Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.91 MB
2021-08-11 10:58:47
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
287
629
Rövid leírás | Teljes leírás (58.39 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1930-31. tanévről
V. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Gutenberg-nyomda, Nagykanizsa
51099

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
AZ 1930-31. TANÉVRŐL
V. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG-NYOMDA, NAGYKANIZSA
51099
értesítője
J. - p^wp^
sa. ^ ■ - w mm^SnH'' É
§
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
értesítője
AZ 1930-31. TANÉVRŐL
V. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
*
GUTENBERG-NYOMDA, NAGYKANIZSA
51099
Tartalom
A Nagykanizsai Városi Zeneiskola fennállásának első 5 éve... 3. oldal
I. Öt esztendő......................................................................5- »
H. Az 1930—31. tanév történetéből ... ..................................6. „
Adományok és jutalmazások................................................7. „
III. Statisztikai adatok ... ... ... — — — — ..................9. „
IV. Nyilvános működés ...........................................................H- »
V. Könyv-, zenemű- és hangszertár ......... ........................16. „
VI. Tanári testület ............ ......... ............ 17. „
A tanári kar intézeten kívüli működése ..............................18. „
VII. Név- és eredménysorozat ................................................19. „
Tájékoztató a jövő tanévre ................................................24. „
3
A Nagykanizsai Városi Zeneiskola fennállásának
első 5 éve.
Irta: Dr. Krátky István polgármester.
Közérdekű, kulturális intézmények életében öt esztendő nem nagy idő s különösen az első öt esztendő még csak a gyermek-kort jelenti. A Nagykanizsai Városi Zeneiskola a folyó tanévvel fejezte be ötödik iskolaévét. Ennél az évfordulónál egy pillanatra meg kell állnunk s nekünk — különösen nekem, e város polgármesterének, de mindazoknak, — akik az intézmény életrehívásában aktiv részt vettünk, számot kell vetnünk, mérleget kell készítenünk arról, hogy az életrehívott intézmény megfelelt-e és hogyan felelt meg azoknak a várakozásoknak, amelyeket alapításakor céljául kitűztünk, számottevő tényezője lett-e a város kulturális életének, — és a mult tapasztalataiból tanulságot vonva a jövő felé kell irányítanunk tekintetünket ennek legközelebbi programmját, célkitűzéseit keresve.
Amikor az iskola létesítését elhatároztuk, abból indultunk ki, hogy városunk a boldog béke-időkben valóságos melegágya volt minden kulturális törekvésnek. A közművelődés minden mozzanata iránti érdeklődés, de különösen a zenének és a művészeteknek a szeretete intenziven élt e város közönségében, amelynek — akkor jómódú — polgársága, elsősorban a kereskedői, számtalan tanújelét adták a kultúra iránti érzéküknek és áldozatkészségüknek. Hogy ez a város a ma annyiszor hangoztatott kultúrfölényt, amelynek itt a határszélen fokozott jelentősége van, a mai nehéz időkben is megőrizhesse, kultúrintézményekre van szükségünk, amelyeket a hajdan anyagilag erős polgárság vagyoni és jövedelmi viszonyainak — sajnos igen jelentékeny mértékben való — leromlása következtében a közület vagyis a város közönségének anyagi erejével kell megvalósítanunk és fenntartanunk. Tudtuk, hogy nemcsak az iskola létesítése, hanem annak fenntartása is áldozatokat kíván a várostól, de biztosan számítottunk arra is, hogy a hozandó áldozatokért bőven kárpótolják a város közönségét azok az erkölcsi és kulturális előnyök, amelyek az iskola révén úgy az összességre mint egyesekre származnak.
Ezek az előnyök: szakszerű és olcsó zenei oktatás, a jövő muzsikus és dalos generációinak helyes irányban való nevelése, a kis jövedelmű és vagyontalan vagy éppen szegény, de tehetséges növendékeknek megfelelő kedvezményekben, vagy esetleg ingyenes oktatásban való részesítése, a város egész zenei életének fokozatos fejlesztése és fellendítése arra a nívóra, amelyen Nagykanizsa büszkén nevezheti magát Délnyugat-Magyarország kultúrközpontjának és emelt fővel állhatja meg helyét a vidéki városok kultúrális versenyében.
4
Hogy mily közérdekű szükségesség volt ennek az iskolának a létesítése, legfényesebben igazolják azok a beszédes számok, amelyek zeneiskolánknak az első öt évben való látogatottságát tárják elénk s emellett egyúttal tiszta képet adnak nekünk arra vonatkozólag is, hogy mennyiben felelt meg az iskola hivatása legfontosabbikának, a zenei oktatásnak? Fennállása első esztendejében 99 növendéke volt az intézetnek, ma már 205 a növendékek száma. Hatalmas fejlődés ez, amely a zeneiskola szükségessége mellett azt is bizonyítja, hogy az iskola működése elnyerte a város közönségének bizalmát s ma már szívesen küldik a szülők gyermekeiket a nagykanizsai zeneiskolába. A nyilvánosság ellenőrzése — amely az évenként többször is rendezett növendék-hangversenyek révén teljes mértékben biztosítva van, — rendkívül eredményes animáló eszköze tanár és diák ambíciójának egyaránt, amely nélkül a szükségszerű fejlődés elképzelhetetlen. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a gondos, lelkiismeretes, szakavatott vezetés, a kötelességteljesítő és hivatását szerető munkának az a nemes szelleme, amely a nagykanizsai városi zeneiskola falai közt otthonos és amely tanárt, tanítványt egyaránt betölt, — értékes gyümölcsöket termett eddig is és az első öt év biztató eredményei feljogosítanak bennünket arra a reménységre, hogy a Nagykanizsai Városi Zeneiskola rövid idő alatt teljesen át fogja alakítani a városi zenekultúrát is.
A második öt esztendő, amelynek a küszöbén állunk, már fokozott mértékben fogja éreztetni az iskola működésének hatását az iskolánkívüli zenei életre is. Felnő az a generáció, amely a maga zenei kiképzését ebben az iskolában nyerte és az átmeneti nehézségek leküzdésével mindinkább csökken az a tartózkodás, amely minden új intézménnyel szemben fennállásának első idejében természetszerűen megnyilvánulni szokott. A második öt év tehát kell, hogy ugyanazokat az eredményeket mutassa e város egész zenei életében, mint aminő eredményeket mutatott a zenei oktatás az iskola falain belül.
A lelkes igazgatóra és tanári karra tehát az eredményekben gazdag s őket méltán megelégedéssel és önérzettel eltölthető eddigi munkásságuk után egy újabb missió, egy ujabb hivatás vár: e város egész zenei és dalos életét az iskolán kívül is eltölteni azzal az előkelő, nemes, kötelességtudó, a zenéért mindenekfelett lelkesedő szellemmel, amely az iskolában az első öt esztendő szép eredményeihez vezetett.
Amikor tehát az első öt év eredményeinek láttán meghajtjuk elismerésünk zászlaját az igazgató úr és a tanári kar szép munkája előtt, még csak arra kérjük őket, hogy az eddig jól végzett munka tudatában ne riadjanak vissza azoktól a nehézségektől, amelyek az iskolán kívül várnak az intézet tanári karára.
Az első öt esztendő alkonyán és az új öt esztendő küszöbén az eddig végzett eredményes munkájuk iránt őszinte elismeréssel és jövő munkásságuk iránt bizalommal köszöntöm a városi zeneiskolát, annak lelkes igazgatóját és az iskola tanári karát.
5
I. Öt esztendő.
Az elmúlt tanévvel iskolánk 5. tanévét fejezte be. E kis jubileum alkalmával, mely az iskola fejlődésének és életének egyik jelentős állomása, tekintetünk nem csak a jelené és a jövőé, hanem a múlté is.
