Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.89 MB
2009-12-18 13:28:00
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1520
4803
Rövid leírás | Teljes leírás (321.51 KB)

Zalai Közlöny 1893 001-004. szám január

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
32. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

4" | "
VMMUSras*. l8i»3..fanBár 7-éo.
Előfizetési ár:
Egrsz évre 5 írt — kr.
Fél évre . . . ¦L trt 50 kr. Negyedévre . . 1 frt 25 kr. Egyes szani 1U kr.
HIRDETÉSEK 5 fauánti petitsorbaa 7. másodszor *>.\' s további sorért 5 kr 1
SYILTTÉRBEN petit soronként lil krért vétetnek} lel. triucfctiri illeték miuden egyes :.-.;<.•- r. 30 kr. fizetendő
ÍZ
(
i-sö azam.
ZALAI IÖZLÖIT.
llarminc/kcitcdlk évfolyam.
A lap Bzellemi és anyagi részét illető,minden kö-demény Bátorfi La juh- szerkesető-kiadó nevére czimz<.-uen Nagy "Kanizsára bérmentve iotézendök.
Bérmeu tétlen levelek i latnak el.
<o> fogad-
Kéziratok vLsuzanem küldetnek
A „nagy-kanizsai/malátagyir és serfözöde", a nagykanizsai Délzaiai Takarékpénztári „Öusegélyzíszövctkízet", a . Kotori takarékpénztár" .észvén.y-társaság\', a .nagy-kanizsai önkéntes tOjoItó-egylef, a „nagy-kanizsai kisdedneveié egyesület\' a .nagy-kanizsai tanítói járáskor", a .nagy-kanizsai kiresztény jótékony nőegylet-Jn.-lanixüai izr. jótékony nőegylet\', a .szegények tápintézete\', a .katonai hadastyin egylet* a .soproni kereskedelmi iparkamara\' nagy-kanizsai kttiválasztmányinak hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ V EG Y ES\'TARTA LMU HETILAP.
Hymnusz. -
i:> csey Hytnnuszának daltamara kózesz - meklwl alakítva —
IjthorvJva esdeklünk tizimeffi: előtt Jsten! Hogy segíts meg bennünket Minden ügyeinkben. ^Idd meg ezt a szép hazát, Aldá meg ezt a népet! Áldd Hnr\'g szászszor a királyt, H> >sz rá dicsőségei!
Hős Árpádnak te adád Ezt a hont hazáid; Te védted meg annyi száz Ellens-g hadátni Őrizd most is e hazát H thatós karoddal. . Megszentelve zászlaját Diadalmaiddal !
Földünkön elárasztád Kezed bő áldását. Hogy népünket boldogan Vigadozni lássák. Add, legyen is mindig dú<. Gazdag ez az ország. Hogy hazánkat ez idők Felvirágoztassák
Győzelmet általad. Hány csatán arattunk. Hol fiadnak szent nevét Hursogtatta ajkunk. Lelkesítse ősi hit Most is hü szivünket S lássa mind a nagyvilág Nagynak nemzetünket
Bűneinkért annyiszor Sújtottál bennünket; Vert csatában szászszor i* Ontottad vérünket Oh ne engedd, hogy a hün Többé elsülyeszszen: Oh ne hadd, hogy nemzetünk Bűne miatt veszszen !
Leborulva esdeklünk Szined elött} Jsten í Hogy ségits meg bennünket n ügyeinkben. Idd meg ezt a szép hazái, \\ dd meg ezt a népet, (Áldd meg szászszor a királyt. Hozz rá dicsőséget.\'
ERÖDl DÁNIEL.
Uj év.
Alig hallattok könyeiuket a mult év gyászravatalára már is az uj év bölcsője reug szemeink előtt.
Vég és kezdet mjly közel esnek egymáshoz. Egyik pillanat eltemeti a másikat és annak életéből táplálkozik, mint a hogy a növény, és állatvilág kölcsönösen felemészti és újra szüli egymást.
Kifejti meg az összes letemetem eme sajátságos és mély titka munkálkodását ? Ki gondolkodott már ama sajátságos tünemény íelól, hogy minden egyes lépésünk koporsóról bölcsőre hág s minden egyes leiek -zetvételünk temet, hogy uj születésnek nyissa meg ajtaját?! Bizony a világegyetem szervezete minden nyíltsága és világos előterjesztése mellett is örökre megfejthetetlen talány marad az emberi szellem előtt! És e mefejthetet-lenségben végre sem uyugtathat-juk meg magunkat mással, mint egy Örökké élő okfÖ hitének elfogadásával, kinek intézkedésé szerint a nappalt éj, az éjt a hajnal bíbora, egyik év leáldozását, a másiknak ujjá születése szokta követni.
Lábaiik még romokon, a mult év romjain oyugosznak s talán még lelkünk is, mint sötét felhő borítja a multak töviseit az emlékezet által, s kezeink már a jövő reményének zöld lombjaival őrködnek az uj év bölcsője felett. Egyik kezünkkel oda
j helyeztük mult év sírja fölé a nehéz követ, másikkal már elmozdítottuk azt, hogy uj lüktetést engedjünk az idő szivének.
Igen itt állunk az uj év kapujában reménytől duzzadó kebellel! Uj { pálya áll előttünk, uj tér a cselek-i vésre. Komoly ember nem bolyong ¦ (fzéltalan, vezérelv nélkül munkához nem fog. Mi legyen a mi ve-, zérelvüuk, mi legyen a mi jelszavunk ez uj esztendőben? Visszapil-I lantok az elmúlt év alkonyára és : fülembe cseng az angyalok szózata: . békesség a földön!
Ugy hi?zera, soha komolyabban nem szólt az ég ez intő s».ózata: soha nem volt több okunk ez intésre hallgatni és azt szivünkbe vésni, mint a jelenbe i. Bjtnasz mindenfelé, a mere csak nézünk, a kivel beszédbe ereszkedünk. Elégedetlen a gazdag, hogy a viszonyok lejtőre szorítják; panaszkodik a szegény, hogy a mindennapi kenyerét nem képes már megkeresni; panaszkodik a kereskedő, hogy nincs üzlet; pa-paszkodik a mesterember, hogy nem keresik, nem veszik munkáját; panasz mindenfelé s nem igen van kilátás arra, hogy az állapotok egy-tiaiűar javulni íogi:a\';.
Mintha útvesztőbe került volna az emberiség, tömkelegbe Ariadné fonala nélkül. És valóban ugy is van. Letettük a vezérlő fonalat, kiejtettük kezünkből és most nincs is, mi a helyes útra ismét visszatérítsen. Erre csak egy mód van, ha karácsony eme szózata békesség a Jöldön... megvalósul.
Fájdalom! ez idő szerint messze \'. vagyunk a teljesedéstől. — Európa kitörni készülő vulkánná vak. A diplomaták erősen csinálják a békét a papíron, a gyárak meg a puska? | port és a fegyvert.
Trónbeszédek, miniszteri nyilatkozatokban, melyek békérőj biztositják : a világot, nincs hiány, de mindenki tudja és érzi, hogy a szavak néha : a gondolatok eltakarására szolgálnak.
A 19-ik század utolsó évei. sok \\ oly eszmét hoztak felszi*re. melyek j megtestesítése az emberiség társadalmi életének uj. alakba öntését eredményezi. És pedig oly nemű mun-i kásságot mutat a figyelmes szemle-; let. hogy a következő század számára nagy részben megoldott kérdésül akarja-e a század átadni az ; élet műhelyeinek, benső avatatlan j szemek által nem látható részeiben. | lázas sietséggel készített munkálatait. Azon nemzeté a^ dicsősség, mely a kornak munkára hivő szavát hallja és megérti mely nem akar elzárkózni chinai fallal a liberalismus követelménye elől, mely felhasználva a ; nappal világosságát, helyes irányba igyekezi k vezetni s maga részére ; tudja értékesíteni a munkásság hasznát. — mely arra törekszik, hogy az egy haza polgárait válaszfalak ne különítsék el egymástól. — Erre nézve, vagy a jogegyenlőség elveí-; nek megvalósítását illetőleg, törvény-; hozó testületünk termeiben legköze-j lebb is közügyeimet felhivő nyilat-I kozatok történtek. —
Ez az ország akkor lenne valóban ¦ elátkozva, ha egyfelől a hitetlenség-\\ nek, más oldalról a hitbeli türelmet -I lenségnek lelke erőt venne rajta.
Miért is villongnánk mi magyarok \\ egymással, mikor minden nemzetnek ! van rokona a földön, csak a magyaroknak nincsen. Minden nép talál l testvér népet magának, csak, mine-! künk idegen az egész nagy világ. A 1 hol a Tis-a folyása megszakad, ott megszakad, a magyar szó.is s a mit mi beszélünk, azt senki .más nem érti meg; a mi nekünk fáj; az nem
fáj a többi nemzetnek . . . óbT. kit ¦-szeressünk hát mi, ha még egymást se szeretnénk, s ki szeressen miaí ket, ha magánk se szeretjük !:?
És hogy áldana meg bennünket az Isten ha — mint valami Kain — kezet emelnénk egymásra.
Újév napjait éljük. Reménytől duzzadó kebellel várjak óhajaink teljesedését, nemzeti s társadalmi állapotaink átalakulását. — Mit hoz reánk a jövő, boldogságot, gyötrelmet, békét avagy erős küzdelmet, azt közülünk senki nem tudja. Ez év letelt napjaiban békés kibontakozás helyett, fájdalom ! bofus fellegek gyülekeztek társadalmunk egén.
Hova vezet a szenvedélyek felkor-bácsolása, hol áll meg ~a türelmetlenség lavinája? erre ha felelni nem, de gondolkodni felette nagyon is időszerű.
SEREGÉLY DEZSŐ.
A Baross-szobor javára
a már eddig kimutatottakon kivül a mai napig adomáuyoztak: A vállai plébáuia hivatal ivén: Sütő Antal, Misziits Ferencz, Csodáoyi 1—1 frt; Molliar Mátyás. Klein Sáudor, Várhegyi Ferencz 50 - 50 kr.. Zwick János. Tau-fer István 25—25 kr.. Összesen 5 frt; a kilitii plébánia hivatal ivén: Poor Sándor, Kiüti község pénztára, Stiebleutner Dávid 2—2 frt, Silbaoyi István jegyző, Mayer Ferencz 1 — 1 frt, Máté Ferencz, Beöthy tanitó 50—50 kr.. Német Péter 40 kr.. Árvay János, Suri Sándor 30—30 kr.. Savanyó István 20 kr, ör. Szabó Pál, Egyed Ferencz 10—10 kr.,, Összesen írj frt 40 kr. Zala - egerszegi keres kedelmi kör 10 fit; zala-egerszegi keres-r kedelmi ifjak önképző egylete 5 frt; aboldogasszonyi piébáoía hivatal ivén: N. N. 1 frt; a Széchényi plébánia hivatal ivén: Groffmann plébánost forint; a nedel-liczi plébánia hivatal ivén: Szele Ignácz czimzetes kaoonok; 3 forint^
T ÍR.SH.
Drága szép angyalom!
i>rái;a szíp aDíya\'om\' Kth rég Lem láttalak. Vagyok-e eszedben. Tündér kedves alák?
Kincs nap, nincs óra. perez, Mindig gondolok rád, Nem feled el szivem. Mely téged bőn imád
J\'fdig óh mily- messze. Messze vagyoIÉ tőled! - De azért bű aztvem Mindig eped érted.
Szivem hü szerelme ¦Semmi lávoiskiot N«m iímer. egyedül Te adsz boHÍgságot
Hogy ily mélyen érzek Drága lelkem érted, *
Megérdemled nagyon. SrtTi m csak te érted
Te érted egyedül, Te »*gy boldogságom, Te Vagy- vigasztalóm Angyali jóságom.
Drága lelked lelkem Édes boldogsága T« vagy iletemnek Tftndér szép vilit*)
TABNÓCZAY IVÁN.
Un becsül 3t.
iKlbeazélés.) j., 1ru: SÖLÉTORMOS GYÖRGY. , Hol vau az az uiö, mikor tejjel mézzel ioíyó wép migyar hazánkban mindfii az /
Ősi magyar jeliem és becsület utján ment? Mikor a családi tűzhely valódi szentély volt, melynek oltárán szülő és gyermek, testvér és rokon, ur és szolga a kölcsönös bizalom, őszinteség és szeretet érzelmeivel áldozott?^ Mikor az emherek még nem tudtak alakoskodni, hazudni, mint ma, nem estek ugj egymás életének, nem törekedtek egymás szájából a kenyeret n^y kic-avarni ,— mint ma? Mikor a szolga hibát követett el, nem folyamodott a hazugsághoz, különféle furfanghoz, hogy azt eltakarja, hanem becsülettel bevallotta, alázatosan bocsánatot kért és az ur abban találta örömét, ha meebocsáthatott neki; s néhány kegyes oktató szóval jobb útra térítette?.....
Régen volt! De ezep idők is voltak azok!.....
Ezekből az időkből akarom én eey jó és igazán neaiesMkQ herczegnek arcz-, képét kegyes olvasóimnak bemutatni, vajha az ő atyai\'szelídséget és életbölcsességet minden emoer igyekeznék Magáévá tenni.....,
Egy szeptemberi délutánon a Pest felöl jövő vonat egyhangú dübörgéssel érkezett be L győri állomásra.
Az utasok tömegesen tódultak a vonathoz, hogv mire jel adatik az induláshoz. mindegyikük megtalálja helyét a kocsikban.
Egy fiatal ember is ugyancsak sietve tört magának\'utat a tömegben, s azon telt büszkeség hangján kiáitá a kalauznak: „Egy másodosztályú helyet kéreti"
A knlauz mélyen me?h:<jtva magát az ur eiőit. készséges gyorsasággal nyitotta fel egyik másodosztályú kocsi ajtaját
Hja. ekkor még csak a nagy urak utaztak ám az előkelőbb helyeken! ....
A kapus megrázta a jelző harangot, a gőzmozdony egy éleset füttyentett, s uj terheivel vigau repült Bécs városa felé.
A fiatal ur a mint: belépett a kocsiba, letette kézitáskáját, köpönyegét s nagy uri negélylyel veté magát a pamlagra. Majd nagyot fújva szivarja füstjéből, körültekintett a kocsiban. Az ellenkező pamlag sarkában egy öreg uri embert pillantott, ki egyszerű szürke koczkás ruhába volt öltözve, s az ab!ak párkányára könyökölve egykedvűen szemlélte I a gyorsan váltakozó vidékeket.
,JŐ napot öreg! — szólitá meg az I ífju bizalmas mosolyjyal, — meddig. L meddig?"
Az Öreg ur hátrafordul e szavakra s I nagy kék szemeit az ifjúra vetve: udva-: rias fejhajtással fogadja el a köszöntést és készséges hangon feleli: .Csak Bécsig ; uram!"
,U*ry? no jó, — felelt az ifja hety-I kén, — én ís oda megyek, reménylem, ! nem foganjt unatkozni!\'
Az Öreg\' ur elmosolyogta magát ez önhitt szavakra s egykedvűen szítta ócska I hosszú szivarját, mely sehogy sem akart ^egyenletesen égői.
Dobja el Öreg azt a komisz szivart, isz oly b.. .s, hogy az embert kiűzi a kocsiból veit. Itt van .a. gyújtson erre. ez talán jobb leiz!" így szólt az ifjú, s
ezzel eey önöm szivart vesz e\'lő tárczá-jábói és megkínálja vele az öreget.
;„Köszönöm uram., — felelt íaz öreg, — ez valóban pompás kinézésű szivar. Nemde drága is?" C?
„Épen nen., — válaszolá az ifjú megvető hanghordozással. — csak 8 krajezár darabja." *
.Nyolcz krajezár?"— ismétlé az öreg szinlelt csodálkozással, — és mennyit szokott uraságod naponkint elszívni?1
.Tizet, tizenötöt,\', ,— volt a kicsinylő válasz.
„Az sok uram. naponkint 1 forintot szivarra költeni, az valóban tékozlás!"
„Eb. mit.-tékozlás. — felelt az ifjú, kezével emtasitólat intve, — kikerül a herczegi jövedelemből!"
Az öreg ur arczán egy izom rándult meg s éles szemügyre vette az ifjút.
„Utiy? tehát Ön herczegi sarj?" kérdé, tiszteletteljesen meghajtva magát.
„Oh nem — felelt az ifjú, — hanem herczeg B..... ö......-nek vagyok gazdasági irnokjal* .\' "
,Hra. hm", — dünnyörgött az öreg magában s nagyot harapott szivarja csücs-kéjén.
„Es melyik uradalmában a herczegnek, ba szabad tudnom? — kérdé az öreg láthatólag fokozódó érdeklődéssel.
„Az n — i uradalomban X. számtartő mellett. Mu-t is ép a herczeghez megyek Bécsbe, egyes kereskedő czégektől viszek hozzá ajánlatokat a gabna-terményekrőu*
Az öreg eldobta a szivar-véget éa •lö-
vette tárczáját, hogy ismét a sajátjából egy hosszú szivarra gyújtson.
„Ugyan tegye el öreg rosz szivarját, nosza itt van a másik az enyimbŐl, van ám még a táskában több is!"
Az öreg udvariasan köszönte meg, s miután rágyújtott, színlelt közömbösséggel kérdezé: „ügy-e bár uram. a herczeg jól fizeti tisztjeit?"
„Ah dehogy, — válaszolt az ifjú meg; vetéssel. — ellenkezőleg! Nevetség az egész!" ____
„De hisz az irnokja is ily drága szivarokot sziv!" — monda az öreg ké-telkedőleg rázva fejét.
„Hja öreg. érteni keil mindennek a módját!"
„És mégis, ha szabad tudnom, mennyi fizetése van például Önnek?"
„Nyolczvan forint uram egy évre.\'
„Csak? Ez valóban kevés. És hogy van az, hogy ily nagy luxust engedhet nie ; magának?" kérdé az öreg most már el titkol hatatlan kíváncsisággá]. „Hisz Ön egész ezermester?"
Hm, öreg — felelt az ifjú megelé-geucvt mosolylyal,—pedig ez még semmi! Hát bol vannak a hálok, mulatságok melyekből én, mint fiatal ember nem vonhatom ki magam? s hol vannak & számtartó ur tbeaeBtélyei. grófi asztala? tudott bogy az az öreg fösvény herczeg nem él ugy, mint mit"
(Folyt, köv.)
HARMINCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI-KÖZLÖNY.
JANUÁR 7-én.
a bagonyai plébánia hivatal ivén Horváth József plébános 1 frt 20 kr.. Babos Jenő földbirtokos 1 frt Törők Kálmán körjegy/ő 50 kr., Krampatits József tanító 30 kr., összesen 3 frt; Gstettner testvérek (Nagy-Kanizsa) ivén Gstettner fivérek, .Siórandini Román, Ledpfsky Ármin, Strem és Klein 2—2 írt WÍ**s L. és F.. Eisinger-Samu, Fántl testvérek. Sándor József, Kürsch ner Ignácz, Reicbenfeld lg. fiai, Armut Náthán. Irmler József, Mühofer Ödön, Fiálorits Lajost. Klein Moier, Lengyel fia, Dr. Gerő József, Köhler testvérek. Zerkovitz Albert 1 — 1 frt. Fischer Ferencz, Scbwarz Ignácz, Keller Ignácz, Kohn és Kreiner, ScbifTer Kálmán, La-ekenbacher Ede Lusztig Tivadar, Scherz S. L.. Milhoffer Kálmán, Kohn Ödön. Sioger Saaiu 50—50 kr., összesen 28 frt 50 kr.; a csáktornyai áll. ía-nitóképe?ile igazgatósága ivén: Bozzay Győző 20 kr., Stern József 15 kr.Gzioczek IstváD. Waldmann Miksa. Réssel Alajos, Rántes Menyhért, Vucs-kits János, Rácz* Imre. Rádli Lajos, Csuppay Lajos. Benedek Sándor. Luc kenbercer János Iván Ferencz. Szlav-kovszky, Gusztáv. Prindl Alajos, Weha-szíts G. Bencsak" Richárd, Fodor János, -Hirényi Pál. Fábián Ferencz. Újlaki Ferencz. Amtmann Jáoos, Elnemsicb István, Szép János. Peinfler Géza, Bériek GyözŐ 10 — 10 kr.. "Herzsicí János. Fiiszár M.. Gáspár József. Sjmodics Szilárd. Handler Kálmán 5—5 kr.. Schlegel Fe-. renc- 4 kr.; összesen 3 ft, a soproni m.k. á 11 ebőbb leányiskola igazgatósága 5 frt; a zalaegerszegi középke-reskpdelmi iskola ijgázgatósáea ívé: Ud.ardj Ignácz 2 frt Bödy József. Udvardy Vincze, Kiss Lhjop, Schmid-József 50—50 kr.. összesen 4 frt; Ste-fanits Nándor (KeSíthely) i ven: ifj. ReischI Venc/el ó frt, Buchberger Gusztáv 2 frt, Hofmann József Veliap** Lajos. Neumann Ferencz, Lázár Józ-ef 1—1 frt; Scbeiher Icnácz fia 60 kr, Sándor Elek 60 kr. Honi A aios, Ver- j tyik. Kenyeres Ltváu. Gyarmati Lajos, özv. Stampfel Pálné, Nagy József Fülöp i Antal, btefanic- Nándor, Viliru Péter, Kuncze Antal. Gersti Karoly 50- 50kr, KÓ!>a János, Krf.u<z Z-iga 40 — 40 kr., Baka János, Tiiiwiid Alajos, Braun Ru-d\'iif, Joós Lajo-, Horváth György, Neu-mark Adolf, Kr«ft Friuyes Braun Mór 30—30 kr.. Károly Gábor, Boiznár N. Novak Marson Bisztrovics Gá-pár 20—20 kr., öss*ze;^n TI frt 20 kr.; Hartig és Rothermaun (Félszerfaiu) 25 "frt; rohonczi ipartársulat 5 frt, nagy-kanizsai ipartestület 5 frt; e o v aí ipartestület elnökség; ivéii: Nova és vidéke ipartestülete 10 frt, Persay Gy. ü\'frt Guttmann Gvula Bel>ő József 50—50 kr., Mokusy József 25 kr.. Mendi Jó/séf. Horváth Lajos, Eisner Nándor Maté József. Millei Alajos, Horváth József (Csizmarics György 20 — 20 kr, Szabó Miklós, Markó Imre, Szélesy Autal 10 —10 kr.. Összesen 15 frt; Pűtzer Miklós kamarai kültag (Kapuvár) ivén: Pis.seuberger István, Voeel István 50—50 kr,, id. Bi-sioger Lipót 40 kr.. özv. Bisinger Jó-zsefné, Bisinger Miksa 30-30 kr.. Horváth Károly, Deutsch Miksa. Briuger H.: DeuUcb Izidor. D^-utsch Vilmos. Goldschmid Samu Laug Lipót. Rosen-feld Mór 20-20 kr., továbbá Ro-senberger. S/intner A. Sterlik János 10—10 kr., összesen 4 frt; Kluge Pál kamarai kültag (Körmend) ivén: Kluge Pál. Czechroeister Ferencz
Hogyan van?
ilindeokmek volna, kedve Korcsolyázni, ha, lehetne — Van egy egylet sok & tagja, Szedi a pénzt, ki is adja, Mert igaz, nagyon sok. & költség: Hogy in van, hogy még sincsen jég?
Van ott *óprés éjjel nappal, Öot6zn-k ii ügygyei-bajjal ; Nagy vasszeggel lyikat farnak, Viz-t bele csurogta nak. i.-löiog Tan hát több m nt elég, Hneyto van, hogy még sincsen jég?
A felügyelet is meg volna:
Itt az egylet pénztárokká; . **
Szorgalmasan jár utioa, —
A szép jeget csak agy Tárja,
Mint ö én annyit sohse futnék . . .
Hogyan van, hogy még tincsen jég ?
Van ott elnök és elnfiknŐ, Tekintélyes mindakettő; Az egyletnek Tan titkárja. Kinek igazán nincs párja. Választmány is nagyon derék, Hogyan van, hogy még sincsen jég?
Azt ttm lehet most mondani:
Rossz a tél nem akar fagyni.
A hőmérő 6* matat.
Délben is, a fagypont alatt.
Tqhát fagy is volna elég. ..
Az a baj, hogy még tincsen jég?
1—1 frt, Házas Albert, özv. Házas Nán-dorne 50.5-50 kr., összesen 3 frt; An- ! toni Adolf kamarai kültag (Ma gvar-óvár) ivén: Antoni Adolf 5 frt Antoní Gusztáv (czég^Aotoni Adolf 6a"), ; Krincz-Kuffuer 3—3 frt, Pönlirnyás Jó-zsef 2 frt, Sesverta Ede, Hottovy L., j Gladisch József 1 — 1 frt, összesen 16 frt; Dutscti J. M kamarai kültag (Szombathely) ivén: Deutsch J. M-, Lö-wenstein Henrik, Mayer Mór. Kngel J. L. fia 2—2 frt, Blumenschein Zsig*. Tóth Lajos. I —1 frt, összesen 10 frt; a szombathelyi ált. takarék- j pénztár 25 frt, a keszthelyi ta- : karékpénztár 25 frt; Weszler A. és Eisler j: (Mosod) 5 frt; Csóka Károly (Mosod) 5 frt. Összesen 244 frt ¦ 14 kr. Az ,-eláó izben kimutatott 572 j frt 80 krral eeyütt 816 frt 94 kr.
H Ire k.
— Csesznek Miklós keszthelyi kir. j aljbiró a nagy-kanizsai kir. törvényszék- I hez bíróvá neveztetett ki. Üdvözöljük!
— Kinevezés\' Schertz Gé7a csurgói nagybérlő a ma«y. kir. államvasutak VI. ! rangfokozat 2-ik osztályába mérnökké ne- j veztetérr ki.:
— Kegyetlen idő. Január 2 án megkezdetett a farsang, szélapó viharos jó kedvvel tánczolta végig.\'keresztül kasul utczáinkat. még a hölgyeknek sem hagyott békét s nem nézte mi illik, mi ! nem illik. Iskolás gyermekeknek, nem csak a fejfövegét. de még könyveiket is szétszórta s fütySIve seperte tovább. A bécsi és budapesti vonatoktól teljesen elzárattunk. A krudéli- időjárás több
; napig tartott s még e sorok írásakor sem tombotta ki magát.
— .4 kereszt, jót. nőegylet tár as esteijéről, mely í. ~hó 5 t\'u tartatott, lapunk zárta miatt jelenleg csak röviden emlékezhetünk meg. Mi az estély erkölcsi részét illeti, ez határozottan fölényben volt ez«n egylet „eddigi ö*szes mulatsá-
\\ gainái. Diszes kö/Ön>ég töiténiega Pol-; gári-Eiiylet nagytermét^ melyet sziveden I látunk ajótékotiyságíiiemesszolgála\'ában [ és melynek eg? ütiléte- szegény tar^adal-: munknak is kiváló szolgálatot tett. Őszintén üdvö/öljük a buvgó eliiök=éget és választmányt az elért sikerhez
— Maeyar színeszet Kí.kodczay Fát szabadkai színtársulata fog a tavaszszal működni ííagy-KauizsHn, az engedó\'yt hatóságunk kiadta ;,ek:.Muki>dt:-ét márczius-ban kezdi meg. Jelenleg Zomborban vau a jeles társulat saleEszebb párioiásban részesül. Hazafias örömmel üdvözöljük 1
— Atanczkedveló IQaságrestélye újév napján az Arany Szarvas szálloda nagytermében minden várakozáson felül sikerült A rendezőség minden lehetőt elkövetett, bogy a meeje\'entek előtt kedvessé és felejthetlenné tegye az estélyi és ez tényleg sikerült is neki. A hölgyek igen csinos tánczrendet és cotíüonokar kaptak, mely utóbbiak természetesen a „ nóválasznál" a fiatal emberek mellére kerültek. Az estély sok szép csillaga közt legragyogóbb volt Raszt ovics Gizike.Az első négyesnél nem Keve.-iebb. mint 78 pár sorakozott és ugyanannyi tánczolta a másodikat is.
— Vasat i szerenCHéUenMég. Folyó hó 3-án délután reodknűii izgatottságot keltett városunkban azoWjtir. hogy a 203. szdmu délután 2 órakor* ideérkező személyvonat Fonyód és Balaton-Szt -
¦ György közt a hóekével összeütközve kisiklott a waggonok feldőltek és összetörve, néhány embereiét is áidoratul esett azonkívül számos sérülés. Hihetővé tette ezen bír: azon körülmény, hogy tényleg : segéiyvonat indult a helybeli vasúti or-; vosokkal Fonyódra. Eddigi értesülésüok I szerint a szerenc-étlenségböl csak a ki-I siklás felel meg a valóságnak, mert a személyvonaton levő utasok csak kisebb sérülést szenvedtek, de azon kellemetlen helyzetben voltak hogy huzamos időn át Fonyód melletti Őrházban voltak kény telének vesztegelni, míg nem száunn Boglárra vitték őket. Az orvo!-ok pedig, kik a sérültek segélyére siettek, Bala-Szt-Györgyön az erős hófúvás miatt elakadtak és sem a vész színhelyére, Bem pedig haza nem juthattak. Lapuok zártakor az orvosok még mindig B. Szt -Györgyöo vannak. A Kanizsa-budai vonalon a közlekedés vmég mindig szünetel.
— Huber Gyula geniáliszenekeltőnket szép kitüntetés érte. Ugyanis újévi ajándékul, neki a nemzet csalogánya legújabb fényképét küldte meg,ugysztnte bájos leánya Sárika is a következő felirattal: .Cserébe a szép magyar dalokért báró Spléoyi-né Biaba Lujza\', má-ikon .Boldog újévet kivan Sárika."
— Szép ojéri ajándékban részesítette Dobrin Richard ur a Keresztény Jótékony Nőegyletét, midőn 25 frtot küldött nemes czélkinak előmozdítására. Fogadja a szives üSlományozó ur a Keresztény Jótékony Nőegylet Őszinte köszönetét. Dauscha Ottóné egyleti pénztáros.
— Petricn Lajos f- A nemeslelkü emberbarát -elköltözött körünkből. Szedjünk virágot a szép és illatos virágokból, a mik szivünk kertjében díszlenek, az alismerés, kegyelet és hála virágaiból szedjük\' össze a legszebbeket, fűzzük össze a honszeretet háromszínű szalagjával, áztaasuk meg a riszrét harmat-cseppjeivel és ékítsük fel vele Petrich Lajos njODoan felbantolt sírját, hogy legyen e sir a gelsei temetőben élő tanúbizonysága annak, bogy ott nyngszik egy igaz jó lelkű barát, a kí ugy élt a hazának és emberiségnek, a polgárosodás és erkölcsnek a mint ő — az nem halhat meg soha, annak földi kimúlása életének ujabb feltámadása az ó baráti és számos tiszte\'ői szivében. 1892. év utolsó napján kisértük a c-íemies sírba. A te metésí szertartást megelőzőleg gyászmise tartatott a geisei templomban. A vée-tisztelet megadásnál a megye szine volt jelen. Sírjára a baráti emlék virágaiból koszorút a következők tettek le: „Zalavármegye fiatalsága — a feiejthetétlen jóbarátnak. Vizlendvay c alád. Baranyay Ödön és cialádja Baranyay Béla és Sebestyén. Leránt. Gavina. Pongrátz. Viosz. Boncz Merkiy. Belus. Dr. Mayer. Irén és Iván — a szeretett jó rokonnak-Nagy-kanizsai társaskör az ö tagjának. Neuszidler jíános feledüetetlen barátjának. Az\'elbUnyt jó barátnak elvesztésível keblünk^ fajdalmB, ha kitombolja magát és a könnyek tisztára öblítették a szivet minden földi érdektől, csak akkor ivezödik fejüok felett a tiszta szeretete meunyei szivárványa akkor látjuk a drága jóbarátnak vonásait magasra kiemelkedve az önzés selejtes körébö*, akkor érezzük szivünkben hatalmasan felbnzogpi a szeretet éltető forrását, ugyanazon sebből, melyet a halál szivünkben hasitott az ő elhunytával. — mely enyészet helyett életet áraszt szét, mert a halál tanít igazán szeretni és a szeretet az életet. Isten veled felejthetetlen jó barát!\' N - r.
— Legyünk Ógyelmesek a fegyverrel. Kiliniánban Börondi Amandus fia fegyverét, melyiyel vadászatra indult ki dec/. 31-én. l szobában igazgatta, tisztogatta :i csőt pedig édes anyja teíé véletlenül fordítva, — a fegyver elsült és édes anyját találva, halva rogyott össze. A gelsej temetésnél jelenvolt járásorvosért futottak, ki odaérve, c-ak a balált conatatálta.
— A nagy-kanizsai főgymnasium ifjúsága f. é. január 25 én ének, zene és szavalattal egybekötött zártkörű hangversenyt tart a következő műsorral: 1) Éji dal. Mar>chner H.-tól. Elöidja a fó-gymn. énekkar. 2; Nyitány. Romeo és Júliából. Belliaiiöl. Előadja a főgymn. zenekar. 3) Ü/igauy kar. YVeber Károlytól. Zongorakísérettel előadja a főgymn. énekkar. 4) Népdalok. Cimbalmon előadja Hajgató Béla 6. osztályú taouló. 5) Szavalat. Előadja Landler Jenő 8. oszt. tanuló. 6) Egyveleg. Donizetti dalművéből. Előadja a főgymn. zenekar. 7) Nép-, dalok. Előadj :i a főgymn. énekkar. S. „Bár katona vagyok" (lnduió) Bátor Sz. és Hegyi B. „Titkos csók-1 operettből. Ének solo zongorakísérettel. Előadják: Kripácz Lajos b. és Saller Aladár 4. oszt. tanú ók. 9) Induló. L E-töL Előadja a főgymn. ének- és zenekar. A meghívók szétküldése folyamatban van. Mindazok, kik. meghívóra számot tartanak, de egy, vagy más okbó! nem kaptak fölkéretnek, hogy forduljanak a rendezöfyizott-sághoz.
— Ko»zoruI pótló adományok fejé-beifaz 1892. deczember 3l-én elhunyt Weisz Manó ur iránti \' kegyelet jeléül adakoztak: Blau Mór ur (Záuráb 25 frt, Ebenspanger Lipót ur és neje 25 frt, Weisz Henrik ur és ueje (Budapest) 25 fr^Pressburger Aladái ur (Budapest) rofrt, Politzer Ignácz ur és neje (Bécs) 20 frt, Blau Lázár ur (Budapest) 20 frt, Ebenspanger Leó ur 20 frt, Fiscb) Pál ügyvéd ur és neje 5 frt, LÖwiager Ignácé ur 5 frt. Ebeiií-pinger Ernő nr 5 fr\', Ebenspanger Géza ur ó frt, Wei-z Minna umő 25 frt, KQrschuer Ignáczué urúö 3 fr\', LŐwy Adolf ur és neje 5 frt, Biau Arnold ur (Budapest) 10 frt, Stern I. & Fia urak 10 frr, Blau Pál ur 5 frt, és Vidor Samu ur 20 frtot. Azonnali kiosztásra Weisz Manőné urnő, az elhunytnak Özvegye 100 frtot adományozott. A n.-kanizsai Chevra Kaúisa. — Ezzel kapcsolatban megemlítjük, hogy a gyászoló család 200 forintot adott át Polgármester urnák a városi\' szegények közt tki-osztásra. E nemes tett önmagát dicséri.
— Öyivesztt ri mulatságok. Társasegyleteink: majd mindegyike külön-külön buc.-uztatta el az ó esztendőt Mulatságot tartottak tudomásunk szerint a Polgári Egylet és Ca.-ino és hallomás szerint a Társai>-kör. A programm mindenütt táocz és tombolából állolt Nem vagyunk képesek .megérteni, bogy miért ragas; kodnak a rendezőségek oly maka-csnl a tombolajátékhoz, melynél unalmasabb szórakozást keresve is alig találnánk, fia az újév-beköszöntése alkal-
mából Fortuna kegyeit keressük, van erre sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb sze reocsejáték, mint az elavult tombola, mely még a sötétség korszakából maradt reánk, de a villamos világítás idejében le kell venni a napirendről. A mulatságok sikerét igen csökkentette, bogy ki az egyik helyen megjelent, hiányzott a másikon; a kü ün-kü ön mu\'atő társaságokat szívesebben láttuk volna társaséletünk érdekében egy helyen. Tán b:i hosszú életűek leszünk e földön, még ezt is megérjük. A „Polgári Egyletben" láttuk: dr. Bentzik Ferencznét, gelsei Gujjfiann * Vilmosuét, Epirjessy Sándornét és Rózát Sümegi Kálmánnét, Darázs Gusztávnét Malvin és Vilma leányaival, dr. Fülöp Kázmérnét, Komlossy Kálmánnét, Fridi Tinikét. Bajomi faurát és Gizellát Zala-Egerszegről, Go:z Fe-reocznét Keszthelyről. Török Ambrusnét Rózsi és Szidi leányaival, Manhart Mai-, vint, Weber Pálnét. Bartos Szídit. Szalay L-ijosnét, Koch Zsófi\', Matulnikné\'. Fas-ciattinét stb. Az első négyed 18 pár tánczolta — A €,Casino"-Dan voltak. Jusztus Miksáoé (Pécs). Löwe Adolfné (Alsó-Dombot u) Schwarcz Frida (Virje), Hocli Janka Saner Ignác/.né. Weisz Jó-zsefné, Goldschmied Dividné és Klára, dr. Rothschild Samuné, Práger Béláné. dr. Scbwarz Adolfné, Sattler Józsefné, Ledofszky Árminné. Rothschild Zsigmondié, Marton Icnáczué, Weisz Karoiin és Nina Weisz Dávidné, Weisz Lajosné. Weisz Ferenczné. Weisz Adolfné. Weisz Ciementin, Hrschel Ármiuné, Hirsebel Hedvig és ^Sarolta,1 Fischel^, Fülöpn^, F.scbel Jozefin. WeiszKlára, Lukáts Gyuláoé, Scherz Ö iönné,(C-urjój Scberz Rikhardné. Scherz Berta.f Boglár). Breuer Mórné (Budapest). Sommer Sándorné iíosenberg I/raelné, lloseubcrg E-nma, Uo-euberg Rikhardué, Pollák Árminné Wei-z Rózsa. Touber Alajosné leánya va!, Bachrach Gyu\'ái\'é, Jus us Rudolfin, Klein Mártonné, U\'gírBerta (Győr) ^tb. Az első liégvest 40 pár tánczolta.
— jótékonyság. Dobrin Richárd ur helyben az izr. noegyiet czéljaira 25 frtot kegyeskedett adományozni, m-iyért hálás köszönetét nyilvánítja az izr. nőegylet elnöksége.
— Sorshúzás. A nagy kanizsai evang. gyülekezet templomépitési sorsjegyeinek húzása decz. 31-én délelőtt, a városháza tanácstermében Babóchay György polgármester ur, mint e célra kikü dött miniszteri biztos jelenlétében a legszebb rendben megtörtént. Három árva gyermek húzta k; a számokat s felváltva Lobgyei Lajos főjegyző és Matkovich Sándor tanácsos urak mondták ki a számrktt, melyet négy jegyző irt fel. A húzásnál nagyszámú érdeklődő közönség jelent meg a éljen-zésse! üdvözölte a főnyeremény kikiáltását, mely a 40 dik sorozat 982-Ík számára esett A bizottság január 8-áo kezdi meg a nyeremények kiadását, mely april 8 áig ttranyerö sorjegyek előmutatásainellett.
— Gyászhír. Weiss Manó ur egykori v?rosi tanácsos s tekintélyes polgára Nagy-Kanizsának decz. 31-én este. 75 éves korában elhunyt. A boldogult ipja volt Ebenspanger L\'pót urnák é* fivére Vidor Samu urnák. Temetése janpár 2 án nagy részvéttel történt. Béke hamvain!
— Szegény gyermekek felruházása. Az „Első nagy-kanizsai magyar asztaltársaság" múlt évi d\'czember hó 23-án estve 8 órakor saját gyüihelyiségében Pintér Sándornak „Petőfi\'--bez czimzett vendéglője dísztermében Néme\'h Ignác/, r. káth. e\'emí iskolai, valamint Bún Samu izr. polg. iskolai igazgató urak, nem különben ez alkalommal szép számmal egybegyűlt közönség jelenlétében ismételten 12 h^iybeli szegénysorsu fiu és leánygyermeket ruházó ¦ fet tetö\'ől tal pig és névszerint: Ágoston Béla í. osz* tályu, Molnár Ferencz I oszt.. Magyar József I. oszt. Horváth József II o*zt, Bognár László II. oszt, Kóansz Fereucz IV. oszt, Mácsek Mariska Hl-ik oszt Zábráczky I/.abella IV. oszt, Atol Anna L oszt., Bakon Teréz I. oszt, végül Weisz Manó izr. polg. iskola I. oszt. és Weisz Lipót izr. polg. i.-kola IV. oszt. szegénysorsu tanulókat A rubakio&tás eszköz ¦ lése után afenutnevezett társaságelnöke hatásos és buzdító beszédet intézett a felruházott gyermekekhez, — kik örömtől sugárzó arczczal közeledtek a társaság elnökéhez. ; mezköszönve annak az asztaltársaság által irányukban tanúsított jó cselekedetet, — ezen ünnepélyes jelenet csakugyan megható volt minden jelen vo\'tra nézve, — miért is ezen ne mes irányú és czélu „magyar asztaltársaság* méltán megérdemli a támogatást, de kívánatos is volna, ha e társaságot a n. é. közönség nemes czéljaiban és előre haladási törekvésében támogatni szíveskednék. Egy jelen volt
— Heti biztosok e héten (január 9—14.) ar~Tragy-kanizsai Kisdednevelő Egyesület óvodában Gutmann Vilmosré és Rosenfeld Adolfné választmányi tag urnök. \\
\\
— Névünnep. Közéletünk egyik legtevékenyebb tagja Knáasz\'Boldizsár ur névestélye alkalmából vendégszerető házánál számosan üdvözö tetett mnlt csütörtökön este. A vidám társaság hajnalban OS7lött szét.
— Heti felügyelő e héten (januir 8—14) a ii. kanizsai önk tűzoltó egylet örtanyájáo Jack Ede szakaszparancsnok ur.
— * BörtÖnTizagáló tagul 1893 dik évre a csáktornyai és perlaki jbiróság börtöneinek vizsgálására Eperjessy Sándor megyebizottsági tag választatott meg.
— Lapunk jelen számával a XXXII ik évfolyamot megkezdvén, tisztelettel kérjük az előfizetések megújítását mindazoknál, kik még ezt nem teljesítették, de lapunkat továbbra is pártolni óhajtják.
— Napi biztosok e héten a népkonyhában. Vasárnap Dr Schreyer Lajosné Goldstein Emília, hétfőn Grünhut Alfredsé Fischer Elvina, kedden Lőwy Adolfné Wolheim Fanni, szerdán Rosenberg L-raelné Weiss Karoiin c-ü:örtökön Dr. Fülöp Kázmér hé vSlikos Hedvig és Melánia, pénteken Bachrach Gyuláné Hirschel Hedvig, szombaton Knausz lVildtzsárne Török Sidóiiia. Adományozni szíveskedett a népkpnyha javára Plichte- Sándorné urnö3frtot Varasdról, melyért köszönetet mond az elnökség
— Köszönetnyilvánítás A ii.-_k.an zsai iparos ifjúság egyesülete kebelében évekkel ezelőtt alakul műkedvelő társasát; által 1892-ik évi dtczembeí hó 26 án. vagyi-í Karácsony másnapján rendezett műkedvelőt előadás féi.yesen sikerűivé szép eredményt hozott, a mennyiben nevezett egyesület betegsegéiyzö pénztára javára 112 frt tiazta jövedelem számoltatott el, — ezen. jövedék nagy¦ rés/t Nagy-Kanizsa város a. é. müpárto ó közönségének, másrészt pedig Scbável Já-no^ ur bec-íes csa:.-ídjíinak köszönhető, a kiknek szives közbenjárási folytán ^került. Mjrkó Ida k. a. mint szép modoráról és kel emes játékáról ismert körmendi műkedvelőt megnyerhetni, kinek varázs ereje idézte aztán elő a n. é. műpártoló közönségnek érdeklődését és töroöiülésér. — miért is nevezetteknek, valamint az ez alkalommal a színre hozott darabban közre működ ott összes műkedvelő személyzetnek. — nemkülönben ez alkalommal a jótékony czélra alu\'-neve*zettek által teljesített felülfizetésért, nevezetesen: Eugel Malvina 20 kr.. Szabó Ignácz 40 kr. Simán István 40 kr., Schapringer Izaó 00 kr. Lamberger Henrik 2 frt, Pintéi Sándor 50 $r., Hergo-vits Ferencz 40 kr.. Belus L*ijos 2 frt, Kripácz Ignátz 2 írt. S\'epáoe^k Pál 10 kr., Hell János 50 kr.. Bősze Dánielné 50 kr., Imrei ferencz 50 kr., Fischei Fülöp l frt. összesen II forint összegért\'áz iparos ifjúság egyesülete nevében háiás köszönetét nyilvánítja — a rendezőség.
— Hölgyek panasza. Az. év utolsó napján mind a ket r. kath. templomban hátaadó isteui tisztelet szokott tartani Nagy-Kantzsán, 1892 éy utolsó napján azonban a városi úgynevezett Szent János-templombin elmaradt. Mi az oka? Nem tudjuk. Óhajtandó, hogy ez többet ne törtéojék, azért kérjük az illető hatóság figyelmét és intézkedését.
— A mai hölgyek czimü társadalmi életünkből metitet\', eieveu tollal megírt regényt adoti ki a .Képes Caladt Lapok" kiadója, a karácsonyi ünnepek alkalmából. Örömmel vettük e regényt éppen most, miliőn a magyar irodalom nem 0I7 termékeny volt mint más években; sokkai kevesebb mü került a könyvpiaczra. mint az elmúlt évek karácsonyi idejében! örömmel vettük e regényt, mely nem csak irályánál hanem irányánál fogva is, mint nirány-regényu számot tesz irodalmunkban. A mü szerzője széles körökben ismert ironöae V.Gtil Karolina. A diszes kiállítási kék nyomású kö\'etára 2 frt; de a „Képes Családi Lapok" kiadótulajdonosa, akí annyi áldozatodhoz előfizetőiért, e müvet összes előfizetőinek díjtalanul küldte meg karácsonyi ajándékul, s igy a .Képes Családi Lapok\' előfizetői "ez évben Öt ingyenes regényt., kaptak. Ez áldozat kézség annyival inkább megérdemli a közöoség elismerését, mert a „Képes Családi Lapok" a legtartalomdusabb szépirodalmi lap, melybe legjobb nevű íróink dolgoznak, mint ezt a most megjelent díszes képekkel ellátottszám is igazolja. A lap elöfiizetési éra egy évre 6 frt; félévre 3 fht; negyedévre 1 frt 50 kr. Melegen ajánlj k e jó lapot olvasóink figyelmébe. .
