Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.62 MB
2021-08-19 15:24:39
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
255
579
Rövid leírás | Teljes leírás (50.14 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1931-32. tanévről
VI. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Gutenberg és Délzalai Nyomda, Nagykanizsa
54031

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
Az 1931—32. TANÉVRŐL
VI. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
értesítője
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA, NAGYKANIZSA
54031.
NAGYKANIZSAI Cí^Q] VÁROSI ZENEISKOLA
értesítője
Az 1931—32. TANÉVRŐL
VI. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA, NAGYKANIZSA
54031.
V I
i r ■
a.. ! i.
I. A tanév történetéből.
A nyomasztó gazdasági helyzet mindent megostromló hullámai iskolánkat is elérték és a tanév a gazdasági depresszió jegyében folyt le. Hogy a válságos idők alapjaiban nem rázkódtatták meg intézetünket és hogy a nehéz napok nem vágták el a virágzó, de még fiatal iskola életerőt adó forrásait, az Nagykanizsa város vezetőségének, elsősorban dr. Krátky István polgármester, dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes-főjegyző és Hemmert Károly főszámvevő uraknak köszönhető. Az iskolát fenntartó város megértéséért, jóindulatu és hathatós támogatásáért, a sok jóakaratért és gyümölcsöt hozó segítségért fogadják e helyen is az iskola hálás szívből fakadó meleg köszönetét.
A tanév szeptember 7-ével nyilt meg. A pótbeíratás, pót-, javító és felvételi vizsgálatok lezajlása után a rendes tanítás szeptember 10-én kezdődött és minden megszakítás nélkül június hó 7-éig tartott. A tanévvégi vizsgálatokat június hó 6—1 l-e között tartottuk meg. A bizonyítványokat és a jutalmakat junius 14-én osztottuk ki.
A tanári karban az elmúlt tanévben változás nem volt.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökereztetését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk, valamint az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előhaladásáról és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kivül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1 — 1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban) melynek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
4
A tanév folyamán 4 növendékhangversenyt rendeztünk, melyek közül az első hármat a Kaszinó nagytermében, a negyediket pedig az iskola kamaratermében tartottuk meg. E hangversenyek részletes ismertetését a III. fejezet tartalmazza. Növendékeink iskolán kívüli működésében az elmúlt tanév régi terveink megvalósításában újabb eredményt hozott. Ugyanis a magyar szerzők mellett, kiknek műveiből „magyar est"-et is rendeztünk, azon meleg kötelékektől vezetve, melyek e várost a nagy olasz nemzethez fűzik, fokozott gondot fordítottunk arra, hogy iskolánk növendékei és rajtuk keresztül úgy e város közönsége, mint a kulturális téren ide kapcsolódó vidék egyre szélesebb mederben és fokozódó lendülettel ismerje meg az olasz zeneirodalom remekeit és szívja magába azok levegőjét. Ennek hatása alatt egyik növendékhangversenyünket kizárólag olasz szerzők müveiből állítottuk össze. Eme hangversenyünknek a szokottnál is nagyobb jelentőségét úgy a hallgatóság nagy és széles rétegéből megjelent tömött sorai domborították ki, mint a budapesti olasz követnek, Arlotta Mario rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter úr őnagyméltóságának alábbi távirata:
„Nagy tetszéssel fogadtam a tekintetes zeneiskola igazgatósága által rendezett olasz zeneestélyt, melynek a legjobb sikert kívánom. A művészetek közül a zenei az, amely a legjobban összeforrasztja a nemzeteket. Kezdeményezésük tehát az olasz-magyar barátság mindig nagyobb kimélyí-tése szempontjából nagy értékű megnyilatkozásnak tekintendő. ^ olasz királyi követ: ArlottaM
A helybeli zenei élet intenzitására vonatkozó régi terveinket illetőleg az elmúlt tanév jelentős eredményeket hozott, még pedig:
Az iskola tanáraiból „Nagykanizsai Trio" névvel kamarazene-társaság alakult, melynek tagjai: Fábiánné Pásztor Irma (zongora), Lemberkovitsné Weber Margit (hegedű) és Fendlerné Garai Margit (gordonka). Ezen együttes állandó és igen beható munkájával különös gonddal és szeretettel vette műsorába a klasszikus és romantikus mesterek mellett a magyar szerzők munkáit is és céltudatos műso rával a város zenei életének igen komoly értékévé vált.
Az első tanévben felállított Városi Nőikar az elmúlt tanév alatt pompás együttessé emelkedett és tCbb izben sikerrel lépett nyilvánosság elé. Ezen együttes a tanév folyamán „Városi Veg\eskaru-rk bővült, anélkül, hogy a nőikar önállósága megszűnt volna. E két együttes kellő felkészültségével jelentős tényezője lesz e város kultúréletének.
Az említett cél érdekében az iskola tanárai az elmúlt tanév folyamán 3 nagyobbszabásu, de zártkörű zenei esten működtek közre, melyek a jövő tanévben a legteljesebb nyilvánosság előtt fognak megtartatni. Nem mulaszthatjuk el, hogy e helyen is köszönetet ne mondjunk Lemberkovits Alajosné tanárnő-kartársunknak és Lemberkovits Alajos m. kir. őrnagy úrnak azért az igaz önfeláldozásért és nagyfokú áldozatkészségért, mellyel lehetővé tették az említett zenei estek lakásukon történt megtartását és ezzel egyrészt kartársaink jelentős további önképzését, másrészt talán kicsi körű, de messze kiható érdeklődés megteremtését motf-
5
dították elő. E zenei esteken elsősorban az intimebb hangulatra épített kamarazenélés kapott hatásában nagyjelentőségű otthont, melyben az iskola valamennyi tanára a zeneművészst iránti igaz lelkesedéssel működött közre.
Az iskola tanári kara a legteljesebb nyilvánosság előtt emlékhangversennyel ülte meg Haydn József születésének bicentenariumdt. A hangversenyt az alábbi műsorral május hó 12-én a Kaszinó nagytermében tartottuk meg:
1. Szonata zongorára és hegedűre (G)
Allegro moderato—Adagio— Presto
Honti Ilona és L. Weber Margit.
2. Emlékbeszédet mondott Vannay János
3. Adagio (A) \ gordonkán: F. Garai Margit
Menuette (F) \
kisérte: Kerekes Irén.
4. Recitativ és ária a „Teremtés" oratóriumból Flittner Rózsi
kisérte: Kerekes Irén.
