Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.84 MB
2021-06-15 13:39:32
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
341
983
Rövid leírás | Teljes leírás (50.77 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítőja az 1943-1944. tanévről
XVIII. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Kiadja az iskola igazgatósága Nagykanizsa, Sugár-út 18. sz.
Telefon 125.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Szombathely: fankerület.
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
'' AZ 1943—1944. TANÉVRŐL
XVIIi. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
KIADJA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125.
Szombathelyi tankerület.
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1943—1944. TANÉVRŐL
XVIII. ÉVFOLYAM*
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
KIADJA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125.
Felelős kiadó: Vannay János igazgató.
Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája. A nyomdáért lelel: Zalai Károly.
I. A tanév történetéből.
Az iskola fennállásának az elmúlt tanévvel befejezett 18. tanéve további nagy arányú fejlődés jegyében folyt le. Ebben igen nagy része volt annak a megértő és hathatós támogatásnak, melyben iskolánk az illetékes tényezők részéről minden vonatkozásban részesült.
A tanév szeptember 17.-ével nyilt meg. A pótbeíratások, valamint a pót- és javítóvizsgák után a rendes tanítás szeptember hó 18.-án kezdődött meg, a csáktornyai fiókiskolában pedig 19.-én. A játékos osztályban az oktatás az anyaiskolánál csak október l.-ével volt megkezdhető. Ezen osztály a csáktornyai fiókiskolánál is felállítást nyert és november hó 3.-ával ott is megkezdte az oktatást. E tanévben a zeneszerzés-tanszak megfelelő növendék hiányában szünetelt. A tanévet a vallás- és közoktatásügyi miniszter úr rendelete értelmében április hó l.-ével be kellett fejezni, azonban a miniszter úr nem emelt kifogást az ellen, hogy önként jelentkező növendékek számára az egyéni oktatás tovább folyjon. Ily növendékeket június hó 21".-éig tanítottunk.
A tanév kiemelkedő eseménye volt vitéz gróf Teleki Béla főispán úr Őméltósága megtisztelő érdeklődése iskolánk és növendékeink teljesítménye iránt Február hó 9.-én megtartott növendékhangversenyünket jelenlétével ünnepi eseménnyé avatta. Kitüntető és nekünk felette becses érdeklődését e helyen is mély tisztelettel köszönjük.
A tanári karban a tanév folyamán jelentős változások álltak be.
Az előző tanévben katonai szolgálatot teljesített Ivánkovíts Ferenc r. tanár visszatért a polgári életbe és a tanév kezdetétől fogva elláthatta a hegedűoktatást. Ebből kifolyólag addigi helyettesének, Mlinkó Klára áll. kép. oki. hegedűtanárnak alkalmazása megszűnt és tárgytalanná vált Lomoschitz Pál áll. tanítóképzőintézeti zenetanár, működési engedélyt nyert hegedűtanár alkalmazása is a csáktornyai fiókiskolánál. Az előző tanév befejeztével megszűnt a működési engedélyt nyert Kobela Anna óraadói alkalmazása is és 1943. december hó 15.-ével kivált az iskola kötelékéből Rajczy Lászlóné Libay Ilona működési engedélyt nyert énektanár is. Pótlásukra Vojnich Jadrich Erzsébet zágrábi zeneakadémiát végzett és működési engedélyt nyert zongoratanár kapott alkalmazást és egyben a csáktornyai fiókiskolához beosztást. Továbbá: az iskolánál 5 éven át működött és 1942 júliusában Marosvásárhelyre távozott Ivánkovits Ferencné Witzenetz Jolán áll. kép. oki. énektanár nyert rendes tanári kinevezést. Itteni szolgá-
4
latát 1944 március hó l.-ével kezdte meg. E tanévben nagyobbmérvű és előre nem látott helyettesítések miatt kisegítőként Szentendrey Valéria zeneművészeti főisk. m. növendék nyert ideiglenes jellegű megbízást.
A növendékek létszámában e tanév is további jelentékeny emelkedést hozott és pl. a zongora tanszakon az immár évek óta fokozatos gyarapodás az iskola életében eddig még elő nem fordult magas növendéklétszámot eredményezett.
Az utolsó 5 tanév létszámadatai az alábbiak szerint alakultak:
Beiratkozott Nagykanizsán Csáktornyán Összesen
az 1939—40. tanévben 126 — 126
„ 1940—41. „ 127 — 127
„ 1941—42. „ 139 — 139
„ 1942—43. „ 184 66 250
„ 1943—44. „ 253 60 313 növendék.
Az utolsó tanév magas növendéklétszáma rendkívüli megterhelést rótt a tanári karra, melynek minden egyes tagja önfeláldozó készséggel, minden ereje legteljesebb felhasználásával tudott csak eleget tenni feladatának.
Az egyes tanszakokon e tanévi növendéklétszámot, valamint a különböző statisztikai adatokat az értesítő II. fejezete tünteti fel. Ebben figyelmet érdemel a korábbi tanévekkel szemben a helybeliek egyre növekvő magas száma. A vidékiek száma csekély eltéréstől eltekintve általában változatlan.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meg-gyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget is kikristályosítsa. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezek-nak tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kívül még félévenként 1—1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk, melyek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
Rendes növendékeink közül a Zeneművészeti Főiskolán vizsgázott : Szentendrey Valéria a zongora főtanszak II. akadémiai osztályából.
A tanév folyamán Nagykanizsán mindössze 3 növendékhangversenyt tartottunk (az iskola fennállása óta 99—101-iket), minthogy a
5
már előkészített hangversenyek megtartása a tanév április hó 1-ével történt befejezése miatt lehetetlenné vált. Ugyanez okból maradtak el a csáktornyai fiókiskolánál már előkészített növendékhangversenyek is. Ezzel szemben a közös vezetés alatt álló zeneiskolák növendékeit is bevontuk a megtartott hangversenyekbe és így pl. a zalaegerszegi zeneiskolából 4 növendék lépett dobogóra a Nagykanizsán megtartott növendékhangversenyeken. Ennek pedagógiai hatása szembeszökően nagy és így a jövőben a csereszámokat rendszeresen be fogjuk iktatni növendékhangversenyeink műsorába (úgy Nagykanizsán, mint Csáktornyán és Zalaegerszegen).
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés felkeltésére, illetve fokozására már korábban rendszeresített liceális jellegű matinék és esti tanári hangversenyek megrendezéséről e tanévben a magas növendéklétszám és tanárhiány miatt a lehető legnagyobb mértékben igénybe vett tanári karra való tekintettel is le kellett mondani. Ugyancsak a tanárok igen magas tanóra-száma, valamint e tanévben a múlttal szemben lényegesen nagyobb számú és hosszadalmasabb helyettesítések miatt le kellett mondanunk arról, hogy a különféle helyi és vidéki rendezésekben szerepet és közreműködést vállaljunk, mert elsősorban a tanítás folyamatosságát kellett minden erő megfeszítésével biztosítanunk.
