Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.09 MB
2021-08-24 15:53:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
280
592
Rövid leírás | Teljes leírás (59.77 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1942-43. tanévről
XVII. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-út 18. sz.
Telefon 125.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
Szombathelyi tankerület.
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1942—1943. TANÉVRŐL
XVII. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ


KIADJA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. EZ.
TELEFON 125
££0
Szombathelyi tankerület.
NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1942—1943. TANÉVRŐL
XVII. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
KIADJA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125
Felelős kiadó: Vannay János igazgató.
Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája. A nyomdáért felel: Zalai Károly.
I. A tanév történetéből.
Az iskola fennállásának az elmúlt tanévvel befejezett 17. tanéve további nagy. arányú fejlődés jegyében folyt le. Ebben igen nagy része volt annak a megértő és hathatós támogatásnak, melyben iskolánk az illetékes tényezők részéről minden vonatkozásban részesült. Ezért őszinte hálaérzésekkel mondunk köszönetet dr. Simon László tanker. kir. főigazgató, dr. Keresztély Ernő helyettes főigazgató és Balassa Kálmán tanker. zenefelügy elő, valamint az iskolafenntartó város részéről dr. Krátky István polgármester, m. kir. kormány-főtanácsos, dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes-főjegyző és Hemmert Károly m. kir. számvevőségi főtanácsos uraknak. Igen jelentékeny részben az ő ügyszeretetből fakadó segítő kezük tette lehetővé, hogy céltudatos és szakszerű nevelő munkánk az iskola fennállása óta a tanárhiány miatt talán legnehezebb tanévben sem szenvedett törést, sőt a tanári kar minden tagjának legteljesebb erőkifejtése mellett nem remélt mértékű továbbfejlődést is elérhetett az intézet.
A tanév folyamán ugyanis egész fejlődéstörténetének igen jelentőségteljes és örvendetes eseménye fiókiskola felállítása volt Csáktornyán. Az a szoros és testvéri kapcsolat, mely Nagykanizsát és Csáktornyát kölcsönösen összefűzi, azt eredményezte, hogy a zeneoktatás intézményes biztosítása érdekében Csáktornya képviselőtestületének kérelmére Nagykanizsa város vállalta fiókzeneiskola felállítását Csáktornyán. Elöljáróságának messzemenő támogatása és a legteljesebb megértésből fakadó segítsége, amiért Pecsornik Ottó országgyűlési képviselő, városbíró, Korentsy Endre vezetőjegyző és Skvorc János albiró uraknak e helyen is igen meleg köszönetet mondunk, valamint az iskola iránti nagy érdeklődés, mely a növendéklétszámban is megnyilvánult, a legszebb fejlődést biztosítja a fiókiskola számára. Korszerű felszerelése érdekében 1 drb. ismétlő szerkezetű és Musica gyármányú új zongorát vásárolt a fiókiskola számára Csáktornya, mely még 1 drb. használt, de karbahelyezett zongorát is bocsájtott rendelkezésünkre a további szükséges beiendezésekkel. A növekvő szükségletnek és a szakszerűségnek megfelelő elhelyezést is biztosítja az elöljáróság és így már csupán a tanárhiány hátráltathatja a fiókiskola teljes kiépítését. E tanévben zongora és hegedű főtanszakok nyertek felállítást, melyek további fejlesztése mellett a fúvóhangszerek oktatása és a játékos osztály felállítása szerepel a legközelebbi tervekben.
A tanév szeptember 6.-ával ny.ilt meg. A pótbeiratások, valamint a pót-és javítóvizsgák után a rendes tanítás szeptember hó 10.-én kezdődött meg és június hó 2.-áig tartott. A magánének tanszakon az oktatás 1943 február
4
hó l.-ével indult meg. A csáktornyai fiókiskola 1942 október hó 1.-én kezdte meg működését. A beiratások után a rendes tanítás a zongora főtanszakon október hó 5.-én, a hegedű főtanszakon a tanár katonai szolgálata miatt 1943 február hó 1.-én kezdődött meg. A tanévvégi vizsgálatokat június hó 4—9.-ike között tartottuk meg, a bizonyítványokat és a jutalmakat Nagykanizsán június hó 10.-én, Csáktornyán 11.-én osztottuk ki.
Iskolánkat május hó 8.-án Balassa Kálmán tankerületi zenefelügyelö úr meglátogatta és úgy az iskola ügykezelését, mint a pedagógiai munkát beható vizsgálat tárgyává tette. Ennek eredményeképen dr. Simon László tankerületi kir. főigazgató úr május hó 18.-án kelt leiratában az ügykezelés szabályszerűségéért, szigorúan a kötelező tanterv alapján történő tanításért és a tanárok pedagógiai munkásságának eredményességéért mind az intézet igazgatójának, mind a tanári testület tagjainak őszinte köszönetet mondott.
A tanári karban a tanév folyamán jelentős változások álltak be. Az egész tanév folyamán katonai szolgálatot teljesítő Ivánkovits Ferenc r. tanár helyettesítésére Mlinkó Klára áll. kép. oki. hegedűtanár nyert megbízást, aki Budapestről leutazva látta el a hegedű főtanszak tanóráit. Fábián Miksáné Pásztor Irma r. tanár 1942 december hó 31.-ével nyugállományba helyeztetett, így a zongora főtanszakon 1 tanári állás megüresedett. Witzenetz Jolán óraadó tanár az ének főtanszak tanára 1942 júliusában további alkalmazásáról lemondott. Pótlásukra* és a zongora tanszak magas növendék létszáma következtében, valamint a csáktornyai fiókiskola felállításából kifolyólag az alábbi alkalmazások történtek: 1942 október hó 2.-ával Soltész Józsefné Jereb Magdolna áll. kép. oki. zongoratanár, aki a csáktornyai fiókiskolához nyert beosztást, honnan 1943 január hó l.-ével az anyaintézethez helyeztetett át. 1942 november hó lO.-ével Kobela Anna Prágában államvizsgát tett és működési engedélyt nyert zongoratanár, aki az anyaintézettől 1943 január hó l.-ével a csáktornyai fiókiskolához helyeztetett át. 1943 január hó 25.-ével Rajczy Lászlóné Libay Ilona Prágában államvizsgát tett és működési engedélyt nyert ének- és zongoratanár, aki Nagykanizsán nyert beosztást, továbbá 1943 február hó l.-ével Lomoschitz Pál áll. kép. oki. tanítóképző intézeti zenetanár, működési engedélyt nyert hegedűtanár a csáktornyai fiókiskolához, valamennyien óraadó tanári minőségben. A magas és egyre növekvő növendéklétszám miatt is további tanerők beállítása szükséges.
A növendékek létszámában e tanév is további jelentékeny emelkedést hozott és pl. a zongora tanszakon az immár évek óta fokozatos gyarapodás az iskola életében eddig még elő nem fordult magas növendéklétszámot eredményezett. A növendéklétszám alakulásában figyelmet érdemel az, hogy a tanév folyamán Nagykanizsán 87, Csáktornyán pedig 63 olyan új növendék iratkozott be, akik még eddig nem látogattak zeneiskolát. Ugyancsak figyelmet érdemel a korábbi tanévekkel szemben a helybeliek magas száma és hogy a vidéki növendékek száma is emelkedett e tanévben.
Az egyes tanszakok növendéklétszámát, valamint a különböző statisztikai adatokat az értesítő II. fejezete tünteti fel.
5
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget is kikristályosítsa. Ezeknek megfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a kél osztályozó értekezleten kívül még félévenként 1—1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk, melyek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
Rendes növendékeink közül a Zeneművészeti Főiskolán vizsgázott: Szentendrey Valéria a zongora főtanszak I. akadémiai osztályából.
