Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.04 MB
2020-12-22 10:10:27
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
425
885
Rövid leírás | Teljes leírás (219.56 KB)

Kanizsa 2016. 039-041. szám december

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

V® KANIZSA* Vv
(93) 666-666
Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVIII. évfolyam 39. szám 2016. december I.
Idősek hete: együttlét, találkozás, köszönet
23. alkalommal köszöntötték az immáron hagyományos, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény Idősek Hete rendezvénysorozat ünnepi gáláján megjelenteket a Medgyaszay Ház színháztermében. A november 21-2S között megrendezésre kerülő ünnepség nyitó eseményén Koller Jutka, a NESZI igazgatója, Dénes Sándor, városunk polgármestere és Kanász János, Surd község polgármestere köszöntötte a mintegy ISO idős személyt.
Beszédében Dénes Sándor külön tisztelettel üdvözölte a nyugdíjasok és időskorúak szervezeteinek, klubjainak tagjait, akik aktív szereplői városunk életének. Ezért a köszönetét is kifejezte feléjük, hiszen az élhető város élhető közösség szellemiségének nagyon fontos eleme az idősebb korúak részvétele Nagykanizsa mindennapjaiban. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki az Idősek
hete rendezvénysorozat évek óta tartó színvonalas megszervezéséért a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény munkatársainak, és Koller Jutka igazgató asszonynak, akik sokat tesznek az idősügy méltó képviseletéért és megbecsüléséért a városunkban.
A városvezető Márai Sándor szavaival fejezte ki, hogy mit is jelent igazán az ünnep: „Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal; tehát az ünneppel."
Először is az együttlétet, a találkozást jelenti, amely nélkül nem létezhet valódi tartalma és formája az ünnepnek, mert az örömöt, a jókedvet és a sikert is mindig egymás felé, egymással tudjuk a leginkább megélni - hangsúlyozta. - Másrészt az ünnep a rendkívüli pillanatnak a jelenléte, amely megtöri a hétköznapot, varázslatot és egyediséget
csempész a mindennapok világába. Ez történhet a jóindulat, a jótékonyság bármely formájával, vagy történhet egy apró udvarias gesztussal is; a lényeg, hogy nem elvárás szerinti tartalommal töltse meg az életünket, hanem megtörve a megszokottság rendjét. A mai gála remélhetőleg ezen ünnepi gesztusok egyike az önök számára, ahol megélik az örömöt, és érzik, hogy köszönetünket ezúton is ki szeretnénk fejezni.
Beszéde végén a polgármester ajándékkal köszöntötte a legidősebb hölgyet és férfit. Molnár Istvánné, Annus néni jövő év februárjában tölti be a 93. életévét. 10 éve az Idősek Otthona lakója, és aktívan részt vesz minden programban.
Bíró Sándor, Sanyi bácsi júniusban töltötte be a 87. évét. 18 éve a Kodály Klub tagja, azóta minden rendezvényen részt vesz.
Az ünnepi pillanatokat követően a Tüttő János Nótaklub szerzett emlékezetes pillanatokat a műsorával, majd ünnepi vacsora, és zenés est zárta a gálát a Koktél duó közreműködésével.
B.E.
2
Kanizsa - Krónika
2016. december I
Zalai Primák
Deme Dávid evangélikus lelkész, Dr. Máhr Károly főorvos és a Zalagyöngye Táncegyüttes vehette át a Zalai Prima Díjat
A Zala Megyei Területi Prima díjakkal már II. alkalommal ismerik el a megye kiválóságainak munkáját. A gála idén ismét Nagykanizsán volt, a rendezvényen a Zala Megye Év vállalkozója díjakat is átadták.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Zala Megyei Elnöksége több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy a kultúra és a tudomány területén kiemelkedő munkát végző személyek és közösségek tevékenységét a területi Prima díjjal ismerhessék el. Hagyományosan a gálaeseten adják át az Év Zalai vállalkozója díjakat is. A szervező szerint bőven van miből meríteni. „Kifogyhatatlan végül is a jelöltek száma, a következő időkre is. Időben utána kell néznünk annak, hogy ösz-
szegyűjtsük, kik legyenek a következők" - fogalmazott Doucha Ferenc, a VOSZ Zala megyei elnöke.
„Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriá-
sok vállán álltam." A díjak várományosait, a jelölteket Isaac Newton gondolatával köszöntötte Nagykanizsa polgármestere. Dénes Sándor szerint a rendezvény célja és küldetése az, hogy példa-
képeket állítson közösségeink elé, és méltassa azokat, akiknek teljesítménye követendő lehet mindannyiunk számára.
A Zalagyöngye Táncegyüttes a Zalai Prima Díj mellett a közönségdíjat is elnyerte.
Deme Dávid evangélikus lelkész meghatottan, köszönő szavakkal nyilatkozott a gálaműsort követően.
A kiválóságot jelképező Kincsem versenyló szobrot a harmadik prima díjas, Dr. Máhr Károly főorvos vehette át.
Különdíjat kapott dr. Horváth Ágnes kanizsai háziorvos és Megyeri Anna, a Göcseji Múzeum főmuzeológusa.
A három fődíjas és a különdíjasok mellett elismerést kapott Arany Horváth Zsuzsa újságíró, Ágh Márton látványtervező, Cséby Géza író, László Ildikó építészmérnök, Németh Ferenc hegedűtanár, Molnár Tibor, a Kanizsa Fotóklub vezetője, és Molnár Flóra, kanizsai úszó olimpikon.
Kanizsa Médiaház
400 éve alapította a piarista rendet Kalazanci Szent József
A kerek évfordulóra a Piarista Iskola közössége a Felső templomban tartott ünnepi szentmisén emlékezett, majd az évfolyamokra különböző programok vártak.
A gimnazisták az iskola színjátszókörének előadásán és A Köztársaság Bandája nevű zenekar koncertjén voltak a Medgyaszay Házban. „Kányádi Sándor: Apokrif ének című versének dramatizált változatát, tehát egy versadaptációt fognak látni, tőlünk szokatlan módon nagyon sok stilizáltsággal. Ez egy elgondolkodtató darab, ami - az én olvasatomban - arról szól, hogy a butaság, az ostobaság, a nyers erőszak hogyan nyomja el a tehetséget. Annak reményében mutatjuk be a darabot, hogy ez ne így legyen" - fogalmazott Bali Judit, a Piarista-iskola pedagógusa.
Kanizsa Médiaház
Dr. Füle Lajos
és dr. Józan Attila kapta idén a Szent Kozma - Szent Damján Díjat
A Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezete a kitüntetéssel a két orvos szakmai teljesítményét és kamarai tevékenységét ismerte el.
Az Énekmondó Együttes műsorával kezdődött a díjátadó ünnepség, amelyet idén Nagykanizsán tartottak. A megyei szinten hiánypótló elismerést minden évben az alapellátás, valamint a fekvőbeteg-ellátás egy-egy munkatársa kapja meg. „Ha jól emlékszem, az elmúlt 20-25 évben két alkalommal került Hippokratész Emlékérem zalai orvoshoz. Ezért éreztük 6 évvel ezelőtt úgy, hogy létre kellene hoznunk egy megyei szintű kitüntető érmet, amellyel elismerjük a szakmailag nagyon jó kollégáinkat, akik ráadásul a Magyar Orvosi Kamara me-
gyei szervezetében is tevékenykednek hosszú évek óta" - mondta el dr. Kiss Ferenc, a MOK Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke.
Kategóriánként három orvost jelölnek a Szent Kozma - Szent Damján Díjra. A fekvőbeteg-ellátás kitüntetettje idén dr. Füle Lajos szülész-nőgyógyász főorvos lett. „Egy nagyon jó érzés, hogy akikkel eddig együtt dolgoztam, akár a kamarában, akár a szakmában, azok valamilyen formában elhiszik és megpróbálják elhitetni velem is, hogy jó úton jártam eddig. Ezután is szeretném ezt követni" - fogalmazott dr. Füle Lajos.
Az alapellátás munkatársai közül dr. Józan Attilának ítélte a megyei szervezet elnöksége az elismerést. „Ez erőt ad a későbbi munkámhoz, bár úgy gondolom, a kollégáim kö-
zül nagyon sokan ugyancsak megérdemelték volna ezt a díjat, hiszen egyre fogyunk, egyre idősödünk és egyre többet kell dolgoznunk, de tesszük, amit kell, mert ez a hivatásunk és ez a dolgunk" - hangsúlyozta dr. Józan Attila.
A díjazottaknak Dénes Sándor polgármester is gratulált, és méltatta példamutató tevékenységüket. A megyei kitüntetés két III. századi keresztény orvos és vértanú nevét viseli. Kozma és Damján a legenda szerint már életükben nagy köztiszteletnek örvendtek jóságuk és önzetlenségük miatt - az ikertestvérek nemcsak a testet, hanem a lelket is gyógyították, sokan az ő hatásukra fordultak a kereszténység felé.
Kanizsa Médiaház
KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója, Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2016. december 1
Kanizsa - Krónika
3
Újra kinyílt a céhláda Nagykanizsán
Négy szakma tizenkilenc képviselője: szakácsok, cukrászok, épület- és szerkezetlakatosok és gépi forgácsolók kapták meg mesterlevelüket. A magas presztízsű tanúsítványokat pénteken adták át a Vasemberházban.
Az ünnepély az elnökség bevonulásával kezdődött, majd a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Polay József ki-
nyitotta a céhládát. A több száz éves hagyományok megtartása is jelzi: a mesterlevél olyan többlettudást feltételez, amely a társadalom és a kormányzat megbecsülésére is érdemes.
Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő kérdésünkre elmondta: „A legfontosabb egy-egy ilyen mesterlevél-átadón számomra az, hogy vannak olyan emberek, akik motiváltak és ki
akarnak emelkedni az átlagból: meg akarják mutatni, hogy többet tudnak és többet akarnak - ilyenek a mesterek. És ez példa lehet mások számára arra, hogy ha ki akarnak emelkedni az átlagból, az az ő presztízsüket is növeli. Az a szaktudás, ami ezeknek az embereknek a birtokában van, gyorsabban elkel a piacon és - nem egy utolsó szempont - több pénzért, magasabb jövedelemért."
A mesterjelöltek saját szakmájukban is elmélyültek, de vállalkozási és pedagógiai ismeretekre is szert tettek. így a tanúsítvány birtokában lehetőségük nyílik a szakmunkás tanulók gyakorlati oktatására.
„Aki felnőttként, munka és család mellett vállalja, hogy visszamegy az iskolapadba, mert több szeretne lenni, többet szeretne tudni, annak minden elismerésem. És legyenek fiatalok, akik érdeklődnek, és kíváncsiak arra, ezek a szakmák mit jelentenek, és milyen szép dolog valamit alkotni" - véli Dénes Sándor polgármester.
Kormánymegbízotti látogatás a Vízműné
A „Budapest Water Summit 2O16" - a Budapesti Víz Világtalálkozó apropóján látogatást tett a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.-nél dr. Sifter Rózsa, Zala Megye kormánymegbízottja.
A látogatás részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a kormánymegbízott elmondta: a vízmű 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen
hívta meg Kassai Zoltán elnök-vezérigazgató a munkalátogatásra, melynek keretében részletesebben bemutatták a cég tevékenységét, a Kisfaludy utcai központját, a felsővezetőit.
A találkozás kiváló aktualitását adta a november 28-30-ig tartó víz-világtalálkozó Budapesten. Mindenki előtt közismert - emelte ki Sifter Rózsa, hogy Magyarország köztársasági elnöke, dr. Ader János szívügyének
tekinti a víz jelentőségének nemzetközi szintéren való hangsúlyozását is. Az elnök nagy felelősséget érez az emberiség jövőjéért a víz kapcsán, és felvállalta, hogy mintegy nagykövetként a világban, hangsúlyozza az ivóvíz, a szennyvíztisztítás, a környezetvédelem fontosságát. Az ENSZ-ben is felszólalt e témában.
„Mi most itt Nagykanizsán „kicsiben" beszéltünk erről. A vezérigazga-
Kigyúlt az első gyertya fénye
Kigyúlt az első gyertya fénye a város adventi koszorúján. A karácsonyi díszbe öltözött Erzsébet téren, mely mostantól az Egy doboznyi szeretet akció jegyében Csodaponttá is vált. Itt is le lehet adni az utolsó adventi vasárnapig az összegyűjtött egy cipős doboznyi ajándékokat. Hogy azoknak a gyerekeknek is boldogabb legyen a karácsonyuk, akiknek amúgy egy kicsit szűkösebb volna.
Az ünnepi program a Nagykanizsai Evangélikus Gyülekezet Kórusának műsorával vette kezdetét a
A mostani képzéseken négy szakma 19 képviselője vett részt. Mint azt dr. Polay Józseftől, a NAKKIK elnökétől megtudtuk: „Van egy keretszám, amely minden évben rendelkezésre áll, erre a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosít forrást, 80%-ban támogatja. Egy-egy ilyen képzés sok százezer forint - gondoljunk csak bele, egy jó ebéd összeállítását hányszor kell megpróbálni, mennyi alapanyagot kell felhasználni, mennyi idő, a tanárt meg kell fizetni, tehát nem egy olcsó mulatság. De mivel presztízse van, és taníthatnak vele, ezért sokan érdeklődnek, már a jövő év vonatkozásában is közel S0 érdeklődő van."
A mester vizsgabizottságok elégedettek voltak a mostani jelöltekkel, akik hozzáállásukban és teljesítményükben is példát mutatnak az utánuk jövőknek. „A munkahelyen is elvárják, hogy fejlődjünk, menjünk versenyekre. Ez igazából egy kihívás volt nekem is és a többieknek is" - árulta el Dianiska Dániel szakács mester.
A mesterjelöltek eskütételét követően szakmánként átadták a mesterleveleket, majd az ünnepség végén lezárták a céhládát.
Kanizsa Médiaház
tó bemutatta a cég történetét, azokat a nagy volumenű fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt évben hajtottak végre." Megismerkedett a cég szervezetével és a mindennapjaikkal. Még arról is hallott, hogy milyen módon támogatják a szabadidő- és a versenysportot is, ahol kiváló eredményeket értek el, hiszen Magyarország egyik olimpikonja, Molnár Flóra úszó is a Vízmű által szponzorált úszóegyesület kiváló nevelése, büszkesége.
B.E.
Zenepavilonnál, ahol Tóth Nándor alpolgármester osztotta meg adventi gondolatait a népes hallgatósággal, majd meggyújtotta a város adventi koszorúján az első gyertyát. A következő pillanatokban Ma-koviczky Gyula evangélikus lelkipásztor a jóságról, a találkozás öröméről és az első adventi gyertya lángjának mindent megvilágító erejéről beszélt. Az ünnepi hangulatot fokozva Nagykanizsa Város Vegyeskarának műsora zárta a programot. A tér azonban még nem csendesedett el, a Kanizsai Adventi Forgatag még marasztalta egy időre a fiatalokat és az időseket egyaránt.
B.E.
T_ Kanizsa - Krónika
2016. december 1.
Egy doboznyi szeretet, ajándékba
November 27-én, Advent első vasárnapján gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Közeledve a legszeretetteljesebb ünnepünkhöz, a karácsonyhoz. A feldíszített karácsonyfánál ilyenkor adjuk át szeretteinknek az ajándékokat.
A sajtó képviselőinek jelenlétében Dénes Sándor polgármester összeállította a szeretetdobozát. Rózsaszínű dobozt választott, s a becsomagolt ajándékot egy nagykanizsai kislánynak szánta.
A polgármester elmondta: néhány hete indult el az Egy doboznyi szeretet elnevezésű jótékonysági akció Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjének fővédnökségével. A mozgalom célja, hogy egy cipős doboznyi játékkal, könyvvel, ajándékkal lepjék meg azokat a rászoruló gyerekeket a városban és a város környékén, akiknek nem jut ajándék a karácsonyfa
alá. Őnekik szeretnének az ösz-szefogás erejével örömet szerezni.
Az adományokat az úgynevezett CsodaPontokon lehet átadni. Hárommal indultak el egy héttel ezelőtt, s a felhívásnak köszönhetően már 50 iskola, óvoda, önkormányzati és a városban működő cég, intézmény jelentette be csatlakozási szándékát, felvállalva az ajándékgyűjtést.
Ezeken a pontokon december 17-ig várják a közösségek, további intézmények, vállalkozások és magánszemélyek adományait.
Az elkészült ajándékcsomagra jól látható helyen rá kell írni, hogy milyen korosztályú lánynak, vagy fiúnak szánják az ajándékot, mely-lyel karácsony előestéjén lepik meg a gyerekeket.
A témáról további információk a kanizsafest.hu/advent oldalon olvashatók.
B.E.
AtlasProfilax
Tudta Ön, hogy a koponya alatt lévő első nyaki csigolya, az Atlas nem csak a fejet tartja és támasztja alá, hanem ha elmozdult, különféle panaszok okozója lehet?
A svájci dr. René-Claudius Schümperli több mint húsz éve kidolgozta azt a biztonságos módszert, amellyel meg lehet állapítani az elmozdulást és korrigálni azt. A nagykanizsai dr. Varga Imre az ő egyik tanítványa, aki sikeresen alkalmazza a módszert. A korrekció utáni napokban és hetekben folyamatosan múltak el a régóta meglévő panaszai, mint a rendszeres fejfájás, szédülés, feszülő nyak, derékfájás.
Elérhetőség: 8800 Nagykanizsa, Király u. 29. Bejelentkezés telefonon: 0630-959-3080
Emléktáblát avattak az egykori üveggyárnál
Az üveggyár több mint tíz évvel ezelőtt zárt be. Egykori igazgatója kezdeményezésére mementóként egy táblát helyeztek el a néhai gyár kapujának még meglévő oszlopára. A tábla avatásán a hajdani dolgozók mellett a város vezetői is részt vettek.
A kanizsai üveggyár hatvan éven keresztül gyártott egyedi termékeket. Olyan szakemberekkel, akik országos szinten kiemelkedő szaktudással rendelkeztek. Nekik állít emléket az oszlopon elhelyezett tábla, amely egyben a Nagykanizsán befektetni szándékozóknak is üzenet értékű - mondta Cseresnyés Péter államtitkár. „Bátran jöhetnek ide beruházók, bátran be-
fektethetik ebben a városban a pénzüket, hiszen jól képzett, jó szaktudással és jó hozzáállással rendelkező embereket tudnak foglalkoztatni" - mondta el Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.
A kezdeményezés elindítója, a gyár volt igazgatója szerint egy nagy múltú iparág és sok jó szakember emléke nem veszhet el. „Szerettem volna a gyárra való emlékezéssel egy időben a volt munkatársakra is emlékezni" - fogalmazott Somoskői István. A gyár egykori dolgozói a közös megemlékezésen az együtt töltött időt is felidézték.
Kanizsa Médiaház
Változatos programok a
Móricz Zsigmond Művelődési Házban
Családi Játszó - Táncház, lemezbemutató koncert, hadtörténelmi esték: december első felében ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
A Családi Játszó-táncház sorozat következő állomására december 3-án, 16.30-as kezdettel kerül sor. Aprogramot kerekítő foglalkozással kezdik, majd gyermek táncház, kézműves foglalkozás és a Hanga-Banda koncertje követik egymást, végül felnőtt táncházzal zárul az esemény. December 9-én, 18 órakor Borbély Mihály: POLYGON című lemezbemutatójára várják az érdeklődőket, melyben közreműködik: Borbély Mihály szaxofonon, tárogatón, klarinéton, basszusklarinéton és furulyákon, Lukács Miklós cimbalmon, valamint Dés András ütőhangszereken. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.
Szintén december 9-én, 18 órakor a Hadtörténelmi esték sorozat keretében a ,,Zrínyiek a képzőművészetben" című vetített képes előadásra kerül sor, dr. Hausner Gábor előadásában. Az intézmény munkatársai várnak szeretettel minden kedves érdeklődőt!
2016. december 1
Kanizsa - Hirdetés
5
FELHÍVÁS
az általános iskolák 7-8. osztályos, és a gimnáziumok, szakközépiskolák fiataljai számára az
„ELHALLGATOTT TÖRTÉNELEM"
program keretében a GULÁG címet viselő, egyéni képzőművészeti és fotópályázaton való részvételre
Kutass a könyvtárban, a világhálón és vegyél részt a pályázaton!
Gulag azaz ''Javítómunka-táborok Főigazgatósága''. E meghatározás alatt a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatáborrendszerét értjük. A táborokban a sztálini politika bel- és külföldi ellenzőit, hadifoglyokat, más ürüggyel (pl.: „kulákság") vagy véletlenszerűen elhurcolt embereket kemény fizikai munkára fogták. Napi 10-12 órát dolgoztatták őket, de élelem- és egészségügyi ellátásukról alig gondoskodtak. Magyarországról körülbelül 700000 embert deportáltak a Gulagra, közülük 300000 meghalt a rabság során.
A Gulag táborok egyik legismertebb magyar foglya a leventeként elhurcolt nagykanizsai Rózsás János volt, aki szabadulása után több könyvben írta meg élmé-nyeit a Gulag táborok életéről. Alkotásai megtalálhatók a Halis István Könyvtárban is.
Az alkotás lehet: grafikai (sokszorosított és egyedi), festészeti, kisplasztikai vagy fotóművészeti (fotomontázs,stb.) A pályázatban formai és technikai megkötés nincs.
A pályázati anyag beküldése: A pályamunkákat kiállításra kész állapotban kell eljuttatni a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület címére, (8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Telefon: 20/93-13-055, 20/554-5554). Az alkotáshoz csatolni kell: Az alkotó nevét, életkorát, elérhetőségét, iskoláját, az alkotás címét, technikáját. Beküldési határidő: 2017. január 13. 16 óra.
Díjazás: Apályázat első három helyezettje ajándék utalványban részesül.
Bemutatták A nagy háború zalai hősei és hátországa című tanulmánykötetet
Kötetbemutató és ünnep is volt a múzeumban. A most bemutatott kiadvánnyal indult a Thúry György Múzeum kiskönyvtára sorozat. Azoknak, akik a XX. század második felében nőttek fel, elhalványul a világégés emléke - mondta a kötetről Cseresnyés Péter. „Pedig így 100 évvel későbbről visszatekintve látszik igazán, hogy a nagy háború milyen óriási hatással volt a világ és természetesen Magyarország gondolkodására, és sorsára nézve is" - fogalmazott az államtitkár.
Fajsúlyos, újszerű és hiánypótló kutatások történtek az első világháború témakörében. így vélekedett a tanulmánykötet ünnepélyes bemutatóján a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója. Kiss Gábor a 2014-es konferencia moderátora és tevékeny résztvevője volt, így nagy örömmel vette kézbe a kötetet.
„Van az a régi latin mondás, hogy a szavak elszállnak, de az írás megmarad. Mindig drukkolunk, hogy sikerül-e ezt megörökíteni, kézzel fogható formába, és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tenni. Hála Istennek, sikerült, a kanizsai muzeológus kollégák buzgalmából" - mondta el Kiss Gábor.
Kiss Gábor szerint nem felejthetjük el az I. világégést, mert a háború és következményei óriási mértékben befolyásolták országunk és népünk életét.
ORSZÁGOS GYŰJTEMÉNYI FELHÍVÁS
Kedves Honfitársaink!
„Ha elképzeléseink megvalósulnak, olyan alkotóműhelyt tudunk itt kialakítani, amely számon tartja és feldolgozza a még zömmel feltáratlan vidéki ötvenhat történetét. ... A mi forradalmunkat közel fél évszázadig hallgatásra kényszerítették, itt az ideje a megszólalásnak." -mondta Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori legendás főparancsnoka, amikor megalapította Kiskunmajsán az ország mindmáig egyetlen 56-os múzeumát.
APongrátz Gergely 56-os Közhasznú Alapítvány, mint a Főparancsnok kiskunmajsai 56-os múzeumának fenntartója és eszmei örökségének letéteményese ezért országos gyűjtést hirdet dicsőséges forradalmunk mindmáig feltáratlan emlékeinek felkutatása, összegyűjtése és közkinccsé tétele érdekében.
Várjuk mindazok jelentkezését, akik bármilyen megőrzésre és megismertetésre érdemes emléket őriznek a forradalomról, továbbá azokét is, akiknek tudomásuk van mások által megőrzött ilyen emlékekről.
Különösen szeretnénk összegyűjteni minden elérhető információt azokról, akik az idegen megszállók és hazai kiszolgálóik ellen fegyverrel a kezükben vették fel a harcot és áldozták életüket: elhatározott szándékunk, hogy a kiskunmajsai 56-os emlékhelyen, a Pongrátz Gergely által emelt kápolna közvetlen környezetében külön-külön méltó jelet állítunk minden egyes, a magyar szabadságért elesett harcosnak.
De ugyanígy össze kívánjuk gyűjteni valamennyi elérhető emlékét:
♦ a forradalmat megelőző s azt mintegy előrejelző különféle eseményeknek,
♦ a fegyvertelen lakosságra leadott sortüzek és más atrocitások áldozatainak,
♦ az ország egyes vidéki városaiban és falvaiban a forradalom idején lezajlott történéseknek és azok résztvevőinek (szinte minden településnek megvolt a maga forradalma),
♦ a magyar parasztság által az éhező és vérző nagyvárosokba küldött élelmiszer-szállítmányoknak,
♦ azoknak, akik a forradalmat eltipró fegyveresek tevékenységét bármely módon gátolták vagy akadályozták,
♦ a forradalmat követő megtorlások valamennyi áldozatának.
Szeretnénk összegyűjteni a fentiekre vonatkozóan mindazokat a történeteket, amelyeket egykori résztvevőik vagy tanúik valamikor papírra vetettek, de nyomtatásban nem jelenttettek meg; és azokat is, amelyeket az egykori résztvevők vagy leszármazottaik, ismerőseik, akiknek elmesélték őket, még mindig csak az emlékezetükben őriznek.
Várjuk továbbá mindazok jelentkezését, akik a fentiekre vonatkozóan bármilyen dokumentumot vagy tárgyi emléket őriznek vagy ilyenről tudomással bírnak, hogy jelezzék ezt nekünk, és ha megtisztelik ezzel múzeumunkat, bocsássák ezeket döntésük szerint véglegesen, időlegesen a rendelkezésünkre, hogy számba vehessük, tudományosan leírhassuk, lefényképezhessük és - hozzájárulásuk esetén - kiállításainkon bemutathassuk őket.
Mindvégig oda szeretnénk figyelni a forradalom „nagy", országos eseményei mellett a „kisebb", csak egyes közösségek számára meghatározó eseményekre, amelyeket sokszor mindmáig nem örökített meg senki; s arra, hogy a legendás nagy nevek mellett a névtelen vagy csak kevesek által ismert hősök emlékezetét is megőrizzük.
Kérjük, hogy mindazok, akik bármiképpen segíteni kívánják munkánkat, jelentkezzenek a következő elérhetőségeink bármelyikén:
- iroda: 6120 Kiskunmajsa, Iskola u. 8-10.
- postacím: 6120 Kiskunmajsa, Pf. 36.
- telefon: 06-70-210-5555
- e-mail: muzeum@corvinista.hu
Nahimi Péter,
a Pongrátz Gergely 56-os Közhasznú Alapítvány kurátora
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 1.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket vesz fel
Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatlan idejű kormányzati szolgálati jogviszonyba pályázatot hirdet KÖZÚTI ELLENŐR munkakör betöltésére.
A munkavégzés helyei az alábbi régióközpontok környéke:
• Dél-nyugat magyarországi régió - Nagykanizsa
• Észak-nyugat magyarországi régió - Csorna
• Dél-kelet magyarországi régió - Hódmezővásárhely
Részletes információk: a http://www.kanizsaujsag.hu weblapon az alábbi címen érhetők el: „ÁLLÁS - A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket vesz fel"
26 éve képezzük a vezetőket!
W A VOKSH OKTATASI KFT
induló tanfolyamaink
AZ EV UTOLSO GKI időpontja DECEMBER 17. (SZOMBAT)
(Jelentkezési határidő: december 8-ig.)
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra e-learning is elvégezheti a KRESZT otthoni
tanulással!
Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre "C" tehergépkocsi, "C+E" nehéz pótkocsi, valamint B+E kategóriákra.
* Részletekről érdeklődjön irodánkban! Nagykanizsa, Ady u. 30. Telefon: O693-S16-634. Beke Ivett irodavezető: 0630-491-70S1 E-mail: nagykanizsa@voksh.hu
(Stat.2016-3 né. VSM: "B" E: 71,62, F: 68,89% - "C" E: 63,44% , F: 60% akó: "B" Gy: 140,52% "C" Gy: 102,07% / KK: "B"163.600 Ft/fő. "C":173.700 Ft/fő)
Bérbeadó
a Medgyaszay Ház étterme
A Kanizsai Kulturális Központ (8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 59.) a - Nagykanizsa MJV Önkormányzatának tulajdonában álló -Nagykanizsa belterület 1205 helyrajzi számú ingatlanon álló (Medgyaszay Házban található) éttermét és az ahhoz tartozó helyiségeket nyilvános versenytárgyaláson bérbe adja 5 éves határozott időtartamra.
Induló bérleti díj: 210.000 Ft + AFA/ hónap. A versenytárgyalás időpontja: 2016. 12. hó 16. nap 14 óra 00 perc.
Eredménytelenség esetén a versenytárgyalás 2017. január 9. napokon 14 órakor kerül ismételten megtartásra. Eredményes versenytárgyalás esetén a hirdetmények bevonásával együtt közlemény kerül megjelenítésre a lent jelzett honlapokon.
A versenytárgyalás helye: a Kanizsai Kulturális Központ 8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9. szám alatt lévő irodájában. További részletekről: a Kanizsai Kulturális Központ 8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9. szám alatt lévő irodájában vagy telefonon (93/510-011) lehet érdeklődni.
A versenytárgyalás részletes kiírása elérhető a nagykanizsa.hu honlapon.
IRO-OLVASO TALALKOZO
DECEMBER 9. PENTEK 16:30
EZ NEM CSAK EGY KÖNYV!
ami megérint
Autók a Javából!
www.kanizsaautoudvar.hu - Nagykanizsa, Balatoni út 33.
^mmxms^m Nagykanizsa,
Zrínyi Miklós utca 7/4. Telefon: 06-70-577-8560 E-mail: beila.fodraszcikk@gmail.com
Nyitva tartás: H-P 8.30-17.00, Szombat 8.30 - 12.00
2016. december 1.
Kanizsa - Hirdetés
f
Tájékoztató a KANIZSABIKE bérkerékpár-rendszer feltételeinek módosításáról, díjtételeinek csökkentéséről
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati forrásból valósította meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszert. A dokkoló állomások kivitelezési munkái a múlt év végén fejeződtek be. Az üzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. - az eddigi, közel féléves üzemeltetési tapasztalatok figyelembe vételével - a rendszer felhasználási feltételei enyhítésével, az ott alkalmazott igénybevételi díjak csökkentésével még vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros rendszert a kanizsai lakosok és az idelátogatók számára. A kedvezményes díjszabás 2016. szeptember 12-én lépett életbe.
A KanizsaBike bérkerékpárok kölcsönzésénél 2 típusú felhasználót különböztetünk meg, így rendszeres és alkalmi felhasználót.
RENDSZERES FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK
A KanizsaBike kártya használatához, a KanizsaBike rendszerhez való hozzáférést biztosító különféle bérletek vásárlása szükséges. A használatért fizetendő: bérlet ára + kártyadíj + kölcsönzés díja. Kanizsa Kártyával rendelkezők a bérlet díjából 30%-os kedvezményt kapnak.
Bérlet és kártya díja
Az éves bérlet díja 6.000 Ft
A féléves bérlet díja 3.900 Ft
14 éven felüli diákok éves bérlet díja 4.800 Ft
14 éven felüli diákok féléves bérlet díja 3.100 Ft
Napi bérlet 200 Ft
Három napos bérlet 400 Ft
Heti bérlet 700 Ft
A KanizsaBike kártya díja 600 Ft/kártya
Kölcsönzés díja
0-60 perc
Minden további megkezdett óra
ingyenes 50 Ft
Jegy ára
Napijegy 3 napos jegy Hetijegy
200 Ft 400 Ft 700 Ft
Kölcsönzés díja
0-60 perc
Minden további megkezdett óra
ingyenes 50 Ft
KÖLCSÖNZÉSI IDŐ
A kölcsönzés maximális időtartama alkalmanként 10 óra lehet. Ha 10 órán belül a kikölcsönzött kerékpár nem kerül vissza bármelyik dokko-lóba, a kerékpárt eltűntnek nyilvánítjuk, és kerestetni fogjuk.
KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ ÁLLOMÁSOK HELYSZÍNEI
Megtekinthető: http://kanizsabike.hu/hu/telepitett-allomasok/
A bérletek a kártyaigényléssel, illetve a kártya érvényességének meghosszabbításával együtt vásárolhatók meg a kártyaértékesítő helyeken. Egy rendszeres felhasználó maximum négy kerékpárt kölcsönözhet, és
ennek megfelelően 4 bérletet vehet és 4 kártyát kaphat. A diákbérlet vásárlásához érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges. A 14 éven felüli, de 18. életévét be nem töltött felhasználó csak egy kerékpárt kölcsönözhet. A bérlet ára teljes mértékben lekerékpározható.
ALKALMI FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ DÍJAK
A használatért fizetendő: jegy ára + kölcsönzés díja. Jegyvásárlás esetén a rendszer 10.000 Ft-ot befoglal letétként a felhasználó bankszámláján. A megvásárolt jegy érvényességi idejének lejárta után a rendszer a letét összegéből levonja a jegy árát, a kölcsönzési díjat, majd a fennmaradó összeget 3 banki napon belül felszabadítja a felhasználó bankszámláján.
Minden új kölcsönzéssel megkezdett óra a megvásárolt, érvényes jeggyel ingyenes. Az első óra után, minden megkezdett óra kölcsönzésnek számít, mely kiszámlázásra kerül. Az alkalmi felhasználó interneten, ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyen vásárolhat jegyet. Az ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyeken megvásárolt jegyek ára teljes mértékben lekerékpározható.
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONT
Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.
(8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 33.
Nyitva tartás: hétfő - csütörtök: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00, Péntek: 8.00 - 12.00. E-mail: info@kanizsabike.hu Honlap: kanizsabike.hu. Tel: (+36 93) 537-653 KÁRTYAÉRTÉKESÍTŐ HELY Tourinform
(8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.).
Nyitva tartás: hétfő - péntek: 8.30 - 16.30. E-mail: nagykanizsa@tour-inform.hu Honlap: tourinformnagykanizsa.hu. Tel: (+36 93) 313-285, (+36) 20-298 2618
A SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS RÉSZLETES INFORMÁCIÓK ÉS TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK AZ INTERNETEN: http://kanizsabike.hu/hu/
8
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 1
INFLUENZA - oltással megelőzhető!
Az influenza az influenza vírusok által okozott légúti betegség.
Legjellemzőbb tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, a köhögés, a torokgyulladás, az ízületi,- és, izomfájdalom, illetve az általános levertség, fáradékonyság.
Az influenza egy egyszerű megfázásnál általában súlyosabb betegség. A betegséget okozó vírusok fontos jellemzője, hogy örökí-tő-állományuk nem stabil és folyamatosan változik.
Az így megváltozott influenza vírus-törzsek azokat az embereket is megfertőzhetik, akik az előző években már találkoztak a vírussal, vagy oltották őket ellene.
A vírusok terjedése kétféle módon történik: elsősorban a levegőben lévő nagyobb cseppek belég-zése útján, amelyek fertőzött vagy beteg ember köhögése és tüsszentése során kerülnek a külvilágba, vagy úgy is bekövetkezhet, hogy a vírus például a fertőzött ember orrának megtörlését követően a keze révén, közvetlen érintkezés útján rákerül a fogékony személy orr-, száj- vagy a torok-nyálkahártyájára. Ezért fontos a kézmosás és a megfelelő zsebkendőhasználat (légúti higiéne).
A lappangási idő - a fertőződés megtörténte és az első tünetek jelentkezése közötti időszak - általában 2-3 nap. A fertőzőképesség időszaka egyénenként változhat, de általában az influenzavírussal fertőzött felnőtt a betegség tüneteinek jelentkezése előtti naptól a tünetek kezdetét követő 3-5 napig fertőzőképes. A kezdet gyermekeknél is hasonló, de a fertőzőképesség időszaka náluk akár 7 nap is lehet.
A tünetek kialakulásával és erősödésével arányosan nő a fertőzés lehetősége, és amikor a tünetek a legintenzívebbek, a megbetegedett személy akkor a legveszélyesebb másokra nézve.
A kisgyermekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert bennük még nem alakulhatott ki immunitás a betegséggel szemben.
Ha idősebb személy fertőződik az influenzavírussal, általában jóval nagyobb az esély, hogy a betegség során valamilyen szövődmény lépjen fel (például tüdőgyulladás), hiszen ez a korosztály már
gyakrabban szenved valamilyen krónikus betegségben, mint a fiatalabb, ezért a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képessége is gyengébb lehet.
A másik nagy kockázati csoportba azok tartoznak, akik valamilyen szív-érrendszeri, vagy a légzés hatékonyságát csökkentő légzőszervi betegségben szenvednek, illetve egyéb krónikus betegségük van.
A rizikócsoportokba tartozók számára a szezonális influenza elleni védőoltás térítésmentes.
A 60 év felettiek egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus betegségben szenvedők, gyermekvállalást tervezők, várandósok, egészségügyi, rehabilitációs, szociális intézményekben, otthonokban dolgozók, ill. ott ápoltak vagy ott lakók, valamint sertés- és baromfitartással foglalkoztatott személyek, és foglalkozásuknál fogva a bevándorló külföldiekkel kapcsolatba kerülő egyének kaphatják meg az ingyenes vakcinát. A kockázati csoportokon kívül javasolt a védőoltás:
a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágazatokban dolgozóknak, valamint a zárt közösségben (diákotthonok, kollégiumok) élő személyeknek.
Akik nem tartoznak az említett a csoportokba, de szeretnék beoltatni magukat, azok számára a háziorvos által felírt recept alapján az oltóanyag a gyógyszertárakban megvásárolható.
Az influenza vírus rendkívül változékony, szezonról szezonra módosulhat. Ez az oka, hogy az influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek is változnak, így a védettség azokra a vírustörzsekre is kiterjed, amelyek az előző évben alkalmazott vakcinában nem voltak benne.
Akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, mint azok, akik csak egy adott szezonban oltatják be magukat. Ennek legfőbb oka, hogy az évenkénti oltás felfrissíti az immunrendszer védekező képességét.
A védettség kialakulásához 1014 nap szükséges. Az influenzaoltás mindenki számára önkéntes.
Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltás következmé-
nyeként a vakcinától nem alakulhat ki sem influenzafertőzés, sem megbetegedés, így elmondható, hogy a védőoltások teljes mértékben biztonságosak.
Az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit a vele megelőzhető fertőző betegség, a súlyos szövődmények jelenthetnek. A klinikai vizsgálatok és az eddigi tapasztalatok alapján a vakcina beadását követően ugyan előfordulhat láz, bőrpír, enyhe végtagfájdalom vagy enyhe fejfájás, ezek a tünetek azonban átmenetiek, és sokkal enyhébbek, mint egy influenza megbetegedés során kialaku-
ló súlyos szövődmény (pl. tüdőgyulladás).
A védőoltást a szezon elején, október-november hónapban érdemes beadatni, ha viszont ebben az időszakban elmarad, a szezon végéig bármikor kérhető.
Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük.
A fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kéz higiénére, illetve a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre.
Dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvos
2016.11.23. Kanizsai Dorottya Kórház
SAJTÓKÖZLEMÉNY
A KANIZSAI DOROTTYA KÓRHÁZ ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSE
A Kanizsai Dorottya Kórház 77,21 millió forint európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében meghirdetett KEHOP-S.2.10-16-2016-000SS azonosító számú „A Kanizsai Dorottya Kórház épületenergetikai fejlesztése" című projektjére. A konstrukció keretében a Kanizsai Dorottya Kórház Nővérszálló I. (Orvos-szálló) és Nővérszálló II. épületenergetikai fejlesztéseit kívánjuk megvalósítani.
KEHOP-S.2.10-16-2016-000S5
Projektünk során az épületek energetikai működése hatékony és takarékos lesz, csökken a primer energiafelhasználás és az ÜHG kibocsátás. A megvalósítás alatt a következő tevékenységeket végezzük: az épületek homlokzatainak, a padlásfödém hőszigetelése, lapostető hő-vízszigetelése, nyílászárók cseréje. Az energetikai korszerűsítésekkel javulni fog dolgozóink szállását biztosító épületek komfortfokozata.
Az intézményről és a jelenlegi fejlesztésekről bővebb információt a www.nkkorhaz.hu oldalon olvashatnak.
Kapcsolat:
Dr. Szakajda Szilvia stratégiai referens Kanizsai Dorottya Kórház Nagykanizsa Telefon: 93-S02-086 Email: titkarsag@nkkorhaz.hu
2016. december 1.
Kanizsa - Hirdetés
Számlavezetési díjkedvezményt a számlanyitás hónapjában és az azt követő 12 hónapban biztosítunk azon Ügyfeleknek, akik 2016. október 10. - 2016. december 31. között a Magyar Posta Befektetési Zrt-nél Összevont Értékpapírszámlát nyitnak, emellett e-Befektetési szolgáltatást igényelnek és a havi rendszeres számlakivonat küldését elektronikus úton kérik.
A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, befektetési- vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Befektetési döntése előtt kérjük, körültekintően mérlegelje annak tárgyát, kockázatait, díjait, a befektetésből származó esetleges károkat, figyelmesen tanulmányozza át az állampapírok Ismertetőit és az adott értékpapír sorozatra vonatkozó Nyilvános ajánlattételeket, továbbá a Magyar Posta Befektetési Zrt, Üzletszabályzatát, Díjjegyzékét vonatkozó Hirdetményeit, melyek elérhetők a www.postamegtakaritas.hu-n vagy az értékesítésbe bevont postahelyeken. A befektetési szolgáltatásokat a Magyar Posta Befektetési Zrt. nyújtja, a szolgáltatások közvetítésében a Magyar Posta Zrt. függő ügynökként vesz részt.
*A szombaton nyitva tartó és befektetési szolgáltatások értékesítésére kijelölt posták nyitvatartási idejében, de legfeljebb 8-12 óráig.
www. posta. h u
Magyar Posta
szombaton
''s elérhető*

