Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.79 MB
2018-08-03 13:28:26
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
502
1516
Rövid leírás | Teljes leírás (101.41 KB)

A nagykanizsai M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Ilona
Polgári Leányiskola
1934-1935. tanévi
értesítője
az iskola XLIII. évéről.
Szerkesztette:
Polónyi György
igazgató.
Gutenberg és Délzalai Nyomda Nagykanizsa
64653

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI ILONA
POLGÁRI LEÁNYISKOLA
1934-1935. TANÉVI
ESÍTŐJE

AZ ISKOLA XLIII. ÉVÉRŐL.
SZERKESZTETTE:
ROLÓNYl GYÖRGY
IGAZGATÓ.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI ILONA
POLGÁRI LEÁNYISKOLA
1934-1935. TANÉVI
ÉRTESÍTŐJE
..............................................................
AZ ISKOLA XLIII. ÉVÉRötí.
«r\'
SZERKESZTETTE:
POLÓNYI GYÖRGY
IGAZGATÓ.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
64653
REV 98
REV 2010
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában. Hiszek egy isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában.
Amen!
I. Az iskolai év története.
A lefolyt tanév fontosabb eseményeit az alábbiakban foglaljuk össze :
Az alakuló értekezletet szeptember hó 3-án tartottuk meg.
Javitó- és tan tervkülönbözeti vizsgálatok. A javitóviizsgálatok szeptember 4-én zajlottak le. Sikerrel végzett 20 tanuló, osztályismétlésre ¡utasíttatott 3 tanuló. Tantervkülönbözeti vizsgálatot szeptember 5-én tartottunk. Megjelent 3 tanuló. A vizsgálat sikeres letétele alapján két tanulót az elemi iskola VI. osztályából, egy tanulót pedig a leányliceum I. osztályából iskolánk II. osztályába vettünk fel. \\
Beiratások. A beiratásokat junius 25. és 26-án, a pótbeiratásokat szeptember 10-én tartattuk meg. A tanév végéig beiratkozott rendes tanulók száma 335, a magántanulóké 2.
A tanév megnyitása. A tanév Ünnepélyes megnyitása szeptember 11-én folyt le. Istentisztelet után a nemzeti zászló tiszteletére buzdítottuk növendékeinket és az osztályfőnökök ismertették a& iskola rendtartási szabályait. A rendes tanitás szeptember 12-én kezdődött s zavartalanul folyt a tanév végéig.
Tandíjmentességben részesült az I. félévben 32, a II. félévben 18 tanuló. A tandijkedvezményeket az I. félévben 5, a II. félévben 4 fokozat szerint osztottuk ki.
Felmentések. Az igazgató tisztiorvosi bizonyítvány alapján a rajz finomabb kivitele alól 12, a kézimunka tanulása alól 8 és a testgyakbrlás alól 17 tanulót mentett fel. j
A tanári testület személyi változásai. Kir. Főigazgató ur 41712-1934. sz. rendeletével Kenediné Raffaclli Anna rendes tanárnjak szsptefm-ber 1-töl kezdödöleg 6 heti szabadságot, 410.609—1934 sz. rendeletével pedig Hajas Eszter rendes tanárnak szeptember 1-töl december l-ig terjejdő szabadságot engedélyezett. A szabadságolt beteg tanárok óráit a tantestület látta el.
A nm. V. K. miniszter ur november hó 7-é:n 48,819—934. sz. V. 2. a., rendeletével Hajas Eszter rendes tanárt a testvér fiúiskolához osztotta be.
Az iskola tanulmányi ügyei, a) A nevelés és tanitás irányelveinek és gyakorlati kérdéseinek megbeszélésére a lefolyt tanévben 1 alakulói, 10 rendes, 2 dijmegállapitó, 1 rendkívüli és 1 évzáró, összesen 15 értekezletet tartottunk.
A rendes havi értekezleteken közölte az igazgató a felsőbb hatóságok rendeleteit, beszámolt az egyes tanórákon tett látogatásairól; az osztályfőnökök jelentést tettek az osztályok magaviseletéről, szorgalmáról, a környezettanulmányok eredményéről ; a szaktanárok a tanmenetszerü mun\' kásságról és kölcsönös hospitálátoik tanulságairól. Minden egyes értekezlet keretében megbeszéltük továbbá a munkaiskola, a cselekedtető oktatás elvének egy-iegy gyakorlati kérdését.
Szeptemberi értekezletünkön, a rendes tárgysorozat mellett megállapi-
4
tottuk a tanmenetekbe beillesztett kisebb tanulmányi kirándulások tervezeitét és határoztunk tanévvégi nagyobb kirándulásaink kérdésében. Az ifjúsági egyesületek tanári elnökei bejelentették a körök megalakulását és bemutatták az évi munkatervezetiet. (
Október havi értekezletünkön részletesebben foglalkoztunk módszertani kérdésekkel. A tárgy a magyar beszéd és fogalmazás eredményesebb taniv tásának, főleg a magyartalanságok elleni küzdelemnek módszeres megbeszélése volt. Polóinyiné Obetkó Sarolta beszámolt a szükebbkörü szaktanári értekezlet eredményeivel ás részletesen kifejtette a szóbeli és Írásbeli magyaros fogalmazás tanításának célravezető módjait. Ugyancsak ezen az érte. kezleten állapította meg a tanártestület az Ifj. Könyvtár részére beszerzendő müvek jegyzékét. Módszeres kérdések behatóbb tárgyalásával foglalkoztunk februári értekezletünkön is, amelynek előadója, Deákné Viola Mária a törtnéelemnek a cselekedtető oktatás szellemében való tanításán ról értekezett.
Novemberi és áprilisi értekezleteinken egyénenként bíráltuk el tanulóinkat tanulmányi és fegyelmi szempontból. Januári értekezletünkön történlt mieg az I. félévi, a Június havin a II. félévi osztályozás.
Szeptember 26-án tartottuk az I. félévi s február 15-én a II. félévi tandíjkedvezményeket megállapító értekezletet. Április 15-én rendkívüli értekezletet tartottunk, melyen a beérkezett magánvizsgálati kérvényeket bi ráltuk iel.
b) Vallás-erkölcsi alapra építettük egész ¡nevelő és oktató munkásságunkat. A hitoktatókkal vállvetve igyekeztünk tanulóink lelkében elmélyíteni az igazi bensőséges vallásosságot, embersízeretetet és tiszla erkölcsiséget. Figyelmünk kiterjedt a tanulók olvasmányaira, környezetére és iskolán kívüli magaviseletére is- A tanítást imával kezdtük és végeztük. Növ|endéi keink mindenkor buzgón és pontosan tettek eleget vallási kötelezettségeiknek. A róm. kath. tanulóknak saját egyházi énekkaruk volt, mely Twrdy Anna tanár lelkes és hozzáértő, avatott vezetése mellett még jobban elmélyítette az istentisztelet bensőséges, áhítatos hangulatát. A róm. kath. tanulók Eucharisztikus Leányszövetsége, az ág. ev. növendékek Diákszövetsége, a reformátusok Leányköre és az izraeliták Ifjúsági önképzőköre dicséretes munkát fejtettek ki a vallásos érzület és a tiszta erkölcsi felfogás elmélyítésében.
c) A hazafias szellem is mint vezérfonál húzódott végig egész nevelő1, tanító munkásságunkon- Minden tantárgy keretében bőségesen nyilt alkalmunk arra, hogy gyermekeinket törhetetlen magyarságukban megerősítsük. Az ezeréves, vérrel áztatott haza földjének, nyelvének, irodalmának, imtéztmé. nyeinek, múltjának és hagyományainak tiszteletében neveltük a gondjainkra bizott tanulóifjúságot. Megértettük vele, hogy ő a nemzet fájának virága, reménysége, jövendője, akire a hon újjáépítésének magasztos feladata vár, amit csak hittel, lelkesedéssel, törhetetlen akarattal, kötelességeink pontos teljesítésével, sokoldalú alapos felkészültséggel és teremtő, alkotó munkával lehet megvalósítani-
d) Az állat- és növényvédelmet is szervesen belekapcsoltuk tanári munkánkba. Nem mulasztottunk el egyetlen alkalmat sem, főleg a természetrajz, háztartástan, olvasmánytárgyalás, földrajz keretében, valamint séták, kirándulások alkalmával, hogy rá ne mutassunk a fák, ligetek, erdők!,\\ szelíd gyümölcsösök óriási nemzetgazdasági jelentőségére és az énekes madarakra, mint hüségés munkatársainkra a fák védelmében. Iskolánk emleleti folyosójának egyik ablakára téli madáretetőt szereltünk fel. Május 25-é:n kirándulás keretében megtartottuk a madarak és fák napját. Tanítványaink!
e
buzgón irtották a cserebogarakat- Szeretettel ápolták az osztályok állványain tartott cserépvirágokat. Az iskolánk folyosóján elhelyezett kedves akvárium is fontos segitő eszköznek bizonyult a természet megismertetésében és meg1-szerettetésében. *
e) A testnevelésben is lépést tart iskolánk a neveléstudomány fejlődé- ^ ket több helybeli iskola használja s igy osztályonklnt csupán heti egy órában sével és haladásával. Hátrányos azonban az a körülmény, hogy tornatermünk jutunk be a modern testnevelés igényeit minden tekintetben; kielégítő, pormentes, fénymázzal bevont padlóju jól felszerelt tornaterembe. Ezt a hiányt nagyrészben pótolja az iskola közvetlen közelében fekvő bekerített gyepefci üres telek, melyet a város ideiglenes játszótérül átengedett intézetünknek\'. Itt folyik le a másik tornaóra s itt tartjuk a játék- tés sportdélutánokat ist,
Rendes évvégi nyilvános tornaünnepélyünket ezidén; a helybeli összes) közép- és középfokú iskoláknak, a nagykanizsai Zrínyi napok alkalmával,; junius 10-é:n, pünkösd hétfőjén tartott nagyszabású tornaünnlepélye keretében tartottuk meg, ismét öregbítve iskolánk jóhirnevét.
Nagyszámú díszes közönség gyönyörködött leánykáink pontos szabadgyakorlataiban, festői karikagyakolataiban és tűzről pattapt magyar táncában, melyet maguk szabta-jvarrta magyaros stílusú ruhácskákban jártajk.
f) Az osztályfőnöki órákon is tervszerűen folytattuk ¡nevelői munkásságunkat. A rendes osztályfőnöki teendők mellett gyümölcsözően használtuk ki (ezeket a nélkülözhetetlen órákat a rendre, fegyelemre1, tisztaságra és illeim_ re való szoktatásban. A közvetlen beszélgetés hangján szóltunk arról, hogyan! viselkedik a kötelességtudó, illedelmes tanuló az iskolában, az utcán, otthon és társaságban. Szólottunk a becsületességről, igazmondásiról, szerénységről, önuralomról, önzetlenségről, barátságról, szelleteiről, jótékonyságról, általában az erkölcsi nevelés szolgálatába állítottuk ezeket a meleg hangulatú kedves órákat, melyeken bizalommal nyíltak meg a gyermeki szivek, s közelebb jutottunk a tanulók \'egyéniségének megismeréséhez, ami nevelői munkánk! sikerének fontos záloga.
g) A hadirokkantak iránti tiszteletet is ápoltuk tanulóink lelkében az osztályfőnöki órákon, valamint minden kínálkozó alkalommal. Tiszteletünjk-nek azzal is bizonyítékát adtuk, hogy elvállaltuk a hadirokkantak egyesülete uj zászlajának kihimzését. A kiváló szakértelmet és ügyességet igénylő imü-vészi tüf estés, aranyhimzés és magashimzós Kettingné Nagy Erzsiébet és Csöke Erzsébet kartársak közreműködésével készül, akik bevonják a munkába az intézet nagyobb és ügyesebb növendékeit is.
h) Az alkohol romboló hatása elleni küzdelemből a jelen tanévben is kivettük részünket. Felhasználtuk az egészségtan, vegytan, természetrajz1, továbbá az olvasmányok idevágó részeit, valamint az életből vett szomorú példákat, hogy az alkoholnak ,az egyes szerveket és az idegrendszert kórosan elváltoztató hatását feltüntessük, s rámutassunk családok és nemzetek jólétét ¡aláásó rombolására. Felhívtuk ellenben tanulóink figyelmét a szölő-fogyasztás jótékony hatására, amivel hozzájárultunk a nehéz helyzetben lévő szőlőtermelő vidékek súlyos helyzetének enyhítéséhez is.
i) Oktató munkánk a Tanterv és Utasítás alapján felsőbb hatóságaink által jóváhagyott tanmenetek szerint folyt. A tanítás középpontjában a ta. nuló állott s az uj ismeretet az ő cselekvő részvételével alakítottuk ki, igy vált az a gyermek lelkének igazán értékes és maradandó sajátjává. A rajz, készséget is gyümölcsözőéin értékesítettük az ismeretek minél világosabb, áttekinthetőbb és sokoldalúbb megrögzítése érdekében.
A tanártestület tagjai állandóan képezték magukat mind szakkérdésekben, mind pedagógiai tekintetben- Szorgalmasan tanulmányozták az idevágó
6
tárgyú lapokat és a szükebbkörü szaktanári értekezleteken, valamint a rendes és módszeres értekezletek keretében foglalkoztak a polgári iskolai ta. nárképző főiskola kiadványaival és módszertani folyóiratának, A Cselekvés Iskolájának közleményeivel és tanításukban értékesítették az uj pedagógiai vívmányokat.
A tanév elején megállapított és jóváhagyott tantárgyfelosztás és órarend Kenedyné Raffaelli Anna tainár szabadságának leteltével megváltozott, s azuj tárgyfelosztás és órarend október 13-ától a tanév végéig változatlanul éri vényben maradt.
Szudey Géza polgári fiúiskolái kartárs a Gyermektanulmányi Társaság megbízásából kísérletet végzett növendékeinkkel, amelyről a következőket
Tanulóink képzetvilága és]asszociációi. (Gyermektanulmányi részleteredmény.*) Folyo évi április hó 30-án 8-9-ig való tanítási óra úgyszólván ugyanazon perceiben a fiu- és leányiskola minden osztályában a tanulókhoz a következő felhívás intéztetett: «Egy érdekes játékot játszunk most! Ver. senyt rendezünk az osztályok között. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mely<ik osztály fogja a legtöbb szót leírni.» stb. A 9 leányosztály 315 tanulójának és 8 fiúosztály 369 tanulójának a szabad asszociáció szárnyán megnyílt a lelke. A verseny 15 perce alatt a leányok átlag 110, ¡a fiuk átlag 113 szó|t írtak le. \' : \' \'
Tanulóinkat minden bizonnyal érdekli a próba eredménye. A körülbelül 75-000 szó az iskolák és osztályok között az alábbi — oszitály-átlagokhan feltüntetett — grafikus feldolgozás szerint oszlik el.
