Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.22 MB
2021-12-17 10:38:05
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
266
608
Rövid leírás | Teljes leírás (48.63 KB)

Nagy-Kanizsa városi ipariskola
értesítője
az 1888-89. tanévről.
III. évfolyam.
Közzéteszi: a tantestület.
Nagy-Kanizsa
Nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában
1889.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA VÁROSI
IPARISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1888-89. TANÉVRŐL. III. ÉVFOLYAM.
KÖZZÉTESZI:
A TANTESTŰLET.
NAGY-KANIZSA,
NYOMATOTT FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN 1889.
I.
Tapasztalataim az ipariskolákról.
Néhány évi működésem alatt az ipariskoláknál azt tapasztaltam, hogy azok czélja sokak előtt nem ismeretes — következtetem ezt a tanonczok rendetlen megjelenéséből a tanórákra és hogy nagyrésze beirva sincs — azért bátor vagyok némi felvilágosítást nyújtani azoknak, kiknek leginkább érdekükben áll a czélt tudni és előmozdítani.
Már a régiek is belátták azt, hogy az iparosnak tanulnia kell, mert különben jó szakember nem válhat belőle, pedig hazánknak ügyes szakemberekre van szüksége, mivel ezek nélkül iparunkat virágzóbbá tenni képesek nem leszünk.
A magas kormány is minden igyekezetét arra forditja, hogy iparostanonczaink kiképeztessenek, s ehez leginkább hozzájárulhatnak hazánk iparosai; mert ezek kezébe van letéve többnyire tanonczaink jövője.
Ha iparosaink szem előtt tartanák a haladó kor intő szavát s jobban átgondolnák azt, hogy azon ifjú tanoncz, kit három négy évre felfogadnak, mire elvégzi tanoncz éveit, vajmi keveset- fog tudni abból, a mit az iskolában elsajátitott — belátnák az ipariskola szükséges voltát és szivesebben támogatnák és pártolnák azt.
Pedig sajnos, épen ezt nem tapasztalom az iparos mesterek részéről, nem ellenőrzik a tanonczok rendes megjelenését az előadásokra, nem gondolják meg sokszor azt, hogy egy szorgalmas és alapismeretekkel biró ifjú a kijelölt tanoncz iskolában sokat tanulhat, a mely ismereteknek — ha kilép, egykor az élet iskolájába nagyon jó hasznát veszi s végre nem válogatják meg tanonczaikat.
Ezen baj orvoslására okvetlen szükséges, hogy mind tanonczaink félfogadásánál, nagyobb óvatossággal járjanak el, mind pedig azoknak testi és szellemi kiképzésénél több gondot for-ditsanak, mert ha ezt elhanyagolják, nemcsak maguknak, de hazánk iparának is nagy kárt tesznek, mivel egy kevés képzettséggel biró iparos nem képes előre haladni, pedig mai napság nagyon kívánatos az előrehaladás s ezt csakis kitartó szorgalmas tanulással lehet elérni. Ha ez nem hiányzik; ugy nagyon könnyű lesz képzett iparosokat nevelni, mert kellő alapnál a tudni vágyás ösztöne fogja serkenteni a jobb és czélszerübb munka kivitelére. Azt mindenki tudja, hogy kevés alapismeret nélkül, a tapasztalat nem képes annyi hiányt pótolni, hogy később mi-
dőn az élet iskolájába lép, szilárdul állja meg helyét, habár azt mondják sokan, hogy az élet legjobban megtanítja az embert — . ebben némi igazat találunk ugyan, de vajmi sokszor csa latkozhatunk is; mert mig azt az élettől várjuk, addig igen sok időnk elmúlik és sok veszteségünk lehet. De ne igy gondolkodjunk mi, különösen hazánk ifjúsága gondolja meg mily szép tisztességes és jövedelmező állás az ipari állás, ha több szorgalommal és igyekezettel fog hozzá — hamarabb tud egy kis vagyonra szert tenni s ha még kellő műveltséggel is bir a társadalomban is jobban megállja,, helyét, mig ellenben egy hivatalnoknak sok küzdésébe kerül oly kis állás megszerzése is, mely a mindennapi kenyeret biztosítja ugyan, de egyebet nem igen.
Gyakran hallottam tehetősebb családok részéről azt hangoztatni, ha nem tanulsz, inas lesz belőled — mintha bizony annak nem is kellene tanulnia, sőt bátran elmondhatjuk, épen az ipari pálya az, a hol mindig tanulni kell. Mindig haladunk előre, mindig valami ujabbat veszünk észre és a ki belátja annak szükséges voltát, lehetetlen, hogy ne iparkodnék tanonczát is reá szoktatni és serkenteni a folytonos tanulásra. Elmondhatjuk bátran azt is. hogy ha iparunkat előbbre akarjuk vinni és virágzóbbá akarjuk tenni, azt csak szakértelem segítségével és szorgalommal tehetjük meg, mert még más nemzetek folytonos kutatásaikkal elérték azt, hogy saját honi iparuk van, addig nekünk még mindig fájdalommal kell beismernünk, hogy hátramaradtunk és sokat kell pótolnunk.
Végre megemlitem, hogy hazafiúi kötelességet teljesítenek mindazok, kik hazánk iparáért áldoznak — értem mindazon szüléket, kik áldozattal bár, de nemes igyekezettel iparosnak nevelik jobb tehetségű gyermekeiket, bár szomorúan kell meg-vallanom, hogy ebben szenvedünk legnagyobb hiányt, mert ta-nonczaink nagy része a beirottak között sem irni, sem olvasni nem tud. Ebből kiindülva azon reményemnek adok kifejezést, hogy iparosaink jobban megszivlelik a dolgot, és beismerik az ipariskolák szükséges voltát szivesebben küldik oda tanoncza-ikat — ellenőrzik őket, hogy azt rendesen látogassák és igy egymást támogatva és segitve elfogjuk mi is érni azt, a mire nekünk oly égető szükségünk van — t. i. a virágzó magyar ipart.
II.
Az ipariskolai bizottság.
Elnök : Babóchay György, polgármester.
Alelnök : Nuesecz József.
Jegyző: németh Ignácz.
Gondnok: Knáusz Boldizsár.
Tagok:
Dr. Benczik Ferencz, Bún Samu, Ebenspanger Lipót, Eperjessy Sándor, Faics Lajos, Garai Benő, Dr. Gerö József, Haba József, Hegedűs László, Hertelendy Béla, Hoffmann Mór, Horváth Károly, Janky Károly, Iínortzer György, Kovács Béla, Lengyel Ignácz,
Ipar h-a tósagi rn e g n i z o 11 a k : Zámpa Antal, Fiálovíts Lajos, Kilik Béla, Locke József, Kugler Antal.
III.
Tantestület. Stftfty^
Ábrahám Gyula, nép- és polgári iskolára képesitett tanító.
