Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.96 MB
2021-08-23 16:40:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
268
584
Rövid leírás | Teljes leírás (56.29 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1941-42. tanévről
XVI. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-út 18. sz.
Telefon 125.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
AZ 1941—1942. TANÉVRŐL
XVI. ÉVFOLYAM
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGAR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125
ÉRTESÍTŐJE
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1941—1942. TANÉVRŐL
XVI. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125
Felelős kiadó: Vannay János igazgató. Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája.
A nyomdáért íelel: Zalai Károly.
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 16. évét fejezte be. Az iskola fenntartó város jóindulatát és támogatását e tanévben sem nélkülöztük és ezért Dr. Krátky István polgármester, m. kir. kormány főtanácsos, Dr. Hegyi Lajos polgármester-helyettes főjegyző, valamint Hemmert Károly m. kir. számvevőségi főtanácsos uraknak e helyen is meleg köszönetet mondunk.
Köszönetünket nyilnánítjuk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének: Barbarits Lajos úrnak, művészi céljaink megértő felkarolásáért és munkásságunk támogatásáért.
A tanév szeptember 6-ával nyilt meg. A pótbeiratások, valamint a pót-és javítóvizsgák lefolyása után a rendes tanítás szeptember 10-én kezdődött meg és június hó 14-ig tartott. A téli időszak rendkívüli időjárása és a vonatkorlátozásokból eredő közlekedési nehézségek (a vidéki növendékeknél) iskolánk működésére ez évben is részben bénitólag, részben zavarólag hatottak, sőt tüzelőanyagra visszavezethető okokból kifolyólag az engedélyezett és elrendelt szünetnapokon kívül még február 3-ától 10-éig bezárólag szünetelt a tanítás. A tanévvégi vizsgákat június 15—20-a között tartottuk meg, a bizonyítványt és a jutalmakat június 24-én osztottuk ki.
A tanév iskolánkat legközelebbről érintő legnagyobb eseménye a Vallás és Közoktatásügyi Miniszter úr február 15-ével életbe léptetett és a zenei tanintézetek szervezete, igazgatása és felügyelete tárgyában kiadott 74500/1942 VKM. sz. rendelete volt. Ezen rendelet új alapokra helyezte a zeneoktatást és iskolánkat ugy igazgatási, mint nevelési és tanulmányi ügyekben a Tankerületi Kir. Főigazgató felügyeleti hatásköre alá rendelte. Rendszeresítette a Tankerületi Zenefelügyelöket, akiknek feladata a zeneiskolák szaktanulmányi felügyelete és ellenőrzése. Iskolánk nagy örömmel üdvözli ezen rég óhajtott rendeletet és továbbfejlődésének erős támaszát látja benne.
A tanév kiemelkedő eseménye volt vitéz gróf Teleki Béla főispán úr és neje Őméltóságaik megtisztelő érdeklődése iskolánk és növendékeink teljesítménye iránt. Május hó 16-án és június hó 3-án megtartott növendékhangversenyünket jelenlétükkel ünnepi eseménnyé avatták. Kitüntető és nekünk felette becses érdeklődésüket e helyen is mély tisztelettel köszönjük.
Az iskola belső szervezetében a tanév nem hozott változást. A gordonka tanszakon ez évben is szünetelt az oktatás.
A tanári karban változás nem állott be. Ivánkovits Ferenc tanár március hó 16-án katonai szolgálatra bevonult. A tanév végéig Aschenbrenner Mária áll. kép. oki. hegedűtanár helyettesítette és látta el tanóráit.
A növendékek létszámában e tanév is emelkedést hozott és ezzel az
4
immár évek óta tartó fokozatos gyarapodás e tanévben sem állott meg. A létszám alakulását előnyösen befolyásolta a Muraköz visszatérte is. A zongora tanszak növendékeinek száma nemcsak bőségesen ellensúlyozta az egyes tanszakok elkerülhetetlen létszám-ingadozását, hanem az összlétszám alakulására is kedvező hatással volt. A növendéklétszám alakulására vonatkozólag figyelmet érdemel az, hogy a tanév folyamán 66 olyan új növendék iratkozott be, akik eddig még nem voltak az iskola növendékei. E 66 új növendék könnyen pótolta az állandó lakóhelyről történt elköltözködés, illetve áthelyezés folytán az előző tanév végével kiesett helybeli és vidéki növendékeinket" Ugyancsak figyelmet érdemel vidéki növendékeink számának állandó emelkedése is. Az elmúlt tanév e téren 8 főnyi további gyarapodást eredményezett, úgy, hogy a tanév folyamán immár 56 olyan növendék látogatta iskolánkat, akiknek állandó lakóhelye nem városunkban van. Létszámuk immár az összlétszám 41%-át teszi ki.
Az egyes tanszakok növendéklétszámát, valamint a különböző statisztikai adatokat az értesítő II. fejezete tartalmazza.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintet-ben az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget is kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy a gondjaira bízott növendékeket nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyitésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kívül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1 -1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban), melyek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
Rendes növendékeink közül a Zeneművészeti Főiskolán vizsgázott: Mozsgai János a magánének főtanszak II. akadémiai osztályából.
A tanév folyamán 8 növendékhangversenyt rendeztünk, (az iskola fennállása óta 83—91-iket). Növendékhangversenyeinket a délutáni órákban tartottuk meg intézeti kamara-termünkben. A hangversenyeknél nyomtatott műsorok kiadásáról gazdasági okok miatt ez évben is le kellett mondanunk, viszont e hangversenyek részletes műsorát az V. fejezet tartalmazza.
Növendékeink nemcsak a helybeli tanintézetek ünnepélyeinek műsorai-
5
ban, miséin szerepeltek még, mint iskolájuk tanulói, hanem különböző egyesületek különféle műsoraiban is nyilvánosság elé léptek, úgy szólószámokban, mint együttesekben. Növendékeink azonban nemcsak helybeli műsorokban szerepeltek, hanem a vidéken is. A helybeli szereplések felsorolásától nagy számára való tekintettel (mintegy 25) le kell mondanunk. A vidéki szereplést azonban megemlítjük: Mihályi Ilona növendék Zalaegerszegen zongorakísérettel szerepelt.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés felkeltésére, illetve fokozására a már korábban rendszeresített liceális jellegű matinékat és esti tanári hangversenyeinket e tanévben is megtartottuk, melyeket ez évben is belépődíj nélkül rendeztünk meg.
A liceális matinék középpontjában egy-egy zenetudományi előadás állott, (e tanévben zenei arcképek cimmel) melyet elsősorban illusztratív jellegű zeneszámok tettek változatossá. Az esti hangversenyeken viszont a kamarazenén volt a súlypont, amelyek mellett azonban stílusos szólószámok is helyet kaptak. E rendezések műsorait az V. fejezet tünteti fel. A főleg téli hónapok rendkívüli zord időjárása és tanáraink nagymértékű lekötöttsége miatt, melyet a 16. oldal tüntet fel, e tanévben ugy a liceális matinék, mintáz esti hangversenyek előző tanévekbeli számát csökkenteni kellett.
Az iskola tanárai azonban a fentebb említett hangversenyeken és liceá-lisokon kívül még több különféle helyi és vidéki rendezésben is szerepeltek, részben jótékony célzattal, részben pedig a zenekultúra elmélyítése érdekében, mindenkor teljesen önzetlenül (összesen 6 alkalommal).