Nemzeti és városi zenekultúránk szolgálatában álló feladataink és kötelességeink állandó szem előtt tartásával az öt év alatt végzett munkánk statisztikai eredményeit az értesítő III. fejezetének rovatai tartalmazzák. Ezeknek kiegészítésére e helyen csak annyit fűzünk, hogy az iskola teljes kiépítése a jelen tanévvel befejezést nyert. Mindazon tanszakok, melyek az egyetemes és helyi zenekultúra céltudatos emelése és fejlesztése érdekében szükségesek és indokoltak, immár tanszéket nyertek. így felállítást nyert:
a zongora, magánének,
hegedű, összes fuvó és ütő hangszerek
gordonka, és
gordon, zeneszerzés (összhangzattan) tanszaka.
Ennek megfelelően, valamint a zongora-tanszak magas növendéklétszámára való tekintettel a tanári kar létszáma az 5 év folyamán az alábbiak szerint alakult: 1926/27. tanévben igazgató, 2 rendes és 2 óraadó tanár 1 kisegítő óraadó 1927/28. „ 3 2 „ „ 1
1928/29. „ 3 2 „ „ 1
1929/30. „ 3 3 „ „ 1
1930/31. „ 4 3 „ „ -
végezte az oktatást.
Az iskolát fentartó város megértését, jóindúlatú és hathatós támogatását az öt esztendő alatt sohasem nélkülöztük és e helyen is hálás szivvel mondunk köszönetet azért a sok jóakaratért és gyümölcsöt hozó támaszért és segítségért, mellyel nemcsak a természetes fejlődés szabad útja nyert mindig időszerű biztosítást, hanem amely pedagógiai munkánk kibontakozását és művészi céljaink megközelítését is lehetővé tette.
Ennek hatása alatt fejlődött iskolánk jelentőségét beszédesen igazolja az a tény, hogy a nagyméltóságú Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium művészi és pedagógiai céljaink előmozdítására államsegélyt is engedélyezett és utalt ki. Az első államsegély 1930, június havában érkezett és 150 P-t tett ki. Nem mulaszthatjuk el e helyen sem, hogy az igen erős erkölcsi és anyagi támaszt jelentő segélyért hálás szívvel köszönetet ne mondjunk.
Öt esztendő elteltével e sorokban még arról kell beszámolnunk, hogy iskolánk a modern zenepedagógiai elvek szem előtt tartásából fakadó legszükségesebb felszerelési és beszerzési tárgyakkal immár fel van szerelve. Ezeknek a viszonyok parancsolta korlátozások mellett is fokozatos kiegészítése, ha a legszükségesebbekre csökkentett mértékben is, egyre tart. így ma 6 tanterem, 1 könyv- és zeneműtár céljaira is felhasznált tanári szoba áll, az igazgatói irodán kívül rendelkezésre, ellátva mindazon hangszerekkel és berendezéssel, melyek a zeneoktatás eredményességének és az iskolai tanítás előnyeinek első feltételei.
6
II. Az 1930-31. tanév történetéből.
A tanév szeptember 3~ával nyílt meg. A pótbeíratás, pót-, javító és felvételi vizsgálatok lezajlása után a rendes tanítás szeptember 6-án kezdődött és minden megszakítás nélkül junius hó 9-éig tartott. A tanévvégi vizsgálatokat junius hó 10—15-e között tartottuk meg. A bizonyítványokat és a jutalmakat junius 18-án osztottuk ki.
A tanév folyamán 4 növendékhangversenyt rendeztünk. Ezek ismertetését a IV. fejezet tartalmazza.
A tanári karban az elmúlt tanévben az alábbi változások történtek:
E tanévig kisegítő óraadóként alkalmazott Biró Katalin az 1930/31 tanévben nem nyert megbízatást. Jászay Margit oki. hangversenyénekesnő-óraadó helyébe ugyancsak óraadói minőségben Flittner Rózsi áll. kép. oki. énektanár és operaénekesnő kapott szeptember havától az ének-tanszak vezetésére meghívást. A zongora tanszakra beiratkozott növendékek magas létszámára való tekintettel rendes tanári minőségben Honti Ilona áll. kép. oki. zenetanár neveztetett ki november havában. Nagyobb mértékű betegség folytán e tanévben egyizben kellett huzamosabb tanári helyettesítésről gondoskodni. Ugyanis L. Weber Margit tanárnő súlyos természetű megbetegedése folytán április 8-tól május 12-ig nem láthatta el munkakörét. Helyettesítésére s így a hegedütanszak tanóráinak megtartására Havass Anna hegedümüvésznő kapott az említett időre meghívást.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökereztetését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. E mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk, valamint az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előhaladásáról és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére.
7
E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kivül (január- és a tanév végén) még félévenként 1 — 1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és májusban) melynek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
A tanév folyamán 17 növendék maradt ki.
Az iskola helyiségeiben tartotta próbáit a Zrinyi Miklós irodalmi és Művészeti kör zenekara, a Városi Nőikar, a Városi Levente zenekar és 1930. év végéig az Ipartestületi Dalárda.
Adományok és jutalmazások.
Nagyobb társadalmi megmozdulás folytán befolyt adományok segítségével e tanévben nagyobb mértékben jutalmazhattuk kiválóbb teljesítményű növendékeinket gondosan ügyelve arra, hogy az arra érdemesek oly jutalomtárgyat kapjanak mely tovább tanulásukat, illetve a teljesítmény fokozását elősegíti, vagy látókörüket és ezen keresztül zenei kulturáltságukat szélesíti.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be.
M. kir. 6. honv. gy. e. zenebizottsága ... . . ... 30 P Városi Testnevelési vezető ... ... ... ... ... 30 „ Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R. T. 20 „ Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T. ... ... ... ... 20 „ Nagykanizsai Néptakarékpénztár R.-T. ... ... ... 20 „ Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T. ... ... 20 „ Dunántúli Gazdasági Szeszgyár R.-T. ... ... ... 20 „ Nagykanizsai 1. és 2. sz. postahivatal személyzete ... ... 10 „ Transdanubia Egyesült Gőzmalmok R.-T. ... .. ... 10 „ Nagykanizsa} Közraktárak R.-T ... ... ... ... 10 „ Lemberkovits Alajos ... ... ... ... ... ..._5 „
készpénz és Bárd Ferenc zeneműkereskedésétől Gutenberg-Nyomda könyvkereskedésétől ... Fischl Fülöp „
F. Garai Margit ... F. Pásztor Irma ... Mair Testvérek könyvkereskedésétől . Schless Testvérek „
összesen 195 P
6 drb. hangjegy
1 n »
5 n »
1 » »
1 » »
3 drb. könyv 1 » „ és 2
összesen 22 drb. hangjegy és 4 drb. könyv.
Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola hálás köszönetét.
A befolyt 195 P-ből 80 P-ért könyvet, hangjegyet és hangjegypapirost vásároltunk, mig a fenmaradó 115 pengőt készpénzben, illetve ahol indokolt volt, tan- vagy beíratásidíj nyugtájában osztottuk szét növendékeink között.
8
Pénzjutalmat kaptak: Ziegler Mátyás (II. tag. 3. oszt. és elők. 1. oszt.) 25 P, Szollár István (I. tag. 1. oszt.) 12 P 50 fillér, Rácz Irén (L tag. 1. oszt.) 12 P 50 f, Wagner László (1. tag. 3. oszt) 10 P, Turzer János (II. tag, 1. oszt.) 10 P, Domina Ferenc (I. tag. 1. oszt.) 10 P, Maurer Károly (I. tag. 1 oszt.) 5 P, Csarankó Mihály (I. tag. 1. oszt.) 5 P, Furmen Elemér (I. tag. 1. oszt.) 5 P, Varga István (I. tag. 1. oszt.) 5 P, Bellovits Ferenc (I. tag. 1. oszt.) 5 P, Márkus László (I. tag. 1. oszt.) 5 P, Ungár Etelka (I. tag. 5. oszt.) 5 P. Összesen 115 P.
