Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.24 MB
2011-05-17 09:23:12
 Zalai Hírlap 2011 05 14 112sz 04old - A város előretekint.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
502
2346
Zalai Hírlap 2011. május 14. 112. szám 4. oldal - A város előretekint

A cikk szövege:

A város előretekint
Horváth-Balogh Attila
Nagykanizsa (hba)
- Van miben bíznunk, van mit ünnepelnünk
a város napján. Nagykanizsa ma is öntudatos polgári város, amely -a múlt példáihoz hasonlóan - előretekint.
Ezt Cseresnyés Péter polgármester mondta beszédében a tegnapi ünnepi közgyűlésen, melyen a város napja alkalmából több kiválóság is kitüntető címet vehetett át.
- E napokban a dicső múltat és a fejlődő jelent ünnepeljük - szögezte le a dél-zalai település első embere. Hozzátette, az első írásos emlék egy 1245-ből származó oklevél - a kétnapos programmal hagyományosan erre emlékeznek.
- Nagykanizsa mindenkinek mást jelent - fűzte hozzá. - Van, akinek a történelmi múltat, a máig meglévő miliőt, akad, akinek az itt született, itt dolgozó kiválóságokat: Zemplén Győző európai hírű fizikustól Kaán Károlyig, a magyar természetvédelem atyjáig, vagy Hevesi Sándor írótól, színházi rendezőtől Fejtő Ferencig, Brunner Erzsébetig. Biztosan van olyan ember is, aki a város kultúrájára, védett épületeire, zöld területeire, gazdasági hagyományaira büszke. Én mégis azt mondom: Nagykanizsa a polgárait jelenti. Azt a közösséget, amely a múltban is képes volt - és hitem szerint a jövőben is képes - a megújulásra, fejlődésre, az építő munkára.
Cseresnyés Péter megnyitója után a kitüntetési ceremóniára került sor. A polgármester „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere" emlékplakettet adott át Gazda József író-szociográfusnak a Kovászna testvérvárossal ki-
alakított kapcsolat fejlesztéséért. „Nagykanizsa Biztonságáért" kitüntető címet vehetett át Horváth István nyugalmazott rendőr alezredes, „Nagykanizsa Sportjáért" címet pedig Dobri Lajos, a Kanizsai Lovas Klub alapítója, nívós versenyek szervezője, valamint néhai Dulgyovay László (helyette testvére fiának adták át). Kustár Zsuzsa iparművész több évtizedes, sokoldalú művészeti tevékenységéért „Nagykanizsa Kultúrájáért" kitüntető címet vehetett át, Mérksz Andornak és Bücs Angélának, az Orff Ütőegyüttes vezetőjének pedig „Nagykanizsa Oktatásáért" végzett munkáját ismerték el. „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kisebbségeiért" címet kapott a Halis István Városi Könyvtár, továbbá „Szekeres József Díjjal" ismerték el Bognár Istvánné intézményvezető-helyettes és a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív terápiás osztály kollektívája magas színvonalú munkáját. „Paizs Ferenc Díjat" érdemelt ki Kémné Milei Éva köztisztviselő, a Texasban élő DeCleva Pál pedig Kanizsa iránti példamutató hűsége, áldozatkészsége okán „Nagykanizsa Megyei Jogú Városért" címet kapott - helyette Farkas Zoltán, a család jó ismerőse vette át az elismerést. Idén a díszpolgári címet dr. Perjés Ottó érdemelte ki azzal, hogy Németországból rendszeresen segíti a kanizsai kórház betegellátó tevékenységét, továbbá felszerelésekkel volt iskoláját, a Piarista iskolát. A kitüntetettek nevében a város díszpolgára mondott köszönetet.
Ezt követően Cseresnyés Péter még egy kitüntetést átadhatott: dr. Csákai Ivánt, a Kanizsai Dorottya Kórház főorvosát „Pro Caritate Díjban" részesítette az egészségügyi miniszter.

Insert failed. Could not insert session data.