Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.48 MB
2018-02-19 15:51:16
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
426
1248
Rövid leírás | Teljes leírás (59.25 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola értesítője
az 1932-33. tanévről
VII. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Gutenberg és Délzalai Nyomda, Nagykanizsa
97203

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
AZ 1932—33. TANÉVRŐL
VII. ÉVFOLYAM
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMA,

{"vV . - I b i ■ ,
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1932—33. TANÉVRŐL
VII. ÉVFOLYAM
Szerkesztette :
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMA, NAGYKANIZSA
97203
Tartalomjegyzék.
I. A tanév történetéből......................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások ... ....................................6 „
II. Statisztikai adatok ......................................................8 „
III. Nyilvános működés .................. ... ............í) „
IV. Könyv-, zenemű- és hangszertár ....................................17 „
V. Tanári testület ............................................................18 „
VI. Név- és érdemjegysorozat ... ... ..............................20 „
Tájékoztató a jövő tanévre ..........................................24 „
HALIG ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTAR
3 3 7 093„
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 7. évét fejeztük be. A nyomasztó gazdasági helyzet mindent megostromló hullámai iskolánkat sem kímélték meg és e tanév is a gazdasági depressio jegyében folyt le. Hogy a válságos idők nem vágták el a különben virágzó, de még fiatal iskola életerőt adó forrásait és hogy intézetünk az elmúlt tanévben tervszerű munkásságának ujabb állomásához érkezhetett el: tanári hangversenyeivel és zenetudományi előadások rendezésével mozgalmasabb zenei élet megteremtését kezdhette el, az Nagykanizsa város vezetőségének: dr. Krátky István polgármester, dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes-föjegyző, Hemmert Károly főszámvevő és nem utolsó sorban Király Sándor műszaki tanácsnok uraknak köszönhető. Az iskolát fenntartó város megértéséért, jóindulatu, és hathatós támogatásáért, a sok jóakaratért és gyümölcsöt hozó segítségért, az iskola ügyei iránti személyes és nagyfokú érdeklődésükért, kulturcéljaink sikeres előmozdításáért fogadják e helyen is az iskola hálás szívből fakadó, meleg köszönetét.
De meleg köszönetet mondunk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének, Barbarits Lajos úrnak munkásságunk hathatós támogatásáért, művészi céljaink önzetlen előmozdításáért és kulturális vonatkozású ügyeink eredménydús felkarolásáért.
Ennyi megértés és ily nagy támogatás mellett az eredmény sem maradt el és a híven teljesített munka tudatában arról számolhatunk be, hogy az elmúlt tanév e város kultúréletében ujabb fejezetet nyitott: a zeneiskola hangversenyeivel (tanárok közreműködésével, valamint a növendékhangversenyek számának emelésével) mozgalmasabb zenei élet alapjait rakta le. Ily irányú munkásságunkat részben e fejezet alábbi sorai, részben pedig a III. fejezet ismerteti.
A tanév szeptember 7-ével nyilt meg. A pótbeíratás, pót-, javító és felvételi vizsgálatok lezajlása után a rendes tanítás szeptember 10-én kezdődött és minden megszakítás nélkül június hó 14-éig tartott. A tanévvégi vizsgálatokat június hó 16—20 között tartottuk meg A bizonyítványokat és a jutalmakat június hó 24-én osztottuk ki.
A Zeneiskolák Országos Szakfelügyelője, dr. Meszlényi Róbert miniszteri tanácsos úr 1932. november hó 6-án megszemlélte iskolánkat és a tapasztaltak felett legteljesebb megelégedését fejezte ki.
A tanári karban az elmúlt tanévben változás nem volt.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy nemzeti és városi zenekultúránk
4
előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk, valamint az ellenőrző füzetek pcntos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülök mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előhaladásáról és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kivül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1 — 1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban) melynek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
A tanév folyamán 8 növendékhangversenyt rendeztünk, melyek közül eggyet csupa magasabb osztályú növendék közreműködésével este, a többit pedig délután tartottunk meg az iskola kamara-termében. E hangversenyek részletes ismertetését a III. fejezet tartalmazza. E hangversenyeink közül egyet csak magyar szerzők műveiből állítottunk össze. Azon meleg kötelékektől vezetve, melyek e várost a a nagy olasz nemzethez fűzik, e tanévben is fokozott gondot fordítottunk arra, hogy úgy növendékeink, mint e város közönsége egyre szélesbedő mederből szívja magába az olasz komponisták muzsikáját. Ennek hatása alatt az előző tanévben bevezetett és kizárólag olasz szeizők müveit tartalmazó növendékhangversenyünket e tanévben is megtartottuk. Eme hangversenyünknek a szokottnál is nagyobb jelentőségét úgy a széles rétegekből megjelent hallgatóság tömött sorai, mint Colonna Ascanio herceg budapesti olasz rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter úr Őnagyméltóságának az iskolához intézett meleg és elismerő sorai domborították ki.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére vonatkozó, több éves előkészítő munkánkban az elmúlt tanév érett gyümölcsöt, sőt jelentős eredményt hozott. És pedig: az iskola kamara-termének megfelelő átalakításával intézetünk oly helyiséghez jutott, mely nemcsak növendék- hanem tanári-hangversenyek céljaira is alkalmasnak bizonyult. Ennek folyományaképen a zeneművészet iránti érdeklődés szélesebbkörü felkeltésére, másrészt pedig igényesebb érdeklődés kielégítésére vonatkozó régi terveink kellően előkészített megvalósítása is lehetővé vált. Az emiitett célok érdekében liceális jellegű matinékat (5-öt) és esti hangversenyeket (4-et) rendszeresítettünk. A liceális matinék középpontjában 1—1 zenetudományi előadás állott, melyet elsősorban illusztratív jellegű zeneszámok tettek változatossá. Az esti hangversenyeken viszont a kamarazenén volt a súlypont, melyek mellett azonban stílusos szólószámok is helyet kaptak.
Liceális matinét tartottunk •.
1932. október 9-én (előadó: Vannay János) nov. 13-án „ „ „ )
1933. január 15-én „ Dr. Kerkay József) „ február 12-én „ Ketting Ferenc)
április 30-án „ Vannay János)
5
Esti hangverseny volt:
1932. okt. 24-én 1932. dec. 12-én
1933. jan. 30-án 1933. ápr. 4-én.
E hangversenyeken műsorismertetést Vannay János igazgató adott és egy hangversenyünket (jan. 30-án) kizárólag magyar szerzők müveiből állítottuk össze. Utolsó hangversenyünket születése centenáriumára való tekintettel Brahms János emlékének szenteltük. E hangversenyünk műsorán teljesen az ő művei szerepeltek, életéről, munkásságáról Vannay János tartott előadást. A licealis matinékon és az esti hangversenyeken az iskola tanárai, a Városi Nőikar (egy izben 3 számmal) a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör Vegyeskara (egy izben 4 számmal) működtek közre. Az összes közreműködők és előadók fogadják e helyen is a zene-ku túra érdekében kifejtett érdemes munkásságukért meleg köszönetünket.