Könyvjutalomban részesültek: Somogyi Dénes (II. tag. 1. oszt.), Klapper Erzsébet (I. tag. 4. oszt.), Vermes István (I. tag. 3. oszt.), Hemmert Erzsébet (I. tag. 2. oszt.), Lemberkovits Alajos (I. tag. 2. oszt.), Bertalan József (I. tag. 1. oszt.), Benedek Józsa (I. tag. 1. oszt.), Csányi Rozália (I. tag. 1. oszt.), Dendyuk Judit (I. tag. 1. oszt), Krátky Tibor (I. tag. 1. oszt.), Rátkai Edit (I. tag. 1. oszt.), Vegele Judit (I. tag. 1, oszt.)
Hangjegy jutalomban részesültek: Mjazovszky Olga (II. tag. 3. oszt.), Preszl András (II. tag. 3. oszt.), Gyertyánffy Aladár (elők. 1. oszt.), Barabás Dezső, (II. tag. 1. oszt.), T. Banekovits Lujza (II. tag. 1. oszt.). Hovány Árpád (II. tag. 1. oszt.), Vermes Katalin (I. tag. 4. oszt.), Hajas Kornélia (I. tag. 3. oszt.), Kertész Endre (I. tag. 4. oszt.) Begidsan Andor (I. tag. 2. oszt.), Gártner Éva (I. tag. 2. oszt.), Ladeczky Emilia (I. tag. 2. oszt.), Zsifkovits Magda (I. tag. 2. oszt.), Gábor Imre (elők. 2. oszt.), Hörner Margit (elők. 1. oszt.), Kerecsényi Mária (I. tag. 1. oszt.), Lemberkovits József (I. tag. 1. oszt.), Scherz Aranka (I. tag 1. oszt.), Sztits Etelka (I. tag. 1. oszt.).
Könyv- és hangjegyjutalómban részesültek: Kecskés Eszter (elők. 1. oszt., I. tag. 1. oszt. és III. tag. 1. oszt.), Virágh Anna (II. tag. 2. oszt.), Kiss Rózsi (elők. 1. oszt., II. tag. 1, és I. tag. 2. oszt.), Krátky Mária (II. tag. 1. oszt.) Ungár Edit (I. tag. 5. oszt.), Vegele Márta (I. tag. 5. oszt.).
A készpénz jutalmon kivül Ziegler Mátyás növendék még 40 iv hangjegypapirost is kapott.
Összesen 50 növendék részesült 323 pengő értékű jutalomban.
III. Statisztikai adatok.
Beiratkozott:
1926—27. tanévben
1927—28.
1928—29.
1929—30.
1930—31.
A beiratkozott növendékek tanszakonkénti kimutatása:
Tanév Zongora Hegedű Gordonka Ének Fúvó, iitő hangszer Gordon Zeneszerzés (összliaiiDzatlan) Összesen

1926-27. 55 18 — 11 15 — — 99
1927—28. 86 34 — 13 22 — — 155
1928—29. 106 36 — 19 32 — — 193
1929—30. 103 37 7 22 33 — — 202
1930—31. 103 34 6 14 43 2 3 205
A növendékek nemek szerint:
Tanév Leány (asszony) Fiu (férfi) Összesen
1926-27. 56 43 99
1927—28. 84 71 155
1928-29. 93 100 193
1929-30. 100 102 202
1930—31. 99 106 205
A növendékek lakhelyük szerint:
Tanév Helybeli Vidéki
1926—27. 83 16
1927—28. 116 39
1928-29. 140 53
1929—30. 159 43
1930—31. 175 31
99 növendék 155 193 202 205
10
A növendékek foglalkozása:
A foglalkozás minősége 1926/27. tanévben °/o 1927/28. tanévben °/o 1928/29. tanévben °/o 1929/30. tanévben % 1930/31. tanévben %
Önálló keresetű......... 1 1 9 6 14 7 34 17 42 21
Háztartásbeli............ 20 20 18 12 37 18 39 19 39 19
Más iskola tanulója ... | 78 79 128 82 142 75 129 64 124 60
összesen ... | 99 155 193 202 205
A növendékek életkora:
1926/27. tanévben °/o 1927/28. tanévben % 1928/29. tanévben % 1929/30. tanévben • °/o 1930/31. tanévben %
7—10 éves 10 1010 19 12 26 25 13 33 16 43 21
11-15 „ 31 31-31 44 2839 57 29 60 30 68 33
16—20 „ 29 2929 55 35-48 71 37 77 38 69 34
21—24 „ 14 1414 18 11-61 19 10 13 7 11 5
25 éves és ezen felüli 15 1515 19 12-25 21 11 19 9 14 7
összesen 99 — 155 — 193 — 202 - 1 205 —
A növendékek szüleinek foglalkozása:
1326/27. tanévben °/o 1927/28. tanévben °/o 1928/29. tanévben °/o 1929/30. tanévben °/o 1930/31. tanévben °/o
Földbirtokos (bérlő) 5 5 6 4 4 2 — 4 1-98 1 0 48
Földmíves......... — — — _ 3 1-5 3 1-48 4 1-95
Gyáros (nagyiparos) — — 1 065 3 1-5 2 0 99 — —
Iparos (önálló) ... 4 4 9 575 11 5-64 21 10-39 16 7-80
Iparos (alkalmazott) — — — — 8 4-14 3 1-48 5 2-44
Kereskedő (önálló) 7 7 22 14 31 1606 23 11-38 20 9 75
Keresk. (alkalmaz.) 2 2 1 0-65 — — 2 099 2 097
Közalkalmazott ... 33 33 46 29 74 62 32-12 63 3118 73 3512
Magántisztviselő ... 17 17 21 13-61 18 9 32 26 12-87 9 4-39
Értelmiségi ...... 14 14 20 12 90 17 9- 15 7-37 27 13 —
Katona ......... 6 6 9 5-80 11 5- 10 4-90 12 584
Magánzó ......... 3 3 6 3 90 11 5- 13 6-43 12 584
Nyugdíjas......... 7 7 9 3 80 12 621 15 7-37 22 1073
Egyéb ............ 1 1 5 3-22 2 1-03 2 0 99 2 097
összesen 99 — 155 — 193 — 202 — 205 —
11
IV. Nyilvános működés.
A f. tanév folyamán növendékeink négy nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket alkalmas intézeti helyiség hiányában a Kaszinó nagytermében tartottuk meg.
A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1930. december 18-án
1. Schumann: Keleti képek op. 66 (b), zongorán 4 kézre Hirsch Magda (II. t.
2. o.) és Schleiffer Györgyi (II. t. 2. o.)
Tanáruk a kamarazenetanszakon: Vannay János.
2. Simonetti: Madrigal, hegedűn Hovány Árpád (I. t. 4. o.), kisérte Schleiffer
Györgyi (II. t. 2. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
3. a) Molnár -Kern: Zöld erdő harmatát . . .
b) „ „ Juhásznóta, énekelte Gábor Imre (elők. 2. o.), kísérte
Rosenfeld Berta (II. t. 4. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
4. Silcher: Korai, trombitán Mihálka Jenő (I. t. 3. o.), kísérte Schleiffer Györgyi
(II. t. 2. o.) Tanár: Schiller János.
5. Jakoby: Induló, hegedűn Francsits Ferenc (I. t. 4. o.), kisérle Schleiffer
Györgyi (II. t. 2. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
6. Popper: Bölcsődal, gordonkán Barabás Dezső (II. t. 1. o.), kisérte Rosenfeld
Berta (II. t. 4. 0.) Tanár: Garai Margit.
7. Albeniz: Serenade, zongorán Krátky Mária (II. t. 1. o.) Tanár.- Kerekes Irén.
8. Rameau: Gavotte, hegedűn Parti Gábor (II. t. 1. o.) kisérte Rosenfeld
Berta (II. t. 4. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
9. a) Hollósy: Violám . . .
b) Siklós: Haj! nemes vitézek, énekelte Rácz János (elők. 1. o.)7 kísérte Rosenfeld Berta (II. t. 4. o.) Tanár: Flittner Rózsi
10. a) Vannay: Táncjelenet
b) Radnai: Csürdöngölő, zongorán Hirsch Magda (II. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
11. Schubert: Fantasia op. 103 (f), zongorán 4 kézre Berger Ibolya (III. t. 1. o.)
és Rosenfeld Berta (II. t. 4. 0.) Tanáruk a kamarazenetanszakon : Vannay János.