A körülbelül 750 oldal terjedelmű tanulói írás a képzetek társulásának igen változatos gazdagságát tartalmazza-
*) Részleteredmény a nagykanizsai m. kir. áll. polgári fiúiskola és a nagykanizsai m. kir. áll. polgári leányiskola tanulóinak körében végzett szókincsvizsgálati tanulmányból
7
A mindennapi élettel és a tanulói hivatással összefüggő tevékenykedés gondolatköre mellett a leánytanulók képzettartalma a lakás, a ruházkodás, a társas együttlét, a városi utca és a természet köréből valók ; míg a fiukat inkább az ipar, a kereskedelem világa, a közlekedés különböző módjai és eszközei, a háziállatok, a határ, a természet érdekli, ahogy azok képziettársi. tásaikból tükröződnek.
A képzetek kölcsönhatásai is fellelhetők a tanulmányi anyagban : a) A hasonlóság, rokonság, pl. nyil, ijj, kopja, dárda, b) Egyidejűség: pl. Város; falu, tanya, puszta, c) Egymásmellettiség, pl. feszület, templom1, oltár, g\'yón-tatószék, gyertya, szentség, öröklámpa, orgona, d) Okság, pl. köhög, betejg;.
Olykor logikai háttérben születnek az asszociációk, a) A tárgy és anyaga, pl. iszarv, szaru, b) A tárgy és rendeltetése, pl. tőr, szur. c) A tárgy és létrehozója, pl. kert, kertész.
A próba eredményét uj megvilágításba hozza a fiu- és leányiskolái korszerintipárhuzam alapján készült s az[ értesítő 27-!ik lapján található ábrázolás (felső része születési évfolyamonként és iévfolyam-iszáátlagonként viezeti a görbéket, mig az alsó részén a tanulók évfolyamonkénti száma olvasható (Le) mely a lélekfejlődés körébein teszi szemléletessé az első grafikonban feldolgozott anyagot.
A fejlődési állapot szerint — sokoldalúságuk mellett — a képzetkapcso^ó-í dások színezete is változik.. A fiatalabb tanulók képzettársításai inkább értelmi jellegűek, s főként a környezet tárgyait csoportosítják. Az idősebbeknél — az állandó érdeklődés hatására — kifejezetten értelmi, a képzetek tartalmán épülő, belső kapcsolatokat találunk, pl. lencse, szemüveg, távcső, fényképezőgép. — A leányoknál a térben és időben egymásmellett keletkezett képzetek társulásai az uralkodók. — Az idősebb leányoknál érzelmi kapcsolatokat is találunk, melyek főként a részvétérzelmeken épülnek.
A szabad asszociáció utján megejtett gyermektanulmányi próbával iskoláink a Magyar Gyermektanulmányi Társaság szókincsvizsgálati munkájába kapcsolódnak be.
jába kapcsolódnak be. Szudey Géza.
j) Rendkívüli tárgyat a jelen tanévben ¡nem tanítottunk, tanfolyamunk nem volt.
k) A szülői ház és az iskola közötti nélkülözhetetlen kapcsolatot s»or, galmasan ápoltuk, hogy a két fontos nevelési tényező munkáját párhuzamba állítsuk egymással, összhangba hozzuk, mert csak így végezhetünk igazán áldásos és ¡eredményes munkát. Az osztályfőnökök többször meglátogatták a vidéki tanulókat, hogy meggyőződést szerezzenek arról, vájjon minden tekintetben megfelelő környezetben nyertek-ie elhelyezést. Szorgalmasan látogatták a helybeli tanulókat is s ezlek a környezettanulmányok valóban áldásosaknak bizonyultak, a szülők és az iskola közötti megértésnek útját egyengették, nem egyszer a tanuló egészségére^ erkölcsiségére, jellemének kialakulására döntő fontosságú megfigyelésnek, és a baj" gyökeres orvoslásának váltak forrásává.
1) Szülői értekezleteink, melyek mindenkor többszáz szülő és tanügybarát jelenlétében folytak le, szintén a családi otthon és az\'iskola nélkülözhetetlen együttműködésének célját szolgálták. Az igazgató megnyitó szavaiban mindig valamely időszerű kérdést fejtegetett. November 26-iki értekezletünkön Deáknné Viola Mária tanár arról beszélt, hogy milyen legyen] a tanuló otthona, házi időbeosztása, hogyan tanuljon és hogyan segitse, támogassa a szülő iskolai kötelességeinek teljesítésében.
Február hóban a nagyarányú influe;nza_járvány miatt nem gyűjtöttük össze a szülőket egy tömegben, hanem\' március hó első napjaiban osztályon-1
8
kint gyűltek össze a tanulók szülei, akikkel az osztályfőnökök pedagógiai megbeszéléseket folytattak, melyek igen hasznosaknak és éred ni ény 3sek;nek bzionyultak.
Április hó 29-én Polónyiné Obetkó Sarolta tanár beszélt az erkölcsi nevelésről, la közerkölcsök romlásának, a szülői tekintély hanyatlásának és a fegyelem meglazulásának végzetes következményeiről s a családi és iskolai nevelés legfőbb céljául a vallásos, erkölcsös, gyöngéd, áldozatos női jellem kialakítását tűzte ki.
Az iskola társadalmi működése. Iskolánk és tanártestületünk részt vett Nagykanizsa városának mindéin kulturális és.Jiazafias megmozdulásában. A testvér fiúiskolával közös vegyeskarunk a fáradhatatlan Ketting Ferenc fiúiskolái tanár, karnagy Vezetésével a Zrínyi Irodalmi és Művészeti Kör december 16-iki ünnepélyének énekszámait szolgáltatta s szines népdalaival és pattogó katona-nótáival osztatlan tetszést és elismerést aratott. Ugyanezen az ünnepélyen szavalt Kreft Margit IV. osztályú tanulónk.
Városunknak március 15-én a Városi Színházban tartott hazafias ünnepélyén is vegyeskarunk szolgáltatta a hatásos, szép énekszámokat.
Deákné Viola Mária az Úriasszonyok Mária Kongregációjának novemberi kulturestjén «A családvédelemről» tartott értékes felolvasást.
Polónyiné Obetkó Sarolta tanár december hóban, a városháza dísztermében, a Zrinyi Irodalmi és Művészeti Kör ünnepélyén tartott nagyhatású előadást Balassa Bálintról.
A tanári testület társadalmi elfoglaltsága:
1. Palányi György igazgató. Az Orsz. Polg. Isk. Tanáregyesület, a Magyar Pedagógiai Társaság kültagja, a Földrajzi Társaság kültagja, a Nagykanizsai Iskola Egyesület, ¡az Iskola-Szanatórium, a Zrinyi írod. és Müv. Kör, a Stefánia Szövetség igazgatósági tagja, a Városi közművelődési Bizottság, a városi Közegészségügyi Bizottság tagja, a r. k. egyházközség képviselő testületének tagja, az egyháztanács tagja, a Nagykanizsai Levente Egyesület választmányi tagja stb.
2. Blázy Mária, az O. P. I. Tanáregyesület, a Mansz\'-, ,a Szoc. Misszió Társ. és a Ker. Tisztviselőnők Egy. tagja.
3. Csöke Erzsébet, ¡az O. P. I. Tanáregyesület, a Ker. Tisztviselőnők1, a Mansz tagja, az Oltáregyesület választm- tagja.
4. Deákné Viola Mária, az 0. P. I. Tanáregyesület, a Mansz, ja Ker. Tisztv. Egy. tagja, az Úriasszonyok Mária Kongregációjának első titkára.
5. Özv. dr. Horváthné Kenedy Erzsébet, az O P. I. Tanáregyl. tagja< a Mansz pénztárosa. »
6- Kznedijnc Raffaelli Anna, az O. P. I. Tanánegyesület, a Mansz, a Ker, Tisztviselőnők, a Zrinyi írod. és Müv. Kör tagja.
7- K "ttingné Nagy Erzsébet, az O. P. I. Tanáregy., a Zrinyi írod. és Müv. Kör, a Mansz, a Ker. Nőegylet tagja, a Szoc. Misszió Társ, választmányi tagja.
8. Mantuano Mária, az O. P. I. Tanáregyesület tagja, a Zrinyi írod. és Müv. Kör, a Mansz. a Ker. Nőegylet, Urleányok Mária Kongregációjának választmányi tagja. i
9. Plandrmé Zimifs Anna, az 0. P. I. Tanáregyesület, a Ker. Tisztviselőnők, ¡a Kath. Tainitó és Tanárnők Egyesületének tagja, a Szoc. Misszió T\'átis. választmányi tagja-
10. Polónyiné Obetkó Sarolta, az O. P. I Tanánegyesület, a Zrínyi írod1, és Müv. Kör tagja, az Evang. Jótékony Nőegylet választmányi tagja,, a Mansz tagja.
mmmmmm
9
11. Takách Olga, az O. P. I. Tanáregy., a Ker. Tisztviselőnők, a Mansz, a Szoc. Misszió Társ. tagja.
12. Twrdy Anna, az 0. P. I. Tanáregyesület, a Zrínyi írod. és MüV. Kör, a Mansz tagja, a Szoc. Misszió Társ. választmányi tagja és a Népgondozó szakosztály titkára.
Tanulmányi kirándulások. A tanmietoetektoe beillesztett szaktárgyi tanulmányi kirándulásokat a lehetőséghez képest az előirás szerint tartottuk meg. Az I—II. osztályok tanulói október hóban egy.egy természetrajzi óra keretében kivonultak a nagy sétakertbe, megfigyelték az őszi természetet^ tavasszal pedig a fák és bokrok virágzását tanulmányozták. Az I. osztályok tanulói szeptember hóban földrajzi óra keretében kisétáltak a város határába a látóhatár^ az égtájak stb. megfigyelésére. A III. osztályosok a fizika (tanárának vezetésével megtekintették a villanyüzemet. A IV. osztályok tanulói a vegytan tanárával meglátogatták a szeszfőzdét, háztartástan órán megtekintették Kettingné Nagy Erzsébet tanár mintaszerű kertjét és gyümölcsösét, neveléstani órán a városi óvodába látogattak el, a rajztanárnő vezetésével megtekintették a Bethlen Mária grófnő által rendezett erdélyi iparművészeti kiállítást.
Mindazoknak a megértő tanügybarátoknak, akik értékes tanulmányi kirándulásainkat lehetővé tették, e helyen is hálás köszönetünket fejezzük k{L
A szaktárgyi kirándulásokon kivül rendeztünk egynapos utazást Bal a; tonmáriára 133 növendékkel!, 1 vezető és 6 kisérő tanárral,, továbbá kétnapos tanulmányutat 59 tanulóval, a vezető igazgalóval és 3 kisérő tanárral Sopronba és Szombathelyre.
Balatoni kirándulásunk. A Jóisten szereti a gyermekeket. Olyan napsugaras időt adott kirándulás napjára, amilyen sem előtte,, sem azóta nem igen volt. Fürödtek iis leányaink jóleső kedvteléssel a gondatlanság ér_ .zésében- Máról-holnapra kikapcsolódtak a szorgos munka gondjaiból és fiatalos mohósággal szivták magukba a kirándulás kellemességcit.
Delelőre járt az idő, ahogy megérkeztünk Máriára- A májusi virágbaborulás metssze elható illata és a madárkák csilingelő hangja fogadott bennünket.
Emberi hangok még nem vegyültek a természet köszöntő üdvözlésébe!, mert leszámítva néhány állandóan ott tartózkodó családot, a villák még lakatlanul tekintgettek felénk.
Végleges letelepülési helyül dr. Horváthné kartársnönk villája mellett elterülő pázsitos térséget választottuk, ahonnan elragadó kilátást nyertünk a Balatonra. A kis »tenger« békés nyugalommal tűrte a ficánkoló leánykák szokatlan lármáját, sőt hívogató vendégszeretettel kínálgatta tükörsima kavicsait és kagylóit. Egy-egy ott ringatódzó csónakoeskla bájos incselkedéssel ajánlgatta szolgálatait a nyári szünidőre.
Csodálatosan tevékeny életerő lakik az ifjúságban. A rövid ebédidőt leszámítva, mozgalmas csoportokba verődtek és szivet-lelket felüdítő játszadozással töltötték a délutánt.
Festőién bájos volt a virágkoszorúkkal ékesített leánysereg a kék színben játszó «magyar tenger» mellett- Mikor a nap tüzes korongja lebukott a szembenlévő hegyek ormai mögött, 130 pirosra színesedett diákteányka szórta bucsuüdvözletét ¡az örökszép Balaton felé és vidám nótaszóval, üres hátizsákkal indultak hazafelé. Deák Istvánné.
Sopron-szombathelyi kirándulásunk. Május 24.ének szellős reggelén indultunk el boldog, vidám leánykáinkkal a hűséges Sopron felé/.-Útközben elmerengve gyönyörködtek gyermekeink a szelíd dunántúli tájban, a kedves kis falvakban, a szombathelyi repülőtér mozgalmasságába^.
az ausztriai Alpokban, a Schneeberg csillogó havában és vonatunk csakhamar berobogott a leghűségesebb városba.
Első utunk a hatalmas Deák-téren át a Lőwerekbe vezetett. Ez egy gyönyörű ¡erdei város, hol faóriások és gesztenyések védelme alatt mosolygó villák hosszú sora húzódik fel egészen a végtelen tölgyesig, melyet csak a fenyves szakit meg sötétzöld, égbenyúló sudár faóriásaival. Felmegyünk a csigalépcsőin a hatalmas Lőwer-szálló kilátójára, honnan fenséges, sjzivble-markoló kép tárul ¡elénk. Előttünk a gyönyörű város festői látképe, a háttérben csillog a Fertő, mögötte a kegyetlenül kiszabott trianoni határ s (a háttérben a gőgös ausztriai Alpok.
