Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.6 MB
2018-02-19 10:23:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
385
1251
Rövid leírás | Teljes leírás (49.72 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola értesítője
az 1939-40. tanévről
XIV. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Királyi Pál-ucca 2/B. sz. telefon 125.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
AZ 1939—1940. TANÉVRŐL
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, KIRÁLYI PÁL-UCCA 2/8. SZ.
TELEFON 125.
icLYiSMERET
vDtvrr
M 3 2.
3
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 14. évét fejezte be. Az iskolafenntartó város jóindulatát és támogatását e tanévben sem nélkülöztük és ezért Dr. Krátky István polgármester, m. kir. kormányfőtanácsos, Dr. Hegyi Lajos polgármester-helyettes főjegyző, valamint Hemmert Károly m. kir. számvevőségi főtanácsos uraknak e helyen is meleg köszönetet mondunk.
Köszönetünket nyilvánítjuk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének: Barbarits Lajos urnák, művészi céljaink megértő felkarolásáért és munkásságunk támogatásáért.
A tanév szeptember 6-ával nyilt meg. A pótbeiratások, valamint a pót-és javítóvizsgák lefolyása után a rendes tanítás szeptember 11-én kezdődött meg és június hó 14-éig tartott. A téli időszak rendkívüli időjárása iskolánk működésére is bénítólag hatott és miként a többi helybeli iskolában, úgy a zeneiskolában is február hó 13-ától 18-áig bezárólag szünetelt a tanítás. A tanévvégi vizsgákat június hó 15—20-ika között tartottuk meg. A bizonyítványokat és jutalmakat június hó 24-én osztottuk ki.
Az iskola belső szervezetében a tanév folyamán nem állott be változás.
A tanári karban szintén nem történt változás.
A növendékek létszámában e tanév is újabb emelkedést hozott és ezzel az immár évek óta tartó fokozatos gyarapodás e tanévben sem állott meg. A zongora-tanszak és a játékos-osztály növendékeinek száma nemcsak bőségesen ellensúlyozta az egyes tanszakok elkerülhetetlen létszám-ingadozását, hanem az összlétszám alakulására is kedvező hatással volt. A növendéklétszám alakulására vonatkozólag figyelmet érdemel az, hogy a tanév folyamán 57 olyan* új növendék iratkozott be, akik eddig még nem voltak az iskola növendékei. Ezen 57 új növendék könnyen ellensúlyozta az állandó lakóhelyről történt elköltözködés, illetve áthelyezés folytán az előző tanév végével a szokottnál nagyobb mértékben kiesett helybeli és vidéki növendékeinket. Ugyancsak figyelmet érdemel vidéki növendékeink számának állandó emelkedése is. Az elmúlt tanév e téren újabb 12 főnyi gyarapodást eredményezett, úgy, hogy a tanév folyamán immár 46 olyan növendék látogatta iskolánkat, akiknek állandó lakóhelye nem városunkban van. Létszámuk immár az összlétszám 36%-át teszi ki.
Az egyes tanszakok növendéklétszámát, valamint a különböző statisztikai adatokat az értesítő II. fejezete tartalmazza.
4
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy a gondjaira bizott növendékeket nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kívül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1—1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban), melyek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülök tudomására.
Rendes növendékeink közül a Zeneművészeti Főiskolán vizsgázott: Mihályi Ilona, a zongora főtanszakon, a II. akadémiai osztályból.
A tanév folyamán 5 növendékhangversenyt rendeztünk, melyek közül a 4. az iskolánk fennállása óta a 75. ilyen hangversenyünk volt. Ennek műsora és az érdeklődők nagy száma juttatta kifejezésre az iskola munkásságának e jelentős eredményét. Növendékhangversenyeinket örvendetesen fokozódó érdeklődés mellett a délutáni órákban tartottuk meg intézeti hangversenytermünkben. A hangversenyeknél nyomtatott műsorok kiadásáról gazdasági okok miatt ez évben is le kellett mondanunk, viszont e hangversenyek részletes műsorát az V. fejezet tartalmazza.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés felkeltésére, illetve fokozására a már korábban rendszeresített liceális jellegű matinékat és esti tanári hangversenyeinket fokozódó látogatottság mellett e tanévben is megtartottuk.
A liceális matinék középpontjában egy-egy zenetudományi előadás állott, melyet elsősorban illusztratív jellegű zeneszámok tettek változatossá. Az esti hang ersenyeken viszont a kamarazenén volt a súlypont, amelyek mellett azonban stilusos szólószámok is helyet kaptak. E rendezések műsorait az V. fejezet tünteti fel.
Az iskola tanárai a fentebb említett hangversenyeken és liceálisokon kivül még több különféle helyi és vidéki rendezésben is szerepeltek, részben észben pedig a zenekultúra elmélyítése érdekében, min-ítlenül (összesen 8 alkalommal).
HAtftétaflJrjattal,
VÁRO^KOT^felj^ey.pnz
3 3 7 08 8„
5
Ezen alkalmakkor, valamint az iskola belső rendezésében megtartott liceális matinéinkon és tanári hangversenyeinken 37 szerző 57 művét adtuk elő Nagykanizsán. A magyar szerzőket 14 komponista képviselte, akiknek 19 műve került a tanév folyamán előadásra. Kamarazenében 6 szerző 7 művét játszottuk (zongoranégyes, vonósnégyes, zongorahármas, gordonkazongora szonáta), amelyek mellett kétzongorára írt darabokat is adtunk elő (2 szerző 2 kompozícióját). Szólószámként 28 szerző 46 műve szerepelt műsorainkon.
A tanév folyamán előadott művek szerzőik szerint az alábbi táblázatot mutatják:
A kamarazenét tekintve ezen táblázatban
Arenszkij: II. zongorahármas (73. mű) Corelli: Gordonka-zongora szonáta
Csajkovszkij: Zongorahármas (50. mű) „ I. vonósnégyes (11. mű)
Dvorzsak: Dumky zongorahármas (90. mű) Mozart: Zongoranégyes (g)
Mendelssohn: II. zongorahármas (c) (66. mű) Rózsa: Duo gordonkára és zongorára (8. mű)
művel képviselték.
t
Az iskola tanáraiból alakított kamarazene-együttesben esetenként kültagok is közreműködtek, így Dr. Tardos László a zongoranégyesben és a vonósnégyesben a mélyhegedű, Szunyogh János növendékünk pedig a vonós-
Arenszkij 1 gróf Mailáth 1
Bartók Mendelssohn 1
Brahms 1 Moszkovszky 1
Cassado Mozart 1
Chopin 1 Paganini
Corelli 1 Paganini—Liszt 1
Csajkovszkij 11 Perbáli 1
Debussy Pierné 1
Dvorzsak 1 Puccini 1
Figedy 1 Rachmaninoff 1
Hollósy 1 Ravel 1
Hubay Respighi
Infante 1 Rózsa 1
Kodály 1 Schubert 1
Kreisler 1 Stradella 1
Laurisin Tartini 1
Lavotta 1 Vannay 2
Liszt Vecsey I
Liszt—Szendy 1 összesen 37 szerző 57 művel
6
négyesben a II. hegedű szólamát látta el. Zeneszeretettől vezetett önzetlen és értékes munkájukért fogadják e helyen is az iskola köszönetét.
