Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.84 MB
2021-08-19 15:54:43
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
280
590
Rövid leírás | Teljes leírás (62.45 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1934-35. tanévről
IX. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Gutenberg és Délzalai Nyomda, Nagykanizsa
64446

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA

ÉRTESÍTŐJE
AZ 1934—35. TANÉVRŐL
IX. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA, NAGYKANIZSA
64446
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1934—35. TANÉVRŐL
IX. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAl NYOMDA, NAGYKAN IZSA
64446
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 9. évét fejeztük be. A nyomasztó gazdasági helyzet mindent megostromló hullámai iskolánkat sem kimélték meg és e tanév is a gazdasági depressio jegyében folyt le. Hogy a válságos idők nem vágták el különben virágzó iskolánk életerőt adó forrásait és hogy az elmúlt tanév is újabb lépést jelentett elérendő kulturcéljaink felé, az Nagykanizsa város vezetőségének : dr. Krátky István polgármester, dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes-főjegyző, Hemmert Károly főszámvevő és Király Sándor műszaki tanácsnok uraknak köszönhető. Az iskolát fenntartó város megértéséért, jóindulata és hathatós támogatásáért, a sok jóakaratáért és gyümölcsöt hozó segítségért, az iskola ügyei iránti személyes és nagyfokú érdeklődésükért, kulturcéljaink sikeres előmozdításáért fogadják e helyen is az iskola hálás, szívből fakadó, meleg köszönetét.
De meleg köszönetet mondunk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének: Barbarits Lajos úrnak munkásságunk hathatós támogatásáért, művészi céljaink önzetlen előmozdításáért és kulturális vonatkozású ügyeink eredménydús felkarolásáért.
Ennyi megértés és ilyen nagy támogatás mellett az eredmény sem marad el és iskolánk az elmúlt tanévben is több növendéket oktatott, mint az előző tanévben. A növendéklétszám emelkedése 14 főnyi, ami biztató reményt jelenthet, különösen, ha azt vesszük tekintetbe, hogy a mélypontot jelentő 1932—33-as tanév óta a növendéklétszám állandóan emelkedőben van. A növendéklétszám emelkedése nem kis mértékben arra is vezethető vissza, hogy a most mult tanévben az iskola 14 oly növendéket oktatott, kik a tanórákra nemcsak Zala vármegye területéről, hanem a szomszédos megyék (Vas és Somogy) területére eső lakóhelyükről utaztak be. A vidékről még 12 olyan tanulót is oktatott, akik a tanév idejére beköltöztek a városba.
A vidék egyre erőteljesebb érdeklődése iskolánk iránt jelentőségteljes ujabb fejlődési fokot jelent iskolánk életében.
A tanév szeptember 7-ével nyilt meg. A pótbeíratás, pót-, javító- és felvételi vizsgálatok lezajlása után a rendes tanitás szeptember 11-én kezdődött meg és minden megszakítás nélkül június hó 8-áig tartott. Az évvégi vizsgálatokat június hó 11—13. között tartottuk meg. A bizonyítványokat és jutalmakat június hó 17-én osztottuk ki.
Az iskola kegyelettel emlékezett meg az előző tanévben fiatalon elhunyt tanáráról : Lemberkovics Alajosné sz. Weber Margitról és halálának évfordulóján, február 16-án a kegyesrendi Reálgimnázium templomában mondott gyászmisén az iskola tanárai testületileg jelentek meg és a szentmise alatt zenét szolgáltattak. Temeté-
4
sének évfordulóján pedig esti tanári hangversennyel, melyen az elhunyt kedvenc zeneszámai, müsordarabjai szerepeltek, adóztak emlékének.
A tanári karban az alábbi változás állott be: a magánénektanszak oktatására óraadói minőségben a tanév tartamára Ujfalussy Erzsébet áll. kép. oki. énektanárnő, operaénekesnő kapott megbízást.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy a gondjaira bízott növendékeket nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentül gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és utmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kívül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1—1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban), melynek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
Növendékeink közül az Orsz. Zeneművészeti Főiskolán vizsgázott a tanév végén Kiss Rózsi a magánének tanszak II. akadémiai osztályából jeles eredménnyel. V. Mlinkó Mária Magdolna ugyancsak magánénektanszakon, de I. akadémiai osztályból jeles eredménnyel.
A tanév folyamán 8 növendékhangversenyt rendeztünk, melyek közül egyet csupa magasabb osztályú növendék közreműködésével este, a többit pedig délután tartottuk meg az iskola kamaratermében. E hangversenyek részletes ismertetését a III. fejezet tartalmazza. E hangversenyeink közül egyet csak magyar szerzők műveiből állítottuk össze. Azon meleg kötelékektől vezetve, amelyek e várost a nagy olasz nemzethez fűzik, a tanévben is fokozott gondot fordítottunk arra, hogy úgy növendékeink, mint e város közönsége egyre szélesebb mederben szívja magába az olasz komponisták muzsikáját. Ennek hatása alatt csupán olasz és magyar szerzők munkájából álló növendékhangversenyt is tartottunk. E hangversenyünk jelentőségét a hallgatóságnak a szokottnál is tömöttebb sorai domborították ki.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés felkeltésére, illetve fokozására a már korábban rendszeresített liceális jellegű matinékat és esti tanári-hangversenyeinket egyre fokozódó látogatottság mellett az elmúlt tanévben is megtartottuk.
A liceális matinék középpontjában egy-egy zenetudományi előadás állott, melyet elsősorban illusztratív jellegű zeneszámok tettek változatossá. Az esti
5
hangversenyeken viszont a kamarazenén volt a súlypont, melyek mellett azonban stílusos szólószámok is helyet kaptak.
Liceális matinét tartottunk:
1934. december 16-án (előadó Vannay János)
1935. január 27-én (előadó Barbarits Lajos)
1935. március 17-én (előadó Vannay János)
1935. március 24-én (előadó Vannay János)
Esti hangverseny volt:
1934. november 28-án, 1935. január 9-én.
1935. február 18-án. 1935. május 6-án.
A február 18 án megtartott esti hangversenyt az előző tanévben elhunyt Lemberkovics Alajosné sz. Weber Margit tanár kartársunk emlékének szenteltük.
A május 6-i esti hangversenyt születésük 250. évfordulója alkalmával Bach Sebestyén János és Handel György Fülöp emlékének szenteltük és a műsor valamennyi számát az ő műveikből állítottuk össze. Jelentőségüket és művészetüket Vannay János igazgató ismertette.
Az elmúlt esztendőben Nagykanizsán kívül Keszthelyen, majd Csurgón és Zalaegerszegen ismételten is dobogóra léptek az iskola tanárai, akik az emiitetteken kívül még több izben különféle helyi rendezésekben is szerepeltek a zenekultúra elmélyítése érdekében (13 alkalommal). A helybeli Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör február hó 24-én megtartott estjének minden műsorszámát az iskola tanárai adták és Vannay János igazgató a zeneművészet nagyjairól tartott hosszabb előadást.
Ezen alkalmakkor és liceális matinéinkon, valamint esti hangversenyeinken előadtunk 49 szerzőtől 125 munkát (az előző tanévben 36 szerző 82 munkáját). Ebből magyar szerző volt 20, akinek 73 munkája szerepelt műsorainkon (az előző tanévi arány 11:43). Kamarazene-szám volt 6 szerző 8 műve (zongora-hármasok, zongora-hegedű szonáta, gordonka-zongora-kettős). Szólószám 46 szerző 110 munkája volt. Kórusszám volt: 4 szerző 7 munkája. A tanév alatt játszott szerzők munkáikkal az alábbi táblázatot mutatják.