Ezen alkalmakkor, valamint az iskola belső rendezésében megtartott liceális matinéinkon és tanári hangversenyeinken a tanév folyamán 12 szerző 41 művét adtuk elő Nagykanizsán. A magyar szerzőket 7 komponista''képviselte, akiknek 11 műve került a tanév folyamán előadásra.
A játszott szerzők 5b%-a tehát magyar volt, az előadott művek 25%-át pedig magyar komponisták írták. Kamarazenében 2 szerző 3 művét játszottuk (zongora-hegedű-mélyhegedű hármas, hegedű-zongora szonáta), melyek mellett négykezes zongorakompozicio is előadásra került (1 szerző 1 műve). Szólószámként 11 szerző 37 műve szerepelt műsorainkon.
A tanév folyamán előadott művek szerzőik szerint az alábbi táblázatot mutatják:
Bach S. J. 7 Kodály 2 Beethoven 6 Molnár-Kern 2 Dohnányi 1 Mozart 6 Frcnck C. 1 10 Schubert 10 5 Kazac''say 1 Szalay E. * 1 Király-Kőnig 1 Vannay _3
összesen 41 művel.
A kamarazenét tekintve e táblázatban
Mozart: Zongora-hegedű-mélyhegedű hármasa (Es)
„ Zongora-hegedű szonáta (B)
Király-Kőnig: Zongora-hegedű szonáta (24. mű)
6
művel képviselték, melyek mellett zongora négykezes számként Schubert: Fantasia (103. mű) is előadásra került.
E hangversenyeink egyikén Dr. Tardos László is közreműködött a zongorahármas mélyhegedű szólamának ellátásával. Egyik matinénkon pedig Falvai Mihály operaénekes, a M. kir. operaház tagja énekszámokat adott elő. Zeneszeretettől vezetett értékes munkájukért e helyen is köszönetet mondunk.
Köszönetet mondunk még özv. Kótai Istvánná úrasszonynak is, aki hangverseny-műsoraink önzetlen sokszorosításával a helybeli zenei élet és a zeneiskola ügyét kívánta szolgálni.
Az iskola művészi vezetése alatt álló Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfónikus zenekara iskolán kivül álló okokból kifolyólag e tanév folyamán sem működött.
Adományok. Segélyezések és jutalmazások.
Társadalmi adományok folytán e tanévben is jutalomban, illetve segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményé és mostohább sorsú növéndékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségink megengedték, azon voltunk, hogy jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat, a lankadatlan kitartást és az elismerésre méltó teljesítményt, valamint segéllyel támogassuk a képesség kibontakozását, vagy a teljesítmény fokozását. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban, vagy segélyben részesüljenek, melyek továbbképzésüket elősegítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
Dunántuli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomító R.-T....... 70 P
Első Magyar Általános Biztosító Társaság nagykanizsai főügy-
nöksége......... ... ........... ............ 30 „
Magyar Nemzeti Bank Nagykanizsai Fiókintézete ......... 30 „
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R. T. 25 „
Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T................... 20 „
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T............. 15 „
Keresztény Jótékony Nőegylet ..................... 10 „
Néptakarékpénztár R.-T.......... ... • ■• ............ 15 „
Izraelita Kultúrális és Jótékony Leányegylet ............5 „
Izraelita Jótékony Nőegylet .................. ■•■ 5 „
összesen 225 P
készpénz és
Bárd Ferenc és Fia zeneműkiadóhivatala Budapest 30 drb. hangjegy Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatala Budapest 20 „ „ Fischel könyvkereskedés Nagykanizsa 2 „ könyv.
Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
Pénzjutalmat, illetve pénzsegélyt kaptak;
Fentős Ferenc (II. t. 1. o.) ...... ..................53-— P
Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.) ......................34"— „
Herendi Mária (I. t. 1. o.) ..............................33"— „
Zborovszky Magda (akad. 1. o.) ...... ............30*50 „
Geburt Zbigniew (elő''k. 1. o.) ........................20 50 „
Saskőy Elida (I. t. 1. o.) ......... ... ... 17— „
Gábor G. Jenő (II. t. 5. o.) ..............................10— „
Sas Magda (akad. 4. o.)....................................10''— „
Szalai Alajos (I. t. 1. o.......... ............8 50 „
Vecsera Mária (I. t. 1. o.) ... .............8''50 „
összesen 225''— P
Hangjegy (Könyv) jutalomban részesültek:
Bertin Margit (I. t. 4. o.) Golenszky Éva (I. t. 1. o.) Hegyi Erzsébet (II. t. 2. o.) Kreiner Kornél (I. t. 1. o.) Kreiner Róza (I. t. 1. o. Lontay Ivetta (I. t. 1-. o.) Madarász Éva (I t. 2. o.) Madarász Mária (I. t. 2. o.) Mattersdorfer György (I. t. 1. o.) Miszer Etelka (I. t. 1. o.) Rády Mária (I. t. 2. o.) Reisch Mária (I. t. 2. o.) Reisch Zsuzsanna (I. t. 3. o.) Szerdahelyi Zsigmond (I. t. 2. o.) gróf Teleki István (I. t. 1. o.) gróf Teleki Mária (II. t. 4. o. gróf Teleki Tibor (I. t. 1. o.) Tóth Anna (I. t. 1. o.) Tüttő Ilona (I. t. 2. o.) Varga László (I. t. 1. o.) Vámos Mária (I. t. 2. o.) Zadravecz Rudolf (I. t. 2. o.)
Összesen 32 növendék részesült 330 P értékű jutalomban (segélyben).