Az iskola művészi vezetése alatt álló gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfonikus zenekara e tanévben tisztán vonósegyüttesben újjászerveztetett és próbáit újból megkezdte.
Adományok.
Segélyezések és jutalmazások.
Társadalmi adományok folytán e tanévben is jutalomban illetve segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogy jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat, a lankadatlan kitartást és az elismerésre méltó teljesítményt, valamint segéllyel támogassuk a képesség kibontakozását, vagy a teljesítmény fokozását. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban, vagy segélyben részesüljenek, melyek továbbképzésüket elősegítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
6
az anyaintézetnek Nagykanizsán:
Az előző tanévből maradt (kifizethető nem volt) ...... 24.— P
Dunántúli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomító Rt. ... 110.— »
Dr. Kesztler István orvos .................... 60.—
Rétfalvi Győző premontrei rendi tanár ... ...... ... 50.—
Magyar Nemzeti Bank Nagykanizsai Fiókintézete...... 50.— »»
Nagykanizsai Bankegyesület - Délzalai Takarékpénztár Rt. 50.—
Nagykanizsai Takarékpénztár Rt................ 40.— >>
Néptakarékpénztár Rt......................... 30.— »
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár ............ 25 —
Keresztény Jótékony Nőegylet ............ ...... 20.— »
Nagykanizsa m. várostól előző tanévi tandíjtúlfizetés címén 7.— »»
összesen 466.— P
a csáktornyai fiókiskola részére:
Az előző tanévről fel nem vett maradvány ...... ... 80.- P
Graner-gyár..................... ............. 300.—
King Köttszövőgyár...... .................. ... 150.—
Csáktornyai-Muraközi Takarékpénztár Rt.......... 150.—
Első Muraközi Szövődé Rt..................... 100.—
Hunnia Rt ......... ................... ... 100.—
összesen 880.— P
készpénz és úgy az anyaiskola, mint fiókiskolája részére:
hangjegy könyv
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatala Budapest 78 drb — drb
Fischel könyvkereskedés Nagykanizsa......... — „ 6 „
Fogádják az adakozók nemes célú adományaikért e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
Az anyaiskolához befolyt készpénzadományból 7.— P értékben hangjegyeket vásároltunk, 459.— P-t pedig az alábbi növendékek között osztottunk ki tandíjnyugta alakjában, illetve készpénzben:
Tóth Gyula (I. t. 1. o.) ........................45.- P
Fentős Ferenc (II. t. 5. o.) ..................40.— „
Imrei Ilona (I. t. 1. o. ........................40.— „
Jánoska János (I. t. 2. o.)..................40.— „
Keresi Sarolta (I. t. 1. o.) ... ..................40.— „
Büki József (I. t. 1. o.) ........................30.— „
Cseh Gabriella (I. t. 2. o.)........ ... 30.— „
Győry Sarolta (I. t. 1. o.)........................30.— „
Papp Olga Éva (I. t. 1. o.) ................30.— „
Pádár Ilona (I. t. 2. o.) ........................30.— „
7
Serman Mária (L t. 1. o.) . Vecsera Mária (I. t. 2. o.) Puha Ágnes (I. t. 1. o.) Szollár Gizella (I. t. 1. o..
... 30.—P ... 30.- „ ... 24.- „ - 20.— „ összesen 459 P
A csáktornyai fiókiskolánál a készpénzadományból 50.— P értékben vásároltunk hangjegyeket, 830.— P-t pedig az alábbi növendékek kapták:
Zadravecz Rudolf (II. t. 2. o. és 1.1. 2. o.) 200.— P
Dömötör László (I. t. 1. o.) ......... 150.— „
Kutnyák Gusztáv (I. t. 2. o.) ......... 100 — „
Radikovics Ferenc (I. t. 2. o.)......... 100.— „
Hercigonya Ilona (I. t. 2. o.) ......... 80.— „
Krasznai Ilona (I. t. 2. o.) ... ... ... 50.— „
Marosvári Viola (I. t. 2. o.) ......... 50.— „
Molnár Livia (I. t. 2. o.) ............ 50.— „
Neupor Hilda (I. t. 1. o....................50.— „
összesen 830.— P
Hangjegy (könyv) jutalomban (segélyben) részesültek:
az anyaiskolánál:
Balassa Erzsébet, Vodinák Anna, Wirt Mária 1.1. 1. o. — Barabás Margit, Nagy Ibolya, Pádár Ilona, Samu Márta, Tóth Anna I. t. 2. o. Golenszky Éva I. t. 3. o. — Litvay Piroska elők. 2. és I. t. 3. o. — Hegyi Erzsébet II. t. 4. o. növendékek,
a csáktornyai fiókiskolánál:
Sáfrán Mária, Vinkovics Verona I. t. 1. o. — Ivacsics Brigitta, Korentsy Márta, Lovrencsics Mária, Majhen Hilda, Skvorc Lili, Zelko Margit I. t. 2. o. — Szivoncsik Ilona I. t. 3. o. növendékek.
Összesen 43 növendék részesült 1346.— P értékű jutalomban (segélyben).
II. Statisztikai adatok:
A beiratkozott rendes növendékek száma ...... ......... Csáktornyán11 26ü összesen 313
Tanévközben kimaradt (elköltözött) ..................... Csáktornyán11 1 összesen 3
A beiratkozott növendékek
Főtanszakonként fiú (férfi) leány (asszony) összesen Összesen
Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán
zongora ......... hegedű ......... ének ............ zeneszerzés ...... játékos oszt....... 35+1 mt 25 1 18 12 5 3 133+1 mt 10 6 25 33 7 168+2 mt 35 7 43 45 5 10 213+2 mt 40 7 53
Összesen 79+1 mt 20 mt = 174+1 mt melléktans. 40 253+2 mt iák 60 313+2 mt
Lakhelyük szerint: helybeli ......... vidéki ......... 60 19 14 6 119 55 37 3 179 74 51 9 230 83
összesen 79 20 174 40 253 60 || 313
Foglalkozás szerint: önálló keresetű háztartásbeli más. helybeli iskola tanulója is más vidéki iskola tanulója is 6 19 54 2 8 9 1 4 32 137 1 1 6 30 3 10 51 191 1 '' 3 14 39 4 13 65 230 5
Összesen 79 20 174 40 253 60 313
Két főtanszakra beiratkozott........................... Csáktornyán11 1 összesen 4 A beiratkozott önálló keresetű növendékek foglalkozása:
fiú (férfi) leány (asszony) Összesen Összesen
Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán
közalkalmazott ......... értelmiségi magánalkalmazott zenész ............... kereskedelmi alkalmazott ... iparos alkalmazott ...... egyéb ............... 1 1 4 1 1 4 1 5 1 4 1 1 i '' 1 1 6 1 4 1
Összesen 6 2 4 1 10 3 13
9
A vidéki növendékek lakhelyük szerint:
Najy- Csák- Haooy- Csák- Naoy- Csák-
kanizsán tornyán kanizsán tornyán kanizsán tornyán
Abaliget 2 Galambok 3 --- Orosztony 1 —
Alsódomboru 1 — Gelse 1 — Paks 1 —
Alsólendva 2 — Hajmáskér 1 — Palin 2 —.