Bach J. S. 7 Hildach 1 Rachmaninov 1
Bartók 1 Hollósy 2 Radnai 1
Bárdos 1 Hubay 10 Ravel 1
Beethoven 2 Kazacsay 1 Saint-Saéns 1
Boccherini 1 Kodály 4 Schubert 6
Chopin 7 Liszt 8 Schumann 1
Debussy 2 Martini 1 Siklós 5
Dohnányi 2 Mascagni 1 Stefániái 2
Drdla 1 Mendelssohn 1 Strauss R. 1
de Falla 1 Molnár A. 1 Szabados 1
Gajáry 1 Mozart 1 Tartini 1
Gamauf 2 Poliakin 1 Toch E. 1
Goldmark 3 Pongrácz G. 1 Vannay 20
Goltermann 1 Popper 5 Vecsey 1
Grieg 1 Prokofjev 1 Verdi 1
Halévy 1 Puccini 1 Zsolt 3
Handel 5 összesen 49 szerző 125 műve
6
Miként e táblázat is mutatja különös gondot fordítottunk arra is, hogy a kamarazenében is fokozódó ismeretekre tehessen szert városunk közönsége. Tanáraink előadásában Handel 2 hegedű-zongora szonátája, Beethoven B-dur (op. 11), Mendelssohn d-moll (op. 49.) és Goldmark B-dur (op. 4.) és e-moll (op. 33.) valamint Siklós A dur (op. 65.) zongorahármasa, továbbá Kodály gordonkára és zongorára írt szonátája (op. 4.) melynek ez alkalommal volt nagykanizsai bemutatója, került előadásra.
Az iskola tanárai közül többen a budapesti rádió műsorában is több izben léptek nyilvánosság elé. Személyszerinti teljesítményeket a VII. fejezet tünteti fel.
Kulturcéljaink megközelítésében és az iskola fejlesztése érdekében kifejtett munkánkban hatalmas segédkezet nyújtott Stefániái Imre Őméltósága a M. Kir. Orsz. Zeneművészeti Főiskola tanára stb., aki az iskola újonnan létesítendő hangversenyterme alakítási és berendezési céljaira áldozatos készséggel és megértő önzetlenséggel vállalta egész estét betöltő zongoraest megtartását. 1935. április hó 11-én városunkban csak nagyon ritkán tapasztalt lelkesedés és igen széles rétegekből jelentkező hatalmas érdeklődés mellett a Nagykanizsai Kaszinó dísztermében folyt le ez a hangverseny, mely igen nagy sikert és csak ritkán látott ünneplést váltott ki úgy az előadó hamar közszeretetnek és igen nagy tiszteletnek örvendő személye, mint hatalmas műsora és végtelenül lebilincselő előadása révén. Városunk kulturéletében felejthetetlen élményt és messze kimagasló társadalmi eseményt jelentett Stefániái Imre Őméltósága zongoraestje, melynek megismétlését örömmel és igaz lelkesedéssel várja e város és a környék közönsége. Önzetlen fáradságáért, céljaink áldozatos támogatásáért fogadja e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
Június hó 16-án a budapesti rádió helyszíni közvetítést adott városunkból, mely alkalommal a műsornak igen jelentékeny részét az iskola tanárai adták. A közvetítés nyilvános hangverseny keretében történt és egy órát vett igénybe, melynek keretén belül egyéb számok mellett az iskola tanáraiból alakult Nagykanizsai Trió, továbbá Szeless Béla és F. Garai Margit tanárok, Honti Ilona és Kerekes Irén tanárnők kíséretével működtek közre.
Az iskola vezetése alatt álló Városi Nőikar az évad folyamán komoly és értékes számaival ez évben is megérdemelt sikert aratott.
Az iskola helyiségeiben tartotta tanóráit, illetve próbáit a Nagykanizsai Trió Társaság, a Városi Nőikar és a Városi Leventezenekar.
Adományok és jutalmazások.
Társadalmi megmozdulás folytán e tanévben is részesíthettük jutalomban, illetve segélyben kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogyha kis mértékben is, de jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat és a lankadatlan kitartást. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban vagy segélyben részesüljenek, melyek egyrészt továbbképzésüket, másrészt a teljesítmény fokozását segítik elő.
7
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
Diewock Júlia és németnyelvű óvodája ..............................43 P
Dunántuli Gazdasági Szeszgyár R.-T......................................20 „
Magyar Nemzeti Bank Nagykanizsai Fiókja ........................20 „
Nagykanizsai Néptakarékpénztár R. T................................20 „
Fonciére Általános Biztosító Intézet Nagykanizsai Főügynöksége 15 „
Keresztény Jótékony Nőegylet ............... ............15 „
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R.-T. 15 „
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T. ... ..................15 „
Angol-Magyar Bank T.-T. nagykanizsai fiókja........................10 „
Drávavölgyi Villamos Áramszolgáltató R,-T..........................10 „
Gazdák Biztosító Szövetkezete ... ....................................10 „
Izraelita Jótékony Nőegylet ................................................10 „
Nagykanizsai 1. és 2. sz. postahivatal személyzete..................10 „
Néptakarékpénztár............................................................10 „
OMKE Nagykanizsai Kerülete ..........................................10 „
Református Nőegylet ......................................................10 P
Adriai Biztosító Társaság Zalamegyei Főügynöksége ............5 „
Izraelita Jótékony és Kulturális Leányegylet ........................5 „
N. N................ ..........................................5 „
összesen 258 P
készpénz és
Rózsavölgyi és Társa zeneműkiadóhivatala Budapest 26 drb. hangjegy
Bárd Ferenc és Fia „ „ 21 „ „
Rozsnyai Károly „ „ 5 „ „
Fischel könyvkereskedés Nagykanizsa 3 „ „ és 4 db. könyv
Mair József könyvkereskedés Nagykanizsa » » » 3 n »
Schless Testvérek könyvkereskedés Nagykanizsa 3 n n
összesen 58 drb. hangjegy és 7 db. könyv Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola hálás köszönetét.
A befolyt 258 P-t készpénzben, illetve tan-, vagy beíratási díj nyugtájában osztottuk szét növendékeink között.
Pénzjutalmat, illetve pénzsegélyt kaptak-. 40 P-t kapott: Perla«y Gabriella (II. tag. 4. oszt. és I. tag. 1. oszt.), 30—30 P-t: Ungár Edit (II. tag. 4. oszt.) és elők. 1. oszt.), Wagner László (II. tag. 2. oszt.), 20-20 P-t: Frey Zita (II. tag. 3. és elők. 2. oszt.), Sas Magda (II. tag. 4. oszt.), Bertalan József (II. tag. 4. oszt.), Takács Ilona (II. tag. 2. oszt.), 15—15 P-t: Babics Ferenc (elők. 2. és I. tag.
1. oszt.), Fülöpp Margit (elők. 1. és I. tag. 1. oszt.), 13 P-t: Szúnyog János (I. tag.
2. oszt.), 10 P-t: Siftár József (I. tag. 1. oszt.), Kerecsényi Erzsébet (II. tag. l.oszt.), Kerecsényi Mária (II. tag. 1. oszt.), 5 P-t: Somlai Magda (II. tag. 2. és I. tag. 2. oszt.)