Az iskola művészi vezetése alatt álló Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfónikus zenekara iskolán kivül álló okokból kifolyólag e tanév folyamán sem működött.
Az iskola helyiségeiben tartotta próbáit: a Nagykanizsai Zongoranégyes és a — Zongorahármas, — Vonósnégyes együttes, valamint megalakulásától szüneteléséig (dec. 12-től ápr. 19-éig) a Városi Dalárda, továbbá június hónapban a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör Vegyeskara. Ugyanitt folyt le szept. 14-étőI november 9-éig a Göcseji Háziipari Himzőtanfolyam oktatása és ugyanitt működik május 4. óta az Állami XIV- Földmérési Felügyelőség Szombathelyi Kirendeltségének nagykanizsai expositurája is.
Az iskola hangversenytermében folyt le vitéz gróf Teleki Béláné Mailáth Mária grófnő dalestje december hó 16-án és ennek megismétlése december hó 17-én.
7
Adományok Segélyezések és jutalmazásások.
Társadalmi adományok folytán e tanévben is jutalomban, illetve segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogy jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat, a lankadatlan kitartást és az elismerésre méltó teljesítményt, valamint segéllyel támogassuk a képességek kibontakozását, vagy a teljesítmény fokozását. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban, vagy segélyben részesüljenek, melyek továbbképzésüket elősegítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
vitéz gróf Teleki Béláné Mailáth Mária grófnő december 17.-Í
hangversenyének jövedelméből...... ............... 40 P
Magyar Nemzeti Bank Nagykanizsai Fiókintézete ......... 40 „
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R.-T. 25 „
Dunántuli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomító R.-T...... 20 „
Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T................... 20 „
Schmidt Ottó................................. 20 „
Teutsch Gusztáv .............................. 20 „
Néptakarékpénztár R.-T......................... 15 „
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T............. 15 „
Angol-Magyar Bank R.-T. Fiókintézete ............... 10 „
Keresztény Jótékony Nőegylet ...... ............... 10 „
Izraelita Jótékony Nőegylet ........................ 5 „
Izraelita Kulturális Jótékony Leányegylet ............... 5 „
Szomolányi Gyula.............................. 5 „
N. N......................... ............... 4 „
N. N......................... ......... ... 2 „
összesen 256 P
készpénz és
Bárd Ferenc és Fia zeneműkiadóhivatala, Budapest 27 drb. hangjegy Rózsavölgyi és Tsa „ „12 „ „
Fischel könyvkereskedés 1 drb. hangjegy és 1 drb. könyv.
Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
A befolyt 256 P-t készpénzben, illetve tan-, vagy beiratási díj nyugtájában osztottuk szét növendékeink között.
Pénzjutalmat, illetve pénzsegélyt kaptak: Szunyogh János (II. tag. 5. o. és elők. Majówna Mihályka (I. t. 1. o.) Montag Ferenc (I. t. 1. o ) Majówna Janka (I. t. 1. o.) Sas Magda (szabad isk.)... Baranyai Béla (I. t. 4. o.) Entler László (felső t. 1. o.) Ifjú Vilmos (I. t. 1. o.) ... Gábor Jenő (II. t. 3. o.) ... Zborovszky Katalin (I. t. 3 o.)
1 o
40"-36-50 36\'-35\'50 25 — 20 — 20 — 18-— 15 — 10"—
összesen 256\'— P
Hangjegy (könyv) jutalomban részesültek: Bien Edith (I t. 4. o.) Eichner István (I. t. 1. o.) Fentős Ferenc (I. t. 1. o.) Flesch Zsuzsanna (I. t. 2. o.) Gábor Jenő (II. t. 3. o.) Hegyi Erzsébet (I. t. 5. o.) Kreiner Hedvig (I. t. 2. o) Mozsgai János (elők. 1. o.) Nádasy Zsuzsanna (I. t. 1. o.) Pagony Hubert (I. t. 1. o.) Pakusz Teréz (I. t. 3. o.) Pintér Erzsébet (elők. 1. o. és I. t. 4. o.) Reisch Zsuzsanna (I. t. 1. o.) Rédl Anna (I. t. 2. o.) Schmidt Kornél (I. t. 1. o.) Szitár Ibolya (I. t. 4. o.) Tóth Judith (I. t. 3. o.) Zborovszky Magda (elők. 1. o.) Összesen 27 növendék részesült 322 P értékű jutalomban, illetve segélyben.
1!. Statisztikai adatok:
Az 1939—40. tanévre beiratkozott rendes növendékek száma: 126+3 magánvizsgázó
Évközben kimaradt (elköltözött):
9 növendék
A beiratkozott rendes növendékek
íőtanszakonkint
zongora......
hegedűre gordonkára ... magánénekre zeneszerzésre játékos oszt.
Összesen
80J 18 3 12 7 6
mellék = tanszak
126+8
nemek szerint
fiu (férfi)......
leány (asszony)
53 73
Összesen 126
lakhelyük szerint
helybeli
vidéki
külföldi
Összesen
40 6
126
A rendes vidéki növendékek lakóhelyük szerint:
Babócsa.......
Balatonederics ■ Balatonujhely . Becsehely ... . Böhönye ... .
Budapest .....
Bucsuszentlászló Garabonc ... .