Licealis matinéinkon és esti hangversenyeinken előadtunk: 31 szerzőtől 62 munkát. Ebből magyar szerző volt 15, kiknek 26 munkája szerepelt műsorainkon. Kamarazeneszám volt: 7 szerző 8 műve (zongoratriok, hegedű-zongora, gordonkazongora szonáták). Szolószám volt: 25 szerző 47 műve (10 magyar szerző 21 számmal). Még pedig: zongoraszólók, hegedű-, gordonka-szólók, dalok, áriák. (Kórusszám volt: 5 szerző 7 munkája). (Ebből magyar 1 szerző 2 művel). A játszott szerzők
a következők voltak:
Bach 1 Grieg 1 Palestrina 2
Bartók 2 Händel 1 Popper 1
Beethoven 2 Hollósy 2 Rózsa 1
Borodin 1 Hubay 1 Schubert 2
Brahms 9 Kodály 2 Schumann 1
Casella 1 Lasso 1 Sgambati 1
Chopin 1 Liszt 5 Siklós 2
Debussy 4 Mendelssohn 1 Vannay 7
Desptés 1 Mozart 3 Weber 1
Dohnányi 1 Molnár A. 1 Wolf 2
Goldmark 1 összesen 31 szerző 62 művel.
Eme vállalkozásunkat egyre szélesebbkörü érdeklődés és a jövőben is honorálandó, fokozódó megértés kísérte.
Fentebb vázolt céljaink megvalósításában hatalmas segítőtársat kaptunk Siklós Albert úrnak, az Orsz. Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés tanárának személyében, ki áldozatos készséggel vállalta egy egész estét betöltő előadás megtartását. 1933. március 22-én, addig még alig tapasztalt érdeklődés és lelkesedés mellett, a város színe-java előtt iskolánk hangulatos kamara-termében tartotta meg „Stílus a zenében" című előadását, melyet zongorán ő maga, Monteverdi, Cavalli, Legrenzi, Steffani és Pergolesi énekszámaiban Flittner Rózsi tanárnő, Kiss Rózsi és Mlinkó Mária növendékeink, Caldara Trio-szonátájában pedig a Nagykanizsai Trio társaság illusztrált. Igen nagy sikert és itt még alig látott ünneplést váltott ki az esztendő eme legnagyobb művészi és egyben igen kimagasló társadalmi eseménye, melyet közkívánatra Siklós néhány szerzeményének eljátszásával honorált. Fogadja e helyen is önzetlen fáradtságáért és kulturcéljaink áldozatos támogatásáért az iskola meleg köszönetét.
6
Az iskola tanáraiból az előző tanévben alakult Nagykanizsai Trió a négy esti hangversenyen Mendelssohn (d moll) Goldmark (e moll) Siklós (A dur) és Brahms (c moll) zongoratriójának előadásával új szint vitt e város zenei életébe.
A már korábban felállított Városi Nőikar az évad folyamán 4 izben aratott értékes számaival komoly és megérdemelt sikereket. Ezen együttes mellett Városi Férfikar is felállítást nyert a tanév folyamán. Bemutatkozását megérdemelt siker kísérte. Ezen két együttesből alakult Városi Vegyeskar az elmúlt év alatt értékes karrá fejlődött. Kellő felkészültséggel jelentős tényezője lesz e város kultúréletének.
Az iskola helyiségeiben tartotta tanóráit és próbáit a Nagykanizsai Trió társaság, a Városi Nőikar, a Városi Férfikar, a Városi Vegyeskar, a Városi Leventezenekar és a 6. h. gy. e. altiszti férfikara.
Adományok és jutalmazások.
Társadalmi megmozdulás folytán e tanévben is jutalomban és segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Ameny-nyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogy ha kis mértékben is, de jutalommal is elismerjük és kitüntessük első sorban az ernyedetlen szorgalmat és a lankadatlan kitartást. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban vagy segélyben részesüljenek, melyek egyrészt továbbképzésüket, másrészt a teljesítmény fokozását elősegítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
Dunántúli Gazdasági Szeszgyár R.-T...................
Városi Testnevelési Vezető úr .....................
Kovács-Sebestény Tibor úr........................
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R.-T. OMKE Nagykanizsai Kerülete
Nagykanizsai Néptakarékpénztár.....................
Keresztény Jótékony Nőegylet ....................
Nagykanizsai 1. és 2. sz. postahivatal személyzete.........
Izraelita Jótékony Nőegylet .................. ......
Izraelita Jótékony- és Kulturális Leányegylet ............
összesen 105 P
készpénz és
Rózsavölgyi és Társa zeneműkiadóhivatala Budapest 13 drb. hangjegy Bárd Ferenc és Fia „ „12 „ „
-Rozsnyai Károly „ „ 5 „ „
Nádor Kálmán „ „ 4 „ „
Ofenbeck Vilmos könyvkereskedése Nagykanizsa ... 3 „ „
Schless Testvérek „ „ ... 2 „_„_
összesen 39 drb. hangjegy
Mair József könyvkereskedése Nagykanizsa ...... 2 drb, könyv
Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola hálás köszönetét.
20 P
10 ff
10 ff
10 n
10 n
10 ff
10 ff
5 ff
5 ff
5 ff
7
A befolyt 105 P-t készpénzben, illetve tan- vagy beíratási díj nyugtájában osztottuk szét növendékeink között.
Hangjegy és pénzjutalomban illetve pénzsegélyben részesültek: Perlaky Gabriella (II. tag. 1. o.) 12.50 P, Bertalan József (II. t. 2. o.) 12.50 P, Kiss Rózsi (akad. 1. o.) 12.50 P, Ungár Edith (II. t. 2. o.) 10.50 P, Frey Zita (II. t. 1. o.), 8 P, Wagner László (I. t. 5. o.) 10 P, Zsifkovits Magda (I. t. 4. o.) 6.50 P, Klapper Erzsébet (I.t. 5. o.) 5 P.
Pénzjutalomban illetve segélyben részesültek-. Perendy Lajos (I. t. 3. o.) 5 P, Sörlei Lajos (I. t. 2. o.) 5 P, Nadrai László (I. t. 1. o.) 5 P, Dendyuk Miklós (I. t. 1. o.) 12.50 P.
Hangjegyjutalomban részesültek-. Bartos József (I. t. l.o.), Hegyi Lajos (I.t.
1. o.), Varga Ilona (I. t. 1. o.), Bertin Margit (I. t. 2. o.), Haiszer Margit (I. t.
2. o.), Somogyi Márta (I. t. 2. o.), Szerecz Aranka (I. t. 2. o.), Wolf Mária (I. t. 2. o.), Benedek Józsa (I. t. 3. o.), Horváth Dezső (I. t. 3. o.), Lemberkovits József (I. t. 3. o.), Elek György (I. t. 5. o.), Lemberkovitá Alajos (II. t. 1. o.), Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.), Pintér Ibolya (elők. 2. o.), Vermes Katalin (II. t. 1. o.), Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.), Krátky Mária (II. t. 3. o.) Mlinkó Klára (II. t. 4. o. és I. t. 1. o.) Mlinkó Mária (II. t. 5. o. elmélet), Kecskés Eszter (akad. 2. o.), Rosenfeld Berta (akad. 2. o.)
Könyvjutalomban részesültek: Halphen Miklós (I.t. l.o.), Kovács-Sebestény Aladár (I. t. 2. o.) és Kerecsényi Erzsébet (I. t. 4. o.).
Összesen 37 növendék részesült 207 P értékű jutalomban.