A tanév folyamán Nagykanizsán 7 növendékhangversenyt rendeztünk, (az iskola fennállása óta 92—98-ikat) Csáktornyán pedig 1-et. Növendékhangversenyeinket a délutáni órákban tartottuk meg Nagykanizsán intézeti kamara-termünkben, Csáktornyán az Áll. Tanítóképzőintézet dísztermében. E hangversenyek részletes műsorát az V. fejezet tartalmazza.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés felkeltésére, illetve fokozására a már korábban rendszeresített liceális jellegű matinékat és esti tanári hangversenyeinket e tanévben a magas növendéklétszám és tanárhiány miatt a lehető legnagyobb mértékben igénybe vett tanári karra való tekintettel erősen csökkenteni kellett. Nagykanizsán mindössze 1 liceális matinét tartottunk, Csáktornyán azonban ünnepi est keretében hangversennyel mutatta be a tanári kar művészi felkészültségét. E két rendezés műsorát az V. fejezet tartalmazza. Ugyancsak a tanárok igen magas tanóraszáma, valamint e tanévben a múlttal szemben lényegesen nagyobb számú és hosszadalmasabb helyettesítések miatt le kellett mondanunk arról, hogy a különféle helyi és vidéki rendezésekben szerepet és közreműködést vállaljunk, mert elsősorban a tanítás folyamatosságát kellett minden erő megfeszítésével biztosítanunk.
Végül, de nem utolsó sorban köszönetet mondunk Polesinszky Jenő csáktornyai áll. Iiceumi és tanítóképző intézeti igazgató úrnak az intézeti díszteremnek a fiókiskola növendékhangverseny céljára történt szives átengedéséért és özv. Kótai Istvánná úrasszonynak, aki ez évben is hangversenyműsoraink önzetlen sokszorosításával a helybeli zenei élet és a zeneiskola ügyét kivánta szolgálni.
Az iskola művészi vezetése alatt álló gróf Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfonikus zenekara iskolán kivül álló okokból kifolyólag e tanév folyamán sem működött.
6
Adományok. Segélyezések és jutalmazások.
Társadalmi adományok folytán e tanévben is jutalomban illetve segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogy jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat, a lankadatlan kitartást és az elismerésre méltó teljesítményt, valamin segéllyel támogassuk a képesség kibontakozását, vagy a teljesítmény fokozását. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban, vagy segélyben részesüljenek, melyek továbbképzésüket elősegítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
az anyaintézetnek Nagykanizsán :
Dunántúli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomitó Rt.
Magyar Nemzeti Bank Nagykanizsai Fiókintézete ......
Nagykanizsai Takarékpénztár Rt...................
Nagykanizsai Bankegyesület és Dílzalai Takarékpénztár Rt.
Néptakarékpénztár Rt.........................
Fonciére Általános Biztosító Intézet Nagykanizsai Fiókja ... Keresztény Jótékony Nőegylet.....................
összesen
a csáktornyai fiókiskola részére:
Graner gyár ...... ...... ......
King Köttszövőgyár ...............
Első Muraközi Szövődé Rt..........
Csáktornyai Muraközi Takarékpénztár Rt.
Hunnia Rt....... ...........''. ...
Nagykanizsai Takarékpénztár Rt.......
Arany Bárány Szövőgyár ............
Néptakarékpénztár Rt. (Nagykanizsán) ...
100 — P 40.- „ 30.- „ 25.- „ 20.- „ 10.— „ 10-- „ 235 — P
300 — P 150— „ 100. - „ 50— „ 50.— „ 30.— „ 10.- „ 10.- „
készpénz és úgy az anyaiskola, mint fiókiskolája részére
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatala Budapest Rácz Blanka zeneműkereskedése „
Fischel könyvkereskedés Nagykanizsa Schless Testvérek könyvkereskedése Nagykanizsa
összesen 700.— P
hangjegy könyv 32 drb. — drb.
7 » 2 »
2 „ 3 „
4 —
'' íj
összesen 45 drb. 5 drb.
Fogadják az adakozók nemes célú adományaikért e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
7
1. 0
1
0.)
)
o.)
)
Az anyaiskolához befolyt készpénzadományból 5.50 P értékben jegyeket vásároltunk, 229.50 P-t pedig az alábbi növendékek osztottuk ki:
Fentös Ferenc (II. t. 3. o. és elök. 1. o Pádár Ilona (I. t. 1. o.) Zborovszky Katalin (II. t Herczeg János I. t. 1. o.) Jánoska Gyula (I. t. 1. o.) Herendi Mária (I. t. 2. 0.) Herendi Rezső (I. t. 1. o.) Jeszenszky Magdolna (I. . Sidelszky László (akad. 1. Vecsera Mária (I t. 2 o.) Nagy István (elök. 1. o.) ••
hang-között
50.— 30.— 26.— 20.— 20 — 15.— 15 — 15.-15 — 15 — 8.50
összesen 229.50 P
A csáktornyai fiókiskolánál a készpénzadományból 49 P értékben vásároltunk hangjegyeket, 651 P-t pedig az alábbi növendékek kapták: / Zadravecz Rudolf (II. t. 1. o. és I. t. 1. o.) Radikovics Ferenc (I. t 1. o.). Huzján Vince (I. t. 1. o.)... Kutnyák Gusztáv (I. t. 1. o.) Mekovecz Stefánia (I. t. 2. o.) Molnár Livia (I. t. 1. o.) ... Németh István (I. t. 1. o.) Németh László (I. t. 1. o.) Preininger Angéla (I. t. 1. o.) Stefuly Matild (I. t. 1. o.) Kollarics Károly (I. t. 1. o.) Krasznai Ilona (I. t. 1. o.) Lovrencsics Mária (I. t. 1. o.) Kajtár Miklós (I. o. 1. o.)
.. 100 — P
. 80 — ff
. 50.— ff
.. 50.— ff
■ 50.— ff
. 50.— ff
. 40.— ff
.. 40.— ff
. 40 — ff
. 40.— ff ''
. 30.— ff
. 30.— ff
. 30- ff
. 21— ff
összesen 651.— P Hangjegy (könyv) jutalomban részesültek:
az anyaiskolánál :
Barabás Margit, Cságoly Magdolna, Kisfaludy Edit, Koronczy Edit, Lóránt Éva, Ónodi Mária, Pádár Ilona, Rábai Teréz, Szalay Alajos, Szigethy Helga, Takách Jenő, gróf Teleki István, Vodinák Veronika I. t. 1. o. — Golenszky Éva, Kreiner Róza, Lontay Ivetta, Miszer Etelka, Pfeiffer Gizella I. t. 2. o. — Gulyás Irén, Horváth Klára, Rády Mária, Reisch Mária, Vámos Mária I. t. 3. o. — Kreiner Hedvig I. t. 5. o. — Hegyi Erzsébet, Pusofszky Elvira II. 3. o. — Freyer Pál II. t. 5. o. növendékek.
a csáktornyai fiókiskolánál:
Ivacsics Brigitta, Korentsy Márta, Leitner György, Majhen Hilda, Skvorcz Lili, Szivoncsik Hedvig, Vida Ildikó, Vodinák Vince, Zelko Margit I. t. l.o.— Szivoncsik Ilona, Zuzel Ilona I. t. 2. o. — Weber Veronika, Zadravecz Rudolf II. t. 1. o. növendékek.
Összesen 63 növendék részesült 1086 P értékű jutalomban (segélyben).
