Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.06 MB
2021-08-23 15:41:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
274
624
Rövid leírás | Teljes leírás (61.81 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1937-38. tanévről
XII. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Gutenberg és Délzalai Nyomda, Nagykanizsa
75710

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1937-38. TANÉVRŐL
XII. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA, NAGYKANIZSA
75710

V.
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1937-38. TANÉVRŐL
XII. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA, NAGYKANIZSA
75710
3
Zenebarátok társasága ...
írta: KOVÁCS SEBESTÉNY TIBOR földbirtokos, a Nagykanizsai Zenebarátok Társaságának tagja
Aki szereti, igazán átéli a zenét, annak megoldódik a nyelve. Ellenállhatatlan kényszer hajtja arra, hogy kibeszélje magát, hogy családja, barátai körében szavakba öntse azokat a képeket, amik a zene hallatára végigfutnak a lelkén s azokat a szó erejével átplántálja mások lelkébe is.
A zenebarátok társaságának ebben rejlik a lelki magja. Már a mondatelemzés is elárulja: zenebarátok .. . társaság. Olyan társaság, amiben a zene mindenkit barátokká tesz, barátokká a zenében és a zenéért. Barátokká azért, hogy azt az élményt, amit a zene nyújt, közössé tegyék, hogy társaságba gyűljenek zenét adni, zenét hallgatni, e zene nyújtotta élményről beszélni.
Aki sokat foglalkozik zenével, sok muzsikát hall, könnyen hajlamos egy másik, sokkal kifejezőbb, sokkal mélyebben érintő szóra s úgy mondaná: zenerajongók társasága. A rajongáshoz nem kell éppen délvidéki vérmérséklet. Berlin eléggé északon fekszik s ott a nagy operában, estélyi ruhába öltözött, merev poroszokból a Wagner operák — rajongókat varázsolnak.
De helyes, mi magyarok nem rajongunk olyan egykönnyen és így megelégszünk a zenebarátok kifejezéssel is. Nem is a szón múlik, a belső élményen van a lényeg. Legyünk csak zenebarátok társasága, de rajongón kívánjuk a zenét, legyünk csak barátok, de rajongón beszéljünk baráti körben a zenéről, legyünk csak zenebarátok, de azoknak társasága a zenerajongóinak társasága legyen.
* *
*
A nagykanizsai zenebarátok társasága az elmúlt év őszén kaput nyitott. Nem nagy hangon tette, mert azt gondolja, a kitárt kaput mindenkinek észre kell venni és mert abban nem a sötétség ásít, hanem azt a zene mosolygós, hívogató lámpása világítja be fényesen, azon mindenkinek be is kell sétálni, aki csak szereti a fényt, a mosolyt, a meleget. Kaput nyitott azzal az egynéhány szóval, hogy egy táborba összegyűjtse a zene barátait, azokat, akik úgy vallják, hogy a zene. .. közösség, a zenét szeretők közössége, akik úgy tudják, hogy a közösségben erő van, erő, ami nemcsak a társaságon belül levőknek ad lendületet, de a kívülmar adóknak, a tartózkodóknak, húzódozóknak is bőkezűen tud juttatni.
4
S amit kapunyitáskor, a meggyőződés szerénységében nem mondott el, azt annál hatásosabban tettekkel fejezte ki.
Megmutatta, hogy a nagykanizsai zenei életnek hatásában messze kinövő központi tényezője van ... a zeneiskola. Nemcsak a felnövő generáció zenei nevelésében, amivel a zene jövendő rajongóit van hivatva biztosítani, de éppen úgy a zene igehirdetésében, a hangversenyek számára hajlékadásban. A zeneiskola hangversenyterme, talán éppen a maga kamaraterem méretével, a városnak egyik kulturdísze. Barátságos, hívogató s ha hivogatásában semmi kérkedés, annál inkább benne a biztos ígéret: ez a terem a zene felszentelt otthona.
És megmutatta, hogy nevét: zenebarátok társasága, — a szó nemes értelmében magyarázza. Adott két hangversenyt, — kettőt, mert a zeneterem annyira későn készült el, hogy több hangverseny számára már nem volt idő. Elsőbben gróf Teleki Béláné Mailáth Mária grófnő dalestjét, majd utóbb K. Comensoli Mária zongoraestjét. S azon a két estén nemcsak az előadók nagy tudását, tiszta művészetét hallgatta s azokért lelkéből fakadó tapsokkal hódolt, de a teremből magával vitte az élmény szavát haza és túl azon, a barátok körébe, hogy ott is hirdesse, átplántálja azt mások lelkébe is.
És még valamit mutatott meg a zenebarátok társaságának első életéve.
Megmutatta, hogy a zenekultura teremtése nem elsősorban pénzkérdés.
Ki vitatná, az anyagi erő, anyagi alap, rengeteg lehetőséget rejt magában. A mécénások bőkezűsége azonban művészeket adott a világnak, de soha egyetlen lélekkel meg nem szaporította a művészet élvezőinek táborát. A művészet, a zene szeretete belső tűz, amit nevelni, éleszteni lehet és kell is odáig emelni, hogy az áldozathozatal érette — szükséglet legyen. A lélek szükséglete, ami éppen úgy megkívánja a maga táplálékát, mint a test. Nem az áldozathozatal nagysága a fontos, hanem a belső kényszer parancsolta arány. Várni, kívánni kell a zenét, mint az emberi lélek egyik legfenségesebb megnyilatkozását s akkor akármilyen kevés is
az, amit érette áldozni lehet, az áldozat oltárra kerül.
# *
*
A zenebarátok társasága azonban nemcsak visszafelé tekint, de előre is néz. Mert a vállalt munkában ígéret is van.
Amit eddig tett, az alaprakás, bizonyságtétele annak, hogy arra az alapra építeni lehet.
Építés lesz a jövő feladata.
5
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 12. évét fejezte be, amely a kitűzött kultúrcélok felé újabb fejlődést eredményezett. Ezt igen jelentős mértékben dr. Krátky István polgármester, dr. Hegyi Lajos polgármester-helyettes-főjegyző és Hemmert Károly számvevőségi főtanácsos uraknak köszönhetjük. Kultúrcéljaink sikeres előmozdításáért fogadják e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
Meleg köszönetet mondunk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének: Barbarits Lajos úrnak, munkásságunk hathatós támogatásáért és művészi céljaink megértő felkarolásáért
A tanév szeptember 1-vel nyilt meg. A pótbeíratások, pót-, javítóvizsgálatok lezajlása után a rendes tanítás szeptember 4-én kezdődött meg és minden megszakítás nélkül június hó 8-ig tartott. Az évvégi vizsgálatokat június hó 9—13-a között tartottuk meg. A bizonyítványokat és jutalmakat június hó 18-án osztottuk ki.
Az iskola kegyelettel emlékezett meg négy évvel ezelőtt fiatalon elhunyt tanáráról: Lemberkovits Alajosné szül. Weber Margitról és halálának évfordulóján, február 17-én tanári hangversennyel adózott emlékének. E hangversenyen az elhunyt kedvenc zeneszámai és műsordarabjai szerepeltek.
Az iskola belső szervezetében beállott változások: a Zeneművészeti Főiskola tantervének megfelelően a magánének főtanszakon a IV. akadémiai, a zeneszerzés főtanszakon pedig a II. előkészítő osztály nyert felállítást. Azon közép- (előkészítő-) tagozatot végzett növendékek számára, akik nem kívánnak bizonyítványt nyerni a hangszeres- és az énekfőtanszakon u. n. szabad iskola nyert rendszeresítést. Ily növendékeknek a melléktanszakok tanóráit nem kell látogatniok.
Felügyeleti, ellenőrző és véleményező jogkörrel 1936. november havában szervezett és 1938. január havában megválasztott városi Zeneiskolai Felügyelő Bizottság 1938. március 16-án megtartotta alakuló ülését.
A tanári karban az alábbi változás állott be: a magánének tanszak oktatására Witzenetz Jolán áll. kép. oki. énektanár nyert óraadói minőségben alkalmazást.
A Zeneiskolák Országos Szakfelügyelője: Kazacsay Tibor úr junius 15-én megszemlélte az iskolát és végig hallgatta e napon rendezett növendékhangversenyt. A látottak és tapasztaltak felett teljes megelégedését volt szíves kifejezni.