12. Grieg: Norvég táncok (2. és 3. sz.), hegedűn Ziegler Mátyás (II. t. 3. o.),
gordonkán Barabás Dezső (II. t. 1. o.), zongorán Hirsch Magda (I. t. 2. o.)
Tanáruk a kamarazenetanszakon : Vannay János.
13. Rachmaninoff: Polichinelle, zongorán Rosenfeld Berta (II. t. 4. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
14. Wieniawski: Kuyawiak, hegedűn Turzer János (II. t. 2. o.), kisérte Rosen-
feld Berta (II. t. 4. o.) Tanár: L. Weber Margit.
15. Grieg: Zongoraverseny (a) I. tétel. Berger Ibolya (III. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
II. 1931. március 9-én
1. a) Siklós: 4. Kis magyar rapszódia, zongorán 4 kézre Jetiinek Magda (I. t.
1. o.) és Scherz Aranka (I. t. 1. o.) Tanár: F. Pásztor Irma.
a) Molnár A.: Téma változatokkal, zongorán: Krátky Tibor (I. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
c) Le Couppey: Bourrée, zongorán: Lemberkovits József (I. t. 1. o.)
Tanár: Vannay János.
2. Kigyósi: Bujj, bujj zöld ág, hegedűn: Lemberkovits Alajos (I. t. 2. o.), kí-
sérte Krátky Mária (II. t. 1. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
3. a) Förster: Babatánc, zongorán: Gartner Éva (I. t. 2. o.)
b) Chaminade: Air de balett : Halász Magda (I. t. 2. o.)
c) Poldini: Rococo : Hemmert Erzsébet (I. t. 2. o.)
d) Schytte: Tarantella : Heisler Klára (I. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
4. Merkler: Bölcsődal, klarinéton: Bellovits Ferenc (I. t. 1. o.), kisérte Rosen-
feld Berta (II. t. 4. o.) Tanár: Schiller János.
5. Kigyósi: Facipős tánc, hegedűn: Begidsan Andor (I. t. 2. o.), kisérte Hirsch
Magda (II. t. 2. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
6. aj Molnár A.: Falusi nóta, zongorán: Elek György (I. t. 3. o.)
b) Radnai: Falu rossza : Kertész Endre (I. t. 4. o.)
c) Siklós: A tánc ) ,n t a \
d) Siklós: A macó j : Vermes Kato O- 4 °>
Tanár: F. Pásztor Irma.
7. Seitz: Erdei malomban, hegedűn: Vermes István (I. t. 3. o.), kisérte Mja-
zovszky Olga (II. t. 3. o.) Tanár: L. Weber Margit.
8" b) Vannay*:'' Sprice* ^ | zonSorán: Wa*ner Lászl0 <L 3- ° >
c) Förster: Humoresque : Szaváry Erzsébet (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
d) Bossi: Scherzando : Horváth Irma (I. t. 4. o.)
Tanár: Honti Ilona.
9. Pleyel: Duette (C), hegedűn: Francsits Ferenc (I. t. 4. o.) és Hovány Árpád (I. t. 4. 0.), kisérte Krátky Mária (II. t. 1. o.) Tanár: L. Weber Margit.
10. a) Bortkiewic: Prelude (esz), zongorán: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 1. o.) b) Vannay: Babatündér : Stern Magda (II. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
11. Saint-Sáens: A hattyú, hegedűn: Kiss Rózsi (II. t. l.o.), kisérte Mjazovszky
Olga (II. t. 3. o.) Tanár: L. Weber Margit.
12" al Arnv7áték(dSZ) ! zon8°rán: Mja^y Olga (II. t. 3. o.)
} • >J Tanár. farefas Ir(in
13. a) Cornelius: A hűtlen \ énekelte: Hörner Margit (elők. 1. o.), b) Vannay: Hej! ki tudja f kisérte: Rosenfeld Berta (II. t. 4. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
14. Chovan: A csárdában, zongorán 4 kézre: Mjazovszky Olga (II. t. 3. o.) és
Krátky Mária (II. t. 1. o.)
Tanár a kamarazene tanszakon; Vannay János.
13
III. 1931. május 7-én, magyar szerzők műveiből:
1. Horváth G.: Török induló, zongorán 4 kézre Schneer János (I. t. 1. o.) és
Schneer László (I. t. 1. O.) Tanár: F. Pásztor Irma.
2. a) Bartók: Süssünk, süssünk ) ______. . R0„0ri0i, n t i „n
b) Bartók: Elvesztettem zsebkendőmet | z0"g°ran'' Benedek Jozsa (I. t. 1. o.)
c) Siklós: X. Kis magyar rapszódia : Vegele Judith (I. t. l.o.)
d) Poldini: Sajkadal Kaufmann Klára (I. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
3. Bloch: Keringő, hegedűn: Somogyi Magdolna (I. t. 2. o.), kísérte Krátky
Mária (II. t. 1. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
4. Beleznay : Népdal, trombitán: Kóbor Géza (I. t. 2. o.) kíséri Mjazovszky
Olga (II. t. 3. o.) Tanár: Schiller János.
5. a) Molnár A.: Gavotte, zongorán: Rátkai Edit (I. t. 1. o.)
b) Bartók: Gyermekeknek 5. sz.: Szabó Magda (I. t. 2. o.)
c) Bartók; Gyermekeknek 18. és 19. sz.: Ladeczky Emilia (I. t. 2. o.)
d) Bartók: Gyermekeknek 13., 14. és 15. sz.: Kaufmann László (I. t. 3. o.)
Tanár: Honti Ilona.
6. Bloch: Bolero, hegedűn: Kecskés Eszter (I. t. 1. o.) kísérte Hirsch Magda
(II. t. 2. O.) Tanár: L. Weber Margit.
7. Káldy: Harsog a trombita, trombitán Török Lajos (I. t. 3. o.) és Kovács József
(I. t. 1. o.) kísérte Mjazovszky Olga (II. t. 3. 0.) Tanár s Schiller János.
8. a) Bartók: Keringő és Menuette, zongorán: Scherz Aranka (I. t. 1. o.)
b) Poldini: Gnómok tánca : Hajas Kornélia (I. t. 3. o.)
c) Bátor: Pastorale : Szabó Mária (I. t. 4. o.)
d) Bodó : Intermezzo : Weiss Anna (I. t. 4. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
9. Kigyósi: Dallam, hegedűn: Tóth Béla (I. t. 3. o.) kísérte Krátky Mária
(II. t. 1. o.)
10. Gr. Zichy: Keresztes vitézek kara, klarinéton: Maurer Károly (I. t. 1. o.)
és Bellovits Ferenc (I. t. 1. o.), kürtön: Horváth László (I. t. 1. o.), harsonán : Bujtor Ferenc és Ríngelhan László 11.1. 1. o.) Tanár: Schiller János.
11. Volkmann: Hársak alatt, zongorán 4 kézre: Kertész Endre (I. t. 4. o.) és
Vermes Kató (I. t. 4. o.) Tanár: F. Pásztor Irma.
12. a) Vannay: Tavaszi napsugár, zongorán: Wagner Zsuzsanna (I. t. 4. o.) ö) Kőnig: Théme^ajajiongroise J zongorán. Vegele Márta (, t. 5. o)
® Tanár: Kerekes Irén.
13. Szendy : Tavaszi dal, hegedűn: Somogyi Dénes (II. t. 1. o.) kísérte Mjazovszky
Olga (II. t. 3. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
14. Siklós: Idylle, gordonkán: Barabás Dezső (II. t. 1. o.) kísérte Krátky Mária
(II. t. 1. O.) Tanár: F. Garai Margit.
15. a) Szendy: Vigasztalanul, zongorán: Hirsch Magda (II. t. 2. o.)
3 sfklósf: fSo (D)} '' (»■ 1 2. o)
'' Tanár: Kerekes Irén.
