Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.21 MB
2021-12-21 10:07:10
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
265
690
Rövid leírás | Teljes leírás (46.33 KB)

Nagy-Kanizsa városi ipariskola
értesítője
az 1889-90-ik tanévről.
IV. évfolyam.
Közzéteszi: a tantestület.
Nagy-Kanizsán,
Nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában
1890.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA VÁROSI
IPARISKOLA
V mr
AZ I8Q9-90 IK TANÉVRŐL IV. ÉVFOLYAM.
KÖZZÉTESZI: -A- TA.NTESTTJLET.

NAGY-KANIZSÁN,
NYOMATOTT F1SCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN 1890.
I.
A nemzeties szellem fejlesztéséről.
Hajdanta minden tanításnak a központja a vallás volt; a vallás kedveért tanították az olvasást, ennek kedveért a nyelv tant; sőt még a számtani problémákat is a bibliai eseményekre vonatkoztatták. De minél jobban áthatotta időfolytán a privilégiumokban részesített városok polgárait a szabadabb szellem, minél inkább terjedt a műveltség fent és alant egyaránt; s minél inkább felvirágzottak az ipar, kereskedelem, tudomány és művészet mint az anyagi jólétnek is eszközlői: annál inkább érezték szükségességét egyes államférfiak oly iskolák felállításának, melyekben az előadásokat a vallásos szellemen kívül a nemzeties szellem is áthassa.
Hogy mai napság a nemzeties szellem felébresztése minden népiskolának egyik legfőbb feladata: arról meg van győződve mindenki.
A népiskola levén felébresztője a nemzeties szellemnek, az ipariskola, mint a népiskolából kikerült növendékeknek ismétlő iskolája, kétségkívül a nemzeties szellemnek fejlesztője és meg-szilárditója. Ezen iskola egy jövő iparos nemzedék sorsára döntő befolyást gyakorolhat ; mert ezen iskolában már oly növendékekkel állunk szemben, kik néhány rövidke év alatt kilépve az életnek küzdterére, számot tevő munkásai lehetnek a hazának. A polgárok hazafias gondolkodásmódjától és az élénk alkotmányos érzettől, mely tiszteletben tudja tartani még a legválságosabb napokban is az alkotmányos intézményeket, függ igen gyakran egy ország sorsa.
Vájjon mi telte nagygyá Hellást, boldoggá Albiont ? Mi tette a világ urává Rómát ? Az a mi ezek nagyságának főrugója volt: a hazaszeretet.
A hazaszeretet hozta létre a szabadabb szellemet ; a szabadabb szellem hatása alatt fejlődtek ki a tudomány, ipar és képzőművészetek, mindezek pedig hatalmas emeltyűi lőnek az anyagi jólétnek, tehát még az anyagi jólét is a hazaszeretetnek egyik eredménye.
Ha tehát Anglia boldog, ezt csakis népe hazafias gondolkodásmódjának s nemzeties szellemének köszönheti elsősorban.
Nagyon természetes, liogy ilyeneknél a haza, a közügy semmivé törpül.
x*

A szülők egy részének túlságos realiszticus felfogásának tudható be az, hogy midőn fiaik az életbe kilépnek, csakhamar a materialistikus irány hiveivé lesznek; s midőn aztán rosz szelle-mök már mindent feltárt elöltük, elvezetvén őket gyönyörtől gyönyörhez: beáll a nagytokú anyagiasságnak és erkölcsi léhaságnak következménye : a közügyek és a haza iránti közönyösség.
Minthogy az otthon legtöbb esetben csakugyan megfeledkezik nemes hivatásáról; a nemzeti szellemnek a családban való felébresztéséről és fejlesztéséről: illő, hogy az iskola, még pedig (mivel a mulasztás itt az iparos osztálynál legérezhetőbb) első sorban az ipariskola végezze azt a magasztos missióf, mely hajdan Rómában a családnak missiója volt. Ép azért hasson ipariskolánk oda, hogy a szükséges ismereteknek közlése mellett a növendékekben az alkotmányos érzet is megszilárditlassék ; hasson oda, hogy növendéke nk már jó eleve megtanulják azt, hogy mindenben és mindenek előtt, a haza üdvének és boldogságának előmozdítása legelső és legszentebb kötelességünk.
Ha ezt teszi iskolánk ; oly társadalmi osztálynak vetheti meg alapját, melynek szorgalma, ügyessége tőkéje s lelkesedése hazánknak, nemzetünknek csak javára lehet.
II.
Az ipariskolai bizottság.
Elnök: Babochay György, polgárrhester. Alelnök: Nucsecz József. Jegyző: Németh Ignácz. Gondnok : Knausz B.oldizsár.
Tagok:
Dr. Benczik Ferencz Bún Samu Cseresnyés Sándor Ebenspanger Lipót Faics Lajos Fischl Fái Dr. Gerő József Győrffy János Haba János Halis István Hegedűs László Hofl''mann Mór Janky Károly Knorczer György Lengyel Ignácz Lengyel Lajos
Dr.
Dr.
Dr. Dr.
Lőwy Adolf Matkovich Sándor Mihálecz József Morgenbesser János Neuszidler Antal Oroszváry Gyula Plihál Ferencz Plosszer Ignácz Bécsey György Rothschild Samu Bózsavölgyi Antal Schreyer Lajos Szukits Nándor Tóth István Tuboly Viktor
Iparhatósági tagok:
Weiser József, Fleischakker József, Samu József, Hirschel Ede, Ste-panek Albert, Zapletal Ignácz, Babics Antal, Nyitrai Jakab, Kraut Samu, Topolits János, Knausz Ferencz, Szabó József, Csóka Ferdinánd, Hilcz Lajos, Mantuánó József, Totola János, Engel Adolf, Lengyel Ignácz, Száler Lipót, Weisz Ferencz.
III.
Tantestület. ^
A b r ah ám Gyula, nép- és polgári iskola, E r d ő s i Bálint, népiskolai tanitó Lisztner József, népiskolai tanitó, Schultz Károly, polgáriskolai rajz Tóth István, népiskolai tanitó s ig; Venczel Rezső, népiskolai tanitó A tanitók mindegyike osztályában — a rajzot kivéve tárgyakat maga tanította.
a többi
I.
Tanterv.
a) Előkészítő osztály.
Osztályfőnök : L i s z t n e r József.
írás, olvasás. A betűk megismertetése az irva-olvasás alapján; olvasási gyakorlatok a Gönczi abcés könyv szerint a nagy betűkig. — Számvetés: a négy altpmivelet 1 —100-ig terjedő számkörben.
b) Haladó osztály.