A lefolyt tanév igen jelentős eseménye a sok év tervszerű munkájával előkészített hangversenyterem munkálatainak befejezése, berendezése és ren-
6
deltetési céljának történt átadása volt. Az iskola földszintjén elhelyezett és 250 fő befogadására alkalmas, szakszempontoknak is kitűnően megfelelő terem nemcsak az iskola életében jelent igen fontos ujabb állomást, hanem az egész város zenei életének ujabb irányú fejlődésére nyújt nagyreményű alapot. Jelentőségét legszebben az domborítja ki, hogy felavatására december 16-án rendezett hangverseny műsorát a Főispánná Őméltósága-, grof ''Teleki Béláné Mailáth Mária grófnő volt szíves vállalni, aki hatalmas sikerű dalestjével az új teremben rendezendő hangversenyek sorozatát nyitotta meg. Az est műsora az alábbi volt:
Bevezetőt mondott dr. Krátky István polgármester.
Gróf Teleki Béláné Mailáth Mária grófnő az alábbi műveket énekelte:
1. Franz: Nagy fájdalom Schubert: A zenéhez
„ A varjú
2. Schumann: Diófa
„ Mint a virág, olyan vagy „ Nem sujt a vád Wolf H.: Eltitkolt szerelem
3. Wagner: Álmok Kwie: A szobor
4. Reger: Mária bölcsődala Vannay: Koldushercegnő dala
„ Hej, ki tudja! . . .
5. Brahms: Sapphói óda
„ . Égő szerelem
„ Olyan az éj, mint a halál . . .
„ Puszták felett
6. Strauss R.: Alkonyi álom
„ Holnap
„ Ajánlás
7. Strauss R.: Látomás
„ Éji zene
Zongorán kisért: Kerekes Irén
Őméltósága élményt adó és iskolánkat kitüntető, nekünk felette becses hangversenyét e helyen is mély tisztelettel köszönjük.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy a gondjaira bizott növendékeket nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadó-
7
öráka.t e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetesére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kívül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1 — 1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban), melynek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
Az iskola rendes növendékei közül az Orsz. Zeneművészeti Főiskolán vizsgázott: szeptember havában Sas Magda, a zongora főtanszakon az I. akadémiai osztályból. A tanév végi vizsgálatok alkalmával: Gazdag István a magánének főtanszakon a III. akadémiai, Rácz Alajos pedig az egyházzenei főtanszak I. akadémiai osztályából.
A tanév folyamán 6 növendékhangversenyt rendeztünk, melyeket délután tartottunk meg az iskola kamaratermében. Gazdasági okokból nyomtatott műsorok kiadásáról le kellett mondanunk, viszont e hangversenyek részletes ismertetését az V. fejezet tartalmazza.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés felkeltésére, illetve fokozására a már korábban rendszeresített liceális jellegű matinékat és esti tanári hangversenyeinket fokozódó látogatottság mellett e tanévben is megtartottuk.
A liceális matinék középpontjában egy-egy zenetudományi előadás állott, melyet elsősorban illusztratív jellegű zeneszámok tettek változatossá. Az esti hangversenyeken viszont a kamarazenén volt a súlypont, amelyek mellett azonban stilusos szólószámok is helyet kaptak. E rendezések műsorait az V. fejezet tünteti fel.
Az elmúlt tanévben Nagykanizsán kivül Budapesten is nyilvánosság elé lépett az iskola tanári kara, még pedig a Székesfővárosi Iskolánkivüli Népművelési Bizottság rendezésében, a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat október 16-án a Zeneművészeti Főiskola kistermében megtartott „Nagykanizsai Est"-jén. Ez alkalommal
Mozart: Zongora—klarinét—mélyhegedű hármasa, játszották: F. Pásztor Irma,
Kádár Mihály, Ivánkovits Ferenc
Kádár: Ne sajnáld
Vannay: Koldushercegnő dala
„ Rózsahimzés, énekelte: Witzenetz Jolán, kisérte: Kerekes Irén „ Duo zongorára és gordonkára, játszották: Kerekes Irén és F. Garai Margit
művek kerültek az est rendezőség intenciói szerint az est zenei vonatkozású részében előadásra.
Az iskola tanárai a fentebb említett hangversenyeken és liceálisokon kivül még több különféle helyi rendezésekben is szerepeltek, részben jótékony célzattal, részben pedig a zenekultúra elmélyítése érdekében, mindenkor teljesen önzetlenül (összesen 15 alkalommal).
8
Ezen alkalmakkor és liceális matinéinkon, valamint tanári hangversenyeinken Nagykanizsán 45 szerző 73 művét adtuk elő. Ebből magyar szerző 12 volt, akiknek 30 műve szerepelt műsorainkon. A kamarazenét 9 szerző 9 műve képviselte (zongorahármas, zongora-hegedű szonáta). Szólószámként 34 szerző 56 műve került előadásra, mig szimfónikus zenekar játékában 3 szerző 4 művét adtuk elő. A tanév alatt játszott szerzők munkáikkal az
Puccini 3
Radnai 2
Raff 1 Rimsky-Korzakov 1
Saint Saéns 1
Scarlatti 1
Schubert 3
Schumann 1
Siklós 1
Tosti 1
Vannay 8
Vecsey 1
Verdi 1
Wagner 1
Wieniawsky 1
összesen: 45 szerző 73művel.
A kamarazeneszámokat Grieg: Hegedű-zongora szonátája (13. mű), Kodály: Zongora-gordonka szonátája, Mozart: (G) és Radnai: Zongorahármasa, továbbá Caldara, Dall Abaco, Haydn, Mendelssohn zongorahármasainak egy-egy tétele képviselte.
Az iskola művészi vezetése alatt álló Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfónikus zenekara e tanévben is folytatta az előző tanévben megkezdett munkáját és a tanév folyamán két izben három számban négy művet adott elő (Kodály, Vannay, Wagner kompozíciókat).
E tanévben az iskola tanáraiból és a fentebb említett szimfónikus zenekar tagjaiból vonósnégyes társaság alakult, amely az elkövetkező tanévben lép majd nyilvánosság elé.
A tanév folyamán özv. Rosenfeld Józsefné úrnő egy zongorára való takaró anyagot, Dr. Szabady Lőrinc úr Őméltósága 3 drb képet ajándékozott az iskolának. E nemes adományokért az iskola e helyen is igen meleg köszönetet mond.
Az iskola helyiségeiben tartotta tanóráit, illetve próbáit a Nagykanizsai Trió Társaság, a Városi Leventezenekar, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfónikus zenekara és a Nagykanizsai Vonósnégyes Társaság. Ugyancsak az iskola helyiségében rendezte hangversenyeit a tavév folyamán alakult Nagykanizsai Zenebarátok Társasága, valamint itt rendezte könyvismertető délutánjait az Irodalmi és Művészeti Kör is.
alábbi táblázatot mutatják.
Caldara 1 Jensen 1
Chopin 4 Kacsóh 1
Dall Abaco 1 Kádár 1
Dell Aqua 1 Király-Kőnig 2
Denza 1 Kodály 5
Drdla 1 Kreisler 1
Fisher 1 Labroca 1
Godard 1 Lavotta 1
Goens 1 Lecuona-Nash 2
Grieg 1 Leoncavalló 1
Glazunov 1 Liszt 2
Haydn 1 Mendelssohn 1
Hubay 4 Mozart 2
Hűmmel 2 Nardini 1
Infante 1 Noseda 2
9
Adományok és jutalmazások.
Társadalmi adományok folytán e tanévben is jutalomban, illetve segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogyha kis mértékben is, de jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat és a lankadatlan kitartást. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban, vagy segélyben részesüljenek, melyek egyrészt továbbképzésüket, másrészt a teljesítmény fokozását segítik elő.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R.-T. 25 P
Dunántuli Gazdasági Szeszgyár R.-T.......... ......... 20 „
Nagykanizsai Ipartestület ........................ 20 „
Nagykanizsai Kaszinó ........................ ... 20 „
Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T ............... ... 20 „
Nemzeti Bank Fiókintézete ........................ 20 „
Vitézi Szék Zalaegerszeg ... ......... ............ 20 „
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T. ■ •• ......... 15 „
Angol Magyar Bank R.-T......................... 10 „
Izraelita Jótékony Nőegylet ........................ 10 „
Keresztény Jótékony Nőegylet ..................... 10 „
Református Nőegylet ........................... 10 „
Néptakarékpénztár R.-T...................... ...... 10 „
Baross Szövetség ......... ..................... 5 „
Virágh József úr ... ... ............ ...........5 ,,
összesen 220 P
készpénz és
Bárd Ferenc és Fia zeneműkiadóhivatala 26 drb. hangjegy Rózsavölgyi és Társa „ 13 „ „
Schless Testvérek 4 „ „
Fischel könyvkereskedés 2 „
Fogadják az adakozók nemes adományaikért e hálás köszönetét.