— Rövid hirek. Parisban 10 ezer koldus van. -7- A brassói közművelődési nyomda és lapja megbukott — Szilágyi Virgil a régi politikai gárda egyik jeles barczosa elhunyt. — Győrött uj városházat építenek. — Mühlstein Ferencz Csák-tornyai postahivatalnok „Molnár" ra magyarosította nevét — Aradi Gerőnek a vidéki színészek síremléket állítanak.
HARMINCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 7--én
Vegyes.
— Biztos gyógy hatás. Mindazok, kik roszemésztés vagy székrekedés következtében felfúvódásban, szorulásban, fő fájásban, étvágyhiányban vagy egyéb bajokban szenvednek, a vaiódi „Moll féle seidlitz porok" használata által biztos gyógyulást érnek el. Egy doboz ára 1 frt . Szétküldés naponta utánvéttel Moll A. gyógyszerész, cs. és k. udv szállítótól Bécs, I. Tuchlauben "9. A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll A.készítmény kérendő az Ó gyári jelvényével és aláírásával.
«—- Az igazságról meg kell győződnünk. Szepes-Görgö, Tekintetes Uri iírandt Richárd gyógyszerész rendkivü jó svájczi labdacsai (dobozzal 7p kr. minden paükában) a rendetlen sziv-verés s nehéz lélegzés bajaitól már egészen megszabadítottak, a miért fogadja bálás köszönetemet. Nem mulasztom el az ön kitűnő szerének ajániását másoknak is. Magam még továbbra is használom a rendelet szerint. Teljes tisztelettel, Eger-mann Adolf vendéglős. Ügyelni kell, hogy csak is valódi, Brandt Rtcbard-féle, fehér kereszttel vörös alapon jelzett, svájcz: labdacsokat, s ne hamisítványokat kapjunk. Főraktár: Török József patikája Bndapes ieo,-Király-u. 12.
\' * —" A meghűlésekből gyakran igen súlyos.bafegségek keletkezhetnek, ha kellő időben alkalmas szerek nem alkalmaztatnak, ííiut rendkívül hathatós szer a 25\' év óta Richter féle Horgony Pain-ExpeHer" név alatt forgalomba hozott bedörzsöl és bizonyult Csuz, köszvény, fejfájás stb. ellen gyakran már az egyszeri bedörz&ölés elegendő a fájdalmak meliözéiére,* ezen rég jóuak bizonyult bedorzsölésnek egy háztartásban sem kellene hiányozni, már azért sem, mert majdnem minden gyógyszertárban kapható, 40 kros. 70 kroí és 1 frt 20 kros üvegekben, tehát nagyon olcsó. MiUhogy értéktelen utánzatok is léteznek, aján\'a-tos a veiéinél kifejezetten: >Richter féle Horgony-Pain-Expeller*\'kérni
irodalom.
—A Divat Sálon évről-évre nagyobb olvasóközönséget hódit magának, a mi, tekintve fényes, elegáns kiállítását, érdekes tartalmát, nagyon természetes is. Egyik legfőbb érdeme, hogy divatképet mi furcsaságok, a minőket meg szoktaón csodálni, de nem utánozni, hanem a jó ízlésnek s eiegántiának olyan közvetlen rajzai, a minőket örömmel uiáooibal minden csinos nő. Szabászivei, terjedelmes magyarázatai pedig azt is lehetővé teszik, hogy hölgyeink akár saját maguk is elkészíthessek mindazt, a mit min: érdekes újdonságot e szép divatlap bemutat Két ivnyi válogatott irodalmi közleményeket közül a lap szépirodalmi része, költeményeket, elbeszéléseket, re-tiéuyt, jeles tollak termékeit. Szerkesztői: Fanghné Gyújtó Izabella és Szabóné No-gálj Jauka. kik nem csak arra törékenyek, hogy eddig szerzett híveiket megtartsák, henem az uj évben ujakat is akarnak\' hódítani. Mi a magunk részéről szívesen ajánljuk minden olvasónknak e fényes, elegáns kiállítású lapot, mely a jó ízlést, a takarékosságot szolgálja azon kívül, hogy válogatott szépirodalmi közleményeivel fioomabb lelki gyönyöröké; szerez. Nemcsak mint a legszebb, legjobb lapot, hanem mint a legolcsóbbat is ajánljuk, lévén előfizetési ára egész évre csak 12 korona (6 foriut). Mutatványszámokat .ingyen küld a Divat Sálon kiadóhiv; tala(Budnpest.IV. Gizella-téri), hová az előfizetési pénzek is intézendők — Az Ország Világ karácsonyi számai minden évben valóságos események irodalmi\' és művészeti ssempontból egyaránt. Míg tavaly a Petőfi-társaság tagjainak, azelőtt meg a lapszerkesztőknek arczképcsarnokát adja, felekezeti különbség nélkül. S a szerkes\'.tő, tekintettel az aktuális egyházi kérdésekre, több főpaptól kéziratot is nyert, melyeket egybeállítva, e nagy újság két teljes oldalára lefényképezve mutat be. E;y gész sorát találjuk itt a fenkölt eszméknek, gondolatoknak és érzelmeknek. Maga á herczesprimás karácsony ünnepéről irt. Kisebb, nagyobb, aforizmákat irtak: Ciászka érsek. Dessewffy, Mayec Fehér Ipoly. Szász Károly, Szász Domokos, P*pp Gábor btb. Btb. A rendkívül díszes érdekes ünnepi számnak azonban ez c*ak az egyik része. Irodalmi és művészi szempontból is fölötte érdeke?, Versei és prózai költemények a kö vetkező Íróktól vannak: EndrŐdi Sándor, Váradi Antal, Beniczkyné-Bajza Lenke. Illyés Bálint, Lauka Gusztáv, Oerő Károly. Jakab "Ödön, Gárdonyi " Géza^jGaáf Mózes, Kőrö^sy Liszló dr., ^\'yári Sándor dr.r Szeredai Leo, Márkus Miksa stb. stb. A mi a képeket tilleti: ezekben valóságos fényűzést fejt ki e szám. Magáról a téli tárlatról tízenhat
festménynek pompásan sikerűit másolt ¦ tát találjnk, két-három akkora nagy ágban, mint a hogy a kiállitás katalógusában megszoktak jelenni. Hogy némi tájékozást nyújtsunk e tekintetben is, megemlítjük, hogy többek közt a következő művészek vannak képviselve: Benczúr Gyula, Margitay Tihamér. Pállik Béla, László Fülöp, Vágó Pál, Ággházy Gyuja. Tölgyessy Arthur, Bruck Miksa, Neogrady Antal. Vajda Zsigmond, Ferraris, Skuteoky stb. stb. Van ezenkívül több pompás karácsonyi tárgyú kép. így Murillotól bárom, nálunk ismeretlen festményének másolata stb. Ez volna körülbelül a díszes, színes nyomású borítékban 44 oldalon megjelent ünnnepi szám. De van hozzá még két melléklet is. az egyik egy műmelléklet, mely Blahánét ábrázolja, mint Nánit. Pompás egy kép. hét színbe nyomva. A másik egy zenemelléklet, részlet a Tous les tröis hallétből. Valóban lehetetlen eiismprésR°l nem illetnünk az Ország-Világ szerkesztőjét, Banedek Eleket ki az idén mée az eddigieknél is értékesebb és díszesebb karácsonyi számmal lepte meg a közönséget Ez ünnepi szám nem előfizetőknek 50 kr., de a jövő évi uj elö-zetök ingyen kapják meg mind a két melléklettel együtt Az Ország-Világ előfizetési ára egy évre 8 frt. neqvedévre 2 frt
— írj. NagelOttó könyvkereskedésében Budapest. Muzeum-köruta Nemzeti-színház bérházában megjelent Knorr Alajos pOoügyvéd"-je V. kiadásának 5 ik füzete szokott bő s érdeke- tartalommal, melyben a bizonyítványok különböző mintáit hozza; azután ismerteti a be-keblezéíi és törlési engedélyeket, a téritvényeket (Re7ers), szám ákat. kivonatokat és jegyzékeket és mindezeket iromány pé.dákkal iliustrálja. Ezt követve áttér a végintézkedésekre (végrendeletekre), ismerteti azok kellékeit, neveze-tfS\'-n annak belső és külső kellékeit a külföldön tett végrendeletek hatályait, a végrendeletek különböző nemeit; nevezetesen az Írásbeli magán végrendeleteket, azok kellékeit, a magán végrendeleten okvetlenül megkívántató záradékok különféle alakját; továbbá a szóbeli végrendeletek tételének szabályait a közjegyzőhöz letételezett irásbcH magán végrendelet alakszerűségét, a kőz, közös és kölcsönös végrendeletek alkotásának módját, a kiváltságos végrendeletek tételének szabályai és azokat az eseteket melyekben kiváltságos végrendeletet tenni lehe\'. a végrendeletek megszűnésének eseteit, nevezetesen a végrendeletet megszüntető okirat és örökszerződés alkotásának szabályait és mindezeket iromány i példákkal felvilágosítja. Ezután áttér a j szerződések ismertetésére, szól azok ál-: talános szabályairól, az egyes szerződések kellékeiről, a jogviszonyokról szerződéseknél ; a szerződések mellék meg ; határozásairól, a szerződések értelmezé-: seiröl és megszűntéről. Ezután előadja ! a szerződések kötésének általános szabályait; leírja a azerzöd-ísek alakját ismerteti a pontozatokat és a szerződések . alkatrészeit; mindezek után áttér a szerződések különböző nemeire; nevezetesen fzóI az aj mdékozási szerzödések-\' ről, letéti szerződé.-ckrői, a haszonköl-j csöo szerződésekről, a pénzkölcsön vagy : is adóssági szerződésekről és a zálog . szerződésekről, mindezeké: iromány pél-\' dákkel ellátva, ugy bogy magában a füzetben ötvenhárom irománypélda áll az [ az olvasó közönség rendelkezésére. A füzet utolsó czikke a kezességre vonatkozik. Az .Önüiivvéd" kapható \'?0 kros füzetekben és 3 frtos kötetbea is.
— „Marina" regény két kötetben. irta Gunter A. C. Az amerikai humor abból a szeretetreméltó fajtából való, mely az élet legsötétebb jeleneteit is aranyos derűvel bezománczozza.
E genreból való Gunter A. regénye is, mely a korzikai nép egyik legkegyetlenebb szokását, a vérboszut tárgyalja, de éppen a hós kedves alakja az. mely nem engedi az iiyen megrögzött szokásokkal szemben felülkerekedő kellemetlen érzést felülkerekedni, hanem mindvégig, még az erÖ! konfliktusok ellenére is nyájas be-uyomá.st tesz. A mese a legérdekesebbek egyike, e egy tekintetben még a franczia ibkola kiváló irói is valósággal megelevenednek elöltünk az alakok s a nyelvezet, amellett, hogy költői, zamatos és ¦ erőteljes is. A díszes kiállítású két kötet, mely az Egyetemes Regénytár ez idei évfolyamának 5. és 6- kötete, együtvéve kapható 1 forintért Megjelent Singer és Woltner kiadásában, valamint ez, agy Beniczkyné Bajza L?oke válogatott regényeiben a „Nyoma veszett\' kiadvány 4-dik füzete. Ára egy-egy füzetnek 25 kr.
— A „Váltakozók lapja" és annak német kiadása a ,Der Bauanternehmer und Lieferant\', Budapesten megjelenő szaklapok jauuár elsejével XlV-ik év-
! folyamukba lépnek. Előfizetési díj egy
évre 8 frt (16 korona) megrendelhető, minden postahivatalnál és a kiadóhivatalban, Budapesten. IV. ker. Lipót-utcza 2-ik szám alatt
Ki nyert?
Húzás decz. 31-én. Bécs: 75 19 10 55 Grácz: 45 30 35 22
10 százalékát az árverés megkezdése előtt lefizetni tartoznak.
Az eladási feltételek Tapsonyban a tisztartóiági irodában bármikor megte kinthetők.
Tapsony. 1892. decz. 28-án.
BAUDISS ERNŐ tiszttartó.
Szerk. üzenet.
— Fogadják tiszteletteljes köszönetünket ¦ viszocti szives üdvözletünket s jó kivánatunkat mindazok, kik az újév alkalmából rólunk megemlékezni kegyeskedtek.
— H. Gy. Gr&talaJui^!
— Zsombor Szívesen intéskedtüdk.
— Nyitra! Azonnal expediáltnk kívánalmad szerint.
— Szilveszteri madoma. Szebb, renzóbb s magasabb dolgozatot várhatunk öntől.
— M, Gy. Merarj. KiváiíaJmad szsrint intézkedünk. Kérüuk küldeményeidre ce magyar bélyeget használj, mert az külföldön semmis
I>Jyirtt«S>iriP
Bili so-yemszöveteket -:i éteren - 45
krtól 11 frt 65 krj.tL valamint fekete. :"e-h\'ir é* «*ines selyemsiöveteket m«>-renként i5 krtól 11 frt 65 krig — sima, ¦ csikóson, kocxkátott. mintázott, dama*zo]t •tb. minőségben (mintegy L00 különbőz"! fajú él 2000 különoöaC s*ia 8 árnyalatban) postabár és vámmentesen uillit: Heane-berg G. (c«. és kir. udv. szállító) selyem- ¦ gyára Zürichben Minták po-ufoniulóval kü.detnek. Svájciba czimzetí levelekre 10 kros és levelező Ihpokra 5 kro* béljfg ragasztandó
Köszönetnyilvánítás.
Családfőnk bold.emlékezetü Weíss Manó ur elhunyta és drága hamvainak utolsó nyughelyére tétele alkalmából egyesek és testületek részéről a részvétnyilvánitásnak oly számos jelével találkoztunk: hogy cem mulaszthatjuk az. illetőknek ez uton is Őszinte köszönetünket nyilvánítani.
Nagy-Kanizsán, 1893. jan 5 én.
A gyászoló család.
Házeladás,
Eötvös-tér 5301411. számú „Baráth--féle báz jó péküzlettel, szabadkézből eladó, akár f. évi májas 1-től a péküzlet bérbeadó,minden bővebbit alulírottnál.
Nagy-Kanizsán, 1893. évi január 4 án.
NÉMETH IGNÁCZ,
gondnok.
*) E rovat li&u kczlfittekért n.m tilli] e^elösséeet a szerk
¦ .Felelős szerkesztő és kiadó :
BATORFI LAJOS.
Hirdetések.
Csurgó nagyközség Elöljáróságától 9/1893. sz.
Hirdetmény.
Csurgó nagyközsége a „Fehérlő" czimü, valamint a „csurgó-óvárosi" vendéglő újból leendő felépítése czéljából
1893. évi január hó 22-én
délutáni 2 órakor a község házában árlejtést tartand.
Az építkezés költsége 34.000 és 8000 írtra van előirányozva.
A terv. költségvetés és árlejtési feltételek a község jegyzői irodájában bármely időben betekinthetek.
Kelt Csurgón, (Somogymegye) 1893. január 2-an.
SZABÓ ANTAL POSTEK ANTAL jegyző. bíró.
Árverési hirdetés.
Az esztergomi FŐkáptalan tulajdonát képező somogymegyei Tapsony községben létező üzleti és gazdasági czéloara alkalmas lakóházak a hozzá tartozó bel telkekkel együtt 1893. évi jannár 23 án Tapsonyban a tisztartósági irodában reggeli 10 órakor nyilvános árverés és zárt ajánlatok utján eladásra bocsáttatnak; venni szándékozók zárt ajánlataik mellé a megajánlott vételár 10 százalékát; az árverezni szándékozók a kikiáltási ár
Kikiáltási ár a fennebb kitett bécsá Árverezni kbánók tartoznak a becsár 10%,¦áf készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Nagy-Kanizsán,7 a kir törvszék mint telekkönyvi hatóságnál, 1893. év: augusztus hó 30. napján.
Gr. HUGÓNKAT, kir. törvszéki bíró.
6206/lk. 1892.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kirr törvszék tlkkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy Artner Károly végrehaj tatónak idő^bb. Lyobics István végrehajtást szenvedő lég-rádi lakos ellen 8 frt per. 4 frt 70 kr. végrehajtat kérelmi, 14 frt 69 kr. végrehajtás foganatositási. ugy 14 frt 95 kr. peri. 7 frt 20 kr. végrehajtás kérelmi. 14 frt 69 kr. végrehajtás focanatositási és 12 frt 20 kr. folytatólagos, 7 frt 85 kr. jelenlepi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fenntne-vezett kir törvszék területéhez tartozó a légrádi 1755. sz. tkvben | 420. br3z. a. öreg Lyubics István és neje Horváth Mária tulajdonául felvett és 420 frtra becsült egész iogatlan az 1881. 60. t.-cz. 156. §-a alapján a légrádi 384. sz. tjkv-beo 3216. hrsz. a. Szabolics János, Öreg Lyubics látván és neje Horváth Mária tulajdonául felvett, 28J frtra becsült ingatlan az 1881. 60. t."-cz. 156 §-a alapján 1893. február hő S-fk napján d. előtt 10 órakör Légrác község házánál Gvőrffy János felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fop
¦¦—I—Wy Férfl kelengyék
meghűlés ált-iKkeletkezett betegséeek legnagyobb része. uagyoE könnyen volna mellőzhető alkalmas hízmerek azonnali aikalm&záf^íltal. a Horgony-Pain-Expeller ily esetekben a
legjobb bedörzsolés
Hasonló jó eredménynyel baaaajlható csú*. köszvény és tagszaggatás. v*Ia-
3int fejfájás, hátfájdalmak, caijSöfáj-ilmak, stb ellen és majdnem minden háztartásban keszletén van Ezen szer 40 kros, 70 kros és I frt 20 -kros Öregekben majdnem miaden gyógy-szertárbhn kapható. Minthogy értéktelen utánzatok is létez nek. kiféieze.uen:
aRicliter-feieHoraoní-Pciu-EiDBlier
elvá laltatnak
KOHN L. LAJOS
Nagy-Kanizsán
A t Korona" szálloda átellenében.
Ajánlja dúsan jelszereit raktárát mindennemű norinbergi , rövid és díszműárukban. ^
legjobb minőségű férfi ingek Jáger alsó ruhák
gyermekek, nők és férfiak részére.
nyakkendők, esernyők sétabotok.
Nagy választékú női ruka díszekben. -T^"CTC3-G^<r>I\\rYÖKI- (nem gyári),
mindennemű
bel- és külföldi illatszerek,
-Vaary választék :
báli legytzökben. szalag.. csipke és egyéb legújabb divatú pipere czikkekben.
Gyermek-, női- és férfi-hnrisnyák.
Férfi kelengyek eivállaltatnak. ja
Mutatványszámokat ingyen és bérmentesen. Magyarország
legolcsóbb éa legdíszesebb feépes hctllapjn
KÉPES CSALÁDI LAPOK
l89L-ik év január hó l-én
TIZENÖTÖDIK ÉVFOLYAMÁBA LÉP
i a raigyt: nagyar
Bt lépeti
Bfivolt
iiépírodaimi lapok kfirött
közönségnek iegkod- | gjobban el v
eléggé bitonyitja.
szelleme & mővelt
a n»ey»r mártlt^d* kfll«n6se vebebb lftp;a. í\\ A .Kbp3i Családi ...-pck- a
tefjeivR.
a .Képei Családi Lapok" moat lépett & 15.ik éi/nlyamába. mennyir*- meenyerf *> !»:¦ a m»sry«r mÜTell k5i6n«ég tetaxé*ét.
A .Képes Családi Lapok" nreüemi ré\'iét a mapyar irodalom legelső irói nyújtják A dr. Korányi Ármin, dr Tolnai Lajos és dr. Várady Amál kezébe
akik sesf fi- ¦ sem költséget nem kiméinek, hog;
olvasók igé -yeit is kieléKitse.
A .Kébes Családi Lapok- mankatirs>i sorában vjmaak \\ többi kötött . Jókai, Miks*átD, f)*lmady. Temérdek, Lanka, Tölgyes-y, dr. Murányi En.ő. Csorba Á.. Pó«a, Rudnyántiky, Beniczkyaé BajaaLeoke. Hüttuer L=ns, Nagyvirady Mira, K&»ír Ilma, V. G ál Kan-lin*. Hartnath Lajta, Hevesiné Sikor Margit -th itb. hirnevoi iróink és irónói:.k.
A .Képes Családi Lapok- minden ssámiban legkiválóbb mtivéssek rajtat és képei otin kiiüi:\' i 11 natráciiókat ad
A Kép*s Családi Lapok- minden ssámáhoE legjobb Íróinktól egy regény teljes nyomtatott ivét kapják ai olvasók dijtaisnnl s Így egy év alatj 5 — 6 regény birtokába jutnak, melyekhez mindig dinét boríték u járul.
A „Képes Családi Lapok* minden számában ügyesen össseállitott s&krejtTéayek, apróságok es irodalmi ismertetéseket talál ax olvasó, — ¦ a Lap előfizetőinek poétájában a leeiae iemdtíuibb tiraalgis folyik as olftfisetők között, vógQl:
A .Képes CtliádJ Lapok* minden két hétben kfllön divatmellákletet ad, a mely\'a oói közönségnek i-v. más divatlauot t*Ijes«n néikalöshetövé tesz.
A „KépOS Családi Lapok" »156tetése «gy évre 6 frt, félévre 3 frt. negyedévre 1 frt 50 kr., aki az ecést évi el6fizeté*t dijihoa SO k-t küld 4 regényt, aki féiévi elSSae-tAsélies 40 krl killd, 2 regényt s aki uegyeáévi «!6fiietéiéh >z 20 krt kOld, I regényt kap bérmentre jutalmnl.
Előfizetéseket as év bármely napjától elfogad ii UveleaS lapou őbajtásra rontai-ˇánysaáinokat bárkinek dijtalannl küld:
A .Képes Családi Lapoks^kiadó-hivataiü
Bndaoest, rüaüykorona-utciyi 20. á2.
(605)
HARMINCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
Z A h A I K 0 7. L Ö N Y
JANUAR 7-ón.
^ Nyilvános köszönet.
T. flilétfeleink és barátaink az. utóbbi időben irántunk való bizalmuknak és rokonszenvüknek oly txámUil&ii és sok-•elé jelét adtak, hogy indíttatva érezz-lk magnókat ezekért leghálásabb koszbne-lünket kifejezni. Kiváló óromunkr-- szolgai hogy *z; alkalommal ama mt-gtj"*-te!ő »-1 ismerésről tehetünk en-litési. me y-
ben a lent közölt okmány kiállítása által leghivatotubb oldalróUr-szesüliünk — Kitűnő tiszt letel gróf Ksterbá\'y fíér* angyalföldi Gognacgvár ig**g* ósága
H dapf-ste:
I A. magyar kir műegyetem borászati laboratóriuma és dr. Neumann Zsigmond kir kereskedelmi törvényszéki hite* vegyész aitai hivatalosan m-gejtett és :.<•. *¦:¦.; ¦r:..t.--:. Trit vizsgálatok alapiján az
E-ste rházy-C ogn\'acot
betegeinknél alkalmaztuk sazt sikeresen használva mint kitűnő mi ? őségüt és a franczia\'cogn &\'c-kok k~al r e t*e k e d ő t a lerobban ajánlhatjuk
OR.\'ilCTill ::U 8 k . e*T in : - lüir : <>/ knvlia/i főorvos.
OR. KcTLY KAROLY, s k -í-l\'ii-\'Iji i \\ r. taná-
! ir T.-tiimi.j <.rvostanar
DR RÉCZEi HBL, B. k.
•gyi-tenn iiyug rrmfeS tanár.
DR STILLEfi BERTIUR, s k • g>fi i«t>*r.
DR. TiUFFER VILMOS. * * \'"«!* ní [-A fönt mondottakat a/ általam kőzve 11 r n ismert é é c J csillagos jelzésű Esterházy Cogiigcra elismerem
DB BAKÓ SIIDOR. ~ k egyetemi m. lauif, korijttzi r- ndelöorvos
6018/tk. 1892.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvszék telekkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hosy Remete Géza ügyvéd végrehajtat ónak Molnár János végrehajtást sienYedö ke-tecsenyí lakos elleni 57 frt tőke, ennek 1891. évi auctwztus hó 5-től járó 6% kamatai. 13 frt 40 kr. per, 7 frt 40 kr. végrehajtás kérelmi, 8 frt 65 kr. jelen-leüi s még felu.erületidő költségek iránti végrehajtási Ügyében a feontnevezett kir. törvszék területéhez tartozó a kertcsenyi 512. sz. tkvben I. 1 — 7- sorszám alatt foglalt ingatlanoknak Molnár Jánost illető 563 írtra bec-ü t fele része; az ugyanazon tkvben f 513 hr-zámu ingatlannak ugyanazt illető 1 írtra becsült fele része, és az ugyanott j 551 brszárau váitság-kőteles ingatlannak unyanazt illető 696 frt SO\'krra becsült fele ré. ze 1893. évi február hó 3. napján d. e. 10 órakor Eerecseny község názánái Remete Géza felperesi Ügyvéd vagy helyettesé közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár Árverezni kívánók tartoznak a becsár IOű/„át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez lelenni. \' Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. törvszék mint telekkönyvi hatóságnál. 1892. évi szeptember hó 20 napján.
Gr. HUGOXXAY. kir. törvszéki biró
% X
X X
MOimEIDIfiaPOR
X
X Ä X X X X
» X X X X X
Ä
.NV
M
X X
X X X K X X X X X X X X X X X
IW Tavaszi \'gyógyítás
Nyári gyógyítás
5 < )szi gyógyítás
ff leli
gyógyítás
.lOll\'Ti.hn
MOLL-FÉLE:\'FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
ff Legjobb bedörzsölő szer
ff kösz-vény,
ff esúz
ff meg-hülési betegségek ellen
Birtok vét el
Kés/pénz fizetés mellett kerestetik
2 nemesi birtok megvétellé. Kgvik 150.000tf rt^ magaságig.
MáMk 600 000 frt *-r éjéig. Szives \'ajanlatok csakis a birtokostól RICHÁRD PATZ. Bécs Wie den, Márga retheiMrasse Nr. 12.\' czioi alá küldendők.q
6019/tk 1892.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék le lekkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hosy Fuchs György é» neje Fischl Mari végrehajtatónaK Kruznár István végrehajtást szenvedő >zepetneki lakos ellen bírói letétbe helyezendő 188 frí 31 kr töke továbbá\' ÍC> frt 10 kr. per. 8 ír-55 kr. végrehajtás kérelmi, 8 frt 45.kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fenni neve zett kir. törvényszék területéhez tartozó a szepemeki 131. sz. tkvben I. 156.hr.. sz. a. Kreznár István, Kreznár József és kiskorú Kreznár György tulajdonául felvált, 289 írtra bec-ült ingatlan az 1881. évi 60. t -c/.. 156. §. d) pontja értelmé ben özv. Kreznár Györgyné szolgalmi jogának épségben hagyásával, % szepetneki 518. sz. tkvben I. 2101/a. hrsz. Kreznár István tulajdonát képező 81 frtra becsük ingatlan s végre a rigyác/i 135. sz. tk>Nen j 672. brszámn váltsigko teles ingatlannak, ugyanazt illető 152 frtra becüií fele része és pedig a sze-petneki ingnüanok 1893. évi február hó 4 napján d. e. 10 órakor Szepetnek község házánál, a rigynczi ingallanok pedig ugyanaznap délután 3 órakor Rlgyacz község házánál Remete Géza felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog
Kikiáltási ár a fennebb kitett bFcsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becsá: 10*/o *"t készpénzben vagy óvadrkképes p::pirbuii a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. törvszék mint telekkönyvi hatóságnál. 1S92. évi szept. hó 5. napján. Gr. HUGOXXAY, kir törvszéki hiró.
X
X
Csak akkor valódi,
-.«• é* MOLL * •oksza-n-it»tt-rtéKi> Uh.^t\'.
Gvri «yóe_viia*» msbi-s cynmor-é* al-^atbajok. )\\ gvomo főrcs, Dválk. g^o\'nnrégés, »ékr»^c^dé«nél, máj. W baiok. v< t«ln í-, xrar-yír é« * kKkfll8ii«l< h n.\'-i h--(•"gsé^elmrl E y eredeti i^o\'.ioz im-inaíiti uii-in«-Jii 1 f-
Rak ár»k az or-iág min<ien D»rszet«svbb gyógy bz-ná-Hib,n
MOLL A gyógy-z-ié-í c» kir a trari «4,1 it* Bécs. > íiiilt TncbUu1\'*" 9. Métküiié, naponU u-n-é* m llett. 2 dob-znál k-vta-i.b nem xtl delik. V;f,*r>»*éi SIOLL A. úrhoz lt-csb-u. Ulö t..g.alk.izá.Tnui; a> 5 i MOLL-féle S.-i liir. g^n jó oaiá«t gya«nroluik ; i-incr.-m e/.\' »ty§!t;t i-uk* rr» et kw«*iy-a.—I ten nre>«* m»e\'\'-"\' iiok érte; ezek a gyomrui ló^a és töt kón\'uyQré t suli.
lettet: STEINKE P. J. leSébt H. m.e\'.-hl, K l.an
X
X
Mmiiraei hull A. urnus iiecsD"n, JA
Dlö t..gaIkoJ!á,..innÜ a« ói MOLL-fél- SH litr. y# fn.irxi it»^n ló DAiáit e-vakurolnak : i-uer>\'tn ez; «evax.-r
X X X X X X X X
Csak akkor valódi, $0Z*T\\%L X
yéi ttltteti fel {¦-* .A MOLL-\' feliratú őoexartu] van W Írva A MÓLL-fé e fran<-xia \' bór«)feiis ín só :;eve--t>-i-n mint fájdalommil! ipitó bedőntuftWsi *2it k&sz-
•iy. <-búi én a mfgbtilé* pgrébb kíiwtkez nénjíinél Ví
iitin erere»I)b : /¦ -j-: \'— Kgy óno/oit ^r^deii íiv*>a; ára: \\\\
.90 kr.tj-zá\'. M
Fp-SZETIO 1»D L S % MOLL A- RÓmerész. es. és-kir udvari síálliíti áltak %
KECS: t. \'tUCHLAÜBEnt 9. « »VV.
Vidéki in> gr«ndelések uapoiiti pé^tautá\'nvét* in«ll«tt tel- W ie.i»tn.ek. ..*-\' W
A raktárakban te**éfe határozottan3foll A. m aláirax\'tval ét védjegyével eltiltott fctazit- X menyeket kérni.s jjj
8«tkü nés n«|)»útA «íán\\H[r^!\' Két tiv»-g,.ri kv-sebb \\t
"fai\' kaideiik. J*l
Klismerés MOLL A. ttyA^y.*: Whoa bwt A\\
KithoÓ M.Jl-tél- fr»ütóí a ber-sVü é.—.). vidé- W
nagyi.x«rűei, mttkfiilik Küldj«;i u-k-m 50 Qveg- — tgel,\' mivel »7. emb*n«^g tvgiuété\'n körletet óhajtok (tartani magami<ál Mólv tiaxteiett-J
ÍIORNOF, Jelkép Mi.-hulnp-bau.
8
» i\'il »5 kr. i » frt »5 kr.
egy I^ctiinimabb met-mé«ü, iívfiiiyürilci]
mintás tt üveakésziet,
mely 41 <Duabb»!< áll
12 dumb vizespohár, 1- . buroswohár, S . likHrpuhár,
•odi
legoiiuni;tbb\' va karlsbadi vira.
b\'To-üv g, likr.rfi eK, „ kooipóttamé-, „ kompóttal, „ evemetcetil.
kave i3k\'> ibeaké*.z_
tei, mely Ib dura- bui
áll és i\'edi/:
1 kávé- v. i .eakn-.il*
1 t\'-jb^Sianna
1 •-iiikortsrtíi födéllel,
6 cueste.
6 tál>T?T.
4, d rab &*Sze*«a, . !5 tla\'ab ösucsen.
M g nein feleld tárgyak rtHozavjt«tne <c ia a i\'é- i Ti^zakllldetik. Láüáért es c*o-n.ag\'ilá\'-ért C0 kr taamltlaliK. JUür-ndp-lélek c*»km u ti övét mvlirtt az niolvfl ví«. uti á! i> > ás ne jeiöésé -I es>lta*Slte\'nek.
Áruim riél*ierüaéne, íz é*-? k^álliiás* és rendkiviHi oleNÓ-a^a meli-K * biz 0\\ it»D*k itza-i ós ˇ -vííim flí s ne ró Icv-lei kik a legtöbb e*ett,fu utánrendel* tt eí»köz»l!es
ly "iiüm- Ii>T-l-k érkezteklubbek ki-r"it gtóf T-leki "A .dor Nai> -Hánya C-u. ba Ak \'t ugyvíd Tert-gova. Soófa..ri Lajna tor-
TÍ \'T-aíki b ró I)«*éí. gr\'\'>t Kö.lígM\')!g Ta->cz
&ib Ez-n -Ii-nierö nyilatk-.u.tokát bárki 1» m-gr kinti e\'i.
RníJlW 3veflayár. raktára W
DUrJUU Budapest. Csengen-o 48 8z
Vülődi vLlányi borok.
Kinek szüksége van valódi Villányi borokra és kerülni óhajij.i a s/,é(lelséseket, forduljon hozzám. A villányi borok hírnevének fenntartására szívesen szolgálok díjmentesen felvilágosításokkal.
Scheidl Miklós
tanitfl, Villányban.
COGNAC DE BOURGOGNE
C DUVERGEY TABODBEAÜ-tól Menrsaultban. (Cote dor)
FKlXCZUOESZiü . Főraktár a niatív i\'r királvság rósztíie
- D1ETRICH ÉS GOTTSCHLIG "raknál
é BTJDRPEŐTEN. .
K\'iwttinía es B^reitsleáleii:iy.. réL! posta-üíc; i 10. sz,
. . A nagybani eladás részére átviteli raktár
D1ETRICH ÉS GOTTSCHLIG urak
átviteli pinczciből: Kőbánya. X. kerület, fuzér-ntcza 30. sz.
Khzáiiitás lekeszekben 12nagy vügy.12 kis palaczk tartalommal. Arak Kőbányáról szabad rekesz és csomagolás mellett: Ii kH.-/enkénl 12 nagy palaczkta :, 12 kis [Mtjaczkka
IS7íí-fs Burgundi Cognac rekeszenként frt üs •** Burcundi Cog«ae rekeszenként . ftt 4G burgundi Oognac rekeszenkt-nt . frt A4 Vészenként . frt 22 Kicsin vbeni eladási árak:
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG "rak
osztr ctá*z es nagy. kir udvari tea és rum raktáraikban BUDAPESTEN. IV\'Vficzi-nU.xalH *z r u korona kávéház átellenében. IV. Kigyótfir. Te\'eky fele palota; -
VI Atulrássy itt %3.\\»zá»>, az a per a áfei>enében
i~9 c< Burgundi C gt.ac naey paU-tk frí ."». - ki* palacz\'i frl
•*" HnrgoDii: Oegubc nagy |«laczk frl 4. kís-pslitcxk fit 2. —
*\' Burgnmli Cftgnar nagy palatzk t t :t.- kis , alauk , . . f, t 1.50
* Burgundi Cognac iiagv paUrzk fit 2.— kis palaczk . . . frt l .
rekeszenként . frt 2«.-
rekeszenként . Irt 23 —
rekeszenként . . .frt 1".—
* Burgundi "Cogn.ik rekeszenként . frt 22— rekeszenként ... . Irt 11. -
3. -h w
« 3
^ Gyoniorcseppeh
nacyazen!"i. ii,
biii n.!.-r.:
tttfuittig. Mian latltás.
Baili -
Hu
nyJtvAny Kirv ki- -.v-s hr.-x li.-^inklmi ií:*«;*mhi
«Rj-iilt i" kr_ ií^ív uvrv » ™ kr. Majrya!-,ir-ZH^i íaraktár-
Tűruk Ji>x**-1* gyógyszertan
---- teMek nirjr-kll
it. mrlyékítek bu
öl
XaGY KÁMZSÁN : P-ráger Béla éa.eki.él - BAKCSÓN: Koht»t Sá
-/tv.t 7i kMzitÁ »Iáir»
flirti k\'klodiu] ........ k.
é< B ef u * L » ; o <* gy.íg d «. r ry-ógyazrTé-.nél.
s
Az 1889 évi párisi világkiállításon arany éremmel kitüntetve.
Meszet
a It\'iíjobb minőségbeli, teljes ko 1 esi i a kom i\'i 11 yo kba 11. j ut;i n yos ;i ni k I melleit szállít |
RADAKOVITS JÁNOS \\
vaskereskedő,
ezelőtt Wo^g- és Radakovits \\
Ciliiben (Stájpi\'oi\'szág.)
Takárékosüájr\' miatt bútor \\ ágybk\' megje-\'i gyc/iP, niiszCiint janiiáriiis- cs februáriusi • íii< givndolcsekct jóval olcsóbb úron számítom, mint :i többi- hónapokban.
Eredeti pári/.si
GUMMI ÉS HÁLHÓLYAG
elSnyö égében f^lül n,ulli«tl;tn, tnczatja 1, 2 S 4, 5, 6. 1 é» 8 foriutií, gyor-nzállitis a legnagyob\'i kiti\'tis mellett mir-den Hányban.
J- Rell, különlegesének raktára:
IV., Margarethensl r as s e 7. Ei&ií r)lÖr.yn8a9 -Bmert e^ég « nz*kmába,o gyors •Íőzék-ny kir^oUálás teljes kivitein árjegyzékkel kívánatra naolgil. pas\'a meiiieseu l«ré< bprít\'ékba zárva.
nélkülözhetetlen minden háztartásban a
KATHREIKER-rtLE KNEIPP-MALATA~KÁVE, ?!
szemes ká véizze ártalmas hálásától me
fdülmuHiütatlan Hdnyt ért el, hogj- áz\'ártalmas élvezetétől a kevetetlen vagy a rossz p tkávék kellemetieu izétől és az egészségre néiré iv és a legkellemesebb tztt egészséges tápanyagot nyújtja. Felülmúlhatatlan mint keverék a szemes kávéval, legajánlatosabb nőknek, gyermekeknek és betegeknek — l^anzottakat különös figyelemmel kerülni. — !/, kiló á 25 kp. Mindenütt kapható. Valódi csak fehér c omagokban a főtisztelendő ur arczképével ellátva.
a
mint védjegy.
XvoniHt,,tt
Ifj Wajd-.ts József k8:iy\\uyü:i.dáj.,bjii XagyjKa
\\A(,r-hAMZSA, 1893. január 14-éD.
2-ik asám.
KlöJ\'izcténi ár: K(fF/ nrr . _. 5 ín — kr. Fel évre . V -* Irt frt) kr
Negyedévre 1 tn 26 kr
fcjryrh !«z«iti. 10 kr.
hirdet\'éskk - iij-.üi\'is petitsorhau 7, másmi^zitr !, i ti>váhl>i nnrt\'M 5 kr
nyílttérben
x-ttt somokén i 10 krérl vétetnek ni Kincstári illeték minden egyi-sj hirdetőim 3*) kr. üzetendö
flarminczkeííetfik évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY.
A lap szellemi é? anyagi rh üli\'iö mindén közlemény Hálorl! La jo* szerkesztő-ki a (íú iK-ver* (v.i:n/.\'tti-ri Nagy-Kán izsárá bér-mentve intézeniiők,
IIírnneiitétlen levelek min fogad - tatnak «1. ¦
¦ 11, ~ r~A .nagy-kimizsai malátagyár és serfőzöde", a nagy-kanizsai DélzalaiTak^rékpénzUri „Önsegél>zöszavettezet\'. a .Kotort takarékpénztár"
részvény-társaság-, a ,nagy-kanizsai önkéntes tDzoItó-egyUl", a nagy-kanizsai kisdedoevelö egyesület- a ,nagy-kanizsai tanitói járáskor\', a ,nagy-kanizsai kiresztény jótékony nőegylet\' .,n.-ianizsai izr. jótékony nőegylet*, k .szegények tápintézete", a .katonai hadastyáa egylet" a .soproni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmánvának hivatalos lapja.
HETEN KINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A postatakarékpénztár az iskolában.
A takarékosság kísérője a vagyon. . A józan, takarékos élet, lelki *vpS möket nyújt,* önállóságot biztosit. •A takarékos ember mindig ura helyzetéiifik; s ha oly tőkét szerez magának;" ^melylye! megélhetését mindenkorra biztosíthatja: hatalmat, erőt biztos1 tott magának az élet igen svk; csapásaivá! szemben. Maga az állam is^ érzi szükségét annak, hogy maga* számára józan takarékos polgárokat neveljen; különböző intéznie nyék által igyekszik polgárait a takarékosságra s/oktatni. \' A legsikerültebb intézménye az államnak a postatakarékpénztár, mely egyszersmind a legbiztosabb tőkebefektetési hely,"lévén az intézmény állami kezelés és jótállás .alatt. - A postatakarékpénztár létalapját l\'azoi, értékkülönbözet képezi, mely áz- üzletfelek betéttömegein vásárolt értékpapír kamatai és a betevőknek tőkéik utáo fizetett kamatok között létezik. A betevők ugyanis befektetett tőkéik után az idézett törvény 10§-bao megállapított 3*6 százalék kamatot kapnak, holott a betevők pénzein vásárolt értékpapír az intézetnek 4, 4.5 és 5%-nyi kamatot hoz, vagyis az intézet a betevpk által obsóbbau nyújtott tőkével elért magasabb kamatok összegtöbbletéből tartja fenn magát.
Azt hiszem, hogy agy a szülők, I mint a tanitók előtt ma már nem I is szarul indokolásra az, hogy s ta- j karékosságra már zsei.ge korában í szoktassuk a gyermeket Különösen j a tanítóságra vár* e tekintetben is : valóságos missió, az áldásos működésük nagyon is előmozdíthatja az egyének s ezáltal a nemzet vagyonosod ását. Buzdító s\'avak minden esetre serkenteni fogják az ifjúságot a takarékosság gyakorlására.
j De lássuk a postatakarékpénztár intézményének történetét. Itt csakis a szamok beszélnek, ezekből is látható, hogy a tanítóság e téren is derekasan felelt meg hivatásának.
"Az intézet létesítésekor vagyis 1886. évben 85,517 betevő közül 18,578 tanuló volt: 21*7%; 1887. évben 110 939 betevő közül 24,212 tanuló volt: 21-8%; 1888. évben 129,887 betevő közül 27,860. ta* nuló volt: 21-57»; 1889. évben 150.810 betevő közül 32.061 tanuló volt 21*3%; 1890 évben 168.706 betevő közül 37,737 tanuló volt: 22-4%; 1891. évben 188,660 betevő közül 38;104 tanuló volt 202%.
Ezek közül kor szerint; 1 — 10 éves:\' 1886 ban 20.695, 24"2%; 1887-ben 27,375,25 0?/,; 1888-ban 32.335. 24*9%; 1889-bea 36 956, 24-5%; 1890 ben 41«9ftL 24*9%. 1891-ben 46,980, 24-9%: 10-20 éves: 1886-ban 30.550, 35\'7%; 1887-ben 38 080, 34%; 1888-ban 43 070, 33*1%; 1889-ben 48,209, 32 0%; 1890-ben 53,138,3 15%: 1891-ben 57,556, 30.5%.
Vannak gyermek betevők is, még pedig 5 éves életkorig.
1886-ban 14,269 167%,
1887 •„ 17,736 160%.
1888 „ 18,951 14 6%,
1889 , 20,698 12\'7,/#,
1890 , 22.317 13 2%.
1891 „ 23.269 123%.
Ezen utóbbi adatok valóságos fokmérői a gondoskodó szülői szeretetnek.
Igen ajánlatos volna a tarékossági bajiam fölébresztésére — ott á hol a jutalmazások még szokásban vannak — a záró vizsga lát ok alkalmával különösen a szegényebb sorsú tanulók részére takarékpénztári betétkönyvecskéket kiosztani, a mi ál-
tal szintén elvetjük a takarékosság erényének első csiráit.
A takarékosság nem nemzeti erényünk, az bizonyos. Augolország polgárai e tekintetben egész máskép gondolkoznak, ott a betevők száma 1891. végén ő;l 18 395 (!) volt.
A takarékos ember, ki filléreiből vagyont szerzett, csak jó kedélyű, I megelégedett lehet, mert nem ag--| gasztják a gondok, nem kél nem ; fekszik e gondokkal. A pénz hatalma ; uralja a világot, a vagyonos embe-; rek sokkal befolyásosabbak, mint az \' ész arisztokratái, ez a mai reális : korszak tükre. Haladnunk kell eme áramlattal, ha nem tuduak ellene ; evezni.. Az élet ezé! ja a foly-| tonos küzdés, küzdés még a balsi-I kerek után is; mert a ki visszaret-I ten a küzdelmektől, az\'gyáva. Csak ; a bátor, a kitartó \'lélek, az érős : akarat győzhet le akadályokat, hogy ! majdan, ha pihenni vágy, öuelógülr, ! boldog lehessen. Az az öröm a mi : a munka nyomán fakad, az a tudat, : hogy munkásságommai, takarékossá-[ gommal vagyont szerezhettem, boldogító. Ez a boldogság eszméje buz-j ditsa a társadalom minden tagját az ! élet küzdelmeire, a munkára, a ta-! karékosságra. E tanokat, hirdesse a ; pap a szószékről, a tanító kathedrája I mellől, és a nemzet, melynek szivé-I ben-e tanok fogékony talajra talál-\\ nakpaz boldog, megelégedett lesz.
Oly korán elhalt kitűnő miDiszte-I rflnk Baross Gábor szavainak ismét-| lésével fejezem be én is soraimat: i „Csak elismeréssel szólhatok főleg a j tanitók és az iskolai hatósáeok buz-j góságáről. melyet a takarékossági I hajlamnak az ifjúságban való feléb-1 resztése és ezzel a postatakarékpénztár támogatása érdekében oly önzetlen lelkesedéssel kifejtettek"; ez azonban, nemcsak a múltban elhangzott
dicséret maradjon, hanem az érdemnek eme elismerése lankadatlan buzdításul szolgáljon a jövőben is, hogy necsak a nevelés ügyét, hanem szeretett hazánk közgazdasági érdekeinek felvirágoztatását, az általános jólét és boldogulást tőlük telhetőleg közvetlenül és közvetve szolgálják, illetve támogassák.