5. Változatok zongorára (í)
6. Skót népdalok
F. Pásztor Irma Flittner Rózsi
kisérte: F. Pásztor Irma,
L. Weber Margit, F. Garai Margit.
7. Zongoratrió (e)
Allegro moderato—Andante- Rondo
F. Pásztor Irma, L. Weber Margit, F. Garai Margit.
8. a) Bátorság b) Homo sum
énekelte a Városi Nőikar,
kisérte: Honti Ilona, vezényelte: Vannay János.
Az iskola helyiségeiben tartotta tanóráit és próbáit a Nagykanizsai Trio társaság, a Városi Nőikar, a Városi Vegyeskar, a Városi Leventezenekar és a 6. h. gye. altiszti férfikara.
6
Adományok és jutalmazások.
Társadalmi megmozdulás folytán befolyt adományok segítségével e tanévben is jutalomban részesíthettük kiválóbb teljesítményű növendékeinket. Bár a pénzadományok összege nem érte el az előző tanévi adományok összegét, mégis lehetőség kínálkozott arra, hogy ha kisebb mértékben is, de jutalommal is elismerjük elsősorban az ernyedetlen szorgalmat és a lankadatlan kitartást. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban részesüljenek, melyek egyrészt továbbtanulásukat, másrészt a teljesítmény fokozását elősegítik, illetve látókörüket és ezen keresztül zenei kulturáltságukat szélesítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
Angol-Magyar Bank fiókja ... ... ... ... ... 20 P Dunántúli Gazdasági Szeszgyár R.-T. ... ... ... 20 „ Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R.-T. 15 „ Transdanubia Egyesült Gőzmalmok R.-T. ... ... ... 10 „ Nagykanizsai Néptakarékpénztár R.-T. ... ... ... 10 „ Keresztény Jótékony Nőegylet ... ... ••■ ... 10 „ Református Nőegylet ... ... ... ... ... 10 „ Nagykanizsai 1. és 2. sz. postahivatal személyzete... ... 10 „ Izraelita Jótékony Nőegylet... ... ... ... ... 5 „
Izraelita Jótékony és Kulturális Leányegylet ... ..._5 „
összesen 115 P
készpénz és
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatala Budapest 12 drb. hangjegy Bárd Ferenc és Fia „ „ 10 „ „
Gutenberg könykereskedés Nagykanizsa ... 5 „ „ Rozsnyai Károly könyvkereskedés Budapest ... 3 „ „ Schless Testvérek zeneműkeresk. Nagykanizsa ... 2 „ „ F. Garai Margit zeneiskolai tanárnő „ ... 2 „ „
összesen 34 drb. hangjegy
továbbá
Mair József könyvkereskedése Nagykanizsa ... 5 drb. könyv Fritz Celesztin polg. isk. tanárnő „ ... 3 „ „
összesen 8 drb. könyv. Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola hálás köszönetét.
A befolyt 115 P-ből 6''50 P-ért könyvet és hangjegyet vásároltunk, míg a fennmaradó 108''50 P-t készpénzben, vagy ahol célszerűnek látszott, tan-vagy beíratási-díj nyugta alakjában osztottunk szét az alábbi növendékek között:
Pénz- és hangjegyjutalmat kaptak: UngárEdith (II. t. 1. o.) 16"50 P, Klapper Erzsébet (I. t. 4. o.) 12 50 P, Perlaky Gabriella (I. t. 4. o.) 17 P, Wagner László (I. t. 4. o.) 20 P, Zsifkovics Magda (I. t. 4. o.) 12''50 P, Horváth Edith (I. t. 1. o.) 15 P, Rácz Irén (I. t. 1. o.) 15 P. Összesen 108''50 P. s
Hangjegyjutalmat kaptak: Krátky Mária (II. t. 2. o.), Schleiffer Györgyi (II. t. 2. o.), Kiss Rózsi (elők. 2. o., II. t. 2. o. és I. t. 3. o.), Lajpczig Ilona (elől^. 1. o.), Pintér Ibolya (elők. 1. o. és I. t. 5- o.), Vermes Katalin (I. t. 5. o.), Elek György (I. t. 4. o.), Ladeczky Emilia (I. t. 4. o.), Rátkai Edith (I. t. 2. o.)f Scherz Aranka (L t. 2. o.), Halphen Miklós (I. t. 1. o.), Rédei Tibor (I. t. 1. o.), Sörlei Lajos (I. t. 1. o.).
Könyvjutalmat kaptak: Kecskés Eszter (III. t. 1. o., elők. 2. o. és It t. 1. o.)f Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.), Gyertyánffy Aladár (elők. o.), Somogyi Magda (I. t. 3". o.), Gartner Éva (I. t. 3. o.), Bertin Margit (I. t. 1. o.), Kovács-Sebestén^ Aladár (I. t. 1. o.).
Hangjegy- és könyvjutalmat kaptak: Mlinkó Klára (II. t. 2. o.), Haiszer Margit (I. t. 1. o.), Somogyi Márta (I. t. 1. o.).
Összesen 30 növendék részesült 239 P értékű jutalomban. Nem mulaszthatjuk el, hogy e helyen is köszönetet ne mondjunk Gyertyánffy Aladár m. kir. százados úrnak az iskola részére ajándékozott értékes Beethoven képért.
8
II. Statisztikai adatok:
Az 1931 - 32 tanévr
Évközben kimaradt
beiratkozott növendékek száma
162
13
A beiratkozott növendékek
tanszakonkint nemek szerint lakhelyük szerint
zongorára ......... hegedűre ......... gordonkára......... magánénekre ... ... íuvó és ütő hangszerre gordonra ......... zeneszerzésre ...... 79 29 5 10 37 1 1 leány (asszony)...... fiu (férfi) ......... 79 83 helybeli...... vidéki ...... 138 17
Összesen 162 Összesen 162 Összesen 162
A beiratkozott növendékek
foglalkozása o/o-ban életkora o/c-ban
önálló keresetű...... háztartásbeli ...... más iskola tanulója... 47 23 92 29 14 57 7—10 éves ............ 11-15 „ ............ 16-20 „ ............ 21-24 „ ............ 25 éves és ezen felüli ... ... 20 59 61 14 8 12.35 36.42 37.65 8.64 4.94
Összesen 162 összesen 162
A növendékek szüleinek foglalkozása:
földbirtokos (bérlő) ...... földmives ............ gyáros (nagyiparos)...... iparos (önálló) ......... iparos (alkalmazott)...... kereskedő (önálló) ...... kereskedő (alkalmazotti ... 6 1 23 6 to 2 3.70 0.62 1418 3.70 6.15 1 23 magántisztviselő ...... ... egyéb értelmiségi ......... katona.................. magánzó ............... nyugdíjas ............... egyéb .................. 6 15 9 5 27 2 3.70 9.29 5.56 3.0!) 16.65 1.23
közalkalmazott ...... 5U 30.90 Összesen 162
9
III. Nyilvános működés.
A tanév folyamán növendékeink 4 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyekből az első hármat a Kaszinóban, az utolsót az iskola kamaratermében tartottuk meg. A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1931. december 17-én
1. Bach: Korai, trombitán: Varga István (I. t. 2. o.), Márkus László
(I. t. 2. o.), vadászkürtön: Furmen Elemér (I. t. 2. o.), harsonán: Domina Ferenc (I. t. 2. 0.) Tanár: Schiller János.