Osztályfőnök: T ó t h István.
Olvasás, irás, gépies olvasás gyakorlása Dr. Gyulay Béla olvasókönyvének első részéből; szegény gazdagság, gazdag szegénység. A pillangó. Márton Kovács. Kostvál Ádám. Kitartó türelem Az önképzés példái. Az önuralom. A részeg. A három emeletes lakatos. Az illedelmes magaviseletről. — A számtan heti két órán fej- és krétávali számolás 1-től az 1000-ig terjedő számkörben.
Első osztály.
Osztályfőnök: Venezel Rezső.
1. Szabadkézi rajz: Az I ső osztály tananyaga: az egyenes és hajlított vonalak összekötése, combinatiói s görög és mór stylii szalagdiszek előállitása.
Mértani rajzolás: Az eszközök megismertetése és használási módjuk. A pont, vonal, lap és test általános nemei, graíicus előállításának módja. Egyenes vonalak alapmiveletei és mérése, két vonal relatív fekvése, a kör-hur, átmérő és sugár. A szögek mérése, másolása és alapmiveletei. A sokszögek tulajdonságai és szerkesztése.
2. Olvasás, írás, fogalmazás 2 órán. Az elsőfokú ipariskolák első-, második- és harmadik osztálya számára dr. Kinericzy, (ielléri, Péterffi-féle olvasókönyv. Elbeszélések:
a) melyekben lehetőleg iparíiző személyek szerepelnek, feltüntetvén az iparosok közti kívánatos jó tulajdonságokat, u. m. munkaszeretetet, pontosságot, becsületességet, mértékletességet, takarékosságot, erkölcsi tisztaságot, a törvények iránti engedelmességet, hazaszeretetet, békés indulatot, megelégedést stb.
b) Az iparosok által feldolgozni szokott állati, növényi és ásványi terményekről, különös tekintettel azok ipari feldolgozásra.
c) A hazai történelemből: a magyarok őshazája, a mai hazánkftani költözködésök Árpád vezérlete alatt, Géza fejedelem, István keresztelése, koronázása és uralkodása, utánna Péter, Aba, Samu, Endre és I. Béla, Szent László, IV. Béla alatt a tatárjárás. Nagy Lajos, II. Lajos a mohácsi vész és pórladozás stb.
d) A hazai földrajzból: Magyarország nagysága és égalja, Magyarország terményei, Magyarország lakosai nemzetiség és vallás szerint. A magyar nemzet. Az ipart és kereskedést előmozditó eszközök stb.
7
e) Az iparos tanulók kötelességei tanítómestereik iránt, illemszabályok a háznál, az iskolában és nyilvános helyeken.
Az olvasmányok tartalmának felfogása, s így az ismeretlenek gyarapítása mellett törekedtem őket rávezetni a nyelvtani ismeretek elsajátítására, nevezetesen: a mondatok megismerése és szerkesztésére, a gyökszók kikeresésére és azok egymástól való származtatására, ez uton a készséggeli helyesírásra, továbbá a beszédrészek megismerésére és a szóragozásra.
Fogalmazás: Az elbeszéltek utáni fogalmazás, számlák, nyugták s egyszerű levelek fogalmazása.
3. Szám- és mértan heti 2 órán. Az egyes s több nevezetüekkeli négy mfttéí és a tizedes törtek.
Az elemi mértanból az egyenes vonalú idomok terűlettana.
Második osztály.
Osztályfőnök: Erdősy Bálint.
1. Szabadkézi rajz: a csigavonal és ellipsis. Jellemző levélídomok rajzolása természetről és stylizált mintákról. Egyszerűbb és összetettebb síkékitmények folytatólagos rajzolása, a görög, római, román és renaisance kor stylfajából, a stylfajok jellemző tulajdonainak bemutatásával és népszerű magyarázatával.
Mértani testek, u. m.: koczka, hasáb, gula, henger, a kúpnak távlati rajzolása szabadkézből, a perspektíva és árnyéktan főbb elveinek s szabályainak népszerű magyarázatával.
2. Mértani rajz, Síkmértan. (Planimetria.) Az ellipsis, a csigavonalak, ovalisok és néhány más íontosabb és gyakorlati alkalmazást nyerő görbe vonal rajzolása.
Két egyenes vonal, az egyenes és sík, két és három sík''relativ fekvése. Az egyenes szöge a síkkal, a lapszög, a testszög (triager), az ide vonatkozó legfontosabb tételek, különös tekintettel az ábrázoló mértanra.
Tömörmértan. (Stereometria.) A szögletes és gömbölyű testek nemei összeillősége, hasonlósága, különösen a hasáb, gula, henger, kúp és gömb.
Olvasás. Az olvasókönyv alapján taníttatott: történelem, természettan továbbá a magyar alkotmány, polgári jogok és kötelességek ismeretéből.
Fogalmazás: a levelek és polgári ügyiratok fogalmazása, p. o. számla, üzleti-hirdetés, nyugtatvány, ellennyugtatvány, vevény, kötelezvény, jótállás, felmondás, bizonyítvány, szerződés, átruházás, téritvény.
Könyvvitelből: előkönyv, pénztárkönyv, napló, főkönyv, árukönyv, (mellékkönyv.)
Számtan. A négy alapmívelet közönséges törtekkel, a viszonyok, egyszerű- és összetett arányok, társaságszabály és tőke-, kamat-, százaiékés időszámítás.
Mértan. Területszámitások: a négyzet-, derékszögű négyszög-, három-szög-, szabálytalan négyszögek és sokszögek-, szabályos sokszögek- és a kör kerülete és felületének kiszámítása.
8
III. osztály.
Osztályfőnök: Ábrahám Gyula.
1. a) Szabadkézi rajz: Folytatólagos gyakorlása a síkékitmények rajzolásának. Bemutatása és rajzolása mintaszerű régibb magyar szöveteken és hímzéseken előforduló ékitménymotivumoknak.
Mintaszerű domború ékítményeknek, valamint figurális mintáknak körvonalban és egyszerűen árnyékolt rajzoltatása a haladottabb növendékekkel, föszmintákról.
Folytatólagos gyakorlása a szemléleti alapon való távlati rajzolásnak szabályos mértani testekről, ilyenek csoportozatairól és egyszerűbb építészeti jellegű tárgyakról (oszlop, talapzat, szekrény, forgó testek stb.) körrajzban és egyszerű árnyékolással. Emlékezetből való rajzolás gyakorlása. Egyszerű sikdiszitési tervezések, a feldolgozott tananyag köréből kiszemelt feladatok nyomán, b) Ábrázoló mértan.