ALIQUIS.
A ker. jot. nőegylet teaestélye.
A ker. jót. nöeeylet, — nHy szerény a mulatságok rendezésében, amennyiben c*ak egy téli és egy nyári mulatságával ve>zi igéujbe a közönség áldozatkészségét — nem .«zok»it csalódni számításában, s\'a jó szivekbe belye/etL reményei beu. mint eduú, ugy jan. 5-én megtartott teaestéivéiiel cem. A legelegánsabb közönség lepte el, a Polgári Egylet csak
I legújabban kiFe-tert díszes nagytermét. -
I s elmondható, hogy habár nem is oly nagy számhan, mint más években, de tán etiy évben sem olj distíijquált minődéiben, mint azt a teaestély jellege s
; a* aac-ony belépti jegyek — sejteni engedték volna.
A belépti pénztárt ezidén Dauscha
. 0 tó úrral, Szalay Lajosué. a kis pénztári Cement Liió: és Babosa Líszló
\', egyleti titkár urak kezelték. A terem ben a szelvény pénztárcái Dauscha Ot-tó ej é s Beius Lajos eeyl.. másod titkár
\\ ur telje-iiették a legfontosabb teendőt,
; jövedelem beszedését.
A terem 4 sarkát csinos sátorok d>\' szitették, és pedig két pezsgős és kéc
1 teasátor, a buffet az olvasószobában, á
| ezukrázda a kis teremben helyeződött el. Sárközy az idén a karzatra került. . A terem 8 kor kezdett népesedni, a mikor\'már az összes háziasszonyok név -szerint Clement Lipótné véd nővel* az élükön Zadubánszky Lajo^né V.\' elnöknővel, Nábráczky Lajosné, dr. TripammerRí-zsöné, Bogenrieder Józseftié, "\'Varga La-
! josué, dr. Tuboly Gyuláné\', elfoglalták helyeiket.
A Horák serege, a szép feszolgáló lánykák névszerint: Tóth nővérek, Mi-kos nő,érek. Vagner Mariska, Báán Gi-, zella. Török nővérek." Eperjessy Róza.
Mantuano Janka, Szabó Juliska Hor" váth Klára, Gerstj^er nővérek, Hirschl Ju" liska, Rothschild Malvin, Boroiikay Kran-cziaka, Mannarrit Malvin. Staab Rozika, Wiiti\'nger Irma, Pranger Ma. Borsits Mariska, Hoch nővérek. Ueímier nővérek, Jack íJona Weisseuböck írnia, Matto-ch GizeÜa, behave] uővérek. Pongracz nővérek. Heitelendy .nővérek, ,8\'ivós Z-ón javában sürőatek-forogtak majd bé, majd ki, alig várva, hogy a szegények javára miiié nagyobb s/.olgálatot tehesseufje az őket oly tok.izor igénybe vevő nóejiylétnek. *\'
A i óra azonban megadta a jelt az általános mozgalomra.
A teáa sátoroJíbao a samovárok mellet\', -megkezdődött a nagy muika. Bor-sitií Ignác\'né Weits^nböchué, P eheisz Gu*ztav»é és dr. Szigethy Karolyné valóban megérdemlik, houy terhes\' leiuda-tukat a te.\'tfü/.é.-t kitüuően végezték.
Az ételek és italok ez alkalommal is — mint mindig — izietest-k é.* ki\'ünöek valának, és MaíKnano Jó/..sefné S aaboé. Szivósné, özv. Szigethy né. Rtkyné a ezukrászdábao pedig Wittingerné és Káán Irma kisasszouy goodoskodiak is róla. hogy a pompás halak nyu ak, pulykák, fáczánypecsenyék finomul felszolgálva kerüljenek a fogyasztó vendég.-sereg elé.
Az eredményt mutatta a pezsgőpa-laczkok kelendősége, a hol a satcrokf>aD Dezsényi Ár|iá<iné és íiíiu-cr Jáno->né a bájos lánykák Tóth és Mikos kisas.-zonyok is folyton változó grátiák segítsége mellett csakhamar az egész készletet el-kináfíák.
11 órakor megeredt a táncz, s a reggel még ott találta a jókedvű adakocá-kat: akik a számodá>ok szerint bizonyára szép jövedelmet adtak a nőegy-letnek.
Adományok: Özv Fóliák Ármiuné sütemény; Krjp-pel Józsefné sonka; Billisits JŐzsefué ma-laczot, Hirschler Arminné torta ; Stem-mer Ferenczné pulykát ;Sch\'-rz Bickardoé torta; Wustl Alajosoé pulykái 6 adag compót; Tripammer "RezsÖué sonka és sütemény ; Wagner; Karoiyoé sütemény; Perger Jánosné 1 tal tormás virsli; Báky Ferenczné kenyér; Fásciátti Ber-talanné tea sütemény; Boraits Ignaczné sonka; Staab Józsefué fü-tölt malaczot; Markó Antalné, egy tál felszelt: Strém
t iL
Anyánknak. ,
(Derzeralier.) Szalliogi\'t&ak a hc>3>:ia- k. x SürüD hulloak a sírokra. En-egy fehér koszoruval Van díszítve minden fejik. A fehér hant ugy hat reánk : \' r Nem fazol-e. édes anyánk V . .
Nem fázol-e, ott a sírlian, Midőn rihar dul féletted, Seai huzod-e ósszebb azt a Künyiztatott szemfedelet, , Melyen kimytiok moat is TA^fogi \'jiulcui e azt, drága halott VT\'-, "
l-agyoa- szél fuj a temetőn. Mintha minden halott sima,-Fagyott könyek, gyémánt könyek Ereszkednek le a sírra, Nem airsz e ott, édes anyánk, fiundotiz-e még\'%tt is reánk? . .
Ifiszeu a ki itgj- szereteu,
Az nemhilt meg, íz xs&k alszik:
.Szivrerése. pihegése
A hant alől fel telhallszik . . .
ííiTit, zizeg a téli szél:
Édes ajkad hozzánk, beszél . .
Az a fényes hópehelyke Mintha a te lelkrd vo\'na, Mintha tuiviligi nyelven Halkan hozziufa imígy szólna: „Boruljatok rim, gyermekek, Melegiuen a szivetek ..."\'
Szállj lolkünk a fehér sirra, Vidd el forró kényeinket, A tündöklő koszorúba Fond belé a uireinket. Hogyha szivünk ott fenn dobog: Veled ragyánk, kedves halott.
Ott állnak mi szeretettel Mindenkor a sirod előtt. Fájdalommal nézzük azt a Fehér lepelt, uj Sz cm födöt. . * Ott zokogunk sirra. sírván: Az 1 . - \'j hó, anyánk sírján.
* " GERENDAY KÁLMÁN.
Un becsület
(Elbeszélés.) Irta: SOLÉTORMOS GYÖRGY. (Folytatás.)
Csodálatos, — dünnyögte az öreg. miközben szemei csillogni kezdtek a belcö eltigtolhatatlan érzéstől. Valóban megfoghatatlan előttem, hogy olyan csekély fizetésből ily nagy urat játszanak az urak!"
Az ifjú írnok egészen nekibátorodva a társalgástól, mindig odább ment a bizalmas nyilatkozatok tételében.
„Hja öreg. mondtam, hogy érteni kell a módját! Most egészen az öreghez hajolt, mintha félne, hogy a falaknak, "a tőlük ran, s egy kifejezésteli arezfinto-ritás kíséretében egész halkan monda: .Lássa, igaz, hogy csekély a fizetésünk, de\'annál szabadabb a kezünk !¦
„Ugy? most -már értem!" Felelt az Öreg különös hangnyomatékkal.
.Igen, igen, — folytatáazírnok köny nyelmü -n, — elkezdve a számtartótól le a pajtahajduig. mind kjveszszük a vámot a jövedelmekből. Különben nem élhetnénk ily urasán-.\'* . ..
„Valóban életrevaló emberek önök", — viszoozá az Öreg bókolva.
,Ha, ha. hat nevetett az írnok, 4-bízony szemesnek áll a.világ!" ...
Az öreg egészen a koc-d szögletében vonta meg magát s erősen szíva a potya szivart, az ifjú szavai fölött elmélkedett.
„Eredeti, eredeti,11 — mormogá egyre, s.száraz ajkaitól nem tagadhatott meg egy-egy mosolyt.
A vonat a brucki állomáshoz ért, hol néhány perczet szokott késni. Itt az öreg gyorsan kiszállott s az állomási irodában eltűnt. Majd kis idő múlva ismét visszatért, s újra elfoglalta helyét
Az írnok pedig egyre csacsogott, élénk színekkel festve le a gazdálkodást, melyet az n .. . i uradalomban visznek.
„S nem félnek önök, hogy a herczeg reá jön hűtlen sáfárkpdásukra?" . .. kérdé az öreg
„Oh éppen nem, — válaszolt az ifjú nyugodtan, — a herczeg állandóan Bécs ben lakik, évenkint csak egyszer jön uradalmába, ó maga nem ismeri jövedelmének forrását." .
„S ha akadna valaki, ki feljelentené önöket ?"
Erre az ifjú meghökkent, ugy látszik, nem gondolt erre a lehetőségre, bár bánni kezdte, hogy egy ismeretlen emberrel szemben oly bizalmas volt. Majd leküzdve zavarát, nyugodtan válaszolá: s Akkor. — akkor bocsánatot és fizetés emelést kérnénk a herczegtől!* . ..
A vonat élesen fütyölt s a\'déli vas pálya udvarba való beérkezését jelezé.
A párbeszédnek vége szakadt.
„En itt szállok ki — úgymond az ifjú, — és ön öregem?" ..
„fin majd a nyugati páJylíűavaTnál."
A vonat megállt (
„Isten önnel Öreg! —\\mondá az ifjú, s bizalmasan nyujtá kezét az öregnek.
„Isten önnel, fiatal barátom\' — úgymond, emezriryájasan szorítva meg a nyújtott kezet. C?
,,"aj i táskámat, kérem öregem adja le!" — kiáltott áz ifjú, a mint a vonat indulni készü\'t.
És az öreg felemelte az ifjú táskáját és leádá neki a kocsiból.
.Pi, öregem, köszöaöm!" integetett az ifjú barátságosan.
„Pá, ügyetlen fiu", viszoozá az öreg szokott szeüd mosolyával.
II.
MiÉcrip délelőtt 11 órakor jelentkezett iz ifjú írnok a herczegnéi-
Mig az inas bement a herczeghez bejelentem, addig ez figyelmesen letette felöltőjét az előszobában, összeigazgatta -ruháját, e\'reodezte haját, s pelyhedző bajuszát, hogy minden kifogástalanul álljon rajta. Majd egyet kettőt köhécselt, nagyot köszörülve torkán a az izgatottság egyébb jeleivel járkált fel s alá a szobában.
A herczeget még sohasem látta. Két éve, hogy már szolgálatában volt s ex idő alatt a herczeg csak egyszer fordult meg az n . . .i uradalomban, de ő épp akkor rövid szabadságon volt
N\'émi izgatottságot érzett tagjaiban, mint mikor rossz sejtelmek bántanak bennünket \\
„A kegyelmes herczeg várja!— hangt zott az inas szava, s miután felnyitotta az ifjú előtt a fogadó szoba ajtaját
Az ifjú belépett, hóna alatt szorongatva az iratcsomagot, mely az ajánlatokat foglalá magában a kereskedő cégektől.
Ott ült az Öreg herczeg nagy karos székében, koczkás szürke ruhájában, hatalmas füstfelhőket bocsátva ki hosszu-szivarjábóL
Az írnok majd hanyatt esett ijedtében, — tegnapi útitársát, az öreget-látra maga előtt.
Eszébe jutottak a történtek. Mint tetten ért büoös szégyeokezve állott ura,előtt Majd elhalaványodott, lábai inogtak.-ajka remegett, szemei elhomályosodni kezdtek s térdre esve a berezeg előtt "csak nagy nehezen tudta kinyögni:
„Bo bo-bocsánat, ke-kes;~\'*ne» berezegem 1" .....
Az öreg herczeg szelíden mosolygott. Felkelt ülőhelyéről s megfogva az írnok vállát, igy szólt: ,Keljen fel ispán ur, csak az Isten előtt szokás leborulni!"
„Kegyelmes berezegem, bo-bocsánat étt csak irnok vagyok", — hebege az ifjú.
„Mondtam ispán ur, — válaszolá a herczeg hangnyomatékkal. — keljen fel. — Ismétlem ispán ur fogadja köszönetemet tegnapi udvariasságáért!*
(Vége kfivetkezik.)
HÁ RMINCZ KETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 14-én.
Vilmo-né koczkaczukor; özv. Pranger Józsefné pe„cseoye; Häuser Jánosné sonka; Seöeetény vLéjosoé egy tál sonka és 3 üveg bor; Seidoer .Sindorce sonka, egy Öveg bor; Babóchay, Györgyné pulykát; Torma Lajosné egy tányér sütemény; Dezső Béláné egy tál feiszelt; Nábráczky Lajosné pulykát, kenyér és tészta; Mester Józsefné* egy tál pecsenye és saláta; Treiber Iítvánné egy tál csibe ; Saller Lajosné egy pulykát és 50 drb czitrou; Somssich Lőrinc/né egy torta, egy nyul és 6 pint bon özv. Bonsch Sándorné egy tál tészta: özv. Krausz Sándorné egy tál pecsenye, dr. Szigethy Károlyoé egy dobcz kockaczukor; Pfaff Teréz 100 darab császár zsemlye; Hertelendy Béláné 3 tál pástétom, eczet olaj és négy üveg bor; Pleheisz Gusztávoé egy pulyka és egy tát pecsenye; Zadúbánszky Lajosné 6 adag kompot, egy torta, két malscí és egy kenyér; Grlohut Alfréddé egy tál pulyka; Hein Mihályué egy pfeffermünz; Perger Károlyné egy iái küiüuféle sütemény; ClementLipótné egy tál disznósajt, egy tál tészta, egy tál mal«c/.-galantin és egy tál pulyka: Weisenböckcé 15 "adag njul ; Vidor Sa-muué 24-adag kocsonyázott hal; Beré-nyi Frida egy pulyka és egy tál tészta; özv. Krug JÓz^efné egy tái pecsenye; Baj Györgyné egy torta; Szabó Józsefné egy tál pecsenye; — Rapoch Gyuláné egv torta: Werner Ferenczné egy torta: Makar Ivánné egy tál pecsenye: Dezsé-oyi Elekné egy tál felszelt és egy tál - tészta: Krompacher Istvánné pgy tál malacz;Özv. Pfeiffdroé, Miháczi Katinka egy tál sonka, id. Gärtner Vilmosné 50 darab császár zsemlye; Gogl Lajosné egy tái cüteuiény ; Eeimler Fáni egy tál sütemény; Szépe Bódiué egy sonka; Szalay Laiosné egy torta; Neu Albenné egy tál sütemény; Tressii czky Józsefné egy >onka és kenyér; Gyórffy Jánosné egy csomag cznkor: dr. Szekeres Jó zsefaé egy tál pulyka, egy tál nyui; Belus Lajos egy üveg cognac; Pálfy Alajosné egy tál pulyka, egy tál sütemény ; Pfianczer Gáborné egy torta; gelsei Gutmann Vilmosoé 24 adag kocsonyázott hal tortás mártással; Tóth Lászlóié egy tál felszelt és két üveg bor; Varga Laio-né egy tál felszelt és Öt üveg bor; Kustser Kocsis Ni na egy tál sütemény; Bogenneder "Józsefné bárom fipzáo; Scbável Jánosné egy malaczot: Dau-cha Oitöné i<* adag compót, egy\' tál -pulyka; Pongrácz Adolfué egy csomag c/ukor; Marton Huber egy-üveg cognac; dr. Fárnek Lász Ióné egy \'orta: Kovács Lajosné egy tái pecsenye; Fialovits Lajosné két tál tészta: Kaan Irma egy malaczot; Fischer Ferenczné egy torta ; Bátorfi Lajos egy tál pogácsa ; Darázs Gustávné egy tál sütemény: F^sselhofer Józsefné két tál sonka aspikkal; dr. Tuboly Gyula 10 tányér sonka; Hoch Louise kremsnitt; dr. Neusiedler Antalné torta; Pintér Sándorné egy tál sonka; Knáuuz Bol-dizsárné egy torta; özv. Matusch Jó-z.-efné egy torta; özv. Székely Lajosné egy torta: özv. Tripammer Gyuláné. Tripammer Etelka egy torta és kevert sütemény: dr. Tr pammer R*zsőné eey tál sonka és két tál aspikk; Unger JTJil-maun Elekné egy tál krém rétes; Ma-toiek Katalin két töbött csibe; Vucs-kics Jánosué egy tál malacz, egy saláta és egy kenyér: Botfi Ju ia egy torta; Wífiinger Antalné egy tál gesztenye czukorból: Belloni Jánosné egy tá] disznó sült: Stefánovics Alajosné egy torta.
Pénzadományok a gy üj tői veken" Németh Amiüa 3 frt. Szeiler Matild 1 frt, Váry Józsefné I frt. Németh\' G. 50 kr.. Pikó Anna I frt. Mikos Gézáoé 3 frt. Matalon l ftt. Fagyas Lajos 1 .fri, LÖwi Adolfné 1 frt. özv. Masznyák Jánosné 1 frt, Berényi Elekné 1 frt, Ring Páloé 50 kr.. N. N. 45 kr., dr. Mayer Ferenczné Sommer Nátbánné, Bo-ronkay Károlyné, dr. Szűkíts Nándoroé, Roseoberg Ernő, Ktaniiovic Márk főhadnagy. Ledofszky Jetta, Petricb Ferenczné, Piosszer Ignácz. Mészáros Jánosnál—1 frtot Steinitz Hermina 2 fit, llirschl Hermin, Kattauer Édéoé Frank Vilmos
1 — 1 frt, Klobucár Viktor ezredes. Zer-kovitz Albert né, Próbáld Károlyné 2—2 frt, Práger Béláné 1 frt, Kohn Ödönné 50 kr., Weisz Dávidné, Weisz Izidor, Stirling Sándorné, Petrics Ödönné, Schul-hof Adolf, Tuboly Victorné, 1—1 frtot. Mátyás István 50 kr., Schertz Albertné, Ko>ter Miksáné, Kubár Fereoczné 1—1 frt. Szivó= Imréné 1 frt 50 kr.. Hitzel-berger Mimi 1 frf. 50 kr., özv. Csitnáné
2 frt, Schmidt Frigyesné 3 frt Uber Ödönné 2 frt Kovácsné. özv. Hoffinanné, özv. Giu.ierué. özv Wagner Hiklő.-né 1—1 frtot Kozma Mari 2 frt Kilik Béláné 5 frt. Svastits Károlyné\' I frt. Újvári Henrikoé 2 frt Farkas Dezső főhadnagy 2 frt Klein testvérek, Scherz Zaigmond, Smer Ignáczné, Macska La joa, Poór János, Haáz János, SárgayAu
tal, dr. Rátz Kálmán, dr. Fried Ödön, dr. Mayer Ferencz 1—1 frtot Lengyel Lajos 2 frt, domborul Hirschler-caalád 20 frt. Szegő Gyula. Saller Lajos, Ret cheafeld Gyula, Schwarz & Tauber, Mayerhofen Schultz Károlyoé, Méhes Mariska, Veoczel Rezsőaé 1—1 frtot, N. N. 50 kr., Oroszváxy Lujza 5 frt, özv. We-I her Pálné 1 írt, Markuk 50 kr., Barts 1 Györgyné. Milténvi Sándorné, Sümegi ; Kálmánné, Merkly Antalné. dr. Fülöp Kázméroé, Somssicb Lőrínczné 1 — 1 frtot, idősb Szekeres Józsefné 2 frt, dr. | Szekeres Józsefné 5 írt, özv. Ritz An-; talné 2 frt, Györffy Jánosné 3 frtPálíy Alajosné 1 frt. özv. Oszeszly Antalné 2 frt, Wilde Ferenczné 1 frt, Horváth Gé-. záné 1 frt. Csizmadia Imréné 2 frt, Seres Déuesné, Göttinger Keleménné. Gó-zony Sándorné Wéber Jánosné, Polgár-Pálné, Wilheimlgnáczné. Özv. Barlos Bé-„ la né. Darázs Zsigmondné, Komlóssy Kál-mánné 1—1 frtot. Hevei Flóra 2 frt PÜhái Ferenczné 2 frt. dr. Kiss István 5 frt, Rozsnagl Ltvánné Marko Nándoroé, Jakobi Vilma. Goldfchmidt Berta. Prinz Ferike, Berger EI;se. Záros Melanie. Síőltösy Auna. Wittenberg E. Jfltiuor Kálménné 1—1 frt, Pikethyoé 50 kr, Schall Miksáné 1 frt, Weinovicsné 20 kr., Ederné 20 kr, Winkler Teréz 40 kr , Deutsch Jakabné 40 kr., Pregíei Teréz 45 kr., Welkolinszky János 50 kr.. Wer-nigg Mária 20 kr, Zaváry Sándor 25 kr.. Jellemes 30 kr. Holczheim 30 kr., Kohn Józsefné. Tiivisz Károlyné, Koch Edéné 1 — 1 frier. Fai es Lajos 1 frt 50 kr., Fifchl Pálné 1 fr», Roth Miksáné
1 frt. Tass Simonné 2 frt. Juhász Györgyné 2 frt, Wusztl Alajo né 1 frt, Janda Károiyné 2 frt. Baianyai Mariska
2 frt. Kálivoda Jánosné 2 frt. Buchgrá-i>er Károlyné 2 frf. Fischer Józsefné 2 frt, Mantuáno Józsefné 1 frf. Berdin Mártooné 2 frt dr. Renc/iko»\'* 1 frt ö\'.v.
\'Nendvich Gjuláné 2 frt.Török Ambrusné, 2 frt, Kochné. Svastics Gézáné, Polin Péter. Thomka E idréné Csóka Ferdinánd, Liszner Matild Dávid Jánosné Vörös Cyril. Holzinger Imre Vörös "Mátyás, Vitkó József 1 — 1 frtot. Farkas^\' L. 2 frt, Fabiaoits Ignác--.né Mutkovich Sándorné. Gerstner Adolfné I Stirliog Sándorné 2 frt Abelné I frt Geisl Aranka 1 frt, Chynorányi Bódiné 2 frt, Wajdits Józsefné. Horváth Józsefné, Neusidier Jánosné. Mesteri Ferenczné, Sik Gyuláné 1 — 1 frtot. Eperjessy Sándorné 2 frt.
Felülfizetések: Bogenrieder Józsefné 1 frt, Clement Lipótné 10 frt, Bza\'ay Lajosné 2 frt, Tóth Lászlóné 3 frt, dr. Rspoch Gyuláné 5 írt. Dausch* Ottóné 2 frt Mikos Géza. Mantuánó Józsefné. Saller Lajosné. Zerkovitz Lajos I —1 frtot. dr. Häuser Jánosné 2 frt. Plihál Ferencz 5 frt ifj. Deutsch Lajos I frt, Wagner Károly 1 frt, Unger Ullmann Elekné 3 frt. Vidor Samuoé 5 frt, N. N. 1 frt. Scherz Ödön (Csurgó) 1 frt Papp Miklós 50 kr. dr. Dick József 1 frt. Scherz Richárd\' 3 frt. Simon Gábor 2 frt, Fi-cher Józsefué szül Horváth Anna T\\frt .50 kr., Véber Károly I frt, OszterhuruTry Ltszló 1 frt, Giüohut AJrédné 3 frt Kohn & Lichtschein czég 1 frt Wei;-z Izidor l frt, dr. Löke Emil 2 frt Miltényi Sándor 1 Grünhut Henrik 2 frt, Marton & Huber 1 frt. Sível János 50 kr, Weiser József 5 frt, dr. Rotschtld Samu 3 írt, gelsei Gutmann Vilmosné 10 frt Práger Béla 2 frt, Rosenfeld Józsi 1 frt, Blau
ivük hivatalból fog kiállíttatni s megadóztatásukra vonatkozó javaslat az idézett körrendelet értelmében szintén hivatalból fog megtétetni. N.-Kanizsán, 1893 január 13 án A városi tanács.
— Nyilvános köszönet A n.-kanizsai keresztény jótékony nőegylet elnöksége lapunk utján köszönetét nyilvánítja mindazoknak, kik bármi módon előmozdítani szíveskedtek a január 5 ki estelye sikerét; fogadjak ismételten egyenkint és Összesen a rendezőség tagjai, az adományozók és a résztvevők hálás köszö-szönetét az elnökségnek.
-Heti biztosok e héten íjai. 16-21) a nagy kanizsai Kisdedoevelö Egyesület óvodáiban Bogyay Ödönné és Komlóssy Kálmánné választmányi tag. úrnők.
— Heti felügyelő e héten (január 15—21.) a nagy-kanizsai önk. .uzoltó-egylet örtanyáján Schável János szertárnok ur.*v
— Cnrios-nmkép megemlítette ná lünk egy utazó, hogy az alsó-domborui Önk. tűzoltó-egylet szenanyája ajtajánál ölesmagasságu hófuvaí volt még január 8-án is. Ha tüzeset fordult volna elő, előbb a havat kellett volna elbontaniuk és c-*ak azután gondolni a — tűzre.
— Farkaskaland. A legutóbbi hőzi-vataros nnpok egyikén érdekes kalandja volt — miut a P. N. irja — egyik zsi-gárcz-pusztai béresnek. Valami küldetésben járt a pusztától néhány kilométernyire fekvő Palin községben. Mire hazaindult már meglehetősen beesteledett volt Utja egy nyires-erdön vezetett keresztül. A zivatarban csak nagy ügygyel-bajjaí haladhatott. Erősen beburko1 ózott kopottas siürébe s ugy törtetett előre az úttalan hőmezőr. keservesen küz-ködve a tomboló viharral. Egyszprre kutyaüvöltéshez hasonló hangok c-apód ak füléhez. A pusztai ember már jól ismeri ezeket a hangokat; rögtön tisztában volt vele. hogy a farkasok közé jutott. Egyéb menekvés híján gyorsan felkúszott egyik fára. A következő pillanatban az ordasok már ott üvöltöttek és hányták a havat a fa alatt A béres egy ideig abban reménykedett, hogy a farkasok meg-
. unják a várakozást és tovább ezáguida-1 frtot, j Dak; de biz azok csak ott maradtak s l rémesen c-attogtatták fogaikat a remélt { martalékra. A szegény ember már dide-] deregni kezdett s azou a ponton volt, ; hogy vagy a fagynak, vagy a farkasok-i ütxk esik martalékául. Kínos helyzetében j eszébe jutott, hogy a pusztai komondorokat mésszé el lehet kergetni égő szür-darabbal. meg valami éktelen embervo-nitással. Szűréből letépett egy darabot; aczélt. kovát, taplót vett elő s tüzet csiszolva, meggyújtotta az erősen zsíros szürdarabot Ekkor éktelenül siralmas hangon e kezdte énekelni az ismeretes halotti éneket: „Oh édes megváltóm!" Az égő szürdarabot levetette a két ordas közé. Érre ezek még írgatianabbui vonitottak; kaparták szórták a havat. A szélvész az égő szürdarabot egyiknek orrához csapta; mire az prüszkölve futásnak eredt s társa is követte. Mindamellett a béres martalékul esett vo.na, de szerencsére "ez idő alatt ^közelébe értek béres-társai, kik vasvillával járták be a nyirest A nagyobb ember-zajra az ordasok elmenekültek s a szorongatott béres, társai nagy bámulat ra, félig taegdermedten zuhant le eléjök a nyírfáról.
— Fényes tanczTigalinat tart a nagykanizsai „Tarsaa-Kör" febr. 4 én
Pálné I frf; Blau Béla 1 frt, Zadubáuszky „Arany Szarvas- szálló dísztermében.
Lajosné 5 frt, Ebenspanger Leo 5 frt Ebenspanger Lipótné 5 frt özv. Hir;cb> ler Jakabné 5 írt, Ma:kó Nándoroé 1 fit
Száma d ás: Gyűjtés utján . . . Belépti jegyből . . Felülfizetésekböl . . Be6zeté*s . .¦ . . Ruhatár . ... . Szelvényekre . . .
I evétel Kiadás Jövedelem
187 frt 60 kr. 229 „ - , 1U 17
33 ¦402
50 , \'60 30 73
981 fri 73 kr. 500 , — , 481 frt 73 kr.
Hírek.
— Ö Felség- a király Puszta-Kozmadombja, Kerka-Némeifalu és Kerka Kutas zalavármegyei községek önk. tűzoltó egyleteinek egyenkint 50 forintot adományozott.
— A zala egersaegl m. kir. pénz-ÜgyigazgLtósígnak 52837\\1I. 92. szám a\'att Nagy-Kanizsa város tanácsához intézett i&rrendelete érteimében a III, IV., osztályú kereseti adó, tókekamat-adó. valamint teher vallomási iveknek beadására határidőül f é. január 20-át tűzte ki, főlhivatik ennélfogva az érdekelt közönségs miszerint ezen valomási íveket a kitűzött határnapig nagykani-zsa -város adóhivatalánál annál is inkább adják be, mert elleneseiben valiomási
Személyjegy ára 3 furiut, családjegy 3 egyénre 7 forint, négy egyénre 9 forint. Karzatjegy 3 frt. A tiszta jövedelem a BTársas-Köru könyvtárának gyarapítására fordittatik. A hatvanas és hetvenes években Dunántúl hírneves báljai vokak a -január hetedikitk, ennek fényét hasike-rüleud a Társas-Körnek felidézni, társadalmi életünknek nagy szolgálatot tesz. A bálon két jeles zenekar játszik, a 48-ik , cs. és kir. gyalogezred zenekara és egy kitűnő czigánybaoda.
— Meghívó. A nagy-kanizsai katonai hadastyán-egylet 1893. évi február hó 4-én Kálivoda Jánosné őnagysága védnöksége alatt saját árva- és segély-alapja javára az, „Arany Korona* szálloda dísztermében. Torma Antal jeles zenekara közren üködése mellett cotilionnal egybekötött Jótékonyczélu zártkörű tánczvigal-galmat rendez. Kezdete esti 8 órakor. Belépti-dij személyenkint 60 kr. Család-jegy (3 személy) 1 frt 50 kr. Felülfize-lések köszönettel fogadtatnak és hirlapilag nyugtáztatnak. Belépti-jegyek a pénztárnál válthatók. A meghívó másra át nem ruházható és kívánatra elömutatandók.
— A. boriul fogyasztási s több efféle adó beszedéséhez erélyesen hozzá fogott a bérlő; figyelmeztetjük a szőlőtulajdonosokat, hogy saját termelésű és saját házisz ükségle t ükre elfogyasztandó borital heclójától Nagy-Kanizsán 6 írt 35 krajezár helyett az 1892. évi XV. t.-cz 3. §-a értelmében csak 3 frt 35 krajezárt
tartoznak fizetni. A szőlőbirtokosnak e kedvezményt nyújtja a törvény.
— Gyisifafr. Laptársunk a „Za[a" volt vezérsrerkesztője s tevékeny munkatársa K-ánitz" Béla hosszas sorvasztó szenvedés után f. hó 10-én élste 29-ik évében elhunyt A fiatal s tehetséges irodalmi erő rendkívüli szívós akarattal kivántvaíuködfii a* közjóért « ha a határon olykor tollával tulcsapott, az inkább a tépő fájdalom kitörésének tulajdonítható. Borzasztó is lehetett áz a tudat, hogy fiatalon el kell vesznie, holott munr kalni s használni szeretett volna a társadalomnak és irodalomnak. Most má-
; mindennek vége. c<ak a kegyeletes em-; lékezet őrködik felette és a részvét vir-| raszt sírja hantjain. Temetése szerdán délután általános részvét mellett ment ¦ végbe. A halouas háznál dr. Neumann \\ Ede főrabbi méltatta a szellem szerény ! munkásának tevékenységét és azon vesz-i leséget mely a családot érte a legjobb ; fiu és testvér elhunyta által. A gyász-| beszéd, melyet szegény barátunk méltán ; kiérdemelt a jelenlevőkre mély hatással i volt. Ré-züukről köszönetünket fejezzük1 : kí dr. Neumann főrabbi urnák az elhunytnak szentelt búcsúzóért A koporsót ! két koszorú fedte a következő feliratok -\' kai: A hírlapírónak — Pályatársai. A Zala kiadója — Kinitz Bélának. Gyászjelentést e*ak a család adott ki. Béke lengjen a korán elhunyt hamvai ielett!
— Közgyülé*. A kis-kanizsai „Polgári 0 vasékor" e hó 8 án tattá tisztújító közgyü ését. mely a tagok nagy érdeklődése mellett igen zajosan felyt le. S titkos szavazás utján megválasztattak: elnökké Eaoa József, alelnökké id. Horváth László, jegyzővé Horényi Pál és pénztárossá Tóth Lajfs. A választmányba újonnan beválasztattak: Anek György, Anek László. Bagonyai György, id. Hegedűs József, ifj. Hegedűs László, Imrei László, Kászter Miksa, Kiss Ferus József, Poredus Antal, Szedlmayer László és Szmodics László Uj tagul fölvétetett dr. Bentzik Ferencz ur.
— Évi rendes közgyűlését a nagykanizsai önk. tűzoltó egylet január 22-én vasárnap délután 3 órakor tartja az uj laktanyai saját helyiségében. Ez alkalommal teljes tisztújító küzgyülés lesz, mely-három évenkint történik.
— A vasutasok vigalma. A „Szarvas Szálloda" nagyterme, csak ritkán Iát \\>lyan pazar és az estély jellegének teljesen megfelelő diszt. mint a vasutasok f. hó 7-én tartott vigalma alkalmával. Mozdony, őrház, jelzőlámpák és oszlopok, szóval minden, mi vasúti, látható volt a teremben; csak utas volt kevés, mert a
S vidékiek és távolabb lakók Lem igen mertek a megelőző fergeteges napok folytán útra kelni, de a kik msgjelentek, egy jó mulatság emlékével hagyták el a vigalom színhelyét, teljes.- elismeréssel adózva a figyelmes és előzékeny rendezőségnek. Az estélyen ott voltak: ün-gárné. Scliwammerk a., Pódhomé, Ottné, Rosenfeld Simonná Grossné Galambo3ué, Galambos Matild, Weisz Teréz, Stettler B-rta, Stettler Mariska, Fischer Betti, Weíszné, Weisz. Malvin, Stern Lenke, Sternné, §chwarz Ju.css, Schwarz Ig-náczné^ Polcz Z-ófi, Jankasecs Maró, Ring k. a., Bódis Jánosné, Lodner Ferenczné, Szélig Antalné. Prandi Sándorné, Weinsteinné, Weiszné, Weisz Berte/Pich-ler Szidónia, Babicsné, Babics R iza, WorebitznéV Wochitz Gizella és Vilma, Francsicsué. Mütényu Sándorné, Bogen-riederné, Wiiecskyné, WtleCíky Julianna, Prusztovicsné, * Németh Mari. Németh Sándorné* Beierné. Hi\'d\'E. L.-né, VVottoe Jozefin, Hompoláné, Halvax Ilona, Hal-vax Frigyesnéj, Vörös Józseíné, Gott-reiebné, Gottreich Henriette, Krauszné, Kausz Frida és Jozefio, Filahné, Nun-kovicsné, Hubinczkyoé, Glassek Mari, Winkler Katalin, Jelenics Józsa, Szsvá-riné, Jelenicsné, Winklerné, Birk Károlyné, Sattlenderné, Lasics Malvin, Szélig Fáni, Szélig Szidónia, Bódts Mariska, Kohn Gizella. Wortmann Janka, Eugénia éB Jozefa, Schlesinger . Roza, Weinstein Gizella, Weisz Jakabné, Toch Zsigmondné, Csillag Hermin, Breierné, Pregíei Anna, Deutsch Kornélia Gross Frida, Grosa Ignáczné, Deutschoé, Pregleftié. Weilan-dicsné stb. Az első négyest 50 pár tán-czolta.
— Kimutatása nagy-kanizsai vonatkísérő és vonatmozgŐsitási személyzet által 1893 ik évi január bő 7-én megtartott jótékonyezéín tánczmulat-ság eredményéről. Kiadás 307 frt 23 kr. Bevétel 308 frt 60 kr, mely összeghez felütfizetesekkel hozzájárultak: Lovag Bardányi Bram Miksa kir. Un. D. V. üzl. ig. ur 5 frt Weiss Dávid főfelügyelő nr (Budapest) 5 frt, Weisa Dávidné úrhölgy 10. frt, Palanek Ferencz felügyelő ur 5 frt, Palanek Ferenczné úrhölgy 10 frt, Ujlaky Hirschler s Fia czég K. Ateó-Domboru 15 frt, Özv. Hirschler Jakabné úrhölgy, Maschanzker & Wilheim, Kozma György 5—5 frtot. Ebenspanger Fiai 4
frtot, ;Híld L-, dr Schreyer Lajos. Bogenneder József 3 — 3 frtot, Hücht-hansvr Károly, Küdich AUjos, Francsics Alajos. S\'-egő Gyula, Konrád Augoxzt, Rak Bálint állomási főnök (Barcs), Bubik Nándor," Weisz L. és F., Anthried Ká roly (Zákány) 2 — 2 frtot, Scbönfeld Nán dor«J-ŐO krt.. Medvéd István, Galambosné, Nőthig László, Zitter Vilmos állomási főnök (Szent-Lász ló, Schwanner István, Welkolensky János, Mayer József, Lieber-Ede, Miltényi Sándor, Deutsch & Ehren-feld, Klobnőár Viktor m. k. honv. ezredes. Rüttner Kálmán m. k. honv. őrnagy. Schlesinger Adolf, Fürst Sándor, Horváth N. állomásvezető (Slatina), Bauer Ferencz kalauz, Práger Béla, Lodner Ferencz, dr. Goldmann Lipót (Zákány. Klein Ignácz. Schapnnger József, Horn pola János, Wfrt Károly B.-Szt-György. Ehrenreich István, Pichler Jakab, Csár-mán Pál, Pandúr József- Saly József (Barcs), Erdős Ignácz. Klein Ödön (Lég-rád, Berger Emánuil- A -Domború. Ehrenvald Béla, N. P., 1 — 1 frtot, Pintér Sándor, Szélig Mór. Klein Z-igmond, Kohn és Lichtscheiii, Varga N^(ázombat-hely) 50 — 50 krt, összesen 136 frt. — A felüifizetésekért legmélyebb köszönetünket nyilvánítjuk. A rendezőség nevében Ungár Márton főkalanz, Küdich Alajos mozdonyvezető.
— Napi blzto-ok e tiéten a népkonyhában: vasárnap Körschner Ignáczné. Lőwinger Camilla; hétfőn ,Ctement Lipótné, Pranger Ida; kedden OHop St-muné, Weisz Karólini szerdáo R.pocb Gyuláné, Wilheim vfoga; csütörtökön 6e-bestéoy Lajosné,^^rjdiis Irma; pénteken VVeiser Józseffé* Tóth Emília rszom batpn Rothschild Amertné, Samuely Olga. Adományok: elhs\'t-Poros Jánosné temetésére-gyűjtött pénzből felmaradt 1 frt 50 kr. a népkonyha rendelkezésére átadatott, a tanczkedvelö ifjúság küldött 5 frtot, melyekért köszönetét nyiivánitja ar elnökség
— Katonai sorshúzás. A n.-kanizsai 1872. évben született védkötelesek részére a sorshúzás az 1893 évi ujonezo-zUsra 1893. évi januát- hó 23-án a városház nagytermében tartatik meg. Kezdete reggel 8 órakor.
— Kissé korán van az ujpénz szerinti számítás kezdete, m.atá;: a kisebb uj pénzek még csak márczSusban hozatnak forgalomba. «
— Hamis 10 frlosok. Bécsben egy idő óta sok hamis 10 frtos van forgalomban. Miután pedig Becsesei (sajnos 1) Nagy-Kanizsa nagy összeköttetés ben va*.
| s könnyen lehetséges, hogy e hamis pénzből hozzánk is juthab, leírjuk, hogy -a hamisított jegyeken a magyar oldalon is A. Moser van irva Moser A. helyett és 0. U. B. (Oesterre chisch - Ungarische Bank) az 0. M. B. (osztrák-magyar bauk)
. helyett
— Egy kisasszony ssele. Egy .kőszegi elszegényedett polgári család derék szép leány tápjának jó helyet ajánlott valami kujtorgó helyszerzö. Szépnek, jónak festette a báróuénál elfoglalandó szobalányi szolgálatot, mely a kisasszöny-
: kodásra is juttat időt és alkalmat. A | kisasszony lépre ment és elutazott. Bíró-ékoál a lehető legnyájasabban fogadták, de pár nap múlva azzal állottak elö, hogy külföldre kell utazuiok és arra útlevelet kell szereznie neki is, hogy vélük mehessen. Ez gyorsan ment. Egyenesen a belügyminisztériumtól jött a felhívása kőszegi hatósághoz, hogy mehet e a kisasszony ? Vagyis: kiadható-e részére az utlevéi? Miután a kisasszony bozzá tartozói nem ügyeltek a dologra és nem jelentek meg az Őket bivó rendőrkapitány e\'őtt. ez a maga részéről kiadbatőuak laiálU az útlevelet. Most azután, hegy a kisasszony Bukaresztbői irt Kőszegre, nyillott fel a családbeliek szeme. Azt, hiszik, hogy ^emberkereskedök kezeibe kerü.t a leány és menthetlenül oda van.
— Tihanyban a föidmiveiési miniszter 22 hold szántóföldet bérelt 12 évre, hogy azon szőlő és faiskola telepet iéV tesít&en. A munkálatok már a Uva^xszaU megkezdetnek, felügyeletével Molnár. litván, a budai vinczellériskola igazgatója bízatott meg.
— Feloszíó társulat. A n. kanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet a felosztás atadíumában van. A betett részvényösszeg alig hc-z 5 százalékot s nem fizettetik be annyi összeg, mely a kölcsönvevő Ugokn&k elég volna. Különben is annyi* pénzintézet létezik Nagy-Kanizsán, hogy ... hasonló bizto itékoyujtás mellett bár-" melyiknél kölcsönt nyerhetni, A felosztási szándékot helyeseljük.
— A sümegi és sala-szent gróthi rátok szegényei javára Sümegen 1893. évi január hó 28-án a Casino dísztermében „zártkörű bál" Urtatik. A rendező, bizottság: Bardio Ferencz. dr. Bardio György, Bezerédy László. Botka Ferencz, Daroay Kálmán, Eitner Jenő, Szalay László ífj. Eitner Sándor, Hiadni János. Soós Pougrácz._Személyjegy: 2 frt. :-.—
HARMINCKETTEDIK évfolyam.
zalai közlöny.
január h-én
{\'"aládjegy; 5 fri. Kezdete 9 órakor. Lakájok iránt méltóztassék Darnay Kálmán bi/ottségi taghoz fordulni.
_ Jubileuma az izr. jótékony nö-egvletnek febr. 5-én tartatik meg, melyre az előkészületek serényen folynak. Mindenesetre igen szép és lélekemejo ün-. nepélynek nézünk tiébe. Az ünepég"Jsor-rendje:l) Hálaadó istentisztelet. 2) Disz gyűlés. 3) Bankét és ezután, táncz. A meghivók kibocsátása után az ünnepélyre át fogunk téroí.
— Helyreigazítás. Örömei igazirjuk beiyre lapunk elözö számában közölt ki-liraáni lövés esetét. Tény a puska véletlen elsülése, mely azonban szerencsére nem volí halálos kimenetelű, mert az nrnö balczombját érte s felgyógyulása bizton remé hetö. A lövést nem fia, ha-ut-m egy árva gyermek vigyázatlanságból ketté, ki nevelésben van a jószivü "cealátjnál.
— Felolvasás. A kereskedő ifjak önk; egylete (elkérése folytán Sümegi.Kíl-tiiáo ara Baross szobor és a.helyben létesítendő „S\'épitő Egyesület" javára-íehruár 11-én felolvasást tart.
a-**A Casinoban ma szombaton társas -estély tartatik. Ajánljuk a tánczkedvelök Ügyeimébe.
— Körutat tesznek a hírneves Arioo--hegedi; haugversepyzŐ művészek, a Szabó Testvérek Fiume, Albazia. Meran, Arco stb. -Tele, ez alkalomból Nagy-Kanizsán is hangversenyt adnak, felhívjak e ritka iliiélvezetre előre is a t, közönség figyelmét. Az Árionhegadü egy uj találmány, a hegedübez basooló hangszer, öt (e, a. d, g, c) húrral van ellátva, melyek legfinomabb aczélból készültek és vonóhuzás által szólaltatnak meg. Az Arionbegedü kezelése igen nagy nehézséggel jár; az előadások mindenütt bámulatot és csodálatot keltenek, miután e hangszer különös szerkezete, játékmódja és páratlan szép csengő hangja
- által rendkívül\' kellemesen hat. Hangja az énekhez hasonlít. Azonkívül előadások tartatnak, egészen uj, zongora-szerkezetű és részben billentyűkkel ellátott, saját találmányú Fortecziterákon, melyek ön állóan lábakon állnak; hangterjedelmük hat teljes octáv és rajta hegedű-, czim-balom-, bárfa- és maodolin utánzások U előadatnak.
— Ányos László kiválóan jeles.magyar recitstor január 15 én vasárnap a Casino dísztermében előadást tart. Prog-rammja^ Rudnyánszky Gyula, Szász Károly és Petőfitől van. A lapok áltai előnyösen kiemelt kitűnő recitatomnk a helybeli polgári iskolában jati. 10-éti és a kereskedelmi iskolában másnap nagyérdekeltség mellett működött. Felhívjuk t. közönségünket a művész méltó pártfogására.
— Esküvő. Kohn L. Lajos ur helybeli fiatal kereskedő f- hó 15-én deiutao 3 órakor vezeti oltárhoz Frank Szidónia kisasszonyt. Minthogy a vőlegény édes atyja éppen e napokban hunyt el. az esküvöt vigalom nem fogja követni.
Irodalom.