ISMERJE MEG PÉNZÜGYI OLDALUNKAT IS!
BIZTONSÁGOS
ÁLLAMPAPÍR
BEFEKTETÉSEK
■ most akár 1 évig díjmentes számlavezetéssel
m.
?
£
• díjmentesen igényelhető e-befektetési szolgáltatással is
POSTA PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK
10
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 1
Karácsonyai teszi szebbé!
t,+dobozw^^szeuetet
= KÖZÖS ARÖ M
Ugye neked is van otthon cipősdobozod?
Meg tudsz tölteni egy üres dobozt szeretettel
Tegyük együtt szebbé a rászoruló gyermekek Karácsonyát
A jótékonysági akció részletei:
KANIZSAFEST.HU/ADVENT J
•) v>.-i —nn —-
Fővédnök: Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője
far
ÍS^Vnagyka
nizsíi hi t
KÖZÖSSÉG. SZERETET. 0SSZEF0GAS. Legyen Nagykanizsa az a vidéki város, amely szeretet-dobozaival a legtöbb rászoruló gyermek
2016. december 1
Kanizsa - Hirdetés
11
v
Nagy álmot N,igj leketóségítí
NAGYKANIZSA
NOVEMBER 27-DECEMBEft 2*. Mmifi
DECEMBER 2, (PÉNTEK) 17:00-20:00 DECEMBER 3. (SZOMBAT) 17:00-20:30 DECEMBER 4. (VASÁRNAP) 17:45-19:15
KAKAÓ Együttes gyerekműsora SZABÓ-SIKLÓDI LIA énekel FIRENEST - tűzzsonglőr show Kívánságműsor DJ LADA PÁNTLIKA Néptánccsoport TÓTH AURÓRA énekel TIBORCZ TRIÓ - JazzKarácsony DRÁVAGYÖNGYE Néptáncegyüttes ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Karádi Ferenc, alpolgármester Nyeste Pál, piarista atya ACZÉL LÁSZLÓ énekef
DECEMBER 9. (PÉNTEK) 17:00-20:00 DECEMBER 10. (SZOMBAT) 17:00-20:30 [ DECEMBER 11. (VASÁRNAP) 18:00-19:15
KEREK PEREC Társulat: Télapó és a válogatós királykisasszony - bábjáték NAPSUGÁR EGYÜTTES gyerekműsora ZALAGYÖNGYE Táncegyüttes ICELINE - jégszobrász show Nagykanizsai FÚVÓSZENEKAR MICSINAI Dominík vers- és mesemondó TIBORCZ TRIÓ - JazzKarácsony II. TÓTH AURÓRA énekel ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Dénes Sándor, polgármester Szűcs Imre, katolikus plébános TULMAN GÉZA adventi műsora
DECEMBER 16. (PÉNTEK). 16:00-20:00 I DECEMBER 17. (SZOMBAT) 16:30-20:30 I DECEMBER 18. (VASÁRNAP) 17:00-19:30
Péterfy Sándor Általános Iskola műsora PÁNTLIKA Néptánccsoport PORTÉKA SZÍNPAD: Decemberi Csillagok bábjáték BUDAPESTI UTCASZÍNHÁZ: Betlehemi éj Kívánságműsor DJ LADA
A THÚRY VITÉZLŐ OSKOLA műsora TULMAN GÉZA énekel Kanizsai Horvát TAMBURAZENEKAR GÖLLES MARTIN - Karácsonyi hangulatok
KANIZSAFEST.HU/ADVENT
FÉNYFESTÉS a Városháza homlokzatán Nagykanizsai FÚVÓSZENEKAR II. A Református Kórus műsora ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Cseresnyés Péter, államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője Hella Ferenc, református lelkipásztor TABÁNI ISTVÁN műsora
12
Kanizsa - Sport+
2016. december I
Új sportággal a palettán
Ai Hevesi Sándor ^ jgj*®1 Művelődési Központ Központ
Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9. Tel.: 0693/311-468 fax: 0693/310-465 e-mail:hsmkig@kanizsaikultura.hu www.kanizsaikultura.hu
EMBERPOR - CSENDÉLETEK DÉLZALÁBÓL - Lipódi László fotókiállítása. Megtekinthető: december 7-ig December 1. 18 óra Sportikonok 2. állomás - LUBICS SZILVIA - hosszútávfutó és ultrama-ratonista élménybeszámolója, motivációs előadása. A belépés DÍJTALAN! December 2. 16.30 óra PÖTTÖM-PARTI A MIKULÁSSAL a Hevesi Sándor Művelődési Központban 1-től 6 éves korig. Belépődíj: 1 000 Ft (1 szülő és 1 gyerek részére) + gyermek 500 Ft. További információ, jelentkezés és adományok gyűjtése: Habjáneczné Erzsi 06-30/742-5140 valamint személyesen a HSMK Pöttöm-kuckóban hétköznap 10-12 óra és 15-18 óra között. A rendezvény jótékonysági célt szolgál (rászoruló, beteg gyerekeknek). TEDD SZEBBÉ VALAKI KARÁCSONYÁT EGY CIPŐSDOBOZNYI AJÁNDÉKKAL! Szervezők: Kanizsai Kulturális Központ és az ITI Egyesület December 4. 10.30, 14 és 16.30 óra CSILLAGKÖZI MIKULÁS Közreműködnek: a Farkas Ferenc Zene- és AMI Manó Zenekara és sok más meglepetésvendég. Belépődíj: a 10.30 órai előadásra 1000 Ft, a 14 órai előadásra 1200 Ft, a 16.30 órai előadásra 1400 Ft. A jegyek megvásárolhatók a Farkas Ferenc Zene- és AMI-ban, a Tourinform Irodában valamint a HSMK jegypénztárában. Szervező: Nagykanizsai Fúvószenekar December 5. 18 óra MADARAK - Szabó Zsolt természetfotós kiállítása. Megtekinthető: december 29-ig.
December 9. 14.30 óra - HSMK Az "Én hobbim" sorozat keretében Kochné Erika PERGAMANO (pergac-sipke) technikával készített munkáinak bemutatása. Közreműködnek: a Körősi Csoma Sándor -Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy tagintézmény 2. osztályos tanulói. Megtekinthető: december 28-ig December 9. 15-18 óra - HSMK LUCA Napi játékos vetélkedő és kézműves játszóház általános és középiskolásoknak. A DÖK és a KKK közös szervezésében
® vr-* jftS
December 2. 18 óra ROCK FRIDAYNIGHT - kanizsai zenekarokkal. (Raw Reality+Dirty Fusion+Zinger koncert). Kapunyitás: 18 óra kezdés: 18.30 óra. Büfé a helyszínen! Belépődíj: 800 Ft December 8. 18 óra KALANDOZÓ KANIZSAIAK Jössz velem? - Szűcs Imre plébános előadása. Utazásairól, zarándokútjairól mesél az atya. A belépés DÍJTALAN! December 11. 17 óra SÜNI ÉS A KISLÁNY - bábelőadás. A budapesti Nefelejcs Bábszínház előadása. Belépődíj: elővételben: 800 Ft, a helyszín: 1000 Ft
Megalakult a Nagykanizsai Futsal Klub, jelentették be hivatalos keretek között az új egyesület elöljárói. Dominik Zsolt elnök (képünkön balról a harmadik) elmondta, elképzeléseik szerint a várost szeretnék ezzel elhelyezni a sportág hazai térképén.
■c
Ahogy azt bemutatójában az s elöljáró hangsúlyozta, a város ~ sportéletében egyfajta hiánypótlásnak is szánják a futsalosok szer- ••= vezett keretek közötti működésének létrejöttét és idővel akár az élsportot is elhoznák ezen sportág keretei között a dél-zalai városba. Alapító társaival bíznak abban, hogy az egyesület alkalmas lesz szerepe betöltésére, egyben színesítik is a település sportpalettáját.
Ami a gyakorlatban is igazán lényeges témakör, a csapat a következő szezonban kezdene egyre valószínűbb elképzelések szerint az NB III Nyugati csoportjában és szövetségi hitelesítéssel a zsebükben hazai találkozóikat a Zsig-mondy-csarnokban rendeznék. Mivel a városban élénk kispályás fociélet folyik, ettől már csak egy lépés a futsal, ezért is bíznak abban, hogy idővel meccseiket is mind nagyobb létszámban látogatnák a sportág iránt érdeklődők. Ehhez persze csak újabb adalék,
hogy a csapatot kanizsaiak, vagy éppen a városból elszármazott, de visszajáró fiatalok alkotnák.
A klub feltett szándéka, hogy az utánpótlás felé is nyit, ehhez pedig olyan testnevelőket és pedagógusokat nyernének meg, akik életében fontos szerepet játszik a futball.
Az érdemi munka a felnőtt legénységnél januártól a játékosto-borzóval indulna, nyártól pedig már a szakmai munka azon részén lenne sor (már edzőtábort, felkészülési meccseket is magában foglalva), mely a bajnokságra hango-lódást segítené.
Az igazi bemutatkozásra a kanizsai közönség előtt azonban már
addig sem kellene várni, hiszen a tavaszi Város Napja alkalmából már egy négycsapatos tornát szerveznének.
Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere elmondta, természetesen örülnek, hogy egy új sportág vetheti meg lábát a városban és az egyesület megalakulása is azt a tételt erősíti, miszerint mindent el kell kezdeni valahol. Bízik abban, hogy a klub vezetése kellő anyagi forrásokat is tud mozgósítani működéséhez és erejéhez mérten a város is igyekszik ebben részt vállalni.
P.L.
á Stsnd S —
Muvelodesi Ház Központ
Bérbeadó a Plakát Ház kávézója
A Thúry György Múzeum (8800 Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 62.) a - Nagykanizsa MJV Önkormányzatának tulajdonában álló - Nagykanizsa belterület 998/2 helyrajzi számú ingatlanon álló a Thúry György Múzeum telephelyeként működő Magyar Plakát Ház ingatlan földszintjén található kávézó üzemeltetése céljára kialakított helyiséget a hozzá tartozó tároló- és szociális helyiségekkel, berendezési és felszerelési tárgyakkal nyilvános versenytárgyaláson bérbe adja S éves határozott időtartamra.
Induló bérleti díj: 100.000 Ft + ÁFA/ hónap.
A versenytárgyalás időpontja: 2016. december hó 13 nap 10 óra 00 perc.
Eredménytelenség esetén a versenytárgyalás 2017. január 6. naponl0.00 órakor kerül ismételten megtartásra. Eredményes versenytárgyalás esetén a hirdetmények bevonásával együtt közlemény kerül megjelenítésre a lent jelzett honlapon.
A versenytárgyalás helye: a Thúry György Múzeum 8800 Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 62. szám alatt lévő irodájában.
További részletekről: a Thúry György Múzeum 8800 Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 62. szám alatt lévő irodájában vagy telefonon (+3620 226 7679) lehet érdeklődni.
A versenytárgyalás részletes kiírása elérhető a www.nagykanizsa.hu oldalon.
Az Olajbányász-stadionban köszöntötték a Nagykanizsai Bányász 1966-ban bajnoki elsőséget szerzett NB III-as labdarúgó csapatának tagjait, akikkel a kanizsai egyesület együttese az akkori harmadik vonalba jutott fel. A 50 éves évforduló kapcsán sok érdekes sztori került elő az együttes labdarúgóinak tarsolyából. Az örökifjú futballistákat a város nevében Dénes Sándor polgármester, az UFC Nagykanizsa részéről pedig Kovács Tamás elnök köszöntötte. (P.L.)

December 3.
CSALÁDI JÁTSZÓ - TÁNCHÁZ
2016. december I
Kanizsa
Ez + Az
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal munkahelyi ajánlatairól bővebben:
Gyártásvezető asszisztens szakirányú megegyezés szerint
Pénzügyi ügyintéző szakirányú megegyezés szerint
Könyvelő szakirányú megegyezés szerint
Raktárkezelő szakirányú megegyezés szerint
Recepciós szakirányú megegyezés szerint
Pincér szakmunkásképző megegyezés szerint
Habszabász szakmunkásképző megegyezés szerint
Gyártósori összeszerelő betanított munkás megegyezés szerint
Anyagmozgató betanított munkás megegyezés szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd - szerda: 8:00 -16:00 óra között, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
Horoszkóp
Kövessen minket a facebook-on!
Ül
qcj.f) MN-/
Az Ön rádiója Kanizsán
SMS
30/5-994-994
^jF 111.21.-IV. 19. Kos
Jobban figyeljen a részletekre. Ez nemcsak a ruhavásárlásra vonatkozik, hanem arra is, hogy kinek, milyen titkait mondja el.
$NV.20.-V.20. Bika
Partnerkapcsolatába újabb lendületet hozhatnak az ünnepek. Készüljön fel lelkiekben a szép napokra, de ne feledje: anyagi kiadása is lesz.
^V.21.-V1.21. Ikrek
A bolygók az élet sok területén támogatják önt. A magánéletében és a hivatása terén is úgy megy minden, mint a karikacsapás.
^ VI.22.-VII.22. Rák
Ha reális, és nem elérhetetlen célokat tűz ki önmaga elé, akkor nem kell kudarcoktól tartania.

VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Jó hasznát veszi ezekben a napokban a kreatív energiáinak. Ideje új díszeket, díszítéseket kitalálnia az ünnep-
^ VIII.23.-IX.22. Szűz
Ugy érzi, újdonságra van szüksége. Ehhez nem kell messzire mennie, csak járja körbe ismerőseivel esténként az Erzsébet teret.
^IX.23.-X.22. Mérleg
Ha úgy érzi, fontos a kedvesének, akkor kényeztesse, és teljesítse a kívánságait. Mindenekelőtt tisztázza azt is, hogy ön mit akar.
w
X.23.-XI.22. Skorpió
Ha diplomatikusan fogalmaz, bármiről meggyőzheti a párját. Akár arról is, hogy ne legyen féltékeny önre, hiszen semmi oka sincs rá.