\
8
II. Statisztikai adatok:
Az 1941—42. tanévre beiratkozott rendes növendékek száma: 139+1 magánvizsgázó
Tanévközben kimaradt (elköltözött): ........................ 4 növendék
A beiratkozott rendes növendékek
Főtanszakonkint: Fiú (férfi) Leány (asszony) Összesen
zongora ......... 25 j 3 melléktanszak 71+3 melléktam zak 96+6 melléktanszak
hegedű ......... 15 3 18
ének ............ 6 9 15
zeneszerzés ...... 2 1 3
játékos oszt....... 2 5 7
Összesen 50+3 89 + 3 139+6
Lakhelyük szerint:
helybeli ......... 30 53 83
vidéki............ 17 34 51
külföldi ......... 3 2 5
Összesen 50 89 139
Foglalkozás szerint:
önálló keresetű 14 2 16
háztartásbeli ...... 6 20 26
más helybeli iskola tanulója is 27 66 93
más vidéki iskela tar.ulója is... 3 1 4
Összesen 50 89 139
Két főtanszakra beiratkozott növendékek száma: ..................... 7
A beiratkozott önálló keresetű rendes növendékek foglalkozása:
fiú (férfi) leány (asszony) összesen
közalkalmazott............... 3 — 3
értelmiségi magánalkalmazott ... — 1 1
tanár, tanitó, kántor ......... 4 — v 4
zenész ..................... 2 — 2
kereskedelmi alkalmazott ...... 1 1 2
iparos alkalmazott............ 1 — 1
foglalkozás nélküli............ 3 — 3
Összesen 14 2 16
9
A rendes vidéki növendékek lakhelyük szerint:
Alsódomboru ... 2
Alsólendva............1
Babócsa..................1
Balatonsztgyörgy 2
5 Becsehely ............2
Budapest ............1
Eszteregnye............1
Csáktornya............2
Felsőrajk ............1
10 Felsősegesd............1
Kaposvár ............2
Káptalantóti ... 1
Keszthely ............1
Kiskunmajsa ... 1
15 Komárváros ... 3
Liszó ..................1
Marcali..................1
Murakeresztur ... 4
Murasiklós ............1
20 Nagybakónak ... 1
Nagybajom............1
Nagyatád ............2
Nemesvid ............1
Pacsa ..................1
25 Palin ..................2
Pölöske..................3
Sormás..................1
Surd ..................1
Szentes..................1
30 Szepetnek ............1
Vizvár ..................2
Zalabér..................1
Zalaegerszeg ... 1
Zalaszentmihály... 3
Összesen 51
A rendes külföldi növendékek lakhelyük szerint:
Keszthely ............... 3
Nemesdéd .............. 2
összesen 5
A rendes növendékek életkora (születési éve):
1937 | 1936 1935 i 1934 | 1933 1 1932 | 1931 1930 1 1929 | 1928 1 1927 | 1926 | 1925 | 1924 | 1923 1922 1921 1920 1919 | 1918 ) 1917 j 1916 1915 j 1914 1913 | 1912 1911 1910 ! 1906 | 1904 «3
évbe n s zületett
2 6 4 810 12 12 14 13 9 9 6 8 12 1 7 2 1 — — - 2 1 1 5 — — — 2 2 139
A rendes növendékek szüleinek foglalkozása:
nagybirtokos............. 3 másféle értelmiségi (orvos, ügy-
közép „ ............. 4 véd stb) ............... 13
kis „ ............. . 4 katonatiszt ............... 6
kisbirtokos-napszámos ... . . 2 katonaaltiszt ............... 2
iparos, vállalkozó ....... . 15 nyugdíjas köztisztviselő ...... 4
iparos alkalmazott ... ... . . — nyugdíjas Máv. alkalmazott ... 5
kereskedő................ . 14 magántisztviselő ............ 13
kereskedelmi alkalmazott... . . — egyéb magánalkalmazott ...... —
köztisztviselő, közhivatalnok . . 26 magánzó................ 6
Máv. alkalmazott.......... 9 egyéb..................... 3
pap, tanár, tanító, kántor ... . . 10 összesen 139
10
III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város. Polgármester: dr. Krátky István m. kir. kormányfőtanácsos. Az iskola ügyeinek előadója: dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző.
Az iskola a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr felügyelete alatt áll. Országos szakfelügyelő: Kazacsay Tibor, tanügyi tanácsos.
A felügyeletet a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr 1942 február hó 15-e óta a Tankerületi Kir. Főigazgató utján gyakorolja, akit e feladatkörében a Tankerületi Zenefelügyelők támogatnak. A Tankerületi Kir. Főigazgató hatásköre kiterjed úgy az igazgatási, mint a nevelési és tanulmányi ügyekre.
Iskolánk a szombathelyi kir. tankerületbe tartozik. Tankerületi Kir. Főigazgató: dr. Simon László. Tankerületi Zenefelügyelő: Balassa Kálmán.
A városi felügyeletet a Zeneiskolai Felügyelő Bizottság gyakorolja. Elnöke: dr. Krátky István polgármester, helyettese dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző. Tagjai:
Barbarits Lajos Barta István
Kelemen Ferenc Ketting Ferenc
Bedenek István vitéz Bentzik Lajos
Dobrovits Milán vitéz Filó Ferenc
Dr. Kőnig József Szabó Győző
Zsigmond József
és az igazgató.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr 88.982/1923. IH/a sz. rendelete írja elő.
11
V. Nyilvános működés.
A tanév folyamán az iskola tanári kara a zenekultúra fejlesztése érdekében 2 hangversenyt és 3 liceális jellegű matinét tartott, melyek műsorai az alábbiak voltak:
Esti hangversenyek I. 1941. október 27.-én
Műsorismertetés
1. Király—König: Szonáta zongorára és hegedűre (24. mű)*
I. Allegro animato
II. Andante sostenuto
III. Vivace
IV. Allegro vivace
2. Dr. Szalay E.: Nem adom vissza* Vannay: Koldustilinkó Kazacsay: A halál lovai
3. Vannay: Arabesque Dohnányi: Ruralia hungarica
énekelte: kisérte:
Vannay János
B. Honti Ilona és Ivánkovits Ferenc
Witzenetz Jolán Kerekes Irén
F. Pásztor Irma
* Nagykanizsán először.
II. 1941. december 20.-án
Mozart emlékest
Dr. Tardos László közreműködésével
1. Emlékezzünk Mozartra
2. Mozart: Rondo (a)
3. „ Alkonyatkor
4. „ Szonáta zongorára és hegedűre (B)
I. Allegro
II. Adagio
III. Allegretto
5. Mozart: Az ibolya
„ Ária a Figaro lakodalma c. operából
6.
énekelte: kisérte:
Hármas zongorára, hegedűre és mélyhegedűre (Es)
I. Andante
II. Menuetto
III. Allegretto
Vannay János F. Pásztor Irma énekelte: Witzenetz Jolán kisérte: Kerekes Irén
F. Pásztor Irma és Ivánkovits Ferenc
Witzenetz Jolán Kerekes Irén
F. Pásztor Irma Ivánkovits Ferenc Dr. Tardos László
12
Liceális matinék „Zenei arcképek"
I. 1941. november 9.-én
A zenei arcképsorozat 1. előadása: Bach Sebestyén János B. Honti Ilona Bach: Praeludium, Gavotte és Rondeau a VI. (E) solo
hegedűszonátából Ivánkovits Ferenc
„ Menuette (G) és Marche (G) a Kis zongoradarabokból „ Kis praeludium (F) „ Kétszólamú inventio (F), (A)
„ Praeludium és fuga (D) a WohltemperiertesKlavier-ból tí. Honti Ilona
II. 1941. november 30.-án
*
A zenei arcképsorozat 2. előadása: Beethoven F. Pásztor Irma
Beethoven: Vágyódás
„ A sírban, a néma sírban
„ . Dal a távolból énekelte Witzenetz Jolán
kisérte: B. Honti Ilona
„ Für Elise „ Kontratánc (C)
„ Sonata quasi una Fantasia (cis) 27. mű 2. szám I. Adagio sostenuto
II. Allegretto
III. Presto agitato F. Pásztor Irma
III. 1942. január 18.-án
Falvai Mihály, a m. kir. Operaház tagjának közreműködésével
A zenei arcképsorozat 3. előadása: Schubert Witzenetz Jolán
Schubert: Fantasia (f) 103. mű Kerekes Irén és
F. Pásztor Irma
„ „A szép molnárlány" c. sorozatból: Útra készen A nagy kérdés „ „Téli utazás" c. sorozatból: A hársfa A varjú
„ A pisztráng énekelte: Witzenetz Jolán
kisérte: Kerekes Irén
„ A muzsikához „ Virágfakadás „ Bölcsődal
„ A türelmetlen énekelte: Falvai Mihály
kisérte: F. Pásztor Irma
13
Növendékhangversenyek
Növendékeink 8 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket az iskola hangversenytermében tartottuk meg. A hangversenyek a délutáni órákban voltak és azokon alacsonyabb és magasabb osztályú növendékek egyaránt dobogóra léptek. A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1941. december 17.-én
1. Emlékezés Mozartra elmondta: Sas Magda (akad. 4. o.)
2. Molnár A.: Keringő zongorán: Vecsera Mária (I. t. 1. o.) Mozart: Allegro (B) 1 .. „
„ Menüett (F) } » Tutto Ilona & 4 2" <>■) »)
Molnár M.: Keringő (d) „ Schmidt Magdolna (I. t. 2. o.) 3)
Pogacsnigg: Lovasinduló „ Rády Mária (I. t. 2. o.) 3)
Mozart: Menüett (F) „ gróf Teleki Tibor (I. t. 1. o.) 2)
3. Pártos: Debrecenbe kéne menni hegedűn: Joó Imre (I. t. 3. o.) i)
„ Virágéknál ég a világ kisérte: Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.)