2. Popper: Gavotte, hegedűn: Begidsán Andor (II. t. 1. o.), kisérte:
Rosenfeld Berta (III. t. 1. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
3. Durand: Chaconne, zongorán: Vegele Márta (II. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
4. Vannay: Puck, zongorán: Schleiffer Györgyi (II. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
5. Mendelssohn: Üdvözlet, énekelték: Kiss Rózsi (elők. 2. o.) és Pintér
Ibolya (elők. 1. oszt.) kisérte: Schleiffer Györgyi (II. t. 2. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
6. Siklós: Menuette 6 hegedűre, hegedűn: Mlinkó Magda (II. t. 3. o.),
Somogyi Dénes (II. t. 2. o.), Kiss Rózsi (II. t. 2. o.), Parti Gábor (II. t. 2. o.), Mlinkó Klára (II. t. 2. o.), Hovány Árpád (II. t. 1. o.), kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
7. Vannay: Az ég leánya, énekelte: Kiss Rózsi (elők. 2. o.), kisérte:
Rosenfeld Berta (III. t. 1. 0.) Tanár : Flittner Rózsi.
8. Vannay: Arabesque, zongorán: Krátky Mária (II. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
9. P. Nagy Z.: Elégia, hegedűn: Mlinkó Klára (II. t. 2. o.), kisérte:
Kecskés Eszter (III. t. 1. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
10. Mendelssohn: Oh, bárcsak, énekelték: Lajpczig Ilona (elők. 1. o.) és
Mlinkó Magda (elők. 1. o.), kisérte: Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
11. Rachmanlnoff: Keringő (A), zongorán: Hirsch Magda (II. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
12. Boccherini: Menuette (A), hegedűn: Mlinkó Klára (II. t. 2. o.) és
Kiss Rózsi (II. t. 2. o.), kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: Vannay János.
13. Schumann: Andante változatokkal (B) op 46., két zongorán: Rosenfeld
Berta (III. t. I. o.) és Kecskés Eszter (III. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
10
II. 1932. április 18-án olasz szerzők müveiből
1. Sartorio: A kis kópé, zongorán 4 kézre: Fitos Margit (I. t. 2. o.) és
Schleiffer Erzsébet (I. t. 3. 0.) Tanár: Kerekes Irén,
2. a) Tarenghi: Vidám dal, zongorán: Halász Magda (I. t. 3. o.)
b) Bossi: Kis fehér egér „ Hemmert Erzsébet (I. t. 3. o.)
c) Tarenghi: Kis Carmen „ Elek György (I. t. 4. o.)
Caseíía: IST! •• 0- °->
Tanár: Kerekes Irén.
3. Pergolese: A telhetetlen, énekelte: Pintér Ibolya (elők. 1. o.) kisérte:
Rosenfeld Berta (III. t. 1. 0.) Tanár: Flittner Rózsi.
4. a) Bossi: Barkarola, zongorán: Krása László (I. t. 2. o.)
b) Bossi: Babillage, „ Ladeczky Emilia (I. t. 4. o.)
Tanár: Honti Ilona.
c) Martini: Gavotte, „ Vermes Katalin (I. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
5. Corelli: Adagio és Allegro, hegedűn: Kecskés Eszter (II. t. 1. o.),
kisérte: Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.) Tanár: L. Weber Margit.
6. Tanaglia: Oh drága szivem, énekelte: Lajpczig Ilona (elők 1. o.)
kisérte: Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.) Tanár: Flittner Rózsi.
7. Leonardo: Concerto 4 hegedűre és zongorára, játszák: Mlinkó Klára
(II. t. 2. o.), Somogyi Dénes (II. t. 2. o.), Kiss Rózsi (II. t. 2. o.), Begidsán Andor (II. t. 1. o.) és Krátky Mária (II. t. 2. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
8. Catalani: A rokka, zongorán: Hódosi Zsuzsanna (II. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
9. a) Toselli: Serenade, j hegedűn Mlinkó Magda (II. t. 3. o.), b) Ranzato: Serenade galante j kisérte: Krátky Mária (II. t. 2. o,)
Tanár: L. Weber Margit.
10. a) Zanella: Lacrimae rerum 1 . r,„ . mT . 1 ^
b) Zanella: Dallamos keringő j ™ngován.. Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
III. 1932. április 28-án
1. Böhme: Lovagi trombitazene, trombitán: Varga István (I. t. 2. o.),
Márkus László (I. t. 1. o.), Tóth István (I. t. 1. o.), Büki Károly (I. t. 1. o.), harsonán: Csarankó Mihály (I. t. 2. o.), Domina Ferenc (I. t. 2. o.), üstdobon: Furmen Elemér (I. t. 1. o.)
Tanár: Schiller János.
2. Mendelssohn: Népdal, énekelték: Halmos István (elők. 1. o.) és
Horváth Lajos (elők. 1. o.), kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
3. Sauer: Echo de Vienne, zongorán 4 kézre: Gabsovits Anna (II. t. 1. o.)
és Gartner Anna (II. t. I. 0.) Tanár: Kerekes Irén.
4. Rieding: Bolero, hegedűn: Vermes István (I. t. 4. o.) kisérte: Vermes
Katalin (I. t. 5. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
5. Hándel: Largo, vadászkürtön: Furmen Elemér (I. t. 2. o.), kisérte:
Hirsch Magda (II. t. 3. 0.) Tanár: Schiller János.
11
6. a) Gurlitt: Gavotte, zongorán: Wolf Mária (I. t. 1. o.)
b) Molnár A.: Kis dal : Horváth Edith (I. t. 1. o.)
c) Gessler: Lánc, lánc : Hollósi Rózsa (I. t. 1. o.) (/^Gounod: Menuette 4 kézre: Bertin Margit (I. t. 1. o.) és Rátkai
Edith (I. t. 2. o.)
e) Vannay: Szöcsketánc : Lemberkovits József (I. t. 2. o.)
f) Kazacsay: Kis induló : Zieger Ilona (I. t. 2. o.)
g) Kazacsay: Öcsiké játszik : Horváth Dezső (I. t. 2. o.)
h) Gounod: Gyermekbálon : Kádár Györgyi (I. t. 3. o.)