XI.23.-XII.21. Nyilas
A bolygók azt üzenik, legyen játékos és vidám. Ha társaságba invitálják a barátai, teljes átéléssel hangolódjon a beszélgetésükre.
iM
XII.22.-I.20. Bak
Ne engedje, hogy egy kudarc elvegye a kedvét a tervei megvalósításától. Ha szükségét érzi, meditáljon egy kicsit, és kezdje újra.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Ne kételkedjen folyton önmagában. Megfontolt döntéseivel nem hoz bajba senkit sem. Sőt, magánéletében is szerencsés napokra számíthat.
<>11.20.-111.20. Halak
Sok türelemre lesz szüksége ezekben a napokban. Olyan feladatok adódhatnak a ház körül, amelyek kis időre megzavarják a kényelmét.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2016. december 1
Prágai elismerés után, téli fesztiváljuk előtt
A nagykanizsai Szan-Dia FSC látványtáncosai (képünkön) a Prágai Tánc Fesztiválon jártak Csehországban, ahol nyolc ország közel 1000 versenyzője indulhatott a rendezvényen. A kanizsaiak 24 gyerekkel, egyben 11 gyakorlattal neveztek, gyakorlatilag mindegyikkel közönségsikert aratva.
- Számos igencsak látványos gyakorlat vett részt a fesztiválon, de még így is kiérdemeltük a zsűri figyelmét, hiszen nem egy produkciónknál állva tapsoltak nekünk -fogalmazott az edzők részéről Vágó Diána. - Különleges hangulatú verseny volt, kissé eltérő az eddig általunk megszokottaktól, de úgy gondolom, növendékeink itt is sikeresek voltak.
Prága Dance Fest, Szan-Diás eredmények. Junior Prodiction formáció: 1. Unió (Gerlinger Laura, Tatai Zsóka, Tárnok Viktória, Kepe Klaudia, Darázsi Laura, Kovács Réka, Szép Mínea Dalma, Lanz Tamara, Váradi Luca, Molnár Lilla, Kalmár Doroty-tya, Polai Panna). Junior Open formáció: 3. Csillagjegyek (Ger-
linger Laura, Tatai Zsóka, Tárnok Viktória, Kepe Klaudia, Darázsi Laura, Kovács Réka, Lanz
Tamara, Váradi Luca, Molnár Lilla, Kalmár Dorottya, Polai Panna, Zsohár Fanni). Junior Akro-dance group: 1. Olympia (Gerlinger Laura, Tatai Zsóka, Tárnok Viktória, Ujj Viktória Zóra, Lanz Tamara, Tarody Csenge). Junior Open group: 4. Candy man (Kepe Klaudia, Darázsi Laura, Kalmár Dorottya, Magyar Dorina, Horváth Gréta, Váradi Luca, Tóth Jázmin). Juni-
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-3983132 (7790K)
Nagykanizsán a belvárosban, csendes utcában, közel 700 m2-es építési terület eladó. Családi és tár-
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés, aiztosi''tós
kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Teí.: 06-70-508-7B10, 06-70-518-5385
or Akro dance duo: 1. Tatai Zsóka és Gerlinger Laura. Junior Open duo: Molnár Lilla és Vára-di Luca 1. Junior Akro dance solo: 2. Lanz Tamara. Gyerek Production formáció: 3. 101 kiskutya (Ujj Viktória Zóra, Tarody Csenge, Magyar Dorina, Horváth Gréta, Váradi Luca, Tóth Jázmin, Mercz Lilla, Szíjártó Fanni, Szekeres Zora, Molnár Nóra, Szép Mínea Dalma, Zsohár Fanni, Lakner Dorina). Gyerek Open formáció: 2. Biliárd (Ujj Viktória Zóra, Tarody Csenge, Magyar Dorina, Horváth Gréta, Váradi Luca, Tóth Jázmin, Mercz Lilla, Szíjártó Fanni, Szekeres Zora, Molnár Nóra, Szép Mínea Dalma, Zsohár Fanni, Lakner
Dorina, Lanz Tamara). Gyerek Open duo: 1. Ujj Viktória Zóra és Zsohár Fanni. Gyerek Akro-dance solo: 1. Ujj Viktória Zóra.
December 11-én már a 24. Kanizsa Pékség Fitness Fesztivált rendezik a HSMK falai között és az előző évek gyakorlatának megfelelően két előadásra is sort kerítenek a Szan-Dia FSC növendékei.
sasház építésére egyaránt alkalmas! Érd.: 0630-227-3294 (77S9K)
SZOLGALTATAS
Televízió javítás az ön otthonában kiszállással. Balaskó István. Tel.: 0630-S97-1S30 (7787K)
Kidobásra szánt televízióját, mikróját, hűtőjét, gáztűzhelyét, stb., valamint összegyűjtött, szállításra előkészített reklámújságjait elszállítom. Tel.: 0620-S10-2723 (7763K)
A klub részéről Vágó László és Vágó Lászlóné (bal felső képünkön) által prezentált sajtótájékoztatón elhangzott, az első 15 órakor, a második előadás 18.30 órakor kezdődik a fentebb már említett dátum vasárnapján a Hevesi Sándor Művelődési Központ nagy színháztermében. Egy műsoron belül az első rész az év sikeres produkcióit mutatja be, majd jönnek a legifjabbak, a zumbások és a kötélugró növendékek, búcsúztatják távozóikat, majd a második blokkban már a következő időszak gyakorlataival ismerkedhet meg a közönség, a sztárvendégek pedig Molnár Flóra kanizsai úszó olimpikon, valamint György Tibor artistanövendék lesznek.
A tájékoztató keretében egyben értékelték az esztendőt is az elöljárók és Vágó László elmondta, idén szándékosan nyitottak még jobban külhon felé, ahol olyan látványtáncos megmérettetéseket kerestek, melyeken valódi értéke lehetett nívós helyezéseiknek. így jutottak el Temesvárra, Prágába, a szerbiai Magyarkanizsára, a poreci világbajnokságról már nem is beszélve. A cél mind inkább ez lesz a továbbiakban is, illetve még több versenyt keresnek a környező országokban.
Vágó Lászlóné hozzátette, a mögöttük hagyott évtized, mely már tényleg a világversenyek jegyében zajlott, eddig is majd'' 120 érmet hozott számukra és nem feledkezhetnek meg kötélugróikról sem ezen összevetésben. 2016-ban a hazai versenyek eredményeit is beleértve, az érmek száma 169, kiemelkedő, egyre inkább fajsúlyosabb teljesítménnyel előálló látványtáncosuk Ujj Viktória, míg kötélugrójuk Szabó Péter volt.
P.L.
Véradás -Vöröskereszt
2016.12.06. (kedd) 09:00 -11:30 óra Kanizsa Plaza. 13:00 - 15:00 óra Pannon Egyetem.
2016.12.09. (péntek) 11:00 -14:00 óra VOKE Kodály Zoltán Műv. Ház
2016. december I.
Kanizsa - Sport
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a szlovéniai Slovenj Gradec városában a Zavaroval-nica Sava Koroska Open nemzetközi dzsúdó versenyt, melyen ösz-szesen 1603 versenyző indult (albán, algériai, azeri, belga, bosnyák, cseh, észt, fehérorosz, grúz, holland, horvát, kazah, koszovói, lengyel, lett, litván, moldáv, német, norvég, olasz, orosz, osztrák, román, svájci, szerb, szlovák, ukrán, szlovén és magyar klubok képviselőivel). A Nagykanizsai Judo Klub-Röntgen Kanizsa színeit négy sportoló képviselte.
Második hely a rangos versenyről
Herczeg Zsombor (képünkön épp a díjátadó alkalmával) az U14-esek 34 kg-osok II fős mezőnyben az előkelő második helyet szerezte meg. Zsombor magabiztosan menetelt a döntőig, ahol egy kazah válogatott judós-sal került össze, aki kiemelkedett
a mezőnyből és ezúttal még nagy falatnak bizonyult. Az U14 S5 kg-jában Nagy Olivér szerzett még egy kilencedik helyezést a 30 fős mezőnyben.
- Nagyon jó és színvonalas versenyen vehettünk részt - fogalmazott Hóbár Péter, az NJK
Eb után ob-győzelem
Négy meccse veretlenek
Kanizsa Vízilabda SE (6.) -Racionet Honvéd II (3.) 11-9 (14, 4-2, 3-1, 3-2)
OB I B B-csoport férfi vízilabdamérkőzés, 10. forduló. Nagykanizsa, 40 néző. Vezette: Kovács B., Nóvé.
Kanizsa: Pelle - Bakó 3, Virt M., Kaszper G. 1, Kéri 2, Sipos, Kis Zs. Csere: Szepesi 1, Cserdi I. 3, Klie 1, Szécsi dr., Molnár, Rózsavölgyi, Skriba. Edző: Simonka Ferenc.
Az első fordulóban sima vereséget szenvedett a KVSE a Honvédtól, így hazai környezetben szerettek volna visszavágni a kanizsaiak.
A vendéglátók önbizalmát növelhette, hogy a legutóbbi három mérkőzésükön veretlenek maradtak, hét pontot szereztek.
Az első negyedben lassan és körülményesen játszottak, az ellenfél viszont szinte minden helyzetéből gólt szerzett, míg Simonka Ferenc együttesénél Klie Ferenc akciógólja csak a szépítésre volt elég. A második felvonásban növelte az előnyét a Honvéd, de Kéri Péter emberelőnyös találatával, majd Cserdi István, Kaszper Gábor akciógóljával megkezdték a felzár-
trénere. - Zsombor érmének külön örülünk és bízunk benne hogy továbbra is keményen és koncentráltan folytatja az edzéseket, hiszen akkor szép sikerek elébe nézhet.
P.L.
Újszászon rendezték a lábtollasok felnőtt országos bajnokságát, ahol a kanizsai lányok az élen végeztek, sőt mind a 11 résztvevő Zemplén SE-s játékos nyakába érem került.
A nőknél a Kunics Réka vezette Eb-győztes hármas a 10 csapatos mezőnyben állhatott a dobogó legfelső fokára. A folytatásban az egyéni versenyszámban a kanizsaiak legjobbjának, Rékának kiújult egy régi sérülése, emiatt a nyolc közé kerülést követően kénytelen volt feladni a versenyt. A férfiaknál a ZSE centercsapata második, míg a kettes számú legénység harmadik lett. Egyéniben ugyanezt a helyezést ismételték meg, Farkas
kózást. A negyed vége előtt tizenöt másodperccel időkérést követően támadhattunk, Cserdi pedig a dudaszó előtt talált éppen a vendégek kapujába, így tovább zárkóztak a hazaiak.
A következő játékrészben a Honvéd ugyan növelte előnyét, de Bakó Csaba, Cserdi és Kéri góljaival megfordította a Kanizsa VSE a meccs állását (8-7). Az utolsó nyolc percben a Honvéd hozta el a labdát és az első támadásból egyenlített. Szepesi Bence büntetőből újra megszerezte a vezetést, Bakó akciógóljaival pedig egy perccel a vége előtt már hárommal vezetett a KVSE. Onnantól a Hon-
Ismét majd'' tíz pontig jutottak
Aquaprofit-NTSK (1.) - Z. Csuti Hydrocomp SK (8.) 9,S:2,5
NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés, 3. forduló. Nagykanizsa. Eredmények (elöl a hazaiak): Naid-itsch - Szabó G. 1:0, Balogh Cs. -Horváth A. 0,5:0,5, Ivanisevics -Csebe 0,5:0,5, Márkus - Kozák 1:0, Bánusz - Mészáros T. 1:0, Gulijev -Tésik 1:0, Ribli - Horváth T. 0,5:0,5, Medvegy - Horváth Gy. 1:0, Kántor - Mádl 0,5:0,5, Aczél -Dobos 1:0, dr. Flumbort - Csiszár 0,5:0,5, Gara T. - Boronyák 1:0.
A megyei rangadó sakkban is megyei rangadó, a csapatok így is készültek a mérkőzésre, még ha évek óta a kanizsaiak fölényét is hozza a bajnokság. Ahá-zigazdák ezen a találkozón sem vesztettek partit, az öt döntetlenért pedig az egerszegiek is megküzdöttek becsülettel.
Balázs ezüst, Lukács Benedek és Horváth Gergő bronzérmet szerzett.
Lábtoll-labda országos bajnokság, Újszász. Kanizsai eredmények. Női csapat (10): 1. Kunics Réka, Morvai Noémi, Vlasics Dalma (Zemplén SE). Női egyéni (23): 5. Morvai Noémi, 6. Vlasics Dalma, ... 8. Kunics Réka. Férfi csapat (12): 2. Farkas Balázs, Huszár Emil, Lukács Benedek, Lukács Márton, Takács Endre (ZSE), 3. Baranyai Benett, Horváth Gergő, Kunics Bence (ZSE). Férfi egyéni (28): 2. Farkas Balázs, 3. Lukács Benedek és Horváth Gergő.
P.L.
véd már csak szépíteni tudott.
Simonka Ferenc: „Az első negyedet leszámítva, jó játékkal gyűjtöttük be a három pontot."
Korábbi kanizsai eredmények: A-Híd OSC II (6.) - Kanizsa Vízilabda SE (7.) 12-10, Kanizsa Vízilabda SE (6.) - Neptun VSC (1.) 8-13, Kaposvári VK II (10.) - Kanizsa Vízilabda SE (7.) 11-11, Kanizsa VSE (8.) - AVUS Szombathely (2.) 8-10, Dunakanyar Waterpolo (9.) -Kanizsa Vízilabda SE (7.) 6-10, Kanizsa Vízilabda SE (8.) - ASI DSE (3.) 10-10, Alfa SC-ESMTK (10.) -Kanizsa VSE (6.) 7-15.
P.L.
ZRVRROVRLNICR 5RVR/\#*

16
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 1
BUFENEK / CUKRÁSZATNAK / BIOBOLTNAK HELYISEG KIADÓ!
Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ Bővebb információd
.inkubatornk.hu
MEGHOSSZABBÍTOTTAK!
A Sashalmi Optika vezetosege ugy döntött,
hogy a nagy erdeklodesre való tekintettel
az ingyenes szaktanacsadast es szuroprogramot
december 15-ig meghosszabbítja.
Ellenőriztesse latasat üzleteinkben
(időpont egyeztetessel):
Nagykanizsa, Sugár u. 1., te!.: 06-93-789-962,
Nagykanizsa, Piatan sor 1., tel.: 06-93-310-644
www.latashonapja.hu
TEMESI GRÁNIT
SIREMLEKEK
Mosdopultok, k''prsúk
ii Mii kpa rkanvok, konyha pii It n k
KÉSZÍTÉSE aráiiilból.
Nagykanizsa
márványból és mészkőből
Miklúsfa
Szentendrei u, 65.
Te .: 0693/31 8-003
mobil: 0630/267-66-27
0630/339-94-97
toncsi granit(«!temesi gránit .hü
www.tcnicsiEranil.hu
Előzetes időpont egyeztetés telefonon!
fém kereskedelmi ét ma/odlago/ nyer/anyagokat értékesítő és hasznosító Kft.
ÁTH-MEH
jmua n Vágat a elektromos!
Nagykanizsa, Garay u. 21. Ipari Park
Nyitva: H-P: 7.30-16.00 íra, Szombat: 7.00-12.00 órilg
m.lfcx. (93) 310-947; Mobil +36 (30) 947-4490, e-mail: horvathmeh@mail.datanet.hu, Web: www.horvathmeh.hu
Vállalunk beszállítást nagyobb mennyiség esetén (2t). Közületek és magánszemélyek jelentkezését várjuk!
PSCptefe®] CStoSGŰ
rM fm
Regisztrált Autóbontó! f Gépjárművekhez bontási Ji
igazolás kiállítása, forgalom- V beváló végleges kivonáshoz. -
jA^gn^gasabb nap^ áron, azonnali /kézpénzfizetéssel vásárolunk: vas-, réz-,
alumínium-, horgany-, saválló hulladékokat, rakkumulátorokat, - í''
i^íjgOBgfe
Nagykanizsa, Király u. 31/H Tel.: 06-30-936-3923 ^
(A buszpályaudvarral szemben, a rózsaszín négyemeletes házban, a Pecsenyetanya mögött.) Nyitva: hétfő-péntek 7.30-17.00, szombat: 8.00-12.00 Adventi vasárnapokon is nyitva: 9.00 - 12.00
Szaloncukor ajánlatunk a készlet erejéig!
♦ Jagermeister ízű ♦ cherry-meggy ízű
♦ Bailey''s likőr ♦ áfonyakrémes
♦ capuccino likőr ♦ erdei
♦ tojáslikőr gyümölcskrém
♦ meggylikőr ♦ gesztenyekrémes
♦ kókuszlikőr ♦ vadász
♦ rumpuncslikőr feketeerdő tej
♦ trüffelkrémes ♦ vadász
♦ madártej krémes étcsokoládés
♦ banánkrémes ♦ marcipános függelék
♦ marcipán krémes ♦ brandy orange függelék
♦ tejkrémes ♦ mogyorós függelék
♦ kávé krémes ♦ toffee függelék
♦ pisztáciakrémes ♦ kávékrémes függelék
♦ mogyorókrémes ♦ pisztáciás függelék
♦ gumicukros ♦ konyakmeggy
♦ zselés függelék
♦ vajkaramell ♦ konzum kétrétegű
♦ rum ízű 4 ízben
♦ kókusz ♦ bevonat nélk. konzum
♦ eper ♦ tejkaramell
♦ marcipán ♦ meggy-marcipán
♦ gesztenye ízű függelék
♦ banán ♦ rum ízű függelék
♦ diabetikus

Mikulások, mikuláscsomagok, mikulás zizi kapható!
Viszonteladóknak kedvezmény!
Születésnapra, névnapra táblacsokoládék desszertek, ajándékcsomagok, nagy választékban kaphatók!
Szombatonként szaloncukor kóstoló!
Diabetikus és gluténmentes szaloncukor kapható!
Habkarika kapható!
a csomag akciós ára
Virslis hasé
2017. február 2S. Részvételi díj: 6.300 Ft/fő RIJEKAI KARNEVÁL 2017.2február 26.
Részvételi díj: 8.900 Ft/fő VELENCEI KARNEVÁL NON-STOP 2017. február 18-19.
(nyitó hétvége) Részvételi díj: 12.900 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét. A részvételi díj nem tartalmazza a velencei hajójegy, a fakultatív belépők és a BBP biztosítás díját.
ÚJ! MISKOLCI KOCSONYAFESZTIVÁL ÉS EGER 2017. február 18-19. (1 éj)
Elhelyezés: Miskolctapolca Hotel (I éj). Ellátás: félpanzió. Részvételi díj: 21.900 Ft/fő HÚSVÉT RÓMÁBAN 2017. április 1S-20. (4 éj) Részvételi díj: 99.900 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza az utazás, idegenvezetés, szállás költségét félpanziós ellátással. A részvételi díj nem tartalmazza a belépők és a BBP biztosítás árát.
Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!
KÖSZÖNJÜK UTASAINK MEGTISZTELŐ BIZALMÁT, VÁLASSZANAK BENNÜNKET JÖVŐRE IS!
Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVIII. évfolyam 40. szám 2016. december 8.
Közös érdek a város és térséaének fejlődése
Közösen tartott sajtótájékoztatót a városi fejlesztésekről Cseresnyés Péter államtitkár, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője, a Mura Program miniszteri biztosa és Dénes Sándor polgármester.
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként számos benyújtott nagykanizsai projekttel, beruházással kapcsolatban született támogató döntés az elmúlt hetekben, melyek értelmében komoly fejlesztések indulnak el a közeljövőben városunkban - közölte Dénes Sándor polgármester.
Az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) összeállításakor két fontos alapelvet tartot-
tunk szem előtt: kiemelt témaként jelöltük meg a gazdaságfejlesztést. Erre a fejlesztési források mintegy 60 százalékát terveztük, a további fejlesztések vezérelve pedig az „élhető város" volt, mely kapcsán olyan célokat határoztunk meg, melyekkel széles társadalmi rétegeket értünk el - jegyezte meg a polgármester, majd hozzátette: Nagykanizsának a keretösszeg 73 százalékát, azaz S,8 milliárd Ft-ot sikerült már lehívnia, elnyernie. Ezek között szerepel a Zöld Város-Zöld Nagykanizsa projekt. Az 1,47 milliárd Ft támogatás felhasználásával a Széchenyi, az Eötvös és a Deák tér közterületeinek, valamint a Szent József templom körüli zöldterületek fejlesztése történik meg. Továbbá 83 millió Ft-ból megvalósul a kerékpárút a
Csónakázó-tóhoz. A bölcsődék, óvodák fejlesztése 600 millió Ft-ból valósulhat meg, míg az ipari park fejlesztéséhez, az M7-es autópálya szomszédságában területvásárlásra és feltárására 2,7 milliárdot költhet a város. Az elnyert 80 millió Ft a Zrínyi utcai idősek klubjának és a házi segítségnyújtás feltételeinek javítását szolgálja, és 210 millió Ft áll rendelkezésre az orvosi rendelők felújítására.
A városvezető kiemelte: komoly támogatást jelent az önkormányzatok számára, hogy a kormány lehetővé tette, hogy a településeknek ne kelljen saját erőből előfinanszírozni a beruházásokat. Ennek értelmében az elnyert projektekhez kapcsolódó összegek 100 százalékát előlegként biztosítják, mely megjelenik az önkormányzat számláján december 31-ig. Hamarosan újabb fejlesztések elé néz a város - jegyezte meg -, mely az itt élők környezetét és életkörülményeit (folytatás a 2. oldalon)
2
Kanizsa - Krónika
2016. december 8
(folytatás a címoldalról)
hivatottak fejleszteni, javítani. „Olyan várost szeretnénk kialakítani a nagykanizsaiaknak, amelyben minden itt élő polgár megtalálja a számítását, és jól érzi magát.
Cseresnyés Péter államtitkár a polgármester által elmondottakhoz hozzáfűzte: „mindig öröm az, amikor a munka beérik, és láthatjuk egy hosszú előkészítő folyamat eredményét. Sokat dolgoztunk és tettünk az elmúlt években azért, hogy ilyen és ehhez hasonló fejlesztések valósulhassanak meg Nagykanizsán és a térségben. Ezek a városban megvalósuló fejlesztések, valamint a térségi gazdaságfejlesztő Mura Program munkahelyteremtésre és munkahely megtartásra is alkalmasak. Hisz közös célunk, hogy minél többen itt Nagykanizsán és a térségben találják meg a számításukat. Azért tartották fontosnak, hogy közösen számoljanak be ezekről a hírekről - hangsúlyozta az államtitkár -, mert két ciklus óta egyfolytában hangoztatja a városvezetés, hogy Nagykanizsának nem önállóan kell gondolkodnia a mindenkori fejlesztéseiről a térség központjaként, hanem a térséggel együttműködve kell, hogy ezt megtegye. Többek között két, a térséget vonzóvá tevő kiemelt projektet említett meg az államtitkár a jövő évben elkezdődő és be is fejeződő belvárosi rekonstrukció után. Az egyik a Zalaerdő beruházása, mely az erdei kisvasúthoz kapcsolódó fejlesztésekhez tartozik, a másik a várhatóan 2017 végén, 2018 elején elkezdődő Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházása.
A következő időszakban a fejlesztések egyes ütemeiről, szakaszairól közösen beszélnek majd a polgármesterrel, hisz mindannyiunk közös érdeke hogy a város és a térsége is fejlődjön - mondta zárógondolatában Cseresnyés Péter államtitkár.
B.E.
IE Rural Growth projekt
A vidéki turizmus fejlesztéséért
Nagykanizsa önkormányzatának vezető partnerségével megvalósított, az Interreg Europe Program keretében támogatást nyert „RuralGrowth- a vidéki turizmus szektor kis- és középvállalkozásai versenyképességének növelése" elnevezésű projekt keretében egynapos tanulmányútra városunkba érkezett a program vezető szakértője, dr. Rhona Pringle.
A nemzetközi programban, melyben hét nemzet - Magyarország, Hollandia, Finnország, Olaszország, Spanyolország Románia és Anglia - városa működhet együtt -, vezető szerep jutott Nagykanizsának.
A Newcastle-i egyetem profesz-szora a NKVG Zrt.-nél és az Inkubátorházban tett látogatása után érkezett a Városházára, ahol Dénes Sándor polgármester fogadta a délelőtti órákban.
A turizmus fejlesztése városunknak is egyik alapvető feladata
és célja, hiszen Kanizsa turizmusa fejlődőben van. Nem vagyunk igazán egy turisztikai központ, de évek óta sokat dolgozunk, és a jövőben is dolgozni fogunk azért, hogy Kanizsa előre tudjon lépni -mondta elöljáróban a városvezető, majd hozzátette:
- Nagykanizsa térségének is nagyon fontos a gazdaság fejlesztése, a munkahelyteremtés. Ez a program, melyet közösen valósítunk majd meg, a turizmuson keresztül tulajdonképpen a város és a térség gazdaságának a fejlesztését is szolgálja. A sikeres pályázat kapcsán a polgármester megköszönte a Városfejlesztő Kft. munkáját, akik sokat dolgoztak a projekt előkészítésében, és hogy jól dolgoztak azt az eredmény is bizonyítja.
Rhona Pringle elmondta, a projektben mint szakértő vesz részt, de természetesen nem az a dolga, hogy megmondja, mi az, amit a projektben részt vevő városoknak tenniük kell, hiszen ahogy útja során ta-
pasztalta, jól dolgoznak. Önök is nagyon szép munkát végeznek. „A dolgom az, hogy javaslatokat tegyek a projektben részt vevő partnereknek, városoknak a turisztikai fejlesztések kapcsán." Mint mondta, a nap folyamán az egyetemre és vidékre is ellátogat, s a program végén javaslatokat tesz annak kapcsán, hogy mit érdemes még tenni a fenntartható fejlődés, a fenntartható turizmus javításának és megteremtésének érdekében. A cél a jó gyakorlatok megismerése, megismertetése a projekt e fázisában.
Nagykanizsa és a várost alkotó tágabb térség fejlesztésének egyik legfontosabb kihívása a helyi gazdaság fejlesztése, a helyben maradást, boldogulást erősítő foglalkoztatási lehetőségek megteremtése. A várost-térséget alkotó aprófalvak kulturális és természeti környezete (élő kulturális hagyományok, bor és gasztronómia, az aktív turizmus számos formája) ugyanakkor megnyitja a lehetőséget az úgynevezett „slow tourism", azaz a természetes környezetre, természeti értékekre építő zöldturizmus és a korszerű értelemben vett vidéki turizmus számára.
Mivel Nagykanizsa hosszú távú fejlesztési programja számol a helyi turizmusra építő gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel, célszerű mindazokat a közvetlen EU-s forrásokat is kihasználni, amelyek ezen tematikus területhez nemzetközi tapasztalatok megismerését és felhasználását segítik, mint például az Interreg Europe Program.
B.E.
Újra meahirdették a leaszebb konyhakertek proaramot
Ismét meghirdették a Magyarország legszebb konyhakertjei programot, a 2017-es év kiemelt témája „Hasznos rovarokat a kertbe". A csatlakozási határidő 2017. március 20. - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A szaktárca közleménye szerint Kovács Szilvia
programigazgató, Karcag város alpolgármestere a program meghirdetésekor elmondta: a 2011-ben indult kezdeményezés már közel 1S ezer kertművelőt mozdított meg országszerte, sőt a határokon túlról is többen csatlakoztak a mozgalomhoz. A program célja, hogy legyen
zöldséges kert minden udvaron, balkonon és kertben.
Hódi Ágota, a tárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkárságának titkárságvezetője hangsúlyozta, ezzel a programmal az időseket és a fiatalokat egyaránt eredményesen lehet megszólítani.
IMEDIA
KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója. Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2016. december 8
Kanizsa - Krónika
3
Aláírták a Kanizsai Foglalkoztatási Paktumot
Nagykanizsa önkormányzata és konzorciumi partnerei képviseletében - Dénes Sándor polgármester, Polai György, a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődésért Nonproflt Kft. ügyvezetője, Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója, valamint dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke - ünnepélyes keretek között aláírta a Kanizsai Foglalkoztatási Paktumot.
A megalakult paktumszervezet workshopját is ez alkalommal tartották meg a Vasemberház Dísztermében.
A megjelenteket Dénes Sándor polgármester köszöntötte. A városvezető beszédében kiemelte: a Területi Operatív Program (TOP) projektje, a paktum mintegy 425 millió forintból gazdálkodik, és 3 éven keresztül kell eredményt elérni a gazdaságfejlesztésben és a munkahelyteremtésben. „Lehetőséget kell, hogy adjunk azoknak a kanizsai lakosoknak, akik jelen pillanatban nincsenek a munkaerőpiacon, és ehhez közösen mindent meg kell tennünk. Nem kis feladat, de ha közösen, és egy irányban gondolkodunk, akkor bízok benne,
hogy a célkitűzésben szereplő 300 ember bekerül a munkaerőpiacra." A város vezetése mindenben segíti a paktumban részt vevők munkáját - tette hozzá.
Az aláírást követően Orosz Hajnalka, az Abacus Audit Kft. ügyvezetője bemutatta a Kanizsai Foglalkoztatási Paktum megvalósíthatósági tanulmányának főbb elemeit. A foglalkoztatás-bővítési
gűek száma 2015-ben Nagykanizsán 694 fő volt. A jelentős részük, több mint 70 százalékuk tartósan álláskereső, ami azt jelenti, hogy 6 hónapon túl nem találnak állást.
A kötelező vállalások között 300 fő részvétele szerepel a munkaerőpiaci programokban. Az álláshoz jutók száma: 127 fő, közülük a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma pedig 83 fö.
szándékokról többek között elhangzott: a vállalkozások 47 százaléka tervez bővítést a szakmunkás, a betanított munka, majd a szellemi tevékenységet folytató, vagy irányító munkakörök területén. Az alacsony iskolai végzettsé-
A Kanizsai Foglalkoztatási Paktummal egy olyan platform valósul meg, mely a város és térsége gazdasági viszonyait legjobban ismerő szereplők együttműködésének biztosít szervezeti keretet.
Az állami intézményrendszer, a települési önkormányzat, a helyi vállalkozások, intézmények, illetve a civil szervezetek képviselői a paktumszervezet munkája során stratégiai céljaik egyeztetésével és összehangolásával a helyi gazdaság és a munkaerő-piac fellendítését, az álláskeresők munkához juttatását, a nagykanizsai foglalkoztatási szint emelkedését, ezen keresztül pedig a gazdasági élet bővülését érhetik el.
A partnerségi megállapodásban foglaltak hatékony és sikeres végrehajtása a paktum kiemelt feladata. Ennek érdekében szükség volt egy 5 főből álló irányító csoport felállítására, mely a szervezet döntéshozó, irányító szerve, illetve felelős a Kanizsai Foglalkoztatási Paktum által kitűzött célok és a vállalt feladatok teljesüléséért.
Az irányító csoport tagjainak a megválasztása is a paktum alakuló ülésének feladata volt. Nyílt szavazással elfogadták a paktum és az irányító csoport ügyrendjét és munkatervét. Az irányító csoport tagjai: Bagarus Ágnes, dr. Babati Szabolcs, dr. Polay József, Léránt-né Mátés Valéria és Polai György. Az elnök személyére Polai Györgyöt javasolták a tagok.
B.E.
Duális nap - Az egyetem és a képzésben résztvevő cégek közösen mutatkoztak be
Duális napot tartottak a Pannon Egyetem nagykanizsai kam-puszán. A duális képzésekkel, a partnercégekkel és az oktatási intézmény nyújtotta tanulmányi és közösségi lehetőségekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők a nyílt napon.
2016 szeptemberétől a nagykanizsai kampuszon két alapszakon indult el a duális képzés. A turizmusvendéglátás és a mérnökinformatikus alapszakos hallgatók egyetemi tanulmányaik alatt az intézmény zalai és somogyi partnercégeinél szerezhetnek gyakorlati tapasztala-
tot testközelből. A cél az, hogy minél több fiatal a régióban vállaljon munkát. „A partnerek nagyon nyitottak és nagyon reményteljesek a duális képzéssel kapcsolatban. Ezt az is mutatja, hogy a Pannon Egyetemnek ma már 103 partnere van. Most aktívan 67-en vesznek részt a következő tanév szervezésében, hiszen a hallgatók megszerzése és megtartása már nemcsak az egyetem feladata, hanem a partnereké is" - mondta dr. Utasi Anett duális képzési koordinátor.
A hallgatói munkaszerződés keretében a duális képzésben tanulók fizetést is kapnak. Ennek mértéke a mindenkori minimálbér 60%-a, de emellett ugyanúgy jogosultak a szociális támogatásokra és az ösztöndíjakra, mint a hagyományos képzésben résztvevők. Dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató
elmondta: „A duális jó választás, mert lesz gyakorlati tapasztalatom, lesz pénzem, és még egyetemista is leszek közben. Ezt a hármat tudja a duális nyújtani. Egyébként ma egy hagyományos nyílt napunk is van, az összes kar és az összes képzés bemutatkozik. Annyiban más a Duális nap, hogy még jön 7-8 partnercég, amely bemutatkozik, utána, délután pedig lehetőségük van az érdeklődőknek arra, hogy a cégekhez menjenek ki."
A Pannon Egyetem hatodik a legjobb egyetemek és főiskolák rangsorában. Az intézmény oktatási palettájával, a falain belül folyó szakmai és tudományos munkával, illetve a szabadidős és a közösségi lehetőségekkel is megismerkedhettek a továbbtanulás előtt álló diákok a nyílt napon.
Kanizsa Médiaház
J Kanizsa - Krónika
2016. december 8.
Megérkezett oda, ahol otthont és közösséget talált
Dénes Sándor polgármester előtt tett esküjével magyar állampolgárságot szerzett Lulaj Ylfet. A városvezető Babits Mihály soraival köszöntötte új állampolgárunkat:
„Szállj ki, lelkem, keresd meg hazámat! / Oly hazáról álmodtam én hajdan, / mely nem ismert se kardot, se vámot / s mint maga a lélek, oszthatatlan. / Álmodj, lelkem, álmodjad hazámat, / mely nem szorul fegyverre, se vértre, /
mert nem holt rög, hanem élő lélek."
Babits Mihály e gyönyörű szavaival fogalmazta meg, mit is jelent a haza, az igazi ország számára. Élő és oszthatatlan lelket, ami biztonságot ad, és ahol álmodni lehet a jövőt, fészket találni önmagunknak, családunknak és gyermekeinknek. Egy olyan otthont jelent, ahol az általunk elültetett fa árnyékában unokáink pihenhetnek majd meg, biztosítva az élet folyamatosságát.
Mindez sokunknak megadatott - fejtette ki a városvezető - kiknek a szülőföldjük egyben az otthonunk is, de vannak olyan embertársaink, akik megfosztattak ettől az áldástól. Nekik új hazát kell lelniük, új otthont, hogy barátokra, békére és szeretetre találjanak. Ilyen embertársunk Lulaj Ylfet is, aki közül húsz éve, gyermekkora hajnalán hagyta el szülőföldjét, az egykori Jugoszlávia, a mai Koszovói albán állam területét családjával, édesanyjával, húgával, bátyjával és öccsével. Háborús világot hagyott maga mögött, pusztítást, és szerettei elvesztésének borzalmát. El kellett fogadnia az otthon elvesztését, és irányt kellett találnia az ismeretlenben.
Hosszú út vezetett a mai napig -idézte fel azokat az állomásokat a polgármester, mint Debrecen, Szombathely és Kecskemét, melyek után végre otthonra lelt itt Zalában, Nagykanizsa városában Ylfet.
„Kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt, mindent, de nem találtam kibúvót, és nem vettem észre, hogy közben - meg-
találtam a Hazámat." - törte meg ismét egy idézettel köszöntőjét a polgármester, majd visszatért az eskütételre:
- Ön a mai napon, sok kitartás után megérkezett oda, ahol otthont és közösséget találhat, Fekete István szavaival mondva egy új hazát.
Hazatért, a mi immáron közös városunkba, az ön új otthonába, Nagykanizsára, ahol végre magyar állampolgárrá válhatott.
Remélhetőleg, itt nemsokára végleg révbe ér az ön „hajója". Kívánom, hogy mihamarabb megteremtse társával és családjával az új otthonát, hogy kitartó és őszinte híve legyen nemzetünknek és városunknak!
És ne felejtse, számunkra is örömteli, hogy ezentúl ön már papíron is Magyarország és Nagykanizsa polgára. Ez öröm legyen a mostantól kezdődő jövője első új építőköve, amelyre felépítheti otthonát, sikeres új életét - e gondolatok jegyében adta át a honosítási okiratot Dénes Sándor polgármester Lulaj Ylfet új állampolgárunknak.
B.E.
Szaloncukor, karácsonyi fények, illatok és dallamok
Mindezek jellemezték a kanizsai adventi forgatagot az Erzsébet téren. Míg a Drávagyöngye Néptáncegyüttes a közönség gyűrűjében ropta a táncot a Zenepavilonnál, két kosaras lány és egy kalapos fiú szaloncukorral kínálta az érkezőket. Apró utasaira várva, sűrűn felberregett a körhinta csengője.
Karádi Ferenc alpolgármester a gyertyagyújtás előtt azt kívánta: a 2. adventi gyertya fénye tegye világosabbá az első által sugárzott hitbéli meggyőződésünket, tegye még magasztosabbá azt a várakozásteljes időszakot, amely a kis Jézus születéséig, eljöveteléig tart.
Ugyancsak a fényre utalt Nyeste Pál, piarista atya: Az adventi gyertya mindnyájunk számára a világosságot jelenti. Szent Pállal figyeljünk erre a kegyelmi időre, vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük magunkra a világosság cselekedeteit.
Aczél László, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatója elsőként Leonard Cohen Hallelujah című dalával köszöntötte a közönségét. Közben jól esett kortyolgatni a kezet melengető forralt boros pohárból, és egy-egy szelfit készíteni az örömteli várakozás pillanatairól.
B.E.
Már most gondoljon a karácsonyra!