8
II. Statisztikai adatok:
A beiratkozott rendes növendékek száma Nagykanizsán Csáktornyán 184 66
összesen 250
Tanévközben kimaradt (elköltözött) .. Nagykanizsán Csáktornyán 9 5
összssen 14
A beiratkozott növendékek
Főtanszakonként fiú (férfi) leány (asszony) összesen Összesen
Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán
zongora ......... hegedű ......... ének ............ zeneszerzés ...... játékos oszt....... 39+5 mt 15 1 4 1 16 10 108+1 mt 5 7 1 3 38 2 147+8 mt 20 8 5 4 54 12 201+6 mt 32 8 5 4
Összesen 60+5 mt 26 124 + lmt 40 1184+6 mt 66 250+6 mt
mt = melléktanszak
Lakhelyük szerint:
helybeli ......... vidéki............ 42 18 12 14 73 51 36 4 115 69 48 18 163 87
Összesen 60 26 124 40 184 66 250
Foglalkozás szerint:
önálló keresetű háztartásbeli ...... más helybeli iskola tanulója is más vidéki iskola tar.ulója is... 11 2 47 3 1 3 21 5 19 95-2 ls 4 36 16 21 139 8 2 7 57 18 28 1% 8
Összesen 63 25 121 41 184 66 250
Két főtanszakra beiratkozott ... . Nagykanizsán Csáktornyán 7 1
összesen 8
A beiratkozott önálló keresetű növendékek foglalkozása:
fiú (férfi) leány (asszony) Összesen
Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán Nagykanizsán Csáktornyán Összesen
közalkalmazott ......... értelmiségi magánalkalmazott zenész ............... kereskedelmi alkalmazott ... iparos alkalmazott ...... egyéb.................. 5 5 1 1 2 3 1 7 3 5 1 1 1 7 3 5 1 1 1
Összesen 11 1 | 5 , 1 16 2 18

A vidéki növendékek lakhelyük szerint:
Nagy- Csák- Nagy- Csák- Nagy- Csák-
kanizsán tornyán kanizsán tornyán kanizsán tornya
Abaliget 2 — 20 Felsőrajk 1 1 Palin 2 —
Alsódomboru 1 — Galambok 2 — 40 Pat 1 —
Alsólendva 2 — Gelse 1 — Perlak 2 —
Alsópáhok — 1 Kaposvár 2 — Pölöske 2 —
Babócsa 1 -t- Káptalantóti 1 1 Sárosd — 1
Balatonederics 1 — 25 Kerkaszentkirály 1 — Sávoly 2 —
Balatonmagyaród 1 — Keszthely 4 — 45 Somlószöllős 1 —
Balatonsztgyörgy 1 — Kiskomárom 3 — Sopron 1 —
Bántornya 1 — Letenye 2 — Sormás 1 —
Becsehely 2 — •Liszó 1 — Szelencehegy — 1
Belatinc — 1 30 Marcali 1 — Szepetnek 1 —
Belica 1 1 Miksavár —. 1 50 Tab 1 —
Böhönye 2 — Murakeresztur 1 — Vizvár 2 —
Budapest 4 — Muraréthát — 1 Zalabér 1 —
Csáktornya 1 — . Murasiklós — 5 Zalaegerszeg 2 1
Erdőcsokonya 1 — 35 Muraszerdahely — 1 Zalaszentmihály 2 —
Eszteregnye 1 — Nagybakónak 3 — 55 Zákány 1 —
Fácánkert 1 — Nagybajom 1 — Összesen 69 18
Feketetómajor — 1 Nyirvölgy — 1
A beiratkozott növendékek életkora (születési éve):
ao co 03 iH eo OJ T-t co CO CI3 i-t in ro 05 tH co <35 T-I co co 03 T-t CM cc <35 T-t 1931 1 o co C5 -r-t 1929 1928 r- <M OS TH CD UO CO <M OS -05 H |T-I 1924 1923 1922 1921 1920 1919 1918 1916 1913 1908 1904 1902 1897 1 Összesen
évben született
Nagykanizsán 2 1 6 7 14 13 10 1 1618 lfl''18 ! 19 8 7 10 5 3 3 i 1 1 1 1 1 1 1 1-84
Csáktornyán 1 1 2 4 2j 1 5 3 5 6 7 6 7 2 6 4 2 1 — 1 66
A növendékek szüleinek foglalkozása :
Nagykanizsán Csáktornyán Összesen
nagybirtokos 2 — 2
közép „ 5 —■ 5
kis 1 — 1
kisbirtokos-napszámos 4 — 4
iparos, vállalkozó 22 26 48
iparos alkalmazott 5 — 5
kereskedő 19 . 14 33
kereskedelmi alkalmazott — — —
köztisztviselő, közhivatalnok 39 5 44
Máv. alkalmazott 11 5 16
pap, tanár, tanító 20 9 29
másféle értelmiségi (orvos, ügy
véd, mérnök stb) 13 1 14
katonatiszt 12 — 12
katonaaltiszt 5 1 6
nyugdijas köztisztviselő 3 — 3
nyugdíjas Máv. alkalmazott 1 — 1
magántisztviselő 7 4 11
egyéb magánalkalmazott 5 — 5
magánzó 6 — 6
egyéb 4 1 5
Összesen 184 66 250
10
III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város. Polgármester: dr. Krátky István m. kir. kormányfőtanácsos. Az iskola ügyeinek előadója: dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes-főjegyző.
Az iskola a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr felügyelete alatt áll.
A felügyeletet a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr 1942 február hó 15-e óta a Tankerületi Kir. Főigazgató utján gyakorolja, akit e feladatkörében a Tankerületi Zenefelügyelők támogatnak. A Tankerületi Kir. Főigazgató hatásköre kiterjed úgy az igazgatási, mint a nevelési és tanulmányi ügyekre.
Iskolánk a szombathelyi kir. tankerületbe tartozik. Tankerületi Kir. Főigazgató: dr. Simon László, helyettese és a zeneiskolai ügykör vezetője: dr. Keresztély Ernő tanügyi főtanácsos, tankerületi zenefelügyelő: Balassa Kálmán.
A városi felügyeletet a Zeneiskolai Felügyelő Bizottság gyakorolja. Elnöke: dr. Krátky István polgármester, helyettese dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző. Tagjai:
Barbarits Lajos Barta István
vitéz Filó Ferenc
Bedenek István vitéz Bentzik Lajos Dobrovits Milán
Kelemen Ferenc Ketting Ferenc Dr. Kőnig József Szabó Győző
és az igazgató.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter úr 88.982/1923 Ill/a sz. rendelete írja elő.
11
V. Nyilvános működés.
Az iskola tanári kara a zenekultúra fejlesztése érdekében a tanév folyamán Nagykanizsán 1 liceális jellegű matinét és Csáktornyán 1 esti hangversenyt tartott. További ily rendezések megtartását a tanári karnak a rendkívüli viszonyokból eredő és a tanárhiányra visszavezethető igen nagy mértékű megterhelése megakadályozta. A megtartott liceális matiné, illetve hangverseny műsora az alábbi volt:
Nagykanizsán, 1942. október 25.-i liceális matinén
Chopin Kerekes Irén
Az előadás keretében Kerekes Irén Chopin Mazurka (B) Grandé Valse (As) Nocturne (e)
Preludiumok (g, h, A, cis) Tanulmányok (gis, c)
művét játszotta.
Csáktornyán, 1943. március 14.-Í hangversenyen
1. Megnyitó:
2. Üdvözlő :
3. Liszt—Szendy: Ha álmom mély ) Debussy: Kert esőben \ Liszt: Hárfa-tanulmány J
4. Puccini: Tosca imája \
„ Ária a Pillangókisasszonyból /
5. Dvorzsák: Koboldtánc
6. Vannay : Igricnóta j Schubert: A méh I Zsolt: Szatir és dryádok | Dvorzsák: Szláv táncok J
7. Hubay: Oh, miért oly későn j Vannay.- Pihenő >
„ Alkonyi tűzben j
8. Vannay: Női arckép (Ő akkor) Paganini—Liszt: Változatok
zongorán kisért: S.
Pecsornik Ottó országgyűlési képviselő, Csáktornya városbírája
Dr. Hegyi Lajos, Nagykanizsa polgármester-helyettes főjegyzője
zongorán: B. Honti Ilona
énekelte: R-. Libay Ilona zongorán: Kobela Anna
hegedűn : Mlinkó Klára
énekelte: R. Libay Ilona
zongorán: B. Honti Ilona Jereb Magda
12
Növendékhangversenyek.
Növendékeink Nagykanizsán 7, Csáktornyán pedig 1 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket az iskola hangversenytermében, Csáktornyán az Áll. Tanítóképző Intézet dísztermében tartottuk meg. A hangversenyek a délutáni órákban voltak és azokon alacsonyabb és magasabb osztályú növendékek egyaránt dobogóra léptek.