E r d ő s i Bálint, népiskolai tanító. ,< ,
L i s z t n e r József, népiskolai tanító. " f»
S c h u l.t z Károly, polgáriskolai rajztanár. - > k
Tóth István, népiskolai tanító s igazgató teendőkkel megbízott.
Venczel Rezső, népiskolai tanitó. ~
A tanitók mindegyike osztályában — a rajzot kivéve — a többi tárgyakat maga tanította.
Lengyel Lajos, Löwy Adolf, Mihálecz József Morgen besser J ános, Dr. Neusiedler Antal, Plihál Ferencz, Blosser Ignácz, Bécséy György, Rózsavölgyi Antal, Simon Gábor, Dr. Schreyer Lajos, Dr. Szűkíts Nándor, Tei''sánczky József, Dr. Triparnmer Rezső, Trojkó Lajos, Dr. Tuboly Gyula.
— 6 —
IV.
Tanterv.
a) Előkészítő osztály.
Osztályfőnök : Lisztner József.
írás, olvasás. A betűk megismertetése az irva-olvasás alapján; olvasási gyakorlatok a Gönczi abcés könyv szerint a nagy betűkig. — Számvetés : a négy alapmivelet 1—100-ig terjedő számkörben.
b) Haladó osztály.
Osztályfőnök : Tóth István.
Olvasás, irás, gépies olvasás gyakorlása Dr. Gyulay Béla olvasó könyvének első részéből: szegény gazdagság, gazdag szegénység. A pillangó. Már-ton Kovács. Kostyál Ádám. Kitartó türelem. Az ötiképzés példái. Az önuralom. A részeg. A három emeletes lakatos. Az illedelmes magaviseletről. — A számtan heti két órán fej- és krétávali számolás 1-től az 1000-ig terjedő számkörben.
Első osztály.
Osztályfőnök : Venczel Rezső.
1. Szabadkézi rajz : Az I-ső osztály tananyaga : az egyenes és hajlított vonalok összekötése, combinatiói s görög és mór stylü szalagdíszek előállítása.
Mértani rajzolás : Az eszközök megismertetése és használás! módjuk. A pont, vonal, lap és test általános nemei, grafikus előállításának módja. Egyenes vonalak alapmíveletei és mérése, két vonal relatív fekvése, a kör- • hur, átmérő és sugár. A szögek mérése, másolása és alapmíveletei. A sokszögek tulajdonságai és szerkesztése.
2. Olvasás, irás, fogalmazás 2 órán. Az elsőfokú ipariskolák első-, má-sodik- és harmadik osztálya számára dr. Emericzy, Gelléri, Péterffi-féle olvasókönyv. Elbeszélések:
a) melyekben lehetőleg iparüző személyek szerepelnek, feltüntetvén az iparosok közti kívánatos jó tulajdonságokat, u. m. munkaszeretelet, pontosságot, becsületességet, mértékletességet, takarékosságot, erkölcsi tisztaságot, a törvények iránti engedelmességet, hazaszeretetet, békés indulatot, megelégedést stb.
b) Az iparosok által feldolgozni szokott állati, növényi és ásványi terményekről, különös tekintettel azok ipari feldolgozására.
c) A hazai történelemből: a magyarok őshazája, a mai hazánkbani költözködésök Árpád vezérlete alatt, Géza fejedelem, István keresztelése, koronázása és uralkodása, utánna Péter, Aba, Samu, Endre és 1. Béla, Szent László, IV. Béla alatt a tatárjárás. Nagy Lajos, II. Lajos a mohácsi vész és pórlázadás stb.
d) A hazai földrajzból: Magyarország nagysága és égalja, Magyarország terményei, Magyarország lakosai nemzetiség és vallás szerint. A magyar nemzet. Az ipart és kereskedést előmozditó eszközök stb.
7 —
e) Az iparos tanulók kötelességei tanítómestereik iránt, illemszabályok a háznál, az iskolában és nyilvános helyeken.
Az olvasmányok tartalmának felfogása, s igy az ismeretlenek gyarapítása mellett törekedtem őket rávezetni a nyelvtani ismeretek elsajátítására, nevezetesen: a mondatok megismerése- és szerkesztésére, a gyökszók kikeresésére és azok egymástól való származtatására, ez nton a kész-séggeli helyesírásra, továbbá a beszédrészek megismerésére és a szóragozásra.
Fogalmazás: Az elbeszéltek utáni fogalmazás, számlák, nyugták, s egyszerű levelek fogalmazása.
3. Szám- és mértan heti 2 órán. Az egyes s több nevezetüekkeli négy műtét és a tizedes törtek.
Az elemi mértanból az egyenes vonalú idomok területtana.
Második osztály.
Osztályfőnök : E r d ő s y 11 á 1 i n t.
1. Szabadkézi rajz : a csigavonal és ellipsis. Jellemző levélidomok rajzolása természetről és stylizált mintákról. Egyszerűbb és összetettebb síkékítmények folytatólagos rajzolása, a görög, római, román és renaissance kor stylfajából, a stylfa.jok jellemző tulajdonainak bemutatásával és népszerű magyarázatával.
Mértani testek, u. m. : koczka, hasáb, gula, henger, a kúpnak távlati rajzolása szabadkézből, a perspektíva és árnyéktan főbb elveinek s sza-bályairfak népszerű magyarázatával.
2. Mértani rajz. Síkmértan. (Planimetria.) Az ellipsis, a csigavonalok, oválisok és néhány más fontosabb és gyakorlati alkalmazást nyerő görbe vonal rajzolása.
Két egyenes vonal, az egyenes és sík, két és három sík relatív fekvése. Az egyenes szöge a síkkal, a lapszög, a testszög (triader), az ide vonatkozó legfontosabb tételek, különös tekintettel az ábrázoló mértanra.
Tömörmértan. (Stereometria.) A szögletes és gömbölyű testek nemei összeillősége, hasonlósága, különösen a hasáb, gula, henger, kúp és gömb.
Olvasás. Az olvasókönyv alapján taníttatott: történelem, természettan, továbbá a magyar alkotmány, polgári jogok és kötelességek ismeretéből.
Fogalmazás : a levelek és polgári ügyiratok fogalmazása, p. o. számla, üzleti-hirdetés, nyugtatvány, ellennyugtatvány, vevény, kötelezvény, jótállás, felmondás, bizonyítvány, szerződés, átruházás, térítvény.
Könyvvitelből : előkönvv, pénztárkönyv, napló, főkönyv, árukönyv, (mellékkönyv.)
Számtan. A négy alapmívelet közönséges törtekkel, a viszonyok, egyszerű- és összetett arányok, társaságszabály és tőke-, kamat-, százaiékés időszámítás.
Mértan. Területszámítások : a négyzet-, derékszögű négyszög-, három-szög-, szabálytalan négyszögek és sokszögek-, szabályos sokszögek- ós a kör kerülete és felületének kiszámítása.
