poharát, szava gyújtó volt, de ki tndná mind e talpra esett putiárknssöntéfleket elmoa dani, melyek olt mondattak.
A nemes házigazda nem csak szívessége által nyeré meg vendégeinek szivét s háláját, hanem egy tény elbeszélése hangnu éljenreger-jeazté az öeet&#171;s jnienvoltakat Nem tehetem. hogy rövid Btavakban itt ezt el*> ne adjam :
Tóth Lajos ur, mihálytai Unit*, ki a fa iskola keselése álul annyira kitüntette magát, hogy a megyénk gazdasági egyesülete őt az álula nytijiható legnagyobb jutalomban r&ze sitette, a jutalom átadása végett Straka Gá-bor a türjei uradalom főtisztelnndó korminy-?óját, valamint tekiatetes Forintos Kálmán urat küldötte ki. Éten alkalmat a sttmegh mi balyfai iskolaszék melynek derék elnöke B&#171;*sae-nyei Ernő ur, nem hagyta elmúlni annélkül, hogy oly tettet ne követtek volna el,melydicst árasat a megünnepelt tanítóra a a hazafias is-kolaszékre; ugyanis april 22 én mint azon nap melyen a gazdasági egyesület kiküldöttei ünne-pélyeseu átadták a jutalmat a funtnerezett ta-nító urnák, Bessenyei Ernő elnök által egybe-hívott iskolaszék jeles Unitújának eddigi mű-ködéséért jegyzőkönyvileg köszönetét fejezte ki, melynek egy passuaa így hangzik:
&#8222;As iskolaszék tagjai, kik évek óta tanúi voltak azon fáradhatlan szorgalomnak s lelki-ismeretes törekvésnek, melyet Tóth Lajop ur tanusitott, midőn nem csak a szellemi ismere-tek mezejére vezette tanonczait. hanem a fa né-meti tó* buzgó felkarolásával s a gyümölcsésset megktfdv-eitetésével a nemes erkölcsök alapját igyekszik lerakni ai ifjú nemzedék kebelébe, mélyen meghatva elnök előterjesztése által el határozták, hogy e nap emlékét jegyzőköny-vileg ingják megörökíteni s e jeg} zökónyvet e nap emlékéül a kitüntetettnek átnyújtani, nem épen azért, hogy a szeretet B bizalom e nyílvá-nulása as, ő jövő eljáránáoál ösztönül szol-gáljon, mert hiszen az ónzéstelen szenvedély a a tiszta Öntud >t eléggé jutalmazva érzi magát a sikeres eredmény által, hanem mert a testület minden tagja érzi, hogy az ünnepalt egyén ju-talmának dicsfénye visszasugárzik a községre és inkoliiszékre is, mely őt büszkén vallja ma gáéoak. Fogadja tehát Tóth Laji>a tanító ur a* iskolaszék lfg*>szintébb elismerésének, tisztele-tének és ünnepelve* hálájának kifejezését".
Hogy mit éreztek a jelenvoltak, kik Tóth Lajosban a kartársat, a barátot s kt zvet7e ön-magukat is tisztelve érezték, ezt mondanom felesleges, egy fénysugár ez, mely a tanítók sö-tét egén áttört mintegy biztatva, hogy a telhők flloezlandaoak s egy jobb kor viradand, mely
b*o a nemzet napBiánvsaiban, a nemzet j\'lte-vóit fogja látni, s fuleJemeloiÓket &#187;son polcsra, melj Ókét joggal illetné. &#8212; Mind egyikünk ason meggyőződéssel távozott, hogy e kor csakhamar bekövetkeznek; ha honatyáink költ, minél több Bessenyei ErnÓ volna.
LÖB IGNÁCZ.
Kottorti árvlí.
Kottori, májai 10 én 1879.
Egekig ható jajgmtások s vessedeímek telfitt fájdalom már mindennapivá vált; azért csak röviden Írom m*{r, hogy folyó hó 7-én éjfélután Kottori mezővárosát a Mura viz&#171; kí-méletlenül három oldalról ugy meg rohanta, hogy a reggeli órákban a város közepén a leg-magasabb ponton álló néhány házat kivéve, vasút és állomásával együtt tökéletesen el öntötte. &#8212;
Sxivsiaggató volt hallani és látni a vesze-delemtől szabadulok sírásait és hajtépéseket; &#8212; mondom jobb nem irni róla; &#8212; eleget olvas-tunk Szegedről, legyen ennyi elég ebből, ha már a sors meg követelte tőlünk is, hogy ha-sonló csapást éljünk át.
Hirschler Testvérek, kiknek az állomáson raktáruk van, óriási kárt szenvedtek, de nem tekintették ők ezt! előttük mellékes dolnggá vált; legelsők voltak a vénhelyén, meolő eez-kÖ&#187;eikkel, és nem rakva zsebre kezeiket ugy dolgoztak, mi ember erő felettinek nevezhető, egyik esi *m ÁJ át ledobva haBÍg érő vízben ment a megrémült dologra alkalmas emberek előtt példát muiatn:, mig a másik ruhástól mindé n est ül mentett, a harmadik csónakkal, a ne gyedik kocával hordta a m<-nekulúki-t többed magukkal helybeli és Domboruikkal. Az ötödik pedig élelemért sietett és as nap \'öbb nsáz fo-rin\'nál érőt osztottak ki két ishen, egy szóval a ki Ókét látta mentő angyaloknak tekinté.