— Eredeti előfizetési felhívás. A Magyar Hirlup, me.y rövid idö alatt páratlan népszerűségre tett szert, ertdeti alakú előfizetési felhívást adott ki. A lap rendes, formájábau két oldalon mun; katársai autogrammjait mutatja be. Akik csak a nyomatott belük formájában szoktak megjelenni a közönség előtt, saját kezük-vonásával mutatkoznak be. A Magyar Hírlap ra vall ez az ötlet Miudig ujnt, mindig eredeti nyújtani, ez az elve. A Magyar Hiríap mindeu rovata, a vezér-czikktöl kezdve a táviratokig: érdekes, informáczíói a legjobbak, Az elmúlt évben is megmutatta e/t több izbeu a hogy csak a legutóbbi esetről emlékezünk meg : a Magyar Hírlap a kabinetvaitságról már akkor adott hirí. amikor arról— a deniiszi-onálta miniszterek kivéteiével — meg a beavatott körök sem tudtak De nemcsak politikai újdonságai, hanem a napi eseményekről, művészeti dolgomul közölt hirei is feltűnést keltenek. A Magyar Hírlap érdekfeszítőbb regényeket közöl, még pedig könyvalakban a legközelebb Beniczkyué-Bajz* Lenke a nagy népszerűsége regényirónönek Átültetett virág czimü regényének közlését kezdi meg. A közönség barátságát és támogatását pedig egy pompás karácsonyi ajándékkal háláija meg. Az egyik karácsonyi ajándék a nagy album, melynek tartalmát a legkiválóbb magyar Írók és művészek gazdagították. Ennek mellékletei: egy gyönyöt ü olajnyomat n kép: Mascagni Rsnizauk esi mű operájának egy részlete (Kuoossy Frigyes rvjzával). Tárczanaptár az 1892- évre. A Kia Világ, a Magyar HirlBp gyermek-lapja olvadói egy kicsiny albumot kapnak ajándékul. E karácsonyi ajándékot melynek bolti ára 1 forint 20 kr, a Magyar Hírlap minden elótize-\'óje megkapta, azok is, akik deczember 20-áig ujonan belépnek. A Magyar Hírlap előfizetési ára egy hónapra I forint
20 krajezár, oegyedévre 3 forit.t 5J kr-felévre 7 forint, egész évre H forintért\', Kis Világ czimü fietenkint megjelenő képes gyermeklap, (melyet csupán a Magyar Hírlap előfizetői rendelhetnék meg) negyedévre 50 krajezár, félévre 1 forint, egész évre 2 forint. A Magyar Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nvomdája a Józse kőrút 47. szám alatt lév\'ö palotában van.
— A „Vasárnapi üjsá%*januárS-iki száma 13 képpel s a következő tartalommal jelent meg: .Az országos ipír egyesület félszázados jubileuma." (Képekkel: 1. Az országos iparegyesület félszázados di*7gyülése a vigadó nagytermében. Cserna Károly rajza. 2. József főherczeg és Klotild főherc/.egnö megérkezése és fogadtatása. Eiiinger Ede ,pi;lanatnyí fölvétele után.i — .Gyógyult
/sebek." Költemény EudrÖdt Sándortól. — „Nazli-Hánem egyiptomi berczegnő." Elbeszélés, irta Jókai Mór (Goró L*jos rajzával.) — „Falusi udvar." (Peske. Géza festményével.) — „József főherczeg c«s-ladja,6 Thewrewk István sajtó alatt levő íouyvéböl. (Mária Dorottya és József Ágost föberczeg arczképével.) — „Az ikrek." Elbeszélés, irta Szomaházy István. — „Várkastély a kárpátokban." Regény Verne Gyulától. (Képpel) — „Villamosság a csatatéren." (Képpel: Sebesültek fölkeresése a csatatéren vjl-lamos fényvezető mellett) — ,Ev kezdetén." Költemény Vargha Gyulától (Goró Lajos rajzával.) — „Petőfi hütlentégi pőrének történetéhez." Dr Baróti Lajostól. — „A Biqr-i-id mohamedán ünnep."\' (Képekkel: 1. Mohamedán csoport a Baqr-i-id ünnepen. 2. Imádkozó mohamedánok.) — „Ceylon, a pálmák, a piros lotosz és a kolibrik." Hermán Ottótól. — „A román trónörökös nősülése." (Képpé\'.) — „Örökre, mindörökre." Költemény Czóbel Minkától. — „Szilágyi Virgil." (Arczképpei.) — Irodalom és müvedet; Köziniézetek és-egyletek: Mi újság; Sakkjáték; Képtaláíiy stb. rendes heti rovatok. — E számhoz\' van mellékelve a „Vasárnapi Újság" 1892. évi tartalomjegyzéke. A „Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyedévre 2 frt. a Politikai Ujdonságok-kai együtt 3 Irt Megrendelhető a Franklin-Társulat kiadóhivatalában (Budapest, Egyetem-utcza 4. sz.)
— Vettük az „őrangyal" képes gyermeklap 8-ik évfolyamának I-sö szamát. A kis iap jelentékeny változáson ment keresztül; majd kétszer akkora, mintáz előző években voít. Megjelen minden hó 1 én és 15-én, változatos tartalommal — a gyermekvilágból vett erkölcsi, történeti és mulattató elbeszélésekkel, ismeretterjesztő tzikkekkel, vallásos és tréfás versekkel, küöoféle rejtvényekkel és egyéb feladványokkal; minden számot több kép díszíti, melyek a benníogíalt czikkeknez vaunak alkalmazva. E\'.en felül ingyen mellékletül gyönyörű szir.nyomatu képet is aü. Előfizetési ára: 1 évre 2 korona, fél évre 1 korona, mely összeget az „Őrangyal" kiadóhivatalának, Győr — kell küldeni.
— Az Én Újságom Pósa Lajos kitűnően szerkesztett gyermeklapja három éves pályafutása után nemcsak közkedveltségnek Örvend, de immár paedagogiai eszközévé vált a családi köröknek, az iskoláknak- Annyi anyagot nyújt legjelesebb iroink tollából a helyes irányú nevelésre, hogy p?.ért magáért megérdemli a legszélesebb körökben való elterjedést. Az én Újságom gazdag lorrása a szebb nél szebbi mesékuek, elbeszéléseknek, mondáknak, regéknek, ismeretterjesztő cikkeknek. Maga a szerkesztő az ő utolérhetetlen kedves hangján dalolgat hétről-hétre a gyermekeknek. Ezer meg ezer apró ember szavalja, énekli Pósa bác-; dallamos verseit. A gyermekvilág valósággal rajong érte és méltán, nvrt ö tereintett számunkra eredeti magyar gyermekirodalmat, mely az idegent lassan-lassan teljesen kiszorítja. Szülő ma nem adhat gyermekének kedvesebb és becsesebb ajándékot, mint az én Újságom, mely díszes kiállítása és változatos tartalma mellett oly olc^ó, (negyedévre 1 frt) hogy a szegényebb csaladok is járathatják. Melegen ajánljuk a hazai közönség figyelmébe.
— „Fűszeres Gyarmatim Közlöny" czimmel ^Budapesten, több tekintélyes szakember közreműködésével és elsőrangú czégek támogatásával szaklap\'indult meg. melynek czélja a fűszer-, gyarmat- és vegyeskereskedők, liszt, uzesi- és borkereskedők érdekeit védeni és az üzleti eseményekről alaposan, kimerítően tájékoztatni. A helyzet magaslatán álló vezércikkeken kivül kereskedelmi-politikai hireket, áru-ismertetéseket a szakmában előforduló minden czikkröl üzleti tudósításokat, czégbejegyzéseket és fizetésképtelenségeket is közöl. Helyeszbjözlö rovata díjmentesen áll rendelkezésre minden előfizetőnek. A szó igazi értelmében hézagpótló szaklap, melyre az érdeklődők figyelmét felhívni hírlapiról kötelességünknek tartjak. Matatrányazámpt a
nevezett lap kiadóhivatala kívánatra szívesen küld.
— Ifj. Nagel Oltó könyvkereskedésében Budapest, Muzeumkörut, a Nemzeti-s\'inház bérházában megjelent Koorr Ala jos Öuügyvédje 5-ik kiadásának 6 ik füzete. E füzeiben a szerző, a kezes és készfizető köielezettaégeit határozza meg Ezután ismertetL»az engedményt, annak kellékeit és érvényességének feltételeit; az utalványozást és átvállalást, ezek eseteit, az utalvány elfogadásának vágyéi nem fogadásának következményeit. Ezt követve áttér a röeghstalniazási szerződés ismertelésére; közli a meghatal-mazási szerződések különböző nemeit, a-meghatalmazott jogait és kötelességeit, valamint a meghatalmazó kötelezettsé ceit és mindezeket számos iromány példákkal vilago itja meg. Ezután ismerteti az adás-vevési szerződéseket: az adásvételi szerződések különös nemeit; a visszvásárlást. visszeiadást, az eladási jogot, a próbavásárlást és az eladási megbízást; az adás-vevé;i szerződések tartalmat; a munkabéri és szolgálati szer ződéseket; kü önösen a rcunkabéri szerződéseket és epitési szerződéseket, valamint az ezek közti különbséget; a szolgálati szerződéseket, azok lényeges pontjait; ezek után áttér a társasági szerződések ismertetésére; ismerteti a tár-, sulásuk különböző nemeit, a szerint, a mint azok politikai vagy nem politikai társaságok, a nem politikai társaságok nemeit, milyenek a segélyezési és jótékonysági egyesületek, tudomány, művészet, mezei gazdaság, bányászat, erdészet és más termelési ágak előmozdítását czélzó :ársuatok; továbbá ismerleti az egyesületeket, ezek szabályait, nemeit ; milyenek: a képző és nevelő egyesületek, tűzoltó-, torna- es dalegyesületek, kölcsönös segélyező és temetkezési egyesületek; közli a nemzetiségi egyesületek keletkezéseinek feltéreléit; az ügyletek működési ellenőrzésének módját, az egyesületek alapszabályainak tartalmát és ezekhez irománypéldákat hoz, nevezetesen közöl alapszabályokat jótékony nőegylet, árva-egylet, kör s polgári kör. temetkezési egylet rezére. Az Önügyvéd kapható füzetenkint. e^y-egy lüzet 30 kr.. vagy kötetenkint az első kötet ára 3 frt.
— A Pallas Nagy Lexlkonának 8. füzete pontos időben megjelent. E füzet a 26 — 28 iveket foglalja magában, kezdődik az: Állami költségvetés czimmel s végződik Alliléterrei. A következő nagyobb czikkek vannak benne: Á^amne-vezetességek. állampolgárság, államrendészet, államszövetségek, államtanács, államtönk, állat, állategészségügy, állatföldrajz, állatimádás, állati meleg, állat-járvánvok. áüitlao. állatorvosban, állatövi fény. A füzet -írói közül megemlítjük a következőket: Kóvesi József. Heil Fausz-tin, Üobieczky Sándor, dr. Scheff SchvUicz Gy lila Mariska Vilmos, Kür schak. Szteréuyi Hu^ó ThaDhoffer Lajos, Eotz Géza, Hu-yra. Vangel Jenő Katona LajOs, KIu^ Nándor Kossá Gyula Alexander Bernát, Daday Jenő, BeJczay Gyula, Pasteiner A szöveget három szövegábra s két pompás"szinnyomatu műmelléklet díszíti, az egyik a tengeri anemonák. a más;k az é*zaki ég álló csillagai. Mindkettő rendkívül jól sikerü.t szép kép. Az egész füzet nyomdai elállítása méltó a nagy feltűnést csinált vállalat eddigi füzeteihez. A füzet ára 30 krajezár. Az egélsz n.u tizenhat kötélre van tervezve, kétszáznegyven 3—4 ives füzetekbei:
— HavouUnt kétszer megjelenő „Hi-vata\'Oi Kö/.IÖnyt" indított meg a m. kir. vallás- é^ közoktatásügyi minisztérium, mely minden tanügyi hivatalos közle-ménvt tartalmazni fog. Ára egész évre 2 frt 50 kt.
— Dr. Lóké Emil ügyvéd felelős szerke-/té>e a>a\'t jelenik meg laptársunk a „Zala" továbbra is s z a ba d e i vüpárt politikai programmal, kijelentvén, hogy oda törekszik, miszenut lapját váro.-unk és vid-künk szedlerai aristocratiajának szó csőjévé tegye, belye>! bogy aztán napilappá emelhesse, még helyesebb: de leghelyesebb az, hogy e szóc>öbe Remete Gézával mindjárt bele fúvat.
— „Tanügy" a czime tzon uj nép-oktatasüeyi orgánumnak, mely január 1-én Békésen Vaday József tanító szerkesztésében megje\'ent. A „Tanügy" a mellett, bogy paedagogiai czíkkeket és kimerítő tanügyirodalmi szemlét ad. oly érdekes és változatos képét nyújtja a tanügyi világnak, hogy minden szakember és Ügybarát figyelmét és pártolását megérdemli. Annái inkább megérdemli azt, mert egy éppen praktikus ppeczialis czélt tűzött maga elé t. i. társadalmi téren, a társadalmi lapokkal való ösazekötietés által kultiválni a tanügy és tanítók érdekeit. A „Tanügy" kőrüt kiváő írók és szakemberek sorakoztak. Megjelenik minden hó 1-én és 15 én. Kiadja a „Corvina\' nyomda Csabán, hova az előfizetési pénzek (egy évre 3 frt fálévre \\ forint 60 ke, negyedévre 80 kr.) küldendők-
e § I e Se
melynek összes tudnivaói megszerezhetők a gazdatiszt] ^egely és nyugd/j^ye-fület irod-jiban, Üllői-ut „Köztelek."
Ki nyert?
Haxfcs jaitaar 11 éa Frigs: 18 42 60 69
Szerk. üzenet.
— Kesrthely. Kéaőii érkezett. a izámok nem nyertek Cdfözlet
wyllttór.*)
Henneberg « (cs kir. nd»ari (zillttó) *elyemgjar* ZUikhbea pricát meirreode-löknek közvt-tlenQl esaÜjt: rfekt-te, f-h r él szities setyea:s«>veteket métercokini 45 kr.-tól ll frt 96 kr.ií postabér és vammeotesea sima. estkofi, koexkazot; és mi utazott a kat, j ¦ gtb^\'miutegy 240 ka ónbözö mi-
Döség cs 2000 k . ¦ :.-; sz>o s aroyalat-baDj Miauik posthíordulővzl küldetnek — ^tajezba czimrett lÉielckre 10 kros éa le-veletö lapokm 5 kros heiycg ra?&sztaldo
— Egy népszer A „Moll-fele fran-czi.i borszesz es só" által a betegeknek egy ép oly cyő^yhatá-u. mint o^c-ó szer nyujtátik köszvényes rs c-uszos bánta!-maknái sebeknél és daganatoknál Egy üveg utasítással együtt 90 kr. Szétküldés naponta utánvété.lel Moll A. gyógyszerész, cs. és k. udv. szállító által Bécs, i. Tuchlanben 9. A vidéki gyógyszertárakban hatflrO\'Ottau Moll-féle készítmény kérerdö az ö gyári jelvényével és ala írásával.
— Szabók, cipészek, álta\'ában az ülő-életn.ódot folytatók, a kellő mozgás hianyd miatt, gyakran szenvednek emész tési zavarokban s aranyé.n bántalmakban, de a raelyek\'öl-számossikerre hivatkozva, gyorsan s biztosan, a gyógyszertárakban egy dobozzal 70 kr. kapható valódi, Bratidt R chard gyógyszerész féle svájezi labdac-ok használatával megszabadulhatnak. Főraktár : Török József gyógyszertára Budapesten, Király utcza 1 L.
— Magyar zarándoklat Budapestről Rómába Jövő év tebruár hó 19-én 50 éve lesz. hogy XJH. Leo jiápa a római Szt. Lörincz templombau püspökké lett szentelve. — A pápa örömnapja az egész katholikus világ fényes ünnepe lesz. Zarándoklatok indulnak Rómába Európa minden részéből, sőt Amerikából is A Az esztergomi Főkáptalaa tulajdonát magyar zarándoklatot dr. Kőnig Gusztáv, képező.somogymegyei Tapiony községben esztergoru-főegyházmegyei áldozár. fővá- létező\'üzleti és gazdasági czélokra al-rosi lelkész rendezi és szándékát a her kalmas lakóházak a hozza tartozó bel czegprimás Ö Excelleotiájának és a nagy- telkekkel együtt 1 8\'9 3. évi január 23-án méltósága püspöki karnak tudomására Tapsonyban a tisztartósági irodában reg-
.hozta. A zarándoklatra vonatkozólag mér geü 10 órakor nyilvános árverés és zárt megjelent részletes programm szerint két- ajánlatok utján eladásra bocsájtattiak : féle menettérti jegyek fognak kiadatni,; venni szándékozók zárf ajánlataik mellé s pedig buiapestről Zágráb—Fiume— \\ a megajánlott vételár 10 százalékát; áz Connons — Florenczen át Rómába, és! árverezni szándékozók a kikiáltási ár ugyanazon uton vissza; továbbá oly je-\'lO százalékát az árverés megkezdése gyek melyekkel a visszautazás Florencz— előtt lefizetni.tartoznak. Bologna—Milano — Velencze—Triest— ¦ Az eladási ^feltételek Tapsonyban. a . Prag-rhofon át történik; az eiőbbi ára az tisztartósági irodában bármikor megte-5 napi római teljes eilátissal együtt 1. kiuthetők. oszt 140 forint U. oszt. 110 forint; az Tapsom.
•) E rovat h!»u kíizlfiitei felelSaséeet a szerk_
Felelős szerkesztő és kiadó : BATORFI LAJOS.
Árverési hirdetés,
1892.
uóbbié I. o^zt. 150 forint, II. oszt. 118 frt. — Á.T utazási, mely külön vonattal történik s pedig Rómáig közlekedő közvetlen kocsikkal, valamint a Rómában eiső rendű szállodákban biztosított ellátást a m. kir. államvasutak városi menetjegyirodája rendezi. A jegyek 60 napig érvényesek, a melyíyel a vissza utazás bármely vonattal történhetik: az utazás visszajövetkor bárhol megszakítható. — Részletes programmökdr Kőnig Gu s z tá v urnái (Budapest krisztinavárosi plébánia) k»phatők a ki e tekintetben kivánt bárminemű fel világosi tá sokkal is szívesen szolgál
— A gazdatiszti segélyegyesjilet f. hó 5 én tartott igazgató választmányi ülést Bujanovits Sándor orsz képviselő elnöklete alatt. Az egyesület\'vagyona az 1893. év elején" 26,732 irtot tett ki. A magas összegre rugó bátratötos tagdijak behajtása iránt ügyvezető sürgős eljárásra uLasiltatik. Az alakítandó,gazdát i s z t i nrugdij-.szövetkezet Bogyó kereskedelmi akadémiai tanár bemuta\'ta a most már teljes rész etezéssel kidolgozott 6 táblázatból álló ttTvezPtetet mely a biztositásnak minden módozatát felöleli. A választmány e táblázatokat helyeslőn vette tudo^iá-ul^itzoftlrak e hóban törtéupodö ki nyoma tását és felvilágosító szöveggel wló ellátását elrendelte. Elhatározta továbbá, hjogy -az alakuló közgyűlést még e tavaszon megtartja, azon reményűvel, hogy a gazdatiszti osztály most flwr tömegesen fog csatlakozni a már eddig is szép számmal j-lentkezökbö7; annál inkább, mert a választmány határoznia értelmében az alakulás után belépők már a tartalékalap javára 10 frt beiratási dijat tartoznak fizetni, melytől az aiakulás előtt belépők fel vannak mentve. Határozatba me>.t végül, bogy az ország földbirtokosaihoz ís felhívás intéztessek, mikép ragadják meg az alkalmat hogv eazdasá^uk jövedelmének emelésében buzgólkodó gazda tisztjeik jövő sorsát biztosítsák, bejegyeztetvén Őket a nyugdij-szövetkezetbe, 09 "ST-
I 1
decz. 28 án BAUDISS ERNŐ tiszttartó:
Mútrágyázasi pályázat a
giria* ("ütriftja-, kén»at- ésragyí-ip&r r éta v ó n y-t á rt a ¦ 4 g i Bad*pest, *í-Cii-korut 21 I, » ta»»szi *rp* ¦¦¦r^ ¦ it
oifítriíryázftsi: m^^fel«lÖ adatok ey :_;:»^- Által tlöüt-zitniidű, emennél
két ezer arany korona
pitijsáijnt lüz ki, mcljet az err- felkért* or \'zk\'.o- ;,i>ftir gaxdasa-pi e^y-\'íq\'et * b kaj-•lött bi\'.e.oe a.Uíok alspjáa azon gaidáu^k csat ki, « ki *z 1893 én termelési év*<tb*a nevet-tt (tyárt^I .b-szerx*ndö „hangika13 &rna ¦ ; tavaxii a: kai ma ¦ »¦* uláa ¦<¦:--:e: ¦ •¦ Ijusi k-ttarzt«ri b\',íd i 16o0 f_j Cl) [terBteten (i O\'lyhÖl *z üsflehasOnliti, y«gett tiz mfitráj-fvÁral lititido el, t<z aold p-dig iri-ryazaitan mnrad] ttTaasi k4tsoron afi-fcrpá?*l a Inun-igyobb «i«dmé.>y- nrntatja fii. Ae »da-;ok o.Sreg>ilj:éjét, nzok i-a«gl>irálLsát é< a díj megitélénét éa kiadását n orszAtros gazdasági eg-yiíntil-t TÁIUlta magira, át. egy-CnteiQ elj-íraa tóe-k *i. nník^aa magyar gaa-dasági egyesület killRn utasitia: dolgocott ki, a meyet a kísérletref.válIalkozók\'axsraaao b«-tartani kQt^lesek, elleakesn* e» -tb-n a pályadíjra igéuyűkfit vesztik Ezen atasitáat kívánatra orsz magyar rtidi-úi-i >- í y - 11 i h titkári biratata, f I r: ti tr i r i *\'¦ műtrágya, kénsRT :yi-ip»r ré\'ivíu v-tin*iig réi bérmeotr* küldi meg.
¦agj *
i S 7 *
íigöIcsöBB aSi ruta
szállító a tisztelettel alulírott.
Szállít i óriás vászonból 48 kr. 58 kr BÖÍ [Cbifuoból ki arra 68 kr 80 kr. ing-\'kel) ,. betéttel-82 kr 94 kr Nőt Jchifon kivárva68 kr. 8S kr. corsett*k( „ betétiéi 88 kr 105 kr NÖi , chifoa kivárva 63 kr, 75 kr nadrag-okt betéttel 77 kr. 9>.kr. Alsó rnhak chitonból
széles ki>art pántocattal llOkr. lS5kr Mi itisótt árjegyzéket min ősit venynyei ellá\'va kívánatra bermentes-n kQld ázállit atáavét mellett, vagy előleges beküldés meliett." 8CHWAEZ HE1NRICH Wien. IX. Alsei-strass e 12"
rtaczelli tggí Gyomcrcseppek
ÜMk ayomor bíjo.n*.. nel«0«íl»«tcU=n ét illolánoaan n
üomoíi.etí-CT-frrtinet-fl: thájrlaltTWWJTJ"8«f*fl- ***J**!aW I 11,-ir.tu tatMfltaév hanawié*. gyomorí -é*. tr^i\'ejM nyilíikM- \\ ¦«mí«. u.-4or ét hirr*». groatorgorcs. íiOMHéa. ¦
kv\'urt*zerDek ¦¦iz-injul: IfjlaiíiMl. * m-r3-tiyihra ** a pjo-itt, s^ortulterheléMel éKlíkfcVl «» -.Utókkal, gi.larták. «á|taM ii nimorrholdavnil. 4
KmlíWtl bajikral a yiarinczrlll ^yome. rn-ji-r—.-erők- ntA kltübdknek- biztiyalt a diil »t*l xufTB Siaa i-iío-m-i".vAnv taanílt E#J kis Ürvg ara haaauaJail utaaiUaaal
TSrfik Jszaef gyygys2er-.ara Bnii«pt«i. Klrilv Btes* 12 A vé(l}e([r«t é« alalrirt tÜséCwea Uiwék tnerteWn-al!! Cwk oly c»pp*ket ttssék . !:,\'.Laí!ri. -IvpWk bor-.Itiára tóid nzalas van rw«!v» x k-^- 6 alairiaát*! Bradyi «1 eaeo naavakkaT- „VáfodWriS* -iionyitom\'.. é »mttmcxrltt w*»***r*-Bf^weh vuloálao kapliatok
ÍÍAGY-KANIZSAS : Práger Bíla it Belni lajol rrőtt" i\'éakeknil. — BARCSON: Cohnt Sándor gyógyMier*iao-íí.
HARMISCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
COGKAC DE BOURGOGNE
C. OJVERGEYTABOUBEAU-tól Meursanltban, (Cote d\'or)
FUBCZU\'ŐKSZÁS Főraktár a maevitr királyság részére
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG uraknál
btjdrpe8ten.
Kőrposít iroda es mesresiclesi leír: IV.- m p»sía-utG2a JO. sz.
A aagíbani eladás részére átviteli raktár
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG arak
átviteli pinczéiből: Kőbánya, X. kerület, ruzer-utcza 30. sz.
Elszállítás rekeszekben 12 nagy xtgy 12 kis palaczk tartalommal. Arak Kőbányáról szabad rekesz és csomagolás mellett-Rekeszenként 12 nagy palaczkka\': 12 kis ptilaczkka!
1579-es Burgundi Cognac rekeszenként
frt 58.— rekeszenként Burgundi Coguar rekeszenként . fit 46. — rekeszenként . " Borguodi Cognac rekeszenként . frt $4.— rekeszenként " Burgundi Cognak rekeszenként . frt SS.— rekeszi-cként Kicsin ybeni eladási árak:*
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG urak
osztr csá*z. és magy kir udraii Jta és rum raktáraikban budapesté iv.
IV. Vácxi-utcxa 18 »x, a korona k\'ivéhnz átellenében. IV. KliWoter.^Te\'eky féle palota: VI AlldrattHy\'ut. 23.\'i*xám, a% opera ntlA énében 18~9-es Burgundi Cugnac nagy- palai-zk fit 5. — ki. pzlarzk Burgundi Cognae nagy palaczk frt 4. - kis palaczk Burgundi Cognar nagy palaczk fit 3.- kis alar^k Burgundi Cogua
fri a». -
Irt L1
fri lî.-lrt 11.-
frl ?..VI
frt 4. - kis palaçzk . írt i.—
•• Burgundi Cognar nagy palaczk M 3.- kis alaSk . . fri l.SO nag) palaczk fili- kis ptláczk . . . frt 1.-
Virág Eladás.
A farsang idénye alatt ajánlom a ragyközőnségník számos | fajú élövirágaimat.
Jó hírnévnek örvendő csokraimat lakodalmakra 3 frtól 25 frtig; mell és bajcsokraimat 00 krtól 3 Írtig; koszorúk élővirá?ból 3 frttól 30 frtig; kamelia virágok 25 krtól 30 krig. tuczatja 2 írt; rózsa virág drbja 10-tŐf 20 krig; gyöngyvirág hyacinthu*. narcits. ibolya és számos más virággal bármikor olcsón szolgálok
Sürgöny cnm: | JÁRDA KÁROLY.
J -A. ü> -A- mü- é* iizletkertéxz, faiskola tulajdonon X-Kanizsa. | wm- TJalethelyiséí,: Sugár-ut Babócbay-féleb. *-."«¦
IV10Lt«SEIDLITZaP0R
X X
¦BF" Tavaszí gyógyítás
»¦*¦¦- Nyári gyógyítás
ss Őszi gyógyítás
ss 1 éli
gyógyítás
Csak akkor valódi, _
sas é« MOLL A -.okszorositot: czége láthat*. ^
Gyors -*yógy.iA\'áB makacs gyomor- és aliestbajok, }\\
Igyomo\'EÖrcs, nrálk. gyotoorégéa, székrekedésnél, tnij- W Ibajok. vi*t->Iu\'ás, arxuyér é« a lej-különféléi b női be-
tt-gségeknél Egy eredeti doboz hatEoálati utaKÍtá*sal 1 ft /\\
Raktárak az ország minden nevezetesebb gyógy- ^
^szertáraiban
MOLL A gyógy szer e íz cs kir udvari «»\' itó. Bécs. Stttdt. Tuchlmihen 9. * r.étktlidéd naponta n\'ánvél mellett. 2 doboznál k«veg«l>li nem küldetik. Kliatneréa MOLL A. úrhoz Bécsben, Ülő i.-g!atknzis,omDái az ón MOLL-féle Seidlitz porai igen jó naiáit gyakorolnak ; Ütőerem ezt egyszer a mindenkorra éa szívélyes fixesae meg\'"-et nion
dok érte; ezek a gyomroj jóvá és töt könnyűvé teánk. Tisztelettel: STEINKE P. 3 lelké^-KHoouets^hlag-haii
MOLL-FELE FRANCIA\'* BORSZESZ ÉS SÓ "
ss Legjobb bedörzsölő szer
ss köszvény,
ss csúz
X X X X X v
SS nieg-hüíési betegségek ellen
Csak akkor valódi,
X X
X X
X X NK X X X X X X X
r
X X X
aitai Ä
La mindegyik üveg MOLL A. védji-
Igyét tünteti fel és ..A MOIX 1 felirata ónozat\'xl van Lárva. A. MOLL-féle franc-tia t.oríiesz éa só nere-|zetesen mint fájdalomcsillapító íjedórzfölési -ezer köszvény, csúz és a meghűlés egyébb következményeinél
egismeretesbb népszer. — Kgy ónozott eredeti (ive)* ára:
90 .krajezár.
FÖ-SZETKÜLDÉS MOLL A. grógTeierész. cs. és kir- tiduri száll.
BÉÖS: I.. TüCHLAOBEN 9. «. rt\\
Vidéki m- greudeléiek napom -óstaittánvét mellett tel> W itettnek.
A raktárakban teníték határozottanMolt A.
aláírásával én védjegyével ellátott készít- X menyeket kérni.
(Szétküldés uaponu ntánvéttd Két (Ueguél kevaaebb W
nem küldetik. ,Tj
Elismerés MOLL A. gyófysa. nrhos Bécs. A\\
Kitüuó Moll-féle fruezia borsaesa éi aój> vidé- W
kamen nagyszerüeti mfiködik. KaldjSn nekem 50 üveg- w
gei. mivel \' az emberiség je*ríuégér-* készletet óhajtok m
•Jurtani magamnál. Mély tiszteletté JjJ
PS fr< »ö kr.13 frt »5 kr.
«*gy legfinomsbh met-
azéatt, n-\'-: :¦¦¦¦¦¦\'<¦¦*¦\'.•\' m intáa<>tt i vegké szi s t, mely 41 da-abnól áll és pedig:
12 darab viz e* poh ár, 12 . borospohár,
« . Ükí-rpohár,
1 „ viáesflreg,
1 b iroiáv-g,
1 , likörOreg,
fi „ kompóttányér, I g cuéae
1 „ kompóttal.
1 , csemegetál
egy legfinomabb valódi karlsbadi »irá.
go* és aranyozott kávé- vagy tbeakéar Iflt, mely ló daral.ból áll éa pedig: 1 kávé*v. tneakanna, 1 tejeakanrla*
kortartó fndéllL-1,
41 d rab önszeaen.
6 lányéi
15 darab Gí»«esen
H-g nem felelő tárgyak riaszavétetuek ós a vioszaküldetik. Ládáért ós cso-
magolásért 60 kr sxámittatik. Megrendelések caakis utánvét mfllett az ntolaó va«-Oti állomás mecjelSIésé\'et eazkOaöltétnek.
Amim czótszeiüsége, izléaea kiállítása és rend kívüli olcaónága -neli-tt bÍZ"n>itanak saámoa v-vőim elismerő levelei kik a legtöbb es«tbeu utánrendelest eazköcúliek
I 7 elismerő lerel-k érkeztek tfi-bbek.kS. znttgróf Teleki Sándor Nagy-Bánya. C»orba Akos tlEjwéd Teregov-t, Soőfaiví Lajos tör-vóuyiaéki Lró Deés. gróf Koní--seggTa<icz stb. Eifn fltsL-erő úyilatkos-.tokat bárki is megt--kiothe>Í.
DUnlU Bndapest. Csengen-n 48 sz
Az ím Párisi világ: kiállít ásón áruiig creiu-mel kitűntél ve
HORNOK, lalké» Micholap-ban
X
Nélkülözhetetlen
!vanos
u.
T. Üzletfeleink és barátaink az utúhbil időben irántunk való bizalmuknak és ro-1 konszenvüknek oly számtt-lan és sok-1 lele jelét adták, bogy indíttatva érez^lkl magáükat ezekért leghálásabb köszóne-f tünket kifejezni. Kiváló örómüakr-\' szol-1 gál hogy ez alkalommil ama megti^z- r telő .-Ib-nerésröl tehetünk említést, meiy-
beu a lent kozolt okmány kiillitása által leghivatoitabb oldalról részesültünk — Kitiiuöitiszt lettel gróf Esttarházv Géza aug}alföldi Gognurg,.ar igi/.ga\'.OAaga
B -dap réten
Ajánlja
JANUAR 14 ^n.
^^m\\ Férfi kelengyéik sin laltsvtnak \\am^M^xmmmm
KOHN L. LAJOS
Nagyr Kanix*án
A .Korona"-szálloda átellenében.
ditsan jelszereit raktárát mindennemű nnrnil/ergi rövid és d\'szmüáTttkban. , ¦\'
legjobb minőségű férfi ingek Jäger also ruták
gypnnekek, nók és lérüik részére,
nyakkendők, esernyők, sétabotok.
Nagy választékú női ruka díszekben. .ftjzönyök:\' (nem gyarl), mindennemij
heh és külföldi illatszerek.
\\i\\sy válav/iték :
báli legyezökhen, szalag, csipke és egyéb legiijabb divalu pipere czikkekben. - ¦\'
és lérfi-harisnyák.
Gyermek-, noi-
m Férfi kelengyék elvállaltatnak. |s
Mutatványszámokat ingyen és bérmentesen,
magyarország
legolcsóbb és legdíszesebb képes hetilapja
KÉPES CSALÁDI LAPOK
1893-ik év január hó l-én
TIZExNÖTÖDIK ÉVFOLYAMÁBA LÉP
női müveit olvasó közönségnek legked-
izépirodalmi lapok ktíiBtt l*gjobban ¦
a ir.*gyar művelt, de ki:ln\'isen a magyar vesebb lap,a.
A .Képes Családi Lapok- a magyar
térj ed v«.
A „Képes Családi Lapok- most lépett a 15-ik évfolyamába, mi eléggé bisonyitja, meonyirt* megnyert- e lao a magyar müveit közönség teuzé*ét.
A \'. Képes Családi Lspck- aceUemi részét a mazyar iroda.lom legelső írói nyújtják. A txerk-aztSség dr. Murányi Arrr.is. dr Tolna! Lajos és dr. Várady Afltat keiében Tan, Kkik sem fáradságot, aem kölUÓgei nem kimérnek, hogy a lap szelleme a müveit olvaaók legmagasabb igeijeit ts kiéléssé.
A .Képes Családi tspok" mnnkatárs»i soriban v^nnik s. többi k«zí«J - Jókai, Mikszáth, Dalmady, Temérdek, Lauka, Tölgye«iy, dr. Murányi Ernő, C.orha Á., I\'ósa, Rudnyánizky, Beniczkyné Bajza Lenke, Hüttner L na, Nagyvárady Mira, Kövér Ilma, V. G>ál Karolina. Harasath i.ujm, Hevesiné Síkor Margit -tb ttb. fairieros íróink és írónőink.
A „képei Családi Lapok" minden számában legkiválóbb müvéssek rajkai és képei Után ki\'ünő iIlustrácdiókat ad _
A Képes Caatádi Lapok" minden számához legjobb trőinktól egy regény teljes nyomtatolt ivét kapják as olva-íok dijts4«nul s így egy év alat; á— 6 regény bt\'i tokába jutnak, me\'yekhez mindig ditzes boríték i* járul. - t
A „képei Családi Lapok* minden számában ügyesen összeállított sakrejtiéoyek, aprrtaágitk es :r..i ;.iin.i ismertet4seket talál as olvasó % — s a lap előtti zéróin* k postájában * leu\'íz-) lemdú\'abb táraaltrás folyik\'az előfizetők közölt, rógUt:
A .képes Családi Lapok* minden két hétben külön divatmellékletet ad, a mely a Dói koztiosegt-ek mindm más divatlapot teljesen né.küfözhetővé teaz.
A .Kéjes Családi Lapok* -lófizetése egy évre ti frt, félévre 3 frt, negyedévre 1 frt 50 kr., aki az egéss evi eíőfizete-i dijához HO krt küld 4 regéjyt, aki fé évi elSfite-téséhez 40 krt küld, 2 re-gínjt a Hki negyedévi elöfitetéséLíz 20 krt küld, regényt kap bérmentve jutalmai. *
Előfizetéseket az év. bármely napjától elfog*d éj leveleaö lapon óhajtásra mutatványszámokat bárkinek díjMlnnul aüld:
(605)
A -Képes Családi Lapok* kiadó-hivatala
Budapest, Nagyksroaa utcza 20 az.
Csurgó nagyközség Elöljáróságától. 9/1893. sz.
Hirdetmény.
Csurgó nagyközségen. .Fehérló" czimü, valamint a .csurgó-óvárosi" vendéglő újból leendő felépítése czéljából
1893. évi január hó 22-én
délutáni 2 órakor a község háza-lián árlejtést tartand.
Az építkezés költsége 34 0Í>0 és 8000 írtra van előirányozva.
A terv, költségvetés .és áilejtési feltételek a község jegyzői irodájában bármely időben betekinthétők.
Kelt Csurgón. (Somogymegye) 1893. január 2-an.
SZABÓ ANTAL P0STEK ANTAL jegyző. bíró.
meghűlés álta ] keletkezett\'[c -. . .. lejrnagyol\'b része, iiagyoo köonyen vr>lna mellüzhe-ö alkalmas háziszerek azonnali alkalmazása által. A Horgony-Pain-Expeller ily esőtekben a
legjobb bedörzsölés.
Masonlú ju ¦ i.\'ilinénynyel liasznalhalu rsiiz. köszvény es tagszaggatás, valamint fejfájás, hátiájdslmsk. rsia^fáj dalinak, stti ellen és mjjilncm miniien háztartásban keszletén van Ezen szer 40 kros, 70 ktos é*r 1 Irt -JO kros itvegekben majdnem minden gyógy-szertárban kaphaió. Minthogy értéktelen utánzatok is létezuek.kifeieaetlen:
üBicliteTj-felB Hornoa?-Pi)iB-ExpeHBr
ÜGYNÖKÖK
30 (rt havi fizetéssel és 2 0 százalék-kereseti jutalékkal felvétetnek. Ezen flltjiet iaint iue lékkereseli forrís az üeyaők magával is hordhatja. Ajánlatok Kamacek Fereuc/.hez Prága intézendők 1050;IL sz._
minden háztartásban a
KATHREINER-rtLE KNEIPP-MALATA-RA1/E,
. - « r-— 9.
szemes kávéizzel felülmúlhatatlan előnyt ért el, hogy az ártalmas élvezetétől a keveretlen/vagy a rossz pítkávék kellemetlen izétől és az egészségre nézve ártalmas hatásától megóv és a legkellemesebb izü egészséges tápanyagot rjujtja. — Felülmúlhatatlan mint keverék a szemes kávéval legajánlatosabb nőknek, gyermekeknek és betegtltnek — IJt a n zo 11 a ka t\'kttlönös figyelemmel kerülni. ^-.\'/, kiló á 25 kr. Mindenütt kapható. • Valódi csak, fehér c omigokban a főtisztelendő ur arczképévél elléva, mint védjegy.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagy-Kaniisán.
Előfizetési ár; Egész érre . . . 5 frt — kr. Fél ívre . . . . -J frt 50 kr. Kegyedéire . 1 fn-25 kr.
\'Egyes hxaui 10 kr.
HIRDETÉSEK-S haaátios petittorban 7, másodszor] !6. e minden további sorért 5 kr.
NYILTTÉKBEN L?tit soronként 10 krért vétetnek, fek Kincstári illeték minden egyes\' hirdetésért 30 kr. fizetendő
Harmlnczkeltedlk évfolyam.
"A , nagy-kanizsai malátagyár és serfózóde", a nagy-kanizsai Délzalai Takarékpénztári .Önsegélyző szövetkezet . részvény-társaság\', a .nagy-kanizsai önkéntes turoltó-egylei\', a ,nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület" a .nagy-kanizsai tanítói járáskor „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet\', a .szegények tápintézete\', a .katonai hadastyáo egylet\' a .soproni kereskedelmi iparkamara
A lap szellriui és ".ayagi részé: illető .-niuúVti közlemény ItátorR i.ajo* \' si-erkesnÖ-kiHilo nevére rzí mz.-tten Nagy-Kanizsára tiér-" mentve inlézenriők. \'
.fűtetlen levelek m-m fugád-tatnak el.
K ex Itatok tis>r.aneni küldetnek
Kotori takarékpénztár"
t> a*»nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a. _ ...................... nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETEN KI NT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Az izraelita nőegylet jubileuma.
Ha a jólétben uszó ember mindazon bajokra gondolna, melyek szerencsétien embertársait gyötrik, -ha menhelyet nyitna azok számára, kik könyörületre szorultak, ha kutatná azokC.bik a szerencsétlenség karjaiból, nem szabadulhatnak és kik átkozzák a napot, melyen a világra jöttek, ha a vagyonos elmenne azok hajlékába, kik ágyaikban kiuok közt vergődnek és a halálnak esedeznek megváltásért: akkor a jótékonyság szikrája, mely annyi emberi szívben honol, lángra lobbanna. De a közöny ezen szikrát eloltja és a lelket álomba ringatja. A szerencsétlenek, á szegények nyögnek a sors, az élet terhe alatt és az embernek szeretett én-je átveszi az uralmat és elfelejteti a boldoggai embertársának bajait.
A nok köny őrülete azonban a közömben ej merülő lelket álmaiból felrázza. Gyengéd kezekkel gyógyulást, enyhülést hoznak, a boldogtalanok sebzett szivének és bárhová téved szemünk, ott látjuk a nőt a szerencsétlenek mellett, isteni hivatást teljesítve, enyhülést hozva a betegeknek, ruházva a szegényeket, táplálva az éhezőket.
Azon tudatban, hogy a nő egyik legszebb hivatása a jótékonyság gyakorlása, néhány jótékony izraelita nö. mintegy Ötven évvel ezelőtt Nagy-Kanizsán egyletet alakított, hogy szegénysorsu leánygyermekeket ;rn-bázzon és iskoláztasson. Ezen szerény kezdetből azóta hatalmas, tevékeny és áldásos egylet lett, mely felekezeti keretben bár, de mindamellett hathatós jótékonyságot fejt ki. Az egylet f évi február 5-én fogja félszázados fennállásának ünnepét megülni. Jótékony nóegylete-ket ma már hazánk minat-n városá-
ban és minden felekezetben találunk. ,L tekintetben nemes versengés fejlődött ki ujabb időben. De hogy Nagy-Kanizsán a jótékonyság már a negyvenes évek elején szervezkedett, midőn még külföldön is alig létezett\'a zsidó feiekezet kebelében nőegylet, ez olyan jelenség, melyről megemlékezni kötelesség.
Hogy mily leudületet vett az egyesület, az utolsó évtizedekben Vidor Samuné elnöklete alatt, a^t más helyen és más alkalommal fogják az erre hivatott személyek méltatni; e helyet csak néhány szóval meg-
| emlékezünk az érdemdús elmenőnek a szegényekhez való viszonyáról
A bölcs az- embertársától nem a vagyont irigyli, hanem az alkalmat,
| hogv másokat boldogíthat. Ha ez
I igaz, akkor Vidor Samuné a leg-írigylendóbb hölgyek egyike, mert
, azoknak száma, kiknek öszerez enyhülést es örömet, ezerreCmegy. Csak
; látni kell ót szegényei közt a népkonyhában! Hogy csüngnek ezek a szegény csemeték gyermeki szeretet-
; tel a szegények anyján! Mily nyájas előzékenységgel és leereszkedéssel, menten minden hivalkodástól, teljesiti tisztét! Mily nemes. fukarsággal számlálgatja a fillérebet, miket a szegények számára összegyűjt! Mennyi öröme telik benne, ha a jó módúakat adakozásra indíthatja.
Igen, a jótékonyság erény és aki azt gyakorolja, az erények legne-mesbikével van felékesítve.
Nem minden halandó áhitozza ezen erényt. Az én-nek hatalma erős az emberben és másokért élni oly
: nehéz! Nem mindenki talál meg-
| nyugvást abban, hogy felkeresse a boldogtalanokat, . kik szegénységök érzetében elrejtőznek szemeink előli-Az izraelita jótékony nőegylet fél-
j százados jubileuma minden ember-
barátot őszinte Örömmel tolt el. Tudjuk, hogy a választmány az ünnep-| lést nem olcsó diadalok kedvéért 1 kezdeményezte, nem azért, hogy egyesek ünnepeltetésben részesülje-i nek. Mert gyűlöletes a jótékonyság I azon neme, mely ál hódolatot kíván : a szegényektől. Ezen ünnepély az . egylet választmánya csak azért ren-: dezi. hogy buzdító például azoknak \\ nevét hirdethesse, kiknek jótékony-: sága kiáltotta az idők próbáját. Al-; kaimat kivan nyújtani az egylet, hogy jótékonyságot gyakoroljanak i azok is, akik erre talán hajlaidók, de kiének szükségük van\' ama gerjesztő fuvallatra, a körülményszülte lelkesedésre, hogy a jótékonyság j szikiája szivükben lobbannő lángra i éiedjen,
VILLÁNYI HENRIK.
Királyi í*ál einlókezete.
\'._ T. Cz. Bátorri Lajos urnák, a „Zalai Közlöny3 szerkesztőjének, kiváló tisztelettel Nagy-Kanizsa. \' Ujabbkoii történetünk és közéletünk : egyik tiszteletre legméltóbb alakja, a \' szeretetre és hódolatra egyaránt vonzó, , puritán jellemű Királyi Pál jótékony
¦ életét mintegy halála után is folytatni
l akarván, a többek között^ egyesületünk. \' sorsáról .is nagylelkűen gondolkodott végrendeletileg.
Az „Országos Magyar Iskolsegye-ület" hálás kegyeielének némi adóját akarja leróni azzal hogy a Boldogult közhasznú, példánykéfjül szolgáló életéből évi \\ jelentésében megemlékezik.
T. Czimed bizonyára helyesnek találja, hogy a nemzet, az utódok, kegyeletes emlékezetükben megtartsák annak alak-I ját, ki nemzetét szivében hordozá.