— 8 —
III. osztály.
Osztályfőnök: Ábrahám Gyula.
1. a) Szabadkézi rajz: Folytatólagos gyakorlása a síkékítmények rajzolásának. Bemutatása és rajzolása mintaszerű régibb magyar szöveteken és hímzéseken előforduló ékitménymotivumoknak.
Mintaszerű domború ékítményeknek, valamint figurális mintáknak körvonalban és egyszerűen árnyékolt rajzollatása a haladottabb növendékekkel, föszmintákról.
Folytatólagos gyakorlása a szemléleti alapon való távlati rajzolásnak szabályos mértani testekről, ilyenek csoportozatairól és egyszerűbb építészeti jellegű tárgyakról (oszlop, talapzat, szekrény, forgó testek stb.) körrajzban és egyszerű árnyékolással. Emlékezetből való rajzolás gyakorlása. Egyszerű síkdíszítési tervezések, a feldolgozott tananyag köréből kiszemelt feladatok úyomán. b) Á b r á z a 1 ó m é r t a n.
I. Vetülettan.
Bevezetés. A pont, vonal, síkidomok ábrázolása, homlok, alaprajzok és keresztmetszetek.
II. Árnyéktan.
A leggyakrabban előforduló idomok és testek saját és vetett árnyékának szerkesztése. A megvilágítás intensitásának alapelvei.
111. Perspektíva.
Az axonometria alapelvei és alkalmazása. Persektivikus képek előállítása a metszeti mód szerint.
2. b) A humán és a reál tantárgyakra vonatkozó tananyag az olvasó könyvben foglalt olvasmányok alapján tárgyallalott. Olvasókönyvül használtatott a Dr. Emericzy G. és társai által, az első fokú ipariskolák I. II. és III. osztályai számára kiadott kézikönyv.
a) A hazai történelemből felvétettek a kiválóbb történelmi alakok : igy Árpád a honalapító, Szt. István, és Szt. László, IV. Béla, 1. és II. Lajos ; az események közöl pedig főleg azok beszéltettek meg, melyek a szereplő egyének akarati elhatározására kiválóan döntő befolyást gyakoroltak. Tanittatott hetenkinti 1/2 órán.
b) A földrajzból: Európa geographiai helyzete, alakja, kiterjedése, vízszintes és függélyes tagosultsága, folyamrendszere, égalja, faunája és flórája. Lakosai nemzetiség, vallás foglalkozás és műveltség szerint. A közlekedési utak közül: a főbb csatornák, vasúthálózatok, hágók és alagutak ismertettek meg, egyúttal Európa nevezetesebb ipartelepei is. Taníttatott hetenkinti */, órán.
c) A számtanból: az idegen pénzek átszámítása, a vegyitési szabály mikénti alkalmazása, a négyzetre emelés, négyzetgyökvonás és köbreemelés. Tanittatott hetenkinti 1 órán.
d) A mértanból: a területszámítás és a szabályos testek felületének és köbtartalmának kiszámítása. Tanittatott hetenkinti 1/i órán.
e) A könyvviteltanból megismertettek a növendékek a főkönyv számláival. az árúkönyv és a nyersmérleggel. Tanittatott hetenkinti x/a órán. —^^^—i
— 9 —
f) A természetrajz és vegytan köréből megismertettek mindazon ásványok, melyek kiválóan az ipar, vegyészet és kohászat szolgálatában állanak. Tanittatott hetenkinti 1/2 órán.
g) A természettanból elméletileg kifejtetett a delejesség és villanyosság -tüneményeinek fontossága a tudomány és gyakorlati életre nézve; be-mutattatott a dörzSvillanyosság és galvanizmus, továbbá a villanyos láncz-nak az idegekre való hatása, s az u. n. Edizon« -féle lámpa fénye, a szénfény elvének alapján. Végül megismertettetett a táviratozás módja és annak gyakorlati haszna. Tanittatott hetenkinti 1I2 órán.
V. Órarend.
Napúk Tani ■ tási órák Eiökészitö kezdő oszt. Haladó osztály Első osztály Második oszt. Harmadik osztály
Vasárnap d. e. 9-12 10-12 d. u. 2-5 írás, olvasás, beszéd és ér-telemgyakorl. fejszámolás írás, olvasás, beszéd és értelemgyakori fej- és jegy-számolás Szabadkézi rajz Szabad kí zi rajz Szabadkézi rajz
Héll''ö 7—8 8-9 írás, olvasás, beszéd és érte-lemgyakorlat fejszámolás
Kedd 7-8 8 9 Írás, olvasás, beszéd és értelemgyakori fej- és jegy-számolás * Természettan, földrajz Számtan
Szerda 7-8 8-9 Olvasás, nyelv tan és fogalmazás, irás • •fej- és jegyszámolás Természetrajz vegytan és természettan ; mennyiségtan
Caütörtük 7—8 8-9 Mér tani rajz Szabadkézi r. Mértani rajz Szabadkézi r. Olvasás, földrajz, történelem és természetrajz, számtan és mértan
Péntek 7—8 8—9 Történelem irálytan mértan és könyvviteltan Történelem, földrajz, mértan könyvviteltan

— 10 —
VI.
Nagy-Kanizsa rend. tan, város
községi ipariskolájának 1888—89. tanévi bevélel s kiadásokról
-szóló kimutatása
Bevétel 600 írt.
Kiadás 1467 »
Mutatkozik hiány 807 írt.
VII.
Adatok a lefolyt tanév történetéhez.
Nagy-Kanizsa rendezett tanácsú város által fentartött ipariskola 1888/9-iki iskolai évvel teljesen három évfolyamúvá emeltetett. A lefolyt iskolai évre vonatkozó jelentésemet röviden a következőkben vagyok bátor összefoglalni.
Az ipariskolai tantestület a tanév megkezdése előtt pár nappal, múlt év augusztus hó 29-én tartván ülését, melyen úgy a használandó könyvek megállapítása, valamint a tanítási órák kijelölése, nem különben, ugyan ekkor lett az osztályok vezetése is a tanszemélyzet közt felosztva. A tantestület úgy a jelen — valamint a mult évben is — különösen a napok beosztásánál figyelemmel volt azon iparos urak iránt, kiknél több tanoncz is van, hogy ezek ne legyenek kénytelenek egy időben nélkülözni valamgny-nyi tanonczaikat, gondolva ez által is, az iparos urak érdeklődését az ipariskola iránt megnyerhetni és azután meg, hogy ily módon a fegyelem js könnyebben fentartható lesz: a tanítási napokat nem egy időben egyszerre, hanem két-két osztályonkint, más-más napokra — a tanítási óráknak 7—9. való beosztását véleményezte beterjeszteni.