2 Hahót ...... ... 1 Szentes ........ 1
1 10 Kaposvár ... ... 1 Székesfehérvár .. 2
1 Marcali...... ... 1 Tűrje ........ 1
1 Nagyatád ... 2 20 Újudvar ..... 3
1 Pacsa ...... ... 2 Zalakaros ..... 1
2 Palin ...... ... 5 Zalaegerszeg 5
2 15 Pölöske...... ... 2 Zalaszentmihály.. 1
1 Surd ...... ... 1
Összesen 40
A beiratkozott rendes növendékek foglalkozása :
önálló keresetű............
háztartásbeli ............
más helybeli iskola tanulója is más vidéki iskola tanulója is
17
27 80 2
Összesen 126
A rendes növendékek életkora:
ira co IN rH o <35 nn fO ira CO IN tH o <35 cn r- to ira co IN O CD on
m m m ÍO «0 m <N IN <N CM IN (N IN IN <M IN rH rH rH rH rH tH tH rH r-i O C75
05 <35 <35 <35 05 05 02 35 35 <35 05 03 <35 05 C5 <35 <35 <35 05 05 <35 <35 O) 05 <35 135 a5 05 on s
tH tH rH rH tH tH rH -tH tH rH rH rH rH rH t-i rH rH T"1 rH rH rH rH T-i rH rH TH rH rH rH m
é v b e n S z ü 1 e t e t t
1 6 1 - 2 8 13 13 12 8 11 11 6 4 3 5 1 1 3 3 3 1 4 1 1 1 2 1 126
Az önálló keresetű rendes
kántor ..............................2
tanitó ..............................4
zenész ..............................5
értelmiségi alkalmazott ... 1
növendékek foglalkozása:
kereskedelmi alkalmazott 2 iparos ............... 3
összesen 17
10
A rendes növendékek szüleinek foglalkozása :
nagybirtokos.........
közép „ .........
kis „ ••• •.....
kisbirtokos-napszámos iparos, vállalkozó iparos alkalmazott
kereskedő...........
kereskedelmi alkalmazott köztisztviselő, közhivatalnok Máv. alkalmazott.........
6 pap, tanár, tanító, kántor......
2 másféle értelmiségi (orvos, ügy-
2 véd stb) .........
4 katonatiszt .........
10 nyugdíjas köztisztviselő
1 magántisztviselő ......
10 egyéb magánalkalmazott 1 magánzó ............
.23 egyéb... ............
11
13
12 3 8 9 2 6 3
összesen 126
III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város. Polgármester: dr. Krátky István m. kir. kormányfőtanácsos. Az iskola ügyeinek előadója: dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző.
A szakfelügyelet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Szakfelügyelő: Kazacsay Tibor, a Zeneiskolák Országos Szakfelügyelője.
A városi felügyeletet a Zeneiskolai Felügyelő Bizottság gyakorolja. Elnöke dr. Krátky István polgármester, helyettese dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző. Tagjai:
Barbarits Lajos Kelemen Ferenc
Barta István Ketting Ferenc
Bedenek István Dr. Kőnig József
vitéz Bentzik Lajos Szabó Győző
Dobrovits Milán Zsigmond József
Filó Ferenc
és az igazgató.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Úr 88.982/1923 Ill/a sz. rendelete írja elő.
11
V. Nyilvános működés.
A tanév folyamán az iskola tanári kara a zenekultura fejlesztése érdekében 5 hangversenyt és 3 liceális jellegű matinét tartott, melyek műsorai az alábbiak voltak:
Esti hangversenyek
I. 1939. október 28-án
két zongorán:
Műsorismertetés.
1. Corelli: Szonáta gordonkára és zongorára
I. Preludio
II. Allemanda
III. Sarabanda
IV. Giga
2. Infante: Danses Andalouses Cassado: Requiebros
3. Mendelssohn: Zongorahármas (c) (66. mű)
I. Allegro energico e con fuoco
II. Andante espressivo
III. Scherzo (Molto allegro)
IV. Finale (Allegro appassionato)
II. 1939. december 9-én
Műsorismertetés 1. Rózsa: Duo gordonkára és zongorára (8. mű)
I. Allegro risoluto
II. Téma változatokkal
2. Respighi: A köd
Rachmaninoff: Orgonák Debussy: Csillagos éj
énekelte: kisérte:
Vannay János.
F. Garai Margit és B. Honti Ilona.
Kerekes Irén és B. Honti Ilona.
F. Pásztor Irma Ivánkovits Ferenc F. Garai Margit.
Vannay János.
F. Garai Margit és Kerekes Irén.
Witzenetz Jolán Kerekes Irén.
3. Ravel: Alborada del grazioso zongorán: B. Honti Ilona.
4. Dvorzsak: „Dumky" zongorahármas (90. mű)
Lento maestoso Andante
Andante moderato Allegro
Lento maestoso F. Pásztor Irma
Ivánkovits Ferenc F. Garai Margit.
12
III. 1940. április 17-én
Dr. Tardos László közreműködésével
Műsorismertetés
1. a) Tartini: Grave ed espressivo
b) Vannay: Bölcsődal
c) Cassado: Zöld ördög tánca
2. a) gr. Mailáth J.: Ave Maria
b) Chopin: Cseng bennem a dal
c) Perbáli: Rózsa-requiem
d) Bartók: Ablakomba-ablakomba
e) „ Átalmennék én a Tiszán énekelte:
f) „ Szánt a babám kisérte:
az a) számot még hegedűn:
3. Mozart: Zongoranégyes (g)
I. Allegro
II. Andante
II. Rondo (Allegro)
4. Arenszkij: II. sz. zongorahármas (f) (73. mű)
I. Allegro moderato
II. Románcé (Andante)
III. Scherzo (Presto)
IV. Téma változatokkal
Vannay János.
gordonkán: F. Garai Margit kisérte : B. Hon ti Ilona.
Witzenetz Jolán Kerekes Irén, Ivánkovits Ferenc.
Kerekes Irén Ivánkovits Ferenc Dr. Tardos László F. Garat Margit.
F. Pásztor Irma Ivánkovits Fertnc F. Garai Margit.
IV. 1940. május 11-én
születése 100. évfordulója alkalmából Csajkovszkij műveiből
1. Csajkovszkij, a művész
2. Hegedűverseny (D) (35. mű)
I. Allegro moderato
II. Canzonetta (Andante)
III. Allegro vivacissimo
3. Zongorahármas (a) (50. mű)
I. Pezzo elegiaco
II. a) Téma változatokkal b) Finale és Coda
Vannay János.
Ivánkovils Ferenc kisérte : F. Pásztor Irma.