I. Vetülettan.
Bevezetés. A pont, vonal, síkidomok ábrázolása, homlok, alaprajzok és keresztmetszetek.
II. Á r n y é k t a n.
A leggyakrabban előforduló idomok és testek saját és vetett árnyékának szerkesztése. A megvilágítás íntensitásának alapelvei.
III. Perspektiva.
Az axonometria alapelvei és alkalmazása. Persektivikus képek előállítása a metszeti mód szerint.
2. b) A humán és a reál tantárgyakra vonatkozó tananyag az olvasó könyvben foglalt olvasmányok alapján tárgyaltatott. Olvasókönyvül használtatott a Dr. Emericzy G. és társai által, az első fokú ipariskolák I. II. és III. osztályai számára kiadott kézikönyv.
a) A hazai történelemből felvétettek a kiválóbb történelmi alakok : így Árpád a honalapító, Szt. István és Szt. László, IV. Béla, 1. és 11. Lajos; az események közöl pedig főleg azok beszéltettek meg, melyek a szereplő egyének akarati elhatározására kiválóan döntő befolyást gyakoroltak. Taníttatott hetenkinti 1/2 órán.
b) A földrajzból: Európa geograpliiai helyzete, alakja, kiterjedése, vízszintes és függélyes tagosultsága, folyamrendszere, égalja, faunája és flórája. Lakosai nemzetiség, vallás foglalkozás és műveltség szerint. A közlekedési utak közül: a főbb csatornák, vasúthálózatok, hágók és alagutak ismertettek meg, egyúttal Európa nevezetesebb ipartelepei is. Taníttatott hetenkinti 1/i órán.
c) A számtanból: az idegen pénzek átszámítása, a vegyitési szabály mikénti alkalmazása, a négyzetre emelés, négyzetgyökvonás és köbreemelés. Taníttatott hetenkinti 1 órán.
d) A mértanból: a területszámitás és a szabályos testek felületének és köbtartalmának kiszámítása. Taníttatott hetenkinti x/a órán.
e) A könyvviteltanból megismertettek a növendékek a főkönyv számláival, az árúkönyv és a nyersmérleggel. Taníttatott hetenkinti */» órán.
9
f) A természetrajz és vegytan köréből megismertettek mindazon ásványok, melyek kiválóan az ipar, vegyészet és kohászat szolgálatában állanak. Taníttatott hetenkinti 1/2 órán.
g) A természettanból elméletileg kifejtetett a delejesség és villanyosság tüneményeinek fontossága a tudomány és gyakorlati életre nézve; be-mutattatott a dörzsvillanyosság és galvanizmus, továbbá a villanyos láncz-nak az idegekre való hatása, s az u. n. »Edizon«-féle lámpa fénye, a szénfény elvének alapján. Végül megismertettetett a táviratozás módja és annak gyakorlati haszna. Taníttatott hetenkinti 1/a órán.
P
V. Órarend.
Napok Tanítási órák Előkészítő kezdő oszt. Haladó osztály Első osztály Második oszt. Harmadik osztály
Vasárnap d. e. 9-12 10 12 d. u. 2—5 írás, olvasás, beszéd és ér-telemgyakorl. fejszámolás írás, olvasás, beszéd és ér-telemgyakorl. fej- és jegy-számolás Szabadkézi rajz Szabadkézi rajz Szabadkézi rajz
HU fii 7-8 8- 9 írás, olvasás, beszéd és érte lemgyakorlat fejszámolás
Kedd 7-8 8-9 Írás, olvasás, beszéd és ér-telemgyakorl. fej- és jegy-számolás Természettan, földrajz Számtan
Szerda 7—8 8—9 Olvasás, nyelv tan és fogalmazás, írás ; fej- és jegyszámolás Természetrajz vegytan és természettan ; mennyiségtan
Csütörtök 7—8 8-9 Mértani rajz Szabadkézi r. Mértani rajz Szabadkézi r. Olvasás, földrajz, történelem és természetrajz, számtan és mértan
Péntak 7—8 8—9 Történelem irálytan mértan és könyvviteltan Történelem, földrajz mértan könyvvíteltan

10
I.
Nagy-Kanizsa rend. tan. város
községi ipariskolájának 1889—90. tanévi bevétel s kiadásokról
szóló kimutatása.
Bevétel 459 frt.
Kiadás 1487 .»
Mutatkozik hiány 1028 frt.
VII.
Jelentés a lefolyt tanévről.
A lefolyt tanévvel intézetünk 4-ik életévét töltötte he. Megfelelt-e intézetünk e rövid idő alatt a hozzákötött várakozásnak, azt Ítéljék meg azok, a kik a f. évi junius hó 2''2-én megtartott vizsgálatok alkalmával jelen voltak. Annyi kétségtelenül áll, hogy ipariskolánk eléhaladásában az előző évet megelőzte.
A tanitó-testület törekvése oda irányult, hogy növendékeiben felköltse a munkaszeretetet, ébrentartsa az erkölcsi érzületet, szaporítsa az ismereteket és egyúttal arra oktassa őket, miképen lehet jó iparossá, de egyidejűleg derék honpolgárrá és becsületes hazafivá nevelkedni
Az 1889—90-ik tanévi behatások szeptember 1—15-ig voltak megállapítva, de a gyér jelentkezés miatt, az egész hónapon át tartott; sőt még azután is, majdnem egész fél éven át. Október elején be volt irva 180, a többi csak azután iratkozott be. Összesen beiratkazott 24-4; a beirt növendékek képességűk és a magyar nyelvbeni járatlanságuk miatt öt osztályba osztattak be, u. m. előkészítő, kezdő-, haladó-, f-ső, U-ik és lll-dik osztályba, és pedig az előkészítő kezdő osztályba 11, a haladóba 77, a rendes három évi tanfolyam 1-ső osztályába 65, a ll-ikba 54 és a lll-ik osztályba 7. E számnál ki kell .jelenteném azt, hogy az, bizony nagybaj, hogyji tisztelt iparos urak jó nagy része még most sem tartja irányadóul hogy .csak olyan tanonczot fogadhat fel, a ki legalább is elemi 4 osztályt bevégzett: hanem e helyett felfogad akár milyen képességűt.
