Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.4 MB
2021-12-21 14:35:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
279
778
Rövid leírás | Teljes leírás (64.94 KB)

Nagy-Kanizsa városi ipariskola
értesítője
az 1891-92-ik tanévről.
VI. évfolyam.
Közzé teszi: a tantestület.
Nagy-Kanizsa, 1892
Nyomtatott Weiss L. és F. Könyvnyomdájában
9294.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

HAGV-KAHIZSA VÁROSI
IPARISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1891—92. TANÉVRŐL. VI. ÉVFOLYAM.
KÖZZÉ TESZI:
A TANTESTÜLET.
NAGY-KANIZSA, 1892
NYOMATOTT WEISS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJÁBAN 9294
Az ipariskolai bizottság.
Elnök: Babóchay György, polgármester.
Alelnök: Nucsecz József.
Jegyző: Németh, lgnácz.
Gondnok: Knáusz Boldizsár.
Tagok:
Dr. Bartlia Gyula Dr. Benczik Ferencz Bún Samu Ebenspanger Lipót Faics Lajos Fischl Pál Dr. Gerö József Győr ffy János Haba József Halis István Hegedűs László Hoffmann Mór Knortzer György Lengyel lgnácz
Lengyel Lajos Löwy Adolf Matlcovits Sándor Mihálecz József Dr. Neusiedler Antal Oroszváry Gyula Plihál Ferencz Plosszer lgnácz liécsey György Dr. Rothschild Samu Dr. Schreyer Lajos Dr. Szukits Nándor Tóth István Túboly Viktor.
Iparhatósági megbízottak:
Adley Mór Altmthaller Ferencz Buksz lgnácz Csóka Ferdinánd Einspinner Lajos ifj. Fischer Ferencz Folkmayer József
Grácz Antal Horváth József Iszák János Kaufmann Mór Lórai Károly Mersits Ede Muraközi Lajos
Neu József Neufeld Sándor Rehn István Sável János Schiffer Kálmán Szabó Károly
/f W/úZ Tantestület.
Ábrahám Gyula, ifép- és polgári iskolára képesített tanitó. Erdósi Bálint, népiskolai tanitó. Lisztner József, népiskolai tanitó. Schultz Károly, polgáriskolai rajztanár.
Tóth István, népiskolai tanitó s igazgató teendőkkel megbízott. Venczel Rezső, népiskolai tanitó.
A tanitók mindegyike osztályában — a rajzot kivéve — a többi tárgyakat maga tanította.
III.
Az ipariskolák országos főfelügyelőjének, Nagyságos Dr. Bernát István
urnák jelentése.
Nagyméltóságú Miniszter Ur!
Kegyelmes Uram!
Az iparos tanoncziskolák által kiadni szokott értesitők kötelező közzététele Nagyméltóságodnak 1890. évi 49.375. szám alatti rendelete értelmében megszűnvén, az ezek helyébe lépő évkönyvet van szerencsém tisztelettel bemutatni.
Az évkönyv berendezésére nézve legyen szabad kiemelnem azt, hogy az első rész az ezen iskolákat érintő miniszteri rendeleteket; a második rész az iparos tanoncziskolákra vonatkozó általános adatokat; a harmadik rész a tanulóknak iparágak szerinti kimutatását; a negyedik rész pedig az egyes iskolákról a részletesebb adatokat foglalja magában.
Ezen adatokból kitűnik az, hogy mig 1887—88-diki tanévről szerkesztett statisztikai kimutatás szerint az iskolák száma 26l-re rúgott, az iskolába járóké pedig nem érte el az 50 ezret sem, a mult tanév végén az országban nem kevesebb, mint 306 tanoncziskola működött, a melyekbe 58.779 tanuló volt beirva.
Ezenkívül az emelkedés jelei gyanánt említhetők: a tanitók számának szaporodása, az iskolák fentartási költségeinek emelkedése, a nagyobb rend, fokozódó buzgalom és lelkiismeretesség, melylyel ugy a tanitók, valamint a tanulók a feladatnak reájuk eső részét végezni igyekeznek. A rajztanítók számára rendezett szünidei tanfolyam üdvös eredményei máris számos helyen észlelhetők s az előbb uralkodott dilettantismus helyébe lassanként a rendszeres és czéltudatos rajzoktatás lép.
Az iparos tanoncziskolák életbeléptetése óta lefolyt idő elégséges volt arra, hogy ezen intézmény iránt mutatkozó ellenszenvet a legtöbb helyen legyőzze. Ezen iskolákat ma már maga az iparos osztálynak értelmesebb része is kezdi a jövő fejlődés egyik leghatályosabb tényezőjének tekinteni, bár utalnom kell arra is, hogy az oktatás csekély eredményeért igen sok helyen maguk az iparosok felelősek, mert azt minden hatalmukban álló eszközzel igyekeznek csökkenteni.
Kötelességem Excellentiád figyelmét kikérni azon nagy és. sokoldalú társadalmi fontosságra, melylyel ezen iskolák a nemzeti fejlődés tekintetében bírnak.
Tekintetbe kell vennünk azt, hogy mai helyzetünkben az iparos pálya csaknem kizárólag az elzüllött, vagyontalan, erkölcsileg sok kifogás alá eső gyermekek menedékét képezi. Azon légkör és bánásmód, mely a gyermeket tanuló évei alatt körülveszi, a legtöbb esetben nem alkalmas arra, hogy belőle törekvő, erkölcsös és föladatának tudatával biró iparost neveljen.
Ezen tanonczoknak igen tetemes része csakis a szóban forgó iskolákban sajátítja el a tudás legelemibb fogalmait, a rendnek, fegyelemnek és erkölcsiségnek szeretetét, mely nélkül a társadalomban kiemelkedni nem fog soha. E mellett ezen iskolák a vidékről bekerülő idegen ajkú tanonczokra nézve alkalmat nyújtanak az állam nyelvének s a hazafias érzelmeknek elsajátítására, a mit viszonyaink közt eléggé becsülni alig lehet.
A felügyeletem alatt álló iskolák fejlődésének legnagyobb akadályát eddigi tapasztalataim szerint azon körülmény képezi, hogy az ipar-
1*
törvénynek az iparostanonczok védelmére alkotott 63—65. §§-ai végrehajtva máig sincsenek. A mesterek őket cselédszolgálatokra széltében alkalmazzák s a legtöbb esetben tudomásuk sincs arról, hogy ezzel a törvénybe ütköző cselekményt követnek el.
A törvényben kiszabott 10, illetőleg 12 órai maximalis munkaidőt csakis kivételes esetekben s akkor tartják meg, ha saját érdekükben annak kiterjesztését kívánatosnak nem találják. Ellenben nem ritka dolog, hogy az egyes iparágak tanonczai 16—18 órán át munkába vannak fogva s ez a munka a sütőknél, henteseknél, daczára a 65. §. intézkedésének, már az éjjeli órákban veszi kezdetét.
Az ily módon elcsigázott, kimerült, e mellett sok esetben rosszul is táplált és hiányosan ruházott mester-inasokra nézve az iskolai oktatás nem lehet sem a szellemi, sem az erkölcsi emelkedésnek forrása.
Ezen törvénytelen állapotok megszüntetését mind ez ideig hiába szorgalmaztam, pedig nem kétes, hogy mig ezt megváltoztatni s minden esetre mélyen gyökerező visszaélésnek elejét venni nem sikerül, a tanoncziskolák sem fognak kellő eredményt fölmutatni.
Nagyon hátrányos az oktatás sikerére nézve az is, hogy a tanitás a legtöbb helyen a késő esti órákban tartatik. Csakis ritka helyen, például Pécsett, Szász-Régenben stb. sikerült kivinni azt, hogy a tanitásra a délutánok vétessenek igénybe. Azonban már ezen ritka esetek is mutatják, hogy ez nem oly kívánság, melyet a föladatának tudatában levő iparhatóság kivinni képes ne volna s belőle a mesterekre érzékeny kár nem hárul, ellenben az oktatás eredménye általa nagyban fokozódik.
A mulasztások megfenyitése, daczára az utóbbi időkben kiadott rendeleteknek, még mindig nem történik a kellő szigorúsággal s a jelentés II. részének illető rovata mutatja, hogy igen népes és jelentékeny iparral biró városokban sem járnak el kellő szigorral a mulasztások körül.
Az oktatás eredményét nagyban gátolja továbbá az, hogy a tanitók a növendékekkel szemben hatályos fegyelmi eszközt épen nem alkalmazhatnak s az iskolai bizonyítvány adatai, legyenek azok bár mennyire ki nem elégitők, a tanoncz-bizonyitvány lúadását meg nem gátolhatják.
A tanonczok oktatására az ipartörvény 81. §-a értelmében rendszerint az elemi iskolák helyiségei használtatnak. Ebből foly azután, hogy a külön e czélra berendezett rajzterem rendesen hiányzik, az elemi iskolások részére készült padokban pedig az eredményes rajzolás számos esetben lehetetlenné van téve. Mily nehézségekkel kell az iparosok oktatásánál küzdeni, mutatja az is, hogy oly helyeken, hol az iskola valamely fensőbb tanintézetben van elhelyezve, az illető igazgatók rendszerint szivósan küzdenek ellene.