A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
Nagykanizsán I. 1942. december hó 12.-én
1. Molnár: Oh kedves tél Gurlitt: Gavotte Takács I.: Aratódalocska Bartók: Elvesztettem zsebkendőmet
2. Falk: Arany kertben
3. Zilcher P.: Indulódal
„ Gavotte
Horusitzky: Gyermekdarab Farkas F.: Lakodalmas, Csárdás Krentzlin: Két karácsonyi dal
4. Országh: Gaudeamus
5. Kazacsay: öcsiké játszik Poldini: TUndérkék
6. Vannay: Könny és mosoly „ )
„ Caprice (
7. Szendy: Vigasztalanul „ i Dr. Szalay E.: Kőrösparti kavicsok j
8. Dancla: 2. szóló hegedűn:
kisérte:
9. Bach J. S.: Preludium és fuga (c) zongorán: 10. Vivaldi: Hegedűverseny (a) I. t.
zongorán: Szigethy Helga (I. t. 1. o.) i)
„ Tornyos Ferenc (I. t. 1. o.) 2)
„ gróf Teleki István (I. t. 1. 0.) l>
Tóth Anna (I. t. 1. 0.) '')
hegedűn: Tüttő Amália (I. t. 2. o.) 5)
kisérte: Tüttő Ilona (I. t. 3. 0.)''
zongorán: Golenszky Éva (I. t. 2. o.) 2)
„ Kreiner Kornél (I. t. 2. o.) 7)
Saskőy Elida (I. t. 2. o.) 2)
Herendi Mária (I. t. 2. 0 ) 2) „ Madarász Éva (I. t. 3. o.) és
Madarász Mária (I. t. 3. 0.) 7)
hegedűn: Mattersdorfer György (I. t. 2. 0.) 4)
kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
zongorán: Vámos Mária (I. t. 3. o.) 2) „ Hegyi Erzsébet (II. t. 3. 0.) és
Pusofszky Elvira (II. t. 3. 0.) »)
| Knoll Stella (II. t. 1. 0.) '')
Hegyi Erzsébet (II. t. 3. 0.) 1)
Fentös Ferenc (II. t. 3. o.) 6) Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) '')
hegedűn: Freyer Pál (II. t. 5. 0.) 5) kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
II. 1943. március hó 3.-án
1. Rutthardt: Négy kézre zongorán
Bartók: Süssünk, süssünk „
Geszler ö.: Hinta-palinta „
Riszner: Szeretnék szánlani „
: Kovács Ilona (I. t. 1. o.) és
Szentendrey Valéria (akad. 1.0.) 1)
Vit Gábor (I. t. 1. 0.) 1) Biba Sándor (I. t. 1. o.) Herendi Barnabás (I. t. 1. o.) és
Vecséra Mária (I. t. 2. 0.) 2)
13
Falk: Egyszer egy királyíi zongorán: Petermann Magdolna (I. t. 1. o.) 2)
Gurlitt: Kis dal „ Herendi Rezső (I. t. 1. o.) 2)
Mozart: Menüett (F) „ Takách Jenő (I. t. 1. 0.) 3)
2. Falk: Arany kertben hegedűn: Tüttő Amália (I. t. 2. o.) 6)
kisérte: Tüttő Ilona (I. t. 3. o.)
3. Molnár M.: Seguidilla zongorán: Fehér Ilona (I. t. 2. o.) 2) Finke: Borús nap. Madárlakzi „ Tordasi Magdolna (I. t. 2. 0.) 3) Zilcher P.: Menüett, Tarantella „ Kreiner Róza (I. t. 2. o.) 3) Schumann: Vadászdal „ Pohl Mária (I. t. 2. o.) 3) Kazacsay: Nagymamácska
altatódala „ Lontay Ivetta (I. t. 2. 0.) 1)
4. Schmidt: Gavotte, Keringő hegedűn: Herczeg János (I. t. 1. 0.) 5)
kisérte: Hegyi Erzsébet (II. t. 3. o.)
5. Schumann: Első bánat zongorán: Miszer Etelka (I. t. 2. o.) Geszler ö.: Erdei manó „ Noll Ferenc (I. t. 3. o.) 2) Galuzzi: Repülőgépen „ Rády Mária (I. t. 3. 0.) és
Sebestyén Xénia (I. t. 2. o.) 2)
6. Alberti: Románcé \ hegedűn: Szalay Alajos (I. t. 2. o.) 5) Jenkinson: Tündértánc j kisérte : Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
7. Bortkiewicz : Amiről a dajka
énekel zongorán: Kreiner Hedvig (I. t. 5. 0.) 3)
8. Chopin : Mazurka (a) zongorán: Zborovszky Katalin (II. t. 1. 0.) »)
9. „ Keringő (Des) „ Pusofszky Elvira (II. t. 3. 0.) 2)
III. 1943. április hó 3.-án
1. Zilcher P.: Egy világos pillanat zongorán: Bartók: Népdal
Gurlitt: Bátran előre „
Zilcher P.: Bölcsődalocska „
Siklós: Majális
2. Rieding: Polonaise hegedűn:
kisérte:
3. Modona: Reggeli harangszó
„ Jazz band zongorán:
M. Fodor: Forog a karika „
Kazacsay: Kis induló ,„
•Vannay: Szöcsketánc „
4. Horváth G.: A kintornás játszik „ Kazacsay: Éjfélt ütött az óra „ Siklós: Fekete billentyűk tánca „
5. Schubert: Sonatina (D) I. hegedűre
és zongorára:
6. Schumann: Esti dal
7. Giordani: O, drága lény
8. Hubay: Cremonai hegedűs Ranzato: Serenade galante
9. Chopin: Nocturne (g) Liszt: A wallenstadti tónál
zongorán:
énekelte: kisérte hegedűn kisérte:
Koronczy Edit (1. t. 1. o.) 2) Petermann Erzsébet (I. t. 1. o.) 2)
Rauh János (I. t. 1. o.) 3)
gróf Teleki István (I. t. 1. o.) '')
Szigethy Helga (I. t. 1. o.) és i) Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
Takách Jenő (I. t. 1. o.) 5) Pusofszky Elvira (II. t. 3. o.)
Vecsera Mária (I. t. 2. o.) 2)
Saskőy Elida (I. t. 2. o.) 2)
Golenszky Éva (I. t. 2. o.) 2)
Herendi Mária (1. t. 2. o.) 2)
Vámos Mária (I. t. 3. o.) 2)
Reisch Béla (I. t. 3. o.) i)
Knoll Stella (II. t. 1. o.) 3)
Freyer Pál (II. t. 5. o.) és
Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) 6) Kótai András (II. t. 1. o.) és
Gálosi Rafaella (szab. isk.) 6)
Sidelszky László (akad. 1. o.) *)
Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
Fentős Ferenc (II. t. 4. o.) 5) Gálosi Rafaella (szab. isk.)
zongorán: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) i)
14
IV. 1943. április hó 14.-én
1. Molnár: Mondd csak nékem zongorán: Schrammel Imre (I. t. 1. o.) 2) Bartók: Paraszttánc „ Herendi Rezső (I. t. 1. o.) 2) Bartalus: Tizet tojott a fürjecske „ Tóth Mária Anna (I. t. 1. o.) 3) Moy: Bölcsődal )
Gurlitt: Kis tánc j „ Barabás Margit (I. t. 1. o.) 2)
Molnár: Kis dal „ Takách Jenő (I. t. 1. 0.) 3)
Horváth G.: Sellők tánca „ Tóth Anna (I. t. 1. o.) 3)
2. Sitt: Barcarole hegedűn: Bedenek Erzsébet (I. t. 2. o.) 5)
kisérte: Pusofszky Elvira (II. t. 3. o.)
3. Zilcher: Első óra zongorán : Halász Gabriella (I. t. 2. o.) 2) Sartorio: Gavotte „ Blumenschein Györgyi (I. t.2.o.) 2) Clementi: C dur Szonatina II. tétel „ Pfeiffer Gizella (I. t. 2. 0.) 3) Takács J.: Pusztai nyáj „ Lontay Ivetta (I. t. 2. 0.) >)
4. Mozart L.: Bourreé )
„ Polonaise j „ Madarász Mária (I. t. 3. 0.) 1)
Csajkovszky: Katonainduló „ Schmidt Magda (I. t. 3. 0.) 2) Schumann: Bölcsődal )
„ Keringő j „ Reisch Mária (I. t. 3. o.) 1)
5. Bloch : II. Kis magyar ábránd hegedűn: Szalai Alajos (I. t. 2. 0.) 5)
kisérte: Gálosi Rafaella (szab. isk.)