Balatonfüred 1 — Iharosberény 1 — Perlak 2 _
5 Balatonmagyaród 1 — 25 Kaposvár 2 — 45 Pesterzsébet 1 —
Balatonsztgyörgy 1 — Kámaháza 1 — Péterhida 1 —
Bányavár — 4 Kerkaszentkirály 2 — Pölöske 3 —
Bántornya 1 — Keszthely 1 —. Sárosd — 1
Belatinc — 1 Kiskomárom 3 ,— Sávoly 2 —
10 Beled 1 — 30 Komárváros 3 — 50 Siklós 1 —
Belica — 1 Kolozsvár 1 Somlószöllős 1 —
Bogyoszló , 1 — Korpavár 1 — Szelencehegy — 1
Borszombat 1 — Lenti 1 — Szepetnek 2 —
Budapest 2 — 1 Letenye 1 — Tab 1 —
15 Bucsuta 2 — 35 Marcali 1 — 55 Zalaapáti 1 —
Csáktornya 1 — Mesztegnyő 1 — Zalaegerszeg 2
Dióskál 2 — Muraszerdahely — 1 Zalaszentmihaly 2 —
Fácánkert 1 — Nagybajom 2 — összesen 74 9
Felsőraj k 1 — Nagybakónak 2 —
20 Gadány 1 — 40 Nemesvid 1 —
A beiratkozott növendékek életkora (születési éve):
A növendékek szüleinek foglalkozása:
Nagykanizsán Csáktornyán Gsszesi
nagybirtokos 3 — 3
közép „ 2 — '' 2
kis 4 — 4
kisbirtokos-napszámos 7 3 10
nagyiparos — 3 3
iparos, vállalkozó 39/ 13 52
iparos alkalmazott 14 1 15
kereskedő 19 9 28
kereskedelmi alkalmazott 1 1 2
köztisztviselő, közhivatalnok 52 8 60
MÁV alkalmazott 22 4 26
pap, tanár, tanító 22 7 29
másféle értelmiségi (orvos, ügy-
véd, mérnök) 18 2 20
katonatiszt 9 — 9
katonaaltiszt, csendőraltiszt,
postaaltiszt 9 3 12
nyugdíjas katonatiszt 6 — 6
nyugdíjas katonaaltiszt 2 — 2
nyugdíjas MÁV alkalmazott 2 1 3
magántisztviselő 11 4 15
egyéb magánalkalmazott 6 — 6
egyéb 5 1 6
összesen 253 60 313
1940 1939 1938 1937 1936 1935 1934 1933 1932 1931 1930 1929 1928 ( 1927 [ 1926 | 1925 j 1924 | 1923 [ 1921 1920 | 1917 1914 | 1913 1911 | 1910 1 1897 Összesen
évben született
Nagykanizsán 5 17 15 7 6 15 20 21 20 20 23 17 25 17 4 6 3 3 1 4 — — 1 1 1 1 253
Csáktornyán — 3 5 4 3 6 2 2 4 3 2 6 6 4 5 1 2 — — — 1 1 — — — — 60
összesen 313
10
III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város.
Az iskola a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr felügyelete alatt áll.
A felügyeletet a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr 1942 február hó 15-e óta a Tankerületi Kir. Főigazgató utján gyakorolja, akit e feladatkörében a Tankerületi Zenefelügyelők támogatnak. A Tankerületi Kir. Főigazgató hatásköre kiterjed úgy az igazgatási, mint a nevelési és tanulmányi ügyekre.
Iskolánk a szombathelyi kir. tankerü''.etbe tartozik. Tankerületi Kir. Főigazgató: dr. Simon László, szakelőadó: dr. Bariska Mihály, tankerületi zenefelügyelő: Balassa Kálmán.
A városi felügyeletet a Zeneiskolai Felügyelő Bizottság gyakorolja. Elnöke: a polgármester. Tagjai: a városi kulturügyek mindenkori előadója, továbbá:
vitéz Bentzik Lajos
Barbarits Lajos Bedenek István
Golenszky Ferenc Ketting Ferenc Dr. Kőnig József
Dobrovits Milán Fehér István
Sáfrán Ferenc Szabó Győző
vitéz Filó Ferenc
és az igazgató.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr 88.982/1923 ill/a sz. rendelete írja elő.
11
V. Növendékhangversenyek.
Növendékeink Nagykanizsán 3 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket az iskola hangversenytermében tartottuk meg. A hangversenyek a délutáni órákban voltak és azokon alacsonyább és magasabb osztályú növendékek egyaránt dobogóra léptek.
A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1944. február 9.-én
1. Sohron: Gyermekdal zongorán: Lebert és Stark: Kis dal „ Gurlitt: Kis tánc Molnár: Magyaros dal Bartalus: Ügy elmegyek
2. Bartalus: Tizet tojott a fürjecske Haydn: Menuette (G) Heller: Német népdal Tofft: Nápolyi dal
3. Kazacsay: Bölcsődal Beethoven: Landler (D) Franck: Egy baba keservei Bohde: Szitakötők tánca Bartók: Gyermekeknek 11. és 14. sz. Siklós: IX. Kis Magyar Rapszódia
4. Bloch: Könnyű magyar ábránd hegedűn:
kisérte:
5. Farkas: Lakodalmas, Csárdás zongorán: Karganoff: Scherzino „
6. Beethoven: Szonata (G) „
6. Vivaldi: Hegedűverseny (A)
I. hegedűn: kisérte: zongorán: hegedűn:
8. Pázmán: Tündérek tánca
9. Vannay: Igric nóta Hubay: Magyar költemény 4. sz. kisérte:
10. Bartók: Este a székelyeknél zongorán: Vannay: Arabesque • „
11. Huber: Duo két hegedűre és zongorára e
es:
Horváth Klára (I. t. 1. o.) t>)
Györy Sarolta (I. t. 1. o.) 2)
Grosz Éva (I. t. 1. o.) 2)
Erdöfi László (I. t. 1. o.) a)
Balassa Irén (I. t. 1. o.) 3) Cságoly Etelka (I. t. 2. o.)