16. Ifj. Buchner: Légy üdvözz! trombitán: Varga István (I. t. 1. o.) és Furmen
Elemér (I. t. 1. o.), harsonán: Csarankó Mihály (I. t. 1. o.) és Domina Ferenc (I. t. 1. 0.) Tanár: Schiller János.
17. Liszt: Consolation (E) Virágh Anna (II. t. 2. 0.) Tanár: F. Pásztor Irma.
18. Dohnányi: Rapszódia (C), zongorán: Kecskés Eszter (III. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
14
IV. 1931. május 18-án
1. Poldini: Serenade, zongorán 4 kézre: Hemmert Erzsébet (I. t. 2. o.) és
Krátky Tibor (I. t. 1. o.) Tanár: Kerekes Irén.
2. Zsámboky: Sóhaj, gordonkán: Ladeczky Anna (I. t. 1. o.) kisérte Krátky
Mária (II. t. 1. 0.) Tanár: F. Garai Margit.
3. Bloch: Plainte, hegedűn: Csányi Rozália (I. t. 1. o.) kisérte Mjazovszky
Olga (II. t. 3. oJ Tanár: L. Weber Margit.
4. o) Molnár A.: Menuette, zongorán: Rácz Irén (I. t. 1. o.)
b) Bartók: Gyermekeknek 3. sz. Krása László (I. t. 1. o.)
Tanár: Honti Ilona.
5. Zsámboky: Induló, gordonkán: Sörlei Lajos (I. t. 1. o.), kisérte Krátky
Mária (II. t 1. O.) Tanár: F. Garai Margit.
6. a) Bartók: Népdal, paraszttánc zongorán: Schneer János (I. t. 1. o.)
b) Bartók: Lánc, lánc ... : Kutassy Alice (I. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
c) Bartók: Elvesztettem páromat : Jandl Hedvig (I. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
7. Bloch: Barcarola, hegedűn: Zsifkovits Magda (I. t. 2. o.) kisérte Mjazovszky
Olga (II. t. 3. O.) Tanár: L. Weber Margit.
8. a) Grieg: Keringő, Albumlap zongorán: Vermes Kató (I. t. 4. o.)
b) Reger: Északi tánc : Szabó Anna (I. t. 5. o.)
c) Vannay : Pilko : Ungár Edith (I. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
9. Kigyósi: Keringő, hegedűn: Perlaky Gabriella (I. t. 3. o.), kisérte Hirsch
Magda (II. t. 2. o.) Tanár: L. Weber Margit.
10. a) Zilcher: Nagyanya mesélt , Iir s
, , \ zongorán: Wagner László (I. t. 3. o.)
b) Zilcher: A bohóc J
c) Bortkiewicz: Szánkózás : Gabsovits Anna (I. t. 5. o.)
d) Reger: Burletta : Gartner Anna (I. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
11. Sitt: Praeludium, hegedűn: Begidsan Andor (I. t. 3. o.), kisérte Krátky Mária
(II. t. 1. o.) Tanár: L. Weber Margit.
12. Volkmann: A juhász, zongorán 4 kézre: Ungár Edith (I. t. 5. o.) és Szabó
Anna (I. t. 5. O.) Tanár: F. Pásztor Irma.
13. Schumann: Keleti képek 5. sz. zongorán 4 kézre: Hódosi Zsuzsanna (II. t.
1. O.) és Virágh Anna (II. t. 2. O.) Tanár: F. Pásztor Irma.
14. a) Bach : Jöjj édes halál b) Mozart: Zarastro áriája
énekelte: Fabick Tivadar (elők. 2. o.)
kísérte: Rosenfeld Berti (II. t. 4. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
15. Radnai: Sonatine (B) zongorán: Markovits Éva (I. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
16. Mendelssohn-. Őszi dal, énekelték: Kiss Rózsi (elők. 1. o.) és Rácz Károly
(elők. 1. o.), kisérte Mjazovszky Olga (II. t. 3. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
15
17. Vannay : Apródinduló, zongorán: Krátky Mária (II. t. 1. o.) Tanár: Kerekes Irén.
18. Albeniz: Sevilla, zongorán: Mjazovszky Olga (II. t. 3. o.) Tanár: Kerekes Irén.
19. a) Vannay: Könny és mosoly j ^
6) Siklós: Scherzo (F) | Tanár: F. Pásztor Irma.
20. Hellmesberger: Sérenade, hegedűn: Ziegler Mátyás (II. t. 3. o.), Turzer
János (II. t. 2. o.) és Preszl András (II. t. 3. o.), zongorán: Mjazovszky Olga (II. t. 3. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
Ugy e hangversenyeink műsorában, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásánál a magyar szerzők munkáira különös gondot fordítottunk e tanévben is. így hangversenyeink közül egyet csupa magyar szerző munkáiból állítottunk össze és négy hangversenyünkön előadott 112 darab közül 74 magyar szerzők műve volt, tehát az előadott darabok 66%-a magyar komponisták tollából került ki. E 74 darab 25 magyar zeneszerző munkája volt, mégpedig:
Bartók 16 Liszt 1
Bátor 1 Molnár A. 4
Beleznay 1 Molnár I.-Kern 2
Bloch 4 Poldini 5
Bodó 1 Popper 1
ifj. Buchner 1 Radnai 3
Chovan 1 Siklós 8
Dohnányi 1 Szendy 2
Hollósy 1 Vannay 8
Horváth Q. 1 Volkmann 2
Káldy 1 gr. Zichy 1
Kigyósi 4 Zsámboky 2
Kőnig 2 összesen 74
számmal szerepeltek hangversenyeink műsorában.
De nagy súlyt helyeztünk arra is, hogy a növendékek az összjátékban már az alsó osztályoktól kezdve fokozatos készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a 4 hangverseny keretében a hegedű-, gordonka- és énekszámok növendék-kiséretétől eltekintve 16 összjátékon alapuló számot tűztünk műsorra.
A négy hangversenyen 86 növendék, vagyis az iskola növendéklétszámának 42%-a lépett e tanévben dobogóra.
16
V. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv és zeneműtár.
Az elmúlt öt év alatt fokozott gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár alapjainak lerakása mellett egészséges és céltudatos kiépítése és állandó fejlesztése is lehetségessé váljon. Ezt sikerült is elérnünk, részben vásárlások révén, nagyrészt pedig adományok segítségével. Ugy a vásárlások, mint főleg az adományok oly jelentős eredményre vezettek, hogy ma könyv- és zeneműtárunk állaga: 80 drb. könyv, 25 darab folyóirat és 413 drb. hangjegy, melyeknek összértéke meghaladja a 3000 P-t. Ebből ez évi gyarapodás főleg adományokból 18 drb. könyv, 3 folyóirat és 159 drb. hangjegy.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, kik az elmúlt öt év alatt nagy-értékü és nekünk felette becses ajándékaikkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, u. m.:
a Zeneművészeti Főiskolának, Lemberkovits Alajosnak,
Nagykanizsa Városnak, Lemberkovits Alajosnénak,
a Magyar Jövő nyomdának, Mihálka Pálnak,
a Könyvforgalmi Központnak, M. Nedelkovits Annának,
Bárd Ferenc és fia cégnek, Pauk Annának,
Eckhardt Antalnak, Pollák Emiinének,
Fritz Celesztinnek, Rózsavölgyi és társa cégnek,
Gyertyánffy Aladárnak, Siklós Albertnek,
Hollósy Kornélnak, Szakonyi Rózsinak,
Kőnig Péternek, Tahy Lydiának és
Vajda Jolánnak.
Hangszertár:
Az iskola tulajdonát 13 drb. hangszer képezi, mintegy 13.500 P értékben. E tanévben ujabb beszerzés vagy pótlás nem történt.
Ezek mellett az iskola őrzi és kezeli a Városi Leventezenekar 25 darab hangszerét, melyeknek értéke 2706 P. A fentieken kívül ugyancsak az iskola kezelésében van ezidőszerint a Nagykanizsai Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör zenekarának hangszereiből 23 drb. mintegy 1350 P értékben.