6. Weber: Szonatina zongorán : Hetesi Magda (II. t. 1. o.) és
Zborovszky Katalin (II. t. 1. o.) 5)
7. Wieniawszky: Legenda hegedűn: Freyer Pál (II. t. 5. o.) 4)
kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
V. 1943. május hó 12.-én
1. Bátor: Csodakút Zilcher: Kis dal
Le Couppey: Bourrée Hajdú: Vidám reggel Rowley: Esőben Nosz: Nád a házam
Farkas: Pásztornóta, Bordal Siklós:- VII. Kis magyar rapszódia
2. Zilcher: Gavotte Haader: Fából faragott Diabelll: Polonaise, Allegro
Zilcher: Szól a kakuk
3. Parlow: Induló Tofft: Paraszttánc Siklós: Menuette Bach: Induló Zilcher: Májusi reggel Szente: Mulató huszárok
zongorán: Bérces Mária (I. t. 1. o.) '')
„ Bánfalvi Mária (I. t. 1. o.) 8) „ Vodinák Veronika (I. t. 1. o.) 3)
„ Lukacsics László (I. t. 1. o.) 2) „ Petermann Magdolna (I. t. 1. o.) 2) „ Cságoly Etelka (I. t. 1. o.) és
Cságoly Magda (I. t. 1. o.) . 4) „ Onódi Mária (I. t. 1. o.) „ Pádár Ilona (I. t. 1. o.) és
Miszer Etelka (I. t. 2. o.) l)
Tamás Rózsi (I. t. 2. o.) '')
„ Sebestyén Xénia (I. t. 2. o.) 2) , Kreiner Róza (I. t. 2. o.) és
Kreiner Kornél (I. t. 2. o.) 3)
„ Madarász Éva (I. t. 3. o.) *)
„ Fehér Gabriella (I. t. 3. o.) 2)
„ Gulyás Irén (I. t. 3. 0.) *)
Rády Mária (I. t. 3. o.) 2)
Tüttő Ilona (I. t. 3. 0.) 3)
Szabó Mária (I. t. 4. 0.) 2)
15
4. Mendelssohn: Szívek mikor elválnak
énekelte: Litvay Piroska (elők. 1. o.) 4)
kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1.)
5. Bach Ph. Em.: Rondo zongorán: Kótai András (II. t. 1. o.) i)
6. Schubert: Hősi induló „ Pusofszky Elvira (II. t. 3. o.) és
Knoll Stella (II. t. 1. o.)
VI. 1943. május hó 26.-án
1. Molnár A.: Kis kacsa fürdik Falk G.: Erdő mellett Bartalus: Ügy elmegyek Grecsaninoff: Búcsú Bach J. S.: Musette Schumann: Katonainduló Kronke: Vidám''szabólegény
2. Gurlitt: Szomorú társaság Kazacsay: Bölcsődal ócska, Játék Bartók: Gyermekeknek 17. sz. Schumann: Kis románc Galuzzi: Párbeszéd
3. Seitz: Erdei malomban
4. Galuzzi: Keringő Grieg: Dallam Vannay: Pillangó
5. Jensen: Jöjj drága arc
zongorán: Háry László (I. t 1. o.) „ Országh Katalin (I. t. 1. o.) „ Horváth Judit (I. t. 1. o.) „ Bogdán Edith (I. t. 1. o.) „ Muczer Erzsébet (I. t. 1. o.) „ Takách Jenő (I. t. 1. o.) „ Rábai Teréz (I. t. 1. o.) és
Pusofszky Elvira (II. t. 3. o.) „ Tordasi Magda (I. t. 2. o.) , Buday Erzsébet (I. t. 2. o.)
6)
4) 4) *) 4) 3) 3)
*) 8) 2)
6. Schubert: Impromtu (As)
7. Beethoven: Szonata (F)
I. Allegro
II. Allegretto III. Presto
8. Viotti: Hegedűverseny (a)
Miszer Etelka (I. t. 2. o.) i)
„ Herendi Rezső (t. t. 1. o.) és
Herendi Mária (I. t. 2. o.) 2)
hegedűn: Joó Imre (I. t. 4. o.) 5)
kisérte: Kreiner Hedvig (I. t. 5. o.) zongorán: Papp Tamás (I. t. 3. 0.) 1)
„ Kornhaber Éva (I. t. 3. 0.) „ Borvári György (I. t. 3. o.) énekelte: Knoll Stella (akad. 1. 0.)
kisérte: Gálosi Rafaella (szab. isk.) zongorán: Hegyi Erzsébet (II. t. 3. o.) 1)
„ Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) 1)
I. hegedűn: Freyer Pál (II. t. 5. o.)
kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
VII. 1943. június hó 2.-án
1. Riszner: Duna, Tisza zavarodik zongorán: Bodrossy Erik (I. t. 1. o.) és
Szentiványi Béla (I. t. 1. o.) 2)
Molnár A.: Magyaros dal „ Kapoli István (I. t. 1. o.) 3) Riszner: Falu végén „ Kósa Sebestyén (I. t. 1. 0.) és
Kósa Éva (I. t. 2. o.) 2)
Molnár A.: Magyar dal „ Cseh Gabriella (I. t. 1. o.) 3) Rutthardt: Allegro „ Borvári Ágnes (I. t. 1. o.) és
Bor vári György (1. t. 3. 0.) 1)
Bartók: Moderato „ Koronczy Edith (I. t. 1. o.) 2) Gurlitt: Kis keringő „ Petermann Erzsébet (I. t. 1. o.) 2)
Geszler ö.: Bölcsődal „ Tóth Mária (I. t. 1. o.) 2)
Sandre: A nagy bánat „ Szigethy Helga (1. t. 1. o.) 1)
2. Siklós: Kis magyar rapszódia „ Morandini Tamás (I. t. 2. 0.) és
Gulyás Irén (I. t. 3. 0.) 1)
16
Zilcher: Kis keringő zongorán: Golenszky Éva (I. t. 2. o.) 2)
Chován: Munka után „ Kreiner Róza (I. t. 2. 0.) 3)
3. Seitz: Növendék verseny (I) hegedűn: Takách Jenő (í. t. 3. 0.) 6)
kisérte: Pusofszky Elvira (II. t. 3. 0.)
4. Bartók: A duda )
Windsperger: Gyors induló ( zongorán: Noll Ferenc (I. t. 3. o.) 2)
Beethoven: Szonatina (F) I „ , Eichner István (I. t. 4. 0.) 3)
5. Molnár—Kern: Ellopták szívemet énekelte: Kornhaber Éva (elők. 1. 0.) 4)
kisérte : Gálosi Rafaella (szab. isk.)
6. Liszt: Vigasztalás (E) zongorán: Knoll Stella (II. t. 1. 0.) 3)
7. Molnár—Kern: Szól a kakas már ) énekelte: Litvay Piroska (elők. 1. 0.) 4)
„ „ Hej páva ( kisórte: Gálosi Rafaella (szab. isk.)
8. Vecsey: Valse triste hegedűn: Fentős Ferenc (II. t. 3. o.) 5) Hubay: Magyar költemény kisérte: Gálosi Rafaella (szab. isk.)
9. Bortkiewicz: Pillangó zongorán: Hegyi Erzsébet (II. t. 3. 0.) 1) 10. Brahms: Rapszódia (g) „ Gálosi Rafaelld (szab. isk.) 2)
Megjegyzés. 1) Kerekes Irén, 2) B. Honti Ilona, 3) S. Jereb Magda, 4) R. Libay Ilona. 5) MIinké Klára, 6) a kamarazene-tanszakon Kerekes Irén, 7) F. Pásztor Irma, 8) a kamarazene-tanszakon F. Pásztor Irma tanár növendéke.
A csáktornyai fiókiskolában:
1943. május hó 27.-én
1. Bartók: Süssünk-süssünkvalamit zongorán: Korentsy Márta (I. t. 1. o.) Niemann: Kakuk „ Zelkó Margit (I. t. 1. o.)
Geszler: Hinta-palinta „ Ivacsics Brigitta (I. t. 1. o.)
Söchting: Babuskám táncolj velem „ Fiiszár Ilona (I. t. 1. o.)
Kigyósi: Facipős tánc
2. Bartók: Magyar népdal
Német népdal
3. Schumann: Kis darab Diabelli: Szonáta I.
II.