F. Pásztor Irma Ivánkovits Ferenc F. Garai Margit.
V. 1940. május 25-én
születése 100. évfordulója alkalmából Csajkovszkij müveiből Dr. Tardos László és Szunyogh János közreműködésével
1. Csajkovszkij, az ember
2. Románcé (f) (5 mű)
Barcaroila (Az évszakokból, junius) (37. mű 11. sz.) Trojka (Az évszakokból, november) (37. mű 11. sz.) Chanson triste, (40. mű 2. sz.)
Orosz tánc, (40. mű 10. sz.) zongorán:
Vannay János.
F. Pásztor Irma.
13
3. Panaszos szó, (6. mű 2. sz.) Végtelen szerelem, (6. mű 4. sz.) Miért hervadtak a rózsák, (6. mű 5. sz.)
énekelte : kisérte :
4. I. Vonósnégyes (D) (11. mű)
I. Moderato e semplice, II. Andante cantabile,
III. Scherzo. Allegro ma non tanto,
IV. Finale. Allegro giusto
Witzenetz Jolán Kerekes Irén.
Ivánkovits Ferenc Szunyogh János Dr. Tardos László F. Garai Margit.
Liceális matinék
I. 1939. október 8-án
1. Schubert: Impromtu (As) Brahms: Capriccio (h) Liszt: A csalogány
2. Félóra a zenei lélektanból
3. Kodály: Nausikaa
Hollósy: Feljött már az esthajnali csillag Laurisin: Mező, mező
zongorán :
énekelte : kisérte :
F. Pásztor Irma. Ivánkovits Ferenc.
Witzenetz Jolán Kerekes Irén.
II. 1940. március 10-én
1. Liszt—Szendy : Ha álmom mély . . . Debussy : Kert esőben ...
2. Az éneklés technikája
3. Vecsey : Chanson nostalgique Kreisler: Caprice Viennoise (2. mű) Hubay : Magyar költemény (27. mű, 4.
sz.)
zongorán :
hegedűn : kisérte :
B. Hon ti Ilona. Witzenetz Jolán.
Ivánkovits Ferenc Kerekes Irén.
III. 1940. április 7-én
halála 100. évfordulóján Paganini emlékezetére
1. Paganini, a sátán hegedűse Vannay János.
az előadás keretében Paganini: IX. sz. (E, vadászat) XVI. „ (Es, induló) XIII. „ (B, a Sátán kacagása) Caprice
hegedűn játszotta: Ivánkovits Ferenc.
2. Paganini—Liszt: Etude (a) zongorán : B. Honti Ilona.
14
Növendékhangversenyek
Növendékeink 5 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket az iskola hangversenytermében tartottuk meg. A hangversenyek a délutáni órákban voltak és azokon alacsonyabb és magasabb osztályú növendékek egyaránt dobogóra léptek.
A tanév 4. növendékhangversenyét ünnepélyes keretben ünnepi műsorral tartottuk meg, mert e hangverseny az iskola fennállása óta 75. ily rendezésünk volt.
A lefolyt hangversenyek műsorai:
I. 1939. november 25-én
1. Chován Korai zongorán 4 kézre
Behr: Keringő zongorán:
Haader: A bűvész „
Neumann F.: Rondo scherzándo 4 kézre
2. Csajkovszkij: Mazurka (d) zongorán : Rebikoff: A lányka és a baba
„ Katonásdi „
3. Kőszegi: Polonaise
4. Chopin : Mazurka (gis)
5. Mozart : Ave verum
6. Beethoven : Ecossaise (Es)
7. Gounod : Ave Mária
8. Pache : Gavotte (F)
9. Mozart: Zongoraverseny (A) I.
hegedűn: kisérte: zongorán: hegedűn: kisérte: zongorán: hegedűn: kisérte: hegedűn:
zongorán:
Kiss Kálmán (I. t. 2. o.) és
Kreiner Hedvig (I. t. 2. o.) i)
Flesch Zsuzsanna (I. t. 2. o.) i)
Pakusz Teréz (I. t. 3. o.) 3) Kreiner Frigyes (I. t. 3. o.) és
Fleischaker Miklós (I. t. 4. o.) i)
Schless Márta (I. t. 5. o.) 3)
Hegyi Erzsébet (I. t. 5. o.) 2)
Rétfalvi Elma (II. t. 3. o.) *) Mihályi Ilona (akad. 2. o.) Österreicher Zsuzsa (II. t. 2. o.) 2) Szunyogh János (II. t. 5. 0.)
Fábián Magda (II. t. 1. 0.) 7)
Gálosi Rafaella (II. t. 3. 0.) 3)
Hegyi Lajos (II. t. 4. o.) 4) Gálosi Rafaella (II. t. 3. 0.) Gábor Jenő (II. t. 3. 0.) és Rétfalvi Elma (II. t. 3. o.)
Mihályi Ilona (akad. 2. o.) \')
Sas Magda (szabad isk.) 2)
II. 1940. április 3-án
1. Bartók: Debrecenbe kéne menni zongorán: Czégényi Katalin (I. t. 2. o.) 3) Behr: Mazurka „ Kreiner Hedvig (I. t. 2. 0.) 1) Kazacsav: Kis bölcsődal, Játék „ Medlits Éva (I. t. 2. o.) 3)
2. Országh: Mennyből az angyal hegedűn: Fider Emilia (I. t. 2. 0.) i)
kisérte: Zboroszky Magda (II. t. 1. 0.)
3. Parlow: Magyar dalocska zongorán: Perédy Karola (I. t. 3. o.) 2) Várkonyi: Az erdei boszorkány „ Gyulai József (I. t. 3. 0.) 2) H. K. Schmidt Alla marcia
Butting : Allegretto grazioso „ Tóth Judit (I. t. 3. o.) 3)
Horváth A.: A franciababa tánca „ Szüts Sarolta (I. t. 3. o.) 2)
4. Molnár-Kern : Szól a kakas már énekelte : Pintér Erzsébet (elők. 1. o.) 5)
kisérte: Zborovszky Magda (II. t. 1. o.)
5. Schubert-Popper: Te vagy
a csend gordonkán: Kerecsényi György (II. t. 1. o.) 6)
kisérte: Sas Magda (szabad isk.)