Az előkészítő, I. és II. osztályba járó tanonczok számával szemben a III. osztályt látogatóké szerfölött csekély. Azaz a tanitók minden igyekezete sem elégséges arra, hogy növendékeiket oda segitse, hogy nekik alkalom nyujtassék az elemi ismereteken túl is valamit elsajátítani.
Innen van aztán, hogy az iparosok számára annyira fontos ábrázoló mértan előadására csak ritkán kerül a sor. A könyvvitelből csakis a legelemibb fogalmak adatnak elő; a közgazdaság és természettani olvasmányok bővebb tárgyalása pedig csakis a legszűkebb körre szorul. Ezen sajnálatos állapotok előidézésénél a legfőbb ok a növendékek hiányos, sőt sok esetben teljesen hiányzó előkészültsége, ntely miatt a kiszabott tananyag földolgozása teljesen lehetetlenné van téve. Nem ritka eset ugyanis az, hogy a növendékek egy része teljes idejét az előkészítő vagy legfölebb az I. osztályban éli át. Ehhez járul azonban még az is, hogy a mesterek egy része tanonczait éveken át magánál tartja ugyan, de
későn és rövid időre szerződteti, csak azért, hogy az iskolába járás kötelezettségétől meg legyen mentve.
Kötelességemnek tartom Nagyméltóságod figyelmét kikérni arra is, hogy habár az''ipartörvény a 12 évet be nem töltött gyermekek fölvételét csakis kivételként engedi meg, a bemutatott adatok szerint egyes helyeken ily fiuk feltűnően nagy számban vannak alkalmazva, habár egyetlen esetben sem jutott tudomásomra, hogy e tekintetben az iparhatóság engedélyét kérték volna.
Az iskoláknál alkalmazott tanerőkre vonatkozólag ki kell emelnem, hogy számos iskolánál a közismereti tárgyakat és a rajzot ugyanazon egyének tanítják, ugy, hogy ezeket a rovatos kimutatásban a közismereti tárgyak tanítói s a rajztanítók között is felsorolni kellett. Ezért ily iskolák rovatában a tanítók összes száma nem felel meg a részletezésnél kimutatott tanitók száma összegének. A tanerők általában óradíjas minőségben nyernek alkalmazást; a mely iskolánál külön rendszeresített tanítói állomás van, azt a kimutatás feltünteti. Némi, bár nem lényeges eltérés mutatkozik a tanonczok számának hitfelekezetek és anyanyelv szerinti elkülönítésénél is.
A törvényileg kiszabott heti hét óra még számos iskolánál nincsen meg, a mi legtöbb esetben a költség hiányának s a taneró''k más irányban való elfoglaltságának róható fel. Vannak azonban iskolák, melyeknél az óraszám meghaladja a hetet.
A munkakiállitáson résztvett növendékeknek aránylag csekély száma leginkább a mesterek ellenszenvének róható fel. Ellenben örvendetesnek kell jeleznem azt, hogy jutalomként 9005 frt osztatott ki.
Nagyon szomorú megvilágítását képezi a helyzetnek az, hogy egyes iskolákban a növendékek csak részben, sőt sokhelyt épen nem voltak rajzeszközökkel, sőt még olvasókönyvvel sem ellátva.
A Vidéky és Éder-Suppan-íele rajzlapokat, illetőleg vezérkönyveket mindazon iskoláknak, honnan azok még hiányoztak, szándékom volt megküldeni, ebben azonban megakadályozott azon tény, hogy a Vidéky-féle szabadkézi rajzmintáknak épen első füzetei teljesen kifogytak.
A tanulóknak iparágak szerinti összeállítása tetemes nehézséggel járt azon oknál fogva, mert a kategóriák megállapítva nem lévén, az iskolák igazgatói egymástól eltérően végezték a fölosztást, így például az egyik iskola igazgatója ruházati-, faipar stb. szerint osztá föl a tanon-czokat, mig más szintén fejlett iparral biró városokban az egyes iparágak speciálisálása oly messze ment, hogy a csekélyebb jelentőségüeket a táblázatokból már technikai okból is ki kellett hagyni. Hasonló sors érte a kereskedőket, kiknek ugy is csak egy csekély része látogatja az iparos-tanonczok iskoláit.
Mindamellett ezen táblázatok igy is eléggé megbízható s azt hiszem, nem érdektelen adatokat nyújtanak az iparos tanulóknak az egyes iparágakban való megoszlására nézve.
A jelentés IV. részében foglalt adatok részletesen indokolják azon hiányokat, melyeket fönnebb előadni szerencsém volt.
Ezek után nem tartván ildomosnak Nagyméltóságod figyelmét huzamosabban igénybe venni, a felügyeletem alatt álló iskolák érdekében kötelességem kiemelni, hogy nézetem szerint a következő intézkedések mutatkoznak mulhatlanul szükségesnek:
a) Az ipartörvény 63—65. §§-ainak szigorú végrehajtása, mert az iparos tanulók csakis ezen esetben lesznek megmentve attól, hogy mestereik által cselédszolgálatokra, a testi erejüket túlhaladó, valamint éjjeli munkára használtassanak. E nélkül nem csupán az iskolák eredménye
— 6
lesz megbénítva, hanem az iparos osztály testi biróssága is, a mit épen ezen néposztálynál, a melynél a physikai képességek is nem csekély szerepet játszanak, kicsinyelni alig lehet.
Az iparból származó betegségek pusztításait, melyek nálunk nagy mértékben constatálhatók, azt hiszem, nem ok nélkül lehet azon mostoha bánásmódnak tulajdonítani, a melyben a serdülő iparos nemzedék épen a fejlődés ideje alatt részesül. Nem helytelen talán ezen érdekek kiváló fontosságára utalni épen most, a midőn a Nagyméltóságod vezetése alatt álló minisztérium kezdeményezése folytán oly nagy arányú mozgalom indult meg az ifjúság testi nevelése és jóléte érdekében, a mely azonban mind ez ideig nem terjedett ki a társadalomnak épen azon részére, a melynek arra legnagyobb és legsürgősebb szüksége van: a serdülő iparos nemzedékre.
b) Az iparhatóságok újból utasitandók lennének, hogy a tanítási időnek a nappali órákra való áttételét minden rendelkezésükre álló eszközzel szorgalmazzák, a mulasztások megfenyitését piedig hajtsák végre.
c) Az iparos tanoncziskolák szervezeti szabályzatának átdolgozásánál gondoskodni kell az eddiginél hatályosabb fegyelmi büntetésekről. Az ipartörvény revíziójánál pedig arról, hogy az iskolai bizonyítványok adatai az iparhatósági bizonyítvány kiadásának megtagadására is okul szolgálhassanak.
d) A tanítók fizetése a legtöbb iskolában igen csekély. Ezen legalább a különböző nemzetiségek által lakott vidékeken, hol az oktatás még a rendesnél is nagyobb nehézségekkel van összekötve, sürgősen szükséges lenne segíteni.
e) Megfelelő helyiséget találni nem mindenütt lehetséges, de azt okvetlenül el lehet várni, hogy a növendékek a 27.496/84. sz. a. min. rendelet értelmében, olvasókönyvekkel, író- és rajzszerekkel — ha erre maguk nem képesek — az iskolafentartó által elláttassanak.
. f) Az iparhatóságok fölhivandók arra, hogy azon mesterekkel szemben, kik szerződés nélkül tartanak tanonczokat, az ipartörvény 157-ik §-át alkalmazzák. Ugy szintén szigorúan megvizsgálandó, vájjon a 12 évnél fiatalabb tanonczok mily alapon vétettek föl.
g) Képzett rajztanítókban még mindig teteires lévén a hiány, nem ajánlhatom eléggé az ezek számára rendezett s már eddig is számbavehető eredménynyel működő szünidei tanfolyam folytatását.
h) Szükséges, hogy az elfogyott szabadkézi rajzminták ujakkal helyettesittessenek.
A hiányos óraszám emelése, a munkakiállitások fejlesztése állandó gondoskodásom tárgyát képezi ugyan, de oly számos az akadály, mely ezeknek útjában áll, hogy itt csak éveken át folytatott kitartó munkásság fog sikerre vezetni.
Az eddigiek után nem lehet kétségbe vonni azt, hogy az iparos tanoncziskolák daczára igen tetemes hiányaiknak a fejlődés utján vannak s ennek az elmondottakon kivül legnagyobb akadályát a kellően képzett rajztanítók hiánya, az egyes községek szegénysége, az állami segély korlátolt volta, valamint az képezi, hogy az ipar és kereskedelmi kamarák ezen iskolák segélyezésére irányuló törvényszabta kötelezettségüknek megfelelni a legtöbb esetben vonakodnak.