Schumann: Katona induló Zilcher: Menüett Berecz : Hullámzó Balaton tetején Bátor: Csodakút
4. Handel: Sarabande Franck: Baba keservei Bartók: Gyermekeknek V.
5. Chopin: Mazurka (fis) Vannay: Pilko
6. Mozart: Török induló
7. Raff: Cavatine Mozart: Menüett (D)
8. Vannay: Apródinduló
hegedűn: Radikovics Ferenc (I. t. 1. o.) kisérte: Legenstein László (I. t. 5. o.) zongorán: Vida Ildikó (I. t. 1. o.) „ Leitner György (I. t. 1. o.) „ - L. Bendekovics Anna (I t. 1. o.)
Legenstein László (I. t. 5. o.) „ Majhen Hilda (I. t. 1. o.) és Legenstein László (I. t. 5. o.) „ Herczigonya Ilona (I. t. 1. o.) „ Szivoncsik Hedvig (I. t. 1. o.)
Zadravecz Rudolf (I. t. 1. o.)
Szivoncsik Ilona (I. t. 2. o.) „ Zuzel Ilona (I. t. 2. o.) „ Mekovecz Stefánia (I. t. 2. o.)
| Legenstein László (I. t. 5. o.)
„ Weber Veronika (II. t. 1. o.) hegedűn: Zadravecz Rudolf (II. t. 1. o.)
kisérte: Legenstein László (I. t. 5. o.) zongorán: Barabás Amália (II. t. 1. o.)
és
Megjegyzés. A Pál tanár növendékei.
zongoratanszakbeli növendékek Kobela Anna, a hegedűtanszakbeliek Lomoschitz
17
Úgy e hangverseny műsoraiban, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásában a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. Növendékhangversenyeinken 166 kompozíció került előadásra, melyek 81 szerző munkái voltak. Ebből 80 darabot 33 magyar szerző írt, tehát az előadott darabok 48 °/0-a magyar szerző tollából került ki. Még pedig:
Bartalus 2 Hajdú M. 1 Országh 1
Bartók 10 Horváth G. 2 Poldini 1
Bátor 2 Horusitzky 1 25 Rieding 1
Berecz 1 15 Hubay 2 Riszner 3
5 Bloch 1 Kazacsay 6 Siklós 5
Chován 1 Kigyósi 1 dr. Szalay 1
Falk 3 Liszt 2 Szendy 1
Farkas 4 Molnár A. 7 30 Szente 1
M. Fodor 1 20 Molnár-Kern 3 Takács J. 2
10 Geszler Ö. 4 Molnár M. 1 Vannay 6
Haader 1 Nosz M. 1 • Vecsey 1
összesen 80
munkával szerepeltek növendékhangversenyeink műsoraiban.
A magyar szerzőkön kívül még 48 szerző 86 szerzeménye került ezen alkalmakkor előadásra.
Nagy gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsó osztályoktól kezdődőleg az összjátékban is fokozódó készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű és énekszámok kísérete mellett, melyet 7 növendék 18 számban látott el, 17 összjátékon alapuló számot tűztünk e hangversenyek műsorára.
A 8 hangversenyen 110 növendék szerepelt, vagyis az összlétszám 44 %-a lépett nyilvánosság elé, amikor is 149 szóló és 17 összjátékon alapuló számban mutatták be készültségüket.
18
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnnünk, mert úgy vásárlások, mint ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 208 drb. könyv, 82 folyóirat és 1150 zenemű, mintegy 6530 P értékben. Ezekből a tanévi szaporulat 11 könyv, 4 folyóirat és 42 zenemű, mintegy 136 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, akik a tanév folyamán nekünk felette becses ajándékukkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig
Gábriel Ferenc és Vásárhelyi Zoltán
zeneművészeti főiskolai tanár uraknak 1 drb. hangjegy
Veres Endre tanár úrnak 3 „ „
Fővárosi Könyvtárnak 1 „ könyv
Rékai Miklós zeneművészeti főiskolai tanár úrnak 1 „ „ szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Nagykanizsán az iskola tulajdonát 22 drb. hangszer képezi. A tanév folyamán 1 drb. Steinweg-Grotriam gyártmányú új zongora került beszerzésre.
Az iskola őrzésében és kezelésében áll a helybeli gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 23 drb.
Csáktornyán: 2 drb. zongora képezi az iskola hangszerállományát melyek közül 1 drb. Musica gyártmányú új zongora a tanév folyamán került beszerzésre.. Ezen kívül 1 drb. használt zongorát adott át az elöljáróság az iskolának.
19
VII. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János zeneművészeti főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, zeneszerzést, zenetörténelmet
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. IX. 1— 1942. XII. 31-ig zongorát, kamarazenét 1942. XII. 31.-ével nyugállományba1 helyeztetett !
3 Kerekes Irén 11 11 ii 1927. szept. óta zongorát, kamarazenét a könyv- és zeneműtár őre
4 Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona » jj ii 1930. nov. óta V 1943.1.1. óta a tanári értekezletek jegyzője
5 Ivánkovits Ferenc »> » a 1936. szept. óta az egész tanéven át katonai szolgálatot teljesített
6 Soltész Józsefné iereb Magda » ii óraadó tanár 1942. okt. óta zongorát, zenei alapismereteket az alsó tag.-bán 1942. dec. 31.-ig a csáktornyai fiókiskolánál működött
7 Mlinkó Klára ii ii ii 1942. szept. óta hegedűt, Ivánkovits Ferenc r. tanár helyettesítője
8 Lomoschitz Pál áll. kép. oki. tanítóképző int. zenetanár, működési engedélyt nyert hegedűtanár ii 1943. febr. óta n a csáktornyai fiókiskolánál
9 Rajczy Lászlóné Libay Ilona Prágában államvizsgát tett és működési engedélyt nyert ének-és zongoratanár ii 1943. jan. óta magánéneket, zongorát és a játékos osztályt
10 Kobela Anna Prágaban államvizsgát tett és működési engedélyt nyert zongoratanár ii 1942. nov. óta zongorát és zenei alapismereteket az alsó tagozatban 1943. I. 1. óta a csáktornyai fiókiskolánál

20
A tanári kar nyilvános és iskolán kivüli működése a tanév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m város Iskolánkívüli Népművelési és a Szinügyi Bizottság és hat helybeli társadalmi egyesület tagja, a gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör karnagya és választmányi tagja, mint zeneszerző szerepelt a nyivánosság előtt. így Amiről a keleti szellő mesél c. zenekarra írt suiteje Rajter Lajos vezényletével Budapest I. rádióműsorában került előadásra. A mai magyar szerzők c''. sorozatban Budapest II. rádióműsorában Őszi napsugár c. zongorakísérettel női karra írt munkája, mely t Hajdú Mihály vezényletével a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskola nőikara adott elő, továbbá Maleczky Oszkár előadásában Hej ki tudja és Kuruc legény búja c. dalai szerepeltek. Hej ki tudja c. dalát Mándy Margit Kassa rádióműsorában énekelte. Női arckép c. zongorakompozicióját B. Honti Ilona Csáktornyán játszotta. Ugyanott Münkó Klára Igricnóta c. hegedűkompozi-cióját, R. Libay Ilona pedig Pihenő és Alkonyi tűzben c. dalait adta elő. Ifjúsági darabjai különböző rendezések műsoraiban szerepeltek. Vezette az Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolát és megszervezte, majd december végéig vezette az Áll. eng. Keszthelyi Zeneiskolát.
Kerekes Irén a gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja Nagykanizsán előadást tartott Chopinről és azt zongora szólószámokkal illusztrálta 2 számcsoportban. A Notre Dame Leányliceum I. és II. osztályában zongorát tánított.
Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona a gróf Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja 1 alkalommal Csáktornyán szerepelt a nyilvánosság előtt, mégpedig zongora szólószámokkal, 2 számcsoportban.
Mlinkó Klára 1 alkalommal Csáktornyán lépett a nyilvánosság elé 1 számcsoportban, hegedűszámokkal.
Soltész Józsefné Jereb Magdolna 1 alkalommal 3 számcsoportban zongorakíséretet látott el a nyilvánosság előtt Csáktornyán. Az Áll. eng. Zalaegerszegi Zeneiskolában zongorát és zenei alapismereteket tanított.