A veszély be érkeztéről a helybeli állo-mási főnök a kanizsai forgalmi felügyelőséget azonnal értesítette a hol furgalmi főnök Eklér ur ró\'g\'ön intérVedntt egy mentő vonat ki kül-déséről &#8212; e] is indult Kanizsáról már reggel 5 óra 30 perczkor, de fájdalom csak a Mura hidjáig mehetett, hanem hozeáuk már nem, mivel a Mura már a pályán keresztül folyva, azt meg rongálta; nzerencaétícnségüok között tehát még szerencse volt, hogy csónak es ko-csikkal menekülhettünk Domború felé; mert a szó szoros értelmében többi utaink tóakre vol Uk téve.
Helyből Polák család is osztott kenyeret, a vidékről pedig Csáktornya szépen ki tett ma-gáért, Vranc*ics wolgabiró ur maga érkezett hozzánk a katasztrófa utáni délután 2 órakor nagy mennyiségű élelmi szerek és mentő esz-közükkel felszerelt munkásokkal, ugy asután a többi falvak küldtek es küldenek naponta élel-mezést a knrülhdül 160 kn|du*eá vált család között kiosztandó Mostanig 24 ház dőlt össs?, 6U d ül ü fel ben van és 3öO megrongált állapot-ban áll a 4Ü0 házzal bíró Kottori ban.
Az emiitett mentő vonatot számosan ki-sérték, köztük Bécsből Ackerl építészeti főfel-ügyelő, Kamutárói Eklér forgalmi főnök és a budapesti vatut és hajózási főfelügyelőség! biz-tos Thali urak kilenczedtkén jöhettek be hói-
MÁJUS 15-én 1879.
sánk gyalog és csónakkal, ugyanekkor érkesett alispán ur is kocsival, valamint Csesznyák é* Terbocz szolgabirö (az utóbbi már a veszély napján délután is itt volt) és Schftrf megyei mérnök urak általános intézkedéseket esskö-sölni. -
A nagy vis most már ugyan el folyt, de még mindig saomoru napokat jósol as időjárás, sord hideg, hóval kevert eső esik, s a i*él orkánként üvölt; &#8212; vasúti közlekedésünk jobbra balra be van BiÜatetve, remijük ason-ban rövid idő alatt a megrongált pálya fel épfil, különösen a midőn oly erélyes fáradhatatlan sxakért\'* egyén működik mint Ackerl főfelügyelő és oldalán Johansen kanizssi felügyelő ar*k.
őrizzen a jó Isten további csapástól, de félünk!
Feanti közlemény hes még a következőket vettük:
Kottori, május 12.
Tagnap a Mars Grácsnál ismét V/t mé-tert áradott, Csáktornyánál pedig a Ternova vize szintén erős áradásnak indult; &#8212; el képzelhető tehát, hogy egy ujabb árviz be érkezesétől ré-mültünk meg, mitől óvjon Isten bennünket, mert must a midőn minden árok, minden berek tele vízzel, tul haladná az utóbbit, de nem na gyitok, elmosná Kottorit.
A midőn e sorokat írom, 9 óra estve ér-kezeit tudósítás, hogy Grácznál 0*4 métert és Spielfelduél 0 2 métert apadott a Mura; hála Is\'en! ez egy kicsit csillapítja felizgatott hely-zetünket.
V\'rancsica szolgabiró ur Csáktornyáról ma ismét itt van nagymennyiségű sterrol, &#8212; való\' ban nagy elismerést érdemel as ily szép gon* doskodás.
Adja eg hogy jó vő tudósításom jobb kö-rülményekről eredő lehessen.
ö&#187;)
* Tis*t#lt mankaUrannk e histoi kn&#171;leménjei &#9632;tyaiogpontin kaidé Mar*&#187;Kereszturi|r &#9632; onnan vo iialtftl. K0*&#171;önet a készségért!
8&#171;erk.
Helyi hírek.
t
BELUS JÚZSEFNÉ
sz. Vidra Teréz asszony.
A &#8222;Kiadeduevelű Egyénidet" óvodáján gyáaz-lobogó leng, szomorúan jelenti as intését egyik bazgó választmányi tagjának elhunytát; a di csőült nő lelke egéss bevétel viseltetett es intézmény iránt s ha nagy itt a veszteség, mennyivel nagyobb hátrahagyott csaladjánál, kiket odaadó szeretettel, a leggyengédebb von-zalommal nevelt, ápolt, őrködött felettük, s mily leirhaüan mély a fájdalma a boldogult

A konyhában levő kíváncsi ml, szintén tanuja akarván lenni a beszélgetés tárgya bak ai ajtóhoz halódott.
&#8212; Csak Bzólj barátom tudom, jól, hogy
mily ügyes szoktál lenni az ily dolgokban, ren-
desen eltalálod a legjobb eszközt, A melylyel
asután könnyen kivehető a terv.
&#8212; Azt épen tanácsolhatom &#8212; szólt (JIIBI
táv, &#8212; igy hívták Láazló barátját, &#8212; hogy ai
illető fiatal ember nevét &#8212; hogyan is hívják?
&#8212; &#8222;Ssederti László\'-nak.
&#8212; A hírlapokban &#8212; folytatá &#8212; kiléte*
ted, hogy ilyen, m&#171;f olyan bűntettet köve-
tett el! &#8212;
&#8212; Az ám barátom &#8212; azakitá félbe
Aladár. &#8212;
&#8212; Nos, micsoda?
&#8212; Ezt éppen n&#171;m leh&#171;tne róla állítani,
nem barátom, válaszaxnnk olyasmit, a minek
igaztigát senki acm vonj.. ké\'s:gbe?!
No már miért nem, tehát terveidnek jó kivitelére sajnálod az eszközöket? Ssólj csak mi a foglalatossága?
&#8212; A foglalatossága? szólt zavartan Ala-
dár megütöd ve a kérdésen.
&#8212; Ai, &#8212; az no&#171; ?
&#8212; Bizony ezt nem tudom, de annyit hal
lottam, hogy szenvedélyes káruáxó.