A befolyt 220 P-t készpénzben, illetve tan-, vagy beíratási díj nyugtájában osztottuk szét növendékeink között.
Pénzjutalmat, illetve pénzsegélyt kaptak: 30 P-t: Szunyogh János II. t. 2. o. és elők. 1. o.), 25—25 P-t: Rácz Alajos (akad. 2., akad. 1. és II. t. 1. o.), Entler László (elők. 2. o.), 24 P-t: Varga József (felső. 1. és II. t. 1. o.), 23 P-t: Gábor Jenő (II. t. 1. o.), 20—20 P-t: Zborovszky Magda (elők. 1. o.), Kerecsényi György (I. t. 2. oj, Fider Emilia (I. t. 1. o.), 15 P-t: Babits Ferenc (szabd. isk. és I. t. 1. o.), 10 P-t: Barabás G. Sándor (I. t. 3. o), 8 P t: Hochmann József (elők. 1. o.).
Hangjegy (könyv) jutalomban részesültek: Mihályi Ilona (II. t. 4. o.), R. Horváth Irma (II. t. 3. o.), Bedenek Margit (elők. 2. és I. t. 2. o.), Hegyi Lajos (II. t. 2. o.), Rétfalvi Elma (II. t. 1. o. és elők. 1.), Kovács Sebestény
könyv helyen is az iskola
10
Aladár (elők. 1. és I t. 4. o.), Österreicher Zsuzsanna (I. t. 5. o.), Flesch Ágnes (I. t. 4. o.)> Gábor Jenő (I. t. 4. o.). Hegyi Erzsébet (I. t. 3. o.), Riskó Anna (I. t. 3. o.), Bien Edit (I. t. 2. o.), Czoboly István (I t. 2. o.), Gunst Zsuzsa (I. t. 2. o.), Somogyi Ervin (I. t. 2. o.), Szitár Zsuzsanna (I. t. 2. o.), Hetesi Magda (I. t. 1. o.), Imrefi Katalin (I. t. 1. o), Kreiner Frigyes (I. t. 1. o.), Pakusz Teréz (I. t. 1. o.), Tóth Ida (I. t. 1. o.), Tóth Judit (I. t. 1. o.), Babics Ferenc (szabad isk. és I. t. 1. o.).
Összesen 31 növendék részesült 304 P értékű jutalomban, illetve segélyben.
II. Statisztikai adatok:
Az 1937—38. tanévre beiratkozott rendes növendékek száma: 156+7 magánvizsgázó
Évközben kimaradt (elköltözött): . ...... 15 növendék
A beiratkozott rendes növendékek
főtanszakonkint mellék nemek szerint lakhelyük szerint
zongora............ hegedűre ......... gordonkára......... magánénekre ...... fuvóhangszerekre zeneszerzésre ...... játékos osztályba 59+12 26 5 11 45 7 3 tanszak =71 fiu (férfi)...... leány (asszony) 93 63 helybeli . vidéki 134 22
Összesen 1564-12 Összesen 156 Összesen 156
A beiratkozott növendékek
foglalkozása °/o-ban életkora %-ban
önálló keresetű ... . háztartásbeli....... más iskola tanulója 38 52 66 24.36 33.34 42.30 5—6 éves ............ 7-10 .............. U-15 .............. 16-20 „ ............ 21-24 „ ............ 25 éves és ezen felüli...... 2 18 47 46 17 26 1.27 11.53 30.12 29.47 10.96 16.65
Összesen 156 J Összesen 156
A növendékek szüleinek foglalkozása
földbirtokos (bérlő) ...... földműves............ ••• gyáros (nagyiparos) ... ... iparos fönálló) ......... iparos (alkalmazott) ...... kereskedő (önálló) ...... kereskedő (alkalmazott) ... 3 9 1 19 6 14 1.93 5.77 0.65 12.15 3.83 8.98 közalkalmazott magántisztviselő egyéb értelmiségi magánzó ...... nyugdíjas...... egyéb......... ......... 52 3 9 1 16 19 33.34 1.93 5-77 0.65 10.26 12.15
katona .......... 4 2.57 Összesen 156

11
III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város. Polgármester: dr. Krátky István. Az iskola ügyeinek előadója: dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző.
A szakfelügyelet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Szakfelügyelő: Kazacsay Tibor, a Zeneiskolák Országos Szakfelügyelője.
A városi felügyeletet a Zeneiskolai Felügyelő Bizottság gyakorolja. Elnöke dr. Krátky István polgármester, helyettese dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes-főjegyző. Tagjai:
Kelemen Ferenc
Barbarits Lajos vitéz Bentzik Lajos
Dobrovits Milán dr. Halász Pál Kálmán Leó
Ketting Ferenc dr. Kőnig József Samu Lajos Szabó Győző Szakáll Gyula dr. Weiss Lajos
és az igazgató.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Úr 88.982/1923. Ill/a sz. rendelete írja elő.
12
V. Nyilvános működés.
A tanév folyamán az iskola tanári kara a zenekultura fejlesztése érdekében 1 hangversenyt és 2 liceális jellegű matinét tartott, melyek műsorai az alábbiak voltak:
Esti hangverseny
1938. február 16-án Lemberkovits Alajosné emlékére.
Műsorismertetés. Vannay János.
1. Vannay: Agnus Dei, énekelte: Witzenetz Jolán, kísérte: Kerekes Irén.
2. Grieg: Szonáta zongorára és hegedűre (13. mű) Honti Ilona
és Ivánkovits Ferenc.
3. a) Mozart: Bölcsődal
b) Schubert: Te vagy a csend
c) „ Margit a rokka mellett
d) Jensen: Lágyszavú lenge illatár, énekelte: Witzenetz Jolán, kisérte:
Kerekes Irén
4. Radnai: Zongorahármas F. Pásztor Irma, Ivánkovits Ferenc, F. Garai Margit
Liceális matinék
I. 1938. január 30-án
A kamarazene kialakulása és íejlődése
irta és felolvasta: Kádár Mihály
Az előadás folyamán bemutatásra került: Caldara: Trio Sonata (g) I. tétel Dall'' Abaco: Trio Sonata-ból (g) Andante és Giga Mendelssohn: Zongorahármas (d) I. tételének részlete Labroca: Zongorahármas I. tételének részlete
F. Pásztor Irma, Ivánkovits Ferenc, F. Garai Margit Haydn; Vonósnégyes (C) II.
Ivánkovits Ferenc, Bien Andor, Dr. Arató Antal, F. Garai Margit
13
II. 1938. március 25-én
1. Mozart: Zongorahármas (G) (Köchel V. 564)
I. Allegro
II. Andante. Téma változatokkal
III. Allegretto F. Pásztor Irma, Ivánkovits Ferenc, F. Garai Margit
2. Félóra a zeneművészet terminológiájából, szabadelőadás Vannay János
3. Scarlatti: Pastorale és Capriccio Vannay: Arabesque
Chopin Három előjáték (G, Des, b) F. Pásztor Irma
Növendékeink 6 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket mind az iskola hangversenytermében tartottuk meg. A hangversenyek a délutáni órákban voltak és azokon alacsonyabb és magasabb osztályú növendékek egyaránt dobogóra léptek.