Luxus Damaszt ágynemű:
Ágytakaró, díszpárna: Töltött párna és takaró: Cosy Fleece plédek:
-40% kedvezmény -50% kedvezmény
-30% kedvezmény
-30% kedvezmény
-30 % kedvezmény
(tdb vásárlása esetén)
(2db vagy több vásárlása esetért)
Nóvum

Lakástextil szaküzlet
Akciónk ZO16. november n-to] december 1 vagy a készlet erejéig tart.
Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. mintaboltja • 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 1. (vasemberház. saBkffluitin] szemben)
Nyitvatartási hétfő—péntek 9-17:00. szombat 9-13
2016. december
Kanizsa - Hit
5
A test és a lélek gyógyításáért...
Bogár Gáspárt 2009 decemberében diakónussá, majd 2010 júniusában áldozópappá szentelte Balás Béla megyéspüspök. Bogár Gáspár házas volt, 30 évet dolgozott háziorvosként Nagykanizsán. Ahhoz, hogy a testet gyógyító hivatásától visszatérhessen ifjúkori álmai megvalósításához, egy veszteséget kellett átélnie, felesége halálát. Diákként papnak készült, azonban meggondolta magát.
A pannonhalmi gimnáziumból az orvosi egyetemre jelentkezett. A Szekeres József Díjjal kitüntetett káplánnal a „váltás" okáról, a szeretet, az imádság, erejéről beszélgettünk.
- Édesanyám sokat sírt abban az időben, amikor 18 évesen megmondtam neki, hogy mégsem leszek pap. Azzal a szándékkal küldtek engem Pannonhalmára, a Bencés Gimnáziumba, hogy utána majd papi szemináriumban folytatom a tanulmányaimat. Hogy miért gondoltam meg magamat? - Különösebb oka nem volt. Csak jött egy gondolat, aminek a hatására úgy döntöttem, mégsem leszek pap, hanem valami más, világi pályát választok. Nem ábrándultam ki, nem voltam szerelmes, nem csavarták el a fejemet. A hitemben sem rendültem meg, egyszerűen csak inkább az orvosi hivatást választottam. Ahogy a Biblia is írja, és Fliszár Károly atyával is többször beszélgettünk róla, „Isten nem vonja vissza az ő meghívását". Ha egyszer kiválasztott az ő útjára, az továbbra is érvényes. Ha én időszakosan meg is szakítom ezt a menetet, ami hozzá vezet, ő továbbra is számon tartja és a „ke-
gyelmi adományait sem vonja vissza" (Róm 11,28). O nem haragudott meg rám, mert ilyenre nem képes. A szeretete továbbra is élt bennem, és biztosan ez hozta elő újra a gondolatot, amikor megözvegyültem. Feleségem gyors lefolyású betegségét februárban ismertük föl és május végén már eltemettük. A gyerekeink akkor már nagyok, egyetemisták voltak.
- Hogy élték meg azokat a napokat?
- Nem volt bennünk háborgás, tiltakozás, számonkérés az Istennel szemben, hogy miért vette el, hanem elfogadtuk. Megköszöntük, hogy eddig a miénk volt, velünk volt, együtt voltunk, szerettük egymást és tudomásul vettük, hogy ezt követően ő már odaátról viseli a gondunkat. Mindig éreztük, hogy velünk van! Néha olyan dolgok történtek körülöttünk, amiről tudtuk, hogy ő is hozzá segített bennünket.
Tulajdonképpen az egykori álmot Fliszár Károly főesperes plébános úr ébresztette fel újra bennem. A lányaim már nem laktak itthon, amikor édesanyjuk meghalt, aztán jött az ősz, a tél. Amikor éppen nem voltam ügyeletes, nem a barátokhoz, vagy szórakozóhelyre mentem, hanem bejöttem az esti misére, hogy teljen az idő. Az atya azt ajánlotta, hogy egy kicsit mélyedjek el a teológiában, a hittudományokban, és ha már itt vagyok, vállaljak valami segítő tevékenységet hozzá. Akár ministrálást, vagy felolvasást a szentmiséken, később pedig ál-doztatást is. így jutottam előre fokozatosan és észrevétlenül, míg a végén azt mondta, hogy ha már idáig eljutottam, valami komoly befejezést is adjunk neki. Legyek diakónus, s ha már az vagyok, akkor
nincs akadálya annak, hogy pap legyek, ha már úgysem akarok megnősülni!
A gyermekeim végig támogattak ezen az úton. Amikor először szóba került, megkérdezték: Apa, tényleg ezt akarod? - Igen, így szeretném - válaszoltam nekik.
Közben jártam nyelviskolába is, ahol német nyelvet tanultam. Ha például Vas megyébe utaztunk a nagymamához, az autóban németül beszéltek velem a lányok, hogy gyakoroljak, és jól sikerüljön majd a diplomához szükséges nyelvvizsga.
Ha felkészültem egy-egy teológiai tananyagból, bejelentkezhet-
tem vizsgázni az illetékes tanárnál Veszprémben. Amikor a vizsgakövetelményeket teljesítettem, jelentkeztem a püspök úrnál. Addigra már nyugdíjas korú lettem, két évet még rá is dolgoztam, sikerült a háziorvosi körzetet is átadnom, és másfél évet Kaposváron töltöttem a püspökségen. Varga László atya volt a mentorom.
- Ha egy időre le is tért az ifjúkorában „megálmodott" útról, tulajdonképpen mindig az embereket gyógyította. Akkor is és most is. Több alkalommal kerestem önt napközben telefonon, de gyakran kaptam azt a választ, hogy betegnél van, kórházban van. Az emberek lelkét gyógyította, ahogyan a kitüntetése indoklásában is szerepel. El lehet egymástól választani a kettőt, a test és a lélek gyógyítását?
- Nyilván orvosként is mond az ember vigasztaló szavakat, és ahol tud, segít, ami inkább lelki jellegű. Az orvosi tevékenységemet azonban egyszer, s mindenkorra lezártam. Ha jönnek is hozzám ilyen tanácsot kérni, finoman a háziorvosukhoz irányítom őket. Nem lenne méltányos beleavatkozni a kezelési dolgokba, hiszen nem tudnék ehhez aktívan hozzájárulni. Nem tudok gyógyszert adni, receptet felírni, nincsenek meg a korábbi kapcsolataim a különböző szakterületekkel. Ez etikátlan lenne a betegekkel és a kollégákkal szemben is. Ezt én egyszer és mindenkorra lezártam, olyannyira, hogy még a saját gyógyszereimet sem írom fel magamnak, hanem a háziorvosomtól kérem az évenkénti ellenőrzést és a gyógyszerek felírását is.
- A lelki gyógyításának egyik része házhoz, lakáshoz kötött, a má-
sik a kórházhoz. A kórházba a betegek hívják önt?
- Olyan is van, de az ápolási osztályra és a gerontológiára - ahol a legsúlyosabbakat, vagy az élet végéhez közelítőket helyezik el -, minden héten bemegyek. Hétfőn az ápolási osztályra, kedden a gerontológiára. Ilyenkor hívás nélkül minden kórtermet meglátogatok, és minden betegágyhoz, beteghez odamegyek. Akik tartósan kórházi ápolásra szorulnak, már tudják, ha hétfő van, akkor jön az atya, és ha kicsit kések, mindjárt megjegyzik: jaj, már azt hittük, nem is jön. Imádkozunk ám magunk is, de jobb, hogyha együtt imádkozunk. Aztán együtt imádkozunk a kórteremben lévő 4-5 emberrel, és egy rövid bűnbánat után szentáldozáshoz járul a többség. Még a férfiak is. Nagyon ritkán fordul elő, hogy azt mondanák, köszönöm, én nem kérem, hogy maga imádkozzon, vagy bármit is tegyen értem. A többi osztályt meg a hozzátartozók, a beteg, vagy a nővérek kérésére keressük fel. Telefonszámunkat minden osztályon ismerik, nemcsak az enyémet, hanem a plébániáét és a többi atyáét is.
- Bennünket is gyakran ér trauma. Köztudott, a lelki megrázkódtatások testi betegséget is okozhatnak. Ilyenkor sokan alkoholhoz, vagy nyugtatóhoz nyúlnak. Mit tanácsol, miként tudnánk magunkon segíteni ha bajba kerülünk, és nincs kihez fordulnunk segítségért?
- Az első, ahogy Jézus is kívánta, a szeretet, amit tanítunk, kérünk, ajánlunk. Szeresd Istent, szeresd embertársaidat úgy, mint önmagadat. Saját magát általában minden ember szereti, táplálja, védi, kényezteti. Hogyha ugyanezt átvitt értelemben meg tudja adni az embertársainak, akkor közelebb kerül a másikhoz, a többiekhez, és ez által Istenhez is. Az ilyen, úgymond kilátástalan helyzetekben is azt mondjuk, imádkozzon, a Jóisten meghallgatja. Lehet, hogy nem azonnal és nem úgy, ahogyan ő kéri, mert a Jóisten jobbat tud adni annál, mint amit kér saját magának vagy a családjának az ember. Aztán nagyon fontos a belső béke, a lélek békéje, a megbékélés a környezetemmel, és az imában is a megnyugvást kell keresni. Mi, hívő emberek, azt valljuk, hogy Jézus értünk szenvedett a kereszten, és most is „együttszenved" velünk. Én is ezzel a bízó odafordulással igyekszem élni a napjaimat.
Bakonyi Erzsébet
6
Kanizsa - Advent
2016. december
#egydoboznyiszeretet *
''KHllINM
róNumrfe
ÍIÍBETLÖIEM * • • KENYÍILÜNGOS
. KOlCSOLYAPÜLYil 4* •
f. . . • "f01ial1101
kaUcsonyi (Tangulat

□□□
EH
h EB i i I
m
ocr
mm
EBI
y(k./ Najj álmot
M^jlíküMjtL
NAGYKANIZSA

l~H I
NOVEMBER 27-DECEMBtK 2H. íinfifiift
DECEMBER 3. (SZOMBAT) 17:00-20:30
PÁNTLIKA Néptánccsoport TÓTH AURÓRA énekel TIBORCZ TRIÓ - JazzKarácsony
DECEMBER 10. (SZOMBAT) 17:00-20:30 | DECEMBER 11. (VASÁRNAP) 18:00-19:15
ICELINE - jégszobrász show TÓTH AURÓRA énekel
Nagykanizsai FÚVÓSZENEKAR ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS
MICSINAI Dominik vers- és mesemondó Dénes Sándor, polgármester TIBORCZ TRIÓ - JazzKarácsony ||. Szűcs Imre, katolikus plébános
TULMAN GÉZA adventi műsora
DECEMBER 17. (SZOMBAT) 16:30-20:30 I DECEMBER 18. (VASÁRNAP) 17:00-19:30
DECEMBER 2. (PÉNTEK) 17:00-20:00
KAKAÓ Együttes gyerekműsora SZABÓ-SIKLÓDI LIA énekel FIRENEST - tűzzsonglőr show Kívánságműsor DJ LADA
DECEMBER 9. (PÉNTEK) 17:00-20:00
KEREK PEREC Társulat: Télapó és a válogatós királykisasszony - bábjáték
NAPSUGÁR EGYÜTTES gyerekműsora
ZALAGYÖNGYE Táncegyüttes
DECEMBER 16. (PÉNTEK), 16:00-20:00
Péterfy Sándor Általános Iskola műsora PÁNTLIKA Néptánccsoport PORTÉKA SZÍNPAD: Decemberi Csillagok bábjáték BUDAPESTI UTCASZÍNHÁZ: Betiehemi éj Kívánságműsor DJ LADA
A THÜRY VITÉZLŐ OSKOLA műsora TULMAN GÉZA énekel Kanizsai Horvát TAMBURAZENEKAR GÖLLES MARTIN - Karácsonyi hangulatok
DECEMBER 4. (VASÁRNAP) 17:45-19:15
DRÁVAGYÖNGYE Néptáncegyüttes ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Karádi Ferenc, alpolgármester Nyeste Pál, piarista atya ACZÉL LÁSZLÓ énekel
FÉNYFESTÉS a Városháza homlokzatán Nagykanizsai FÚVÓSZENEKAR II. A Református Kórus műsora ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Cseresnyés Péter, államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője Hella Ferenc, reíormátus lelkipásztor TABÁNI ISTVÁN műsora
KANIZSAFEST.HU/ADVENT
2016. december 8.
Kanizsa - Egy doboznyi szeretet_|7
Karácsonyai teszi szebbé!
t,+doboz+/4vt^k+szeuetet
= KÖZÖS ARÖ M
Ugye neked is van otthon cipősdobozod?
Meg tudsz tölteni egy üres dobozt szeretettel?
Tegyük együtt szebbé a rászoruló gyermekek Karácsonyát
A jótékonysági akció részletei:
KANIZSAFEST.HU/ADVENT
-rw, *j **-. — ■• • r i«-. " V -AW7 -r. __
Fővédnök: Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője
l i >7
/ 7 ■ ■