Hiszen ennél jobb foglalatusaága, mea-(erségf nem is lehet ez esetben, a meJy által legkönyebben árnyat lehet rea vwni.
Mindketten örvendtek a nemÍB gondolt jó eszmén.
&#8212; így ni, legjobb leac. Valamelyik hír-
lap njHondásr^t jól megfizeted, hogy tégy* a
lapba: Szederti László egy eié^gé ismert kár
ya barlang hőse, miuláo sikerült két, &#8212; vagy
elég lesz egy embert hálójába rántani s attól öt, vagy nem bánom akár 10 nzer forintot ki fosztani, &#8212; köröztetik.
Az ajtó hát* megett álló nő keblét e sza-vak hal láttára egy kü>önös érzés fogta el. Szive erőség dobogott.
&#8212; Nos megvagy ezz--l elégedve ? ^^ &#8212; Nagyon jó, &#8212; less is hatása &#8212; hiába, deTO^fEveruk vagy te! AlaU.\'r oem is remélte hogy ily jó tanácscsal tog barátjától távozni, uly megelégedettnek mar régóta nem érzé ma gát Mig az nap elsietett az X*i laphos.
Oly mohó kiváocaiságg&l, oly nagy ér-deklődéssel, soha sem óhajtá már már látni a hírlapot és roéginkább ason sorokat, melyek reája oly üdvös hatást rejtenek magokban.
Élénk vrgya teljesen kiél égi ttetett, mi-dón a ,hírek" rovatában feltalálta a megnyug-tató sorokat. Kétszer, háromszor is átolvasá. Mindinkább örvendett azért, mert még saj\'ó-hiba sem fordult elő benne, mely némileg csor-bítana a dolgon.
Ha a szedő gyerekkel ekkor találkozhat nék &#8212; gondola magában, &#8212; azonnal jó borra valót nyomott volna kíaruszos markába.
Mi több, még e két szót: Szedcrfi László ritkított belükkel szedte.
Oiy sokáig régóta nem tartott egy hírla-pot kesében, mint ekkor. A pinezér már maga is szerette volna más jó vendégek keséi kosé adni, ami végre csak bosszú várakozás után sikerült.
Aladiir a kávéházat gyors léptekkel el-bagy va, a nem mersze levő szivar tőzsdébe Bie-tett, hogy azon becses hírlapot megvegye.
Ara, nvm\' oly csekély volt, ugy hogy ha esetleg a oinos szivar árus leány bármit is
kért volna érte, késs örömest, teljes készséggel kifizette volna. Pedig ezelőtt, mily ssánakozól&g rakta ki a krajcárokat a kis papiros darab-káért. &#8212;
Ezután boldogságot gondolataitól elra-gadtatva, Margitok felé sietett.
Ai ut, melyen haladt, soha sem nyúlt előtte oly hosszúnak, mint épen most. A hatás melyet az ártatlan betűk ösazhangvato* alak-jókban jelentoségökkel gyaknrolai fognak, már már elöra kecsegtelé.
As eddigi ocsárlásait, ason hashoz hason-litá, melynek alapja nem biztos, a jelenlegi azonban oly m4vészi kesékből kikerült egész-nek tekinté, mely mindenkit meggyőz arról, hogy nem ámítás.
A hírlapot oly édesen rejtegette el belső ssebeb**, mi&t azon boldog ifja, kit eIf-lejihet-ién kedvese, eUó viszonzásul szerelmének, illa-tos levéllel boldogitá meg.
Margit kis asztalkája mellett Ült s a ke-zében levő fehérneműt varrogatta.
&#8212; Oh mily szorgalmas kegyed! &#8212; szólt
Aladár legnyájaaabb hangon, bármikor vagyok
bátor luugUto^atni, mindég a munka és elfog-
laltság édes karjai között találom.
&#8212; Mit tehetek mást, &#8212; midőn annyira
unatkozom úgyis csak e csekélység van még
bátra s asután teljesen el készítem.
Margit leakará tenni a fehérneműt s ke-sével nyájasan intett Aladárnak, hogy foglaljon helyet.
&#8212; Oh kérem szólt Aladár, ne tessék asért
megszakítani foglalatosságát,.. világért sem !. .
Aladár már szerette volna as ajaágot elő-venni, de sehogysem talált jó átmenetet e tárgyra. Végre is elhatárosá, hogy nem tartja
oly sokáig zárva a nagy sötétségben. Lassacs-kán előhúzta, mintha zsebkendőjét akarta volna inkább keresni
&#8212; Ah &#171;n is, &#8212; szólt Margit a papírra
tekintve, &#8212; de as irodalommal foglalkozik,
míly boldog lehetnék, ha én is néha néha érzel-
meimet, fájdalmaimat a belükre bízhatnám.
Talán vénet irt avagy más csikket, oh &#8212; foly-
tatá Margit mintegy e tárgy iránt igen érde-
kelve &#8212; mily szép tulajdon az emberben, ha
egyazeru soraiba, szavaiba oiy hatást, lelkesü-
lést bír önteni. Vagy talán tárcza csikket irt, &#8212;
oh mily forrón szeretnék ily becses munkával
fogtál kosni ?
Aladár nem birt egy szót sem felelni. Hiszen ő nem igy akarta, nem asért vette elő, gondola magában &#8212; hogy dicsekedjék vala-milyen csikkel. Észre vette, hogy mily bajba hozta őt most az újság papiros.