Hangjegy (könyv) jutalomban részesültek: Kiss Rózsi (akad. 2. o.), Mlinkó Klára (akad. 1. o.), Gazdag István (akad. 1. o.), Krátky Mária (II. tag. 4. o.), Mlinkó Adrienne (II. tag. 4. o.), Ungár Edit (II. tag. 4. o. és elők. 1. o.), Lemberkovics
8
Alajos (II. tag. 3. o.), Vermes Katalin (II. tag. 3. o.), Elek György (II. tag. 2. o.), Kertész Endre (II. tag. 2. o.), Ladeczky Emilia (II. tag. 2. o.), Wagner László (II. tag. 2. o.), R. Horváth Irma (II. tag. 1. o.), Kerecsényi Erzsébet (II. tag. 1. o ), Mihályi Ilona (II. tag. 1. o.), Rácz Alajos (elők. 1. o.), Lemberkovics József (I. t. 5. o.) Kovács-Sebestény Aladár (I. tag. 4. o. és I. tag. l.o.), Halphen Miklós (I. tag. 3. o.), Hegyi Lajos (I. tag. 3. o.), Balázs Éva (I. tag. 2. o.), Mohos Mária (I. tag. 2. o.), Österreicher Zsuzsanna (I. tag. 2. o.), Pintér Margit (I. tag. 2. o.), Puskás László (I. tag. 2. o.), Somlai Magda (I tag. 2. o.), Szúnyog János (I. tag. 2. o.), Vaskuti Erzsébet (I. tag. 2. o.), Zborovszky Magda (I. tag. 2. o.), Flesch Ágnes (I. tag. 1. o.), Klauz György (I. tag 1. o.), Kovács Teréz (I. tag. 1. o.), Kovács-Sebestény Erzsébet (I. tag. 1. o.), Ney Tamás (I. tag. l.o.\ Pusofszky Elvira (I. tag. 1. o.), Sághy Anikó (I. tag. 1. o.), Siftár József (I. tag. 1. o.), Várnay László (I. tag. 1. o.)
Összesen 45 növendék részesült 402 P értékű jutalomban.
II. Statisztikai adatok:
Az 1934—35. tanévre beiratkozott rendes növendékek száma: 165-|-7 magántanuló
Évközben kimaradt:.. 12
A beiratkozott rendes növendékek
főtanszakonkint nemek szerint lakhelyük szerint
zongora............ hegedűre ......... gordonkára......... magánénekre ...... íuvó és ütő hangszerre zeneszerzésre ...... 7010 mellék 20tanszak 8 16 47 1 leány (asszony) fiu (férfi)...... 72 93 helybeli vidéki 139 26
Összesen 165+6 Összesen 165 Összesen 165
A beiratkozott növendékek
foglalkozása életkora °/o-ban
önálló keresetű ..... háztartásbeli ........ más iskola tanulója 46 44 75 28 27 45 7—10 éves ............ H-15 .............. 16-20 „ ............ 21-24 „ ............ 25 éves és ezen felüli...... 11 59 40 38 17 6.70 35.98 23.78 23.17 10.37
Összesen 165 Összesen 165
A növendékek szüleinek foglalkozása:
földbirtokos (bérlő) ...... földműves......... ...... gyáros (nagyiparos) ...... iparos (önálló) ......... iparos (alkalmazott) ...... kereskedő (önálló) ...... kereskedő (alkalmazott) ... 13 4 1 23 5 7.94 2.45 —.61 14.— 3Í06 közalkalmazott magántisztviselő egyéb értelmiségi magánzó ...... nyugdíjas...... egyéb......... ......... 63 7-10 3 17 12 37.81 4.24 6.11 1.84 10.38 7.32
Katona ........... 7 4.24 Összesen 165

9

III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város. Polgármester: dr. Krátky István. Az iskola ügyeinek előadója: dr. Hegyi Lajos polgármester-helyettes főjegyző.
A szakfelügyeletet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium gyakorolja. Szakfelügyelő: Kazacsay Tibor, a Nem Állami Zeneiskolák Országos Szakfelügyelője.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Úr 88.982/1923, IH/a sz. rendelete írja elő.
V. Nyilvános működés.
A tanév folyamán növendékeink 8 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket mind az iskola kamaratermében tartottuk meg Az első hangversenyen csak magasabb osztályú növendékek léptek dobogóra, mig a többi 7 alkalommal alacsonyabb és magasabb osztályúak egyaránt. Az első hangversenyt este tartottuk, a többieket délután.
A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1934. december 12-én.
1. a) Vannay: Korál (Jekse gyökeréből...)
b) Rieger: Praeludium trombitán: Márkus László (II. t. 2. o.)
Szokol Ferenc (I. t. 3. o.) harsonán: Domina Ferenc (II. t. 2. o.)
Reithoffer Ferenc (II. t. 1. o.)
Tanár: Schiller János.
2. Clementi: Sonata (B) I. két zongorán: Pintér Ibolyka (II. t. 3. o.) és
Ladeczky Emília (II. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona.
3. P. Nagy Z.: Gyönyörű gyöngyöm énekelte: Frey Zita (elők. 2. o.)
kisérte: Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet.
4. Cherubini: Sonata (B) I. zongorán: Horváth Irma (II. t. 1. o.)
Tanár: Honti IlODa.
5. Siklós: Erdőben gordonkán: Sörlei Lajos (II. t. 2. o.)
kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 4. o.J
Tanár; F. Garai Margit.,
6. Buttykay: Capriccio hegedűn: Begidsán Andor (II. t. 5. o.)
kisérte: Kertész Endre (II. t. 2. o.)
Tanár: Szeless Béla.
7. a) Hándel: Sarabande 1 hegedűn: Frey Zita ( II. t. 3. o.) és
b) „ Bourrée / Lemberkovics Alajos (II t. 3. o.)
kisérte: Vermes Katalin (II. t. 3. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma.
8. Schubert: Impromptu (Es) zongorán: Wagner László (II. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén.
9. Rieding: II. Concertino (G) hegedűn: Perlaky Gabriella (II. t. 4. o.)
kisérte: Pintér Ibolyka (II. t. 3. o.)
Tanár: Szeless Béla.
10. a) Brahms: Sapphói óda énekelte: V. Mlinkó Mária (akad. 1. o.) b) Radnai: Varróleány dala kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet.
11. Wieniawsky: Legenda hegedűn: Mlinkó Klára (akad. 1. o.)
kisérte: Mlinkó Adrienne (II. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla.
12. Mendelssohn: Őszi dal énekelte: Pintér Ibolyka (akad. 1. o.) és
Gazdag István (akad. 1. o) kisérte: Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár : Ujfalussy Erzsébet.
11
13. Beethoven: Zongoraverseny (B) I.
zongorán : Ungár Edit II. t. 4. o) 2. zongorán tanára: F. Pásztor Irma
II. 1934. december 19-én.
1. a) Molnár A.: Gavotte
b) Toch E.: A napsugár játéka
c) Grecsaninov: Iskolai feladat \
jyjggg
d) Horváth G.: Fonódal
2. Burose : Ó-német népdal
3. Hütter: Gyermekdal
4. a) Kazacsay: Altatódal
b) Franck: Esiy baba keservei \ Mozart: Allegro /
5. Molnár A.: Kis hegedüdarab
6. a) Butting: Allegretto grazioso b) Siklós: A medvetáncoltató
7. Csajkovszki: Szövegnélküli dal
8. a) Kazacsay: Táncol a baba
b) Siklós: Induló
c) Poldini: Ördögöcskék Bossi: Bölcsődal
10. Zsolt: Bölcsődal
11. Stefániái: Tangó
12. Rubinstein: A harmat csillog I Vannay: Hej! Ki tudja /
13. Molnár A.: Szonatina hegedűre
zongorán: Pusofszky Elvira (I. t. 1. o.) „ Pintér Margit (I. t. 2 o.)
„ Somlai Magda (I. t. 2. o.)
„ Magyar Zoltán (I. t. 2. o)
Tanáruk; Honti Ilona
kisíuvolán: Dlask József (I. t. 1. o.) kisérte: Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: Schiller János
gordonkán: Babos László (1. t. 1. o.) kisérte: Wagner László (11. t. 2. o.)
Tanár: F. Garai Margit
zongorán: Puskás László (1. t. 2. o.) „ Österreicher Zsuzsi (1. t. 2. o.)