Tanár: Honti Ilona.
7. a) Rieding: Nocturno, hegedűn: Csányi Rozália (I. t. 3. o.) b) Seitz: Erdei malomban : Zsifkovics Magda (I. t. 3. o.)
kisérte: Rosenfeld Berta (akad. 1 o.) Tanár: L. Weber Margit.
8. Horváth D.Bölcsődal, trombitán: Márkus László (I. t. 2. o.)
kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. o.) Tanár: Schiller János.
9. a) Mozart: Menuette, zongorán: Kovács-Sebestény Aladár
(I. t. 1. o.)
b) Volkmann: Nagymama dala : Benedek Józsa (I. t. 2. o.)
c) Bartók: Gyermekeknek (38. sz.) : Begidsán Andor (I. t. 2.o.)
d) Kazacsay: Táncoló baba : Gartner Éva (I. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
e) Poldlni: Gnómtánc : Scherz Aranka (I. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
10. Gilis: Confidence, hegedűn: Lemberkovits Alajos (I. t. 3. o.) kisérte :
Lemberkovits József (I. t. 2. o.) Tanár: L. Weber Margit.
11. Merkler: Bölcsődal, klarinéton: Morgenstern Ferenc (I. t. 2. o.)
kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. o.) Tanár: Schiller János.
12. a) Radnai: Kisbiró uram: Szabó Mária (I. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
b) Bortkiewic: Mazurka : Pintér Ibolya (I. t. 5. o.)
Tanár: Honti Ilona.
13. Sitt: Albumlap, klarinéton: Belovits Ferenc (I. t. 2. o.), kisérte:
Hirsch Magda (II. t. 3. 0.) Tanár : Schiller János.
14. Bachmann: Les Sylphes, zongorán: Hirsch Magda (II. t. 3. o.) és
Hódosi Zsuzsanna (II. t. 2. o.)
Tanáruk a kamarazenetanszakon: Vannay János
15. Rameau: Gavotte, hegedűn: Hovány Árpád (II. t. 1. o.), kisérte:
Krátky Mária (II. t. 2. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
16. Karganov: Mazurka, zongorán: Gartner Anna (II. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
17. Saint-SaSns : A hattyú, hegedűn: Somogyi Dénes (II. t. 2. o.), kisérte:
Krátky Mária (II. t. 2. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
18. Davidov: Románcé, gordonkán: Barabás Dezső (II. t. 2. o.), kisérte:
Krátky Mária (II. t. 2. 0.) Tanár: F. Garai Margit.
19. a) Moszkovszki: Szerenád, zongorán: Schleiffer Györgyi (II. t. 2. o.) b) Chopin: Keringő (h) : Krátky Mária (II. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
20. Curschmann: Reggeli dal, énekelték: Lajpczig Ilona (elők. 1. o.),
Pintér Ibolya (elők. 1. o.), Kiss Rózsi (elők. 2. o.), kisérte: Rosenfeld Berta (akad. 1. O.) Tanár: Flittner Rózsi.
12
21. Liebich: Családi körben, hegedűn: Mlinkó Magda (II. t. 3. o.), Kiss
Rózsi (II. t. 2. o.) és Mlinkó Klára (II. t. 2. o.), kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. 0.) Tanáruk a kamarazenetanszakon: Vannay János.
22. Debussy: Minstrels, zongorán: Kecskés Eszter (akad. 1. oszt.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
23. a) Schumann: Intermezzo (4. sz. C.) ( Gyertyánffy Aladár (II. t. 4.0.) c) Debussy: Dr. Gradus ad Parnassum I Tanár: Honti Ilona.
24. Huber A.: Zongoratrió (C) 3 tételben, zongorán: Schleiffer Györgyi
(II. t. 2. o.), hegedűn: Mlinkó Klára (II. t. 2. o.), gordonkán: Barabás Dezső (II. t. 2. o.)
Tanáruk a kamarazenetanszakon: Vannay János.
IV. 1932. május 30-án, magyar szerzők müveiből
1. a) Bátor: Ballada . . . zongorán: Berlin Margit (I. t. 1. o.)
b) Bartók: Elvesztettem páromat „ Kerecsényi Ágnes (I. t. 1. o.)
c) Molnár A.: Menuette „ Görög Anna (I. t. 1. o.)
d) Gessler: Hinta-palinta „ Postl Valéria (I. t. 1. o.)
e) Molnár A.: Falusi tánc „ Plachl Jolán (I. t. 1. o.)
f) Bartók: Süssünk-süssünk „ Melczer Klára (I. t. 1. o.)
g) Molnár A.: Rondino „ Szerecz Aranka (I. t. 1. o.)
h) Bartók: Gyermekeknek,'' 18. sz. „ Rácz Irén (I. t. 1. o.)
Tanár: Honti Ilona.
2. Vannay: Gyermekdal, gordonkán: Ladeczky Anna (I. t. 1. o.),
kisérte: Hirsch Magda (II. t. 3. 0.). Tanár: F. Garai Margit.
3. aj Bartók: Gyermekeknek, 17. sz. zongorán: Haiszer Margit (I. t. 1. o.) b) Horváth A.: Szerecsenbaba tánca „ Jellinek Magda (I. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Iima.
4. Bloch: Keringő, hegedűn: Somogyi Márta (I. t 1. o.), kisérte: Hódosi
Zsuzsanna (II. t. 2. 0.). Tanár: L. Weber Margit.
5. a) Gessler: Gyermekdal zongorán: Polónyi Sarolta (I. t. 1. o.)
b) Gessler: Bujj, bujj zöld ág „ Merkly-Belus József {I. t. 2. o.)
c) Siklós: X. kis magyar rapszódia „ Pólya Károly (I. t. 2. o.)
d) Siklós: Gavotte (C) „ Krátky Tibor (I. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
6. a) Zsámboky: Fohász ) gordonkán: Sörlei Lajos (I. t. 1. o.), kisérte: b) Zsámboky: Falusi nóta ) Hirsch Magda (II. t. 3. o.)
Tanár: F. Garai Margit.