&#8212; Mily szép &#8212; folytatá ssünet nélkül
Margit midőn as író egyszerű szavaival as
igazság, jóság, képseletét ojy szép színeseiben
képes elővarázsolni; midőn a haragot, boszut,
as álnokot oly híven tükrözi elő mugtestesitve;
majd midőn ai érselmek festéséhes kesd, ecae-
tét oly biztosan mártja minden kebelbe. Ugy &#171;
Aladár ön is ilyesmivel ssokott foglalkozói V
A &#8222;nemet* kimondani, ekkor &#8212; Alsdár a sségyen legnagyobb fokának elérkestét vélte volna. Ilyenkor midőn oly bizton becséinek. róla, mily kínos lett volna annak kiejtése. &#8212; Össsessedve minden erejét reszkető hangon monda:
Oh igen, es legkedvesebb foglalkoKásoml
&#8212; Ex valóban furcsa, mikor as ön trtvét
még nem haliam fel említeni.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
HÁJU9 15-fa 1879.

4Hal oly tiazta hűséggel szereiéit é&#171; becsült férjnek, kinek nagy családja iránti gondjait a kedves nő, a (orrén szeretett &#187;nya híven meg-owU. Ha van a részvétnek enyhíti hatáaa, ugy e kftztiszteletu családnál lehel, mert a bol-dogult bűnek kora elhunyta feletti részvét &#9632; fájdalom általános. A caaládi gyászjelentés igy nöl: Belua József maga ás gyermekei: Emília, Lajos, Anna, Paulin, Teréz és László, ugy édes atyja id. B-lus József, nemkttlönben testvérei: Belua Károly, Anna, férjezett Szmodics Jóisefné és Lasiló nevében fajdalomteljes szivvel jelenti felejthetetlen jó neje a illetve hón szeretett édes anyjuk, menye éa sógornőjük Belus Józaefné alületott Vidra Toreíia asszonynak élte 38. bol dog házassága 19-ik évében hosszabb beteges-kedés folytán május 12 én déli 12 órakur tör-tént gyászoa elhunytát. A drága halottnak földi maradványai f. hó 14-én délután 4 órakor fog-nak örök nyugalomra tétetni ; az engeszteli szent mise áldozat pedig másnap, 15 én d. e. 10 órakor fog a Szent Ferenczrendüek egyha-zában a Mindenhatónak beniutattatni. Kelt Nagy Kanizsán, május 12 én 1879. Béke ham vain ! Áldás emlékezetén !
&#8212; A nagy-kanizsai nyilv. polg. isk.
ifjúság egy uj zongora beszerzésére 1879. máj.
24-én Nagy-Kanizsán, a .Zöldfa" czimü kert
ben hangverseuynyel egybekötött zártkörű ta-
vaszi ünnepéi} l rendel. Klauz Lajos, elnök.
Rendező-bizottsági ugok: Dtmtsch Jakab,
Friedliinder Zsigmond, Hiezlberger Lajos, Ke-
resitury Kálmin, Komlosy Kálmán t r. Lub-
licz Zsigmond, üsztsrreicber József, Késs Lajos,
Schaller János, Tnpimmor József, Vörös Jó-
zsef, Wieland Gyula t. r. A ineghivó másra át
nem ruházható, éa csakis ennek elómutatása
mellett válthatókbelépti jogyek folyó hó 22. é&#187;
23 án délelőtt 10&#8212; 12-ig és délután 4&#8212;tiig a
polgári iskolai épületben földszint jobbra 3. az.
alatt éa este a pénztárnál. Belépti dij : szemé-
lyeukint 50 kr. Felülfizelések köszönettel fo-
gadtatnak és hírlapil&#187;g nyugtáztatnak. Kezdete
d. u, 5 órwkor. Kedvezőtlen idö esetén május
31-én tartatik meg. Müsorozat: I. ,S&#171;lzal",
előadja a polg. isk. ének- éa zenekar. II. Kivo-
nat a .Sevillai borbély* dalműből, előadja a
polg isk. zenekar. III. &#8222;Keaerü pohár" Bánk
]iíu- dalműből, előadja a polg. isk ének- és
zen-kar. IV. Szavalat. Előadja KereBztury
Kálniin, VI. oszt. tan. V. &#8222;Magyar népdalok",
előadja a polg. iak. ének- és zenekara. VI.
&#8222;Szívből", polka, előadja a polg. isk. zenekar.
Vll- Karéo^k a &#8222;Lucia" dalműből zenekar-
kísérettel. VIII. ,A bajusz" Arany Jánostól,
szavalja Sóiét György, IV. ostt. tan. IX.
.Tánczra tel! * gyorspolka előadva a polg. iak.
ének és zenekara által
&#8212; A íMgy-kanlzsai tögymnasiumban
ax írásbeli érettségi vizsgálatok május hó 19.,
20. és 21. napjain fognak m gtartatni, a szóbe-
liek pedig június hó 7 én veszik kezdetüket.
N. Kanizsáu, 1879. május 12. Az igazgatóság.
&#8212; Meghívó. Van szerencsém a nagy-
kanizsai ónk. tűzoltó egyletnek 1879. évi május
hó 22. délelőtt U. órakor a városháza nagy ter-
mében megtartandó közgyűlésre megbivui. A
közgyűlés tárgyai: 1) Elnöki jelentés. 2) A
Aladárt e néhány szó, majd lerántotta a székről. Ily kínos helyzetre, &#8212; mint ex alka-tomkor volt &#8212; még nem emlékezett. Nagy kínjai közepett még is talált feleletre.
&#8212; ligy van, . . . igeo, valóban nem hall-
hatta azt senki sem és nem is otvaahatá; VHU-
inint nem szólhatott legjobb akarólag senki
sem, mert álnevek alatt irok.
LJgy ?! ... ez még szebb önre nézve. Talán most is megjelent egy beszélve?
&#8212; Jelenleg nem, mert sajnos egyéb dol-
gaim annyira elfoglalnak, hogy legjobb akara-
tom mellett sem tudok oly nyugalmas időhöz
jutni, a melyet irásra haszoálhatDék fel. Hanem
egy hirt olvastam e lapban, a mely kegyedet is
érdekelheti.
