Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.06 MB
2018-01-31 17:50:28
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
522
1669
Rövid leírás | Teljes leírás (93.06 KB)

A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnázium évkönyve
az 1941-42. iskolai évről
Közzéteszi: az igazgatóság
Nagykanizsa, 1942.
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-út 11.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

DUNÁNTÚLI KAT. KERÜLET
A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1941-42. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi :
AZ IGAZGATÓSÁG.
INTERNÁTUS
NAGYKANIZSA, 1942.
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁSA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-UT 11.
HELYISMERET
iüll
DUNÀNTÙLI HAT. KERÜLET
A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1941—42. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi :
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1942.
KIADTA A2 ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-UT 11.

malis istván városi könyvtár
3 3 7 0 7 4 _:
NAGYKANIZSA
89407 Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája A nyomdáért lelel: Zalai Káíoly.
Felelős kiadó: Kabos M. Petra igazgató
XII. Pius.
Mialatt Európa és a többi földrész népei élet-halál harcot vivnak a félvilágok izzó szenvedélyei ütköznek egymással," a földteke közel 400 millió katolikus hívőjének magasbaszálló imája szent, békés egységbe olvadva esd imát a negyedszázados püspöki juhi le ».mát ünneplő »Pastor angelicus«-ra: XII. Piusra. I
Szinte automatikusan száll a szeretet imája mellett a bizalom is feléje, hogy a szeretetlenség, gyűlölet, bizonytalanság és elvakultság sötétségében fényt, világosságot kapjon Tőle eszmei síkon s oly eligazítást a gyakorlati életvonalon, melyre ráépítheti a bizonyosság és tartós béke világát. Nyugodtan állithatjuk: mint már annyiszor és annyiszor a századok folyamán, a világ szeme ismét Kóma felé néz... Nincs is ezen csodálkozni való. Földrajzi fekvése ugyanis Rómát a világ középpontjává avatta; társadalmi élete a nemzetek érzésének akkumulátora lett s benne a pápaság magnetikus pont, mely körül a lelkek miriádjai gravitálnak.
Nincs a világon sehol oly eleven érzék színek, hangok, vonalak iránt, mint amilyen eleven seismográfja a pápaság a világ betegségeinek, káros és kóros eszméinek. Már pedig a betegség gyógyításának aiapföltétele a helyes diagnózis. Ezért tapasztaljuk századok tanúbizonyságaként, hogy eszmék kavargásában, világnézetek harcában, háború és béke váltakozásában a meg nem ingó szilárdsággal álló pápaságnak, Szent Péter székének őre biztos kézzel mutat utat minden kor számára. S minél nagyobb a chaosz,, a gyűlölet és elvakultság sötétsége, annál fényesebb jellemekkel képviselteti magát Krisztus az Egyház és a népek vezetésében.
»Opus justitia© pax«: várhatott volna-e a világ időszerűbb jelmondatot és tanítást XII. Pinstál? — E pár szóban a béke angyali pásztora s korunknak — békés jövőt igazság gyümölcsének tekintő — legnagyobb szociológusa nyilatkozik meg.
Nagy idők nagy embere, sötét idők íényes lelke ö.
Sötétség a népek körülöttünk tomboló harca, mikor jogot és szabadságot tapos az erőszak és mikor/annyi rózsás arcra s annyi életvidám szemre a sirnak éjszakája borúi.
Szentatyánk tevékenysége világító fáklya a sötétségben^ szava megszívlelendő nagy tanítás: a népek békecsókja csak az igazságon alapuló szeretet" jegyében születhetik meg. — "Hányszor ébresztgeti e gondolatokat az emberekben, majd mint jó pásztor, ki nyáját tereli, majd mint orvos, ki a sebeket kötözi, majd mint az Apokalipszis angyala, ki eleven parazsat szór, \'.hogy lelkeket gyújtson, téVédés-salakof égessen, belátásra bírjon s nemzetközi békét biztosítson.
Nagyobb szolgálatot a nemzeteknek és az egész emberiségnek senki sem tehet, mint ha fényt gyújt neki sötétségben. Ezl a gondolat adja meg" Szentséges Atyánk reális értékelését, indít — mint ember iránt is — mélységes hódolatra és tiszteletre s nyitja imára ajkunkat: tartsd meg Isten Jubiláló Szentatyánkat, lehessen köztünk még soká, mint az igazság és békél oszlopa s megérhesse mielőbb áldásos tevékenysége szent gyümölcsét: az igazság és béke csók-váltását...
Dr. Birkás Ferenc.
J233-
Boldog Margit.
(A jubileumi ünnepség alkalmával elmondotta: Dr. Birkás Ferenc, hittanár.)
Minél hidegebb a kor, lanyhább a hit, (kevesebb az áldozatvállalás, annál nagyobb szükségünk van rá, hogy a lelkiélet hőseihez forduljunk; oda, hol fogékony lélekben a keresztény bensőség remekelt s oly alakokat állított a világba, melyeknek fönségét évszázadok forgása el nem pusztíthatta. Ki ne lelkesülne a szentség e hőseiért, hogy új erőre buzduljon, hogy inspirációt, lelkesülést, lendületet nyerjen? Hisz emlékükön szárnyrakel buzgalmunk, bensőségünk s.áhítatunk, egyszóval Istenhez emelnek.
E hősök dicső seregéből 700 esztendő távlatából is, s.oh& el nem avuló és évülő eszményként ragyog felénk a sz/ent magyar dinasztia fiatal hajtása: Boldog Margit.
Valamint a hegyek közt zúgó folyó majd meredek szirteket, majd árnyas erdőt, vagy pázsitos lankás lejtőket mos, fordulataival gyönyörű tájakat nyit: éppúgy nyit Boldog Margit élete is szép és fönséges távlatokat; pompázik erényekben és áldozatokban, rendelkezik a női szív összes bájaival és vonzalmaival s egyben a középkor mély kereszténységének szigorával; a fiatal élet varázsával s az égbe emelkedő erény érettségével lép elénk.
Erényekben gazdag élete mégis egy közös, életet átfogó krisztusi gondolatot lehel: »Bizony, bizony mondom nektek, hacsak a földbe esett gabonaszem meg nem hal, egyedül marad, ha pedig meghal, sok termést hoz«, (János 12. 24.) vagyis Boldog Margit szigorú önmegtagadásával, hősies enlegyőzé-sével, mint az önfegyelmezés és áldozatvállalás eszményképe lebeg a mai leányifjuság előtt.
De lehet-e eszménykép Boldog Margit 700 esztendő távlatán keresztül? A divatszalonok mai szabásmintáihoz szokott szemünk nem nézi-e joggal idegenkedve az ő rossz szabású elnyűtt apácaköntösét, melyben oly jól érezte magát? Lehet-e ő, a divattói elmaradt, a jóizlésű mai leányok ideálja? Lehet-e kívánni, hogy a kozmetikai intézetek, lakk és rúzs fénykorában némi megütközéssel ne forduljunk el attól, akinek beesett, sovány, böjttől meghervadt arcán a konyhaedények koromnyoma húzódik meg? Hiszen keze fagyos, lila, kék, kérges, reszelős, rosszul ápolt! Hogy lehet az ilyen ápolatlan szent a XX. század fürdőző, napkúrá.zó, turistáskodó, kisportolt, művelt leánytípusának eszményképe?
Ahogy Arany János mesteri tolla megrajzolta Toldi Miklósban a romlatlan falusi őserőt, éppúgy sugárzik Boldog Margit egyéniségéből a lelki őserő, a megtestesült természetes egyszerűség; csak a köntöse, külseje, életmódja üt el a mi világunktól. Ezen pedig nincs csodálkozni való, hiszen 700 esztendő elég nagy idő arra, hogy az élet, még a lelkiélet külső keretei is erősen elváltozzanak.
Nem kell azt gondolni, hogy am,i régi, az teljesen elavult. A régi lovagi fegyverek ma már a hadimuzeumok látványai, de az erő és bátorság, mely e fegyvereket alkalmazta, ma is erény és érték. Megilletődve olvassuk Káskai Lea legendájában Boldog Margit kincsesládájának kegyetlen kincseit, a ve-
J233-
zeklő élet eszközeit, de a lelkületet, mely azokat alkalmazta, nem évülhet el soha.
Megboldogult Prohászka püspök írja, hogy a XX. század emberének fiem lehet ideálja sem a pusztába vonuló remete, sem az oszlopos szent, sem az elhanyagolt, külsejében visszataszító szent, de viszont nem mellőzhető az életszentség kialakításában a külső és belső önmegtagadás, az önuralom, melyre mindig, mindenkor és mindenkinek szüksége van.
Boldog Margitban tehát ng a-kopott ruhát^ a kidolgozott kezet, a böjttől és szigorú vezekléstől fonnyadt arcot nézzük, mint az életszentség teljét. A vezeklő eszközök csak lépcsőfokok az életszentség, az önlegyőzés égbeveaető lépcsőin. Ezekre a régi eszközökre talán nincs szükség, de az önmegtagadás és áldozatvállalás széllemére, erre a minden idők modern vezeklőövére* a mai leánynak is szüksége van.
Ne álltassuk magunkat! Akinek nincs meg ez a vezeklőöve, aki azt a rakoncátlankodó testet kényére-kedvére ugrálni engedi, az még a világ szemében sem lehet fegyelmezett lélek, annál kevésbbé Isten előtt. Aki csak akkor kel és tanul, ha kedve tartja, aki akaratát nem tudja másokhoz, szabni, akit csak a szeszély, a benyomás hányvet egyik hangulatból a másikba, akinek nincs egy komoly perce imára, szentmisére és szentáldoaásra, akinek szellemi tápláléka csak a magazinok színvonalán mozog, aki csak teázó és flörtölő társaságon keresztül alakítja ki társadalmi- és életszemléletét: az járhat a legdivatosabb ruhában, illatfelhő jelezheti lábanyomát, mégis legalább 1900 éve elmaradt aivilágtól.
Ha tehát a mai kor leányainak lelkiélete kusza, szociális érzéke nulla, műveltsége üres dióhéj, belső tartalom nélkül üres külsőség, nem méltó Boldog Margit belső érzékeket sugárzó emlékéhez. Aki csak az önszeretet kényelmes útján jár, soha nem talál el Boldog Margithoz, sohasem lesz abból a legszentebb ügyek önfeláldozó munkása.
Azt szokták mondani: a fák nem nőnek az égig. Hájt a fák nem, — de a lelkek igen. Mikor nőhet magasra a fa? Ha mélyen lebocsátja gyökereit a tápláló anyaföldbe. A lelkiélet gyökereinek tápláló anyaföldje az alázatosság és áldozat. A lelkifejlődés és növekedés tehát az alázatosság és áldozatvállalás nagyságával arányos.
Nem sokallok hát semmit az áldozatból, így leszek méltó Boldog Margit emlékéhez, emberi méltóságom és természetfölötti elhivatottságom tudatához s az istenszeretet egyetlen mértékéhez: mérték nélkül való szeretetéhez.
6
i
Iskolánk múltja.
Nagykanizsa társadalma a felsőbb leánynevelés évtizedes hiányait pótolandó, 1931. évben dr. Krátky István elnöksége -alatt megalakította a Nagykanizsai Iskolaegyesületet, ennek céljául jelölve egy leányközépiskola létesítését. Az egyesület Klebelsberg Kunó engedélyével még ez évben megnyitotta a Nagykanizsai Egyesületi Leánylíceum I. és V. osztályát. Az isicola helyiségei a mai piarista kápolna helyén állott földszintes épületben voltak,\' első igazgatója és 3 éven át bölcs vezetője: Magas Mihály kegyesrendi reálgimnáziumi igazgató volt. Az intézet létszáma: 53 növendék.
Az 1932—33. évben megnyílt a II. és VI. osztály ; az iskola átkerült a Rozgonyi-utcai elemi iskola emeletére.
Az 1933—34. iskolai évben megnyílt a 111. és VII. osztály. Ugyanekkor az intézet beköltözött mai otthonába, az akkor megszűnt áll. Fémipari Szakiskola épüle\'tébe, melyet megfelelő átalakításokkal a város az iskola céljaira alkalmassá tett.
Az 1934—35. iskolai évben az Iskolaegyesület az iskolát a Notro Damc női kanonok- és tanitó Rendnek adta át. Ekkor az intézet a »Notre Dame Leány líceum« címet kapta meg. Ebben az évben tartotta az intézet az első érettségi vizsgálatot és fejlődött ki nyolc osztályú teljes líceummá.
Az 1935—36. iskolai évben az intézet az újonnan megszervezett szombathelyi tankerület fennhatósága alá került.
A katolikus iskolák autonómiájának életbelépésével 1936. év március havában a Kat. Középiskolai Főhatóság intézetünket a mindenkori piarista főigazgató alá rendelte a VKM. felügyelete alatt.
J233-
1938. januárjában a K. K .F. az ország katolikus középiskoláit 3 tankerületbe Osztotta. Intézetünk a dunántuli tankerületbe tartozik.
Az 1935—36-ik iskolai évben intézetünk 1. osztályában megkezdtük a leányh\'ceum fokozatos átalakítását leánygimnáziummá. A folyó tanévben már a VII. osztályban is a leánygimnáziumi tanterv szerint tanítottunk.
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Tanker. kir. főigazgató: Mátrai Rudolf (1931—1935); Kemenes Illés (ideiglenesen {,az 1934—35. tanév második felében) ; dr. Balassa Brúnó (1935. szept—okt. 15.); dr. Liber Béla (1935. okt. 15—1940. dec. 31.); dr. Simon László (1940. dec. 31.—).
Kat. középisk. Főigazgató : dr. Jászai Rezső (1936. márc.—1938. jul. 6.); Berkes Ottó (1938—1940.) ; Milakovszky László (1940.—)
Iskolánk eddigi igazgatói-:
Magas Mihály kegyesrendi reálgimn. igazgató (1931/32—33/34), Kerkay József dr. kegyesrendi tanár (1934/35—1935/36), Kabos M. Petra, a Notre Dame Rend tagja (1936.—).