8
II. Statisztikai adatok:
Az 1932—33. tanévre beiratkozott rendes növendékek száma: 145+1 magántanuló
Évközben kimaradt .. ... .............. 10
A beiratkozott rendes növendékek
főtanszakonkint nemek szerint lakhelyük szerint
zongora............ 67 leány (asszony) ... 67 helybeli... T..... 128
hegedűre ... ... ... 20 fiu (férfi)... ___ 78 vidéki .. ... ... 17
gordonkára...... ... 4
magánénekre ... ... 11
fuvó és ütő hangszerre 41
gordonra ...... ... —
zeneszerzesre ...... 2
Összesen 145 Összesen 145 Összesen 145
A beiratkozott növendékek
foglalkozása o/o-ban életkora °/o-ban
önálló keresetű...... 50 35 7—10 éves _ 13 8 94
háztartásbeli ... ... 26 18 11-15 44 30.34
más iskola tanulója... 69 47 16-20 62 42.79
21-24 22 15.17
25 éves és ezen felüli ...... 4 2.76
Összesen 145 j Összesen 145
A növendékek szüleinek foglalkozása :
földbirtokos (bérlő) ... _ 8 5.50 közalkalmazott...... ...... 54 37.20
földmives ......... 2 1.30 magántisztviselő ... ...... 3 230
gyáros (nagyiparos)... ___ — —.— egyéb értelmiségi ......... 13 8.90
iparos (önálló ... ... 16 11.- magánzó 3 2.30
iparos (alkalmazott)... 1 0.60 nyugdíjas 9 6.20
kereskedő (önálló) ... 9 6.20 egyéb 16 11.—
kereskedő (alkalmazott)... — —.—
Katona ............ — 11 7.50 Összesen 145

9
III. Nyilvános működés.
A tanév folyamán növendékeink 8 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket mind az iskola kamaratermében tartottuk meg. Az első hangversenyen csak magasabb osztályú növendékek léptek dobogóra, mig a többi 7 alkalommal alacsonyabb és magasabb osztályúak egyaránt. Az első hangversenyt este tartottuk, a többieket délután.
A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1932. november 21-én.
1. Schumann: Ünnepi induló, zongorán: Gabsovils Anna (I. t. 2. o.) és Gärtner Anna
(II. t. 2. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma.
2. Bloch: III. kis magyar ábránd ..., hegedűn: Begidsán Andor (II. t. 3. o.), kisérte
Rosenfeld Berta (akad. t. 2. o.) Tanár: L. Weber Margit.
3. a) Corelli: Sarabande 1 , , .
Bach F. E.: Solfeggio) zongoran: Ladeczky Emília (I. 1 5. o.)
b) Radnai: Valse caprice (g) „ Pintér Ibolyka (II. t. 1. o.)
Tanár: Monti Ilona.
4. Beethoven: A néma sirban . .., énekelte: Mlinkó Mária (elők. 2. o.) kisérte: Rosen-
feld Berta (akad. 2. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
5. a) Vannay: Könny és mosoly \\ .
b) Siklós: Fekete billentyűk tánca} zongorán. Wagner Laszlo (I. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
6. Dancla: Premier Solo ..., hegedűn: Kiss Rózsi (II. t. 4. o.) kisérte: Hirsch Magda
(II. t. 4. o.) Tanár: L. Weber Margit.
7. Mendelssohn: Vándormadarak bucsudala ..., énekelték: Kecskés Eszter (akad. 1. o.)
és Mlinkó Mária (elők. 2. o.) kiséri: Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
8. Reger: Keringő (H), zongorán: Pintér Ibolyka (II. 1.1. o.) és Ungar Edith (II. t. 4. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma.
9. Bach: Fantázia (c), zongorán: Krátky Mária (II. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
10. Händel: Nem hagylak el..., énekelte: Pintér Ibolyka (elők. 2. o.) kisérte: Rosen-
feld Berta (akad. 2. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
11. Haydn: Zongoraverseny (D) I. tétel.. Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
12. Rubinstein: Szférák zenéje: Hegedűn: Mlinkó Mária (II. t. 5. o.), Kecskés Eszter
(II. t. 4. o.), Kiss Rózsi (II. t. 3. o.), Mlinkó Klára (II. t. 4. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: Vannay János.
13. Beethoven: Zongoraverseny (c) I. tétel.. . Rosenfeld Berta (akad. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
10
II. 1932. december 20-án.
1. a) Lányi E.: Harangjáték, zongorán: Görög Anna (I. t. 2. o.)
b) Grecsaninov: A mezőn Szerecz Aranka (I. t. 2. o.)
c) Bátor: Capricietto Bertin Margit (I. t. 2. o.)
d) Kazacsay: Keringő Horváth Edith (I. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona.
2. a) Schubert: Bölcsődal 1 gordonkán: Sörley Lajos (I. t. 2. o.)
b) Zsámboky: Fecsegés / kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: F. Garai Margit.
3. a) Rowley: Katonásdi, Motorkerékpáron, zongorán : Krátky Tibor (I. "t. 2. o.)
b) Tarenghi: Törpék tánca Lemberkovits József (I. t. 3. o.)
c) Longo: Moment musical Kerecsényi Erzsébet (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén-
4. Klenger: Bölcsődal, fuvolán : Perendy Lajos (I. t. 2. o.) kisérte Pintér Ibolya (II. 1.1.1).
Tanár: Schiller János.
5. a) Zilcher: Postillon zongorán: Novai Ágota (I. t. 3. o.)
b) Frontini: Pensiero musicale Rátkai Edith (I. t. 3. o.)
c) Hermann L.: Dal szöveg nélkül Kerecsényi Mária (I t. 4. o.)
Tanár: Honti Ilona.
6. Csajkovszky: Chanson triste, klarinéton; Belovics Ferenc (I. t. 4. o.)
kisérte: Pintér Ibolya (II. t. 1. o.)
Tanár: Schiller János.
7. Rieding: Induló hegedűn: Zsifkovics Magda (I. t. 4. o.)
kisérte: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
8. a) Siklós: Vágyakozás zongorán: Kiss Rózsi (I. t. 4. o.)
b) Barwinsky: Ukrán tánc Hemmert Erzsébet (I. t. 4. o.)
c) Radnai: Vidám vándor Benedek Ilona (I. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
9. Schumann: Lelked, mint a rózsa . . ., énekelte: Babics Ferenc (elők. 1. o.)
kisérte: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
10. Dohnányi: Keringő (fis) zongorán: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
és Krátky Mária (II. t. 3. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: Vannay János.
11. Sausy: Air de Balett hegedűn: Perlaky Gabriella (II. t. 1. o.)
kisérte: Kecskés Eszter (akad. 2. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
12. Vannay: Alkonyi tűzben . . . énekelte: Kiss Rózsi (akad. 1. o.)
kisérte: Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
13. Rameau : Rigaudon hegedűn: Lemberkovits Alajos (II. t. I. o.)
kisérte: Krátky Mária (II. t. 3. o,)
Tanár: L. Weber Margit.
14. a) Vannay: Tavaszi napsugár I , „
b) Mendelssohn: Fonódal ( z^gorán: Vermes Katalin (II. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
15. Svendsen: Románcé hegedűn: Mlinkó Klára (II. t. 4. o.
kisérte: Rosenfeld Berta (akad. 2. o.)
16. Mozart: Zongoraverseny (d) I. tétel: Kecskés Eszter (akad. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
11
III. 1933. február 6-án, olasz szerzők müveiből;
b) Bossi : Bölcsődal
2. Cherubini :
3. a) Martini
b) Mortari
c) Tarenghi :
Bölcsődal Preludio
Petit Caprice Az éj csendje
4. Giordano :
1. a) Sartorio : Bohócok, zongorán 4 kézre: Málly Katalin (I. t. 1. o.) és Wolf Mária
(I. t. 2. o.)
Zieger Ilona (I. t. 3. o.)
Tanár : Honli Ilona. Fuvola-kettős : Perendy Lajos (I. t. 2. o.) és Varga István (I. t. 2. o.)
Tanár: Schiller János. zongorán : Jandl Hedvig (I. t. 3. o.) „ Benedek Józsa (I. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén. „ Scherz Aranka (I. t. 3. o.) „ Klapper Erzsébet (I. t. 5. o.)