Kapoli István (I. t. 2. o.) 3)
Schrammel Imre (I. t. 2. o.) 2)
Herendi Rezső (I. t. 2. o.) 2)
Lóránt Éva (I. t. 2. 0.) 1)
Szigethy Helga (I. t. 2. o.) r)
Pohl Lujza (I. t. 2. o.) 3)
Nagy Ibolya (I. t. 2. o.) 3)
Tóth Anna (1. t. 2. o.) ») Pádár Ilona (I. t. 2. o.) és
Hegyi Erzsébet (II. t. 4. o.) 1)
Herczeg János (I. t. 3. 0.) 4) Pusovszky Elvira (II. t. 4. 0.)
Golenszky Éva (I. t. 3. o.) 2)
ifj. Pfeiffer Gizella (I. t. 3. o.) s)
gróf Teleki Tibor (I. t. 2. o.) ») Zadravecz Rudolf (II. t. 4. o.) a4) Szentendrey Valéria (akad. 2. 0.)
Tüttő Ilona (I. t. 4. o.) 2)
Fentös Ferenc (II t. 5. 0.) 4) Szentendrey Valéria (akad. 2. o.)
Hegyi Erzsébet (II. t. 4. o.) 1)
Freyer Pál (akad. 1. o.)
Fentös Ferenc (II. t. 5. o.) 4)
Hegyi Erzsébet (II. t. 4. o.)
12
II. 1944. március 4.-én
1. Rutthardt: Négykézre
zongorán: Mednyánszky Márta (I. t. 1. o. és '')
Szentendrey Valéria (akad. 2. 0.)
Frey: Gyermekdal „ Kovács Ilona (I. t. 1. o.)
Molnár A.: Óh kedves tél „ Hetesi Endre (I. t. 1. o.) 4)
Molnár: Magyar népdal „ Imrei Mária (I. t. 1. o.) 3)
Hermann: Körbe-körbe „ Borsányi Éva (I. t. 1. o.) 2|
Molnár M.: Zenélő óra Hagymásy Angéla (I. t. 1. o.) b)
Köhler: Tiroli tánc Erdőíi Erzsébet (I. t. 1. o.) 8)
Söchting: Babuskám táncolj „ Samu Márta (I. t í. o.) 3)
Siklós: Kis Magyar Rapszódia „ Völgyi Margit (I. t. 1. o.) és
Bedö Ilona (I. t. I. o.)
Mozart: Menüett „ Koronczy Edit (I. t. 2. o.) 2)
Gurlitt: Szomorú társaság „ Fiiszár Itona (I. t. 2. o.) 3)
3. Ország: Kis libapásztor
4. Schuman: Hazatérő földműves Finke: Madárlakzi Bartók: Gyermekeknek 5. sz. M. Fodor: Forog a karika Csajkovszkij: Régi francia dal
5. Poldini: A jókedvű mandarin Bach: Menuette (G) Poldini A patak csevegése
6. Bloch: Kis magyar ábránd
7. Poldini: Sajkadal Weber: Induló
Geszler Ö.: Tánc Schumánn: Mikulás
8. Rieding: Imprompru
8. Horváth A.: Lidércfény
10. Hollósy: Hej violám \ Vannay: Megkövetés j
11. Dohnányi: Keringő
12. Grieg: Szonata zongorára és
hegedűn: Mattersdorfer György (I. t. 3. o.) 5)
kisérte: Kótai András (II t. 2. o.)
zongorán: Kosztolitz Ágnes (I. t. 2. o.) 2)
Vecsera Mária (I. t. 2. o.) 2)
Vit Ferenc (1. t. 2. o.) 1)
Barabás Margit (I. t. 2. 0.) 2)
Tóth Mária (I. t. 2. 0.) 2)
No II Ferenc (I. t. 3. 0.) 2)
Papp Tamás (I. t. 3. 0.) 1) Kreiner Róza (I. t. 3. o.)
Joó Imre (I. t. 4. o.) 5) Pusofszky Elvira (II. t. 4. o.)
Nagy Emma (1. t. 4. o.) t>) Hetesy Magdolna (II. t. 1. o.) és
Fonay Zsuzsanna (I. t. 4. 0.) 2)
Herendi Mária (I. t. 3. o.) 2)
Kreiner Kornél (I. t. 3. 0.) 1)
Szalay Alajos (I. t. 4. o.) 5) Pusofszky Elvira (II. t. 4. 0.)
Nagy Irén (II. t. 1. 0.) b)
Litvay Piroska (elők. 2. o.) 6) Hegyi Erzsébet (II. t. 4. 0.)
Hegyi Erzsébet (II. t. 4. 0.) és '') Szentendrey Vatéria (akad. 2. 0.) Szentendrey Valéria (akad. 2. 0.)
hegedűre (C) : Freyer Pál (akad. 1. o.) 5)
hegedűn kisérte: zongorán:
hegedűn: kisérte: zongorán: énekelte: kisérte zongorán:
III. 1944. április 1.-én
1. Molnár A : Kakuk Zilcher P.: Csónakon Bartók: Kanásztánc, Népdal Bartók: Debrecenbe kéne menni Demierre: Karácsonyest Bartók: Betyárnóta Zilcher P.: Gavotte (C) Borváth A.: Aszerecsenbabatánca Bolck: Paraszttánc
zongorán: Szollár Gizella (I. t. 1. o.) 3)
„ Janda Klára (I. o. 1. o. 2)
„ Szakái Katalin (I. t. 1. o.) 2)
Boda Györgyi (I. t. 1. o.) '')
Seregélyes Irma (I. t. 1. o.) 3)
Petermann Magda (I. t. 2. o. 2)
Biba Sándor (I. t. 2. o.) *)
Vit Gábor (I. t. 2. o. i)
Mihalik Magda (I. t. 2. o.) 3)
13
2. Falk: Este van már hegedűn: Tüttö Amália (I. t. 2. o.)
kisérte: Tüttö Ilona (I. t. 4. o.)
3. Zilcher P.: Májusi dal zongorán: Tamás Rózsi (I. t. 3. o.) '' '') Bartók: Gyermekeknek 36. és 37. sz. ., Madarász Éva (I. t. 4. o.) *) Kazacsay;: Anyácska „ Lontay Ivetta (I. t. 3. o.) >)
4. Falk: A hegedű száraz fája hegedűn: Jánoska Gyula (I. t. 3. o.) 4)
„ : Ég a kunyhó kisérte: Kreiner Hedvig (II. t. 1. o.)
5. Veress S.: Kis Szvitből
„ : A tamási nagyvendéglő de magas
„ : Sárgabélű görödinnye zongorán: Borváry György (I. t. 4. o.) i) Zilcher P.: Bolero „ Schmidt Magda (I. t. 4. o.) 2)
Galuzzl: Sziámi tánc „ Rády Mária (I. t. 4. o.) és 2)
Herendi Mária (I. t. 3. o.)
6. Rieding: Keringő hegedűn: Fider Emilia (II. t. 1. o.) 4)
kisérte: Hetesi Magdolna (II. t. 1. o.)