Jelentésemnek aránylag későn való megjelenését és hiányait mentse ki azon körülmény, hogy első izben való összeállításánál sok oly nehézséggel kelle megküzdeni, a melyek a következő években előfordulni nem fognak.
A felügyeletem alatt álló iskolákat Nagyméltóságodnak továbbra is kegyes jó indulatába ajánlva, maradtam
Budapesten, 1892. február 15. hódoló tisztelettel
Bernát István.
IV.
Tanterv.
Előkészítő kezdő- és haladó osztály.
Osztályfőnök: Lisztner József.
írás, olvasás. A betűk megismertetése az irva-olvasás alapján; olvasási gyakorlatok a Gönczi abcés könyv szerint a nagy betűkig. — Számvetés: a négy alapmivelet 1 — 100-ig terjedő számkörben.
A. I. osztály.
Osztályfőnök: Tóth István.
1. Szabadkézi rajz: Az I. osztály tananyaga: az egyenes és hajlított vonalak összekötése, combinatiói s görög és mór stylü szalagdiszek előállítása.
Mértani rajzolás: Az eszközök megismertetése és használást módja. A pont, vonal, lap és test általános nemei, graficus előállításának módja. Egyenes vonalak alapmiveletei és mérése, két vonal relatív fekvése, a kör-húr, átmérő és sugár. A szögek mérése, másolása és alapmiveletei. A sokszögek tulajdonságai és szerkesztése.
2. Olvasás, írás, fogalmazás 2 órán. Az elsőfokú ipariskolák első-, második- és harmadik osztálya számára dr. Emericzy, Gelléri, Péterffi-féle olvasókönyv. Elbeszélések:
a) melyekben lehetőleg iparüző személyek szerepelnek, feltüntetvén, az iparosok közti kívánatos jó tulajdonságokat, u. m.: munkaszeretetet, pontosságot, becsületességet, mértékletességet, takarékosságot, erkölcsi tisztaságot, a törvények iránti engedelmességet, hazaszeíetetet, békés indulatot, megelégedést stb.
b) Az iparosok által feldolgozni szokott állati, növényi és ásványi terményekről, különös tekintettel azok ipari feldolgozására.
c) A hazai történelemből: a magyarok őshazája, a mai hazánkbani költözködésök Árpád vezérlete alatt, Géza fejedelem, István keresztelése, koronázása és uralkodása, utánna Péter, Aba, Samu, Endre és I. Béla, Szent László, IV. Béla alatt a tatárjárás. Nagy Lajos, II. Lajos, a mohácsi vész és pórlázadás stb.
d) A hazai földrajzból: Magyarország nagysága és égalja. Magyarország terményei, Magyarország lakosai nemzetiség és vallás szerint. A magyar nemzet. Az ipart és kereskedést előmozdító eszközök stb.
e) Az iparos tanulók kötelességei tanítómestereik iránt, illemszabályok a háznál, az iskolában és nyilvános helyeken.
Az olvasmányok tartalmának felfogása s igy az ismeretlenek gyarapítása mellett törekedtem őket rávezetni a nyelvtani ismeretek elsajátítására, nevezetesen: a mondatok megismerése- és szerkesztésére, a a gyökszók kikeresésére és azok egymástól való származtatására, ez uton a készséggel helyesírásra, továbbá a beszédrészek megismerésére és a szóragozásra.
Fogalmazás: Az elbeszéltek utáni fogalmazás, számlák, nyugták s egyszerű levelek fogalmazása.
3. Szám- és mértan, heti 2 órán. Az egyes s több nevezetüekkeli négy műtét és a tizedes törtek.
Az elemi mértanból az egyenes vonalú idomok területtana.
— 8
B. I. osztály.
Ugyanaz mint az A. I. osztálynál.
II. osztály.
Osztályfőnök: Erdősy Bálint.
1. Szabadkézi rajz: a csigavonal és ellipsis. Jellemző levélidomok rajzolása természetről és stylizált mintákról. Egyszerűbb és összetettebb síkékitmények folytatólagos rajzolása, a görög, római, román és ranaissance kor stylfajából, a stylfajok jellemző tulajdonainak bemutatásával és népszerű magyarázatával.
Mértani testek, u. m.: koczka, hasáb, gula, henger, a kúpnak távlati rajzolása szabadkézből, a perspektíva és árnyéktan főbb elveinek s szabályainak népszerű magyarázatával.
2. Mértani rajz, síkmértan. (Planimetria.) Az ellipsis, a csigavonalak, ovalisok és néhány más fontosabb és. gyakorlati alkalmazást nyerő görbe vonal rajzolása.
Két egyenes vonal, az egyenes és sík, két és három sík.relativ fekvése. Az egyenes szög a síkkal, a lapszög, a testszög, (triager), az ide vonatkozó legfontosabb tételek, különös tekintettel az ábrázoló mértanra.
Tömörmértan. (Stereometria.) A szögletes és gömbölyű testek nemei, összeillősége, hasonlósága, különösen a hasáb, gula, henger, kúp és gömb.
Olvasás. Az olvasókönyv alapján tanittatott: történelem, természettan, továbbá a magyar alkotmány, polgári jogok és kötelességek ismeretéből.
Fogalmazás: a levelek és polgári ügyiratok fogalmazása, p. o. számla, üzleti hirdetés, nyugtatvány, ellennyugtatvány, vevény, kötelezvény, jótállás, felmondás, bizonyítvány, szerződés, átruházás, téritvény.
Számtan. A négy alapmivelet közönséges törtekkel, a viszonyok, egyszerű- és összetett arányok, társaságszabály és tőke-, kamat-, százalék és időszámítás.
Mértan. Területszámitások: a négyzet-, derékszögű négyszög-, három-szög-, szabálytalan négyszögek és sokszögek- és a kör kerülete és felületének kiszámítása.
III. osztály.
Osztályfőnök: Arahám Gyula.
1. a) Szabadkézi rajz: Folytatólagos gyakorlása a síkékitmények rajzolásának. Bemutatása és rajzolása mintaszerű régibb magyar szöveteken és hímzéseken előforduló ékitménymotivumoknak.
Mintaszerű domború ékítményeknek, valamint figurális mintáknak körvonalban és egyszerűen árnyékolt rajzoltatása a haladottabb növendékekkel, föszmintákról.
Folytatólagos gyakorlása a szemléleti alapon való távlati rajzolásnak szabályos mértani testekről, ilyenek csoportozatairól és egyszerűbb építészeti jellegű tárgyakról (oszlop, talapzat, szekrény, forgó testek stb.) körrajzban és egyszerű árnyékolással. Emlékezetből való rajzolás gyakorlása. Egyszerű síkdiszitési tervezések, a feldolgozott tananyag köréből kiszemelt feladatok nyomán, b) Ábrázoló mértan.
— 9
I. Vetülettan.
Bevezetés. A pont, vonal, síkidomok ábrázolása, homlok, alaprajzok és keresztmetszetek.
II. A r n y é k t a n.
A leggyakrabban előforduló idomok és testek saját és vetett árnyékának szerkesztése. A megvilágítás intensitásának alapelvei.
III. Perspektíva.
Az axonometri alapelvei és alkalmazása. Perspektivikus képek előállítása a metszeti mód szerint.
2. b) A humán és a reál tantárgyakra vonatkozó tananyag az olvasó könyvben foglalt olvasmányok alapján tárgyaltatott. Olvasókönyvül használtatott a Dr. Emériczy G. és társai által, az első fokú ipariskolák I. II. és III. osztálya számára kiadott kézikönyv.
a) A hazai történelemből felvétettek a kiválóbb történelmi alakok: igy Árpád a honalapító, Szt. István és Szt. László, IV. Béla, I. és II. Lajos; az események közöl pedig főleg azok beszéltettek meg, melyek a szereplő egyének akarati elhatározására kiválóan döntő befolyást gyakoroltak. Taníttatott hétenkinti fél órán.
b) A földrajzból: Európa geographiai helyzete, alakja, kiterjedése, vízszintes és függélyes tagosultsága, folyamrendszere, égalja, faunája és flórája. Lakosai nemzetiség, vallás, foglalkozás és műveltség szerint. A közlekedési utak közül: a főbb csatornák, vasúthálózatok, hágók és alagutak ismertettek meg, egyúttal Európa nevezetesebb ipartelepei is. Taníttatott hetenkinti fél órán.
c) A számtanból: az idegen pénzek átszámítása, a vegyitési szabály mikénti alkalmazása, a négyzetre emelés, négyzetgyökvonás és köbreemelés. Taníttatott hetenkinti 1 órán.
d) A mértanból: a területszámitás és a szabályos testek felületének és köbtartalmának kiszámítása. Taníttatott hetenkinti fél órán.
e) A könyvviteltanból megismertettek a növendékek. a főkönyv számláival, az árukönyv és a nyers mérleggel. Taníttatott hetenkinti fél órán.
f) A természetrajz és vegytan köréből megismertettek mindazon ásványok, melyek kiválóan az ipar, vegyészet és kohászat szolgálatában állanak. Taníttatott hetenkinti fél órán.
g) A természettanból: elméletileg kifejtetett a delejesség és villanyosság tüneményeinek fontossága a tudomány és gyakorlati életre nézve; bemutattatott a dörzsvillanyosság és galvanizmus, továbbá a villanyos láncznak az idegekre való hatása, az u. n. „Edison"-féle lámpa fénye, a szénfény elvének alapján. Végül megismertettetett a táviratozás módja és annak gyakorlati haszna. Taníttatott hetenkinti fél órán.