Továbbá 3 tanító beválasztatását is kérvényezte. A mennyiben mult évben a két előkészítő osztály együttesen tűlnépesség mellett nyerte az oktatást. Megnyílván a Ill-ik osztály, ennek vezetéséhez is új tanerőre lévén szükség; azon felül a rajzot eddig csak egy tanerő vitte, az pedig 150 frt. évi fizetés mellett, 3 óránál többet nem lévén hajlandó adni, hanem igen is ígérkezett, eddigi fizetése megkétszeresítése mellett, az összes tanonczo-kat heti 8 órán tanítani; mit meg is kapott. A másik két tanerő pedig Venczel Rezső és Ábrahám Gyula urakban lett beválasztva.
A beiratások szeptember 1-től 15-ig voltak megállapítva : beiratkozott ez idő alatt 160. A beirt tanonczok, a mult évi osztályzatuk-, vagy megvizsgált képességűk szerint: 5 osztályba osztattak, u. m. előkészítő kezdő-, haladó-, 1-, II- és Ill-ik osztályba; a beiratás, valamint a mult években, úgy a jelen évben is, még hónapokon át tartott: beiratkozott összesen 291.
A tanítási órák, mik az órarendből is megtekinthetők: hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap tartattak. Hit oktatásban költség hiánya miatt a jelen évben sem részesültek a tanonczok.
— 11 —
A fegyelmi szabályok osztályonkint, a tanítás első napjain felolvastattak és miheztartás végett megmagyaráztattak. Ezután a tanítás — kivéve a karácsonyi hasvéti és pünkösdi ünnepeket, —szakadatlanul tartott.
A tantestület majdnem minden hónapban megtartván havi üléseit, és a nyert tapasztalatokról a tek. iparhatóságot értesítette.
Az iparbizottság tagjai, úgy, az iparhatóság által iskolalátogatással megbízottak is, időnkint megjelentek az előadásokon.
A tanonczok legtömegesebben látogatták az előadásokat a késő őszi és téli hónapokon át, aztán pedig folyton fogytak. Igen nagy hátrány volt az előadásra az, liogy a tanonczok rendetlenül jelentek meg az előadásokon, úgyannyira, hogy sokszor a tanítás megkezdésekor alig volt egy, kettő, a többi mind azután — a tanítás egész ideje alatt szállinkózott; a miből aztán a mulasztások legnagyobb része származott. Nagy enyhítő körülménynek vehető a két testvér város szétterült fekvése, de iparos uraink is nagy részben okai ennek.
Az évi vizsgák mind az 5 osztályban f. évi junius hó 16-án délután tartattak meg. Kezdetüket vették 21/4 órakor és tartattak 6i/í óráig ; ugyanekkor volt az ípark¡állítás is. 46 tanoncz pályázott 50 tárgygyal.
A vizsgán az iparhatósági megbízottak voltak jelen.
Az érdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata.
A református: rf., izraelita: izr., evangelikus vallású: ev. A hol a név után vallás jelezve nincsen, ott római katholikus értendő.
Erkölcsi viseletre nézve: szab. = szabályszerű, k. sz.=kevésbé szabályszerű.
Előmenetelre nézve: elégs = elégséges, elégt= elégtelen, dicsér= dicséretes, félsz = felszabadult.
- 12 -
VIII.
A tanulók névsora és érdemjegyei: Előkészítő osztály.
t a, n vl 1 ó Mulasztott órák | Általános sorozat Megjegyzés l
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege I ; igazolt 1
Andris János Hencz Antal épitész szab 19 11 elegs.
Andris Lajos Vas Károlyné köteles szab 8 5 elegs.
Bucs Gyula Tóth Mihály épitész szab 6 6 V>
Benczckovics J. — szab •J4 20
5 Bedenek György Csillag Károly asztalos szab 18 14 elegs.
Bedenek Lajos Halvax Károly kalapos szab 26 22 elegs.
Benke Gyula Pimcizl Hcnricli czipész szab 19 13 elegs. felsz.
Bunczok Ferencz Tóth Mihály épitész szab — — inegh
Buskó Márton Szeiler Gotlieb czipész szab 12 11 elegs.
10 Drummer János Perger János kefekötő szab is 16 clegs.
Eötvös János Berdó Károly épitész szab 20 14 elegs.
Ertinger Gy. e. v. Drevcn Antal csizmadia j''» 5 5 ,K> felsz.
Fundák István Litfai András kalapos szab 15 9 elegs.
Frazits Lörincz Reithofer János csizmadia szab 8 7 elegs.
15 Fundák József Muraközi Lajos íj szab 17 15 elegs.
Gulyás Sándor Magyar Fer. n szab 19 11 elegs. felsz.
Gábor György Zelenák Antal épitész szab 25 is elegs.
Hánnel látván Keller Ignácz czipész szab 15 9 elegs.
Horváth Elek Németh Mihály csizmadia szab 17 11 elegs.
20 Horváth József Ábrahám Zsig^ asztalos K> 9 8 ,K> lelsz.
Halábárecz György Horváth József csizmadia szab 17 12 clegs.
Horváth János Perger Imre czipész szab 18 9 elegs.
Horváth József Berdó Károly épitész szab 21 14 elegs.
Jelusics Mihály Muraközi Lajos csizmadia szab 26 22 elegs.
25 Kurucz József Szélig Antal szíjgyártó épitész szab 14 7 elegs.
Kovács Sándor Schaller Lajos Szab 5 5 elegs.
Koller Lajos Veisz Bernárd szabó szab 24 11 elegs.
Koller Béla Mittermayer F. czipész szab 35 9 clegs.
Kustics György Kovács Imre szabó szab 15 7 elegs.
30 Kustics Boldizsár Czelhofer Ath. czipész épitész szab 9 3 elegs.
Lodner Lajos Hencz Antal szab 17 7 elegs.
Lálek Ferencz » szab 22 14 elegs.
Mesznárits Márton Németh Mihály csizmadia szab 12 5 elegs.
Móger György 35 Maticza György Hencz Antal épitész szab 14 8 elegs. felsz
Németh Sándor czipész épitész jó 7 5 ''jo
Mankovics Jakab Schaller Lajos szab 23 14 elegs.
Molnár Menyhárd Moráodí Román 7) szab 17 8 elegs. felsz.
Nagy Ferencz Berdó Károly n szab 14 9 elegs.
Pintér Zsigmond Schaller Lajos n jó 6 5 jo
40 Rada József Boda József czipész ''szab 16 7 elegs.1
— 13 -
-A. t a m -u 1 ó Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
nevo és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete i összege | igazolt
Szemlitz Ferencz Schaller Lajos épitész szab 18 11 elégs.
Sebestény János Skorianecz Józs czipész szab 16 9 elégs.
Sipos Vendel Simon Jenő Radasits István kovács «zab 14 9 elégs. felsz
Szeiler Gotlieb czipész szab 23 14 elégs.
45 Tilosánecz József Keller Mátyás n szab 19 8 elégs.
Tammer Mihály Huszár Antal lakatos szab 17 11 elégs.