4. Mozart: Lison dormait zongorán: Kótai András (I. t. 5. o.) 2)
„ I. Sonata (C) I. „ Honti Károly (I. t. 4. o.) »)
5. Kodály: Gerencséri ucca énekelte: Pintér Erzsébet (akad. 1. o.) 6) Bartók: Szánt a babám kisérte: Gálosi Rafaella (szabad isk.)
6. Vannay: Babatündér zongorán: Szitár Ibolya (II. t. 1. o.) '') Chopin: Keringő (h) „ Hegyi Erzsébet (II. t. 2. o.) >)
7. Király—König: Stájer táncok hegedűn: Gábor Jenő (II. t. 5. o.) 4)
kisérte: Sas Magda (akad. 4. o.)
8. Mozart: Bölcsődal énekelte: Zborovszky Magda (akad. 1. o.) 5)
kisérte: Fábián Magda (II. t. 3. o.)
9. Mozart: Fantázia (d) zongorán: Zborovszky Magda (II. t. 2. o.) 2)
Vannay: Elégia „ Fábián Magda (II. t. 3. o.) i)
10. Radnai: Valse Caprice (g) „ gróf Teleki Mária (II. t. 4. o.) a) Schubert: Impromptu (As) „ Gálosi Rafaella (szabad isk.) s)
11. Mozart: Szonáta zongorára és hegedűre: Sas Magda (akad. 4. o.) és
Freyer Pál (II. t. 3. o.) 4)
12. Mozart: Zongoraverseny (C) I. zongorán: Szentendrey Valéria (akad. 1.) 2)
II. 1942. február 25.-én
1. Chován: Kis románc zongorán: Kreiner Kornél (I. t. 1. o.) és
Kreiner Róza (I. t. 1. o.) »)
Rowley: A táncos » Golenszky Éva (I. t. 1. o.) 3)
Falk: Vándor fecske „ Gondos Éva (I. t. 1. o.) 3)
Kazacsay: Tánc )J Reisch Béla (I. t. 2. o.) 2)
„ Keringő )) Deutsch Zsuzsanna (I. t. 2. o.) l)
Geszler Ö.: Patak mellett „ . Szabó Mária (I. t. 2. o.) 3)
Kazacsay: Allegro giocoso í> Török Éva (I. t. 2. o.) és Hetesi Magdolna (I. t. 5. o.) 3)
Országh: Gaudeamus hegedűn: kisérte: Fider Emilia (I. t. 4. o.) Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.) 4)
14
3. Diabelli: Induló
Geszler jö.: Tánc 4. Sitt: Keringő
zongorán: Tüttő Ilona (I. t. 2. o.) és
Madarász Éva (I. t. 2. o.) x)
„ Eichner István (I. t. 3. o.) i) hegedűn: Zadravecz Rudolf (I. t. 2. o.) kisérte: Bertin Margit (I. t. 4. o.)
5. Bach: Kis preludium és induló zongorán: Knoll Stella (I. t. 4. o.) i)
6. Grieg: Nagymama menüettet táncol „ Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.) 2)
7. Vecsey: Valse triste hegedűn: Hegyi Lajos (szabad isk.) 4)
kisérte: Hegyi Erzsébet (II. t. 2. o.)
I. 1942. március 19.-én
1. Chován: Andante
Galuzzi: Zakatol a malom
Gurlitt: Kis tánc, A kisleány
2. Fáik: Erdő mellett. ..
3. Siklós: Régi korál
„ A medvetáncoltató Volkmann: Gyermekdal Kazacsay: Hegyen völgyön
lakodalom Hajdú M.: Gyűrűjáték Grecsaninov: Egy kis tánc
„ Vesszőparipácska
4. Kodály: Láttad-e te babám
„ Kocsi, szekér
5. Rameau: Tambourin
6. Hubay: A réten
zongorán: hegedűn: kisérte: zongorán:
énekelte: kisérte: zongorán: hegedűn: kisérte:
7. Reineeke : Kis szerenád énekelte:
„ A méhecske hegedűn kisérte: zongorán „
8. Veress S.: Szonatina gyermekeknek
I. Trombitások, II. Bar-carola, III. Körbe-körbe zongorán:
9. Hubay: Magyar költemény hegedűn :
kisérte:
10. Pick—Mangiagalli: Ősszel zongorán:
zongorán: Blumenschein Györgyi (1.1.1. o.) és
Szabó Mária (I. t. 2. o.) 3) „ Vit Ferenc (I. t. 1. o.) és
Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.) 2)
Herendi Mária (I. t. 1. 0.) 3)
Tüttő Amália (I. t. 1. 0.) 4) Zborovszky Katalin (I. t. 5. 0.)
Dorner Erzsébet (I. t. 2. o.) '')
Tüttő Ilona (I. t. 2, 0. '')
Vámos Mária (I. t. 2. o.) s)
Schmidt Magdolna (I. t. 2. o.) 3)
Endrei Ferenc (I. t. 2. 0.) 3)
Horváth Gizella (elők. 1. o.) 5) Szentendrey Valéria (akad.l.o.)
Kreiner Hedvig (I. t. 4. 0.) '')
Fentös Ferenc (I. t. 1. o.) 4) Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.)
Knoll Stella (elők. 2. 0.) 6) Gábor G. Jenő (II. t. 5. o.) Szentendrey Zsuzsanna (akad. 1.0.)
zongorán:
11. Dancla: II. szóló
12. Palmgren: Kis legenda Dohnáuyi: Ruralia Hungarica
(II. tétel)
hegedűn: kisérte
Kótai András (I. t. 5. o.) 2)
Gábor G. Jenő (II. t. 5. 0.) 4)
Bertin Margit (I. t. 4. 0.) Sas Magda (akad. 4. 0.) és Szentendrey Valéria (akad.l.o.) 6) Freyer Pál (II. t. 2. o.) *)
Gálosi Rafaella (szabad isk.)
zongorán: Sas Magda (akad. 4. o.)