A tantestület az előző tanévhez képest alakult meg, a mennyiben alulírott és Lisztner József a két előkészítő, Ve nézel Rezső az első, Erdősi Bálint a U-ik, és Ábrahám (íyula a III. osztály főnökéül választatott még. A rajz tanítást mind az öt osztályba Schultz Károly polgáriskolai rajztanár kezeli a másutt megtekinthető órarend szerint.
A tanítói tanáeskozmányok jegyzőkönyvei vezetésére egyhangúlag Ábrahám (íyula választatott meg.
Október hó első felében a fegyelmi szabályok mihez tartás végett osztályonkint felolvastattak. Ez után a tanítás — kivéve''szüretkor 2—2 órát * és a nagy ünnepeket — junius hó 22-ig szakadatlan folyt.
A tantestület évközben — kivéve a május hónapot — havi üléseit minden hó elején megtartotta. Eszleleteit paedagogiai és didacticailag megvitatta, a rendetlen, esetleg pajkos tettíi tanonezokat megfedé, ismételt eset
11
ben megdorgálta. A hanyagai járó tanonczok neveit — mulasztásaik kitüntetésével az iparhatóságnak időről időre boszolgáltatta. Mi mindannyiszor a kiadónak adatott ki azon meghagyással, hogy küldje szét vissza várás mellett az érdekelt iparosok közt, hogy tanonczaik mulasztását igazolhassák-
Az ipariskola részére az elmúlt két éven át beszereztettek a Vidéki féle papir rajzminták és az összes gypsz minták.
Az ipar bizottsági tagok a tanév első felében, egynek kivételével nem igen látogatták az előadásokat, de a tanév második felében, illetőleg a jelen évben az uj ipar bizottsági tagok — nemkülönben az ipartestület választmánya és ennek tevékeny elnöke Muraközi Lajos és Földi Ferencz testületi jegyző többször el-ellátogattak az esti előadásokra.
Az évi zárvizsgák egyesítve a munkakiállitással, az iparhatóság helybenhagyása mellett junius hó 22-ére tűzettek ki.
Helyén valónak találom megemlíteni, hogy a jelen évi munka kiállításnál 78 tanoncz pályázott 91 tárgygyal; de volt még 22-tő olyan is, kik nem jötteF be a névjegyzésbe, miután ezek tárgyaikat már a kiállítás alatt hozták. Ezt a tavalinál népesebb kiállítást leginkább a tek. Iparhatóságnak lehet köszönni, ki szives volt körlevélben felhívni az ipartestületi választmányt, hogy a törvény- és saját ambitiójuktól áthatva, hassanak oda, hogy a kiállítás minél sikerültebb legyen.
Az ipartestület részéről kiküldött vizsgáló bizottsági tagok voltak : Viola József alelnök, Földi Ferenez testületi jegyző, Hell János, Schwarcz Mihály, Zelenák Antal, Varga János, Stepánek Albert, Takács József és Topolits János urak.
Tóth István.
Az érdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata.
A református : rt''., izraelita : izr., evangelikus vallású : ev. A hol a név után vallás jelezve nincsen, ott római katholikus értendő.
Erkölcsi viseletre nézve: szab. = szabályszerű, k. sz. = kevésbé szabályszerű.
Előmenetelre nézve: elégs == elégséges, elégt = elégtelen, dicsér dicséretes, félsz = felszabadult.
12
VIII.
A tanulók névsora és érdemjegyei: Előkészítő osztály.
-A. t a, 12. u. l ó Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Andris Lajos Szabó Károly köteles szab 27 14 elégs
Bedenek Lajos Halvax Károly kalapos szab 41 — elégt.
Bencze Károly Csemits Károly csizmadia jó 17 8 jó
Csizmadia György Torma Lajos asztalos jó 5 5 jó
5 Drummer János Perger János kefekötő szab 35 — elégt.
Eötvös János Berdó Lároly kőmives szab 21 14 elégs
Fundák István Litfai András kalapos ,szab 19 7 elégs
Farkas Rokusz Horváth György csizmadia szab 31 — elégs
Fundák József Muraközi Lajos csizmadia szab 34 14 elégs
10 Frazsits Lőrincz Beithofer János csizmadia szab 17 8 elégs
Gráber Pál Schaller Lajos kőmives szab 16 8 elégs
Hánnel István Keller Ignácz czipész jó 21 17 elégs félsz
Hálábárecz György Horváth József csizmadia szab 14 14 elégs
Jelusits Mihály ifj. Horváth .1. csizmadia szab 9 — elégs
15 Kustics Boldizsár Czelhofer Athan. czipész szab 16 7 elégs
Kanoti Mihály Totola János kalapos szab 36 — elégt.
Kustics György Kovács Imre szabó szab 14 7 elégs
Kovács Sándor Hlatkó János szabó szab 29 14 elégt. jó
Krepsz Márton Mersits Ede czipész jó — —
20 Klárics Vincze Hilcz Lajos csizmadia szab 4 ;- elégs
Molnár György Németh György bognár szab 40 - elégt.
Mikloska János Topolitft János csizmadia szab 14 5 elégs
Namesznek János Kovatsits Antal csizmadia szab 10 10 elégs lelsz
Nagy Pál Rozs Ferencz köteles jó 18 18 jó
25 Nesznárics Márton Németh Mihály csizmadia szab 3 3 elégs
Rámmer Gyula Csillag Lároly asztalos szab 16 — elégs
Ruszák János Skergula János csizmadia szab 2 - elégs
Salamon János Veczer Kanatusz asztalos jó 6 6 elégs
Stokker László Schaller Lajos kőmives szab 17 8 elégs
30 Sifter Boldizsár Veiszberger Zs. kőfaragó jó 6 6 jó
Szantai Rokusz Málinger János csizmadia szab 9 — elégs
Tilosánecz József Keller Mátyás czipész szab 35 15 elégs
Tóth József Logál Ferencz csizmadia szab 16 -— elégs
Tiráczi Lajos Kapper János asztalos szab 29 — elégt.
35 Turi János Gyümölcs Lajos csizmadia szab 8 — elégs
Tüzei Pál Magyar József csizmadia szab 13 —/ elégs
Vucska Márton Szeiler Gottlieb czipész szab 32 — elégs
Vajda János Berdó Károly kőmives jo 21 17 elégs
Veber Károly Keszler Lajosné bádogos szab 25 — elégs
40 Voukon Károly Voukon Antal hentes jó 7 7 jó
Varga József Varga Imre csizmadia szab 12 — elégs
OF

Előkészítő haladó osztag
A. tanuló J = Altalános sol 1 - Megjegyzés 1\ ©
Neve és hitvallása gazdájának neve ■ | foglalkozása erkölcsi viselete 1 7 I összege .......... igazolt
Andri Lajos Erdélyi és Tarsa kŐmiVííS'' k sz. 27 24 elégt.