%
— 10 —
V.
Órarend.
Napok Tanítási órák Előkészítő kezdő- és haladó osztály A. I. osztály B. I. osztály II. osztály III. osztály
Vasárnap d. e. 9—12 10—12 d. u. 2—B írás. olvasás, beszéd- és ér-telemgyakorl. Olvasás, földrajz, fejés jegy számolás, irás, olvasás mértani rajz Olvasás, földrajz, fejés jegyszámolás mértani rajz Szabadkézi rajz Szabadkézi rajz
Hétfő 7—8 8—9 írás, olvasás, beszéd- és ér-telemgyak. fejszámolás
Kedd 7—8 8—9 írás, olvasás, nyelvtan, fej- és jegyszámolás Olvasás, nyelvtan és fogalmazás, irás-, fej- és jegyszámolás
Szerda 7—8 8—9 Szabadkézi rajz Természetrajz, vegytan és természettan, mennyiségtan
Csütörtök 7—8 8—9 Olvasás, nyelvtan és fogalmazás, irás és történelem
Péntek 7—8 8-9 Történelem, irálytan, mértan és könyvviteltan
Szombat 7—8 8—9 Történelem, földrajz, mértan, könyvviteltan
— 11 -
VI.
Nagy-Kanizsa rend. tan. város
községi ipariskolájának 1891/92. tanévi bevétel- s kiadásokról szóló
kimutatása.
Bevétel . . . . 1393.— Kiadás . . . . 1817.-Mutatkozik hiány . 424.—
VII.
Jelentés a lefolyt tanévről.
A nagykanizsai iparos tanoncziskola a folyó évben Vl-ik évfolyamát zárja le. Mult év augusztus hó 29-én volt a szervezkedő ülés, jegyzőül egyhandulag Erdősi Bálint választatott meg, mely után úgy a használandó tankönyvek megállapítása, valamint a tanitási napok is ekkor lettek megállapítva.
Az osztályoknál csak annyiban történt változás, a mennyiben a két előkészítő kezdő- és haladó osztály egy osztályba vonatott össze, ellenben az első osztály — miután előre lehetett tudni — hogy túl népes lesz, két, A,- és B. I-ső osztályokra választatott szét. A II. és Ill-ik osztály változatlanul megmaradt. A tantestület a mult évhez hasonlólag osztotta be a napokat, részint a tanítómesterek óhajának is eleget téve, részint pedig a fegyelem könnyebb fenntartása miatt; megtartva a tanítási órákat is.
A tantestület eme intézkedését jóváhagyás végett közölte a tek. iparhatósággal, ki azt jóváhagyó tudomásul vette, jegyzőkönyvi kivonatban pedig a megyei nagyságos kir. tanfelügyelővel is.
A beiratások szeptember 1-től 10-kéig tartottak, vasár- és ünnepnap d. e. 10—12-ig, d. u. 2—5-ig; köznapokon pedig este 7—8 óráig. Ez a jövő tanévben is igy lesz, kéretnek a tisztelt iparos urak, hogy tanonczaikat a fent emiitett időben legyenek szivesek majd az ipariskolába beiratni. A hivatkozott idő alatt beiratkozott 90, a hónap végéig 163, november hó 1-éig 230 és április közepéig 312, 28-al több, mint a mult évben. Szeptember 11-én összejöttek az összes beirt tanulók egy osztályban, hol nekik a szabályrendelet miheztartás végett felolvastatott és megmagyaráztatott; 12-én a tanitás megkezdődött és kivéve a mindenszentek napját, karácsony- s húsvéti szünidőt és a farsang két utolsó napját, továbbá első Ferencz József apostoli királyunk koronáztatási 25 eves" jubileuma alkalmávali 3 napot, megszakítás nélkül folyt junius hó 26-ig.
A beirt növendékek 5 osztályra osztattak, u. m.: kezdő-haladó-, A. és B. I-ső-, II-ik és Ill-ik osztály és pedig a kezdő-haladó 50, az A. I-ső 85, a B. I-ső 61, a II-ik 73 és a Ill-ik osztályban 43 növendékkel.
A tantestület évközben minden hónapban megtartotta üléseit, sőt két esetben kétszer is, csak január hóban nem, mert e hóban az igazgató teendőkkel megbizott beteg volt s helyette a teendőket a tek. iparhatóság megbizásából Venczel Bezső kartárs telj esitette , ki is céak február hóban tartott ülést. Ez üléseken a rendetlen, pajkos viseletű tanonczok szóba kerültek és tettükérti dorgálásukat ki nem kerülték.
2*
— 12 —
Kétszer fordult elő oly eset, egyszer az utczán, másszor meg az iskolában, midőn néhány magáról megfelejtkezett tanoncz miatt a rendőrséget kellett igénybe venni. Mi a tekintetes iparhatóságnak tudomására hozatván, elrendelte, hogy ezen túl a rend és csend fentartása végett, a tanítási órák alatt az iskola körül mindig rendőr legyen. De az ily megfeled-kezők száma csekély levén, a többség mindenkor kielégitőleg viselte magát.
A hanyagul járó tanonczok neveit, mulasztásaik kitüntetésével a tek. iparhatóságnak a tantestület időről-időre beszolgáltatta, mi mindany-nyiszor a kiadónak adatott ki azon meghagyással, hogy küldje szét visszavárás mellett az érdekelt iparosokhoz, hogy tanonczaik mulasztását igazolhassák.
Az iparbizottsági tagok egész éven át, hónapról-hónapra, hétrőlhétre rendesen látogatták az előadásokat.
Hálás köszönettel említem meg, hogy az ipar- és kereskedelmi miniszter ur ő nagyméltósága az alsófoku ipar- és kereskedelmi iskoláknak 400 frtot kegyeskedett engedélyezni.
Az évzáró vizsgák ''a munkakiállitással együtt a tek. iparhatóság helybenhagyása mellett junius hó 26-ára tüzeteifceftki.
Helyén valónak találom megemlíteni, hogy a jelen évi munkakiálli-táson 91 tanoncz pályázott 93 tárgygyal, hogy minő eredménynyel, az másutt, a munkakiállitási rovatlapon tekinthető meg. Ezenkívül voltak még igen szép számú szabadkézi és mértani rajzok.
Hogy a munkakiállitáson számosabban pályáztak, mint a . mult évben, ez leginkább a tek. iparhatóságnak köszönhető, ki, valamint mindenben, ha megkerestetett, úgy ebben is intézkedésével az ügynek nagy segítségére volt.
A zárvizsgán jelen voltak: tek. Lengyel Lajos főjegyző ur és tek. Knáusz Boldizsár ur, mint iparhatósági tagok, kik a kiállítást is szívesek voltak megtekinteni; azután pedig több osztályban hallgatták meg a feleleteket. Köszönet a szives fáradozásért.
Az ipartestület részéről kiküldött vizsgáló bizottsági tagok voltak: Takács József ipartestületi elnök, Jelenek József jegyző, Topolits János, Viola József, Schwarcz Mihály, Rozs Ferencz, Kovács György, Szántó János, Hartlimann Károly, Farkas Károly, Samu József, Weisz Bernát, Sóbár György, Németh Imre, Reithoffer János, Harthmann Ignácz és Tomásek János urak. Két részre oszolván, egy részük a kiállítást tekintette s birálta meg; többek fölött elismerőleg nyilatkoztak, hatot pedig diszokmánynyal tüntettek ki; másik részük pedig osztályonkint szétvált s végig hallgatta a feleleteket és a vizsga befejeztével a hallottak felett megelégedésüket nyilvánították.
Az érdem sorozatban előforduló rövidítések magyarázata.
A református: rf.. izraelita: izr., evangelikus vallású: ev. A hol a név után vallás jelezve nincsen, ott római katholikus értendő.
Erkölcsi viseletre nézve: dics. = dicséretes, szab. = szabályszerű, k. sz. = kevésbé szabályszerű.
Előmenetelre nézve: kit = kitűnő, elégs = elégséges, elégt = elégtelen, félsz. = felszabadult, elköl = elköltözött, isk. n. járt = iskolába nem járt, m. h. -— meghalt.
- 13 -
VIII.
A tanulók névsora és érdemjegyei.
Előkészítő kezdő- és haladó osztály.