&#8212; Micsoda hír lehet az, a mely még en-
gem is érdekel, különös . - . talán csak tréfál?
&#8212; Tessék kérem, ezen rövidke, &#8212; s ezzel
bosszú ujával az .újdonságok" czimü hosszú
rovatban egy pontra mutatott.
Margit keiébe vévé a hírlapot s olvasott:
&#8212; &#8222;A fővárosi közönség előtt eléggé
ismeretes azon egyéniség, a ki ocsmány tetteit
nemcsak az éjek sötét leple alatt, hanem még
világos nappal is üzé. Miután itt már nyomá-
ban jártak, jónak látott tovább áli&ni,B a vidé-
ken mint ismeretlen folytatni ember nvutasát,
Nem régen &#8212; mint biztos forrásból értesülünk
&#8212; Vóro&#171;kön két vagyonos családapát rántott
hálójába s pénzeket, &#8212; mely mcghaladá *&#187;
50C) ret &#8212; a* ntolsó fillérig kicsikarván hír-
leleu tovább állt. A szerencsétlenül járt család
apák kérelmei folytán a csalót a rendőrség
köröz., &#187; mindent megtesz, hogy keséi közé ke
rítM. A péns zsaroló neve : S lederf i
László, mindenki óvakodjék tÓle."
Ah micsoda? Szederfí László ó* &#8212; Lacii! nem, az nem lehet! kiáltott rémülten Margit.
scám vizsgál ók jelentése. 3) v választmány, titkár ésksámvissgálók megválasztása. 4) Netáni indítványok. Tisztelettel Orossváry Gvula egyleti elnök. A muködÓ tagok kürt jellel hivat-nak össze.
&#8212; Zalamegye köstissteletü alispánja
Svastics Benó ur, a mint a kottorii vészről a
táviratot vette, axonnal kocsin útnak indáit s a
göcseji sártengeren keresstül hatolva csütörtö-
kön Kralyet-eczen át Kottoriba érkezett, folyton
távirati összeköttetésben volt a belügyministe-
riummal. Domború és Lég radon át ismételve
megjelent a vész színhelyén s a kellő intézke-
dés etet megtette, személyes megjelenése az ál-
talános csapás közepe;te felviditólag hatott.
Nagy elismeréssel szólt Hirschler Testvérek
öufeláldozo tevékenységéről s áldozatkészségé-
ről, kik különben is Alsó Muraköi lakosságá-
nak üzleti ténykedésükkel egyedüli kenyérke-
reset adományozói. Ugyssinte a szomstédváro-
Bok nemes sep\'edelmezéseiről is elismerőleg nyi-
latkozott. Kanizsáról Amtmann Mihály csapat-
parancsnokkal 6 tűzoltó a több magánzó segélyre
akart menni, de a vonatok beszüntetése miatt
visszatérniük kellé. Zalamegye nagyérdemű
alispánja a mindazok, kik a vész Bzinhelyén
megjelenve, önfeláldozó tevékenységet fejtettek
ki és számos segélynjujtók, fogadják ember-
baráti szép tetteikért hálás kösaönetünket!
Emberélet tudomásunk szerint sem esett áldo-
zatul. A Muia vice szerdán 3 méter 60 centi-
méter magassága volt 0 felett, szombaton 1 m.
60 cm.-re apadt. Végül megjegyezzük, hogy az
&#8222;Egyetértésben" közlött kot\'orii árvisforrada-
lom merő koholmány. Sem elfogatás nem tör-
tént, sem katonaság nem hivatott. Kár iiy rém-
hírekkel izgatni, ugyÍB az elemek által izgatott
kedélyeket
&#8212; Mjpnen. Lu perei bek János ollári
uradalmi gépész e napokban váltott j*gyet
Gróber József keszthelyi várost tanácsos kedves
leányával Ilonával.
-- A Balaton a folytonos esőzések kö-vetkeztében igen nő. így Keszthelyen a múlt hét elején oly nagy volt a viz, hogy a Balaton-nál levő vendéglő egészen visbe állt, sőt a vis a vendéglőn tul vagy 30&#8212;40 lépésnyire kiha-tott. A fürdöszitlga lakása összeomlott A lö-völde már mintegy két hó óta ussik. A múlt vasárnap dühöngött erőt keleti szél olyannyira felkorbácsolta a Balaton hullámait, hogy e fé kezhetlen B dühöngő elem a Biigetfürdőnek a jégtoriadáskor el nem pusztult részét egésseo elseperte.
&#8212; GyÁSMhir. Potyundy Francsiska úr-
hölgy 79 éves korában végelgyengülés követ-
keztében, folyó évi május hó 3 áu reggeli 6
órakor Keszthelyen jobblétre ssenderült. Áldás
és örökbéke lebegjen porai felett.
&#8212; Béwixetl as előmunkálatok nagy-
ban folynak. Ha az idő engedi a fürdő május
hó 15 én fog megnyittatni.
&#8212; Bellatincx május 8 án 1879. Folyó
hó 6-án városunkat is, a szegedihez ugyan aiig
hasonlítható, de mégis váratlan katastropha
érte, ugyanis már hajnalban a városunkon ke-
resztül csendesen folydogáló Csernecs nevű pa-
tak, mely különben tartós esőzések folytán se
&#8212; Már miért nem kérem? tessék as ada-
tok eléggé megvilágítják a 6*tal ember ki-
vuliát!
&#8212; Tehát még sem bírt a nyerési vágy-
gyal megküzdeni?! Lám mennyire kértem a
szerencsétlent &#8212; és ime most ily szégyent hordó
híreket kell róla haltanom.