Andris György Bing Pál "kalapos jó 50 23 elégs
Andris János Tóth Mihály kőmives • SZ. — — elégs félsz.
Áur Félix Áur László bognár — jó 12 8 elégs
5 Bakos István iernjoríts Serialan czipész - k sz. 40 17 elégt.
Babics Károly Tamásék János sz,abó jó 28 18 elégs
Bedenek György Stern Károly asztalos - dics. "— — jel.
Berkes János Miltényi Sánd. Torma Lajos czipész — k sz. 66 4 elégt.
Berlák János asztalos — k sz. 22 10 elégt.
10 Berdó Lajos Berdó Károly kőmives- k sz 72 4 elégt.
Boa László Boa László kovács jó 27 24 elégs
Bognár Lajos Szabó József lakatos k sz. 36 10 elégs
Bosits Károly Miltényi Sánd. czipész jó 66 28 jó
Boros Antal Brántin József esztalos— szab -— — — —
15 Búcs Gyula Tóth Mihály kőmives- szab 44 22 elégs
Czindrics Ferenaz Tóth Mihály ács jó 34 34 jó
Dávidovics József Saller Lajos kőmives- szab — — elégs
Eichner Vilmos izr. Hérczi Mihály czipész — nem inas íöbbc
Farkas Árpád Kláppert János szigyártó jó — — — . —
20 Fekete József Zelenák Antal kőmives- jó 26 20 elégs
Feketevári Antal Feketevári Ant. szigyártó k sz. — — elégt. —
Gáspár Ferencz Sallér Lajos kőmives - nem inas lökbe
Golobics Ernő Miltényi Sánd. czipész — jó 70 28 elégs
Gotál Károly Gotál Mihály csizmadia- - jó — — — —
25 Halász István Pétrics György hentes f-« szab nra inas iöbbé.
Káfka. Ferencz Morándini R. kőmives • szab 63 36 elégt.
Kamenár József Kaminár János czizmadia- -jő 41 17 elégs
Keizer Nándor Babics Gyula pék szab 51 8 elégs
Koller Lajos Veisz Bernát szabó szab 62 20 elégt.
30 Klárics Flórián Oszváld József czizmadia- - jó — — elégs félsz.
Kovács István Sallér Lajos kőmives - dics. — — jel.
Lázár József Beierl Ferencz hentes-j- szab 88 — elégt.
Lehoczki Géza Rothmann M. kéménysep. nem bas többé
Lőbb Jenő Stepánek Béla czipész — szab — — — —
35 Lörincz Alajos Bóda József czipész — szab 55 4 elégt.
Mankovics Jakab Sallér Lajos kőmives- jó 44 21 elégs
Májer Károly Májer Ferencz czipész - dics. — - jeles
Mátteszdorfer A. izr. Veinberger Mór mészáros jó 72 4 elégt.
Mergyádka János Takács József csizmadia - ~ .jó — — jó
40 Megyemóricz M. Stánesits József asztalos - szab 61 12 elégs
Miklóska János Topolits Lanos Bend István csizmadia^ -nem inas Többé
Moharits Tamás czizmadia- szab 38 14 elégt.
Molnár Ferencz Bódis János czipész — szab 66 26 elégs
Műll Ferdinánd Latkó János szabó szab 52 8 elégt.
45 Nagy Géza ev. Badasits István kovács jó 8 8 jó
Nagy Ferencz Berdó Károly kőmives - szab 26 18 elégs


A kik későn iratkoztak be évközben, osztályzatot nem kaptak.
14
t a xl ax l ó Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt j
Nagy József Jerzsák János csizmadia- jó elégs
Nébel Kálmán Tóth Mihály '' kőmives • szab nem inas többé
Novák András Dattler János bádogos-, jó 43 34 elégt.
50 Pacsics Lajos Geizl József asztalos-» jó 40 21 jó
Paulin Jószef Kovács Vendel lakatos szab — — — —
Pánovics Ferencz Szókelyi-Kaufm. szabó szab 54 — elégt.
Peti József Sallér Lajos ácst-- jó 26 14 elégs
Pintér Zsigmond Sallér Lajos kőmives* szab 16 14 elégs
55 Pichler Ede Pichler Edéné rézműves szab 48 4 elégt.
Polgár Imre Lirheim Lajos -kalapos szab 53 37 elégs
Poredus József Schvarcz József szigyártó szab 96 16 elégt. fölsz.
Rothmann Józef Rothmann B. lakatos jó — — elégs
Ruzsics Ferencz Horváth J.-né hentes szab 20 12 elégs
60 Sárecz Kálmán Sárecz György csizmadia- jó 54 12 elégs fölsz.
Sebestén János Skorjánecz J. czipész- szab ■— -r~ elégs
Samú János Zelenák Antal kőmives- szab 33 9 elégt.
Szertics István Szivos Imre csizmadia- •jó 6 6 jeles
Skeiner Ferencz Hild Ferencz kőfaragó szab 26 14 elégs
65 Szmák Ferencz Nagy Károly csizmadia- ■szab 13 13 elégs
Sztankó András Keller Mátyás czipész- szab 70 20 elégt.
Szivos Béla Spetta Dániel órás jó — — — —
Támmer Mihály Huszár Antal lakatos szab 40 25 elégs
Trojkó Kálmán Totola János • kalapos szab 82 10 elégs
70 Proszonyák Fer. Berdó János cserepes — nem inas tőibe
Tomsits István Door István szabó szab 26 11 elégs
Tóth János Huszár Antal lakatos jó 10 10 elégt.
Valják Mihály Sável János lakatos szab 90 42 elégs
Ventzler Alajos Brántin'' József asztalos*» jó 24 24 jó
70 Vellák Vendel Morandini R. kőmives- szab 51 32 elégs
Vinkler József Stern Mór keíekötő szab 30 30 elégs
Zsigrai József Kovács György csizmadia- szab 29 17 elégs
A kik későn iratkoztak be évközben, osztályzatot nem kaptak.
n
I. osztály.
15
^ tannló Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt 1
Andris István Varga János csizmadia k. SZ. 32 10 elégs.