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat M • • Megjegyzes 1
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete | összege igazolt
Andris Lajos Szabó Károly köteles- szab. 2G 10 elégs
Antal Flórián Dancs Szilveszter asztalos jó 16 4 jó
Bencze Károly Szűcs József csizmadia szab. 8 4 elégs
Bencze László Mersics Ede czipész szab. 13 3 elégs
5 Bencze Gyula Knáusz Ferencz bognár — — — iskn. járt
Csizmazia György Torma Lajos asztalos jó 2 2 jó
Csizmadia Lajos Grácz Antal kosárkötó'' szab. 12 7 elégs
Czinderich Ferencz Tóth Mihály ács jó 15 — jó
Emmer Lajos Csillag Béla fodrász szab.;70 — elégt
10 Fundák István Litvai András kalapos szab. — — elégs félsz.
Fundák József Muraközi Lajos csizmadia szab. 53 13 elégs
Farkas Bókusz Horváth György csizmadia szab. elégs félsz.
Faics János Tóth Mihály ács'' szab. 9 elégt
Góber József Németh Mihály csizmadia szab. 34 _ elégs
15 Glavács István Szeiler Gottlieb czipész szab. 39 — elégs
Gerócs János Szánthó János kőmives jó 16 9 jó
Horváth József Jelenek József csizmadia szab. 14 4 jó
Halász István Beierl Ferencz hentes jó 9 6 jó
Iváncsics Béla Boda József czipész — — iskn. járt
20 Kuzmics Ferencz Pfeiffer Jakab czipész — — — — m.li.
Kovács Sándor Hlatkó János szabó szab. 43 8 elégs
Karafiát Lajos Babics Antal czipész jó 9 6 jó
Kercselics Ferencz Tóth Mihály kőmives jó 2 2 jó
Koósz György Matkovics Péter czipész szab. 9 elégs
25 Lőrincz Alajos Boda József czipész jó 22 11 jó
Magyar Imre Heckenberger A. asztalos szab. 46 2 elégs
Meskó János Báán János szíjgyártó szab. 17 8 elégs
Nagy Lajos Morandini Bomán kőmives jó 22 6 jó
Nincsics Lajos Guttman Gyula kádár v szab. 34 7 elégt
30 Németh Sápdor Hilgenstadt Bud. kalapos szab. 20 elégt
Pucskó Géza Tóth Mihály kőmives szab. 69 elégt
Petri János MorandiniBomán ács jó 20 13 jó
Popesnyák József Gyöngy Károly Tóth Mihály kőmives jó 32,13 jó
Pucskó József kőmives szab. 58 elégt
35 Pásztor Vincze Kovács György csizmadia szab. 6 elégs
Pácsándi András Takács József csizmadia jó 4 jó
Salamon János Veczer Kanatus asztalos szab. 4 ■4 elégs
Stefkó Ignácz Nagy Károly csizmadia jó 11 11 jó
Szokolics István Tóth József kovács szab. 36 7 elégs
40 Schlegl Ferencz Samu József rézműves szab. 4 — elégs jó
Tóth Gyula Philipp Lipót asztalos jó — félsz.
- 14 -
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Tilosánecz József Keller Mátyás czipész jó _ _ jó félsz.
Tóth János Huszár Antal lakatos szab. 28 8 elégs
Tiszai György Hoffer Kálmán csizmadia szab. 45 9 elégt
45 Török György Danics Kálmán czipész szab. 29 — elégs
Tóth József Perkó Péter szobafestő szab. 4 — elégs
Vinczek Menyhért Ozv. Rosenfeld S. czipész szab. 11 5 elégs
Vajda János Berdó Károly kőmives jó — — .10 félsz.
Verbánics Mátyás Sternák Ferencz csizmadia szab. — — elégs félsz.
50 Velis Ede Beck Samu bádogos szab. 36 — elégt
A. I. osztály.
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Ánhálczer József izr. Zápletál Ignácz fodrász szab. 70 22 elégs
Babos István Sallér Lajos kőmives jó — _ elégs elköl
Bajdán Lajos Vokuon Antal hentes szab. 46 8 elégs
Balog Gusztáv Táncsics József asztalos k. sz. 39 35 elégt
5 Biczó Aladár Mikulás Samu szobafestő szab. 52 15 elégs
Csek József Iszák János csizmadia jó 28 16 elégs
Cserenkó Károly Hupán Antal lakatos jó — _ —
Csizmadia Bezső Varga Imre csizmadia szab. 68 26 elégs
Datler Lajos Baierl Ferencz hentes szab. 44 24 elégt
10 Fein Samu izr. Halm Sándor szabó k. sz. 86 _ elégt
Fekete János Topolits József csizmadia jó 28 18 jó
Fuksz János Gyümölcs Lajos csizmadia szab. 46 8 elégs
Gáspár József Hirschl Antal szabó k. sz. 71 18 elégt
Gill József Wajdics József könyvkötő jó 22 18 elégt
15 Gótál Károly Gótál Mihály Miháli István csizmadia jó — — — elköl
Hajdú József pék jó — — kima radt
Halász János Sallér Lajos kőmives jó 48 30 jó
Hazai Ferencz Keller Mátyás czipész jó 28 20 elégt
Harangozó János Datler János bádogos jó 22 5 elégs
20 Heffer Gyula Weisz Bernát szabó jó — — —
Hlozek Károly Haba József bognár jó — — —
Horváth György Sárközi Kálmán bábsütő jó jó — — —
Horváth József Félegyházi Kálm. kovács 42 28 elégs
Horváth Lajos Schein József köszörűs k. sz. 2220 elégt
25 Imrei Ferencz Tóth Mihály ács jó 60 60 elégs
— 15 -
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege ] igazolt
Jerzsán János Mórán diniBom án kőmives jó _
Káfka Ferencz Morándini Bomán kőmives jó — — elégs félsz.
Káhn József izr. Keszler Jánosrté bádogos szab. 46 37 elégt
Kaminár József Kaminár János csizmadia jó jó 15 15 jó. félsz.
30 Kanóti Mihály- Totola János kalapos 28 8 jó
Kelemen György Sallér Lajos kőmives szab. e íag; ta az ii letet
Kelencz Iván Kelencz Márton czipész jó — — —
Kiss Pál Simon János csizmadia dics. 9 9 jó
Klánovics György Vugrinecz Fer. szabó jó 47 34 elégs
35 Klárits Vincze Hilcz Lajos csizmadia szab. 38 29 elégs
Klein Vilmos izr. Guth Zsigmond pék k. sz. 27 6 elégs
Kolongya Boldizsár Tóth Mihály'' kőmives jó 39 33 jó
Kollarits István Bathnik Mátyás'' szabó jó 46 19 jó
Ködmenecz Károly Rothmann Bold. lakatos jó 4824 elégs félsz.
40 Kőnig Gyula Mantuano Ede kéménys. jó 44 31 jó
Kuti Antal Mittermájer Orb. czipész szab. 44 33 .elégt
Kuthner Dezső izr. Lengyel János asztalos jó 23 9 jó
Laschitz István Weiser József géplakatos jó egé s? éven át beteg volt
Magyar Ferencz Magyar Ferencz csizmadia szab. 43 9 elégs
45 Márkovits István Weiser József lakatos szab. 68 — elégt
Márksz Károly Keller Ignácz czipész jó 33 4 elégs
Máncsek Ferencz Tóth Mihály kőmives jó 24 4 elégs
Matusek Géza Schiffer János czipész szab. 35 7 elégs
Meitz Mátyás Schwarcz József szíjgyártó szab. 94 12 elégt
50 Mészáros Kálmán Weiser József géplakatos jó 50,12 elégs
Miklóska János Topolits János csizmadia elhagyta az ipart
Móger Géza MorándiniRomán kőmives k. sz. 96 481 elégt
Mustos Pál Miltényi Sándor czipész szab. 30 20 elégs
Neuvald Samu izr. Rabinek Sándor lakatos jó 49 35 elégs
55 Paulin József Kováts Vendel lakatos szab. 87 43 elégt
Penz István Sável János lakatos szab. 92 48 elégt
Perger Ödön izr. Stern Mór kefekötő szab. 71 43 elégs
Pint János Morándini Bomán kőmives szab. — — —
Polák Mór izr. SzeilerFerenczné bádogos szab. 96 24 elégt
60 Pozsgai Ferencz Klórai Károly csizmadia jó 56 14 elégt
Petrics Ágoston Szabó Károly köteles szab. 76 — elégt
Remecz István Juck Pál kovács jó ''— — —
Sárecz Kálmán Sárecz György csizmadia jó 33 10 elégt
Schein Miksa izr. Neufeld Salamon czipész dics. 19 19 jeles félsz.