• Hogy azonbao e megemlékezés tanulságos s az anyagiakért folyó küzdelem-
¦ ben elmerült mai nemzedék előtt a pusz-! tában vezérlő tüzo*zlop gyanánt szoigál-j hassoo azoknak, kik olvassák: — ez ; okból t. Czimedbez, mint olyanhoz, ki a
; Boldogult nemes szivéhez oiy közel állt | s kí ismerte szivdobbanásait, gondola-
| tait. terveit, lelki irányát, törekvéseit s ; ki talán életviszonyaira, esetleg ifjú és | gyermekkorára vonatkozó adatoknak is birtokában" van — azon kérelemmel for-| dúlunk, hogy e fenkölt lelkületű férfiú j életére, közé-eti tevékpnyséeére, szóval jellemzésére, jellemének uralkodó vonásaira nézve földerítő, bármily csekélynek látszó adatait, esetleg nagy Halottunkra I vonatkozó\', gondolatait velünk lehe\'őleg : mielőbb kö/ölni és esetleg azt is tudttni ; szíveskedjék, váljon a velünk közlotteket I esetlegbecses neve alatt közzé tebe\'jük-e?
Azon kedves töményben, hogy e köz-I czélu Ü2yb"0 tett kérelmünkkel t. Czi-I mednek terhei e nem válunk és hogy a I Boldogult emiékezeiének az utódok lelke ! ple való fölállítására becses adatait tŐ-| lünk htegvocni nem fogva maradunk ki-I váló tisztelettel és hazafias üdvözlettel Budapest. 1892. évi decz. hó 22.
GERLÓCZY KÁROLY kir. tanácsos, Budapest. I alpolgármestere, az „Orsz. Magy. líkolaegyeaület" elnöke.
Hit akarnak a bírósági végrehajtók ?
A bírósági végrehajtók évek óta mozgalmat folytatnak, elégedetlenek a létező állapotokkal, helyzetök javítását kívánják. Az érdekkörön kívül állók pedig a be nem avatottaké kérdezgetik maguktól \' és egymástól: bogy mit akarnak hát vol-i taképeo a bír. végrehajtók?
L kérdésre megfelelni, czélja e röpke I ivnek.
Azzal kezdjük, hogy bizony nem csoda, ha mozgolódnak a bír. végrehajtók: mert ugyancsak van reá okuk.
Ha egy pillantást vetünk vissza azon húsz évre. melyet e tövises pálya emberei 1872-tŐl kezdve, a bir. végrehajtói intézménynek a tisztességes megélhetés legkedvezőbb kilátásával kecsegtető szervezése óta. a mai napig megfutottak, amidőn munkakör nélkül idáig élvezett jövedelmüktől megfosztva állanak itt s a mindennapi kenyérresem számithatnak bizonyossággal: a bír. végrehajtók mozgalmat indokoltnak fogjuk találni.
Egymásután elvették a bír. végrehajtóktól mindama jövedelmező eljárásokat, melyeket a szervezés alkalmával a törvény reájuk ruházott: a kézbesítéseket,
a haláleseti és c^ŐdVeltározásokat. az 50 Irton aldh végrehajtásokat, a fonto-sfibb végrehajtási .ügy eket.
E mostoha elbánás teremtette meg a végrehajtóknak helyzetök javítását, az intézmény czélszerű ujjászervezését czél-zó \'mozgalmát, melynek eddigi eredménye az uj díjszabályzat.
Ha a díjszabályzat életbelépte előtt szánalmas volt a bír. végrehajtók anyagi bely/ete, ugyanaz maradt azután is; mert a díjszabályzat anyagi helyzetök javulását nemcsak nem eszközölte, de sőt részben az eddigieknél is rosszabb helyzetet teremtett: megfosztotta a bir. végrehajtókat oly dijjak ól, a melyeket többféle — térszüke miatt itt részletesen fel nem sorolbató — végrehajtási cselekményekért korábban élveztek; a díjtételeket pedig oly-csekélyekre szabta, bogy az újonnan megállapított dijak alig kárpótolják azon veszteségeket, melyeket a régi illetmények, elvonása okozott.
Igen természetes, hogy a dolgok ily állásában a végrehajtók mozgalma véget oem érhetett, sőt uj erővel indult meg. Folyó hó 6 án és_ 7-én szűkebb körű értekezletet tartottak a fővárosban, melynek tárgyát az országos értekezlet egy-behivásának megbeszélése képezte. Egyúttal küldöttségileg felkeresték az országgyűlési pártköröket s ügyük támogatását, előmozdítását kének.
Visszatérve a fennebb felvetett azon kérdésre, hogy mit akarnak á végrehajtók? arra következőkben felelünk:
A bírósági végrehajtók a végrehajtói intézmény reformálását kívánják, oly módon, hogy ugy a közérdek, mint a jogos magánérdekek teljes kielégítést nyerjenek, s az utóbbiak közt maguknak a bir.: végrehajtóknak létérdeke is kellő figyelembe részesüljön-
A felsorolt czélokat a következő eszközökkel véiik elérhetni:
1. Kívánják, hogy abir. végrehajtótól kvalificatió és óvadék letétele követéltessék meg; mely mindkét kikötés a közérdeknek válnék első sorban javára.
2. Hozassák be a helyettesi rendszer. Vagyis legyen joga a bir. végrehajtónak arra, hogy betegség vagy egyéb akadályozás esetén kiküldetéseit kellő képzettséggel biró s nála gyakorlatban levő helyettesével végeztethesse.
3- Államositassék a végrehajtói intéz meny. Biztosíttassák a müköaö végreh8j_
T ilU A.
A viharban
Zúg a bőez orkán, s szele min ha Örült Táncára hívná a komor alvilágot. Oly erővel dúdol a lémes éjben Vad kaczágással.
A gomolygó fellegek egymást űzve Ugy tunn-k fel, mint a fotó bnllámok: Vagy csak mintha lábrakelő hegységek Morcz sora volna.
Nagy robajjal bömböl az ég dörgése, Mintha vulkán törne ki, ugy zajong, búg, ; Minden reszket. .. 3 ömlik a tenger sok viz Égi erekből
Zord idő ez! . . . Félelem és Iszonyat! ... Borzalmas csatája a természetnek, Morg a vén föld .. csattog a villámostor ... S lángol az égbolt . . .
SzivszorongTa tántorog a hazátlan, Stnki tincs, gondot a ki rá vise-ce Hant alatt porladnak a jó szülök rég . . . Árva szegényke!
Ázilc-fázik, könnyei folydogálnak, . . Fogvaczogra sziklatovébe vadként Félve és remegve Iapol meg; s keblét Mély keserv gjötri. . .
Areza slpadt, tagjai dideregnek ... Dermedt testén rongyait összehozza . . 8 majdan éhségtől elerőtlenedve Lerogy ináról.
Édes jótékony pihenés és álom Vesz erőt rajt. .. s ajkain égi mosoly Játszva változtatja el a vonások Keserűségét.
A hegyormán mélabús ének hiogja, Néma. csendes zirdafalak közt felcseng.
Isten, most áldják a te szent nevedet Té.rdre boraivá.
,De pVofunáis"! hangzik a szép könyörgés, „Adj örök nyugalmat a megholtaknak". — Miudíg halkabban piheg 5, s ím! felszáll Béke hónába.
Mig a zápr<r könnyezi a halottal És az orkán ftijja a gyász-danáját . . S mig a bajnál képezi szemfödőjét, Tort ül a mennyég.
HORVÁTH HONOR,
Un becsület
(Elbeszél és.)
Irta: 5ÖLET0RM0S GYÖRGY.
•1
(Folytatás és vége.) \' ,
„Jaj nekem ügyetlennek! — rimánkodott a szerencsétlen ifjú s ismét térdre akart ereszkedni a herczeg előtt. De ez visszatartá s ajkán szokott szelíd mosolyával folytatá: „Ön kétségtelenül szolgálatkész és jószívű fiatal emberr^Ön engem, mint ismeretlent finom szivarjaival tartett egész utón, mi mindenesetre szolgálatkész és udvarias cselekedet; csevegésével szórakoztatott, bizalmas fölfedezéseivel pedig, bogy mikéot gazdálkodnak önök az én birtokaimban, nagy szolgálatot tett nekem!*
Az irnok pirulva hallgatta végig Ügyetlenségeinek elsorolását: .Kegyelem ke gyeiéin, excelientiás uram!" hebegél
„I>gyeoí\'nyugodt ispán ur*.....
„Kérem alássan".....
„Mondtam ispán ur, legyen nyugodt, nem lesz semmi bántódása. Csupán csak
1 ennyit akarok lelkére kötni. Ispán ur, ön még fiatal ember s így meggondolat-j lan. Jól jegyezze meg: nem jó gazda az, \\ ki tovább takarózik, mint a meddig takarója ér. Nem jó gazda, ki bálokba, ¦\\ mulatságokba jár drága szivarokat sziv.
és másodosztályú helyen utazik Én her-j czeg és nagybirtokos vagyok s az éc iz-I lésem nem kivan két krajczárosnál drá-i gább szivart. A jó gazda nem pazarol
¦ olyasmire, ami nélkül meglehet. A* té-: kozlás mindig büure visz, — lám, ön is \' urát csalta és lopta! Ez többet ne tör-i ténjék. Hogy pedig lássa, hogy fösvény
¦ nem vagyok, — ezentúl tisztességes fi-| zetése lesz, éljen meg abból takaréko-
. san. de becsülettel. Oly meggondolatlan j pedig többé ne legyen, hogy bűneivel j kérkedjék Mert higyje el barátom, na-j gyobb gonoszság a bűnnel kérkedni, mint j azt elkövetni. Jól megjegyezte ispán nr?l"
„Igepis, kegyelmes herczegem", — felelt pirulva á* fiatal ember, ki a herczeg kegyessége és jóakaratú tanácsai által ugyancsak megszégyenítve érezte magát.
Most a herczeg c-engetett. s a belépő inasnak meghagyta, hogy a titkért küldje be.
„N. gazdasági irnok urat ezennel ispánnak nevezem ki s kineve/ési okmá nyát d.Mután Öt órára kérem elkészíteni!*
{Az irnok majd kővé vált bámulatában, ő élcsapattatást várt s íme a herczeg kegVe eőlépteti. Ez több volt, mint a miről csak álmodhatott is. Zavarában azt sem tudta, hogy mitévő Jegyeu? Megköszönje-e a nagy kegyet, vagy általá-
ban: elhigyje-e a történteket Azt hitte hogy^ álmodik.
A herczeg látvs».az ifjú zavarát, megfogta remegő kezét- sCutyai jóindulattal mo»dá neki: „Legyen^ az ispánság viszonzása az Ön jó-szivajrjainakv ftűlönben is nekem^egy becsületes ispánra lesz szükségein s reményiem, ön az fog lenni!a
„4 sírig, kegyelmes herczegeml" fe lelt könyezve az elérzékenyült ifjú. • ;Tehát délután öt órakor viszont látjuk egymást. Isten Önnel barátom!" — monda mégegyszer mosolyogva á herczeg s áz álmélkodó ífju előtt megbajtá magát, jeléül annak, hogy távozbatik .
Délután öt órakor ismét jelentkezett a berezegi palotában, de mielőtt bejelentették volna, az inas eay kis várakozásra szólította fel, minthogy a berezegnél egy ur volt látogatóban, ki csak az elöbo érkezett Bécsbe.
Kis idő múlva az ajtó feloyillott s rajta az »\'¦„..i szám t art Ó lépett ki vérvörös arczczal.
Az Írnok, most már ispán, nem tudta elgondolni, bogy mi történhetett, hogy főnöke is megjelent a berc/egi.él, holott előző nap szó sem volt arról, hogy c is fel fog jönni. Mi dolga lehetett a herczeg-gel oly sürgősen? Az egész dolog előtte egy megfejthetetlen talánynak tünt fel.
A szükséges felvilágosításokat azonban nem ért reá megadni a számtartó, mert a berezeg a nyitott ajtón beszóUíi az ispánt, s mintán , kezébe adta volna a kinevezési okmányt, még egyszer e, ..\'.\'.a atyai tanácsával. „A többit a számtartó
úrtól fogja meghallani!" — fejezé be szavait s az ifjút elbocsát!
A számtartó ezalatt az előszobában várakozott reája,
„De az égre, mi történt számtartó ur, hogy ön is itt van?1
„J.-rünk, c<ak jerünk fiu, majd a vacsoránál mindent elmondok. Átkozott éhes vagyok.... de ily lóhalálban az embert siettetni .... a gazemberle .. \'.
-^olt\'a száratsrtó még mindig zavartan s mindketten a vendéglőbe siettek, hogy visszautazásuk előtt kissé magukat fölüditsék . ..
„Az este 7 órakor kaptam sürgönyt a berezegtél. — kezdé a számtártó, miután vacsorájukat elköltötték. — melyben a legközelebbi vonattal Bécsbe rendel. A sürgöny a brucki állomáson vlett feladva. Nem tudtam elgondolni áz okot. A mint belépek a herczeghez, ő kegyesen fogadott s egy levelet adott kezembe, bogyolvassam el. Elolvastam, s képzelje: csupa vádakból . állott ellenünk, valaki az utolsóig megírta a berezegnek a mi hűtlen gazdálkodásunkat. Meg voltam semmisülve, — erre nem voltam elkészülve. Egy sző sem jött ajkaimra mentségünkre Megvoltam törve....
„Nos — így szólt a herczeg — igazak-e számtartó ur e vádak?*
A vér arezomba szökött, majd meg, éreztem, hogy elsápadtam. A bün öo-todata nagyon kinzott. „Igen, igazak egytől-egyíg — felelém megtörve. S mii szándékozik tenni, kegyelmes herczegem?1 Izgatottan vártam az ítéletet ajkairól:
HARMINCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 21-én.
tők számára egy bizonyos jövedelem-minimum, szolgáiatképteleoségök esetére pedig a ojogilrjr^
4. Bővítessék ki a bir. végrehnj\'ók munkaköre, s törvéoyíleg kijelölt hatáskörükben, a kir. közjegyzők, birősigi és kezelőszemélyzeti tagok irányában több kevesebb jogosultsággal, vagy épen víbz-szaélésképen tett kedvezések által ne korlátoztassaoak.
5. A dijak a fennálló díjszabályzat módosítása melleit, méltányos módon izabályoztassansk, s e részben különösen az eljárási dijak a hivatalos működés alkalmasai kifejtett munkának és fáradtságnak méltányos figyelembevételével állapíttassanak naeg. Ne dijjaztassék tebát az egy kiküldő" végzés alapján több végrehajtató- részére, egy ados ellen, vagy egy végrehajtató részére tobb — bár külön-külön lakó — adósok ellen, több napon át folytatott eljárás, a munka és fizetés fogalmának félremagyarázásával, csupaji egy eljárási dijjal.
Midőn ezekbeo azon kérdésre, hogy mit akarnak a bír. végrehajtók? megfeleltünk fe hivjuk a törvényhozás faktorait, a jogszolgáltatás közegeit", a sajtót és minden értő és gondolkodó emberbarátul", a kiuek a közvélemény-és han-gulatcsiuálásra befolyása van, hogy saját hatáskörűkben a bir. végrehajtói intézményben fennálló tarthaiati >i> állapotok czélszerü megváltoztatásához közremü ködní kegyeskedjenek. Ideje mar bogy az állam, melynek feladata a polgárok előtt a jog és ka\'.ság f, k\'yáját lobog tatni, szlnjék meg 450 c-aládapa irányában olt. méltnt\'an é*jogtalan eljárást követni, mely-t nem nevezhetünk eeyéb-nek. mint a mu ika megérdemelt jutalmazása jogtalan elvonásának.
A birÓMgj végrehajtóknak 1893. évi január hó 6-én Budapesten tartott szü kebD körfl érteke/l-1 meubizésát.ói POMLYÓI V. ÍGNÁCZ,
bir. vecreh«j\'ó i „Bir. Vév\'reh. Köz önye" szerkesztője.
Tudnivalók.
Kereskedelemügyi magy. kir. Miniszter.
Pályázati hirdetmény.
A vezetésem alatt áló kereskedelem-Ügyi tárca kere;ében a posta és távir-dáoál a\'kai mázandó 108 ,po-ta és távírda gyakornok jelölt állásra" pályáza-zarot nyitok.
Pályázhatnak az 18-S3. évi I. t. cz. 14 §-öan előirt középiskolai vagy ezzel egyenrangú nih,6-ültséggel biró 18. életévüket betöltött mxgyar áliao>pc!gárok.
Ezen fehételeken kívül a pályázók községi bizonyitvénynyal fcdd hetién előéletüket, kő\'hatósági orvosi bizonyítvány-nyal ép és egészséges a posta és távírda szolgálatra testileg is alkalmas voltukat tartoznak igazolni.
A pályázat alá bocsátott állásokat a posia- és távírda igazgatóságok fogják betölteni, •zámszerint minden igazgatósig tizenkettőt.
A sajátkezüleg irt és születési, orvosi, erkölcsi e-, iskolai bizonyítványokkal keilően felszerelt páyázati kírvények ennélfogva és pedig a már kiszolgálat-bao állók által előjárósáeuk; a kozszol-
„S-mmit" — feleié nyájasan.
ntsm értem, azt hittem, hogy tréfál velem. S midőn látta zavaromat, foy-tatá: „I-métem. ezúttal semmit. El nem etapon, m-rt öo már megszedte m»-gtt szimtartó^ur nincs szüksége tehát arra, hogy tovabora is lopjon., Mig ha ujat fogadok fel., az előröl kezd, hogy meggazdagodj ék, De j egy fixre m eg. b i<gy teljes tudomásom vau hűtlenségükről s ha még egy esetre értesülök, átfogom adni önöket az igazságszolgáltatásnak!"
„Ez történt velem fiu."
Az uj ispán nem valami jól érezte magát az elbeszélés ti itt amaz öntudatban, hogy Ügyetlenségével ő is megerősítette ama vadakat De az a levél? az a levél? „És kí írhatta a herczegnek azt a levelet?* kérdé szepegve.
„Isten tudja — feielt a számtartó, — az irást nem ismertem fel; de annyi bizonyos, — hogy: addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Ezentúl becsületes emberek és bőséges szolgái leszünk a berezegnek!"
„Ugy van! — felelt az uj ispán, — magam is azt akarom 1" E\'u-án ő is elbeszélte, a mik vele történtek s előmutatta a kinevezési okmányt, mint a her czeg nagylelkűségének bizonyítványát...
E\'.en időtől fogva a berezeg n . . ..i uradalma egyike volt a hazai minta uradalmaknak. A herczeg pedig azóta mindig jól fizette gazdatisztjeit.. ..
gáiatban nem állók által ellenben az illető főispán, vagy po\'gármester utján 1893. január 31 ig a budapesti, kassai, kolozsvári, nagy-váradi, pécsi, pozsonyi, soproni, temesvári vagy a zágrábi posta-és távirdaigazgatósághoz nvujtaodók be.
A pályázók közül kiválasztottak a posta- és távird&igazgatóaág felhívására az igazgatóság vezetőjénél személyesen jelentkezni tartoznak, aki azután fuifogadásuk iránt végleg határoz.
A fölfogadott posia és távirda gyakornok jelöltek, kik eskü helyett ennek megfelelő fogadalmat tesznek, ezen minőségükben 1 frt napidíjban fognak részesülni és ezen állások elfogadásával a következő feltételek mellett lépnek szolgálatba.
1. Állásukat az igazgatóság jelhivására azonnal elfoglalni tartoznak.
2. A posta- és távirdaigazgatóság á\'-tal kije ölendő hivatalnál a posta- és távirdaszolgálatot gyakorlatilag elsajátítani és rendes szolgálatot tenni kötelezik másukat.
3. 1893. szeptember hó 1-évet saját költségükön Budapestre illetve Zágrábba fognak áthelyeztetni, a posta- és távírdatanfolyam, szabályszerű hallgatására.
4 A posta- és távirdatanfolyam tartama alatt, mint ennek rendes hallgatói, a tanfolyam szabályzatnak minden lekin-tétben alávetik magukat: tehát a beira-táai és tandijakat is, ameunyiben ezek alól a szabayzat értelmében fel nem mente\'nek, fizeini kő\'6lesek.
5. Napidíjaik élvezetében a tanfolyamnak In hóra terjedő tartama alatt megmaradnak, de a deie.úi.\'i órákban és az előadások szünetelése alatt a rendes szolgálatot tartoznak tenni.
6. Azok, kik ezen feltételeknek eleget nem tesznek, kiknek magatartása barmi tekintetben kifogás* alá nem esik, vaiíy akik a posta és táviniaszolgátatra alkalmatlanoknak találtatnak: a szolgálatból, il\'etve ezeVpróbakéneui alkalmazásától egy-zeiü-n felmentetnek.
7. Ellenben azok kik gyakorlati alkalmaztuk alatt feladatuknak kellőleg megfelelnek, a posta- és távirdatanfo Iyam szabályszerű befejezése u\'an 400 frt evi segélydijjal jivji dal mázott p -ata-és távrrdagyakornokokká neveztetnek ki s usranc-ak a po ta- és távirdataufo-lyam szabályzat által előirt szakvizsga sikeres letétele után a posta és táv-it-datantoiyam hallgatói részére fenn\'ar-tott állásokra nyernek képesítést, illetve alkalmazást.
Budapesten. 1892 deczember hó 29-én.
Kereskedelemügyi m. k. Miniszter.
— A lelkészi okmányok bélyegmen-tessége. Az igazságügyi miniszter arról értesült, hogy a lelkészek azokat az anyakönyvi kivonatokat, családi érte-itö-ket és lelkészi bizonyítványokat, melyeket a telekkönyvi betétek szerkeatése alkaitnávai a tényleges birtokos tulajdonjoginak bejegyzése czéljából alTrianak ki, vonakodnak bélyegmeotesen kiállítani, holott a törvény értelmében bélyegmentesek. Miután ez a körülmény a betétek-szerkesztését nagy mértékben hátráltatja, az igazságügyi miniszter felhívta a kői oktatási minisztert, hogy utasítsa a főhatóságok lelkészeit arra, hogy az ily ügyekbea kiadott lelkészi okmányokat a következő záradékkal „Kiállíttatott bn-lyegmentesen a betétek szerkesztése czéljábói" lássák el.
— A perlés uj módja. Az igaz-ág-Bgyminiszter most nyoj otta be ,n törvényjavaslatot, mely a perlés uj módjával foglalkozik. A hitelező ugyanis a bi róság á-tal egy fizetési meghagyást, intéztet az adóshoz, aki — ha 15 nap alatt nem fi/.et, vagy ha az intés, ellen óvást nem tesz: megekzekváltatifc.
— Bírói letétek kamatlábának ie szállítása. A kormány rendeletet bocsáj-tott ki. mely a megváltozott pénz- és hitelviszonyokra való tekintetlel az el helyezett birÓi letétek ka natiábát egy félszézalékkal leszállítja. Egyidejűleg hasonló rendelet bocsájtatott ki. melybea a bírói letétpénztárokban kezelt közjegyzői biztosítékok kamatlábát ngyan-Csak újévtől kezdve 5 százalékról 4 százalékra szállítja .le.
— Marhalevelek kezelése. A belügyminiszter niult évi88791. sz.intézkedésével szigorúan elrendelte, hogy a marhalevél-űrlapok a köiségben zárt szekrényekben őriztessenek, =jpert több esetben bebizonyult már, hogy a más heyek>*o tartott űrlapok elvesztek és hamisítványokra haszoáltattak fel.
— A Pénzügyminiszter uta\'sitotta az ad "\'hivatalokat, hogy az uj év első negyedében az állami t;szvlselőknek még az eddigi forint értékben, nem pedig, a korona egvaég alapján adja ki a fizetésüket.
—Meddig érvényesek az ezüstpénzek?
Illetékes helyről vett érte ülés alapján figyelmeztetjük a közönséget, hogy az ezüst eity forintosok és 25 krajezárosok a pénzügyminiszter legújabb rendelete szerint, 1895. január 1 ig forgalomban hagyatnak és teljes értékükbeu fogadtatnak el. — Jó lesz tehát óvakodni a/ok \'i.. kik furfangos módon 95, illetve 20 kr. becserélési árat ígérteinek az emiitett ezüst pénzekért!
— A régi fuvarlevelek használata. Az uj vasúti favar-levelekböl, melyeknek használata újévtől vált kötelezővé, nem áll elegendő menyiség rendelkezésére. E miatt ugy nálunk, mint a monarchia másig államában sok panasz\' volt. A kereskedelemügyi miniszter ennélfogva utasította a hazai vasutakat, hegy 1893. áprii l ig akadálytalanul átvegyék mindazokat a küldeményeket, melyek a régi, január l-ig alka\'mazott osztrák szállítólevelekkel érkeznek Magyarországba. Ugyant ly utasítást adott az osztrák vasutaknak a régi (eddigi; magyar szállítólevelekkel Ausztriába érkező szállítmányokat illetőleg.
Hírek.
— Időjárás. Mérges hideg uralgott i a napokban, agy hisszük a léi elérte i tetőpontját. Voít nap, hogy a hőmérő j 28 fokot mutatott z.erus <;alatt. mely a I szöllöve-.szŐt is megfagyasz\'ja. Szeren-
| cséré a_ vetéseket vastag hóréteg borifjt.
— Ányo* László magyar recitaíor 1 f. hó 15 éh a kaszinó egyik termében j tartott előadást. Rud.ytuszky Gyu ának i „Egy törvénykezési jelenet* czimü mű
\\ vével kezdte. E munkában a nyomor ; nagyon -ötét színekkel van festve s az i éhező család, á kétségheesett atya meg-i hatóan feltüntetve. A fájdalmak azt a ¦ mély érzé-ér, mely e darübhan kifeje-tve van, tejesen nem tudta reciUtor visz-| szaadni s,a kissé gyors beszéd is le-| vont a sikerből, mindemellett voltak hatásé* részletei is. Arczjtteka. valamint gesztusai még a magasanb igényű kritikust 18 kielégítek. P.ié" Edgár. Szász Károly fordította „Holló" cimfl munkija ho^kal sikerültebti vot, mínt az előbbi, egyes részleteket oly práczizitással adott, bogy a leguagyobb elismerésre tette magát méltóvá. Vé^ül „Kaka>ülőn" Gabá-nyinak e butnorisztikus darabját szavalta e), amivel nagyon is rászolgált a tapsokra, melyeket a kevés, de intelligens közönségtől kapott. Minden magyar ! ngyszinte minden magyar recitator apos-i tola a nyelv terjesztése s az érzelem ; művelésének; ennélfogva még a legsze-! rényebb is hazafias missiót teljesít, — | s még az esetben is, ha valami nagy élvezetet nem nyujr, csupán nemzetiségi 1 szempontból mé)tó a pártolásra Ezért 1 sieiünk elismerést nyilvánítani városunk | azon intelligens egyéneinek, kik nem j tartották lealacsouyitónak a f. hó 18-án I tartandó ujabb eíőadísra jegyek árusi-| tását magukra vállalni s egyszersmind i nagyobb számú közönséget toborzaiti, ; — Gyászhír. Főtisztelendő Vajda I János, a nagykanizsai szent Ferencziek ] házának érdemes tagja, kiérdemiüt ház-I főnök s kormányzó tanácsos élete 64 ik i évében hirtelen meglult. A gj\'engéd jó-! szívű s pemesérzelmü lelkész temetése, i daczára a t^ssz időnek, nagy részvéttel \\ történt január" 16 án. Testvérei nem je-: lenbettek meg temetésén, a zirczi apát i betegeskedése miaf, a másik testvére ! Kolozsvárról az ottani kegyesrendiek házfönöke, elindult ugyan, de vonalkésés ; miatt Budapestéi; maradt. Az örök vilá-: gosság féoyeskedjék neki! ! — Közgyűlísét a nagy-kanizsai Önk. tűzoltó-egylet vasárnap, jin. 22-én délután 3 órakor a következő tárgysorozattal tartja meg az uj Örtanyán: I El-. nökségi é= piraucsuoksagi évi jelentés. S II. A számvizsgáló bizottság jelentése 3 ennek kapc-án a felmentvény megadása. III. Az 1893. évi költségvetés megállapítása. IV. Szolgálati érmek kiosztása. V. A zala-megyei tűzoltó-szövetség által kiadott tüzolió-tanköoyv és vizsgarendszer bemutatása s az ennek értelmében leendő eljárás meghatározási. VI. Az elnök, aleloök tiikár, pénztárnok, ügyész, orvos, a választmányba 12 rendes és 3 póttag — va\'amiut. a működő osztály tisztikarának, u. ni. főparancsnok, ál-parancsnok, rendfenntartó parancsnok, 2 mászó, 3 szivattyús, 1 rendfenntartó osztályparancsnok, 2 szertárnok, 2 segédtiszt, zászlótartó 2 mászó és 2 szivaty-tyui 0sztálypiranc:noki helyettesnek 3 évre. ugyszinte a 3 tagu számvizsgáló bizottságnak 1 évre megválasztása. VII. Netám indítványok, meiyek a közgyűlést 24 órával megelőzőleg az elnöknél be-jelentendök.
— Gyászhír. Isoó Alajos zalaegerszegi ügyvéd s az ottani takarékpénztár ügyésze tevékeny megyei capacitas 66 éves korában elhunyt. Temetése január
10-én nagy részvéttel történt. Béke hamvain!
— Gyászhír. Kedves munkatársunk ErŐdí Dániel nagykikindai tanárt éc családját mély tájdalom sújtotta szeretett, neje sz. Kazal lika úrnőnek édes anyja özv. Kazal Jánosné szül. Kázmér Mária asszony elhunytával. Fogadja a tisztelt család kebelbéli részvétünket!
— Lapunk -iőzö száma 500 példány nyal többe nyomattatván, a Keresz -tény Jótékony Nőegylet minden tagjának az ecylet részéről kézbesítve lett.\'
— A sajtóbiróskg január 1-ső óta, a nagy-kanizsai kir. törvényszék területére nézve Pécsett van, mig az egerszegi kir. törvényszék a győri kir. ügyészség ügyköréhez tartozik. E szerint ránk nézve a szombathelyi saj\'óbirőság megszűnvén, a sajtó terítékei[;•;¦\'\' köteles példányai ezentúl Pécsre, illetve Győrbe a kiráiyi ügyészséghez küldendők.
— Todesco lijos Ödön. a Batthyányi berezegi uradalmi vezérigazgató ezen állasától megvallván, helyébe Rohrer Viktor budapesti ügyved neveztetett ki a hitbizományi javak kormányzójává. — Az uj kormányzó a herczegi uradalomnál eddig a jogtanácsosi tisztet viselte.
— Tancz estély. Igen" kedélyes házi estéivé volt január 14-én a nagykanizsai Casinonak. A gyönyörű hölgykoszorú ünnepi szint adott ezen családias estély-nek is. melyen a jókedvű fiatalság hévvel,\'kedvvel járta a tánezot kivilágoski-viradtik. Ott voltak: Weisz Adolfoé, Weisz Clemeotio, Weisz Lajosné, Weisz Berta, Rogosmiczky Antalné, Vidor Sa-muné, Schertz Richardné, \'Sch«rtz Berta, (Boglár), dr. Schwartz Adolfné, Pollák Arminné. dr. Neumann Edéné, Kartsmaroff Ida Lengyel B^rnátné. Kohn Ödönné, Kohu Szeiina, Heimler Mórné. Heimler nővéreké H r chel Arminné, Hír-schel nővérek, Heimler Sándorué, dr. Rotschild Samuné, Grünbaum Sarolta, Ernuss Francziska, Bachrach Ida (Boglár) Bluuieuschein Vilmosné, Goidstein Füiöpné Goidstein Emiiia. Bún Samuné, Bú\'i Malvina és Armuth Nátháoné.
— b jtülan zártkörű táoczvigalmat rendeznek a Nagy-Kanizsán állomáso\'.ő csapatok altisztjei február 7-én az Arany Szarvas szálloda dísztermében a cs. és kir. Ernő főherczeg nevét viselő 48 sz. gyalogezred- és Sárközy János-féle zenekar közreműködésével. A meghívó egyúttal belépti jegyül szolgál. Bizonyára látogatott mulatság lesz.
— Sümegen jan. 21. A polgári önképző kör saját helyiségében tartja bál ját. Sümeg—Szt. Gróth vidéke\' szegényei javára pedig a cassino nagytermében lesz Sümegen jan 28-án fényes bál. Az aranyszé-ü meghívók már szét vannak hocsátja. — A sümegi takarékpénztár tisztújító közgyűlése jan. 29. délelőtt 11 órakor tartatik meg-
— A palin! méntelep osztálynál január 17 én tartatott, meg a méobeosztás. A nagy érdeklődés, mely a szibériai idő daczára Zala- és Vas vár megy ék gazdaközönségének színe-javát e napra ide hozá.
I -- világosan bizonyítja, hogy a kormány ! e két vármegye tenyésztési ügyének i hisznos szolgálatot teljesített, midőn a méntelep osztályt Palinban létesité. Ez alkalomra megjelentek: Scbmiedt József rminiszteri tanácsos, az országos lótenyésztési ügy főnöke és gróf S/.apáry r Péter a íöldmivelési miniszteriura képviseletében, továbbá gyarmatai Durmann Antal ezredes, a kir. ménceleptk kato-oai föfeiügyelöj?. Ticby Jáoos ezredes, székesahérvári méutelep parancsnok; Svastics Beíró föispáo, mint a zalamegyei lótenyésztési bizottság elnöke, Gsert-in Kárply alispán, Farkas József, Koller István, báró Putiheány, Baranyay Ü lön Töreky Aladár. Bogyay István, I Cement L;pót, Karczag Béla István, Hajós Mihály, dr* Mayer Ferencz, Somogyi Gynla. Honerla Hermán. Jeszenszky Áx-, pád, Erkinger István, Vizmaihy Birtai ! György stb. Zalából; Reiszig Alajos elr nök, báró Seebach, Békásy István, Chernél Antal Vasmegyébö!, nemkülönben i Vas- és Zalamegyék jegyzői és község i gyék elöljárói közül számosan jelen voltak. Beosztatott Zilamegyébe 40 állomásra 108 db. mén. Vasmegye 18 állomására 40 s több uradalomba bérbe adatott 12 db. & folyton tomboló hóvihar miatt a beosztás az i-t silóban tartatott s e kényszerítő körülmény azon kellemes helyzetbe juttatá a ielenvolta-kat, hogy közvetlen meggyőződést szerezhettek a méntelep minden pontján uralkodó kitűnő rend. pontosság éa fegyelem felől. jSníIöuősen az istáló ragyogó tisztaságával;^ szaksrerü felszerelésével el-ó pilanatra elárulja, hoey a méntelep osztály vezetése kitűnő kezekre van bizva. S valóban ha az államélet minden functionariusa oly odaadó szorgalommal, kiváló szakképzettséggel s lelkiismeretes pontossággal teljesítené teendőjét s oly mesterien egyesítené önmagában a katona erényeit, a polgár ne-
mes tulajdonságaival, mint Parcsetics Ottó parancsnok és mellette mindenben méltó "táröa Horváthy Géza hadnagy, bizony kevés ok volna panaszra ebben az országban. Nem hagyhatjuk emlités nélkül, hogy Durmánn Antal ezredes, mint a méntelepek most kinevezett katonai föfeiügyeiŐje e minőségben ez alkalommal jelent meg a körünkben elősször: midőn a kormánynak e kiválóan megérdemelt előléptetésért elismerésünket fe-jeznök ki néki, kívánjuk, hogy uj magas állása széles hatáskörében még nagyon soká tegyen kiváló szolgálatot a hazának.
— Jég-ünnepély. A helybeli Korcsolyázó Egylet addig festette a falra az ördögöt, mig tényleg megjelent. A f. hó 13-ra tervezett jégüonepély „kedvezőtlen" idő miatt vasárnapra balasztatott. Alig hogy megjelentek ezen jeges falragaszok, az idő kedvezőtlenné vált. tehát az ünnepély keddre halasztatott és hogy immár nagyobb plakatirozási költségbe ne verje magát az egyesület, kedden oly komisz időjárás kedvezett, hogy minden hirdetés felei-legessé vélt, meg lévén a közönség az időjárás-ked-vezótíenségéröl amúgy is győződve, tehát a jégünnepély előreláthatólag a Szarvas Szállodába n tartandó jelmezestélylyél kapcsolatosan fog febr. 14 én megtartatni. Regéljük, hogy kedvez az időjárás
— A nagy-karnisai tiszti önsegélyző szövetkezet 1893. évi jan. 29 én délután 2 órakor Nagy-Kanizsán, a polgári iskola helyiségében tsrtaudja évi rendes közgyűlését A közgyűlés tárgyai: 1. Titkári jelentés a lefolyt üzleti év e.-emé-nyeiiöl. 2. A felügyelő bizottságnak az évi számadások és mérleg iránti jelen-,, tése s ennek k»pcsAn határozat a nyereménynek miképpeui felosztására vonatkozólag. 3. Az\' elnök és a sor szerint kilépő (3 igazgatósági tag. s p. GyörnTy János, Hütter Lajos és Roihmann Béla urak helyett ujak, vagy ugyanazok ; ufj* szinte 3 feiügyelö bizottsági tag megválasztása. 4 Igazgatósági indítvány a
I szövetkezet feloszlatása iránt és a felszámolók kirendelése. 5. Netáni índít-! vanyok\'. Kelt Nagy-Kanizsán, 1893. jan. i hó 5-én. Az igazgatóság. Jegyzet: A köz-; gyüléseo előterjesztendő indítványok — , a közgyűlést 24 órával megelőjgleg — ; irásbehleg a szövetkezeti elnöknek be-i nyújtandók. A t. tagok figyelmeztetnek, ; miszerint a szövetkezet feloszlatása iránt.^ > a közgyűlés csak ugy határozhat érvé-; nyesen, ha az üzletrészek *Jj-része a : közgyűlésen képviselve van.
— Napi biztosok e héten a népkony-; hábau: .asárnap Dobrin Benőné, Zerko-; vitz Teréz; hétion Wüszti Lajosné, Darázs Malvin; kedden Scberz Richardné.
, Wolheim Fanny; szerdán Mascbanzker Mórné, Weisz Klementin; csütörtökön Fischl Pámé. Kartschmaroff Ida; pénteken Bogyay Ödönné, Roseofeld Hona éa szombaton gelsei Gutmann Vilmosné. Ilítz Aranka.
— Eijegyzé \\ Pollák Miksa ur a bájos Weisz Faony kisasszonynyal jegyet vél-
; tott. A szép frigyre áldást kívánunk!
— Vlragszükséglet érdemében fel-: hívjuk t. olvasóink figyelmét lapunk mai \\ számában foglalt Jaoda Károly mükertész \' ur hirdetményére.
j — .Uj sziget a Balatonban. Nem holmi rémséges földrengés folytán keletkezett a Balatoubán ez uj sziget, ha-
1 nem gyarló emberi kéz hozta létre. Keszthely város kívánságára Hencz Antal épitész az oj sziget mestere, ki pár évtized előtt a Balatoo keszthelyi öblében már épített egy szigetet, melynek
^ használhatósága jónak bizonyulván, most
; egy 2 ik sziget építéséhez fogtak, hogy Keszthelynek 2 sziget fürdője legyen már a jövő nyáron. Ez az uj sziget alkotás most, hogy a hideg tél kemény jégtáblát vont a Balatonra, nem is megy oly nehe:en. 30—40 szekér hordja naponkint a kavicsot, homokot stb. a jéghátán be a Balatonba, a régi ligettől délre, hol a jégbe vágott nagy köraíaku lékbe háoyja. Több napi munka után, midőn a nagy lék már elnyelt vagy pár \'száz szekér kavics- és homokanyagot, kezdett jelentkezni a sziget, mely most már napról napra nagyobbodik s Hencz Antal rajta van, hogy addig a sziget elnyerje a kivánt nagyságot, mig a jég-bátáu könnyen hozzáférhető. Mihelyt a jég eltakarodik, a sziget körfalat kap.
| Hencz Antal már tudja a módját, hogyan ! Aztáj:* reá lesznek helyezve a szigetre köröskörül a fürdő kabinok. A fürdő vendégek majd csak bámulni fognak az uj sziget láttára, mely modernebb lesz testvérbátyjánál.
— Lépre került rzigányok. Horváth Gyöigy (czigány nevén Pejta, Ploder) zoltánházi illetőségű, ki több be\'örési lopással van vádolva, hurokra k érült; a mait héten a muraszombati csendőrök Bodóhegy és Zoltáuháza közt a Lendva patak mellett egy a földbe vájt lyukban fogták el. ahová az erdőből hajtva az isten hidegétől menekült. — Kakas Já-
HARMINCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 21-én
nos (Duna) stájerországi illetőségű királyszéki lakost pedig a- feiső-lendvai csendőrök fogták el, ki szintén több betörési lopással van vádolva. Mindkét gonosztevőt társaikhoz kisérték a nagykanizsai törvényszékhez. -. — Jubileum. Az izr. nőegylet következő meghívót bocsátotta ki: a nagykanizsai izr. nöegytet félszázados fennállásának a\'kalmából 1893. február ő-én jubiláns ünnepélyt tart. Az ünnepély Korrendje:.Hálaadó isteni tisztelet délelőtt 10 éj fél órakor az izr. templomban, 2. ;DiszgyÜiés délelőtt 11 órakor a hiikozség tanácstermében. 3. Bankét esti 7 és félórakor a „Cisinó" dísztermében. A teríték belépti dijjal együtt 2 frt 50 kr. Bankét után táncz. Belépti dij banketten résztvevők részére 1 frf. Mindazok, kik a banketten résztvenni óhajtanak\', szíveskedjenek február hó 1-éíg Kösenfeld Adolf és fia urak üzletében magukat előjegyeztetni, mert ké-\' .-öbbi jelentkezések figyelembe nem vehetők.-Felülfizetések köszönettel fogadtatnak és tiírlapilag cyugtáztatnak. Mint érteslrCnk az egylet választmánya elha-rározta, hogy az ünnepély magasztosságát, emelendő, ezen napon néhány száz tor intőt fog a szegényeknek kiosztani.
;— Lapunk mai számához mellékelve veszik helybeli előfizetőink az evang. • gyülekezet\' sorsjátékot rendező bizottságának nyeremény-sor^jegyzékét. Vidéki ^löfizeiöinknek kívánatra szinte meg-küldhetjük.
— 9V[ Helybeli előfizetőinknek la-puuk jelen számát előbb kézbesítjük, miután a hófuvatag miatt minden vasúti közlekedés fennakadt és egyik oldalról sem érkeznek hírlapok. Ily szellemi eledel szükségben a régi jó házibatát megjelenése bizonyára szívesen látott vendég.
— Rövid hírek. A milleniumi kiállítás 1896-uun lesz, költségvetése 2.800 000 Cr.t. — Az orosz iTÓnörökö\'s eljegyezte a frauczia trónkövetelő család egyik her-czeguőjét — Frigyes főherczeg nejének most született a 8 ik leánygyermeke Pozsonyban; Albrecht fhg rengeteg vagyona ezekre száll. — Székely Sámuel hirlap-irót a frauczia kormány Parisból kiutasította. — Magyar Gábor szegadí k. r. íogymn. igazgató a Ferencz József rend lovagkeresztjével diszr.tetelt fel. — Báró Jósika Samu belügyminiszteri másod államtitkárrá neveztett ki. — A keszthelyi huszárszereocsétleiiség deroentáltatott. — Budapesten 987 ügyvéd van. — A jeruzsálemi főrabbi: Tanidgil meghalt. — Oroszország vasutain a zóna alkalmaz-:atni fog. — Mult év 10 hónapjában 2751516 hecto olaszbor szállhatott monarchiánkba. — A magyar vígszínházra e.idig 27 ezer frt gyűjtetett. — Fiúméban a Jellü cs-ezred zenekara Syivester estéjén a Rákóczy indulót játszotta. — A milleninmra szent Istváu szobra felállításán buzgólkodnak. — Balaton-Füred és Veszprém közti országúton egy embert megfagyva találtak. — Országszerte a czigányok Összeírása január >>l-én lesz. — Egy franczia lap szerint Ferencz Ferdinánd fbg azért utazza kőről a világot, hogy az tltünt János fó-hnrczeget keresse fel. — A gyártott oorok eltiltása ügyében készült törvényjavaslat benyujtstott az országgyűlésnek.
— Mezei Mór lett Wahrmaon utóda a Bpest Lipótváro-ban mint országgyűlési képviselő. — Fiumében magyai egyesület alakúit. — A bpesti kolera barak-kórház bezáratott, meghalt 433 egyén.
— Nyitrai püspökké Bende Imre besztercebányai püspök neveztetett ki. — A kolera Magyarország területén megszűnt.
Vegyes.
pon, s Brandt Richárd névaláírása.
Főraktár: Török József gyógyszertára Budapesten, Király u. 12.
— „Fürst Blsmark" hajó keleti utazása. A „Hamburg-Amerikai Packeí-Fahrf részvénytársaság értesítése szerint a keleti útra bejelentettek száma oly tekintélyes, hogy még azon kevesen vehetnek részt e kellemes és érdekfeszítő keleti utazásban, mert-már körülbelül oz utazás lehetőség-* biztosítva van.
— Sok fevl megfigyelés. Emésztési gyengeségeknél és étvágyhiánynál, általában minden ^yomorbajiál, a valódi „Moll féle seidtltz porok" bizonyultak a legsikeresebbeknek a többi szerek fölött, mint gyomor erösitöüés vértisztitók. Egy doboz ára 1 frt. Siétküidés oaponta utánvétellel Soll A. gyózyszerész, cs. és k. udv. szállító által, Bécs L Tuchlaubeo 9 A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll féle készítmény kérendő az ő gyári jelvényével és aláírásával.}
— Figyelemreméltó bizonyítvány. Sümeg-C-ebi (Zalamegye) Valóban rendkívüli s bámulatra méltó gyógyhatása van az ön készítette Krandt Richárd gyógyszerész svájczi labdacsaiuak{doboza 70 kr. a patikában) Azonban, hogy azok elterjedését a szenvedő emberiség javára eszközölhessem, hogy bajaik enyhülhessenek, tisztelettel kérem a labdacsairól legújabban kiadott füzetének megkül dését. Teljes tisztelettel, Mokor Pál, Mivel Magyarcrszagban sokréle utánzata létezik a Brandt Richárd gyógyszerész svájczi labdacsainak, azért gondosan meg kell nézni, hogy mindenik dobozon meg van-e joltőttl a fehér kereszt vörö3 ala*
Irodalom.