A fák rengetege ¡után, a délután folyamán, a kőrengeteg tanulmányozásába fogtunk. A belvárosnak sok évszázados levegője csapott meg bennünket a Városház-téren, az egykori Vártéren. Mély megilletődéssel állottunk meg a hüségkapu előtt, melytől jobbra áll az uj renaissance városháza, balra Hollós Mátyás háza, ahonnan Bécsnek büszke vára ellen indult ta nagy király. Az ódon vaskapu az ősrégi kopogtatóval valóban a letűnt századokra emlékeztet. A palota a művészlelkű Stornó család tulajdona. Mérhetetlen kincset zárnak magukba a stukkó díszítésű falak, egy művész-család muzeuma ez. A Stornó-ház mellett ¡egy Bocskai korabeli barokkpalota, azután az ev. egyház loggiás udvaru renaissance épülete, Gömbös Gyula miniszterelnök szülőháza- Szemben a bencések XIV. századbeli gyönyörű gótikus temploma, melyben II. Ferdinánd feleségét, III. Ferdinándot és I. Lipót feleségét koronázták. A templom mögötli téren az ország legszebb, leghatalmasabb Szentháromság szobra. A Templom\'-utcában, a Kolostor-utcában, a Szent György-utcában régi-régi házak, mesteri venetü vast ajtókkal, egyik renaissance, a másik barokk, megannyi kőcsoda, mely a letűnt századokról mesél. Se sízeri, se száma a kőbe irt történelmi tényeknek.
Kirándulásunk második napján elhaladtunk a régi várárok, az ősi várfalak mellett, megcsodáltuk a 700 esztendős Szent Lélek templomot s a temető-dombon emelkedő pompás Szent Mihály templomot, ezt a hatalmas gótikus remekművet, amelyhez hazánkban csak a koronázó Mátyás templom fogható. Tovább haladva lépten.nyomon megállítottak a magyar mult emlékei. Majd az ujabb városrészbe jutunk, pompás, újszerű paloták mellett visz el utunk s előttünk áll a városi muzeum újklasszikus hatalmas épülete, melyben három évezred története tárul elénk Sopronban és környékén talált leletekben. Az első teremben őskori csontfegyverek, esi. szolt kőszerszámok, továbbá bronz áldoziati edények, fegyverek, ékszerek, majd a vaskorszakba lépünk s kelta fegyverek, urnák, ijjak\' fogadnak bennünket. Következnek a római uralom emlékei, majd népvándorláskórabeli gót, gepida, hun, avar tárgyak. A barbár dulástól romteleppé, Ödenburggá vált Scarbiantiát az uj, az igazi honfoglalók, a magyarok épitik fel [újra (S az ő ezeréves múltjukat, dicsőségüket és szenvedéseiket hirdetik a töblbii termek. A nagy hősköltemény nemrég lezajlott ragyogó fejezetének tanúi\' a szerény ládák, melyek az 1931- december 14-iki népszámlálás alkalmával\' magukba fogadták Sopron lakóinak az ezeréves magyar haza iránti hűségéről tanúskodó szavazatait- * . >1
Mélységes megilletődéssel búcsúztunk el a nagyszerű városinak köny-nyel, vérrel ós lakóinak hűségével megszentelt földjétől. Kis tanítványaink lelke megtelt az ezeréves • dicső magyar mult felemelő, büszke tudatával és a jövőbe vetett hittel és reménységgel.
Hazafelé vezető utunkat megszakítottuk Szombathelyen, ahol a jelen biztató képe tárult elénk a rohamosan fejlődő, életképes, szép jövőjű nagyváros nyüzsgő, forgalmlas életében. Megtekintettük a fenséges szé-
11
kesegyházat, megpihentünk a pompás ligetben s lelki kincsekben gazdagulya tértünk haza két napos felejthetetlen tamulmányutünkről■
Polónyiné Ob°tkó Sarolta,
Ifjúsági köreink. ;a) Az önképzőkört szeptember havában a vezlető tanár úr. horváthné Kenedy Erzsébet, megalakította. Elsősorban megválasz. totfca a Kör tisztviselőit. Elnök : Pintér Katalin IV. b., titkár : Polówyi Sarolta IV. b., jegyző : Ladeczky Emilia IV. a.
A havonkint megtartott gyűlésieken felöleltük az irodalom minden ágát és foglalkoztunk a művészetekkel is. Azonfelül mint jövendő anyához, háziasszonyhoz illő, nem hanyagoltuk el a háztartás köréhez tartozó dolgokat sem.
Az önképzőkör jól sikerült Madách ünnepet és Anyák napját rendezett az előirt napokon.
Végül az összes iskolai ünnepélyen a Kör tagjai szolgáltattak szavalatokat.
A Kör legszorgalmasabb tagjai a jutalmazások rovatában szerepelnek.
b) Ifimági Vöröskereszt. Alakuló ülésünket szeptember hó 27-én tartottuk. Csoportunk 75 taggal alakult.
Folyó tanévben öt gyűlést tartottunk. A gyűlések alkalmával vezlető tanárnő az egyesület nemes céljaival, a gyermekek erkölcsi nevelésével,, az egészségvédelemmel foglalkozott. Arra törekedett, hogy cselekvő szereltef tet ültessen a leánykák szivébe, hogy az önzést félretéve készek legyenek pz irgalmas szeretet gyakorlására.
Tartott a vezető tanárnő egészségügyi megbeszéléseket is. Beszélt a tisztaságról, az érzékszervek ápolásáról, a testedzésről. Különösien sokat foglalkozott a mai kor legelterjedtebb bajával, a tuberkulózissal és az elf-lene való hathatós küzdelemmel. Szó volt továbbá a szülők iránti tiszteletről^, háláról és ;a kötelességteljesítésről-
A vezető tanárnő mindéin osztály élére két egészségügyi felügyelőt állított, kik állandóan ügyeltek a rendre, tisztaságra. Észrevételeiket heteinkint közölték a vezető tanárral, hogy az a szükséges intézkedéseket \'megtehesse.
A juniorok az idén is, mint máskor, boldog örömmel láttak munkához!,-arra törekedtek, hogy minél több és szebb kézimunkát állithassanak elő, hogy az egyesület jövedelmét gyarapitsák és minél hathatósabban gyakorolhassák a jótékonyságot. Sok szép díszes, magyaros párnát, teritőt, zsebkendőt készítettek Csöke Erzsébet karlársnő fáradhatatlan és szakavatott vezetése mellett.
Szt. Karácsony ünnepe előtt az idén is gyűjtöttek társaik körében használt fehérneműt, felsőruhát és játékokat- A ruhákat kijavítottuk és a misz. sziós nővérek jótékony céljaira adtuk át- Az iskolaév folyamán 3 szegény tanulótársunk tandiját fedeztük-
A kis juniorok a híven teljesített kötelesség boldog örömével indulnak a inagy szünidőre, hogy uj erőt merítsenek a jövő évi munkálkodásukhoz.
Ttakách Olga tanárjeljnöik-
c) Ifjúsági Sportkör. Beszámoló az Ifjúsági Sportkör 1984—35. tanévi működéséről. A sportkör neve : Nagykanizsai m. kir. áll. polgári leányiskola sportköre. Kerület: Székesfehérvár, csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma : 310. Megalakulási ideje : 1926. A sportkör tiszteletbeli elnöke: Polónyi György igazgató. A sportkör vezetője : Kenedyné Raffaelli Anna, Csengery-utca 33. A sportkör vezetője testnevelési tanár. Az intézet tanulóinak teljes létszáma : 335. A magántanulók száma : 2. A testgyakorlás alól felmentettek száma : 18- A testnevelési alapra fizető tanulók száma : 296.
12
1
A sportkörben működő tagok száma : I. korosztály : 10-12 évesek 70, II. korosztály : 12-14 évesek 96. Összesen 166 tanuló. Működési szakosztályok : .atlétika, torna, játék, tánc, feninisz. Van-e az intézetnek torníaterme ? Tornatermünk közös a fiúiskolával, 159 négyzetméter padozata lakkozott deszjka. V|an-e az intézetnek játékra alkalmas udvara ? Van, de nagyon kicsii-Hány négyzetméter ? 250. Külön játszóterünk csak ideiglenesen van. Az iskolával szemben egy lebontott épülettömb területét a város játszótér céljára ideiglenesen átengedte, ennek területe 1900 négyzetméter. A tagok hetenkint egyszer gyakorolnak- Strandfürdő és uszoda a városi sétakertben van. Téli sportok közül csak korcsolyázásra van alkalom. Kisok versenyein nem vettünk részt. A sportkör vagyonának rnult évi maradványa : 472.66 P. A jelen tanévben testnevelési járulékokból befolyt részesedés kamattal együtt: 184.44 P. A sportkör jelen tanévi összes kiadása 247.30 P. Pénz. maradvány : 409.80 P.
A sportkör újraalakuló gyűlését szeptember hó 25-én tartotta meg. A tisztikar tagjai : Ifj. elnök : Bazsó Éva IV. a. o. t., alelnök : Mészáros Erzsébet IV. b., jegyző : Hóbor Júlia IV. a., pénztáros : Wieland Jolán IV. b., szertárosok : Ács Mária, Muravölgyi Ilona IV. a.. Deutsch Magdolna, Vincié Anna IV. b., Horváth Gizella,. Takách Erzsébet III. a., Kariovits Aranka és Riaffai Margit III. b. oszt. tanulók.
Tornaünnepélyünket közösen a helybeli középiskolákkal, junius hó 10-én tartottuk meg a Zrínyi sportpályán ; ezen a nagyszabású ünnepélyen iskolánk csapata ugy a közös tornában, mint a magyar táncban nagy ¡sikerrel szerepelt. Kemdyné Raffaelli Anna sportvezető tanúr.
d) Eucharisztikus Lc:ánySzövetség. A szövetséget szeptember hó 22-én alakítottuk és a tagokat két csoportba osztva, a tisztikart kijelöltük.
Az I. csoporthoz a III. és IV. oszt. tan. közül 78 .növendék tartozott. E csoportnak ifj. elnöke : Vincze Anna IV. b, titkára : Császár Irma IV. a, jiegyzője : Mészáros Erzsébet IV. b oszt. tanulók voltak.
A II. csoporthoz az I. és II. oszt. növendékek közül 70.en tartoztak. Ezeknek ifj. elnöke : Bazsó Katalin II. a, titkára : Molnár Ilona II. c. íegy-zője : Mohos Mária II. b oszt tanulók lettek.
December 8-án ünnepélyes tagavatást tartottunk, amelyen 29 növendéket vettünk fel a szövetségbe.
Havi gyűléseinken a szentek életével és ezzel kapcsolatban gyakorlati kérdésekkel foglalkoztunk. A tagok, kevés kivétellel járattak hitbuzgalmi folyóiratot. A gyakori szentáldozásra példájukkal másokat is buzdítottak. Az áldozások száma e tanévben 3312 volt-
P- Bakoss Gáspár, vezető-elnök.
Iskolai ünnepélyeink. Szeptember 11-én volt a tanév ünnepélyes megnyitása.
Október 6-án a fiúiskolával közösen áldoztunk az aradi vértanuk emlékének iá következő műsorral : 1. Papp—Váry Elemérné Dohnányi : Hiszekegy- 2. Székely Sándor : Október 6., szavalta: Zimmermann Gizella JV. a. oszt. tan. 3. Fehér Lajos IV. c. o. t- ,méltatta a nap jelentőségét. 4. Jaj de busáin..., vegyeskar. 5. Kruger Aladár : Mozdonyok beszélgetnek Aradon. Előadták : Kreft Margit, Pintér Katalin és Weisz Erzsébet IV. b. o. t. 6. Szathmári István : Az aradi tizenhárom. Szavalta : Tanzenberger Sándor IV. a. o. t. 7. Szózat.
,November 1-én kivonultunk a temetőbe, leróttuk kegyeletünk adóját a hősi halottak iránt, elhelyeztük virágainkat, azonban szép műsorunkat megzavarta a hatalmas zápor.
Január 20-á;n tartott Madách-ünnepélvünk műsora: 1. Hiszekegy, ve-
13
gyeskar. 2. Prológus : Előadták : Léder Mária és Németh Margit III. b. p. tanulók. 3. Ünnepi beszédet mondott özv. dr. Horváthné Kenedy Erzsébet tanár. 4. Madách : Életbölcseségek. Szavalta: Ruttner Vilma III. a. o. t.
5. Madách : Nem féltelek hazám. Szavalta: Matyasícs Klára IV. a. o. (L
6. Bércről visszanéz a vándor. Énekelték a IV. a. oszt. növendékei. 7- Jelenet a második színből IV. a. osztályos tanulók előadásában. Bemondót: Placskó Ilona, az Ur : Hóbor Julia, Ádám : Ágoston Mária, Éva: Zimmermann Gizella, Lucifer : Ács Mária. 8. Jelenet a XV. színből IV. b. osztályos tanulók előadásában. Az Ur : Varga Mária, Ádám : Deutsch Mária. Éva : Vincze Anna, Lucifer : Csordás Klára- 9. Himnusz.
Március 15-én a fiúiskolával közösen ünnepeltük meg a márciusi nagy eszmék ünnepét a következő műsorral : 1- Hiszekegy, vegyeskar. 2. Kru-ger Aladár : A Kászoni fiuk. Előadták : Varga Mária és Weisz Erzsébet. IV. b. oszt. tanulók. 3. Ladeczky Emilia IV. a. o- t. ¿artolt ünnepi előadást. 4. Petőfi-Parti: Talpra magyar, vegyeskar. 5. Szathmári István : A szabadság napján. Szavalta : Hegedűs István III. a. o. t. 6. Szózat, vegyeskar.
Április 8-án szintén a fiúiskolával közösen ültük meg II. Rákóczi Ferencnek, a nagy bujdosó fejedelemnek emlékezetét- A műsor a követkeiző volt: 1- Hiszekegy, vegyeskar. 2. Sajó Sándor : Rákóczi. Szavalta: Lencz József IV. a. o. t. 3. Varga Gyula: Rákóczi temetése. Előadták : Csordás Klára és Wíeland Jolán IV. b. o. tanulók. 4. Ünnupi beszédet mondott Vánkos Jenő tanár. 5. Kuruc dalok, vegyeskar. 6. Lámpérth Géza: Rákóczi halála. Szavalta : Tanzenberger Sándor IV. a. o. t. 7. Endrődi Sándor : A tárogató hangja. Szavalta : Ács Mária IV. a. o. t. 8. Nagy Zoltán IV. a. o. t. saját alkalmi költeményét adta elő. 9. Szózat, vegyeskar.