7. Horváth G.: Idylle, hegedűn: Somogyi Magda (I. t. 3. o.), kisérte:
Hódosi Zsuzsanna (II. t. 2. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
8. a) Siklós: Gavotte (F) zongorán : Lemberkovits József (I. t. 2. o.) b) Kazacsay: Tánc a mezőn „ Rátkai Edith (I. t. 2. o.)
c) Siklós: Medvetánc
d) Poldini: Bókolás
e) Poldini: Post scriptum
f) Radnai: Falurossza
Krása László (I. t. 2. o.) Kerecsényi Erzsébet (I. t. 3. o.) Kerecsényi Mária (I. t. 3. o.) Ladeczky Emilia (I. t. 4. o.)
Tanár: Honti Ilona.
9. Hubay: Amiről a nagymama mesél, hegedűn: Tóth Béla (I. t. 4. o.) kisérte: Rosenfeld Berta (III. t. 1. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
13
10. a) Bartók: Lánc, lánc zongorán: Jandl Hedvig (I. t. 3. o.)
b) Vannay: Dodó „ Hemmert Erzsébet (I. t. 3. o.)
c) Bartók: Este a székelyeknél 1 TI, f, .. , . ,
d) Bartók: Gödöllei piactérre | » Wagner Laszlo (I. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
11. Kőszegi: Sicilienne, hegedűn: Perlaky Gabriella (I. t. 4. o.) kisérte:
Kecskés Eszter (III. t. 1. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
12. Gaál F.: Óh áldd meg ..., trombitán: Varga István (I. t. 2. o.) és
Márkus László (I. t. 2. o.), harsonán: Csarankó Mihály (I. t. 2. o.) Domina Ferenc (I. t. 2. 0.) Tanár: Schiller János.
13. Kőnig: Hűtlenség, énekelte: Kiss Rózsi (elők. 2. o.), kisérte: Rosenfeld
Berta (III. t. 1. 0.) Tanár: Flittner Rózsi.
14. a) Poldini: Tengeri kép . . . zongorán: Klapper Erzsébet (I. t. 4. o.) b) Vannay: Apródinduló „ Vermes Katalin (I. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
15. Gajáry: Air . . ., hegedűn: Kiss Rózsi (II. t. 3. o.), kisérte: Hirsch
Magda (II. t. 3. 0.) Tanár: L. Weber Margit.
16. Horváth A.: Virágrege ... zongorán: Ungár Edith (II. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
17. Szabados: Szedjük életünk virágit..., énekelte: Lajpczig Ilona (elők.
1. o.), kisérte Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.) Tanár: Flittner Rózsi
18. a) Vannay: Ave Maria ) , ,.. ,,,. , . , ,T1 , „ , b) Hubay: Hegedűszóló a Cremonai hegedűn:Mhnko Klára (1112 o.)
hegedűs c operából ) kiserte: Muller Izabella (II. t. 3. o.)
Tanár: L. Weber Margit.
19. Hollósy: Menuette . . . zongorán: Hirsch Magda (II. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
20. Hollósy: Hattyúdal. . . énekelték: Kiss Rózsi (elők. 2. o.) és Mlinkó Magda (elők. 1. o.), kisérte: Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.)
Tanár: Flittner Rózsi.
21. Dohnányi: Pastorale , . . zongorán: Rosenfeld Berta (III. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma.
Ugy e hangversenyeink műsoraiban, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásánál a magyar szerzők munkáira különös gondot fordítottunk e tanévben is. így hangversenyeink közül egyet csupa magyar szerző munkáiból állítottunk össze és négy hangversenyünkön 66 komponistától előadott 111 darab közül 58 darab magyar szerzők műve volt, tehát az előadott darabok 53°/o-a magyar komponisták tollából került ki Ezen 58 darab 23 magyar zeneszerző munkája volt, mégpedig:
Bartók 8 Kazacsay 4
Bátor 1 Kőnig 1
Bloch 1 Kőszegi 1
Dohnány i 1 Molnár A. 4
Gaál F. 1 P. Nagy Z. 1
Gajáry 1 Poldini 4
Gessler 4 Radnai 2
Horváth A. 2 Siklós 5
Horváth D. 1 Szabados 1
Horváth G. 1 Vannay 8
Hollósy 2 Zsámboky 2
Hubay 2 összesen 58
számmal szerepeltek hangversenyeink műsoraiban.
14
De gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink a baráti nagy olasz nép zeneművészetében is otthonosak legyenek és e várost a nagy olasz nemzethez fűző szálak zenei életünkben is gyökeret eresszenek. Ennek folyományaként egyik hangversenyünket olasz szerzők munkáiból állítottuk össze. Hangversenyeinken az olasz szerzőket
összesen 14 komponista 18 számmal képviselték.
Nagy súlyt helyeztünk arra is, hogy a növendékek már az alsó osztályoktól kezdve az összjátékban fokozatos készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű-, gordonka-, magánének- és fúvóhangszerek kíséretétől eltekintve, melyet 9 növendék látott el, 17 összjátékon alapuló munkát tüztünk hangversenyeink műsorára.
A négy növendékhangversenyen 87 növendék, vagyis az összlétszám 54%-a lépett e tanévben dobogóra.
Boccherini 1
Bossi 3
Casella 2
Catalani 1
Corelli 1
Leonardo 1
Martini 1
Pergolese 1
Ranzato 1
Sarlorio 1
Tanaglia 1
Tarenghi 2
Toselli 1
Zannella 2 művel,
15
IV. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár, alapjainak lerakása után, céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint főleg ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 88 drb. könyv, 29 folyóirat és 254 zenemű, mintegy 3250 P. értékben. Ezekből a tanévi szaporulat: 7 könyv, 4 folyóirat és 95 zenemű, mintegy 250 P. értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, kik a tanév folyamán nagyértékü és nekünk felette becses ajándékaikkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig:
a nm. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumnak 1 drb könyv
Dante Könyvkiadó Vállalatnak 1 „ „
Gyertyánffy Aladár százados úrnak 1 „ „
Lemberkovics Alajosné tanárnőnek 34 „ hangjegy
P. Nagy Zoltán igazgató úrnak 10 „ „
dr. Goda Lipót főorvos úrnak 9 „ „
Fichtner Sándor törzskarmester úrnak 4 „ „
Rosenfeld Berta úrleánynak 4 „ „
Nádor Kálmán zeneműkiadó cégnek 3 „ „
Hollósy Kornél tanár úrnak 3 ,, „
Molnár Antal főiskolai tanár úrnak 2 „ „
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadó cégnek 1 „ „
Flittner Rózsi tanárnőnek 1 „ „ szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 13 drb. hangszer képezi, mintegy 12.500 P. értékben. E tanévben újabb beszerzés vagy pótlás nem történt.