Iskolánk eddigi tanárai:
Hittanárok: Dr. Mészáros Béla (1932—36), dr. Tersztenyák László (1936 —1941. jan.), dr. Oross István (1941. jan.— jun.).
Helyettes tanárok: Dr. Derényi Mária (1935—36.), dr. Gottesmann Jolán (1935—36.), Fölnagy Mária (1936—38.), Frey (Gabriella (1932—1938.), dr. Székács Sándorné* szül. Kiss Magda (1937—1939.), Putnoky Sára (1938— 1939.), Ferkav Lórántné szül. Kellessy Jolán (1939. január—junius), dr. Bittera Zoltánné szül. Csík Stefánia\'(1933—-35. és 1939. szept—dec.), f Szigethy Árpádné szül. Szakonyi Sarolta (1932—1940. febr.), Fikár Mária (1940—1941. dec.), Havas Ilona (1931—1941. \'jan.), Miltényi Györgyi (1937—1941. okt.), Pollich Mária (1935—37. és 1939. jan.—1941. jun.).
Segélydijas tanárok: Dr. Barlay Magda (1939. febr.—1941. febr.), Gör-gényi Gertrud (1939—40.), dr. Béres Sándorné Radó Edit (1938—40), Gärtner Éva (1940—41.), Szűcs Stefánia (1941. szept.—okt.).
óraadó tanárok : Flittner Rózsi (1931—34.), Barta István (1932—34.), Kiss Béla (1933—34.), Széli János (1933—34.), Kolla János (1932—35.), Santora Mihály (1934—35.), Ujfalussy Erzsébet (1934—35.), Erdőssv Rózsi (1935—37.), Kerezsy Géza (1931—37.), dr. Kajmó József (1934—35.), Lengyel János (1934—36.), Szabó M. Melánia (1935—39.), Einwag M. Annun-cíáta (1939—40.)
J233-
Tanári testület.
Sorszám Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított? £
A tanár neve Minősége Képesítése B V n v N X 3 ••o a s _ 0) \'Oj N ej c c N T. s u aí ® Jegyzet
1 Kabos M. Petra megbízott igazgató magyar — történelem 17 8 Magyar lic. I. 3 Történelem IV.3, VIII. 3 9 A tanári és ifjúsági könyvtár őre A történelmi szertár őre
2 Aschenbrenner Mária (III. 24-től) óraadó tanár zene (hegedű) \'/4 \'/4 Zene (hegedű) lic. I. 1 1
3 Dr. Birkás Ferenc óraadó hitoktató hittan 7 1 Hittan lic. 1.2, gimn. VI. 2, VII. 2, VIII. 2 8 Ifjúsági hitszónok A Mária-kongregáció prézese
4 Biztos M. Margit rendes tanár mat., term. tud. szakcsoport 37 9 Mennyiségtan III.3, IV. 3, lic. I. 4 Kézimunka lic. I. 2 Mindennapi kérd. 11c. 1.1 13 A lic. I. o. főnöke Internátusi igazgató Tandíjkezelő
5 Brónyai Anna óraadó tanár matematika—íizika 4 1 Mennyiségtan I. 4 4
6 Endrei Klára (II. 1-től) óradó helyettes tanár magyar-német 1/2 Német II.4, III. 3. IV.3, lic I. 3, VI. 3, VII. 3, VIII. 3 22 A II. o. főnöke
7 Fikár Mária (IX. 1.—XII. 18.) helyettes tanár rajz 2 IV2 Rajz 1. 2, II. 2 III. 2, IV. 2, lic.. 1. 2 Kézimunka III. 2, IV. 2 lic. 1. 2 Műalkotások VII.1, műv. tört. VIII.2 Szépírás 1. \' 20 A rajzszertár öre. A művészi rajz vezet . tanára.
8 Gesmay M. Carmela rendes tanár magyar-latin 8 5 Magyar II. 5, VI. 3, VIII. 4 Latin VI. b, VIII.3 Szépírás 1.1 21 A VI o. főnöke Az Önképzőkör vezető tanára. Jegyző
9 Grujber József kegyesrendi tanár (II. 20-tól) óraadó tanár latin—történelem 32 5 Magyar I. s 5
10 Gyánti Erzsébet áll. rendes tanár latin—tört., földrajz 1272 6 Tört. lI1.3,gazd.tört.VI.2, műv. t. VIII. 2 Latin III.4, IV. 4, VII. * Földrajz lic. 1.3 22 A VII. o. főnöke A Diákkaptár vezető tanára
11 Havas Ilona (IX. 1.—I. 31.) helyettes tanár magyar-német 10V2 1072 Magvar I.b,II.b,III. 4,VII.3 Német II.4 21 A II. o. főnöke
12 Ivancsits Mária óraadó tanár gyorsírás 7 7 Gyorsírás IV. 2 2
ia Ivankovits Ferenc óraadó tanár zene (hegedű) 6 3/4 Zene (hegedű) lic. 1.1 1

J233-
| Sorszám A tanár neve j Minősége Képesítése Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított? s ■a s » a - « © X Jegyzet
a 0i B3 © N tt> SO :0 "•g a £ _ ® ej §1
14 Kaposl Éva (ffl. l-től) óraadó helyettes tanár testnevelés 1/2 1/2 Testnev. 1.3, n. 3, m. 3, IV. 3, lic. I. 2, VI. 3,VII. a, VIII. 2 22 A Sportkör vezető tanara A különtorna vezeti tanára A tornaszertár őre
15 Kerekes Irén óraadó tanár zene (zongora) 1 1 Zene (zongora) lic. 1.1 1 8
16 17 Kovács Sándor óraadó hitoktató hittan 8 1 11 Hittan 1.2, II. 2, III.2, IV.2 Ifjúsági hitszónok
Kugler Sándorné rendes tanár mat., fizika 11 Mennyiséét. II. 5, VI. 3, VII. 3, VIII. s Fizika VII. 4, VIII. 4 22 A VIII. o. főnöke A fizikai szertár őre
18 Magyar M. Gemma óraadó tanár kézimunka 4 2 Kézimunka 1.2, II. 2, III. 2, IV. 2 Osztályfői óra 1.1 9 Az I. főnöke A Szívgárda és Nagyasszony-gárda vezető tanára
19 20 21 Miltényl Györgyi (IX. l.-X. 30.) helyettes tanár német-francia 4\'/a 4>/2 Német 1.4, lic. 1.3, VI. 3 Francia VI. 4, VIII. 3 Osztályfői óra 1.1 18 Az I. o. főnöke A Leánycserkeszet vezető tanára
Mohos Éva (X. 20.—II. 28.) óraadó helyettes tanár testnevelés 1/2 1/2 Testnevelés 1.3, II. 3, III. s, IV. 3, lic. 1.2, VI. 3, VII.3, VIII.2 22 A Sportkör vezető tanára A különtorna vezető tanára A tornaszertár őre
Noll József a fiúgimn. rajztanára (II. 1-től) óraadó tanár rajz 32 1/2 Rajz 1.2, II.2, III.2, IV. 2, lic. I. 2 10 A rajzszertár őre A művészi rajz vezető tanára
22 Nyáry Rudolfné helyettes tanár történelem, földrajz \'/» l»/a TS ténelem lic. I.3, VI.3, VII.2 Földrajz 1.3,11,4 ,|||.2 Vil.2, VIII.2 Műalkotások ism. VII. 1 22 A III. o. főnöke A földrajz-szertár őre. A Leánycserkészet és Ifj. Vöröskereszt vez. tanára
23 Perjés Istvánné rendes tanár természetrajz, kémia 10 10 Természetrajz 1. 2, II. 2, lic. 1. 3 Vegytan IV. 3, VI, 3, Egészségt. IV. 1 Fizika III. 2, Pedagógia VIII. 2 18 A IV. o főnöke A termés?etrajzi szertár őre
24 Reisz György kegyesrendi tanár (II. 20-tól) óraadó tanár latin-német 5 1/2 Német 1.4 4
25 26 27 Szikrai Ferenc kegyesrendi tanár (II. 20-tól) óraadó tanár latin-magyar 5 1/2 Magyar IV. 3 3
Szűcs Stefánia (IX. l.-X. 15.) próbaszolgálatos segél) díjas tanár német-francia 1/2 ■ /, Német III.3, IV.3, lic. I.3, VII.3, VIII. 3 Francia lic 1.2, VII. 4 18 A IV. o. főnöke A Diákkaptár vezető tanára
Tóth Margit (II. 20-tól) óraadó helyettes tanár magyar-francia 1/2 Vs Magyar III. 4, VII.3 Francia lic. 1.2, VI.4, VII.4 17
28 Witzenetz Jolán óraadó tanár ének 5 5 Ének 1.2, II. 2, III. í, lic. I. 1 6 Az énekkar vezetője

J233-
A rendkívüli tárgyak tanárai:
Gesmay M. Carmela, a latin nyelv tanára. Tóth Margit, a rk. francia nyelv tanára. Fikár Mária (dec.-ig) a művészi rajz tanára.
Mohos Éva (márc.-ig) és Kaposi Éva (márc.-tól) a jav. torna tanára.
A nem kat. vallású tanulók hitoktatói:
Horváth Olivér, ág. h. öv. lelkész, ág. h. ev. hitoktató. Pomóthy Dezső, ref. lelkész, ref. hitoktató. Winkler Ernő dr., főrabbi, izr. ilitoktató.
Iskolaorvos:
Morandini Kornélné dr. Fodor Erzsébet.
A tanárok társadalmi tevékenysége.
Dr. Birkás Ferenc, a kat. legényegylet vezetője; pasztorációs tevékenységet fejt ki segédlelkészi minőségben ; kulturális és szociális irányú előadásokat tartott különböző egyesületekben és társadalmi mozgalmakban. Részt vesz a rehabilitációs ügyek kivizsgálásában ; stb.
Kovács Sándor a Kisfaludy Károly öregcserkészcsapat parancsnoka; Pasztorációs munkát végez segédlelkészi minőségben.
Grujber József az intézet diákmiséit mondja hétköznapokon.
Szikrai Ferenc előadott a Szülők Iskolájában ; A városi sakkversenyen az ifjúsági csoport vezetője volt. Segített a leventék, katonák, leánygimná-zisták gyóntatásában; misézésben a szükséghez képest segített a rendházon kívül.
Iváncsits Mária a Népművelési Bizottság unegbizásából felnőtteknek tanfolyamot tartott.
Kugler Sándorné a Természettudományi Társulat tagja.
"Nyáry Kudolfné a Történelmi Társulat tagja.
Iskolai hatóságok.
Az intézet fenntartója: Notre Dame női kanonok- és tanítórend.
Kendfőnök : Máhl M. Auguszta.
Az iskola a Kat. Tanügyi Főhatóság igazgatása alatt áll,, mélynek elnöke Serédi Jusztinián, biboros hercegprímás, esztergomi érsek.
Egyházmegyei főhatósága : dr. Czapik Gyula, veszprémi megyéspüspök.
Hitoktatási püspöki biztos: Csóthv Géza pápai prelátus, murakereszt-uri apátplébános.
Kat. Tanügyi Elnök-főigazgató : dr. Kürthy Menyhért 0. C„ c. tank. lcir. főigazgató.
Dunántuli kerületi katolikus középiskolai főigazgató : < Milakovszky László.
Az állami felügyeletet gyakorolja : dr. Hóman Bálint, m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter.
Tanker. kir. főigazgató: dr. Simon László.
J233-
Iskolánk az 1941—42. iskolai évben.
1. Az iskola átszetvezésének megindítása. A VKM 02.322/2941. V. 3. ü. o. számú engedélye alapján ez évben megkezdtük/ a leánygimnázium fokozatos átszervezését az 1938: XIII. t. c. 5. §. (3.) bekezdésén alapuló nőnevelő intézetté. Ezért a leánygimnázium V. osztálya helyett a leánylíceum I. osztályát nyitottuk meg, hogy a városi polgári iskolában végzett növendékek különbözeti vizsgálat letétele nélkül folytathassák tanulmányaikat.
2. Az iskolai munka menete. Szeptember 1-én alakuló értekezletet tartottunk. A javító, magán- és különbözeti magánvizsgálatok 2-án. 3-án és 4-én, a pótbeiratások 5-én és 6-án voltak. Az ünnepélyes évmeg-nyitót szentmisével és Veni Sanctéval 8rán tartottuk meg, utána elvonulás következett a nemzeti zászló előtt, 9-én kihirdettük a fegyelmi szabályokat és megkezdtük a rendes előadást. A februári 10 napos szénszünet kivételével zavartalanul végezhettük munkánkat az év végi összefoglalásokig, melyeket a VIII. osztályban május 9., 11., 12.. és 13. napjain, a többi osztályban pedig junius 16-tól 20-ig folytattunk le. Magánvizsgálatok év közben december 16-tól 18-ig, január 15-től 17-ig, május 9-től 12-ig és június 5-től 7-ig voltaik. Az iskolai évet junius 25-én fejeztük be Te Deummal és évzáró ünnepéllyel.
3. Változások a tanári karban. A nyári szünidő folyamán a megyéspüspök ur dr. Oross István hittanárt más munkakörbe helyezte és a1 hittanórák ellátásával dr. Birkás Ferenc és Kovács Sándor segédlelkészeket bizta meg. Pollich Máriát és Gärtner Évát a VKM állami iskolába nevezte- ki. Előbbinek helyét Szűcs Stefánia német-francia szakos tanár foglalta pl, testnevelő tanárt pedig a VKM küldött ki a főiskola; növendékei közül. Október 20-tól február 28-ig Mohos Éva negyedéves, március 1-től május 13-ig pedig Kaposi Éva másodéves tanárjelölt tanította m tornát. Urónyai Anna mint új óraadó tanár mennyiségtanórákat vállalt.