17
VI. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanít Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta Zeneelméletet, solféget, zenedik-tálást, kamarazenét, zongorát, zeneszerzést, (összhangzattant)
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát
3 Kerekes Irén n n »» 1927. szept. óta n a könyv- és zeneműtár őre
4 Honti Ilona n n n 1930. nov. óta n
5 Lemberkovits Alajosné Weber Margit » » n 1926. szept. óta hegedűt
6 Flittner Rózsi » » Operaénekes óraadó tanár 1930. szept. óta magánéneket
7 Fendler Károlyné Garai Margit Zeneművészeti Főiskolát végzett gordonkatanár »» 1929. szept. óta gordonkát, kamarazenét, zenei alapismereteket
8 Schiller János Zeneművészeti Főiskolát végzett fuvótanár Áll. kép. katonakarmester 1929. szept. óta •fuvó-, ütő-és gordontanszakot a hangszertár őre

18
A tanári kar intézeten kívüli működése.
Vannay János az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület választmányi tagja, az Orsz. Dalosszövetség Országos művészi bizottságának tagja, e szövetség XIV. kerületének kerületi karnagya, valamint a kerület művészi bizottságának elnöke, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, ezen kör zenei szakosztályának elnöke és e kör zenekarának karnagya, valamint a Városi Nőikar karnagyaként fejtett ki iskolán kívüli működést. Vezette a Kegyesrendi Reálgimnázium énekkarát. Mintegy 20 helybeli hangversenyen és ünnepélyen működött közre mint karnagy és zongorakísérő. A tanév folyamán egyik férfikara a budapesti Apolló című zenemű-folyóiratban, több zongoradarabja Bárd Ferenc-cég kiadásában jelent meg stb. Művei különböző hangversenyeken és a budapesti rádióban gyakrabban kerültek előadásra. A fővárosi szaklapokban, valamint a helybeli napilapban több tanulmánya és cikke jelent meg. Számos fővárosi és helybeli társadalmi egyesület választmányi tagja.
Fábiánná Pásztor Irma a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának: tagja, egy helybeli hangversenyen kamarazeneszámokban működött közre.
Kerekes Irén a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja.
Honti Ilona egy izben szerepelt hangversenyen szóló- és kamarazeneszámokban.
Lemberkovitsné Weber Margit a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, e kör zenekarának hangversenymestereként, valamint kamarazeneszámokban 3 hangversenyen működött közre.
Flittner Rózsi 2 izben szerepelt a budapesti rádió műsorában szólószámokkal és 4 helybeli hangversenyen illetve ünnepségen működött közre ugyancsak szóló énekszámokkal.
Fendlerné Garai Margit a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, ezen kör zenei szakosztályának titkára, e kör zenekarában, valamint 4 hangversenyen működött közre szóló- és kamarazeneszámokban.
Schiller János a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, oktatta a 6. honv. gy. e. zenekarát s vezette a Kegyesrendi Reálgimnázium zenekarát és a Városi Lévente zenekart. Az Irodalmi és Művészeti Kör zenekarának korrepetitora. 5 hangversenyen illetve ünnepségen működött közre, mint karnagy.
19
VII. Név- és érdemjegysorozat.
Fő- és melléktanszakon:
1 = kitűnő 1 =
2 = jeles 2 =
3 = jó 3 =
4 = elégséges 4 =
5 = elégtelen
Magyarázat.
Magaviseletben:
példás jó
szabályszerű rossi
* = nem végezte el a tananyagot n. v. = nem vizsgázott m.t. ......
Szorgalomból:
1 = dicséretes
2 = jó
3 = megfelelő
4 = hanyag
5 = elégtelen
melléktanszak
Felsőbb osztályba csak az a növendék léphet, ki a tananyagot elvégezte és úgy a fő-, mint a melléktanszakon legalább Jó" osztályzatot nyert.
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Érdemjegyek Tanár Megjegyzés
főtanszak etmttet. (Solltgel, zene-diktálás zangoia m. I. kamarazene (együttes) szorgalom magaviselet
Amtmann László klarinét alsó I. • Schiller Kimaradt
*Baj György n » I. 2 — — — 2 2 Schiller
Balog József n » I. — — — — — — Schiller Nem vizsgázott
T. Banekovich Lujza zongora közép I. 1 1 — 2 1 1 Vannay
5 Barabás Dezső gordonka n I. 1 2 — 1 1 1 F. Garai
Begidsan Andor hegedű alsó 1 1 - — 1 1 L. Weber ll-li. oszt. összevont vizsgát tett
Bellovits Ferenc klarinét n I. 1 _- — — 1 1 Schiller
*Benedek Ilona zongora » IV. 3 3 — — 1 1 Kerekes
Benedek Józsa » „ I. 2 — — — 1 1 Kerekes
10 Bentzik Róza n v — _ — — — — F. Pásztor Kimaradt
Berger Ibolyka n akad. I. — Kerekes Kimaradt
Bertalan József hegedű alsó I. 1 — — — 1 1 L. Weber l-lll. oszt. összevont vizsgát tett
Blaskovich Hilda zongora » I. — — — — — F. Pásztor Kimaradt
Böhm Mária n n 2 2 — _ 1 1 Kerekes
15 Brassányi Irén n » I. — F. Pásztor Nem vizsgázott
Bruncsics Karolin n n III. — — _ — — F. Pásztor Kimaradt
Bujtor Ferenc harsona n I. 1 _ — — 1 1 Schiller
*Buvári Ibolya zongora n I. 2 — — — 2 1 Honti
Csarankó Mihály harsona n '' I. 1 — — — 1 1 Schiller
20 Csányi Rozália hegedű n I. 1 _ — — 1 1 L. Weber l-ii. oszt összevont vizsgát tett
*Csöndör Kálmán harsona n I. 1 _ — — 1 1 Schiller
Davidovits Andor hegedű n III. L. Weber Nem vizsgázott
Dendyuk Judit zongora n I. 1 — — — 1 1 Honti
*Dendyuk Miklós gordonka n I. 2 — — — 1 1 F. Garai
25 Deutsch István hegedű n I. 3 —- — — 2 1 L. Weber
20
Érdem egyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak elmélet. iSollíje], zene-; diktálás zongora m. t. kamarazene (együttes) szorgalom magaviselet Tanár Megjegyzés
Domina Ferenc harsona alsó I. 1 _ 1 1 Schiller
Elek György zongora n III. 2 1 — — 2 1 F. Pásztor
*Erős Mária n » IV. 3 3 — — 3 1 Honti
Erős Rezső hegedű ff 11. 3 — — — 3 1 L. Weber
30 Fabick Tivadar ének elők. II. Flittner Nem vizsgázóit
Ferenczy Tibor klarinét alsó I. — — — — — — Schiller Kimaradt
Fitos Margit zongora ff I. 2 — — — 1 1 Kerekes