Ezek mellett az iskola őrzi és kezeli a Városi Levente Zenekar 25 drb. hangszerét, melyeknek értéke kb. 2650 P. Fentieken kívül az iskolánál van még a helybeli Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 10 drb. mintegy 430 P. értékben
16
V. Tanári testület
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanít Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, solféget, zenedik-tálást, kamarazenét, zeneszerzést, (összhangzattant)
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát
3 Kerekes Irén X II ii 1927. szept. óta ii a könyv- és zeneműtár őre
4 Honti Ilona II II »i 1930. nov. óta ii
5 Lemberkovits Alajosné Weber Margit II II ii 1926. szept. óta hegediit
6 Flittner Rózsi II II Operaénekes óraadó tanár 1930. szept. óta magánéneket
7 Fendler Károlyné Garai Margit Zeneművészeti Főiskolát végzett gordonkatanár ii 1929. szept. óta gordonkát, kamarazenét, zenei alapismereteket
8 Schiller János Zeneművészeti Főiskolát végzett fuvótanar Áll. kép. katonakarmester n 1929. szept. óta ÍUVÓ-, ütő- és gordontanszakot a hangszertár őre

17
A tanári kar intézeten kívüli működése a tanév folyamán.
Vannay János az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület választmányi tagja, az Orsz. Magyar Dalosszövetség országos művészi bizottságának tagja, e szövetség XIV. kerületének kerületi karnagya, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, továbbá a Városi Nőikar, a Városi Vegyeskar karnagyaként fejtett ki iskolán kívüli működést. Irányította a 6. h. gy. e. altiszti férfikarának tanítását. Mintegy 22 helybeli hangversenyen, ünnepségen, misén stb. működött közre mint karnagy és zongora- (orgona) kisérő. Müvei különböző fővárosi, helybeli, vidéki és külföldi hangversenyeken kerültek előadásra, melyek úgy a budapesti, mint több külföldi rádió műsorában többször szerepeltek. Fővárosi szaklapban, valamint a helybeli napilapban több tanulmánya és cikke jelent meg. Számos fővárosi és helybeli társadalmi egyesület választmányi tagja.
Fábiánné Pásztor Irma a Nagykanizsai Trio tagja, az Orsz. Magyar Dalosszövetség XIV. kerülete művészi bizottságának tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, a tanév folyamán 6 izben lépett 3 szóló-és 8 kamarazene számban nyilvánosság elé.
Kerekes Irén a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, a tanév folyamán 4 hangversenyen működött közre szóló- és kamarazeneszámban és mint zongorakísérő.
Honti Ilona a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, 4 izben szerepelt hangversenyen szóló- és kamarazeneszámokban nyilvánosság előtt.
Lemberkovitsné Weber Margit a Nagykanizsai Trio tagja, az Országos Magyar Dalosszövetség XIV. kerülete művészi bizottságának tagja, a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 14 izben 21 szóló- és kamarazeneszámban lépett nyilvánosság elé.
Flittner Rózsi a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 1 izben a budapesti rádióban és 12 izben helybeli hangversenyeken, misén stb. 19 számban működött közre.
Fendlerné Garai Margit a Nagykanizsai Trio tagja, a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 8 izben lépett 14 szóló- és kamarazeneszámban nyilvánosság elé.
Schiller János az Orsz. Magyar Dalosszövetség XIV. kerületének kerületi társkarnagya, a kerület művészi bizottságának tagja, a Városi Leventezenekar karnagya, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 3 izben szerepelt nyilvánosság előtt kamarazeneszámban.
£
18
VI. Név- és érdemjegysorozat.
Fö- és melléktanszakon:
Magyarázat.
Magaviseletben:
= kitűnő = jeles = jó
= elégséges = elégtelen
1 =
2 =
3 =
4 =
példás jó
szabályszerű rossz
* = nem végezte el a tananyagot n. v. = nem vizsgázott m. t. = melléktanszak
Szorgalomból:
dicséretes jó
megfelelő
hanyag
elégtelen
Felsőbb osztályba csak az a növendék léphet, ki a mint a melléktanszakon legalább „jó" osztályzatot nyert.
tananyagot elvégezte és úgy a fö-,
Érdem egyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet szorgalom elmtlet, (solfegej, zenedíktálás kamarazene (együttes) zongora m. t. Tanár Megjegyzés
Baj György klarinét alsó I. Schiller n. v.
Balla Klára ének elők. I. 3 1 2 3 — — Flittner
Barabás Dezső gordonka közép II. 2 1 2 3 1 — F. Garai I-II. ászt. összevont vizsgál teli
Begidsán Andor hegedű » I. 2 1 1 2 2 — L. Weber
5 Begidsán Andor zongora alsó II. 2 1 2 — - — Kerekes
Belovits Ferenc klarinét II. 1 1 1 — — — Schiller
Benedek Ilona zongora IV. 3 1 1 2 — — Kerekes
Benedek Józsa II. 2 1 1 —< — — »
Berend Lajos fuvola I. 2 1 1 — — — Schiller
10 Bertalan József hegedű közép I. 2 1 2 1 — — L. Weber
Bertin Margit zongora alsó I 1 1 1 — — — Honti
Bödör Károly ütő I. Schiller n. v.
Brandt János klarinét I. » n. v.
15 Buvári Ibolya zongora » I. Honti n. v.
Büki Károly Csapó Ferenc Csapó István trombita klarinét fuvola ty w I. I. I. 1 1 1 Schiller n yy kimaradt kimaradt
Csarankó Mihály harsona 11. 1 1 2 — ..— — yy
Csányi Rozália hegedű yy III. 2 1 2 2 — — L. Weber
21) Csöndör Kálmán Darás László harsona ének elők. I. I. 1 1 1 — — — Schiller Flittner kimaradt
Deutsch István hegedű alsó 11. 3 1 3 — — — L. Weber
Domina Ferenc harsona II. 1 1 1 — — — Schiller
25 Elek Gvörgy zongora yy IV. 2 1 1 1 — — Kerekes
Erős Rezső hegedű • III. L. Weber kimaradt
19
Érdem egyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet szorgalom elmélet (solíéje], zeneMálás kamarazene (együttes) zongora m. t. Tanár Megjegyzés
Fábos Károly oboa alsó I Schiller kimaradt
Fischl János klarinét n I. 2 1 2 — — — »
Fitos Margit zongora n 11. 2 1 2 — — — Kerekes
Friss Eszter ff akad. I. n n. v.
30 Furmen Elemér kürt alsó II. 1 2 2 — — — Schiller
Gabsovits Anna zongora közép I. 2 1 1 3 2 — Kerekes
Gärtner Anna » f> I. » n. v.