7. Haydn: Szonata (D) I. zongorán: Kótai András (II. t. 2. o.)
8. Schubert: Szonatina (D) zongorára és he-
gedűre :
I. Allegro molto
II. Andante Szentendrey Valéria (akad. 2. o.)
III. Allegro vivace , Fentős Ferenc (II. t. 5. o.) s)
Megjegyzés: 1) Kerekes Irén, 2) B. Honti Ilona, 3) S. Jereb Magda, 4) Ivánkovits Ferenc tanár, 5) a kamarazene-tanszakon Vannay János igazgató, a) a csáktornyai liókiskoia, bj a zalaegerszegi zeneiskola növendéke.
Ugy e hangverseny műsorában, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásában a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. Növendékhangversenyeinken 77 kompo-zició kerütt előadásra, melyek 50 szerző munkái voltak. Ebből 42 darabot 22 magyar szerző (Bartalus, Bartók, Dohnányi, Farkas F., Gesz-ler Ö., Hollósy, Hubay, Kazacsay, Vannay, Veress stb.) írt.
Nagy gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsó osztályoktól kezdődőleg az összjátékban is fokozódó készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű- és énekszámok kísérete mellett, melyet 7 növendék 9 számban látott el, 11 összjátékon alapuló számot tűztünk a hangversenyek műsorára.
A 3 hangversenyen 90 növendék szerepelt, vagyis az összlétszám 36°/o-a lépett nyilvánosság elé, amikor is 68 szóló és 11 összjátékon alapuló számban mutatták be készültségüket.
14
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Bár az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék, ez azonban a háborús helyzetből kifolyólag nem sikerült oly mértékben, mint az előző tanévekben. E tanévi szaporulat mindössze 5 db könyv, 3 folyóirat és 4 db hangjegy. A könyv- és zeneműtár állaga 213 db könyv, 3 folyóirat és 4 db hangjegy. A könyv- és zeneműtár állaga 213 db könyv, 85 db folyóirat és 1154 db zenemű, mintegy 6640 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, akik a tanév folyamán nekünk felette becses ajándékukkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig
Székesfővárosi Könyvtárnak 1 db könyv,
Rajter Lajos zeneművészeti főiskolai tanár úrnak 1 db hangjegy szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Nagykanizsán az iskola tulajdonát 22 db hangszer képezi, A tanév folyamán hangszert nem vásároltunk.
Az iskola őrzésében és kezelésében áll a helybeli Gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 23 drb.
Csáktornyán: 2 db zongora képezi az iskola hangszerállományát. A tanév folyamán hangszerbeszerzés nem volt.
5
VII. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János zeneművészeti főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. l.óta zeneelméletet, zenetörténelmet
2 Ivánkovits Ferenc áll. kép. oki. zenetanár igazgatóhelyettes rendes tanár 1936. szept. 7. óta hegedűt, utazó tanárként a csáktornyai fiókiskolában is tanított
3 Kerekes Irén n >} rendes tanár 1927. szept. 12. óta zongorát, kamarazenét a könyv- és zeneműtár őre
4 Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona n » >j 1930. nov. 5. óta » a tanári értekezletek jegyzője
5 Ivánkovits Ferencné Witzenetz Jolán » » » 1937. szept. 1. óta magánéneket, zongorát, játékos osztályt és zenei alapismereteket szolgálatát az iskolánál e tanévben márc. 1-én • kezdte meg
6 Soltész Józsefné Jereb Magda n v óraadó tanár 1942. okt. 3.-tól 1943. jun. 30-ig és 1943. nov. 3.-tól 1944. jun. 30-ig zongorát, zenei alapismereteket az alsó tag.-ban febr. 29-ig
7 Vojnich Jádrích Erzsébet zágrábi zeneakadémiát végzett és működési engedélyt nyert zongoratanár 1943. szept. 1. óta zongorát és zenei alapismereteket az alsó tagozatban, játékos osztályt a csáktornyai fiókiskolánál
8 Rajczy Lászlóné Libay Ilona Prágában államvizsgát tett és működési engedélyt nyert ének-és zongoratanár óradíjas tanár 1943. jan. 25-től dec. 15-ig magánéneket, zongorát és a játékos osztályt
9 Szentendrey Valéria zeneművészeti főiskolai m. növendék megbízott kisegítő óradíjas zongorát megbízása átmeneti jellegű volt
1
16
A tanári kar nyilvános és iskolán kívüli működése
a tanév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m. város Iskolánkívüli Népművelési és a Szinügyi Bizottság és hat helybeli társadalmi egyesület tagja, a Gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör karnagya és választmányi tagja, mint zeneszerző szerepelt a nyilvánosság előtt. így Amiről a keleti szellő mesél c. zenekarra írt suiteje Rajter Lajos vezényletével Budapest I. rádióműsorában szerepelt. A mai magyar szerzők c. sorozatban Budapest II. rádióműsorában zongorára és gordonkára írt szonátája került Gémes Irén és Frank Lajos játékában előadásra, melyet a rádió rövid hullámon Amerika számára is felvett és leadott. Úgyszintén Amerika számára is felvételre és rövid hullámú leadásra került Magyar legenda c. hárfára irt munkája is, melyet Sz. rácalmási Molnár Anna Budapest I. rádióműsorában adott elő. E kompozíció a Vitézi Rend Zrínyi csoportjának rádióhangversenyén is előadásra került. A rádió hangverseny-dobogóján és Kassa rádióműsorában Bisz-tricky Tibor Ballada c. hegedűkompozicióját játszotta. A Muraközi Közművelődési Egyesületben a magyar zene történetéről előadást tartott Csáktornyán. Vezette az Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolát is.
Ivánkovits Ferenc a Gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, ezen Kör zenekarának hangversenymestereként fejtett ki iskolánkívüli működést. A csáktornyai fiókiskolában és az áll. eng. zalaegerszegi zeneiskolában utazótanárként, a helybeli Notre Dame leányliceum III. osztályában hegedűt tanított. A csáktornyai áll. tanítóképzőintézetben és líceumban a katonai szolgálatra bevonult szaktanárt nov. 1.-től dec. 22.-éig helyettesítette.
Kerekes Irén a Gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja. A Notre Dame Leányliceum I.—III. osztályában zongorát tanított.
Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona a Gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja.
Vojnich Jadrich Erzsébet a csáktornyai'' áll. tanítóképzőintézetben a katonai szolgálatra bevonult tanárt november 1.-től december 22.-éig helyettesítette.