Rajczy Lászlóné Libay Ilona 1 alkalommal Csáktornyán 2 számcsoportban énekszámokkal szerepelt. A Notre Dame Leánygimnáziumban és Leány-lyceumban éneket tanított.
Kobela Anna 1 alkalommal 1 zongoraszólószámot játszott Csáktornyán.
21
VIII. A növendékek névsora.
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Bakos Lenke zongora alsó 3. B. Honti elköltözött
Balassa Irén JJ )) 1. S. Jereb
Balázs Márta ff » 4. ff
Balikó Emma ff ff 4. B. Honti elköltözött
5 Balogh Ilona ff ff 1. R. Libay
Barabás Margit » ff 1. B. Honti
Bánfalvi Mária ff ff 1. S. Jereb
Bedenek Erzsébet hegedű » Mlinkó
10 Bedő Ilona zongora ff 1. R. Libay
Bérces Mária » ff 1. S. Jereb
Biba Sándor n ff 1. Kerekes
Blumenschein Györgyi f) ff B. Honti
Boda Györgyi ff ff Kerekes
15 Bodrossy Erik ff ff 1. B. Honti
Bogdán Edit ff ff 1. R. Libay
Borvári Ágota ff ff 1. Kerekes
Borvári György zeneszerzés elők. 1. Vannay
Buday Erzsébet zongora alsó B. Honti
20 Cságoly Etelka » 1. R. Libay
Cságoly Magda >» n 1. ff
Cseh Gabriella ff ÍJ 1. S. Jereb
Deák Ilona n n ff
Deutsch Zsuzsanna ff n Kerekes
25 Dézsi Éva ff >J 1." R. Libay
Dézsi Lajos hegedű » 1. Mlinkó
Dlask Margit ff n 1. ff
Dormán Anna zongora n 1. R. Libay
Dormán Erzsébet ff n 1. ff
Eichner István ff n S. Jereb
30 Endrei Ferenc ff n B. Honti
Erdélyi Teréz ff » 1. R. Libay
Erdőfi László n 1. ff
Fehér Gabriella ff JÍ 3. B. Honti
Fehér Ilona ff n 2. ff
22
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
35 Fentős Ferenc hegedű közép 2. Mlinkó
Fentős Ferenc zeneszerzés elők. 1. Vannay
Fider Emilia hegedű közép 1. Mlinkó
Freyer Pál » ii 5. ff
Freyer Pál zongora alsó 1. R. Libay
40 Furó József » ii I. S. Jereb
Gálosi Rafaella » szabad isV. B. Honti
Gárdonyvári Gabriella » alsó 1. R. Libay kimaradt
Golenszky Éva „ ff 2. B. Honti
Gulyás Irén 3. Kerekes
45 Halász Gabriella » » 2. B. Honti
Háry László » 1. R. Libay
Hegyi Erzsébet közép 3. Kerekes
Herczeg János hegedű alsó 1. Mlinkó
Herendi Barnabás zongora ff 1. B. Honti
50 Herendi Mária )> ff 2. ff
Herendi Rezső 11 ff 1. ff
Hetesi Endre 11 ff 1. R. Libay
Hetesi Magda n közép 1. B. Honti
Himmelsbach Gyula n alsó 2. »
55 K. Hofer Hilda n 1. ii
Hornai Antal n » 1. F. Pásztor kimaradt
Horváth Ida n » 1. R. Libay
Horváth Judit n 1. S. Jereb
Horváth Klára n 3. »
60 Horváth Margit » » 3. Kerekes
Horváth Marianna ii » 1. R. Libay kimaradt
Horváth Sarolta játékos — — ff
Horváth Silvia hegedű alsó 1. Mlinkó
Hosszu László zongora ff 2. S. Jereb
65 Hucs Ibolya ii ff 1. ff
Jánoska Gyula hegedű ff 1. Mlinkó
Jánoska János zongora ff 1. S. Jereb
Jeszenszky Magda ii ff 1. R. Libay
Joó Imre hegedű ff 4. Mlinkó
70 Kapoli István zongora ff 1. S. Jereb
Kertész Tamás játékos — — R. Libay
Kertész Veronika ii — — ff
Kisfaludy Edit zongora alsó 1. ff
Kiss Gabriella ii ff 3. ff
75 Kiss László ii ff 1. B. Honti kimaradt
Knoll Stella zeneszerzés Vannay
Knoll Stella, ének akad. 1. R. Libay
Kornhaber Éva zongora alsó 3. Kerekes
Kornhaber Éva ének elök. 1. R. Libay
80 Koronczy Edit zongora alsó 1. B. Honti
Koronya Jenő hegedű n 1. Mlinkó
23
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály ! Tanár Megjegyzés
Kovács Ilona zongora alsó 1. Kerekes
Kósa Éva w 2. B. Honti
Kósa Sebestyén 11 1. »
85 Kótai András n közép 1. Kerekes
Kreiner Hedvig n alsó 5. S. Jereb
Kreiner Kornél n V 2. n
Kreiner Róza n f> 2. ii
Lázár Irén n n 3. Kerekes
90 Lengyel Klára » w 3. S. Jereb
Litvay Piroska ének elők. 1 R. Libay
Lontay Ivetta zongora alsó 2. Kerekes
Lóránt Éva » 1. ii
Lukacsics László » n 1. B. Honti
95 Madarász Éva » V 3. Kerekes
Madarász Mária » » 3. ii
Magas Margit » n 1. B. Honti
Mattersdorfer György hegedű 2. Mlinkó
Mayerhofer Miklós zongora >> 1. R. Libay
100 Mátay Jenő »> » 1. ti ''
Mednyánszky Márta n >> 1. S. Jereb kimaradt
Mednyánszky Sándor 11 1. Kerekes
Mészáros Jolán 11 1. B. Honti
Mihalik Ilona n 1. S. Jereb
105 Mihalik Magdolna 11 1. 99
Mironiczky Edit n 1. R. Libay
Miszer Etelka n » 2. Kerekes
Morandini Tamás n >> 2. ii
Muczer Erzsébet n V 1. S. Jereb
110 Murányi Lajos hegedű n 1. Mlinkó
Nagy Ibolya zongora n 1. S. Jereb
Nagy István zeneszerzés elők. 1. Vannay
Nemes Éva zongora alsó 3. Kerekes
Noll Ferenc n 3. B. Honti
115 Országh Katalin n 1. R. Libay
Ónodi Mária i» » 1. 99
Paizs Júlia » J1 1. R. Libay
Papp Tamás n >J 3. Kerekes
Papp Zsófia n » 3. B. Honti
120 Pádár Ilona n 1. Kerekes
Petermann Erzsébet n M 1. B. Honti
Petermann Magdolna li » 1. 99
Petri Vilmos hegedű » 1. Mlinkó
Pfeiffer Gizella zongora » 2. S. Jereb
125 Pohl Lujza 11 1. 99
Pohl Mária 11 n 2. 99
Pörzse Ilona 11 közép 3. B. Honti
Pusofszky Elvira n Ȓ 3. 99
24
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Rauh János zongora alsó 1. S. Jereb -
130 Rábai Teréz >> ii 1. R. Libay
Rády Mária » ii 3. B. Honti
Reiger Ilona közép 3. Kerekes
Reisch Béla alsó 3. n
Reisch Mária » ii 3. »
135 Rózsa György n n 1. S. Jereb
Samu Márta n ii 1. R. Libay
Saskőy Alfonz hegedű ii 1. Mlinkó
Saskőy Elida zongora ii 2. B. Honti
Schmidt Kornél JJ ii 1. Kerekes
140 Schmidt Magdolna » ii 3. B. Honti
Schmidt Róbert » n 1. Kerekes
Schrammel Imre 11 1. B. Honti
Sebestyén Xénia ii 2. 11
Seregélyes Irma » 11 1. S. Jereb
145 Seregélyes Irma ének elők. 1. R. Libay
Sidelszky László » akad. 1. 11 elköltözött
Simon Klára zongora alsó 1. 11
Somogyi Edit » közép 1. Kerekes
Somogyi Ilona „ alsó 5. ii
150 Szabó Aranka ii 4. ii
Szabó Mária •j n 4. B. Honti
Szalai Alajos hegedű 11 2. Mlinkó
Szekeres Ferenc 11 1» 1. 11
Szentendrey Valéria ének elők. 1. R. Libay
155 Szentendrey Valéria zongora akad. 1. Kerekes
Szentiványi Béla n alsó 1. B. Honti
Szerdahelyi Zsigmond M j> 4. n
Szigethy Helga » n 1. Kerekes
Takách Jenő zeneszerzés elők. 1. Vannay
160 Takách Jenő hegedű alsó 1. Mlinkó
Tamás Róza zongora ii 2. Kerekes
gróf Teleki István >> n 1. n
gróf Teleki Mária akad. 1. n elköltözött
Tóth Anna >> alsó 1. S. Jereb
165 Tóth Mária H n 1. B. Honti