Tanár : F. Pásztor Irma.
Korai, trombitán : Sasvár Károly (I. t. 2. o.), Büki Károly (I. t. 2. o.) és Horváth Sándor (I. t. 2. o.) Tanár: Schiller János. zongorán : Kerecsényi Mária (I. t. 4. o.) Kádár Györgyi (I. t. 4, o.) „ Ladeczky Emilia (I. t. 5. o.)
Tanár: Honti Ilona. trombitán : Márkus László (I. t. 3. o.) kisérte : Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Schiller János. zongorán : Wagner László (I. t. 5. o.) „ Mlinkó Adrienne (II. t.. 1. o.)
Tanár : Kerekes Irén-hegedűn: Lemberkovits Alajos (II. t. 1. o.) kisérte : Lemberkovits József (I. t. 3. o.)
Tanár : L. Weber Margit 9. a) Martucci : Barcarola \\ . JT , _....,„ , „ ,
b) Casella : Valse diatonique / zongorán. Ungar Edith (II. t. 2. o.)
10. Carissimi : Ha könny a végzetem énekelte : Kecskés Eszter (akad. 1. o.) és Mlinkó Magda (elők. 2. o.) kisérte : Rosenfeld Berta (akad. 2. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. zongorán : Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. énekelte: Kiss Rózsi (akad. 1. o.) kisérte: Hirsch
Tanár: Flittner Rózsi. hegedűn : Mlinkó Klára (II. t. 4. o.) kisérte : Hirsch
Magda (II. t. 4. o.) Tanár : L. Weber Margit.
5. aj Longo: Melódia
b) Tarenghi : Kis nyitány
c) „ Kis keringő
6. Ferrari : Dal
7. a) Scarlatti : Pastorale
b) Wolf-Ferrari : Romance
8. Corelli : Andante
11. Zanella: Tempo di Minuetto
12.
Marcello : Szerelmes szivem Magda (II. t. 4. o.) 13. a) Zipoli : Arie b) Corelli : Allegro
14. a) Paradisi: Toccata b) Leoncavallo : Tarantella
zongorán: Krátky Mária (II. t. 3. o.) „ Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
IV. 1933. március 14-én.
1. a) Kazacsay : Bölcsődal
zongorán : Görög Anna (I. t. 2. o.)
b) Dushkin : Vadászdal
c) Poldini : Liliputi induló
d) Grecsaninoff : Tánc
e) Bolck: Paraszttánc \\ Finke : Madárlakzi I
f) Schumann : Színházi utóhangok
Dendyuk Judith (I. t. 2. o.) Bertin Margit (I. t. 2. o.) Szerecz Aranka (I. t. 2, o.,)
Wolf Mária (I. t. 2. o.) Varga Ilona (I. t. 1. o.)
Tanár : Honti Ilona.
2. Kigyósi: Dallam hegedűn: Somogyi Márta (I. t. 2. o.)
kisér.e: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
3. a) Schmid H.: Lovacska zongorán: Kovács-Sebestény Aladár (I. t. 2. o.)
b) Haas: Toccatina „ Begidsán Andor (I. t. 3. o,)
c) Bossi: Scherzando „ Gärtner Éva (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
4. Klengel: Bölcsődal klarinéton: Nadrai Ferenc (I. t. 1. o.)
kisérte: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János.
5. a) Tarenghi: Vidám dal zongorán: Haiszer Margit (I. t. 2. T>.)
Tanár: F. Pásztor Irma. b) Tarenghi: Vidám hazatérés „ Horváth Dezső (I. t. 3. o.)
Tanár : Honfi Ilona. harsonán: Domina Ferenc (I. t. 3. o.)
és Reithofer Ferenc (I. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János. klarinéton: Belovits Ferenc (I. t. 3. o.)
és Morgenstern Ferenc (I. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János. zongorán: Elek György (I. t. 5. o.j
„ Gabsovits Anna (II. t. 2. o.)
énekelte: Gazdag István (elők. 2. o.) kisérte: Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Ftittner Rózsi. zongorán: Kertész Endre (I. t. 5. o.)
Sas Magda (II. t. 2. o.)
Tanár : F. Pásztor Irma.
12. Rubinstein: Az éjjeli vándor, énekelték: Kiss Rózsi (akad. 1. o.) és Gazdag István
(elők. 2. o.), kisérte: Begidsán Andor (II. t. 3. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
13. Hellmesberger: Serenade, hegedűn: Mlinkó Klára (II. t. 4. o.), Kiss Rózsi (II. t. 4. o.)
és Begidsán Andor (II. t. 3. o.j, kisérte: Krátky Mária (II. t. 3. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: Vannay János.
6. Kiichken: A hajnal
7. Wiedemann: Pásztordal
8. a) Vannay : Caprice
b) Grieg : Emléklap | Grieg: Kobold j
9. Schumann: A diófa . . ,
10. a) Scarlatti: Menuetto b) Vannay: Elégia
V. 1933. április 26-án, magyar szerzők müveiből.
1. a) Bartók: Elvesztettem zsebkendőmet, zongorán: Jandl Endre (I. t. 1. o.)
b) „ Gyermekeknek (17. és 7. sz.) „ Kovács Sebestény Aladár (1.1.1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
c) Molnár A.: Kis dal . . ., zongorán: Székely Zoltán (I. t. 1. o.)
d) Bartók : Cickom, cickom „ Málly Katalin (1. t. 1. o.)
e) Várkonyi: Erdei boszorkány „ Hollósi Rózsa (I. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona.
2. Gajáry: Air, fuvolán : Perendy Lajos (I. t. 2. o.) kisérte : Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János.
3. Siklós: Bölcsődal gordonkán: Sörlei Lajos (I. t. 2. o.)
kisérte: Wagner László (I. t. 5. o.)
Tanár: F. Garai Margit.
4. a) Horváth G.: A kis trombitás |
„: A cigánytáborban / zongorán: Mlinkó Klara (I. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
13
b) Siklós: Menüett
c) Vannay: Dodó
d) Kalár: Fonódal:
5. Székács: Dal
6. Bloch : Capriccio:
zongorán:
trombitán: kisérte:
hegedűn: kisérte:
7. Molnár A.: Impromtu (a) op. 9. zongorán:
8. Siklós: Száll a felhő
9. Siklós: Gavallérok tánca
énekelte: kisérte:
zongorán:
10. Hollósy: Virágos kertemben énekelték: (akad. 1. o.) és Mlinkó Mária (elők. 2. o.
11. Kodály: Valsette
12. Goldmark: Álomképek
zongorán zongorán:
13. Huber: Hunyady László ábránd hegedűn: Klára (II. t. 4. o.), kisérte: Hirsch Magda
Krátky Tibor (1. t. 2. o.) Lemberkovits József (I. t. 3. o.) Halász Magda (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén. Bartos József (I. t. 1. o.) Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János. Tóth Béla (II. t. 1. o.) Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén. Pintér Ibolya (elők. 1. o.J Vermes Katalin (II. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. Üngár Edith (II. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. Kecskés Eszter (akad. 1. o.), Kiss Rózsi ), kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. Krátky Mária (II. t. 3. o.)