17
VIII. A növendékek névsora.
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Andris Györgyi játékos _ _ I. Witzenetz
Androsek Ernő hegedű alsó i. Ivánkovits
Balassa Erzsébet zongora ff i. B. Honti
Balassa Irén M ff i. S. Jereb
5 Balázs Márta n ff 5. »
Balogh Ibolya ff ff 1. I. Witzenetz
Balogh Ilona ff ff 1. S. Jereb
Balogh Piroska n ff 1. I. Witzenetz
Barabás Margit ff V 2. B. Honti
10 Barabás Dezső játékos — — I. Witzenetz
Baumgarten Éva zongora alsó 1. Kerekes
Bárány Mária Magdolna játékos — — I. Witzenetz
Bedenek Margit ének akad. 1. »
15 Bedő Ilona zongora alsó 1. »
Berényi Jolán hegedű w 1. Ivánkovits
Bérces Mária zongora ff 2. S. Jereb
Biba Sándor ff 2. Kerekes
Bibel Mária játékos — — I. Witzenetz
20 Boda Györgyi zongora alsó 1. Kerekes
Bodrossy Erik » tf 1. S. Jereb
Bognár Irén ff ff 1. Szentendrey
Bognár Lajos hegedű ff 1. Ivánkovits
Boross Antal n » 1. »
Boross Éva yy ff 1. »
25 Boross Györgyi látékos — — I. Witzenetz
Borsányi Éva zongora alsó 1. B. Honti
Borvári Ágota » ff 1. Kerekes
Borvári György n tf 4.
Buday Erzsébet ff ff 3. B. Honti
30 Büki József hegedű ff 1. Ivánkovits
Czapáry Klára zongora ff 1. S. Jereb
Czulek László hegedű ff 1. Ivánkovits
Csaplár Katalin zon ora » 1. Szentenerey
Cságoly Etelka ff 1. I. Witzenetz
35 Cságoly Magda » ff 2. »
Cseh Gabriella » ty 2. S. Jereb
Cseh Stefánia ff ff 1. Szentendrey
Darabos Teréz ff ff 1. I. Witzenetz
Deák Anikó játékos — — n
18
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár ) Megjegyzés
40 Deák Ilona zongora alsó 3. S. Jereb
Deák Zsuzsanna játékos — rr I, Witzenetz
Deményi Erika n — — 99
Dézsi Éva zongora alsó 1. 99
Dézsi Lajos hegedű 99 1. Ivánkovits
45 Dinda Éva játékos - — I- Witzenetz
Dlask Margit hegedű alsó 2. Ivánkovits
Döme Péter játékos — — I. Witzenetz
Egyed M. Magdolna zongora alsó 1. S. Jereb
Ehmann Magda » 99 1. B. Honti
50 Eichner István » 99 5. Kerekes
Erdőfi Erzsébet » 99 1. S. Jereb
Erdőfi László n 99 1. 99
Ernyei Zoltán játékos - — I. Witzenetz
Fazakas Mária - — 99
55 Fentős Ferenc hegedű közép 5. Ivánkovits
Fider Emília » 99 1. 99
Fliszár Ilona zongora alsó 2. S. Jereb
Flórencz Katalin hegedű 99 1. Ivánkovits
Fodor András játékos - — I. Witzenetz
60 Fodor László n - — 99
Fonay Zsuzsanna zongora alsó 4. B. Honti
Freyer Pál hegedű akad. 1. Ivánkovits
Fritz Mária játékos — — I. Witzenetz
Giczi Róza , zongora alsó 1. Kerekes
65 Golenszky Éva n 99 3. B. Honti
Golenszky Ferenc játékos - — I. Witzenetz
Grósz Éva zongora alsó 1. B. Honti
Gulyás Irén » 99 4. Kerekes
70 Győry Mária n 99 1. S. Jereb
Győry Sarolta » 99 1. B. Honti
Hajdu Sándor játékos — I. Witzenetz
Halmos Márta n - — 99
Háry László zongora alsó 1. 99
Hegyeshalmi József ének elők. 1. 99
75 Hegyi Erzsébet n n 1. 99
Hegyi Erzsébet zongora közép 4. Kerekes
Herczeg János hegedű alsó 3. Ivánkovits
Herendi Barnabás » 99 1. 99
Herendi Mária zongora 99 3. B. Honti
80 Herendi Rezső 99 99 1. 99
Hetesi Endre 99 99 1. I. Witzenetz
Hetesi Magdolna 99 közép 1. B. Honti
Himmelsbach Gyula 99 alsó 3. S. Jereb
Hofer Viktória játékos — — I. Witzenetz
85 Horváth Ida zongora alsó 1. S. Jereb
Horváth János 99 99 1. B. Honti
19
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Horváth József zongora alsó 1. S. Jereb
Horváth Klára n íj 4. jj
Horváth Lajos hegedű jj 1. Ivánkovits
90 Horváts Pál játékos — — I. Witzenetz
Horváth Silvia hegedű alsó 2. Ivánkovits
Ifftsits Klára zongora » 1. Szentendrey
Ihárossy Ilona jj » 1. B. Honti
Imrei Ilona jj jj 1. Kerekes
95 Imrei Mária . ti n . 1. S. Jereb i
Janda Klára íj íí 1. B. Honti
Jánoska János íj jj 2. S. Jereb
Jánoska Gyula hegedű n 3. Ivánkovits
Jeszenszky Magdolna zongora » 1. I. Witzenetz
100 Joó Imre hegedű » 4. Ivánkovits
Jóni Iván játékos — — I. Witzenetz
Kalmár Zsuzsanna zongora alsó 3. Kerekes
Kapoli István » 2. B. Honti
Kapoli Mária jj íj 1. S. Jereb
105 Keresi Sarolta hegedű » 1. Ivánkovits
Kiss Gabriella zongora jj 3. B. Honti
Koch Magdolna játékos — — I. Witzenetz
Kocsis József » ■ —■ — jj .
Kopár Éva zongora alsó 1. jj
110 Kornhaber Éva ének elök. 1. I. Witzenetz kimaradt
Kornhaber Éva zengora alsó 4. Kerekes kimaradt
Koronczy Edit jj 2. B. Honti
Kosztolitz Ágnes » jj 2. J!