Tanár : Kerekes Irén
hegedűn: Schermann Gizella (1. t. 4. o.) kisérte: Vermes Katalin (11. t. 3. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Pintér Erzsébet (1. t. 3. o.) „ Vaskuti Erzsébet (1. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
fuvolán: Perendi Lajos (II. t. 1. o.) kisérte: Pintér Ibolya (II. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János
zongorán: Kovács Sebestény Aladár (l.t. 4.o.) „ Lemberkovics József (1. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén
„ Mlinkó Klára (1. t. 4. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
zongorán: Kerecsényi Erzsébet (11. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén
hegedűn: Kiss Rózsi (11. t. 5. o.) kisérte: Vermes Katalin (11. t. 3. o)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Kecskés Eszter (111. t. 4. o.J
Tanár: F. Pásztor Irma
énekelte: Kiss Rózsi (akad. 2. o.) kisérte: Pintér Ibolya (11. t. 3. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
és zongorára (a) 111. t.
Mlinkó Klára (akad. 1. o.J és Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon : F. Pásztor Irma
III. 1935. január 23-án.
1. a) Molnár A.: Gyermekdal... I zongorán: Flesch Ágnes (1. t. 1. o.) b) Bartók: Elvesztettem a páromat...
c) Falk: Erdő mellett nem jó lakni...
d) Zilcher H.: Szánút...
2. Országh: Keringő ...
Tanár: F. Pásztor Irma
Botka Éva (1. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén
Honti Károly (1. t. 1. o.) Mohos Mária (1. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
hegedűn: Bazsó Katalin (1. t. 1. o.) kisérte: Vermes Katalin (11. t. 3. o.)
Tanár: Szeless Béla
12
3. Krüger: Andante...
4 íj
c)
d)
5.
6.
Grecsanlnov: Fandango... Schumann: Katonainduló■ ■■ \ Vannay: Szöcsketánc... / Bartók: Gyermekeknek (29. és
Csajkovszki: Polka:.. Berkovits: Mazurka ...
Zilcher P. Gavotte... „ Menuette...
„ Vadászdal...
7. Schubert: Bölcsődal...
8. a) Siklós: Virágok között... b) Badnai: Kisbiró uram...
9. a) Schubert: Scherzo (B)... b) Beethoven: Emléklap...
10. Silcher F.: Német népdal.
11. Franz : Ősszel...
12. Pikéthy: Scherzo (F)...
13. Mendelssohn: Fonódal...
14. Söchting: Zongorahármas (F) I
15. a) Schubert: Te vagy a csend. b) Delibes: Suzon...
e
Bachmaninov: Prelude (cis).
oboán: Bader Jenő (I. t. 2. o.) klarinéton: Morgenstern Ferenc (11. t. 2. o.)
Tanár: Schiller János
zongorán: Jandl Ferenc (1. t. 2. o.)
Zborovszky Magda (1. t. 2. o.)
31-ik számj
Ági Magda (1. t. 3. o,) Jandl Hedvig (1 t. 4. o.)
Tanár : Kerekes Irén
hegedűn: Szúnyog János (1. t. 2. o.) kisérte: Kertész Endre (11. t. 2. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Lemberkovics Alajos (1. t. 2. o) Balázs Éva (1. t. 2. o.) Fábián Magda (1. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
fuvolán: Varga István (11. t. 1. o.) kisérte: Pintér Ibolya (11. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János
zongorán: Szerecz Aranka (1. t. 4. o.)
Vaskuti Mária'' (1. t. 4. o.)
Tanár: Honti Ilona
zongorán: Krátky Tibor (1. t. 4. o.)
Begidsán Andor (1. t. 5. o.)
Tanár : Kerekes Irén
trombitán: Márkus László (11. t 2. o.) kisérte: Pintér Ibolya (11. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János
énekelte: Babics Ferenc (elők. 2. o.) kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
zongorán: Kertész Endre (11. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
zongorán: Ladeczky Emilia (11. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
t. zongorán: Wagner László (11. t. 2. o.) hegedűn: Frey Zita (11. t. 3. o.) gordonkán: Sörlei Lajos (11. t. 2. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma
• } énekelte: Kecskés Eszter (felső t. 2. o.) kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
zongorán: Mlinkó Adrienne (11. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén
IV. 1935. február 27-én olasz és magyar szerzők müveiből.
1. a) Molnár A.: Téma változatokkal zongorán: Ney Tamás (1. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
Winkler Szonja (1. t. 1. o.) Krátky Éva (1. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén
zongorán: Magyar Zoltán (1. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
Österreicher Zsuzsanna (l.t.2.o.)
Tanár: Kerekes Irén
b) Bátor: Alszik a baba
c) Bartók: Keringő )
„ Allegro decisoí
2. a) Clementi: Sonatina (C) I.
„ (C) 11.
b) Bartók : A duda
c) Bossi: Babillage
Pintér Margit (1. t. 2. o.) Vaskuti Erzsébet (1. t. 2. o.)
Tanár : Honti lloni
13
d) Dlenzl : Törpék tánca Kigyósi: Keringő
3.
4. a) b) c)
5.
6.
Tarnay: Szorgos munka Siklós: Menuette Radnai: Kukoricafosztás
Siklós: Idylle
Sartorlo: Fecskeüzenet
7. Buchner A.: Légy üdvöz
8. a) Zuccoli: Canzonetta
b) Sgambati: Májusi dal
c) „ Induló
9. Liszt: Ha álmom mély
10. Sartorlo: Vidámság és öröm
11. Vannay: Rózsahimzés
12. a) b)
13.
Vannay: Igricnóta \ Liszt: Consolation (cis) (
zongorán: Kerecsényi Ágnes (1. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén
hegedűn: Kovács Teréz (1. t. 1. o.) kisérte: Kertész Endre (11. t. 2. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Halphen Miklós (1. t. 3. o.) Mlinkó Klára (1. t. 4. o.) Scherz Aranka (1. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
gordonkán: Sörlei Lajos {11. t. 2. o.)
kisérte: Ladeczky Emília (11. t. 2. o.)
Tanár: F. Oarai Margit
zongorán: Kerecsényi Erzsébet (ll.t.l.o.) és Kerecsényi Mária (11. t 1. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon ; F. Pásztor Irma
trombitán: Márkus László (11. t. 2. o.)
Szokol Ferenc (1. t. 3. o.J harsonán: Reithoffer Ferenc (11. t. 1. o.) és Domina Ferenc (11. t. 2. o.)
Tanár: Schiller János
zongorán: Kerecsényi Mária (11. t. 1. o.)
Tanár: Honti Ilona
Elek György (11. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén
énekelte: Babics Ferenc (elők. 2. o.) kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
zongorán: Kertész Endre (11. t. 2. o.)
Ladeczky Emilia (11. t. 2. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon : F. Pásztor Irma
énekelte: kisérte:
zongorán:
Frey Zita (elők. 2. o.) Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
Vermes Katalin (11.
Tanár:
t. 3. o.)
F. Pásztor Irma
Cavalli: Duett a Giasonec. operából, énekelték: Kiss Rózsi (akad. 2. o.) és
Rácz Alajos (elők. 1. o.) kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
V. 1935. március 27-én Bach és Handel müveiből.
1. Handel: Sarabande
2.
Hftndel: Gavotte Bach: Menuette
c) Bach: Induló (G)
d) „ Kis preludium (F)
e) ,, „ „ (g)
3. Bach: Menuette
fuvolán: Varga István (11. t. 1. o.), oboán: Báder Jenő (1. t. 2. o.), klarinéton: Maurer Károly (1. t. 2. o.) és Nadrai László (1. t. 3. o.„ basszusklarinéton: Kalmár Péter (1. t. 3. o.)
Tanár: Schiller János
zongorán: Pusofszky Elvira (1 t. 1. o.)
Somlai Magda (1. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
Puskás Márta (1. t. 3. o.) Kovács Sebestény Aladár (1. t. 4. o.) Lemberkovics József (1. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén
trombitán: Varga István (1. t. 3. o.) és
Büki Károly (11. t. 1. o.) harsonán: Födő János (1. t. 1. o.)