A lefolyt hangversenyek műsorai:
I. 1938. január 26-án.
1. a) Mozart: Menuette, zongorán: Tóth Ida (1. t. 1. o.) 3)
b) Gurlitt: Gavotte, zongorán: Hetessi Magda (I. t. 1. o. 3) , ''c) Bartók: Süssünk I , , . ,, . /T . „
Beethoven: Ecossaise ) zongorán: Gyulai József (I. t. 1. o.) 2)
á) Bolck: Paraszttánc, zongorán: Kiss Gabriella (I. t. 2. o.)3)
e) Molnár A.: Változatok egy magyar népdalra, zong.: Somogyi Ervin (I.t. 2. o.) 3)
2. Nölck: Madrigal \ Kerecsényi György (I. t. o. 2.)6) Grecsaninoff: Ólomkatonák indulója, f g°rdonkán kísérte:SasMagda(&k&d. 2.o.)
3. aj Haader: Bűvész, zongorán: Szitár Zsuzsanna (I. t. 2. o. 3)
b) Kazacsay: Öcsiké játszik, zongorán: Gunst Zsuzsanna (I. t. 2. o.) 3) (cj^Vártók: Gyermekeknek, (27, 29) zongorán: Czoboly István (I. t. 2. o.) 2)
4. Stark: Kívánság, klarinéton: Törő Endre I. t. 2. o.) 7), kisérte: Sas Magda
(akad. 2. 0.)
5. Bloch: Keringő, hegedűn: Szilárd Lajos (I. t. 4. o.) 4), kísérte: Zborovszky
Magda (I. t. 5. 0.)
6. Poldlnl: Roccoco, zongorán: Melczer Éva (I. t. 3. o.) 2)
7. Berkovits: Keringő, hegedűn: Szunyogh János (II. t. 2. o.) *), kísérte: Mihályi
Ilona (II. t. 4. o.)
8. Bossi: Tarantella, zongorán: Österreicher Zsuzsanna (I. t. 5. o.) 2)
sa) Liszt: Páter noster \ , . r, ,TT . . .
b) Weiner: Humoreszk }zongorán: Mihályi Ilona (II. t. 4. o.) 1)
10. Wieniawszky: Mazurka, hegedűn: Bien Andor (II. t. 5. 0.)4), kísérte: Sas
Magda (akad. 2. 0.)
11. a) Schubert: A tengerparton 1 énekelte: Gazdag István (akad. 3. 0.) 5) b) „ A molnár virágai / kísérte: Sas Magda (akad. 2. o.)
12. Haydn: Zongorahármas (B) Mihályi Ilona (II. t. 4. o.), Somlai Magda (II. t. 5. 0.),
Rácz Alajos (II. t. 1. 0.) 8)
14
II. 1938. március 16-án.
zongorán: Lengyel Éva (I. t. 1. o.) 3) Bien Edit (I. t. 2. o.) i)
1. a) Bartalus: Ugy elmegyek, zongorán: Perédy Karola (I. t. 1. o.) 2)
b) Franck C.: Egy Daba keservei, zongorán: Winkler Gábor (I. t. 1. o.)2)
c) Falk G.: Erdő mellett nem jó lakni
„ Mikulás bácsi
d) Horváth G.: Matrózok dala Parlow: Árkon, bokron át
2. Mendelssohn: Vadász búcsúja \ A „ „ r. „ , „ „ Esser • Búcsúzás v tromtjltan es klarinéton: Csóka János (I. t. 2. o.)
'' yig dal j és Törő Endre (I. t. 2. 0.) 7)
3. Poldinl: Szerenád, zongorán: Szüts Sarolta (I.t.2.o.) és Hegyi Erzsébet (I.t.3.o.)2)
4. Kigyósi: Jönnek a katonák, hegedűn: Harmatos Emma (II. t. 1. 0.) 4) kísérte:
Mihályi Ilona (II. t. 4. 0.)
5. Csajkovszky: A baba gyászindulója \ . , ■
Polka ( zonS°ran : Pahy Maria (I. t. 3. o.) '')
Haader G.: Táncolnak a babák, zongorán: Bánhidy Márta (I. t. 3. 0.) 3)
6. Donáth: Bölcsődal, hegedűn: Kocsis Anna (II. t. 1. 0.) 4), kísérte: Mihályi
Ilona (II. t. 4. 0.)
7. a) Horváth A.: Babahuszár tánca, zongorán: Schless Márta (I. t. 3. o.) 3) /ö}/Horváth G.: Manók tánca, zongorán: Winkler Zsófia (I. t. 4. 0.) 2)
8-Tlollaender: Intermezzo, hegedűn: Gábor Jenő, (II. t. 1. o.) 4), kísérte: Mihályi Ilona (II. t. 4. o.)
9. a) Szabados: A postakocsin, zongorán: Flesch Ágnes (I. t. 4. o.) '') b) Bodó: Keringő, zongorán: Somlai Magda (I. t. 5. o.) 3)
10. Detlolf: Ima, gordonkán: Rácz Alajos, (II. t. 1. o.) 6), kisérte: Österreicher ^ Zsuzsanna (I. t. 5. 0.)
11. Schubert—Heller: Bécsi este, zongorán: Puskás László (I. t. 5. 0.) 2)
H2: Feigerl—Bloch: Kis suite 2 hegedűre zongorakísérettel III. t.: Szunyogh János (II. t. 2. o.), Rétfalvi Elma (II. t. 1. 0.), kísérte: Kovács Sebestény Aladár (II. t. 1. 0.) 8)
I. 1938. április 27-én.
s J zongorán: Tóth Ida (1. t. 1. o.) 3)
1. a) Molnár A.: Német népdal, zongorán: Tóth Judith (I. t. 1. o.) 3)
„ Mondd csak nékem,
b) Zllcher: Menuette, zongorán: Hetessi Magda (I. t. 1. o.) 3)
c) Heller: Német népdal, Schumann: A vad lovas.
d) Bartók: Kis darab,
„ Népdal, zongorán: Kreiner Frigyes (I. t. 1. o.)'')
2. Brakl: Keringő, hegedűn: Horváth Margit (I t. 2. o.)4), kísérte: Kovács rr~ Sebestény Aladár (II. t. 1. o.)
3. a) Falk G.: Szeretnék szántani, |
Eresz alatt teszkel / zongorán; ^borovszky Katalin (I. t. 1. o.j
b) Szekeres: Dal \ , „ „ x „
Galopp I zong°rá.n: Gunst Zsuzsanna (I. t. 2. o.)d)
Keringő ) " Szitár Zsuzsanna (I. t. 2. o.) 3)
d) Grecsaninoff: Ólomkatonák indulója, zongorán: Fleischacker Miklós (1. t.2. o.J i)
e) Burgmiiller: A vadászat, zongorán: Günsberger Judit (I. t. 2. o.) '')
f) Geszler Ö.: Ispiláng, \ . , ,,
Hej szénája, ) zonSorán: Marosl Judu P- 2- °0
15
4. Bloch: I. magyar rapszódia, hegedűn: Gunst György (I. t. 4. o.)4), kísérte:
Mihályi Ilona (II. t. 4. o.)
5. Brahms: Magyar tánc (V.), zongorán: Páhy Mária (I. t. 3. o.) és Riskó
Anna (I. t. 3. o.) i)
6. Cramer—Burmester: Keringő, hegedűn: Rétfalvi Elma (II. t. 1. o.) i), kísérte :
Mihályi Ilona (II. t. 4. o.)
7. a) Vannay: Caprice, zongorán: Zborovszky Magda (I. ''t. 5. o.) 2)
b) Zuccoli: Canzonetta, zongorán : Kovács Sebestény Aladár (II. t. 1.) 2)
8. Kreisler: Szerelmi bánat, hegedűn: Hegyi Lajos (II. t. 2. 0.) 4), kísérte : Mihályi
Ilona (II. t. 4. o.) ■
9. Chopin: Nocturne (g), zongorán: Mihályi Ilona (II. t: 4. 0.)x)
10. Schumann: Ha tudnák a nyiló virágok,
Schubert: Ébresztő, énekelte: Babits Ferenc (szabad, isk.) 5). kísérte: Mihályi Ilona (II. t. 5. o.)
11. Bohm: Zongorahármas (D) I. tétel, Mihályi Ilona (II. t. 4. 0.), Somlai Magda
(II. t. 5. o.), Rácz Alajos (II. t. 2. 0.) 8)
IV. 1938. május 18-án.
1. a) Molnár A.: Hej méz, méz, zongorán: Hacker János (I. t. 1. o.) 3)
b) Falk G.: Ég a kunyhó, zongorán: Nagy Katalin (I. t. 1. o.) 3)
c) Molnár A.: Kis dal, zongorán: Pakusz Teréz (I. t. 1. o.)3)
2. Brakl: Bölcsődal, hegedűn: Kerecsényi Edit (I. t. 2. o.) 4), kísérte: Kovács
Sebestény Aladár (II. t. 1. o.)