Cs. Florek Emilia zongora ff V. Vannay Nem vizsgázott
Francsits Ferenc hegedű ff IV. 1 — —'' 1 1 L. Weber
35 Francsits Hermina hegedű ff I. 1 — — — 1 1 L. Weber HL oszt. összevont vizsgát tett
Friss Eszter zongora közép IV. 2 2 — lm. 1 1 Kerekes
Furmen Elemér trombita alsó I. 1 — — 1 1 Schiller
Gabsovits Anna zongora ff V. 2 2 — — 1 1 Kerekes
*Gábor Imre ének elők. II. 3 fm. — 2 1 Flittner
40 Gärtner Anna zongora alsó V. 2 1 — — 1 1 Kerekes
Gärtner Éva r> ff II. 1 — — — 1 1 Kerekes
Girgasch Nándor » ff V. Honti Kimaradt
Goldschmied Miklós fuvola ff III 2 — — 2 Schiller
*Görög Anna zongora ff I. 3 — — — 2 1 Honti
45 *Gross Hermán ének elők. I. 2 lm. — — 2 1 Flittner
Gyertyánffy Aladár *Gyömörey Ferenc zenész. I. 1 _ 1 _ 1 1 Vannay
zongora. 9f alsó I. 3 — — 3 1 Kerekes
Hahn József trombita ff I. 2 — — — 2 Schiller
Hajas Kornélia zongora ff III. 2 1 — — 1 1 F. Pásztor
50 Halász György fuvola ff I. — — — — — — Schiller Kimaradt
Halász Magda zongora ff II. 1 — — — 2 1 Kerekes
Haán Rózsa » ff II. F. Pásztor Nem vizsgázott
Heisler Klára » ff III. 2 2 — — 1 1 Kerekes
Hemmert Erzsébet n ff II. 1 — — — 1 1 Kerekes
55 Hirsch Magda n közép II. 2 2 — 2 1 1 Kerekes
♦Hollósi Rózsa n alsó I. 2 — — — 2 1 Honti
Horváth Dezső n ff I. 2 — — — 2 1 Honti
Horváth Erzsébet n ff I. — — — — — — F. Pásztor Kimaradt
Horváth Ferenc n ff I. — Honti Nem vizsgázott
60 Horváth Irma n ff IV. 2 2 — — 2 1 Honti
♦Horváth József gordonka ff I. 2 — — — 1 1 F. Garai
Horváth László fuvola ff I. Schiller Nem vizsgázott
Horváth László kürt ff I. Schiller Nem vizsgázott
*Horváth Sándor trombita ff I. 3 — — — 3 2 Schiller
65 Hovány Árpád hegedű ff IV. 1 1 — — 1 1 L. Weber
*Hovány Erzsébet zongora ff I. 3 — — — 2 1 F. Pásztor
Hovány Ferenc hegedű ff II. 2 — — — 2 1 L. Weber
Hódosi Zsuzsanna zongora közép I. 2 2 — 2 1 1 F. Pásztor
Hörner Margit ének elők. I. 2 lm. — — 2 1 Flittner
70 Jancsák József klarinét alsó II. 2 — — 2 1 Schiller
Jandl Hedvig zongora n II. 2 — — — 2 1 Kerekes
Jászberény István kürt n I. — — — — — — Schiller Heni vizsgázott
21
Érdem egyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak elmelet, (Solleje], lene-diktálás zongora m. I. kamarazene (együttes) szorgalom magaviselet Tanár Megjegyzés
Jellinek Magda zongora alsó I. 2 _ _ — 2 1 F. Pásztor
Józsa Olga n ff III. — — — — — — Vannay Nem vizsgázott
75 Junker Lajos Kalmár István trombita kürt n n I. I. Schiller Schiller Kimaradt Kimaradt
*Kaufmann Klára zongora n III. 3 3 — — 2 1 Kerekes
Kaufmann László n n III. 2 1 — — 3 1 Honti
Kádár Györgyi n n III. F. Pásztor Nem vizsgázott
80 Kállay Gyula trombita ff 1. — — —. — — — Schiller Kimaradt
Kecskés Eszter hegedű n I. 1 lm. — — 1 1 L. Weber l-IV. oszt. összevont vizsgát tett
Kecskés Eszter zongora akad. I. F. Pásztor Nem vizsgázott
Kecskés Eszter ének elők. 1. 2 lm. — — 2 1 Flittner
*Kern Éva zongora alsó I. 3 — — 3 1 Kerekes
85 Kerecsényi Ágnes » » I. Honti Nem vizsgázott l-ll. oszt. összevon! vizsgát lett
Kerecsényi Erzsébet » n I. 2 — — — 1 1 Honti
Kerecsényi Mária » n I. 1 — — — 1 1 Honti »
Kertész Endre n n IV. 1 — — 1 1 F. Pásztor
*Kirchknopf Gyula klarinét jy 1. 2 — — — 2 1 Schiller
90 Kiss Margit Kiss Miklós zongora fuvola ff ff IV. I. F. Pásztor Schiller Nem vizsgázott n
Kiss Rózsi zongora ff II. 1 — — — 1 1 Kerekes
Kiss Rózsi hegedű közép I. 1 1 — — 1 1 L. Weber
Kiss Rózsi ének elők. I. 2 lm. — — 1 1 Flittner
95 *Klapper Erzsébet zongora alsó IV. 2 2 — — 1 1 F. Pásztor
*Klapper Miklós » ff II. 3 — — — 3 1 F. Pásztor
Kostein Ferenc trombita ff II. — — — — — — Schiller'' Kimaradt
Kováts Ferenc hegedű ff II. L. Weber Nem vizsgázott
Kovács József trombita ff 1. 2 — — — 2 2 Schiller
100 Kóbor Géza n ff 11. 2 — — — 2 2 Schiller
Kövesi Gyula n ff I. — — — — — — Schiller Nem vizsgázott
Krása László zongora ff I. 2 — — — 3 1 Honti
Krátky Mária n közép I. 1 1 — — 1 1 Kerekes
*Krátky Tibor n alsó I. 1 — — — 1 1 Kerekes
105 Kutassy Alice n ff II. 3 — — — 3 1 F. Pásztor
"Ladeczky Anna gordonka ff I. 2 — — - 1 1 F. Garai ll-lll.oszl. összevont vizsgát tett
Ladeczky Emilia zongora ff II. 1 — — — 1 1 Honti
Lemberkovits Alajós hegedű ff II. 1 — — — 1 1 L. Weber
Lemberkovits József zongora ff I. 1 — — — 1 1 Honti
110 Lemberkovits József hegedű ff I. — — — — — L. Weber Nem vizsgázott
Markovíts Éva zongora ff V. 2 4 — 3 1 Kerekes
Martincsevics Rózsi n ff V. 2 2 — — 2 1 F. Pásztor
Maurer Károly klarinét ff I. 1 — — — 1 1 Schiller
Márkus László trombita ff I. 1 — — — 1 1 Schiller
115 Mihálka Jenő n ff II. 1 — — — 1 1 Schiller
Mihálka László hegedű ff III. 3 4 — — 3 1 L. Weber
Mihálka Pál zongora ff V. 2 3 — — 3 1 Kerekes
Miklós Zoltán fuvola ff II. 1 — -— — 1 1 Schiller
*Mikó István ének elők. I. 3 fm. — — 2 1 Flittner
22
Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak elmélet, ISollége], zene-diktálás zongora m. 1. kamarazene (együttes) szorgalom magaviselet Tanár Megjegyzés
120 Milhoffer Ferenc harsona alsó I. 2 _ ____ _ 2 1 Schiller
Mjazovszky Olga zongora közép III. 2 1 — 1 2 1 Kerekes
Molnár Györgyi n » I. F.Pásztor Kimaradt
Morgenstern Ferenc klarinét alsó I. 2 — — — 2 1 Schiller
Munkácsi László hegedű it III. L. Weber Nem vizsgázott
125 Müller Izabella zongora közép II. Vannay Nem vizsgázott
Müller Izabella ének elők. II. Flittner Nem vizsgázott
Nagy András gordon alsó I. Schiller Kimaradt
Novai Ágota zongora n I. 1 — — — 1 1 Honti
Orbán Erzsébet n n IV. 2 1 — — 1 1 F. Pásztor
130 Parti Gábor hegedű közép I. 2 1 — — 2 1 L. Weber
Parti István zongora » IV. 3 1 — — 2 1 Honti
Pethö Erzsébet » n IV. 3 2 — — 1 1 Kerekes
Perlaky Gabriella hegedű n III. 1 — — — 1 1 L. Weber III IV ...I .....