Tanár: Schiller János
14
4. a) Bach: Kétszólamú invenció (E) 1 „_____, . D „„„,,,, ,„,„ ;11 , . .
b) Handel: Courante / zongorán. R. Horváth Irma (11. t. 1. o.)
c) Bach: Kétszólamú invenció (A) Ladeczky Emília (11. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
5. Emlékezés Bachra és Handelre
irta és elmondta: Begidsán Andor (11. t. 5. o.)
6. Bach: Ária hegedűn: Lemberkovics Alajos (11. t. 3. o)
kisérte: Mlinkó Adrienne (11. t. 4. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon : F. Páaztor Irma
7. Bach: Sarabande és Bourrée hegedűn: Mlinkó Klára (akad. 1. o.) és
Frey Zita (11. t. 3. o.) kisérte: Wagner László (11. t. 2. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma
8. Handel: Ária a Rinaldo cimü operából ének.: Gazdag István (akad. 1. o.)
kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébe)
9. a) Bach: Kétszólamú invenció (h) zongorán: Wagner László (11. t. 2. o.) b) „ Háromszólamú invenció (e) Sas Magda (11. t. 4. o.)
^ " " " ^} Mlinkó Adrienne (11. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén
10. Bach: Suite hegedűre és zongorára (D) I. Begidsán Andor (11. t. 5. o.)
Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
11. Bach: Fantasia (c) zongorán: Krátky Mária (11. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén
12. Handel: Sonata hegedűre és zongorára (A) III és IV. tétel
Kecskés Eszter (111. t. 1. o.) és Krátky Mária (II. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
13. Bach: Adagio a D dur suiteből hegedűn: Kiss Rózsi (11. t. 5. o.) és
Perlaky Gabriella (11. t. 4. o.) mélyhegedűn: Mlinkó Klára (akad. 1 o.) gordonkán: Sörlei Lajos (II. t. 2. o.)
Tanár: Szeless Béla
VI. 1935. május 9-én.
1. Ruthardt: Német népdal zongorán: Kovács Sebestény Erzsébet (1.1.1. o.)
és Kovács Sebestény Miklós (I. t. l.o.)
Tanár: Kerekes Irén
2. Schlemüller: Ima gordonkán: Kerecsényi György (I. t. 1. o.)
kisérte: Kerecsényi Erzsébet (II. t. 1. o.)
Tanár: F. Garal Margit
a) Söchting: Babatánc Honti Károly (I. t. 1. o.)
b) Falk: Vándorfecske Németh László (I. t. 1. o.)
Tanár: Honti Ilona
c) Molnár A.: Menuette Ney Tamás (I. t. 1. o.)
d) Geszler: Hinta-palinta \ Fl f Á a t 1 Gurlitt: Vidám társaság / tLesctl Agnes (L t L ° >
e) Parlow: Babatánc Balázs Éva (I. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
4. Merkler: Bölcsődal fuvolán: Németh Lajos (I. t. 2. o.)
kisérte: Ladeczky Émilia (II. t. 2. o.)
5. a) Bartók: Paraszttánc \ „ , . Bolck: I zongorán: Krátky Éva (\. t. 1. o.)
Tanár: Schiller János
b) Grecsaninov: Keringő \ „, , „ x „
Vesszőparipácska j Zborovszky Magda (I. t. 2. o.)
Tanár: Kerekes Irén
15
6. Boccherini: Menuette
7. a) Kazacsay: Altatódal b) Kazacsay: Induló
8. 9. 10.
Brakl: Népdal
Tóth: Valse Interméde \ Lhewine: Humoresque I
hegedűn: Szúnyog János (I. t. 2. o.) kisérte: Kecskés Eszter (III. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Fábián Magda (I. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
Lemberkovics Alajos (I. t. 2. o.) és Lemberkovics József (I. t. 5. o.)
Tanár az összjátékban: F. Pásztor Irma
hegedűn: Schermann Gizella (I. t. 4. o.) kisérte: Kecskés Eszter (III. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán
Weber K. M.: Szonatina, hegedűre és
11. Schubert: A muzsikához
12. Grieg: Népdal I
„ Emléklap )
13. D''Ambrosio: Canzonetta
14. a) Pergolese: A telhetetlen \ b) Volkmann: Csalogánydal )
: Benedek Józsa (I. t. 5. o.)
Tanár: Kerekes Irén
zongorára (F) II. és III. t. Somlai Magda (II. t. 2. o.) és Ladeczky Emilia (II. t. 2. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma
: Babics Ferenc (elők. 2. o.) : Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
zongorán: Hemmert Erzsébet (II. t. 1. o.)
Tanár: Kerekes Irén
énekelte kisérte
hegedűn: kisérte:
énekelte: kisérte:
15. Handel: Ária és változatok zongorán:
Frey Zita (II. t. 3. o.) Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
Kiss Rózsi (akad. 2. o.) Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
Kertész Endre (II. t. 2. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
VII. Magyar szerzők müveiből 1935. május 22-én.
1. a) Thomán: Magyar ábránd
b) Poldinl: Bölcsődal
c) Kazacsay: Anyácska
d) Falk G.: Népdal
2. Zsámboki: Fecsegés
zongorán: Pintér Margit (I. t. 2. o.) és Pintér Erzsébet (I. t. 3. o.) „ Görög Anna (I. t. 4. o.) „ Mohos Mária (I. t. 2. o.) „ Kovács Sebestény Tibor (1.1.1. o.)
Tanár: Honti Ilona
3.
Kadosa: A legény nótája \ „ Gúnydal /
gordonkán kisérte
hegedűn kisérte
Babos László (I. t. 1. o.) Krátky Mária (II. t. 4. o.)
Tanár: F. Garai Margit
Hegyi Lajos (I. t. 3. o.) Krátky Mária (II. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
4. Siklós: Kis magyar rapszódia zongorán: Puskás László (I. t. 2. o.) és
Puskás Márta (I. t. 3. o.)
Tanár: Kerekes Irén
zongorán: Scherz Aranka (1. t. 5. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
Vaskuti Mária (I. t. 4. o.) Ladeczky Emilia (II. t. 2. o.)
Tanár: Honti Ilona
Rácz Alajos (elők. 1. o.) Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: Ujfalussy Erzsébet
5. a) Bodó: Intermezzo
b) Siklós: Sajkában
c) Vannay: Könny és mosoly
6. Bartók: Ablakomba, ablakomba | Átkelte'' Kodály: Magas a rutafa > k;«APtp:
Azért, hogy én J klserte-
16
7. a) b)
Dohnányi: Gavotte és Musette I Liszt; La pastorella /
8. Bloch: 3. kis magyar fantázia
9. a) b)
11. a) b)
Bodó: Skót tánc Demény: Valse Impromptu
zongorán: Wagner László (Ií. t. 2. o.)
Tanár : Kerekes Irén
hegedűn: Lemberkovics Alajos (II. t. 3. o.) kisérte: Krátky Mária (II. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
10. Thomán : Harmadik magyar ábránd zong.: Sas Magda (II. t. 4. o.) és
Kertész Endre (II. t. 2. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon: F. Pásztor Irma
Í trombitán: Márkus Károly (II. t. 2. o.) és
Büki Károly (II. t. 1. o.J harsonán: Reithoffer Ferenc (II. t. 1. o.) és Domina Ferenc (II. t. 2. o.)
Tanár: Schiller János
Gaál F.: Korál
gr. Zichy: Keresztes vitézek kara
13.
14.
Vannay Emléklap (
„ Erdei manó halála /
Hollósy: Menuette Dohnányi: Keringő
zongorán: Mlinkó Adrienne (II. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén
zongorán: Sas Magda (II. t. 4. o.)
Tanár: Kerekes Irén
zongorán: Vermes Kató (II. t. 3. o.) és Ungár Edit (II. t. 4. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon : F. Pásztor Irma
Vili. 1935. május 29-én.
1. a) Molnár A.: Népdal zongorán : Merőtey Ibolya (1. 1.1. o.)
b) Grecsaninoff: Ólomkatonák indulója Pusofszky Elvira (1. t. 1. o.)