Május 5-é,n tartottuk meg az anyák napját. 1. Mi fehérlik... Előadta e leányiskola énekkara. 2. Móra László : Édesanyám. Szavalta : Hóbor Julia IV. a. o. t. 3. Mécs László : A királyfi három bánata. Szavalta : Ruttner Vilma III. a. o. t. 4. Ünnepi beszédet mondott özv. dr. Horváthné Kenedy Erzsébet tanár. 5. Pósa Lajos : Édesanyám. Szavalta : Somlai Magda .III. a,
0. t. 6. Várady Antal : Melyiket ? Előadták : Polónyi Sarolta és Weisz Erzsébet IV. b. o. tanulók. 7. Édesanyám is volt nékem... Énekkar.
A május 25-én tartott madarak és fák napjának műsora : 1. Hiszekegy, énekkar. 2. Kiss Dezső : Bucsu a csizeciskétől. Szavalta : ifj. Horváth Ilona
1. b. o. t. 3. Takách Olga tanár beszéde. 4. Szállj, szállj. Énekkar. 5. Tompa : A madár fiaihoz. Szavalta : Németh Margit III. b. o. t. 6. Szózat. Énekkar,
Május 26-án a fiúiskolával közösen ünnepeltük a hősök napját. 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Szathmári István : Privigyei tót menyecskék. Szavalta : Bazsó Éva IV. a. és Horváth Rózsa III. a. o. t. 3. Kerezsy Géza tanár ünnepi beszéde. 4. Móra László : Hősök napján. Szavalta : Tanz/enber-ger László IV. a. o. t. 5. Szózat. Vegyeskar.
Junius 17-iki záróünnepélyünk sorrendje : 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Boross Sándor : Zrinyiász. Szavalta : Pintér Katalin IV. b. o. t. 3. Magyar dalok, vegyeskar. 4. A IV. osztályos növendékek nevében búcsúzott az iskolától Varga Mária IV. b. o. t. 5. Az igazgató záróbeszéede és a jutalmak kiosztása. 6. Szózat.
Iskolai ünnepélyeink felemelő sikereit nagy részben kitűnő vegyes-karunk magasszinvonalu énekszámainak köszönhetjük, melynek lelkes, őrizetlen vezetője, Ketting Ferenc fiúiskolái tanár fogadja e helyen is hálás köszönetünket.
Nyilvános ünnepélyeinken kivül egyes tanórák keretében megemlékeztünk a nevezetesebb történelmi és irodalmi események évfordulójáról. így október 5-én Madách Imréről, Az ember tragédiájának halhatatlan költőjéről szóllottunk, október 20-án meleg szeretettel mélyítettük el a finnm-\'ugor
14
testvériség érzését, október 31 (én takarékossági napot tartottunk, december 10-én kegyeletes hálával adóztunk a limanovai hősök emlékének. Április 25-én a Balatonról beszéltünk, mint egyik legnagyobb kincsünkről és büszkeségünkről. A juniusi könyvnap alkalmából a magyar könyvre, a magyar szellem, tehetség és tudás eszközének és fényes bizonyítékának szeretettére és pártolására buzdítottuk tanulóinkat.
Tanulóink egészségi állapota általában kielégítő vőít. A februári, influenza-járvány iskoláinkat sem kimélte meg, heteken át hiányzott tanulóirik-nak 40, 50 és 60 százaléka. A járvány könnyebb lefolyású voft s .megszűntével hamarosan pótoltuk a tananyagban szükségképen beállott kisebb elmaradást.
Dr. Goda Lipót főorvos ur két izben tartott hivatalos szemvizsgálatot. E helyen is hálás köszönetünket fejezzük ki a főorvos urnák azért .az öinzleitlen segítségért, melyben tanulóinkat hirtelen rosszullét alkalmával mindenkor részesítette.
Hivatalos iskolalátogatás. A lefolyt tanévben Dr. Leidenfrost Gyula, egyetemi magántanár, kir. főigazgató ur látogatta meg iskolánkat; érkezett május 20-án és látogatását május 22-én fejezte be. Megfigyelte a tanításokat, Meghallgatta a tanulók feleleteit), átnézte írásbeli munkálataikat, rajzaikat, kézimunkáikat és gyűjteményeiket s tapasztalatairól a látogatását befejező értekezleten számolt be. A legnagyobb elismeréssel szólott a tanártestület oktató-nevelő munkájáról, megállapította, hogy intézetünkben a tanítás a cselekedtető oktatás szellemébein folyik, a tanulók öntevékenységének igénybevételével ; a cél sokoldalú, maradandó ismeretek nyújtása a gondolkodó-képesség fejlesztése és az erkölcsi érzület megszilárdítása. A tanártestület hálás köszönettel fogadta a kir. főigazgató urnák értékes tudásán és gazdag tapasztalatain átszűrt gyakorlati tanácsait, az elismerésnek és megbecsülésnek felemelő érzése pedig uj erővel és lelkesedéssel vértezte fel további munkálkodásához.
A\'jótékonyságot a fogékony női sziv jóleső örömével gyakorolták növendékeink nemcsak az Ifj. Vöröskereszt Egylet keretében,, hanem minden kínálkozó alkalommal. Gyűjtöttek a vakokat gyámolító országos egyesület és a nyomorék gyermekek otthona javára.
A tanulók segélyezése főleg az Ifj. Vöröskereszt Egylet és az, Ifj. Segélykönyvtár utján történik, melynek kezelője Twrdy Anna tanár volt. A lefolyt tanévben 196 tanulóink részesült 590 drb könyvsegélyben 1770 R 60 fillér értékben. Az Izr. Leányegylet 4 szegénysorsu tanulónk dijait fizietteQ ami 114 P-t tett ki. Az Úriasszonyok Mária. Kongregációja karácsonykor két tanulónkat látta el meleg lábbelivel és gyapjú kabátkával.
A nemesszivü jótevők fogadják ezúton is hálás köszönetünket
Magánvizsgálatok. A tanév elején és karácsonykor nem volt magánvizsgálat. A tanév végén tartott magánvizsgálaton 2 tanuló jelerit me]gj. Az írásbeli vizsgálatot junius 5-én és 6-án tartottuk, a szóbeli vizlsgálat junius 14-én folyt le, elnökölt Zsappán József áll. polg. isk. felügyelő-igazgató.
Az iskolaév befejezése. A tanévet a nm. Vkm. 36 139-1935. V. 1. |sz. rendelete alapján junius 7-től 13-ig tartó összefoglalásokká] és 17-én tartott záróünnepéllyel fejeztük be.
Rajz- és kézimunkakiállitásunk ez idő alatt nyitva állott a rajzteremben a szülők és az érdeklődő közönség részlére. Az ügyesen elhelyezíeltti komoly művészi értékű és amellett gyakorlati célt szolgáló rajzok, kézimunkák őszinte bámulatba ejtették a szemlélőket. Megkapó volt a falakat díszítő magyaros stílusú rajzok, tervezések gyakorlati értékesítésié a fehérnemű darabokon, teritőkön, diszpárnákon, kis mellényeken, bodorvászon
15
zubbonyokon és ruhákon. A látogatók őszinte elismeréssel adóztak özlv. dr. Horváthné Kenedy Erzsébet rajztanárnőnek, valamint Csöke Erzsébet és Takách Olga kartársaknak, a kézimunka tanárainak,.
Jutalmazások. Példás magaviseletű és dicséretes szorgalmú tanulóink jutalmazására nemesszivü tanügybarátok áldozatkészségéből a következő adományok állottak rendelkezésünkre : I—II. sz. m. kir. Postahivatal tisztikara (postás-gyermekek jutalmazására) 5 P-t, a Nagykanizsai Bank-egyesület és Délzalai Takarékpénztár R-T. 25 P-t, a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T. 15 P-t, a Dunántuli Gazdasági Szeszígyárosók Szesz.-íinomitó R.-T. 15 P-t, a Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T. 10 P-t adományozott. Jutalomkönyveket ajándékoztak : Fischel cég 6 drb, Schless cég 5 drb és Mayr cég 4 darabot- Az áldozatkész adakozók fogadják ezúton ás hálás köszönetünket.
A tanártestület a jutalmazások céljaira kapott pénzösszegek egy résztét jutalomkönyvek vásárlására fordította, egy részét pedig pénzjutalomként osztotta ¡szét-
Könyvjutalmat kaptak : Bol-la Mária Magdolna, Májon Magda, Megyes ,Ilona, Mohácsi Valéria. Németh Ilona I. a), Amtmann Margit, Horváth Edffitj, Szabó Mária, Weiszensíern Gabriella, Zavodnik Klára, Zweig Erzsébet I. b), Baa Borbála, Bazsó Katalin, Bogdán Blanka, Gőcze Ilona, Németh Aranka, Szepesi Emília II. a), Mohos Mária, Steiner Márta, Varga Klára II. b), Csikely Ilona, Busa Erzsébet II- c), Horváth Rózsa, Németh Mária, Tamás Erzsébet, Zavodnik Gizella III. a), Amtmann Katalin, Horváth Gabriella, Horváth Irma, Nagy Magda, Németh Margit, Somlai Magda és Somogyi Márta III. b), Császár Irma, Ágoston Mária, Kálovits Anna, Varga Mária IV. a), Deutsch Magda, Deutsch Mária, Erdélyi Teréz, Polónyi Sarolta, Szigeti Erzsébet, Varga Ilona és Varga Mária IV. b) oszt. tanalók.
A\'uer Erzsébet I. a), Kollár Katalin II. c), ifj. Horváth Ilona I. b), és Göndics Mária I. b) oszt. tanulók 5 5 P pénzjutalomban részesültek.
önképzőköri lelkes szereplésükért jutalomkönyvet kapnak : Matyasics jKlára, Ruttner Vilma III. a), és Ladeczky Emilia IV. b) oszt. tanulók. Dil-cséretben részesülnek : Deutsch Mária IV. b), Czimmermann Gizella IV. a), Varga Mária IV. b), Bazsó Éva IV. a), Ágoston Mária IV. a), Ács Máriaj IV. a), Weisz Erzsébet IV. b), Somlai Magda III. b) és Péter Éva III^ a), oszt. tanulók.
Az Ifj. Vöröskereszt Egyletben való buzgó működéséért könyvjutalmait kap Márkus Mária II. a) oszt. tanuló, dicséretet érdemel Deutsch Magda IV. b) oszt. tanuló.
|ll. Könyvtárak, szertárak és egyéb felszerelés.
A gyarapodást a statisztika C) táblázata tünteti fel- Nagyobb értéket képvisel az uj harmónium, továbbá két uj varrógép és a Révai Lexikon utolsó 5 kötetének beszerzése. Mindezek árát nem a költségvetés összegéből^ hanem az előző évek mcgtakaritásaiból fedeztük külön engedéllyel.
A tanári könyvtár 170 kötettel gyarapodott 490.50 P értékben, azoinbajn ebből 100 kötetet a nm. VK. Miniszter úrtól ajándékba kaptunk.
A butor, házi felszerelés, szertárak és a tanári könyvtár együtt 201 darabbal gyarapodott 963.14 P értékben.
Az Ifj. Könyvtár 43 müvei \'127 P, áz Ifj. önképzőkör könyvtára 12 .müvei 54.68 P, a Sportkör felszere ése 180 darabbal" 135.90 P értékben gyarapodott.
16
II. A tanári testület és elfoglaltsága.
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Mely tantárgyakat tanította, melyik osztályban? Heti óraszám Mióta t ennél az iskolánál összesen | hány éve? ^ 1 Jegyzet
1 Polónyi György igazgató nyelv., történettudomány történelem III. a, III. b 4 1928 Vili. 29. 26 Az intézet fegyelmi és tanulmányi ügyeinek vezetője. Az intézet gondnoka.
2 Blázy Mária rendes tanár mennyiségt., természettud. számtan 11. a, III. b, IV. b. fizika III. a, b ének 11. a, b, c torna II. a, c játék 11. a, c osztályfői óra IV. b 22 1918 IX. 1. 20 A IV. b osztály főnöke. A fizikai szerek őre.
3 Deákné Viola Mária rendes tanár nyelv., történettud. magyar I. a, 111. a, IV. a földrajz I. a, III. a történelem IV. a szépírás osztályfői őra III. I. a. 22 1921 V. 17. 22 Az III. a oszt. főnöke. A tanári könyvtár kezelője.
4 Hajas Eszter rendes tanár nyelv., történettud. A tanév megkezdése előtt szabadságra ment, majd a polg. fiúiskolához helyeztetett át 1924 IX. 11. 36
5 dr. Horváthné Kenedy Erzsébet rendes tanár rajz rajz I. a, b, II. a, b, c, III. a, b, IV. a, b, szépirás I. a, b, II.a, b,c 22 1904 VIII. 29. 34 A rajzszerek őre. Az ifj. Önképzőkör B) csop. vezetője.
6 Kenedyné Raffaelli Anna rendes tanár mennyiségi, természettud, torna német 11. b számtan 11. b torna 11. b, 111. a, b. IV. a, b osztályfői őra 11. b 20 1927 IX. 1. 8 A II. b oszt főnöke. Tornaszerek őre Ifj. sportkör vezetője. A tanártestületi értekezletek jegyzője. Irodás.
7 Kettlngné Nagy Erzsébet rendes tanár mennyiségi., természettud. számtan I. a, III. a. vegytan IV. a egészségtan IV, a természetrajz 1. a,II. a, b háztartástan IV. a osztályfői óra I. a 22 1912 IX. 1. 30 A I. a oszt. főnöke. A vegytani- és számtani szerek őre.
8 Mantuano Mária rendes tanár nyelv., történeltud. magyar 11. c német 11. c, IV a ének IV. a torna I. a, b játék I. a, b osztályfői óra IV. a 18 1918 IX. 11. 30 Igazgató-helyettes. A IV. a oszt. főnöke.
9 özv. Planderné Zimits Anna rendes tanár nyelv., történettud. magyar I. b, II. a, b földrajz II. a, b, c osztályfői őra II. a 22 1919 V. 12. 24 A II. a oszt. főnöke. Földrajzi-történelmi szerek őre. Ifj. könyvtár kezélője.