3. a) Bartók: Népdal és kanásztánc, zongorán: Imrefy Katalin (1. t. 1. o.)2) 6") „ Gyermekeknek (11. sz.) zongorán: Nádor Anna (I. t. 2. o.)'')
c) Falk G.: Két népdal, zongorán: Welwarth Anna (I. t. 2. o.) i)
d) Kazacsay: Tódor bácsi, zongorán: Somogyi Ervin (I. t. 2. o.) 3)
el Siklós: 8. kis magyar rapszódia, zongorán: Szűcs Sarolta (1. t. 2. o.)2) f) Lányi E.: Amit a mama mesél, zongorán: Bedenek Margit (I. t. 2. o.) 3)
4. Bloch: Ballada, hegedűn: Barbarits Miklós (I. t. 3. o.)4), kísérte: Österreicher
Zsuzsanna (I. t. 5. o.J
5. Haydn: Menuette, kis fuvolán: Dlask József (I. t. 3. o.) kísérte: R. Horváth
Irma (II. t. 3. o.)
6. a) Szekeres: Slow fox és blues, zongorán: Riskó Anna (I. t. 3. o.) i)
b) Bartók: Gyermekeknek (13, 14. sz.) zongorán: Mischon Magda (I. t. 3. o.)2)
c) Tóth: Arietta, zongorán: Pusofszky Elvira (I. t. 4. o.) 3)
7. Molnár—Kern: Ellopták szivemet,
„ „ Zöld erdő harmatát, énekelte: Hochmann József (elők. 1. o.) 5),
kisérte: Kovács Sebestény Aladár (II. t. 1. o.)
8. a) Poldinl: Induló, zongorán: Reiger Ilona (I. t. 5. o.) 2)
b) Tóth: Scherzo, zongorán: Kerecsényi Ágnes (I. t. 5. o.)2)
c) Radó: Induló, zongorán: Fábián Magda (I. t. 5. o.) i)
9. Gluck—Burmester: Gavotte, hegedűn: Szunyogh János (11. t. 2. o.) 4), kísérte:
Kovács Sebestény Aladár (11. t. 1. o.) 10. Beliczay: Magyar hangulat, zongorán négy kézre: Mihályi Ilona (11. t. 4. o) és R. Horváth Irma (11. t. 3.) «)
V. 1938. június 8-án.
1. a) Le Couppey: Bourrée, zongorán: Pakusz Teréz (I. t. 1. o.) 3) öXHohde: Szitakötők tánca, zongorán: Kalmár Zsuzsa (I. t. 1. o.)2) rfGeszler ö.: Bújj, bujj zöld ág, zongorán: Winkler Gábor (I. t. 1. o.)2)
d) Gurlltt: Kis darab, zongorán: Zborovszky Katalin (I. t. 1. o.)2)
16
e) Molnár A.: Rondino, zongorán: Gyulai József (I. t. 1. o.)2) 0 Falk G.: Vándor fecske, Csinom Palkó, zongorán: Kiss Gabriella (I. t. 2. o.) 3)
2. a) Demierre: Dal, | , „, . T ,.A x „
Dushkin: A vadászat, í zongorán: Marost Judit (I. t. 2. o.) i)
b) Bartók: Andante, Táncdal, zongorán: Varga József (I. t. 3. o.)
c) Poldini: Paprika Jancsi, zongorán: Páhy Mária (I. t. 3. o.) i)
d) Haader: Fából faragott őrszem, zongorán: Bánhidy Márta (I. t. 3. o.) 3) /eTPoldini: Tarantella, zongorán: Melezer Éva (I. t. 3. o.)2)
3. sCnumann: Olykor a dalt ha hallom,
Molnár—Kern: Zöld erdőben jártam, énekelte: Rétfalvi Elma (elők. 1. o.) 5), kisérte: Mihályi üona (II. t. 4. o.)
4. aJ Vannay: Lepketánc, zongorán: Pörzse Ilona (1. t. 4. o.) 3) b) Radnai: Vidám vándor, zongorán: Krátky Éva (I. t. 4. o.) 2)
5. Szerémi: Bölcsődal, hegedűn: Kocsis Anna (II. t. 1. o.)4), kisérte: Mihályi
Ilona (11. t. 4. o.)
6. Hubay: Magyar költemény, hegedűn: Somlai Magda (11. t. 5. o.) 3), kisérte:
Mihályi Ilona (11. t. 4. o.)
7. Pleyel: Hármas két hegedűre és zongorára (8. mű. 5. sz.) Szungogh János (111.
2. o.), Rétfalvi Elma (11. t. 1. o.) és Kovács Sebestény Aladár (11. t. 2. o.)8)
VI. 1938. június 15-én.
1. a) Bartók: Debrecenbe kéne menni, zongorán: Hetesi Magda (1. t. 1. o.) 3)
b) Kazacsay: Tánc a mezőn, zongorán: Tóth Ida 1. t. 1. o.) 3)
c) Bartók: Népdal, Menuette, zongorán: Kreiner Frigyes (1. t. 1. o.) i) SaLj „ Paraszttánc, zongorán: Imrefí. Katalin (1. t. 1. o.)2)
Siklós: III. Kis Magyar Rapsodia, zongorán: Perédy Karola (1. t. 1. o)2)
2. BrakI: Gyermekjáték, hegedűn: Hunka József (1. t. 1. o.)2), kisérte: II. Horváth
Irma (11. t. 3. o.)
3. Siklós: Bölcsődal, gordonkán: Kerecsényi György (t. t. 2. o.)e), kisérte: II.
Horváth Irma (II. t. 3. o.)
4. a) Schulz: Stretta, zongorán: Gunst Zsuzsanna (1. t. 2. o.) 3)
b) Vannay: Szöcsketánc, zongorán: Szitár Zsuzsanna 1. t. 2. o.)3)
ej Bartók: Zongorázó ifjúság-ból XI, IX, V. sz., zongorán: Bien Edit (1. t. 2. o.) i)
d) Vannay: Dodó, zongorán: Czoboly István (1. t. 2. o.) 2)
ö.^Wiemann: Kettős klarinétre: Gábor Jenő (1. t. 3. o.) és Törő Endre (1. t. 2. o.) ?)
6. a) Szekeres: Ragtime, zongorán: Schless Márta (1. t. 3. o.) 3) i>) Kazacsay: Anyácska, zongorán: Hegyi Erzsébet (1. t. 3. o.) 2)
7. Bloch: Szicíliai tánc, hegedűn: Szilárd Lajos (1. t. 4. o.) 4), kisérte: Zborovszky
Magda (1. t. 5. o.)
8. Kazacsay: Gavotte, zengorán: Flesch Ágnes (1. t. 4. o.) i)
9. Bloch: II. Magyar ábránd, hegedűn: Kovács Sebestény Aladár (1. t. 4. o.) 4), ki-
sérte: Mihályi Ilona (11. t. 4. o.)
10. Kazacsay: A pataknál, zongorán: Somlai Magda (1. t. 5. o.) 3)
11. Donáth: Gitár keringő, hegedűn: Gábor Jenő (11. t. 1. o.) 4(, kisérte: Mihályi , Ilona (11. t. 4. o.)
12.^Siklós: Hol az olló, zongorán: Österreicher Zsuzsanna (1. t. 5. o.)2)
13. Weber: Induló, zongorán négykézre: Fábián Magda (I. t. 5. o.) és Flesch
Ágnes (I. t. 4. o.) i)
14. Brakl: Bölcsődal, hegedűn: Hegyi Lajos (11. t. 1. o.)4), kisérte: Mihályi
Ilona (11. t. 4. o.)
15. Liszt: Ébredő gyermek himnusza, zongorán: Mihályi Ilona (11. t. 4. o.) i)
17
16. Haydn: Szonáta hegedűre és zongorára (6. sz. C) Bien Andor (11. t. 5. o.) és
Mihályi Ilona (11. t. 4. o.) 4)
17. Vannay: Hej, ki tudja, énekelte: Babits Ferenc (szabad isk.)5), kisérte: R. Hor-
váth Irma (11. t. 3. o.)