Tanár : Honti Ilona
Sághy Anikó (1. t. 1. o.) Winkter Szonja (1. t. 1. o.)
Tanár : Kerekes Irén
hegedűn: Kovács Sebestény Aladár (1. t. 1. o.) . kisérte: Wagner László fii. t. 2. o.)
Tanár: Szeless Béla
zongorán: Somlai Magda (1. t. 2. o.)
Vaskúti Erzsébet (1. t. 2. o.)
Tanár : Honti Ilona
Bievel Ágnes (1. t. 2. o.) Österreicher Zsuzsa (1. t. 2. o.)
Tanár : Kerekes Irén
Morgenstern Ferenc (11. t. 2. o.) és Nadrai László (1. t. 3. o.)
Tanár : Schiller János
zongorán: Rátkai Edit (I. t. 5. o.)
Varga Ilona (1. t. 5. o.)
Tanár : Honti Ilona
Somlai Magda (11. t. 2. o.J Kecskés Eszter (111. t. 4. o.)
Tanár: Szeless Béla
Varga István (1. t. 3. o.) Márkus László (11. t. 2. o.) Szokol Ferenc (1. t. 3. o.) Büki Károly (II. t. 1. o.) Reithoffer Ferenc (11. t. 1. o.) Domina Ferenc (11. t. 2. o.) Nadrai László (1. t. 3. o.J
Tanár : Schiller János
c) Vannay: Két kis gondolat
d) Bátor: Hol volt, hol nem volt
2. Országh: Gaudeamus
3. a) Söchting: Labdajáték \
Germer: Fogócska (
b) Flncke : Madárlakzi I Rohde: Szitakötők tánca (
c) Horváth A.: Huszárbaba tánca
d) Szabados: Postakocsin
4. Bender: Klarinét-kettős
5. a) Kazacsay: Hintaló
b) Moskovszky: Tarantella
6. Stromwasser: Kis gavotte
hegedűn: kisérte:
7. Böhme : Lovagi trombitazene trombitán:
»
JJ
harsonán: üstdobon:
17
8. Gounod: Altatódal
9. Chopin: Keringő (h) 10. Brahms: Magyar tánc (F)
énekelte: Gazdag István (akad. 1. o.) fuvolán: Varga István (11. t. 1. o.) zongorán kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár : Ujfalussy Erzsébet
zongorán. Mihályi Ilona (11. t. 1. o.)
Tanár: F. Pásztor Irma
zongorán: Ladeczky Emilia (11. t. 2. o.)
és Wagner László (11. t. 2. o.)
Tanár a kamarazene tanszakon : F. Pásztor Irma
hegedűn: Perlaky Gabriella (11. t. 3. o.) és Lemberkovics Alajos (11. t. 3. o.) kisérte: Mlinkó Adrienne (11. t. 4. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon : F. Pásztor Irma
énekelte: Kecskés Eszter (felső 2. o.) hegedűn: Mlinkó Klára (akad. t. 1. o.) zongorán kisérte: Ungár Edit (11. t. 4. o.)
Tanár : Ujfalussy Erzsébet
zongorán: Vermes Katalin (11. t. 3. o.)
Tanár : F. Pásztor Irma
14. Haydn: D dur vonósnégyes III. t. I. hegedűn: Perlaky Gabriella (11. t. 3. o.)
II. hegedűn: Begidsán Andor (11. t 5. o.) mélyhegedűn: Mlinkó Klára (akad. 1. o.) gordonkán: Sörlei Lajos (11. t. 2. o )
Tanár az összjátékban : F. Garai Margit
zongorán: Krátky Mária (11. t. 4. o.)
11. Schubert: Preghiera
12. Denza: Ha te megértettél volna
13. Liszt: A csalogány
15. Chopin: Polonaise (cis)
16. Mozart: Zongoraverseny (D) I.
17. Haydn: Zongorahármas (D) I.
Tanár: Kerekes Irén
Kecskés Eszter (111. t. 4. o.) 2. zongorán: tanára F. Pásztor Irma zongorán: Krátky Mária (11. t. 4. o.) hegedűn: Mlinkó Klára (akad. t. 1. o.) és gordonkán: Sörlei Lajos (11. t. 2. o.)
Tanár a kamarazenetanszakon : F. Pásztor Irma
Úgy e hangversenyeink műsorában, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásánál a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. így hangversenyeink közül egyet csak magyar szerzők, egyet pedig magyar és olasz szerzők munkáiból állítottunk össze és növendékhangversenyünkön 95 komponistától előadott 195 darab közül 88 darab magyar szerzők műve volt, tehát az előadott darabok 45%-a magyar komponisták tollából került ki.
Ezen 88 darab 39 magyar szerző munkája volt és pedig:
Bartók 8 Geszler 1 Pikéthy 1
Bátor 2 Hollósy 1 Poldini 2
Berkovits 1 Horváth G. 1 Radnai 3
Bloch 1 Horváth A. 1 Siklós 8
Bodó Hütter 1 Stefániái 1
Buchner A. 1 Kadosa 2 Szabados 1 í
Brakl 1 Kazacsay 6 Tarnay 1
Buttykay 1 Kigyósi 1 Thomán 2
Demény 1 Kodály 2 Tóth 1
Dienzl 1 Liszt 4 Vannay 9
Dohnányi 2 Molnár A 8 gr. Zichy 1
Falk G. 3 P. Nagy Z. 1 Zsámboky 1
Gaál F. 1 Országh 2 Zsolt 1
összesen 88
munkával szerepeltek növendékhangversenyeink műsorában.
18
Nagy súlyt helyeztünk arra is, hogy növendékeink a baráti nagy olasz nép zeneművészetében is otthonosak legyenek és e várost az olasz nemzethez fűző szálak zenei életünkben is gyökeret eresszenek. Ennek folyamányaként egyik hangversenyünk műsorát csak olasz és magyar szerzők munkáiból állítottuk össze. De többi hangversenyünk műsorában is jelentékeny számban szólaltak meg olasz zeneszerzők, úgy, hogy e tanév folyamán növendékhangversenyeinken az olasz komponistákat
Bossi 2 Cherubini 1 Sartorio 2
Boccherini 1 Clementi 3 Sgambatti 2
Burose 1 d''Ambrosio 1 Zuccoli _1
Cavalli 1 Pergolese 1 összesen 11
szerző 16 számmal képviselték. Az olasz szerzők a műsorra tűzött komponisták 12%-át tették ki.
A magyar és olasz zeneszerzőkön kívül még 45 komponista 91 munkája szerepelt műsorainkon.
Különös gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsóbb osztályoktól kezdve az összjátékban fokozatos készségre tegyenek szert. Ennek meg-, felelően a hegedű, gordonka, magánének és fuvóhangszerek kíséretei mellett, melyeket 10 növendék látott el, 34 összjátékon alapuló számot tűztünk hangversenyeink műsorára.
A tanév alatt megtartott 8 növendékhangversenyen 101 növendék, vagyis az összlétszám 61%-a lépett dobogóra. Ezen 101 növendék 161 szóló és 34 összjátékon alapuló számban mutatta be készültségét. Ezen kívül 53 szám kíséretét is ellátták.