10 Polónyiné Obetko Sarolta rendes tanár nyelv., történettud. magyar III. b, IV. b német 111. b, IV. b földrajz III. b történelem IV. b háztartástan IV. b osztályfői óra III. b 22 1928 VIII. 17. 28 A III. b. oszt. főnöke, Tandíjkezelő. Lapkezelő
11 Takách Olga rendes tanár mennyiségi, természettud. számtan I. b, II. c, IV. a vegytan IV. b egészségtan IV. b term.-rajz I. b, 11. c kézimunka I. b osztályfői óra II. c 22 1924 11. 1. 32 Az II. c oszt. főnöke. A természetrajzi szerek őre. Az Ifj. Vöröskereszt vezetője.

17
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Mely tantárgyakat tanította, melyik osztályban? Heti óraszám Mióta tanit Jegyzet
ennél az iskolánál összesen hány éve?
i! 12 Twrtly Anna rendes tanár nyelv., történettudomány német I. a, b, II. a, 111. a földrajz I. b ének I. a, b, III. a, b, IV. b karének III. a, b, IV. a,b osztályfői óra 1. b 22 1924 111. 26. 32 Az I. b. oszt. főnöke. Zeneszerek őre Segélykönyvtár kezelője.
13 Csöke Erzsébet áll. művezetőnő kézimunka kézimunka I. a, II. a, b. c, III. a, b, IV. a, b 23 1931 IX. 1. 22 A kézimunkaszerek öre.
14 P. Bakoss Gáspár r. kat hittanár r. k. hittan I—IV. 20 1930 X. 30. Önálló hitoktató.
75 Ardai Simon tanító óraadó izr. hittan I., II. 2
16 Horváth Olivér ág. h. ev. lelkész óraadó ág. ev hittan I—IV. 2
17 Kádár Lajos ref lelkész óraadó ref. hittan I-1V. 2
18 dr. Winkler Ernőné oki. középisk. hittanár óraadó izr. hittan III , IV. 2

Személyzet: Baranyainé Bakó Eszter véglegesített és Némethné Hekler Anna véglegesített iskolaszolgák.
18
IV. A tanuló ifjúság érdemsorozata.
Rövidítések és jelzések magyarázata:
rk. = római katolikus; ág. ev. = ágostai hitvallású evangélikus; ref. = református; izr. = izraelita; ism. =• ismétlő; fm. = felmentve. Előmenetelben: 1 = jeles; 2 = jó; 3 = elégséges; 4 = elégtelen. Magaviseletben: 1 = példás; 2 = jó; 3 = tűrhető; 4 = rossz. Irásb. dolg. külső alakjában: 1 = csinos; 2 = rendes; 3 = tűrhető; 4 = rendetlen.
* A rajz finomabb kivitele alól felmentve. Díjkedvezményben: m = teljes díjmentes; 4. f. = 4. díjfokozat (8P); 3. f. = 3. díjfokozat (16 P); 2. f. = 2. díjfokozat (24 P); 1. f. = 1. djfokozat (32 P). Ahol díjfokozat jelzés nincs, teljes fizető (40 P).
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kettingné Nagy Erzsébet,
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz Számtan, mért. N sc CC Szépírás Női kézimunka Ének Testgyakorlat Irásb. dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Auer Erzsébet rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 fm 1 1 m
Baltavári Irén rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 1 3 3 1 f
Bogdán Rózsa rk. 3 2 2 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 2 2
Bolla Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4 f
5 Cserpes Margit rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 3 3
Erdei Ilona g. kath. 1 2 2 3 3 2 1 2 2 2 2 1 2 2 2 1 f
Gödörházi Ilona rk. 2 4 3 4 3 3 3 3 4 3 3 2 2 3 4
Hauptvogel Anna rk. 1 3 1 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 2 3 1 f
Kancsalics Margit rk. 2 4 3 4 4 4 4 4 3 3 4 2 2 3 4
10 Kaposi Teréz rk. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1 f
Keszericze Mária rk. 3 2 2 3 3 2 3 2 3 2 3 2 1 3 3
Kisfaludy Mária rk. 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 3 1 f
Kopár Olga rk. 1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 1 1 1 2 2 1 f
Kovács Gabriella rk. 1 2 3 3 2 2 2 2 3 2 3 2 2 2 3
15 Kovács Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 fm 2 2 3 î
Kuczogi Mária rk. 1 2 1 2 2 2 1 2 3 2 2 1 2 2 2 2 f
Lasky Katalin rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 3 2 2 1 2 3 3 3 f
Májon Katalin rk. 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 1 1 1 2 2
Májon Magdolna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1
20 Mátay Kornélia rk. 1 2 2 2 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 2
Megyes Olga rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 1 3 f
Mohácsy Valéria rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 1 2 1 3 í
Németh Ilona rk. 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1
Niczinger Ilona rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 î
25 Niessner Auguszta rk. 1 3 3 3 2 3 3 3 3 2 1 2 2 3 3 3 í
Oláh Ilona rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 3 î
Oltyán Erzsébet rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 1 f
Pécsy Margit rk. 1 2 2 3 3 2 3 3 3 2 1 3 2 3 3 1 f
Póczak Anna rk. 1 2 1 3 3 2 2 2 2 2 2 3 2 3 2
30 Simán Ilona rk. 1 2 1 2 3 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 —
\' ............\'11 "" \' \' w ■\'■11 " «"iwuiiw il11 ■ w w -
19
A tanuló neve és vallása Magaviselet B _o CB &0 u. O c/) Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz j Számtan, mért. | N ec Qí Szépírás Női kézimunka | Ének Testeyakorlat CO ca io IS -S3 fi Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Simon Karolin rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 1 f
Steinauer Mária rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 fm 2 3
Szabó Erzsébet rk. 1 2 2 2 3 2 2 2 3 2 2 1 2 2 2 3 f
Szabó Margit rk. 1 2 2 2 2 2 1 1 3 2 1 1 1 2 2
35 Szemes Erzsébet rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3
Szilágyi Ilona rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 2 3 1 f
Takács Mária rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 1 3 3 1 f
Tátrai Ilona rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 8 2 2 3 3
Varga Magdolna rk. ism. 2 4 3 3 3 3 4 4 2 2 2 •2 2 2 4
40 Várszegi Magdolna rk. 1 1 1 2 3 2 1 1 1 1 1 2 1 1 2 3 f
Vincze Gizella rk. 1 4 3 3 4 3 3 3 4 3 3 1 2 3 4
Vörös Mária rk. 1 4 3 4 3 4 3 3 3 3 2 1 2 3 4
Magántanuló:
Kiss Margit rk. — — 2 2 2 2 3 3 1 2 2 2 2 2 2
Kimaradtak: Piller Mária rk., Zámbó Ilona rk.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Twrdy Anna.
Amtmanne Margit rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 1 f
Bedenek Jolán rk. 1 2 2 2 1 2 2 2 3 3 1 1 2 2 2
Bubb Magdolna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3
Büki Ilona rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3
5 Czakó Etelka ref. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 3 1 1 1 2 2 1 ï
Csínger Júliánna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 2 2 3
Gömbkötő Gabriella rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 1 ï
Göndics Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 m
Halász Gizella rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3
10 Héricz Olga ág. ev. 1 2 1 2 2 2 3 3 2 1 1 1 2 1 2 2 f
Horváth Anna rk. 1 2 2 2 1 1 3 2 3 3 2 1 2 3 2 3 f
Horváth Edit rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 1 3 f
id. Horváth Ilona rk. 1 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3
ifj. Horváth Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 m
15 Horváth Vilma rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3
Ifcsics Mária rk. 1 2 2 3 2 2 3 2 1 1 2 2 1 1 2 1 ï
Istiván Mária rk. 1 2 2 2 1 2 2 3 1 2 2 2 2 2 2 2 ï
Ivánkovics Mária rk. 1 3 2 2 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 31 1 ï
Kaburek Éva rk. 1 2 2 2 2 2 2 3 2 1 1 2 1 1 2
20 Kalmár Ilona izr. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 fm 2 2 1 f
Megyeri Alojzia rk. 1 4 3 4 3 3 3 4 4 4 3 2 2 3 4
Mihók Erzsébet rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 î
Németh Ilona rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 2 3 f
20
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz . Számtan, mért. Rajz Szépírás Női kézimunka j Enek Testgyakorlat Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Németh Margit rk. 1 2 1 2 2 2 3 3 2 3 1 2 2 2 2 2 f
25 Ötvös Irén rk. 1 4 3 4 4 3 4 4 4 3 3 3 2 3 4
Pados Edit ág. ev. 1 2 1 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 2 2 3 î
Palotai Mária rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3
Plauder Éva rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3
Ritter Magdolna rk. 1 2 1 2 1 1 2 2 2 1 2 1 1 2 2 3 f
30 Sáí\'rán Irma rk. 1 4 3 3 3 3 4 4 3 3 3 1 2 3 4
Sidó Edit rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 1 2 2 2 3
Sifter Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 1 f
Stampf Gyöngyike rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 1 2 2 3 2
Stern Erzsébet izr. 1 2 1 1 1 2 2 2 *3 3 1 1 2 3 2
35 Szabó Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 1 2 f
Szemző Emma ág. ev. 1 2 1 2 3 2 2 2 3 3 2 3 2 3 2 3 f
Takács Ilona rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 2 3 3 1 î
Tóth Anna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 3
Varga Margit rk. 1 2 2 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 2 1 î
40 Varga Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 2 1 2 2 2 3 f
Weiszenstern Gabriella izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 1 3 1 4 ï
Zavodnik Klára rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 íj
Zweig Erzsébet izr. 1 1 1 1 1 1 2 2 *3 2 1 2 2 3 1 4 î
IL A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: özv. Planderné Zimits Anna.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz Számtan, mért. Rajz Szépírás Női kézimunka Enek Testgyakorlat lrásh. dofg. külső a\'akia Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Albert Erzsébet rk. 1 4 2 3 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 4
Baa Borbála rk. 1 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 1 1 2 1 m
Bazsó Katalin rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 2 2 2 1 1 f
Bedő Margit rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 f
5 Benczik Erzsébet rk. 1 2 2 3 2 2 2 1 3 3 2 3 1 3 2 m
Bogdán Blanka rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 4 f
Bőczy Jolán rk. 1 1 1 1 2 1 1 3 2 1 2 1 1 2 2 3 î
Buzási Gabriella rk. 1 2 2 2 2 2 2 3 1 1 2 2 2 1 2
Csiszár Anna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 3 2 2 3 1 f
10 Csöndör Aranka rk. 2 4 2 3 4 3 3 4 4 3 3 2 2 3 4
Farkas Mária rk. 1 3 3 3 2 2 3 3 3 3 2 3 3 2 3
Galácz Margit rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3
Gerócs Anna rk. 1 2 2 2 2 1 2 3 2 2 1 3 3 2 2 1 f
21
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz Számtan, mért. Rajz Szépírás Női kézimunka Ének Testgyakorlat Irásb. dolg. külső alakja | Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Golenszky Ilona rk. 1 2 1 1 2 1 1 2 2 2 2 1 1 1 2 2 f
15 Göcze Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 1 f
Gyöngy Ilona rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3
Kiss Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 3 3 2 1 2 2 2 1 í
Ladeczky Anna rk. 1 2 2 2 3 2 2 3 *3 2 fm 1 3 2 2 2 f
Márkus Mária rk. 1 2 1 2 2 2 1 3 2 2 1 1 2 2 2
20 Németh Aranka rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 fm 1 1 1 1 1 f
Pálfalvi Mária rk. 2 4 3 3 4 3 3 3 2 4 2 2 2 3 4
Rácz Irén rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 1 1 3 2 3 f
Reizner Teréz rk. 1 2 1 2 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 1 f
Senkó Magdolna rk. 1 2 1 2 1 2 2 3 2 2 2 2 1 2 2 1 î
25 Szabó Mária rk. 1 4 3 3 3 3 3 4 4 3 3 2 2 2 4
Szekeres Magdolna rk. 1 2 2 2 1 2 1 3 2 3 2 2 2 2 2 2 í
Szepesi Emília rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 2 2 1 3 f
Szloboda Ilona rk. 1 3 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3
Szűcs Piroska rk. 1 3 2 3 3 2 2 4 3 3 3 2 2 3 4
30 Tálosi Jolán rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3
Kimaradtak : Krémer Mária rk., Varga Rózsa rk.
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Kenediné Raffaelli Anna.
Balog M. Magdolna rk. 1 2 1 3 2 2 2 2 1 1 1 3 fm 2 2 1 f
Bellák Mária ág. ev. 1 2 1 2 2 3 2 2 1 1 1 2 2 2 2
Berecz Irma rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3
Brust Zsuzsanna izr. 1 3 2 3 3 3 2 3 *3 3 3 3 2 3 3
5 Bukovics Ilona rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 4 3 3 3 2 3 4 1 f
Csordás Györgyi rk. 1 1 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 1 1 2 3 î
Horváth Mária rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 2 1 2 3
Kerpen Margit izr. 1 3 1 3 3 2 2 3 3 3 2 3 2 3 3
Kiss Margit ref. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 3 2 2 2
10 Koréin Magdolna izr. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3
Magyar Magdolna rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 1 3 1 3 3 1 í
Markovits Ilona rk. 1 2 1 2 2 2 1 2 1 2 1 2 2 2 2 1 f
Marton Magdolna rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3 2 f
Megy esi Teréz rk. 1 2 1 2 2 1 1 2 2 2 fm 1 fm 2 2 3 í
15 Mohos Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 3 f
Molnár Mária rk. 2 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 3 3
Németh Mária rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3
Nóvák! Erzsébet rk. 1 3 1 3 3 3 4 3 3 3 2 3 2 3 4
Orbán Mária rk. 2 3 1 3 3 3 3 4 2 2 1 3 2 2 4 1 f
20 Pichler Mária rk. 1 4 3 3 4 4 3 4 4 3 3 2 fm 2 4
Radák Mária rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 3 f
22
1/ A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz Számtan, mért. Rajz Szépírás Női kézimunka Enek Testgyakorlat* Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Rechnitzer Zsuzsanna izr. 1 3 2 2 3 3 2 2 3 3 3 3 2 3 3
Reményi Mária rk. 1 3 1 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 3 3
Sipos Irma ref. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 2 2 3 1 f
25 Sipos Margit ref. 1 3 2 3 2 3 2 3 1 1 2 3 2 1 3 1 f
Steiner Márta izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 2 2 1 m
Szekeres Mária rk. 1 2 2 3 2 3 3 3 2 2 2 1 2 2 3
Tóth Róza rk. 1 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 1 f
Varga Irma rk. ism. 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2
30 Varga Klára rk. 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 fm 1 1 2 1
Wieland Aranka ref. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 1 2 2 1 1 2 3 f
Kimaradtak: Bujarszki Erzsébet rk,, Horváth Irén rk.
II. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Takáclc Olga.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Természetrajz Számtan, mért. Rajz Szépírás Női kézimunka Enek Testgyakorlat Irásb.dolg. külső alakja | Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Andri Irma rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
Baj Mária rk. 1 2 1 3 3 2 3 2 1 2 1 3 2 2 3 1 f
Bagó Edit rk. 1 2 2 2 2 2 3 3 3 2 2 3 2 2 3 1 f
Boa Aranka rk. 1 4 3 4 4 3 3 4 3 3 2 3 3 3 4
5 Busa Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 2 2 *3 2 fm 1 fm 1 1
Csikely Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 f
Farkas Anna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3
Horváth Anna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3
Horváth Erzsébet 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 1 Ï
10 Horváth Mária rk. 1 3 1 3 3 3 3 2 2 3 2 3 1 3 3
Horváth Margit rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3
Horváth Magda rk. 1 3 1 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3
Horváth Katalin rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 f
Kovács Jolán rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 1 2 1 1 1 2 2 3 î
15 Kovács Magdolna rk. 1 3 2 4 3 3 3 3 4 3 2 3 2 3 4
Kovács Teréz rk. 3 2 2 2 2 3 3 3 1 2 1 1 2 2 3
Kollár Katalin rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 3 1 1 1 2 1 m
Lovászi Mária rk. 1 4 3 4 3 3 3 4 3 2 2 2 2 3 4 1 f
Mankovits Erzsébet rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 1 î
20 Márkus Erzsébet rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 1 1 1 2 3 2 3 1 f
Mátés Mária rk. 1 3 1 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 3 4 f
Mészáros Jolán rk. 1 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 2 3 2 2
Molnár Aranka rk. 1 2 1 2 1 2 2 3 1 2 1 3 fm 2 2 1 î


23
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Természettan Számtan, mért. Rajz Női kézimunka | Enek Testgyakorlat Irás^dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Molnár Ilona rk. 1 2 2 2 2 2 2 3 1 2 1 2 2 2 2
25 Nagy Katalin rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 3 1 f
Németh Margit rk. 1 2 1 3 2 2 3 3 3 2 2 2 1 2 3 1 f
Szegedi Erzsébet rk. 1 3 3 3 3 3 3 4 3 2 2 2 2 2 4
Szentmiklósy Anna rk. 1 2 1 3 2 2 2 3 2 2 1 2 1 2 2 2 f
Vaska Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 2 2 3 f
30 Weisz Katalin izr. 1 2 2 2 1 2 2 2 3 2 2 2 3 2 2 3 f
Kimaradtak: Czifra Anna rk., Staszni Margit rk.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deákné Vida Mária.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Természettan Számtan, mért. Rajz Női kézimunka Ének Testgyakorlat Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Bali Rózsa rk. 1 2 2 2 2 1 2 3 3 3 2 1 2 2 3 1 f
Barabás Ilona rk. 2 4 2 3 3 3 4 3 4 3 3 1 3 3 4
Bárány Erzsébet rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 4 3 2 1 2 2 4 1 f
Blagojevity Erzsébet rk. 1 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2 1 1 2 3 1 î
5 Csapó Henrietta rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 1 1 2 3
Csányi Rozália rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 *3 2 1 2 3 3
Csete Ibolya rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 2 2 3 2 3 f
Garai Margit rk. 1 :$ 3 2 3 3 3 3 3 2 1 1 fm 2 3 1 f
Gál Magdolna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3
10 Gerencsér Erzsébet rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3
Gölles Ilona rk. 1 2 2 2 2 2 2 3 3 *3 2 1 fm 2 2
Heffer Magdolna rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3
Herjavecz Apollónia rk. 1 2 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 2 3 3 1 f
Horváth Elvira rk. 1 2 2 2 1 1 2 3 2 3 1 2 fm 2 2 1 f
15 Horváth Gizella rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 1 2 3 l 2 3
Horváth Irma rk. 1 1 1 1 1 1 2 3 2 1 1 1 1 2 2 3 f
Horváth Rózsa rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 l 2 1 4 f
Kardos Etel rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 2 3 1 î
Kiss Irén rk. 1 1 1 2 2 1 2 2 1 1 1 1 1 2 2 2 f
20 Kovács Gizella rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2 1 2 2 3 f
Lengyel Ilona rk. 1 3 2 2 3 2 3 3 3 3 2 1 2 2 3
Marosa Margit rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 3 f
Matyasics Klára rk. 1 2 1 2 2 1 1 2 2 2 1 3 2 2 2 3 f
Megyes Magdolna rk. 1 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 2 3 3
25 Nemes Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 2 1 2 1 2 1 f
24
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Természettan Számtan, mért. Rajz Női kézimunka 1 Ének Testgyakorlat Irásb.dolg. külső alakla Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Németh Ilona rk. 1 2 2 3 3 2 2 3 3 3 2 1 2 2 3
Németh Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 2 1 m
Oltyán Margit rk. 1 3 3 2 3 2 3 3 4 3 3 3 2 2 4
Palkovics Magdolna rk. 1 4 3 3 4 3 3 3 3 4 3 3 2 2 4
30 Petrovics Erzsébet rk. 1 1 1 2 2 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 2 î
Pénzes Gizella rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 1 2 3 3
Pénzes Ilona rk. 1 3 3 3 3 2 2 3 3 2 2 1 2 3 3 1 î
Péter Éva rk. 1 2 2 3 2 2 3 3 3 3 2 1 2 3 3
Pintér Margit rk. 1 2 1 1 2 2 2 3 2 2 1 1 2 1 2 3 î
35 Ruttner Vilma rk. 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2 2 î
Sipos Ilona rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 1 1 fm 2 3
Szabó Anna rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 3 f
Takács Erzsébet rk. 1 4 3 3 4 2 3 3 3 4 3 1 2 3 4
Tamás Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2 1
40 Varga Margit rk. 1 2 2 2 2 3 2 3 3 2 1 1 2 2 3 1 î
Vas Ilona rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 3 3
Zalán Anna rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3
Závodnik Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 2 2 1 1 f
Magántanuló:
Frantsits Erzsébet rk. — — 2 2 3 2 3 3 3 *2 ím 2 fm 2 3
Kimaradt: Varga Mária rk.
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Polónyiné Obetkó Sarolta.
Amtmann Katalin rk. 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 m
Biró Magdal. Lvu 1 3 2 3 3 3 3 4 4 *3 fm 3 3 3 4
Bokros Mária rk. 1 3 3 2 3 2 2 3 3 2 l 3 3 2 3
Borbély Margit rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 3 *3 fm 1 fm 3 2 1 f
5 Braun Franciska izr. 1 3 2 3 3 3 3 3 4 4 2 1 2 2 4
Cserti Annaisr. 1 2 1 2 2 2 2 3 3 2 2 3 2 1 2 1 f
Csótár Irma ág. ev. 1 3 2 3 3 3 3 3 4 3 2 3 3 3 4
Gyöngy Mária rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 1 1 1 1 1 3 1 f
Halász Györgyike rk. 1 3 1 3 3 2 2 3 3 2 1 1 3 2 3 1 î
10 Harmatos Emma rk. 3 2 1 2 2 3 2 3 3 1 1 2 2 1 3
Horváth Anna rk. 3 3 2 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 1 3
Horváth Gabriella ref. 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 1 1 3 f
Horváth Irma rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 1, 3 í
Horváth Rózsa rk. 1 3 2 3 3 2 2 3 3 3 2 1 2 3 8
15 Kalmár Erzsébet izr. 1 3 1 2 3 2 3 3 3 2 1 3 3 2 3 1 f
Kárlovits Aranka rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 3 3
Klein Mária izr. 1 3 2 3 3 3 3 3 4 4 3 1 2 2 4!
25
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Természettan Számtan, mért. | Rajz Női kézimunka | Ének Testgyakorlat írásb. olg. külső alakjai Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Kluger Irén izr. 1 3 2 3 3 2 2 3 3 3 2 3 2 2 3
Kocsis Erzsébet ref. 1 3 2 3 3 2 2 3 3 3 1 2 1 3 3 1 f
20 Kohn Lidia izr. 1 3 2 3 4 3 3 3 3 3 2 3 2 2 4
Kovács Eugénia rk. 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 1 2 2 2 2 1 f
Léder Mária rk. 1 2 2 2 2 2 2 3 3 2 1 2 1 2 2 1 f
Lusztig Zsuzsanna izr. 1 2 1 2 2 2 2 2 3 3 2 3 2 2 2 1 f
Mattersdorfer Ilona rk. 1 3 3 3 4 3 3 3 3 3 1 2 2 3 4
25 Nagy Magdolna rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 f
Németh Margit rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 3 f
Pápai Ilona rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 1 1 2 1 2 1 f
Reiner Ilona izr. 1 3 2 3 3 2 1 3 3 3 2 2 2 3 3
Seress Gizella rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 3
30 Sipos Margit rk. 1 2 2 2 2 2 1 3 2 3 2 1 2 3 2 2 f
Somlai Magdolna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 3 f
Somogyi Márta rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4 î
Szabó Gizella rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 3 1 1 2 2 2 2
Szabó Ilona rk. 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2 2 1 1 1 3 3 f
35 Szekeres Irma rk. 1 2 1 2 2 2 1 3 3 1 2 3 2 2 2 3 f
Takács Gizella rk. 1 3 1 3 2 3 3 3 3 3 2 1 2 2 3
Török Zsuzsanna rk. 1 2 1 2 2 1 1 2 3 1 1 2 2 1 2 2 f
Ungár Magdolna izr. 1 3 1 2 2 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3
Kimaradtak: Bedenek Magdolna rk., Rafai Ilona ref., Rafai Margit ref,
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök. Mantuano Mária.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom | Vallástan I Magyar nyelv | Német nyelv 1 Történelem Számtan, mért. Ásvány- és vegytan | \\ Egészségtan ! Háztartástan Rajz Női kézimunka Ének Testgyakorlat Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Antal Júlia rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 1 3 3
Acs Mária rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 3
Ágoston, Mária rk. 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 fm 1 1 m
Bazsó Eva rk. 2 2 1 3 2 2 2 2 2 1 3 2 2 1 3 2 3 f
5 Bem Margit rk. 2 4 3 3 3 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 4
Busa Irma rk. 1 2 2 2 1 2 3 2 2 1 *3 fm 1 fm 2 2 2 f
Császár Irma rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 2 ? 1
Czimmermann Gizella rk. 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 3 1 3 1 2 2 1 f
Gödörházy Magda rk. 2 4 3 3 4 3 4 3 3 3 3 3 2 2 3 4
10 Haupvogel Mária rk. 1 3 2 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 2 3 3
Hóbor Júlia rk. 2 2 2 2 2 2 1 3 2 3 1 1 1 1 2 2 2 f
26
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar nyelv || í Német nyelv Történelem Számtan, mért. | Ásvány- és vegytan | Egészségtan Háztartástan ! Rajz ] Női kézimunka j [Ének Testgyakorlat Irásb.dolg. köső alakja j Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Horváth Anna rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 1 2 2 3 1 f
Horváth Aranka rk. 1 2 1 2 2 2 3 2 2 2 2 1 2 lm 2 2 3 f
Horváth Erzsébet rk. 1 4 3 3 3 4 4 3 3 3 2 3 3 2 3 4
15 Kálovics Anna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 m
Kaszás Margit rk. 1 4 3 3 3 4 3 4 3 3 3 3 2 2 3 4
Kúszik Stefánia rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 1 f
Ladeczky Emília rk. 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 m
Miilei Anna rk. 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1 2 2
20 Molnár Gizella rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 2 2 3 3
Molnár Ilona rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 1 1 3 3 1 f
Muravölgyi Ilona rk. 1 4 3 4 3 3 4 3 3 3 2 2 2 1 3 4
Nardai Irma rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 3 3
Nyirő Zita rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 2 3
25 Placskó Ilona rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 1 f
Révész Ilona rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3
Sági Júlia rk. 1 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3
Szarka Magda rk. 1 2 2 2 1 1 2 1 2 2 1 1 2 2 2 2 3 f
Varga Ilona rk. 1 2 1 2 3 2 3 2 2 2 1 1 2 2 2 2 3 f
30 Varga Mária rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 2 2 1 2 î
Zerinvári Irén rk. 1 3 2 2 3 2 3 2 2 3 3 2 2 2 2 3
Zsebeházy Ilona rk. 2 4 3 8 4 3 4 3 3 3 3 2 2 2 2 4
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Blázy Mária.