#egydob

HlZSíl hl
KÖZÖSSÉG. SZERETET. ÖSSZEFOGÁS. Legyen Nagykanizsa az a vidéki város, amely szeretet-dobozaival a legtöbb rászoruló gyermek
8
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 8
Tájékoztató a KANIZSABIKE bérkerékpár-rendszer feltételeinek módosításáról, díjtételeinek csökkentéséről
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati forrásból valósította meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszert. A dokkoló állomások kivitelezési munkái a múlt év végén fejeződtek be. Az üzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. - az eddigi, közel féléves üzemeltetési tapasztalatok figyelembe vételével - a rendszer felhasználási feltételei enyhítésével, az ott alkalmazott igénybevételi díjak csökkentésével még vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros rendszert a kanizsai lakosok és az idelátogatók számára. A kedvezményes díjszabás 2016. szeptember 12-én lépett életbe.
A KanizsaBike bérkerékpárok kölcsönzésénél 2 típusú felhasználót különböztetünk meg, így rendszeres és alkalmi felhasználót.
RENDSZERES FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK
A KanizsaBike kártya használatához, a KanizsaBike rendszerhez való hozzáférést biztosító különféle bérletek vásárlása szükséges. A használatért fizetendő: bérlet ára + kártyadíj + kölcsönzés díja. Kanizsa Kártyával rendelkezők a bérlet díjából 30%-os kedvezményt kapnak.
Bérlet és kártya díja
Az éves bérlet díja A féléves bérlet díja 14 éven felüli diákok éves bérlet díja 14 éven felüli diákok féléves bérlet díja Napi bérlet Három napos bérlet Heti bérlet
A KanizsaBike kártya díja
A bérletek a kártyaigényléssel, illetve a kártya érvényességének meghosszabbításával együtt vásárolhatók meg a kártyaértékesítő helyeken. Egy rendszeres felhasználó maximum négy kerékpárt kölcsönözhet, és
Kölcsönzés díja
0-60 perc ingyenes
Minden további megkezdett óra 50 Ft
KÖLCSÖNZÉSI IDŐ
A kölcsönzés maximális időtartama alkalmanként 10 óra lehet. Ha 10 órán belül a kikölcsönzött kerékpár nem kerül vissza bármelyik dokko-lóba, a kerékpárt eltűntnek nyilvánítjuk, és kerestetni fogjuk.
Kölcsönzés díja
0-60 perc ingyenes
Minden további megkezdett óra 50 Ft
6.000 Ft 3.900 Ft 4.800 Ft 3.100 Ft 200 Ft 400 Ft 700 Ft
600 Ft/kártya
ennek megfelelően 4 bérletet vehet és 4 kártyát kaphat. A diákbérlet vásárlásához érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges. A 14 éven felüli, de 18. életévét be nem töltött felhasználó csak egy kerékpárt kölcsönözhet. A bérlet ára teljes mértékben lekerékpározható.
ALKALMI FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ DÍJAK
A használatért fizetendő: jegy ára + kölcsönzés díja. Jegyvásárlás esetén a rendszer 10.000 Ft-ot befoglal letétként a felhasználó bankszámláján. A megvásárolt jegy érvényességi idejének lejárta után a rendszer a letét összegéből levonja a jegy árát, a kölcsönzési díjat, majd a fennmaradó összeget 3 banki napon belül felszabadítja a felhasználó bankszámláján.
Jeay ára
Napijegy 3 napos jegy Hetijegy
200 Ft 400 Ft 700 Ft
Minden új kölcsönzéssel megkezdett óra a megvásárolt, érvényes jeggyel ingyenes. Az első óra után, minden megkezdett óra kölcsönzésnek számít, mely kiszámlázásra kerül. Az alkalmi felhasználó interneten, ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyen vásárolhat jegyet. Az ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyeken megvásárolt jegyek ára teljes mértékben lekerékpározható.
A SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS RÉSZLETES INFORMÁCIÓK ÉS TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK AZ INTERNETEN: http://kanizsabike.hu/hu/
Inkubátorház
7. dokkoló - General i ■
. 3. űoklioió'' 1 Víztorony
5. dokkotó -Rozgonyi u.
LHii&ÍÍLJTS
4* dokkoló -''Safatoni Petőfi u. csp.
6. dükkoló
.9. dokkoló -Bútorgyár í . ■
10. dokkoló
KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ ÁLLOMÁSOK HELYSZÍNEI
Megtekinthető: http://kanizsabike.hu/hu/telepitett-allomasok/
1. dokkoló -
Autóbusz pu.
K>1 1HLÍ,
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONT Via Kanizsa Városüzemeltető'' Nonprofit Zrt.
(8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 33.
Nyitva tartás: hétfő - csütörtök: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00, Péntek: 8.00 - 12.00. E-mail: info@kanizsabike.hu Honlap: kanizsabike.hu. Tel: (+36 93) 537-653 KÁRTYAÉRTÉKESÍTŐ HELY Tourinform
(8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.).
Nyitva tartás: hétfő - péntek: 8.30 - 16.30. E-mail: nagykanizsa@tour-inform.hu Honlap: tourinformnagykanizsa.hu. Tel: (+36 93) 313-285, (+36) 20-298 2618
2016. december 8
Kanizsa - Hirdetés
9
Álláspályázat - építéshatósági ügyintéző
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Humán és Hatósági Osztály Építésügyi csoport építésigazgatási ügyintéző munkakör betöltésére.
A közszolgálati jogviszony időtartama: határozott idejű helyettesítés céljából (GYED,GYES idejére szóló) közszolgálati jogviszony.
Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.
A munkavégzés helye: Zala megye, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet.
A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök: 1. melléklet 15. építésügyi igazgatási területen a.) pont.
A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök: a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Építésügyi csoportjában építésügyi igazgatási (hatósági) feladatok ellátása.
A csoport tevékenysége a vonatkozó szabályozás keretében: elsőfokú építésügyi hatósági feladatok ellátása a vonatkozó központi jogszabályok és önkormányzati rendeletek alapján a 66/2015. (III. 30.) Korm. rendeletben meghatározott illetékességi területen.
Jogállás, illetmény és juttatások: a jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.), valamint Nagykanizsa MJV Önkormányzata Közgyűlésének 18/2012. (IV.04.) önkormányzati rendelete, a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata és Közszolgálati Szabályzata rendelkezései az irányadók.
Pályázati feltételek: magyar állampolgárság, cselekvőképesség, büntetlen előélet. Főiskola/Egyetem: egyetemi szintű építészmérnöki vagy építőmérnöki (magasépítő területen szerkezetépítő szakirány) szakképzettség, főiskolai szintű magasépítő üzemmérnöki, építészmérnöki, építőmérnöki (magasépítő területen szerkezetépítő szakirány) vagy városgazdasági üzemmérnöki (ezzel egyenértékű településmérnöki) szakképzettség vagy ezekkel egyenértékűnek elismert szakképzettség, vagy alapképzésben szerzett építész, épületszerkezeti konstruktőr vagy magasépítési szakirányán szerzett szakképzettség, mesterfokozatú képzésben szerzett tervező építészmérnöki, szerkezettervező építészmérnöki szakképzettség, osztatlan képzésben építész szakképzettség vagy ezekkel egyenértékűnek elismert szakképzettség. Közigazgatási vagy jogi szakvizsga, vagy a Kttv. 118. § (9) bekezdése szerinti mentesítés igazolása (ennek hiányában a pályázó nyilatkozata, hogy kinevezése esetén a kinevezéstől számított két éven belül azt megszerzi), vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatása, "B" kategóriás gépjárművezetői engedély, felhasználói szintű számítógépes ismeret.
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: építésügyi vizsga, építésigazgatási szakmai gyakorlat, lommunikációs szintű idegen nyelvtudás, ÉTDR rendszer ismerete.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
- Apályázó részletes szakmai önéletrajza a 45/2012. (III.20.) Korm. rend. 1. számú melléklete szerinti formában és tartalommal (www.nagykanizsa.hu / Polgármesteri Hivatal / Letölthető nyomtatványok / Jegyzői Kabinet / Önéletrajz minta szerint),
- Motivációs levél,
- Három hónapnál nem régebbi eredeti erkölcsi bizonyítvány, amely tartalmazza azt is, hogy a pályázó foglalkozástól eltiltás hatálya alatt nem áll (vagy az arra vonatkozó igazolás, hogy a pályázó a pályázata benyújtásáig az erkölcsi bizonyítványt kérelmezte),
- A pályázati feltételként előírt iskolai végzettséget, szakképesítést, vizsgát tanúsító okirat másolata,
- A pályázó által a pályázatban hivatkozott szakmai gyakorlat hitelt érdemlő igazolása,
- A pályázó arra vonatkozó nyilatkozatai, hogy nem áll cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt, kinevezése esetén alkalmazási tilalom vagy munkaköri összeférhetetlenség a Kttv. 84-85. §-ai és a 343/2006.(XII.23.) Korm. rend. 8. § -a alapján vele szemben nem áll fenn; illetőleg nem áll hivatalvesztés fegyelmi büntetés hatálya alatt, amely miatt közigazgatási szervnél nem alkalmazható, a 2007. évi CLII tv. szerinti vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséget vállalja, hozzájárul a pályázati anyagában foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez.
A munkakör betöltésének időpontja: 2017. február 1.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. január 15.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt dr. Gyergyák Krisztina jegyző nyújt a +36-20-849-2307-es telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja: postai úton, a pályázatnak Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala címére történő megküldésével (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) vagy személyesen, dr. Gyergyák Krisztina jegyzőnél, Zala megye, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3. ajtó.
Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 2/975/2016., valamint a munkakör megnevezését: Építésigazgatási ügyintéző.
A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje: a
pályázati határidő leteltét követően - az erkölcsi bizonyítvány kivételével -hiánypótlásra nincs lehetőség. A kinevezést megelőzően a pályázó személyes meghallgatására sor kerül. Az érvényes erkölcsi bizonyítvány eredeti példányát legkésőbb a személyes meghallgatáskor be kell nyújtani. A döntésről a pályázók írásban értesítést kapnak.
A pályáztató fenntartja a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítsa.
A pályázat elbírálásának határideje: 2017. január 31.
A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ: a kinevezés hat hónap próbaidő kikötésével történik. A munkakör ellátásához a 487/2013. (XII.17.) Korm. rend. 4. § (4) bekezdésében foglalt építésügyi vizsga kötelezettségnek eleget kell tenni.
A munkáltatóval kapcsolatban további információ a www.nagykanizsa.hu honlapon szerezhető
A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket vesz fel
Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatlan idejű kormányzati szolgálati jogviszonyba pályázatot hirdet KÖZÚTI ELLENŐR munkakör betöltésére.
A munkavégzés helyei az alábbi régióközpontok környéke:
• Dél-nyugat magyarországi régió - Nagykanizsa
• Észak-nyugat magyarországi régió - Csorna
• Dél-kelet magyarországi régió - Hódmezővásárhely
Részletes információk: a http://www.kanizsaujsag.hu weblapon az alábbi címen érhetők el: „ÁLLÁS - A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket vesz fel"
ÁLLÁS - családsegítő
A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ pályázatot hirdet az alábbi munkakör betöltésére: 1 FŐ HATÁROZATLAN IDEJŰ CSALÁDSEGÍTŐ. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. december 20.
Részletes információk: https://kozigallas.gov.hu, www.nagykanizsa.hu; www.zalakomár.hu;www.surd.hu,www.nkcsgyjk.hu
ÜYNAMIC
Nagykanizsai munkahelyre hárommííszakos munkarendbe operátorokat keresünk.
Jelentkezni a korrier@racogroup.com e-mail címen, vagy levélben a DYNAMIC TECHNOLOGIES HUNGARY KFT. 8800 Nagykanizsa Vár út 12. címen lehet.
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 8
Az elektromos autózásra is készen áll a MOL
nem egyszerű benzinkútra érkezik az ügyfél, hanem egy olyan modern, kényelmesen berendezett kiskereskedelmi egységbe, ahol a tankolás mellett bevásárolhat, megihat egy kiváló kávét és elfogyaszthat egy remek szendvicset. A koncepció sikeres, immár 40 ilyen töltőállomás van az országban, és hamarosan 700 FreshCorner lesz a régióban. Hasonlóan gondolkodik a MOL az elektromos autózással kapcsolatban is. A MOL szakemberei tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a közlekedés gyökeresen átalakul a következő években-évtizedekben: az alternatív üzemanyagok -így az elektromos áram - szerepe jelentősen nő majd.
Az elektromos autók persze még nem alkalmasak arra, hogy rövid időtávon belül kiszorítsák a benzin- vagy dízelüzemű járműveket: ám arra fel kell készülni, hogy a számuk akár néhány éven belül is többszöröse lesz a mostaninak. Egyre csökken az elektromos hajtású autók akkumulátorainak feltöltéséhez szükséges idő, miközben növekszik e járművek hatótávolsága is. Eközben az elektromos vagy hibrid hajtású autók árban is egyre versenyképesebbé válnak a benzines vagy dízel társaikkal szemben.
Oriási fejlődésen megy keresztül az elektromos autózás a következő években, és a töltőoszlopok éppúgy a mindennapi életünk részévé válnak, mint a benzinkutak. A MOL pedig készen áll arra, hogy az elektromos töltőhálózat fejlesztésében, és az e-üzemanyag piacánis meghatározó szerepet vállaljon Magyarországon és a régióban.
A MOL-csoport októberben hirdette meg a következő 15 évre szóló stratégiáját, melynek egyik alappillére, hogy a MOL a jövőben még nagyobb szerepet vállal a közlekedésben részt vevők kiszolgálásában.
A vállalatcsoportnak jelenleg mintegy 2000 töltőállomása van, melyeken naponta egymillió ügyfél fordul meg. A MOL folyamatosan figyeli ügyfelei igényeit, és az a célja, hogy a lehető leggyorsabban megadja a választ ezekre az igényekre. Ennek egyik látványos példája a 2015-ben bevezetett FreshCorner koncepció, melynek köszönhetően már
A MOL minden szempontból készen áll arra, hogy az e-üzemanyagok értékesítésében vezető szerepet vállaljon: a vállalat 2012-ben nyitotta meg Budán, az Istenhegyi úton az első "zöld" töltőállomását, amely az országban elsőként elektromos villámtöltő állomással is várja az autósokat.
A MOL képes az e-autózáshoz kapcsolódó villamosenergia-igény kiszolgálására is. Talán kevésbé ismert, de a vállalat 2010 óta rendelkezik villamos-
energia-kereskedelmi engedéllyel és saját villamosenergia igényén túl egyéb nagyfogyasztókat is ellát. így a megtermelt, illetve megvásárolt villamos energiát a megfelelő logisztikai rendszeren keresztül el tudja juttatni az
Az eddig végrehajtott fejlesztések révén pedig a MOL-nak a rendelkezésére áll az a tudás, szakértelem és partneri kör, amellyel magas színvonalon meg tud felelni az e-közlekedés kapcsán felmerülő - és egyre erősödő - igényeknek.
Természetesen a közvélemény még mindig leginkább a benzinkutakra gondol a MOL kapcsán, ugyanakkor azt is be kell látni, hogy a villamos energia pontosan olyan üzemanyag, mint a benzin vagy a dízel, még akkor is, ha egyelőre viszonylag alacsony a súlya a közlekedésben. Éppen ezért a MOL komoly lehetőségként tekint rá, és készen áll arra, hogy ezen a területen is meghatározó szereplő legyen, magas színvonalon kiszolgálva a
Meghosszabbították az ingyenes látásellenőrzést

mm
A nagykanizsai Sashalmi Optikában meghosszabbították az ingyenes szűrőprogramot. December lS-ig lehet jelentkezni.
A Sashalmi Optika vezetősége úgy döntött, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja a szűrőprogramot.
A látásellenőrzés során nagyon fontos, hogy nem csak a fénytörési hibára, hanem egyéb egészségügyi problémára is fény derülhet. A gyakori fejfájás, a rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éles látás és a dioptriakor-rekció hiánya vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése. Szinte minden korosztály érintette, mert az élet és munkakörülmények változásával egyre több embernek van szüksége korrekcióra. Az élet ugyanis nem alkal-
mazkodik a mi látásunkhoz. A meghosszabbított programban e térítés nélküli szolgáltatás ingyenes látásellenőrzésből és szaktanácsadásból áll. A kampány adta lehetőségeken túl térítésmentesen végezzük minden páciensnek a szemfenék és glaukoma vizsgálatát, a szemnyomás mérését, cukorbetegek szűrését, valamint a teljes körű szemészeti vizsgálatot.
Amennyiben úgy érzi, hogy látása nem kielégítő, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy milyen a látásélessége keresse fel optikánkat.
Mindkét üzletünkben várjuk régi és új pácienseinket magas szintű szolgáltatást nyújtva. Szemész szakorvosok, diplomás optomeristák, kontak-tológusok és szakképzett látszerész mesterek segítségével végezzük a computeres látásvizsgálatot, kontaktlencse rendelést, szemfenék vizsgálatot, gyermek szemészetet...
2016. december 8.
Kanizsa - Hirdetés
Számlavezetési díjkedvezményt a számlanyitás hónapjában és az azt követő 12 hónapban biztosítunk azon Ügyfeleknek, akik 2016. október 10. - 2016. december 31. között a Magyar Posta Befektetési Zrt-nél Összevont Értékpapírszámlát nyitnak, emellett e-Befektetési szolgáltatást igényelnek és a havi rendszeres számlakivonat küldését elektronikus úton kérik.
A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, befektetési- vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Befektetési döntése előtt kérjük, körültekintően mérlegelje annak tárgyát, kockázatait, díjait, a befektetésből származó esetleges károkat, figyelmesen tanulmányozza át az állampapírok Ismertetőit és az adott értékpapír sorozatra vonatkozó Nyilvános ajánlattételeket, továbbá a Magyar Posta Befektetési Zrt, Üzletszabályzatát, Díjjegyzékét vonatkozó Hirdetményeit, melyek elérhetők a www.postamegtakaritas.hu-n vagy az értékesítésbe bevont postahelyeken. A befektetési szolgáltatásokat a Magyar Posta Befektetési Zrt. nyújtja, a szolgáltatások közvetítésében a Magyar Posta Zrt. függő ügynökként vesz részt.
*A szombaton nyitva tartó és befektetési szolgáltatások értékesítésére kijelölt posták nyitvatartási idejében, de legfeljebb 8-12 óráig.
www. posta. h u
Magyar Posta
szombaton
''s elérhető*

ISMERJE MEG PÉNZÜGYI OLDALUNKAT IS!
BIZTONSÁGOS
ÁLLAMPAPÍR
BEFEKTETÉSEK
■ most akár 1 évig díjmentes számlavezetéssel
m.
?
£
• díjmentesen igényelhető e-befektetési szolgáltatással is
POSTA PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK
12
Kanizsa - Sport+
2016. december
Ai Hevesi Sándor ^ jgj*®1 Művelődési Központ Központ
Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9. Tel.: 0693/311-468 fax: 0693/310-465 e-mail:hsmkig@kanizsaikultura.hu www.kanizsaikultura.hu
December 12. 17.30 óra FINN KISKARÁCSONY - Filmvetítés, szellemi vetélkedő, finn karácsonyi sütemények és italok kóstolása. Vezeti: Vincze József. Szervező: a Nagykanizsai Magyar-Finn Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ. A belépés DÍJTALAN! December 12. 19 óra Színház - Bródy bérlet Francis Veber: BALFÁCÁNTVACSORÁRA - vígjáték. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Zalaegerszeg előadása. Szereplők: Besenczi Árpád, Kiss Ernő, Lőrincz Nikol, György János, Baj László, Szakály Aurél, Kovács Olga. Belépődíj: 3800 Ft. December 14-15.
Gyermekszínházi bérlet - RÓZSAVITÉZ - kalotaszegi magyar népmese. A Magyar Népmese Színház előadása December 14. 10 óra Mazsola bérlet, 14 óra Tapsi bérlet. December 15. 10 óra Táltos bérlet, 14 óra Manó bérlet. Belépődíj (pótszék): 800 Ft.
® vr-* jftS
December 8. 18 óra KALANDOZÓ KANIZSAIAK - Jössz velem? - Szűcs Imre plébános előadása Utazásairól, zarándokútjairól mesél az atya. Hallhatunk többek között a lengyelországi, és a szentföldi útjáról is. A belépés DÍJTALAN! December 11. 17 óra SÜNI ES A KISLÁNY - bábelőadás A budapesti Nefelejcs Bábszínház előadása. Egy kedves téli mese a süniről, aki mindig arra vágyott, hogy megsimogassák, és a kislányról, aki meglátta, hogy mi rejlik a szúrós tüskék mögött. Klasszikus bábelőadás, nagyméretű bábokkal, orosz népmese nyomán. Belépődíj: elővételben: 800 Ft, a helyszín: 1000 Ft. December 15. 19 óra KANIZSAI PÓDIUM: Nyiratkozások - Sörgyári capriccio - monodráma. A Theaterrepublik Ungarn előadása. A belépés DÍJTALAN!
Móricz Zsigmond « Muvelodesi Ház \k Kózponi
Generációk ha összecsapnak
az I. Nagykanizsai Generációs Sakk Csapatbajnokságot, melyen a végső helyezések sorsa végül az utolsó fordulóban, annak is utolsó mérkőzésen, nagy küzdelemben dőlt el: a Télapó csapatának első táblását, Szabó Istvánt nagy meglepetésre legyőzte a harmadik helyezett, Shakespeare csapatából Őri Árpád (képünkön a nagy csata egyik jelenete, jobbról a győztes Ori Árpád).
I. Nagykanizsai Generációs Sakk Csapatbajnokság, végered-
mény: I. Télapó csapata (Szabó István, Szilárd Imre, Felde Bence, Kálovics Zoltán) S,S pont, 2. Erőt, egészséget! csapata (Tarr Ernő, Szurok Béla, Haselbach Dávid, Nagy Ádám) 4,S, 3. Shakespeare csapata (Ori Árpád, Joó Zsombor, Joó Botond) 2.
MTK Budapest (3.) -Aquaprofit-Nagykanizsai TSK II (8.) 7:5
NB I B-s sakk csapatbajno-ki-mérkőzés, 2. forduló, Budapest.
Akadémiai pofonparti
Nagykanizsán a Botos András Ökölvívó Akadémia rendezte meg a Nyugat-dunántúli régiós ökölvívó verseny következő fordulóját.
A rendezvényen 16 pár mérkőzött meg egymással, a bok-szolók pedig a házigazda kanizsaiak mellett Balatonlelléről, Győrből, Kőszegről, Szombat-
Kanizsai győztes: Sipos János. Döntetlent játszó kanizsaiak: Galyas Miklós, Bodó Norbert, Krutti Valér, Alex Krstulovics, Orsó Miklós, Kobán Bálint, Ladányi Zsolt, Varga Richárd.
AZ MTK csak azt tette, amit az első fordulóban, vagyis lehozta meccsét hét ponttal, igaz, a kanizsaiak sem álltak rosszul. Mindössze a nyolc remijük közül kellett volna legalább kettőnek a javukra fordulnia, hogy legalább döntetlennel zárjanak.
Aquaprofit-Nagykanizsai TSK II (6.) - Győri Elektromos (10.) 7:5
NB I B-s sakk csapatbajnoki mérkőzés, 3. forduló. Nagykanizsa.
Kanizsai győztesek: Krutti Valér, Sipos János, Ladányi Zsolt, Haselbach Dávid. Döntetlent elért kanizsaiak: Bodó Norbert, Alex Krstulovic, Boris Markoja, Orsó Miklós, Papp Nándor, Varga Richárd.
A nagykanizsai második számú sakkcsapat megszerezte első győzelmét a szezonban, amivel két helyet lépett is előre a tabellán.
P.L.
helyről és Zalaegerszegről érkeztek.
A nagykanizsai akadémia versenyzői közül Major Róbert ifjúsági 7S kg-ban, Baranyai József (képünkön) pedig junior 7S kg-ban diadalmaskodott. Baranyai egyben megkapta a torna legtechnikásabb versenyzőjének járó trófeát is.
P.L.
A rutinszerzés idejét élik az ülőröplabdások
Vácon került sor a 2016-2017-es honi ülőröplabda bajnokság alapszakaszának második fordulójára, amelynek keretében tíz mérkőzést rendeztek.
Nagyobb meglepetések nélkül zajlott le a torna csakúgy, mint az őszi első - agárdi - játéknapon. A nagykanizsai Hamburger SE megfiatalított csapattal vágott neki a bajnokságnak, de lelkesedé-
sük dicséretet érdemlő, még ha a három legutóbbi meccsükön ki is kaptak. A kanizsai együttes a hetedik helyen áll.
Magyar Ülőröplabda bajnokság, 2. forduló, Vác. A kanizsaiak eredményei: Nyíregyházi Sportcentrum - Hamburger SE Nagykanizsa 3:0 (6, 8, 14), Mozdulj SE Vác - Hamburger SE Nagykanizsa 3:0 (9, 6, 7)
OKI Feniks Kikinda-Hamburg-er SE Nagykanizsa 3:0 (13, 8, 8)
Az állás: 1. Nyíregyházi Sportcentrum 18 pont (18:2), 2. OKI Feniks Kikinda 1S (16:3), 3. Mozdulj SE Vác 12 (12:7), 4. Humanitás SE Tatabánya 9 (11:9), S. MTK Budapest és Vasas 3-3 (3:12-3:12), 7. Hamburger SE Nagykanizsa (Landek Laura, Bazsó András, Balogh Márton, Melles Lívia, Havasi Péter, Balogh Miklós, Chrenkó József, Varga István, Balogh Imre) 0 (0:18). (P.L.)
December 8. 10 és 14 óra Gyermekszínházi sorozat 3/3. AZ ORFF ÜTŐEGYÜTTES KONCERTJE.
Belépődíj: 800 Ft.
December 9. 18 óra Hadtörténelmi esték sorozat ZRÍNYIEK A KÉPZŐMŰVÉSZETBEN - vetítettképes történelmi előadás. Előadó: dr. Hausner Gábor. Programkoordinátor: Kocsis Edit, 06-30/4001540.
December 9. 18 óra Borbély Mihály: POLYGON - Lemezbemutató koncert
Borbély Mihály - szaxofon, tárogató, klarinét,basszusklarinét, furulyák; Lukács Miklós - cimbalom; Dés András - ütőhangszerek. Belépődíj: 1 000 Ft.
2016. december
Kanizsa - Ez + Az
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal munkahelyi ajánlatairól bővebben:
Gyártásvezető asszisztens szakirányú megegyezés szerint
Pénzügyi ügyintéző szakirányú megegyezés szerint
Könyvelő szakirányú megegyezés szerint
Raktárkezelő szakirányú megegyezés szerint
Recepciós szakirányú megegyezés szerint
Pincér szakmunkásképző megegyezés szerint
Habszabász szakmunkásképző megegyezés szerint
Gyártósori összeszerelő betanított munkás megegyezés szerint
Anyagmozgató betanított munkás megegyezés szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd - szerda: 8:00 -16:00 óra között, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
i
1 TAXI
0
# 0
0
1 0 /
(93) 666-666 _
"Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
SMS
30/5-994-994
Horoszkóp
III.21.-IV.19. Kos
Minél előbb öntsenek otthon tiszta vizet a pohárba, és béküljön ki a párjával. Testben-lélekben megújulva készülődjenek az ünnepekre.
$NV.20.-V.20. Bika
Sosem kellett önnek egy-egy jó ötletért a szomszédba mennie. Most különösen szüksége lesz rá, ha nem akarja, hogy idő előtt kiürüljön a bukszája.
V.21.-VI.21. Ikrek
Hamarosan olyan érdekes emberekkel találkozhat, akik felvillanyozzák a hétköznapjait. Egyikük számára nélkülözhetetlenné válik a személye.
VI.22.-VII.22. Rák
Mindig is jól tudta képviselni a saját érdekeit. Most azonban némileg változik a helyzet, mert egy bonyolult vitába keveredhet.

VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Törődjön magával is, ne csak mások gondját-baját tartsa szeme előtt. A bolygóállás szerint még karácsony előtt jutalomra számíthat.
VIII.23.-IX.22. Szűz
Ha van gyermeke, és különleges kéréssel fordul önhöz, ne idegeskedjen. Teljesítse a kérését, hogy szép karácsonya legyen.
j^-IX.23.-X.22. Mérleg
Szerencsésnek mondhatja magát. Bármit kitalál, minden kívánsága teljesülni fog. A párkapcsolati gondjait azonban ideje lenni rendezni.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
Ha szükséges, magabiztosan tudja érvényesíteni az érdekeit. Mivel ezzel tisztában vannak ismerősei, nem akadályozzák a munkájában.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Olyan barátokkal hozhatja össze a véletlen, akiktől nem tud megszabadulni. A közös hobbi egy időre összekapcsolja önöket.

XII.22.-I.20. Bak
Hajlamos lesz a nosztalgiázásra ezekben a napokban. Örömét tetézi majd egy váratlan találkozás is a régi barátokkal.