Tomsits István Dór István szabó szab 21 10 elégs.
Tóth János Tóth János czipész szab 14 12 elégs. felsz.
Tóth József Logár Ferencz csizmadia szab 21 11 elégs.
50 Tomasits István Hilcz Lajos r szab 21 10 elégs.
Vínkler József Stern Mór kefekötő szab 17 15 elégs.
Veber Károly Keszler Lajos bádogos szab 26 14 elégs.
Varga József Varga Imre csizmadia szab 25 14 elégs.
Vajda János Berdó Károly épitész szab 22 10 elégs.
55 Zsigrai József Kovács György csizmadia szab 24 11 elégs.
Zotl József Jáck Frigyes órás jó 8 8 jó felsz.
Juo

- 14 -
Előkészítő haladó osztály.
tanuló Mulasztott órák j Általános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalko zása erkölcsi viselete 1 összege igazolt
Andri István Ágoston István fazekas jó 17 14 jó
Antos József Guttmann Vilm. kád ái- szab 36 18 elégt.
Andris István Varga János csizmadia jó — — elégs.
Andri Lajos Erdélyi és társa kömives szab — — —
5 Berdó Lajos Berdó Károly szab 48 48 elégt. vidéki
Bedekovics Béla Bedekovicslstv. csizmadia szab 78 15 elégt. h.vál.
Babics Károly Kiss Gábor szabó szab nem inas többé
Bakos István Hernyávecz B. czipész czipész szab 24 18 elégs.
Bajok József KácziánerMáty. szab 21 16 elégt.
10 Brünner Lajos Grossmann Józs. lakatos szab 14 14 elégs. elégt.
Boa László Boa László kovács szab 15 15
Bencze József Farkas Viktor csizmadia jó — — elégs fölsz
Biczó Aladár Mikulás Samu szobafestő szab 20 10 elégs.
Biczó Ferencz Wajdits József betűszedő jó 4 4 jó ''
15 Dencs Sándor izr. Samú József rézmtives szab 39 15 elégs.
Eichner Vilmos izr Kürschner Józs czipész szab nem inas többé
Fleischacker Pál izr. Hirschl Heinrik borbély jó 14 14 jó
Fördős György Fördős Lajos lakatos szab — — elégs. fölsz
Flumbort Károly Tóth Mihály ács szab 36 11 elégs.
20 Ferk Lajos Ferk Lajos csizmadia jó 12 12 elégs.
Falczer Lajos izr. Rosenfeld S.-né czipész szab he yé 8 ről eltáv.
Günzer Ignácz izr. Neufeld Salam. M szab 24 elégs
Gál János Bognár István Sallér Lajos kályhás szab 35 30 elégs.
Gáspár Pál kömives szab 30 30 elégs. fölsz.
25 Grutó János Berdó Károly B szab 11 5 elégs.
Hencsits György Latkó János szabó jó nem inas többé
Hencsits Lajos Sallér Lajos kömives jó 21 17 elégs.
Horváth András Szivos Imre csizmadia szab ji. — elégs. fölsz.
Horváth Lajos Weiser József géplakat, czipész szab nem inas többé
30 Horváth István Simon Pál szab 63 25 elégs.
Herlits József Purger Márton csizmadia szab 24 16 elégt.
Heitler András Vokoun Antal hentes szab 18 4 jó
Horváth Ferencz Tóth József kovács szab — — jó fölsz.
Hertelendy József Babics Antal csizmadia jó 10 10 elégs.
35 Hefler József Csizmadia Józs. czipész jó 4 4 elégs.
Káfka Ferencz Mórán din Rom kömives ksz 14 14 elégt. elégs.
Klárics Flórián uszfáld József csizmadia jó 11 11
Klarits Tamás Nagy Károly szabó jó — — j.0 .
Kollarits György Polin Péter kéménys jó — — avidé ken
40 *Koller Adolf
Kollarics István Zelenák Antal kömives — — — későn iratk.
Köfler József Grossmann J. lakatos szab 28 28 elégs.
Kuti Károly Matkovits Péter czipész szab 40 26 elégt.
Lázár József Beier Ferencz hentes szab 38 — elégt.
45 Márfi Kálmáu Babics Gyula — nem inas többé
Magyar István Szabó Károly köteles jó —'' — jó fölsz.
Matusek Géza Spachi Antal bábsiitő —
* A kik későn iratkoztak l>n évközlien os«<álva»fnt mm feairfalr
— 15 —
* A kik későn iratkoztak be évközben, osztályzatot nem kaptak.
■A. t a n u 1 ó Mulasztott órák Általános sorozat j Megjegyzés 1
no ve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Monászni György Fülöp Lipót asztalos jó 31 31 elégs.
Mózsi János Sallér Lajos kömives szab 40 40 elégs.
50 Németh György Csemits Károly csizmadia jó — — jó félsz.
Neumann Józs. izr. Rosenfeld Sal. czipész szab 51 40 elégs.
Neumann Ottó izr. Keszler Lajos bádogos szab 20 10 elégs. telsz.
Nyári Ferencz Tóth József kovács szab — — jó
Offenbeck Kár. ev. Hlatkó János szabó — — — későn irat. be
55 Pacsícs Sándor Heckenperger A asztalos jó 14 14 elégs.
Pánovics Ferencz Pilczer Albert kárpitos jó 10 6 elégs
Pápai Györy Geizl Mór kömives jó 8 S elégs.
Pichler Ede Pichler Edéné rézműves szab 58 <— elégt.
Polák Mór izr. Brotmanu Sánd. bádogos szíjgyártó jó 10 10 jó
60 Poredus József Schvarcz József szab 32 14 elégt.
Proszonyák Fér. Berdó János cserepes szab — — későn irat. be
Pusofszky Sándor Hiczlberger Gy. borbély jó — — jó
Rothmann József Tóth Mihály ács szab 37 — elégt.
Sipos Károly Hentz Antal kömives szab 70 45 elégs.
65 Seiber Samu izr. Lőbl Lipótné bádogos szab 39 _ elégt.
Sipos Eerencz Tóth Mihály ács szab 40 40 elégs.
Schlechta Kálmán Mikulás Samu szobafestő jó 38 26 elégs.
Schlezinger I. izr. Schlezinger Ad. borbély jeles — — jeles
Skeiner Ferencz VeiszbergerZs. kőfaragó jó 20 20 elégs
70 Sröder Béla Andér Ferencz szabó jó — későn irat. be
Stefics Antal Horváth József csizmadia jó — — elégs. félsz
Szalai István Szatler Károly szobafestő szab — elégs. félsz.
*Szalóki István
Sztankó András Keller Mátyás czipész szab 56 — elégt.
75 Termecz József Geizl Mór ács jó 20 20 elégs.
Tilpák Géza *Thebesz András Péter Ferencz asztalos szab 60 20 elégt.