15
6. Pley el: Hármas zongorára és két hegedűre: Reiger Ilona (II. t. 1. o.)
7. Ravina: Bolero
8. Rieding: 3. concertino
9. Moszkovszky: Szerenád 10. Wieniavszky Legenda
1. Le Couppey: Bourrée Falk: Csinom Palkó Bartalus: Fürjecske Dushkin: A muzsik
2. Ország: A kis libapásztor
3. Gurlitt: Bátran előre Kazacsay: Tódor bácsi Grecsaninoff: Erdei réten Horváth A.: A kéményseprőbaba tánca
„ A szerecsen-
baba tánca
4. Csajkovszkij: Régi francia dal Horusitzky Gyermekdarab (9.sz.) Csajkovszkij: Keringő
Bodó: Menuette (D) Poldini: Pörölyös kovácsok
5. Rieding: Impromtu (2. sz.)
Szunyogh János (II. t. 5. o.) Rétfalvi Elma (II. t. 3. o.) zongorán: Páhy Mária (I. t. 5. o.) hegediin: Gábor Jenő (II. t. 3. o.) kisérte: Sas Magda (szabad isk.) zongorán: Pusofszky Elvira (II. t. 1. o.) hegediin: Szunyogh János (II. t. 5. o.) kisérte: Sas Magda (szabad isk.)
1940. április 24-én
zongorán: Németh László (I. t. 1. o.)
„ Papp Zsófia (I. t. 1. o.)
„ Gulyás Irén (I. t. 1. o.)
„ Reisch Zsuzsanna (I. t. 1. o.)
hegediin: Fentős Ferenc (I. t. 1. o.)
kisérte: Pusofszky Elvira (II. t. 1. o.)
zongorán: Román László (I. t. 2. o.)
„ Flesch Zsuzsanna (I. t. 2. o.) Medlits Éva (I. t. 2. o)
6. Csajkovszkij: Édes álom Schubert: Német táncok Niemann: Fiuk keringője
7. Moszkovszky: Spanyol táncok
(2. sz.)
8. Pergolese: Nina
9. Poldini: Tatár tánc 10. Rubinstein: Égi zene
Kalmár Zsuzsanna (I. t. 2. o.)
, Nagy Katalin (I. t. 3. o.) „ Hetesi Magda (I. t. 3. o.)
Tóth Judit (I. t. 3. o.) „ Kreiner Frigyes (I. t. 3. o.) „ Szunyogh János (I. t. 3. o.)
hegedűn: Németh József (I. t. 2. o.) kisérte: Zborovszky Magda (II t. 1. o.) zongorán: Szitár Zsuzsanna (I. t. 4. o.) „ Gunst Zsuzsanna (I. t. 4. o.) Bien Edit (I. t. 4. o.)
-1)
4) 3)
4)
2)
a) 2)
4)
3)
») 3)
3) 3) 3) \') 2)
3) 3) !)
11. Liszt: Elfelejtett keringő
Krátky Éva (II. t. 1. o.) és Zborovszky Magda (II. t. 1. o.) énekelte: Rétfalvy Elma (felső t. 1. o.) kisérte: Zborovszky Magda (II. t. 1. o.) zongorán: Gálosi Rafaella (II. t. 3. o.) és
Österreicher Zsuzsanna (II. t. 2. o.) hegedűn: Hegyi Lajos (II. t. 4. o.)
Szunyogh János (II. t. 5. o.) Gábor Jenő (II. t. 3. o.) Rétfalvi Elma (II. t. 3. o.) zongorán: Mihályi Ilona (akad. 2. o.)
IV. (az iskola fennállása óta 75.) 1940. május 18-án
1. Martin : Négykezes ábc
Gurlitt: Kis dal Kazacsay: öcsiké játszik „ Induló (C)
Chaminade: Gavotte
zongorán: Schmidt Egon (I. t. 1. o.) és
Österreicher Zsuzsanna\'jjl. t. 2. o.) Noll Ferenc (I. t. 1. o.) „ Nádasy Zsuzsanna (I. t. 1. o.) „ Majówna Mihályka (I. t. 1. o.) és
Majówna Janka (I. t. 1. o.) „ Kreiner Hedvig (I. t. 2. o.)
2) 3) 3)
i
!) 1)
16
2. Haader: Táncolnak a babák „ Pakusz Teréz (I. t. 3. o.) 3) Schumann: Romanze „
„ Színházi utóhangok „ Pintér Erzsébet (I. t. 4. o.) 3)
Schytte: Tarantella „ Szitár Zsuzsanna (I. t. 4. o.) 3)
Horváth A.: Magyarbaba tánca „ Szüts Sarolta (I. t. 4. o.) 2)
Schubert: Keringők „ Schless Márta (I. t. 5. o.) 3)
Borodin: Mazurka „ Fábián Magda (II. t. 1. o.) i)
3. Detloff: Nagyapó táncol gordonkán: Kerecsényi György (II. t. 1. o.) 6)
kisérte: Sas Magda (szabad isk.)
4. Siklós: Scherzo (A) zongorán : Österreicher Zsuzsanna (II. t. 2. o.) 2)
5. Vieuxtemps: Romanze hegedűn: Gábor Jenő (II. t. 3. o.) 4)
kisérte: Sas Magda (szabad isk.)
6. Landry: Menüett 2zongorán: gróf Teleki Mária\'(II. t. 1. o.) és
Hegyi Erzsébet (I. t. 5. o.) 2)
7. Rafi: Cavatine: hegedűn: Hegyi Lajos (II. t. 4. o.) *)
Kuhlau-Burmester: Menüett
kisérte: Sas Magda (szabad isk.)
8. Schubert-Liszt: Bécsi esték
(7. sz.) zongorán: R. Horváth Irma (szabad isk.) 3)
9. lfj. Buchner: Ima zongorára,
2 hegedűre és gordonkára: Mihályi Ilona (akad. 2. 0.)
Hegyi Lajos (II. t. 4. o.) Gábor Jenő (II. t. 3. 0.) Kerecsényi György (II. t. 1. o.) 7) 10. Lecuona-Nash: Andalucía 2zongorán: Sas Magda (szabad isk. 2)
Mihályi Ilona (akad. 2. 0.) 1)
V. 1940. június 1-én
1. Chován: Allegretto zongorán 4 kézre: Nemes Éva (I. t. 1. o.) és
Hegyi Erzsébet (I. t. 5. o.) 2)
2. Országh: Keringő hegedűn: Joó Imre (I. t. 1. o.) 4)
kisérte: Gálosi Rafaella (II. t. 3. o.)