18. Gabrlelli: Hármas két hegedűre és zongorára (G.) I. és 111. tétel, Bien Andor
(11. t. 5. o.), Kocsis Anna (11. t. 1. o.) és Mihályi Ilona (11. 4. o.) 8)
Megjegyzés: 1) F. Pásztor Irma, 2) Kerekes Irén, 3) Honti Ilona, 4) Ivánkovits Ferenc, 5) Witzenetz Jolán, 6) F. Garai Margit, 7) Kádár Mihály, 8) a kamarazene-tanszakon F. Pásztor Irma tanár növendéke.
Úgy e hangversenyeink műsorában, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásánál a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. Növendékhangversenyeinken játszott 69 szerző 150 darabja közül 100 darab 31 magyar komponista munkája volt, tehát az előadott darabok 67%-a magyar szerzők tollából került ki.
És pedig:
Bartalus 1 Haader G. 3 Poldini 5
Bartók 19 Horváth A. 1 Radnai 1
Beliczay 1 Horváth G. 2 Radó A. 1
Berkovits 1 Hubay 1 Siklós 4
Bloch 5 Kazacsay 6 Schulz 1
Bodó 1 Kern 3 Szabados 1
Brakl 4 Kigyósi 1 Szekeres 7
Donáth 2 Lányi E. 1 Szerémi 1
Falk G. 8 Liszt 2 Tóth 2
Geszler Ö. 3 Molnár A. 6 Vannay 5
Weiner 1
összesen 100
munkával szerepeltek növendékhangversenyeink műsorában.
A magyar zeneszerzőkön kívül még 38 komponista 50 munkáját ölelték fel műsoraink.
Nagy gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsó osztályoktól kezdve az összjátékban is fokozódó készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű, gordonka, magánének és fuvóhangszerek kíséretei mellett, melyeket 6 növendék 37 számban látott el, 14 összjátékon alapuló számot tűztünk hangversenyeink műsoraira.
A 6 növendékhangversenyen 72 növendék, vagyis az összlétszám 46%-a lépett a nyilvánosság elé, amikor is 138 szóló és 14 összjátékon alapuló számban mutatták meg készültségüket.
18
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 157 drb. könyv, 65 folyóirat és 918 zenemű, mintegy 4830 P értékben. Ezekből a tanévi szaporulat 11 drb. könyv, 5 folyóirat és 74 zenemű, mintegy 340 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, kik a tanév folyamán nagy-értékü és nekünk felette becses ajándékaikkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig:
Dr. Lórántné Rosenfeld Berta úrasszonynak 36 drb. hangjegy
Rózsavölgyi és Társa zeneműkiadóhivatalának 2 „ „
Dr. Major Ervin Zeneművészeti Főiskola-i tanár úrnak 1 „ „ Ardai Simon ny. elemi iskolai tanító úrnak 1 „ „
Dr. Kőnig József egészségügyi tanácsos úrnak 1 „ könyv
Kir. Magyar Egyetemi Nyomdának 1 „ „
szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 19 drb. hangszer képezi, mintegy 11.000 P értékben. A tanév folyamán hangszer nem került beszerzésre.
Ezek mellett az iskola őrizte és kezelte a Városi Leventezenekar 29 drb. hangszerét, mintegy 2120 P értékben.
Fentieken kívül az iskola őrzésében és kezelésében áll a helybeli Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 23 drb. kb. 2150— P értékben.
V

VII. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, zeneszerzést, zenetörténelmet, aesthetikát II ■ 1
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát, kamarazenét a tanári értekezletek jegyzője
3 Kerekes Irén » 1927. szept. óta zongorát a könyv- és zeneműtár őre
4 Honti Ilona » » n 1930. nov. óta i>
5 Ivánkovits Ferenc j> n n 1936. szept. óta hegedűt, játékos osztályt
6 Witzenetz Jolán n " óraadó tanár 1937. szept. óta magánéneket
7 dr. Fendler Károlyné Garai Margit Zeneművészeti Főiskolát végzett gordonkatanár 1929. szept. óta gordonkát, zenei alapismereteket és solféget
8 Kádár Mihály Zeneművészeti Főiskolát végzett fuvótanár 1936. szept. óta fuvó-, ütőhangszereket, solféget a hangszertár őre

20
A tanári kar intézeten kívüli működése a tenév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m. város közművelődési, közegészségügyi és népművelési bizottságának tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör Szinfónikus Zenekarának karnagya. Az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület tagja. 11 helybeli hangversenyen, ünnepségen, misén stb. működött közre szimfónikus zenekar karnagyaként, továbbá mint orgonakisérő és zenetudományi előadó. Nagyobb művei közül Mosaique-Suite c. zenekari műve a Magyar Szimfónikus Zenekar nov. l9.-i budapesti, valamint a Budapesti Hangversenyzenekar febr. lO.-i budapesti rádió hangversenyén, Zongoragordonka duója a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat okt. 16.-Í nagykanizsai estjén, egyik zenekar kiséretű dala a Székesfővárosi Zenekar nov. 7.-i hangversenyén, Dina c. vegyeskara a Homeros énekkar márc. 9.-i rádió műsorában került előadásra. Kisebb kompozíciói (dalok, zongoradarabok stb.) közül több munkája különböző fővárosi, helybeli és vidéki hangversenyen és a budapesti rádió műsorában, így gróf Teleki Béláné Majláth Mária grófnő december 16,-i nagykanizsai és febr. 10,-i zalaegerszegi dalestjén, K. Comensoli Mária ápr. 9.-i zongoraestjén, a Városok Irodalmi és Művészeti fentebb emiitett estjén, Kertész Lajos rádió hangversenyén stb. szerepeltek. Hat társadalmi egyesület tagja.
Fábiánná Pásztor Irma a Nagykanizsai Trió, a Nagykanizsai Iskolánkívüli Népművelési Bizottság, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi, az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület tagja, 7 alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt, még pedig 6 alkalommal Nagykanizsán és 1 izben Budapeslen a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat okt. 16.-i nagykanizsai estjén, összesen 5 kamarazene-, 1 izben szóló zongora- és 2 számban zongorakisérőként szerepelt.
Kerekes Irén a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi, az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület tagja, 10 alkalommal lépett dobogóra. Még pedig 9 alkalommal Nagykanizsán és 1 izben Budapesten, a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat okt. 16-i nagykanizsai estjén. Ezen alkalmakkor 1 izben szóló zongoraszámokkal, 1 alkalommal kamarazene-, 1 alkalommal két-zongorás művekben és 9 izben zongorakisérőként szerepelt a nyilvánosság előtt.
Honti Ilona a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi, az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület tagja. 6 alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt. Még pedig 1 alkalommal kamarazeneszámban, 4 izben zongorakisérőként, 1 alkalommal pedig kétzongorás művekben.
Ivánkovits Ferenc a Nagykanizsai Trió, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja, ezen kör szimfónikus zenekarának hang-
21
versenymestere. 10 alkalommal Nagykanizsán és 1 izben Budapesten, a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat okt. 16,-i nagykanizsai estje alkalmával összesen 6 szóló és 3 kamarazeneszámban, 2 izben pedig zenekari tagként szerepelt a nyilvánosság előtt.
Witzenetz Jolán a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja, H alkalommal Nagykanizsán, 1 izben Budapesten a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat okt. 16,-i nagykanizsai estje alkalmával 14 szóló énekszámmal lépett a nyilvánosság elé.
Dr. Fendlerné Garai Margit a Nagykanizsai Trió, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányának és ezen kör szimfónikus zenekarának, az Orsz. Zenepedagógiai Egyesület tagja, 7 alkalommal Nagykanizsán és 1 izben a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat okt. 16.-Í nagykanizsai estje alkalmával szerepelt a nyilvánosság előtt. Még pedig 1 szóló, 4 alkalommal kamarazene- és 2 alkalommal zenekari tagként lépett dobogóra.