65 Schgeiner Ferencz Hild Ferencz kőfaragó * jó jó 93 47 elégt
Schlechta Kálmán Mikulás Samu szobafestő 68 32 elégs
Sitrig Gyula Huszár Antal lakatos — — —
Simonits István Meilinger János csizmadia jó 26 13 jó
Schlegli József Klappert János szíjgyártó k. sz. 56 18 elégs
70 Schreiber Bertalan Broth Adolf lakatos k. sz. 45 — elégt
Srőder Ágoston Mercz Mátyás szabó jó 3 ■ 3 elégs
— 16 —
B. I. osztály.
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete | összege ] igazolt
Antal Géza Weiser Jíínos géplakatos szab. 30 3 elégs
Ács Ferencz Horváth József csizmadia szab. 22 4 elégs
Babics Lajos Mezei Lajos szabó szab. 30 — jó
Berlyák János Torma Lajos asztalos jó 4 4 jó
5 Berecz János Saller Lajos kőmives szab. 34 — elégs
Boros Antal Brantin József asztalos szab. 20 6 jó
Buza Zsiga Sável János lakatos elhagyta az ipart
Dorner Sándor Perger József bádogos szab. 74 8[elégs
Dolmányos József Weiser János géplakatos szab. 34 4 jó
10 Fálczer Lajos Matkovits Péter czipész félsz.
Földes József Hlatkó János szabó 122 — elégt
Furmen Imre Boda József czipész szab. 62 2 elégs
Gerencsér János Hell János czipész szab. 4-2 8 elégs
Gill Károly Weiser János géplakatos szab. 18 — elégs
15 Halonya Ferencz Neufeld Salamon czipész szab 6 6 elégs
Házi Ferencz Hita Boldizsár kocsigyártó szab. 84 — elégs
Heincsits György Müller József szabó jó 4 4 jó
Horváth Károly Sallér Lajos kőmives szab. 16 4 elégs
Imre Ádám Turek Ferencz csizmadia szab. 50 8 elégs
20 Imre György Turek György csizmadia jó 42 6 jó
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat i Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege | igazolt
Szabó Pál Szabó Tamás Szántai Rókusz 75 Szatai György Szitár Zsigmond Szondy Lajos Szondy Zsigmond Tóber János 80 Vinkler Gusztáv Vinkler József Virág Ferencz Volfrom Károly Vucka Márton 85 Zsoldos György Vida Márton Kremeger Henrik Meilinger János Pimeizli Henrik Huszár Antal Csizmadia József Pup László Tóth Mihály Fischel Fülöp Stern Mór Hirschl Imre Eispiener Lajos Szeiler Gottlieb Perkó Péter mészáros asztalos csizmadia czipész lakatos czipész czipész kőmives könyvkötő kefekötő borbély szobafestő czipész szobafestő jó szab. szab. k. sz. jó szab. szab. jó jó k. sz. jó jó jó 24 23 12 49 _ 52 52 38 75 elli elb 14 34 3 4 23 5 39 16 26 ag. ag: 5 12 elégs elégs elégs elégt elégs elégs elégs elégs pta az da az elégs elégs ipart ipart telsz.
— 17 —
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat pzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete | összege | igazolt Megjeg;
Jancsetz Tamás Dancs Kálmán asztalos jó 10 4 jó
Kálmán István Sallér Lajos kőmives szab. 54 48 elégs
Király Pál Turbék János csizmadia szab. 30 — elégs
Korzáti Károly Laliunsák Gáspár szabó jó 56 54 jó
25 Kováts Károly Kováts Andor késes szab. 34 4 elégs
Kubát Boldizsár Kubát József czipész szab. 33 — elégs
Lancsárits György Keller Ignácz czipész szab.''42 4 jó
Lőbb Jenő Stepánek Béla czipész szab.42 — elégs
Lausch Ignácz Tass Simon fodrász k. sz. 80 — elégs
30 Mertz Lajos Sóbár György kefekötő szab. 52 — elégs
Megyimoritz Mihály Horváth István csizmadia szab. 74 6 félsz.
Mészáros Jenő Grossman József lakatos szab. 70 ■— elégs
Málék György Farkas Viktor csizmadia szab. 72 elégs
Nagy Béla Németh Imre bognár szab. 104 — elégt
35 Németh Lajos Mantuano Ede kéménys. szab. 40 8 félsz.
Németh Imre Németh György bognár szab. 60 4 elégs
Pánovits Ferencz Sável János lakatos szab. 62 4 elégs
Plehel János Dreven Antal csizmadia jó 28 6;elégs
Polgár György Szélig Antal szíjgyártó szab. 32 2 jó
40 Pichler Ede Ausperger Fer. rézmives szab. 78 8 elégs
Bámmer Gyula Csillag Károly asztalos szab. 48 elégs
Beichard Lajos Keller Mátyás czipész szab. 54 jó
Bechnitzer Antal Steiner Fülöp czipész szab. 60 18 elégs
Rusits Ferencz Mii tény i Sándor czipész jó 20 4 jó
45 Sallér Géza Beznitza György géplakatos szab. 46 8 elégs
Szántó István Bódis János czipész szab. 28 2 elégs
Szommer Mór. Hirschl Henrik fodrász szab. 92 — elégt
Simon Kálmán Horváth József csizmadia szab. 26 6 elégs
Simonits Lajos Topolics János csizmadia szab. 34 2 elégs
50 Schifter Boldizsár Weiszberger Zs. kőfaragó jó 6 6 félsz.
Tilpák Géza Szélig Antal szíjgyártó szabó k. sz. 48 36 elégs
Tornán Géza Andél Ferencz elköl
Tompa Mihály Takács János Miklóska Lukács csizmadia- szab. 22 8 jó
Iszák János csizmadia szab 16 2 elégs
55 Trenkál Károly Miltényi Sándor czipész szab. 34 2 jó
Vugrinetz József Sallér Lajos kőmives szab. 4 4 elégs
Wünsch Sándor Zsibavecz János szabó szab. 38 2 elégs
Wisnovits István Káppel János szíjgyártó elköl
Vidosfalvi István Kumpert Antal szabó jó 12 10 elégs
60 Weisz Ernő Koch Fülöp kovács szab. 52 4 félsz.
Zwetkó Ferencz Hirschl Henrik fodrász k. sz. 58 — elégt
— 18 -
II. osztály.
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat i Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Aladi István Mihályi István pék _ iskn. járt
Bartos Ödön Huszár Antal lakatos — — — iskn. járt
Babics Károly Tomásek János szabó jó 38 — jó
Bakos László Weiser János géplakatos szab. 29 4 jó
5 Balogh Lajos Weiser János géplakatos k. sz. 13 — jó félsz.
**Bicsák Ferencz Ring Pál kalapos k. sz. G0 — —
**Bindinger Gyula Voukon Antal hentes k. sz. 68 — —
Bositz Károly Miltényi Sándor czipész jó 20 — kit
**Bognár Lajos Hartmann Ignácz lakatos k. sz. 56 — —
10 Bucs Gyula Szántó János kőmives jó 39 — elégs
Buvári Károly Augenfeld Zsigm. borbély szab. — — iskn. járt
Brunner József Huszár Antal lakatos k. sz. 41 — elégs
Dávidovics József Sallér Lajos kőmives — — — iskn. járt
Didrich József Didrich Mátyás csizmadia szab. 23 — elégs
15 **Eichner Vilmos Balázs István czipész k. sz. 83 — —
**Fekete József Zelenák Antal kőmives k. sz. 80 — —
**Feketevári Kálm. Gzelhófer Athan. czipész k. sz. 62 — —
*Fliszár Károly Ofner Jakab szobafestő szab. — — —
Goldschmid Arnold Polák Ádám ruhafestő jó 28 — jó félsz.
20 Hege Géza Döme Miklós czipész szab. 32 — elégs
Hecker János Weiss L. és F. betűszedő jó 21 —. jó
Hirschl Aladár Hartmann Ignácz lakatos — — — elköl
*Imrei József Beznicza György lakatos k. sz. — — —
**Kaizer Ignácz Kasztner József hentes szab. — — —
25 * **Kaizer Nándor Lodner Ferencz pék k. sz. 59 — —
Kasztl Győző Schweitzer József borbély k. sz. 66 — elégs
Kereszturi Gábor Weiser János géplakatos szab. 13 — jó
Kovács István Sallér János kőmives k.sz. 24 — elégs
Korn Gyula Philip Lipót asztalos szab. 38 — jó
30 Krammer Gyula Miltényi Sándor czipész szab. 23 — elégs
Krucsai János Hernyovics Bert. czipész jó 58 — elégs
**Kvicsák Károly Ö. Mittermájerné czipész k. sz. 68 — —
Löbl Lajos Schwarz Géza mészáros szab. 24 — elégs
Lidik Miksa Klauber Márkus szabó k. sz. 86 — elégs
35 Májer Károly Kneizl János czipész szab. 46 —'' jó félsz.
Mergyádka János Takács József csizmadia szab. 10 — elégt
Megyimóricz Mihály Tantsits József asztalos szab. 36 — elégt félsz.
Móri Pál Újhelyi Ferencz kocsigyártó — — — iskn. járt
Munkácsi József Munkácsi Nándor borbély jó — — jeles
40 Nagy Géza Badasits István kovács szab. 8 — elégs félsz.
Nagy József Iszák János csizmadia — — — — elköl
Nébel Kálmán Nébel Sándor czipész k. sz. 33 — elégs
Pacsics Lajos Geisz József asztalos k. sz. 50 — elégs félsz.