Tóth Pál Sallér Lajos kömives szab — — későn irat. be
Tóth Kálmán Skorjánecz J. csizmadia szab 30 24 elégs.
80 Trojkó Kálmán Totola József kalapos szab 38 38 elégt.
Turi János Gyümölcs Laj. csizmadia szab 16 10 elégt.
Vargek György Horváth György csizmadia szab 21 18 elégs.
Vellák Vendel Morandin Rom. kömives szab 50 41 elégt.
Veinstein Ign. izr. Sápringer Izsó borbély dics. 15 15 jeles
85 Virág Ferencz Augenfeld Zsig. borbély jó 20 20 jó
Veisz Dávid izr. Keszler Laj osné bádogos szab 34 20 elégs.
Virág Ferencz Babics Antal czipész dics. 6 6 jeles
Vizeli János Geizl Mór kömives jó 24 24 jó
Vlaszák Lajos Csákós Sándor lakatos szab 20 11 elégs.
90 Vild Károly Vild Róbert czipész jó — elégs. félsz.
Vrana Károly Huszár Antal lakatos jó — — későn Irat. be
Vucsák Lajos Rabinek Sándor lakatos jó — ¿rr későn irat, be
Vukics József Magyar Lajos csizmadia jó 25 25 jó
Zimicz Lajos Róth Lipót asztalos jó — későn irat.be
95 Zsinícz Balázs Magyar Lajos csizmadia jó — — elégs. £)égs. telsz.
Zsing Gézs Topolits János csizmadia jft ¿¡0. 14
- 16 -
I osztály.
-A. t a n u 1 ó Mulasztott órák Altalános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt !
Auer Felix Auer László bognár szab 26 15 elégs
Antal János Sável János lakatos szab 51 27 elégs.
Bedenek János. Miltényi Sánd. czipész jó 32 23 jó
Bedenek Pál Saller Lajos kömives k. sz. 78 — elégs.
5 Bezák József Weiser János lakatos szab 59 16 elégs.
Bódis János Kompért Antal szabó jó 43 38 elégs.
Bódis Béla Bódis János czipész k. sz. 86 14 elégs.
Czellhofer Károly Hartman Ignátz lakatos szab. 14 i elégs. félsz.
Czukelter József Ilentz Antal kömives k. sz. 64 20 elégs.
10 Csináth József Berdó Károly kó''mives szab. 80 29 elégs.
Csiszár István Novaczki Imre csizmadia jó 58 43 jó félsz.
Detrich Mór Horváth József kovács k. sz. 64 10 elégs.
Dékány György Saller Lajos kömives k. sz. 98 30 elégs
Diviák György Laski Pál kömives szab. 62 38 elégs
15 Dívald Sándor Spetta Dániel órás szab. 30 18 elégs.
Farkas József '' Hell János czipész bognár szab. 90 36 elégs.
Farkas István Haba József jó 28 18 jó
Falczer Jakab izr. Ló''bl Lipótné bádogos k. sz. 71 28 elégs. félsz.
Ferk Ferencz Hilgenstát Rud. kalapos jó 38 36 elégs félsz.
20 Fleischner Samú izr Rábinek Sándor lakatos k. sz. 68 23 elégs.
Gerócs Ferencz Hirschl Henrik fodrász k. sz. 79 15 elégs.
Gerencsér József Fischer János czipész k. sz. 98 — elégs. félsz
Goldman Samú Wajdits József nyomdász — — — — félsz.
Halász Lajos Saller Lajos kömives szab. 41 23 jó
25 Haska György Saller Lajos kó''mives k sz. 98 — elégs. félsz.
Harangozó István Fisch el Flilöp nyomdász k. sz. 94 — elégs.
Horváth Boldizsár Ábrahám József asztalos szab 66 28 elégs.
Horváth József Weiser János lakatos jó 75 38 jó
Hohekker Antal Gerdenits István szobafestő szab. 35 16 elégs.
30 Hofman Ferencz Hentz Antal kömives k. sz. 84 — elégs
Hirschl László Sáttler Károly szobafestő szab. 75 — jó
Hummer Ferencz Hummer Fer. kádár szab. 47 28 eiégs.
Heiszler Gyula izr Csillag Béla fodrász jó 19 19 elégs. félsz.
Keizer Henrik Keizer József czipész szab. 89 — elégs.
35 Konkolics Pál Munkácsi Nánd. fodrász szab. 48 — elégs.
Kohn Izsó izr. Fischel Fülöp .nyomdász szab. 96 — elégs.
Kohn Jenő izr. Hartman Ignátz lakatos szab. 86 4 elégs.
Koch György Fischel Fülöp nyomdász k. sz. 63 — elégs.
Kolongya József Saller Lajos kömives jó 48 — jó
40 Kováts Lőrincz Schwarz Mihály szíjgyártó czipcsz szab. 39 — elégs.
Kőnig Gyula Staulf Márton szab. 42 35 jó felsz.
Krányecz István Stúntsits József asztalos szab. 83 16 elégs.
Klein József izr. Fischel Fülöp nyomdász — — — — elkölt
Kuriányi Vilmos Rabies Antal czipész jó 18 18 jó
45 Krucsai János Fürst Ignátz czipész jó 58 23 elégs.
László István Miltényi Ignátz czipész ■ jó 169 37 jó
2
-A- tanuló Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Lancsák Ferencz Mittermeierné czipész k. SZ. 99 elégs.
Matkovits Ferencz Wajdits Jósef nyomdász k. sz. 138 — elégt.
Mákszimók József Hartman Ign. lakatos szab. 56 24 elégs.
50 Mesznera Miklós Grossman Józs. lakatos szab 104 — elégs. ,r
Mernyávecz Gy. Balázs István lakatos szab. 72 25 elégs.
Meskó György Hekenberg. Al. asztalos szab. 108 53 elégs. félsz.
Mikulán István Juck István csizmadia szab. 43 36 elégs.
Mittermeier Vilmos Mittermeierné czipész k. sz. 164 58 elégs.
55 Mosonyi Ferencz Pfeifer Jakab czipész szab. 58 17 elégs. félsz.
Modrovits János Tóth Mihály ács k. sz. 63 31 elégs.
Molnár György Erdélyi Mihály kőmives szab. 23 — elégs.
Nagy Géza Saller Lajos kőmives k. sz. 126 49 elégs.
Németh Gyula Müller József szabó k.sz. 148 — elégt.
60 Németh Ádolf Németh Sándor czipész k.sz. 109 59 elégs.
Nyakas Ferencz Tóth Mihály kőmives k.sz 81 43 elégs.
Ofenbeck Károly ev Fischel Fliiöp nyomdász jó 20 20 jó
Polák Dávid izr. HeckenbergerA asztalos k. sz. 134 47- elégs.
Raffai Árpád Perkó Péter szobafestő k. sz 96 49 elégs.