Ah év folyamán a VKM még 3 tanárt helyezett át állami iskolákba: Miltényi Györgyit, Szűcs Stefániát és Fikár Máriát. Január végén Havas Ilona vált meg az intézettől. Az eltávozott tanárok helyébe hónapokon út tartó keresés után Endrey Klára és Tóth Margit\' léptek mint óraadó helyettes tanárok, a még üresen maradt órákat pedig meghívott óraadók között osztottuk szét. Gadányi Miksa ny. tanár, Noll József, a fiúgimnázium rajztanára, továbbá Grujber József, Reisz György és Szikrai Ferenc kegyesrendi tanárok jöttek segítségünkre. E helyütt is hálás köszönetet mondunk Zimányi Gyula kegyesrendi rendfőnök urnák jóságáért, mellyel megengedte, hogy rendtársai intézetünkben taníthaesanak. •
4. Iskolai- látogatások. A kat. Főigazgatóság megbízása alapján Kovács Adolf, a soproni bencés gimnázium tanára, áll. c. igazgató április 20., 21., 22. és 23-án végzett hivatalos látogatásokat.
5. Valláserkölcsi, hazafias és szociális nevelés. Az iskolafenntartó Rend hivatásának és hagyományainak megfelelően elsőrangú feladatunknak tartottuk leányii\'j úságunk lelki kiképzését. Igyekeztünk minden alkalmat felhasználni arra, hogy a legnemesebb eszmények szolgálatába állított, önzetlen, finom női lelkiségtől áthatott életre neveljük növendékeinket. Mélyen
• vallásos, hitben erős és öntudatos magyar nőkre van szükségünk, hogy áldozatos lélekkel vállalhassák azokat a feladatokat, melyeket a\' család, a haza és társadalom tőlük vár. Az ifjúsági egyesületek ezzel a célkitűzéssel dolgoztak. Ebben a szellemben végeztük a tanítás munkáját is és igyekeztünk minden
/
J233-
alkalmat felhasználni arra, hogy világnézeti alapon végezzük a jellemnevelés szent és magasztos feladatát. Dr. Birkás Ferenc és Kovács Sándor hittanárok havonkint felváltva mondtak szentbeszédet a vasárnapi szentmisében. Március 16-tól 18-ig dr. Solymár Ferenc esperes-plébános az I—III. osz- , táhnak, dr. Telkes András ferencvárosi segédlelkész a IV—VIII. osztálynak a lelkigyakorlatait vezette. Októberben rózsafüzérájtatosságot, májusban litániákat végeztünk a Szüzanya tiszteletére. Növendékeink gyakran járultak a szentségekhez, buzgón tartották meg az első péntekeket, többen naponkint hallgattak szentmisét.
A valláserkölcsi érzület elmélyítése mellett nagy gondot fordítottunk a hazafias lelkület kialakítására is. Ezt a célt szolgálták nagyobbrészt a.megtartott ünnepségek és megemlékezések is. Sok alkalom nyílt, tanórák alatt is a magyar öntudat és a nemzeti sors iránti felelősségérzet megerősítésére. Maga az élet éppen napjainkban mélyreható és meggyőző tanulságokkal szolgál, csak rá kell ezekre mutatnunk. A köröttünk dúló világháború zajából tisztán hallatszik hozzánk az intő szózat, amely összefogásra, lemondásra, komoly életfelfogásra, hősi erények gyakorlására szólít fel mindenkit, aki segíteni akar abban az élet-halál küzdelemben, mellyel meg kell mentenünk a hazát, az életet, minden értékünket. Növendékeink nagy része megérti a tanulságokat és bátran vállalja a reá váró munkát és áldozatokat. Megérti, hogy nem a tömegek és nyers anyag győzelmén múlik a földrengető viaskodás kimenetele, hanem a lélek ereje és áldozatkészsége dönti el a \'diadalt. Ebből a nagy világégésből nem szállhat diadalmasan ég felé az alvilági hatalmak démoni füstje, hanem csak az önmagukat is felajánló lelkek győzelmös imája.
Katonáinkat nemcsak imádságunkkal kisérjük a harctérre, hanem elküldtük karácsonyi ajándékainkat, a Vöröskereszt javára gyűjtött adományainkat is. Tanítványaink jő szíve szeretettel nyílt meg más alkalmakkor is, ha segitségre és részvétre volt szükség. 83 P-t adtak a nyomorék gyermekek javára, 300 P-t gyűjtöttek ös3ze a helybeli szegény elemisták karácsonyi megajándékozására. Ebből 15 pár cipőt vettünk és kis ünnepség keretében osztottak ki. Mikulás napján a kis szivgárdisták uzsonnává,] vendégeltek meg 35 elemistát, a nagyobbak pedig örömmel segédkeztek a Szent Vince Egyesület nővéreinek a karácsonyi szeretet-csomagok kihordásában. A szegénységgel való közvetlen találkozás mély benyomásokat okozott lelkükben. A részvétnek és segíteni akarásnak sok szép példáját láthattuk önként fakadni jóra kész szívükből. Ezután már könnyű volt a kongregáció keretében megszervezni a kistestvér-mozgalmat. A IV —VIII. osztályú növendékek egy-egy — lehetőleg sok gyermekes — családot választottak, hogy azt időnkint meglátogatva tehetségükhöz mérten apró ajándékokkal, kisebb szívességekkel segítségükre legyenek. Két. osztály (IV. és VI.) a keresztmamaságot is elvállalta u babakelengye gondjaival együtt.
E helyen kell megemlékeznünk arról a buzgalomról is, mellyel növendékeink a szegény templomokról gondoskodtak. Főként az V. és VI. osztály dolgozott szorgalmasan erre a célra. Utóbbiak saját készítette kézimunkáikat adták el, hogy azon anyagot vehessenek templomi ruhák előállítására. — A missziók ügyét főként a kisebbek vették gondjaikba és 53 P-t gyűjtöttek azok javára.
6. Természetvédelem. A természetrajz órákon es kirándulásokon minden lehető alkalmat megragadunk, hogy a gyermek lelkébe beleoltsuk a természet szeretetét. A női lélek különben is fogékony a szép iránt; meglátja, megkedveli a virágot, erdőt, ligetet, és megtalálja az igaz boldog érzést a természet csodálatában. Másrészt természetes adottságával és anyáskodó szeretetével védelmére kel a gyöngéknek és kicsinyeknek, oltalmába veszi a
J233-
kis madarat, állatot, ápolja a virágot, gyönge fácskái Könnyű és hálás feladat leánygyermekeket erre tanítani.
A mai nehéz időkben fontos nemzeti feladata a magyar nőnek, hogy kertjét, földjét hasznosítsa. Buzdítottuk növendékeinket, hogy aki csak teheti, foglalkozzék házi kertészettel s így segítsen családjának, nemzetének.
A madarak és fák napját kis ünnepség keretében május 19-én tartottuk meg.
7. Iskolai ünnepségek a Mária Kongregáció és az Önképzőkör rendezésében a következők voltak: Október 6-án gyászünnepély, október utolsó vasárnapján Krisztus Király-ünnepély. November 19. Szent Erzsébet tiszteletére. Március 15. Május első\'vasárnapján Anyák napja. 81-én a hős.ök emlékünnepe. Ezenkívül az év elején önképzőköri diszgyülés keretében ünnepeltük meg Széchenyi Istvánt, Szent Lászlót és a Mária Kongregációban az Immaculata ünnepét december 8-án.
8. Tanulmányi kirándulások.
Október elején egy kisebb csoporttal részt vettünk a budapesti kat. nagygyűlésen. Növendékeink, főként a muraköziek, akik ez alkalommal láthatták először hazánk fővárosát, megigézve gyönyörködtek annak szépségeiben. — Ugyanekkor tanulóifjuságunk nagyobb része Zrínyi városát, Csáktornyát látogatta meg. — Májusban 2 napos kirándulást vezettünk Pécsre, ahol növendékeink a testvérzárda vendégszeretetét élvezték. A gyönyörű székesegyház mély benyomást tett rájuk, de a város többi nevezetessége, Mecsek festői vidéke is értékes és maradandó emléket hagytak a résztvevők lelkében. Május 31-én a kiskomáromi templomszentelésen és bucsun voltunk jelen. Ezenkívül ősszel és tavasszal egyéb kisebb kirándulásokat végeztünk a város környékén és a közeli helységekben, azonkívül a helybeli üzemeket látogattuk meg.
9. Filmoktatás. A VKM oktatófilmek ez évben is szervesen egészítették ki a tanítás anyagát. Összesen 116 drb. filmet vetítettünk le, főként a természettudományok köréből.
10. Adományok, jutalmak. Közalkalmazotti segélyt kapott a VKM rendeletéből Horváth Marianna, YI. 0. t. —■ A jeles előmeneteli! és jó magaviseletű tanulók jutalmazására a következő adományok érkeztek az intézethez: Dunántúli Gazdasági Szeszgyárosoktól 50 P, Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztártól 40 P, Néptakaréktól 20 P, Magvar Nemzeti Banktól 30 P, Magyar Bank és Kereskedelmi E. T.-tól 20 * I\\ dr. Sabján Gyulánétól 30 P.
A pénz- és könyvjutalmakat az évzáró ünnepélyen osztottuk ki. Ez alkalommal a kitűnő- és jelesrendű \'tanulók valamennyien jutalmat kaptak a fent említett adakozók és az intézet ajándékából, melyhez Fischel könyvkereskedő 10 könyvvel, Schless-eég 5 könyvvel járult hozzá. A nemes lelkű adakozók fogadják hálás köszönetünket.
Végzett tanítási anyag.
Iskolánk VIII. osztályában a nagyraélt. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter 1927. évi 1889. eln. sz. rendeletével kiadott leánylíceumi tanterv szerint végeztük el a tanítási anyagot. Az I., II., III., IV., .VI. és- Vll. osztályokban a V. K. M. 8000/1935., 1301/1936., 5200/1937. és 109.646/1938. IX. eln. sz. rendelete értelmében az új gimnáziumi és leánygimnáziumi tantervet követtük. A jelen iskolai évben megnyitott leány líceum 1. osztályában a VKM 133.864/1939. IX. sz. rendeletéhez igazodtunk.\'
írásbeli dolgozatok tételei a magyar nyelvből és irodalomból:
Líceumi I. osztály.
.1. Éljen a kirándulás. (Közös élmény elmondása. Isk. dolg.). 2. II. Lajos holttetemének megtalálása. (Székely Bertalan képének leírása. Házi dolg.). 3. Csengettek. (Megfigyelés. Isk. dolg.). 4. Önéletrajzom. (Elbeszélés. Házi dolg.) 5. Simándy Pál leányismerősei. (Jellemzés.), b) A sejt elete. (Értoker zés. Isk. dolg.) 6. a) Mire tanított meg az idei lelkigyakorlat? (Elmélkedés.1), b) Arpádházi B. Margit élete. (Ismertetés. Házi dolg.) 7. a) Az én iskolám. (Bizalmas levél.) b) Levél Anyák napjára. (Isk. dolg.)
VI. osztály.
1. a) Fontos-e a mozi erkölcsi tisztasága? (Értekezés levélformában.) b) Nyári élményem, mely hatással volt lelkem kialakulására. (Élményleírás. Házi dolg.) 2. a) Hol keresik és hol található a boldogság ? (Fejtegetés.), b) A szén élete. (Értekezés. Isk. dolg.) 3. a) Petőfi írói arcképe költészete álapján. (Jellemzés.), b) A romanticizmus hatása a nemzeti öntudat fejlődésére. (Házi dolg.) 4. a) Korfestés Arany : Buda; halála c. művében. (Korrajz.), b) Hogyan lett a törvényt tisztelő Bánkból királyné gyilkosa? (Értekezés. Házi dolg.) 5. a) Az eszményítés, Arany : Vojtina Ars p. alapján. (Értekezés..), b) Kisfaludy ismert vígjátékainak komikuma. (Értekezés. Isk. dolg.). 6. a) Jókai humora. (Értekezés.), b) írói élet egy mozzanata. (Novella. Házi dolg.)
VII. osztály.
1. a) Kolostori élet a keresztény középkorban. (Értekezés.), b) A vallásos szellem megnyilatkozása a középkori ember műalkotásaiban. (Értekezés. Házi dolg.) 2. a) Zrinyi Miklós helyo a magyar irodalomban. (Fejtegetés.), b) Zrinyi politikai és hadvezéri hitvallása a Török Áfium alapján. (Értekezés. Házi dolg.) 3. Hangok a kuruc költészet termékeiből. (Elmélkedés.), b) Anyagi és szellemi műveltség az Árpádok korában. (Fejtegetés. Házi dolg.) 4. a) Kazinczy mint irodalmi vezér. .(Értekezés.), b) Párhuzam a Szent István- és Anjouk-korabeli gazdaságpolitika között. (Házi dolg.) 5. Bánk Bán. (Jellemzés. Isk. dolg.) 6. a) Berzsenyi hazafias költészetéből levonható tanulságok, b) A dunántuli nemesség rajza Csokonai Dorottyájában. (Értekezés. Házi dolg.)
15
VIII. osztály.
1. a) Magyar jövő, magyar út Széchenyi elgondolásában. (Értekezés,), b) Irodalom, művészet és erkölcs. (Értekezes. Házi dolg.) 2. a) A Zalán,¡futásától a Vén cigányig. (Értekezés.), b) Mennyiben volt Mária Terézia modern uralkodó a maga korában ? (Értekezés.), c) A légkör hő- és viztüneményei . (Értekezés. Házi dolg.) 8. a,) Tompa egyénisége költészete tükrében. (Jellemzés.),f b) A film és a színpad. (Fejtegetés. Isk, dolg.) 4. a) Éva szerepe az »Ember tragédiájá«-ban. (Értekezés.), b) Az egyház, mint a népek nevelője. (Értekezés. Házi dolg.) 5. a) Az élet kapuja előtt. (Elmélkedés.);^ b) A mai magyar nő eszményképe. (Pedagógiai értekezés.), c) A pogány magyar lelkivilágának átalakulása Herczeg ismert regényében. (Isk. dolg.)