Tahár: Kerekes Irén. Kecskés Eszter (akad. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. Mlinkó Mária (II. t. 5. o.) és Mlinkó (II. t. 4. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
VI. 1933. május 10-én.
1. a) Le Couppey: Bourrée . . . zongorán: b) Horváth G.: A játszótéren
2. Paisiello : Andante:
gordonkán: kisérte:
3. a) Mozart: Menuette zongorán :
b) Horváth A.: Babamenyasszony tánca
c) Grecsaninoff: Keringő
d) Kazacsay: Táncol a baba
4. Siposs: Dal . . .
5. Berkovits: Mazurka
6. a) Horváth A.: Matróztánc
b) Bartók: Dudás
c) Siklós: Rokkadal
d) Kadosa: Magyar tánc \\
„ Lányok tánca f
tárogatón kisérte
hegedűn kisérte
zongorán
Lemberkovits Alajos (I. t. 1. o.) Mlinkó Mária (I. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. Ladeczky Anna (I. t. 2. o.) Sas Magda (II. t. 2. o.)
Tanár: F. Garai Margit. Wolf Mária (I. t. 2. o.) Melczer Klára (I. t. 2. o.) Horváth Edith (I. t. 2. o.) Rátkai Edith (I. t. 3. o.)
Tanár: Honti Ilona. : Belovics Ferenc (I. t. 3. o.) : Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o,)
Tanár: Schiller János. : Somogyi Magda (I. t. 4. o.) : Pintér Ibolya (II. t. 1. o.)
Tanár: L. Weber Margit. : Fitos Margit (I. t. 3. o.) Begidsán Andor (I. t. 3. o.) Benedek Józsa (I. t. 3. o.)
Kerecsényi Erzsébet (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
14
7. Schulhoff J.: Valse brillante zongorán: Pintér Ibolya (II. t. 1. o.)
és Vermes Katalin (II. t. 1. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma.
8. Händel: Ária és recitativ a Rinaldo c. operából, énekelte: Gazdag István (elők. 2. o.)
kisérte: Krátky Mária (II. t. 3. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
9. Kodály: Esik a városban )
Horváth A.: Lidércfény 10. Hubay: Idill
zongorán: Vermes Katalin (II. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. hegedűn: Kecskés Eszter (II. t. 4. o.) kisérte: Rosenfeld Berta (akad. 2. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
11. Mozart: Duett a Don Jüan c. operából, énekelték: Pintér Ibolya (elők, 2. o.) és
Gazdag István (elők. 2. o.), kisérte: Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
12. Beethoven: Szonáta (D) op. 6., zongorán: Rosenfeld Berta (akad. 2. o.) és Kecskés
Eszter (akad. 2. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: Vannay János.
1. a) Parlow: Bölcsődal
b) Siklós: Kis rapszódia
2. Kigyósi: Bújj, bújj zöld ág
3. a) Heller M. P.: Német népdal
b) Geszler: Gyermekdal ) Gurlitt: Vidám társaság }
c) Bartók: Két népdal
d) Grieg: Keringő
4. Grentz: Téma változatokkal
5. Moskovszki: Serenade
6. Vannay: Esti ima
7. Siklós: Krinolinos dámák tánca
8. Dancla: Air varié
9. Volkmann: Csalogánydal
10. Reger: Nagy ünnepség
11. Vannay: Koldusprincesz dala
12. Brahms: Magyar táncok
VII. 1933. május 29-én.
zongorán: Akay Ilona (I. t. 1. o.) és Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Kerecsényi Ágnes (I. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén. hegedűn: Hegyi Lajos (I. 1.1.o.) kisérte: Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: L. Weber Margit. zongorán: Fábián Magda (I. t. 1. o.)
Halphen Miklós (I. t. 1. o.)
Haiszer Margit (I. t. 2. o.) Scherz Aranka (I. t. 3. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. trombitán: Márkus László (I. t. 3. o.) kisérte: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János. zongorán: Pintér Ibolya (II. t. 1. o.)
Tanár: Honti Ilona. énekelte: Mlinkó Mária (elők. 2. o.) kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. zongorán: Ungár Edith (II. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. hegedűn: Perlaky Gabriella (II. t. 1. o.)kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: L. Weber Margit. énekelte: Kecskés Eszter (akad. 1. o.) kisérte: Rosenfeld Berta (akad. 2 o.)
Tanár: Flittner Rózsi. zongorán: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma. énekelte: Kiss Rózsi (akad. 1. o.) kisérte: Hirsch Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. zongorán: Wagner László (I. t. 5. o.) és Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
15
VIII. 1933. junius l-én.
í. Volkmann : Ünnepélyes fogadás ...
zongorán: Vermes Katalin (II. t. 1. o.) és Kertész Endre (I. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma zongorán: Varga Ilona (I. t. 1. o.)
Bertin Margit (I. t. 2. o.) Zieger Ilona (I. t. 3. o.)
Tanár: Honti Ilona. Bartos József (I. t. 1. o.) és Büki Károly (I. t. 2. o.)
Tanár: Schiller János. zongorán: Krátky Tibor (I. t. 2. o.)
Hemmert Erzsébet (I. t. 4. o.) Benedek Józsa (I. t. 3. o.) Schleiffer Erzsébet (I. t. 4. o.) Kerecsényi Erzsébet (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén. hegedűn: Frey Zita (II. t. 1. o.) kisérte: Pintér Ibolya (II. t. 1. o.)
Tanár: L. Weber Margit. zongorán: Szaváry Erzsébet (I. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén. énekelte: Pintér Ibolya (elők. 2. o.) kisérte: Vermes Katalin (II. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. zongorán: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 3 o.) és Ungár Edith (II. t. 2. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma. énekelték: Kiss Rózsi (akad. 1. o.) és
Mlinkó Mária (elők. 2. o.) kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi. zongorán: Pintér Ibolya (II. t. 1. o.) és Vermes Katalin (II. t. 1. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma. zongorán: Rosenfeld Berta (akad. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
12. Szent-Gály: Andante, hegedűn : Mlinkó Mária (II. t. 5. o.), Mlinkó Klára (II. t. 4. o.), Kecskés Eszter (II. t. 4. o.), Kiss Rózsi (II. t 4. o.), Perlaky Gabriella "(II. t. 1. o.) és Begidsán Andor (II. t 3. o.), kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 1. o.) Tanár a kamarazenetanszakon: Vannay János.
2. a) Bossi : Chitarrata
b) Bátor : Nagymama tánca
c) Vannay: Dodó
3. Methfessel : Kettős trombitára ,
4. a) Bach : Menuett (g)
b) Mascagni : Baba-Gavotte
c) Vannay: Tavaszi napsugár
d) Tóth : Gavotte
e) Longo : Menuett
5. Gabriel—Marie : Serenade-Badine
6. Vannay: Babatündér
7. Chopin: Litván dal
8. Schumann : Impromptu (Des)
9. Brahms : Klänge
10. Weber: Rondo (B)
11. Liszt : Erdei manók tánca
Ugy e hangversenyeink műsorában, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásánál a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. így hangversenyeink közül egyet csak magyar szerzők munkáiból állítottunk össze és nyolc növendékhangversenyünkön 99 komponistától előadott 168 darab közül 69 darab magyar szerzők műve volt, tehát az előadott darabok 41%-a magyar komponisták tollából kerül ki.
16
Ezen 69 darab 33 magyar zeneszerző munkája volt és pedig :
Bartók 6 Horváth G. 3 Poldini 1
Bátor 2 Hubay 1 Radnai 2
Berkovits 1 Huber 1 Rieding 1
Bloch 2 Kadosa 2 Siklós 9
Dohnányi 1 Kalár 1 Siposs 1
Gajáry 1 Kazacsay 3 Szent-Gály 1
Geszler 1 Kigyósi 2 Székács 1
Goldmark 1 Kodály 2 Tóth 1
Hermann L. 1 Lányi E. 1 Vannay 11
Hollósy 1 Liszt 1 Várkonyi 1
Horváth A. 3 Molnár A. 2 Zsámboki 1
összesen 69
számmal szerepeltek hangversenyeink műsoraiban.