IV. 1942. április 22.-én
1. Molnár A.: Mondd csak nékem zongorán: Tornyos Ferenc (I. t. 1. o.) s) Diabelli: Dalocska „ Dómján János (I. t. 1. o.) és
Dorner Erzsébet (I. t. 2. o.) '')
Burgmüller: Arabesque „ Kreiner Róza (I. t. 1. o.) '')
15
Molnár A.: Óh, kedves tél Bartalus: Fűrjecske Matz: Két horvát népdal Nosz: Lánc-lánc
zongorán:
Vit Gábor (I. t. 1. o.) s)
Mekovecz Stefánia (I. t. 1. o.) 3) Morandini Tamás (I. t. 1. o.) és
Tamás Rózsi (I. t. 1. o.) 2)
Moy: Bölcsődal
Grecsaninoff: Ólomkatonák indulója
2. Schumann: Vad lovas
Takács J.: Bölcsődal és harangjáték „ Kareltje
3. Falk: Megy a gőzös
4. Rowley: A lovas. A kovács Bartók: Debrecenbe kéne menni Mozart Lipót: Menüett (G) Csajkovszkij: Régi francia dal Siklós: A pillangó
„ Kis magyar rapszódia
5. Schumann: Télen. Mignon
6. Liszt: Puszta kesergő
7. Volkmann: A pásztor
hegedűn kisérte zongorán
Sasköy Elida (I. t. 1. o.) Fehér Ilona (I. t. 1. o.)
Lontay Ivetta (I. t. 1. o.) Joó Imre (I. t. 3. o.) Szitár Ibolya (II. t. 1. o.) Fehér Gabriella (I. t. 2. o.)
Madarász Mária (I. t. 2. o.) Bakos Lenke (I. t. 2. o.) Vámos Mária (I. t. 2. o.) és Noll Ferenc (I. t. 2. o.) Eichner István (I. t. 3. o.) és Aczél Tamás (I. t. 3. o.) Bertin Margit (I. t. 4. o.) Reiger Ilona (II. t. 2. o.) Hegyi Erzsébet (II. t. 2. o.) és Reiger Ilona (II. t. 2. o.)
3)
3)
2) 4)
3)
i) »)
*) 2)
V. 1942. május 16.-án
1. Molnár A.: Magyar népdal
Frey: Játékdal zongorán: Kreiner Kornél (I. t. 1. o.) '') Gessler: Hinta-palinta „ Blumenschein Györgyi (1.1.1. o. »)
Gurlitt Kis dal „ Vecsera Mária (I. t. 1. o.) s)
Molnár A.: Rondino „ Herendi Mária (I. t. 1. o.) »)
Hajdú M.: Vidám reggel „ Golenszky Éva (I. t. 1. o.) s)
2. Chován: Boldogasszony Anyánk „ Horváth Éva (1. t. 1. o.) és
Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) 2)
3. Bartók: Gyermekeknek 12. sz. „ gróf Teleki Tibor (I. t. 1. o.) ») Chován: Busongás 1 ,r , , * „ , „ . Molnár A.: Kis dal „ / Madarász Eva (I. t. 2. o.) >)
Vannay: Szöcsketánc „ Reisch Mária (I. t. 2. 0.) s) Farkas F.: Meghalt a béres \
Lakodalmas „ / Tutto Ilona <L t 2" 0->
4. Rieding: Nocturne (C) hegedűn: Radnai Árpád (I. t. 2. 0.) 4)
kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
5. Kazacsay: Gyermekdal énekelte: Knoll Stella (elők. 2. o.) 5)
kisérte: Bertin Margit (I. t. 4. o.)
6. Zilcher P.: A medve táncol zongorán: Pagony Hubert (I. t. 3. o.) 1)
7. Palmgren: Finn népi tánc
Sibelius: Gavotte (E) „ Knoll Stella (I. t. 4. 0.) 1)
8. Rieding: III. Concertino hegedűn: Fentős Ferenc (II. t. 1. 0.) 4)
kisérte: Gálosi Rafaella (szab. isk.)
9. Vannay: Apródinduló
Albeniz: Capricho Catalan zongorán: Hegyi Erzsébet (II. t. 2. 0.) 2)
16
10. Jensen: Jöjj drága arc Schubert: Bölcsődal
11. Bach: Fantasia (c)
énekelte: Sidelszky László (akad. 1. o.) 5)
kisérte: Bertin Margit (I. t. 4. o.) zongorán: gróf Teleki Mária (II. t. 4. o.J 2)
VI. 1942. május 27.-én
1. Molnár A.: Magyaros dal zongorán: Kazacsay: A mókus „ Zilcher P.: Vidám dal
Köhler: Gyermektánc „
Kazacsay: Bölcsődal „
Volkmann: A kakuk és a vándor „
2. Dohnányi: Szerettelek álnok lélek énekelte Kazacsay: Mese kisérte:
3. Bach: Musette zongorán Schumann: A vidám földműves „ Kazacsay: A jó tündér vigasztal „ Takács J.: Ballada .„ Diabelli: Kis menuette (G) „
hegedűn kisérte zongorán
4. Országh: A kis libapásztor
5. Chován: Magyar tánc
Haader: Eltörött a baba
A bűvész Farkas F.: Bordal, Csárdás Neumann: Vidámság
6. Tinódi-Siklós: János királ
testamentoma énekelte: Bartók: Átalmennék én a Tiszán kisérte:
7. Streleczky: Orosz románc
8. Sitt: Scherzo
9. Bach: II. francia suite 10. Chopin: Impromptu (As)
Liszt: Valse Impromptu
zongorán: hegedűn: kisérte: zongorán
Dómján János (I. t. 1. o.) Pfeiffer Gizella (I. t. 1. o.) Horváth Kornélia (1. t. 1. o.) Tordasi Magda (I. t. 1. o.) és Deák Ilona (I. t. 2. o.) Halász Gabriella (I. t. 2. o.) Kreiner Róza (I. t. 1. o.) és Kreiner Hedvig (I. t. 4. o.J Horváth Gizella (elők. 1. o.) Bertin Margit (I. t. 4. o.) Noll Ferenc (I. t. 2. o.) Török Éva (I. t. 2. o.) Reisch Béla (I. t. 2. o.) Deutsch Zsuzsanna (I. t. 2. o.) Madarász Éva (I. t. 2. o.) és Madarász Mária (I. t. 2. o.) Fider Emilia (I. t. 4 o.) Szitár Ibolya (II. t. 1. o.) Miszer Etelka (I. t. 1. o.) és Hegyi Erzsébet (II. t. 2. o.)
Rády Mária (I. t. 2. o.) Reisch Zsuzsanna (I. t. 3. o.) Balázs Márta (1. t. 3. o.) és Winkler Zsófia (II. t. 1. o.)
Geburt Zbigniev (elők. 1. o.) Knoll Stella (I. t. 4. o.) Kótai András (I. t. 5. o.) Zadravecz Rudolf (I. t. 2. o.) Bertin Margit (I. t. 4. o.) Szentendrey .Valéria (akad. 1. o.)
Mihályi Ilona (akad. 4. o.)
i) l) 3)
i) 3)
!) 5)
3) 3) 2) 2)
»)
3) 2)
VII. 1942. június 3.-án
1. Rutthardt: Négy kézre
Rowley: A kinai fiú Bartalus: Ügy elmegyek . Martin: Négykezes ABC
Spindler: Keringő
zongorán: Haám Anna Mária (I. t. 1. o.) és Szentendrey Valéria (akad. l. o.) „ Lóránt Éva (I. t. 1. o.)
Tóth Anna (I. t. 1. o.) „ Schmidt Róbert (I. t. 1. o.) és
Kótai András (I. t. 5. o.) „ Herendi Mária (I. t. 1. o.)