65 Rusics Ferencz Haba Pál bognár jó 42 42 jó jó félsz.
Rosenfeld Gusz. izr. Schlesinger Ad. fodrász jó 41 41 félsz.
Szabó Károly Gerdenits Istv. szobafestő jó 29 29 jó
Szabó József Haba József bognár k. sz. 147 — elégt.
Sátrán József Sáfrán József ács k. sz. 65 41 elégs.
70 Szommer Zs. izr. Szapletán Ign, fodrász — — — félsz.
Szuknai Károly Szántó János kőmives szab. 43 8 jó
Szántó Lajos Szántó János kőmives k. sz. 84 37 elégs elégs.
Szvetecz József Hartman Ignátz lakatos szab. 90 61
Szvetecz Imre Hirschl Henrik fodrász szab 49 25 elégs.
75 Svelecz Iván Horváth István csizmadia szab. 98 16 elégs. félsz.
Simonics Imre Szélig Antal szíjgyártó jó 34 34 jó
Scheiber Izsó izr. Fischel Fliiöp könyvkötő jó 86 53 jó
Schmalcz József Dans Kálmán asztalos k.sz. 143 39 elégs.
Schlechta Ignátz Mersits Ede czipész k.sz. 118 52 elégs.
80 Stern Károly izr. Gärtner Vilmos sütő k.sz. 26 10 elégs. jó félsz.
Stern Ignátz izr. Weisz Bernád szabó jó 66 59
Szij Pál Szij Dániel kovács jó 39 36 jó
Taas Ferencz WetzerKanatus asztalos szab. 43 27 elégs.
Tkálecz István Zsilovecz János szabó — — — — megh.
85 Tóth Imre Szabó József lakatos szab. 19 19 elégs. jó félsz.
Török Ödön Keszler Lajosné bádogos szab. 78 49 félsz.
Thálcsek János Fiálovits Lajos kárpitos jó 23i 23 jó jó
Viola István Tóth Mihály kömives k. sz. 97 36
Vlásits Rókus. Zsilovecz János szabó jó 71 45 elégs. jó
90 Vucsák Károly Brántin József asztalos jó 38 38 telsz.
Wiczenti Árpád Sável János lakatos szab. iü 58 elégs.
Weinberger J. izr. Hartman Ignátz lakatos szab. 39 16 jó
Winhofer Gyula Sobár György kefekőtő k. sz. 61 38 jó félsz.
Zságer György Keller Ignátz czipész 53 A \ 17 ! fi fete
— 18 — II. Osztály.
ü tanuló Mulasztott órák Általános sorozat i Megjegyzés
nőve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt ;
Andri János Perkó Péter szobafestő ksz 70 45 elégt. elégs
Bakos József Weiser János géplakatos szab 27 20 félsz.
Bálint Ferencz Miltényi Ignác.z czipész szab 58 24 elégt.
Bognár István Lengyel János asztalos ksz 22 10 elégs. félsz
5 Dömötör János Lircheim Lajos kalapos ksz 93 í6 elégt.
Ernvirth István Csikós Sándor lakatos ksz (i2 10 elégt.
Fekete József Muzikár Fer. asztalos ksz 27 15 elégs. félsz
Feketevári Antal Feketevári Ján szíjgyártó ksz 1)3 31 elégt.
Fischel Béla izr. Lengyel János asztalos jó :;i 16 jeles
LO Goldmann S. izr. Wajdits József nyomdász jó 1B0 1(0 elégt.
Krátki Kálmán Klein Sándor szabó szab 02 bl elégt.
Lévárt Ferencz Hegediis Fer. kovács szab 74 UO elégt félsz.
Munkácsi Béla Stepánek Alb. czipész szab 2! 18 elégt.
Német István Feichtenberger ács szab 18 $6 elégt.
15 Pölöskei Lajos Huszár Antal lakatos ksz 54 10 elégt.
Sável Antal Sável János lakatos jó -13 ib jó
Sável János " ft lakatos jó 46 0 elegt.
Surugli Zsigmond Rothmaun M. kéménys. jó »13 14 elégt. félsz
Spiller József Muzikár Fer. asztalos szab 35 20 elégs.
20 Steinitz Mór izr. Weinbergér Zs. rézöntő ksz 54 >0 jó
Skrinár Emil Fogl Konrád kádár ksz 59 10 elégt.
Szücs József ev. Schvarz Mihály szíjgyártó jó 34 19 kit félsz.
Talás András Keller Ignác/. czipész jó 27 14 elégs. félsz
Tausz József izr. Engel Adolf szappanos ksz 40 10 elégt.
25 Weisz Samíi izr. Schlesinger A. borbély szab 54 >4 elégt. félsz.
Weisz Henrich ízr. Brlill Sándor lakatos ksz 55 elégt.
Verbovecz György Grosmann Jó/s. lakatos szab 35 Í2 elégs. felsTz.
Volfrom Ernő Dór István szabó jó 24 19 jó
Zsilovecz Kálmán Spetta Dániel órás jó 68 - 10 jó félsz.
AH 72% rW 1
III. Osztály
-A- t a n -a. 1 ô Mnlasz-tott órák Általános sorozat Megjegyzés
! neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselet összege igazolt
Buday Gyula Bodzai Lajos Datler István Dobesch József 5 Domonkos Pál Golovics Sándor Gerencsér József Krenusz Károly Nagy István 10 Petrics István Ratzka Lajos Ritter Frigyes ev. Steiner Aladár izr. Schwartz Géza izr. 15 Szabó János Wágner Lajos Hlatkó János Rí.tzniann Bold. Datler István Sável János Dans Kálmán Dór István Hell János Saller Lajos Dór István Keller Ignácz Weiser József Feichtenberger Sável János Fogl Konrád Huszár Antal Grebencz Henr. szabó lakatos bádogos lakatos asztalos szabó czipész kömives szabó czipész géplakatos ács lakatos kádár lakatos szabó ksz jó szab jó jó szab jó jó ksz jó ksz ksz jó ksz jó V 46 35 53 24 65 10 32 28 45 17 36 13 27 H 46 35 53 24 60 10 10 28 20 17 36 13 27 1 jó elégt. elégs. jel elégt. jel elégs. jó elégt. jó elégt. elégt jel elégt. elégs. elégt <3 T. 1 A° fel''sz. félsz, félsz. félsz, elköj. elköl. félsz. félsz. ,/V- v
i
i?*
20 -
IX.
A tanoncz-munkakiállitás kimutatása.