Kovács Ilona » JJ 1. Kerekes
115 Kovács Sándor játékos — I. Witzenetz
Kozma Gabriella zongora alsó 1. S. Jereb
Kósa László hegedű jj 1. Ivánkovits
Kósa Pál » jj 1. jj
Kósa Sebestyén zongora n 2. B. Honti
120 Kótai András jj közép 2. Kerekes
Kreft Piroska játékos — I. Witzenetz
Kreiner Hedvig zongora közép 1. Kerekes
Kreiner Kornél » alsó 3. JJ
Kreiner Róza n jj 3. íí
125 Kugler Györgyi játékos — I. Witzenetz
Litvay Piroska zongora alsó 3. B. Honti
Litvay Piroska ének elök. 2. I. Witzenetz
Lontay Ivetta zongora alsó 3. Kerekes
Lóránt Éva jj 2. jj
130 Lugos Ildikó játékos — — I. Witzenetz
Lukacsics László zongora alsó 2. B. Honti
Luxemburger Anna játékos — — I. Witzenetz
Macsek Zsuzsanna j? — — jj
20
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Madarász Éva zongora alsó 4- Kerekes
135 Madarász Mária 4. n
Magas Mazgit » n 2. B. Honti
Magyar Valéria » » 1. n
Major Erzsébet » n 1. Kerekes
Mally Mária » 1. Szentendrey
140 Marton Éva n 1. I. Witzenetz
Matics Rózsa n n 1. S. Jereb
Mattersdorfer György hegedű » 3. Ivánkovits
Mayerhofer Miklós zongora n 1. I. Witzenetz
Márkus Endre játékos — — n
145 Mátay Jenő zongora alsó 1. S. Jereb
Mednyánszky Márta » 1. Kerekes
Mihalik Ilona n 2. S. Jereb
Mihalik Magdolna n » 2. »
Miszer Etelka )» 3. Kerekes
150 Mohácsi Erzsébet játékos — — I. Witzenetz
Morandini Tamás zongora alsó 2. Kerekes
Morvay Bálint n » 1. I. Witzenetz
Morvay Gyula V w 1. »
155 Murányi Lajos hegedű » 1. Ivánkovits
Mustos Márta zongora 1. B. Honti
Nagy Ibolya n 2. S.Jereb
Németh Elemér játékos - — I. Witzenetz
Németh Erzsébet zongora közép 1. B. Honti
Németh Zsuzsanna 9) alsó 1. Szentendrey
160 Noll Ferenc n » 3. B. Honti
Ónodi Mária j) n 2 Kerekes
Orbán Zsófia játékos — — I. Witzenetz
Paizs Júlia zongora alsó 1. S. Jereb
Papp Olga Éva n » 1. I. Witzenetz
165 Papp Tamás » » 3. Kerekes
Papp Zsófia » j? 4. B. Honti
Parragi Mária játékos — — I. Witzenetz
Pataky Béla — — j>
Pataky Zsuzsanna — — n
170 Pádár Ilona zongora alsó 2. Kerekes
Pálos Márta ÍJ 1. Szentendrey
Perlaki Ferenc játékos — — I. Witzenetz
Petermann Erzsébet zongora alsó 2. B. Honti >
Petermann Magdolna n 2. »
175 Péli Erzsébet n n 1. I. Witzenetz
ifj. Pfeiffer Gizella » » 3. S. Jereb
id. Pfeiffer Hizella » 1. »
Pinke Mária ■ n 1. »
Pintér Éva hegedű n 1. Ivánkovits
180 Pohl Lujza zongora » 2. S. Jereb
21
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Pohl Mária zongora alsó 3. S. Jereb
Puha Ágnes n yy 1. »
Pusofszky Elvira n közép 4. B. Honti
Ratalics Márta n alsó 1. I. Witzenetz
185 Rábai Kálmán hegedű n 1. Ivánkovits
Rábai Teréz zongora yy 2. B. Honti
Rácz Vilma » yy 1. »
Rády Mária n '' yy 4.
Rétfalvi Elma hegedű közép 4. Ivánkovits
190 Rozsos István » alsó 1. n
Samay József » yy 1. yy
Samu Márta zongora yy 1. S. Jereb
Saskőy Alfonz hegedű » 1. Ivánkovits
Saskőy Elida zongora n 3. B. Honti
195 Sándor György » yy 1. I. Witzenetz
Schmidt Magda j> yy 3. B. Honti
Schrammel Imre yy 2. yy
Sebestyén Xénia » yy 3. yy
200 Seregélyes Irma yy 1. S. Jereb
Seregélyes Irma ének elők. 1. I. Witzenetz
Serman Mária zongora alsó 1. Szentendrey
Sényi Klára yy yy 1. S. Jereb
Simigh Klára n yy 1. Kerekes
Simon Klára n á 1. S. Jereb
205 Skodnik Aranka » n 1. Szentendrey
Somfai Rozália játékos — — I. Witzenetz
Soproni Tibor hegedű alsó 1. Ivánkovits
Sótonyi Károly zongora yy 1. S. Jereb
Stur Dénes játékos — — I. Witzenetz
210 Szabó Domonkos » — — »
Szabó Mária zongora alsó 4. S. Jereb
Szalay Alajos hegedű -n 4. Ivánkovits
Szalay Borbála zongora yy 1. Kerekes
Szakái Katalin n yy 1. B. Honti
215 Szente Katalin yy n 1. n
Szentendrey Valéria » akad. 2. Kerekes
Szentendrey Valéria ének elők. 1. I. Witzenetz
Szentiványi Béla zongora alsó 1. S. Jereb
Szermek Ottó hegedű yy 1. Ivánkovits
220 Szever Edit játékos - — I. Witzenetz
Szigethy Helga zongora alsó 2. Kerekes
Szollár Gizella n yy 1. S. Jereb
Szücs László játékos — — I. Witzenetz
Takács Zzuzsanna yy - — >?