— A „Magyar Tisztviselö^pályázata
Lapunk következő pályázatot hirdet pl. írassék meg a legutolsó 50 év pénzügyi közigazgatásának története. Magyarországon, rövid vonásokban.VA munka terjedelme legyen legalább ii 5—8 sürüo irott iv. Jutalma: 80 korona. 2. írassék egy, a tisztviselő-életből merített rövid beszély. Terjedeznie legfölebb 2 irott iv. Jutalma: 40 korona. Benyújtási határidő: 1893. március 31. A kéziratok tisztán, idegen készei írva, jelige levélkével ellátva, lapunk szerkesztőségébe küldendők. Budapest. 18!)3. január hóban. A szerkesztőség.
— Az Athenaenm Kézi Lexikonénak 31. és 32-ik füzete beküldeteit hozzánk. Dr. Acsády Ignácz által szerkesztett e nagybecsű kiadvány a 40. tűzettél teljes lesz, tehát még 8 fűzet hiányzik. Ara egy egy füzetnek 30 kr. Eddig a Sarasate szóig terjed s mellékletei: Magyarország történelmi térképei, Szobrászati müvek 4 oldalon. Magyarország hegy- és vízrajzi viszonyainak térképe. Szobanövények 2 oldalon.
— BenlczkynL Bajza Lenke válogatott regényeinek füzetes kiadásában Sin-ger k Wolfner urak könyvkereskedésében megjelent a „Nyomaves.ret t\'-nek 5-ik füzete Ára 25 kr. C
— A Technológiai Lapok 1-ső száma isme*, gazdag tartalommal folytatja pályafutását; Ortódi Béla a kőtörő gépekről értekezik, az elektromos világítás több módszeréről vannak közlemények. Szerkesztő és kiadó-tulsjdononos Táborszky Ottó. Ára egész évre 8 frt. Esyes szám 40 kr.
— A Pallas Nagy Lexikonénak 9-ik fü/.ete megjelent, terjed Alsó Fejérmegye történetéig s melléklete Alsó és Felső Ausztria Térképe s Alapozás rajzolatai. Egy-egy füzet ára e nagyérdekü kiadványnak t.Q fillér
— A „Vasárnapi Ujsagft január lű-iki yzánia 35 képpel s a következő tartalommal jelent meg: ,A Széchenyi emléktábla." (Holló Barnabás szobormiivévei.) — „Téli tájon." Szabó Endre költeménye. (Ujváry ignácz rajzával.) — „Nazli Hanem egyiptomi herczegnö." Elbeszélés irta Jókai Mór. (Képpel.) — „ Madártörténetek. " Irta B. Büttoer I.ina. iGoró Lajos rajzával) — „A Panama-pör \' (A Panama-pör 23 szerep\'őjének arczképé-vei.) — .Munkácsy Mihály Árpádja.* Párisi levél. Dr. Lázár Bélától. — „Várkastély a Kárpátokban.\' Regény Verne Gyulától. (Képekkel.) — „Vadnay Sátoly." (Arczképpel.) — .Aromán királyi család ünnepe." (Arczképekkel és képpel: 1. Erzsébet román királyné. 2. I. Károly, Románia királya. 3. A román trónörökös neje román Öltözetben, 4 Sigmaringen várkastély.) „Még egyszer Ceylon, a pumák stb. Dr páspár Ferencztöl. — "Párisi divatlevéi." i Divatképpel.) — Irodalom és művészet; Közintézetek és egyletek; Mi újság; Sakkjáték: Képtalány stb rendes rovatok. A Vasárnapi Újság előfizetési ára negyedévre 2 frL a Politikai Újdonságokkal együtt 3 frt. Megrendelhető a Franklin-Társulat kiadóhivatalában (Bpest, egyetem-uteza 4. s .)
— A „Magyar Otthon0 1 frt 50 kr. évi előfizetési áron megjelenő képes heii-lap ez ídö szerint csakugyan a legolcsóbb lap. A lap irányánál fogva főképp az iparos és földmives osztálynak van szánva, azonban érdekes tártaiménál, ismeretterjesztő irányénál fogva a felnőttebb ifjúságnak is ajánlható. Megjelen N.-Kíkindán (Torontálm.) Jeszenszky Igr nácz ev. lelkész szerkesztésében
— Megjelent a „Szölöszeti és bora szati Lap" folyó évi első száma, mely számmal e jeles szaklap már 14-ik évfolyamba lépett Gazdatársainknak különös figyelmébe ajánljuk e lapot, melyoek előfizetési ára egy évre 4 frt. Megjelen Kassán havonként háromszor. Mutatványszámot szívesen küldenek.
— Magyarosító szaklap. A „Vendég lösök Lapja" a?. 1893 ik évvel tized-ik évfolyamába lép. E lap az, a mely ,a vendéglői ipar tökéletes megmagyarosi-tásán fáralozik. A „Vendéglősök Lapjá3-nak, mely a hazai szállodások, vendég lö-ök. kávésok és pioczérek érdekeit képviseli, nem volna szabad hiányoznia egyetlen egy hazafias érzületű vendéglős év kávés asztalán sem. Emagysr szellembea
szerkesztett szaklapot mi is őszintén ajánjuk érdeklód Ők figyylmébe. Előfizetési ára egész évre 6 frt félévre 3 frt, negyedévre 1 frt 50 kr. Előfizetések és hirdetések Ihász Görgy szerkesztő nevére, Budapest, József-utcza 33. szám alá küldendők.
CSARNOK.
A borozó betyár.
Sötét az ég, nem látok egy csillagot,
Hej, mert az a barna kislány elhagyott!
Fülemile búsan dalol az ágon . . . Félrecsapom kalapomat, Ugy siratom galambomat ...
Szép csárdásné, rózsabimbó, galambom!
Gyógyítsa meg bánatomat borával.
Édesítse keservemet csókjával
S bokrétának leszakasztom a nyáron!
Hóhliom az orczája.
Piros szogíü piczi szája, Szép csárdásné, szőke asszony, virágom:
Itt a pohár! bort hát bele, bort nekem! Elhagyott a hűtlen, csalfa kedvesem... Amig bor lesz csók is lesz a világon!
Mi az ára? — megfizetem.
Éde\'s csókot adjon nekem, Szép csárdásné, bogárszemü virágom!
Poharamat piros borral töitse meg
S boldogítsa szerelmével szivemet.
Itt maradok, megpihenek az ágyon . . Nincs szeretöm, pénzem sincsen, De édesebb a csók ingyen —
Szép csárdásné, aranyhajú virágom!
Mint a pap a szent biblia levelét, Megcsókolom hattjufehér kebelét S gyenge karján ugy lesz boldog az álom ..
Megfizetek, sohse fóijen!
Csikót lopok, majd lesz. pénzem — Szép csárdásné. tulipánszál. virágom !
BÁLINTFFY BÁLINT.
Farsangi kép.
, Sarki Kázmér nem megvetendő | vagyont szerzett magának szorgalmas \\ takarékossága és derék életrevalósága ! áital Réth községben. Háztar.ásához \'. és megelégelt kis gazdaságához nem hiányzott más, mint egy jó és szorgalmas feleség, kivel örömeit és : | gondjait megoszthassa. Ez azonban | nem volt oly könnyű dolog! A fele-i ségben ö nem annyira a pénzt ke- I ; resse, hanem a rendszerető, munkás, takarékos s vallásossággal teljes szív-jóságot.
Falusi életében leggyakrabban meg-I fordult Kálai uraimék házánál, hol . a két leány Margit és Vilma nagyon ; derék és csinos leányok voltak s ; mind a ketten várták Sarki Kázmér i ! szeretetteljes nyilatkozatát és kezét.
A falu Öreg kántortanitójának ke- j l resztfía levén Sarki Kázmér, odament ! tehát komoly szándéka kiviteléhez : | jótanácsot kérnj. *
Margit és Vilma nagyon derék leá-i nyok, szólt a tanító keresztapa, a rágalom sem tud rajok semmi rosszat fogni s még hozzá mint hallom, takarékos jó édes aoyjok van; pedig régi közmondás : „Nézd meg az any-i ját, vedd el a leányát." Szüleik is i meglehetősen bírják magukat, miért I semmit semmit sem szólhatok válasz-j tásod ellen. Az igaz, a leányokat én csak a házon kívül ismerem, a templomban láttam őket néhányszor. , Előbb azonban vigy ei házukhoz, ; akkor majd jobb tanácsot adhatok választásodhoz. Jerünk hát! Hanem hozd magaddal kutyádat is! Miért szólt Kázmér. Majd meglátod, most légy nyugodt, én javadat akarom és kívánom .
Kázmér mindenbe beleegyezett a legnagyobb örömmel a mit keresztapja mondott és még azon délután elmentek a leányos házhoz leány-nézőbe.
Kátai uram egyedül lévén otthon, : vendégeit a legnagyobb őrömmel fo-gadta s az idei termés mellett elbe-; széigettek a sovány termésről, idó-i járásról s más egyéb dolgokról.
Mig ők igy beszélgettek, Kázmér kutyája berohant a szobába s egyik szobából ki a másikba kergette a házi macskát, Még ezek igy kerget-
I ték egymást, az ágyfóhoz támasztott esernyő a földre esett. ~~
Egy óra múlva Margit és Vilma is hazaérkeztek édes anyjukkal. A szobába először Margit lépett be, : szép s kellemes tartású leány volt, fekete bogár hajjal, apró szemei kissé hamisan pislogtak a vendégek felé, átlépte a leesett esernyőt anél-: kQL hogy felvette volna, halk jóestét mormogott\' s leült a vendégekkel szemközt , levő székre. Erre 7ilma lépett a szobába, ki szőke hajával, élénk kék szemeivel sokkal kellemesebb benyomást tette a vendégekre. Amint belépett, észrevette a földre esett esernyőt, felvette a földről s a kályha mellé helyezte, a kis macskát lábával kissé érinté. mintegy tudtára adandó, hogy a macskának nem szobában a helye, a vendég ku-| tyát pedig megsimogatta, azntán a i vendégeket barátságosan üdvözölve, ; leült s ó is részt vett a barátságos társalgásban.
Sarki Kázmér midőn keresztapjával hazafelé ballagott, igy szólt a keresztapa Kázmérhoz: Mind a ketten szépek és derékek, de mégis nőül jobban ajánlom Vilmát, mert Ö jobb és vendégszeretöbb gazdaasszony fog lendí.
Sarki Kázmér átlátta keresztapja szavaioak s észrevételeinek igazságát, néhány hét múlva Vilmával megtartotta esküvőjét.
Kázmér egyike lón a legboldogabb s vagyonosabb, emberek és családapáknak az egész vidéken.
Ily kicsinységekből leltet néha igaz következtetést hozni hölgyeinkre, azért leányok vigyázzunk minden lé pésünk és cselekedetünkre.
SZERDAHELYI KÁROLY
mai mellőzöm, erre nézve csakis azt jegyezhetem meg, hogy erről, valamint az egész eketest szerkezetéről s kiállításáról azok, kik ezen ekét még nem ismernék, a gazdasági egyesület hivatalos helyiségében meggyőződhetnek.
Egy áll, hogy ezen ekeszerkezettal egy minden tekintetben megfelelő praktikus talajművelő eszközt bírunk, csak egy a hibája, hogv még egv kissé drágn.
NAGY IVÁN.
Gabonaárak:
— Sopron: 7.35 — 60. Rozs C, 40— íi.60-ig. Árpa 5 20-60.
— Szombathelyen: Buza 7 10 — 7\'40-ig Rozs "6-30 -50. Árpa 5 —5 30. Zab 5 30 - ofr. Kukaricza "» —5.20.
;— Székesfehérvá r: Buz* 7 — 7.10. Rozs 6.10—!!0 Árp* 4 80- 5.50. Zab 5 40-50 Küfeuricza 4—4.10
— Pécs: Buza 7.20—30. Kétszeres ; 5.70 — 6 Rozs Ő.50-60. Zib 5 10—30. I Kukoricza 4—4 10-
— Pápa* Buza 7-7.40 Rozs 5 60— , 5.80 ig. Árpa 4.40—80. Zab 5.—5 40.
Kukoricza 4.20 - f.0.
— Körmend: Bu^a 7.10—35. Rozs j 5.80-6 10. Árpa 4 80—5.20 Zab 5.10— . 5.35.
— Muraszom.bat: Buza 7 Rozs j 5 50. Zab 5 20 -80 Kukoricza 5. Haj-j dina 7*30.
. Budapest: Buw 7 30 -S 10 Rozs 6.15—35. Z*b 545 -75. Kukoricza ! 4 60^65
Egy kitűnő eke
A gazdasági és pedig a fogatos eszközökkel végezhető munkák közű! a szántás a legfontosabb, a leglényegesebb, miért is a jó ekének oly munkát, a talajban oly változást kell léire kőzni, minőt más fogatos eszközökkel elérni pem lebet.
A jó eke a gazda legnBgvobb kíucse. — legjövedelmezőbb tökéje — miért is minden gazdának ekéire kellene elsőbb sorban és legtöbb gondot fordítani.
A gazdasági egyesületek egyik különös hivatása, hogy a gazdaközönséget az ujabbi vívmányokra, találmányokra vagy rendszerekre — a mennyiben azok a kitűzött czélnak megfelelők — időközönként ne csak figyelmeztesse, de lehetőleg ismertesse is.
Egyedül csakis ezen hivatásuknál, de meg a gazilakőzönség általános érdekeinél fogva is egy ujabb rendszerű talaj-mivelű eszközre, egy mindén tekintetben praktikus ekére irányítjuk a gazdaközönség figyelniét, és ez: Weiser J. C. nagykanizsai mezőgazdasági gépgyárosnak egészen vas—\'és aczélszerkezettel készített „Sack" rendszerű egyetemes egyes s két vasú aczél-ekéje.
Alkalmunk volt ezen kétféle ekét különböző gyakorlattal teljesen kipróbálni, s azok teljes jó minőségéről kifogástalan munkájáról meggyőződni, a melyek kel egy teljesen alkalmas, s a legkényesebb követelményeknek is megfelelő ts-lajmivelési eszköz konstrukttója sikerült.
Elsőbben is legfigyelemre méltóbb említett czégiiek egyetemes egy vaiu acélekéje, elúhántóval, s egészen vasból készült taligával. Ezen eketest szerkezetével, járásával s tökéletes munkájával a követelményeket . teljesen kielégítheti. Az eke szerkezete szolid, elég erős, összeállítása lehető egyszerű, könnyen kezelhető s beállítható, munkája, fordítási a legkedvezőbb, a mélység s szélesség közötti arány teljesen megfelelő, az eke munkában igen jól porhanyit s járásában elég könnjü. Ugyan ez áll nevezett czég két vasú ekéjéről is, csakhogy ennél már a nagyobb munka mellett nagyon természetesen nagyobb vonó erő it< igényeltetik.
figyelemre méltó a czégoek azon egy vasú ekéje, mely egy kü Ön, vajmi pgy-szerü kettős szerkezetű eketesttel bármely szántó egyén által is gyorsan köonyeu kettős ekévé alakítható át.
Hogy milyennek kell lenni az eketest egyes külön alkatrészeinek. — azt ma már mindenki ismervén, — ez alkalom-
Ki nyert?
Huz is jauuár Bécs: 41 80 47 33 05 Grácz: 75 30 ! 59 43
Szerk. üzenet.
— Sopron. A főnyereményt nem találtad el. A jegyiek elküld -*íröl goidoskodtunk Lapnok-b»n t erjed el niesi-ge miatt nem közölhettük.
— ..Messre, messze, ic\'n messze 1 . . Sztp íz érzelem, de a kidoleozaa közlésérc gyenge Temető, teremtő — e rothadt, domb alatt sat rossx rímek
— Mi-.\'hü A kiránt *zarc njbúl megkuldet^tt A bírálat mep.ieleut
— Karán sebei. Szívesen megküldőtt\'jk.
Felelős szerkesztő és kiadó : BATORFI LAJOS.
Nyllttér.*)
iKgéSi selyem, mintázott foolardokaí I (mintegy *n0 kalftnboxő fajban], méterankim\' 85 kr\'ó! 3 frt 65 krij - valamint fekete, fehér és Sínes s-lyemszóveteket 45 krtól i| frt ö5 krifl azt lit — sima, kuczkiis. esi kos, virágos, ilam&szolt minőségben < mintegy 240 féle dispo\'silio és 2000 külonbö-ő 8ii» és iruyaiatbaiJl szillit postabér és vámmentesen Hetmeberg H. [cs. kir. udv. szállító; selyemgya-a Zürichben. Minták póstatör- ; dulóval kiildetn>-k. Svájciba ciímzett leve-lekre 1" kros és levelezőlapokra 5 kros bélyeg ragisztandö
*, E rovat aatt kózlBttfke felelősséget a s»erk
vállal
Va
suti menetrend Kanizsa állomás
Becs
k (;aií
Bécs
. 3 42 regg
3Z. v. 6 05 reut,
10 d.u.Uz.f.\' 1 ,34jd.u. „ 15 d.u. v. v. J 8 04 regg v. 12 45 éjjel isz.v. 10:15 este
;sz. v. 2 v. v
— EJ. v. 5 47;regg. S V..V. ! 6 30 regg. ¦3 82.t. 2 - in-
In.*". 4 [lOlréftg-az. v. 1 39: d. u. v. v.!10 25\'!e9te
sz v.,12 33j éjjel Így, v. 12 10. éjjel
Barcs
SI.Y.I 4 !57 regg. sz. v. 1 26 d.u. sz. t. 2 !25 d. u sz. v. 11 34 éjjel
HIRDETÉSEK
Egy nagy iparvállalat több ügyes felügyelőt keres.
Előnyben jó kézirássil bíró. gyortu tudó kiszolgált .Hisztek részesülnek, kik m,-gjwul és németül jól beszélnek. Dijszás .. .1. kslmizotuk minősege szerint 3. t telrételi n.p
ól kezd,e . beteg- >s rokkmt il.p ugjsj,.
lesznek.
BizonYÍt.iarokk.1 és róTÍr .¦ -rajit.í ellilott kérrén,ekke], . melyek .ds-okai soroljzn^c fel mindenre., . .c mibenlétről, képzettségről és az eddig; gyakorlati snüköduről. .ajánlatok Bndolf Xoase, 52-- \' ...n> a\'s 1tr.-,\'ir ij-téseadSk
HARMINCZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 21-én.
meghűlés által keletkezettbetegséeek legnagyobb része, nagyon könnyen volna mellőzhető alkalmas háziazerek azonnali aikaliaaiáaa\' által. A Horgony-Fain-Expeller ily esetekben a
legjobb berí ? rzsölés
Hasonló jó eredménynyel használható csúz, köszvény és tagszaggstás, vala-miot fejfájás, hátfájdalmak, csipőfáj-dalmak, stb ellen és majdnem minden háztartásban készleten Tan Ezen szer 40 kros, 70 kros es I frt 20 kros üvegekben majdnem minden gyógy* szertárban kapható. Minthogy érték-telén utánzatok is léteznek,kifeje»etten:
a Ricbter-féle Hortoa?-Pain-Erpeller
¦ kérendő, ni i h
ÜGYNÖKÖK
30 frt havi fizetéssel és 20 százalék kereseti jutalékkal felvétetnek. Ezei> ücjlet mint mellékkereseti forrás a; fleynok magával is hordhatja. Ajánlatok Kamacek Ferencihez Prága| inté^eiudök 1060/11- "z.__
Valódi villányi borok.
Kinek szüksége van valódi villányi borokra és kerülni óhnjijn
a szédelgéseket, forduijon hozzám. A villányi borok hírnevének fenntartására szívesen szolgálok díjmentesen felvilágosításokkal.
ScheidI Miklós
ta«ta, Villiiybai.
uri- és lói rshasioieítk. Vízmentes mentököpenyek.
Ionerebner Antalnál Innsbruckba!\'.
JOHANN
Helyiségváltoztatás.
KASPAR BÉCS
Női ruha készítő terme jelenleg I. kerület Blufgas^e 5-dik szám g alatt létezik, van szerencséje a L naeyszámu vevőit és a mélyen ti.ssr-g telt hőieyvilágot tisztelettej éttesiteni, hogy a női toiletteket készítő terme február 5-től kezdve
BV* Bécs I. Neumarkt, Nr .9. I. emelet.
5-ik <7ém alá fog áthelyeztetni, hová nagyszámú t. vevőit tisztteljesen meghívja. Számos megrendelések reményében marad tisztelettel.
A legújabb pá-izsi minták megérkeztek.
S^íaW\'^ílsVÍ^Ul\'tjySf^^\'UVrStí?^?1
A = Veszprémi gazdasági egyesület" ajánlja
[WEISER J. C. nagy-kanizsai gépgyárosnak
elismert birüaSa||í\'!-rendszerü
egyetemes egyes és kettős
Baczel ék én
legújabb, a hazai viszonyoknak legjobban megfelelő szabadalmazott „Perfecta" künnyü és mégis igen szilárd kitűnő munkát végző
sorbavető gépeit,
fogatos és kézi erőre használható uj szerkezetű szecska és répavágd gépeit, amerikai ku.,^
koricza morzsol okat. kitűnő fe- ^SBS^^tSíB^\'^\' ÍLi dett biztonsági járgányokat.
ToTábbá minden háztartásban elkerülhetetlen szükséges uj szabadalmazott .Celeritás\' egyetemes zugógépek^t, (Stern és § Beck szabadalma) melyekkel nemcsak burgonyát, hanem hüvelyes j§} főzelékeket, úgyszintén paradicsom és málnaféléket, valamint gyümölcsöket is lehet zozni és szűrni.
Jutányos árak és kedvező feltételek! Raktár és Iroda: STEEN AdOLF és TAKSÁNÁL
BUDAPESTEN, VII.. Kerepesi ut 78. szám.
Papir kárpit gyári raktár Tapeten-Niederlagé
JKBS és SCHUSGEm;«ftK & SGHÚSCHITÍ
köszönet.
T. Oíletfeleiuk és barátaink ax utóbbi időben irántunk való bizalmuknak éa íO1 kotiszerrvüknek oly számtalan és soktele jelét adták, hogy indíttatva érezzük magunkat ezekért leghálásabb köszönetünket kifejezni. Kiváló örömünkre szolgál, hogy ez alkalommal ama me-;ti-.z-telő elismerésről tehetüok említést, ine y-
ben a lent közök okmány kiállítása által leghivatottabb oldalról részesültünk — Kitűnő tiszt-lettel gróf Esterházy Géza. angyalföldi Gognaegj ár ig&zga. osaga
B-dapesteo.
A magyar kir műegyetem borászati laboratóriuma és dr. Neumann Zsigmond kir kereskedelmi törvényszéki hitei vegyész által hivatalosan megejtett e.-általiink tudomásul vrtt vizsgálatok alapján az —•
Este r házy-C ognacot
betegeinkről alkalmaztuk sazt sikeresen h a S S frá 1 f a mint kitűnő ni nőségfit és a f ra n cz í a < o gn a c-kokkal vetekedőt a legjobban ajánlhatjuk.
DR. ÁNGYAI PÉU, s k egy m tanár, közkórházi főorvos.
DR BÁRON JÁNOS b II
egy m tanár, kóroézí főorsói,
DB. KÉTLY_KÁRÚLY, s k. egyetemi t ny r. tanár.
DR POÓR IIRE, s k kir. lauácsos, ny. orvostanár
Dfi RÉCZEY IIHE, s. k egyetemi nyűg rendes tanár.
DR STILLER SERTIUI, s. k egyel tanár.
DR. TAUFFER V1LI0S, s k
•ay "y • t.
Á fönt mondottakat az általam közvetlen ismert négy csillagos jelzésű Esterházy Cogu&cra elismerem
DR BAKU SÁNDOR, s k. egyetemi in. tanár, kuni&zi rmdelö orvos
Az 1889. Párisi világ kiáll itásou ura uj éreiu-mel kitüntetve. ;
Bécs I, Getreidemarkt 2. sz.
Wien, !.. Getreidemarkt 2.
n. empflelt ihr reich sortirtes alalia dnsan felszerelt kar- r . _
cjBijo Lager aller Sorten Papier-
pit mintáit; tekercsenkint Tapeten vonl2 kr pr.Bolle
8 Mt. hossza 50 ct. széles 8 Mt Lange 50 et Breite
aufwärts biz zu den hoch-
I 1 feinsten Sorten
Minták és költségvetések Master und Kösten-Voran-
12 krtól feljebb.
kívánatra.
schlage auf Verlangen.
viri-»ranyoaott
• Eredeti párizsi
GUMMI ÉS HALHÓLYAG
Ub. Mit MUMta, "\'««ia 1,2 3 1, 5, ». 1 ff 8 forinuj, a.—
j. Hell, különlegeségek raktára:
IT., «»rt.rrtbe.alra.arl. BÄCS. E1.S .11»,»... ...n *>H . ...k».i1-.. g,.r.i..l!«ik\'-v ^»»
Sri»» irjegyaékkel kirfuir« ..oljkl, ,,».«.w.ül.\'« bom-kb«
Vinio Eladás.
A farsang idénye alatt ajánlom a nagyközönségnek számos fajú élövirágaimat.
Jó hírnévnek örvendő csokraimat, lakodalmakra 3 frtó! 25 frtig; mell és hajcsokraimat 50 krtól 3 frtig; koszorúk élóvirágból 3 frttdi 30 frtig; kamelia virágok 25 krtól 30 krig, tuczatja 2 frt; rózsa vir^q drbja 10-tól 20 krig; gyöngyvirág hyacinthu*, narciss, ibolya és számos más virággal bármikor olcsón szolgálok.
Sürgöny ősim: JANDA KÁROLY.
**" -KT I>-A. mii- é* üzletkertéttz, faiskola tulajdon o*.
5 -Kanizsa.
" Űslethelyisét : Sugáf-ut. Babóebay-fele h**-\'
X X
X X
X MF Tavaszi X gyógyítás
Ä * Nyári gyógyítás
X X
X\\\' X X
MOLl^SEIDLITZaPOR
X XK
55 Őszi gyógyítás
sz leli
gyógyítás
endob-)z
Csak akkor valódi,
aa éa MOLL, a. *okszoro*itott czége láthatd.
Gyrs eyógyha\'áa makacs gyomor- és al\'eatbajok, gyomo görcs, njálk, s;yomorégé», székrekedésnél, máj-bajok, vj tilu ír, aranyér éa a legkülSnféló h női hi--L--.i-,-K;;. eredeti doboz használati utat>itáaaal 1 ft.
Raktárak az ország minden nevezetasebb gyógyszertáraiban.
MOLL a gyógyszerész cs kir udvari szállító. Bécs-Siabdt. TuchlaaV>en S. Szétküldés naponta utánvét mellett.. 2 doboznál kevesebb nem küldetik. Elismerés MOLL a. úrhoz Bécsben, Ülő foglal kosaimnál az őu MOLL-féle SeiJlitz ti igen jó Dati.-t gyakorolnak ; i&merem ezt «gy.izer iudeukorra ét l»tétjei .,1 ten fize»e meg"-«i mon dok érte; ezék ,-. gyomroi jóvá és tő: kűnnyüvé t-szik.
Tiitteletti\'l : STEINKE P. J. lelkeim Honnelaehlag-ban
MOLL-FELE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
:t fit »5 kr. 13 lit 95 kr.
egy legnnoraabb rnel- eey legfinomabb va azésfl, gyönyörűen JifJ| karlíbadi
mit.t»z-ttuve*jkcsziet,
mely 41 da.abból áll \'¦¦ gos
:í pedig: kávé- v&gy theakész-
12 ¦dsrab viie*pf.li»r. [et, mely 15 daratból ti . burospohár, m iU. -
1 „ viselüv.g, 1 ***** v- taeakaona,
1 . borosüv. g, 1 tejeskanna,
1 , likörü.eg, l e.ukortartó födéllel:
•kOIL*t,íLíí\' 6 eaéttt, 1 „ kompóttál,
, esemefetál, 6 táryer. ii d rab finsze-en; 15 darab Bsaaesen.
M- g nem folelö tárgyak viaszAvétötuek éa a péoi visazaküldetik. Ládáért éa cao-magolá\'ért 60 kr számíttatik. menrct\'de-lesek csakis utánvét mellett az utolsó vasúti ál;oná= eazkSsöltetnek.
Arnim czélszertíaége, izléaaa kiállitása és rendkívüli olcaÓ.ága mellett bizonyítanak
fiZámoS \'¦¦ \', i::rrlevelei kik X leg\'
több e-etben utánreudelest eaikús-ilteK
Uj elismerő le*elek érkeztek többek kö zíítt gróf Teleki Sándor Na^y-bánya. C«oiba Ákos ügyvéd Teregova, Soófa vi Lajostór-b.ró Deéa, gróf KönieseggTa-icz Stb. Ezen elismerő nyilatkostktokat bárki is ¦¦¦¦¦¦
DALIM W Sve-nyári raktára ~wm DUrilYl Bndapmt Cssnaeri-u. 48. sz.
X X X XK X X X X X X X
sz Legjobb bedörzsölő szer
SS- köszvény;
sz csúz
éa minden
sz meg-hülési betegségek ellen
Csákiakkor valódi,
\'gyét tflllteti "fel éi .A MOLL\' feliratú óoozatul van Isárva A MOLL-fé\'e franezía boraxeai éa só neve- .
iteaen mint fájdalomc«illipit\'i bedörzeDléai r kí3aa-yéoj, eaúz és a meghülé- egyébb következményeinél legiamereteabb népszer. — Kfj ónozott eredeti ilveg ára: 90 krajezár.
Fü-SZÉTKOLDES
A. nóirjuM. es. és kir ndrari szálJitv\' iital
BKCS: I. TÜCHLAÜBE-Í 9. »v.. Vidéki megrendelések naponta póstautánvét mellett tel -j*Mtettnek.
A raktárakban tessék határozottan 3lotl A- -aláírásával és védjegyével ellátott késxit- J\\ menyeket kérni. ^
Szétküldés naponta utánvéttel Két üvegnél keve-ebb W . nem küldetik. Lltsmerét MOLL a. gyógyse. nrboz Bécs.
K !!¦ \'¦¦ franexa : --:--r. éi "ój • vidé- W
kémen nagyhxerüeu :.."..¦¦:.: Küldjön nekem 50 OveR. S
gel, mivel az \'¦¦ -n óhajtok m
[tartani magamnál. Mély tisztelettil v
HOBN\'OF, lelké*. Mieholup-ban ^
X X X X X X X X X X X X X X X
i
X X X X X X X X X X X
riaczelli <évm~~ «ßß#> Gyomorcseppek
k
tiagoknli.
1 éa ittolatfosan iSBvrtrt*
teixnlnctel: ct<ágialantig. ;.oir-,org.t-.^etC5, bttiba leheltt. \'•KajUag.\' sasi-tit; taibfllfogéí. hazmeoés. sjomoréréa, leies\'eget n-jükakl**-latitií; sárcaiij. ^áar it hinjas. B-omorfl&rca. arük-Utía.
lUiti-u.» üyiKVsxemek i ironytilr tejüjasnil. x. nienynyiber mórtól szárntazíttt. gjo mortui terhel esnél ételekkel é
Kmlitett liaji\'ktiál a 9lartnc-x*ttt v/on.
évek«
- Italokkal.glilaitaJt. májbaioi
inesatti 9ito m*o rear frt
a kitin:.itrnek blwnynlttk, a mit woxmtß száz G
TorSta József gyógyszertára Bucii>r-i. Király tncza ÍZ sa. k ea alüriat tüzetesen teftaék mef-t-kto-
\' • • \'pprekel teaaék elfogadni, melyeknek bor-
ra zöhl xzaUg van raira«/.tva a keazito alair&aiva1 C Bmrivl e- éten szavakkal: „Vil.nrttaiáit btt-myitom".
N * Gy KAN12SÁ^ :Priger Béla ét Bel na Lajos gyógy izerésnektél. — BARCSOK: Kohnt Sándor |jrógyaz*ré»anél.
MélküSözhetetlen
minden háztartásban a
KATHREINER"FÉLE KNEIPP-MRLftTA- KAVE,
szemes kávéiizei felülmúlhatatlan előnyt ért el, hogy az ártalmas élvezetétől a keveretlen vagy a rossz p\'tkávék kellemetlen izétől és az egészségre nézve ártalmas hatásától megóv és a legkellemesebb izü egészséges tápanyagot nyújtja. — Felülmúlhatatlan mint keverék a szemes kávéval, legajánlatosabb nőknek, gyermekeknek és betegcinek. — U t á n z o 11 a k a t kalönös figyelemmel .-erfilni. ;— \'/, kiló á 25 kp. Mindenütt kapható. -» » Valódi csak fehér c omagokban a főtisztelendő nr arczképével ellátva, miut védjegy.
Nyomatott Ifi. Wajdits József könyvnyomdijában Nagy-Eanii&in.
7924
Wi-KAS.ZSA.1893. Január 28-án.
-zt-ilc szám.
Harminckettedik évfolyam.
Előfizetési ár:
Egész évre . . . 5 frt — kr. Fél évre .... 2 frt 50 kr. Xegvedévre . . . 1 frt "25 kr. Egy.es szám 10 kr*
HIRDETÉSEK S hasábos peüttorban 7, másodszor] *>, * mtudeo további sorért 5 kr.
NYILTTÉRBEN [pelit soronként 10 krért vétetnek! jjej. Kincstári illeték minden egyes] hirdctvRert 3" kr. fizetendő
ZALAI RQZLOHY.
A lap szellemi és\'anyagi részét illető minden közleaijány líátorfi I.ajiifi sxcrkesnő-kiadó nevére czímzeUec Nagy-Kanízsáfa bérmentve intézreodök.
Bérmentetlen levédek n\'m fogadtatnak ¦•!.
Kéziratuk vissza nem kuldetuek
I A .nagy-kanizsai malitagyár és sérfóződe\'ya nagy-kanizsai Délzalai Takarékpénztári „Önsegélyző szövetkezet\', a .Kotori takarékpénztár" rész-vény-társaság\', a , nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet\', a ,nagy-kanizsai kisdedoeveló egyesület\' a „nagy-kanizsai tanítói járáskor\', a „nagy-kanizsai kíresztény jótékony nőegylet\' .,n.-kanizsai, izr. jótékony nőegylet\', a .szegények tipintézete\', a „katonai hadastyán egylet\' a „soproni kereskedelmi iparkamara* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETEN KI NT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A nagy-kanizsai önk. tűzoltó-egylet karéból.
Etí. jelentés a közgyűlésnek.
Tekintetes közg\\ ülés I . y\\
Jlult évi működésünkről számot j adandó, van szerencsénk örömmel je-lezni, hojy a lefolyt-évi fennállásnak, óta «»&dntényekben legdúsabb. . j
Legnevezetesebb eredménye uj őr taii}áuk megteremtése. Ezen minden - tekintetben czélszerüen épült lakta-. nyank alkalmat nyújt ugy belsejében, tarai udvárhelyiségében gyakorlataink-kényelmes megtartiiatására
Barátságos felszerelése vonzó s igy i minden egyes tag magát benne ctt- ; liunában latja s buzdítva éi zi magát | a czél iránt. Szóval varázserő intézményünk szilárdítására s fennmaradásunknak hosszú időre biztosítója. Minde/.ért uraiuk a köszöuet városunk áldozatkész k\'özöoségét, s a megteremtés körüli eljárás fáradtságos mnn kajáért városunk jóakaró tanácsát, valamint a. kezdeményezésért testületünk választmányát és ennek élén különösen Lengyel Lajos testületi elnök urat illeti.
Legyen ezen mű városunk lakóinak figyelmeztető arra, hogy bátran hajthatják fejeiket pihenőre, mert az I ebben tanyázó s számbavehető komoly fér fiak hivatásukhoz képest örködoek vagyonuk s ^letük fölött.
Legyen figyelmeztetője a fiatal erőknek arra, hogy ide sorakozni nem szégyen, hanem a legszebb kötelesség, mert a jelvény, melyet mint tűzoltó visel, büszkeség lehet, s a munka, melyet ez alatt teljesít, áldásos; a jutalom érte pedig az elismerésben s a megmentettek részéről azoknak öiömkőnyeiben nyilvánul.
Egy második szinte nevezetes eredménye .lefolyt évünknek az: hogy városunkban a telephon behozatala s
a rendelkezésünkre bocsájtott városi fogatuk áltat elénük azon eszközt, stelyet birva. gyorsan juthatunk a vész helyére.
Mindezen lényeges eszközök megteremtése után azt gondolnók, hogy most már minden meg van, pedig ebben tévedünk, mert még egy nagy-hiányban szenvedünk s ez városunk területén a vízhiány, a leghathatósabb eszközünk.
Be kell azonban látnunk, bog? városunk közönsége ezzel sem kés— nék, ha anyagi ereje engedné. Megvagyunk azoifban győződve, hogy rö vid idő alatt a főtereken nagyobb szabású kutak s a mellékutczákban megfelelő számú vízmedencéket fogunk találni. /
Ezen hiányt csak azért említjük fel, hogy bárkinek is fogalma legyen arról, hogy az esetben, ha a tűzoltóság a kívánság szerint nem működhetik — annak oka legtöbbször a vízhiány.
Most pedig áttérve jelentésünk tulajdonképpeni tárgyára, van szerencsénk tudatni, hogy a lefolyt évben 1 választmányi és 14 parancsnoksági ülés tartatott, melyekben elintézést nyert 82 ügydarab.
Tartatott az év folyamán 2 nagy: és 14 iskola gyakorlat.
Tüzeset volt 8, elégett 3 szalma-tetős ház, pajta és istáló, 1 fakamra; kigyulladt 3 szalmatazal, 2 ól. ebből elégett 2 szalmakazal, a többi megmentetett, s csak jelentéktelen kárt szenvedett a tulajdonos. Összes kár 1205 frt volt* Tűz ellec biztosítás mind a 8 esetben igazoltatott.
Volt az év elején a testületnek 103 pártoló tagja, kilépett 4, belépett 5, maradt ez év végével 104.
Működő tag volt az év elején 96; kilépett 5, elhalt 1, kizáratott 3, belépett 13, maradt az év végével 100.
A Halálozás a testület egyik kedvelt s 14 évet szolgált tagját, Mu-zikár Ferenczet érte. A kegyelet adóját lerovandó, a testület működő osztálya teljes számban "kivonult s a koporsóra koszorút helyezett.
Az év folyamán az őrtanyán minden nap rendes — azonkívül a színházban kellően ellenőrzött őrség állott.
Szabadságoltatott 1— 3 havi időtartamra 3 tűzoltó..
Szolgálat mulasztásért megintetett 4.
Vígalom tartatott helyben 1, a VI. és VII. kerületben szinte egy, tiszta jövedelmük volt 95 frt i kr.
A zalamegyei tűzoltó-szövetségnek Csáktornyán 1892. aug. hó 14-én tartott közgyűlésében testületünk al-parancsnok által képviseltetett.
Ünnepélyes kivonulásban két izben vett részt a testület s p. június 8 án Ö Felsége a király korotáztatásának 25 ik évfordulóján isteni tiszteleten; továbbá az urnapi körmeneten.
Szolgálati éremre jogosultak ez év végével lí eus p. 15 évesre Macsek János és Taschner Félix. 10 évesre: Lengyel Lajos, Ats János, Erdélyi János, Grátz Antal. Györy János, Horváth István, László Boldizsár és Meskó István. 5 évre Vadász József I urak. «?*
Pénzbeli forgalmunk a következő; A test. pénzt, összes
bevétele . . . 1485 frt 21 kr. Kiadásai .... 1479 „ 06 „ Maradt pénzkészlet 6 frt 15 kr. ; A segélyalap összege
volt az év elején 2863 frt 33 kr. ; Kamat tőkésítés után
szaporodott . . 114 frt 13 kr.
Összesen 2977 frt 46 kr. Kiadatott az orsz
segélyalapra . . 28 frt — kr. Maradt az év végével ..... 2949 frt 40 kr.
Felszerelési alap volt
az ér folytán . . 870 frt j>3 kr. Az \'nj őrtanya fel- \'.
szerelésére fordíttatott .... 305 frt — kr.
Maradt 565 frt — kr. A VI és VII. ker.
félsz, alapja . . 39 frt 15 kr. Összesen 604 frt 15 kr.
Végül felemiitjük, hogy a helyben állomásoz* cs. és kir. 48. Ernő gyalogezred katonaságánál elhelyezett fecskendővel a kirendelt legénység a testületi alparancsnok vezetése mellett : 3 izben gyakorlat tartatott.
A midőn ezzel jelentésünket befejezettnek jelezzük, kérjük-azt jóváhagyólag tudomásul venni.
Folyó hó 22-én tartott rendes évi közgyűlésen áz alább felsorolt nrak választattak meg: Elnökké Lengyel Lajos, alelnökké Grünhut Henrik, titkárrá Roming Lajos, ügyészszé dr. Iried Ödön, orvossá dr. Szigethy Károly, pénztárnokká Weíssmayer Mór.
Választmányi rendes tagokul: Vág-ner Károly, Thomka Endre, Keller Ignácz, Sommer Sándor, Csemits Károly, Szegő Gyula, Lőwinger Ignácz, Szakonyi József, Ebenspanger Leo, Győrffy János, dr. Bentzik Ferencz, ifj Fessc-lhofer József.
Póttagokul: Sommer József. Juhász György és Kürschner Ignász.
Főparancsnokká Knortzer György.
Alparancsnoki állás függőben hagyatott.
I. .mászó oszt.-parancsnokul Bődis János, II mászó oszt. parancsnokul Poredus Antal.
I. szivattyusi osztályparancsnokul Jack Ede, II. szivattyusi osztályparancsnokul Raffay István, III. szivattyusi oszt.-parancsnokul Fleiseh hacier Ignácz.
Rendfenntartó parancsnokul Lengyel Lajos.
Rendfenntartó osztályparancsnoka Bátorfi Lajos..
Segédtisztté %kete József,
I. szertárnokká Schável János, II. szertárnokká Poszovetz Ferencz.
Zászlótartóvá Staab József.
I. mászó osztályparancsnoki helyettesül Meskó István, II. mászó oszt -parancsnoki helyettesül Tiszay Mihály.
I. szivattyusi osztályparancsnoki helyettesül Polin Péter, II. szivattyusi osztályparancsnoki helyettesül Weíss-berger Kálmán, III. szivattyusi oszt.-paran&noki helyettesül Kovát István.
Számvizsgáló bizottsági tagoku!: Plos\'szer Ignácz, Xusecz József és Bódis János.
Pályázati hirdetés.
A Somogy megyei Csurgó vid. gazd. kör pályázatot hirdet egy népiesen irt oly szakmunkára, mely megfelelő tekintetbe véve a csurgói járás területen lévő községek különleges,. Uíty talajbéli. mint éghajlati viszonyait szakszerű és helyes tanácsot nyújtson a járás kis gazdáinak a gazdálkodás terén s mintegy vezérfonálul szolgáljon arra né/ve. hogy minő vetés rendszert kövessenek, miként műveljék földjeiket hasznosan fs észszerűen s hogy a pályázni kívánók ezen kívánalomnak minél jobban megfelelhessenek, alább egész: terjedelmében ide iktatta! ik a gazd kör ülésén erre vonatkozólag tett indítvány szövege is, melyben a megnevezett okok és körülmények a pá-, lyázók által szem előtt tartandók s különös gond fordítandó arra., hogy a má a kis gazdák éItal használható, könnyen érthető és körülményeikhez alkalmazkodó módon legyen írva és szerkesztve.
Indítvány: „Tapasztaltatott miszerint az ugyaevezett telkes gazdák\'kisbirtokosok, kik az úrbéri reudezés alkalmával telek illetményüket három szakaszban kapták ki, hogy az ezen állapotból kifolyó három nyomásos rendszertói ugar, őszi, tavaszi eltéróleg ma már az ugar vagy parlagnak- hagyandó földdarabjukat is, — anélkül, hogy trágyáznák, derűre borura vetik, gyakran őszire őszit vetnek, igy az egy évi ugar ha-
T A IS Z A.
Népdalok*)
XXII i
Csörög az ág . . .
(sürög az ág. hull a levél, Didereg sz őszi szél, Kimúlásról, hervadásről, Meghaló regét beszél . — Miut a nyar, az én szivi-m i*t, Termett díis virágokat. I>e a vil«g megirigylé Kóvid boldogságomat.
Csorogj levél, dideregj szél, A letartott ugaron. Megyek ín is bns szivrmmel Vég-kirendelt utamon .... Ha kidQtök, jer takarj be Nem is kell a boldogság már, Csak a csendes nyugalom. XXII\'.
„Mint Csillag a rozsa felhős kék eget. saeretlek, még százszor jobban tégedet," De mi haszna ha reményem sincs hozzad, Eg, told tarol van tőled a menyország Tudhatnám csak, hogy mi varázs titka nyom, Mi»el lehet szivedet meg nyittanom, Lehoznám a legfényesebb csillagot, Istentől caak, nem is kéne mondanod.
Vagy ez a kulcs, melyoek titkvs zá a véd, l/enne bár a mélységes tenger fenék, Felhoznám egy perez alatt a kedvedér\' Mert szereltnem ennél is mélyebbra ér
*1 Mutatvány a zseniális fiatal zeae szerző Huber Gvula urnák sajtó alatt levő ujabb népdalaiból Mébán lehetünk büszkéké jeles munkatársnak gyors sikereire, melyek oly rövid id5 alatt az egész ország szivet meghódították Megrendelhető a szerzőnél káptalantóti Zala, « p. Gutács Melegen ajáljuk olvasóink szíves ügyeimébe.
De nem tudok \'semmi semmi biivvarázst. Bús sínemre enyhet es vigasztalást, Kgyet tudok ah, csak azt, hogy szeretlek, Jobban, mint a csillag fent a kék eget
xxiv.
Dgy elmegyek azt se mondom: .Beíöllegzettí* — Ej, haj, galambom, Itt bsgyom a kapu félfit Hűségeddel együtt, ha mondom, Itadhatod majd aztán az Egereket, sajna\' miattam Ha én egyszer a lábomat Titü\'.etek, ej, haj. kiraktam
Száz- mérföldig meg sem állok Vissza se tekintek felétek, Mert oda, hol játszanak a Szerelemmel nézni is vélek . . . fi ha nem kellesz senkinek már Majd csak akkor jussak eszedbe, Éu talán majd megsiratlak, Te pedig felejts el, örokr«
xxv.