■■ÉM
A tanoncz neve j Tanonc idő Iparág Kiállított tárgy Bírálat
Weinberger József i 7. lakatos táuyérmelegitő j«
Szíj Pál 1 kovács patkó jó
Pacsics Sándor 27, asztalos zsámoly elégséges
Polák Dávid 27. asztalos zsámoly elégséges
5 Mosonyi Ferencz 3 czipész egy pár félezipő dicséretes
Ferk Lajos 3 csizmania egy pár kis fejelés jó
Trojkó Kálmán 2 kalapos gyermek kalap
Pánovics Ferencz V. kárpitos ablak vánkos elégséges
Hummer Ferencz 2 kádár kis buc.ska jeles
10 Horváth István 37. czipész 1 pár gyermek czipő dicséretes
Rothmann József 27. lakatos szoba zár dicséretes
Krucsai János 2 csizmadia 1 pár gyerm. csizma dicséretes
Veisz Dávid 3 bádogos petr. kajina és kávé doboz jó
Kurucz József 27. szíjgyártó vadásztáska jó
15 Boa László 1 kovács lópatkó fűtő ajtó jó
Veisz Henrik 27. lakatos dicséretes
Datler István 2 bádogos ezukortartó dicséretes
Bedenek János 3 czipész 1 pár női czipő dicséretes
László István 3 czipész 1 pár kis női czipő 1 pár kis női czipő jó
20 Bálint Ferencz 3 czipész ács dicséretes
Németh István 3 tetőzet rajz jó
Spiller József 3 asztalos templomajtó és kapuzárrajz jó
Krénusz Károly 37. kömives tető tervrajz dicséretes
Rütter Frigyes 2 ács tető tervrajz; jó
25 Nyakas Ferencz 2 kömives építészeti tervrajz elégséges
Farkas József 2 czipész 1 pár gyerm. czipő dicséretes
Hertelendi József 17a czipész rézöntő 1 pár czipő két rézfokos dicséretes
Steinitz Mór 274 dicséretes
Kuriáni Vilmos 4 czipész 1 pár czipő dicséretes
30 Németh Mihály 3 csizmadia 1 pár csizma jó
Bodzái Lajos 27. lakatos szobazár és kulcs dicséretes
Szalóki István 17. szabó nadrág jó
Monászni György 4 asztalos kis asztal elégséges
Simonics Imre 3 szíjgyártó vadász táska jó
35 Vlasits Rókusz 37. szabó mellény dicséretes
Schvarz Géza 2 kádár kis hordó jó
Tilosánecz József 27s czipész kis gyerm. topány jó
Sztánkó András 3 czipész kis gyerm. czipő elégséges
Thebesz András 3 kádár kis hordó elégséges
40 Szántó Lajos I7s kömives terv és homlokrajz dicséretes
Krányecz István 3 asztalos kis sublat dicséretes
Czelhoffer József 3 lakatos kapu kulcs géptani rajz dicséretes
Steiner Aladár 3 géplakatos dicséretes
Dobes József 3 géplakatos géptani rajz dicséretes
— 21 — X.
Az iparos tanulókra vonatkozó statistikai adatok az 1888—89. tanévben.
Kor, vallás, nemzetiség szerint és születésiikre nézve.
Kor szerint Vallás szerint Nemzetiség szerint Születésük helye
Osztály 12 éves 13 éves 14 éves 15 éves 16 éves 17 éves ! 18 éves 19—20 éves Összesen Róm. kath. I Refolm. Izraelita Összesen Magyar ! Német Horvát Összesen j Zalamegye Vidéki 1 Összesen
Előkészítő oszt. 16 14 12 5 9 _ 56 55 1 _ 56 34 _ 22 66 34^22 66
Haladó oszt. 1 3 12 10 11 33 8 11 96 84 1 11 96 83 3 10 9g 66 30 96
Első oszt. 1 1 7 17 19 24 13 12 94 83 1 10 94 81 4 9 94 84 10 94
Második oszt. — — — 7 6 9 3 4 29 22 1 6 29 27 1 1 29 18 9 29
Harmadik oszt. — — 3 4 4 5 — 16 13 1 2 16 16 16 13 3 16
Összesen 2 4 35 51 52 75 38 27 291| 257 5 29 291 (¡241 8 42 291 215 74 291
1
22 -
Ipari foglalkozásra nézve.
Sorsz. Előkészítő osztály Haladó osztály Első osztály Második osztály Harmadik osztály Összjsen
1 Ács 3 2 l 1 7 -
2 Asztalos 2 5 7 4 1 19
3 Bádogos 1 5 2 — 1 9-
4 Borbély — — — 1 — 1
5 Bábsütő — 1 — — — 1
6 Bognár — — . 4 — — 4
7 Cserepes — 1 — — - 1-
8 Czipész 11 10 15 3 2 41
9 Csizmadia 13 15 3 - — 31
10 Fazekas — 1 — — — 1-
11 Fodrász — 4 — _ — 4
12 Hentes — 2 6 — ,— 8
13 Kovács 2 —. 2 1 — 5
14 Kályhás — 1 — — — U
15 Kádár — 2 2 1 1 6
16 Kárpitos — 1 1 — — - 2
17 Kalapos 2 — 2 1 — 5
18 Kefekötő 2 — 1 — — 3
19 Kéményseprő — — — 1 — !•
20 Kőmives 16 . 21 15 — 1 53«
21 Kolompár — — — — —
22 Kötélgyártó 1'' 1 — — — 2
23 Könyvkötő — — 1 — — 1
24 Lakatos 1 6 12 7 5 31
25 Pék — i — — — 1
26 Nyomdász — 3 5 1 — 9
27 Rézműves — 2 — 1 —
28 SUtő — .— 1 — — 1
29 Szabó 3 7 5 2 4 21
30 Szíjgyártó 1 1 3 2 — 7
31 Szobafestő — 3 4 1 — 8.
32 Szappanos — — — 1 — 1
33 Órás 1 — 1 1 — 3
Összesen 56 | 96 1 94 29 1 16 I 291
r
■ MÉH M MMÉM ~ aftM^*''.^
— 23 —
XII.
A jövő iskolaévre vonatkozó értesítés.
Az 1889-90. iskolai évre a beiratások szeptember 1—30-ig bezárólag minden vasár- és ünnepnap d. e. 10 — 12, d. u. 2-4-ig a népiskola IV-ik osztály tantermében eszközöltetnek.
Figyelmeztetnek a t. mesterek, hogy tanonczaikat a kitett határidő alatt beíratni el ne mulaszszák, mert az e részben való késedelem az ipartörvény értelmében büntetést vonand maga után.
Az 1884. évi XVII. t.. cz. idevonatkozólag következőkép intézkedik, A mondott t. cz. 62. §. c) pontja igy szól: »Az iparos köteles tanonczát a rendes iskolába való járásra, ott, a hol tanoncziskola van, a tanonczisko-lába való járásra szorítani.«
A 82. §. pedig ezt mondja : »A tanoncz mindaddig, mig tanideje az iparosnál tart, köteles ily iskolába járni« ; s végre:
A 157- §• a) pontja szerint: »20 írttól 200 frtig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő, a ki ezen törvénynek a segédszemélyzet iskolai oktatására vonatkozó kötelességeit nem teljesíti«.
Az iparos-tanoncziskola igazgatósága

Insert failed. Could not insert session data.