17
Takács J.: Toscanai dal Nosz M.: Zöld fű
2. Országh: Mese
3. M. Fodor: Induló Chován: Scherzo
Bach: Menuette Kronke: Koldusnő dala
Herzfeld: Katonainduló
4. Diabelli: Allegretto
Kazacsay: Cili néni tánca Beethoven: Sonatina (G)
5. Csajkovszkij: Mazurka Vannay: Emléklap Schumann: Az idegen
6. Liszt: Consolation (Des)
7. Vannay: Hej, ki tudja énekelte Stojanovits: Bordal a Ninon-ból kisérte
8. Brahms: Magyar tánc (1. sz.) zongorán
zongorán: Lontay Ivetta (I. t. 1. o.)
Steffler Hilda (I. t. 2. o.) és Halász Gabriella (I. t. 2. o.) hegedűn: Mattersdorfer György (1.1.1. o.)
kisérte: Zborovszky Katalin (I. t. 5. o.) zongorán: Szabó Mária (I. t. 2. o.)
„ Buday Erzsébet (I. t. 1. o.) és Pajrp Zsófia (I. t. 3. o.) Tüttö Ilona (I. t. 2. o.) Pfeiffer Gizella (I. t. 1. o.) és Pagony Hubert (I. t. 3. o) Aczél Tamás (I. t. 3. o.) gróf Teleki István (I. t. 1. o.) és gróf Teleki Mária (II. t. 4. o.) Baliko Emma (t. t. 3. o.) Kreiner Hedvig (I. t. 4 o.) Hetesi Magdolna (I. t. 5. o.)
Bertin Margit (I. t. 4. o.) gróf Teleki Mária (II. t. 4. o.) Mozsgay János (akad. 2. o.) Bertin Margit (I. t. 4. o.) Gálosi Rafaella (szabad isk.) és Sas Magda (akad. 4. o.)
8)
0 *)
s) 2)
3)
2) 2) 5)

VIII. 1942. június 6.-án
1. Bartalus; Gyermekdal zongorán: Vannay János (I. t. 1. o.) 2) Chován: Kis dal „ Petermann Magdolna (1.1.1.o.) és
Herendi Mária (I. t. 1. o.) 3)
Kazacsay: A gonosz Manó „ Tordasi Magda (I. t. 1. 0.) >) Reinecke: ldylle „ Hiba Sándor (I. t. 1. o.) és
Szentendrey Valéria (akad. 1. 0.) 2)
Rohde: Szitakötők tánca „ Vit Ferenc (I. t. 1. 0.) s) Kazacsay Induló „ Golenszky Éva (I. t. 1. o.) és
Rády Mária (I. t. 2. o.) 3)
Molnár A.: Változatok „ Kreiner Róza (I. t. 1. o.) 1)
2. M. Fodor: Forog a karika „ Fehér Gabriella (I. t. 2. 0.) 3) Relnhold: Reggeli séta „ Dorner Erzsébet (I. t. 2. o.) 1) Galuzzi: Párbeszéd „ Schmidt Magdolna (I. t. 2. o.) és
Gálosi Rafaella (szabad isk.) 3)
„ Bach: Polonaise „ Vámos Mária (I. t. 2. 0.) 3)
Kazacsay: Kis induló „ Deák Ilona (I. t. 2. o.) J)
Horváth G.: Incselkedés „ Madarász Mária (I. t. 2. o.) '')
3. Hollósy: Fordulj kedves lovam énekelte: Geburt Zbigniew (elők. 1. 0.) 6)
„ Esteledik, alkonyodik kisérte: Knoll Stella (I. t 4. o.)
4. Poldini: Rococco zongorán: Balázs Márta (I. t. 3. 0.) 1) Geszler ö.: Séta „ Eichner István (I. t. 3. o.) '') Chován: Magyar tánc „ Hegyi Erzsébet (II. t. 2. o.) és
Gulyás Irén (I. t. 3. o.) s)
Rameau: Menuette (G)
Palmgren: Österbotteni keringő „ Knoll Stella (I. t. 4. 0.) 1)
18
5. Bartók: Triolák lid hangnemben
„ Ellenmozgás két zongorán: Reisch Mária (I. t. 2. o.) és
„ Magyaros Reisch Zsuzsanna (I. t. 3. o.) 2)
6. Pleyel: Kettős hegedűre (e) Fentős Ferenc (II. t. 1. o.)
Zadravecz Rudolf (I. t. 2. o.) és
kisérte: Gálosi Rafaella (szabad isk.) 4)
7. Liszt: Szerelmi álom (3. sz. As) zongorán: Sas Magda (akad. 4. o.) 2)
8. Chopin: Fantasie-Impromptu „ Gálosi Rafaella (szabad, isk.) 3)
Megjegyzés: 1) Fábián Miksáné Pásztor Irma, 2) Kerekes Irén, 3) Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona, 4) március 16,-áig Ivánkovits Ferenc, március 16.-ától Aschenbrenner Mária, 5) Witzenetz Jolán, 6) kamara-zene-tanszakon Fábián Miksáné Pásztor Irma tanár növendéke.
Úgy e hangverseny műsoraiban, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásában a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. Növendékhangversenyeinken 183 komposició került előadásra, melyek 73 szerző munkái voltak. Ebből 101 darabot 33 magyar szerző írt, tehát az előadott darabok 55°/o-a magyar szerző tollából került ki. Még pedig:
Bartalus 2 Hollósy 2 Pártos 2
Bartók 7 Hórváth G. 1 Pogacsnigg 1
Chován 8 Hubay 1 25 Poldini 1
Dohnányi 2 15 Kazacsay 13 Radnai 1
Falk 3 Király-Kőnig 1 Siklós 4
Farkas F. 4 Kodály 3 Stojanovits 1
M. Fodor 2 Liszt 4 Takács J. 5
Qeszler Ö. 4 Molnár A. 8 30 Tinódi-Siklós 1
Haader 2 20 Molnár M. 1 Vannay 6
Hajdú M. 3 Nosz M. 2 Vecsey 1
Herzfeld 1 Országh 3 Veress S. 1
összesen 101
munkával szerepeltek növendékhangversenyeink műsoraiban.
A magyar szerzőkön kívül még 70 szerző 82 szerzeménye került ezen alkalmakkor előadásra.
Nagy gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsó osztályoktól kezdődőleg az összjátékban is fokozódó készségre tegyenek szert. Ennek megfelelüen a hegedű és énekszámok kísérete mellett, melyet 9 növendék 25 számban látott el, 30 összjátékon alapuló számot tüztünk e hangversenyek műsorára.
A 8 hangversenyen 94 növendék szerepelt, vagyis az összlétszám 67%-a lépett nyilvánosság elé, amikor is 153 szóló és 30 összjátékon alapuló számban mutatták be készültségüket.
19
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 197 drb. könyv, 78 folyóirat és 1108 zenemű, mintegy 6530 P értékben. Ezekből a tanévi szaporulat 12 könyv, 4 folyóirat és 65 zenemű, mintegy 198 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, akik a tanév folyamán nekünk felette becses ajándékukkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatalnak 3 drb. zenemű
Dr. Szalay Elemér zeneszerző, igazgató úrnak 1 n
Hollósy Kornél zeneszerző, tanár úrnak 1 „ „
Sonkoly István tanár úrnak 1 „ könyv
szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 21 drb. hangszer képezi, mintegy 11.250 P értékben. A tanév folyamán hangszerbeszerzés nem volt.