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról.
Latin nyelv a VIII. osztályban. A tanulók névsorát és elért eredményét a többi tárggyal közöljük.
Francia nyelv a liceumi I. oszt.-ban. A tanulók heti két órában tanulták a francia nyelvet. Megismerkedtek az iskolai életre, az emberi testre, táplálkozásra, az év felosztására és az otthonra vonatkozó legszükségesebb szókinccsel és gyakorolták a francia társalgást. A résztvevők száma 5 és elért eredménye a következő : Lengyel Éva (2), Hegyi Erzsébet(l), Ifftsits Erzsébet (3), Kulics Zsuzsanna (2\'), Kerecsényi Edit (2).
Rendkívüli torna. Heti két órán gyakoroltak a növendékek. Főcél a hanyag testtartású, gerincferdülésre hajlamos gyermekek tartásának javítása és az ügyesség továbbfejlesztése. A résztvevők névsora és érdemjegyeik : Balázs Márta (1), Kerecsényi Edit (1), Lengyel,Éva (1),
Karének. Az iskola énekkarába 56 növendéket vettünk fel. Heti két karének-óránk közül az egyik órát egyházi énekek tanulására fordítottuk, főként a »Szent vagy Uram« énekes-könyvből készültünk a vasárnapi ¡szentmisékre, a világi karénekórán pedig iskolai ünnepélyekre tanultunk énekeket Kertész Gyula, Halmos László, Kerényi György műveiből.
Ifjúsági egyesületek.
1. Mária kongregáció. A Szűz Mária tisztelet folytonos ápolása mellett az apostoli lelkület kialakítására törekedett. Négy szakosztály működött. A tagok tettekben nyilvánuló vallásos életre törekedtek és igyekeztek minden alkalmat felhasználni maguk és mások leikének megszentelésére.
2. Nagyasszonygárda. Tagjai a IIP -IV. o. tanulók, akik itt készülnek elő későbbi kongreganista élethivatásukra. Három szakosztály keretében hitbuzgalmi, karitatív és missziós tevékenységet fejtenek ki. Heti gyűléseiken — koruknak megfelelően — a játék ós szórakozás derűjében tanulják meg a jellemnevelő komoly munkát. > >
J233-
3. Szívgárda. Minden héten játék- és mesedélutánra gyűlnek össze az I—II. osztályú gárdisták. A tanulságos kis történetek és a heti erény,-gyakorlatok lelki életük fejlesztését, a vidám szórakozás pedig kedélyük felfrissítését «zolgálják.
4. Leánycserkészet. Intézetünkben a 238. sz. árpádházi Boldog Jo-lánta, cserkészcsapat működik. Ez évi munkánk : fiatal anyák részére babáké lengye-gyüjtés és a fronton levő katonák részére élelem, meleg holmi, könyv gyűjtése és elküldése. — Morandininé dr. Fodor Erzsébet orvosnő tanfolyamot tartott csapatképzés céljából az első segélynyújtásról.
5. Ifjúsági Vöröskereszt. Egyesületünk főcélja a szegények gyámolí-tása és segítése volt és ezen keresztül növendékeinkben a szociális érzelmek olyan elmélyítése, hogy majdan a társadalom önzetlen, másokon segítő tagjaivá váljanak. — Növendékeink az év folyamán nagy szorgalommal vettek részt a munkában : ruhát, babakelengyét és élelmiszert gyűjtöttek a szegények részére. Emellett nagy lelkesedéssel áldoztak hazafias kötelességeiknek is. Harcoló katonáinknak élelmet, köny/et, meleg holmit gyűjtöttek, saját pénzükön vásárolt anyagból meleg :holmit készítettek. Az elméleti kiképzésen kívül gyakorlatilag is bekapcsolódtak a tuberkulózis elleni védekezésbe és a város által létesítendő tüdőbeteg-gondozó berendezéséhez maguk is hozzájárultak.
A Magyar Vöröskereszt házi betegápolási tanfolyamát szép eredménnyel elvégezték Lejdii Ida VI. o. t., Rátkai Mária VI. o. tj, Horváth Mária VI. o. t., Kondíts Valéria VI. o. t., Tasy Adrienne VII. o. t., Berlin Ella VII. o. t., Himmelsbach Apollónia VII. o. t., Vukits Anna VII. o. t., Sipos Magdolna VII. o. t., Bedenek Gizella VII. o. t.
6. Önképzőkör. Irodalmi, természettudományi és fotoszakosztállyal működött. Tagjai: V—VIII. o. tanulói, számszerint 71. Az irodalmi szakosztály gyűlésein felolvastak 19 értekezést, néhány novellát, elhangzott két szónoki beszéd és néhány szavalat, a megfelelő bírálatokkal. A természettudományi szakosztály gyűlésein fizikai és biológiai dolgozatokat olvastak fel. Külön dicséretet érdemelnek a VIII. o. tanulói fáradhatatlan és értékes munkáikért.
7. Diákkaptár. A tagok papir, rongy és almamag gyűjtésével foglalkoztak, azonkívül kézimunkákat készítettek eladásra. Az évi betét összege : 314.52 P, a forgótőke 85.88 P volt. Jótékony célra (katonák megajándékozá-zára, egyházi ruhák készítésére) 78 P-t fordítottak.
8. Sportkör. Intézetünk sportköre 1941. októberében alakult újra. Neve : »Nagykanizsai Notre Dame leánygimnázium Boldog Kinga Sportköre.« Ez évben 179 működő tagja volt. A gyűléseket heti 2 órában tartottuk. Nagyobbrészt tornajátékokat és gyakorlatokat végeztünk. Háziversenyt is rendeztünk, melynek győztese Lengyel Éva lic. I. o. t. lett.
A sportkör vagyoni helyzete: Multévi maradvány 62.15 P. A jelen tanévben befolyt összeg: 434.40 P. Kiadás: 421.08 P. Maradvány: 13.32 P.
Könyv- és szertárak.
Gyarapodás az 1941/42. isk. évben
1. Bútorzat. 1 nagy üvegszekrény, térképállvány, 3 dobogó, asztalok, székek, kerti padok, rajztermi ülőkék: 58 drb. 969 P.
2. Házi és irodai felszerelés. Linóleum a tanáriba, viaszkosvászon asztalterítő 35 P értékben.
3. Könyvtár, a) Tanári könyvtár. Főként forrásmunkának és segédkönyveknek használható műveket szereztünk be a szaktanárok részére. A jelen iskolai évben 60 könyvet vettünk 441.30 P értékben.
b) Ifjúsági és önképzőkört könyvtár. Nagyobbrészben szórakoztató szépirodalmi, kisebb részben komolyabb irodalmi alkotásokat vettünk a nagyobbak irodalmi tanulmányaihoz. Gyarapodás: 74 drb. 27190 P értékben.
c) Kongregációs könyvtár. Vallásos tartalmú, lelkiéletre nevelő könyveket vettünk. Gyarapodás 29 drb. 7270 P értékben.
4. Történelmi szertár. 6 térkép 216 P.
5. Földrajzi szertár. Fraas: Természeti tünemények képsorozata és a Schmidt-féle falitáblák: 17 drb, 13660 P.
6. Természetrajzi szertár. Egészségtani faliképek, Lehmann-féle állatképek, Eschner-féle technológiai faliképek: 53 drb, 261\'10 P.
7. Természettani szertár. 2 drb. falikép 25 50 P. Fizikai műszerek rendelés alatt.
8. Rajzszertár. Népművészeti kerámiai tárgyak: 29 drb. 113 80 P.
9. Zene- és énekszertár. Kották: 45 drb. 2946 P.
10. Tornaszertár. 1 pumpa (2 80 P), 1 szekrény (100 P) és a VKM ajándékából 10 drb. mászókötél (180 P).
Iskolai felszerelések értéke
az 1941. dec. 31-i állapot szerint.
Tételek Gyarapodás Állomány
Vétel Ajándék Érték Érték
darab pengő fill. pengő fill.
Bútorok ... — ... . — — 58 969 494 13885 48
Házi és irodai felszerelés ... ... ... 1 — 20 — 222 2596 24
Tanári könyvtár .......... 16 2 149 20 1615 8557 50
Ifjúsági és önképzőköri könyvtár ... 70 1 253 60 1233 33\'69 14
A Mária-kongr. és Szívgárda könyv-
tára ......... ... ... — — 29 —• 72 70 626 1128 36
Tört. és műv. tört. szertár ... ... 10 — 360 — 704 2783 20
Földrajzi szertár ............... — — — — 100 698 90
Idegennyelvi szertár ... ......... — — — — 10 38 —
Természetrajzi szertár ... ... ... — — — — 302 1221 64
Természettani szertár......... ... — — — — 240 3832 64
Mennyiségtani szertár............ — — — — 8 45 —
Rajz-szertár ... ... ... ... ... — 25 4 113 80 156 453 45
Zene- és ének-szertár... ... ... ... 44 1 29 46 351 2361 95
Torna-szertár ............... ... 2 102 80 159 4141
HALiS ISTVÁN
városi KörrrvTÁR
3 3 7 0 7 4 =
NAGYKANIZSA
J233-
A tanulók érdemsorozata.
A számok és rövidítések magyarázata: 1 = jeles, 2 = jó, 3 = elégséges. 4 = elégtelen; fm = felmentve; tdm. = tandíjmentes; (i) = internátusi növendék; ref. = református; ev. = evangélikus; izr. = izraelita. A róm. kat. tanulók vallása nincs jelezve. A kitűnő rendű tanulók nevét vastag betűkkel, a jeles rendűekét dőlt betűkkel jeleztük.
A Rendtartás értelmében jeles magaviseletű jegyet csak a minden tekintetben kiváló viseletű növendékeknek adhatunk.
I. Osztály.
Osztályfőnök: Magyar M. Gemma.
Tantárgya k a
A tanuló neve, vallása ,2 w ■> © m ÍH <X> N 00 ns ío > 1 s í- C3 "ra* > Í» a N •r-» « - 0J N ö tó -t-» hc \'(V «3 \'Sl E E= co 0) > aj 4§ H "3, ■aj 03 JS § a \'5 0> ű ■o 01 — 01 a "3 c =o M ö <D w
c3 W) CÖ T3 a - >» M cö & -1 a ^ a 3 <D § a to ^ a> -0) b OS ■3 a
§ « = § ti— V H OS D E-i N CQ c -W M cü E-i
Batisweiter Irma 1 2 1 1 3 1 3 2 2 2 2 2 2 3 100
Daniiz Aranka 2 2 1 3 3 3 3 2 2 1 2 2 2 - 3 100
Deák Ilona 2 2 7 7 7 1 1 1 7 7 7 7 7 7 7 100
Doklea Mária (¿.) 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 2 1 1 — 2 100
5 Farkas Irén (i.) 1 2 1 1 3 2 3 3 2 1 2 2 2 _ 3 íoo!
Fider Emília 2 2 2 1 3 1 2 2 2 fm 2 1 2 1 2 100
Filák Margit 1 2 3 3 3 2 2 1 2 1 2 2 2 — 3 100
Fürjes Éva ref. 2 2 2 2 3 2 2 2 2 1 2 1 2 — 2 100
Goron \'Izabella rci. 1 1 1 2 2 2 1 2 2 1 2 2 1 — 2 100,
10 Halász Gabriella (i) 1 7 7 2 7 7 7 1 7 7 7 7 — 7 100
Horváth Eva 2 1 1 1 2 3 1 2 2 1 2 I 2 1 2 1Ü0
Horváth Kornélia (i) 2 7 í 7 7 1 í 7 1 7 7 1 7 7 7 100
Horváth Olga 2 1 1 2 3 2 1 2 2 1 2 2 2 1 2 100
Horváth Szilvia 2 2 í 1 2 2 2 2 2 1 2 2 2 — 2 íoo!
15 llxárosi Ilona ref. 2 3 2 3 3 3 2 3 2 2 3 2 2 — 3 íoo;
Kászli Borbála 7 1\\ 7 7 1 1 í 2 1 1 2 2 7 — 7 íoo!
Kovács Gizella 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — 1 ÍOO,1
Kurcz Jolán (.i) 2 2 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 — 3 100
Lakó Veronika (i.) 2 3 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 — 2 100
20 Lálics Mária (i.) 2 2 1 1 1 1 l 1 2 fm 2 1 1 1 2 100
Lenkovits Júlia 2 2 2 3 3 3 2 3 3 1 2 2 2 — 3 60
Lontay Ivetta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 100
Madarász Mária 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2 100
Molnár Irma 2 :s 2 3 2 2 3 3 2 .2 3 2 3 _ 3 100
25 Ország Katalin (i.) 2 2 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 —■ 2 100
Reisch Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 1 100
Retkes Anna 2 2 2 1 3 2 2 3 2 1 2 1 2 — 3 100
Héti Eva 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 — 2 100
Siklósii Irén (i.) 2 2 1 3 2 2 2 2 3 1 2 2 2 — 3 100
•\'50 Szabó Edit Ilona 2 1 3 1 3 3 2 2 2 1 3 2 2 — 3 100
Szabó Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Szente Katalin 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 2 — 2 100
Szollár Gizella 2 7 7 i / 1 ± 7 1 7 7 2 7 7 —- 7 100
Tálos Erzsébet 2 1 1 3 3 2 2 1 2 1 2 1 1 — 3 100
J233-
A tanuló neve, vallása \' -J \\ ■ ; : Magaviselet Rendszeretet T a n t á r g y a k Ált.tanulm. eredm. Tandij (pengő)
| Hit- és erkölcstan 1 Magyar nyelv E= Ù— Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan m E •Ói Testnevelés Szépírás Ének Kézimunka Karének
35 Tordasi Magdolna (i) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Tóth Anna Mária (£.) 2 2 1 2 2 2 1 1 2 1 2 1 2 1 2 ioo;
Tóth Magdolna (i.) 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 — 2 100!