3. Gessler: Hinta-palinta zongorán : Czégényi Klára (I. t. 1. o.) 3) Chován-Diabelli: Andante 4 kézre „ Szabó Mária (I. t. 1. o.) és
Rédl Anna (I. t. 2. o.) 3)
Molnár A.: Mondd csak... „ Bakos Lenke (I. t. 1. o.) 3)
Mozart: Menuette „ Krátky Eleonora (I. t. 1. o.) 2) Reinecke: Capriccio „ ) „
Gurlitt: Kis darab „ ) Eichner István {I. t. 1. o.) i) Bach: Musette „ 1
Bátor: Csodakút „ f Pagony Hubert (l. t í. o.) i)
Horváth G.: Spanyol románc „ Majówna Janka (I. t. 1. o.) \')
4. Rubinstein: A vándor esti dala énekelték: Sikabonyi Ilona (elők. 1. o.) és
Zborovszky Magda (elők. 1. o.) b) kisérte: Sas Magda (szabad isk.)
5. Bartók: Zongorázó ifjúság (I.sz.) zongorán: Czégényi Katalin (I. t. 2. o.) 3) Siklós: 7. kis magyar rapszódia „ Rédl Anna (I. t. 2. o.) 3)
6. Országh: Gaudeamus hegedűn: Fentős Ferenc (I. t. 1. o.) 4)
kisérte: Gálosi Rafaella (II. t. 3. o.)
17
7. Bartók: Gyermekeknek
(12. és 8. sz.) zongorán: Nádor Anna (I. t. 4. o.) i)
Vannay: Szöcsketánc „ Zborovszky Katalin (I. t. 3. o.) 2)
Bortkiewicz: Szánkózás, A Dunán „ Kólái András (I. t. 3. o.) 2)
Molnár M.: Seguidilla „ Bien Edith (I. t. 4. o.) i)
8. Molnár-Kern: Amott kerekedik,
„ „ Katonadal énekelte: Mozsgai János (elők. 2. o.) 6)
kisérte : Sas Magda (szabad isk.)
9. Davidolf: Romance hegedűn: Rétfalvi Eima (II. t. 1. o.) i)
kisérte: Sas Magda (szabad isk.)
10. Vannay: Babatündér zongorán: Hegyi Erzsébet (I. t. 5. o.) 2) Tóth L.: Gavotte „ Krátky Éva (II. t. 1. o.) 2)
11. Grieg: Norvég tánc zongorán: R. Horváth Irma (szabad isk.)
hegedűn: Hegyi Lajos (II. t. 4. o.)
gordonkán: Kerecsényi György (II. 1.1. o.) ?)
12. Chopin: Keringő (As) zongorán: Zborovszky Magda (II. t. 1. o.) 2) Csajkovszkij: Nocturne (cis) „ gróf Teleki Mária (II. 1.1. o.) 2) Schubert: Impromptu (B) „ Sas Magda (szabad isk.) 2)
Megjegyzés: 1) Pásztor Irma, 2) Kerekes Irén, 3) B. Honti Ilona, 4) Ivánkovlts Ferenc, 5) Witzenetz Jolán, 6) F. Garai Margit, 7) a kamar^ zenetanszakon F. Pásztor Irma tanár növendéke.
Úgy e hangversenyeink műsoraiban, mint pedig növendékeink többi előadási darabjának megválasztásánál a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. Növendékhangversenyeinken 105 kompozíció került előadásra, melyek 66 szerző munkái voltak. Ebből 47 darabot 25 magyar szerző írt, tehát az előadott darabok 44%-a magyar szerző tollából került ki. Még pedig:
Bartalus 1 Horváth A. 4 Molnár M. 1
Bartók 4 Horváth G. 1 Országh 4
Bátor 1 Horusitzky 1 Poldini 2
Bodó 1 Kazacsay 5 Popper 1
ifj. Büchner 1* Kőszegi 1 Siklós 2
Chován 3 Liszt 2 Tóth L. 1
Falk 1 Molnár A. 1 Vannay 2
Geszler Ö. 1 Molnár-Kern 3 Várkonyi 1
Haader 2 összesen 47
munkával szerepeltek növendékhangversenyeink műsorában.
A magyar szerzőkön kivül még 41 szerző 58 műve került növendékhangversenyeinken előadásra.
Nagy gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsó osztályoktól kezdve az összjátékban is fokozódó készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű-, gordonka- és magánének számok kíséretei mellett, amelyeket 6 növendék 18 számban látott el, 16 összjátékon alapuló számot tűztünk hangversenyeink műsorára.
Az 5 növendékhangversenyen 64 növendék, vagyis az összlétszám 51°/o-a lépett nyilvánosság elé, amikor is 89 szóló- és 16 összjátékon
alapuló számban mutatták be készültségü zódó érdeklődés mellett.
mimm™
m
VÁROS
KÖNYVTÁR
3 3 7 088
P> 1 A * * \'F A
Pw/rYO ¿ i V Si WLw a
bko-
18
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 174 drb. könyv, 71 folyóirat és 995 zenemű, mintegy 6137 P értékben. Ezekből a tanévi szaporulat 8 könyv, 2. folyóirat és 39 zenemű, mintegy 92 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, akik a tanév folyamán nekünk felette becses ajándékukkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig
Horváth József zeneiskolai igazgató úrnak 3 drb. hangjegy
Geszler György zeneiskolai tanár úrnak 1 „ „
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatalának 1 „ „
Molnár Antal zeneművészeti főiskolai tanár úrnak 1 drb. könyv szives ajándékozásáért
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 21 drb. hangszer képezi, mintegy 11.250 P értékben. A tanév folyamán 1 drb. Ví-es gordonka került beszerzésre.
Az iskola őrzésében és kezelésében áll a helybeli gróf Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 23 drb. kb. 2150 P értékben.
19
VII. Tanári testület
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1L26. aug. óta zeneelméletet, zeneszerzést, zenetörténelmet,
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát, kamarazenét a tanári értekezletek j jegyzője
3 Kerekes Irén » » f> 1927. szept. óta zongorát a könyv- és zeneműtár őre
4 Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona » » » 1930. nov. óta
5 Ivánkovits Ferenc ff ff ff 1936 szept. óta hegedűt, zenei alapismereteket és solféget
6 Witzenetz Jolán H » óraadó tanár 1937. szept. óta magánéneket, játékos oszályt
7 Dr. Fendler Károlyné Garai Margit Zeneművészeti Főiskolát végzett gordonkatanár óradíjas tanár 1929. szept. óta gordonkát, zenei alapismereteket és solféget


A tanári kar nyilvános és iskolán kivüli működése a tanév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m. város Iskolánkivüli Népművelési és a Szinügyi Bizottság és hat helybeli társadalmi egyesület tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör karnagya és választmányi tagja, 7 alkalommal szerepelt nyilvánosság előtt. Még pedig 6 alkalommal zenetudományi előadással, egy alkalommal pedig orgonakisérőként. Kompozíciói különböző hazai és külföldi hangversenyek műsorában szerepeltek.