Beck Adolf Wajdits József nyomdász k. SZ. 35 6 elégs.
Bécsi Ferencz Harthman Ignátz lakatos szab. 30 21 jó
Biczó Aladár Mikulás Samu szobafestő szab. 44 10 elégs.
5 Brunner Ferencz Grebens Henrik szabó k. sz. 34 — —
Brunner Lajos Grosman József lakatos k. sz. 57 —
Deutsch Sándor Samú József kolompár szab. 23 7 elégs.
Drávetz Lajos Ander Ferencz szabó — — — — elköl
Farkas József Farkas József kovács jó 1 1 jó félsz
10 Ferk Lajos Ferk Lajos csizmadia szab. 28 10 elégs.
Feketevári Kálmán Feketevári János szíjgyártó k. sz. 29 a elégs.
Flumbort György Weizer József lakatos szab. 25 2 elégs.
Fleischhaker Pál Hirsch''l Henrik fodrász szab. 48 10 elégs.
Gál János Bognár István kályhás k. sz. 29 12 jó
15 Ginzer Ignátz Neufeld Sándor czipész szab. 38 18 elégs.
Golenski Ferencz Brüll Sándor lakatos jó 5 5 jó
Grutó János Berdó Károly kőmives k. sz. 24 14 elégs.
Hertelendi József Babis Antal czipész jó 24 14 jó
Hertelendi Adolf Wittinger Antal czukrász jó 5 5 jó
20 Hirsch''l József Wajdits József nyomdász k. sz. 58 —
Hobinka Ferencz Petrits György hentes szab. 2 — elégs. félsz
Horváth János Perger Imre czipész jó 36 6 jó
Horváth György Mersits Ede czipész szab. 7 7 jó
Hofffmán Vilmos Muzikár Ferencz asztalos k. sz. 35 13 elégs.
25 Heffer József Csizmadia József czipész k. sz. 25 10 elégs.
Hentsits Lajos Hartmann Ignátz lakatos szab. 36 9 elégs.
Heitler András Vokoun Antal hentes szab. 16 8 jó félsz
Igritz György Babics Antal czipész jó 19 8 j<>
KáschmitteP András Vetzer Kanatus asztalos k. sz. 25 7 elégs.
30 Kerber Sándor Beier Ferencz hentes jó 24 13 jó
Koller Adolf Háhn Sándor szabó k. sz. 32 13 elégs.
Körmendi Károly Horváth József kovács k. sz. 20 9 elégs.
Köller József Grosman József lakatos k. sz. 35 4 elégs.
Laski Ferencz Marandini Rom. kőmives k. sz. 31 3 elégs.
35 Meskó Ferencz Lengyel János asztalos k. sz. 3 3 elégs.
Mátesz Lajos Pimeisz''l Henrik czipész szab. 16 8 elégs.
Maier Ferencz Meier Ferencz czipész jó — — jel.
Mózsi János Saller Lajos kőmives k. sz. — —- — kim.
Novátzky Ferencz Novátzki Imre csizmadia szab. 16 4 elégs.
40 Neuman Ottó Lőb''l Lipótné bádogos k. sz. rí 7 7 elégs. félsz
Neuman József RosenfeldSam.né czipész szab. 14 8 elégs.
Martinas Mihály Spitzkopf Jakab mészáros k. sz. 38 P7 / elégt-.
Patsits Sándor Hekenberger Al. Fischer János asztalos szab. 30 7 elégs. félsz
Pál István czipész • szab. 40 10 elégs.
45 Pápai György Tóth Mihály kőmives szab. 22 17 jó
Polák Mór Lőb''l Lipótné bádogos k. sz. 59 1 —
/
16
t a, n vl 1 ó Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt |
Saller János Bognár István kályhás k. SZ. 33 13 elégs.
Sipos Ferencz Tóth Mihály ács szab. 46 40 elégs. félsz
Steiner Sándor . Buksz Ignátz fodrász szab. 25 6 elégs.
50 Schröder Béla Ander Ferencz szabó szab. — — elégs. jó félsz.
Schlesinger Izidor Sapringer Izidor fodrász k. sz. 34 30
Szaloki István Hagy i kán István szabó jó 6 ''6 jel
Talabér Kálmán Weizer József lakatos jó 30 19 jó
Totola Kálmán Totola János kalapos — 61 61
55 Tóth János Saller Lajos kőmives k. sz. 30 10 jó
Tőrök György Tóth Mihály ács jó 22 19 jó
Vajas István Horváth József kovács szab. 26 12 jó
Varga János Miltényi Ignátz czipész jó 16 15 jel.
Vargek György Horváth György csizmadia szab. 49 11 elégs.
60 Velis Mór'' Wajdits József nyomdász k. sz. 49 49 .—
Vukits József Magyar Lajos csizmadia szab. 13 — elégs. lelsz.
Vucsák Lajos Rábinek Sándor lakatos szab. 39 8 jó jó
Vlaszák Lajos Csikós Sándor lakatos jó 19 12
Weisz Dávid Keszler Lipótné bádogos szab. 48 11 elégs.
65 Zimitz Lajos Róth Lipót asztalos szab. 10 9 elégs.
17
II. osztály.
.A. t a, m. "u. 1 ó Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása 1 erkölcsi viselete összege igazolt |
Antal János Sável János lakatos száb 97 50 elégt.
Bedenek János Miltényi Sándor czipész jó 17 10 jó félsz.
Bedenek Pál Saller Lajos kőmives ksz 72 40 elégt.
Bezák József Veiser János géplakatos ksz 70 40 elégt.
5 Bódis Béla Bódis János czipész szab 7 7 elégs
Bódis János Kumpert Antal szabó szab 6 6 elégt. félsz.
Buvári Károly Munkácsi Nánd. borbély szab — — elklt.
Csináth József Berdó Károly kőmives jó 6 6 elégs fe''sz.
Czukelter József Hentz Antal kőmives szab — — — elklt.
10 Debrich Géza ev. Jack Frigyes órás szab ké ső il ira tk.be
Detrich Mór ev. Weiser János géplakatos órás ksz 49 10 elégs
Divald Sándor , Spetta Dániel ksz 20 15 elégt.
Ernwirth István Országh Kálm. lakatos ksz 42 32 elégt. elklt.
Farkas József Hell János czipész jó 37 25 elégt.
15 Farkas István Haba József bognár nyomdász jó 12 10 elégs félsz.
Fleischner S. izr. Fischel Fülöp jó 41 20 elégs
Gerócs Ferencz Hirschel Henrik borbély jó 14 14 elégt. telsz.