I.21.-II.19. Vízöntő
Ha az álláskeresők táborát gyarapítja, hamarosan ez a helyzet is változhat. Csak forduljon gondjával a barátaihoz. Meglátja, segíteni fognak.
<>11.20.-111.20. Halak
Számtalan elintézni való feladat vár önre ezekben a napokban. Megoldásukhoz csak akkor fogjon hozzá, ha legyőzi a türelmetlenségét.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2016. december 8
Lentiben volt
kanizsai derbi is
Megkezdődött a teremlabdarúgó idény, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több dobogós focicsapatról kerülnek fel képek a jól ismert közösségi oldalra.
Lentiben például a IX. Sporttigris Nemzetközi Teremlabdarúgó Tornát rendezték és
a legjobb négy közé két kanizsai legénység, a Metaxa MP, valamint a Winners Victória (képünkön együtt a két társaság) is bejutott a csoportkör, a középdöntős fázis, valamit a negyeddöntők csatározásai után.
Következhetett aztán a nagykanizsai derbi, melyen a Metaxa MP 8-2-re győzött a Winners Victória ellen, így előbbi a döntőbe került, utóbbi pedig a harmadik helyért mérkőzhetett. A Winners hétméteresekkel nyert végül a kisdöntőben (l-l után) a Csizmás Kandúrok ellen, míg a Metaxa büntetőkkel maradt alul (3-3-at követően) a Lucullus Söröző együttesével szemben.
P.L.
Lesz azért mit átbeszélni...
A labdarúgó megyei labdarúgó bajnokságokban a közelmúltban zárultak a küzdelmek és az első osztályban nem is alakult rosszuk a kanizsai csapatok helyzete, hiszen az UFC Nagykanizsa a tabellán gólkülönbséggel szorul a második helyre, míg a Kiskanizsai Sáskák időnként régen látott gólszüretbe kezdett.
Az UFC az utolsó őszi fordulóban a sereghajtó Türje SE-hez látogatott és Gombos Zsolt tanítványai (László A. - Boros, Péter, Papp T. /Kotnyek I., 79./, Hóbor, Ujvári, Kiss 1 /Orbán A., 46./, Rácz Sz., Agoston /Kisharmadás G., S8./, Szalai D. /Zsirai P., 42./, Nagy B. összeállításban) igazi gólfesztivált rendeztek, hiszen végül 8-0-ra győzték le vendéglátóikat. A találatokon Nagy Bence (40., 79., 84.), Kisharmadás Gábor (6l., 63.), Zsirai Péter (44.), Boros Zoltán (70.) és Ujvári Máté (78.) osztoztak.
A Kiskanizsai Sáskák a halasztott l4. forduló keretében a végül harmadikként telelő Lenti TE Sport 36 vendége volt és a Munkácsi - Ötvös, Ganzer, Mulasics, Horváth G., Dolmányos, Piecs, Somogyi D., Farkas M., Pál M., Szabó I. felállásban mindössze l-0 vereséget szenvedtek úgy, hogy tulajdonképpen a kispadjukon csak a cserekapusuk foglalt helyet. A Sneff Ferenc vezette gárda így a
10. helyről várhatja a tavaszi folytatást.
- Ha maximálisan nem is, de alapvetően elégedett lehetek az őszi idényünkkel, hiszen gyakorlatilag ott vagyunk, ahová azt terveztük - kezdte Gombos Zsolt, az UFC Nagykanizsa szakvezetője, egyben az egyesület szakmai igazgatója. - Ahogy azzal számolni lehetett, a bajnokságban ezúttal is volt 6-7 együttes, mely a többiektől valamelyest ellépett, ráadásul mi ebből az élmezőnyből is eljöttünk az éllovas Csáccsal. Úgy vélem, az elsőség majd e két csapat között dőlhet el. Visszatekintve az elmúlt hónapokra, az első fordulóbeli lövői vereséget nagyon sajnálom, mint ahogy a Csács-NSE, Semjénháza ellen az egymást követő fordulókban elhullajtott pontjainkat is. Ami viszont jó előjel lehet számunkra, hogy eddig tavasz-szal mondhatni hagyományosan jobban szerepeltünk.
- Ha már a tavasz szóba került, érkezhet erősítés?
- Én szeretném, ha tudnánk erősíteni, ebben az ügyben is le fogunk ülni a napokban az elnökséggel, mert át kell beszélnünk fontos dolgokat. Azt mondom, csapatként most valóban nem vagyunk rosz-szak, de ellenlábasunknak egyénileg azért szerintem vannak jobb játékosai. Ráadásul ha picit előrébb tekintünk és valóban egy esetleges bajnokságnyerés után jönne egy
osztályozó, nekem már ezzel is illik fejben foglalkoznom. Akárki is lenne a bajnok a megyében, lennének bizony olyan ellenlábasok, akikkel szemben... No de inkább egyelőre ezt a gondolatmenetet ne folytassuk, maradjunk annyiban, hogy szeretnénk bajnoki címet szerezni, ehhez a tudásunk mellett ugyanakkor kell egy pici szerencse is.
Néhány kilométerrel arrébb, a Horváth-Méh Kiskanizsai Sáskák SE trénerét, Sneff Ferencet is megkérdeztük az őszi fordulókról.
- Tulajdonképpen hoztuk azon formánkat, melyet a korábbi idényeinkben is szoktunk - fogalmazott a kiskanizsaiak edzője. -Amely meccsekkel úgy kalkuláltunk, hogy inkább hozunk kellett volna, azokon nem ment annyira, míg az ellenkező előjelűeken többször is remekeltünk, akár a mutatott játékról volt szó, akár az eredményességet vizsgáljuk. Az is igaz, hogy talán még soha eny-nyire nem voltunk eredményesek elöl, ugyanakkor sokat is kaptunk hátul. Kicsit jobban odafigyelve a mostani l4 helyett akár l8 pontunk is lehetne. Ennek megszerzésére azért is lett volna esélyünk, hiszen ahogy már említettem, önmagunkhoz mérten ezúttal sok gólt szereztünk. Szeretnénk a továbbiakban a mondhatni már szokásos betegségünkön felül emelkedni, vagyis azokat a meccseket, melyek igazán fontosak számunkra és amelyeken esélyünk is van, hoznánk a jövőben.
A megyei második vonal Déli csoportjában a Miklósfa SE a nyolcadik pozícióban telel. A harmadosztály Déli csoportjában a lS. forduló után pedig az dőlt el, hogy a Palin FC a stabil középmezőnybeli szereplésével a hatodik, a Bagola VSE viszonylagos zárkó-zásával a kilencedik, míg a Bajcsa SE mélyrepülésével a tizenhatodik helyen zárt.
P.L.
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-398-3132 (7790K)
SZOLGALTATAS
Kidobásra szánt televízióját, mikróját, hűtőjét, gáztűzhelyét, stb., valamint összegyűjtött, szállításra előkészített reklámújságjait elszállítom. Tel.: 0620-S10-2723 (7763K)
Hollóházi, Zsolnay, Herendi porcelánok vétele készpénzért Nagykanizsán: Érd.: 06-30-3328422 (7764K)
VEGYES
Skótjuhász kiskutya kan TRICOLOR színű, három hónapos
eladó. Érd.: 06-30-278-03l2 (776SK)
Apróhirdetését még feladhatja!
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés. 0iztosítÓ5 kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tet.: 06-70-508-7810, 06-70-518-5385
A Adventi Véradóhét
Magyar Vöröskereszt (Nk, Sugár u. 28.)
2016.12.12. (hétfő) 12:00 - 16:00 óra. 2016.12.13. (kedd) 12:00 - 16:00 óra. 2016.12.14. (szerda) 14:00 - 18:00 óra. 2016.12.15. (csütörtök) 14:00 -18:00 óra. 2016.12.16. (péntek) 11:00 - 14:00 óra V_/
2016. december
Kanizsa - Sport
lS
Házigazda siker az emléktornán
A futsalos Zsigmondy Kupa-VIII. Fekete Szabolcs Emléktorna küzdelmeit rendezték a Zsig-mondy-csarnokban a város (középiskolai focicsapatainak részvételével.
A döntőbe végül a Zsigmondy I és a Cserháti legénysége jutott, ahol az 1-1 eredmény után büntetőrúgásokkal a Zsigmondy I (képünkön) nyert 3-2-re.
A futsal szabályai szerint lebonyolított torna végeredménye: 1. Zsigmondy Szakképző Iskola I, 2., Cserháti Sándor Szakképző Iskola, 3. Batthyány Lajos Gimnázium,
4. Zsigmondy Szakképző Iskola II,
5. Thúry György Szakképző Iskola, 6. Dr. Mező Ferenc Gimnázium.
A kupa különdíjasai. Gólkirály: Túri Dániel (Zsigmondy I) 5 találattal. Legjobb kapus: Zavacky
Áron (Batthyány). Legjobb mezőnyjátékos: Bagó Benedek (Cserháti).
Képünkön a Zsigmondy I győztes csapata. Álló sor (balról): Szili Dominik, Takács Gergő, Kepe Tibor egykori NB I-es futballista
(díjátadó), Szabados Olivér, Németh Erik. Guggolnak (balról): Turi Dániel, Gyuranecz Ferenc, Salamon Balázs (kapus), Szabó Gergő.
P.L.
Zárult a cselgáncs Kanizsa Bajnokság
A Nagykanizsai TE 1866 cselgáncs szakosztálya és a Jigoro Kano Alapítvány a Kanizsa Centrum Mozgásközponti termében rendezte a 2O16. évi Kanizsa Bajnokság negyedik, záró fordulóját.
Ötödik esztendeje már, hogy a több klub részvételével tartott négy
judokáit a végső megmérettetésen.
A legfiatalabb és a felnőtt korosztályban 14 tabellán folytak a küzdelmek. A versenyt a már megszokott év végi Newaza Open (nyílt földharc) mérkőzései zárták, melyben ifjúsági és felnőtt korú fiatalok mérkőztek egymással. Kilenc korosztályban zajlottak a küzdelmek. A negyedik fordulón a ka-
fordulós sorozatban az egész évben összegyűjtött pontok alapján kiderülhet, hogy ki lett az év Kanizsa Bajnoka, valamint bajnokcsapata.
Az előző fordulóhoz képest ezúttal kisebb létszámmal indult a verseny, ezúttal a somogyszobi és az NTE csapatai mellett az NTE-Csurgó másodízben indította
nizsaiak 9 arany, 9 ezüst és 7 bronzérmet szereztek, míg Somo-gyszob csapatának 5 első, 4 második és 1 bronzérem jutott.
Az NTE 1866 egyéni eredményei a versenyen. Aranyérmesek: Lipódi Márton, Szeghy Tamás, Csetneki Barnabás, Garai Nimród, Nagy Adrián, Kovács Zoltán, Simon Barna-
bás, Mester Marcell. Ezüstérmesek: Horváth Medox, Kovács Ákos, Gombor Alexandra, Garai Emese, Lakner Tamás, Lipódi László, Nagy Krisztofer, Bodorik Janka, Ludnik Máté. Bronzérmesek: Tóth Barnabás, Musztács Izabella, Grabant Máté, Gombor Máté, Kőrösi Balázs, Ludnik Máté, Bodorik Janka.
A négy fordulóban elért, összesített pontszámok alapján Kanizsa Bajnokai. Férfiak. Arany: Mester Marcell, Ludnik Máté, Simon Barnabás, Nagy Krisztofer, Lipódi László, Lakner Tamás, Nagy Adrián, Tóth Barnabás. Ezüst: Kovács Zoltán, Grabant Máté, Garai Nimród. Bronz: Kőrösi Balázs, Szeghy Tamás. Nők. Arany: Bodorik Janka, Garai Emese. Ezüst: Musztács Izabella. Bronz: Gombor Alexandra.
Minden csapatból a legtöbb pontot elért versenyző vehette át a Kanizsa Bajnoka címmel is járó kupát. NTE 1866 - Nagy Krisztofer 50 pont. Zalaegerszeg - Ódor Patrik 32. Somogyszob - Kőnig Hanna 35. Nagyatád - Rácz Vivien 14. Lendva - Sasa Grubic 21.
A négy forduló összesített pontozása alapján az idei esztendő bajnokcsapata a Nagykanizsai TE 1866 lett 588 ponttal.
P.L.
Hárman az élen
A Kanizsa Teniszcentrumban az INTERSPAR 3. pontszerző nyílt amatőr páros teniszverseny volt a kanizsai sorozat újabb állomása, melynek keretében 28 induló (a l6 nagykanizsai mellett 7 zalaegerszegi, 2-2 marcali és nagyatádi, 1 csurgói) vívott 30 mérkőzést a program során.
Amint azt megtudtuk, a szervezők szerint a legutóbbi versenynél is erősebb mezőny jött össze, a remek meccseket pedig mind érdeklődő kíséri figyelemmel.
A döntőt a fiatal zalaegerszegi Balázs Bence - Paál Barnabás páros nyerte a nagyon jól játszó Lévai Csaba - Tóth Attila nagykanizsai duó ellen.
A nagykanizsai versenyek (67 verseny) 1800. nevezője a marcali Nagy Béla-Gáspár László egység lett, akik egyben a vigaszág döntőjét meg is nyerték a nagyatádi Pápa Sán-dor-Rácz Attila ellen.
Végeredmény: 1. Balázs Bence-Paál Barnabás (Zalaegerszeg), 2. Lévai Csaba-Tóth Attila (Energia Szabadidősport Klub, Röpte TC), 3. Szakács Attila-Gulyás Roland (Zalaegerszeg) és Vukics Balázs-ifj. Csalló János (Energia Szabadidősport Klub, Zalaegerszeg).
A szabadtéri pontverseny díjait most adták át, az első Péntek Istvánnak (Kanizsa TC; 50 pont), a második Rácz Attilának (Nagyatád; 50), valamint a harmadik Molnár Józsefnek (Zalaegerszeg; 40).
A fedett pályás pontverseny állása 3 forduló után: 1. Nagy Béla (Marcali), Balázs Bence (Zalaegerszeg) és Paál Barnabás (Zalaegerszeg) 45-45 pont, 4. Lévai Csaba (Energia Szabadidősport Klub), Szakács Attila (Zalaegerszeg), Gulyás Roland (Zalaegerszeg) 40-40 pont.
P.L.
16
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 8
FfVffTfVffTTfTTfTffVfffffffVff???^
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Építkezők, asztalosok, ácsok figyelem!
A Ramda Kft. Fűrészáru kereskedésében KAPHATÓ:
♦ Épületfa különböző méretben és hosszban, nagy választékban: 46.000 Ft + áfától. ♦ Deszkák különböző méretben és hosszban,
nagy választékban: 34.000 Ft + áfától. ♦ Asztalos minőségi deszka, palló kapható. ♦ BŐVÍTETTÜK ÁRUKÉSZLETÜNKET: OSB lappal, ll.-lll. osztályú rétegelt lemezzel, lambériával, hajópadlóval.
♦ Egyéb szolgáltatásaink: az itt vásárolt fák gyalulása, méretre
vágása rövid határidővel.
Keressen minket:
Ramda Kft. Nagykanizsa, Magyar u.166. szám alatt (Nafta benzinkút mellett)
TANULJ
ÉS VIZSGÁZZ
i!síűjRvi*aoh£Wi
VELÜNK!
Nyelvoktatás - fordítás
nyelwizsgaztatas
www.kaledra.hu
riagykanizsa@katedra.hij
+36-30-98-96-915
Nagykanizsa, Kölcsey u. 8
Felnőttképzési engeúelyszanr E-000461/2014
Mm % HIHA NY£L\SmiÓ = KATEDRA

OUMI-SZERVIZ
Nyitvatartás:
(őntinenial® Hétfő -Pántele B-17 óráig, Szombat: 8-12 óráig
Kovács Béla 8800 Nagykanizsa-Palin. Alkotmány u 146/A Tel./fax + 36 (93) 315-259 .*. mobil: +36 (30) 586-1997 e-mail. kb.gumiszerviz@freemail hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítésé kerékszerelés, centirozás,
1
OKTATAS ES
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
FIGYELEM!
Alapfokú
INGYENES
(államilag támogatott)
számítógépes tanfolyamok indulnak a DIALÓG Nyelviskolában.
Jelentkezés december 19-ig az iskola ügyfélszolgálatán.
Nagykanizsa, Király u. 31/H Tel.: 06-30-936-3923 ^
@A buszpályaudvarral szemben, a rózsaszín négyemeletes házban, a Pecsenyetanya mögött.) Nyitva: hétfő-péntek 7.30-17.00, szombat: 8.00-12.00 Adventi vasárnapokon is nyitva: 9.00 - 12.00
Szaloncukor ajánlatunk a készlet erejéig!
♦ Bailey''s likőr
♦ capuccino likőr
♦ tojáslikőr
♦ meggylikőr
♦ kókuszlikőr
♦ rumpuncslikőr
♦ banánkrémes
♦ marcipán krémes
♦ tejkrémes
♦ pisztáci-akrémes
♦ mogyorókrémes
♦ gumicukros
♦ zselés
♦ vajkaramell
♦ rum ízű
♦ kókusz
♦ eper
♦ marcipán
♦ gesztenye
♦ banán
♦ diabetikus
♦ vadász feketeerdő tej
♦ vadász étcsokoládés
♦ marcipános függelék
♦ brandy orange függelék
♦ mogyorós függelék
♦ toffee függelék
♦ kávékrémes függelék
♦ pisztáciás függelék
♦ konyakmeggy függelék
♦ konzum kétrétegű 4 ízben
♦ bevonat nélk. konzum
♦ tejkaramell
♦ meggy-marcipán ízű függelék
♦ rum ízű függelék
ssap
,s»ef
er®/ei
''lg!
Toffee 499 Ft
(3992 Ft/kg)
Tchibo kávé 2S0gr 439 Ft (17S6 Ft/kg)
Habkarika kapható!
Viszonteladóknak kedvezmény!
Születésnapra, névnapra táblacsokoládék desszertek, ajándékcsomagok, nagy választékban kaphatók!
Szombaton és vasárnap szaloncukor kóstoló!
Diabetikus és gluténmentes szaloncukor kapható!
BUFENEK / CUKRÁSZATNAK / BI0B0LTNAK HELYISEG KIAD0!
Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ Bővebb információd
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 2/a Telefon: (93) 326-413 .Mobil: (30) 400-5253
E-mail: diaIog@dialognk.hu, Web: www.dialognk.hu
Részletek; ügyfél szolga latunkon F.E«: E-001 1 M/2015
Va KANIZSA
dec. 16-23.
2+1
ÍKét sajtos rúd vásárlásakor a harmadik ajándék!
mm
Ft
a csomag akcós ára
Sajtos rúd
* inramiámoK
^ 6MUWCtiÍf*lí
6 és 12V os 2-225Ah teljesítményig.
átlagos és különlegesen magas inditóáramú, minden gépjárműhöz. 200 hazai és nyugati típus: hagyományos savas, zárt savas, zárt folyadékmentes (zselés).
AKKUMULÁTOR
Szakbolt és Szerviz Pozsgai János
8800 Nagykanizsa, Teleki út 16. Telefon: 93/312-346 Nyitva: H-P: 8-17: Szo.: 8-12 óráig
Kan izS
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVIII. évfolyam 41. szám 2016. december IS.
Együttműködés a foglalkoztatásban
A „Kanizsai foglalkoztatási paktum" keretében a GYES-en és GYED-en lévő, ápolási díjban részesülő és a közeljövőben a munkaerő-piacra visszatérni szándékozó, nagykanizsai lakhellyel rendelkező szülőket várta információs napra a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási Szociális és Közművelődési Non-profit Kft.
Míg a gyerekek a Mikulást várták a feldíszített játszóházban, a felnőtteknek Polai György ügyvezető adott tájékoztatást a témában.
- Számukra szeretnénk bemutatni, hogy a „Kanizsai foglalkoztatási paktum" keretében milyen
együttműködéseket tervezünk a munkáltatókkal - mondta elöljáróban az ügyvezető. - Elsődlegesen a nagykanizsai munkáltatókat kívánjuk bekapcsolni ebbe a folyamatba, és a nagykanizsai munkát kereső személyeknek próbálunk olyan munkalehetőségeket találni, melynek során jobban alkalmazkodhatnak a családjukhoz, és részt tudnak venni a gyermeknevelésben. Akik nem tudnak mindenféle munkát elvállalni, és a versenyszférában megfelelő munkakört betölteni, azok számára a Munkaügyi Központ segítségével próbálunk olyan támogatott lehetőségeket találni, felkínálni, hogy stabilizálni tudják anyagi helyzetüket.
A munkát - konzorciumi formában a várossal -, a Kistérségi társulás gazdasági szervezete, a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási Kft. hat munkatársa segíti. Ebben a szoros együttműködésben nagy tapasztalata van az alkalmazott személyeknek a munkáltatókkal való kapcsolattartásban, illetve a hátrányos helyzetű, állást kereső személyekkel.
Férfiak, családfők is megjelentek az információs napon, sőt megszólították a városkörnyéki településen élőket is. - Őnekik is segíteni kell, mondta Polai György, hozzátéve azt is: igaz, hogy Nagykanizsa elsődleges foglalkoztató-hely, @''folytatás a 2. oldalon)
KÖSZÖNJÜK UTASAINK MEGTISZTELŐ BIZALMÁT,
VÁLASSZANAK BENNÜNKET JÖVŐRE IS!
így uj re/ezer a/l
''azúss tervezésben...
Kellemes arácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!
Kedves Olvasóink!
Áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kíván a Kanizsa Hetilap Szerkesztősége!
Kanizsa - Krónika kJI^By_2016. december 15
(folytatás a címlapról)
de ha meg lehet oldani a beutazásokat, szükség van az ő munkaerejükre, munkavégzésükre is.
Az információs nap keretében együttműködési megállapodást írt alá a kft. a megjelentekkel, és megosztják velük az újabb információkat is. Igyekeznek minden csatornát kihasználni a cél érdekében, és további személyes találkozókra hívják őket. Az álláskeresőknek minden nap 8-16 óráig ügyfélfogadást tartanak a Bajza utca 2. szám alatt lévő Kistérségi Központban. Segítenek az önéletrajz megírásában, fényképek, dokumentumok összeállításában is. Folyamatosan találkoznak ilyen jellegű igényekkel, a legegyszerűbb munkakörtől kezdve a targoncáson keresztül a biztonsági őrig bezárólag sokan felkeresték már az irodát. Sőt, a munkahelyváltoztatási elképzeléssel érkezőknek is tudtak segítséget nyújtani.
Számtalan példa volt arra is a közelmúltban, hogy hírüket hallva úgymond az „utcáról" kopogtattak be hozzájuk segítséget kérni. Mindezek olyan segítségek, amelyeket jogszabály nem igen rögzít, nincs rá hivatalos szervezet, de az emberek jó néven vették, hogy pártfogást kaptak a gondjukra.
B.E.
Zrínyi
Miklóssal
Petőfi
születésnapján
2017. január l-jén 17 órakor a szokott helyen, a költő Deák téri szobránál tartja megemlékezését a Nagykanizsai Polgári Egyesület. Mi köti össze Zrínyi Miklóst és Petőfit a mával? A beszédet mondó Balogh Lászlótól erre is választ kaphatnak a résztvevők, akiktől a szervezők azt kérik, egy-egy gyertyát vagy mécsest is hozzanak.
Kanizsa
A szakképzés nem zsákutca, akár a diplomáig is el lehet jutni a szakképző iskolákból -hangzott el a „Jó szakma - biztos jövő" című konferencián. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum a tankerület általános iskoláinak mutatta be képzéseit.
Zsúfolásig megtelt a terem az érdeklődő pedagógusokkal. „Hatodikos, hetedikes osztályfőnököket hívtunk meg erre a fórumra, azért, mert ők azok a kulcsszereplők a pályaválasztásban, akik a szülőn kívül hosszú
Indulhatnak a kanizsai fejlesztési projektek, erről döntött a közgyűlés. Összesen S,8 milliárd forint TOP-forrást nyert a város, amelyből bővítik és fejlesztik az ipari parkot, felújítanak két-két bölcsődét, óvodát és orvosi rendelőt, és egy új rendelőt is építenek. Mindezek mellett újabb ligetvárosi projekt indul. A közgyűlés most felhatalmazta a polgármestert, hogy aláírja a támogatási szerződéseket. A beruházásokhoz nem kell önerő, a projektmenedzseri feladatokat a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. látja el -számolt be a testület által hozott döntésekről a Kanizsa Televízió.
időn keresztül ismerik a gyerekeket. Ők tudják leginkább, hogy melyik gyermek milyen pályára alkalmas" - mondta el kérdésünkre a centrum főigazgatója, Bene Csaba. Már ma is vannak olyan szakmák, amelyekben versenyképes a bér, de küszöbön az Ipar 4.0, az új ipari forradalom, így a jövőben még több szakképzett emberre lesz szükség.
Mint arra Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő rámutatott: „Európának óriási szüksége van a jó szakemberekre, így ha Európának szüksége
van, akkor a magyar gazdaságnak is szüksége van a jó szakemberekre. Az elmúlt időszakban ez felerősödött, hisz hónapról hónapra egyre jobb eredményekről tudunk beszámolni a foglalkoztatás területén. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon már egy nagyon komoly verseny alakult ki a jól képzett szakemberek iránt, keresik a cégek azokat a szakembereket, akik a profiljukba illő profi szaktudással rendelkeznek."
A Nagykanizsai Szakképzési Centrumban szinte az összes hiányszakmát oktatják. Egy felmérés szerint a következő S évben csak a nyugdíjazások miatt legalább ötszáz munkahelyre keresnek majd szakembereket a kanizsai cégek. „Ahova nagyon szeretnénk gépészeten belül tanulókat csábítani, az a gépi forgácsoló, ipari gépész. Nagy hiány van, rengeteg cégnél voltam most az elmúlt évben Nagykanizsán" - hangsúlyozta Anda Zoltán szakmai főigazgató-helyettes. A magyarországi szakképzés jó minőségét az is bizonyítja, hogy a szakmák európai bajnokságán több ezüst, bronz- és kiválósági érmet szerzett a magyar csapat.
Kanizsa Médiaház
- KANIZSA LOKALPATRIOTA HETILAP -
Összesen S,8 milliárd forint TOP-forrást nyert a város
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója. Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
Jó szakma - biztos jövő
2016. december 15.
Kanizsa - Krónika
Történelmi léptékű béremelés következik
Cseresnyés Péter szerint a megállapodás az egész gazdaságnak jót tesz majd
A nemrégiben megkötött bérmegállapodás - amely a keresetek jelentős emelése mellett adó- és járulékcsökkentő csomagot is tartalmaz - nemcsak a családi kasszákra, hanem az egész magyar gazdaságra jótékony hatással lesz. Ezt mondta lapunknak Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Nagykanizsa országgyűlési képviselője.
lom, az export, a foglalkoztatás; ma már tartósan négymillió fölötti azoknak a száma, akik dolgoznak, - Mindennek következtében versenyhelyzet alakult ki a munkaerő-piacon - szögezte le Cseresnyés Péter -, a foglalkoztatók keresik és egyre vonzóbb juttatási csomagot ajánlanak azoknak, akik dolgozni akarnak, és megfelelő szakképzettséggel rendelkeznek. A munkanélküliség a korábbi 10 százalék
A politikus úgy fogalmazott, a 2010-ben örökölt romhalmazt 2013-ra nagyrészt sikerült felszámolni, amihez a kormányzati eltökéltség mellett szükség volt az emberek áldozatvállalására, munkájára is. Azóta a magyar gazdaság folyamatosan jól teljesít, hiszen csökken az államadósság, és nő például a kiskereskedelmi forga-
feletti értékről mostanra 4,7 százalékra csökkent, s abban mindenki egyetért, hogy a szakemberek megtartásához versenyképes bérre van szükség.
E tekintetben Magyarország 2013-ban megkezdte a felzárkózást a régiós átlag felé, azóta összesen 24 százalékkal nőtt a reálbér. Csak az elmúlt egy évben nyolc százalékos volt az emelkedés, ami azt je-
lenti, mintha egy havi plusz fizetést kapna valaki az egy esztendővel korábbihoz képest, illusztrálta a helyzetet az államtitkár, hozzátéve, a kormányzati szándék most az volt, hogy „tegyünk még nagyobb lépést a béremelés tekintetében".
A bérmegállapodásnak köszönhetően 2017-től IS százalékkal nő a minimálbér és 2S-tel a szakmai bérminimum, de ez csak a hatéves program kezdete, hangsúlyozta Cseresnyés Péter. 2018-tól ugyanis újabb 8, illetve 12 százalékos emelésben állapodott meg a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, s elhatározták, hogy a magyar gazdaság teljesítményének függvényében a béremelés azt követően is folytatódik.
- Jövőre, a szakmai bérminimumot nézve, 17-18 ezer forinttal visz haza többet havonta az a munkavállaló, akinek nincs gyermeke - segít a számolásban az államtitkár. - Acsaládi adókedvezménynek köszönhetően két gyermek esetén 23-24 ezer, három gyermeknél pedig mármintegy 30 ezer forint lesz a plusz. A szakmai bérminimum két év alatt 180 ezer forintra nő, és ez várhatóan a többi bérkategóriát is felfelé tolja.
A parlament közben elfogadta azokat az adó- és járulékszabálymódosításokat, amelyek megteremtik a hátterét a béremelésnek. A társasági adó 2017-től egységesen 9
százalék lesz a korábbi 16, illetve 10 százalék helyett, ami összességében 14S milliárd forint tehercsökkenést jelent.A munkáltatói járulék 2017-ben 27 százalékról 22 százalékra mérséklődik, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal, 20 százalékra. A kormány azt is vállalta, ha 2017-ben a bruttó bér növekedése eléri a 11 százalékot, akkor további fél százalékpontos csökkenést érvényesít, 2019-től pedig négy éven keresztül további 2-2 százalékos lesz a faragás, ha a bérnövekedés eléri a 6 százalékot. Vagyis hat év alatt megfeleződik a munkáltatói járulék.
Ám vannak további kedvező változások is. Az egyéni vállalkozói szja egységesen 9 százalék lesz, a kisvállalati adó mértéke jövőre a mostani 16-ról 14 százalékra, 2018-ban pedig további 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik. Katázni pedig 2017-től a mostani 6 millió forinttal szemben évi 12 millió forint árbevételig lehet. A kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulás mértékének mérséklését is kezdeményezte: 2017-től 27-ről 22 százalékra, 2018-tól pedig 20 százalékra.
Cseresnyés Péter szerint mindez fedezetet nyújt a béremelésre, illetve tovább javítja a magyar gazdaság versenyképességét, aminek következtében Magyarország a következő esztendőkben is egyre jobban teljesít majd.
Kíra, Marcsi mama, Sanyi papa és a póniló
Világít a 3. gyertya is a város adventi koszorúján. A gyertyagyújtásra eljött a Maort telepről Marcsi mama és Sanyi papa az unokájával. Míg a hátán a négyéves Kírával, társai közt békésen ballagott körbe-körbe Tizedes, a póniló, kellő távolságból a papa büszkén fényképezte szeretteit.
A karácsonyi készülődés emelkedett ünnepélyes hangulatában térjünk vissza az örök emberi értékekhez, a családhoz, a hithez. Éljük meg közösen az együvé tartozás, az egymásra figyelés melengető érzését.
Az Advent, a várakozás különösen alkalmas arra, hogy tudatosan keressük a jót, a szépet, megtalálva
pedig adjuk tovább. Szeretetben élni ugyanis nem gyengeséget jelent, hanem mindent legyőző erőt - hangsúlyozta köszöntőjében a
harmadik, úgynevezett öröm vasárnapon Dénes Sándor polgármester. A városvezető azt kívánva, Advent legyen számunkra a béke
üzenete is, mert ahol béke és szeretet van, ott meghitt, bensőséges családot, közösséget lehet teremteni.
A gyertyagyújtást követően Tul-man Géza gyönyörű karácsonyváró dalokkal kápráztatta el a közönséget, majd Szűcs Imre katolikus plébános egy történetet elbeszélve az adventi öröm üzenetére hívta fel a figyelmet: mely még nem önfeledt ujjongás, nem is a kihúzott nyeremény váratlan öröme, hanem a boldogság, a valakihez tartozás mély öröme. Talán a belső békéhez hasonlítható leginkább. Éljük meg valamennyien ezt a mély örömöt -szólította fel az egybegyűlteket.
B.E.
I Kanizsa - Hit
Szolgálatról és számadásról
2016. december 15.
A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) Zala Megyei Szervezete immár tizenegyedik alkalommal adta át a Zalai Prima díjakat. A fő díjazottak között köszönthettük Deme Dávid evangélikus lelkészt.
A kitüntetése kapcsán a lelkészi szolgálatról és a számadásról beszélgettünk Deme Dáviddal.
- Nagy ajándék és meghatározó volt számomra, hogy már kisgyermekkoromtól kezdve megadatott, hogy Isten igéjének a közelében lehettem. Persze ebből nem automatikusan következett, hogy a lelkészi pályát választom. El kellett jönnie egy olyan időszaknak az életemben, amikor személyesen érintett meg olyan módon az Isten üzenete és igéje, melynek nyomán megszületett bennem ez az elhatározás. Azt éreztem, hogy amit én kaptam az evangéliumból, azt nem hallgathatom el, tovább kell adnom.
A családi környezeten túl debreceni gimnazistaként megerősítette ezt az elhatározását a hitoktatók példája, akiknek az életén keresztül megtapasztalta, a kimondott szavaik mögött ott van a hiteles életforma. Lebilincselő volt számára, ahogy édesapja Isten igéjét hirdette, emellett pedig a gyülekezet élete.
- Számomra az egyház nem egy misztikus fogalom, hanem olyan emberekből álló közösség, akiken keresztül az ember megérzi az együtt érző, bátorító szeretetnek a melegét. Amikor az egyházra gondolok, emberek jönnek elém. Olyan emberek, akik tudatában vannak gyarlóságaiknak, de arra törekszenek, hogy életükön ke-
resztül megtapasztalható legyen az, amit a templomban hallanak. Erről tanúskodik az, ahogyan beszélnek, ahogy egymáshoz odafordulnak, ahogyan meg tudnak egymásnak bocsátani, ahogyan a békességre törekednek, ahogy a másik ember elfogadását igyekeznek gyakorolni személyválogatás nélkül.
Nagyon sokan az imádságot, a templomba járást, passzív időtöltésnek tekintik. Sokan mondják, nem érek rá, mert sok dolgom van. De amikor jönnek a sorskérdések, és azokkal kell szembesülnie az embernek, akkor döbbennek rá, hogy igazából lelki tartás, belső lelki erő nélkül számtalan dolgot nem tudunk feldolgozni, elhordozni.
Megtörtént, titokzatos, csodálatos eseteket említett meg a lelkész úr, melyek észrevételéhez belső látásra van szükség.
- Az Úr Jézus mondja: ha inni adsz a szomjazónak, ha felruházod a mezítelent, meglátogatod a beteget, elmész a börtönben lévőhöz, olyan, mintha velem tetted volna meg. Én ezt így éltem át egyik reggel, amikor Margit nénit mentem látogatni a kórházba: jaj de jó hogy jött, hozzon nekem egy pohár vizet - szólt hozzám a köszönés után. S amikor vittem neki a vizet, eszembe jutott, hogy éppen reggel olvastam: ha egy pohár vizet adsz a szomjazónak, olyan, mintha nekem adnád. Ennyire egyszerű.
- Ha én az Úristen előtt képes vagyok leborulni, imádkozni, segítséget, bölcsességet kérni, meg fogom kapni - szól egy másik titok.
- De ehhez megint alázat, hit, bizalom kell Isten iránt. - De hogy kapom én ezt meg? - Kérdezzük
gyakran. Egyikünk sem született ezzel a hittel, arról van szó, hogy ki teszem-e magamat Isten igéjének, a Szentlélek munkájának, vagy nem. Elzárkózom, vagy nyitott vagyok! Az a nagy titok ebben, hogy ki tudjam mondani azt is, hogy legyen meg a te akaratod. És ez nem könnyű!
A katonaság után 1972- 1977 között a lelkész úr elvégezte Budapesten a Teológiai Akadémiát. Az első szolgálati helye a templom nélküli város, Dunaújváros és környéke, Kisapostag volt.
- Megrendítő élettörténetekkel találkoztam ott. Láttam a három műszakba járó emberek között hogyan szakadnak szét a családi kötelékek, hogy maradnak egyedül a gyerekek. Az egyik gyerek a nagyszülővel itt, a másik az apával amott. Jártam házról-házra, látogattam a családokat, sokszor mondtam azoknak a gyerekeknek, akik a szüleikkel a hűtőmágnesen keresztül tartották a kapcsolatot, hogy add tovább édesanyádnak azt, amit itt tanultál. Ilyen módon próbáltam rajtuk keresztül közvetíteni az üzenetet azoknak a szülőknek, akik elcsigázottan értek haza a munkából. Hihetetlenül sokat jelentett számukra, ha a kisgyerek elmondta otthon a bibliai történetet a szüleinek.
Az átélt csodákról hosszú történeteket tudna mesélni Deme Dávid, most ragadjuk ki azt a dunapentelei református imaházban történtet, amikor csak egy asszony jött el a délutáni istentiszteletre. Az igehirdetés után ki akarta mondani az áment, de a néni nem engedte, hangosan folytatta az imádságot: Uram Istenem ebben a városban semmi más nem köti össze az embereket csak a központi fűtés vezetékrendszere. Mozdítsd meg a tőled elfordultak szívét, lelkét a közönyből, a nemtörődömségből, Amen. Egy darabig szóhoz sem tudott jutni, ám két hét múlva mégis az történt, hogy S2 ember jelent meg ott a teológus-napi istentiszteleten és két általános iskolás gyermeket kereszteltek.
- Számomra sosem volt kérdés, hány ember van ott az istentiszteleten. Ha egy ember volt, akkor egynek hirdettem az evangéliumot, ha SO volt, akkor ötvennek. Aki nem volt ott, azért imádkoztunk. A magam módján mindig
szeretettel igyekeztem közelíteni az emberek felé.
A házasságkötés után a feleségével, aki szintén elvégezte a teológiát, a Vas megyei Ostfy-asszonyfán, majd Csöngén kezdték el a szolgálatot. Később Uraiújfalu, Rábapaty, Vasegerszeg, Jákfa következett. Legalább öt istentiszteletet kellett tartaniuk vasárnaponként, természetesen a hittanórák sem maradhattak el. 1990-ben költözött a lelkészcsalád Kanizsára.
- Megnyíltak előttünk az ajtók, a lehetőségek abban az időben. Szívügyem volt az igehirdetés az istentiszteleti alkalmakkor, a személyes találkozás az emberekkel és a betegek látogatása a kórházban. Nagyon-nagy örömöt jelentett a gyerekekkel való foglalkozás és a hitoktatás. Nagyon szerettem énekelni, hisz a lelki ének megerősíti az embert. Ugyancsak szívügyem volt az ökumené. Az ökumenikus imahetek kapcsán én kezdeményeztem, hogy induljunk el egymás templomaiba. Az általam kidolgozott ökumenikus liturgiát a testvérek örömmel elfogadták.
Hálával gondolok valamennyi gyülekezetre, ahol szolgáltunk. Három-négy év sem telt el Kanizsán, amikor hívtak volna Budapestre szolgálni, de nem mentem. Kötődtem az itteni emberekhez, úgy tekintettem a gyülekezetre, mint a szűkebb családon túli nagyobb családra.
A három gyermekünk után Isten még megadott nekünk itt egy negyedik gyermeket, a Julcsi lányunkat, és megéltük, hogy a három gyermekünk már családos, és megadott 8 unokát. Valami csoda mindezt átélni.
A kitüntetés átvételekor Reményik Sándor költő Azt mondják című verse fogalmazódott meg bennem, melynek két utolsó sora így hangzik: ,,Ó barátaim, ha egy fénysugár a lelketekig hullt át lelkemen, nem enyém ez a fény, csak bennem jár, Istennek köszönjétek, ne nekem."
Én egyszerű módon, az Istentől kapott ajándékkal igyekeztem, és szeretném ezután is az Úrnak az üzenetét tovább adni, és készülni a földi élet utolsó szakaszára. Ezen az úton minden bizonnyal lesznek áldások és próbák is, mint ahogy vannak is. Eddig is Isten kegyelme hordozott, ezután is rábízom magam.
Bakonyi Erzsébet
2016. december 15.
Kanizsa - Hirdetés
Januári fogadóórák
Polgármester, alpolgármesterek
Dénes Sándor polgármester fogadónapot tart 2017. január 4-én (szerda) 8.30-tól 12.00 -ig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában. Karádi Ferenc 2017. január hónapban alpolgármesteri fogadónapját és a 8. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselőjeként fogadóóráját 2017. január 11-én (szerda) 8,30-12,00 óráig tartja a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.).
Tóth Nándor 2017. január hónapban alpolgármesteri fogadónapját és a 9. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselőjeként fogadóóráját 2017. január 25-én (szerda) 8,30-12,00 óráig tartja a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.). Képviselők
Balogh László, a nagykanizsai 2. számú választókerület önkormányzati képviselője, a Humán Bizottság elnöke fogadóórát tart 2017. január 4-én, szerdán, 16 órától 17 óráig a Batthyány Lajos Gimnáziumban (Nagykanizsa, Roz-gonyi utca 23.): 30/2040865, balogh.laszlo61@chello.hu. Bedő György, az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart 2017. január 3-án, kedden, 17 órától a Hevesi Sándor Altalános Iskolában.
Dénes Sándor, a 10. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője 2017. január 12-én (csütörtök) 17 órától fogadóórát tart a Polgármesteri Hivatal Kiskanizsai Kirendeltségén (Nagykanizsa, Szt. Flórián tér 30.) Gábris Jácint önkormányzati képviselő fogadóórájával kapcsolatos információ a 8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 1. 1/7. számú irodában kérhető. Jerausek István önkormányzati képviselő fogadóórát tart 2017. január 9-én (hétfőn) 17 órától a Kőrösi Csoma Sándor Altalános Iskolában. Szőlősi Márta, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart 2017. január 2-án, hétfőn 17.00 órától a Batthyány Lajos Gimnáziumban. (Rozgonyi u. 23.): 0630/301-8185, szolosi.marta@fidesz.hu, szmarta25@hot-mail.com
Induló tanfolyamok januártól a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Jelentkezés és felvilágosítás a 06-30/894-2604-es telefonszámon.
GYERMEKELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ TANFOLYAM SZÜLŐKNEK
Oktató:
Tanai János, a Nagykanizsai Mentőállomás vezetője, mentőtiszt
Részvételi díj: 3500 Ft
SIKKESEN SIKERES NO
tanfolyam szépségápolásról, életmódtippekkel megfűszerezve
PINTÉR EDINA
kozmetikus mester
Előadók:
SZŰCS PETRA
dietetikus
PINTÉR ANDREA
a Fitpoint Mozgásközpont szakmai vezetője
Részvételi díj: 2000 Ft
A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket vesz fel
Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatlan idejű kormányzati szolgálati jogviszonyba pályázatot hirdet KÖZÚTI ELLENŐR munkakör betöltésére.
A munkavégzés helyei az alábbi régióközpontok környéke:
• Dél-nyugat magyarországi régió - Nagykanizsa
• Észak-nyugat magyarországi régió - Csorna
• Dél-kelet magyarországi régió - Hódmezővásárhely
Részletes információk: a http://www.kanizsaujsag.hu weblapon az alábbi címen érhetők el: „ÁLLÁS - A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket vesz fel"
^ Nagykanizsa,
> Zrínyi Miklós utca 7/4.
Telefon: 06-70-577-8560 i(: bella.fodraszcikk@gmail.com
Nyitva tartás: H-P 8.30-17.00, Szombat 8.30 -12.00
Kanizsa - Advent
2016. december 15.
Vfk./ NbjgáUt
M^jlíküMjtL
NAGYKANIZSA
NOVEMBER 27-DECEMBtK 2H. íinfifiift
DECEMBER 2. (PÉNTEK) 17:00-20:00 DECEMBER 3. (SZOMBAT) 17:00-20:30 DECEMBER 4. (VASÁRNAP) 17:45-19:15
KAKAÓ Együttes gyerekműsora SZABÓ-SIKLÓDI UA énekel FIRENEST - tűzzsonglőr show Kívánságműsor DJ LADA PÁNTLIKA Néptánccsoport TÓTH AURÓRA énekel TIBORCZ TRIÓ - JazzKarácsony DRÁVAGYÖNGYE Néptáncegyüttes ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Karádi Ferenc, alpolgármester Nyeste Pál, piarista atya ACZÉL LÁSZLÓ énekef
DECEMBER 9. (PÉNTEK) 17:00-20:00 DECEMBER 10. (SZOMBAT) 17:00-20:30 [ DECEMBER 11. (VASÁRNAP) 18:00-19:15
KEREK PEREC Társulat: Télapó és a válogatós királykisasszony - bábjáték NAPSUGÁR EGYÜTTES gyerekműsora ZALAGYÖNGYE Táncegyüttes ICELINE - jégszobrász show Nagykanizsai FÚVÓSZENEKAR MICSINAf Dominík vers- és mesemondó TIBORCZ TRIÓ - JazzKarácsony II. TÓTH AURÓRA énekel ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Dénes Sándor, polgármester Szűcs Imre, katolikus plébános TULMAN GÉZA adventi műsora
DECEMBER 16. (PÉNTEK). 16:00-20:00 I DECEMBER 17. (SZOMBAT) 16:30-20:30 I DECEMBER 18. (VASÁRNAP) 17:00-19:30
Péterfy Sándor Általános Iskola műsora PÁNTLIKA Néptánccsoport PORTÉKA SZÍNPAD: Decemberi Csillagok bábjáték BUDAPESTI UTCASZÍNHÁZ: Betlehemi éj Kívánságműsor DJ LADA
A THÚRY VITÉZLŐ OSKOLA műsora TULMAN GÉZA énekel Kanizsai Horvát TAMBURAZENEKAR GÖLLES MARTIN - Karácsonyi hangulatok
K ÁNIZS AFEST.HU/Al) VENT
FÉNYFESTÉS a Városháza homlokzatán Nagykanizsai FÚVÓSZENEKAR II. A Református Kórus műsora ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS Cseresnyés Péter, államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője Hella Ferenc, református lelkipásztor TABÁNI ISTVÁN műsora
2016. december 15.
Kanizsa - Szeretet
f
Karácsonyai teszi szebbé!
t,+doboz+/4vt^k+szeuetet
= KÖZÖS ARÖ M
Ugye neked is van otthon cipősdobozod?
Meg tudsz tölteni egy üres dobozt szeretettel?
Tegyük együtt szebbé a rászoruló gyermekek Karácsonyát
A jótékonysági akció részletei:
KANIZSAFEST.HU/ADVENT
-rw, *j **-. — ■• • r i«-. " V -AW7 -r. __
Fővédnök: Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője

#egydob

nizss hi t
KÖZÖSSÉG. SZERETET. 0SSZEF0GAS. Legyen Nagykanizsa az a vidéki város, amely szeretet-dobozaival a legtöbb rászoruló gyermek
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 15.
Nagykanizsai Kereskedelmi
és Iparkamara 8800 Nagykanizsa, Ady u. I. Telefon: 93/516-670, 93/516-671 Mobil: 0630/754-3616 E-mail: nakkik@nakkik.hu, Honlap: www.nakkik.hu
Imagefilm készült Nagykanizsáról
képzőhelyen gyakorlati oktatóként csak olyan személy tevékenykedhet, aki rendelkezik az adott szakmában mesterlevéllel. Ezt segítette elő az a minisztériu-
mi pályázati projekt, mely a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamaránál 20 fő számára tette lehetővé, hogy megkezdhesse a mesterképzést támogatott keretek között. A sikeres vizsgát tett mes-
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából a Kanizsa TV arculati filmet készített Nagykanizsa városáról és gazdaságáról. Ennek mottója kamaránk új befektetési üzenete: "Nagykanizsán sikeres lesz."
A film bemutatja a város történetét, a helyi gazdaság fejlődését, a fontosabb cégeket, a képzési, valamint a befektetési lehetőségeket.
A kisfilm segítséget nyújt tagjainknak és minden regisztrált vállalkozásnak, hogy tárgyalásaik során külföldi - de akár belföldi -partnereiknek bemutathassák a helyi gazdasági lehetőségeket és hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen fedezzék fel Nagykanizsát. A filmet a www.nakkik.hu kamarai oldalon érhetik el magyar és angol nyelven.
Újra mestereket avattunk
A Szakképzési törvény előírása szerint gazdálkodó szervnél lévő
terek november 2S-én, a Vasemberház Dísz termében vehették át ünnepélyes keretek között mesterleveleiket. A rendezvényt az elnökség bevonulása után dr. Polay József elnök nyitotta meg. Ezt követően Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzéséért felelős államtitkár és Dénes Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket. A vizsgabizottság nevében Bangó László, a szakács mester vizsgabizottság elnöke, a mesterek nevében Szirmai Judit cukrász mester mondott köszöntő beszédet. Ezt követően a mesterek ünnepélyes keretek között esküt tettek és átvették mesterleveleiket. A programban 8 fő cukrász, 3 fő gépi forgácsoló, 6 fő szakács és 2 fő épület-és szerkezetlakatos szerzett mestercímet.
Aláírták a Kanizsai
Foglalkoztatási Paktumot
November 30-án Dénes Sándor polgármester, Polai György, a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója, valamint dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ünnepélyes keretek között aláírta a Kanizsai Foglalkoztatási Paktumot, melynek segítsé-
gével három éven belül háromszáz hátrányos helyzetű álláskereső juthat új munkahelyhez Nagykanizsán. A projekthez eddig 18 szervezet, valamint cég csatlakozott. A megalakult paktumszervezet workshopját is ez alkalommal tartották meg. A rendezvény résztvevőit Dénes Sándor polgármester köszöntötte. Az aláírást követően Orosz Hajnalka, az Abacus Audit Kft. ügyvezetője bemutatta a Kanizsai Foglalkoztatási Paktum megvalósíthatósági tanulmányának főbb elemeit. A Kanizsai Foglalkoztatási Paktummal egy olyan platform valósul meg, mely a város és térsége gazdasági viszonyait legjobban ismerő szereplők együttműködésének biztosít szervezeti keretet. A partnerségi megállapodásban foglaltak hatékony és sikeres végrehajtása a paktum kiemelt feladata. Ennek érdekében szükség volt egy S főből álló irányító csoport felállítására, mely a szervezet döntéshozó, irányító szerve, illetve felelős a Kanizsai Foglalkoztatási Paktum által kitűzött célok és a vállalt feladatok teljesüléséért. Az irányító csoport tagjai: Bagarus Ágnes, dr. Babati
Szabolcs, dr. Polay József, Lérántné Mátés Valéria és Polai György. Az elnök személyére Polai Györgyöt javasolták a tagok.
Fontos változások a vállalkozások életében Kamaránk december 1-én tájékoztató fórumot rendezett, melyen Dr. Lázár József, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei
csolódó aktuális információkról, az EKÁER változásairól és a kisadók (KATA, KIVA) változásairól tájékoztatta a nagykanizsai vállalkozások képviselőit. Az online pénztárgépek beszerzésével, szervizelésével kapcsolatos gyakorlati kérdésekre Béli Zsolt, a Kanizsa Copy Kft. ügyvezetője válaszolt.
Fórum építőipari kivitelezőknek
December 13-án az építőipari kivitelezőknek tartottunk előadást. Máté Miklós, az építőipari lánctartozások kialakulását, illetve jövőbeni újra termelődésének megakadályozását szolgáló intézmény, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetője, előadásában az építőipar jellemző problémáiról beszélt a TSZSZ tapasztalatai alapján. Ezt követően Sárdi Andrea, Csatlós Rita és Seláf István, a Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalának munkatársai, az E-épí-tési napló vezetésének és építésfelügyeleti ellenőrzések gyakorlati tapasztalatairól tartottak előadást a résztvevőknek.
szakképzési feladataink
Aktualitások a szakképzés területén Kamaránk november 23-án konferenciát tartott, melyen Kereskai Péter titkár köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Anda Zoltán, a Nagykanizsai
Adóigazgatósága Tájékoztatási Osztályának vezetője az online pénztárgépek bevezetéséhez kap-
Szakképzési Centrum szakképzési főigazgató-helyettese a Szakképzési Centrumok szerepéről beszélt a megújult szakképzésben. Vajda Tibor, az OT INDUSTRIES-DKG Gépgyártó Zrt. tanműhelyvezetője „Duális képzés egy vállalati tanműhelyben" címmel tartott előadást. Majd Dr. Balogh Imre, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési csoportvezetője a megyei és városi hiányszakmákat mutatta be.
2016. december 15.
Kanizsa - Hirdetés
TANFOLYAMOT SZERVEZTÜNK A KAMARAI SZAKÉRTŐKNEK
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 3S órás szakmai, pedagógiai és pszichológiai felkészítést szervezett a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzését végző területi kamarai szakértők számára. A képzések időpontjai: október 21. október 22. november 4 és november S.
A felkészítés november 19-én vizsgával zárult, melyet sikeresen teljesítők automatikusan bekerültek a kamarai Országos Szakértői Névjegyzékbe. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irányelvei alapján a szakmunkástanulók gyakorlati képzését vállaló képzőhelyek Szakképzési Törvény szerinti ellenőrzését csak az e Névjegyzékben szereplő személyek végezhetik.
Kamaránk szakképzési feladatai az NPA-KA-NGM-1/2015/TK/22 számú pályázati támogatásból valósulnak meg. A támogatást az NPA terhére a nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja.
Költségmentesen, kamat nélkül elérhető az Agrár Széchenyi Kártya a tejhasznú tehéntartással, illetve sertéstartással foglalkozó vállalkozások számára
A támogatás mértéke: 100% kamattámogatás a hitel teljes futamidejére; 100% kezességi díjtámogatás a kezességvállalás teljes időtartamára; teljes kezelési költségtámogatás a hitel teljes futamidejére, kezelési költségen kívüli költségek együttes összegének 100%-ára vonatkozó költségtámogatás.
Az ASZK összege minden megkezdett egész (tejhasznú tehén, ill. sertés) állategységenként max. 500 ezer Ft (Vállalkozásonként legfeljebb 50 millió forint) lehet
Az "átmeneti támogatású" ASZK hitel igénybevételének főbb feltételei: a Vállalkozás tejhasznú tehéntartással, illetve sertéstartással foglalkozik, az "átmeneti ASZK" futamideje maximum 1 év lehet.
További információ kérhető a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarában Tel. szám: 0693/516-670, 0693/516-671, Mobil: 0630/754-3616 E-mail: nakkik@nakkik.hu
KAMARÁNK ELNÖKSÉGE ÉS MUNKATÁRSAI NEVÉBEN KÍVÁNUNK ÖNÖKNEK, MUNKATÁRSAIKNAK, CSALÁdTAGjAIKNAK KELLEMES KARÁcSoNyI
Ünnepeket
ÉS SIKEREKBEN
GAzdAG
boldog Új évet!
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 15.
Álláspályázat - építéshatósági ügyintéző
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Humán és Hatósági Osztály Építésügyi csoport építésigazgatási ügyintéző munkakör betöltésére.
A közszolgálati jogviszony időtartama: határozott idejű helyettesítés céljából (GYED,GYES idejére szóló) közszolgálati jogviszony.
Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.
A munkavégzés helye: Zala megye, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet.
A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök: 1. melléklet IS. építésügyi igazgatási területen a.) pont.
A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök: a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Építésügyi csoportjában építésügyi igazgatási (hatósági) feladatok ellátása.
A csoport tevékenysége a vonatkozó szabályozás keretében: elsőfokú építésügyi hatósági feladatok ellátása a vonatkozó központi jogszabályok és önkormányzati rendeletek alapján a 66/201S. (III. 30.) Korm. rendeletben meghatározott illetékességi területen.
Jogállás, illetmény és juttatások: a jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.), valamint Nagykanizsa MJV Önkormányzata Közgyűlésének 18/2012. (IV.04.) önkormányzati rendelete, a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata és Közszolgálati Szabályzata rendelkezései az irányadók.
Pályázati feltételek: magyar állampolgárság, cselekvőképesség, büntetlen előélet. Főiskola/Egyetem: egyetemi szintű építészmérnöki vagy építőmérnöki (magasépítő területen szerkezetépítő szakirány) szakképzettség, főiskolai szintű magasépítő üzemmérnöki, építészmérnöki, építőmérnöki (magasépítő területen szerkezetépítő szakirány) vagy városgazdasági üzemmérnöki (ezzel egyenértékű településmérnöki) szakképzettség vagy ezekkel egyenértékűnek elismert szakképzettség, vagy alapképzésben szerzett építész, épületszerkezeti konstruktőr vagy magasépítési szakirányán szerzett szakképzettség, mesterfokozatú képzésben szerzett tervező építészmérnöki, szerkezettervező építészmérnöki szakképzettség, osztatlan képzésben építész szakképzettség vagy ezekkel egyenértékűnek elismert szakképzettség. Közigazgatási vagy jogi szakvizsga, vagy a Kttv. 118. § (9) bekezdése szerinti mentesítés igazolása (ennek hiányában a pályázó nyilatkozata, hogy kinevezése esetén a kinevezéstől számított két éven belül azt megszerzi), vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatása, "B" kategóriás gépjárművezetői engedély, felhasználói szintű számítógépes ismeret.
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: építésügyi vizsga, építésigazgatási szakmai gyakorlat, lommunikációs szintű idegen nyelvtudás, ÉTDR rendszer ismerete.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
- A pályázó részletes szakmai önéletrajza a 4S/2012. (III.20.) Korm.
rend. i. számú melléklete szerinti formában és tartalommal (www.nagykanizsa.hu / Polgármesteri Hivatal / Letölthető nyomtatványok / Jegyzői Kabinet / Önéletrajz minta szerint),
- Motivációs levél,
- Három hónapnál nem régebbi eredeti erkölcsi bizonyítvány, amely tartalmazza azt is, hogy a pályázó foglalkozástól eltiltás hatálya alatt nem áll (vagy az arra vonatkozó igazolás, hogy a pályázó a pályázata benyújtásáig az erkölcsi bizonyítványt kérelmezte),
- A pályázati feltételként előírt iskolai végzettséget, szakképesítést, vizsgát tanúsító okirat másolata,
- A pályázó által a pályázatban hivatkozott szakmai gyakorlat hitelt érdemlő igazolása,
- A pályázó arra vonatkozó nyilatkozatai, hogy nem áll cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt, kinevezése esetén alkalmazási tilalom vagy munkaköri összeférhetetlenség a Kttv. 84-8S. §-ai és a 343/2006.(XII.23.) Korm. rend. 8. § -a alapján vele szemben nem áll fenn; illetőleg nem áll hivatalvesztés fegyelmi büntetés hatálya alatt, amely miatt közigazgatási szervnél nem alkalmazható, a 2007. évi CLII tv. szerinti vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséget vállalja, hozzájárul a pályázati anyagában foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez.
A munkakör betöltésének időpontja: 2017. február 1.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. január 15.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt dr. Gyergyák Krisztina jegyző nyújt a +36-20-849-2307-es telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja: postai úton, a pályázatnak Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala címére történő megküldésével (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) vagy személyesen, dr. Gyergyák Krisztina jegyzőnél, Zala megye, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3. ajtó.
Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 2/97S/2016., valamint a munkakör megnevezését: Építésigazgatási ügyintéző.
A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje: a pályázati határidő leteltét követően - az erkölcsi bizonyítvány kivételével -hiánypótlásra nincs lehetőség. A kinevezést megelőzően a pályázó személyes meghallgatására sor kerül. Az érvényes erkölcsi bizonyítvány eredeti példányát legkésőbb a személyes meghallgatáskor be kell nyújtani. A döntésről a pályázók írásban értesítést kapnak.
A pályáztató fenntartja a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítsa.
A pályázat elbírálásának határideje: 2017. január 31.
A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ: a kinevezés hat hónap próbaidő kikötésével történik. A munkakör ellátásához a 487/2013. (XII.17.) Korm. rend. 4. § (4) bekezdésében foglalt építésügyi vizsga kötelezettségnek eleget kell tenni.
A munkáltatóval kapcsolatban további információ a www.nagykanizsa.hu honlapon szerezhető
FfVffTfVffTTfTTfTffVfffffffVff???^
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Építkezők, asztalosok, ácsok figyelem!
A Ramda Kft. Fűrészáru kereskedésében KAPHATÓ:
♦ Épületfa különböző méretben és hosszban, nagy választékban: 46.000 Ft + áfától. ♦ Deszkák különböző méretben és hosszban, nagy választékban: 34.000 Ft + áfától. ♦ Asztalos minőségi deszka, palló kapható. ♦ BŐVÍTETTÜK ÁRUKÉSZLETÜNKET: OSB lappal, II.-III. osztályú rétegelt lemezzel, lambériával, hajópadlóval. ♦ Egyéb szolgáltatásaink: az itt vásárolt fák gyalulása, méretre vágása rövid határidővel. BOLDOG ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK ÜGYFELEINKNEK!
Ramda Kft. Nagykanizsa, Magyar u.166. szám alatt (Nafta benzinkút mellett)
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila OPTIKA íátszerész mester
,,,,, ,í, „ 8800 Nagykanizsa, Deák tér 6.
(93)312-011.(30)3852576
Hétfő-Péntek l
Szombat 9-1
2016. december 15.
Kanizsa - Hirdetés