Varga Teréz 2 1 1 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 _ 2 100
Vitális Mária 2 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 - 2 100
Kimaradt: Kovács Margit. Összesen: 39.
II. Osztály.
Osztályfőnök: Endrey Klára.
T a n t á r g y a k á
A tanuló neve, vallása Magaviselet -8 \'S b OJ N M TS a és erkölcstan Magyar nyelv 4S > "35 a -t-» 0J S \'c? «H o N to •aj a ÍH a 3 bjo •aj [0 H Ö 1 ra \'I ■ca na •oj i—1 aj > QJ Ö 00 M a> C3 Aí Ö P a \'N M aj P •OJ M TS OJ bi aj a p p cö M P OJ : 3 •3 Ö
a> 03 !S ti— •<D S5 a> E-i V § \'ra <I> EH a •W •aj « es b£j •< cS ^
Acs Erzsébet 2 1 1 1 2 1 2 1 2 1 1 2 1 2 160
Balázs Mária (i.) 2 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 3 1 2 100
Barabás Margit 2 1 1 2 2 3 1 2 1 1 2 1 1 2 160
Bánfalvi Zsuzsanna (i.) 2 2 2 2 3 3 2 3 2 1 2 1 2 3 100
5 I)ene Jolán ref. 1 1 2 2 2 2 2 3 2 1 2 1 2 2 120
Gombos Ildikó / 1 1 1 2 1 í 1 1 ím 7 1 ; / 160,
Grosinger Eva 1 1 1 2 2 2 2 2 3 fm 2 1 í 2 160
Hortobágyi Ida 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ím 1 1 í 1 160
Horváth Eva (i.) 2 2 2 3 3 2 2 3 2 2 2 3 _ 3 100
10 Horváth Judit (i.) 2 3 1 2 2 2 1 2 2 1 1 2 í 2 100
Istványi Éva 2 3 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 í 2 tdm.
Jakab Katalin 1 1 1 2 3 3 2 2 2 1 2 1 í 3 160
Kreiner Hedvig izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Mironiczki Edit 1 1 1 3 2 3 2 2 8 1 3 1 _ 3 96
15 Misik Zsuzsanna (i.) 2 2 2 2 2 3 2 1 1 fm 3 3 — 2 100
Miszer Irma (i.) 2 1 1 3 1 3 2 2 1 1 2 3 í 3 100
Paragi Magda 2 1 1 3 2 3 1 2 1 1 2 1 — 3 160
Pető Magda 1 2 1 3 3 3 3 3 2 1 3 2 — 3 160
Bein Klára 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 160
20 Sterrier Hilda (i.) 2 2 1 2 2 3 1 3 3 1 2 2 2 3 100
Szemes Anna 1 1 1 2 3 2 2 2 1 1 1 1 1 2 120
Teazes Mária 1 í 7 í 1 2 1 1 1 1 / 7 / 7 120
Tislér Mária (i.) 2 2 1 2 3 2 2 3 2 1 3 2 _ 3 100
Viola Zsuzsanna 1 1 1 1 3 2 2 2 1 1 1 1 1 2 160
Kimaradt : Rédl Éva. Összesen : 24.
èo
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Nyáry Rudolfné.
■ A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Tant á r g y a k a TJ 0) «* 4) a a a cd ■<i Tandij (pengő)
ro tCB t> . > t>j a ÎH cd M cd S a "3 a •<B -t-> :0 H \'OJ > "33 a a "5 j > p>> a a» a ¡¡¡5 a 5 ai N 02 a h V EH c _cd "Si •CD W a a <u S g je i=3 E ■w 0= x t» 0) a ce 0) E-i AÎ o> c •H es A) c a a N •01 « Ai 0) a -0) >4 cd M
Bogdán Edit (i) 2 2 1 2 2 2 3 3 2 2 1 1 2 1 1 3 100
Borzsovay Jolán (i.) 2 2 1 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 ím — 2 100
Fehér Gabriella (!) \' 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 2 1 1 1 1 2 50
Fehér Ilona (i.) 1 1 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 1 1 2 50
5 Fehér Vera 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 1 2 160:
Flesch Zsuzsanna 2 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 160
Gozdán Róza 2 1 2 2 3 1 2 2 2 2 1 1 3 3 — 2 160
Hubert Etelka (i.) 2 1 1 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 1 1 3 100
Kollár Amália 2 2 2 3 3 3 3 2 2 2 1 1 2 1 — 3 100
| 10 Kósa Éva (i.) 2 1 1 2 1 2 3 2 1 2 1 fm 1 2 l\' 2 100
Kovács Róza (i.) 2 2 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 3 100
Láng Vilma 2 2 1 2 1 1 2 2 1 2 1 1 3 2 — 2i 160
Lázár Irén (i.) 2 2 1 3 3 3 3 2 2 3 2 2 1 3 1 B| îoo;
Mekovecz Slefánja (i.) 1 2 1 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 1 3 ioo;
15 Muczer Erzsébet (i.) 2 2 1 2 2 2 3 2 1 3 1 2 2 2 — 3 1U0
Nemies Eva (i.) 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1! 2 100
Scheller Klára (i.) 1 1 1 2 1 2 3 2 2 3 1 1 2 2 _1 3 100
Serman Mária 2 1 2 2 1 2 2 2 1 3 2 1 2 2 j 2 80;
Simigh Klára (i.) 2 2 1 3 3 2 3 3 2 2 2 2 3 2 3 100
20 SomOgyi Ottilia (i.) 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 2 3 100
Szabó Mária 2 2 2 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 2 3 160
Szakáios Klára 2 2 2 2 2 2 3 2 2 3 3 1 2 2 1 3 160
Szvetecz Ilona 1 1 1 2 1 2 1 2 2 2 2 1 2 2 1 2 160
Trájer Hona 2 2 1 3 1 3 3 3 2 3 1 1 3 3 2 3 160
25 Zborovszky Katalin 1 1 1 1 } 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 40
Magántanulók:
Gajdos Theodora — 7 7 7 7 2 7 7 7 1 7 7 7 7 — 7 160
Unger-UIImann Ilona 0 sz tá iy oz at la n m ar a dt 160
Összesen : 26.
21
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Perjés Istvánné. _!_
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv 1 a 01 "ö! ö -o> ti :0 E-< Latin nyelv ¡pl Németnyelv le 1 Természetrajz r c a "So VU in !>> o a 0) S g E » E 4» o= Testnevelés P j — | Egészségtan ^ Gyorsírás 1 Kézimunka Karének Ált.tanulm. eredm. Tandíj (pengő)
Bakos Lenke (i.) 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 1 2 1 1 _ 3 100
Beke Gabriella (i.)- 2 2 2 2 3 3 4 3 3 2 2 2 2 2 — 4 100
Dormán Erzsébet 1 2 1 1 1 3 2 2 2 1 1 1 1 1 2 160
Eisinger Klára izr. 2 2 1 2 2 2 1 2 2 1 2 1 1 1 1 2 160
5 Farkasházi Terézia 2 2 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 1 3 32
Fritz Edit 2 2 2 2 2 3 1 3 2 2 1 2 1 1 1 3 160
Gondos Eva (i.) 2 2 3 3 3 3 4 2 3 2 2 2 2 2 — 4 100
Hetesi Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Horváth Margit 1 2 1 2 1 3 2 2 2 2 1 1 1 1 — 2 160
10 Horváth Mária 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 — 2 160
Horváth Mária Eva 3 2 2 3 3 3 4 3 3 2 2 2 2 1 — 4 160
Kiss Gabriella 2 2 1 2 2 3 3 1 2 1 2 1 1 1 1 3 160
Kun Mária 2 2 1 3 3 3 3 3 2 1 2 2 1 1 — 3 160
Litvay Piroska 2 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2 160
l ;"> Mecsek Margit 2 1 1 2 1 3 3 3 3 3 1 2 1 1 1 3 160
Pádár Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 120
Péli Erzsébet 2 2 1 3 2 3 2 2 4 2 fm 1 2 1 — 4 160
Rády Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Beiger Henrietta (i.) 2 2 2 2 3 2 3 3 3 1 1 2 1 2 — 3 100
20 Beisch Zsuzsanna 1 2 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 fm - 2 160|
Sebestyén Xénia (i.) 2 2 1 2 Q O 3 2 2 1 1 1 2 1 1 — 3 100
Schmidt Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Tamási Teréz 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160:
Tóth Magdolna 2 2 1 2 2 3 1 2 2 1 ím 1 1 2 — 2 160
25 Trájer Jolán 2 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 2 80
Magántanuló: *
Tarnóczai Mária — 1 1 2 3 3 2 1 2 1 1 1 1 1 3 160
Összesen:
26.
22
Liceum I. Osztály.
Osztályfőnök: Biztos M. Margit.
T a n t á r g y a k á
A tanuló neve, o> 03 ti > >i Ö E ® > 3 o> N \'5° U 03 e cd ¡31 •03 cd CZ3 03 a -03 03 L, 03 a =o M a 03 D-
vallása 02 cd bE td ,03 \' N 00 •a a io ÍH cí M cd s e >0) tH N \'cd a 03 a N cc -03 a ű) c c 03 £3 a \'5 •o Ü 03 03 C O > 03 Ö oö a a cd •i—i ■O a
S « 3= •O £ § E-i S M Cw « C « 03 N 03 E-i •<i cd E-i
Balázsovits Ilona ev. 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 100
Bischoff Kornélia 1 1 1 3 3 3 3 2 3 1 2 3 3 1 _ 3 1001
Boros Eva 2 1 1 2 3 2 3 2 3 2 2 2 3 fm _ 3 100
Buday Erzsébet 2 1 1 2 3 2 3 2 2 1 i 2 2 1 - 3 100
5 Ferencz Ida 2 2 1 3 3 3 2 2 3 2 2 3 3 fm _ 3 100
Gyergyák Rózsa 2 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 2 1 1 2 100
Háry Ella 1 1 1 2 2 3 3 2 2 2 2 3 3 2 - 3 100
Hegyi Erzsébet 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Iffsits Erzsébet (i.) 2 1 1 3 1 2 2 2 2 1 2 3 3 1 2 3 100
10 Kerecsényi Edit 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ím 1 1 1 1 — 1 tdm.
Kovács Mária 2 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1 2 100
Kulics Zsuzsanna (i.) 2 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 100
Lengyel Éva (i.) 2 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 100
Magyar Ilona 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 3 3 1 2 3 100
15 Marlcusits Rózsa (i ) 2 3 1 3 2 2 2 1 2 2 2 3 3 1 3 100
Miszer Etelka (i.) 1 2 1 3 1 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 100
Németh Magda 2 2 2 3 3 3 3 2 3 1 2 2 2 1 — 3 100
Papp Zsófia 2 2 2 3 3 3 3 3 3 1 1 2 2 1 o 3 100
Pásztor Gizella 1 1 1 3 2 2 2 2 3 1 2 3 3 1 í 3 100
20 Rózsa Erzsébet 2 1 1 2 1 1 2 1 2 1 1 3 3 1 — 3 100
Szépudvary Piroska 2 3 •2 3 2 3 3 3 3 1 2 3 3 1 2 3 100
Takács Ida 2 1 2 3 3 3 3 3 3 1 2 2 2 2 1 3 100
Temesváry Gizella ev. 2 2 2 3 3 3 3 2 3 1 2 2 3 1 .1 3 100
Tóth Magda, (i.) 2 2 1 3 3 2 2 2 3 1 1 3 3 2 — 3 50
25 Vincze Erzsébet (i.) 2 2 1 2 1 1 2 2 2 1 1 2 3 2 1 2 tdm.
Vodinák Veronika (i.) 0 sz tá iy oz at la n m ar a dt 100
Zábráki Anna 1 1 1 3 3 2 3 2 2 1 2 2 2 2 1 3 100
Varga Mária magánvizsgálatot tett a leánygimn. V. oszt. anyagából Kimaradt: Farkas Magdolna, Kákossy Mária, Pálfalvi Júlia.
Összesen: 27.
100
\' *
23
VI. Osztály.
Osztályfőnök: Gesmay M. Carméla.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv 1 Történelem H -...... P5 Gazd. és társ. ism. B Latin nyelv i i Német nyelv Francia nyelv n Vegytan w i Mennyiségtan ¡^ Testnevelés Karének Ált.tanutm. eredm. Tandíj (pengő)
Deák Ilona ref. 2 3 1 3 3 2 4 3 3 2 3 2 4 160
Grábár Magdolna (i.) 2 2 2 3 3 3 4 4 4 3 4 fm — 4 100
Horváth Marianna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 1 120
Kiss Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 ím — 2 160
5 Kondits Mária 2 2 1 2 3 2 3 2 2 2 3 1 — 3 160
Lejdli Ida 1 1 1 1 1 1 2 1 / 1 1 1 — 1 40
Magyar Irén (i.) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 tdm.
Masztnak Stefánia 1 2 1 2 2 2 2 1 2 2 1 1 2 1601
Mihályi Ella (i.) 1 1 1 2 2 1 2 2 1 2 1 1 1 2 100
10 Misik Julianna (i.) 2 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 — 3 100
Nagy Livia 2 2 1 2 1 2 2 1 1 2 3 1 — 2 120
Páhy Mária 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 2 1 — 2 160;
Pápai Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 1 1 / 2 — 1 160
Rátlcai Mária. 1 1 1 1 1 I 1 1 1 2 fm — 1 160
15 Somogyi Klára (i.) 1 2 1 3 3 2 3 3 3 2 3 fm 1 3 100
Strebelovszky Margit 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 60
Török Eva (i.) 2 2 2 3 3 3 4 4 4 3 4 3 — 4 100
Magántanulók :
Fen tő s Mária — 2 1 3 3 3 3 2 2 2 1 — 3 _1
Nagy Katalin — 1 2 2 3 2 3 3 3 2 3 1 — 3 i6o;
20 Szűcs Márta — 1 1 2 2 1 3 1 3 2 2 1 — 3 160
Varga Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Összesen: 21.