Halász Lajos Saller Lajos kőmives szab 55 32 elégt.
Horváth Boldizsár Ábrahám József asztalos jó — — — megh.
20 Hoffmann Ferencz Hentz Antal kőmives jó - — -u- elklt.
Hummer Ferencz Hummer Ferencz kádár ksá 48 32 elégt. jó
Kaizer Henrik Kaizer József czipész szab — _
Kohn Izsó izr. Fischel Fülöp nyomdász ksz 22 14 elégs
Kohn Jenő izr. Hartmann Ign. lakatos ksz 4-2 35 elégt.
Koch György Fischel Fülöp nyomdász ksz 50 30 elégs
Konkolics Pál Augenfeld Zsig. borbély ksz 28 18''elégt.
Kovács Lőrincz Schwarcz Mihály szíjgyártó jó 16 10 elégs
Kuriányi Vilmos Babics Antal czipész jó 2 2 jó félsz.
Krucsai János Hernovics Bert. czipész szab 54 40 elégt. jó
30 Krátki Kálmán Klein Sándor szabó szab — — félsz.
László István Méltényi Ignácz czipész szab 6 6 elégt. félsz.
Markovics József Tóth Mihály Balázs István kőmives szab 100 64 — elklt.
Mernyávecz Gy. czipész jó 45 37 jó félsz.
Molnár György Erdélyi Miháty kőmives ksz 61 50 elégt.
35 Mosonyi Ferencz Pfeifer Jakab czipész ksz 16 12 elégt. félsz.
Munkácsi Béla Stepínek Béla czipész szab — — elégs
Nesznera Miklós Grossmann J. lakatos jó 65 42 elégt. félsz.
Nyakas Ferencz Tóth Mihály kőmives ksz 55 34 elégt.
Offenbeck Károly Fischel Fülöp Weiser János nyomdász jó 30 21 jeles
40 Saller Ottó géplakatos jó 83 83 elégt.
Sáfrán József Saller Lajos kőmives ksz -— — — elklt.
Szántó Lajos Szántó János kőmives ksz 19 10 elégt. félsz.
Szy Pál Szy Dániel kovács jó 45 32 jó
Szvetecz József Hartmann Ign. lakatos jó 15 10 elégs
45 Szvetecz Imre Hirschel Heinrik borbély jó 40 40 elégt. félsz.
Skálcsecz János | Fialovics Lajos kárpitos jó 41 32 jó
IB
t a n. u. 1 ó Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt j
Sándl Géza Schmalcz József Tass Ferencz 50 Virág Ferencz Viola István Viczendi Árpád Weisz Henrik izr. Weinberger J. izr. Grossmann J. Dancs Kálmán Vetzer Kanatusz Babics Antal Tóth Mihály Sável János Hartmann Ign. Hartmann Ign. lakatos asztalos asztalos czipész kőmives lakatos lakatos lakatos szab ksz. jó szab szab szab ksz. ksz. 126 43 9 2 48 89 43 30 100 42 9 2 28 62 32 19 elégt. elégt. elégs elégs elégs elégt. elégt. elégt. félsz
III. osztály.
t a, n. ül 1 ó Mulasztott órák Altalános sorozat Megjegyzés
Neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt i
Domonkos Pál Dants Kálmán asztalos V k. sz. 42 20 elégt. ió
Éder Ferencz Grossman József lakatos jó 27 27 félsz.
Fischel Béla izr. Lengyel János asztalos ^ szab. 8 8 elégs.
Horváth József Weiser János géplakatos '' jó 22 22 elégt.
5 Junker Rezső Grossman József lakatos - id 20 10 jel
Pá Ifi István Csilag Árpád. fodrász » ió 17 17 jel
Steincz Mór izr. Weinberger Zs. rézműves k. sz 48 20 elégt.
2*
20
IX.
A tanoncz munka kiállítás kimutatása.
A tanoncz neve Tanonc idő j Iparág Kiállított tárgy Bírálat
Nagy József csizmadia 1 pár leánycsizma elégséges
Gotál Károly £ » 1 pár kis férficsizma jó
Nagy Géza 1 kovács 1 patkó jó
Molnár Ferencz 3 czipész pár női czipő jó
5 Sztankó András 3 3/3 » » » czipő jó
Golobics Ernő 3 » » > boritás elégséges
Mergyátka János 1V2 csizmadia > » gyer. csizma jó
Áur Félix 3 bognár taliga kerék jó
Boa László 17, kovács kis bránna jó
10 Moharics Tamás csizmadia » gyermek csizma jó
Zsigrai József 31/» » » férfi csizma jó
Trojkó Kálmán 31/3 kalapos férfi kalap elégséges
Paulin József ¡0 hó lakatos szoba zár elégséges
Pichler Ede 4 rézműves tea kanna jó
L5 Lőbb Jenő 11 h. czipész czipő javitás elégséges
Szmák Ferencz iva csizmadia pár gyerm. csizma elégséges
Szertics Isiván 1 » » gyerm. csizma jó
Valják Mihály 1 lakatos zár elégséges
Polgár Imre 27s kalapos kalap jó
20 Lőrincz Alajos 22/3 czipész 1 p. czipő jó
Szivos Béla 10 h. órás zsebóra jó
Megyimórecz M. 17, asztalos zsámoly elégséges
Sebestén János 3 czipész 1 p. férfi czipő jó
Farkas Árpád 2Vb szigyártó korbács jó
25 Venczler Alajos 7a 27 2 asztalos kis kuffer elégséges
Andris György kalapos kalap jó
Poredus József 2 szigyártó bőrtáska elégséges
Feketevari Antal 37» szigyárt ó kantár elégséges
Bakos Istéán 27 2 czipész pár czipő elégséges
30 Steinitz Mór 3 rézöntő réz csap jeles
Heffer József 17, czipész gyerm. czipő jó
Nóvák András 17, bádogos persely jó
Gaal János 4 kályhás két cserép persely jó ,
Vajas István 174 kovács 1 patkó elégséges
35 Vinkler József 2 kefekötő fényesítő kefe jó
Zimicz Lajos 173 asztalos . kép kerezet jó
Szalóki István 172 szabó nadrág , ->ó
Káschmitter And. 3 asztalos doboz elégséges
Salamon János 2 » köpő láda elégséges