De nagy súlyt helyeztünk arra is, hogy növendékeink a baráti nagy olasz nép zeneművészetében is otthonosak legyenek és e várost az olasz nemzethez fűző szálak zenei életünkben is gyökeret eresszenek. Ennek folyományaként egyik hangversenyünk műsorát csupa olasz szerző munkáiból állítottuk össze. De többi hangversenyünk műsorában is jelentékeny számban szólaltak meg olasz zeneszerzők, úgy, hogy e tanév folyamán növendékhangversenyeinken az olasz komponistákat
Bossi 3 Leoncavallo 1 Paradisi 1
Casella 1 Longo 3 Sartorio 1
Carissimi 1 Marcello 1 Scarlatti 2
Cherubini 1 Martini 1 Tarenghi 7
Corelli 3 Martucci 1 Wolf-Ferrari 1
Ferrari 1 Mascagni 1 Zanella 1
Frontini 1 Mortari 1 Zipoli 1
Giordano 1 Paisiello 1 összesen 23
zeneszerző 36 számmal képviselték.
A tanév folyamán előadott munkák 22°/o-a tehát olasz komponisták szerzeményei voltak és az olasz szerzők a játszott komponisták 24°/o-át tették ki.
Különös gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsóbb osztályoktól kezdve az összjátékokban fokozatos készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű-, gordonka-, magánének- és fuvóhangszerek kíséretei mellett, melyeket 11 növendék látott el, 24 összjátékon alapuló számot tüztünk hangversenyeink műsorára.
A tanév alatt megtartott nyolc növendékhangversenyen 92 növendék, vagyis az összlétszám 64%-a lépett dobogóra.
17
IV. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár, céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesz-tessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint főleg ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 106 drb. könyv, 38 folyóirat és 599 zenemű, mintegy 3550 P értékben. Ezekből a tanévi szaporulat: 11 könyv, 8 folyóirat és 38 zenemű, mintegy 250 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, kik a tanév folyamán nagyértékü és nekünk felette becses ajándékaikkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig:
Siklós Albert főiskolai tanár úrnak 4 évfolyam folyóirat és 6 drb. hangjegy, özv. Steinberger Viktorné úrasszonynak 1 drb. könyv és 1 drb. hangjegy, az Orsz. Könyvforgalmi és Bibliográfiái Központnak 1 drb. könyv, Hermann László zeneiskolai igazgató úrnak 1 drb. könyv, Gyertyánffy Aladár százados urnák 1 drb. hangjegy, dr. Fendler Károlyné tanár úrnőnek 1 drb. hangjegy szíves ajándékozásáért
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 13 drb. hangszer képezi, mintegy 12.300 P értékben. E tanévben újabb beszerzés vagy pótlás nem történt.
Ezek mellett az iskola őrzi és kezeli a Városi Levente Zenekar 30 drb. hangszerét, melyeknek értéke kb. 2800 P. Fentieken kívül az iskolánál van még a helybeli Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 8 drb. mintegy 320 P értékben.
HALIS ISTVÁN 1 VÁRCGI könyvtár
3 3 7 09 3^
_JNAG YKAN íZS A
18
V. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanit Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, solféget, zenedik-tálást, kamarazenét, zeneszerzést, (összhangzattant)
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát, zongoraösszjátékot a tanári értekezletek jegyzője
3 Kerekes Irén » >1 ti 1927. szept. óta zongorát a könyv- és zeneműtár őre
4 Honti Ilona » " ii 1930. nov. óta n
5 Lemberkovits Alajosné Weber Margit » 11 ii 1926. szept. óta hegedűt
6 Flittner Rózsi 11 11 operaénekes óraadó tanár 1930. szept. óta magánéneket
7 dr. Fendler Károlyné Garai Margit Zeneművészeti Főiskolát végzett gordonkatanár » 1929. szept. óta gordonkát, zenei alapismereteket
8 Schiller János Zeneművészeti Főiskolát végzett fuvótanár Áll kép. katonakarmester n 1929. szept. óta fuvó-, ütőhangszereket a hangszertár őre

19
A tanári kar intézeten kívüli működése a tanév folyamán.
Vannay János az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület választmányi tagja, az Orsz. Magyar Dalosszövetség országos művészi bizottságának tagja, e szövetség XIV. kerületének kerületi-karnagya és a kerületi művészi bizottság elnöke, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, továbbá a Városi Nőikar, a Városi Férfikar, a Városi Vegyeskar karnagyaként fejtett ki iskolán kívüli működést. Irányította a 6. h. gy. e. altiszti férfikarának tanítását. Mintegy 31 helybeli hangversenyen, ünnepségen, misén stb. működött közre mint karnagy, orgona-kisérő és zenetudományi előadó. Müvei különböző fővárosi, helybeli, vidéki és külföldi hangversenyeken kerültek előadásra, melyek úgy a budapesti, mint több külföldi rádió műsorában többször szerepeltek. Fővárosi szaklapban, valamint a helybeli napilapban több tanulmánya és cikke jelent meg. Számos fővárosi és helybeli társadalmi egyesület választmányi tagja.
Fábiánné Pásztor Irma a Nagykanizsai Trió tagja, az Orsz. Magyar Dalosszövetség XIV. kerülete művészi bizottságának tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, a tanév folyamán 7 izben lépett 10 szóló-és kamarazene számban nyilvánosság elé.
Kerekes Irén a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, a tanév folyamán 9 alkalommal szóló- és kamarazeneszámokban és zongorakisérőként összesen 17 számban működött közre.
Honti Ilona a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 9 izben szerepelt hangversenyen szóló-zongoraszámokban és zongorakisérőként nyilvánosság előtt.
Lemberkovitsné Weber Margit a Nagykanizsai Trio tagja, az Országos Magyar Dalosszövetség XIV. kerülete művészi bizottságának tagja, a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja 12 izben 19 szóló- és kamarazeneszámban lépett nyilvánosság elé.
Flittner Rózsi a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 1 izben a budapesti rádióban és 13 izben helybeli hangversenyeken, misén stb. 19 számban működött közre.
dr. Fendlerné Garai Margit a Nagykanizsai Trio tagja, a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 6 izben 9 szóló- és kamarazeneszámban lépett nyilvánosság elé.
Schiller János az Orsz. Magyar Dalosszövetség XIV. kerületének kerületi társkarnagya, a kerület művészi bizottságának tagja, a Városi Leventezenekar karnagya, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 6 izben mint karnagy és szólista szerepelt nyilvánosság előtt.
20
VI. Név- és érdemjegysorozat.
M agyarázat.
Magaviseletben: Szorgalomból:
1 = példás 1 = dicséretes
2 = jó 2 = jó
3 = szabályszerű 3 =; megfelelő
4 = rossz 4 = hanyag
5 = elégtelen
* = nem végezte el a tananyagot n v. = nem vizsgázott m. t. = melléktanszak ... ö. v. t. = oszt.-ból összevont vizsgát tett.
Felsőbb osztályba csak az a növendék léphet, ki a tananyagot elvégezte és úgy a fő-, mint a meltéktanszakon legalább „jó" osztályzatot nyert.