&#8212; A fogadás, melyet kegyednek tett, &#8212;
most kitűnt &#8212; csak félre veietés egyik neme,
gondola igy mesterségét ismét űzheti.
&#8212; Képzelje csak, még esküvel is meg-
erósité javulását, éa ime . . .
&#8212; Aa ily embereknek as eskü haszná-
lata, köznapi dolgok kosé számiltatik. Né-
hány krajezárért is képesek hamis es-
küt mondani. Amit az egyik órában megfo-
gadtak, azt a másikban gúny mosolylya 1 képe-
sek megmásítani. Mily szégyen az az emberi-
ségre, hogy mily gombák tenyésznek a társa-
dalomban* Nem ébred fel keblökben az ön meg-
tagadás legcsekélyebb érzete sem. Leiköket a
félelem, vissza irtózás kis árnya sem tölti el.
Oly higgadt oly biz(o&#171; érzülettel rejtik alook
cadökedetöket a valónak köpenyt alá, hogy a
dolog nem igaz volta felől még képseiŐdni sem
merünk. Igji van ez, de sajnos, hogy oly szám-
talanssur ismétlődik.
&#8212; Látja kérem &#8212; sióit Margit, mintán
ai ifjú szavait figyelemmel végig hall gáti, &#8212;
Dim titkolom ön előtt, &#8212; bár nem kellene
elmondanom, László iránt, &#8212; miután éltemet
menté meg, &#8212; bírtam keblemben az elnézésnek
bizonyos nemével, de most, mídón javulásának
ily ellen későjét kell hallanom, as ís teljesen
meg szűnt bennem.
&#8212; Így szokott ez rendesen lenni; &#8212;
&#9632;sóit Aladár, &#8212; a ramény kecsegtető sugara,
at események jobbutáaát, &#8212; változását hordja
macával, de lám m*noyire csalódunk, midőn
szokott kiönteni, minthogy forrásai a város vé-gén turintén a rónán találtatnak, most a Vas-megyéből jövő visek és a Mara folyamból táplálékot nyerve, sebes robajjal kesdett áradni ugy annyira, hogy délfelé már majdnem min den uteta vii alatt állott, és a pínciék, udvarok, kertek s némely alantabb fekvésű hasak is megteltek viszel, és csak as a &#187;erencser hogy ai áradat nappal jött, különben valówinfl hogy nem csak házi állatok, de talán ember-élet is esett volna áldosatul a bőse elemnek, mely csak másnap reggel kezdett ismét apadni, és azóta folyvást apadóban van. &#8212; A kár, me-lyet es árviz as épületekben, kertekben és a vetésekben okozott, éterekre rug. &#8212; Postát már két nap óta egyik felől se kaptunk.
&#8212; AM alföíd^&umei vasút nagy-várad-
essékí része, ugy essék-villányi szárnyvonalá-
nak május 15-től szóló aj menetterve sserkess-
tőségi irodánkban megtekinthető.
&#8212; A netne*-dédi majális a kedvezőt-
len időjárás miatt bisonytalan időre elhalau*
tatott.
&#8212; Leienye, május 2. (Érkezett májas
13-án.) Rátki hegyen, melynek tulajdonosai
többnyire muraköziek, több pinczetörés tör-
tént s minthogy a tettesek nyomára jöttek,
azok elfogatása végett foglyárok küldettek ki,
a kik a hegyre mentek, gyanítván, hogy a ta-
vaszi munkát tömegesen teljesítők közt a tet-
tesek is feltalálhatok lesznek. Csakugyan ugy
történt, több pincsatöró ott találtatott, akiket
midőn foglyárok bekísérni akarUk volna, a
többi ott levő domasinecsi emberekkel ellenállo-
tak ugyannyira, hogy már tettlegességre ke-
rült a sor, miközben egyik fog ly árnak fegyve-
rét egy ember megkapta, s igy történt, hogy
as elsült s két egyént megsebesített, és végre
a dolog árra fejlődött ki, hogy a három fog-
lyárnak kellett eredmény nélkül távotoiok. &#8212;
A fenntí eset azonnal as alispáni hivatalhoz
feljelentetvén, néhány napra a főcsendbistos
számos foglyárral megjelent, akik az ellentál-
lókat Domásineczen összeszedték, mi által több
B különféle tol vaj] ásóknak nyomára jöttek, s
jelenleg as ügy a letenyeí kir. járásbíróságnál
van, holis as erélyes vizsgálat most már véget
érve, a kir törvényszékhez fog áttétetni. Ujab-
ban azonban nagyobb baj fenyegeti Rátka vi-
dékét, ugyanis a Mura folyó már annyira a
domb alá került, hogy az ai országút közepén
ketlérepedt, agy látszik a Murába törekszik,
mert alját folyton nagy darabokban ragadja
magával, mi által as utón levő repedés folyton
nagyobbodik, s Így as útnak már csakis fele
használható, a domboldalban épült házak lakói
pedig a veszély miatt kitiltattak. &#8212; Es érdem-
ben ugy látszik folynak is intézkedések, mely
es ideig csakis a vizsgálásból áll, s némelyek
szerint a veszély nem oly nagy, minőnek lát-
szik, holott néhány hónappal ezelőtt nem ís
számítottak arra, hogy ama nagy pontot ís oly
könnyedén ragadja magával, mint ast a mel-
lette elterülő szántóföldekkel tette, mi által
némely embernek összes vagyouát elmosta,
most már pedig as egyedül megmaradt házát
sem használhatja, és nem tudja melyik órában
omlik a Mura gv omrába. Hasonló veszély
számitgatásatnk épen az ellenkeső ssomoru vég-zet télé vesetnek. As ifjú akiről kegyed néha említést tett, oly elválhatlan fokra lépett, a melyről talán sohasem szándékozik el távozói. A jó tanácsok halmaza, csak idő veszt égetés, a fáradozás éretlen, silány gyümölcse.