Pintér Ibolyka zongora n III. 2 2 — — 2 1 Honti in-ii. oszt. ossze-vont vizsgái tett
135 Plander József hegedű w I 3 — — — 3 1 L. Weber
Polgár János n n 11. 2 — — — 2 1 L. Weber
Pólya Károly zongora n I. 2 — — — 3 1 Kerekes
Poór Ferenc kürt n I. Schiller Nem vizsgázott
Gy. Prágay Zsófia zongora n 1. Honti Nem vizsgázott
140 Gy. Prágay Zsófia ének elők. I. Flittner Nem vizsgázott
Preszl András hegedű közép Ili. 1 2 — 1 1 1 L. Weber
*Rácz Cyula n alsó I. 3 — — — 3 1 L. Weber
*Rácz Irén zongora n I. 1 — — — 1 1 Honti
ifj. Rácz János zenesz. elők. 1. Vannay Nem vizsgázott
145 ifj. Rácz János ének » I 2 3 — — 3 1 Flittner l-ll. oszt. összevont vizsgát tetl
Rácz Károly n n I. 2 2 — — 2 1 Flittner
Rátkai Edith zongora alsó 1. 1 — — — 1 1 Honti
*Reithofer Ferenc harsona n I. 2 — — — 2 1 Schiller
Ringelhan László n » I. 1 — — — 2 1 Schiller
150 Rosenfeld Berta zongora közép IV. 2 1 — 1 2 1 F. Pásztor
Rosenfeld Berta ének elők. II. 2 lm. — — 2 1 Flittner
Sajni Katalin zongora alsó I. 2 — — — 1 1 F. Pásztor
Sajni Katalin ének elők. I. - — — — — — Flittner Nem vizsgázott
Scherz Aranka zongora alsó I. 1 — — — 1 1 F. Pásztor
155 Schiller József hegedű n I. 2 — — — 2 1 L. Weber
Schleiffer Erzsébet zongora n 11. 3 — — — 3 1 Kerekes
Schleiffer Györgyi n közép II. Kerekes Nem vizsgázott
Schneer János n alsó I. 2 — — 1 1 F. Pásztor
Schneer László n n 1. 2 — — — 2 1 F. Pásztor
160 *Schöfl Herta n n III. 3 3 — — 3 1 Honti
Somogyi Dénes hegedű közép I. 2 1 — — 2 1 L. Weber
Somogyi Magdolna n alsó II. 2 — — — 1 1 L. Weber
*Sorer Margit zongora n II. 3 — — — 3 1 Kerekes
*Sörlei Lajos gordonka n I. 1 — — — 1 1 F. Garai
165 Stern Jenő klarinét n I. — — — — — — Schiller Kimaradt
Stern Magda zongora közép I. 2 2 — 2 1 1 F. Pásztor
23
Érdem egyek —
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak elmélet. ISoltégel, zene-diMlás zongora m. 1. kamarazene (együttes) szorgalom | magaviselet Tanár Megjegyzés
Striczkó Elemér hegedű alsó III. 2 2 2 1 L. Weber
Subics László klarinét yy I. — — Schiller Nem vizsgázol!
Svarba Aladár zongora yy II. 2 — — — 2 1 F. Pásztor
170 *Svarba Aladár ének elők. II. 3 lm. — — 2 1 Flittner
Szabó Anna zongora alsó V. 2 2 — — 1 1 F. Pásztor
*Szabó Gyula gordonka » I. 2 — — — 1 1 F. Garai
Szabó Magdolna zongora V II. 2 — — — 3 1 Honti
Szabó Mária n yy IV. 2 2 — — 3 1 F. Pásztor
175 Szaváry Erzsébet n n IV. 2 2 — 1 1 Kerekes
*Szilágyi Margit » yy I. 3 — — — 3 1 Honti
Szoilár László hegedű yy I. 1 — — — 1 1 L. Weber
*Szüts Ervin zongora yy I. 1 — — — 1 1 Honti
Szüts Etelka n yy I. 1 — — — 1 1 Honti
180 *Szüts Márta n yy 1. 1 — — — 1 1 Honti
Takács Ilona n yy IV. 2 3 — — 1 1 Honti
Tánczos Lajos fuvola yy I. 2 — T— — 2 1 Schiller
Tóth Béla hegedű yy III. 2 2 - — 2 1 L. Weber
Török Lajos trombita yy III. Schiller Nem vizsgázol!
185 Turzer János hegedű közép II. 1 2 - 1 1 1 L. Weber Il-lll. eszi. összevont vizsgál tett
Turzer János zongora alsó I. 1 — - — 1 1 Honti
Turzer Rezső hegedű yy ■ IV. 2 2 — — 2 1 L. Weber
Ungár Edith zongora yy V. I 2 - — 1 1 F. Pásztor
Ungár Etelka n yy V. 2 2 - — 1 1 Kerekes
190 Vajda Jolán n közép III. F. Pásztor Kimaradt
Varga István trombita alsó I. 1 — — . 1 1 Schiller
Váry József gordon yy I. Schiller Nem vizsgázói!
Vegele Judit zongora yy 1. 2 — - — 1 1 Kerekes
Vegele Márta 7) yy V. 1 1 - — 1 1 Kerekes
195 Vermes István hegedű yy III. 1 2 - — 1 1 L. Weber
Vermes Katalin zongora yy IV. 1 2 - — 1 1 F. Pásztor
Virágh Anna » közép II. 2 2 - lm. 1 1 F. Pásztor
Virág József harsona alsó I. 2 — - — 2 Schiller
Wagner László zongora yy III. 1 1 - — 1 1 Kerekes
200 Wagner Zsuzsanna » yy IV. 2 1 - — 2 1 Kerekes
Weiss Anna n yy IV. 2 2 - 3 1 F. Pásztor
Ziegler Mátyás zenesz. elők. I. 1 — 1 — 1 1 Vannay
Ziegler Mátyás hegedű közép III. 1 lm. - 1 1 1 L. Weber
Zsifkovits Magda hegedű alsó II. 1 — - — 1 1 L. Weber
205 Zsiga Sándor trombita yy I. 1 — - — 2 2 Schiller
24
Tájékoztató a jövő tanévre.
Az 1931—32. tanévben az alábbi főtanszakok adatnak elő:
1. Zongora. 5. Fúvó (ütő) hangszerek.
2. Hegedű. 6. Gordon.
3. Gordonka. 7. Zeneszerzés (összhangzattan)
4. Magánének.
Beíratási díj:
Zongora-, hegedű- és gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 12.50 P, a közép tagozatban 16.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 20.50 P.
Fuvó (ütő) és a gordon főtanszakon 5.50 P az alsó, 6.50 P a közép és 8.50 P a felső tagozatban.
A magánének és zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban 16.50 P, az akadémiai osztályokban 20.50 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedű- és gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 120 P, a közép tagozatban évi 160 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 200 P.
A fuvó (ütő) és gordon főtanszakon évi 50 P az alsó, 60 P a közép és 80 P a felső tagozatban.
A magánének és zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban évi 160 P, az akadémiai osztályokban évi 200 P.
A közalkalmazottak, valamint a D. Sz. A. vasút alkalmazottjai és közvetlen családtagjai igazoló okmányok ellenében az ének és zeneszerzés tanszak kivételével a fenti díjak 80 százalékát fizetik, vagyis 20 százalék kedvezményben részesülnek.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben vagy pedig havonta, minden hó 8-áig előre fizetendő.
Két vagy több főtanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beíratási díj esedékes.
Tanévközi fölvétel csak indokolt esetben, kivételesen lehetséges.
Minden új növendék felvételi vizsgát tesz, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal.
Beiratás:
Június 19-én és 20-án délelőtt 10—12-ig és délután 4—6-ig, továbbá
szeptember 7-én délelőtt 10—12-ig és délután 4—6-ig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 7-én délután 4—6-ig.
Felvételi vizsgák szeptember 9-én délelőtt 10—12-ig, délután 3-5-ig.
A felvételi vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik.
A rendes tanítás szeptember 10-ével kezdődik.
Mindazon növendékek, kik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 7-éig az igazgatósághoz terjesszék be.
A jövő tanév első félévére vonatkozó tandíjmentesség iránti Nagykanizsa megyei város polgármesteréhez cimzendő kérvények legkésőbb szeptember 10- éig az igazgatósághoz adandók be. Később érkező kérvények nem vétetnek figyelembe.

Insert failed. Could not insert session data.