225 Tamás Róza zongora alsó 3. Kerekes
gr. Teleki István yy yy 2. Kerekes
gr. Teleki Mária yy akad. 1. »
2''2
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
gr. Teleki Tibor zongora alsó 2. Kerekes
Tomay Klára 99 99 4. M
230 Tornyos Ferenc n n 2. B. Honti
Tóth Anna n n 2. Kerekes
Tóth Éva n 99 1. S. Jereb
Tóth Gyula n n 1. B. Honti
Tóth Magdolna n » 1. yy
235 Tóth Mária Anna » n 2. S. Jereb
Tóth Mária n n 2. B. Honti
Trajer Ilona n » 1. I. WItzenetz
Tüttő Amália hegedű n 2. Ivánkovits
Töttő Ilona zongora n 4. B. Honti
240 Vannay János yy 99 1. Kerekes
Vargha Mária yy » 1. »
Vargyar Margit yy n 1. I. Witzenetz
Vámos Mária y y n 4. B. Honti
Vecsera Mária yy n . 2. yy
245 Vincze Erzsébet yy 19 1. yy
Vit Ferenc yy » 2. Kerekes
Vit Gábor yy 2. w
Vitális Mária yy » 1. S. Jereb
Vitális Zoltán hegedű r> 1. Ivánkovits
250 Vodinák Anna Mária zongora n 1. S. Jereb
Vodinák Veronika yy » 2. yy
Völgyi Margit » n 1. B. Honti
Wirth Mária yy j» 1. yy
A csáktornyai fíókiskolánál:
Atzél Zoltán zongora alsó 1. Vojnich
255 Bálint Ilona n t> 1. yy
Bélavári Mária n 3. yy
Bodó Ágnes játékos — — yy
Bodó Erzsébet 19 — — y>
Bujanics György » — — yy
260 Bujanics Zsuzsanna zongora alsó 2. yy
Dömötör Ilona játékos — — yy
Dömötör László zongora alsó 1. yy
Dömötör Miklós » » 1 yy
Fuchs József hegedű » 2. Ivánkovits
265 Graner Mira játékos — — Vojnich
Hajnal Verona zongora alsó 1. yy
Haracsi József hegedű 99 1. Ivánkovits
Hercigonya Ilona zongora 99 2. Vojnich
Herczer Verona játékos - — yy

Sorszám Név i Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
270 275 280 285 290 295 300 305 310 Horváth Mária Huzján Vince Ivacsics Brigitta Kákossy Mária Kisfaludy Edit Korentsy Márta Kovacsics József Krasznai Ilona Kukovec Melánia Kutnyák Gusztán Legenstein László Leitner György Lovréncsics Mária Majhen Hilda Marosvári Melánia Marosvári Viola Mekovecz Stefánia Molnár Livia Neupor Hilda Németh Lujza Pátkai Mária Pley Verona Polonyi Anna Radikovics Ferenc Sárecz Rozália Sáfrán Mária Skvorcz Lili Stern János Stern Tamás Stingl Szilveszter Szekovánics Rozália Szekovánics Stefánia Szentmiklósi Mária Szincsicz György Szivoncsik Hedvig Szivoncsik Ilona Turza Ferenc Verhár Alojzia Vida Zsolt Vinkovics Verona Weber Verona Zadravecz Rudolf Zadravecz Rudolf Zelko Margit zongora hegedű zongora JJ n n jj jj jj jy yy JJ jj jj jj n jj jj » » játékos zongora JJ hegedű zongora jj JJ játékos » zongora jj játékos zongora » jj jj jj jj yj n hegedű zongora alsó JJ JJ JJ JJ JJ JJ JJ JJ JJ közép alsó JJ jj n jj jj jj jj jj alsó JJ JJ jj jj jj alsó » alsó » n » » n » közép alsó közép alsó 1. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 1. 2. 1. 2. 2. 2. 2. 2. 3. 2. 1. 3. 5. 2. 2. 1. 1. 2. 1. 1. 1. 1. 2. 3. 1. 1. 1. 1. 1, 2. 2. 2. Vojnich Ivánkovits Vojnich JJ JJ JJ JJ JJ JJ n JJ JJ jj t> JJ JJ JJ JJ JJ JJ JJ JJ JJ Ivánkovits Vojnich jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj jj Ivánkovits Vojnich kimaradt
24
Tájékoztató az 1944—45. tanévre.
Az iskola helyiségei Nagykanizsán, Sugár-út 18. sz. alatti épületben vannak (bejárat a Kazinczy-utcáról), a fiókiskola Csáktornyán Kisfaludy-utca 13. szám alatt van.
Az új tanévben az alábbi főtanszakokon folyik oktatás, az összes előírt melléktanszakokkal
Nagykanizsán:
1. Zongora. 5. Zenetanulási előkészítő
2. Hegedű. (játékos oszt.)
3. Magánének. 6. Szabad iskola (valamennyi
4. Zeneszerzés. hangszeres és az ének
főtanszakon)
Csáktornyán:
1. Zongora.
2. Hegedű.
3. Zenetanulási előkészítő (játékos oszt.)
Beiratási díj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon
az alsó tag. 1. és 2. oszt.-ban: Nagykanizsán 12.50 P, Csáktornyán 13.50 P
n » többi n n 14.50 P, n 15.50 P
a közép „ 1. és 2. n » 16.50 P, ff 18.50 P
» »> többi n 18.50 P, ff 20 50 P
az akad. „ 1. és 2. n 25.50 P, ff ''25.50 P
» n többi n ff 30.50 P, ff 30.50 P
A magánének és zeneszerzés főtanszakon :
az előkészítő tag.-ban 1. oszt.-ban: 10''50 P
2. „ 12-50 P
az akadémiai „ 1. „ 16''50 P
2. „ 20-50 P
3. „ 25-50 P
4. „ 30-50 P
Szabadiskola: valamennyi tanszakon: 23''50 P.
A játékos osztályban: Nagykanizsán: 1 P Csáktornyán : 3 P
25
Tandíj:
Zongora-, hegepű-főtanszakon:
az alsó tag. 1. és 2. osztályban: Nagykanizsán tanévi 120 P
Csáktornyán n 130 P
n „ többi n Nagykanizsán V 140 P
Csáktornyán n 150 P
a közép „ 1. és 2. n Nagykanizsán » 160 P
Csáktornyán 180 P
„ többi 9) Nagykanizsán 180 P
Csáktornyán » 200 P
az akadémiai „ 1. és 2. n Nagykanizsán n 250 P
Csáktornyán n 250 P
n „ többi » Nagykanizsán » 300 P
Csáktornyán n 300 P
A magánének és zeneszerzés főtanszakon:
az előkészítő tag.-ban 1. osztálybaa: tanévi 100 P
2. „ „ 120 P
az akadémiai „ 1. „ „ 160 P
2. „ „ 200 P
„ „ 3. „ „ 250 P
4. „ „ 300 P
Szabad iskolában: ,
valamennyi tanszakon tanévi 230 P
A játékos osztályban: Nagykanizsán tanévi 30 P Csáktornyán tanévi 50 P
Azon növendékek, akik az iskolában kívánnak gyakorolni, zongoragyakorlási díj címén az alsó tag. 1—2. osztályban havi 4 P-t, a 3—5. osztályban 5 P-t, közép 1. és 2. osztályban 6 P-t, a többi osztályokban 10 P-t fizetnek.
A beiratás az egész tanévi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben, vagy pedig havonta minden hó 8-áig előre fizetendő, tekintet nélkül a mulasztásokra és szünetekre. Kimaradni csak elköltözés, vagy olyan súlyos és tartós betegség esetén lehet, mely a zenetanulást lehetetlenné teszi. E körülményeket azonban írásban be kell jelenteni és igazolni kell.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beiratási díj esedékes.
Minden olyan új növendéknek, aki valamely főtanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal, vizsgát kell tennie. Ezen vizsga alapján nyer osztálybasorolást.
Beiratás és tanévnyítás.
A beíratásról és a tanítás megkezdéséről kellő időben a helybeli sajtó útján és az iskolai hirdetőtáblán értesülnek majd az érdekeltek.
TARTALOMJEGYZÉK.
I. A tanév történetéből ................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások ..........................................5 „
II. Statisztikai adatok ......................................................8 „
III. Hatóságok, felügyelet ................................................10 „
IV. Tananyag ..........................................................10 „
V. Növendékhangversenyek ................................................11 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ............... ... 14 „
VII. Tanári testület .............. ..............................15 „
VIII. A növendékek névsora ..................................................17 „
Tájékoztató az 1944-45. tanévre ..............................24 „

Insert failed. Could not insert session data.