Az iskola őrzésében és kezelésében áll a helybeli gróf Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 23 drb. kb. 2150 P értékben.
20
VII. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége . Szolgálati ideje Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, zeneszerzést, zenetörténelmet, zeneaesthetikát
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát, kamarazenét és solíéget a tanári értekezletek, jegyzője
3 Kerekes Irén i n iy » 1927. szept. óta zongorát a könyv- és zeneműtár i őre
4 Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona n n ii 1930. nov. óta ii
5 Ivánkovits Ferenc 11 11 ti 1936. szept. óta hegedűt, zenei alapismereteket és solíéget
6 Witzenetz Jolán n n óraadó tanár 1937. szept. óta magánéneket, solíéget és a játékos osztályt
7 Aschenbrenner Mária n 11 a 1942. márc. óta hegedűt, zenei alapismereteket és solíéget Ivánicovits Ferenc tanár helyettesítője

21
A tanári kar nyilvános és iskolán kivüli működése a tanév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m. város Iskolánkivüli Népművelési és a Szinügyi Bizottság és hat helybeli társadalmi egyesület tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör karnagya és választmányi tagja, mint zeneszerző szerepelt a nyilvánosság előtt. így Puck cimű munkája Budapesten a rádióban került előadásra. Dalaiból M. Szakmáry Magda, majd Kertész Lajos ugyancsak a budapesti rádióban énekelt. Kompozíciói különböző hangversenyek műsoraiban szerepeltek: Igric nóta c. hegedüdarabját Ivánkovits Ferenc Désen, Ave Maria-ját és KoldustilinkÓ c. dalát Witzenetz Jolán Nagykanizsán énekelte, Arabesque c. zongoradarabját F. Pásztor Irma Nagykanizsán játszotta stb. stb. Ifjúsági darabjai Szegeden, Nagykanizsán stb. kerültek előadásra. Poéma cimmel nagyzenekarra írt művet fejezett be. Megszervezte és vezette a Zalaegerszegen újonnan felállított Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolát. y
Fábián Miksáné Pásztor Irma a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 4 alkalommal szerepelt nyilvánosan, még pedig
2 kamarazene-, 4 szóló-zongora, 1 zongora-négykezes számban, 1 számban zongorakisérőként, 1 alkalommal pedig Beethoven címmel felolvasást tartott.
Kerekes Irén a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja 5 alkalommal lépett fel Nagykanizsán, még pedig 1 zongora-négykezes számban, 8 számcsoportban pedig zongorakisérőként szerepelt. Továbbá egy alkalommal Csáktornyán zongorakisérőként lépett a nyilvánosság elé. Tanított zongorát a Notre-Dame leányliceum I. osztályában és oktatta a zongora főtanszakot az Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolában.
Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 3 alkalommal szerepelt nyilvánosság előtt. Még pedig 1 izben szóló-zongora, 1 alkalommal kamarazeneszámban, 1 alkalommal zongorakísérettel, 1 alkalommal pedig Bach J. S. címmel felolvasást tartott.
Ivánkovits Ferenc a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, 3 alkalommal szerepelt Nagykanizsán, még pedig 1 szóló- és
3 kamarazeneszámban. Ezen kivül Désen szólószámokat játszott. Tanított hegedűt a helybeli Notre-Dame leányliceum I. osztályában, vezette az énekkart a Városi Kereskedelmi Középiskolában, hol levente-oktatói működést is kifejtett. Oktatta a hegedű főtanszakot az Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolában. Március 16.-a óta katonai szolgálatot teljesít.
Witzenetz Jolán a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja, 6 alkalommal szerepelt nyilvánosan, fliég pedig 7 számcsoportban énekszámokkal, továbbá Schubert cimmel felolvasást tartott. Tanított éneket és vezette az énekkart a Notre-Dame leánygimnáziumban és leányliceumban.
Aschenbrenner Mária 1 alkalommal hegedű szólószámokkal szerepelt Zalaegerszegen. Ivánkovits Ferenc tanár helyettesítésében tanított hegedűt a Notre-Dame leányliceumban és oktatta a hegedű főtanszakot az Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolában.
22
VIII. A növendékek névsora.
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Aczél Tamás zongora alsó III. F. Pásztor
Bakos Lenke »» » II. B. Honti
Balázs Márta » n III. F. Pásztor
Balikó Emma » n III. B. Honti
5 Bánfalvi Mária n n I. F. Pásztor
Bedenek Erzsébet hegedű n I. Ivánkovits
Bertin Margit zongora n IV. Kerekes
Biba Sándor v * I. n
Blumenschein Györgyi » n I. B. Honti
10 Buday Erzsébet n » I. n
Deák Ilona » n II. F. Pásztor
Deutsch Zsuzsanna jt n II. Kerekes
Domján János n n I. F. Pásztor
Dorner Erzsébet » n II.
15 Dorner Erzsébet ének elők. I. Witzenetz
Eichner István zongora V alsó III. F. Pásztor
Endrei Ferenc M H. B. Honti
Erdőfi László játékos Witzenetz
Fábián Magda zongora közép III. F. Pásztor
20 Fábián Magda ének elők. I. Witzenetz
Fehér Gabriella zongora alsó II. B. Honti
Fehér Ilona » n I. 11
Fentős Ferenc hegedű közép I. Ivánkovits
Fider Emilia » alsó IV. ii
25 Freyer Pál m közép III. n
Gábor G. Jenő » » V. ii
Gálosi Rafaella zongora szabad isk. B. Honti
Geburt Zbigniew ének elők. I. Witzenetz
Gerencséi Klára n » I. »
30 Golenszky, Éva zongora alsó I. B. Honti
Gondos Éva n I. »
Gulyás Irén n ii III. Kerekes
Haám Anna Mária n ii I. n .
Halász Gabriella n ii II. B. Honti
23
Sorszám \ Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
35 Herendi Mária zongora alsó I. B. Honti
Herendi Rezső n n I. F. Pásztor
Hegyi Erzsébet n közép II. Kerekes
Hegyi Lajos hegedű szabad isk. Ivánkovits
Hetesi Magdolna zongora alsó V. B. Honti
40 Horváth Éva » n I. Kerekes
Horváth Gizella ének elők. I. Witzenetz
Horváth Judit zongora alsó I. F. Pásztor
Horváth Kornélia » n I. B. Honti
Horváth Sarolta játékos Witzenetz
45 Honti Károly zongora alsó IV. B. Honti
Hosszú László n n I. F. Pásztor
Joó Imre hegedű n III. Ivánkovits
Kemény József játékos Witzenetz
Kisgergely Géza zongora alsó I. F. Pásztor
50 Knoll Stella zeneszerzés elők. II Vannay
Knoll Stella ének n II. Witzenetz
Kovács Ilona játékos n
Kótai András zongora alsó V. Kerekes
Kreiner Hedvig » n IV. F. Pásztor
55 Kreiner Kornél n V I. J>
Kreiner Róza n n 1. »
Lázár Irén n n III. Kerekes
Lontay Ivetta 91 ff I. n
Lóránt Éva í? » I. »
60 Madarász Éva J» » II. F. Pásztor
Madarász Mária J, » 11. n
Marai Vilma J» fi I.