Fö- és melléktanszakon:
1 = kitűnő
2 = jeles
3 = jó
4 = elégséges
5 = elégtelen
Érdemjegyek
B -re N t/3 i— Név Főtanszak re N o Ö/J cz -re N cn OS ISI / = C3 aj a3 <s 00 S o M ~ M.ÍS kamarazeee (együttes) B cö o be g jfi Tanár Megjegyzés
o cn H o s 03 a N tc IS a o N a3
*Akay Ilona zongora alsó I. 2 1 2 _ _ Kerekes
*Babics Ferenc ének elők. I. 2 1 1 3 — — - Flittner
*Balázs Éva zongora alsó I. 2 1 1 — — — - F. Pásztor
Bartos József trombita n I. 2 1 1 — — — - Schiller l-ll. 0. G. í.t.
5 Bartos József hegedű n I. 1 1 1 — — — - L. Weber
*Bartos József zongora » I. 3 1 1 — — — — F. Pásztor
Begidsán Andor hegedű közép III. 2 1 1 2 - - L. Weber
Begidsán Andor zongora alsó III. 2 1 fm. — — — Kerekes
Belovics Ferenc klarinét » III. 1 1 1 — — — - Schiller
10 *Belovics Ferenc zongora I. 2 1 1 — — — - F. Pásztor
Benedek Ilona n » V. 3 1 1 1 — — - Kerekes
Benedek Józsa » » III. 1 1 1 1 — — - »
Berecz Károly fuvola I. Schiller n. v.
Bertalan József hegedű közép II. 1 1 1 l fm. — - L. Weber
15 Bertin Margit zongora alsó II. 1 1 1 — — — - Honti
Büki Károly trombita II. 1 1 — — — — Schiller
Csarankó Mihály harsona III. V kimaradt
Csöndör Kálmán » n II. 1 1 1 — — — — V
20 Dendyuk Judit zongora » II. 2 1 1 — — — — Honti
Dendyuk Miklós gordonka I. F. Garai n. V.
Domina Ferenc harsona III. 1 1 1 — — - - Schiller
Elek György zongora » V. 2 1 1 l — — - Kerekes
Fábián Magda » I. 1 1 1 — — — - F. Pásztor
Fischer Erik klarinét V I. — — — — — — — Schiller kimaradt
25 Fischl János n II. 2 1 2 — — — - yy
21
Érdemjegyek 1
£ •re N Név CTS N <n c re N •re M öS N CO » a o ä 0) S\'" N -iü e cd ü Tanár Megjegyzés
t/J re =o tu o ÖJO N B <a 60 tH 2 2 eö >> q bc b O bú
o H Ő >o WH cd a N X IS a®. M a o N Sj
Frey Zita hegedi! közép I. 1 1 1 1 _ _ L. Weber
*Frey Zita ének elők. I. 2 1 1 Im. - - — Flittner
Fitos Margit zongora alsó III. 2 1 2 3 - — — Kerekes
*Gabsovits Anna n közép II. 2 1 1 2 2 - — n
30 Gál Imre Gärtner Anna klarinét zongora alsó közép I. II. Schiller Kerekes kimaradt n. v.
Gärtner Éva n alsó IV. 2 1 2 2 — - — n
*Gazdag István ének elők. II. 2 1 2 2 — - — Flittner
Gazdag István zongora alsó I. — — — — — - — F. Pásztor n. v.
35 Görög Anna Gyertyánffy Aladár n zenesz. n elők. 11. II. 2 1 2 — - Honti Vannay kimaradt
Halász Magda zongora alsó IV. 2 1 2 1 — - — Kerekes
Halmos István ének elők. I. Flittner n. v.
Halmos István gordonka alsó I. F. Garai n. v.
40 Halmos István zongora n I. — — - — — — — Honti n. v.
Haiszer Margit » n II. 1 1 1 — — - — F. Pásztor
Halphen Miklós n n I. 2 1 1 — — - — n
Hegyi Lajos hegedű n I. 1 1 1 — — - — L. Weber
Hemmert Erzsébet zongora n IV. 2 1 2 2 — - — Kerekes
45 Hirsch Magda » közép IV. 2 1 2 2 1 - — n
Hirsch Magda ének elők. I. 2 1 2 fm. — - — Flittner
Hirt Gyula harsona alsó 11. 2 2 2 — — - — Schiller
Hollósi Rózsa zongora n II. 2 1 3 — — - — Honti
Horváth Dezső n n III. 1 1 1 l — - — n III-IV n n v t
50 Horváth Edit » ?? II. 1 1 1 — — - — »
Horváth János kürt n I. 2 1 1 — — - — Schiller
*Horváth Lajos ének elők. I. 2 1 2 — — - — Flittner
*Horváth Lajos zongora alsó I. 3 1 2 — — —- — Honti
Horváth Sándor trombita n II. 3 2 3 — — - — Schiller
55 Hódosi Zsuzsanna zongora közép III. 2 1 1 2 1 - — F. Pásztor
*Jandl Endre n alsó I. 1 1 1 — — - — Kerekes
Jandl Hedvig n n III. 3 1 2 2 — — — n
*Kádár Györgyi zenesz. elők. I. 2 1 3 — — 3 — Vannay
Kálmán Péter klarinét alsó I. 3 1 2 — — — — Schiller
60 Kecskés Eszter zongora akad. II. 2 1 1 2 2 — 2 F. Pásztor
Kecskés Eszter ének n I. 2 1 2 fm. — — — Flittner
Kecskés Eszter hegedű közép IV. 2 1 2 fm. 2 — — L. Weber
Kerecsényi Ágnes zongora alsó II. 3 1 2 — — — — Kerekes
Kerecsényi Erzsébet » » IV. 2 1 1 l — — — »
65 Kerecsényi Mária Kertész Endre Kiss István Kiss Rózsi n n fagót ének n nt n akad. IV. V. I. I. 2 1 1 l Honti F. Pásztor Schiller Flittner n. v. n. v. n. v.
Kiss Rózsi hegedű közép IV. 2 1 2 l 2 — — L. Weber
70 Kiss Rózsi zongora alsó IV. 2 1 1 im. — — — Kerekes
Klapper Erzsébet » n V. 2 1 1 2 — — — F. Pásztor
Klincserics István klarinét n I. Schiller n. v.
22
Érdemjegyek
e ■re N t/3 o Név ¿t 03 N 1/3 n re =o re \' N o Ö/3 re -*—» N aj N / a cö tu CD ID \'> CÖ S o "és M h o marazene ígyiittes) á 03 O tao c Sjj Tanár Megjegyzés
cn U. H o flfH CÖ £ N ■J1 1S OS w o N t=
Kovács Sebestény A. zongora alsó 11. 1 1 1 _ ___ _ _ Kerekes
Krátky Mária » közép III. 2 1 1 2 1 - — n
75 Krátky Tibor Ladeczky Anna » gordonka alsó » II. II. 1 1 1 - -- - » ■ F. Garai n. v.
Ladeczky Emília zongora n V. 1 1 1 1 - - — Honti
Lajpczig Ilona ének elők. II. — Flittner kimaradt
Leiner Nándor kürt alsó I. 2 1 1 — - - —\'\' Schiller
80 Lemberkovits Alajos hegedű közép I. 1 1 1 2 - - — L. Weber
*Lemberkovits Alajos zongora alsó I. 2 1 2 — - - — F. Pásztor
Lemberkovits József n yy III. 1 1 1 2 - - — Kerekes
Lemberkovits József hegedű » I. — — — - - - — L. Weber n. v.
Málly Katalin zongora yy I. 1 1 1 — — - — Honti Hl n n v t
85 Márkus László trombita V III. 1 1 1 — - - —- Schiller
*Melczer Klára zongora yy II. 2 1 2 — - - — Honti
Mlinkó Adrienne n közép I. 1 1 í 1 1 - — Kerekes Ml. 0.6.». t.