Tóth Mária Anna 11 ii 1. S. Jereb
Tordasi Magdolna 11 ii 2. 11
Tornyos Ferenc 11 ii i. B. Honti
Trajer János 11 ii 1. R. Libay
170 Trajer Ilona n ii 1. 11
Tüttő Amália hegedű ii 2. Mlinkó
Tüttö Ilona zongora » 3. S. Jereb
Vannay János » ii 1. Kerekes
Varga László hegedű ii 2 Mlinkó
175 Vavrik Gizella ének elők. 1. R. Libay
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Vámos Mária zongora alsó 3. B. Honti
Vecsera Mária n n 2. ff
Viola Márta játékos - — R. Libay
Viola Zsuzsanna zongora alsó 1. ff
180 Vit Ferenc n n 2. Kerekes
Vit Gábor n » 1. ff
Vodinák Veronika ii )» 1. S. Jereb
Völgyi Margit ii 11 1. R. Libay
Zborovszky Katalin il közép 1. Kerekes
A csáktornyai fiókiskolánál:
185 Atzél Zoltán zongora alsó 1. Kobela
Barabás Amália » közép 1. ff
Benkő György » alsó 1. ff
Benkő Josephine n n 1. ff
Behounek Katalin n 11 1 ff
190 L. Bendekovits Anna » V 1. ff
Bélavári Mária » n 2. ff
Bözöri Gyula ii n 1. ff
Dobosics Aranka n n 1. ff
Fliszár Ilona n 11 1. ff
195 Hercigonya Ilona n n 1. »
Huzjan Vince hegedű n 1. Lomoschitz
Ivacsics Brigitta zongora n 1. Kobela
Kajtár Miklós ff n 1. ff
Kákossy Mária ff ii 2. ff elköltözött
200 Keresztury Imre ff ii 2. ff
Kisfaludy Mária hegedű 1. Lomoschitz kimaradt
Kohn Lidia zongora » 1. Kobela
Kollarics Károly hegedű n 1. Lomoschitz
Kollár Lajos ff /* 1. »
210 Korentsy Márta zongora n 1. Kobela
Kovacsics József ff n 1. ff
Krasznai Ilona ff 11 1. ff
Kreszlin József hegedű közép 1. Lomoschitz
Kutnyák Gusztáv zongora alsó 1. Kobela
215 Legenstein László ff » 5. ff
Leitner György ff n 1. ff
Lovrencsics Mária ff n 1. ff
Majhen Hilda ff n 1. ff
Marosvári Melánia ff ii 1. ff
220 Marosvári Viola ff n 1. ff
Mekovecz Hajnal ff n 1. ff
Mekovecz Stefánia ff n 2. ff
Molnár Livia ff n 1. yj
26
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Németh István hegedű alsó 1. Lomoschitz
225 Németh László zongora ii 1. Kobela
Pley Veronika » ii ii
Preininger Angéla » ii 1. ii
Radikovics Ferenc hegedű ii 1. Lomoschitz
Rode Angela zongora n 1. Kobela
230 Rode Marianna ii 1. f?
Sarecz Rozália » n 1. tf
Skvorcz Lili » ii 1. ff
Stefuly Matild » n 1. ír
Stingl Szilveszter n ff 1. ii
235 Szabó Emma 11 ii 1. ii
Szincsics György 11 ii 1. ii
Szivoncsik Hedvig » ii 1. ti
Szivoncsik Ilona n ii n
Szobostyán Aladár hegedű » Lomoschitz
240 Szobostyán Náda zongora ti Kobela
Szűts Árpád » ii \. ii kimaradt
Szűts Dénes hegedű ii 1. Lomoschitz
Szűts Júlia zongora ii 1. Kobela kimaradt
Végh László n ii 1. 11
245 Vida Ildikó n ii 1. 11
Videc Ferenc hegedű ii 1. Lomoschitz
Vinkovits Vera zongora ii 1. Kobela kimaradt
Vodinák Vince }} ii 1. ii
Vörös Györgyi i) iy 1. ti
250 Weber Vera }> közép 1. ii
Zadravecz Rudolf ti alsó 1. a
Zadravecz Rudolf hegedű közép 1. Lomoschitz
Zelko Margit zongora alsó 1. Kobela
Zuzel Ilona ii ii 2. >t
255 Zsarkovics Olga hegedű ii 1. Lomoschitz

Tájékoztató az 1943—44. tanévre.
Az iskola helyiségei Nagykanizsán, Sugár-ut 18. sz. alatti épületben vannak {bejárat a Kazinczy-utcáról), a fiókiskola Csáktornyán a Levente Otthon épületében volt eddig elhelyezve. Ez utóbbi tágasabb elhelyezése küszöbön áll. Ennek megtörténtét a sajtó utján közli az iskola.
Az új tanévben az alábbi főtanszakokon folyik oktatás, az összes előírt melléktanszakokkal
Nagykanizsán:
1. Zongora. 6. Zenetanulási előkészítő
2. Hegedű. (játékos oszt.)
3. Gordonka. 7. Szabad iskola (valamennyi
4. Magánének. hangszeres és az ének
5. Zeneszerzés. főtanszakon)
Csáktornyán:
1. Zongora.
2. Hegedű.
3. Zenetanulási előkészítő (játékos oszt.)
A beiratási- és tandíjak új megállapítás alatt állanak. Az új díjszabályzatot a szeptemberi pótbeiratások alkalmával közöljük.
A beiratás az egész tanévi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben, vagy pedig havonta minden hó 8-áig előre fizetendő, tekintet nélkül a mulasztásokra és szünetekre. Kimaradni csak elköltözés, vagy olyan súlyos és tartós betegség esetén lehet, mely a zenetanulást lehetetlenné teszi. E körülményeket azonban írásban be kell jelenteni és igazolni kell.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beiratási díj esedékes.
Minden olyan új növendéknek, aki valamely főtanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal, vizsgát kell tennie. Ezen vizsga alapján nyer osztálybasorolást.
Beiratás és tanévnyitás.
A június hónapban megtartott beíratásokon kivül szeptember hóban pótbeiratások lesznek, még pedig
Nagykanizsán 6.-án és 7.-én 9—13, 16—18 óráig Csáktornyán 7.-én 10—12 és 15—17 óráig.
28
Pót- és javítóvizsgák:
Nagykanizsán szept. 6.-án 18 órakor
Csáktornyán szept. 7.-én 17 órakor.
Tanórabeosztás:
Nagykanizsán és Csáktornyán szept. 9-én 17 órakor, melyen minden növendéknek meg kell jelenni.
A rendes tanítás Nagykanizsán és Csáktornyán egyaránt szeptember hó 10.-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett Nagykanizsán legkésőbb folyó évi szeptember hó 5-éig bezárólag, Csáktornyán pedig szeptember 7.-én 12 óráig az igazgatósághoz terjesszék be.
TARTALOMJEGYZÉK.
I. A tanév történetéből ......................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások ..........................................6 „
II. Statisztikai adatok............................................................8 „
III. Hatóságok, felügyelet ......................................................10 „
IV. Tananyag........................................................................10 „
V. Nyilvános működés ......................................................11 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ....................................18 „
VII. Tanári testület..................................................................19 „
VIII. A növendékek névsora..................... ............21 „
Tájékoztató a jövő tanévre ..........................................27 „

Insert failed. Could not insert session data.