Peti József Sallér Lajos ács szab. 40 1 — elégt félsz.
— 19 —
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
45 Perlaki Ödön Hild Ferencz kőfaragó _ i; _: elköl
Pimeizl Lajos Grossmann József lakatos k. sz. 36 — elégt
Pinterics Géza Országh Kálmán lakatos szab. 43 12 jó
Pingiczer Gyula ifj. Wajdies J. és Dánielisz betűszedő — — — — elköl
Polgár Imre Lirheim Lajos kalapos jó 4 — jeles félsz.
50 Radics József Grebenz Henrik szabó jó 11 — kit
Richter Sándor Dór István szabó jó 47 — jeles
Saller János Keller Mátyás czipész k. sz. 63 elégs
Sali Gyula Szeiler Ferencz bádogos jó 4 jó félsz.
Steinberg Lajos Hahn Sándor szabó szab. 64 — elégs
55 Spitzkopf Károly Spitzkopf Jakab mészáros szab. 65 — jó félsz.
Szabó István Szabó József bábsütő k. sz. 26 — elégs
Szántó Gyula Kumpert Antal szabó k. sz. 20 — elégs
Szertics István Szivos Imre csizmadia jó 40 — jó
**Székely Zsigmond Grossman József lakatos k. sz. 46 — —
60 Szívós Béla Spetta Dániel órás szab. 64 — jó
Szuknai Lajos Tóth Mihály kőmives k. sz. 78 — '' jó
Szmák Ferencz Nagy Károly csizmadia szab. 52 elégs
Takács József Schapringer Izsó ■borbély k. sz. 42 jeles
Tóth János Datler János bádogos jó 39 14 jó
65 Tomsics István Dór István szabó jó 29 elégt félsz.
Totola Kálmán Totola János kalapos — — iskn. járt
Váliák Mihály Sável János lakatos jó 35 — jeles
Venczler Alajos Brántin József asztalos jó 40 — jó
**Verning Richárd Weiser János géplakatos k. sz. 68 —
70 Vinkovics István Beck Samu bádogos jó 64 1 elégs félsz.
Vugrinetz Márton ifj. Wajdies J. és Dánielisz betűszedő jó 20 1 kit
«Weinberger ]Mór Grossman József lakatos k. sz. 59 56 —
Wukman Sándor Perger Ferencz szíjgyártó jó 6 1_ jó félsz
A *-gal jelzettek későn iratkoztak be évközben, ezek osztályzatot nem kaptak. A **-gal jelzettek miután egész éven át tétlenül töltötték idejöket, osztályzatot nem kaptak
— 20 — III. osztály.
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete | összege igazolt
Beck Adolf izr. Berger Zoltán izr. Beznicza József Bécsi Ferencz 5 Budai Gyula Deutsch János izr. Flumbort György Gaal János Golensky Ferencz 10 Grutó János Guth József Hahn Jenő izr. . Heffer József Herold András 15 Hoffmann Vilmos Horváth György Igricz György Kaiser Ignácz Kele Ignácz 20 Kocsis Ödön Koller Nándor Kovács József Körmendi Károly Lasky Ferencz 25 Mártinás Mihály .Mágics János Meskó Ferencz Molnár György Nagy "Árpád 30 Nagy Géza Paal István Saller Ottó Slezinger Izidor izr. Steinicz József izr. 35 Szommer Pál izr. Talabér Kálmán Török György Vajas István Weisz Rudolf izr. 40 Virágh Feri Vrábel Bódog Wucsák Lajos Zimicz Lajos Slezinger Adolf Dancs Kálmán Weiser János Sallér Lajos Hlatkó János Samú József Hartmann Ignácz Bognár István Hartmann Ignácz Sallér Lajos Weisz Zsigmond Günzer Sándor Bódis János Wetzer Kanatus Muzikár Ferencz Mersics Ede Babics Antal Kaszner János ifj. fajdics J. és Dánielisz Fiálovics Lajos Badványi Henrik Vukán Antal Horváth József MorandiniRomán Spitzkopf Jakab Doór József Róth Lipót Erdélyi és Heitzmann Wajdics József Gerdenics István Fischer János Weiser János Schápringer Izsó Hirschl Miksa Kaufmann Mór Weiser József Sallér Lajos Horváth József Weisz Mór Babics János Weiser József Brüll Sándor Bóth Lipót borbély asztalos géplakatos kőmives szabó rézmives lakatos kályhás lakatos kőmives hentes asztalos czipész asztalos asztalos czipész czipész hentes nyomdász asztalos czipész hentes kovács kőmives mészáros szabó asztalos kőmives könyvkötő szobafestő czipész géplakatos fodrász czipész szabó lakatos kőmives. kovács pék czipész géplakatos lakatos asztalos dics. k. sz. k. sz. dics. dics. jó k. sz. dics. dics. dics. dics. jó dics. jó dics. jó szab. dics. szab. k. sz. dics. jó szab. szab. szab. szab. dics. szab. dics. k. sz. jó jó jó szab. jó jó dics. 12 38 50 22 46 50 18 52 32 32 16 26 16 26 44 28 42 24 52 38 26 32 16 14 40 22 20 22 40 52 40 16 46 8 38 50 50 18 52 32 16 26 16 __ 26 _ 44 28 42 z 32 16 14 40 22 20 40 1 40 l_ 16 46 8 jeles kima jó jó kima kima elégs elégs elégs elégs jeles jó jó-jó jó jó kit. kima jeles kima jó elégs elégs elégs kima jó elégs elégs jeles elégs elégs jó jó elégs jó jó elégs elégs kima jó elégs jó radt félsz, radt radt félsz. félsz. félsz, radt radt félsz, radt félsz, félsz, félsz, félsz. félsz. radt félsz, félsz.
-21 — ix.
A tanoncz munkakiállitás kimutatása.
A tanoncz neve Tanoncz idő Iparág A tanítómester neve Kiállítási tárgy Bírálat
Sárecz Kálmán 2 csizmadia Sárecz György 1 pár csizma elégs
Rechniczer Antal 3 czipész Steiner Fülöp 1 pár kis czipő jó
Koller Nándor n czipész Radványi H. 1 pár leány czipő elégs
Nincsits Lajos 2 kádár Gutmann Gy. kis hordó elégs
5 Szivos Béla 3 órás Spetta Dániel ébresztő jó
Szivos Béla 3 órás Spetta Dániel kis zsebóra jó
Hlozek Károly 2 bognár Haba József kis kerék elégs
Klein Vilmos 3 pék Guth Zsigm. kalács jó
Babics Lajos 2 szabó Mezei Lajos kis nadrág jeles
10 Májer Károly «V. czipész Kneizel János 1 pár kis czipő jó
Bicsak Ferencz 2 szabó Mezei Lajos kis nadrág jeles jó
SchlechtaKálm. 3 szobafestő Mikulás Samu szin. márványlap
Beznicza József 2 gép-s épületlakat. Beznicza Gy. pincze zár kit
Lancsarits Győr. 3 czipész Keller Ignácz kis félczipő jó
15 Szmák Ferencz 4 csizmadia Nagy Károly 1 pár női csizma jó
Stefkó Ignácz 1 csizmadia Nagy Károly 1 pár kis fejelés elégs
Boros Antal 2 7» asztalos Brantin József kis asztal jó
Venczler Alajos 21/« asztalos Brantin József kis kredenz jeles
MegyimóriczMih. 3 csizmadia Horváth Istv. 1 pár férfi csizma elégs
20 Berecz János 2 kőmives Sallér Lajos " építészeti rajz jó
Horváth Károly 2 kőmives Sallér Lajos építészeti rajz jó
Gill József 1 könyvkötő Wajdics József könyvkötés elégs
Simon Kálmán 1 csizmadia Horváth József 1 pár kis csizma elégs jó
Keresztúri Gábor 8 hó géplakatos Weiser József körző
25 Gill Károly 1 géplakatos Weiser József gieifczirkli és jelző elégs
Bositz Károly 3 czipész MiltényiSánd. 3 pár czipő felsőrész jó
Krámmer Gyula 3 Ys czipész MiltényiSánd. 1 p. gombos czipő jeles
Halász János 1 kőmives Sallér Lajos építészeti rajz jó
Mustos Pál 2 czipész MiltényiSánd. 1 pár kis czipő jó
30 Horváth György 3 czipész Mersits Ede 1 pár lak félczipő kit
Szántai Rókus 3 csizmadia Meilinger Ján. 1 pár kis csizma jó
Reichárd Lajos 2 czipész Keller Mátyás 1 pár félczipő felsőrész jó
Ruzsics Ferencz lYí czipész Miltényi Sánd. 1 pár kis czipő jeles
Brunner JózSef 2 lakatos Huszár Antal szoba zár jeles
35 Tóth János 2''U lakatos Huszár Antal nagy zár jó
Márksz Károly 4 czipész Keller Ignácz 1 pár .félczipő kit
Löbb Jenő 3 czipész Stepánek Béla férfi czipő jó
Kálmán István 2 kőmives Sallér Lajos építészeti rajz jó
Ács Ferencz 17» csizmadia Horváth József 1 p. kis csizma jó jó
40 Pánovits Ferencz IV» lakatos Sável János kemencze ajtó
Vugrinecz Józseí 17, kőmives Sallér Lajos építészeti rajz jeles
Zsoldos György 1 szobafestő Perkó Péter rajz jó
Bakos László 23/4 géplakatos Weiser József spitz cirkli jeles
Balog Lajos 23/4 géplakatos Weiser József franczia kulcs *
45 Vinczek Menyli. 3 czipész Rosenfeld S.né 1 pár férfi czipő jó
* Nem fogadtatott el.