(Folyt, következik.)
Hajgató Sándorhoz.
Csak nem haltát meg édes Sanyi kim ?
Ha ígem, akkor ett a 1 ereiét
Nem tudom hová, merre küldjem cl?
Pokolba nem lom bim én csimedei.
&#8212; Mert bit pokolba mind oda jutunk
Hol ran jajgatia &#9632; fájdalom örök,
Hol ne in feltetek, mint ssól a mete,
Hanem f&#171;h>rek ott az ördögök.
Es a vilÁg esry órjái nagy pokol
Hol a leányok &#8212; &#8212; &#8212; picsioy angyalok &#8212;
&#8212; No biti képzelem, hogy bMiajtkodol
Hogy miért lőttem ilyen nagy bakot,
ördög &#163;&#9632; leány ily kút fogalom ?
P&#171;dig hit látod oly rokon felek.
Hogy tlválaaztni, mint terttál a fSt,
E két fogalmit ep agy nem lehet &#8212; &#8212; &#8212;
&#8212; Na de en egén mái mondó vagyok
(E ssent igauág oly önkénytelen
AkaiH t-\'llamra, hogy as életet
Igj másolás, ha kell le festenem.)
Ugy elhajlgatál, &#8212; majdbogr kimondUm
Oly t*ép a berek, &#8212; Bsól a caattogáojr
Te megtanalud régen énekét
8 mégis oly uömyen ballgatn Síndorkim.
Rég haliam dxlod, talán lenondtil, &#8212;
Talán flhagy/d e rOgöl atat?
fi lelked együtt keres ibolyát
Tőm helyeit tán rózsákat knUt ?
Dalolj, dalolj *&#9633; ngy plbsllgatom A te éniked &#8212; éo ngy ueretem. Dalolj, <Uluij hát, mert megérheted, A hali* lombbal én is leesem, latin reléd I
SIÓ
fenyegeti Ssemenye községet is, hol a Mura már a kertek alatt van, s nemsokára a hasak-hoz is hessemtelenkedik, * alig fog a rátki par-ton segitetni, már is elóájl as ujabbi baj, Stö-ménye község megmentése, hacsak azt nem akarjak, hogy a túlsó partjára ne kerüljön. Hissssflk asonban, hogy erre a sor nem kerűiénd, s a nagyobb bajok bekövetkezte etótt, habár tetemM költséggel is, a dolgon segítve leend.
&#8212; Rövid hírek. Soldósná válópert in. ditott. &#8212; New-Yorkban lH83-ban világkiállítás less. &#8212; A laibachi papírgyár kazánja szétrofc baut. &#8212; Bpesten az Eötvös-eeobor májns 25 en leplei te tik le. &#8212; Kossuth atyjának síremléke felállittatott as alsó dabasi sírkertben. &#8212; F. évi marcsius hóban 145 hajó ment tönkre a tengereken. &#8212; Június 2-án tartatik Székes-fehérvárott a III. orss. iparos ifjúság vándor-gyűlése. &#8212; Mait szombaton este kelet felöl egy üstökös csillag volt látható. &#8212; Ó-Szolcsván egy fold míves 125 éves korában halt meg, egéai életében nagy ivó volt. &#8212; Fengler Anna 63 évig ssolgilt egy és ugyanazon helyen N.-Bányáo.
Kinyert?
Bécs, május 10éo: 40, 73, 71, 76, 82
Grács, &#8222; 9 5tí, 80, 60, 5,52.
Temesvár . , 62, 69, 47, 57, 82.
Irodalom.
(E rovat alatt megemlített munkák Nagy Ka-nitsin Wajdits Jó*sef kflnyvkereak-déae Utal meg-rendelhetők.)
&#8212; Priviayéy Pál gyöngyösi távirdaállo-
mási fÓnök &#8222;Magyarország nem volt, hanem
less" csirnu három kötetes regényt irt, előfize-
tési ára 3 frt. Bolti ára 4 frt less. As előfizetési
pénsek Gyöngy Ősre küldendő* f, évi május végéig.
&#8212; A &#8222;Képét Családi Lapok\' 15-ik fü-
zete érdekes tartalommal megjelent, czimképül
igen asépkisolajfestménynyela &#8222;játszótársak.*
O felségeik arczképeivel 1854.1879-böl. Kiadja
Mehner Vilmos. Ára 30 kr.
&#8212; A mFigyalöM májusi füzete megjelent
Csaplár Benedektől: Révai iskolázása Szegeden,
Kerékgyártó Elektől. Tompa M. költészete sal.
jeles munkákkal. Ára egyes füzetnek 1 frt.
Szerkeszti és kiadja Aigner-Abafí Lajos.
Egy szántogató reflexiói.