Mindt-n kislány azt veszt a fejébe Hogy majd csak ugy válJogat a legénybe S minél jobban felveszi a kiB álnok, Annái jobban maga bomlik utáanok. ,
Mig tiata\', ugy, bánik a kosárral. Miut & macska tőrbe esett madárral. ^ S addig addig szórja a sok kosarat,\' Mig szépen a szentegyháznak megmarad.
. , * \\.
xxvi.
Eladom, vagy elcserélem A subám.
Mért oly kicsi betakarni A babám,
S olyat Vetlek a vásáron Helyébe,
Hogy engem !5. m-g őtet is Beérje.
Kiadom az órámat is Potom ár.
Mert amikor kedve tartja Csak megáll. 1
Szebb ketyegés, szebb dobogás Hxngja von.
Mikor sz én babám szivét Hallgatom.
-Eladom a pipámat is.
El biz én,
Mit merengjek bodor füstje Kék egén,
Mikor a menny, oly közel van Én hozzám.
Kis angyalom kékszemébőt Ragyog rám
Elcserélem — eladhatom Mindenem.
Csak a babám maradhasson Meg nekem, Öt a világ kii-cseiért Sem adnám.
Szép szeme oly bfivarizszsal Ragyog ram.
MAROSHALMI GYULA.
. Diák koncert
A Polgári Egylet termeit f. hő 25 én a helybeli gimnázium tanárkára é* ifjúsága szállotta meg.
Héc órára befejeződtek a tarokk-par-tiek, az öregebbek elvonultak, a az ifjúság a helyzet magaslatára emelkedett
A belépésnél frakk, lakk és ránezos elejü ingben öltözött kék szalagos ifjú fogad, majd egy telt arczu pap löveli feléd csillogó szemeiből az üdv sugarát.
Majd minden pillanatban más és más hölgyek érkeznek, kiket karon fogva rezet a terembe az előzékeny rendezőség.
Nyolcz órára a csinos térem megtelik, s csevegés helyett komolyság, néma báj és édes iblettség ül ^a sz^bínél-szebb srezokon. , {
Az emelvényen megjelenik az énekkar vezetője lelkes gárdájával] és azonnal 50 - GO hang reze a rózsaillatú légben. — Egy éji dalt^énekelnek érzéssel és szabatossággá), mayába főgimn. zenekara luiratja ki ügyességét, ezu\'án crimbalom-játék, szavalat, ének, zene működik oda, hogy az estét minél kellemesebbé tegye.
Tapsolás, ujrázás van elég, mire valóban rá is szolgáltak mind a szereplök, mind pedig a fáradhatlan rendezők.
A terem székek s egyébb ülőhelyektől csakhamar meg lesz fosztva, rázendül a zene s az ifjúság tüzeseo lejti a csárdást. Megálltam a terem közepén s onnan néztem a sikamlós parketten végigsurranó párokat.
Itt egy kékszemű, szabályos arczu leánykán akadt meg a tekintet, majd egy élénk tekintetű, lekete bajfürtü barna nő vonta - magára a figyelmet, kinek jonói termetéhez oly szépen simult az a rózsa szinü ruha; amott egy csinos menyecske hamisan tekint udvarlójára a hangosan kmezag merész bókjain.
Mindenki uszik a boldogság árjában s párosan élvezi az est kellemét, csak én vagyok egyedül, szemeim legeltetésével töltve az élvezetes pillanatokat — Éppen az első négyesre adnak jelt a a terem közepéről távozni akartam, midőn ecy magu termetű csinos szőke ifjú egy üde arC1.11 kis leánykával karjai haladt el mellettem, hófehér arexán rőzsapir öm-
\\ lőtt el s az a kék nefelejls virágos fehér | ruha még szebbé tette. — Egy gondolat villant meg agyamban, megszegem fogadásomat, tácczolom a négyest s igy oda vegyülök- az enyelgő Évák közé. Az eszme csakhamar valósult s a következő pillanatban már ott álltam közel O hozzá.
A négyest csárdás, ezt keringő követte, mit bizonyos perspektívával nézegettem. Oh hiszen oly mulattató jelenetek tárultak a szemlélő elé. — Itt egy vállalkozó szellemű kis diák alig hogy eléri kezeivel sugár termetű tánezosnöje karcsú derekát, merédzen törtet előre;—amott egy hozzá hasonló, de tapintatosabb egy. iskolai leány növendékkel betzélget.
Nem szoktam kiváncsi lenni, de most égtem a vágyból, a discureut .tárgya felől értesülést nyerni. — Azt hittem, iskolai dolgok, feladványok felöl cserélnek eszmét, el mondják, hogy mily szépen magyarázza a történelmet az a polgári iskolai tanárnő, avagy mily szigorú egyik-másik tiszt ur. — De csalódtam, a kis Nimpha kellő grácziával beszélte, hogy mily szép versek vannak emlékkönyvébe
rva----ez az első mulatság, melyben
megjelenik ... s oly nagyon jól érzi magát "v . .
Ettől a kis pártól elfordulva, a; igazgató méltóságteljes, komoly, de jóságos arcza tűnt szemeimbe; mintha csak a felett töprenkednék, hogy két hétig a jövőn merengett s azért nem figyelt a a diák, a szerelmi ömlengéssel teljes ,-*ien pedi*, ki tudja, mennyi ideig, tán sohasem lesz elfeledve.
Lapunk mai számához fél iv melléklet van csatolva.
HARMOíqZKETTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 28-án.
gyást, — mely még is a fold termŐ\'ere-jét némileg fentarfotta egészen kiküszöbölték-. Eien fölázítarló és a fold termő erejét csakhamar kimentő eljárással szemközt czéltrányos volna, ha a gazd. kör pályázatot hirdetne egy népiesen irt oly szakmunkára, mely a birtoktestek nagysága, a vidék, illetve, a csurgói járás viszonyai, különösen pedig a talaj és éghajlati viszonyok figyelembe tartása és méltatásával, útbaigazítást és szakszerű tanácsot adna, hogy ugy a com-maszált birtokokon, — melyoek a kis gazdákra nézve nagyon hasznos és üdvös volta a munkában, különösen kiemelendő — mint a még nem commasélt, ; tehát 3 yagy 4 szakaszban lévő birtokokon, minő vetésrendszert kellene alkalmazni, -miként kellene és lehetne legcélszerűbben legtöbb -haszonnal gazdái kodűi."
A pályanyerles mü 20 drb. aranynyal v lesz dijazva; ha a pályadijat nyerten ki-- vü). még más figyelmet érdemlő munka
is érkeznék be, ez is számithat elismerő
dtjra.
A pályamüvek 1893. év deczember 3l-ig Sömogymegyei Csurgó viő. gazda sági kör elnökségéhez I h áros-H erény be lesznek beküldendők, akár név- és Jak-czim aláírással, akár pedig jeligés levél kií éret ében.
Zöldoltványok nagyban való előállítása az iskolában.
Nem a szerénytelenség, hanem az igazság nyilatkozata részünkről, ha azt állítjuk, hogy a ,-SzölÖszeti és Borászati Lap" a phytioxera elleni harczbao az első íolt, mely sz amerikai szőlófajok, főkép 8?. eÜentáilo alanyoknak alkalmas fajok tenyészetét ismertette és ajánlotta; mely — daczára a sok ellenségeskedés- , nek — kezdettől fogva azok müvelése mellcu tán\'orithatlanul barczolt; mely a különböző oltási művelési módokat \' folyton tárgyiiago-an közölte és a különféle fajoknak tulajdonságaira való te-kintette) a nézeteket tisztázta. Egyszóval lapunk a rekoostruktíÓ nagy munkájának minden egyes mozzanatát valódi értéke szerint tárgyalta és oi vasóit te | vékenységre, kitartásra, ügyszeretetre buzdította.
Mindezek után nagy megnyugvásunkra registrálbafjuk azon tényt, bogy termelőinknél az ?merikai fajok iránti bizalom állandó gyökeret vert...
A pbylloxera elleni harcz közös! <iny-nyivaj nagyobb örömünkre szolgál konstatálhatnunk, bogy a magánérdek harcza hazánk szőlőszetének rekonstruláaa terén már megszűnt. Mindnyájan ismerjük a York Madeira kitűnő tulajdonságait, tudjuk, hogy a Ripária fajok jó alanyt szolgáltatnak: tisztázva van á .Jacquez értéke; nincs többé harcz a 2Ö:doitás ellen; a fás oltás fontosságát mindenki becsüli; kizárólagos oltási mód nem lé-tezík. De jól ismerjük az angol nyelves oltást, az ékelést. a párosítást síb. is. Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy az oltót\' tőkék mily szép termést adnak, valamint annak tudatától át vagyunk hatva, hogy szőlőmüvelés nélkül Magyarországunk nem létezhetik, s hogy hazánk szölő^zetét nemcsak azelőtti fontosságára, de sokkal magasabb fokra emelni édes mindnyájunk hazafiul kötelessége.
E oagy munkában volt és lesz lapunk a jövőben is olvasóinak hü tanácsadója
Az ember mikor e reményteljes ifjúságon végig tekintett, mintegy vissza varázsolta a képzelet szárnyain azt az időt. midőn az övékéhez hasouió érzel mek dúltak a kebelben; mikor mint kis diák titkán, avagy nyíltan is lelkesült azért az egyetlen kis aranyosért, kiugya mást boldogít s kinek fia már a gimná-siumban jár.
No de igy van ez jól. — Az a legszebb kor, mikor reménytől duzzad a kebel, mikor még a csalódások töviseit nem érezzük, az idő ugy is juttat bőven ebből.
De félre e sötét gondolatokkal, hiszen ugy tetszik, mintha folyvást fülembe hangzanék a zene s látnám azokat az elegáns öltözetű hölgyeket — Oh miért is nem tartott soká az a csütörtöki hajnal s miért kell leiébredni a sivár, a rideg valóra.
Ilyen az élet. lassanként elmosódnak az arezok. a zene, a mosoly feledve lesz s ogy tűnik fel. mint egy ke lemes áiom. Az a meleg kézszorítás, az a forró tekintet azonban nem mosódbatik el, az örökké él a szivben. De hagyjuk el az ábrándozást, hiszen ez az élet megrontója.
SEREGÉLY.
\' Válasz Renee-nek.
Nagyságos asszonyom! Mariéhoz intézett levelét a „Zila" szerkesztőjének iadiseretiójából olvastam. |
A levél tartalma azt a benyomást gyakorolta reám, mintha nagyságod velünk és városi viszonyainkkal nem volna egé i szeu megelégedve. Jelen soraimmal nem akarom az elégedetlenség érzetét kar-\', hoztatni, csak azt kívánnám nagyságodnak demonstrálni, hogy első szerelme arra a kitartó ragaszkodásra, melyben nagyságod részesili, ném érdemes már: és ha ezt bebizonyítani sikerült, akkor remélem, hogy mi, kik különben kegyvesztettjei sohasem voltunk, részesei leszünk ama szeretetnek, melyet arra a nagyvilági, de közöoyösvkedvesére, melynek Budapest a neve, pazarol.
Igaz. hogy Budapesten mindent megtalál az ember, aniit elmúlt és jetenkori generúcziók kultúrája felhalmozott. Min-deo uton-uifélen hivogatólag, kaczéran int felénk száz meg s..áz élvezet de ha az „ellenállhatatlantól" bármely nagy áldozatok érán elfogadtuk azt, a mit nyújt, köszönet érte tőle nem jár, annál ke-vésbbé elismerés. Ha kivettük a részünket, tovább áshatunk. Én részemről az olyan kedvest ott hagynám a faképnél, aki ledér érzelmeivel kereskedik és azokat boido/, boldogtalannak nyakába akasztja, csak győzre az ember pénzzel.
Helyesen jegyzi tehát meg nagyságod, Budapest nekünk nem imponál mindig.
Én teljesen Aladár pártján állok. Ei a mi Kanizsánk olyan, mint az örökbe fogadott parasztgyerek. akiben azonban egy nemes szivet és jó lelki tu\'ajdooo-
Mindnyájan tudjnk, hogv mily nehézséggel jár lz oltványok előállítása, különösen ha azoknak ezrek és százezrekre menő szükségét látjuk. Azért nem mulaszthatjuk el egyetlen egy körülményt is említés nélkül hagyni, mely áltat azon helyzetbe juthatunk, hogy rövididő alatt minél több ojtványt bírjunk előállítani.
Jelenleg is egy ujabb módját akarjuk bemutatni t olvasóinknak, s ez a zöld | oltás alkalmazása az iskolában. Eddig I csak az aoyatőkék földen való oltását j ismertük.
Hol venyigét termesztüuk és azokat | szétvágjuk, osztályozzuk, iskoláztatjuk ¦és oltjuk: jól tudjuk, hogy ott hulladék | venyigék ^s vannak nagy mennyiségben. { Hulladék venyigéknek nevezzük azon rö \' videbb venyigéket, melyek a rendes j hosszúság méretét niár meg nem ütik; ! tehát 50 cmtnél rövidebbek. Ezen venyi-! gék legalkalmasabbak az iskolában való | zöld oltásra.
Sajátságos, hogy ezen írövíd, eddig már csak hulladék számba ment venyigék, ha iskoláztatjuk s kissé gondozzuk, kitüuő oltási alanyokat szolgáltatnak; sőt ha iskolánkat ekként akarjuk berendezni, de hulladék venyigéink nincsen-nek, ez esetben rendes venyigéket gét-felé, 25—30 cmt hosszúságra szétvágjuk s ugy rakjuk el.
Hogy ily rövid venyigék kis gondozás mellett oly feltűnő szépen díszlenek, annak magyarázatát abban találjuk, hogy gyökereik, miután a venyigék rövidek, a talaj felső tápdus rétegében képződnek és tenyészoek és itt elegendő táplálékot találva erős növekedésnek indulnak. .
Igen természetes, a gondozás első fő -kelléke abból áll, hogy állandóan száraz időjáráskor megöntözzük ültetésünket s kapálás által a talajt folyton nyitva s gyommentesen tartjuk. \\
Hogy az eredmény.minéi tökéletesebb legyen, az iskolának síánt helyet olyké-pen választjuk meg, hogy közel legyen valamely vízhez, valamint jól müveit trágyázott föld legyen.
Az iskoláztatásnál elegendő, ha a venyige 2—3 rügyes; ha a rügyek sürüen volnának. 4 rügyes is lehet. Az* iskolában, mint rendesen 60—70 crit távolra csináljuk egymástól a sorokat s 8—10 cmtre teszünk be egy—egy venyigét. A venyige alsó részéhez a földet ültető fával liissé, oda szorítjuk. A venyige felső rügye a földdel színétjén, avagy\' 1—2 cmtrel feljebb is lehet, és homokkal a kiszáradás ellen megóvandó betakarjuk.
Az első évben más dolgunk nincs, mint szükség szerint a főidet a gyomtói tisztán tartani, ha nagy volni a szárazság, jó! megöntözni, ö zszel a földet kissé felhúzni vagyis betakarni, fedni.
A második év tavaszán az iskolát felnyitjuk s a venyigéket egy szemre meg-metszük. Ha már hajtanak letisztítjuk, és csak egy hajtást, a legerősebbet hagyjuk meg.\'Midőn már annyim megnőttek, hogy 25—35. cm. magasságban beol hatók, sorban mindeniket zölden beoltjuk, majd két-három rlét múlva, a nemes szem már zsendü\', az Tdgnyon az eddig kifejlődött hóua\'jhajtásokat kitörjük.
Az oltást már máju>ban kezdjük s júniusban folytatjuk, mely időben az első oltásnál meg nem eredt alanyra újra az erőteljesen fejlődő oldalhajtásba másodszer oltunk. Júniusban ez oltás
még elég jókor van, hogy őszig be is érjen.
Ha a Ripáriák hajtásai vékonyak volnának, talán 2—3 milliméter vastagok. — akkor azok beoltásáboz az európai tőkék honalhajtásai is alkalmasak. Ily vékony ve3szök legjobb oltásmódja a párositáé, melyet & .Szölőszeti és Borászati Lap* 1890. éz 15—16-számaiban körülményesen s rajzokkal kisérve irtunk le.
Hogy megfogant zöldoltványaink minél tökéletesebben fejlődjenek, nem szabad elmulasztanunk azok felkötését E czélra legczélszerübb a sorok hosszában 20—25 cmt magasságban sodronyt vagy vékony rudakat, léczeket hazni.
A megfogant oltványoknál az alanyon fejlődő honalj haj tatokat ismételve letördeljük, a hányszor csak ujak fejlődnek.
Késő ősszel, ugy novemberben, az iskolát kiszedjük, az oltványokat a vadvesszőktől elkülönítve, csomóba kötjük, b megfagyás s kiszáradás elleni megóvás szempontjából pinczében yagy melegágyban elvermeíjük.
Az eredmény az lehet, hogy az 1893. év tavaszán iskoláztatott rövid Ripária dugványokból már 1894. évi ősszel ki-ültetésre alkalmas oltványokat nyerhe-hetünk.
Hinni merjük, hogy ezen mód hazánkban rövid idő alatt általánosságban el fog terjedni s főkép a kereskedelmi telepeken nagy mennyiségű zöídoltványok előállítására oagybao fog alkalmaztatni.
MAUER JÁNOS.
„Egy erdész naplójából.u
Legalkalmasabb idő a fáknak kiülte-tésére: a nyár, lőleg pedig július hónapja legkedvezőbb. Ha a fák már tavasz elején kiültettetnek, mi leginkább szokott történni, akkor nem ritkán betegeskedni kezdenek, miután ezen időben a nedv czukortartalma könnyen erjedő lévén, egyszersmind könnyen kifutváD, ennek következtében a levegőn megeczetesedik és nyirkosán meleg idő hozzájárulásával porgombák u. n. rozsdagombák képződnek, melyek az almafáknál, ugy a kajsziknál könnyen ragyát, sőt íénekort idéznek elő.
Gyümölcsfák óvása nyulak ellen. A legegyszerűbb és legbiztosabb szer e czélra1 a rókazsir. Csak egy csipetnyit kell belőle""" a karóra, vagy a faderekára kenui; miután szagát az időváltozások daczára megtartja: kerülni fogja azt minden írtul.
Kétszeres nemesítés. Oly alma és körte fajokat, melyek lassú növéssel bírnak, rövid idő alatt magas törzsű fákká nevelhetjük föl. Ily fajtákra kisegítő mód az ismételt ojtás A vadonezot ugyanis közvetlen a föld fölött, az az a tőn gyorsnövésü fajtával ojtván be. midőn a nemesnett törzs oly magasságot ért el. amely czéljaiokuak leginkább megfelel, koronáját a las u növésű fajtával nemesítjük.
Szilváknál p\'. e czélra a gyorsnövésü azilvafajtát, Bei le Lourint használják, melyet a vadonezra a tő fölé szemzenek; 2—3 év alatt az ily módon létrejött törzs 6—7\' magasra női, a midőn azután a kívánt sziivafajtával koronáját beójtják, vagy .beszemzik/
kat "fedeztünk fel. Érdemes nevelni, nem fogjuk megbánni a költséget soha, mert tudjuk, hogy gyöngytermészete kárpótolni fog bennünket minden fáradtságért és költségért Azért csak. türelem, türelem! Csak maradjon meg tovább a gondos anya szerepében és legyen elnéző, csintalan, néha tatán illedelmetlen fogadott fia iránt és én bízvást hiszem, hogy nemcsak Aladár, hanem az ön reményei is teljesülni fognak.
Arisztokratát nehéz tesz belőle faragói, az bizonyos. Non ex quovis ligno fit Mer-curius. Azért inkább ajánlanám a nevelését demokratikus elvekre alapítani, ez zel legalább fejlődésében a természetes folytonosság nem voloa megszakítva.
Igy például egy sörgyár létesítése, ez demokratikus intézmény, mert a demokraták azok mind sört Í3znak és a mi legényünk is el fog járni sört inni, föltéve, hogy ha ízlik neki.
Színházba is szeret járni, de csak a karzatra, mert az olcsó. Színház építésénél tehát nem annyira a páholyokra, mint a földszinti és karzati ülőhelyekre kell majd tekintettel lenni.
-Arról is biztosithatom nagyságodat, hogy a jelmez\'-estélyre is el fog menni, mert\' pártfogolt ja szolg i lat kész fin és szívesen fog srgédkezni hogy a jégtáblák közé fagyott hajó kiszabadittassék és munkája, mellett még mulatni is fog.
Ne méltóztassék tehát elégedetlennek lenai ezzel a fiúval I Kisérje jóakarattal
A hárshéj használata. Oroszországban igen el van terjedve, hazánkban\' a felső megyékben, nálunk Kanizsán, valamint a szepetneki határban is igen jól díszlik a hárs. Oroszországban az alsó osztály a házal, szekerét, szánját födi be. és különféle edényeket készit belőle; a háncsból pedig papucsot, szőnyeget készita/ melyből azután zsákot varrnak, abbóTkészül a kötele, rostája stb. Oroszország évenként 14.000.000 h incsszőuyeget készit A háre nedves talajon jön elő; háncsa kedvvéért ta-vaszszat május utolja június elején vágatandó. A lehámlott héjat vízben áztatják. A héj az első fagyok beálltáig marad azáztatóban. A háncsot télen átfejtik és dolgozzák fel. Ára 100 darah csekélyebb minőségű háncs szőnyegnek 6 rubel, a legjobbnak 25 rubel. Nálunk "* csak a szitások és rokka csinálok, veszik ez ideig használatba.
Minő fákat válasszunk él ő-sövények telepítésére? Az e czélra alkalmas fáknak megválasztásától függ első rendüleg:
a) a helyi klímától;
b) a talaj minőségétől;
c) az élősövény rendeltetésétől, tekio-tettel a bekerítendő leiek nemére. Fanemeink között első helyen áll:
A galagonya (crategu ). megjegyzendő, hogy e fajnak két neme van u. m. cseregalagonya (cr. sxyacanta) és az egymaga galagonya (cr. monogyína), mely utóbbi gyoraabbao nő, magvát októberben kelt szedni.
Ezek után ajánlhatók:
A gyertyán (carpinus betulus) termékeny talajt kíván.
A füzek, u., m. fehér fűz (saltx alba), sár fűz (s. viteltina), a kö\'ö fűz (s. vi-mioalis), nedves, vizenyős talajt kivan, s dugványok által szaporítandó.
A som (cornus mascu a) első éveiben lassan nő.
A fagyai (Ligustrum vulgare), sövénye szép, de nem tartós.
A gyalogvfeoyŐ (Juniperus conimucis), de lassan nő.
óvszer a szúnyogok ellen. A Síunyogok erdőn és mezőn foglalkozó gazdát vagy vadászt megszokták kínozni, valóságos Isten ostárává válnak, mely elöl nincs menekvés, ha csak állandó füstfellegbe nem burkolódzunk/" De tn. dunk most már egy olc\'ó és könnyen megszerezhető fegyvert ajánlani ellenük. Ez pedig nem egyéb, mint az egérfarku cziczkóró (Aihillea miliefalium) virágja, melynek fűszeres illatját a szúnyogok annyira nem szeretik, hogy avval bekent testrészeket meg nem csípik. Az egérfarku cziczkóró terem minálunk útfélen, mezőn, emelkedett helyen, erdör ben és virágzik késő őszig. Alkalmilag tessék a táskát vagy a zsebeket teli rakni, — időnkint az arczát és kezeit bedörzsölni, és mentek a szúnyog mérges csipése ellen.
Tisztaság a hizlalásnál. E tekintetben egy kísérlet következtében bebizonyult, hogy hat egyenlő sertés hét héten át egészen egyformán: taksrmá-nyoztatott azaz lett etetve; három ezek közül naponta vakaró és kefével tisziogat-tatolt Az eredmény az lőo, hogy ámbár ezek kevesebbet ettek meg, mégis darabookéut 18 kilóval többet nyomtak,
fejlődését legyen elnézéssel mókái és pajkossága iránt Csak türelem, türelem! Én részemről a türelméhez azt a reményt fűzőin, hogy nagyságod szeretet reméltÓ-ságából és oagyvilágias modorából a fiúra is fog valami tapadni.
Magamat becses jóindulatába ajánlva, maradtam kitűnő tisztelettel,
kész szolgája,
PÉTER PaL nagy-kanizsai polgár.\'
Pa^irssdlatefc.
Biztatás. Bajusz káplár oktatja az ojonezot. Végre kifakadt: 1 >
— Hallja maga Szabó, maga rettenetes egy barom. No, de azért ne veszítse, el a bátorságát. Napóleon császár sem született frájte^nak.
Jó Jb-fzonyitvány.
— Vannak-e iratai?
— íme bizonyítványom.
— No, hatója az ur, nem valami fényesek. Méglegjobb az oltási bizonyítvány, ebben legalább az van, hogy .sikerrel*.
mint a nem tisztítottak. Tehát a sertés ís szereti a íisztaságot, ainál inkább a szarvasmarha és a ló, — mit számos gazda semmikép sem tud elhinni.
A gabona-zsizsik ellen. Ajánlom: kendermag, luezema és fogbagyma leveleit mozsárba jól összetörni és ennek pora egyszerűen a gabona helyére azórassék Izét. Egy második szerrel is is elűzhető a magtárból. Azon helyet, hová a gabona Öotendó lesz, forró vízzel kelt tisztán tel- vagy kizsurolni — és ha felszárad\', erősen befőzött komló-vizzel (komlót vízben felforralva) jól beáztatni és megint felszárittatni.
A petróleum mint gyógyszer. Ha a kutyának füle fáj petróleummal kell bekenni és 14 nap alatt teljesen meggyógyul; a fark vége az agárnál, ko-pónál vagy vizslánál\'felvágstik és vérez, be kell dörzsölni, — azonban petróleum sikeresnek bizonyult a rüh ellen is — a szenvedő helynek bekenése, által. Hasznos a petróleum a marha felpuftV dása ellen ia egy negyed Üt. a pzájba óntendő.
NEU3ZIDLER JÁNOS.
Tudnivalók.
— Hirdetmény. Gulkopf Győ/gy a budapesti I. ker. polgári iskolai tauitó-képiő-intézet ipartanmühelyének vezető tanára „Bútoripari mintarajzlapok, kapcsolatban természetes nagyságú részletekkel, illetve mühelyi rajzokkal" czim alatt füzeteket ad ki szakiskolák és műhelyek számára. E füzetek gyakorlati értékét nagyban fokozzák az egyes lapokhoz mellékelt részletraj/ok, melyek lehetővé teszik a mintarajzok szerint elkészített butortárgyak helyes arányokban való előállitását Minthogy ennélfogva e szakmunka igen alkalmas a hazai butor-asztalosipar tökélyesbülésének\' előmozdítására, a kereskedelemügyi m. kir. mi-, niszter ur 769€2/l892. sz. leiratában e munka felkarolását és pártfogását az ér dekelt köröknek különös figyelmébe ajánlja. A megjelent első kettős füiet ára (12 lappal) 2 frt 40 kr., a további 6—G lapos füzeteké pedig 1 frt 20 kr — Rendeléseket elfogad a szerkesztő (Bpest, I kerület győri-ut 712) Mire kennel felhívjuk érkekelt szakköreink figyelmét. Sopron, 1892 deczember hó .30-án. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. Ő nagym.^a kereskedelemügyi m. kir. miniszter a múlt évi deczember hó S3I40./VI. sz. a. az alulirt kamarához intézett ieiraiában a következőket rendeli: Hitelesíthetők fémből készült, \'kizárólag folyadékuk mérésére szolgáló 0 3 literes mérczék, melyeknek átmérője 58 mm. mélysége 114 mm., ha e/.en mértékben az eltérés 2 mmné\', az űrtartalom eltérése pedt^ 1/200 nál nem nagyobb és ha azok különben is a volt foldmÍvelés-, ipar- és kereskedelemügyi m. kir. miniszter által 1874. évi 9334. sz a. kiadott szabályrendelet követelményeinek megfelelnek. Sopron, 1893. január hóban. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. A kereskedelemügyi m. kir. miniszter urnák mult évi deczember hó 22-én 82Q14/VI. sz. a. az alulirt kamarániut&ett magas leirata szerint azon czégek, melyek valamely, találmányra szabadalmat nyertek, az 1883. XVIIL t-cz.. valamint az 1884. évi 28722. ss. á. kibocsátott m. kir, bel-ügymiuisiteri rendelet értelmében pusztán ezen szabada\'om alapján az országos czimerek használatára jogosítva nincsenek. Miről az érdekeltek ezennel értesíttetnek. Sopron, 1893. januir hóban. A kerületi kereskedelmi ét iparkamara.
Hirek.
— Zalavármegye egyes bizottságai 1893-ra. következőleg alakultak:
a) Gyámi felebbviteli bizottság: Ciertán Károly a\'ispán, Gózony László főjegyző, Csesznák Sándor árvaszéki elnök, Arvay Lajos ügyész, Eper-jessy Sándor, Skublics Jenő, Skublics István, Skublics Gyula, Gyömörey Vincze, Bogyay Máté.
b) Kegyelmi választmány Skublics Gyula, Eperjeisy Sándor. Háczky Kálmán, Gernya László, és dr. Ruzslcska Kálmán.
c) Erdészeti albizottság: Cser-tán Károly aliapán, Háczky Kálmán és Skublics István.
dTTÍözegészségügyi bizo tts ág Lányi Kálmán főmérnök, Hencz Antal és Kasttor Sái d >r.
— Yassary Kolos h?rczegprimásunk-nak a pápai követ jan. 22-én délelőtt nyújtotta át Budán nagy ünnepélyesség közt a bíbornoki brévét és a zucbettot. ö felsége a király pedig febr. 1-én teszi fejére a birétumot.
Folytatás a mellekletén
bob Ngias. mi^mxBsam I — --ei ~ vare? r,¦io:.ivt.it. — "Teleer: -fasr* tooiáoz
rrztuL x:iuznLiaa.. Beám
¦4 ii" fcfei: Nfereicesv-12 :r: fiE in feinazsiiiAs-
t&ioa.. liiLiee: . ftz&Jíz Áiaozx: iízhíc T:nn- liangKfc é- Ami.it Rítae ¦ . ütKeréatTjeaziEr: areaxtioe.. ^venne.*.*. iuiee ínmÉíé ssL Ui..t Maaa iti—
iítíerft renvoí
viiasi-uíoi- eeti*tü:axM..\';va2eii!t
— Ste-rám
tar. 3serr->
¦snűer.
t«KOn_TCEér_- ili 103. ÍO
ictaKorr cztuarr.. : ^viiieef\' ülj: i
— ..A -üa ioncsene
í* [*—fim !e1 bc:
oó jctnc; htrse-JaciziEíiza- aéiÉt.
g» satw&l íTüeret-
r , iataréi voi üfi-uei: jloebe-
;ati_* me_:Zaizeatiezer z&iüztajia
: laeeen Elasa i
r.ix-i e EBrattSflpaai fciz\' ¦ _ Isi uo\'iefigrvete.- kwsfi sí-ieuasa 3 Xcrverrva;.
íx-OOi- \'srt-Iia uCrnceD i Bánt. Iízívil iinpí ita
bsaéaeri i. ta ED
pcraoicbdii^ tinta ^syj- ihjhz uiz Esfciec: i:: jazeietn re\'?" I :r- Lazia*--M?7 2 iri- itscees* - cracc.
—1 - niiii; teeetf-\'f eirzxiTh *".t\'?r je; bS3S -e- ieoma: 0 --e. ¦ mett--rei osmi"- aemee-eeic-e: vjl -.noa . Zer zen: Taccirstmix" reueeii\'e.. fintoti - cuce: .a meexrr. masr.. a" m rmiizat; e e&rqci. icgjfl -\'-^tet A; itit urzani «jvl ximaass. iE-tz\'.aaaz io: i t-troerL pani iuec«f-*eoosLu.r tmsztre jlia yAliene.: unxod zet-Jicr: aaccxriuuttic. ; ocrei z.:usiHti lai ; mi:: ararti; xitu\'.ee: M*eri:;
tallir* uqt limili teeiidoL ucieio treH\'.teae: iirs miuzui-u-Ox r»*i.«zes-e- krrenczaaana\' i t-v^iut. rrfew.i. •jrerrr- eérv- i sETjes^es*"" u.j^v téé|i < t ed1, l u, lui. t: 2cere*i -eiazetcr;> Béfjtt Eciu mei Si onzaawpr.i.. no? . fi*
eeszaioci! i-m
oo-.vei
a:di\' ;i.
liLltlVülfiH-tía
Bieeerazr-e-¦ÉÉB. —
a: i attuti-
V»X.--.
inkád
irraziooi ref-ecczoi: ^jSHÉtil
ieíítes: g
minili iecrdi" jaj aarp Ltnceet;.
ü€rarí: «ni. tatoilt—ejv-ie" L\'DP-- trrpesD*? ivvrr. ics
;crs:uatt
IQZbZlLl-Jh
fetixair»..
ieicíL ^dcil*- ve-
tiagrtrlP. «ji
szer- ivjrresz a&g- - veSEediier
egrlzro s iaaiiit-i .-lz-dasnii ti IeaU tal- tizsTÁ &sx pb a*: i
fili li ita i itijjii il latiacoar k3ei
-¦¦ — iirirti.pior ta.i*w«b*\'**»*iJ ii-jf*
ivaat: i.\':f- . r:t*reLi , e losroza: res7ve.i
a»!
-esakoii.\'
szíréi
oasza^a.: ¦
— itti
iszzzt\'.
ifr.VHif?* fiotiiias*--mJKOIiiiweo-jt-
u. : miai ivi
. Jaoo Liaa< csőm- eeat:
jtezeei neeer -uoart azai dqz ize: iazii: i iatu. tr^ minox uroiabi Lavino: - iLiKc lar -eie. tare -treti-la»-.zi — urasai.- trei- e-^«iazua-- -eass. Vétsen ;; kcckl vajfn szzx :q2lzz: e- eeoazatt masL Itazzzazr. i ne masna: juraoaózzia vo.t-. ^. r. ¦¦-xo: rFicté. hojr -e::jcioí. jisr toitex;-f X2-.il . gzEzooccria atiki: -ex -eloaait mi tu;iái. mer: mieiot me. itnar-eze*i- a urna i amia; iiiiscoiaaict Ti>m_ mzt-Ht. : A !s;.::rri. l-ci;. 2 tuitiKz x Ulta zrzi ^ivci" Xttetiv ¦
— lf*siii>!€(*t .cozzaai csaoMf ae* unti rei pesata- i- ci. *i üzhteufla. xniinutai a l-:ii.--at>- *tt^ meiyaz-mM ¦¦Mise tm-ri**ai. i4!«©l\' ote
irsV - xrroaa- «ehi traemsereaz\'. z. \\ est :rájul. rea. • :. ! N na: e per e z: 1 «su:. stmuziiii *>• rest miaiaooea- 4 et iaradaziia: x-vttaaaaai. macoiée- ooioo: il--
TUBHBiTina 3- ü *>¦ éaeíeee. ~¦ «ve»e: tvcrtex jvasza- . -ticairiú jrzrT" aaict íóhi xairaitanu i> su «- i. _ : craxc jazaa* i áajíz? ¦ c. e loro oaaieerecoe. iaxi>
nvzox.: ¦ r«n- xai_ . :;t^.is z?-":.L¦ ..-at seena eeszeLee^ecs. -e- a ^eivecu rat. asti Erstrtoa: otói -iru2L:oirr-at-fveifctLZ- a. eofesitfii- seex: mi» ijűűza\' tijvzazrai. id C ! cracc* la. t ntivets. s- >et^rsttmcbis: dieozi-t: t-erniiHosana: j. Mmaesazxanai. eemi-tzitzie- ive:- !xag"\'-kztiza«l uu.
d- _il^-e> Aida e pfijc- its^re ^ i--ír,ceeli«: i ifr e. ceab?. zrvv jazinti *tó€S : iaa-Jrrr Karcr n. ij: uo-tf aé-pn iizm;iíe: Uiibi iazee c- e x:: zuiaatar\'fl. lizise- liiixot :e* :-a*-air nasuti!. iitUiE ijoo: zasci m«»-
— luiiv^aitct Mica.; i cair jitrirut. íerasEedi. m |§Fjn ramBt?: ia^zas Eer le eezzn is L€t, . o>. ^í* a:
sraxi^ i. mire: juzecrxeiv-
v€E* e xazoe tace illL. — .¦: jio, J .. pete ai — -. -&i*t
L T138ZltZrLfi.l_ 2 tkWmVm
*e? TiTTijrcca*.\' jrcrKtrCti>. nveimr-P. sz.iia^á *et. ai: Jj.-I i.- ifcK iiaou ut. nof} iaar «et: -UA vem., user jutat )opo:: .act: teai. -e- mas: mz-
XXL WB 12tsLfi: xzzc eSi
-at- rirrii uta ctz; xé L-*jeaefT--3tcz** teiLji»t eeak,i.tt mt--«: -eicsiotéi:
ACta ai? ; la aii;: usa fig-- -aL ;
:..:il *3i -ag^ ttjL .ji." ¦silii; -i
.i.T\'^z.\'ia; ossza&sz::. v-eza. cseesr:;
.il"..: Ubc
_s.. BtaMMB
rxcv.\'-B.:
-e a." m-a?*~ Xieertaettf xirr ,ar.-z;:a: iewes: -z 3E--
-veaeei em i: -eszeet it*
cöfc Xfeiieii:
c.zarm.% izzm «tee: S2JU&.-li., aim. Dűiaz" *e- i orzetm áMC-ia peadtn"
LITTT.
uűTza*ii-i i; .-.::. srL: ¦ romjraiA. a^^ijT^n»*ii«trfe: t.-;;"izá: assi, rx-zxti- ocre: e- ai.iL- írjnbBBcrt^ei Eira-li;, iv: i Kzessr.- teremte- iox\' z-zi va _ Ea-f _i:; _ .. ferve
. favaror taizillc i bjgtoo. vj-
resoAA xcn»tez> uivacoi* Tziosa^e AmjTZíea32Ái« iojt tei-i-aAot: aox^. otea aroi. Tizzi; i-^yenbet-aKe: smse-
ni\'T: mai J^TCTSZOOZl. SUlré. «>-
in. "DonLeazo: .. ¦ial.m.inif Be\' i--xetesemai atto zzi teni szx ¦a&i • sasoeftei p XEXÓasoai resz>-sfiireaeL ¦ Jaen-T.rr- «ece: MJj0Stm a«T*:ce6eeaei te. lumi: .nrnwri:\' *e»-
HARMIKCZKETTEDIK évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 21-én
jobb módja az, hogy az ilyen gyermekeket egy vagy több központi intézetbe vegyék, fel. a hol őket az orvos megvizsgálja, s az egészségeseket mielőbb az értei bejövő föld-inivesek és kisiparosok - nejeinek átadja gondozás végett kellő fizetés fejében Az intézetben csak azok a gyermekek maradnak vissza, a kik betegek, hogy ott anyatej mellett gondos* ápolásban részesüljenek. A kiadott gyermekekre az intézet, de különösen az egyesület vidéki tagjainak folyton és szigorúan kell felügyelniük. E2 igen fontos, mert ha a gyermeket kiadják és többet rá komolyan senki nem vet ügyet, akkor a gyermekek ugy pusztuln\'ak, mint azelőtt. Éppen ennek elkerülése végett szükséges a nemes szivü és jótevő társadalomnak részrétele minél tágabb körben. Hiszen a lelenczügy tulajdonképpen közügy és az államnak köte-Inssége gondoskodni _az elhagyott kisdedekről ; azonban nálunk ezt az állam a községekre rótta, a melyek azután minél olcsóbb és igy roszabb ápolásba adják a gyermekeket.
Tehát a társadalomnak részt kell vennie e mozgalomban, hí« azt akarjuk, hogy e kisdedek jó kezekben Jegyének s a haza hasznos polgáraivá váljanak.
Hazafias és eoVberbaráti müvet igyekeztek életre ébreszteni azok, kik az országos leienczház egyesület megalakításán fáradoznak. Örömmel látjuk, hogy a fővárosnak" színe-java már is csatlakozott a mozgalomhoz, melynek czélját fenni röviden vázoltuk. Nem közönséges egyletesdi ez. hanem arról van szó, hogy ezer kisded életét megmentsük és éppen ezért a mozgalomnak országosnak és impozánsnak kell lenni. S ha a kormány s az országgyűlés tétili fogják a.törekvés komolyságát s az eszme megvalósítását, akkor bizonyára kell. hogy erkölcsileg és anyagilag hozzájáruljon. És éppen, azért, mert ily nemes és nagy terr-röl, régi mulasztás pótlásáról van szó. kérjük tisztelt olvasóinkat hogy csatlakozzanak e mozgalomhoz K lap szerkesztősége szívesen fogad és nyíltan nyugtáztat bármely csekély adományt s azt az egyesülethez (Bpest. Kerepesi-ut 41.) juttatja, mely bárkinek szolgál bővebb felvilágositással. Sót e nemes egyesület megérdemelné, hogy mulatságok, bálok, tombolák stb. jövödelmét. vagy legalább annak egy részét e czélra fordítsák. / Gondoljunk Széchenyi, nagy hazánkfia mondására: „Oly kevesen vagyunk, bogy még az apagyilkosnak életét sem kellene kioltani, mivel magyar*"; minéi inkább kötelességünk tehát a pusztuló kisdedek ezeréit megmenteni! Dr. FARAGÓ GYULA
vegyes.
— Külső használatra Testrészek fajdalmai, csúzos és köszvény* hajók és mindennemű gyuladások a -Moll fele franczía borszesz" szel gyógyitatöak biztos sikerrel. Egy üveg ára 90 kr. Szétküldés naponként utánvétével Moll A. gyógyszeres?., cs. és kir. udv. szállító által Bécs, 1. TucFi auben 9- A vidéki gyósy szertárak-bar. és an:?agkereskedésekbeii határozottan Moll-félé készítmény kérendő az ö gyári elvénjével és aláírásával.
— Egy hirlapiró találmánya Gárdonyi Géz^ hírlapíró, a naptárszerkesztésben eg^*olyan uj Összeállítási rendszert talált fel, a melynél a mostani. egyéves oöszaki naptárak fö!öslegéssé váltak. iX Gárdonyi-féle céne-rális kalendárium : rEgéíz életre való naptár" le-z s az első kiadása 1894. jan. 1 tol 1950 Ifec?. 31-ig vaeyis ötvenhat éven át használható. A beosztása aoyira egyszerű hogy egy szempillantással tájékozhatja benne magát mindenki. A névnapok, ünnepek, napkélté, napnyugta, nap és holdfogyatkozások stb. éppen ugy benne Itsznek mint az eddigi naptárakban, éspedig a vásárnapok és ünnepek vörös nyomással, mivel, hogy ezt az eddigi naptárból megszokta a közönség. A nap\'árirodaiom-ban ez a munka, mindenesetre korszakalkotónak Ígérkezik. Az év tavaszán már megjelenik a müveit világnak minden nyelven. A közönséges kiadás ára C3ak egy korona lesz.,
Irodalom.
— Benlczkyné Bajza Lenke válogatott regényeiből a „Nyoma veszett" 6-dik füzet megjelent Singer i Woifner budapesti könyvkereskedésben. Ara 25 kr. Jelen füzetet két kép disziti-
— A Dnnanltil irasban és képben-
Dunántúli képes naptár 1893.. évre megjelent s beküldetett hozzánk. Szerkeszti Porzsolt Kálmán. II-dik évfolyam. Az összes "tisztar jövedelem a .Dunántúli közművelődé*! Egyesület" javára forditta tik A jeles kiadvány számos képpel van díszítve.
— Uj lap indul meg Sümegen dr. S\'.ékely Albert ügyvéd szeikeszté^ében. lebr. 5 én\' Czime : „Sümeg Szent-űróth\' és vidéke". ^
— Fiumében szerkesztett „Jó egesség", ezímü szaklap 2-dik" száma ga?dag tartalommal megjelent. A nyomás kissé halavéLy. pedig ez hiba. mert ily lap érdemes ftz el\'evésre, bekötésre.
* Gabonaárak:
— Bécs: Buza 7.66—78. Rozs 6.70 -6.73-ig. Zab 5.87—90 Kukoricza 5.02— 5.0 5-ig.
— Mohács: Buza 6.30 Rr>zs 5-50. Árpa 4. Zab 4.60- Kukoricza 3.70.
— Csáktornya: Buza 6.50. Rozs 5.50. Árpa ő. Zab 5.30- Kukaricza 4.50—5 frtig.
ÜGYNÖKÖK
3o frt havi fizetéssel és 2 0 százalék kereseti jutalékkal felvétetnek. Ezen ügylet mint mellékkereseti forrás az ügynök magával is hordhatja. Ajánlatok Lamacek Ferencihez Prága intézendók 1050/11- "z. ____
Özv. Rainer Martouné és családja hálás köszönetét fejezi ki mindazoknak, kik Istenben boldogu\'t férjének" a temetésén részt vettek.
Ki nyert?
Húzás január 18-án
Brünn: 65 63 35 74 67
Húzás j&cuár 21-én
Bpest: 70 11 65 68 69
Húzás január 25 én
Prága : 19 90 75 1 0
Felelős szerkesztő és kiadó : BATORFI LAJOS.
KTyllttér.\')
Báli so\'yemszb vfleket 45
krtól 11 frt 65 kii; valamint fekete, fehér é* min ci k;ljremi*Öteteket mé:--re:.ké»t 45 krtól 11 .*-t 65 kii; — iími, csíkozott, koczkásott mintásctt, dammzolt •tb. mi(>5iégb«n (mi ntegy vzQQ k ü ¦i>u\\. \'¦ z :> fajta é* 2000 különbeni s»n s Árnyalatban) «8 ;:.<:: si)i]IÍL- Henne-
berg G. (c«. é» kir. u<tv. szállító) nelyeai-grára /\'::¦;. bben Minták :*:\'or.lu lóval ku detuek. Svájcéba ezísosett levtlekr* 10 krot ét leTíieiő lapokra •> kro» biljeg ragasztandó
."> E rovat alatt kflziöttekért i felelősséget a szerk
HIRDETÉSEK.
13135/1892. p. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött végrehajtó az 1881. évi LX t-cz. 10.2. >: a értelmében ezen nel közhírré teszi, bogy a nagy-kanizsaj kir. járásbíróság 11263. J12G-1/p.92. sz végzése áital YVeiser J C. és Németh Imrp u.-kauizsai lakosok Végrehajtók javára özv. Szabó Andrásáé szül. Ambrózi Amália gyapolyí lakos ellen 190 frt 24 kr. és 348 frt" 30 kr. töke, ennek 1893. év nov hó 16. napjától \'számítandó 6°|„ kamatai és eddig összesen 109 frt 25 kr. perköltség követelés erejéig elrendelt biztosítási végrehajtás .alkalmával bíróilag lefoglalt és 195 frtra becsült 1 kocsi és ágy neműek 1893 év február\'hó 3 ik napján délután 2 órakor Németh Imre lakásán, — ugyantz nap d.u. 1 23 órakor Horváth Mart lakásán 1G frt 90 krra becsült bútorok és egyebek, —
ugyan az nap d. u. 3 órakor Újhelyi Ferencz lakásán 100 frtra becsült egy kocsi — és ugyan az nap d. u. fél 4 órakor Kauders T. lakisin 100 frtra bebecsült 1 kocsiból álló ingó ág ok nyil-nyílvános árverés utján eladatnak.