Gärtner Éva n alsó III. 1 1 1 1 — — n
Görög Anna n ff I. 2 1 2 — — — Honti
35 Gyertyánffy Aladár zenesz. elök I. 1 1 1 — — 1 Vannay
Haiszer Margit zongora alsó I. 1 1 1 — — — F. Pásztor
Hajas Kornélia n tf IV. » kimaradt
Halász Magda n V III. 2 1 2 1 — — Kerekes
Halmos István gordonka ff I. F. Garai n. v.
40 Halmos István Halmos István zongora ének elők. I. I. Honti Flittner n. v. n. v.
*Halphen Miklós zongora alsó I. 2 1 1 — — — F. Pásztor
Hemmert Erzsébet » ff III 1 1 1 1 — — Kerekes
Hirsch Magda n közép III. 2 1 1 2 1 — f)
45 Hirt Gyula harsona alsó 1. 1 1 1 — — — Schiller
Hollósi Rózsa zongora ff I. 3 1 3 — — — Honti
Horváth Dezső » n 11. 1 1 1 — — — n
Horváth Edit » ff I 1 1 1 — — — n
Horváth József gordonka ff I. 3 1 2 3 — — F. Garai
50 Horváth Lajos Horváth Lajos ének zongora elők. alsó I. I. Flittner Honti n v. n. v.
Horváth Sándor trombita A I. 2 1 2 — — — Schiller
Horváth Valéria zongora ff I. F. Pásztor n. v.
Hovány Árpád hegedű közép I. 2 1 2 3 — — L. Weber
55 *Hovány Erzsébet zongora alsó I. 3 1 3 — — — F. Pásztor
Hovány Ferenc hegedű » 3 1 3 3 — — L. Weber
Hódosi Zsuzsanna zongora közép 11. 3 1 1 2 2 — F. Pásztor
*Jandl Hedvig » alsó III. 3 1 2 2 — — Kerekes
Jászberény István kürt] n I. 2 1 1 — — — Schiller
60 *Jellinek Magda zongora n II 2 1 2 — — — F. Pásztor
Kádár Györgyi » alsó III. 2 1 2 1 — — Honti
Kecskés Eszter n akad. I. 3 1 1 2 2 — F. Pásztor
Kecskés Eszter hegedű közép I. 2 1 1 fm 2 — L. Weber I-III. oszt. összevont vizsgát tett
Kecskés Eszter ének elők. 2 1 1 fin. — — Flittner
65 Kerecsényi Ágnes zongora alsó I. 2 1 1 — — Honti
Kerecsényi Erzsébet » n III. 2 1 2 l — — »
Kerecsényi Mária n n III. 2 1 2 l — — »
Kertész Endre ff 0 V F. Pásztor n. v.
Kirchknopf Gyula klarinét alsó I. Schiller n. v.
70 Kiss Rózsi hegedű közép II. 2 1 1 l 2 — L. Weber 11-111. oszt- összevont vizsgát tett
Kiss Rózsi zongora alsó III. 1 1 1 fin. — — Kerekes
Kiss Rózsi ének elők. 1 1 1 fin. — — Flittner
20
Érdem egyek
Sorszám Név Főtanszak Tagoznt Osztály főtanszak -1 magaviselet szorgalom eimeist. isonege), zensdiktálás kamarazene (együttes) zongora m. t. j Tanár lile jegyzés
Klapper Erzsébet zongora V alsó IV. 2 1 1 2 _ _ F. Pásztor
Kovács-Sebestény A. n I. 1 1 1 — — — Kerekes
75 Krása László n n II. 2 1 2 — — — Honti
Krátky Mária ff közép II. 1 1 1 1 1 — Kerekes
Krátky Tibor ff alsó I. 1 1 1 — — — ff
Kustos József hegedű V II. 1 1 2 — — — L. Weber
Ladeczky Anna gordonka 0 I. 2 1 2 2 — — F. Garai
80 Ladeczky Emília zongora ff IV. 1 1 1 1 — — Honti
Lajpczig Ilona ének elők. I. 1 1 1 1 — — Flittner
Lemberkovits Alajos hegedű alsó III 1 1 1 1 — — L. Weber
Lemberkovits Alajos zongora » I. F Pásztor n. v.
Lemberkovits József n ff II. 1 I 1 1 — — Honti
85 Lemberkovits József hegedű ff I. — — — — — — L. Weber n. v.
Márkus László trombita ff II. 1 1 1 — — — Schiller
Melczer Klára zongora ff I. 2 1 1 — — Honti
*Merkly-Belus József n ff II. 3 2 4 — — — Kerekes
Mihálka Pál » közép I. 3 1 4 5 — — n
90 Milhofer Ferenc Mlinkó Adrienne harsona zongora alsó » II. V. — — — - — — Schiller Kerekes kimaradt n. v.
Mlinkó Klára hegedű közép II. 1 1 1 1 1 — L. Weber IMII. oszl. összevont vizsgál teli
Mlinkó Mária ff ff IV. 2 1 2 2 2 — »
Mlinkó Mária ének elők. I. 2 1 2 fm. — — Flittner
95 Morgenstern Ferenc klarinét alsó II. 2 1 1 — — — Schiller
Müller Izabella zongora közép II. 2 1 2 2 2 — Honti ll-lll. oszt. összevont vizsgát telt
Nadrai László ütő alsó I. 2 1 2 — — — Schiller
Novai Ágota zongora » II. 2 1 3 — — — Honti
Parti Gábor hegedű közép II. 3 1 3 3 3 — L. Weber
100 Peszlek László kürt alsó I. Schiller n. v.
Perlaky Gabriella hegedű ff IV. 1 1 1 1 — — L. Weber
Pintér Ibolya zongora ff V. 1 1 1 1 — — Honti
Pintér Ibolya ének elők. I. 1 1 1 fm. — — Flittner
*Pirity Ilona zongora közép II. 3 1 2 3 fm. — F. Pásztor
105 Plächl Antal ff alsó I. 2 1 2 — — — Honti
Plächl Jolán n ff I. 1 1 1 — — — ff
*Polgár János hegedű ff III. 3 1 3 2 — — L. Weber
*Polonyi Sarolta zongora ff I. 2 1 1 — — — Kerekes
Pólya Károly n ff II. 2 1 1 — — — n
110 *Poór Ferenc trombita ff I. 4 2 3 — — — Schiller
Postl Valéria zongora alsó I. 2 1 1 — — — Honti
Gy. Prágay Zsófia n n I. 2 1 1 fm. — — tf I-K. oszl. összevont vizsgát tett
Rácz Béla klarinét ff I. 3 2 3 — — — Schiller
Rácz Gyula hegedű fj I. 3 1 3 — — — L. Weber
115 Rácz Irén zongora ff I. 1 1 1 — — — Honti 1-H. oszl. összevont vizsgát tett
Rátkai Edit n ff II. 1 1 1 — — — ff
Reithoffer Ferenc harsona ff I. 2 1 2 — — — Schiller
Rédei Tibor hegedű ff I. 1 1 1 —r — — L. Weber
Rosenfeld Berta zongora akad. I. 2 1 1 3 l — F. Pásztor
21
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Érdem egyek Tanár Megjegyzés
főtanszak magav selet szorgalom elméid (sollégej, zetiedíktálás kamarazene (együttes) zongora m. t.