Mlinkó Klára hegedű V IV. 1 1 1 1 1 - — L. Weber
1 Mlinkó Klára zongora alsó I. 1 1 1 — - - — F. Pásztor 1-11. u. Ö.V.I.
90 Mlinkó Mária hegedű közép V. 3 1 3 1 1 - — L. Weber
Mlinkó Mária ének elők. II. 1 1 2 föl. - — — Flittner
Mlinkó Mária zongora alsó I. 1 1 2 — — - — F. Pásztor
Morgenstern Ferenc klarinét yy III. 2 2 2 — - - — Schiller
Nadrai László n yy I. 1 1 1 — - — — »
95 Nagy Ferenc Nagy István harsona trombita V V 1. I. V n n. v. n. v.
Német György kürt yy I. 2 1 1 — - - — n
Novai Ágota zongora yy III. Honti n. v.
100 Opernicza József hegedű yy I. L. Weber n. v.
Perendy József klarinét V I. 2 1 1 — - - — Schiller
Perendy Lajos fuvola yy 11. 1 1 1 — - — — yy
Perlaky Gabriella hegedű közép I. 1 1 1 1 2 - — L. Weber 1-11 1) ii v t
Pintér Ibolya zongora » I. 2 1 1 fn- 1 - — Honti
Pintér Ibolya ének elők. II. 1 1 1 2 — - — Flittner
105 Polczer Antal Poór Ferenc Rácz Béla fuvola trombita klarinét alsó » V I. I. II. Schiller » n n. v. kimaradt kimaradt
Rátkai Edit zongora yy III. 2 1 2 2 — - — Honti
Reithofer Ferenc harsona V II. 1 1 1 — — — — Schiller -
110 Rédei Tibor hegedű 11 II. 3 1 3 — — - — L. Weber
*Révész Imre zongora yy I. 3 1 2 — — - — F. Pásztor
Rosenfeld Berta » akad. II. 2 1 1 3 1 - 3 n
Ruszák György trombita alsó II. 2 1 2 — — - — Schiller
115 Sas Magda zongora közép II. 2 1 1 2 2 - — F. Pásztor
Sasvár Károly trombita alsó II. 3 2 2 — — - — Schiller
Schermann Gizella hegedű yy II. 2 1 2 — — - — L. Weber
Scherz Aranka zongora yy III. 1 1 1 1 — - — F. Pásztor
*Schleiffer Erzsébet n yy IV. 3 1 3 3 — - — Kerekes
Schmidt Ottó n yy I. 1 1 1 — — — — n Ml. 0.Ö.U
23
Érdemjegyek
c 03 M S © _ -
w ■re N Név N 1/3 c re N o •re c5 N 03 "5 © oa o g co E cd n Tanár Megjegyzés
t/3 re W bc CZ N C/3 Cl > Cd bű be (H Q eö >> u o bc
C/3 cO u- H o =o CM cd B N te is e o N
120 Simon Mihály trombita alsó I. 2 2 2 Schiller
Somogyi Dénes hegedű közép III. — — — — - — L. Weber kimaradt
Somogyi Magda n alsó IV. 2 1 2 2 - - — n
Somogyi Márta n ff 11. 1 1 1 — - - — n
Sörlei Lajos gordonka ff II. 2 1 1 2 - - — F. Garai
125 Szabó Imre harsona ff I. 3 1 2 — - — — Schiller
Szaváry Erzsébet zongora ff V. 2 1 1 2 - ---- — Kerekes
Szerecz Aranka » ff II. 1 1 1 — - - — Honti
Székely Zoltán n ff I. 2 1 2 — - - — »
Szokoll Ferenc trombita ff I. 2 1 2 — - - — Schiller
130 Takács Antal n ff I. — — — — - - — ff n. v.
Takács Ilona zongora közép I. 2 1 2 2 3 - — Honti
Táncos Lajos fuvola alsó II. — — — — — - — Schiller n. v.
*Tóth Béla hegedű közép I. 3 1 3 2 — - — L. Weber
Tóth József trombita alsó II. Schiller kimaradt
135 Ungár Edit zongora közép II. 1 1 1 1 1 - — F. Pásztor
Varga Ilona » alsó I. 1 1 1 1 — - — Honti l-ll. o. ö.í.t.
Varga István fuvola ff II. 1 1 2 — — - — Schiller
Varga István trombita ff III. n kimaradt
Varga Pál kürt ff 11. 2 2 2 — — - — n
140 Városi Dezső trombita ff I. n n. v.
Vermes Katalin zongora közép 1. 1 1 1 1 1 - — F. Pásztor
Wagner László n alsó V. 1 1 1 1 — - — Kerekes
Wolf Mária n ff II. 1 1 1 — — - — Honti
Zieger Ilona n ff III. 2 1 2 3 — - — ff
145 Zsifkovics Magda hegedű ff IV. 1 1 1 1 — - — L. Weber
Magántanuló:
P. Horváth Teréz zongora alsó 11. 2 — — —_ — - —\' - —
AROSI KÖNYVTÁR
3 f09 3_
NAGYKANIZSA
Tájékoztató a jövő tanévre.
Az 1933—34. tanévben az alábbi főtanszakok adatnak elő:"
1. Zongora. 5. Fuvó (ütő) hangszerek.
2. Hegedű. 6. Gordon.
3. Gordonka. 7. Zeneszerzés (összhangzattan).
4. Magánének.
Beíratási díj:
Zongora-, hegedű- és gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 12.50 P, a közép tagozatban 16.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 20.50 P.
Fuvó (ütő) és a gordon főtanszakon 5.50 P az alsó, 6.50 P a közép és 8.50 P a felső tagozatban.
A magánének és zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban 16.50 P, az akadémiai osztályokban 20.50 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedű- és gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 120 P, a közép tagozatban évi 160 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 200 P.
A fuvó (ütő) és gordon főtanszakon évi 50 P az alsó, 60 P a közép és 80 P a felső tagozatban.
A magánének és zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban évi 160 P, az akadémiai osztályokban évi 200 P.
A közalkalmazottak, valamint a MÁV. alkalmazottjai és közvetlen családtagjai igazoló okmányok ellenében a fenti díjak 80 százalékát fizetik, vagyis 20 százalék kedvezményben részesülnek.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben vagy pedig havonta, minden hó 8 áig előre fizetendő.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beíratási díj esedékes.
Tanévközi fölvétel csak indokolt esetben, kivételesen lehetséges.
Minden új növendék felvételi vizsgát tesz, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal.
Beiratás és tanévnyitás.
Június 26-án és 27-én délelőtt 9 — 12 és délután 4—6 óráig, továbbá
szeptember 7-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 7-én délután 4—5 óráig.
Felvételi vizsgák szeptember 9-én délután 4—5 óráig.
A felvételi vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik.
A rendes tanítás szeptember 11-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 7-éig az igazgatósághoz terjesszék be.
A jövő tanév első félévére vonatkozó tandíjmentesség iránti Nagykanizsa megyei város polgármesteréhez cimzendő és kellően indokolt kérvények legkésőbb szeptember 11-éig az igazgatósághoz adandók be. Később érkező kérvények nem vétetnek figyelembe.
Leányinternátus.
Leányliceumi tanárnők vezetése alatt szept. hó 1-én Leányinternátus nyilik meg, hol havi 60 P ellátási díj mellett polgári leány-, leányliceumi és csak zeneiskolát látogató leánynövendékek elhelyezést nyerhetnek. Hangszerhasználat és felügyelet melleti gyakorlás biztosítva van.

..,, ...

Insert failed. Could not insert session data.