ISMERJE MEG PÉNZÜGYI OLDALUNKAT IS!
BIZTONSÁGOS
ÁLLAMPAPÍR
BEFEKTETÉSEK
• most akár 1 évig díjmentes számlavezetéssel
• díjmentesen igényelhető e-befektetési szolgáltatással is
szombaton
''s elérhető*
E

POSTA PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK
Számlavezetési díjkedvezményt a számlanyitás hónapjában és az azt követő 12 hónapban biztosítunk azon Ügyfeleknek, akik 2016. október 10. - 2016. december 31. között a Magyar Posta Befektetési Zrt-nél Összevont Értékpapírszámlát nyitnak, emellett e-Befektetési szolgáltatást igényelnek és a havi rendszeres számlakivonat küldését elektronikus úton kérik.
A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, befektetési- vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Befektetési döntése előtt kérjük, körültekintően mérlegelje annak tárgyát, kockázatait, díjait, a befektetésből származó esetleges károkat, figyelmesen tanulmányozza át az állampapírok Ismertetőit és az adott értékpapír sorozatra vonatkozó Nyilvános ajánlattételeket, továbbá a Magyar Posta Befektetési Zrt, Üzletszabályzatát, Díjjegyzékét vonatkozó Hirdetményeit, melyek elérhetők a www.postamegtakaritas.hu-n vagy az értékesítésbe bevont postahelyeken. A befektetési szolgáltatásokat a Magyar Posta Befektetési Zrt. nyújtja, a szolgáltatások közvetítésében a Magyar Posta Zrt. függő ügynökként vesz részt.
*A szombaton nyitva tartó és befektetési szolgáltatások értékesítésére kijelölt posták nyitvatartási idejében, de legfeljebb 8-12 óráig.
www. posta. h u
Magyar Posta
Kanizsa - Sportc
2016. december 15.
Nagykanizsa, Széchenyi tér S-9. Tel.: 0693/311-468 fax: 0693/310-46S e-mail:hsmkig@kanizsaikultura.hu www.kanizsaikultura.hu
Tisztelt Vendégeink!
Sajnálattal közöljük, hogy a L''art Pour L''art Társulat „A pofon egyszerű" című előadása technikai okok miatt elmarad! A jegyeket a HSMK információs szolgálatánál lehet visszaváltani jegyvételi időben.
December 17. 17 óra ANGYALOK ÉBREDÉSE -SWANS KARÁCSONYI GÁLA Belépődíj: 1 200 Ft (6 éves korig a belépés díjtalan). A jegyek megvásárolhatók a szervezőknél, vagy a műsor előtt egy órával a Hevesi Sándor Művelődési Központban Szervező: Pulai Lászlóné +36709481987 December 29. 19 óra Filharmónia-Fortissimo bérlet BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR Vezényel: Takács-Nagy Gábor Közreműködik: Várdai István -cselló
Zeneigazgató: Fischer Iván Műsor: L. Beethoven: 3. Leonóranyitány. E. Grieg: Peer Gynt - 1. szvit. P. Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33. C. Saint-Saens: Sámson és Delila -Bacchanália. P. Dukas: A bűvészinas. M. Ravel: Lúdanyó meséi -M 60 szvit. F. Mendelssohn: 3., "Skót" szimfónia, op. S6. - 4. tétel Belépődíj: 4 900 Ft
JANUÁRI ELŐZETES:
Január S. 19 óra
DUMASZÍNHÁZ
NAGYKANIZSA
Előadók: Kőhalmi Zoltán és
Beliczai Balázs
Belépődíj: 2.900 Ft. Jegyek elővételben november 18-tól a HSMK jegypénztárában, az Alexandra Könyvesboltban (Kanizsa Plaza) és a dumaszinhaz.jegy.hu oldalon kaphatók.
December 1S. 19 óra KANIZSAI PÓDIUM: Nyiratkozások - Sörgyári capriccio - monodráma. A Theaterre-publik Ungarn előadása. A belépés DÍJTALAN!
Nagy és Herczeg harmadik
Zágrábban a Judo Klub Lika egyesülete által szervezett Horvát Szuper Kupa elnevezésű cselgáncs versenyen vettek részt Nagykanizsai Judo Klub-Röntgen Kanizsa növendékei. Összesen 73 klub 624 versenyzője lépett tatamira a bosnyák, cseh, lengyel, osztrák, szerb, szlovák, szlovén, horvát és magyar csapatokat felvonultató mezőnyben.
Az NJK zágrábi eredményei. U14 34 kg: 3. hely Herczeg Zsombor. U14 55 kg: 3. Nagy Olivér. U16 50 kg: 5. Kis Alex. U10 30 kg: 7. Nagy Kornél. U10 46 kg: 7. Tamás Levente. U12 42 kg: 7. Keller Ádám. U14 42 kg: 7. Köveskáli Regő.
- Nagyon jó verseny volt, melyen a kicsiknél és a nagyoknál is szépszámú mezőny jött össze az egyes súlycsoportokban - értékelt Hóbár Péter, az NJK edzője. - Nálunk a kicsik utoljára májusban küzdöttek és ez meg is látszott a teljesítményükön, kissé megilletődötten léptek tatamira. A nagyoknál egy-két apró hibát leszámítva szinte mindenki azt hozta, ami benne volt Ezúttal is dicséret illeti Herczeg
Zsombort (bal oldali képünkön), aki a vigaszágon is megtett mindent azért, hogy érmes legyen. Nagy Olivér (jobb felső képünkön balról) nagyon erős mezőnyben állhatott végül dobogóra, több párharcában is papírformát borított, jelezve, hogy a jövőben vele számolni kell.
P.L.
VíVópalánták találkozója Mikulásra
A Bálits Károly Vívóteremben megrendezték a vívók Mikulás Kupáját, melyen az általános iskolás korú versenyzők küzdöttek a bajnoki elismerésekért. A versenyen 38 vívó lépett pástra négy korcsoportban.
Nagykanizsai vívó Mikulás Kupa eredmények. Felső tagozatos fiú kard: 1. Zadravecz Máté, 2. Kiss Gergely, 3. Papp Viktor. Felső tagozatos leány kard: 1. Kobra Virág, 2. Sánta Fanni, 3. Kozári Dóra. Kezdő
csoport fiú kard: 1. Varga Simon Péter, 2. Nagy Zsombor, 3. Bander László. Kezdő csoport leány kard: 1. Avas Liliána, 2. Kiss Dorottya, 3. Nagy Janka.
P.L.
Ajándékozza meg szeretteit luxustermékeinkkel!
■ 2016-os GUCCI, DIOR modellek széles választóban!
ftl ''Hűt-
FEDEZZE FEL A KORLÁTLAN LÁTÁS ÉLMÉNYÉT MOZGÁS KÖZBEN ISA
J MD
Kellemes wrácsonni innepehet és holdon "I kíván liedres vásárlóinak a Sashalmi Optika!
Keressen bennünket, hogy segíthessünk!
Nagykanizsa, Sugár u. 1., tel.: 06-93-789-962 Nagykanizsa, Platán sor 1., tel.: 06-93-310-644
MESTER OPTIKA
201S
SASHALMI OPTIKA
2016. december 15.
Kanizsa - Ez + Az
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizs munkahelyi ajánlatairól bővebben: ai Járási Hivatal
Gyártásvezető asszisztens szakirányú megegyezés szerint
Pénzügyi ügyintéző szakirányú megegyezés szerint
Könyvelő szakirányú megegyezés szerint
Raktárkezelő szakirányú megegyezés szerint
Recepciós szakirányú megegyezés szerint
Pincér szakmunkásképző megegyezés szerint
Habszabász szakmunkásképző megegyezés szerint
Gyártósori összeszerelő betanított munkás megegyezés szerint
Anyagmozgató betanított munkás megegyezés szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő péntek: 8:00 - 13:00 óra. - kedd - szerda: 8:00 -16:00 óra között,
(93) 666-666
"Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
SMS
30/5-994-994
ajtót mutat megjelenik somogyi helység
a karácsonyra is jellemző megállapítás 21 ▼ T romai 50 lombos növény ezen a helyen T effektus ▼ délceg
női név engedély nélküli
▼ ► ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ■ L 1
gépkocsi-tulajdonos ▼ ► hun kiftály tudomány ága ► 1
▼ afgán harcos ►
sajat kezével
kamat ► kettős betű ► T forgatócsoport ►
usa-űr-hivatw. így. latinul hitvallás
boka rívAuSa elmesport ► ▼ ▼ középen mosat! ►
nem jon időben nyakmelegítő amely személy
i ▼ tamacs németül tengeri emlős ► T kálium ►
mindenre kiterjedő
mohácsi horvát • autós fogalom ▼
...-azzal félszegi motyog
► divat lantán ►
......carte (étlap szerint)
kuckó
► öltöny része romos gat! ► T
... pályaudvar aránycsapat-tag
émelygős ► szemetes ► ▼ cassius... ibckszolű)
fotometriai mennyiség
üres bók! ruhakészítő
bőr ► kreatív játék ► T teknővájó szerszám római 4 ▼ ►
rajtol '' iljusin gépjele
vIgsAg
f > T repülős ... (hírhedt TOLVAJ J NYlLÁS ► .....▼
▼ vakmerő vállalKOZÁS ► dátumrag ►
kancsóban van!
newton
polcról elvesz ► ▼ ÁU2 énekese ► ▼ személynévmás
idióta gramm
o> >-4 mikrosz- '' ▼ T
T kóp. ►
RÉGIESEN
Horoszkóp
III.21.-IV.19. Kos
Ne feledkezzen meg a célkitűzéseiről. Hiszen amit eltervezett magának az év elején, azt még megvalósíthatja év végéig.
$NV.20.-V.20. Bika
Jól tenni, ha felülvizsgálná a kapcsolatait, mert némelyikből anyagi hátránya származhat. Lehetőleg töltse önfeledten az ünnepeket.
^&V.2L-VL2L Ikrek
A munkálkodás helyett jóleső álmodozással tölti az esti óráit. Am egyszer csak meggondolja magát, és hétvégén bepótol mindent.
VI.22.-VII.22. Rák
Egy váratlan felismerés bolygathatja meg a nyugalmát még az ünnepek előtt. Egy vidám szilveszteri mulatság azonban gyógyír lehet mindenre.
4StVIL23.-VIII.22. Oroszlán
Inkább anyagi elismerésekre számíthat mostanában, mint erkölcsire. Az ünnepek előtt gondolkodjon reálisan, és ne legyen túlságosan érzékeny.
VIII.23.-IX.22. Szűz
A csillagok szerint hullámzó hangulatát egy rég látott ismerőse hamarosan egyenesbe hozza. Ne féljen a találkozástól, mert örömteli lesz.
j^-IX.23.-X.22. Mérleg
Ha elvégzi a kissé unalmasnak tűnő rutinfeladatait, mindenképpen fordítson időt a töltekezésre. Engedje, hogy jókedvre derítsék ismerősei.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
A bolygóállások szerint hamarosan új dolgokba is belefoghat. Szó lehet akár új munkahelyről, vagy új elfoglaltságról, hobbiról.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Nem tudni kinek a hatására, a hétvégén olyan merész gondolatai támadnak, amin saját maga is meglepődik. Kedve támad ruhavásárlásra is.

XII.22.-I.20. Bak
Egy izgalmas találkozás részese lehet hamarosan. Illúziókba azonban ne ringassa magát, mert csalódás érheti. Viselkedjen könnyedén.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Sok minden megtörténhet önnel még ebben az évben, csak ne adja fel. Ne várjon, csodára, irányítsa ön a programjait.
<>11.20.-111.20. Halak
Vidáman telnek az ünnepek előtti hétköznapjai. A megszokottakkal ellentétben meglepő változatosságra vágyakozik.
Kanizsa - Sport/Apró
2016. december 15
Megkezdték Topon a Tip-Top
a hölgyek is az évadot
Módosul az ügyfélfogadás
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Jegyzője értesíti a lakosságot, hogy 2016. december 29-én (csütörtökön) és december 30-án (pénteken) a Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel.
Tíz esztendősen felnőtt szintidőt úszott...
A Délzalai Vízmű SE úszói egy székesfehérvári úszóversenyen indulhattak, s több figyelemre méltó eredményt is elértek. Kiss Eszter S0 m gyorson 28,34 másodperces eredménnyel lett első, Kantó Loretta S0 m gyorson második volt 28,7S-tel, 200 m pillangón ezüstérmet szerzett 2:39,29-cel, 100 m háton harmadikként zárt 1:12,08-cal, míg Dencs Orsolya 200 m mellen szerzett harmadik helyet 3:06,36-tal. Orsolya a versenyen S0 m mellen 38,74-et úszott, amivel a ranglistán a 10 évesek között listavezető lett. Eredményével tíz esztendősen úszta meg a felnőtt országos szintidőt is. (P.L.)
rea és a rutinos zalaegerszegi Henrietta Venturini előtt.
Végeredmény: 1. Mádé Beáta (Kanizsa TC) 6 győzelem, 2. Bruncsics Andrea (Hévíz) S-1, 3.
A fedett pontverseny állása: 1. Mádé Beáta 42 pont, 2. Henrietta Venturini 30, 3. Buncsics Andrea 20.
P.L.
Negyedszer rendezték meg a Zsigmondy-csarnokban a Kus-tán és Társai Öregfiúk Labdarúgó Tornát, melyen idén 16 csapat mérkőzött egymással.
A döntői végül a Tip-Top és az Igazságügy jutott és ott előbbiek szerezték meg a győzelmet, 3-0-s sikerük a kupa megszerzését is jelentette
számukra. A harmadik helyért rendezett találkozón a Jóbarátok együttese S-1-re nyert a címvédő Muvill ellen.
A legjobb mezőnyjátékosnak Nyári Tibort (Jóbarátok), a legjobb kapusnak Horváth Gábort (Tip-Top) választották, míg a gólkirály Papp Gábor (Muvill) lett.
P.L.
A Kanizsa Teniszcentrumban az Interspar 1. pontszerző össze-sorsolásos nyílt amatőr női páros teniszversenyt rendezték szezonjukban, végül 13 induló nevezett négy városból.
A színvonalra ezúttal sem lehetett panasz, egyben sportszerű mérkőzéseket játszottak a résztvevők. A versenyt végül a nagykanizsai Mádé Beáta nyerte a nagyszerűen játszó hévízi Bruncsics And-
Henrietta Venturini (Zalaegerszeg) 4-2 (30-14), 4. Csalló Andrea (Zalaegerszeg) 4-2 (29-20), S. Bat-tancs Alexandra (Zalaegerszeg) 42 (29-2S), 6. Végh Antalné (Marcali) 4-2 (28-24).
A versenyen egyben átadták a szabadtéri pontverseny helyezettjeinek is a díjakat, az említett versengésen belül Henrietta Venturini (Zalaegerszeg), Gálné Juhász Erzsébet (Marcali), Végh Antalné (Marcali) volt a sorrend.
Jelentkezni a karrier@racogroup.com e-mail címen, vagy levélben a DYNAMIC TECHNOLOGIES HUNGARY KFT. 8800 Nagykanizsa Vár út 12. címen lehet.
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-398-3132 (7790K)
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés, aiztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tet.: 06-70-508-7810, 06-70-518-5385
SZOLGALTATAS
Kidobásra szánt televízióját, mikróját, hűtőjét, gáztűzhelyét, stb., valamint összegyűjtött, szállításra előkészített reklámújságjait elszállítom. Tel.: 0620-S10-2723 (7763K)
Hollóházi, Zsolnay, Herendi porcelánok vétele készpénzért Nagykanizsán: Érd.: 06-30-3328422 (7764K)
VEGYES
Skótjuhász kiskutya kan TRICOLOR színű, három hónapos
eladó. Érd.: 06-30-278-0312 (776SK)
Apróhirdetését még feladhatja!
A Adventi Véradóhét
Magyar Vöröskereszt (Nk, Sugár u. 28.)
2016.12.12. (hétfő) 12:00 - 16:00 óra. 2016.12.13. (kedd) 12:00 - 16:00 óra. 2016.12.14. (szerda) 14:00 - 18:00 óra. 2016.12.15. (csütörtök) 14:00 -18:00 óra. 2016.12.16. (péntek) 11:00 - 14:00 óra
2016. december 15.
Kanizsa - Sport
Negyedik győzelmüket szerezték
Pécsi VSE II (10.) - Nagykanizsai Izzó SE (9.) 24-28 (11-17)
NB II Dél-nyugati csoport férfi kézilabda-mérkőzés, II. forduló. Pécs, SO néző. Vezette: Kuklis, Mazzag.
Izzó SE: Zsobrák - Gilitsch I, Kiss G. 6, Vadász M. 9, Tompek 3, Metzger, Füle 4. Csere: Dencs Bálint, Bátor I, Babati 3, Szakály I. Edző: Takács Balázs.
Az Izzó ragadta magához a kezdeményezést. Védekezésben jól összeálltak Takács Balázs tanítványai (így a képünkön látható Tompek Alajos is), csapatként működtek, aminek támadásban is meglett az eredménye.
Keveset hibáztak és a kapuban Zsobrák Zoltán is jól teljesített. A hatgólos félidei előnyük ráadásul a második félidőben már tízre is emelkedett, onnantól viszont jött egy „gólcsendes" időszak: 13 perc alatt lőttek öt kapufát, háromszor a hazaiak hálóőre hárított, miközben a pécsiek dobtak kilenc gólt egymás után. A nagykanizsaiak a második időkérésük után nyugodtak meg, nem kapkodtak, Zsobrák hetest fogott és kettővel ment az Izzó. Az ellenfél kijött egészpályás letámadásra, aztán el is számolták a védekezést, melyből fakadóan a kanizsaiak négygólosra növelték előnyüket.
Takács Balázs: „Gratulálok a csapatnak a mutatott játékhoz, a nagyonjó védekezéshez, valamint ahhoz, hogy fegyelmezetten betartották a taktikát."
A kanizsaiak korábbi eredményei a szezonban: Mecsek Takarék SE (1.) -Nagykanizsai Izzó SE (9.) 32-27, Nagykanizsai Izzó SE (9.) - Kiskőrösi KSK (6.) 21-2O, Kalocsai KC (2.) -Nagykanizsai Izzó SE (9.) 32-2S, Rinyamenti KC (6.) - Nagykanizsai Izzó SE (9.) 3O-2S, Sport 36-Komló U23 (4.) - Nagykanizsai Izzó SE (9.) 42-26, Nagykanizsai Izzó SE (9.) -MK Pelikán-Siklós KC (S.) 21-22.
P.L.
Nyertek és csúcsot is döntöttek
Dunaharaszti MTK (7.) -Aquaprofit-NTSK (1.) 3,S:8,5
NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés, 4. forduló. Dunaharaszti.
Eredmények (elöl a hazaiak): Grigorianics - Balogh Cs. O,S:O,S, Gonda - Ivanisevics O,S:O,S, Jovanovics - Márkus O:1, Almási -Bánusz O:1, Faragó - Erdős O,S:O,S, Popovics - Gulijev O,S:O,S, Tompa -Ribli O,S:O,S, Papp P. - Medvegy O,S:O,S, Grimm - Kántor O:1, Lóránd - Aczél O:1, Orosz - dr. Flum-bort O:1, Simon L. - Gara T. O:1.
- Új csúcsot sikerült felállítanunk a klub történetében azzal, hogy az első négy kör során nem volt vesztett partink a mérkőzéseinken - mondta a kanizsai csapatvezető Papp Nándor a találkozót követően. - Persze az elsődleges az volt, hogy a tervezett nagy különbségű győzelmet elérjük, ez úgy érzem, megvalósult, így nem is lehet hiányérzetünk, még növeltük is előnyünket a Paks előtt egy ponttal.
SZ-A STE (3.) - Aquaprofit-Nagykanizsai TSK (7.) 7,5:4,5
NB I B-s sakk csapatbajnoki mérkőzés, 4. forduló. Szentgotthárd.
Kanizsai győztesek: Galyas Miklós, Krutti Valér, Sipos János. Döntetlent elért kanizsaiak: Bodó Norbert, Papp Nándor, Haselbach Dávid.
A dobogós helyezésének megtartásáért is meccselő szentgotthárdiak ellen három partit nyertek a kanizsaiak és kikaptak ugyan, de a mögöttük álló Decsnél még így is fél ponttal többet szereztek.
P.L.
Gáláztak a szandiások
Múlt vasárnap került sor a 24. Kanizsa Pékség Fitness Fesztiválra a HSMK színháztermében, melynek keretében a Szan-Dia FSC növendékei léptek közönségük elé.
A műsoron belül felléptek a söppenők, a remek hangulat azonban
klubtól búcsúzók, sokszoros végig adott volt, hiszen a látványtán-
éremhalmozók, a versenyek hangu- cosok és kötélugrók nem egyszer
latába az elmúlt időszakban belec- ragadtatták tapsra a nagyérdeműt.
Hat országból ötszázhatvan versenyző vett részt a tizenhatodik alkalommal megrendezésre került Euro Openen a szerbiai Magyarkanizsán. A Szan-Dia FSC 21 versenyzővel indult, a két legfiatalabb táncosaikból álló csapatot, a 8-10 éves korosztályt nevezték a kanizsaiak.
Az úgynevezett mini csoportban a Színes Ceruzák (Sipos Jázmin, Csöndör Lili, Kocsis Lili, Kurucz Zsófi, Csermák Anna, Sziva Zsófi, Szabó Hanna, Domina Luca, Rákhely Nóra) az első helyen végzett. A gyerek formációban indult Pop Corn (Ágoston Laura , Böröczki Sára, Füzesi Alexandra, Hajnali Luca, Hegyi Hortenzia, Horváth Jázmin, Marton Dóra, Odor Anna, Széll Petra, Szollár Petra, Veit Janka, Zsámár Szonja) produkció pedig szintén első helyezést hozott haza.
P.L.
Jó alap a folytatásra
Kanizsa Vízilabda SE (5.) -A-Híd OSC Újbuda II (7.) 166 (3-2, 3-0, 6-3, 4-1)
OB I B B-csoport férfi vízilabda-mérkőzés, 12. forduló. Nagykanizsa, SO néző. Vezette: Kiss A., Homonnai.
Kanizsa: Kiss Cs. - Kaszper dr. 1, Rábavölgyi 1, Virt M. 2, Szepesi 1, Kéri 2, Cserdi I. 2. Csere: Pelle (kapus), Bakó 3, Klie 1, Szécsi dr. 2, Skriba, Gulyás 1, Sipos. Edző: Simonka Ferenc.
A bajnokság alapszakaszának első körében 12-1O-es vereséget szenvedett a Kanizsa VSE az OSC II-től, ugyanakkor a kanizsaiak az ötmeccses veretlenségi szériájuknak is köszönhetően az esztendő utolsó mérkőzésén a győzelem reményében szállhattak vízbe. Az első negyedben Virt Mátyás centerből szerzett vezetést, a vendégek azonban fordítottak. Klie Ferenc emberelőnyös találatával és Szécsi Dávid büntetőjével aztán a hazaiak visszavették az előnyt.
A második negyedben feljavult a vendéglátók védekezése, Kiss Csaba magabiztosan hárította a vendégek próbálkozásait, támadásban pedig három akciógólt is szerzett a Kanizsa VSE, sorrendben Kéri Péter, Kaszper Gábor és Cserdi István volt eredményes.
A harmadik felvonásban tetszés szerint értékesítette helyzeteit Simonka Ferenc legénysége, innentől picit a figyelem alább is hagyott védekezésben, de a győzelem akkor már nem forgott veszélyben és a záró nyolc percben már csak a gólkülönbség aránya volt kérdéses.
Simonka Ferenc: „Jó játékkal nyertük a mérkőzést és az utolsó hat meccsünkkel jó alapot teremtettünk a tavaszi folytatáshoz."
A 11. forduló meccsén: PVSK-PSN (6.) - Kanizsa VSE (S.) 8-1O (1-2, 2-4, 1-3, 4-1).
P.L.
KANIZSA PÉK9E
16
Kanizsa - Hirdetés
2016. december 15
26 éve képezzük a vezetőket! W A V0KSH 0KTATASI KFT induló tanfolyamaink
gy HA NINCS IDEJE BEJÁRNI TANFOLYAMRA E-LEARNING IS ELVÉGEZHETI A KRESZT OTTHONI TANULÁSSAL! Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre "C" tehergépkocsi, "C+E" nehéz pótkocsi, valamint B+E kategóriákra.
* Részletekről érdeklődjön irodánkban! Nagykanizsa, Ady u. 30. Telefon: 0693-S16-634. Beke Ivett irodavezető: 0630-491-70S1 E-mail: nagykanizsa@voksh.hu
(Stat.2016-3 né. VSM: "B" E: 71,62, F: 68,89% - "C" E: 63,44% , F: 60% ÁKÓ: "B" Gy: 140,52% "C" Gy: 102,07% / KK: "B"163.600 Ft/fő. "C":173.700 Ft/fő)
BÜFÉNEK / CUKRÁSZATNAK / BIOBOLTNAK HELYISEG KIADÓ!
Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ Bővebb információ:P?
OKTATAS ES
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
FIGYELEM!
Alapfokú
INGYENES
(államilag támogatott)
számítógépes tanfolyamok indulnak a DIALÓG Nyelviskolában.
Jelentkezés december 19-ig az iskola ügyfélszolgálatán.
konyhapultok
készítése
QrAnit
ttztttzt
8800 Nagykanizsa, Csengery út 113., tel.: 06 - 20 - 66 285 66
www.kuzmagranit.hu

Előzetes időpont egyeztetés telefonon
C90KllmA
Nagykanizsa, Király út 31/H. Tel.: 06-30/936-3923
(A buszpályaudvarral szemben, a rózsaszín négyemeletes házban, a Pecsenyetanya mögött)
AJÁNLATUNK A KÉSZLET EREJÉIG ÉRVÉNYES!
Tchibo Family
250 gr 439 Ft
1756 Ft/kg
Nápolyi több ízben
500 gr 4S0 Ft
900 Ft/kg
Teekanne tea
45 gr 49S Ft
11000 Ft/kg
Rizses csokoládé
200 gr
49S Ft-tól
2475 Ft/kg
Red instant üveges kávé
200 gr
79S Ft-tól
3975 Ft/kg
Nescafe 3in1 10db-os
175 gr 41S Ft
2371 Ft/kg
Bolero italpor
9 gr S9 Ft
6556 Ft/kg
Kellemes
Csokiparány, barackmag
500 gr
S00 Ft
1000 Ft/kg
Manner nápolyi
25 gr 70 Ft
2800 Ft/kg
Toblerone több ízben
100 gr
3S0 Ft
3500 Ft/kg
Nescafe instant üveges
200 gr
139S Ft
6975 Ft/kg
Toffifee
125 gr 499 Ft
3992 Ft/kg
Raffaello
150 gr 79S Ft
5300 Ft/kg
Zselécukor
50 gr 0 Ft
200 Ft/kg
Merci
Decemberben minden szombaton és vasárnap szaloncukor kóstolót tartunk. Jöjjön el, kóstolja meg, ha ízlik, vegye és vigye!
Nyílva - riétfót6í-péntekr£: 7.30 - 17.00. szombaton: $.00 -12.00, aűventi vasárnap: 9.50 -12.00
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 2/a Telefon: (93) 326-413 .Mobil: (30) 400-5253
E-mail: dialog@dialognk.hu, Web: www.dialognk.hu
Részletek: ügyfélszolgálatunkon F.Elz: E-0011 M/201 5

Insert failed. Could not insert session data.