— —
A tanoncz neve Tanoncz idő Iparág A tanítómester neve Kiállítási tárgy 5 s
Salamon János 4 asztalos Vetzer Kanat. pökő-láda jó
Volfrom Károly 2. szobafestő Einspinner L. rajz elégs
Horváth József 1 kovács Félegyházi K. patkó jó
Csek József l1/. csizmadia Iszák János 1 pár női csizma elégs
50 Takáts János csizmadia Iszák János 1 pár női csizma elégs
Fuksz János 1 % csizmadia Gyümölcs Laj. 1 pár férfi csizma elégs
Halonya Ferencz ÍSU czipész Neufeld Salam. 1 pár félczipő jó
Nagy Árpád 2 könyvkötő Wajdics József dohány- és szivartartó jó
Csizmadia Lajos 3 kosaras Grácz Antal barna kosár jó
55 Golenczki Fer. iv2 lakatos Harthmann I. sütő ajtóval jeles
Bognár Lajos 3 lakatos Harthmann I. takaréktűzhely! kerevet jeles
Flumbort György lakatos Harthmann I. sütő ajtóval jeles
Szabó Tamás 3 asztalos Krameger H. zsámoly jó
Jancsetz Tamás 21/ 12 asztalos Dancs Kálmán ezukortartó jó
60 Harangozó János 2 bádogos Datler János kávémasina jó
Kiss Pál 1 csizmadia Simon János férfi csizma jó jó
Török György 5 czipész Danis Kálmán l pár fűzött czipő
Kercselits Fer. \ kőmives Tóth Mihály építészeti rajz jó
Tóth József 7s szobafestő Perkó Péter rajz elégs
65 Srőder Ágoston 1 szabó Mercz Mátyás kis nadrág jó
Gerencsér János 1 czipész Hell János 1 pár kis czipő jó
Horváth József 3 7. csizmadia Jelenek József 1 pár kis csizma jó
Tompa Mihály IV2 csizmadia MiklóskaLuk. 1 pár csizma elégs
Pozsgai Ferencz 2 csizmadia Lórai Károly 1 p. fejelés csizma jó
70 Kvicsák Károly 21/» czipész Mittermájerné női félczipő elégs
Bencze Károly 372 csizmadia Szűcs József 1 pár csizma jó
Király Pál 17 2 csizmadia Turbéki János kis csizma elégs
Sifter Boldizsár 3 kőfaragó WeiszbergerZ. állványtartó jó
Mészáros Kálm. 2 géplakatos Weiser József forrasztó elégs
75 Fekete János 4 csizmadia Topolits József férfi csizma kit
Vidosfalvi István 17« szabó Kumpert Antal nadrág jó
Berger Ödön 3 kefekötő Stern Mór ruha kefe jó
Imre György 172 csizmadia Turek Gyula 1 pár csizma jó
Simonits Lajos 2 csizmadia Topolits János 1 pár kis csizma elégs
80 Szatai György 3 czipész Pimeizl Henrik női czipő jeles
Krucsai János 3 czipész Hernyovits B. női czipő elégs
Kutner Dezső 1 asztalos Lengyel János kis szekrény jeles
Klárits Vincze 374 csizmadia Hilcz Lajos női csizma elégs
Steinberger Laj. 4 szabó Hahn Sándor nadrág jó
85 Valják Mihály 3 lakatos Sável János tányérmelegitő jó
Pinterics István 272 lakatos Ország Kálm. vasalótartó jó
Imre Ádám 17a csizmadia Turek Ferencz férfi csizma jeles
Weisz Rudolf 3 pék Weisz Mór szarvas kifli elégs
Karafiái Lajos 2 czipész Babics András kis czipő jó
90 Pásztori Vincze 1 csizmadia Kovács György 1 pár csizma kit
Kuti Antal 372 czipész Mittermájerné női czipő jó
Halonya Ferencz <9 czipész Halonya Fer. női czipő elégs
Tóth János 174 bádogos Datler János kis kanna jó
- 23 -
x.
Az iparos tanulókra vonatkozó statisztikai adatok az 1891—92. tanévben.
Ipari foglalkozásra nézve.
Sorszám Előkészítő kezdő és haladó osztály A. I. osztály B. I osztály II. osztály III. osztály Ösz-szesen
1 Ács 4 1 1 6 v
2 Asztalos 4 3 4 4 7 22
3 Bádogos 1 3 1 3 — 8*
4 Borbély 1 2 3 4- 2 12
5 Bognár 1 1 2 — — 4
6 Bábos — 1 -•- 1 — -2
7 Cserepes — — — — — - 4-
8 Czipész 10 11 12 10 7 50
9 Gzukrász
10 Csizmadia 10 14 11 5 — 40
11 Festő — — — 1 1
12 Hentes 1 3 — 2 3 9
13 Kovács 1 2 1 1 2 7
14 Kádár 1 — — — — 1
15 Kocsigyártó — — 1 1 — 2
.16 Kosárkötő 1 — — — — 1
17 Kőfaragó — 2 1 1 — 4 +
18 Kályhás — — — — 1 1 +
19 Kalapos 2 1 — 3 — 6
20 Kefekötő ■— 2 1 — — 3
21 Kéményseprő — 1 1 — — 2 +
22 Kőmives 7 10 4 5 5 31 +
23 Kötélgyártó 1 1 — — — 2
24 Könyvkötő — 2 — — — 2
25 Lakatos 1 11 7 14 7 40
26 Mészáros . — —► . 1 2 1 4
27 Nvomdász — — — 4 2 6
28 Pék — 2 — 2 1 5
29 Rézműves 1 — 1 — 1 34
30 Szabó 1 6 7 7 3 24
31 Szíjgyártó 1 2 3 1 — 7
32 Szobafestő 1 4 — 1 — 6"
33 Órás — — — 1 . — 1
Összesen 50 85 61 f"'' 73 43 o- 312 cl
— M —
Kor-, vallás-, nemzetiség- és születésükre nézve.
Kor szerint Vallás szerint Nemzetiség szerint Születésik helye
Osztály 12 éves I 13 éves I 14 éves j 15 éves 16 éves 17 éves 18 éves 19—21 éves összesen rom. katb. I evang. I ref. evang. 1 izraelita összesen magyar I német 1 horvát összesen zalamegyei 1 vidéki összesen
Előkészítő kezdő és haladó osztály _ 2 8 1 13 12 14 50 48 1 ___ 1 50 37 _ 13 50 37 13 50
A. I. osztály 4 2 6 18 21 16 15 3 85 76 — — 9 85 78 1 6 85 78 7 85
B. I. osztály 2 9 18 3 16 7 6 61 52 3 — 6 61 59 — 2 61 54 7 61
II. osztály 2 3 16 15 21 6 10 73 60 _ 3 10 73 68 2 3 73 59 4 73
III. osztály 1 2 5 6 17 8 4 43 34 — — 9 43 40 1 2 43 38 5 43
Összesen 4 7 22 65 46 83 48 37 312 270 4 3 35 312 282 4 26 312 276 36 312
V-
XI.
A jövő iskolaévre vonatkozó értesítés.
Az 1892—93. iskolai évre a beiratások szeptember 1—10-ig bezárólag minden vasár- és ünnepnap d. e. 10—12., d. u. 2—4-ig a népiskola IV. osztály tantermében eszközöltetnek.
Figyelmeztetnek a t. mesterek, hogy tanonczaikat a kitett határidő alatt beiratni el ne mulaszszák, mert az e részben való késedelem az ipartörvény értelmében büntetést vonand maga után.
Az 1884. évi XVII. t. cz. idevonatkozólag a következőleg intézkedik. A mondott t. cz. 62. § c) pontja igy szól: „Az iparos köteles tanonczát á rendes iskolába való járásra, ott, a hol tanoncziskola van, a tanoncz-iskolába való járásra szorítani."
A 82. § pedig ezt mondja: „A tanoncz mindaddig, mig tanideje az iparosnál tart, köteles ily iskolába járni;" s végre:
A 157. § a) pontja szerint: „20 írttól 200 frtig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő, a ki ezen törvénynek a segédszemélyzet iskolai oktatására vonatkozó kötelességét nem teljesiti."
Az iparos-tanoncziskola igazgatósága.

Insert failed. Could not insert session data.