Kádár Mihály a Városi Leventezenekar karnagya, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja és ezen kör Zenekarának tagja. 15 alkalommal Nagykanizsán és 2 izben Budapesten szerepelt nyilvánosság előtt. Még pedig nov. 19-én a Magyar Szimfónikus Zenekar rendkívüli hangversenyét vezényelte Budapesten, okt. 16-án ugyancsak Budapesten a Városok Irodalmi és Művészeti Estje c. sorozat nagykanizsai estje alkalmával kamarazeneszámban működött közre, 15 izben pedig Nagykanizsán vezényelte a Városi Leventezekekart. Kompozíciói közül a Ne sajnáld c. dala Budapesten és Nagykanizsán került előadásra. Az iskola liceálisán a kamarazene kialakulása és fejlődése címen előadást tartott.
22
VIII. Név- és érdemjegysorozat
Fő- és melléktanszakon:
= kitűnő
- jeles = jó
= elégséges = elégtelen
...o.
Magyarázat.
Magaviseletben:
1 == példás
2 — jó
3 = szabályszerű
4 = rossz
* = nem végezte el a tananyagot n. v. = nem vizsgázott m. t. = melléktanszak v. t. = oszt.-ból összevont vizsgát tett.
Szorgalomból:
1 = dicséretes
2 = jó
3 = megfelelő
4 — hanyag
5 = elégtelen
Felsőbb osztályba csak az a növendék léphet, aki a tananyagot elvégezte és úgy a fő, mint a melléktanszakon legalább „jó" osztályzatot nyert.
Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet szorgalom Elméiét (salfége), zentdikiálás kamarazene (együttes) zongora m. t. Tanár Megjegyzés
Adamovich Domonkos játékos Ivánkovits kimaradt
Adamovich Mária zongora alsó I. Kerekes kimaradt
Babits Ferenc szab. isk. Witzenetz
Babits Ferenc hegedű alsó I. 1 1 1 — — — Ivánkovits
5 Bakos József Bakos László Ballay Teréz trombita kürt zongora n » » I. I. I. Kádár Honti n. v. n. v. 11. v.
Barabás G. Sándor hegedű n III. 2 1 1 2 - - Ivánkovits
Baranyai Béla n n I. 3 1 2 — — — n
10 Baranyai István n n I. 1 1 2 — - — n
Barbarits Miklós » n III. 2 1 2 1 — - »
Bazsó István kürt n I. — — — — — — Kádár kimaradt
Bánhidy Márta zongora n III. 2 1 2 2 — - Honti
Bedenek Margit ének elők. II. 1 1 1 2 — - Witzenetz
15 Bedenek Margit Bien Andor zongora hegedű alsó közép II. V. 1 1 1 — - — Kerekes Ivánkovits II. III. Ö.V.t. n. v.
Bien Edit zongora alsó II. 1 1 1 — - — F. Pásztor
Böröndi Tibor klarinét u I. ♦ Kádár n. v.
Burbucs János ütő I. n. v.
»
20 Buzek Dénes klarinét ÍJ II. 2 1 1 — — — »
Büki Károly trombita közép II. — — — — - — » n. v.
Czoboly István zongora alsó 11. 1 1 1 1 — -- Kerekes II. IlUv.t.
Csóka János trombita n II. 2 1 2 — — - Kádár
Csöndör Kálmán harsona közép II. » n. v.
25 Déri János Dlask József Domina Ferenc gordonka fuvola harsona alsó felső I. III. I. F. Garai Kádár V n. v. n. v. n. v.
Entler László zenesz. elők. II. 2 1 1 — — 2 Vannay
Fábián Magda zongora alsó V. 2 1 1 1 - F. Pásztor
23
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Érdemjegyek Tanár Megjegyzés
főtanszak ... magaviselet szorgalom elmélet (soIíéjb) zenediktálás kamarazene (együttes) zongora m. t,
30 Felker László ütő alsó j 1. Kádár n. v.
Fider Emilia hegedű JJ I. Ivánkovits 11. V.
Fleischacker Miklós zongora n II. F. Pásztor n. v.
Flesch Ágnes » » IV. 1 1 I 1 - — n
Füzessi Erzsébet » >> II. 2 1 1 — - — Kerekes
35 Gazdag István zenesz. akad. I. — — — — — — Vannay n. v.
Gazdag István ének w III. Zenemüv. Fő skolán v zsg. Witzenetz
Gábor Jenő hegedű közép I. 1 1 1 1 — — Ivánkovits
Gábor Jenő klarinét alsó III. Kádár n. v.
Gál Lajos zongora III. Kerekes n. v.
40 Gáspár József gordonka n I. —- F. Garai n. v.
Gergelics Ferenc fuvola » III. Kádár n. v.
Gozdán Ernő hegedű n I. 2 1 2 — — - Ivánkovits
Gunst György >> »> IV. 2 1 3 2 — — »
Gunst Zsuzsanna zongora n II. 1 1 1 — — - Honti
45 Gíinsberger Judit » JÍ 11. 2 1 1 — — - F. Pásztor
Gyulai József n » I. 1 1 1 — - — Kerekes
Hacker Doris játékos 1 1 1 — — Ivánkovits
*Hacker János zongora alsó I. 2 1 2 — - — Honti
Haiszer Margit ÍJ » V. — — — — — — F. Pásztor n. v.
50 Harmatos Emma hegedű közép I. 2 1 2 3 — — Ivánkovits
Hegyi Erzsébet zongora alsó III. 1 1 1 1 - - Kerekes
Hegyi Lajos hegedű közép II. 1 1 1 1 1 — Ivánkovits
Hermann István ütő alsó I. — Kádár kimaradt
Hetesi Magda zongora I. 1 1 1 — — — Honti
55 Hirth Ferenc kürt ír I. Kádár kimaradt
Hochmann József ének elők. I. Witzenetz n. v.
Horváth Boldizsár trombita alsó III. — ''— — — - — Kádár n. v.
R. Horváth Irma zongora közép III. 2 1 í 2 2 — Honti
Horváth István kürt alsó 1. — — — — — — Kádár n. v.
60 * Horváth Margit hegedű n II. 2 1 2 — — — Ivánkovits
Horváth Margit zongora n I. Kerekes n. v.
Horváth Sándor trombita n. I. Kádár n. v.
Hunka József hegedű >í I. 2 1 2 — — — Ivánkovits
Imrefi Katalin zongora n I. 1 1 1 — — — Kerekes
65 Iváncsics Jenő ének elők. 1. Witzenetz n. v.
* Kalmár Zsuzsanna zongora alsó I. 1 1 1 — — — Kerekes
Kálmán Oszkár ének elők. I. Witzenetz n. v.
Kerecsényi Ágnes zongora alsó V. 2 1 1 2 — - Kerekes
* Kerecsényi Edit hegedű » II. 2 1 2 — — — Ivánkovits
70 Kerecsényi György gordonka II. 2 1 3 2 — — F. Garai
Kiss Gabriella zongora II. 2 1 1 — — — Honti
Kiss Kálmán hegedű n I. — — ■— — — — Ivánkovits elköltöz
Kocsis Anna » közép I. 2 1 1 1 — — »
Koncz János alsó I. 2 1 1 — — n 1. II. ÖJ.t.
75 Koncz János zongora n I. 2 1 1 — ■— Kerekes
24
Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet szorgalom elmélet (sollénel zenediktálás kamarazene (együttes) zongora m. t. Tanár Megjegyzés
Kovács József klarinét alsó I. Kádár n. v.
Kovács Sebestény Aladár zenesz. elők. I. 1 1 1 — 1 1 Vannay
Kovács Sebestény Aladár hegedű alsó IV. 1 1 1 lm — — Ivánkovits
Kósek István trombita 11 I. 2 1 1 — — — Kádár
80 Krátky Éva zongora 11 IV. 2 1 2 1 - Kerekes
Kreiner Frigyes n 11 I. 1 1 1 — - F. Pásztor
Leiner Nándor kürt 11 I. Kádár kimaradt
Lengyel Éva zongora 11 I. 2 1 2 — - Honti
Lőwy Sándor trombita I. Kádár kimaradt
85 Major Gyula harsona ii I. Kádár n. v.
Marosi Judit zongora ii II. 1 1 1 — — — F. Pásztor
Martincsevics Rózsa hegedű ii I. 2 1 1 — - - Ivánkovits
Mátrai Nándor harsona n I. — — — — - Kádár n. v.