24
VII. Osztály.
Osztályfőnök: Gyánti Erzsébet.
Összesen: 23.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem H Föld- és néprajz " a t > "œ H a ce J Német nyelv 501 Francia nyelv ¡j. Természettan Mennyiségtan 03 i Műalk. ism. Testnevelés Karének Ált.tanul m. eredm.) Tandíj (pengő)
Baj Ilona 1 1 1 1 2 2 3 2 2 2 2 1 1 2 tdm.
Bedenek Gizella 1 2 1 2 3 3 3 3 3 2 3 2 1 1 3 160
Berlin Gabriella 2 1 1 3 3 3 3 3 3 2 3 1 3 2 3 160
Danitz Blanka 2 1 1 2 3 2 •2 2 3 3 3 2 1 _ 3 160
5 Ehmann Zsuzsanna (i.) 1 2 1 2 1 1 1 2 2 1 1 1 1 _ 2 100"
Elek Irén 2 2 1 2 3 2 2 3 3 3 3 2 1 _ 3 160
Farkas Ilona 1 V1 1 2 2 1 2 1 2 2 2 1 1 2 2 160
Flesch Ánnes 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 120
Himimielsbach Apollónia i.) 2 2 1 3 3 2 3 1 3 3 3 2 fm 1 100\'
10 Horváth Gizella 2 1 1 2 3 3 2 3 2 2 3 2 1 1 3 160:
Klein Edit izr. 2 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 160
Máté Gabriella (i.) 1 2 1 2 3 2 3 3 3 3 3 2 1 _ 3 100
Németh Katalin 1 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 1 3 100
Beiger Ilona (i.) 2 2 1 2 2 1 2 1 2 2 3 1 1 1 2 100
15 Sipos Magdolna 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 3 1 1 1 2 80
Somogyi Pálma (!) 2 2 1 3 2 1 3 2 3 3 3 1 fm 2 3 100
Tasy Adriienne 2 1 1 2 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 160
VandralEdit 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 96
Vukics Anna (i) 2 2 1 2 2 1 1 2 3 2 3 1 fm 3 100
20 Winkler Szonja izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Magántanulók;
Fentős Mária — 1 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3
Szüts Márta — 2 1 2 3 2 3 3 2 3 2 2 1 — 3 160
Pörse Ilona magánvizsgálatot tett a régi leányliceum VII. o. anyagából 160
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Kugler Sándorné.
1 A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet T a ntárgyak à I
Hit- és erkölcstan Masyar nyelv Történelem Földrajz Német nyelv Francia nyelv Pedagógia Természettan Mennyiségtan 1 Művészettört. Testnevelés Rendk. latin nyelv T3 0> U <D S P a S R Tandíj (pengő;
Bolla Magda 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 80
Deutsch Edit izr. 1 2 1 2 1 1 1 2 1 3 3 1 fm 3 160
Fábián Magda izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 160
Freyslinger Márián 1 2 1 3 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 160
5 Guzmits Anikó (i.) 1 2 1 2 2 1 2 1 1 2 2 1 1 3 2 100
Halász Éva izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 160
Kondor Edit izr. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 80!
Laube Klára (i.) 1 1 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 _ 2 100
Lázár Eva izr. 1 2 1 2 2 1 1 1 1 2 2 1 2 3 2 160
10 Mischon Magda 1 2 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 3 130
Nagy Zsuzsanna 1 2 1 2 1 1 2 1 1 2 2 1 1 3 2 120
Ney Livia izr. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 ; 1 2 ; 160
Ország Livia izr. 1 2 1 3 2 1 2 2 1 3 2 2 2 __ o O 160
Pálfalvi Etelka 1 1 1 3 2 3 3 2 1 3 3 2 2 _ 3 160
15 Pollák Zsuzsa izr. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 - 2 160
Pusofszky Elvira 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 2 1 1 3 2 160
Sikabonyi Ilona ref. 1 2 1 3 3 3 3 2 2 3 3 2 fm 3 48
Szentendrey Valéria (i.) 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 2 1 1 — 2 100
Vucsák Mária 1 2 1 3 2 2 3 2 1 3 3 1 1 3 160
20 Zborovszky Magda 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 í tdm.
Magántanulók:
Beró Mária Bozália _ 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 _
Kertész Ilona 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 2
Összesen : 22.
Végzett növendékeink pályaválasztása: 2 tanítónő, 2 tanár, 1 zeneművészeti, l orvos, 1 állatorvos, 2 vegyész, 1 kertész, 1 vöröskeresztes nővér, 3 tisztviselő, 3 kereskedő, 3 háztartásbeli.
J233-
Érettségi vizsgálatok.
A június havi teljes érettségi vizsgálatra 20 rendes és 3 magántanuló jelentkezett. Betegség miatt nem jelent meg 2 tanuló.
Az Írásbeli vizsgálatok május hó 15., 16.. 18. és 19. napjain folytak le.
Tételek: 1. Magyar nyelvből:
a) A magyar falu és népe Gárdonyi költészetében, b) Boldog Margit kora.
A növendékek közül 20 az irodalmi tételt választotta, s 1 növendék a történelmi tételt dolgozta ki.
Eredmény: 6 jeles; 12 jó; 3 elégséges.
2. Német nyelvből:
Fordítási szöveg : Ének a fákról.
Eredmény: 1 jeles; 10 jó; 9 elégséges; 1 elégtelen.
3. Francia nyelvből:
Fordítási szöveg: Trója pusztulása.
Eredmény: 12 jeles; 6 jó; 3 elégséges.
4. Latin nyelvből:
Fordítási szöveg: Plinius Maximo Suo Salutem.
Eredmény : 1 jeles; 3 jó; 6 elégséges.
Latin nyelvi kiegészítő vizsgálatra 10 tanuló jelenkezett (9 rendes és 1 magánt.)
Mind a 21 tanuló szóbeli vizsgálatra bocsáttatott. A június 16—19-án megtartott szóbeli vizsgálaton dr. Szalay Albin, a keszthelyi premontrei gimnázium igazgatója elnökölt. A kormányt dr. Saly Arnulf, a kőszegi szentbenedekrendi gimnázium igazgatója képviselte.
A vizsgálat eredménye: Kitüntetéssel érett: 4; jelesen érett: 3; jól érett: 8; érett: 6 .
Eredmény.
1 > > > c
A tanuló neve c <x> e © >> £= .55 "o E QJ a> c "bb cg c3 Általános eredmény "cc
bB ro £ E z c u_ =© e ® S -¿ti > cc
Béró Mária Rozália 1 2 1 1 1 1 jelesen
Bolla Magda 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel 1
Deutsch Edit 1 1 3 1 3 3 érett —
Fábián Magda 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel —
5 Guzmits Anikó 2 2 2 2 3 2 jól 2
Halász Éva 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel 3
Kertész Ilona 1 2 2 1 2 1 jól 2
Kondor Edit 2 1 1 1 2 2 jól —
Kovács Aranka 2 3 2 1 3 3 érett —
10 Laube Klára 2 1 1 2 1 2 jól —
Lázár Éva 1 1 1 1 2 2 jól 3
Nagy Zsuzsanna 2 2 1 1 2 2 jól 3
Ney Livia 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel 2
Ország Livia 3 2 3 2 3 3 érett —
15 Pálfalvi Etelka 3 2 2 2 3 3 érett —
Pollák Zsuzsanna 1 1 1 1 2 1 jelesen —
Pusofszky Elvira 1 2 2 2 2 2 jól 3
Sikabonyi Ilona 3 3 3 2 3 3 ératt —
Szentendrey Valéria 2 2 1 1 2 2 jól —
20 Vucsák Mária 3 3 2 2 3 3 érett —
Zborovszky Magda 1 1 1 1 2 1 jelesen 2
Csiszár Margit — — — - — — 3
Statisztika
A tanulók száma és fontosabb adatai.
Adatok :o s Z 1 á 1 y o k
I. II. III. IV. l-lí. Miit. 1.0.) VI. VII. VIII. V- ílll l-VIII.
¿4 -O Beirt nyilvános tanuló ... ... ... 40 2fi 25 2fi 115 30 17 ?n 90 87 909
fi6 S-g ~ to Beirt magántanuló.......... _ 9 1 3 1 ?.fí 1 3 10 83 13 196
Osztályozott nyilv. tanuló ...... 39 24 25 25 113 17 20 ?0
„ magántanuló ... ... — — 1 1 2 1 4 3 2 10 12
< „ összes tanuló .... ... 39 24 26 26 115 27 21 23 22 93 208
Ezek közül ismétlő... ... ... .. ... — — 1 — — — - — — 1
1931-ben született ... ... 20 ?n 90
1930 „ ...... ... ... 19 16 35 35
C 1929 „ ............ 8 17 25 95
tn 1928 „ ... ......... 7 18 25 ?fi
N 1927 „ ... ... ... ... 2 8 10 12 12 22
1926 „ ... ... ... ... 9 11 20 ?0
O 1925 „ ... ... ...... fi 7 14 26 96
0) J924 „ ......... ... 6 17 ?3 93
Aí 1923 1922 „ .......;; ;;; 1920 • \' ■ J 1 2 1 1 3 1 3 4 ? 3 4 2
•o 1919 „ ... .......... 1 1 ? 2
„ 1901 „ ............ 1 1 1
3 1 Róm. kat....... 36 22 26 25 109 25 20 21 13 79 188
Református ... ... 3 1 _ _ 4 1 1 9 6
l-l = Ág. hitv. ev. ... _ _ _ ? 9 9
OS T> Izraelita ... ... ... ......... - 1 - 1 2 — 2 8 10 12
Magyar anyanyelvű ... ... 39 23 25 26 113 25 21 23 22 91 204
■s Horvát „ — 1 1 — 2 2 _ _ ? 4
E Csak magyarul beszél ... ... .
l Magyarul és németül is tud Magyarul, németül és franciául 1 1 1 1
o « Magyarul, németül, franciául és angolul ...... 3 3 6 6
N ca Magyarul és horvátul ... Magyarul, németül, horvátul és szerbül ... 2 — 1 1 4 — — 1 — 1 4 1
O ra Magyarul ós szlovákul... — _ 1
•a Magyarul és románul ... ... ... 1 — — 1 2 — — — — 2
_ Középbirtokos ... ... _ _ _ _ _ _ _ 1 1 1
-íS Kisbirtokos ... . fi _ _ 1 6 1 __ _ 1 ? 8
Gazdasági tisztviselő 1 ._ 1 2 2 _ ?, 4
u Kisiparos ......... ... 5 2 4 fi 16 7 4 _ 13 29
N Ipari v. bányászati tisztviselő .. — 2 1 — 3 — _ _ - 3
00 Egyéb ipari segédszemély ... 1 — 1 1 3 — 1 1 — 2 5
02 cS Nagykereskedő... ... ... - _ _ ?, 2 2 _ _ _ í> 4
02 Kiskereskedő ... P, 2 3 1 8 3 _ 6 3 1? ?,0
= Kereskedelmi tisztviselő 1 1 — 1 3 _ _ 3
O Egyéb keresk. segédszemély 1 — — — 1 - - — _ _ 1
N ¿í Közlekedési nagyvállalkozó 1 _ — _ 1 _ _ _ _ _ 1
Közlekedési kisvállalkozó _ _ _ _ _ _ _ _ 1 1 1
<1 Közlekedési tisztviselő ... 2 2 2 _ 6 _ 1 1 3 fi 11
M Egyéb közi. segédszemély .. 2 — — 1 3 3 1 3 2 9 12
Köztisztviselő ... _ 8 9 fi 6 28 _. 6 2 _ 8 36
M Tanár, tanitó ... ... 4 — 6 3 13 4 2 3 3 12 25
Has értelmiségi (orvos, ügyvéd. slb.J - — ... fi 3 — 3 11 ?, _ 3 ?. 7 18
V Közhivatalban alkalm. altiszt . _ 1 _ _ 1 1 _ _ 1 2
:3 Katonatiszt ... ... . _ 1 1 _ 2 1 1 1 4 7 9
N Katona altiszt... 1 1 _ - 2 ?, 1 3 5
0) Nyugdíjas köztisztviselő ... ... _ _ _ 2 2 1 - 1 3
Nyugdíjas altiszt ...... ... ... 1 2 1 — 4 4
Egyéb ..................... — — 2 — 2 — — — 1 1 3
Adatok O 3 Z t á 1 y o k
t. 11. 111. IV. I-IV. i. ni;. 1. 0.1 VI. VII. VIII. llll. l-VIII.
Az iskola székkelyén lakik 19 15 11 15 60 17 9 16 16 58 118
A vármegyében lakik 12 7 8 7 .34 6 7 4 2 19 53
Baranya vármegyében lakik — — 1 — 1 — — _ _ _ 1
Somogy 5 2 4 4 15 4 3 2 3 V. ?7
re. Pest 1 — — _ 1 - 1 .1 ? 3
Tolna 1 1 1
Vas ,- _ 1 _ 1 _ 1 1 _ ? 3
Vesztprém „ 1 — — 1 _ _ 1
Budapesten „ — — 1 — 1 - — — — — 1
1. Vasúton, autóbuszon... ... *
SH a) Komárvárosból ..... 1 _ _ 3 1 _ _ _ 1 4
•I— o b) Újudvarból ......... ... — 1 — 1 _ _ _ 1
-n ■Q 2. Kerékpáron .........