Mattersdorfer György hegedű w I. Ivánkovits
Mednyánszky Sándor n „ 1. » kimaradt
65 Mekovecz Stefánia zongora 1. B. Honti
Mihályi Ilona akad. IV. F. Pásztor
Mikula Györgyi n alsó I. n
Miszer Etelka » » I. Kerekes
Miszer Irma »J V I. F. Pásztor
70 Morandini Tamás V n I. Kerekes
Mozsgai János zeneszerzés akad. I. Vannay
Mozsgai János ének » II. Witzenetz
Nagy Mária játékos
Nemes Éva zongora alsó II. Kerekes
75 Noll Ferenc » II. B. Honti
Pagony Hubert n III. F. Pásztor
Papp Tamás hegedű I. Aschenbrenner
Papp Zsófia zongora » III. B. Honti
Petermann Erzsébet „ 1. *»
80 Petermann Magda n n I.
Pfeiffer Gizella * I. F. Pásztói
24
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Pintér Erzsébet ének akad. I. Witzenetz
Polai Károly ») elök. II. ii elköltözött
Pörzse Ilona zongora közép III. B. Honti
85 Radnai Árpád hegedű alsó II. Ivánkovits
Rády Mária zongora yy II B. Honti
Redl Anna Mária yy » IV. » elköltözött
Reiger Ilona yy közép II. Kerekes
Reisch Béla J5 alsó II. ii
90 Reisch Mária » II. ii
Reisch Zsuzsanna >> » III. ii
Sas Magda n akad. IV. ii
Saskőy Alfonz hegedű alsó I. Ivánkovits
Saskőy Elida zongora » I. B. Honti
95 Schmidt Kornél V I. Kerekes
Schmidt Magdolna yy 11. B. Honti
Schmidt Róbert yy I. Kerekes
Sidelszky László ének akad. I. Witzenetz
Somogyi Edit zongora alsó V. Kerekes
100 Somogyi Ilona »t » V IV. ii
Steffler Hilda » n 11. B. Honti
Szabó Mária yy » II. yy
Szalai Alajos hegedű >> I. flsdientaner
Szekeres Ferenc n I. Ivánkovits
105 Szentendrey Valéria zongora akad. 1. Kerekes
Szentendrey Valéria ének elök. I. Witzenetz
Szerdahelyi Zsigmond zongora alsó 11. B. Honti
Szitár Ibolya közép I. a
Szűcs Júlia ének elök. I.'' Witzenetz elköltözött
110 Tamás Rózsi zongora alsó I. Kerekes
Tatai Gyula zeneszerzés elök. I. Vannay
Tatai Gyula ének m I. Witzenetz
Dr. Tardos László hegedű szabad isk. Ivánkovits
gróf Teleki István zongora alsó I. Kerekes
115 gróf Teleki Mária M közép IV. >> .
gróf Teleki Tibor . 11 alsó I. a
Tordasi Magda » n I. F. Pásztor
Tornyos Ferenc 11 yy I. B. Honti
Tóth Anna n yy I. F. Pásztor
120 Tóth Mária li yy I. n
Tóth Márta játékos Witzenetz
Török Éva zongora alsó II. B. Honti
Trybusek Maron » yy I. F. Pásztor
Trybusek Maron ének elök. I. Witzenetz
125 Tüttő Amália hegedű alsó I. Ivánkovits
Tüttő Ilona- zongora 19 II. F. Pásztor
Vannay János n ?J I. Kerekes
Varga László hegedű h I. Ivánkovits
25
Sorszám i Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Vámos Mária zongora alsó II. B. Honti
130 Vecsera Mária 91 n
Viola Márta játékos Witzenetz
Viola Zsuzsanna zongora »> I. F. Pásztor
Vit Ferenc »»■ n Kerekes
Vit Gábor n n »
135 Vodinák Veronika » F. Pásztor
Winkler Zsófia íj közép »
Zadravecz Rudolf hegedű alsó II. Ivánkovits
Zborovszky Katalin zongora « V. Kerekes
Zborovszky Magdolna ének akad. I. Witzene tz
Magánvizsgázó:
Kákossy Mária i • zongora alsó I.
* •
26
Tájékoztató az 1942—43. tanévre.
Az iskola helyiségei Sugár-ut 18. sz. alatti épületben vannak (bejárat a Kazinczy-utcáról).
Az új tanévben az alábbi főtanszakokon folyik oktatás, az összes előírt melléktanszakokkal:
6. Zenetanulási előkészítő (játékos oszt.)
7. Szabad iskola (valamennyi hangszeres és az ének főtanszakon)
1. Zongora.
2. Hegedű.
3. Gordonka.
4. Magánének.
5. Zeneszerzés.
Beiratási díj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban 8.50 P, a közép tagozatban 11.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 15.50 P.
A gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 6.50 P. a középsőben 8.50 P. a felsőben 15.50 P.
A magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban 8.50 P, az előkészítő 2. osztályban 10.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 12.50 P, a 2., 3. és 4. osztályában 15.50 P.
A zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban 8.50 P, a 2.-ban 9.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 11.50 P, a többi osztályban 15.50 P.
Szabad iskola (valamennyi tanszakon) 13.50 P.
A játékos osztályban: 1 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedü-főtanszakon az alsó tagozatban évi 80 P, a közép tagozatban évi 110 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 150 P.
Gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 60 P, a középsőben 80 P, a felsőben 150 P.
Magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban évi 80 P, a 2. osztályban évi 100 P, felső tagozat 1. osztályában évi 120 P, ezen tagozat többi osztályában évi 150 P.
27
Zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban évi 80 P, a 2.-ban évi 90 P, az akadémiai 1. osztályban évi 110 P, a többi osztályban évi 150 P.
Szabad iskolában (valamennyi tanszakon) évi 130 P.
A játékos osztályban évi 30 P.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben, vagy pedig havonta minden hó 8-áig előre fizetendő, tekintet nélkül a mulasztásokra és szünetekre. Kimaradni csak elköltözés, vagy olyan súlyos és tartós betegség esetén lehet, mely a zenetanulást lehetetlenné teszi. E körülményeket azonban írásban be kell jelenteni és igazolni kell.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beiratási díj esedékes.
Minden olyan új növendéknek, aki valamely főtanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal, vizsgát kell tennie. Ezen vizsga alapján nyer osztálybasorolást.
Beiratás és tanévnyitás.
Beiratás: június 26-án és 27-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig, továbbá szeptember 5 én és 7-én délelőtt 9—13 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 7-én délután 5—6 óráig.
Az osztálymegállapító vizsgák szeptember 7-én délután 5—6 óráig.
Osztálymegállapító vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik. A rendes tanítás szeptember 10-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 5-éig bezárólag az igazgatósághoz terjesszék be.
TARTALOMJEGYZÉK.
I. A tanév történetéből ......................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások ..........................................6 „
II. Statisztikai adatok..........:................f— 8 „
III. Hatóságok, felügyelet ......................................................10 „
IV. Tananyag........................................................................10 „
V. Nyilvános működés ......................................................11 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ....................................19 „
VII. Tanári testület...................-..........................20 „
VIII. A növendékek névsora......................................................22 „
Tájékoztató a jövő tanévre ..........................................26 „

Insert failed. Could not insert session data.