Fábiánné Pásztor Irma a Nagykanizsai Zongorahármas rendes, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 6 alkalommal szerepelt nyilvánosan, még pedig 4 kamarazene-, 2 szóló zongora-számban, 1 számban pedig zongorakisérőként.
Kerekes Irén a Nagykanizsai Zongoranégyes rendes, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 8 alkalommal Nagykanizsán, 1 alkalommal Keszthelyen és 1 alkalommal Zalaegerszegen szerepelt nyilvánosan. És pedig 3 kamarazerieszámban, 1 izben két-zongorás számokban, 16 számcsoportban zongorakisérőként működött közre.
Dr. Baksáné Honti Ilona a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 5 alkalommal lépett dobogóra. Még pedig 3 izben zongora-szóló, 1 alkalommal kamarazene-, 1 izben két-zongorás számokban, 1 számban pedig zongorakisérőként szerepelt nyilvánosan.
Ivánkovits Ferenc a Nagykanizsai Zongorahármas-, Zongoranégyes és Vonósnégyes rendes, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 10 alkalommal szerepelt nyilvánosan: 4 szóló- és 6 kamarazeneszámban, további 1 számban hegedükisérettel lépett dobogóra, továbbá 2 izben zenetudományi tárgykörből felolvasást tartott. E tanévi megalakulásától szüneteléséig vezette a Városi Férfikart.
Witzenetz Jolán a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja, 6 alkalommal 7 szóló énekszámcsoportban szerepelt nyilvánosan, továbbá 1 alkalommal zenetudományi tárgykörből felolvasást tartott.
Dr. Fendlerné Garai Margit a Nagykanizsai Zongorahármas-, Zongoranégyes és Vonósnégyes rendes, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 5 alkalommal 1 szóló- és 8 kamarazeneszámban szerepelt nyilvánosan.
21
VIII. A növendékek névsora.
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Aczél Tamás zongora alsó I. F. Pásztor
Bakos Lenke •» » I. B. Honti
Bakos Péter n )» I. F. Pásztor
Baranyai István hegedű n IV. Ivánkovits
5 Bádog József V JJ IV. »»
Bertók László zongora n III. Kerekes
Biba Sándor játékos Witzenetz
Bien Edit zongora alsó IV. F. Pásztor
Bőczy Antal hegedű » I. Ivánkovits
10 Bőczy Jolán zongora I. Kerekes
Buza Kiss Irén » » I. F. Pásztor
Buza Kiss Lajos játékos Witzenetz
Buza Kiss Lajos- hegedű alsó I. Ivánkovits
Czégényi Katalin zongora n II. B. Honti
15 Czégényi Klára V n I. n
Csizmadia Andor hegedű n I. Ivánkovits
Dallos György »> n I. n
Debreczeni László zongora » I. Kerekes
Debreczeni Miklós JÍ I. »
20 Eichner István n » I. F. Pásztor
Entler László zeneszerzés felső I. Vannay
Fábián Magda zongora közép I. F. Pásztor
Fentős Ferenc hegedű alsó I. Ivánkovits
Fider Emilia » n II. JJ
25 Fleischaker Miklós zongora n IV. F. Pásztor
Flesch Zsuzsanna » n II. n
Fischer György játékos Witzenetz
Füzesi Erzsébet zongora alsó IV. Kerekes
Gadányi Margit n III. B. Honti
30 Gábor Jenő hegedű közép III. Ivánkovits
Gálosi Rafaella zongora n III. B. Honti
Goldmann Mária » alsó I. F. Pásztor
Gulyás Irén » » I. Kerekes
Gunst Zsuzsanna » n IV. B. Honti
35 Gyulai Ágnes játékos Witzenetz
Gyulai József zongora alsó III. Kerekes
Hetesi Mária Magdolna n u III. B. Honti
Hegyi Erzsébet V » V. Kerekes
Hegyi Lajos hegedő közép IV. Ivánkovits
40 Horváth Edit zongora alsó II. Kerekes elköltözött
22
Sorszám Név Főtanszak Tagozat v Osztály Tanár Megjegyzés
R. Horváth Irma zongora szabad isk. B. Honti
Horváth János gordonka alsó I. F. Garai
Horváth Margit zongora Jí II. Kerekes
Hunka József hegedű JJ IV. Ivánkovits kimaradt
45 Ifjú Vilmos gordonka n I. F. Garai
Janikovits Gyula zongora n I. F. Pásztor
Joó Imre hegedű n I. Ivánkovits
Kalmár Zsuzsanna zongora íj II. Kerekes
Kerecsényi György gordonka közép I. F. Garai
50 Kiss Kálmán zongora alsó 11. F. Pásztor elköltözött
Kocsis Anna n ÍÍ I. B. Honti
Kocsis Anna hegedű közép III. Ivánkovits
Kótai András zongora alsó III. Kerekes
Krátky Eleonóra » JÍ I. »
55 Krátky Éva n közép I. jí
Kreiner Frigyes n alsó III. F. Pásztó\'
Kreiner Hedvig n »» II. >i
Kutzner Walter zeneszerzés elők. 1. Vannay elköltözött
Lengyel Éva zongora alsó 111. B. Honti
60 Lóránt Éva játékos Witzenetz
Majowna Janka zongora alsó I. F. Pásztor
Majówna Mihályka n I. »
Medlits Éva » » 11. B. Honti elköltözött
Mihályi Ilona jí akad. II. F. Pásztor
65 Mihályi Ilona ének elők. I. Witzenetz
Montag Ferenc ?? » I. jí
Montag Ferenc zongora alsó I. F. Pásztor
Mozsgai János zeneszerzés elők. I. Vannay
Mozsgai János ének » II. Witzenetz
70 Nagy Gábor zongora alsó I. B. Honti elköltözött
Nagy István íj 11. »
Nagy Katalin 19. » III. u
Nagy Klára íj 9) I. jj elköltözött
Nagy László jj J> I. F. Pásztor
75 Nádasy Zsuzsanna JJ » I. B. Honti
Nádor Anna jj » IV. F. Pásztor
Nádor László hegedű » II. Ivánkovits »
Nemes Éva zongora » I. Kerekes
Németh Béla ének elők. II. ! Witzenetz
80 Németh József hegedű alsó 11. ; Ivánkovits
Németh László zongora V I. Kerekes
Noll Ferenc jj » I. B. Honti
Notz Artúr ének elők. I. Witzenetz
Olkievics Henrik zeneszerzés n I. Vannay elköltözött
85 Österreicher Zsuzsanna zongora közép II. Kerekes
Pagony Hubert » alsó I. F. Pásztor
Pakusz Teréz ■n íj III. B. Honti
23
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés.