40 Koller Adolf 37» szabó gyermek kabát elégséges
Körmendi Károly 2 kovács kalapács elégséges
Bositz Károly 27, czipész czipő felsőrész jó
Berkes János 3 > 1 fél czipő jó
Kustics Bold 27, » gyerm. czipő jó
45 Sifter Boldizsár 17, kőfaragó kis kő kereszt jó
Tóth József 472 csizmadia férfi csizma jó
Varga József 37, » férfi csizma jó
Kovács Lőrincz 17a szigyártó lókantár . jó
21
A tanonoz neve Tanonc idő Iparág Kiállított tárgy Birálat
Kohn .Fenő 3 lakatos szélajtó és melegitő jeles
50 Szvetecz József 3 » tized mérleg jó
Andris István 4lA csizmadia női csizma jó
Hertelendi József 2 czipész női kis czipő jó
Kerber Sándor 3l/2 hentes |Extra vurs, 4 p. kal- jó
jbász, 4 p. torm. virsli kalap
Kanóti Mihály 27. kalapos jó
55 Virág Ferencz l V, czipész kis czipő jó
Feifer Sándor 3 > két női czipő jó
Orbán János 3 kovács fejsze elégséges
Keszei Mihály 2 ''/, bognár kerék agy elégséges
Neumann József I3/4 szabó mellény elégséges
60 Igricz György czipész kis czipő jó
Bódis György 3 > » » jó
Tilosánecz József 3 ,» > » jó
Varga János 2V2 > kis női czipő .ÍP
Farkas József 3 » » » » jó
65 Munkácsi Béla 3''/a » férfi czipő jó
Krebsz Márton 3V. » kis férfi czipő jó
Csizmadia György iv2 asztalos kép kerezet elégséges
Szántó Lajos 3 kőmives terv és homlokzat jeles
Németh István 3 > homlokzat rajz jó
70 Divald Sándor 3 órás óra jó
Antal János 2 lakatos kármentő jó
Vucsák Lajos iv2 » zár jó
Veisz Dávid 3 bádogos zsiros véndöl elégséges
Szy Pál 2 kovács kasza ülő jó
75 Veisz Henrik 3 Va lakatos pincze zár jó
Koch György 2SL nyomdász eljegyzési kártyák jó
Valják Mihály 1 lakatos lakat jó
Vinczenti Árpád 2 » heltráma jó
Krucsai János 3 czipész pár kis czipő elégséges
80 Vratics Lőrincz 3 czizmadia pár csizma elégséges
22
X.
Az iparos tanulókra vonatkozó statisztikai adatok
az 1889 -90. tanévben. Kor, vallás, nemzetiség és születésükre nézve.
Osztály Kor szerint Vallás szerint Nemzetiség szerint Születésük helye
12 éves 13 éves 14 éves 15 éves 18 éves 17 éves 18 éves 19—20 éves Összesen Róm. kath. Keform. Izraelitia Összesen Magyar Német Horvát Összesen Zalamcgye Vidéki Összesen
Előkészítő oszt. — — 1 3 10 12 10 5 41 41 — — 41 25 — 16 41 25 16 41
Haladó oszt. 3 4 7 13 20 13 9 H 77 73 2 2 77 70 — 7 77 60 17 77
Első oszt. 6 5 13 18 13 6 3 1 65 53 — 12 65 59 1 5 65 59 6 65
Második oszt. — 2 — 9 15 17 10 1 54 45 4 5 54 50 2 2 54 41 12 54
Harmadik oszt. — — — — 2 2 2 1'' 7 5 — 2 7 7 — — 7 5 2 7
Összesen. j 1 9 j 11 21 4b 60 50 34 16 244 i 1 217 6 21 244 211! 3 30 244! 191 53 244
23
XT.
Ipari foglalkozásra nézve.

Sorsz. Előkészítő osztály Haladó osztály Első osztály Második osztály Harmadik osztály Összesen
1 Ács 2^ 2 _ _w '' 4 +
2 Asztalos 6 5 3 2 20
3 Bádogos 1. 1- 3 — — 5 -
4 Borbély — — 3 4 1 8
5 Bognár 1 1-- — 2 4
fi Cserepes — u ■— 11 —*• ~A>r
7 Czipész 5 11 — 3§ ?
8 Czukrász — — 1 — — 1 32
9 Csizmadia 16 11«'' 5 — —r-
10 Hentes 1 3 1 --
11 Kovács — I* 3 - 4 fe 2 - 3 l
12 13 Kályhás Kalapos 3 5 - 2 '' 1 — -
14 Kefekötő 1 —
15 Kéményseprő — — t — ■■— — — A* 35 f <T\ v-**''
16 Kőmives 4 15" 5 11 —
17 Kolompár — '' V 1 — '' - 2 n
18 Kötélgyártó 2 — — — - 2
19 Könyvkötő — — — 3 18 *
20 Lakatos — {■y 9 —
21 Mészáros — -fy 1 — - InT.
22 Nyomdász — 3 4 — 7 -V.í
23 Pék. — V — 12 -
24 Rézműves — V — — 1 2
25 S?abó 2 5^ 5 2 — 14
26 Szíjgyártó — 1 1 — ''4 r
27 Szobafestő — — 1 1 — 2 +
28 Órás — 1» — 2 .— 3
29 Kőfaragó 1 — -l-
Összesen 41 77 65 54 7 244
24
XII.
A jövő iskolaévre vonatkozó értesítés.
Az 1890—91. iskolai évre a beiratások szeptember l -15-ig bezárólag minden vasár- és ünnepnap d. e. 10—12. d. u. 2—-l-ig a népiskola IV. osztály tantermében eszközöltetnek.
Figyelmeztetnek a t mesterek, hogy tanonczaikat a kitett határidő alatt beiratni el ne mulaszszák, mert az e részben való késedelem az ipartörvény értelmében büntetést vonand maga után.
Az 1884. évi XVII. t. cz. idevonatkozólag a következőkép intézkedik. A mondott t. cz. 62. §. c) pontja igy szól: »Az iparos köteles tanonczát a rendes iskolába való járásra, ott, a hol tanoncziskola van, a tanoncz-iskolába való járásra szorítani.«
A 82. §. pedig ezt mondja: »A tanoncz mindaddig, mig tanideje az iparosnál tart, köteles ily iskolába járni;« s végre:
A 157. §. a) pontja szerint: »20 frttól 200 frtig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő, a ki ezen törvénynek a segédszemélyzet iskolai oktatására vonatkozó kötelességét nem teljesiti.«
Az iparos-tanoncziskola igazgatósága.

Insert failed. Could not insert session data.