-Mely árverések a helyszínén vagyis N-Kanizsán fenntebb nevetettek lakásán fog megtartatni, és azokhoz a venni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivstnok meg, hogy az érintett ingóságok ezen árverésen az 1881. évi LX. t-cz./107. § a értelmében a legtobbtt . Ígérőnek becsárou alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára j az 1881 évi LX t.-cz. 108 ? ban megállapított feltételek szerint iesz kifizetendő.
Kelt N. Kanizsán. 1893. évi január hó 21. napján.
EARTS GYÖRGY kir biró\'íági végrehajtó
Rrtesitós a konverzió tárgyában. A NAGY-KANIZSAI KERESK. ÉS IPARBANK
(a régi takarékpénztár átellenében)
konverzió alá -kerülő összes értékpapírok kicserélését vj 4°/t-s korona járadék-kötvényekre teljesen díjmentesen eszközli.
KeresMcM ss wM \\wmMM
Nagy-Kanizsán
? Meghívó.
A\' nagy-kanizsai riiknrékpénzíár részvénytársaság
1892 évi február hó 9-én d. e. 10 órakor tartamija
XLVIII. ÉVI RENDES KÖZGYŰLÉSÉT,
melyhez- a t. a. részvényeseket azjplézet hivatalos helyiségébe || tisztelettel meghívja az igazgatóság. |
Tanácskozási tárgyak sorrendje: H
1. Elnöki megnyitás. — A közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes kijelölése.
2. Az igazgatósági és felügyelő-bizottsági jelentéseknek felolvasása.
3. A mérleg előterjesztése: az osztalék megállapítása, az igazgatóság és felügyelő-bizottság felmentése felett határozathozatal.
4. A hivatalos közlöny kijelölése.
- ő. Az alapszabályok értelmében visszalépő igazgató és másodigazgató, a sorrend szerint kilépő 9 igazgatósági tag, ugy a három tagból álló felügyelő-bizottság helyett ujak, esetleg azoknak isnéti megválasztása és pedig az igazgató, és másodigazgató, valamint a sorrendben levő EbenspaDger Leó, Gelsei Gutmann Vilmos, Lőwy Adolf, Plosszer Ignácz^ Sommer Ignácz, Stirling Sándor, Unger UUmann Elek. Vidor Samu és Weiser József igazgatósági tagok helyett három évre, mig a 3 felügyelő-bizottsági tag helyébe egy évi időtartamra. \\ Netáni indítványok.
JEGYZET; A t. .cz. részvényesek figyelmest étnek, mis=erint szavazólapjaikat 1893. évi február >hó 8-ik napján -délelőtt 9—lü, délután 3-5 őriig a* intézet helyiségében átvehetik _ [_/....
Megjegyeztetik, hogy az alapszabályok 11-ik §-a szerint szavazati jogot csak az gyakorolhat, kinek részvénye a közgyűlést megelőzőleg négy héttel nevére átíratott.
meghűlés álul keletkezett betegségek legnagyobb része, nagyon könnyen Tolaa mellqzhetc alkalmas hazaterek azonnali alkalmazása által. A Hcr<ony-Pain-Expeller ilyesetekbena
legjobb bedörzsöíés
Hasonló jó \' redménynyel használható csúz, köszvény és tagszaggatás, valamint fejfájás, hátfájdalmak, csipöfáj: dalinak, stb ellen és majdnem minden háztartásban keszletén van Ezen szer 40 kros, 70 kros^és 1 frt ?0 kros üvegekben majdoem minden gjógy-szertárban kapható. Minthogy értéktelen utánzatok is léteznek,kifejezetten:
aBiciHer-féle HorzouT-Pcin-Exiieller
—i m ker ndő.
Ar. IHHH. Párisi világ kiálliiásou arany érem mei kii öntet ve.
Nyilvános köszönet.
T. üzletfeleink és barátaink az utóbbi id&bea irántunk való bizalmuknak és rokonszenvüknek oly számtalan és sokféle jelét adták\', \'bogy indíttatva érezzük magunkat ezekéit leghálásabb köszönetünket kifejezni. Kiváló örömünkre szolgál, hogy ea« alkalomra*! ama megtifz-telö elismerésről tehetünk említést, méiy-
beo a lent közölt okmány kíálliiása által leghivatottabb oldalról ríszt-sültüak — Kitűnő tiszt lettel eróf Esterházy Géza
angyalföldi Gogn-n^a- )g*üg* osaga
B \'dapesten.
A magyar kir. nniegye\'em borászati laboratóriuma és dr Neumann Zsigmond kir kereskedelmi törvényszéki hitei vegyész által hivatalosan megejtett és általunk tvitumasiil v< tt vizsgálatok alapján az
Es te r házy-C ogn ác.ot
betegeinknél alkaloiaztuk sszt siker-e-s e u használva mint k i i ti n u m i uŐségüt és a franc z i a r o g n árkokkal vetekedőt a legjobban ajánlhatjuk.
DR. jkNGYAN FÉLi. s k egy tn tanár, közkórházi főorvos
DR BÁRON JíHOS » k-egy m. tanár, kóroazi límrv.s.
DB. KÉTLY KAROLY. > k. -egyetemi ny r.*iauá"
DR POÖR IMRE, > *
!.Ír. tanácsos,
istaü
DR RÉCZEY IHRE, s. k. egyeteni uyug rendes ianár
DR STILLER BERTALAR. i k egyet, lanir
DR. TAUFFER VILMGS. « k egy in r. t A font m a n do 11 a k a t; a z általam közvetlen ismert négycsillagos jelzésű Ester, ha ív Cognacra elismerem
DR BAKÓ SÁNDOR, s k-egyetemi m taoar. kurha/.i r-mlelŐorvo
COGNAC DE BOURGQGNE
C. DÜVERGEY TABOÜBEAÜ-tó! Meursaultban. (Cote-d\'orl
FElXCZIiORSZAC tv
Főraktár a magyar kiráivság részére •
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG "iáknál
BUDBPESTEN.
kozDODlt iroia és leirenielesi hely: IV.. régi postá-ntea id. s\'.
A nag\\baDÍ eladás részére áivite\'i r»ktár
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG urak
átviteli pinczéiböl: Köbányay X. kerület, füzér-uteza 30.
Elszállítás ickeízekben 12 nagy vágj 12 kis palaczk tartaionirnai.
/kkai : . r.t í
frt ÍJ trt 11
SZ.
Arak Kőbányáról szabad rekesz és csomagolás mellett: II készenként 12 nagy pilaczkka\': 12 kis; pali
lS7!!-*s Burgundi Coguac rekeszenként frt is,— rekeszenként .
**" Burgundi Coguac rekeszenkéut . fit 40 — rekeszenként . .
" Burgundi Cognac .rekeszenkent . frt \'H.— rekt-szenkent .
* Burgundi fognak rekeszenként . frt Ü — rekeszenként . .
Kicsin ybeni eladási árak:
DIETRICH ÉS GOTTSCHLIG urak
osztr csá\'zAés raagy. kir udvaii tea és rum raktáraikban
JY- Vácxi\'UKz<i 18 sz , a korona /cávéltftz átellenében.
IV. Kigyóter. Te\'ekyfeXe palota;
VI Andrántty-nt 23. nzáni, az opera átellenében
1879-es Burgundi Cognac nagy palaczk . fit 7>. — kis palaczk frt 2.30
*•• Burgundi C\'ognae nagy" palaczk frt 4.— kis palaczk fti -. —
•* Burgundi Cognac nagy palaczk fit 3.— kis i alactk
* Burgundi Cognac u^gy palaczk frt 2.— kis palaczk
frt
Helyiség változtatás.
JOHAMJNT KASPAR BÉCS
N5Í ruha készítő terme jelínlee 1. kerüiet Biutyas^e 5-ilik szám alatt létezik, van síerencíéje a i ifaÁyszáani vevőit és a mélyen tisztelt hölgyvilágot tisztelettel éttesiteni, hogy a dőí toiletteket készítő terme február 5-tÖl kezdve
Bécs I. Heumarkt, Nr .9. I. emelet.
ő-ik czám alá fog áthelyeztetni, hová nagyszámú t. vevőit tisztteljesen meghívja. Számos megrendelések reményében maiad tisztelettel.
A legújabb párizsi minták megérkeztek.
V/RAG Eladás.
A farsang idénye alatt ajánlom a nagyközönségnek számos fajú élővirágaimat.
Jó hírnévnek örvendő csokraimat, lakodalmakra 3 frtól 25 frtig; mef"eV hajcsokraimat 50 krtól 3 írtig; koszorúk élővirágból 3 írttól 30 frtig; kamelia virágok 25 krtól 30 krig, tuczatja 2 frt; rózsa vir(q drbja 10-től 20 krig; gyöngyvirág, hyacinthw, narciss. ibolya és számos más virággal bármikor olcsón szolgálok.
JÁRDA KÁROLY,
mü- én üxletk erte» x, falskola tulajdonos W Ü»Uthelyiaét: Sugár-ut. Babóobay -félehía."**
8urgöny caini: J AN X3 A.
K.-Kanizsa.
JANJJÁB 28-án.
PSERHOFER J.-féle
BECSBEN.. I. KERÜLET.
gyógyszertár
SJNGERSTRASSE 15. SZ; alatt .zum goldenen Reichsapfel.\'
Yértisztitó labdacsok, ^«JSSSl.S^iTÄ5".ttíÍM,inev" «fl«***idwUk,
¦¦ nyitották voins. Évti.edTk 5 aezen ÍSdlLf-ífc • ^TÍff\'- y**:11 e"n codi. b.tizuk.t
JtaUnoi elterjedésnek crveudenek és a^ van csalid, mely-
erszeréaen b« nem b:
i ezen kiuinő ház aserböl készlat nem tolna található Szi.n-.taUn orvos iltil ezen labdacsok
Schlierback
" ^ Tekintetes ur!
A\'ulirt kéri, hogy feUtte bunoi és kitOkí dac-a.hói ismét 4 caomagoi küldeni szíveskedjék.
N/n-eitt
nel
Hrascüe. Flöd Tekintete* ur! I-ten akarata volt, hogy r&Uk, moiyekuok hatását e«er ¦snegh ültem olyannyira, hogy 8 tépe: végezui é« biaonyira mát .^odiUtraméltó lakácsai eng-m ¦ IStan áldj* meg Önt ezért ezersze Mén labdacsok engem is tökéletesen mar másoknak is f-géarségűk
k melle^r, 18
október 22-én. véitisziitó Uh-Ignácz, orvof. szept. -ho 12-én.
abdacsai^ keze.m közé ke- , •gironi; Én gyermekágyban
Dini "munkát sem voltam •
a holtak köst^yolnék, ha az Oa m mentettek volna meg. Az ¦ ^*6T bizalmam van, hogy kifognsk gyógyítani. * mint sszany réivre segítségül szolgáltak.
Knificz Teréz.
Bécs-Cjhe\'y, 18ST novjmber 9-*n. Melyen tisztelt m! 1 A legforróbb köszönetemet mondom ezennel Üanek GO évei 11 aey néném nevében Az illető fit éven it szenvedett gyomorhu-ntbaa és vifkóraágban. már életéi is megnnta, melyről -\'d3n véletlenül egy -dobóit
ként le is mond
k itili ~
. . -•-----.™™ui tíj uuuun kapott az Un
itn..o vérn.ztito labdacsaiból s azoknak kil.ndó hasznalata fo\'y-in tökcleteten kigyógyult. J
Legfőbb tisztelettel, Weíncxeiiei Joseía.
Etchengrabdramt, tíföhl melleti, 1S:9. mircz. 27-én. Tekintetes nr! / A lulirott ismételten kér 4 Csomagot az Ön valóban hasznon éy kitBnu Ubjacsaiból. El nem mulaszthatom legnagyobb elismertemet kifejezni ezen Ub lacsok érteke felett é-t az,*, a hol csak alkalmam nyílik, a szenvedőknek legmelegebbe.! fogom ajánlani, fczen hifatratom tctsiésszerinti baiználá*-— --------"--
( z^noel feí-Hahn Ignácz. 1883. okt S án.
hatat j a:
\' Teljes tisztelettel,
CtvMorf, Kolbach mellett. Szilézia. T. ur!
Felkérem, miszerint az Ön vértisztitó labdacsaiból eey c.10-magot (i dobozzal küldeni szíveskedjék. Csakis as Oa csodálatos labdacsainak kosz5obetem, hogy egy gyomorbajtól, mely engem Bt /-ven át gyötr.n, megszabadultam. Ezen labdacsok nálam sohasem fognak kifogyni s midőn legforróbb köszönetemet kifejezem, vágyói tiszteletül, Zwiekl Anna.
i.zen vértisztitó labdacsok csakis a PserhsTer J.-féle, az .arany bircdaisai almabor." czismtt gyógyszertárban. Becsben 1 . Singerstrasse IS sí a. - készíttetnek valódi minőségben s egy 15 •.zt-m labdacsot tartalmazó doboz ára 21 kr. Egy c«omag, mely* !> n 7 doboz La<talmazta\'.ik, 1 frt 05 krba kerül; bérmentellen utánvételt kűldénnél 1 frt 10 kr. Eev csomagnál ktv.-sebb nem küldetik el.
¦ Az fta x»g elöbbeni beküldésnél (mi legjobban postautalványon eszközöltetik) bármentet küldéssel együtt: 1 csomag 1 frt 23 kr. 2 csomag 2 frt .10 kr. 8 csomag S irt 35 kr., 4. csomag 4 frt 40 kr., 5 csomag 5 frt 20 kr. éi 10 csomag 9 frt 20 krba ke rül.
mr NB Nagy eltérjedetuégük következtében ezen labdacsok a legkülönfélébb nevek ,es alakok alatt uticostatnak : ennek k6T3:keztében kéretik caakls PserWer J.-féle vértis«titó lab-dacsjkat kSvetelnt és csakis azok tekinthetők valódiaknak, melyeknek használati utasítása a P-erhofcr J. • ... -fekete azinben és minden egyei dobos fedele ugyanazon\'aJürássai vörös színben van ellátva.
Amerikai köszvénykenőcs, flT^^X,
minden köszvényes és csrtsos bajok, u. tts. : periac-.- apy bántalomi tagszaggatás. ischías. migrai^ne, idegs fogfájás, főfájás, fülszag-gatis stb. ellen. 1 frt 20 kr.
Tannohinin hajkenőc3
mennyi hajnövesztő szer kfizött Orrosok által a leijobbnak elismerve. Egy eleginsan kizUl.tott nagy szelencsÍTel 3 frt.
Ált\'ilon/»a fnn<iC7 Steadel tMirtü. ütés és sznria
AlUtlttliUS !xipil-3*í üuj okozott sebeknél, mérges da-gacatoknil, njjknk"&cx, sebes- vagy gyuladt-mell vagy más ily bu.-jóknál, mint kitűnő sser 15n kipróbálva. 1 :>\'-:e ;¦¦ :>0 kr. Bérmentve 75 krajczir,
r«H5j UaiZöaiIl gakTX i, minden idült srjÉ-e. mint leg-bistosabb sser elismeive 1 köcsöggel 40 kr. BérnWntre Gb kr.
egy általánosan isméit kitüno háziszer, borút rekedtség, görcsös köbtgés stb. ellen. 1 üve-gecske ára 50 kr.. 2 üveg bérmentve 1 frt 60 k-.
í jiL it.\'5/.l ÜL -\'-itt- roiz emésztés és mindennemű al bajok ellen kitttuő házisser. 1 üvegcsével 22 ki
Általános tisztitó-só s^-JL^
Utifűnedv,
ior, It esti 12 üveg 2 frt
ABgpl csodabalzsam. Por a lábizzadás ellen.
kellemetlen szagot, é izer vau kipróbálva. E
Golyva balzsam,
rossz
minden következményei, u. m.; főfájás, szédülés, gyomorgörcs, pyOmorbév, aranyér, dugulás stb. ellen. 1 csomagjára 1 frt.
1 Qveg 50 kr., egy kis üveg 12 krajczár.
Ezen por megszüntet: a lábizzadást s azált -képtÖdő kellemetlen szagot, épen tartja a láhbellt és mint irta \' mztlan szer vau kipróbálva. Égy dobozzal 50 kr. Bérmentve 75 kr
kitűnő szer golyva ellen. 1 Qveg 40 kr, bérmentes küldéssel 65 kr.
Helsó vagy egészség-só SfiffTTíSL
a rendelten emésztésből származó bajoknál. 1 csomag 1 frL
Ezen itt felsorolt készítményeken kivül az osztrák lapok baa hirdetett bel-és külföldi gyógyszerészeti különlegességek raktáron vannak ét a készletben netán nem levók gyorsan és olcsón megszereztetuük — Postai merrendelecek a leggyorsabban eszközöltetnek, ha a pénzösszeg előre beküldetik; nagyobb megrendelések utánvétellel küldetnek. Bérmentve cails ofy esetben történik a küldés, ha az összeg elCre beérkezik, mely esetben a postaköltségek bókkal mérsékeltebbek.
A fennti különlegességek kaphatók Török József gyógyszerész urnái Budapesten, Király utcza
12-ik szám TÖK
A .Veszprémi gazdasági egyesület* ajánlja
^ W E i S E R J. C, nagy-kanizsai gépgyárosnak 1
elismert birü^SaCt"- S reDdszetnl ym
egyetemes egyes ® ^ és kettős »
í-ánél ekéit
legújabb, a hazai viszonyoknak legjobban úiegfeleló szabadalmazott „Pei-recln" kttnnyii és mégis igen szilárd kitűnő mnnkát végző
sorbavetó gépeit,
fogatos és kézi erőre használható uj szerkezetű szecska és répavágd gépeit, amerikai ku., koricza morzsolokat. kitűnő fe- \' dett biztonsági járgányokat
Továbbá minden háztartásban elkerülhetetlen szükséges nj szabadalmazott . Csleritas- egyetemes zugógépeket, (Stern és Beck szabadalma) melyekkel neme (ak burgonyát, hanem hüvelyes főzelékeket, úgyszintén paradicsom és málnaféléket, valamint gyümölcsöket is lehet zazni és szűrni.
Jutányos árak és kudvező feltételek! Bakter és Iroda: VTERX AdOLF é* TÍRSAXAL. BUDAPESTEN, V1I.: (Cerepeei ut 78. szám.
A legolcsóbb szállító
az alázattal alalirotf.
\\ Csak jó minőségűt 1 90 frt AMERIKAI j éjjel viligitó srumlappal ( 2-16 frt
ÉBRESZTŐ Datum mutatóval 250 frt.
\\ Datum mutató és éjjel ri-/lágitó .... 2.75 írt. ¦ Nickelfoglalóbaii uraknak 37U RKMON-l .. nőknek 4.80
TOIR ) fekete aczél fog! uraknak 5.50 ZSKB- \\ „ ., .. nőknek 7.75 ÚRÁK / valódi ezüstben uraknak 5.75 Xf. •„ nőknek 6 50
Szállít posta utánvét vagy az összeg elftleget beküldése mellett. SCHWiBZ HKiyHICH. Bécs. IX. Al s erstr ass« 12.
Egy nagy iparvállalat több ügyes felügyelői keres.
Előnyben jó kézírással bíró, gyorsan számítani tudó kiszolgált altisztek részesülnek, kik magyarul és németül jól beszélnek. Díjazás *« alkalmazottak minősége szerint és a felvételi nap. tói kezdve a beteg- és rokkant alap tagjaivá lesznek.
Bizonyítványokkal és rövid életrajzzal elütött kérvényekkel, a melyek adatokat sorosának fel mindenről, a családi mibenlétről, képzettségről ?8 az eddigi gyakorlati működésről. Ajánlatok Rudolf JTosse. 5247 ik szám alá Bécsbe in-tézendők.
a- i
= S1 » ^*
<6- es — a>
S fS* **
= W 35- «
s S 5-
(o 35-
yus á r i a c z e 11 i gga^r JLm^eefe# Gyomorcseppek
aajeini:. néllifllSzlMiteUsn et aitolánosan lsM«r«Mi
KyöinorbeUotsú; innetel: íhigr\'iJsnsi; gromorgisngesét. tE: Ji kb\' \'H. terlnjtiSg. *svsn)n ttlMn.>qr«. hasnsnés, giomoitcn. t*lts>eg«s n>i\'-.\'-i lasitli. sárgáiig, uníor is hánjít. giomorjOrcí. i.\'űklütt.
ii-\'tnt"« tryoKjrsreni*k >>izonyn!i lejtiiásitál. ¦ menynylh^n ei h >rv" tt. tiomort^lltrhslétíél etelekkrl et italokkal.gUISlUh. mi.h.i- *
áe hlmem.oldiknál. 4
Kll.)ÍI>~tt i>Li ¦ A" a ~.7ni-trir;r-ll! m.-uiiioi i .
tvk nin kniiníVkiiek biionjultik, ¦ mit izíi meft siai i-no-njltvany u>mi*ÍL Kjry kis uve« árs, bumalatl utaai eK>utt V kr.. rwjnr üveg á * 70 kr. i:it;>: (Sraitlr:
TöröU Joxjsrf gyógyszertára ;;..d.pe«i. Ktraly utcss 12 az. A vAilJrtrjel ea alálrant tuz«te«an U*sek r- -r\'-> :. i-iiiü Onk .ily c«*|ip«ke: Ennek i-lfo(tarfnl. n<plyrk»«k i.-ir k.-Uiára t..ld -.-..i.i.- ur riasztva a in..: . tUiroava.! rí . e- ¦uvii\'u. .Valódiságai :l .
A l\'m i.-irift/i¦fj/0.-noi-r»rj\';ir/l Vaj irtlaii e»>:.t: k
VAGY KANIZSÁN :PrágerBéla\'és Bel u a Lajos , zeés.ektél — BARCSON : K o b r> t 8indv0r gyógysz-ré-snél.
x X X X
MOLboSEIDLlTZiPOR-
%w~ Tavaszi j, gyógyítás
J m— Nj^ári X gyógyítás
X 5? Oszi
Í;? gyógyítás
v Bt leli
X gyógyítás
Csak akkor valódi, *mL$L*°vg"
*aa és MOLL A. sokszorosított czége lithat^.
Gyors gyógyfcz-ás makacs gyomor- és altestbajok, gyomo-górcs, nyitk, gyomorégés, székrekedésnél, máj-bajok. vé-toiu\'á\', aranyér és a legkülönfélé b nőí be-pgségeknél Egy eredeti doboz basEnálati utasítással 1 ft
Raktárak as ország minden nevezetesebb .-; .: szertáraiban
MULL. A gyógyizeréiz^cs kir. alvari szállító, Bécs. Stáhdt. Tucblanben 9. Szétküldés naponta u-ánvét mellett. 2 doboznál kevesebb nem küldetik. Elismerés UOCL A. úrhoz Bécsben, Ü15 foglaikozisomnál as Őa MOLL-féle Seidlit* porai igen jó natást gyakorolnak ; ismerem est egyszer - mindenkorra ét szívélyes ,.I>ten fizesse meg"-et mon dok érte-, ezek a_ gyomrot jóvá és tőt könnyűvé teszik.
Tisztelettel: BTEINKE P. J lelkész HonnttsrhlaR.bsn
MOLL-FÉLE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
x
1 i
X X
X
1
X
::észít- X
menyeket kérni. ^
Szétküblés naponta Két Üvegnél kevesebb W ,
nem küldetik. w
Elismerés MOLL A. gyügysz. nrhoa Bécs. *vt
Kitűnő Moll-féle francsiz borszesz és aój« vídé- W
ien nsgyizerueu mfiködik. Küldjön nekem 50 üveg- w
\'{el, mivel az emberiség segiuégére keszletet óhajtok m.
\'..=.:-.;.::: magamnil. Mély tisstelettíl W
^ HORXOF, lelkész Micholup-ban.
^^^^^50eg^XSOOa3<30g^3<5<S<XX3<X>G<^;
X X X X
X
X X
X
5L Legjobb bedörzsölő szer
SS köszvény.
Sí csúz
és minden
SS meg-hülési betegségek ellen
Csak akkor valódi, Sfo^T\'1^?
gyét tüt-teti fel éd .,A MOLL\' feliratú óoozattal van zirva. A. MOLL-fé!e franrsia borszesz és só neve
etesen mint fijdalomcsüUpitó liedörzsölési szer k <t vény, csúi és a meghűlés egyébb következményeiné
egismeretesbb népszer. — Kgv ónozott eredeti Üveg ára SO krajczir.
FÖ-SZÉTKOLDES MOLL l gjójrTsierész. cs. h kir udvari szillitó ilul
BÉCS: I- TUCHLAOBEN 9. ss. Vidéki megrendelések nspoi.ti pístautinvét mellett tel-Jje*itettnek.
A raktárakban tennék határozottan Moll A.
Brandt Richard gyógyszerész
\'svájezi labdacsai
Prtl. ír.
VlPChOW. R., Berth, • Gletl, V., *ü«ehon It).
Beelam, Lipcse (tv Äussbaum.v., M0oct»n (t).
BertZ, Amsterdam,
Korczynskl, 10-ako,
Brandt, Kolozsvár, FrePlChS, V., Bertin (ti. ScanZOnl, V., Würiburg. Witt, C, Kopeoh«a«,
Zdekauer. Sit. p*te<-war,
Soederst&dt, Kaian, Lambi, Warsó. Forster, eirmlrtgham.
iktúl, fiskorlú orrcxokl
x házi-és gyógyszerül
az al-test szerveinek bajaiban,
máj- és aranyeres-bántalmak ellen, rendetlen székelésnél, ennek szokássá vált megrekedésénél • a* rbbsi »>rn<>ib»ji>k. b»o, mim: Fejíájás, szédülés, nehezen lélegzés, szlvszorúlás, étvágyhiány «b. B™odt Richárd gyógyszerész svájczl labdacsalt.
r A beszerzéskor övakorijunk ~9ék
\' urskban aioJic eXk valódi. Brandt Richard-
irle ivíjíil Ut.i«e-ok»t irty dobói ára i bi.íiilia nl-i-Imtbaló, ¦ minden dobozon mrclriö, lortrny úttalma alail
aiio, (fdijrcrn: fehér kereszt vörös mezöDen s Brandt Sich névaláírása, ScrrtjBBk. -á
utánzott ..ájczi i*bd>. dtci ¦ nevök
ok oak i
. Ulba\'o nédüjncy
ninCS mrj, ai bfyan pr
Fürakür: THü Józset M\'aiijfszeriin easüpe^ee.
Király-átcza 12.
nélkülözhetetlen
minden háztartásban a
ívATHREINER-^ KNEIPP-MALATA- K fii/E.
szemes ká véizzel felülmnlhaUtlan elÓDyt ért el, hogy az ártalmas ékezetétől a kereretlen ragy a rossz p\'tkárék kellemetlen izétől és az egészségre nézve ártalmas hatás-itói megóv és a legkellemesebb izü egészséges tápanyagot nyújtja. — Feldlmu\'.hatatian mint keverék a szenra kávéval, legajánlatosabb núknek.
gyerBekeknek és betegeknek. — Utánzó ttakat különös figyelemmel kerflini. — \'/, kiló á 25 kr. Mindenütt kapbató.
*f Valódi csak fehér ciomagokban a foüsztelendó nr arczképével ellátva, mint védjegy.
I
HARMLNCZKKTTEDIK ÉVFOLYAM.
ALAI KÖZLÖNY.
JANUÁR 28 áo.
1892. évi magyar kir. adómentes 4Vos járadek-kölcsön.
*—\' A hamutok koronaértékben fl*etendök*
Kibocsátva: névérték & 1062 OOOOOO korona
az 1892. évi XXI. törvényezikkben felsorolt 0 „-kai osztrák értékben és ezüstben kamatozö és visz-(izeLendö \'kölcsönök és részvénvek convertálása és beváltása czéfjából
és \\
1892. évi magyar kir. adómentes 4Vos járadek-kölcsön.
Öxses kiiioc«.Hii-: 9O0U0ÜUO arai!) forint névérték. Kamatok arányban fizetendők 100 nriiny /©.\'int 302.50 nemet bir. uiarkti - 2X0 fratik - 70 L értékarányban. Névértékű I8O0OOO0 arany forint részösszeg
kibocsátva az ISü:.\'. évi XXI. törvénvrcikkben megjelölt 5"!. és G-*i.os aranyban kamaUizú kölcsönök ton-
vertálása <-zéIjából.
Hirdetmény.
Az 1892. évi XXI. türvényczikk alapján az 1892. évi magyar királyi 4%-kaI kamatozóadómentes járadékköb\'sön 1062.000.000 korona értékű összegben fog kiboesáttatui.
A kölcsön kizárólag az 1892- évi XXI. törvényezikkben felsorolt állami és az államtól átvállalt kölcsönöknek és államosított vasutak részvényeinek beváltására és convertálására fordítandó.
X kölcsön bemutatóra szóló magyar, német, franczía és angol szövegű 100, 200,.. 500, 1000 és 10.000 koronáról szóló czimletekre van felosztva.
Ezen kötvények adó mentessége és kamatozása tekintetében a következő határozmányok érvényesek: 1. Kzen kötvények, valamint az azokon levő kamatszelvények minden fennálló bélyeg, illeték és
biztosit.
alól fel vannak mentve
azoknak a teljes bélyeg-, és adómentesség a jövőre nézve
.1
stalt" M. i
czimü intézetnél . Rothschild bankháznál
BERLINBEN . — — —
M. in. KRANKFORTBAN t AMSTERDAMBAN — — nemkülönben : BUDAPESTEN — —
.Díreetíon der Dísconto Gesellschaft" ez. intézetael Bleiciiröder bankháznál ,V . A. von Rothschild & Söhne bankháznál
irfolya
; 8. 41. helynél
v. Rothschild bankház által kijelölendő
ncmtit i>ir. márklia koronkénti váltó szerint, a melyei
számítás történik hoíiandí forintban a*oh koronkénti vállú árfwlvam szeriftt. a melyen az át-számítás történik.
BECSBEN\' —
a Magyar föjd hitel intézetnél H
a Pesti hazai I. takarékpénztár egyesületnél
a Magyar leszámítoló és pénzváltó banknál
a Pesti magyar kereskedelmi banknál
:i Magyar ipar és keresk. bank részvénytársaságnál
az Union banknál
koronaértékbe évi XVII tó: értelmi
3z I.s92.
.¦ényetikk
német bír. mark!>a:i azon koronkénti váltó árfolyam szerint, a melyen saz át-síámitás történik
BERL1NBFN — — — Mendelssohn & Comp. bankháznál M. m. FRANKFURTBAN a Deutsche EíTectea und Weehsel Bank c. intézetnél
A magyar kir. Pénzügyminiszter az 1892. évi XXI. türvényczikk által felhatalmazást nyert, bogy az - törvényezikkben felsorolt tartozások kötvény-, valamint részvény birtokosainak a kötvényeikben vagy részvényeikben kifejezett tökét felmondhassa és a mennyiben a bevonandó kötvények vagy részvények birtokosai az idézett törvény 7. ij-a-szerint kibocsátandó mérsékeltebb kamatozású kötvények elfogadni hajlandók nem lennéáefc. a^bevont kötvények s illetőleg részvények névszerinti tökeértékét készpénzben
kifizethesse;
Budapest\'1893.
>vi január hó 20-án.
A magTiir tir. p^azű fi; i a i si eri n m irteléséiel Ef^iiail m. L aiiívíelritóí: Wekerle, s. k.
Hirdetmény.
* Az 1892. évi XXL türvényczikk alapján az e törvényezikkben felsorolt aranykölesínök beváltására és az I89á. évi XVII. türvényczikk értelmében a valutarenó^zés czéljaira összesen-90 millió arany frt névértékű 4"l„-kal aranyban kamatozó adómentes m. kir. járadek-kölcsön fog kibocsáttatni.
E kölcsön adómentessége, kamatfizetése és szel vénybe váltása tekintetében az 1X87. évi XIÍ. és XXXII. tőrvéoyezikkek alapján kibocsátott 4*^-os aranyjaradékkölcsönöfckel minden tekintetben azonos.
A . kir.. Pénzügyminiszter az 1892. évi XXI törvényezikk által felhatalmazást nyert, hogy az e törvényczikklif 11 felsorolt 5°!„-kal és fi"„-kai aranyban kamatozó vasúti kölcsön kötvények tulajdonosainak a kötvényeikben kífeje ett tőkét (elmondhassa és amennyiben a bevonandó kötvények birtokosai az idézett törvény 7. ij-a szerint kibocsátandó mérsékeltebb kamatozású aram-járadék kötvényeket\' elfogadni hajlandók nem lennének, a kötvények névszerinti tőkeértékét készpénzben kifizethesse.
Budapesten, Í893. évi január Ró \'iO-án. _ \' i
A nagjar Lirihi pémSiyniiisleriiii reKtése\'sei Bfgfe&ri r. kir- hmsÍphÍnL: Wekerle, s. k. ,
A magyar királyi pénzügy minist erium vezetéséve! megbízott magyar kir Ministerelnök Ur U Nagyméltóságának a „Budapesti Közlöny "-ben megjelent fenti hirdetményeire vonatkozással, az 1892. évi XXI. törvényezikk értelmében a convertálás alá jutó járadék-kölesütiök. részvények és kötvények birtokosainak — a magyar északkeleti vasútnak már visszafizetésre került részvényeinek kivételével, a kicse-r*üés ezennel felajánltatik. \' , • *
Kzen kicserélésnél, a convertálásnál tekintetbe jövő kötvények, következőképen fogadtatnák el fizetésképen :
?">\'-. 5%-os Magyar papirjáradék, ¦ e
¦ 100 forint töke névértékért — — — -
ehhez, adva az 1*92. deez. l-töl bezárólag 1893 májas 31-ig
kamatok fejében — — — — ;— — — — — — —
, \' \' .< összesen tehát —
lj| 5niu-°s Magy,ar maradvány- és irtvány földváltsági kötvények,
100 forint töke névértékért — . — ;* ,— — — — — — —
ehhez adva az 1893 január 1-tói bezárólag május 31-ig folyó 5%-ós kamatok fejeben, levonva 7°]u jövedelmi adót ¦— — — — — —
. összesen tehát — \'*) 5";ü-os Budapest-pécsi vasúti részvények. * ~ • ¦
100 forint töke névértékért — — — — — — — — —
ehhez adva az 1892 január l-töl bezárólag; 1893 május 3l-íg folyó 5fln kamatok fejében — — — — —\' — — — — — —
összesen tehát —
3) 5%os Alföld-fiumei vasúti részvények. %
í 100 forint töke névértékért — — — — — _ _ ._ _
ehhez ad ve az 1*93 január l-töl bezárólag-május 31 mátok fejében — — — — — _ _
fok
-ig folyó bm0-o&
összesen- tehát
é. 100 frt — kr.
2 „ 50 ; „
0. e. 102 frt 50 krral
0. é. 100 fri — kr.
r- 1 ¦ 04
0. é. 101 frt !I4 krral
0. é. 100 frt 25 kr.
7 . 09 \'Ca
0. é. IO! frt 34 krral
0. í; 100. frt — tr-
>
7. 2 , Oíl
Kzen részvények 1 okból a laudatesi-j)ec>
¦• iparánál i i részvény
i-nyenkim 50 krajezirnyi * tek^z államosítási megélt
sszeg vétetett tekintetbe, miot ekbül még kijár.
102 frt 09 kr.
rríciy utótagra:
tátik. ngv. hosv a kamatszelvények minden levonás nélkül fizettetnek ki.
rL jrWI, kötvényei! után évi négy százalék kamat fizettetik minden év június 1-én és deczv 1-én lejáró félévi részletekben.
3. A kötrépybirtokos a kamatokat a lejárt kamatszelvényeknek beszolgáltatása ellenében, további intézkedésig, felveheti az Összes .magyar kir. állami és adópénztáraknál, továbbá:>
BUDAPESTEN" a Magyar Általános Hitelbanknál
BÉCSBEN a „K. K. priv. Oest. Credit-Anstalt für Handel
Gewerbe\'*. czimü intézetnél a ,K. K. priv. allgem.eine t\'sterr. Botiencredit-An
koronacrtcklien a/ iSys. évi XVIL törvényezikk crtclmélicn
e) 5*a\'-o« Első Erdélyi vasúti részvények.
100 forint töke névértékért — — — — — — — — —
ehhez adva az 1893jan. 1 -tői bezárólag május 31-ig folyó 5" „-os kamatok fejében „
összesen tehát — o. é
fl 5°/«.-°s Duna-Drávái .vasúti részvények.
100 forint tőke névértékért — — — — — — — — — oé.
ehhez adva az 1893 Unnár l^tol bezárólag május 31-lg folyó &8/jtaroatok fejében
összesen tehát — o. é
g) 5-os Első Magyar gácsországi vasúti részvények.
4.90G.200 ezüst forint összegig, mint a magyar vonalra eső hányad
100 frt tőke névértékért /— —fc — — — — — — — — o. é.
ehhez adva az 1S93 jan. 1-tól bezárólag május 31-ig folyó i)°0-os kamatok tejében _ , összesen tehát — o. é
hl 5*byOS Magyar nyugoti vasúti részvények,
12.259.400 ezüst forint összegig, mint a magyar vonalra esó hányad
100 forint tőke névértékért- — —¦ — — — — — — — o. é.
ehhezadvaaz lS9itjan. l-töifbezárólag május3 l-ig folyó 5° „-os kamatok ftfjlben n
összesen tehát — o.é 1 ö°i,-os Magyar nyrjgoti vasúti I. és II. kib. elsőbbségi kötvények. 19.037.200 ezüst forint összegig, min. a magyar vonalra esó hányad 100 forint tőke névértékért
100 frt — kr.
2 - 09 -, (02 fri 09 krral
100 frt — kr.
2 , 09 „ 102 frt 09 krral
Ino frt kr. 2 - Oü kr. Iii2 frt 09 krral
100 frt — ^r. 2 „ 09 „ \' 102 frt Sä krral
ehhez adva az T892 okt. 1 tői bezárólag 1893 május 31-ig folyó 5*Vos kamatok fejében
összesen tehát — jl 1869. évi ö°,„ os Magyar északkeleti va»ut előbbségi kötvények.
\'100 frt
lo i frt
krral
100 forint töke névértétért =— — — — — — — — — o. é.
ehhezadva az 1892 okt. 1 -;töl bezárólag 1893 május 31 -íg folyó L,• 1(-os kam. fejében ,
összesen tehát — o. é. k) 1875. évi 5%-os Magyar északkeleti vasút arany kölcsön,
100 frt tőke névértékért — — — — — — — — — — márka 202.50 fiiérrel
ehhezadvaaz 1893 jan. l-töl bezárólag 1893 június 30-ig folyó 5" ,,-os kam. fejében _ő.—
összesen tehát — márka 207.50 fillérrel ) 1878. évi 6°10-os Magyar, északkeleti vasút üzemkölcsöne.
100 frt töke jévértékét __ — — — — — — — —
ehhezadvaaz 1892. okt. l-től bezárólag l\'93.jun. 30-ig folyó (i\\ kani. fejében
összesen tehát — m) 1870. évi 5*|„-os magyar vasúti (beruházásit elsőbbségi kölcsön.
100 forint töke névértékért — — — — — — —\' — —
ehhezadva azl893jan. 1-tÖIbezárólag 1893jun.30-ig folyó5%-os kam. fejében
összesen tehát — márka 207.50 fillérre! Ezzel szemben az uj 4n\'„-os korona járadék kötvények, a melyek az előzőleg ai-tól bezárólag j) alattt felsorolt czimletek convertálására szolgálnak
100 korona töke névértékért — — — — — —: — — — 92 korona 50 tillé|rel
2 korona — fillér
100 frt — kr.
3 34 v 10:; frt :i4 krr
márka 2u3 50 fillérre!
iuárka 9-— „
"marka 2" 2.50 fillérrel
márka 202.50 fillérre!
— 94 korona 50 fillérrel
—- — mári-a 196.40 fillérrel
kik az ezennel tartoznak e kiese-
ebhez adva az 1892 deez. 1 tői bezárólag 1893 május 3l-ig folyó 4u!fl-os kam. fejében
« "v összesen
vagyis o. é. 47 frt 25 krajezárral.
továbbá a 4°0-os arany járadék kötvények, a melyek előzőleg ki-tól meig felsorolt czimletek beváltására szolgálnak
100 arany forint névértékért 96.?O0„ árfolyamon berlini usanCef szerint = tnártflTl92-40 fillérrel ehhez adva az január 1 -tói bezárólagjunius 30-ig folyó4a0-os kamatok fejében márka 4.— fillérrel 1 * összesen
"-hozatnak számításba. \'**"¦;.\'
Ezen számitás szerint az aláiró megkapja a 4n„-os kötvényeknek 100 koronával/illetőleg 100 arany forinttal osztható névértékét, a mennyiben az a beszolgáltatott 5°\'\'„-os és Gui„-os kötvények és részvények beszámítási értékében fedezetét találja, mig az utóbbiaknak ily módon kí n,em egyenli.thetó részét a kicserélési helyek készpénzben fogják megtéríteni.
A felsorolt járadék- és elsőbbségi kötvények valamint részvények tulajdoni\'; felajánlott kicserélési joggal élni kívánnak, e jognak külömbeni elvesztése mellett, rélendö kötvényeket és részvényeket
jelen felhívás!közzétételétói bezárólag keddig, 1S93. évi február hó 7-ig
a következő kicserélési helyeknél a szokásos,üzleti órákban bejelenteni, és pedig: . D„CTl,v * a magvar kir. központi állampénztárnál (pénzügyministeri palotai, BLltAl LMhfc j a áagyar kir. állampénztárnál (fővámház),; Zágrábban a királyi állampénztárnál valamint
az összes magyar kir. adóhivataloknál (ezen utóbbiaknál azonban csak az a)-tó! j-ig felsorolt kötvények - és részvények), továbbá.
Budapesten a Magyar általános Hitelbanknál,
BÉCSBEN" S. M. v. Rothschild bankháznál, v .
— a „K. K. privi Oésterr. Credit-Anstalt för Handel und Gewerbe" czimü intézetnél.
— a rK. K. pr.v. allgem. Osterr. Boden-Credit-Anstalt" czimü intézetnél. ¦
Brűnnben, Uembergheii. Prágában, .trieslben és Troppauban a „K. K. priv. Oeslerr. Credit-Anstalt für Handel und ("iewerbe-* czimü intézet fiókjainál, azonkívül, Berlinben, M. m. Frankfurttan, Kölnben. Amstodamban a Direction der Discouto-tieseílschaft Bank für Handel und lnduatne, M. A. v* Rothschild und Söhne és S. Bleiciiröder bankházak, illetőleg A. liansl bankház által közzéteendő
feltételek mellett. v <-
A kicserélésnél továbbá következő "határozmánvok irányadók :
1. A kicserélendő kötvényeknek és részvényeknek letétele folyó szelrényeikkel együttt. egyszerű aláírási nyilatkozatok kíséretében történik, a melyek a kicserélési helyeknél költségmentesen kaphatók.
2. Kisorsolt és mar esedékessé vált kötvények illetőleg részvények kicserélésre el nem fogadtatnak, ellenben kisorsolt, de még esedékessé nem vált kötvények, illetőleg részvények kicserélés tárgyát képezik.
3. A kicserélés végett bejelentett czimletek beszolgáltatása, vagy az aláírással egyidejűleg, vagy a kicserélési határidő lejártától számított 4 hét alatt történik, az utóbbi esetben a kicserélési hely által elfogadhatónak ítélt biztosíték letétele mellett.
4. A kicserélés végett benyújtott kötvényekről és részvényekről a benyújtók levélbeli igazolványt kapnak, a melynek a benyújtás napjától számított 15 nap múlva visszaadása ellenében, a végleges 4wi„-os járadékkötvények az esetleg járó készpénz kiegyenlítéssel együtt kiadatnak.
5. A végleges 4\':0-os kötvények kiadása ugyanazon* helyen történik, a melynél a kicserélendő rési kötvények és részvények letétettek.
tí. Az 1893. évi május l-ig fel nem vett 3°!„-os járadékkötvények, ezen időtói kezdve a benyújtónak számlájára és veszélyére maradnak az illető bevalló-helynél.
7. A fentebbi g). h) és i> pont alatt felsorolt Első magyar-gácsorszügí vasúti részvények, Magyar-nyugoti vasnt-részvények és Magyar-nyugoti vasút I. és II. kib. elsőbbségi kötvények csak az ezen pon-tokou említett összegek erejéig vétethetnek a kicserélésnél tekintetbe és minden kicserélési helynek jogában áll. mihelyt a részére ilyetén aláírások számára 4°/o"°s járadékkőt vények bői átutalt összeg kime-rittetett. további bejelentéseket visszautasítani, illetőleg leszállítani. .
8. A 4D|„-<»s járadékkölcsön bizonyos meghatározott névértékre szóló kötvényeire történő bejelentés csak annyiban vehető tekintetbe, a mennyiben ez az aláírási hely vélekedése szerint a többi aláíró érdékeivel megegyeztethető.
0- A.mennyiben a kicserélés végett benyújtott a)—j) alatt felsorolt kötvények és részvények a német birodalmi bélyeggel,*!-vannak látva, a benyújtónak kívánságára szintén a német bélyeggel ellátott 40|„-ós korona-kötvényekj adatnak ki. j t -yg
A német birodalmi bélyeggel ellátott régi kötvények és részvények külön számjegyzék kíséretében nyújtandók be. A kibocsátandó 4wlU-os arany járadék-kötvénye német bir. bélyeggel lesznek ellátva.
.10. .Névre szóló éV\'ikötményezett kötvények és részvények tulajdonosai czimleteiket. az előzőleg mlitett eljárás szerint azon fizetési, hely közvetítésével, a melynél eddig a kamatfizetés nyugta ellenében történt, küldik be kicserélés végett a magyar kir. közpouti állampénztárhoz Budapestre.
Budapesten, 1893 január havában.
MAGTAB ALTALAKOS HITELBANK.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagy-Kanizsám

Insert failed. Could not insert session data.