3 a) Bagola-sáncról ... ... — 1 1 1
—1 N b) Felső-erdőről.......... 1 - _ - 1 _ _ _ __ __ 1
-i c) Palinból ... ... ... ... — _ _ 1 1 _ _ _ _ 1 1
s "So d) Szepetnekről ......... — — - 1 — — — 1
03 ü 1. Szülőinél lakik ... ... 20 16 12 19 67 19 10 16 17 62 129
2. Rokonainál „ ... ... 6 — . _ 1 7 _ ? _ 1 3 10
3. Kosztadónál lakik ... 1 _ - 1 2 1 3 1 1 6 S
4. Az intézet internátusában 12 8 14 5 39 7 6 6 3 22 61
Ja 30 óránál kevesebbet mulasztott 21 7 12 9 49 13 2 5 \' fii 26 75
E Igazoltan mulasztott órák száma 1289 1452 1021 1474 521 1494 975 1066 1275 4810 10046
N igazolatlanul „ „ „
O ü Kitűnő rendii ... ... ........ 5 2 1 5 13 2 2 3 3 10 93
Jeles „ ....... 5 2 1 — 8 1 5 2 8 16
—i Jó „ ............ ... 16 11 11 8 46 6 5 7 11 29 75
CO Elégséges „ ............. 13 9 13 9 44 18 6 12 fi 42 86
\'«3 Elégtelen egy tárgyból... ... ... — — — 4 4 _ 1 _ _ 1 5
-4-» cg két „ ... ... ...
N több „ ......... — — — — — — 2 1 — 3 3
to Rendkívüli latint ... ... 10 10 10
o „ franciát ... ... ... _ __ _ _ _ 5 _ _ 5 5
— Németet iskolán kívül ... ... 1 8 2 4 15 _ 6 ? 8 23
N __ Franciát „ „ ......... — 1 — _ 1 __ 1 4 7 12 13
ISs Angolt „ „ ......... — — — 2 2 — — 3 3 6 8
<! Zenét „ „ ......... 11 10 10 12 43 12 3 5 5 25 68
160£pengőt fizetett......... 11 9 18 38 10 11 11 32 70
03 130 „ „ ............ — - — — — _ _ _ 1 1 1
4* 120 „ „ ............ — 3 — 1 4 _ 2 1 1 8
c= 50 „ „ ............ — — 2 — 2 1 — — — 1 3
100 „ 38 8 13 5 64 24 5 7 3 39 103
96 „ „ ... ......... — 1 — — 1 — — 1 — 1 2
"eS 80 „ „ ... ... ... ... — — 1 1 2 — _ 1 2 a 5
-a r= 48 „ „ ...... ...... 1 1 1
40 „ „ ......... ... — — 1 — 1 — 1 _\' _ 1 2
60 „ „ ............ 1 — — — 1 — 1 — — 1 2
32 „ „ ............ — — — 1 1 —, _ _ _ - 1
Tandíjmentes ............... — 1 — — 1 2 2 2 3 9| 10
29
1) A magaviselet, a rendszeretet és a tantárgyak tanulmányi eredménye.
naiajgí^a 1 1 1 1 1 CO Tf CM co <>) cb LO £ E 1 1 1 1 1 1 1 1
sa3as3a[a CN CO — CO -«J1 CN CM —\' CN CO i ™ 1 o I o o 1 t-- co í-— m i <p 1 -r
o 9Í lócbcb&óiooibcb-^óó^^t^c^ó^r^íwcbó^cocbc^ósoo LO t CO CN CM CO CM CO CO n" lO Tf CO CO CD <-■ ** CM CO —
¿5 0) >» sajat — ■^©(^ro^cot^pinoaD—\'í^woiCN l-TfOOCOCOiOCOCNCO^COCOCOCNiOÍ^COCNOOCO — lOON
be o> ua[aj3a[a 1 1 1 CO lO CN CO g| 1 1 1 1 1 M 1 1
•r—s fí o; saS^sS^ja tNOin^h-.^Nfl\'-íiosninNain LO "3- -3-TJ-lO —— — CO o —\' CM — — —
T3 t-i « of Saipjt^^ iocNt—CNLOI-ICOODCOCO—-CM 10 ^
saiaf oo S—r^ 10 »-icm t^ cm co cm co r—— — cn r-<M —
ua[a;Saia 1 1 1 1 1 1 1 ii ilii 1 1 \\ 1 1
1 >-H saiiasS^ja 1 1 CO CM CO 10101 1 1 1 1 —
cd S í> of 1 2 t— 00 CV, O) t- Oí CM | Tf 1 1 | CM -tf1
saiaf o o o cn — c- CT> CM — Oí ^.O | CO 1 1 1 O t-1 CN —
-03 N uata^iígia 1 1 1 1 1 1 M 1 ii 1 ii
CO HH saSasS9[a 1 1 Tf O lOOlBO co co — — 1 1 ii ii
M •o 9f O — —1 CO CO CO 00 CO Oí | 00 CO 00 | 1 II 1 II
saiaf O — — lO CD — — M — LO 00 Tf 1 co co CO 00 1 ii ii 1
ö crt uaiajSaja iimi CO CM CM 1 N 11 1 ii 1 1 1 1
a HH saSasSaia |<N If) 00 "St" CO CO LO CO CO | | 1 1 ii 1 ii
-ca hr > 9Í tűoieoNiotű lO CM - CO | co 1 1 1
eö g saiaf --O 00 05 00 — ^ = 2 lO | CM 1 1 - 1. 1
<5 ua|ajíía|a 1 1 ii 1 1 1 1 1 & ii 1 1 5 1 1
05 •o > ö saS^sS^ia 1 2 = 05 2 2 l 1 05 2 1 1
X of aioiDNoo o> oo O) LO CO 1 l^-10 1
o a saiaf C^OlflN —1 CM CO oo ^ ^ = 2 1 1
•33 > ua[ai§9]a 1 1 ii 1 1 1™ 1 - 1 i II 1 1 fi
c >> Z > saSasSaja CO O) i 210 ^ CO^ | imii
9f in t^ 10 — t~ | \\o 00 2 -o^o |LO | *
| saiaf 0)05 0 05 0 CN — rs o> °°2-2 | H |
1 ua[a}8a[a i mi 1 1 1 1 1 1 5 1 1
O >s t—? saSasSaja 1 1 1 t- oo rr 10 1 -2" | 1 CO LO
HH of » CO rf 00 co co r- 1 CO CM — O 1 £ 2 |
•cö N tc saiaf r- cn o m —\' CM — LOCO Tf 1 03 Tf Tf lO 1 2 1
najajS^ia 1 1 1 1 1 1 1 i i i r 1 1 "1 1
O saSasSaja 1 1 10 o. " i | 1 ^ ^ 1
HH Of CO CO CN cr- | 1 2 CO 1
saiaf co co 2 | 00 » 2 1 2 1
uaiajg^a ii ii 1 1 ~tt~ tit 1 1 1
h-5 sa3asSa[a | CO t- ^ LO | CO CM CM Tt< - 00
9f COIOCTVOO | 2 2 |2Sco 2 8
sajaf CO —1 00 Tp 1 —• CM CM CM 1 2 2 2 05 8 2 1
Tantárgyak Magaviselet ...... Rendszeretet ...... Hit- és erkölcstan ... Magyar ny. és irod.... Történelem......... Gazd. és társ. ism. ■■■ Föld- és néprajz ... Latin nyelv ...... Német nyelv ...... Francia nyelv...... Természetrajz...... Vegytan ......... Természettan ...... Mennyiségtan ...... Rajz és műalk. ism..- Testnevelés ...... Egészségtan ...... Szépírás ... ...... Gyorsírás ......... Ének ......... ... Zene ............ Kézimunka ...... Neveléstan......... Műv. történet ......
J233-
Az iskola nepessége 1931/32. tanévtől.
Tanév Osztályozott nyilvános tanulók Osztályozott magántanulók Együtt nyilv., magánt.
l—í l-H l-H > H-f > > > VIII. I-VIII. l-H 1—3 —i t—H ■> H—< > > l-H > VIII. I-VIII.
1931/32. 24 27 51 51
1832/33. 20 24 - - 14 23 — — 81 - — - - _ _ _ — —1 84
1933/34. 18 17 23 —,; 26 10 24 — 118 2 —, - - — 1 — _ 3 121
1934/35. 33 20 17 23 29 20 10 24 176 2 2 - - 2 1 — 7 183
1935/36. 25 26 24 23 25 26 16 10 175 4 2 1 - 1 3 1 _ 12 187
1936/37. 14 26 27 23 24 23 22 15 174 4 3 3 3 _ 1 — 2 16 190
1937/38. 13 18 24 25 18 24 22 18 162 2 1 2 1 1 1 1 3 12 174
1938/39. 24 12 19 19 20 13 23 21 151 — 1 — - 2 1 2 _ — 6 157
1939/40. 19 25 11 16 18 18 13 19 139 1 — 1 — — — 1 — 3 142
1940/41. 25 18 23 11 17 20 19 12 145 — 2 1 1 3 — 2 2 11 156
1941/42. 39 24 25 25 26 17 20 20 197 — — 1 1 1 4 3 2 12 208
Iskolaépület.
Az épület Nagykanizsa városának tulajdona, melyei örök használatra átengedett az iskola céljaira. Eredetileg kaszárnyának készült és igy csak átalakításokkal lehetett az iskola céljaira alkalmassá tenni. Az eddig eszközölt átalakításokkal, melyek 7 év óta fokozatosan történtek, az épületet nagyrészt alkalmassá tettük az iskola céljaira. Az osztálytermek, a munkaterem, s a vele kapcsolatos szeriárak, valamiint a filmvetítésre alkalmas vetítőterem modern bútoraikkal tetszetősek és világosak.
A termek napsugaras, üvegezett folyosókra nyílnak, melyeket képekkel és virágokkal díszítettünk. A további átalakítások során szükség lesz egy díszteremre, melynek hiánya mialt nem tudtunk eddig az intézetben nagyobbszabásu iskolai ünnepélyeket tartani.
Az iskola épületében kizárólag az iskola és a vele kapcsolatos internátus, valamint a fenntartó Notre Damie Rend klauzurája van ; ezeken kivül más intézmény céijaira nincs átengedve.
Az iskola épületének méretei:
1.) Az udvar be nem épített része: 1915 négyzetméter. 2.) Kort: 2650 négyzetméter. 3.) Az iskolaépület földszintjén lévő helyiségek méretei: Igazgatói iroda 18.28 négyzetméter, előszobája 18.28 négyzetméter, 3 tanterem 43.72 négyzetméter, 43.72 négyzetméter, 55.33 négyzetméter, 2 előszoba 21.46 négyzetméter, 10.60 négyzetméter, ifjúsági könyvtár 32.33 négyzetméter, kongregációs-otthon 32.33 négyzetméter, földrajzi szertár 18.90 négyzetméter, tornaterem 149.40 négyzetméter, öltöző 37.74 négyzetméter, tornaszertár 18.64 négvzetméter. 4.) Az emeleten lévő helviségek: 5 tanterem: 40.28, 43.99, 42.09, 41.81, 41.81 négyzetméter; tanári szoba 31.80, tanári könyvtár 29.78, 2 előszoba 21.20 és 17 négyzetméter. Rajzterem 80.37, rajzszertár 15.82, vetítőterem 100, fizikai munkaterem 66.81, fizikai szertár 42, természetrajzi szertár 85.07, kápolna 114.84 négyzetméter.
31
Internátus.
A leánygimnáziummal kapcsolatos az internátus, melynek fenntartója ugyancsak a Notre Dame Rend. Igazgató: Biztos M. Margit, felügyelők: Gesmay M. Carmela, Kovács M. Jozefa és Magyar M. -Gemma szerzetesnők. Növendékeinek száma: I. o.: 12, II. o.: 8, III. o.: 14, IV. o.: 5, tíc. I. o.: 8, VI. o„: 6, VII. ö. : 6, VMI. o.: 3. Összesen 62. Az internátu/s fenntartója a Notre Dame Rend. Férőhelyek száma: 64, betöltött helyek száma: 62. Az évi internátusi díj 750 P -j- 100 1J tandij. Mellékdijak nincsenek. Az internátus elhelyezése az egészség követelményeinek megfelelő. Az ellátás a körülmények tekintetbevételével is elsőrangú.
¿7 internátus helyiségei: Tanulmányi terem 146.45, ebédlő 128.42,. 5 hálószoba,: 43.99, 45.08, 59.40, 61.32, 68.84, 2 mosdó: 29.68, 25,90, 2 ruhatár: 28.78, 21.51, beteg,szoha 31.92, fürdőszoba 32.28 négyzetméterek.
Tájékoztató a jövö tanévre.
A Notre Dame leánygimnázium a jelen tanévtől kezdve fokozatosan alakul át úgynevezett nonevelő intézetté.
A nőnevelő intézet érettségit adó nyolcosztályu középiskola. Alsó tagozata gimnázium (latin nyelvvel, amely helyett francia vagy horvát nyelv választható), felső tagozata líceum. Korszerű, a nőnevelést különlegesen szolgáló iskola-típus, mely amellett, hogy a nő-keL olthonalapitásra neveli,, még sokoldalú elhelyezkedési lehetőséget is nyújt (posta-távi rda, különböző hivatalok). — Érettségije főiskolák végzésére jogosít (tanítóképző akadémia, polgári iskolai tanárképző főiskola — amely ulán az Apponvi kollégium végezhető, — kereskedelmi akadémia, festőművészeli-, zenemüvészeti-és testnevelési főiskola).
A líceumi osztályokban a német mellett mint rendkívüli tárgyat tanulhatják növendékeink a francia vagy a horvát nyelvet is.
Egyik előnye, hogy a polg. IV. osztályából különbözeti vizsga nélkül lehel a líceum I. osztályába lépni.