Bolla Erzsébet ref. 2 3 2 3 3 3 4 3 3 2 3 3 1 3 2 4
Csordás Klára rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 3 1 f
Deutsch Magdolna izr. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1 1 m
Deutsch Mária izr. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 2 2 1 m
5 Eder Lujza rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 1 f
Erdélyi Teréz rk. 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 f
Érczes Erzsébet rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 2 2 3
Galácz Magdolna rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3
Grosz Éva izr. 1 3 2 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3
10 Günsberger Rozália izr. 1 3 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 2 3 3
Kelemen Magdolna izr. 2 3 2 2 3 2 3 3 3 2 3 3 1 2 3 3
Klein Anna izr. 2 2 1 2 2 2 3 3 2 2 3 2 2 2 2 3
Kotnyek Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 2 1 2 1 2 2 f
Kreft Margit ág. ev. 1 2 1 2 2 2 3 3 3 2 2 2 1 1 2 3 1 f
15 Lőrincz Mária rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 3 1 2 2 2 1 2 2 1 f
Mayer Margit rk. 1 2 1 2 3 2 3 2 1 1 1 2 2 2 2 2
Mészáros Erzsébet rk. 1 2 1 1 2 1 2 3 3 1 1 1 2 1 1 2 2 f
Pados Emma ág. ev. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 2 2 3 • J
27
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom | Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Számtan, mért. | ísvány- és vegytan | Egészségtan Háztartástan Rajz Női kézimunka j Enek Testgyakorlat Irásb.dolg. külső alakjai Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Pintér Katalin rk. 1 2 1 2 2 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 m
20 Polónyi Sarolta ág. ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 f
Sáfrán Erzsébet rk. 1 3 3 2 3 2 3 3 3 1 3 2 1 2 1 3
Schmidt Edit rk. 2 3 2 3 3 2 3 3 2 2 3 3 1 2 3 3 1 î
Stern Rozália izr. 1 2 1 1 1 2 3 2 2 2 3 2 1 3 2 2
Szigeti Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2 1 4 f
25 Szolkovy Margit rk. 1 3 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 1 1 2 3
Tátrai Kornélia rk. 2 3 3 2 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 1 f
Turi Anna rk. 1 3 1 2 3 3 3 3 3 2 *3 1 3 2 2 3 1 f
Varga Ilona rk. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 2 î
Varga Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 m
30 Varga Piroska rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 2 1 3
Vieland Jolán Etel ev. ref. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 1 1 1 2 1 1 2 3 f
Vincze Anna Rozália rk. 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 4 î
Weisz Erzsébet izr. 1 2 1 2 1 2 2 3 2 3 2 2 1 2 2 2 1 î
Zab Julianna rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 1 3 3
Grafikon Szudey Géza tanár tanulmányához. (Szöveg a 7. lapon.)
28
IV. Statisztika.
a) A tanulók osztályonként összesített adatairól.
Osztályok Összesen
C í m I. II. III. IV.
a) b) a) b) c) a) b) a) b)
a) í tanulók számának alakulása Beírt nyilvános tanuló ......... Beírt magántanuló*........... Osztályozott nyilvános tanuló ... Osztályozott magántanuló ...... Osztályoztatott összesen......... 44 1 42 1 43 43 43 43 32 30 30 33 31 31 32 30 30 44 1 43 1 44 41 38 38 32 32 32 34 34 34 335 2 323 2 325
b) A tanulók kormegoszlása 1924. évben született ... ... ... 1923. „ „ ... ... ... 1922. „ „ ......... 1921. „ „ ......... 1920. „ „ ......... 1919. „ „ ...... 23 16 2 2 23 14 4 2 16 10 4 14 12 5 16 11 3 26 17 1 1 23 11 2 1 17 14 1 19 11 4 46 77 88 80 28 6
c) A tanútok anya-nyelye És nyelvismerete Magyar nyelvű ... ... ... ... ... Németül beszél ............... Horvátul „ ............... 42 1 43 2 1 30 31 30 43 2 38 1 32 1 34 2 323 7 3
d) A tanulók vallása Róm. kat. . ... ... ... ... ... Református ... ... ......... ... Ág. ev. ..................... Izraelita ... ... ... ... ... ... 43 35 1 3 4 30 21 4 1 4 30 44 26 2 1 9 32 21 2 3 8 282 9 8 26
e) A szülők foglalkozása Kisbirtokos, kisbérlő gyermeke Kisbirtokos, napszámos „ Egyéb gazds. segédsz. „ Földmívelési napszámos Nagyiparos „ Kisiparos „ Ipari segédszemély „ Ipari napszámos „ Kiskereskedő „ Kereskedelmi tisztviselő „ Egyéb kereskedelmi s. szem. ., Közlekedési tisztviselő „ Egyéb közi. s. semély „ Köztisztviselő „ Pap, tanár, tanitó „ Másféle értelmiségü Közhivatali altiszt „ Katona altiszt „ Nyugdíjas tisztviselő „ Nyugdíjas altiszt „ Különböző napszámos „ Egyéb ismeretlen foglalk. „ Gazdasági tisztviselő „ 2 15 1 1 1 9 2 2 4 1 1 4 2 1 7 1 7 15 2 2 1 2 3 3 2 5 2 1 1 7 1 2 1 3 1 1 1 1 10 2 1 4 1 5 3 1 1 1 2 1 9 2 8 3 2 2 1 2 1 1 7 2 3 9 4 1 9 4 ,1 3 1 12 1 3 2 3 2 1 3 3 1 1 2 4 6 1 1 8 3 2 1 3 3 1 9 1 6 2 5 3 2 1 4 15 7 3 2 1 80 4 2 26 2 9 12 64 16 9 4 14 20 7 15 2 8 3
Összesen 42 43 30 31 30 43 38 32 34 325
f) A szülők lakhelye Az iskola székhelyén ... ... ... Zala vármegyében*............ Somogy „ **............ Vas „ ...... ... ... Veszprém „ ... ... .... ... Sopron „ ...... ... ... Budapesten ... ... ............ 30 7 4 1 1 31 4 4 2 2 28 1 1 25 4 2 21 4 3 \' 1 1 36 4 3 1 26 7 5 26 5 1 23 6 3 2 246 42 26 4 1 1 5
g) Öra-mutatok Igazolt óramulasztások száma ... Igazolatlan óramulasztások száma 1833 133? 1514 1166 1424 2125 1972 1184 2627 14.582
Jegyzet: * Felsőrajk 1, Gelse 3, Komárváros 4, Légrád 1, Murakeresztur 5, Zalaszentjakab 1, Zalaszentmihály 4. ** Gyékényes 3, Somogyberzence 1, Zákány 5.
b) A tanulók tanulmányi eredménye, magaviselete és díjkedvezménye.
Osztályok I. a) L b) 11. a) II. b) II. c) Ili. aj III. b) IV. a) IV. b) Összesen
A tantárgyakból kapott érdemjegyek Jeles Jó I Elégséges | | Elégtelen | Jeles Jó Elégséges | Elégtelen_ Jeles I Jó 1 Elégséges | Elégtelen | Jeles Jó ¡ Elégséges ¡ 1 Elégtelen 1 | Jeles I Jó | Elégséges 1 Elégtelen | Jeles !Jó | Elégséges 1 Elégtelen 1 Jeles 1 Jó | Elégséges Elégtelen Jeles 1 Jó [ Elégséges 1 Elégtelen | Jeles | Jó 1 Elégséges | Elégtelen |
Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Állat- és növénytan Vegytan és ásványtan Természettan Élet- és egészségtan ism. Háztartás- és neveléstan Számtan és mértan ¡15 3 ; 6 6 12 12 16 10 18 11 16 21 25 17 18 3 2 2 2 19 10 13 11 8 11 18 13 18 15 13 13 16 14 18 2 1 2 14 8 8 9 9 11 10 12 12 11 5 12 7 9 10 3 14 3 2 5 5 13 9 11 8 14 4 19 17 17 11 1 1 1 14 3 5 3 2 11 10 11 13 9 5 15 13 14 19 2 1 13 8 8 12 7 15 16 11 17 17 16 20 23 15 19 2 1 19 7 6 8 10 15 16 13 16 17 4 15 17 14 11 2 9 5 9 7 fi 8 9 4 8 10 11 7 8 15 17 17 15 15 15 17 16 1 2 1 1 19 9 9 12 8 8 14 8 16 fi 7 11 17 6 •>n —
b i-7 19 15 2 6 14 20 3 3 6 17 4 3 10 16 2 \' 1 8 19 2 3 5 12 13 29 23 3 3 4 8 5 26 25 1 4 6 8 3 5 10 15 6 8 14 8 16 5 19 1
Rajz 8 12 20 1 lm 2 6 16 17 ¿lm 2. 5 12 11 2 7 10 11 1 lm ? 8 8 12 1 lm 1 8 17 15 l lm 2 11 8 17 2 7 10 13 1 lm 1 11 7 15 1 lm
Szépírás Női kézimunka Ének 5 16 20 28 18 20 10 8 3 1 9 19 16 16 17 18 17 7 9 1 5 8 9 14 14 13 10 6 8 1 2 lm 7 8 4 11 13 11 13 8 16 2 lm 3 10 7 18 17 12 9 2 11 1 lm 17 24 19 14 7 6 Unt 19 17 14 12 3 9 12 12 10 16 13 4 2 lm 12 15 13 16 9 3 —
Testgyakorlat 12 28 — 3 lm 14 26 2 Hm 9 16 5 9|18 1 3101 7 1 12 9 2 lm 9 29 1 5 lm 9¡22 6 1 9 19 1 3 lm 11 21 2 — 325
Előmenetel Általános jeles jó elégséges 1 tárgyból elégtelen 2 több „ „ 6 16 16 4 1 8 19 13 1 6 13 6 2 2 1 3 9 15 3 1 3 10 i3 1 2 1 4 13 22 2 3 7 10 15 3 3 5 9 12 6 8 8 17 1 50 107 129 12 15 12
HsoaviseletbOl kapóit érdemieg vek Példás Jó Tűrhető 35 5 2 42 1 28 2 26 5 27 2 1 42 1 33 2 3 3 27 7 280 27 6
Tandíjkedvezmény a második félévben Teljes díjat fizet 1. f. díjkedvezm. nyert 2. f. 3. f. „ „ 4. f. Díjmentességet nyert 16 14 2 7 1 2 17 11 4 7 2 2 12 8 4 3 1 2 16 8 1 5 1 13 11 2 3 1 19 11 3 7 1 2 17 12 2 5 1 1 17 6 2 4 3 14 9 3 2 2 4 141 90 23 43 8 18
29
c) Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás.
Leltári sorszám A vagyontárgyak csoport szerinti megnevezése í tanév folvamán történt gyarapodás 11 tanévi Gyarapodás értéke Az oldalt feltüntetett vagyontárgyak, szertárak stb.
vétel ajándék tanévvégi állománya értéke
darab, kötet, tüzet P f P í
A) Az iskolai felszerelés nyilvántartása:
1. Bútorok.................. 5 — 463 — 503 11568 89
11. Házi és irodai felszerelés 5 — — — 188 2758 87
111. A Földrajzi és történelmi tanszerek ............... 6 — 19 80 116 1820 44
111. B Természetrajzi tanszerek...... — — — — 177 576 59
111. C Természettani tanszerek...... — — — - 33 662 62
111. D Vegytani tanszerek ......... — — — — 27 20 —
111. E Szám-mértani tanszerek ...... — — — - 11 64 60
111. F Tornatanítási tanszerek ...... — . — — - 1 31 32
111. G Rajztanítási tanszerek ...... 15 — 19 84 437 500 23
IV. Tanári könyvtár............ 70 100 460 50 1498 5675 53
Összesen: 101 100 963 14 2991 23679 09
Külön nyilvántartás:
V. Ifjúsági könyvtár............ 43 — 127 — 1115 2946 99
VI. Önképzőköri könyvtár ...... 12 — 54 68 196 266 89
VII. Sportköri felszerelés......... 180 — 135 90 1195 2747 98

31
d) Az iskola benépesülésének visszatekintő táplázata az 1920—21. tanévtől.
Tanév I. oszt 11. oszt. III. oszt. IV. oszt. Összesen
a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló nyilvános tanuló magántanuló együtt
1920—21 52 47 — 8 44 53 — 10 41 52 — 4 36 43 _ 5 368 27 395
1921—22 56 59 — 2 47 48 — í 45 46 — — 40 47 — _ 378 3 381
1922—23 45 51 43 9 53 58 — 8 44 46 — 8 38 39 — 5 417 30 447
1923-24 51 57 47 6 58 62 35 35 3 43 53 — 11 38 38 — 3 447 23 470
1924—25 49 38 43 51 10 43 43 37 5 52 52 54 — 1 42 39 — 3 445 19 464
1925-26 36 35 i! 44 3 51 — 3 45 45 — 1 424 8 432
1926—27 29 31 30 4 30 35 32 4 53 54 — 1 51 44 — 2 389 11 400
1927—28 43 45 — 4 46 40 — 3 44 45 — 3 31 30 32 1 356 11 367
1928—29 34 35 — 2 43 42 — 5 41 42 — 1 28 27 26 7 318 15 333
1929—30 34 32 34 9 34 36 — 3 43 41 — 2 26 28 27 3 335 17 352
1930-31 43 45 45 5 35 34 32 9 37 36 — 3 36 34 _ 4 374 21 395
1931—32 33 33 34 6 42 43 43 1 43 45 — 3 34 35 — 2 385 12 397
1932-33 30 28 29 2 44 47 43 — 6 39 39 39 — 41 42 — 1 374 9 383
1933—34 33 31 32 46 — 3 36 34 — 1 40 39 38 1 376 5 381
1933-35 42 43 — 1 30 31 30 — 43 38 — 1 32 34 — — 323 2 325
1 II I 1 1
VI. A jövö iskolai évre vonatkozó értesítés.
1. Beírások. Az 1935-36. tanévi beiratásokat június hó 18-án és 19-én d. e. 9-12-ig tartjuk meg.
A beiratásoknál minden uj tanuló szülőjével vagy azok helyettesével köteles megjelenni s tartozik beszolgáltatni a következő okmányokat: a) legutóbbi iskolai bizonyítványát, elemi iskolából jövők Értesitő "könyvecskéjüket. b) állami születési [anyakönyvi kivonatát, c) oltási, illetőleg ujra-oltási bizonyítványát.
A javitóvizisgálatokat szeptember 6-án d. e. 8 órai kezdettel tartjuk\' meg. Azok a tanulók, akik javitóvizsgálatot óhajtanak tenni, tartoz\'nak bizonyítványaikat augusztus 15-éig az igaz;gatósághoz besziolgáltatni.
A pótbeirásokat szeptember 7-én tartjuk meg.
2. Fizetendő dijak. A beiratás alkalmával minden rendes tanuló a következő dijakat tartozik befizjetmi: la) felvételi dij címén 2 P 50 fillért, b) járulék dijak címén 1 P 70 fillért, c) filmoktatási dij címén előző évi tan-
32

dijának 8 százalékát Az 3. osztályba felvett tanulók filmdija az iniézjetnél érvényben lévő teljes dij után számit.
Az igazolt hadiárvák és hadigyámoltak a b) alatt jelzett járulékokat nem fizetik. Jeles és jó rendű hadiárvák és hadigyámoltak a felvételi díj,; valamint az alább részletezendő tan- és fenntartási dij fizletése alól is mentésiek. A többi tanuló az eddig felsorolt dijakon kivül fizet még tan- és felnintartási dijat, melynek egyesitett ¡évi összege 40 P.