Papp Zsófia zongora alsó I. B. Honti
Páhy Mária n jj V. F. Pásztor
90 Perédy Karola n » III. Kerekes
Pintér Erzsébet jj » IV. B. Honti
Pintér Erzsébet ének elők. I. Witzenetz
Pörzse Ilona zongora közép I. B. Honti
Pusofszky Elvira 99 n I. »
95 Rédi Anna Éva 99 alsó II. »
Reiger Ilona 99 közép I. Kerekes
Reisch Zsuzsanna » alsó 1. 9f
Rétfalvi Elma ének felső I. Witzenetz
Rétfalvi Elma hegedű közép III. Ivánkovits
100 Román László zongora alsó II. B. Honti
Sas Magda n szabad isk. Kerekes
Sikabonyi Ilona ének elők. I. Witzenetz
Sikabonyi László hegedű alsó I. Ivánkovits
Somogyi Edit ének elők. I. Witzenetz
105 Somogyi Edit zongora alsó II Kerekes
Somogyi Ilona ének elők. I. Witzenetz
Somogyi Ilona zongora alsó I. Kerekes
Sulzbeck Alfréd zeneszerzés elók. I. Vannay
Schless Márta zongora alsó V. B. Honti
110 Schmidt Kornél n jj I. Kerekes
Szabó Mária Márta 99 n I. B. Honti
Szakálos Klára jj j i II. 99
Szigethy Helga játékos IV. Witzenetz
Szitár Zsuzsanna zongora alsó B. Honti
115 Szunyogh János hegedű közép V. Ivánkovits
Szunyogh János zeneszerzés elők. I. Vannay
Szüts Sarolta zongora alsó III. Kerekes
gróf Teleki Alice n közép III. 99
gróf Teleki Mária jj 99 I. 99
120 Tóth Ilona ének elők. I. Witzenetz elköltözött
Tóth Judit zongora alsó III. B. Honti
Winkler Zsófia » 99 V. F. Pásztor
Závodszky László n 99 I. Kerekes
125 Zborovszky Katalin n 99 III. 99
Zborovszky Magda zeneszerzés elők. I. Vannay
Zborovszky Magda ének elők. I. Witzenetz
Magánvizsgázók:
Lázár Irén zongora alsó I.
Németh Zsigmond hegedű 99 I.
Tenczer Éva zongora 99 IV. nem vizsg.
24
Tájékoztató az 1940—41. tanévre.
Az iskola 1940—41. tanévét nem az eddigi és Királyi Pál-u. 2/b. alatt volt, hanem másik: Sugár-ut 18. sz. alatt fekvő új helyiségében kezdi meg. Bejárat azonban nem a Sugár-útról, hanem a Kazinczy-utcáról!
Az uj tanévben az alábbi főtanszakokon folyik oktatás, az összes előirt melléktanszakokkal.
1. Zongora. 6. Zenetanulási előkészítő
2. Hegedű. (játékos oszt.)
3. Gordonka. 7. Szabad iskola (valamennyi
4. Magánének. hangszeres és az ének
5. Zeneszerzés. főtanszakon)
Beiratási díj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban 8.50 P, a közép tagozatban 11.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 15.50 P.
A gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 6 50 P, a középsőben 8 50 P, a felsőben 15.50 P.
A magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban 8.50 P, az elő készítő 2. osztályban 10.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 12.50 P, a 2., 3. és 4. osztályában 15.50 P.
A zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban 8.50 P, a 2.-ban 9.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 11.50 P, a többi osztályban 15.50 P.
Szabad iskola (valamennyi tanszakon) 13"50 P.
A játékos osztályban: 1 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban évi 80 P, a közép tagozatban évi 110 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 150 P.
Gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 60 P, a középsőben 80 P, a felsőben 150 P.
Magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban évi 80 P, a 2. osztályban évi 100 P, felső tagozat 1. osztályában évi 120 P, ezen tagozat többi osztályában évi 150 P.
25
Zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban évi 80 P, a 2.-ban évi 90 P, az akadémiai 1. osztályban évi 110 P, a többi osztályban évi 150 P.
Szabad iskola (valamennyi tanszakon) évi 130 P.
A játékos osztályban évi 30 P.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben, vagy pedig havonta minden hó 8-áig előre fizetendő. Kimaradni csak elköltözés, vagy olyan súlyos és tartós betegség esetén lehet, mely a zenetanulást lehetetlenné teszi. E körülményeket azonban írásban be kell jelenteni és igazolni kell.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beiratási díj esedékes.
Minden olyan új növendéknek, aki valamely főtanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal, vizsgát kell tennie. Ezen vizsga alapján nyer osztálybasorolást.
Beiratás és tanévnyitás.
Beiratás: június 26-án és 27-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig, továbbá szeptember 6-án és 7-én délelőtt 9—1 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 7-én délután 5—6 óráig.
Az osztálymegállapitó vizsgák szeptember 7-én délután 5—6 óráig.
Osztálymegállapító vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik. A rendes tanítás szeptember 9-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 6-áig bezárólag az igazgatósághoz terjesszék be.
HAUS ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR
3 3 7 088^
NAGYKANIZSA
TARTALOMJEGYZÉK
I. A tanév történetéből ......................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások .........................................7 „
II. Statisztikai adatok— ... ... ..........................................9 „
III. Hatóságok, felügyelet „.. ... ............ ..................10 „
IV. Tananyag......... .....................................................10 „
V. Nyilvános működés ......................................................11 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ..................................18 „
VII. Tanári testület ........................ :..........19 „
VIII. A növendékek névsora ............ ............ 21 „
Tájékoztató a jövő tanévre ..................... 24 „
helyismeret
T\'TÏETT
Halls István Városi Könyvtár Nagykanizsa
0000003433126
30> -
5 ■
-J -
KOZGAZDASÍUI RÉSZVÉNYTARSASAG NAGYKANIZSA NYOMDÁJA

Insert failed. Could not insert session data.