19
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár, céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint főleg ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 118 drb. könyv, 49 folyóirat és 795 zenemű, mintegy 4090 P értékben. Ezekből a tanévi szaporulat: 12 könyv, 6 folyóirat és 68 zenemű, mintegy 240 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, kik a tanév folyamán nagyértékü és nekünk felette becses ajándékaikkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig:
vitéz Nádassy Józsefné úrasszonynak 12 drb. hangjegy Pogatschnigg Guidó zeneiskolai igazgató úrnak 7 „ „ Pongrácz Géza honvéd hadnagy „ 6 „ „ Tiboldi József zeneszerző „ 2 „ „ Honti Ilona tanárnőnek 2 „ „ özv. Dobossy Elekné úrasszonynak 1 „ „ Zalavármegye Iskolánkívüli Népművelési Bizottság Elnökségének * » » Hermann László zeneiskolai igazgató úrnak 1 „ „ Gárdonyi Zoltán „ tanár „ 1 „ „ Szaváry Erzsébet úrleánynak 1 » >» Rózsavölgyi és Társa zeneműkiadóvállalatának 1 „ „ Zalavármegye Iskolánkívüli Népművelési Bizottság Elnökségének 1 „ könyv szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 15 drb. hangszer képezi, mintegy 12.250 P értékben. E tanévben az iskola egy drb. használt zongorához jutott az iskolafenntartó város szíves támogatásából kifolyólag.
Ezek mellett az iskola őrzi és kezeli a Városi Levente Zenekar 30 drb. hangszerét, melynek értéke kb. 2200 P. Fentieken kívül az iskolánál van még a helybeli Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 10 drb. mintegy 250 P értékben.
20
VII. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, solféget, zenedik-tálást, zeneszerzést, (összhangzattant)
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát, kamarazenét a tanári értekezletek jegyzője
3 Kerekes Irén i> » » 1927. szept. óta zongorát a könyv- és zeneműtár őre
4 Honti Ilona » » » 1930. nov. óta »
5 Szeless Béla » » óraadó tanár 1934. jan. óta hegedűt
6 Ujfalussy Erzsébet operaénekes ii 1934. szept. óta magánéneket
7 dr. Fendler Károlyné Garai Margit Zeneművészeti Főiskolát végzett gordonkatanár ii 1929. szept. óta gordonkát, zenei alapismereteket és solféget
8 Schiller János Zeneművészeti Főiskolát végzett fuvótanár, áll. kép katonakarmester ii 1929. szept. óta fuvó-, ütőhangszereket a hangszertár őre

21
A tanári kar intézeten kívüli működése a tanév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m. város közművelődési és közegészségügyi bizottságának tagja, az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület igazgatósági tagja, az Orsz. Magyar Dalosszövetség Országos Művészi Bizottságának tagja, e szövetség XIV. kerületének kerületi karnagya és a Kerületi Művészi Bizottság elnöke, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, továbbá a Városi Nőikar karnagyaként fejtett ki iskolán kivüli működést. 21 helybeli és 2 zalaegerszegi hangversenyen, ünnepségen, misén stb. működött közre mint karnagy, zongorakísérő és zenetudományi előadó. Művei különböző fővárosi, helybeli, vidéki és külföldi hangversenyeken kerültek előadásra, melyek úgy a budapesti, mint több külföldi rádió műsorában többször szerepeltek. Fővárosi szaklapokban, valamint a helybeli napilapban több tanulmánya és cikke jelent meg. A Nagykanizsai Levente Egyesület, a József Szanatórium Egyesület választmányi, a Stefánia Szövetség igazgatósági tagja.
Fábiánná Pásztor Irma az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület, a Nagykanizsai Trió, az Orsz. Magyar Dalosszövetség XIV. kerülete művészi bizottságának, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, a tanév folyamán 14 izben helyben és 1 izben Csurgón lépett 21 szóló és kamarazeneszámban és zongora-kísérőként nyilvánosság elé.
Kerekes Irén az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület, a Városi Nőikar, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, a tanév folyamán 11 alkalommal szóló és kamarazeneszámokban, továbbá zongorakísérőként összesen 13 számban működött közre.
Honti Ilona az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület, a Városi Nőikar és a Városi Vegyeskar, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 16 alkalommal 3 szóló-zongoraszámban és 22 számban zongorakisérőként szerepelt a nyilvánosság előtt.
Szeless Béla az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület, a Nagykanizsai Trió, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 12 alkalommal Nagykanizsán 16 szóló és kamarazene számban és 1—1 izben a budapesti rádióban, Zalaegerszegen és Csurgón szerepelt a nyilvánosság előtt.
Ujfalussy Erzsébet az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület, a Városi Nőikar, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 9 izben 11 számmal lépett nyilvánosság elé.
Dr. Fendlerné Garai Margit az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület, a Nagykanizsai Trió, a Városi Nőikar, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja, 11 izben 10 szóló és 6 kamarazene számban lépett nyilvánosság elé Nagykanizsán, továbbá 1 izben Keszthelyen és 1 izben a budapesti rádióban.
Schiller János az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület tagja, az Orsz. Magyar Dalosszövetség XIV. kerületének kerületi társ-karnagya, a Kerületi Művészi Bizottság tagja, a Városi Leventezenekar karnagya, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának tagja. 17 izben, mint a Leventezenekar karnagya szerepelt nyilvánosság előtt.
22
VIII. Név- és érdemjegysorozat.
Fö- és melléktanszakon:
1 = kitűnő
2 = jeles
3 = jó
4 = elégséges
5 = elégtelen
n. v. m. t. ...ö. v. t.
Magyarázat.
Magaviseletben:
1 = példás
2 = jó
3 = szabályszerű
4 = rossz
= nem végezte el a tananyagot = nem vizsgázott = melléktanszak
= oszt.-ból összevont vizsgát tett.
Szorgalomból:
1 = dicséretes
2 = jó
3 = megfelelő
4 — hanyag
5 = elégtelen
Felsőbb osztályba csak az a növendék léphet, ki a tananyagot elvégezte és úgy a fö-, mint a melléktanszakon legalább „jó" osztályzatot nyert.
Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet | szorgalom elmélet (sollége], zenediktálás kamarazene (együttes) zongora m. t. zeneaesthetika Tanár Megjegyzés
*Ági Magda zongora alsó III. 2 1 2 2 _ — — Kerekes
Babits Ferenc ének elők. II. 1 1 1 2 - - — Ujfalussy
Babits Ferenc zongora alsó II. 2 1 1 — - - — Honti
Babos László gordonka I. 2 1 1 — - - — F. Garai
5 Bakó István harsona alsó I. — Schiller kimaradt
Balázs Éva zongora » II. 2 1 1 — - - — F. Pásztor
Bazsó Katalin hegedű » I. 2 1 2 — — - — Szeless
Báder Jenő oboa >» II. 2 1 1 — - - — Schiller
Begidsán Andor hegedű közép V. 2 1 2 1 2 - — Szeless
10 Begidsán Andor zongora alsó V. 2 1 1 fm — - — Kerekes
Benedek Józsa » n V. 2 1 2 3 — — —
Bereczk Zsuzsanna n közép I. F. Pásztor n. v.
Bertalan József hegedű 9) IV. 1 1 1 2 fm - -— Szeless
Bievel Ágnes zongora alsó II. 2 1 1 — — — — Kerekes
15 Borbély Gyula fuvola » I. 1 Schiller kimaradt
Bot ka Éva zongora n I. 1 1 — — - — Kerekes
*Büki Károly trombita közép I. 2 1 2 — — - — Schiller
Csik Stefánia ének elők. I. Ujfalussv n. v.