A multaknak édes emlékei uláo vissza sem mosolyodnak többé &#8212; és igy azivQnk. aggodalommal telt érceiméit mereng? vágy, aóbaj a tőrt remény si-ratja. &#8212; Csak agy nagyjában ha. körültekintünk Ht-juk, hogy örömet már semmiben nem Idillik ; mos-toha napok, uomoru napok a mezekkel megláto-gatott minket a nagy ég! Anyagilag ma mar ssfl-géay népünk, hogy és miként fog bontakozni AS 6 labyrinthntaból nem tudjuk? &#8212; Az egyházi é* világi hivatalnokokon kiviil alig találunk embert, ki meg-nyiigTiat találna a jelenben és bátran nésne a jötó elé ami steretetüok Által szentelt hazánk földjén: mennyi kitartaaa éi fárasztó munkája a népnek veaz áldoxatoi a jelen időjáraaaa], &#8212; graisálaak a síelek pasxtit&na**, a viiek él minden ami a positaláinak jeleit magán hordja, attól ksrul vetettünk. A Bala-ton, Dráva, Mara, Zala és több apró* folyamok me-gye szerte kiöntötték és magokkal Bodorták mi nt-jokban állott nem kiméire vetéseinket sem ; a bol esea vtsek n&#171;m pUB&#187;üt&nak, ott meséink, réteink, le-gelőink még is viz al&tt illaaak; egyes dombos he-lyeken as ótsiek a sok eiösé&#171; következtében főleg a basa és as árpa megsárguitak, nagy részben pedig a rouda tegst tönkre. ROM vetéseink oly ritkák, hogy as nem fogja meg adni a bel éretett magot. A asólö ez ideig kellő nedvkeriagéebe nem jött, holott mit évek-ben es idotijban már 4&#8212;5 centi magasaágu hajtá-sokon a termelő gyönyörködhetett. Marba és birka állományaink ember emlékezet óta, ily szenvedő álla-potban nem tengődött mtnt ma nap. Társas életünk lohad, &#8212; nincienek nemes szórakosásaink, nincs igazi köséletdnk, ily situátiÓk után elmondhatjuk, hogy .romliinak indáit hajdsn erős magyar; &#8212; %*.%-dasági egyletünk ez idő szerint hallgat és si-rami nemű eleijeit nem ád, &#8212; mintha nem is minket gazdákat mjun* s véghetet len elemi csapás; ha minden ssép és nemes iránt ssiveiokben, ereinkben Árpád vére basog, ha minden jó és hasznosnak mely czélbos veselS pártolói vagyunk, ugy annak van ér-telme ; asonban, hogy a za\'amegyei gaidaaági egylet mely egyesek által oly hévvel pirtolUtík mily ssé-pet, jót, hasznosat és csélhot vesét? eredményt ho-sott &#8212; avagy fog a gasdaközöőségnek a jövőben esskOsolni as elöttflnk ez ideig .Gordioaí csomó", melynek megoldását a gazda közönség oly rég óhajtja. &#8212;
HeljsetQnket, bajainkat megtekintendő és or-voaUndó kivá&atoE, hogy fl\'tpán ífr a megyébrn mielőbb körutat tenne, és általános gazdasági vesz-teségeinket figyelmére méltatná, melyrül as illető helyen érdemleges jelentését beterjesztené.
A tálam egy ei bisottminyi tagok Biegrálailt-tása erdemében a miat a tavaasi mántogatást befe-jeztük, azonnal felflsúlajonk.
Szerkesztői üzenet.
3467. H. M. .Reményem.\' Nem adható.
3468. L. A kiváot kBoyr (Rágott csillagok.)
készséggel atkflldetett A miflik fel51 oinu tndomA-
&#9632;ank. Antiquárns kOnyvjegyzetébeo bisODyotan meg-
találhatja.
3469. T. B. Letenyén 4-én kelt becses leve-
ledet 10-én kaptak meg s igy megkésett ; egyéb-
ként az elem rombolásáról hottunk köslétt
347a Többek kérdeiósködésére, hogy mért nem referálunk a megyei k5igyBlésről, m&#171;gj<*gy*siük, hogy a kszlekedé* fenakadása miatt a*poatai1af ér-keiaüdett adatuk nem jutottak keséinkbe*.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
MÁJUS 15 iú 187Ö.



H I R D E T É S E K
Vendéglő megnyitás
Vasúti menetrend
A budi-pesti idómutató óra szerint, Indái Kanixaárál
Vaut &#187;&#187;&#187;&#9632; &#9632;\'
&#8222;&#171;&#8222; Orx Perc. US
306 E..-k, IJ..bee.,i>>iv.t>ovir &#9632; Kinmíb. 4 (8 reggel
S15 . . . . 2 *> ÍU"
&#8226;if! BniU PeRre * &#187;&#171; reggel
2Ui 2 6 eelat.
204 # II 30 e.tve
31 < Becbe iH.,,mb&#171;tb.lj, BeciUjbel; í.le)5 8 reggel
301 . H 48 eim
315 Sopronba S 38 4..O1.
203 Trieaibe &#171;&#9632; Prágerhofon kereeatal
(Jrici é- Béc.bo 4 58 reggel
201 Tricstbe ég Frág-\'rliofon keresttül
Uricx é&#171; Bécb. 2 47 délnt
Érkezik Kanizsára
hóimét:
.\'16 Es&#171;ík, Mobic. Dombóvár &#187; FiumíbiSI 1 41 delut
&#187;K , . . . 11 II eetve
Ü03 Buda.Pe.trül < 20 reggel.
\'jOl &#8222; 2 5 délut.
211 \'&#8222; 9 44 ejtve
3l4Re>.b31 (8comb&#187;lh. Bí\'-a-Ujbelj)fel5l 10 27 eitve
3112 &#8222; . .4 5 reggel
316 S<&#187;pron)l>ól 11 53 délei.
214 Bínhíl Qráca, Uarburg, Pragerhof
falni 4 12 reggel
2-11 Tri.nt í. Ker.eiU Karburg, Prager-
&#8222;,.< f.1,11 1 21 délül.
204 Trii\'ist- &#171;&#171; Villádból Prágerhof telBI 11 &#8212; e.tve
Mtrbnrzba eaatlako.á. Vill.ch &#8226;&#9632; Krance.fe.lbOi . riaaeeefe.tból
Felelős "szerkesztő: Bátorfi Lajos.
Nagj-K&#187;niisin, nyomatott a kiadó laptulíjdonos Wajdits József gyorssajtójin

Insert failed. Could not insert session data.