Kifogástalan viseletű és előmeneteld tanulók, ha atyjuk (gyámjuk) anyagi helyzete ezt megokolttá teszi, ráutaltságukhoz mérten, a megállapított százalékos keretek között ad egyesitett tan- és fenntartási dij kirovása tekintetében díjmentességben, illetőleg díjkedvezményben részesülnek. A kedvezményeket a fizetendő dijinak 4 csökbenő fokozata szerint osztjuk kii a következő táblázat szerint :
Teljes dijat (40 P) fizet a tanulóknak legalább 35%-a
1. fokozatú díjkedvezményt (32 P) nyerhet a tanulók 30%-a
2. „ „ (24 P) „ „ „ 10%-a
3. „ „ (16 P) „ „ „ 10%-a
4. „ „ (8 P) „ „ „ 5%-a dijjmentességet nyerhet a tanulóknak legfeljebb 10%-a
100%
Teljes mentesség és 4. fokozatú díjkedvezmény csak példás viseletű, általános jeles (az I. osztályban általános kitűnő) előmenetelő és teljesein szegény tanulónak adható.
Harmadik ós második fokozatú díjkedvezményben legalább jó viseletű és legalább általános jó (az I. osztályban általános jelles) előmenetelő tanulók részesíthetők.
Elsőfokú kedvezményben elégséges (az I. osztályban legalább jó) előmenetelü tanulók is részesíthetők, ha legalább jó viseletüek.
Nem részesíthető kedvezményben az a tanuló, akinek atyja (gyámja) az évi 40 P dij összeget nyilvánvalóan mindéin nehézség nélkül megf izfethetí.
Dijkedvezmény, illetőleg mentesség csak szabályszerű (bélyegmentes) folyamodási nyomtatványon előterjesztett kérelemre adható. A kérvények szept. hó 10-éig, illetve a II. félévre szólók február hó 10-éig nyújtandók be.
Hadiárvák és hadigyámoltak a mentességre való igényjogosultságukat az 1933. évi VII. t.-c. értelmében a felvételkor igazolni tartoznak.
A tan- és fenntartási dij együttes összegét a tanulók 8 egyenlő (részletben október, november, december, január, február, március, április és május hónapok 5. napjáig tartoznak befizetni az osztályfőnök által idejében és díjmentesen kiosztandó postai befizetőlapok utján. A hátralékosokat az igazgató záros határidő kitűzése mellett figyelmezheti kötelezettségükre. Azt a tanulót, aki az esedékes dijat a figyelmeztetés ellenére sem fiztette ;be, az igazgató a tanulók sorából haladéktalanul törölni köteles.
3. A tantervkülönbözeti és felvételi vizsgálatokat szeptember 5-én délelőtt 8 órai kezdettel folytaltjuk lie- Az elemi- és középiskolából, valamint (a külföldi középfokú iskolák I—IIJ. osztályából átlépő tanulók felvételi-, különbözeti vizsgálatának dijia tanulóinkint 20 P, mig a külföldi polgári iskola, vagy ahhoz hasonló iskolák IV. osztályát végzett tanulók honositóvizjsgála/ tának dija 35 P.
A tantervkülönbözeti-, felvételi vizsgálatok engedélyezése iránti kérvények augusztus 15-éig nyújtandók be az iskola igazgatóságához:.
A tantervkülönbözeti vizsgálatok tárgyát és anyagát a túloldali táblázjat tünteti fel. i
á3
A tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga.
Az iskola Az osztály Vizsgázik a polgári leányiskolában
melyből | melybe
át kiván lépni a tanuló
Elemi iskola V—VI. II. Magyar német, számtan-mértan I. oszt. anyagából
VI. III. Magyar, német, számtan-mértan I.—II. oszt. anyagából
Leánygimnázium I. 11. Női kézimunka, szépírás I. oszt. anyagából
II. III. Női kézimunka, szépírás I.—II. oszt. anyagából
III. IV. Magyar nyelv, természettan III. oszt. anyag Földrajzból: Magyarország áttekintése, különös figyelemmel a közigazgatás, közgazdaság és műveltség jelen állapotára. Történetből: Az ó és középkor történetének rövid áttekintése a magyar honfoglalásig. A pápák és császárok küzdelme. A keresztes háborúk (szerzetes és lovagvilág). A városok, különösen az olasz városállamok a középkor végén. Számtanból: Arányos osztás, a legfontosabb pénzrendszerek és érmék ismertetése. Női kézimunkából: I.—III. oszt. anyaga.
Leányliceum I. 11. Női kézimunka, szépírás, X. oszt. anyagából.
II. II. Női kézimunka, szépírás I. —II. oszt. anyagából
III. IV. Magyar nyelv: III. oszt. anyagából. Földrajzból: Magyarország áttekintése különös figyelemmel a közigazgatás, közgazdaság és műveltség jelen állapotára. Történetből: Az ó és középkor történetének rövid áttekintése a magyar honfoglalásig. A pápák és császárok küzdelme. A keresztes háborúk (szerzetes és lovagvilág). A városok, különösen az olasz városállamok a középkor végén. Természettan: a 111. oszt. anyaga. Számtanból: Arányos osztás. A legfontosabb pénzrendszerek, érmék ismertetése. Női kézimunka: 1.—111. oszt. anyaga.
4. Tájékoztató magántanulók részére. Magánvizsgálat évenkint háromszor tartható : a tanév elején (kizárólag azok részére, kik tanulmányaikat mint rendes tanulók folytatják az intézetben), továbbá karácsonykor és a tanév végén.
Magánvizsgálati engedély iránt július 15-éig, október 1-éig, illetve április 1-éig kell folyamodni. A kérvények az igazgatóság utján nyújtandók be a kir. Főigazgatóhoz. \'
A 15 évnél idősebb magántanulók a Kir. Főigazgatóságtól engedélyt nyerhetnek arra, hogy az I. osztály tantárgyaiból sikerrel letett magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályról.
A 2 pengős okmánybélyeggel ellátott folyamodványok mellékletei:
a) A tanulók születési anyakönyvi kivonata-
b) A legutóbbi iskolai bizonyitványa. v
34
c) A lakóhely elöljáróságának igazolása arról, hogy a tanuló szülőjének vagy gyámjának mi a foglalkozása s a gyermek a szülő vagy gy^rn gondozása, illetőleg felügyelete alatt áll. Felnőtt korú jelentkező ehelyett hatósági bizonyítványt mellékel erkölcsi magaviseletéről.
A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az írásbeli vizsgálat megkezdése előtt a tanuló benyújtani tartozik a magyar és német .nyelvből tárgyalt olvasmányoknak, valamint a köinyv inélkül tanult kö 1 teményekn)6k és prózai részleteknek jegyzékét. Ha a felmutatott felsorolás nem elegendő, a tanuló magáinvizsgálatra nem bocsátható. A magánvizsgálat írásbeli része két délelőtt folyik le; mely után 4—5 nappal van a szóbeli vizsgálat.
Az ¡a magántanuló, akiinek kettőnél több írásbeli dolgozata elégtelem,, szóbeli vizsgálatra inem bocsátható és az oszítályt ismételheti.
A vallási kötelmek teljesítése lelkészi bizonyítvánnyal igazolandó.
A \'magántanulók az elvégzendő tananyag kijelölése és egyéb részletes utasítások átvétele céljából kellő időben jelenjenek meg az iskola igazgatójánál.
Magántanuló semminemű díj kedvezményben ;nem részesithető.
A magántanulók által fizetendő dijak :
Kérvénykezelési dij 1.50 P
Felvételi dij 2.50
Járulék-dijak 1.70 n
Tan- és fenntartási dij 56.—
Elnöki dij 6.50 >>
Vizsgálati dij 40.— >>
Összesen 108.20 P
A kérvényezési dij a folyamodvány benyújtásakor fizetendő az igazgatónál. A tan- és fennintartási dijat az iskola letéti számlájára postabefiaetésj lapon kell a magántanulóknak feladnia s a befizetést az írásbeli vizsgálat megkezdése lelőtt igazolnia. A többi dijat ugyancsak az írásbeli vizjsgálat előtt az igazgatónál fizeti be a tanuló.
5. Felmentések. Azok ia tanulók, akik a rajz, kézimunka, vagy a testgyakorlás tanulása alól felmentést óhajtanak kérni, tisztiorvosi bizonyítvánnyal felszerelt ezirányu folyamodványaikat szept. 10-éig nyújtsák be az igazgatóságnál.
6. Vidéki és vonattal bejáró tanulók részére szükséges tájékoztatások:
1. A vonattal való beutazás olyan nagy feladat elé állítja a tanú ló tj hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi, erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással van ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként sehogy-] sem gondoskodhatnának az iskoláztatásról-
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Ezek is csak akkor, ha az otthonról való távollét nem haladja meg a 9 órát. Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a Kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt.
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt gorok-ban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirfen-delt tanuló vezetése alatt.
4. A kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, bepiszkitása, éltelés egyéb hulladékok elszór ása,, a folyosón való tartózkodás, futkározás4 \\valamint a mozgásban levő vonatról való le ugrás vagy arra való fel-, ugrás szigorúan tilos. !
7. Segélykönyvtár. Szegéinysorsu és arra érdemes tanulók az iskola; gegélykönyvtárából kölcsön tankönyveket kaphatnak. Erre irányuló igényüket beiratkozás alkalmával jelentsék be.
35
Az 1935—36. tanévben használandó tankönyvek
jegyzéke.
I. osztály.
Róm. Kath. hittan Róm. kath. nagyobb katekizmus.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczkv Sándor : Ószövetségi élet és jellemképek.
Dr. Luther Márton: Kis Káté. Reí. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismertetés. Izr. hittan: Gömöri Á.: Izr. Vallástan. Héber imakönyv. Vitéz Sághelyi—Reöthy: Magyar nyelvtan a polg. isk. I. oszt. számára.
„ „ „ Magyar olvasókönyv a polg. isk. I. o. számára.
Lux B.—Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. I. oszt. számára. Marjalaki Kis Lajos : Földrajz a polg. isk. I. oszt. számára. Dr. Szilárdy Z.—Dus F.: Növénytan és állattan a polg. isk. I. o. számára. Stéger—Tix: Számtan és mértan a polg. isk. I. oszt. számára. Geszler Ö.: Gyakori, és elméleti énekiskola az I—II. osztályok számára. Kogutowicz vagy Polgári iskolai atlasz.
II. osztály.
Róm. Kath. hittan: Dr. Aubermann: Ó- és Ujszövets. bibliai történetek.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hit. ev. hittan: Bereczky Sándor: Ószövetségi élet és jellemképek.
Dr. Luther Márton: Kis Káté. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismertetés. Izr. hittan: Gömöri Á.: Izr. Vallástan. Héber imakönyv. Vitéz Sághelyi—Reöthy: Magyar nyelvtan a polg. isk. II. oszt. számára.
„ „ „ Magyar olvasókönyv a polg. isk. II. o. számára.
Lux B.—Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. II. oszt. számára. Marjalaki Kiss Lajos: Földrajz a polg. isk. II. oszt. számára. Stéger—Tix: Számtan és mértan a pslg. isk. II. oszt. számára. Dr. Szilády Z.—Dus F.: Növénytan és állattan a II. osztály számára. Geszler Ö.: Gyakori, és elm. énekiskola az 1—II. osztályok számára. Kogutowicz vagy Polgári iskolai atlasz.
III. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann: Szertartástan.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Hetényi Lajos: Keresztyén Vallástan. Ref. hittan: Dr. Révész I.: Egyháztörténelem (kisebb).
36
Izr. hittan: Dr. Weisz Miksa: A Szentírás történeti könyvei. Héber imakönyv.
Vitéz Sághelyi—Reöthy: Stilisztika és verstan a polg. isk. III. o. számára. Arany—Lehr: Toldi.
Lux B.—Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. III. oszt. számára. Rákosy Z.: Magyar nemzet története a polg. isk. III. oszt. számára. Marjalaki Kiss Lajos: Földrajz III. oszt. számára. Tix Miklós: Fizika.
Stéger—Tix: Számtan és mértan a III. osztály számára. Kogutowicz vagy Polgári iskolai atlasz.
Geszler Ö.: Gyakorlati és elméleti énekiskola a III—IV. oszt. számára.
IV. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann: Róm. kath. Egyháztörténelem.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Hetényi Lajos: Keresztyén Vallástan. Ref. hittan: Dr. Révész J.: Egyháztörténelem (kisebb). Izr. hittan: Schön Dávid: A zsidók története. Héber imakönyv. Vitéz Sághelyi—Reöthy: Stilisztika és verstan a polg. isk. IV. o. szám. Lux B. Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. IV. oszt. számára. Rákosy Z.: A magyar nemzet története a polg. isk. IV oszt. számára. Jaszovszky M.: Vegytan és ásványtan a polg. leányisk. számára. Csapody—Gerlóczy: Élet- és egészségtan a polg. leányiskolák számára. Mártonffyné—Labancz—Sevcsik: Háztartástan és neveléstan a polgári
leányiskolák számára. Stéger—Tix: Számtan és mértan a IV. osztály számára. Geszler Ö.: Gyak. és elm. énekiskola a III—IV. osztály számára.
Az iskolai év megnyitása. Az 1935/36. tanév ünnepélyes megnyitása szeptember hó 9-én lesz és a rendes tanítások szeptember hó 10-én kezdődnek.
A tanártestület alakuló értekezletét szeptember 4-én tartja.


í V i\'-íJP,
Tartalomjegyzék.
I. Az iskola év története ............ ...... •■•
II. Könyvtárak, szertárak és egyéb felszerelés ......
III. A tanári testület és elfoglaltsága...............
IV. A rendes tanulók névjegyzéke és osztályzata......
V. Statisztika
a) A tanulók osztályonként összesített adatai
b) A tanulók tanulmányi eredménye, magaviselete és díjkedvezménye ..................
c) Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás
d) Az iskola benépesülésének visszatekintő táblázata .................. ■■■
VI. Tájékoztató az 1935/36. tanévre ......
Tantervkülönbözeti vizsgálat .........
Tájékoztató a magántanulóknak ■•• ... Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások Az 1935/30. tanévben használandó tankönyvek
jegyzéke........................ ...
31 31
33
33
34
35

Insert failed. Could not insert session data.