Csöndör Kálmán harsona közép I. 2 1 2 — — - — Schiller
20 Elek György Dávidovics Ferenc zongora trombita » alsó II. I. 2 1 1 1 2 - Kerekes Schiller n. v.
Dávidovics Ferenc klarinét n I. 3 1 1 — — — — n
Dlask József fuvola n I. 3 1 2 — — — — n
Domina Ferenc harsona közép II. 2 1 2 — — - — V
25 Farkas István trombita alsó I. yj kimaradt
Fábián Magda zongora n II. 1 1 1 — — - — F. Pásztor
Fenyves Ferenc trombita n I. — — — — — - — Schiller kimaradt
Fischl János klarinét közép I. » kimaradt
Flesch Ágnes zongora alsó I. 1 1 1 — — - — F. Pásztor
24
.... Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet szorgalom elmélet (sollége) zenediktálás kamarazene (együttes) zongora m. t. zeneaesthetika Tanár Megjegyzés
Kovács Teréz hegedű alsó I. 1 1 1 ___ _ _ Szeless 1., II. oszt.-bDI ö. y. L
Krátky Éva zongora » 1. 1 1 1 — — - — Kerekes
Krátky Mária » közép IV. 2 1 1 2 1 - — »
Krátky Tibor n alsó IV. 2 1 2 1 — - — n
80 Kulhay Mária n felső I. — — — — — - — n 11. V.
Ladeczky Emilia » közép II. 1 1 1 1 l - — Honti
Leiner Nándor kürt alsó II. Schiller n. v
Lemberkovits Alajos hegedű közép III. 1 1 1 2 l - — Szeless
*Lemberkovits Alajos zongora alsó II. 2 1 2 — — — F. Pásztor
85 Lemberkovits József n » V. 1 1 1 2 — _ — Kerekes
Magyar Zoltán >? n II. 1 1 1 — — - — Honti
Major Gyula klarinét » I. — Schiller n. v
Maurer Károly n » II. 2 1 3 — — — — yy
Márkus László trombita közép II. 2 1 2 — — - — yy
90 Mátrai Ferenc harsona alsó I. yy n. v.
*Merőtey Ibolya zongora n I. 2 1 1 — — - — Honti
Mihályi Ilona ÍJ közép I. 2 1 1 1 fm - — F. Pásztor
Mlinkó Adrienne n n IV. 2 1 1 1 1 — — Kerekes
Mlinkó Klára hegedű felső I. Szeless n. v
95 V. Mlinkó Mária V. Mlinkó Mária ének hegedű akad. felső I. I. Zene míiv. Fö Isk. vizs aázo ti Ujfalussy Szeless n. v.
Mohos Mária zongora alsó II. 1 1 1 — — — — Honti
Morgenstern Ferenc klarinét közép II. Schiller n. v.
Muzslay László zenesz. elők. I. Vannay n. v
100 Muzslay László ének n I. — Ujfalussy n. v.
Nadrai László klarinét alsó III. 1 1 1 — — — — Schiller
Nagy István harsona yy I. 2 1 1 — — — — yy
Németh György kürt yy II. yy kimaradt
Németh Lajos fuvola yy II. 2 1 1 — — — — yy
105 Németh László zongora yy I. 2 1 2 — — — — Honti
*Ney Tamás » yy I. 1 1 1 — — — — F. Pásztor
Österreicher Zsuzsanna ÍJ yy II. 1 1 1 — — — — Kerekes
Pasqualetti Gyula hegedű yy I. 2 1 2 — — — — Szeless
Perendy József klarinét yy II. Schiller kimaradt
110 Perendy Lajos fuvola közép I. 2 1 2 — — — — n
Perlaky Gabriella hegedű yy IV. 1 1 1 1 1 — — Szeless 1.. II. oszl.-ból i.». 1.
Perlaky Gabriella zongora alsó I. 1 1 1 — — — — Honti
Pintér Erzsébet » yy III. 2 1 2 2 — — — n
Pintér Ibolya ének felső I. 1 Ujfalussy n. v.
115 Pintér Margit zongora alsó II. 1 1 — — — — Honti
Puskás László n n II. 1 1 1 — — — — Kerekes
*Puskás Márta yy n III. 2 1 1 2 — — — n
Pusofszky Elvira yy ÍJ I. 1 1 1 — — — — Honti II.. III. oszt.-btl i. ». 1. n. v.
Rácz Alajos yy r> II. 2 1 1 — — — — n
120 Rácz Alajos Rácz Alajos ének gordonka elők. alsó I. I. 1 1 1 3 Ujfalussy F. Garai
26
Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet | szorgalom elmélet (solféae), Meíiktálás kamarazene (együttes) zongora m. t. zeneaestMka Tanár Megjegyzés
Magántanulók:
170 Bauer Katalin Feledi Edith Hamburger Imre Hamburger Ottó Hamburger Zsuzsa Mosonyi Marianne Szilágyi Ágnes zongora n » hegedű zongora » " n alsó » » » j? » III. III. I. I. I. II. I. 3 3 2 3 2 1 — 3 3 - — - n. v.
Tájékoztató az 1935—36. tanévre.
Az 1935—36. tanévben az alábbi főtanszakok adatnak elő:
1. Zongora. 5. Favó (ütő) hangszerek.
2. Hegedű. 6. Gordon.
3. Gordonka. 7. Zeneszerzés (összhangzattan).
4. Magánének.
Beíratási díj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban 12.50 P, a közép tagozatban 16.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 20.50 P.
A gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 6.50 P, a középsőben 8.50 P, felsőben 20.50 P.
A magánének főtanszakon az előkészítő osztályokban 10.50 P, a felső tagozat 1 osztályban 14.50 P, a 2. osztályban 16.50 P, a harmadik osztályban 20.50 P.
Fuvó (ütő) és a gordon főtanszakon az alsó tagozatban 5.50 P, a középsőben 6.50 P, a felsőben 8.50 P.
A zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályban 16.50 P, a felső tagozatban 20.50 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban évi 120 P, a közép tagozatban évi 160 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 200 P.
Gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 60 P, a középsőben 80 P, a felsőben 200 P.
Magánének főtanszakon az előkészítő osztályokban évi 100 P, a felső tagozat 1. osztályában 140 P, ezen tagozat 2. osztályában évi 160 P, a 3. osztályban 200 P.
27
A fúvó (ütő) és gordon főtanszakon évi 50 P az alsó, 60 P a közép és 80 P a felső tagozatban.
Zeneszerzés főtanszakon az előkészítő osztályokban évi 160 P, az akadémiai osztályokban évi 200 P.
A közalkalmazottak, valamint a MÁV. alkalmazottai és közvetlen családtagjai igazoló okmányok ellenében a fenti díjak 80 százalékát fizetik, vagyis 20 százalék kedvezményben részesülnek.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben vagy pedig havonta, minden hó 8 áig előre fizetendő.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb be''ratási díj esedékes.
Tanévközi felvétel csak indokolt esetben, kivételesen lehetséges.
Minden olyan új növendék, aki valamely tanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, felvételi vizsgát tesz, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal. Ezen vizsga alapján nyer osztályba sorolást.
Beiratás és tanévnyitás.
Beiratás: június 18-án és 19-én délelőtt 10 — 12 és délután 4—6 óráig, továbbá
szeptember 7-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 9-én délután 4—5 óráig.
Felvételi vizsgák szeptember 9-én délután 5—6 óráig.
A felvételi vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 6 órakor, melyen minden tanuló megjelenik. A rendes tanítás szeptember 10-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 7-éig az igazgatósághoz terjesszék be.
A jövő tanév első félévére vonatkozó tandíjmentesség iránti Nagykanizsa megyei város polgármesteréhez cimzendő és kellően indokolt kérvények legkésőbb szeptember 15-éigaz igazgatósághoz adandók be. Később érkező kérvények nem vétetnek figyelembe.
Leányinternátus.
A Notre-Dame Női Kanonok- és Tanitórend vezetése alatt Leányinternátus működik, hol havi 60 P ellátási díj mellett polgári, leányliceumi és csak zeneiskolát látogató leánynövendékek is elhelyezést nyerhetnek. Hangszerhasználat és felügyelet melletti gyakorlás biztosítva van.
TARTALOMJEGYZÉK
I. A tanév történetéből ... ................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások ... ....................................6 „
II. Statisztikai adatok........................ -..........8 „
III. Hatóságok, felügyelet ......... ...... .......................9 „
IV. Tananyag ..................................................................9 „
V. Nyilvános működés ......................................................10 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ... ......... — ... 19 „
VII. Tanári testület..................................................................20 „
VIII. Név- és érdem jegy sorozat.................. ............22 „
Tájékoztató a jövő tanévre ... ... ...... ••• ... — 26 „

Insert failed. Could not insert session data.