Melczer Éva zongora 11 III. 1 1 1 1 1 Kerekes
90 Mihályi Ilona » közép IV. 2 1 1 1 — F. Pásztor
Mischon Magda n alsó III. 2 1 2 1 - Kerekes
V. Mlinkó Mária ének akad. II. — — — — - — Witzenetz n. v.
Nadrai László klarinét közép III. Kádár n. v.
Nagy István trombita alsó III. —» kimaradt
95 Nagy Katalin zongora ii I. 2 1 2 — — — Honti
Nádor Anna » n II. 2 1 1 — - — F. Pásztor
Nádor László hegedű ii I. 1 1 1 — - - Ivánkovits
Németh György trombita n I. Kádár n. v.
Németh Lajos fuvola ii II. » kimaradt
100 Németh Lajos zongora ii II. — — — — — — Honti „
Noll Ferenc játékos 1 1 1 — - - Ivánkovits
Österreicher Zsuzsanna zongora alsó V. 1 1 1 1 — - Kerekes
Pakusz Teréz ii 1. 1 1 1 — — — Honti
Páhy Mária » ii III. 1 1 2 1 — — F. Pásztor
105 Perédy Karola n ii I. 1 1 1 — - — Kerekes
Pörzse Ilona n ii IV. 2 1 1 1 — — Honti
Pörzse Ilona ének elők. I. Witzenetz n. v.
Puskás László zongora alsó V. 1 1 1 1 — — Kerekes
Pusovszky Elvira » n IV. 2 1 2 1 — — Honti
110 Raics József Rácz Alajos harsona ének n akad. I. II. Kádár Witzenetz n v. n. v.
Rácz Alajos zenesz. » I. Zenemőv- Főiskolán v zsg. Vannay
Rácz Alajos gordonka közép I. — — — — - — F. Garai n. v.
Reiger Ilona zongora alsó V. Kerekes n. v.
115 Reithoffer Ferenc harsona közép II. — — — — — — Kádár kimaradt
Rétfalvi Elma hegedű » I. 2 1 1 1 2 — Ivánkovits
Rétfalvi Elma zongora alsó I. 1 1 1 — — — Honti Ml. Ö.V. t.
Rétfalvi Elma ének elők. I. 1 1 1 -— — — Witzenetz
Riskó Anna zongora alsó III. 1 1 1 2 — — F. Pásztor
120 Rosenfeld Andor Sas Magda trombita zongora n akad. I. II. Kádár Kerekes n. v. kimaradt
25
Érdemjegyek
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály főtanszak magaviselet szorgalom Elmélet (solfégel, zeneúiktálás . kamarazene (együttes) zongora m. t. Tanár üegjegyzés
Sas Magda ének elők. II. Witzenetz kimaradt
Sasvár Gyula trombita alsó I. Kádár n. v.
Sasvár József » n II. ff kimaradt
125 Schless Márta zongora n III. 1 1 2 1 — — Honti
Singer Anna n ff I. 1 1 1 — - - F. Pásztor
Somlai Magda ff » V. 2 1 2 lm — — Honti
Somlai Magda hegedű közép V. 2 1 1 2 2 - Ivánkovits
Somogyi Ervin zongora alsó II. 1 1 1 — — - Honti
130 Steinauer Lajos trombita » 1. 1 1 Kádár n. v.
Szabó János harsona » I. 1 — — — ff
Szedonya Lajos ütő I. 1 1 1 — — — ff
Szegvári Károly klarinét » I. jf n. v.
* Szegvári Károly hegedű n I. 2 1 2 — — — Ivánkovits
135 Szilágyi Ilona zongora ff I. 2 1 1 — — — Kerekes
Szilárd Lajos hegedű n IV. 2 1 2 2 — — Ivánkovits
Szitár Zsuzsanna zongora ff II 1 1 1 — — - Honti
Szunyogh János hegedű közép 11. 1 1 2 fm 1 — Ivánkovits
Szunyogh János zenesz. elők. I. — — — — — - Vannay n. v.
140 Szüts Sarolta Takács Antal zongora trombita alsó n II. III. 1 1 1 — Kerekes Kádár n. v.
Takács Ferenc klarinét n II. 3 2 2 — — - ff
Takács Lajos trombita n I. 1 ff n. v.
Tóth Ida zongora n I. 1 1 — — - Honti
145 Tóth Judit ff if 1. 1 . ff n. v.
Törő Endre klarinét n II. 1 1 — — — Kádár
Tőke Ferenc harsona ff I. 2 1 1 — — — ff
Varga István trombita ff III. — — — — — — » n. v.
150 Varga József zenesz. akad. I. Vannay n. v.
Varga József gordonka közép I. F. Garai n. v
Városi Dezső trombita alsó III. — Kádár n. v.
Welwárth Anna zongora fj II. 2 1 1 — — — F. Pásztor
Winkler Gábor » ff I. 1 1 1 — — — Kerekes
Winkler Zsófia ft » IV. 1 1 1 1 — — »
155 Zborovszky Katalin Zborovszky Magda Magán vizsgázók: ff zenesz. elök. I. I. 1 1 1 ff Vannay n. v.
Gábor Jenő hegedű alsó IV. 2 — 3 — — IX. hóban vizsg.
Harmatos Emma n ff IV. 3 _ — 3 — - ff ff ff
Hornyán Iván zongora » II. 1
160 Izsák Magdolna n ff II. 1
Rétfalvi Elma hegedű ff IV. 2 — 3 — — IX. hóban vizsg.
Szilágyi Ágnes zongora ff III. 2 — 3 — —
Tenczer Éva n t> II. 1
26
Tájékoztató az 1938—39. tanévre.
Az 1938—39. tanévben az alábbi főtanszakok adatnak elő;
1. Zongora.
2. Hegedű.
6. Zenetanulási előkészítő (játékos oszt.)
3. Gordonka.
4. Magánének.
5. Zeneszerzés.
7. Szabad iskola (valamennyi hangszeres és az ének főtanszakon)
Beiratási díj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban 8.50 P, a közép tagozatban 11.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 15.50 P.
A gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 6.50 P, a középsőben 8 50 P, felsőben 15.50 P.
A magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban 8.50 P, a 2. elő készítő osztályban 10.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 12.50 P, a 2., 3. és 4. osztályban 15.50 P.
A zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban 8.50 P, a 2.-ban 9.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 11.50 P, a többi osztályban 15.50 P.
Szabad iskola (valamennyi tanszakon) 13''50.
A játékos osztályban: 1 P.
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban évi 80 P, a közép tagozatban évi 110 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 150 P.
Gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 60 P, a középsőben 80 P, a felsőben 150 P.
Magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban évi 80 P, a 2. osztályban évi 100 P, felső tagozat 1. osztályában évi 120 P, ezen tagozat többi osztályában évi 150 P.
Zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban évi 80 P, a 2.-ban évi 90 P, az akadémiai 1. osztályban évi 110 P, a többi osztályban évi 150 P.
Szabad iskola (valamennyi tanszakon) évi 130 P.
A játékos osztályban évi 30 P.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben, vagy pedig havonta minden hó 8-ig előre fizetendő.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beiratási díj esedékes.
Minden olyan új növendéknek, aki valamely tanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal, vizsgát kell tennie. Ezen vizsga alapján nyer osztálybasorolást.
Tandíj:
27
Beíratás és tanévnyitás.
Beiratás: június 20-án és 21-én délelőtt 9—1 és délután 4—6 óráig, továbbá szeptember 1-én és 2-án délelőtt 9—1 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 2-án délután 4—5 óráig.
Az osztálymegállapitó vizsgák szeptember 2-án délután 4—5 óráig.
Osztálymegállapító vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 3-án délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik. A rendes tanítás szeptember 5-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 2-áig az igazgatósághoz terjesszék be.
TARTALOMJEGYZÉK
Zenebarátok Társasága........................... 3 oldal
I. A tanév történetéből ........................... 6 „
Adományok és jutalmazások ... .................. 9 ,»
II. Statisztikai adatok............................................................10 „
III. Hatóságok, felügyelet ..................... — — H ..
IV. Tananyag...................................- U >.
V. Nyilvános működés ..........................- 12 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ............ ............18 „
VII. Tanári testület ..................... ..................19 „
VIII. Név- és érdemjegysorozat...............- — — — 22 # „
Tájékoztató a jövő tanévre ..........................................26 „

Insert failed. Could not insert session data.