120 Ruszák György harsona alsó I. 3 1 1 Schiller
Sasvár Károly trombita » I. 2 1 1 — — — H
Schermann Gizella hegedű » I. 3 1 3 — — — L. Weber
Scherz Aranka zongora n II. 1 1 1 — — — F. Pásztor
Schiller József hegedű II. 2 1 3 — — — L. Weber
125 Schleiffer Erzsébet zongora » III. 3 1 3 3 — — Kerekes
Schleiffer Györgyi n közép II. 2 1 1 2 1 — n
Schneer János » alsó II. F. Pásztor kimaradt
Schneer László n » II. — — — — — — » n
Simon Mihály trombita n I. Schiller n. v.
130 Somogyi Dénes hegedű Közép II. 3 1 3 3 3 — L. Weber
Somogyi Magdolna n alsó III. 2 1 1 1 — — »
Somogyi Márta n i) I. 1 1 1 — — — n
Sörlei Lajos gordonka » I. 2 1 1 1 — — F. Garai
Stern Magda zongora közép II. — F. Pásztor kimaradt
135 Striczkó Elemér hegedű alsó IV. — L. Weber n. V.
Szabó Anna zongora közép I. F. Pásztor kimaradt
Szabó Imre harsona alsó I. Schiller n. V.
Szabó Magdolna zongora ff III. 3 2 3 2 — — Honti
Szabó Mária » ff V. 3 1 3 3 — — F. Pásztor
140 Szerecz Aranka n ff I. 1 1 1 — _ — Honti
Szilágyi Margit n ff I. 3 1 3 — — - F. Pásztor
Szokoll Ferenc trombita ff I. Schiller n. v.
Szollár László hegedű ff II. 3 2 3 — — — L. Weber
Takács Ilona zongora tf V. 2 1 2 2 — — Honti
145 Tánczos Lajos fuvola ff I. 3 1 3 — — — Schiller
Tóth Béla hegedű ff IV. 3 1 3 3 — — L. Weber
Tóth József trombita ff I. 3 1 2 — — — Schiller
Ungár Edit zongora n I. 2 1 1 1 1 — F. Pásztor
Varga István fuvola ff I. 1 1 1 — — — Schiller
150 Varga István trombita ff II. 1 1 1 — — —" ff
Varga Pál kürt ff I. 2 1 1 — — — ff
K. Vecsey Sarolta ének elők. I. Flittner kimaradt
Vegele Márta zongora közép I. 2 1 1 1 2 — Kerekes
Vermes István hegedű alsó IV. 2 2 2 3 — — L. Weber
155 Vermes Katalin zongora n V. 1 1 1 2 — — F. Pásztor
Vékási Károly gordon ff I. Schiller kimaradt
Virág József harsona ff II. 3 2 2 — — — n
Wágner László zongora ff IV. 1 1 1 1 — — Kerekes
Weiss Anna n ff V. F. Pásztor n. V.
160 Wolf Mária t> ff I. 1 1 1 — — — Honti
Zieger Ilona V ff II. 2 1 2 — — — ff
Zsifkovics Magda hegedű v III. 1 1 1 1 — — L. Weber
22
Tájékoztató a jövő tanévre.
Az 1932—33. tanévben az alábbi főtanszakok adatnak elő:
1. Zongora. 5. Fúvó (ütő) hangszerek.
2. Hegedű. 6. Gordon.
3. Gordonka. 7. Zeneszerzés (összhangzattan).
4. Magánének.
Beíratási díj:
Zongora-, hegedű- és gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 12.50 P, a közép tagozatban 16.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 20.50 P.
Fuvó (ütő) és a gordon főtanszakon 5.50 P az alsó, 6.50 P a közép és 8.50 P a felső tagozatban.
A magánének és zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban 16.50 P, az akadémiai osztályokban 20.50 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedű- és gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 120 P, a közép tagozatban évi 160 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 200 P.
A fuvó (ütő) és gordon főtanszakon évi 50 P az alsó, 60 P a közép és 80 P a felső tagozatban.
A magánének és zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban évi 160 P, az akadémiai osztályokban évi 200 P.
A közalkalmazottak, valamint a D. Sz. A. vasút alkalmazottjai és közvetlen családtagjai igazoló okmányok ellenében az ének és zeneszerzés tanszak kivételével a fenti díjak 80 százalékát fizetik, vagyis 20 százalék kedvezményben részesülnek.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben vagy pedig havonta, minden hó 8-áig előre fizetendő.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beíratási díj esedékes.
Tanévközi fölvétel csak indokolt esetben, kivételesen lehetséges.
Minden új növendék felvételi vizsgát tesz, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal.
Beiratás és tanévnyitás.
Június 15-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig, továbbá
szeptember 7-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 7-én délután 4—5 óráig.
Felvételi vizsgák szeptember 9-én délelőtt 11—12, délután 4—5 óráig.
A felvételi vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik.
A rendes tanítás szeptember 10-ével kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 7-éig az igazgatósághoz terjesszék be.
A jövő tanév első félévére vonatkozó tandíjmentesség iránti Nagykanizsa megyei város polgármesteréhez cimzendő kérvények legkésőbb szeptember 10-éigaz igazgatósághoz adandók be. Később érkező kérvények nem vétetnek figyelembe.
Tartalomjegyzék.
I. A tanév történetéből.............................. 3 oldal
Adományok és jutalmazások........................ 6 „
II. Statisztikai adatok .............................. 8 „
III. Nyilvános működés .............................. 9 „
IV. Könyv-, zenemű- és hangszertár.....................15 „
V. Tanári testület .................................16 „
VI. Név- és érdemjegysorozat ........................18 „
Tájékoztató a jövő tanévre ........................22 „

Insert failed. Could not insert session data.