Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
3.81 MB
2020-12-23 08:54:36
 Kanizsa 2020 12 18 046sz 08old - Kanizsa Újság.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
297
678
Rövid leírás | Teljes leírás (4.71 KB)

Kanizsa 2020. december 18. 46. szám 8. oldal

Kanizsa Újság digitalizálva
Harminc évnyi nyomtatott sajtó költözik az internetre

A Halis István Városi Könyvtár munkatársai azon dolgoznak, hogy 1989-tól 2020-ig a Kanizsa Újság minden száma interneten is olvasható legyen. A hetilap teljes digitalizálását karácsonyig szeretnék befejezni.

A városi bibliotéka húsz éve foglalkozik a helyi újságok digitalizálásával, mindeddig már százezres nagyságrendben tették közzé kanizsai lapok oldalait.
- Az ezredforduló volt az, amikor átéreztük annak a jelentőségét, hogy az induló digitalizálási világ milyen lehetőségeket is adhat egy könyvtárnak. Mi azt gondoltuk már a kezdetekkor, hogy az a legfontosabb, hogy a város szellemét örökítsük meg az internetes világban, ezért rögtön a helyi újságok digitalizálásába fogtunk. A Zalai Közlönyt például az 1860-as évekbeli számaitól digitalizáltuk. Ezen kívül az iskolák értesítőit is elkezdtük digitalizálni, az országban egyedülálló módon, már kétszáz felett van az 1945 előtti értesítők száma, amiket interneten is hozzáférhetővé tettünk. A holmi.nagykar.hu weboldalon a város épületeihez kapcsolódóan olvashatók történetek, ami Tarnóczky Attila helytörténész nagyszabású munkája - kezdte Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtárigazgatója.
A koronavírus-járvány időszak okozta kényszerűség hozta magával, hogy a könyvtár dolgozói nem csak az eddigi munkákat folytatták, de teljesen újakba is belekezdtek.
- Ebben az időszakban készültel a Nagykanizsa városi monográfia három kötetének digitalizálása, és a Kanizsai Enciklopédia is elérhető. Ebbe a sorba illeszkedik be az a hatalmas munka, amelyik a Kanizsa Újság digitális hozzáférhetőségét segíti elő. A múltunk, a közelmúltunk története és annak a lenyomata sok tekintetben ebből az újságból tanulmányozhatóvá válik a kanizsaiaknak és Kanizsáról elszármazottaknak egyaránt. Ezzel a karácsonyi ajándékkal készülünk. Azt remélem, hogy a karácsony előtti napokban már ez a honlap élni fog, és mások is láthatják. Egyelőre úgy tűnik, hogy egyetlen lapszám sem hiányzik a gyűjteményből, ha mégis, akkor a város lakosságához fordulunk segítségért - tette hozzá az igazgató.
A Kanizsa Újság 1989 és 2005 között megjelenő számai eddig egyáltalán nem voltak elérhetők interneten keresztül, az érdeklődők kizárólag nyomtatott formában kereshették a hírlapot.
- Köszönöm a könyvtárnak, hogy ezt a munkát elvégezte, azt gondolom, hogy bármilyen sajtóterméknek kötelessége, hogy visszamenőleg is olvasható, nézhető, kereshető legyen. Ezen kívül egy olyan része is van a dolognak, hogy akik valaha is írtak az újságba, nekik ez vagy egyfajta dicsőség vagy pedig - ha éppen rosszabbat írtak - kevésbé dicsőség, de akkor is egy életre szóló lenyomat. Egy kolleganőnk - Bakonyi Erzsébet - monogramja már az I/1-es számban is ott van. Egy generációváltás is megjelenik a több mint harminc éve piacon lévő újságunkban, ugyanis a többi kolléga nagy része teljesen új dolgozó. Az az én dolgom, hogy a kezdetek óta író Bakonyi Erzsi és a pályakezdő, fiatal kollegák is megtalálják itt a helyüket, és egy olyan tartalom jöjjön létre, amit az olvasók is el tudnak fogadni - fogalmazott Tar Mihály, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Kanizsa Újság felelős szerkesztője.
Az ügyvezető szerint az eltelt három évtizedben, ahogy a társadalom, úgy a Kanizsa Újság is rengeteg változáson ment keresztül.
- Az 1989-es újság talán még tanács lapja volt, aztán átalakult minden önkormányzativá. Eleinte az újság külön működött, jelenleg pedig a városi tulajdonban levő sajtótermékek mind a médiaházban vannak összefogva. Az újság azon szerepe, hogy a város dolgairól beszéljen, a város történéseit elevenítse fel azoknak, akik ott voltak, és mesélje el azoknak, akik pedig nem, ez jelenleg szerintem jól működik. Nem biztos, hogy ez mindig így volt. Előfordult már, hogy propaganda íze volt az újságnak, én ez ellen foggal-k...