Az 1941—42. tanévre június hó 26-án és 27-én lehet beiratkozni. A pótbeiratások szeptember hó 5-én és 7-én lesznek. A felvétel alkalmával minden tanulónak személyesen kell jelentkeznie. Az I. osztályba vagy iskolaváltoztatás esetén első alkalommal beiralkozó tanuló atyja, anyja, vagy gyámja, esetleg azok felnőtt megbízottjának kíséretében köteles megjelenni.
A felvétel a tanuló okmányainak (születési anyakönyvi kivonat, — katolikusoknál keresztlevél is —, az előző tanulmányok elvégzéséről szóló bizonyítvány, illetőleg tanulmányi értesítő, a himlőoltási, 12 évnél idősebbeknél ujraoltási bizonyítvány) átadása és a felvételi dijak befizetése alapján történik. A felvételkor átveti okmányok a tanulónak az iskolából történt eltávozásáig az intézetben maradnak.
A beiratási díj 10 P, de ezt az összeget két részletben (szejpt. és febr.) lehet fizetni. Filmdíj 3 P. Évi tandíj az I—II. gimnáziumi osztályban és az I—II. liceumi os\'tályban 100 P, a többi osztályokbn 160
J233-
P, melyet havonta is fizethetnek. Ha a növendék jeles magaviseletű, jeles vagy jó előmeneteli! és anyagi Helyzete is indokolttá teszi, egész vagy részleges tandíjkedvezményben részesülhet.
A V. K. M. 105.986/1942. számú rendelete értelmében a tehetséges falusi szegény tanulók gilmin áziumi iskoláztatásának előmozdítására a íiu- és leánygimnázium© k nyilvános és magántanulóitól a rendes dijakon felül a következő járulékot kell szedni:
a) A felvétel alkalmával a kitűnő, jeles vagy jó elö\'menelelü tanulótól 2.50 P-t, az elégséges előmienetelü vagy ismétlő tanulótól 5 P-t.
b) A javító vizsgálatra jelentkező tanulótól a jelentkezéskor 25 P-t.
c) Ismétlő tanulótól a tandíj részletek fizetése "alkalmával az esedékes tandijrészleteknél annyival többet, hogy az előirt tandíjat meghaladó többlet az iskolai év folyamán 50 P-t tegyen ki. Az isimét-iő tanuló tehát az előirt tandíjnál 50 P-vel többet fizet.
Magánvizsgálatok dija tárgyankint 5 P, a különbözeti vizsgálat díja tárgyankint 3 P. (Elnöki uij 5 P.)
Érdeklődő szülők vagy tanulók a szünidő folyamán szerdán és pénteken 10—11-ig az igazgatói irodában kaphatnak felvilágositást.
A rendes tárgyak közül a rajz, a gyorsírás, a testnevelés, az ének és a kézimunka gyakorlati része alól felmentést nyerhetnek a tanulók. A felmentést a szülő szept. 20-ig írásban tartozik kérni. Ha a felmentést a szülő egészségi okokból kéri, akkor az igazgató az iskolaorvos írásbeli véleménye alapján határoz. A felmentés egy-egy hónapra. megokolt esetben egy teljes tanítási évre adható meg. A testgyakorlás alól részleges felmentés is adható (pl. szertörnázás, vagy ugrás, futás alól). A felmentett tanuló köteles azokon az órákon is jelen lenni, melyekre a felmentés szól. A rajz és ének gyakorlati része alól felmentett tanulók ezeknek a tárgyaknak elméleti anyagából tartoznak számot adni és osztályzatot is kapnak. A testnevelés alól részleges felmentést nyerő tanulót is osztályozzuk.
Az intézetekben szokásos egyenruhák: hétköznapra szeptemberben és tavasszal kék-fehér csíkos bluz, magyaros kivarrásu gallérral, télen fekete klott-kötény, fehér gallérral, magyaros díszítéssel. Ünnepélyes alkalmakra sötétkék magyaros ruha, kék sapkával, melegebb időben fehér bluz magyaros gallérral és fehér kalap viselése kötelező. Kívánatos, hogy a növendékek iskolán kívül is az iskola jelvényével ellátott egyenkalapot harci ják. Az egyenruhához mindenkor sötétkék berakott szoknyát kell viselni. A téli és tavaszi kabát színe sötétkék.
A gallér és kézelők mintája a helybeli kézimunkaüzletekben előnyomtatható.
33
intézeti egyenruhák
ünnepi^al kai makra hétköznapokon
J233-
A Nagykanizsai Notre Dame Leánygimnáziumban az
1942—43. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Róm. kath. nagy katekizmus 1.26
Magyar Cantuale 4.50
Alszeghy—Brisits—Sik : Magyar olvasókönyv I. 2.06
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvtan I. —.99
Bittér—Blaskotics : Német nyelvkönyv I. 2.06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kerl lerm. I. . 1.76
Kalmár—Bodnár : Magyar o. föld és néprajz I. 1.76
Gidro—Holenda: Mennyiségtan I. \' 2.38
Németh—Solymos : Daloskönyv I. 1.56
A magyar heíyesirás szabályai 1.03
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 4.12
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
II. osztály.
Pokornyi : Ószövetségi bibliai történetek 2.06
Magyar Cantuale 4.50
Alszeghy—Brisíts—Sik : Magyar olvasókönyv II. 2.88
Alszeghy—Sik- Techert: Magyar nyelvtan II—III. —.93
Bittér—Blaskovics—Ottó : Német nyelvkönyv II. 2.06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert lerm. II. 1.76
Kalmár—Bodnár : A világrészek földrajza II. 2.48
Gidl-o—Holenda : Mennyiségtan II. " 2.58
Németh—Solymos : Daloskönyv II. 1.56
A magyar helyesírás szabályai 1.03
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz . 4.12
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
III. osztály.
Pokornyi : Újszövetségi bibliai történetek 2.28
Újszövetségi szentírás 1.—
Magyar Cantuale 4.50
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv III. x 3.10
Alszeghy—Sík—Techert: Magyar nyelvtan II—III. —.93
Kerényi Károlyné : Latin olv. könyv III. 2.06
Jámbor—Kemenes : Latin nyelvtan I—VIII. 3.70
Bittér—Blaskovics—Ottó : Német nyelvkönyv III. 2.06
Balanyi—Balogh : Magyar tört. III. 1.64
Kalmár—Bodnár : Általános földrajz III. 1.56
Öveges József : Kis fizika III. 2.06
Borossay—Holenda: Mennyiségtan III. 2.38
Németh—Solymos : Daloskönyv III. 1.56
A magyar helyesírás szabályai 1.03
Kogutovitz«: Földrajzi isk. atlasz 4.12
Bartos—Kurucz: Magyarország történelmi atlasza 4.12
Bíró : Műalkotások könyve III. 2.26
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
35
VIII. osztály.
Radó—Rajeczky : Kath. liturgia 2.28
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv IV. 2.48
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvtan IV. —.93
Kerényi Károlyné : Latin olvasókönyv IV. 2.48
Jámbor—Kemenes : Latin nyelvtan I—VIII. 3.70
Bittér—Puhr: Német nyelvkönyv a fiugimn. IV—V. 4.56
Bittér —Teveli: Rendszeres német nyelvtan V—VIII. 3.70
iBalanyi—Marczell—Szegedi: Az antik világ tört. IV. 1.64
Kerékgyártó—Somogyi : Ásványtan és földtan 2.06
Borossay—Holenda: Mennyiségtan IV. 2.38
Radnai: Egységes gyorsírás IV. 2.48
A magyar helyesírás szabályai 1.03 \'
Arany—Lehr : Toldi 3.60
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 4.12
Bartos—Kuruez: Egyetemes tört. atlasz 4.12
Biró : Műalkotások könyve IV. 2.26
Melly—Párdányi—Mohay: Egészségtan IV. 1.03
Mohay: Légoltalmi ismeretek II. rész —.26
Magyar Cantuale 4.50
Líceum I. osztály.
Schütz : Katolikus hittan 3.50
Kelemen—Németh—Somos: Magyar irod. olvasókönyv 2.06
„ „ „ Magyar nyelvtan I II. 1.36
Miskolczy—Mezősi: Egyetemes történelem I. 2.26
Bálint Sándor: Földrajz I. 2.58
Gyepes—Horváth: Német nyelvkönyv I. 2.06
Gyepes János: Németh nyelvtan I—IV. 1.56
Greguss Pál: Természetrajzi ismeretek I. 2.58
Kövessy Jenő: Mennyiségtan I. 2.68
Bárdos—Kishonti: Száll az ének 2.48
Bittér—Puhr: Német—magyar és magyar—német szótár 2. k. 13.—
Magyar helyesírás szabályai 1.03
Bartos—Kuruez: Egyetemes tört. atlasz 4.12
Mohay: Légoltalmi ismeretek II. rész —.26
Magyar Cantuale 4.50
Líceum II. osztály.
Schütz; Kat. erkölcstan 3.50
Barta—Takács: Magyar olvasókönyv II. o. —.—
Kelemen—Németh—Somos: Magyar nyelvtan I—II. o. 1.36
Miskolczy—Mezősi: Egyetemes történelem II. o. 2.06
Bálint Sándor: Földrajz II. o. 2.06
Gyepes—Horváth: Német nyelvkönyv II. o. 2.06
Gyepes János: Német nyelvtan I—IV. o. 1.56
Móczár Miklós: Természetrajzi ismeretek II. 2.58
Kövessy Jenő: Mennyiségtan II. o. 2.68
Szegeczky—Kerékgyártó: Egészségtan II. o. 2.26
Bárdos—Kishonti: Száll az ének 2.38
Bittér—Puhr: Német—magyar és magyar—német szótár 2 kötet 13.—
Barthos—Kuruez: Egyetemes történelmi atlasz 4.12
Magyar Cantuale 4.50
Magj\'ar helyesírás szabályai 1.03
36
VIII. osztály.
Schütz : Egyháztörténet
Alszeghy—Brisits—Sik: Magyar irod. tört. VII. o.
Techert: Magyar nyelvkönyv VII-VIII. o.
Kováts Péter: Szemelv. Cicero leveleiből és bölcs, műveiből
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan I—VIII. o.
Huszti József: Chrestomatia V—VIII. o.
Mayer—Puhr: Német nyelvkönyv VII. o.
Birkás—Petrich: Francia irodalmi olv. könyv VII. o.
Szegedi: Magyarország tört. a szatmári békéig
Bodnár—Kalmár: Magyarország és a nagyvilág földrajza
Mattyasovszky—Bodócs—Öveges: Fizika VII. o.
Borossay—Holenda—Korányi: Mennyiségtan VII. o.
A magyar helyirás szabályai
Biró Béla: Művészeti alkotások VII. o.
Barthos—Kurucz: Magyarország tört. atlasza —.93
Bittér—Puhr: Német szótár 2 kötet 13.—
Weber : Goethe : Hermann u. Dorothea 1.86
Magyar Cantuale 4.50
VIII. osztály.
Schütz: Kat. hitvédelem 3.50
Alszeghy—Brisits—Sik: A magyar irod. tört. VIII. o. —.—
Techert: Magyar nyelvkönyv VII—VIII. o. 1.56
Szegedi: Magyarország története VIII. o. —.—
Huszti József: Chrestomáthia V—VIII. o. 3.90
Balogh—Oszvald: Szemelv. Tacitus műveiből 3.40
Huszti J.: Szemelv. Plinius műveiből —.—
Vékey Károly: Horatius VIII. o. —.—
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan I—Vili. o. 3.70
Burian: Latin—magyar és magyar—latin szótár 2 kötet 22.60
Jámbor—Kemenes: Római régiségtan 4.62
Mayer—Puhr: Német nyelvkönyv VIII. o. —.—
\' Bittér—Teveli: Rendszeres német nyelvtan V—VIII. o. 3.70
Birkás—Petrich: Francia nyelvkönyv VIII. o. —.—
Birkás Géza: Francia nyelvtan V—VIII. o. 3.10
Bognár Cecil: Lélektan és gondolkodástan lg. VIII. o. 2.36
Öveges: Fizika VIII. o. —.—
Borossay—Holenda—Korányi: Mennyiségtan VIII. o. —.—
Lóky Béla: Négyjegyű logaritmuskönyv 2.46
Biró Béla: Művészeti alkotások VIII. o. —.—
Melly—Mohay—Párdányi: Egészségtan VIII. o. —.—
Barthos—Kurucz: Magyarország tört. atlasza —.93
A magyar helyesírás szabályai 1.03
Bittér—Puhr: Magyar—német és német—magyar szótár [2 kötet 13.—
Birkás Géza: Francia—magyar, magyar—francia szótár 8.—
Osztie: Német stílusgyakorlatok 2.26
Magyar Cantuale 4.50
3.50 2.68 1.56 2.48 3.70 3.90 2.16 2.58 1.96 2.16 3.10 2.88 1.03
halis istván városi könyvtár
337074___
J233-
HELYISMERET
TARTALOM.
Oldal
XII. Pius ....................................................3
Boldog Margit........................4
Iskolánk múltja ..........................................6
Tanári testület ............................................8
A tanárok társadalmi tevékenysége ................10
Iskolai hatóságok........................................10
Iskolánk az 1941- 42. iskolai évben ................U
Végzett tanítási anyag ....................................14
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról ....................15
Ifjúsági egyesületek ........................................15
Könyv- és szertárak ........................................17
A tanulók érdemsorozata ................................18
Érettségi vizsgálatok ....................................26
Statisztikai adatok ......................................27
Iskola-épület ................................................30
Internátus ....................................................31
Tájékoztató a jövő tanévre ............................31
Tankönyvjegyzék az 1942—43. iskolai évre .. .. 34
Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa
0000003412930

V \\ .
89407
R.-T. NAG Y KANI!
NYOMD

Insert failed. Could not insert session data.